PAGE
13
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
13.11.2006
הכנסת השבע עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 41
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
יום שני, כ"ב בחשוון התשס"ז (13 בנובמבר 2006), שעה 09:30
ס ד ר ה י ו ם
הצעת חוק המסייעים לנטרול תוצאות אסון צ'רנוביל (תיקון) (ארגון יציג ומענק שנתי),
התשס"ז-2006
הצעתם של חברי הכנסת יצחק אהרונוביץ, רוברט אילטוב, אסתרינה טרטמן, אלכס מילר, ליה שמטוב, יורי שטרן
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 13/11/2006
חוק המסייעים לנטרול תוצאות אסון צ'רנוביל (תיקון), התשס"ז-2006
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: מיכאל נודלמן – היו"ר
רוברט אילטוב
סופה לנדבר
סטס מיסז'ניקוב
מרינה סולודקין
יוסף שגל
מוזמנים
¶
עו"ד שי סומך
- מחלקת יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
יובל יעקבי
- רפרנט קליטה, מרד האוצר
יעל מרקוביץ
- משרד האוצר
אלכסנדר קלנטירסקי
- עמותת ברית ליקוידטורים צ'רנוביל
אלכסנדר מרגוליין
- עמותת ברית ליקוידטורים צ'רנוביל
בל קנטרג'י
- עמותת ברית ליקוידטורים צ'רנוביל
רשמה וערכה
¶
אהובה שרון – חבר המתרגמים בע"מ
הצעת חוק המסייעים לנטרול תוצאות אסון צ'רנוביל (תיקון) (ארגון יציג ומענק שנתי),
התשס"ז-2006
הצעתם של חברי הכנסת יצחק אהרונוביץ, רוברט אילטוב, אסתרינה טרטמן, אלכס מילר, ליה שמטוב, יורי שטרן
היו"ר מיכאל נודלמן
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות בנושא הצעת חוק המסייעים לנטרול תוצאות אסון צ'רנוביל (תיקון) (ארגון יציג ומענק שנתי).
הלית מגידו
¶
מדובר בשתי הצעות חוק כאשר האחת היא של חבר הכנסת יורי שטרן וקבוצה של חברי כנסת, והשנייה היא של חברת הכנסת סופה לנדבר וקבוצה של חברי כנסת. במסגרת הדיונים בוועדה שתי הצעות החוק אוחדו והוגשו כהצעת חוק אחת לקריאה ראשונה. היום בוועדה אנחנו דנים לאחר שהצעות החוק האלה התקבלו בקריאה ראשונה ואנחנו מכינים אותה לקריאה שנייה ולקריאה שלישית.
הנוסח שמונח בפניכם הוא נוסח מוסכם שהוועדה כבר דנה בו רבות והוא מכיל שלושה אלמנטים עיקריים:
1.
נושא המענק השנתי. זה מענק שישתלם פעם בשנה והוא בא להחליף את קצובת ההבראה והנופש שהם מקבלים היום, כאשר תינתן תוספת מבחינת הסכום.
2.
מתן זכויות לאלמן ולאלמנה של מנטרלים, שיהיו זכאים לקבל את אותו מענק שנתי במשך תקופה של שלוש שנים לאחר פטירתו של המנטרל.
3.
הגדרתו של הארגון היציג. אני רוצה להדגיש שאין הבדל מהותי בהקשר של הארגון היציג ובוועדה הגענו להסכמות, יחד עם הממשלה, לעניין קביעתו של מבחן תמיכות - מבחן שלא אושר פורמאלית בוועדה כי זה לא תפקידה של הוועדה לאשר את מבחן התמיכות, אבל הוצג בפנינו – אשר יעניק תמיכה מטעם המדינה לארגון שיעמוד במסגרת הכללים שנקבעו במבחן התמיכה.
בהתאם לסיכום בין המציעים לבין האוצר, החוק, לכשיעבור, יתוקצב במסגרת של שלושה מיליון שקלים חדשים. סכום זה מתחלקים לשניים:
1.
