PAGE
11
ועדת כספים
11/12/2006
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס'
מישיבת ועדת הכספים
יום שני כ' כסלו התשס"ז (11 בדצמבר 2006), שעה 13:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 11/12/2006
החלטת משכורת ונושאי משרה שיפוטית, התשמ"א-1981 (נשיא בית הדין השרעי לערעורים), השוואת מעמדו של נשיא בית הדין השרעי לערעורים למעמדו של נשיא בית הדין הרבני הגדול
פרוטוקול
סדר היום
1. שכרו ותנאיו של נשיא בית הדין השרעי לערעורים
2. העברות תקציביות
נכחו
¶
חברי הוועדה: יעקב ליצמן
- היו"ר
גלעד ארדן
סטס מיסז'ניקוב
חיים אורון
שלי יחמוביץ
ראובן ריבלין
אחמד טיבי
אמנון כהן
מ"מ היו"ר חיים אורון
¶
אני מתכבד לפתות את ישיבת הוועדה בעקבות פניה של חבר הכנסת אחמד טיבי להביא לדיון להחלטה בהקדם בדבר השוואת שכרו ותנאיו של נשיא בית הדין השרעי לערעורים, לאלה של נשיא בית הדין הרבני הגדול, בבקשה.
אחמד טיבי
¶
תודה אדוני. לא מדובר בנושא חדש אלא בנושא שעלה כבר פעמיים בוועדת הכספים. שלום לכבוד יושב ראש בית הדין השרעי, מר אחמד נאטור.
מ"מ היו"ר חיים אורון
¶
אדוני, בגלל כבודך, אני חושב שרצוי שלא תהיה נוכח בוועדה כשהיא דנה בשכרך. זה רק לטובה.
אחמד טיבי
¶
אני אקריא בפני הוועדה את מכתבה של השרה ציפי לבני שנשלח ליו"ר ועדת הכספים חבר הכנסת ליצמן באותו נושא, בו היא פונה אליו:
1. "פנייתי זו היא לעניין בקשתי כי ועדת הכספים תקבל החלטה בדבר תיקון החלטת משכורת נושאי משרה שיפוטית, כך ששכרו ותנאי עבודתו של נשיא בית הדין השרעי לערעורים יהיה כשל נשיא בית הדין הרבני הגדול, שהוא אחד משני הרבנים הראשיים בישראל.
2. על פי טבלת השכר שבהחלטה, הסכום הנקוב לצד שכרו של נשיא בית הדין הרבני הגדול זהה לסכום הנקוב לצד שכרו של שופט בית משפט עליון.
3. נשיא בית הדין השרעי לערעורים עומד בראש מערכת משפטית דתית של העדה המוסלמית בארץ המונה למעלה ממיליון נפש. בנוסף, הלכה למעשה היא גם אוטוריטה הלכתית בהיעדר "מופתי", המקביל לראש עדה או רב ראשי.
4. מערכת בתי הדין השרעי מהווה חלק ממערכת המשפט הדתי בישראל מתפקדת כיחידה במשרד המשפטים ופועלת על פי חוק הקאדים, התשכ"א-1961.
5. גם שיקולים הנוגעים למעמדו של המיעוט המוסלמי- שהוא מיעוט משמעותי- מובילים לגישה על פיה אין מקום להפריד בין נשיאי בית הדין לעניין הנדון. אין מדובר רק בשכרו של נושא המשרה אלא גם במעמדה של העדה וכלל החברים בה. לטעמי, יש בדבר משום מסר מתבקש.
6. אכן, קיימים הבדלים בין מערכת המשפט הדתי בהתייחס להיקפים וגודל האוכלוסייה. אלא משהושם הדגש על עצם היחס לעדה דתית משמעותית נראה כי אין מקום להבחין בין העומדים בראשה מבחינת תנאי השכר.
7. יצוין כי עוד בשנת 2001 פנה לוועדה בבקשה דומה שר הדתות דאז יוסי ביילין. העניין הובא לדיון פעמיים ביום 15.5.2001 וביום 24.5.2001. בישיבתה הראשונה החליטה ועדת הכספים לקבל את חוות דעתה של ועדת אלוני. בפרוטוקול דיון הוועדה מיום 24.5.2001 ציינה גברת אנה שנייידר כי "ועדת אלוני ראתה בתפקיד ראש עדה וחשבה שסביר להשוות את מעמדו למעמד הרב הראשי". בכל אופן, הגם שהעניין נדון בזמנו בוועדת הכספים לא התקבלה החלטה לגופו של עניין ומכאן פנייתי זו".
