ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 08/11/2006

פרוטוקול

 
PAGE
24
ועדת החוקה חוק ומשפט

8.11.2006

הכנסת השבע-עשרה






נוסח לא מתוקן

מושב שני
פרוטוקול מס' 65

מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט

יום רביעי, י"ז בחשוון התשס"ז (8 בנובמבר 2006), שעה 09:00
סדר היום
תקנות שירות המדינה (משמעת) (החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז-2006 (התקנות מצורפות בסוף הפרוטוקול)
נכחו
חברי הוועדה: קולט אביטל - מ"מ היו"ר

מנחם בן-ששון
מוזמנים
עו"ד ענת אסיף, משרד המשפטים

עו"ד אסף רוזנברג, נציבות שירות המדינה, הממונה על התביעה

עו"ד יפית כנעני, נציבות שירות המדינה

עו"ד נועה ברודסקי-לוי, המועצה לשלום הילד

עו"ד מאירה בסוק, נעמ"ת, יועצת משפטית לדיני עבודה נעמ"ת ירושלים

עו"ד רחל הלמן, איגוד מרכזי סיוע לנפגעות תקיפה מינית, יועמ"ש
ייעוץ משפטי
עו"ד אפרת רוזן
מנהלת הוועדה
דורית ואג
רשמת פרלמנטרית
אסתר מימון

תקנות שירות המדינה (משמעת) (החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז-2006
היו"ר קולט אביטל
בוקר טוב. אני מתכבדת לפתוח את ישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט, אני ממלאת היום את מקומו של יושב-ראש הוועדה. המטרה היום היא לדון בהחלת הוראות שבחוק זכויות נפגעי עבירה בתקנות שירות המדינה.


אני רוצה להזכיר שחוק זכויות נפגעי עבירה עבר בכנסת ב-2001, מתייחס בעיקר להליך פלילי. במרוצת הזמן הסתבר שצריך וניתן להחיל הליכים דומים כשיש הליך משמעתי בשירות המדינה, ולכן בא תיקון חוק שירות המדינה, שעבר בכנסת ב-2005, תיקון מס' 10, שהוסיף בסעיף 43(א), "שר המשפטים, באישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, רשאי לקבוע כי הוראות חוק זכויות נפגעי עבירה, התשס"א-2001, כולן או מקצתן, ובהתאמות המתחייבות שקבע, יחולו על ההליכים המשמעתיים לפי חוק זה".


בחוק נקבע שמשרד המשפטים יגיש לכנסת את התקנות האלה בתוך ארבעה חודשים. משרד המשפטים איחר בכמה חודשים ומסר אותן לאישור הוועדה ב-19 באוקטובר, ואנחנו נפגשים הבוקר כדי לנסות ולעבור על התקנות האלה.


עיקר הוראות החוק לגבי זכויות נפגעי ונפגעות עבירה נמצא כבר בתקנות, נדמה לי שרובן, סעיפים 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 18 ו-21. אני מבינה שמה שלא הוכנס אלה סעיפים שנראו לא רלוונטיים. היתה אלינו פנייה של האגודה לזכויות האזרח, ונדון בה, מכיוון שנאמר שיש תהליכים משמעתיים שמתנהלים בתוך המשרד, או שהנהלת המשרד בדרך כלל מנסה להחיל במשרד, והם לא כלולים בתקנות שמשרד המשפטים העביר. נבדוק אותן אחת לאחת, ונבדוק מה עמדת משרד המשפטים. אני מציעה שהיועצת המשפטית של הוועדה תציג את המסמך.
אפרת רוזן
ברשותך, ההערות של האגודה לזכויות האזרח הן הערות כלליות והערות ספציפיות שנוגעות לתקנות, אחת לאחת. נתחיל לקרוא את התקנות, ואז נדון בזה. אני אתחיל לקרוא, ואם יש הערות, שיפסיקו אותי.


