Knesset
2007-01-02Liraz
הכנסת השבע-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 93
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, כ"ח בכסלו תשס"ז (19 בדצמבר 2006), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 19/12/2006
חוק שחרור על-תנאי ממאסר (תיקון מס' 8), התשס"ז-2007
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק שחרור על תנאי ממאסר (תיקון מס' 8), התשס"ו-2006.
אישור לקריאה שנייה ושלישית - הצבעה
מוזמנים
¶
עו"ד ענת אסיף - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד נעמה בר אור-פוירטונגר - המשרד לביטחון פנים
חיים שמולביץ - יועמ"ש שב"ס, המשרד לביטחון פנים
דבי גילד-חיו - האגודה לזכויות האזרח
עו"ד יפית וייסבוך - לשכת עורכי הדין
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אני פותח את הישיבה. ראשית, קיבלנו נתונים מהמשרד לביטחון פנים בעניין חוק שחרור על תנאי ממאסר. לא ברורים לי סעיפים א, ב ו-ג. 1375 אסירים זה מצב נתון?
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
עד שנת 2000 תפסנו את כולם, אף אחד לא מסתובב. ממתי הנתון של אלה שיצאו את הארץ ולא שבו?
נעמה בר אור-פוירטונגר
¶
הם גם לא יכולים להיות לפני שנת 2000, בגלל שהנתון בסעיף ב' כולל גם את התשעה בסעיף ג'.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
זה לא שייך לדיון היום, אבל האם את זוכרת שהצענו לכם לחשוב שוב על הגדרה של אסיר נמלט? האם יכול להיות שאחרי 10 שנים זה מתיישן או שאין דבר כזה?
+
נעמה בר אור-פוירטונגר
¶
יש היום הוראה בחוק העונשין שקובעת מה תקופת ההתיישנות על עונש. לצורך העניין, ההגדרה הזאת חלה לגבי אסיר שנמלט.
נעמה בר אור-פוירטונגר
¶
הם נמצאים ברשימה, בגלל שההחלטה האם חלה התיישנות או לא היא אף פעם לא החלטה אוטומטית, זאת אומרת שיהיו פה תמיד שיקולים של התביעה. יכול להיות שיתייחסו לבריחה, למשל, בתור עבירה נמשכת, ואז תקופת ההתיישנות תתחיל מאוחר יותר. זה בתחומה של התביעה.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אז אני מבקש שנקיים על זה פעם דיון. זה אפילו לא צריך להיות דיון עמוס. השאלה היא שאלה, האם הנמלטות יוצרת את העבירה כעבירה מתמדת, ולכן אין עליה התיישנות? אבל אז הנתונים שלנו אולי לא נקיים.
נעמה בר אור-פורטונגר
¶
אגב, זה לא אומר שלא תחול התיישנות. למיטב הבנתי, אם למשל נשארה יתרת מאסר של חמש שנים, יכול להיות שאפשר לראות את האסיר כאסיר נמלט במהלך חמש השנים האלה.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
הרי אנחנו לא נחליף את הדיון. הנתונים אינם נקיים, למרות שהמספרים הם מספרים לא גדולים מאוד.
נעמה בר אור-פורטונגר
¶
אני חושבת שזאת החלטה שקשורה יותר לגורמי התביעה מאשר לשירות בתי הסוהר או למשטרת ישראל.
דבי גילד-חיו
¶
לא השתתפתי בדיון הקודם, והיום אני מחליפה את עורכת הדין סיגל שהב. אני מבינה שהנתונים האלה הובאו בעקבות הרצון להכניס תנאי קבוע של איסור יציאה מהארץ. לפי דעתי חסר פה נתון חשוב מאוד כדי לבחון כמה כן אושר להם וכן שבו. אם יתברר שהאחוז של אלה שלא שבו הוא מאוד קטן, יכול להיות שהתנאי הזה מתייתר.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
חסר לך השיעור הקודם. בפגישה הקודמת החלטנו שאפילו אם יהיו לנו נתונים נקיים, את חובת הבקשה נטיל על האסיר ולא על המדינה.