עשרה אחוזים מתוך הסכום – דהיינו 300 אלף שקלים חדשים – יוקצו למבחן התמיכות. מטעם הארגונים שהגיעו לכאן נאמר לנו שהם מתכוונים למשל להשתמש בזה לצורך הגשת תביעות לדוגמה ודברים מהסוג הזה.
2.
תשעים אחוזים מהסכום – דהיינו, 2 מיליון ו-700 אלף שקלים חדשים – מהווים את הסכום שייועד לצורך התוספת למענק השנתי. אני אומרת תוספת מכיוון שכבר היום – כפי שהדגשתי – המנטרלים מקבלים קצובת הבראה ונופש. הם ימשיכו לקבל את אותו הסכום של קצובת הבראה ונופש במסגרת המענק השנתי, אבל תינתן תוספת מעבר לאותה קצובה, עד לסכום של 4,680 שקלים. האוצר חישב שהסכום הזה נובע מכך שיש כ-1,500 איש שיהיו זכאים לקבלת המענק. 1,500 האנשים הללו הם בעיקרם מנטרלים, כ-1,270 מנטרלים, אליהם יש להוסיף הן את האלמנות והאלמנים שיהיו זכאים לקבל את המענק מכוח החוק והן מנטרלים שהוכרו לאחרונה. נציג משרד האוצר יוכל לבאר בעניין הזה.
הלית מגידו
¶
בוודאי. אלו שזכאים לפי החוק לקבל את המענק. שוב, אני מדגישה שכ-1,500 האנשים עליהם אנחנו מדברים, לא כוללים אך ורק מנטרלים אלא כוללים את האלמנות והאלמנים שזכאים לקבל. גם אותם לוקחים בחשבון במסגרת הסכום של 2 מיליון ו-700 אלף שקלים חדשים.
סטס מיסז'ניקוב
¶
באיזשהו שלב, חלילה וחס, אבל זה מה שיקרה, המנטרלים יתחילו ללכת לעולם הבא. שלושת מיליוני השקלים מתחלקים לאלה שחיים ולאותן אלמנות בטווח של שלוש שנים.
שי סומך
¶
יש סיכום בעניין הזה. בסיכום נאמר שמשרד האוצר יקבע את סכום המענק המתקבל. החישוב של המענק השנתי היה לפי 1,400 מנטרלים כפול המענק וזה היה לפי המצב נכון להיום. זה הסיכום שהתקבל.
סטס מיסז'ניקוב
¶
הייתה החלטה על שלושה מיליון שקלים פיקס-פרייס, וזה הסכום שאנחנו מחלקים. אם מספר המנטרלים יקטן, הם יקבלו יותר. שלושת מיליוני השקלים זה סכום קבוע.
יובל יעקבי
¶
אנחנו עשינו איזושהי הערכה לכמות הממוצעת של המנטרלים שצריך בטווח הנראה לעין לתת להם מענק. החוק ערוך כך שמדברים על סכום של מענק. עוד מאה שנה לא יהיו מנטרלים, ולכן אנחנו צריכים לקבוע סכום הגיוני של מענק ולקבוע איזשהו ממוצע. לקחנו מספר הגיוני של אנשים ואלמנות. האלמנות שמתווספות ואלמנות שיורדות אחרי שלוש שנים, המספר מתקזז עם אנשים אחרים שמוכרים כמנטרלי צ'רנוביל. היה איזשהו סיכום, לקחנו בחשבון מה המספר הממוצע, וזאת התוצאה.
סטס מיסז'ניקוב
¶
הסיכום יכול להיות רק סופה לנדבר, אתי ועם סיעת ישראל ביתנו. כיוון שאנחנו הובלנו את ההסכם הזה, אני יכול לומר לך שהסיכום היה לגבי פיקס-פרייס של שלושה מיליוני שקלים. כשהיועצת המשפטית דיברה, שמתי לב שהיא מדברת על איזשהו סכום שמתחלק לליקוידטורים. אם יגיעו יותר ממדינות המוצא, שלושת מיליוני השקלים תתחלק בסופו של דבר לפי מספר האנשים, אבל הסכום הזה לא יכול לפחות ברגע שהליקוידטורים יתחילו למות והאלמנות יעברו את הרף של שלוש שנים.