(קוראת תקנה 1 לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006)
היו"ר קולט אביטל
האם יש למישהו הערות על המטרה?
רחל הלמן
ראיתי הבדל בין החוק לבין הסעיף. בחוק כתוב "כבודו כאדם", ובתקנות כתוב רק "כבודו". האם זה הושמט מתוך כוונה?
ענת אסיף
לא נראה לי, זה בטעות.
רחל הלמן
אם לא, כדאי להוסיף את המילה "כאדם", כי גם בשירות המדינה יש בני אדם.
ענת אסיף
יש לפעמים שינויי ניסוח בין התקנות לבין החוק, וזה בגלל הפרסונות שאחראיות על הניסוח, שאלה שתי נשים שונות. אני יכולה לבדוק. אם זו השמטה בטעות, אני אוסיף.
רחל הלמן
זה לא דווקא בתחום האינטרסים שאני מייצגת, אבל לפעמים, בהשמטות תולים תלי תלים של משמעויות.
היו"ר קולט אביטל
אנחנו עוברים לתקנה 2.
אפרת רוזן
(קוראת תקנה 2 לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006)
מאירה בסוק
בחוק יש עבירת מין או אלימות, בלי אלימות חמורה.
ענת אסיף
יש גם וגם.
מאירה בסוק
פה אין את זה.
ענת אסיף
חכי לתקנות המהותיות, שבהן כתוב איזו זכות חלה על מי. זו לא בעיה בעצם ההגדרה, זה בהמשך דיון.
אפרת רוזן
אם נחיל את זה על עבירות מין ואלימות, ולא רק על עבירות מין ואלימות חמורה, נוסיף הגדרה.
נועה ברודסקי לוי
לגבי נפגע עבירה, בחוק מתייחסים גם לבני משפחה של מי שהעבירה גרמה למותו. השאלה, אם אין מקום להוסיף את זה גם כאן.
היו"ר קולט אביטל
השאלה אם זה חל על שירות המדינה.
ענת אסיף
לא עושים תיקים כאלה.
אפרת רוזן
(קוראת תקנות 3, 4, 5, 6 לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006)
רחל הלמן
יש לי הערות לא על מה שיש, אלא על מה שאין. לא נשמט מהסעיף הזה מה שיש בחוק, והוא, במהלך ההליך הפלילי זכאי נפגע העבירה בסעיף (1) "להגנה, ככל שניתן ועל פי הצורך, מפני החשוד, הנאשם או הנידון ומפני שלוחיו או מקורביו". מה שנשאר כאן בהקשר הזה, נשמט כאן למשל משהו – אחר כך באנלוגיה אני רוצה לומר כמה נחוץ הסעיף הראשון – גם הזכות למדור שקט בביתו, ללא נוכחות חשוד, הנאשם או הנידון. כשבעצם המקבילה של הזכות של הנפגע למדור שקט בביתו, זאת הזכות של העובד למדור שקט בעבודתו. זה בדיוק היה צריך להיכנס בתוך סעיף קטן (1), שאותו נפגע זכאי להגנה מפני החשוד, הנאשם או הנידון. כל מה שנשאר בשירות המדינה זה "בבית המשפט", אבל זה לא במקום העבודה.


