PAGE
3
ועדת הכלכלה
14.11.2006
הכנסת השבע עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 104
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, כ"ג בחשוון התשס"ז (14 בנובמבר 2006), שעה 10:15
ס ד ר ה י ו ם
הצעת חוק לתיקון פקודת הטבק (מס' 5), התשס"ה-2005
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 14/11/2006
חוק לתיקון פקודת הטבק (מס' 5), התשס"ז-2006
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: משה כחלון – היו"ר
אליהו גבאי
יצחק וקנין
דב חנין
חנא סוייד
מוזמנים
¶
עו"ד אילנה מישר
- משרד הבריאות
יעל קינן-מרקוביץ
- הכנסות המדינה, משרד האוצר
איריס אפשטיין
- חברה ליבוא סיגריות פיליפ מוריס
עו"ד אבי כהן
- חברת גלוברנדס
ישי וורייט
- OTL
עו"ד דן פרידמן
- יועץ משפטי, חברת דובק
עו"ד עמוס האוזנר
- יו"ר המועצה הצרכנית למניעת עישון
חיים גבע-הספיל
- האגודה למלחמה בסרטן
היו"ר משה כחלון
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הכלכלה. על סדר היום שתי הצעות חוק: הצעת חוק לתיקון פקודת הטבק (מספר 5), התשס"ה-2005, והצעת חוק הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק (תיקון מספר 4), התשס"ה-2005.
על הצעות חוק אלה חל דין רציפות כבר בכנסת הקודמת ולכן הן הובאו לכאן היום לדיון. אלה הן הצעות חוק ממשלתיות שגם משרד הבריאות מעורב בהן, והצעות חוק אלה הגיעו בעקבות מחקרים או מאמץ גדול של המדינה להגן על הציבור שלה, על האזרחים שלה, במיוחד על הנערים והנערות, מפני עישון, וצריך לומר את האמת. יודעים שהעישון מזיק לבריאות, יודעים שהוא גורם לתמותה, יודעים שהוא גורם למחלות סרטן, ולא רק סרטן הריאה אלא לעוד כמה סוגים. המדינה לא יכולה לאסור על האנשים לעשן, אבל לפחות צריך לתת למדינה את מרב הכלים כדי שתוכל לקבל את ההחלטה.
יש תפיסה רווחת כי הפרסום הוא הקטליזטור הגדול ביותר שגורם לנערים ונערות לעשן וזה קורה עקב לחץ חברתי. אנחנו נדון בהצעת החוק הראשונה, הצעת חוק לתיקון פקודת הטבק, ולדעתי צריך לעשות הכול על-מנת להגביל את הפרסום. יש מדינות בעולם שאוסרות כמעט לחלוטין על פרסום והצעת החוק באה כדי לצמצם למינימום האפשרי את היקף הפרסום. הצעת החוק גם מבקשת מהחברות לפרסם את סכומי הכסף שהן מוציאות על פרסום.
אלה הנושאים העיקריים שיש לנו בהצעות החוק. מדובר בפרסום או בשקיפות של כמות הרעלים או סוגי הרעלים שאנשים שואפים לריאות שלהם, ובצמצום למינימום את שטחי הפרסום ואת מקומות הפרסום.
כפי שאמרתי אנחנו דנים עכשיו בהצעת חוק לתיקון פקודת הטבק (מספר 5) שהיא יותר קטנה ואני מעריך שהיא פחות שנויה במחלוקת.
אילנה מישר
¶
לפני שנתייחס להצעת החוק הספציפית, הייתי רוצה לומר כמה מילים על האמנה במסגרת הפיקוח על הטבק.
לפני שלוש וחצי שנים סוכמה אמנה בינלאומית בחסות ארגון הבריאות העולמי של האו"מ במטרה ליצור שיתוף פעולה בינלאומי על-מנת לצמצם את נזקי הטבק בעולם. זאת לאור המודעות הגוברת לכך ששימוש במוצרי טבק מהווה מגיפה וכי חייבים לנקוט צעדים מותאמים ובינלאומיים כדי לבער ככל שניתן את הנגע. האמנה עוסקת במכלול של נושאים הנוגעים לנושא: הגנה מחשיפה לעישון במקומות ציבוריים, הסברה, גמילה, איסור פרסומת ועוד. האמנה זכתה להצלחה רבה וכבר 140 מדינות בעולם אישררו אותה והצטרפו אליה. אנו אישרנו את האמנה לפני כשנה והיא נכנסה לתוקף.