מ"מ היו"ר חיים אורון
¶
חבר הכנסת טיבי, אל תוסיף כי הקראת ממכתבה של השרה ציפי לבני ואני עיינתי במכתבו של חיים רמון מה-19 ביוני 2006 והוא זהה למכתבה של ציפי לבני. מונח לפני גם מכתבו של השר לשעבר יוסי ביילין, השר לענייני דתות מה-9 בינואר 2001, ומכתבו של שאול אלוני ליו"ר ועדת כספים ישראל כץ, מה-22 באפריל 2001 וכולם מתנבאים באותו סגנון.
העירו לי היועצת המשפטית והיועצת הכלכלית של הוועדה הערות סותרות, אני בעד שנקבל החלטה. מחד קיימת עכשיו ועדה בראשות חבר הכנסת לשעבר יוסי שריד שעוסקת בשכר שופטים, מאידך, אנחנו פועלים על סמך ועדה ציבורית שהייתה בנושא שנמשך ונמשך, ונדמה לי שאם לא היינו נתונים במצב הזה יכול להיות שהיינו משאירים את זה לוועדה.
אבל היות ויש פה אמירה מאד ברורה, כולל של השרה עכשיו, אני מציע, למרות שהוועדה קיימת, לא תהיה בכך פגיעה בוועדה הפועלת אם נמצה את תפקידנו ונחליט החלטה, מה עוד שגם הוועדה ההיא צריכה להמליץ לנו המלצות.
ראובן ריבלין
¶
אני לא חושב שקיום הוועדה מונע מאתנו לקבל החלטה מהטעם הפשוט שאנחנו מדברים פה על נושא ערכי ולא כספי. יש לו השלכות כספיות בלי כל ספק, אבל זהו נושא ערכי. השוואת ראש בית הדין לערעורים לראש עדה, שהוא הרב הראשי בישראל בשבתו כראש בית הדין לערעורים.
אני רואה בנושא הערכי דבר חשוב ביותר ולאור המלצות השרים אנחנו צריכים לתקן עיוות ולתקן את האפליה הזו. מה יהיה שכרו תקבע הוועדה, ברגע שאנחנו משווים אותו לנשיא בית הדין הרבני לערעורים, באותו רגע אמרנו דבר שקובע את מעמדו כראש עדה.
ראובן ריבלין
¶
עם כל הכבוד, קודם כל איננו חורגים מסמכותנו, השאלה אם אנחנו עושים דבר יפה או לא ואני אומר בצורה הברורה ביותר, הואיל ואני רואה בנושא לא עניין כספי אלא עניין ערכי, שאני בהחלט נותן את ליבי לו וגם מזהיר את עצמי שיש לו השלכה כספית, בעיני ההשלכה הכספית בטלה בשישים לעומת הנושא הערכי ואני מציע ליו"ר להצביע ולקבל החלטה.
סמדר אלחנני
¶
אני רק רוצה להעיר הערה אחת, בנייר שחילקתי הראיתי את כל המדרגות לכל נושא משרה שיפוטית, הדיינים והקאדים והשופטים. מה שייווצר, ברגע שאתה קובע שהוא יהיה כמו ראש עיר יש לזה שכר ותנאים. אין לי מחלוקת על זה בכלל אבל ייווצר הפער בין אלה שמתחתיו, הרבה יותר מדרגות ממה שהיה קודם.
מ"מ היו"ר חיים אורון
¶
מי לאישור הבקשה של השרה ציפי לבני ושל חבר הכנסת טיבי?
הצבעה
בעד - רוב
נגד - אין
נמנעים - אין
הבקשה אושרה.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אני רוצה לומר לפרוטוקול שאנחנו רוב באופוזיציה של שלושה מול אחד. פניה מס' 524.
הצבעה על פנייה מס' 524
בעד - רוב
נגד - אין
נמנעים - אין
פניה מס' 524 אושרה
עדי ויינר
¶
משק המים, ישנם שני דברים, אחד זה העברה לתקציב של משרד השיכון 10.5 מיליון עבור הקמת תשתית למודיעין עלית, ודבר שני זו השתתפות של משרד השיכון במנהל בעבודות תשתית.