דבי גילד-חיו
¶
זאת אומרת שזה יהיה אוטומטית אסור, ואם ירצה, הוא יכול לבקש. בעיקרון, נתון כזה היה צריך להציג.
יפית וייסבוך
¶
אני קראתי את הפרוטוקולים. לצערי, נציגי הלשכה לא נכחו משום מה בישיבות האחרונות, וחבל מאוד. ראשית, המכתב הזה של השב"ס ל א מפרט איזה מהאסירים מתוך אותם 63 היו בחופשה. הרי יש אסירים, הרוב, שיוצאים מדי חודש לחופשה.
נעמה בר אור-פורטונגר
¶
גברתי מבלבלת את הנתונים. ה-63 הם האסירים שנמלטו בתקופת התנאי, הם לא היו בחופשה. השאלה שאת שואלת נמצאת בסעיף ד, שם כתוב שישנם 70 אסירים בבריחה, מתוכם 48 בחופשה.
יפית וייסבוך
¶
בעניין ההתיישנות יש פסיקה של בית משפט עליון. אם אסיר בורח, התקופה הזאת מופסקת, אבל היא חוזרת כשתופסים אותו, כך שלכאורה אין התיישנות.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
תודה לך על ההערה, היא מאירת עיניים. אם פעם נבוא לחוקק, נזדקק לה. חברי הכנסת, אנחנו חוזרים לסעיף 14.
אפרת רוזן
¶
אנחנו אישרנו את סעיפים 1 עד 31 להצעת החוק, מה שנותר לנו זה סעיפים 14 ו-12(3) שנשאר פתוח. אני אקרא את סעיף 14, שכולל שלוש פסקאות. מדובר בתיקונים עקיפים לחוק העונשין, שלא נובעים ישירות מההצעה הזאת, אלא דברים שגילו שחייבים לתקן:
"(1) בסעיף 47(ד), בהגדרה "מאסר אזרחי", בסופה יבוא "ולעניין סעיף קטן (ב) – למעט
מאסר שהוטל בצו לפי חוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז-1967";
(2) בסעיף 51ג(ב), אחרי "התשס"א-2001" יבוא "(בסעיף קטן זה – חוק שחרור על-תנאי)",
במקום הקטע החל במילים "בין אם" עד המילים "אלא אם כן" יבוא "ואולם אם ההחלטה
כאמור חלה רק על חלק מתקופת המאסר שנגזרה עליו ויתרת תקופת המאסר בהתאם
להחלטה עולה על שלושה חודשים או אם" ובסופו יבוא "יחול סעיף 2 לחוק שחרור על-
תנאי על יתרת תקופות המאסר האמורות";
(3) בסעיף 71(ד), הסיפה החל במילים "ולעניין סעיף 49" – תימחק".
אפרת רוזן
¶
התיקון השלישי הוא תיקון יחסית טכני. כשנחקק חוק שחרור על-תנאי ממאסר, בוטלו הסעיפים בחוק העונשין שעסקו בשחרור מוקדם של אסירים, גם סעיף 49, ולא עשו את ההתאמה הנדרשת, אז היו צריכים לתקן גם את זה.
ענת אסיף
¶
היום בחוק העונשין כאשר נגזר על מישהו מאסר לריצוי בעבודות שירות, יש פרוצדורה שנקראת הפסקה של עבודות השירות, הפסקה מנהלית או שיפוטית, לפי הנסיבות שקבועות בחוק. מי שמחליטים להפסיק לו את עבודות השירות, מועבר לרצות את יתרת המאסר בבית הסוהר ממש. אם היתרה שנותרה לו היא מעל שלושה חודשים, הוא נכנס לחוק שחרור על-תנאי ממאסר ורשאי לבקש שחרור בתום שני שלישים.
