PAGE
2
ועדת הכלכלה
19.12.2006
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 132
מישיבת ועדת הכלכלה
שהתקיימה ביום שלישי כ"ח בכסלו התשס"ז (19 בדצמבר 2006) בשעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 19/12/2006
חוק המועצה לענף הלול (ייצור ושיווק) (תיקון מס' 15), התשס"ז-2007
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק המועצה לענף הלול (ייצור ושיווק)(תיקון מס' 15), התשס"ז - 2005.
מוזמנים
¶
ח"כ שלום שמחון - שר החקלאות ופיתוח הכפר
עליזה כהן – עוזרת בכירה לשר החקלאות ופיתוח הכפר
עו"ד אפרת ורד - לשכה משפטית, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
עו"ד אריאל כהאן - משרד המשפטים
עו"ד תומס מנור - יועץ משפטי, המועצה לענף הלול
יעקב כהן - מזכיר ארגון מגדלי העופות
יוסטה בלייר- יו"ר התאחדות חקלאי ישראל
היו"ר משה כחלון
¶
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת ועדת הכלכלה. על סדר היום הצעת חוק המועצה לענף הלול (ייצור ושיווק)(תיקון מס' 15), התשס"ז-2006. אני מברך את שר החקלאות שלום שמחון שהגיע לכאן גם לכבד את הוועדה וגם לעזור לנו בקידום החוק.
אפרת ורד
¶
ההצעה הזאת באה לתקן את חוק המועצה לענף הלול, כך שההוראה שמפקיעה את תוקפה של חקיקת המשנה תימחק, כדי שענף הלול לא ייוותר ללא הסדרים שנהגו פה במשך שנים, כשבין ההסברים האלה יש הסברים בעלי השלכה ישירה לבריאות הציבור.
אתי בנדלר
¶
אני מבינה, לפי דברי ההסבר, שאתם סבורים שאין צורך בכלל לשנות את ההסדרים שיש היום. מה גרם לכך שמלכתחילה חשבתם שיהיה צורך והגבלתם את תוקפם של כל התקנות והכללים?
אפרת ורד
¶
במשרד החקלאות סברנו כל הזמן שאין מקום להוראה הזאת. ההוראה הזאת נכנסה במסגרת חוק ההסדרים- -
אפרת ורד
¶
החלטת ממשלה.
כשהיינו בדיונים עם משרד האוצר דיברנו על הנושא הזה. התקנות של הבחירות שפחדו שלא יהיו תקנות, ואז בעצם החוק יתרוקן מתוכן, ולא תהיה מועצה קבועה, הותקנו, וגם היו בחירות. זה שעד היום אין מועצה זה מטעמים שלא תלויים בנו, ואנחנו נמצאים כרגע בישורת האחרונה ומניחים שבחודש הקרוב תהיה לנו מועצה. נושאים דחופים של הסדרת הענף הותקנו, וההוראות האלה, במקום שהשרים יאשרו מה שהיה עד היום, הם קובעים בהתייעצות עם המועצה- -
אתי בנדלר
¶
צריכים לזכור שהכללים שנקבעו היו עד כמה הם כללים שהמועצה קבעה כשבעצם לא הייתה מועצה נבחרת. נכון?
אפרת ורד
¶
הכללים שאנחנו מדברים עליהם הם כללים משנת 63' ועד היום. אף כלל מאלה לא נעשה בשנים האחרונות. כשאנחנו מדברים, למשל, על הסדרת תכנון הענף הכללים האלה הם שנתיים, הם מתחדשים בכל מקרה כל שנה. אנחנו מדברים בעיקר על תקנות ייצור, מיון ושיווק, מדגרות ותקן של ביצים – זה לא משהו שעשתה המנהלה - - -
אתי בנדלר
¶
אתם סקרתם כל אחד ממערכות התקנות והכללים והגעתם לכלל מסקנה שאין צורך לשנות אותם או להגביל את תוקפם, אלא אם מישהו ייזום בעתיד איזשהו שינוי?
אפרת ורד
¶
כן. ובכל מקרה, כשתהיה לנו מועצה קבועה אנחנו נעשה שוב רענון של כל התקנות. אני יכולה לומר לך שגם היום בעניין רישוי משווקים נעשית עבודה מקצועית במשרד החקלאות, וכשתהיה לנו מועצה קבועה אנחנו גם נביא את זה בפני המועצה ונמשיך הלאה.
אתי בנדלר
¶
כלומר יש התחייבות של המשרד שאף על פי שלא מגבילים את תוקפם של כל התקנות והכללים הישנים, מיד לכשתיבחר מועצה יובאו כל - -
אתי בנדלר
¶
השאלה היא כל אלה יובאו בכלל לעיונם של חברי המועצה החדשה כדי שהם יוכלו לראות האם יש צורך.