יותר מזה, כיוון שכאן אנחנו דנים בנושא ספציפי, הוא לא נושא כללי, היה מקום, לא רק את מה שיש בסעיף 6(1) להכניס לתוך הסעיף, אלא לבוא ולפרט את אותה הגנה מסוימת, ספציפית, לעובד ולעובד בשירות המדינה, כי אנחנו יודעים במי מדובר, ויש פה מקום להגן עליו, הוא לא יכול לחזור לממונה שלו, למשל, לחזור ולהיות המזכירה שלו, היא צריכה זכות לעבוד במקום אחר ולהגנה ממנו במקום העבודה.
היו"ר קולט אביטל
יש צדק. האם את רוצה להתייחס?
ענת אסיף
אני רוצה לשים את הדיון הזה בתוך המסגרת החוקית שלו. אנחנו כאן בתקנות שנובעות מתיקון לחוק שירות המדינה (משמעת), שעוסקות אך ורק בהחלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה על ההליך המשמעתי. אין לי מחלוקת עם האפשרות, שאולי יכולים להיות הסדרים נוספים שנועדו להגן ולהיטיב עם נפגעי עבירה בהליך המשמעתי. אנחנו לא מתיימרים לתת הסדר כולל וסופי לעניין הזה בתקנות האלה, אנחנו התחייבנו, וגם התקנות האלה בפני עצמן הביאו אותנו לעבודה די מפורטת וארוכה, כשבאנו לקחת סעיפים מחוק זכויות נפגעי עבירה ולראות איך מעבירים אותם. זה לגבי הסדרים נוספים להגנה במקום עבודה.
היו"ר קולט אביטל
פה השמטתם סעיף?
ענת אסיף
לגבי סעיף 6(1) בחוק זכויות נפגעי עבירה. כשהוא חוקק, עד כמה שמישהו עושה בו שימוש, זה סעיף קצת אמורפי, בעצם מדבר על ההגנה שהמשטרה נותנת לכלל האזרחים, עם איזה דגש לנפגעי עבירה. אין לנו מקבילה לזה בהליך הפלילי, המשטרה עדיין חייבת להגן על כל נפגע עבירה מכוח חוק זכויות נפגעי עבירה ומכוח חובתה כמשטרה בכלל, אבל לקחת את הסעיף הזה ולשים אותו כאן, אין לזה משמעות מעשית, והוא עלול להיראות, שאולי נציבות שירות המדינה משמשת כאן איזה מגן על העובדים במובן המשטרתי, וזה לא נכון. אנחנו לא רוצים לכתוב סתם סעיפים שאין להם משמעות, ובוודאי אנחנו לא רוצים להטיל תפקידים וסמכויות על גופים שאין להם סמכויות לעשותם, וזה לא מתפקידם ומיכולתם. זאת המשמעות של סעיף 6(1). לגבי סעיף 6(3), המדור השקט, זה סעיף שאני חייבת להודות שאני לא מבינה מה הוא עושה בחוק זכויות נפגעי עבירה, זה סעיף שכל מה שהוא אומר, שהנפגע יכול להגיש בקשה לצו הגנה לפי חוק למניעת אלימות במשפחה, ואנחנו גם יודעים שלא צריך לחוקק סעיפים כאלה, אבל הם נכנסו לחוק מתוך איזה ניסיון לעשות הסדר כולל.
היו"ר קולט אביטל
מדור שקט בביתו, זה לא רלוונטי, אבל אפשרות להפרדה או למקום אחר במקום עבודה, כדי לא להיתקל במי שתקף אותו או אותה- - -
ענת אסיף
זה לא בתקנות האלה.
היו"ר קולט אביטל
זה לא רק על זה, זה יכול להיות גם דברים אחרים.
אסף רוזנברג
על פי רוב אנחנו מתייחסים פה להטרדות המיניות. עבירות אלימות מעטות אצלנו. אם זו תקיפה רצינית, זה עובר להליך הפלילי. ברמת העיקרון, בהטרדות המיניות, יש סמכות. ברגע שנודע לנו על הטרדה מינית, אנחנו ישר בוחנים הליך של הפרדה בין החשוד למתלוננת, עד כדי השעיית החשוד, כבר מתחילת ההליך. זה נמצא בחוק.
היו"ר קולט אביטל
הזכות להשעיה רק בידיכם, ולא בידי המשרדים.
אסף רוזנברג
יש השעיה דחופה של 30 יום בידי המשרד, על ידי המנכ"ל והשר – 14 ימים ו-16 ימים נוספים – לאחר מכן, ההשעיה הקבועה היא בידי הנציב בלבד. הסמכות לעשות הפרדה בעבירת מין בין המתלוננת לבין החשוד היא בידי האחראי על המשמעת, בידי, וזה קבוע בחוק. זה מופיע בתקשי"ר.
מאירה בסוק
האם בדרך כלל, לא הנפגעת היא זו שהולכת למקום אחר?
אסף רוזנברג