ענת אסיף
¶
כן. אם הוא למשל ביצע חודשיים עבודות שירות ומשהו קרה והוא חזר לכלא, הוא יכול לבקש שחרור על תנאי. משום מה, אם מראש בית משפט קובע בגזר הדין שהוא גוזר על האדם מאסר לשישה חודשים, שמתוכם חודשיים בעבודות שירות וארבעה חודשים בכלא, שזה דבר אפשרי, על הארבעה חודשים האלה הוא לא יכול לבקש שחרור על תנאי ממאסר. כך היום כתוב בחוק שחרור על תנאי וכך כתבנו בשנת 2000.
יפית וייסבוך
¶
אי אפשר לפצל עונש. או שכולו מאסר בפועל או שחלקו מאסר על תנאי ועבודות שירות, אבל אין דבר כזה לפי החוק, רק אם הוא - - -
ענת אסיף
¶
למיטב ידיעתי, היה מקרה שזה בדיוק מה שקרה בו, ובאמת בית המשפט תהה איך זה שאדם לא יכול לבקש שחרור על תנאי ממאסר על אותם ארבעה חודשים.
ענת אסיף
¶
אם אתם זוכרים, כשניתן המבוא לכל הצעת החוק הזאת, הוסבר שחלקה מיועדת לטובת האסירים וחלקה לטובת התכלית ההרתעתית. התיקון הזה נועד לטובת האסירים.
יצחק לוי
¶
ברוכים תהיו, אני רק שואל האם אנחנו מתקנים דבר של דרוש וקבל שכר, או שיש פה נפקות מעשית. אני לא זוכר שהייתה נפקות מעשית לדבר כזה.
יפית וייסבוך
¶
יש סיטואציה שנגזר על אדם, למשל, שישה חודשי עבודות שירות - וזה קורה כל הזמן - ואחרי חודשיים, שלושה הוא מחליט לא להתייצב לעבודות. אז הוא מוחזר לכלא ואז נשאלת השאלה - ולכן התיקון חשוב רק בנקודה הזאת - האם כשנותרו לו יותר משלושה חודשים בכלא, כי הוא ברח מעבודות שירות, הוא יכול לקבל שליש.
אפרת רוזן
¶
אנחנו מאשרים את סעיף 1214 על שלוש הפסקאות שלו. סעיף 12(3) נשאר פתוח מהדיון הקודם. סעיף 12 מתקן את סעיף 29 לחוק השחרור בעניין ההמלצות של ועדת השחרורים המיוחדת לעניין קציבת עונש מאסר. אישרנו את הסעיף, אבל נשארה נקודה פתוחה, שהועלתה בסוף הדיון. הסעיף מאפשר לוועדה לזמן באופן חריג את האסיר ולשמוע את טענותיו בעל פה, למרות שהדיונים בוועדה נערכים ככלל באמצעות מסמכים.
עקרונית, אנחנו אישרנו את הסעיף. אנחנו קיבלנו את טענת משרד המשפטים, שהעובדה שוועדת השחרורים המיוחדת פועלת על סמך מסמכים לא פוגעת בזכות הטיעון של האסיר. אנחנו ראינו את הוועדה הזאת כוועדה מנהלית יותר באופי שלה מאשר ועדה מעין שיפוטית. הדברים האלה כבר אושרו בדיון הקודם. מה שנשאר פתוח זו השאלה, האם באותם מקרים מיוחדים שהחוק מאפשר להזמין את האסיר לטעון את טענותיו, האם להזמין גם את נפגע העבירה לטעון את טענותיו. אמרנו בדיון הקודם - וגם זה כבר הוסכם - שלאור העבודה שחוק זכויות נפגעי עבירה לא מאפשר לנפגע העבירה בכל הצמתים בהליך הפלילי לטעון טענות בעל פה אלא רק בכתב, שאין מקום לתקן את זה רק בהקשר הזה ויש מקום לשקול תיקון לחוק זכויות נפגעי עבירה. אז עלתה הצעה חלופית – לכתוב שלוועדה יש סמכות לזמן אחרים, בלי לנקוב בשם של נפגע העבירה. אנחנו ביקשנו שהות לבדוק את העניין לקראת הדיון.
