PAGE
1
ועדת הפנים ואיכות הסביבה
22.11.06
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 62
מישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה
מיום רביעי, א' בכסלו, התשס"ז (22 בנובמבר, 2006) בשעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 22/11/2006
חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות) (תיקון מס' 7), התשס"ז-2006
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות) הוראת שעה), התשס"ו-2006
(פ/1323)
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
שלום לכולם, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה לדיון בהצעת חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות)(הוראת שעה)
הצעת חוק של חברי הכנסת היו"ר גאלב מג'אדלה, דוד אזולאי, אלי אפללו, אלחנן גלזר, יצחק גלנטי, משה גפני, שלי יחימוביץ, דני יתום, יעקב מרגי, שרה מרום שלו, יורם מרציאנו, מיכאל נודלמן, אורית נוקד, מרינה סולודקין ורונית תירוש.
ובכן, נוודא קודם כל אם המשרדים הנוגעים בדבר נמצאים – משרד הפנים מיוצג? כן. משרד מבקר המדינה –כן. משרד המשפטים – גם כאן.
אנחנו נפתח בזה שאני אגלה לכם שאזרחים נפגעו מכך שהחוק עד היום מורה על כך שהדיווחים, העלויות וכל מה שקשור בכך יוגשו לפני הבחירות והתיקון הזה בא כדי להתחשב באנשים. אני לא אסתיר מכם שבגלל זה שאלתי על עורך הדין שילת – הוא היה זה שהעיר את עיניי בעניין הזה, לתיקון הדרוש הזה שאני שמח שאנחנו מביאים אותו לכאן.
בטרם נתחיל, משרד פנים רוצה להציג את הדברים?
איילת פישמן
¶
כעיקרון החוק קובע מועדים מאד קצרים ונוקשים להגשת הבקשות למימון, והנחת היסוד של החוק היא שאפילו אם זכית ב- 10 מנדטים ולא הגשת את הבקשה בזמן, לא תקבל שקל בשורה התחתונה. אפילו אם ניהלת את כל החשבונות שלך כחוק, ומסרת דו"ח למבקר המדינה והכל היה בסדר, אם לא הגשת בקשה – לא תקבל מימון.
איילת פישמן
¶
כרגע – סיעות הכנסת וסיעות מקומיות צריכות להגיש 59 ימים לפני הבחירות. רשימות חדשות יכולות להגיש עד 21 יום לפני הבחירות. בכל מקרה מדובר על מועדים מאד קצרים. קורה לא פעם, ולפעמים לא באשמת המגישים, שהם לא מגישים בזמן. למרות שאנחנו מפרסמים את הדברים האלה גם בעיתונות וגם ביישובים ועושים מה שאנחנו יכולים, תמיד יש כאלה שלא מגישים בזמן. כבר פעמיים או שלוש קרה שאחרי בחירות כלליות נחקקה הוראת שעה של מועד ב' למאחרים והוגשו בקשות נוספות. אנחנו חושבים שהעמידה הזו על המועדים הכל כך קצרים היא לא מוצדקת, כי מה שבאמת חשוב זה האם באמת אותה רשימה פעלה כחוק, ניהלה את החשבונות שלה כחוק ועמדה בכל הדרישות. אם כן – מגיעה לה מימון. ואנחנו חושבים שצריך לתת יותר זמן. מה שכן – אנחנו חושבים שהוראת השעה כאן, ניתן לוותר עליה. אנחנו מעדיפים להעביר את זה בחוק של - -. אם אני לא טועה, זו גם היתה עמדת הממשלה.
שמואל גולן
¶
אין לנו התנגדות, כמובן, להפוך את זה לתיקון בחוק. בהצעה שהוגשה פה, בנוסח כתוב שהוראת השעה הזו חלה על בחירות שהתקיימו בהתשס"ה. אם זו לא תקלה אנחנו רוצים להביע את עמדתנו שאנחנו לא חושבים שזה צריך להיות פה הוראת שעה רטרואקטיבית על מערכות בחירות שכבר היו בשנה שעברה. אנחנו מוצאים בזה פסול ויש בזה גם חוסר הגינות.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
אז אחד –אחד. קודם כל – בנושא הרטרואקטיביות, לדעתי זו טעות דפוס. זה היה רלבנטי כשזה הוגש אז, בסמוך לבחירות – אגב, לא הבחירות במועדן אלא הבחירות בכמה רשויות. היו איזה 7-8 רשויות. אני לא הספקתי לקרוא את זה כי קראתי את זה קודם. נתקן את זה. אז לגבי הרטרואקטיביות –זה יורד.
עידו יצחק
¶
כאשר חבר כנסת מגיש הצעת חוק, אולי הוא רוצה שזה יהיה רטרואקטיבי. קורים גם דברים כאלה. אם היית רוצה שזה יהיה רטרואקטיבי, הייתי מתנגד לזה, אבל מאחר וגם אתה לא רוצה – הכל בסדר, נוריד את זה.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
אם היית מעיר את תשומת ליבי הייתי חוסך למבקר המדינה את האנרגיה להוציא עלינו.
לגבי שאר הדברים – הוראת השעה ?
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
ברגע שלא מאשרים – לא מתקיימת שום ביקורת ולדעתנו טוב שתהיה ביקורת, אנחנו רוצים לחזק את הביקורת. הביקורת יכולה להיות על דבר שמאושר והולך למסלול הביצוע, אבל ברגע שזה לא מאושר, זה לא הולך למסלול הביצוע, אז אין ביקורת.
שמואל גולן
¶
החוק מחייב גם את מי שלא קיבל מימון להגיש לנו דו"ח. נכון הוא שכאשר נותנים מימון אז יש גם תמריץ, כי רוצים לקבל את ההשלמות של המימון ואז מגישים. יש כאלה שלא מגישים, ולא מקבלים מימון. אבל מבחינתנו זה בסדר להגיש את הרשימות עד 5 מימים ומשרד הפנים יגידו - - אין לנו שום בעיה בעניין הזה. ממילא המתמודדים, או הסיעות או הרשימות מגישים לנו את הדו"חות 3 חודשים אחרי הבחירות. אין שום בעיה.
עידו יצחק
¶
אני אגיד לך בדיוק –הסעיף הראשון מתייחס לסיעות שכבר מכהנת במועצה. הסעיף השני, שאנחנו מדברים עליו עכשיו, מתייחס לרשימות חדשות.
אמרתי קודם – בשם החוק נמחק את המילים "הוראת שעה".