לא, אין כללים.
מאירה בסוק
מה שראינו, לפי הניסיון, או שהנפגעת הולכת לחופשה הביתה או שהיא הולכת למקום אחר, ושם זכויותיה נפגעות.
אסף רוזנברג
העיקרון המוביל הוא שכל הפרדה היא על דעת המתלוננת. כאשר אי אפשר להזיז את החשוד מכל מיני סיבות, זה על דעת המתלוננת, ועל פי רוב החשוד, או יושעה או יזוז מתפקידו.
היו"ר קולט אביטל
זה נכון על הנייר. השאלה אם זה מה שקורה כשמדובר בעובדת שהיא עובדת זוטרה, בדרך כלל אותה מזיזים למחלקה אחרת, עם פחות זכויות, או לדרגה יותר נמוכה.
אסף רוזנברג
אין מצב כזה.
מאירה בסוק
זה לא לענייננו, אבל יש לי שאלה אחרת. ב-6(2) כתוב שהנציבות היא זו שתביא מלווה מטעמה. האם יכולה מתלוננת להביא מלווה מטעמה?
אסף רוזנברג
ברור.
מאירה בסוק
כאן כתוב שהיא תצלצל לנציבות.
היו"ר קולט אביטל
אם היא זקוקה.
מאירה בסוק
מה שקרה, שלא נתנו למתלוננת לבוא עם מלווה.
ענת אסיף
בתוך הדיון. כבר היתה הכרעה בבית הדין, וזה כבר סודר בחוק ובתקנות. כאן באנו עוד יותר לקראת. אנחנו רוצים להגן עליה, אז יגן עליה מישהו מטעמנו.
רחל הלמן
אין מקום להשמיט את סעיף 6(1) שנמצא בחוק, למרות הדברים שענת אסיף אמרה. המחוקק קבע את הנורמה, ואנחנו כאן מיישמים. הכלל הוא שתהיה השוואה בין הזכויות במשפט הפלילי לבין הזכויות של הנפגעים במשפט האזרחי.
ענת אסיף
בהתאמות המתאימות.
רחל הלמן
בסעיף 6(1) יש כאן הצהרה על זכותה של הנפגעת להגנה. לא נאמר כאן משטרה, ובאופן טבעי זה, כמובן, מיתרגם לפי סמכויות אחרות שבדין, אבל כאן אנחנו מדברים על הסמכויות המתאימות בדין שלפיהן סעיף 6(1), אם הוא ייכנס לתקנות, יקבל משמעות. זה בהתאם לסמכויות של נציב שירות המדינה כמובן. אי אפשר לשתול כאן את המשטרה ובגלל זה לומר שהסעיף הזה מפסיק להיות רלוונטי. המשטרה איננה כאן, זה, כמובן, מתפרש בהתאם לסמכויות שיש בציבור הכללי.
אסף רוזנברג
מה זה "מפני שלוחיו או מקורביו"? אנחנו נמצאים בשירות המדינה. אין לנו יכולת להשפיע על העובד כאשר הוא יוצא מפתח משרדו או כל דבר אחר, גם אין לנו שוטרים, אנחנו בסך הכול עשרה חוקרים ועשרה תובעים.
רחל הלמן
מובן שזה יתפרש בהתאם לסמכויות בחוק שירות המדינה, לא לפי משהו אחר.
ענת אסיף
ברגע שכותבים סעיף כזה, הוא יתפרש איך שייראה לנכון- - -
היו"ר קולט אביטל
נלך על הרישה, "להגנה, ככל הניתן ועל פי הצורך, מפני החשוד". "מפני שולחיו או מקורביו" באמת לא נחוץ כאן. מה מפריעה לכם הרישה?
ענת אסיף
אני לא יודעת מה המשמעות של זה בפועל.
אסף רוזנברג
יש תקנות לחשיפת שחיתויות, שיש הגנה על ידי מבקר המדינה, על ידי הנציב, זה כבר מצוי בחוק, כל ההגנות של חושף שחיתויות או מתלונן.
אפרת רוזן
הנציבות באה להבטיח את זכויות נפגעי עבירה בתוך ההליך המשמעתי עצמו. פה אנחנו יכולים להטיל עליה חובות שהן מעבר ליכולות שלה ומעבר לזכויות שלה. גם אני לא כל כך מבינה את הסעיף הזה במקור, הוא לא מאוד ברור, ואני חושבת שסעיף 6(2) נותן את ההגנות שהנציבות צריכה לתת לנפגעי עבירה, ואת זה מחילים כלשונו.
רחל הלמן
6(2) זה רק בבית המשפט.
היו"ר קולט אביטל
נוותר על סעיף (1). נעבור לסעיף 7.
אפרת רוזן
(קוראת סעיף 7 לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006)
היו"ר קולט אביטל
האם זה עונה על השאלה הקודמת שלכם?
אפרת רוזן
זה בעצם מחיל את סעיף 7 לחלוטין על ההליך המשמעתי.
היו"ר קולט אביטל
היתה שאלה על עבירות מין חמורות.
אפרת רוזן
נגיע לזה בהמשך.