יפית וייסבוך
¶
לשכת עורכי הדין לא הייתה בדיון הקודם. לפעמים הפרקטיקה גוברת על מה שהמחוקק יודע, אבל בפועל, בוועדה הזאת - למרות שהיא כביכול ועדה מנהלית - מופיע נציג הפרקליטות. בנוסף לחברי הוועדה, יושב ראש הוועדה הוא שופט מחוזי ויש שופט שלום שהוא חבר בוועדה, מנהלת המחלקה בפרקליטות המדינה שיושבת כחברת ועדה, כמדומני נציג שב"ס, וגם נציג היועמ"ש, תובע בפרקליטות, מופיע. כשאנחנו מדברים על זה שלפעמים, כשמבקשים יפה, אסיר או בא כוחו מקבלים היתר נדיר להופיע בפני הוועדה, אין שוויון מבחינת הנגישות לערכאות, כי הערכאה הזאת היא לא סתם ערכאה, אלא היא דנה בגורלו של האסיר האם יקבל חנינה או לא, כי קציבת עונשו היא חנינה. יש פה הליך שיפוטי, רק שהוא לא שוויוני, כי האסיר לעתים נדירות מופיע ונציג היועץ המשפטי לממשלה תובע בדיון כמו בוועדת שחרורים רגילה. המחוקק צריך לחשוב על הפרקטיקה.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
עורכת הדין וייסבוך, את בטח עברת על הפרוטוקול של הדיון הקודם, ואת זוכרת שדיברנו על זה.
יפית וייסבוך
¶
הלשכה מתנגדת להרחבת חוק זכויות קורבן עבירה, לא משום שלא צריך לתת להם אפשרות, אלא כי האפשרות צריכה להיות כמו במשפט פלילי. אחרי שהאיש הורשע והקורבן רוצה להביע את עמדתו, הוא עושה את זה באמצעות הצהרה בכתב, סעיף 3 לחוק זכויות קורבן עבירה. אי אפשר להרחיב את זה.
דבי גילד-חיו
¶
אני יודעת שכבר דנתם בזה, אבל אני רוצה לומר שני משפטים על זכות טיעון. בהתייחס לאי שוויוניות בזכות הטיעון, אני אפילו לא משווה את זה בין נציג המדינה לבין האסיר. ברגע שאין קריטריונים ברורים ושוויוניים, יוצא שהוועדה באופן שרירותי תזמין אדם אחד ולא אדם אחר. אנחנו חושבים שזאת זכות יסוד חוקתית בסיסית לתת בהליך הוגן זכות טיעון לאדם, במיוחד כשנידונות זכויות כל כך מהותיות, בראש ובראשונה חירותו של האדם. לכן זה צריך להיות גורף, שתמיד יוזמן האדם לוועדה, שהיא חד-משמעית לדעתנו ועדה מעין שיפוטית.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אני רוצה למצות את הדיון. קודם כל, זה לא הליך שיפוטי. שנית, אנחנו לא מדברים על אדם שהוא בחזקת חף מפשע, אלא על אדם שמרצה על עונשו ואנחנו נותנים לו אופציות מסוימות ולא את האופציות הרחבות. גם בפעם הקודמת אמרנו שלדבר על שוויון זה אבסורד. אנחנו לא מעונינים להפוך את הוועדה לוועדה שיפוטית. אני לא בטוח שהרכב הוועדה שציינה עורכת הדין וייסבוך משקף בדיוק את ההרכב, כי אנחנו קיבלנו את הנתונים ממה מורכבת ועדת השחרורים הללו. אנחנו ממקדים את השאלה אך ורק בסוגיה אחת, האם אנחנו רוצים להגיד דבר שהוא היה קיים גם קודם. גם קודם מותר היה לוועדה להזמין אנשים, רק אמרנו שאם אנחנו נכתוב, אולי זה יגרה אותם להזמין מישהו נוסף - לכן הגדרנו את המילה אחרים - ואולי לא, אולי צריך לחסום את הדרך ולהשאיר את זה לשיקול דעתה.