סטס מיסז'ניקוב
¶
אני מציע לקבוע שהסכום הזה של שלושה מיליוני שקלים מתחלק לפי מספר האנשים שזכאים לאותו סכום, ואם יישאר בסופו של דבר ליקוידטור אחד, הוא יקבל את אותם שלושה מיליוני שקלים.
יובל יעקבי
¶
לשנים הקרובות אנחנו מכוסים. הרי גם מנטרל שחס וחלילה ילך לעולמו, אלמנתו תקבל. אנחנו מדברים על עוד מספר שנים רחוק מהיום. עד אז, אם נראה שמספר המנטרלים יורד דרמטית ואתם עדיין רוצים להקצות את הסכומים האלה, יהיה אפשר לדבר, אבל זה לא הגיוני לקבוע עכשיו סכום קבוע לעוד מספר שנים.
הלית מגידו
¶
אני רוצה להבהיר כי זה הולך כאן לשני הכיוונים. העובדה שאנחנו נוקטים בלשון החוק בסכום ספציפי, ממש כותבים את המספר, זה אומר שאם מחר עולים לארץ אלפיים מנטרלים והם זכאים לקבל תעודה ועומדים בכללי החוק, גם אם זה יעלה לאוצר יותר משלושה מיליון שקלים, אתם תהיו מחויבים - כי זו הוראת החוק - לשלם להם. זה צריך להיות ברור. אם יהיו עוד אלפיים מנטרלים, זה יעלה חמישה מיליון שקלים ואתם תהיו חייבים לשלם את זה כי זאת הוראת החוק.
הלית מגידו
¶
הסכום מבחינת הכסף שהמנטרל מקבל לא משתנה, למעט עדכון מדד. הם יקבלו 4,680 שקלים, בין אם הם אלף אנשים, בין אם הם אלפיים אנשים, ובין אם הם 10,000 אנשים.
יובל יעקבי
¶
הסיכום הוא על שלושה מיליון שקלים. יש לנו כאן סיכום מה-26 ביוני 2006, אז ישבנו ואמרנו שהאוצר יקבע את סכום המענק.
שי סומך
¶
אתכם. כולנו ישבנו אתכם. היה משה בר סימן טוב, אני והמתמחה שלי. נאמר במפורש ש"משרד האוצר יקבע את סכום המענק המתקבל מחלוקת שלושה מיליון שקלים, בניכוי הוצאות – בהתחשב שההוצאה היא חד-פעמית – ב-1,400 מנטרלים בתוספת האלמנות". זה בדיוק מה שאנחנו עושים עכשיו. אנחנו מתייחסים למספר המנטרלים שיש עכשיו.
הייתה הצעת חוק פרטית ולפניה הדיון בהצעת החוק ישבנו אתכם כדי לראות מה עמדת הממשלה. על סמך הסיכום הזה נקבעה עמדת הממשלה לתמוך בהצעת החוק. הממשלה תומכת בקביעת המענק על-ידי חלוקת הסכום של שלושה מיליוני שקלים ב-1,400 מנטרלים בתוספת האלמנות.
יובל יעקבי
¶
חברי הכנסת, תחשבו על ההיגיון. כשאתה מחוקק בחוק לתת לפרטים כספים, אתה לא מחוקק את החוק הזה על איזשהו סכום של כסף שיתחלק על פני מספר הפרטים ולא משנה כמה פרטים יש. קובעים איזשהו סכום של מענק. אין היגיון אחר. תארי לך שבמענק אנחנו היינו קובעים סכום של כסף שהיה מתחלק, בין אם יש חמישים אנשים או אלף אנשים.
היו"ר מיכאל נודלמן
¶
אני מציע שתדברו עם נציגי הממשלה או שאנחנו נקבל החלטה. אני מבין שלא הגיוני לשלם שלושה מיליון שקלים למנטרל אחד. אם אתם לא מסכימים, אני אסגור את הישיבה.