(קוראת תקנה 8(א) לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006)
מנחם בן-ששון
נראה לי שהפרסום באינטרנט מוציא אותנו.
היו"ר קולט אביטל
למה רק באינטרנט?
מנחם בן-ששון
אני שואל, האם עושים את זה כמגמה בכלל לגבי פרסומים?
ענת אסיף
גם באינטרנט, בוודאי.
מנחם בן-ששון
זה הופך להיות לחובה.
ענת אסיף
בתקנות המקבילות לגבי החוק הפלילי גם קבענו דרכי פרסום, כולל באינטרנט.
מנחם בן-ששון
האם אנחנו לא נמצאים בתקופת מעבר? נטייתנו כאן, אתם יודעים, בבית הזה אנחנו משתדלים לחסוך בנייר, אבל האם אנחנו לא מקדימים דווקא אצל אנשים שעלולים להיות נפגעים, ולא יכולים להגיע לזה? האם לא לתת תקופת ביניים? אני רוצה להתוות את המגמה ובירכתי עליה, אבל צריך תקופת מעבר.
ענת אסיף
זו הכרעה שהיא עניין של עלויות. הבנתי שלדבר על דפים בנציבות המדינה, אני לא יודעת באיזה כמות אפשר יהיה לעשות. מעבודת ההכנה שהיתה כאן לא קיבלתי הסכמה להתחייב בתקנות על פרסום בעוד מקומות. אגב, די נכווינו ממה שהתחייבנו עליו בתקנות של ההליך הפלילי, כי התחייבנו שם בפרסום עצום בהיקפו, ואנחנו לא עומדים בו, לכן לא רצינו ללכת לכיוון הזה.
היו"ר קולט אביטל
ברוב משרדי הממשלה עדיין קיים נוהג של הפצת דפי מידע. יש דואר פנימי והפצת מידע.
ענת אסיף
שאלה אחת היא, מה הנציבות יכולה לעשות בנוסף על פרסום באינטרנט? ושאלה שנייה עלתה לגבי משרדי הממשלה. אני לא יכולה בתקנות האלה להתחייב בשם כלל משרדי הממשלה.
היו"ר קולט אביטל
את לא יכולה להתחייב, אבל את יכולה להטיל אחריות.
ענת אסיף
אני לא יכולה, אבל אין לי שום מניעה, אחרי שהתקנות יעברו, לפנות למשרדים ולהציע להם בפורטלים, או אם יש להם חוזרים בענייני זכויות עובדים, לפרסם.
היו"ר קולט אביטל
ברוב המשרדים יש חוזרים.
ענת אסיף
אני לא יכולה בתקנות כאן להטיל את זה על כלל משרדי הממשלה.
היו"ר קולט אביטל
מדוע לא?
מנחם בן-ששון
אני נאלץ לצאת, אני מצטער שאני לא יכול להיות בדיון עד סופו. הייתי מבקש, כחבר ועדה, למצוא דרך שבשלב ראשון הדבר לא יהיה רק בהבטחה, אלא שיהיה רשום באיזה צורה. מבחינתי, שזה יהיה בהוראות מעבר לשנתיים, אבל אני רוצה להיות שקט עם זה.
היו"ר קולט אביטל
בסך הכול כדאי להביא את זה לידיעה בהתחלה, שזה קיים, שזה יועבר לידיעת כל מי שצריך במשרדי ממשלה באיזה חוזר מנכ"ל או סמנכ"ל למינהל, לכל העובדים, שהדבר הזה הוחל, ומי שרוצה, אפשר למצוא באתר כזה וכזה. אחרת, אני אדע שזה עבר פה בכנסת, ורוב האנשים בשירות המדינה לא יידעו את זה.
אסף רוזנברג
ברגע שהתקנות האלה ייצאו, ודאי שייצא חוזר מטעמי לכל העובדים בדבר התקנות האלה ובדבר הזכויות שלהם. יהיה כתוב שם שהעניין הזה יפורסם באינטרנט. מה שאנחנו אומרים, שכל מתלונן שמגיע לחקירות, כשהוא ייצא מאיתנו, הוא יקבל מכתב שיסכם את הזכויות שלו.
היו"ר קולט אביטל
יש הרבה מאוד מתלוננים או מתלוננות, שאחרי שהותקפו תקיפה מינית, יפנו להליך פלילי, ולא יידעו עדיין שהדבר אפשרי בנציבות שירות המדינה. השאלה, איך אנחנו מביאים לידיעתם שכתוצאה מזה שתוקנו תקנות חדשות, קיים מסלול נוסף שהוא פחות מאיים, שהוא יותר פשוט, שהוא פחות מסובך, שהם לא צריכים לפנות למשטרה, שהדבר הזה אפשרי וחל היום, וקיים היום, בתוך שירות המדינה.