הצעות החוק שעל שולחן הוועדה היום באות להשלים בשלב ראשון כמה הוראות חקיקה הנדרשות לתחילת יישום האמנה. בהמשך מתוכננת חקיקה נוספת והיא לגבי שיפור המצב במקומות ציבוריים כפי שהוצע בהצעת החוק של חבר הכנסת ארדן ושהממשלה תומכת בה.
לגבי הצעת החוק הנדונה היום, תיקון לפקודת הטבק, באה למנוע מצב בלתי סביר הקיים היום והמפלה בין תוצרת הארץ ליבוא. שר האוצר רשאי לקבוע הוראות לגבי אריזות הטבק, כולל כמות הסיגריות בחפיסת סיגריות תוצרת הארץ, אך לא לגבי תוצרת חוץ לארץ. האמנה קוראת לקבוע גודל מינימאלי של חפיסת סיגריות וזאת על-מנת למנוע זמינות סיגריות לקטינים. היום יש לנו תקנות טבק שקובעות שגודל האריזה הוא עשרים סיגריות, אך יש בעיה לגבי תוקף התקנות לגבי סיגריות המיובאות. התיקון המוצע היום בא לתקן את העיוות הקיים בפקודת הטבק.
אילנה מישר
¶
הצעת חוק לתיקון פקודת הטבק (מספר 5), התשס"ה-2005.
תיקון סעיף 73.
1.
בפקודת הטבק, בסעיף 73, בפסקה (5), אחרי "שיוצר בישראל" יבוא: "או שיובא לישראל".
אבי כהן
¶
אני מייצג את חברת גלוברנדס שהיא יבואנית של בין היתר סיגריות קאמל ו-וינסטון.
הצעת החוק משווה בין סיגריות מיבוא לסיגריות תוצרת הארץ, ולנו אין התנגדות לכך, ככל שזה נוגע למכירה בכמויות פחותות מעשרים סיגריות. הואיל ובאמת ניתן להניח שהציבור שרוכש סיגריות בצורה בודדת מהווה את בני הנוער, ברור שאין לנו כל התנגדות אלא אנחנו תומכים בהצעת החוק הזאת.
היו"ר משה כחלון
¶
אתה מדבר על מספר סיגריות בחפיסה. אתה לא מדבר על סיגריות בודדות. מדובר על מספר סיגריות בחפיסה שלא יפחת ממספר.
אבי כהן
¶
מעשרים. התקנות לא לפניי, אבל יש בעיה לדון רק בנוסח הקצר של החוק כפי שהוא מופיע כאן. התיקון הוא תיקון עקיף. הוא גורם לכך שאם עד היום נאמר רק לגבי סיגריות מתוצרת הארץ שניתן למכור אותן ביחידות של עשרים סיגריות ותו לא, זה יחול גם לגבי סיגריות מיובאות. הפועל היוצא מזה הוא בעצם הדבר העיקרי - שאני מכיר מביקורים מזדמנים בפיצוציות או בכל מיני מקומות שם מוכרים סיגריות – והוא שלא ניתן יהיה למכור סיגריות בודדות. אם אני מדבר על אפקט מעשי של ההצעה ועל סיגריות מיבוא, כי סיגריות מתוצרת הארץ אסור היה גם לפני כן. שוב, אני אומר שאם המטרה היא זו, וניתן להבין שזו המטרה, הרי המטרה היא ברוכה, כי הציבור שאיננו יכול לאפשר לעצמו לרכוש חפיסות של עשרים סיגריות אלא הוא רוכש סיגריות בודדות, מהווה בעיקר את בני הנוער. נער לוקח שקל, ניגש לפיצוציה ורוכש את הסיגריה הבודדת.
מאחר שאנחנו באופן מפגיע ומוצהר, וגם במעשים, נגד איזשהו פיתוי לעישון של בני נוער, אנחנו בעד אישור הצעת החוק.
שמרית שקד-גיטלין
¶
האיסור למכור סיגריות בודדות, סיגריות שלא בחפיסה, קיים כבר היום בסעיף 49 לפקודת הטבק. הסעיף קובע ש"לא יחזיק אדם ברשותו טבק מיוצא ולא ימכרנו אלא בכלי כיוון בצורה שנקבעה". האיסור שמבקשים עכשיו להוסיף לחוק אומר שגודל חבילת הסיגריות ותכולת הסיגריות בחבילה תיקבע בהתאם לתקנות.