תומס מנור
¶
אפשר לחלק את חקיקת המשנה של המועצה לשלושה: יש היטלים, יש תכנון ויש הכללים המקצועיים שמתייחסים לנושאים כמו: סימון תוצרת לול, פיקוח וטרינרי – הוראות יותר מקצועיות. בנושא ההיטלים השר כבר עשה שימוש בסמכותו החדשה וקבע תקנות של היטלים. כך גם בתכנון. בכללים המקצועיים לא נמצא צורך לעשות תיקון ברמה המקצועית, ולכן אין שום סיבה לבטל אותם לחלוטין בסוף השנה, ולהשאיר את הענף בלי הסדרים חיוניים. השר הוא בעל הסמכות, לא המועצה, והוא צריך להתייעץ עם המועצה. כרגע אין לו עם מי להתייעץ כי המועצה עדיין לא כונסה; כשהמועצה תכונס תיעשה בדיקה האם צריך לעשות שינויים נוספים או לרענן את התקנות האלה.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה להסביר את השאלה: כשתיקנו את החוק הרעיון היה להגביל בתוקף את תוקפם של כל התקנות והכללים הישנים במחשבה שתהיה מועצה נבחרת, וסמכות ההתקנה בידי השר או השרים, ואז בעצם תהיה רביזיה של כל הכללים.
שר החקלאות ופיתוח הכפר שלום שמחון
¶
כשתוקן התיקון הזה היו לשר הקודם תוכניות, גם לגבי מועצת הלול כמו לגבי המועצה הצמחית. בפועל לא קרה דבר בעניין מועצת הלול, והשינויים היו בעיקר במועצה הצמחית שנדבקה לדבר הזה שלא לצורך. זה היה מיותר, אין סיבה להמשיך להתעסק עם זה.
יצחק וקנין
¶
החקיקה הקודמת של המועצה הצמחית ומועצת הלול הייתה מחטף בחוק ההסדרים כי לשר היו רעיונות. מכל העסק הזה לא יצא כלום. התקנות שמובאות לנו הן אותן תקנות שהיו במשך כל השנים, הן אינן משנות כהוא-זה. העניין הוא שצריך להסדיר אותן כיוון שכרגע אין מועצה בפועל.
יעקב כהן
¶
אנחנו תומכים בהצעת חוק המועצה לענף הלול, אחרת נימצא בוואקום, ולא יהיו לנו כללים איך להמשיך לנהל את ענייני הענף.
דבר שני, בזמנו החוק שונה היות שהשר הקודם חשב שלנציגי המגדלים שהיו מגיעים למועצה לענף הלול היו מניעים פוליטיים. אנחנו אחרי התהליך הזה כבר למעלה משנה; נבחרה נציגות של מגדלים ברחבי הארץ וטרם מונתה מועצה לענף הלול – אלה דברים שלא קשורים בנו אלא תלויים בשלטון ובבחירות שהיו. בימים האחרונים הנושא עומד להיסגר, כמעט יש הרכב מועצה וסוף-סוף היא תתכנס. מן הראוי שמליאת המועצה שיש בה רוב גם לנציגי המגדלים תבחן את כל מערכת הכללים, תדון בהם יחד עם אנשי משרד החקלאות, ואם יהיה צורך לשנות משהו בהתאם לצורכי השעה נעשה את זה. בסך-הכול, שלא כמו במועצה הצמחית במועצה לענף הלול העניינים מתנהלים על מי מנוחות ובשיתוף פעולה עם משרד החקלאות. בחוק כתוב שהשר יחליט וכל הסמכויות אצלו, ואני מקווה שכשנדון בעתיד על שינוי החוק גם הסעיף הזה ישונה. אין לו התנגדות לכך, ואני מקווה שזה יהיה בחצי השנה קרובה.
שר החקלאות ופיתוח הכפר שלום שמחון
¶
מאחר שנקבע לנו דיון בנושא כללי הביצים והלול ל-10 בחודש הבא, בעיקר בגלל לוחות זמנים לא מתאימים – בגלל פסיקת בג"ץ הייתה לנו כוונה להביא את זה לסוף השנה הנוכחית, אין בדחייה הזאת ניסיון מצדנו לעכב. אנחנו מקווים שזה יאושר פה ב-10 בינואר, וזה מספיק סמוך לתאריך שצריך.
היו"ר משה כחלון
¶
מן הסתם יש גם שבת אחת או שתיים בעשרה ימים האלה.
המסר של השר הוא שאין פה שום דבר, למעט הבעיה הטכנית של חוק ההסדרים, ואנחנו חיים במדינה שחודש דצמבר הוא חודש עמוס בוועדות בגלל התקציב. לכן חוץ מבעיה טכנית אין שום דבר. תאמין לי, גם בשלושה חודשים לא קורה הרבה.
היו"ר משה כחלון
¶
אני לא מתכוון. אנחנו נעשה הכול כדי לסיים את זה במועד. זה קרה בגלל הבג"ץ, ושתנוח דעתו של מר כהן המזכיר.
אני מבקש להביא להצבעה: הצעת חוק המועצה לענף הלול (ייצור ושיווק)(תיקון מס' 15). מי בעד? מי נגד? הצעת החוק אושרה פה אחד. תודה רבה לכולם.
הישיבה ננעלה ב- 9:50