סטס מיסז'ניקוב
¶
מבחינתי זו הפרה של ההסכם והיא תשליך גם על הסיכום שלנו לגבי שנת 2007. תעשו מה שאתם רוצים.
יובל יעקבי
¶
אני לא מבין איך זה הפרה. ככה בונים חקיקה סוציאלית, כשמחליטים על שלושה מיליון שקלים, רואים כמה פרטים ומה המספר הריאלי.
יובל יעקבי
¶
לא, היום בפועל יש יותר, ולזה צריך להוסיף אלמנות שנכנסות לגדר החוק, והערכה על תוספת של מנטרלים חדשים מוכרים.
יובל יעקבי
¶
אני אומר איך הגענו למספר הזה, שהוא מספר ריאלי ולא מוגזם למעלה ולא מוגזם למטה. צריך להוסיף לאת האלמנות למספר המנטרלים של היום.
יובל יעקבי
¶
1,270 שקלים.
אנחנו מעריכים את מספר האלמנות בסביבות ה-150 אלמנות שתיכנסנה לחוק, והשאר אלה הם מנטרלים שיוכרו ותוספת מנטרלים בשנים הקרובות, שזה מספר המנטרלים שיוכרו פחות מנטרלים שיורדו מהרשימה, או בגלל שילכו לעולמם או בגלל שהאלמנות יסיימו את שלוש השנים.
היו"ר מיכאל נודלמן
¶
אתם צריכים להגיע להסכמה, או שאני סוגר את הישיבה.
אנחנו יוצאים להפסקה קצרה.
הישיבה נפסקה בשעה 09:55 ונתחדשה בשעה 10:05
סופה לנדבר
¶
כן. הגענו להסכמה. יכול להיות שבגלל איזושהי סיבה ארגון היציג לא קיבל את כל הסכום בסך 300 אלף שקלים.
סופה לנדבר
¶
בסיכום שלנו עם השר דיברנו על שלושה מיליוני שקלים. החלטנו שמתוך הסכום הזה, עשרה אחוזים יועברו לארגון היציג. אם קרה שבגלל המבחנים השונים, הארגון היציג לא קיבל את הסכום.
יובל יעקבי
¶
צריכה להיות הצעת חוק חדשה. אם רואים שאין דרך להעביר את הכספים לפי מבחן התמיכה, צריכה להיות הצעת חוק חדשה שתוסיף סכום למענק השנתי ששווה ערך ל-300 אלף שקלים. אני מתאר לעצמי שנשקול בחיוב הצעת חוב כזאת, למרות שאני לא יכול להתחייב. נראה לי שאין סיבה שנתנגד להצעת חוק כזאת. אם לא יהיה מבחן תמיכה, יהיה צריך להגדיל את המענק השנתי ב-300 אלף חלקי מספר המנטרלים.
סופה לנדבר
¶
אם נראה שהם לא קיבלו את הסכום, נערוך תיקון.
תסבירי לי מה קורה אם אנחנו מגישים הסתייגות לגבי הארגון היציג.
הלית מגידו
¶
הנושא של הארגון היציג היה חלק מהצעות החוק המקוריות שעברו בקריאה הטרומית, אבל במסגרת הסיכומים שהושגו עם הממשלה, כבר בעת הקריאה הטרומית, אמר במפורש נציג הממשלה – במליאה – שהממשלה מתנגדת התנגדות נחרצת לעיגון הנושא של ארגון יציג, והוא התנה את התמיכה של הממשלה בכך שהנושא הזה יורד מהצעת החוק. מאוחר יותר הגענו להסכמות עם הממשלה, כדי לקדם את נושא הארגון היציג, על-ידי אפיק של מבחן תמיכה. אני חוששת שאם חברי הכנסת יבקשו בשלב הזה להחזיר את נושא הארגון היציג, תהיה בעיה.
סופה לנדבר
¶
אנחנו לא מבקשים. אנחנו אומרים שזה יישאר כפי שהוא, אבל אם מחר, מאיזושהי סיבה, הסכום הזה של 300 אלף שקלים לא יועבר לארגון היציג, הוא צריך להתחלק בין המנטרלים. אני מבינה שהם מסכימים.