אבי כהן
¶
יש לנו מחלוקת משפטית, אבל זה לא מעניין את הפורום. אני לא חושב שהסעיף שציטטת מונע את זה, אבל זה באמת לא מה שחשוב. מה שחשוב הוא שכולנו מסכימים שתהיה מכירה רק בחפיסות של עשרים סיגריות.
עמוס האוזנר
¶
אני יושב-ראש המועצה הישראלית למניעת עישון. אני בהחלט מברך את משרד הבריאות על היוזמה שלו, בעיקר בעניין הזה שלא יימכרו סיגריות בודדות לילדים, דבר שבהחלט קורה, ואפילו לצערי קורה ליד בתי-הספר.
אני רוצה לשאול את עצמי ואת הוועדה מה יקרה בשלב הבא. איך אנחנו דואגים שבאמת כאשר התיקון הזה ייכנס לתוקפו הוא לא יישאר אות מתה כפי שלצערנו חקיקה אחרת קודמת בתחום הזה של העישון לא מתבצעת. אם תסתכלו – ובעיקר אני מכוון ליועצת המשפטית של הוועדה – פקודת הטבק היא פקודה מנדטורית שמדברת בעיקר על הממשלה. מי שאחראי לביצוע החוק, כך כתוב בחוק, זו הממשלה. ככה הבריטים אהבו לכתוב, ממשלת הוד מלכותה. הממשלה בפועל מעבירה את הסמכות הזאת לשר האוצר לפי הפקודה הזאת, אבל הרעיון הוא ששר האוצר הוא זה שילך לפיצוציות כדי לראות האם הדברים יתבצעו כפי שאנחנו קובעים? אנחנו מטילים על שר האוצר נטל שאני לא בטוח שזה התפקיד שלו.
היום בחקיקה המודרנית בתחום העישון, גם החוק להגבלת עישון במקומות ציבוריים, גם חוק הגבלת הפרסומת למוצרי טבק לעישון, הצעת חוק שתעלה היום על סדר יומה של הוועדה, נמצאים בסמכותו של שר הבריאות. לדעתי יש טעם שאנחנו נדון בקביעה הבסיסית של הסמכות לפי החוק הזה, לפי פקודת הטבק. להטיל את הנטל הזה שאנחנו מטילים על שר האוצר, אולי מאחר שאנחנו דנים בתיקון הזה של החוק ובהטלת הנטל, מי שרלוונטי כאן הוא שר הבריאות.
שמרית שקד-גיטלין
¶
האיסור למכור את הסיגריות אלא בחבילה כבר קיים היום לפחות לגבי סיגריות ישראליות. אפשר לשמוע מעורכת-הדין אילנה מישר לגבי האכיפה.
היו"ר משה כחלון
¶
החוק לא עוסק בסיגריות בודדות אלא בגודל החפיסה ואומר שלא יפחת מעשרים. יש חפיסות של חמש ועשר סיגריות, וזה מפתה את הנער לרכוש, כי הוא יכול לרכוש ארבע סיגריות בחמישה שקלים. את זה בא החוק למנוע.
עמוס האוזנר
¶
לצערנו החקיקה הקיימת היום, אין לנו מי שאוכף אותה. לכן אני חושב שהדבר הגיוני ביותר שמי שמרכז בידיו, ירכז בידיו גם את הסמכות בנקודה הזאת.
יעל קינן
¶
הסיבה שמדובר בשר האוצר היא מכיוון שרובו של החוק עוסק במכס ובלו, וממילא זה תחום המיסוי ששייך לסמכותו של שר האוצר. זו נקודה משנית יחסית בסמכויותיו של שר האוצר, וזה הרקע לכך ששר האוצר הוא השר הממונה גם על אותו סעיף 73.
היו"ר משה כחלון
¶
אתם יכולים לאכוף את החוק? אתם יכולים להניח את דעתו של עורך-דין האוזנר שאתם כן יכולים לאכוף את החוק?
היו"ר משה כחלון
¶
מתכוננים, כן. כוונות טובות יש להם כמה שאתה רוצה. אתם יכולים ומסוגלים לאכוף את זה? או כפי שאומר עורך-דין האוזנר אנחנו מחוקקים כאן חוק שיופיע בספר החוקים ובזה יסתיים העניין.