אפרת רוזן
¶
אנחנו קצת חוששים להוסיף את המילה "אחרים". ראשית, זה ברור שאם נכתוב "אחרים" אולי זה ייצור איזשהו פתח עקיף לתת מעמד לנפגע עבירה, כשלא חשבו שצריך לעשות את זה רק לעניין ועדת השחרורים המיוחדת. שנית, הסתכלנו קצת על חקיקה. כשמדובר על מתן זכות טיעון בעל פה לאנשים, לרוב מגדירים שם או את זהות האדם שנותנים לו זכות טיעון, או אם מדובר באנשים שאי אפשר לנקוב בזהותם, את הקשר שלהם לעניין נושא הדיון, ולא מדובר בסתם איזה שהם אחרים, שאנחנו לא מדברים על הקשר שלהם. שלישית, אנחנו באמת חושבים שלוועדה יש סמכות לזמן, ואנחנו לא חייבים לכתוב את זה במפורש בחוק.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
ולמרות שאני הצעתי את ההצעה, אני חושב שהטענת הייעוץ המשפטי היא טענה. אני נשאר בנוסח המקורי של משרד המשפטים ולא מבקש להרחיב אותו בשלב הזה. אם פעם בנפגעי עבירה נשנה את החוק, נשנה אותו גם כאן.
אפרת רוזן
¶
אנחנו מחקנו את הסעיף הזה. אני אעבור על התיקונים שאושרו.
אנחנו אישרנו את כל סעיפי ההצעה, בשינויים הבאים:
בסעיף 6 להצעה, אנחנו החלטנו להוריד את מה שהיה פסקת משנה (3), שקבעה שבדיון חוזר, הוועדה רשאית לשנות את ההחלטה, לבטל או לקבל החלטה אחרת במקומה. הרב לוי חשב שזה סעיף מיותר ואין צורך לציין אותו במפורש, ולכן הסעיף הזה נמחק. בעקבות מחיקת הסעיף הזה, גם מחקנו את סעיף 19א(ג) שנוסף לחוק, כיוון שהוא הפנה לאותו סעיף שמחקנו.
ענת אסיף
¶
זה ברור לפרוטוקול, שאנחנו מוחקים כי חשבנו שזה מיותר. אני לא רוצה שיווצר מצב שיגידו שזה היה בנוסח הכחול וזה לא נמצא בנוסח הלבן, וכנראה יש לזה משמעות גורלית, אבל זה בסדר.
אפרת רוזן
¶
אם כן, מה שהיה (6)(3) מחקנו, ובהתאמה בסעיף 7 להצעת החוק שמוסיף את סעיף 19א לחוק עצמו, מחקנו את סעיף (ג) שהפנה לאותו סעיף.