ראובן ריבלין
¶
הכסף אבד שם, דרך אגב, הייתי בישיבת ההסדר, יש להם מקלט לידם, אמנם זה הרבה זמן לוקח לעבור לשם.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
דקה זה הרבה זמן, ההצעה שלי היא, שהם בונים בניין חדש שיוסיפו שם את החדר הממוגן. עוברים לפניה מס' 585 מי מהתמ"ת?
איתי יחזקאלי
¶
אלו העברות עבור האישור של חברת אינטל שאושר ב- 2005, זה התשלום הראשון עבור חברת אינטל ויתרות שנותרו בסעיפים האחרים.
עדי ויינר
¶
יש פה העברה של 31 מיליון עבור תמיכות בחקלאים בגין קיצוץ מים, 38 מיליון עבור תמיכות בחקלאים בגין ייקור תעריפי מים, 40 מיליון כהוצאה מותנית בהכנסה עבור שיפוי חברת מקורות בגין תשלום היטלי הפקה ו- 120 מיליון בהרשאה להתחייב עבור רכישת מים מליחים ממתקן התפלה ועוד שינויים קטנים בהתאם לביצוע הפעולות בפועל.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
פניות מס' 590-592, 597. ועדת הבחירות המרכזית, נשים מוכות. מי בעד?
הצבעה על פניות מס' 590-592, 597
בעד: רוב
נגד: אין
היו"ר יעקב ליצמן
¶
פניה מס' 593, בריאות. למה פקידי האוצר לא נמצאים? מי בעד?
הצבעה על פנייה מס' 593
בעד: רוב
נגד: אין
היו"ר יעקב ליצמן
¶
פניות מס' 594, תקצוב העסקה של מועדוני עולים. מי בעד?
הצבעה על פנייה מס' 594
בעד: רוב
נגד: אין
איתי יחזקאלי
¶
אני אסביר, האישור לחברת אינטל אושר בסוף 2005 בשם תקציב 2006 שהיה מוכן. לכן, הכסף עבור אינטל לא תוקצב במקור בתוך תקציב 2006, כשזה הגיע לביצוע בשנת 2006 משרד האוצר נאלץ למצוא פתרונות וזה אחד הפתרונות.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
פניות מס' 601, 602, בתי חולים ממשלתיים, מי בעד?
הצבעה על פניות מס' 601, 602
בעד: רוב
נגד: אין
היו"ר יעקב ליצמן
¶
הבקשות לא אושרו, אני מבקש רביזיה. תודה לכולם הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:55
(מצ"ב טבלת שכר של נושאי משרה שיפוטית)
המשרה
משכורת היסוד
נשיא בית המשפט העליון
34,653 ₪
משנה לנשיא בית המשפט העליון
33,626₪
שופט בית המשפט העליון, רב ראשי
31,228 ₪
נשיא בית הדין לעבודה
30,682₪
סגן נשיא בית הדין לעבודה
28,952₪
חבר בית הדין הרבני הגדול
27,685 ₪
נשיא בית משפט מחוזי, ראש אבות בתי דין אזוריים הממונה על 8 בתי דין לפחות, קאדי (ראש בית הדין לערעורים)
25,411 ₪
שופט בית בית הדין הארצי לעבודה
24,918 ₪
סגן נשיא בית משפט מחוזי
24,765 ₪
שופט בית משפט מחוזי, דיין ממונה על לא יותר מ-7 בתי דין, קאדי מד'הב (ראש בית הדין לערעורים)
23,256 ₪
נשיא בית משפט שלום, שופט ראשי של בית דין אזורי לעבודה, דיין (אב בית דין אזורי), קאדי ראשי, קאדי מד'הב (חבר בית הדין לערעורים)
22,672 ₪
סגן נשיא בית משפט שלום, סגן שופט ראשי של בית דין אזורי לעבודה
21,757 ₪
שופט בית משפט שלום, שופט בית דין אזורי לעבודה, שופט תעבורה, דיין (חבר בית דין אזורי), קאדי, קאדי מד'הב (חבר בית הדין)
19,626 ₪