שי סומך
¶
הצעת חוק המסייעים לנטרול תוצאות אסון צ'רנוביל (תיקון) (ארגון יציג ומענק שנתי), התשס"ז-2006.
1.
בחוק המסייעים לנטרול תוצאות אסון צ'רנוביל, התשס"א-2001 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 1 –
(1)
אחרי ההגדרה "אסון צ'רנוביל", יבוא
¶
"הארגון היציג" – גוף שהשר קבע כי הוא מייצג את המספר הגדול ביותר של מנטרלים".
(2)
אחרי ההגדרה "מנטרל" יבוא
¶
"מענק שנתי" – מענק המשתלם לפי הוראות סעיף 9.
2.
בסעיף 3 לחוק העיקרי, במקום פסקה (5) יבוא:
"(5)
מנטרל, שייבחר על ידי הארגון היציג".
3.
במקום סעיף 9 לחוק העיקרי יבוא:
"מענק שנתי"
9.
(א)
מנטרל זכאי למענק שנתי בסכום של 4,775 שקלים חדשים.
(ב)
סכום המענק השנתי יעודכן ב-1 בינואר של כל שנה לפי שיעור עליית מדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לעומת המדד לחודש ינואר של השנה שקדמה לה, ולעניין העדכון הראשון – מן המדד שהיה ידוע ביום א' בטבת התשס"ו (1 בינואר 2006).
"אלמן ואלמנה של מנטרל"
9א
נפטר מנטרל ובתכוף לפני פטירתו השתלם לו מענק שנתי, יהיו האלמן או האלמנה בשעת פטירתו זכאים לקבל את המענק השנתי למשך תקופה של שלוש שנים מיום פטירתו.
4.
(א)
תחילתו של חוק זה ביום ז' באב התשס"ו (1 באוגוסט 2006) (להלן – יום
התחילה), והוא יחול על מענק שנתי המשתלם בעד שנת 2006 ואילך.
(ב)
סעיף 9א לחוק העיקרי, כנוסחו בסעיף 3 לחוק זה, יחול גם על אלמן או אלמנה של מנטרל שבתכוף לפני פטירתו השתלמה לו קצובת הבראה ונופש לפי הוראות סעיף 9 לחוק העיקרי, כנוסחו ערב יום התחילה, ובלבד שהמנטרל נפטר בתקופה שמיום ג' באב התשס"ג (1 באוגוסט 2003) ועד ליום ו' באב התשס"ו (31 ביולי 2006).
(ג)
השתלמה למנטרל קצובת הבראה ונופש לפי הוראות סעיף 9 לחוק העיקרי, כנוסחו ערב יום התחילה, בעד שנת 2006, ינוכה סכום הקצובה האמורה מן המענק השנתי המשתלם למנטרל, או לאלמן או לאלמנה של מנטרל, בעד אותה שנה.
(ד)
בסעיף זה "מענק שנתי" – כהגדרתו בסעיף 1 לחוק העיקרי, כנוסחו בסעיף 1(2) לחוק זה.
הלית מגידו
¶
בהחלט. תחילה של החוק היא אחורה, מינואר 2006, אבל המנטרלים קיבלו באוגוסט את המענק של קצובת ההבראה והנופש בסכום של 2,880 שקלים. דהיינו, לגבי שנת 2006 הם יקבלו את ההפרש כתוספת, הפרש עד לסכום של 4,775 שקלים.
היו"ר מיכאל נודלמן
¶
אנחנו צריכים להצביע על החוק לקריאה שנייה ושלישית.
אני מעלה את ההצעה להצבעה. מי בעד? מי נגד? אין נגד.
הצעת החוק אושרה פה אחד
הלית מגידו
¶
נהוג לתת למציעים את זכות הדיבור. אני אניח את הצעת החוק בהקדם האפשרי. קבעתי מחר ישיבה עם הנסחית שלנו. הצעת החוק תעלה בתיאום עם חברי הכנסת.