אפרת רוזן
¶
נכון, את צודקת. בסעיף 19א שנוסף, כתוב "החליטה הוועדה לשחרר אסיר על-תנאי, רשאי בא כוח היועץ המשפטי...לפנות לוועדה, בתקופה שבין מועד מתן ההחלטה כאמור לבין מועד שחרורו על-תנאי של האסיר, בבקשה לקיים דיון חוזר בעניין שחרורו כאמור, אם לאחר מתן ההחלטה התגלו עובדות חדשות". רצינו למחוק את המילים "או השתנו הנסיבות", כי חשבנו שזה כולל את זה.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
בזה כבר היינו. חברי הכנסת, מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד - 3
מתנגדים - אין
נמנעים - אין
הצעת חוק שחרור על תנאי ממאסר (תיקון מס' 8), התשס"ו-2006 נתקבלה לקראת קריאה שנייה ושלישית.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אין מתנגדים ואין נמנעים, ההצעה עברה פה אחד. נפגוש את זה במליאה. תודה רבה על העבודה ועל הארגון, אני נועל את הישיבה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:25
[pic]
נספח
- בלמ"ס-
לשכת הייעוץ המשפטי
פקס
¶
02-5323596
ירושלים,
יום שני כ"ז כסלו תשס"ז
18 דצמבר , 2006
חמ 25 - 1 - 16/84180(מ)
לכבוד
יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט
שלום וברכה,
סימוכין
¶
פנייתנו לועדה מיום 6/12/06
בהמשך לדיון שהתקיים בועדת החוקה ביום 6/12/06, ואשר בו התבקשו השלמות לנתונים שהועברו מטעם המשטרה בנוגע לבריחת אסירים על-תנאי מחוץ לגבולות הארץ, להלן עדכון הפרטים שנתבקשו, כפי שנמסרו על ידי רפ"ק יהודית קדוש מאח"ם (קצינת מודיעין בתי סוהר):
כיום ישנם סה"כ 1375 אסירים ברישיון, אשר שוחררו על-תנאי מנשיאת יתרת מאסרם. (נתון זה נמסר על ידי יועמ"ש שב"ס).
כפי שנמסר בעבר, קיימים היום 63 אסירים על-תנאי (בתקופת השחרור המוקדם) אשר הם חבי-מעצר לאחר שהפרו את תנאי הרשיון (וטרם אותרו/נעצרו על ידי משטרת ישראל). לגבי האסיר ה"ותיק" ביותר בקטיגוריה זו – הנתון הוא משנת 2000.
בנוגע לאסירים על-תנאי אשר יצאו את הארץ ולא שבו: מבין 9 אסירים בקטיגוריה זו, שישה יצאו את הארץ ללא אישור ועדת השחרורים, ואילו שלושה יצאו בהיתר, ולא שבו.
לגבי מספרם הכולל של אסירים בבריחה (שאלה אשר הועלתה בועדה, אם כי אינה נוגעת ישירות להצעת החוק הנדונה): כיום ישנם 70 אסירים הנמצאים בבריחה (48 מהם שלא שבו מחופשות, ו – 22 שברחו מבית הסוהר) וזאת, נוסף על 63 האסירים הנזכרים בסעיף ב'. עם זאת, יש לציין כי נתון זה כולל אסירים בבריחה החל משנת 1982 – כלומר, לגבי חלקם נראה כי חלה התיישנות על העונש, בהתאם לסעיף 10 לחוק סדר הדין הפלילי. ארבעה מבין אסירים אלה ברחו בין השנים 1982 – 1986 (כלומר חלפה תקופת ההתיישנות המקסימלית), לגבי היתר – לא ניתן היה להפיק כרגע נתון לגבי פילוח העבירות שעברו – ובהתאם לכך לבדוק האם חלה התיישנות, אולם ניתן לומר כי רובם המכריע הורשעו בעבירות פשע, ועל כן ככל הנראה עונשם טרם נתיישן.
אנו מקווים כי בכך השבנו על מכלול שאלות ההבהרה שנשאלו על ידי הועדה ועל ידי משתתפי הדיון.
בכבוד רב,
נעמה (בראור) פויכטונגר, עו"ד
מנהלת מדור
העתקים
¶
עו"ד יואל הדר, יועמ"ש
עו"ד ענת אסיף, מחלקת ייעוץ וחקיקה
עו"ד יוכי גנסין, פרקליטות המדינה
עו"ד חיים שמולביץ, יועמ"ש שב"ס
רפ"ק יהודית קדוש, אח"ם/קמב"ס
עו"ד גליה ניצני, הסניגוריה הציבורית