אילנה מישר
¶
בשלב אחד לפחות, בשלב שהסיגריות עוברות את המכס, בהחלט יש לרשות המיסים אפשרות אכיפה. זה לא נוגע למקומות שיווק. שר האוצר לא מופקד על החוק הזה לפי נוסח החוק עצמו אלא על-פי החלטת ממשלה. אם יש מקום לדון איזה שר אחראי, או אפילו חלוקת אחריות, זה נושא לדיון בממשלה ולא בוועדה הזאת.
היו"ר משה כחלון
¶
מקובל עליי. שאלה לנציגי המייבאים. אתם מייבאים סיגריות בחפיסות שמונות פחות מעשרים סיגריות?
חיים גבע
¶
יש חפיסות המכילות יותר מארבעים סיגריות. אני לא זוכר את שם המותג, אבל יש קופסאות שמכילות ארבעים סיגריות, ואז זה יוצא זול יותר לסיגריה וזה מעודד קניית סיגריות. החוק מדבר על עשרים יחידות, לא יותר ולא פחות.
איריס אפשטיין
¶
ליבואני פיליפ מוריס אין בעיה עם החוק הזה, אלא להיפך, אנחנו תומכים בו. אנחנו חושבים שאם המוטיבציה מאחוריו היא למנוע עישון בקרב ילדים ובני נוער, אין לנו בעיה עם זה. ליבואן שמפיץ בארץ את הסיגריות שלנו יש סיגריות בחפיסות של שלושים סיגריות, אבל אין לנו בעיה לוותר על זה.
דן פרידמן
¶
חברת דובק תומכת בהצעת החוק, הן מבחינת מהותו ומטרתו, והן מבחינת עצם ההשוואה בין הייצור המקומי ליבוא.
ירון גזית
¶
הנושא של יותר מעשרים הוא לא פחות אקוטי. כמו שנאמר כאן יש חפיסות עם 25, 30 ו-40 סיגריות. כפי שנאמר, קניית חפיסה כזאת גורמת לסיגריה להיות זולה יותר וקיים עידוד לקנות אותה. כדאי להיצמד למספר עשרים סיגריות בחפיסה.
ישי וורייט
¶
אנחנו חתומים על הסכם בינלאומי שמדבר על סטנדרטים של שיווק שהם הרבה יותר מחמירים מהחוק, ובמסגרת ההסכמים האלה אף אחת מהיבואניות בארץ לא מוכרת סיגריות בודדות. אנחנו אוכפים את החוק הזה ככל שאנחנו יכולים.
חיים גבע-הספיל
¶
אחת מהבעיות היא שבפיצוציות לוקחים קופסאות, פותחים אותן ומוכרים סיגריות בודדות וזה בלי קשר לצורת היבוא לארץ. כאן יש התייחסות בסמכות מי יהיה החוק לעניין האכיפה, כי מבחינת האוצר הסיגריות הגיעו כחוק, אבל הבעיה היא שבנקודת המכירה הן הופכות להיות בודדות.
עמוס האוזנר
¶
היינו מבקשים שהוועדה תמליץ לממשלה בעניין אכיפת החוק הזה. את זה הוועדה ודאי יכולה לעשות.
דן פרידמן
¶
לא רק זאת, אלא יותר מכך. יש היום ייצור פרטיזאני, או לא, של חפיסות המונות 3, 5 או 8 סיגריות שמיוצרות בארץ ומכניסים פנימה סיגריות מחפיסות אחרות.
היו"ר משה כחלון
¶
אלה דברים שאי אפשר להגיע אליהם.
חברי הכנסת, יש מישהו שרוצה להתייחס כי אנחנו רוצים להעמיד את ההצעה להצבעה?
היו"ר משה כחלון
¶
אני מבקש מנציגי משרד הבריאות ומשרד האוצר להעביר את הסוגיה בעניין האכיפה לשרים שלכם על-מנת שיסדירו את נושא האכיפה. אם כל אחד יחשוב שהשני אוכף, אנחנו נחוקק פה חוק שהוא חוק חשוב, אבל אם לא יאכפו אותו, לא עשינו דבר בנושא.
אני מבקש להביא להצבעה את הצעת חוק לתיקון פקודת הטבק (מס' 5), התשס"ה-2005. מי בעד? 4. מי נגד?
הצעת החוק אושרה פה אחד
תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:40