ענת אסיף
צריך לדייק במה שאנחנו עושים כאן. אנחנו לא יוצרים כאן עכשיו את ההליך המשמעתי. זאת אומרת, היידוע של הנפגעים כאן הוא לא על האפשרות שלהם לפנות להליך משמעתי במקום להליך פלילי.
היו"ר קולט אביטל
זה בנוסף.
ענת אסיף
מה שאנחנו מדברים כאן זה על דפי מידע שמסבירים להם מה הזכויות שלהם בתוך ההליך, אחרי שהם פנו להליך המשמעתי.
היו"ר קולט אביטל
אם אני עובדת מדינה, אני לא בטוחה שאני יודעת שיש בפני המסלול הזה, אלא אם הממונה על מעמד האישה במשרד הודיעה לי.
אסף רוזנברג
זה לא קשור לחוק הזה. החוק הזה לא נועד להציג בפני העובדים את ההליך המשמעתי ואת היכולת של מתלוננות לבוא ולפתוח הליך. הוא נועד לגבי עובדים שבחרו באפיק שלנו, לתת להם את הזכויות שלהם כנפגעים. אם בחורה בוחרת בהליך הפלילי, להתלונן במשטרה, היא תקבל על פי חוק זכויות נפגעי עבירה, בהליך הפלילי, את כל הזכויות שלה.
היו"ר קולט אביטל
אני שואלת אותך, איך אתה מביא את זה לידיעת העובדים?
אסף רוזנברג
את מה?
היו"ר קולט אביטל
את העובדה שהם יכולים לפנות.
אסף רוזנברג
זה לא קשור לחוק הזה, זה קשור בכלל להליכי המשמעת בשירות המדינה.
יפית כנעני
הנושא הזה, במיוחד מה שקשור בהטרדות מיניות, ממונות על מעמד האישה מעבירות הרצאות וחוזרים. הדברים האלה נעשים. יכול להיות שצריך לעשות יותר, יכול להיות שצריך לדאוג לזה. מעבר לכך שזה לא קשור לכאן, הדברים האלה נעשים בשטח, ויותר ויותר עובדי מדינה יודעים על ההליך הזה. הרבה פעמים מגיעות אלינו תלונות על הטרדות מיניות שקרו לפני מספר שנים, מכיוון שהיום הגיע היידוע לגבי האפשרות לפתוח בהליך הזה והאפשרות לפנות לממונה על מעמד האישה.
היו"ר קולט אביטל
עדיין לא ירדתי לסוף דעתכם. מדוע קשה לכם ליידע אנשים?
ענת אסיף
זה לא עניין של התנגדות, אנחנו רק מנסים להבין איך זה משתלב במהלך הזה. כאן אנחנו מחילים סעיף, שחוק זכויות נפגעי עבירה אומר, שיימסר לנפגע דף מידע על זכויותיו לפי החוק, ובהמשך לגבי שירותי סיוע וכן הלאה. אנחנו אומרים: מצוין, כמו שנפגע בהליך הפלילי צריך לקבל דף עם זכויותיו לפי חוק זכויות נפגעי עבירה, אנחנו רוצים שמתלונן בהליך המשמעתי יקבל דף לגבי זכויותיו לפי תקנות אלה. אז אנחנו שואלים איפה דפי המידע האלה יינתנו. אנחנו כרגע כתבנו באינטרנט, אנחנו כבר אומרים שאפשר להוסיף, שדפי המידע האלה יפורסמו, אפילו יימסרו לנפגע, ברגע שהוא מגיע למשרדים של אגף המשמעת, והוא מגיע, כי הוא מגיע למסור את התלונה, וכך יש מפגש עם הנפגע.
נועה ברודסקי לוי
כשיש הליך פלילי, ואחר כך החומר עובר לנציבות, לפעמים אין שום מגע עם הנפגע, והוא בכלל לא יודע שהדברים מתנהלים. יכול גם לקרות שאין שום מגע עם הנפגע.
מאירה בסוק
אני רוצה להדגיש שנכון שהמתלוננת יודעת שהיא יכולה לפנות אליכם, אבל צריך שהיא תדע שיש לה יותר זכויות, שיש לה יותר עזרה וליווי, זה חייב להגיע אליה, יחד עם זה שהיא יודעת שהיא יכולה להתלונן.
היו"ר קולט אביטל
יכול להיות שהפתרון לא חייב להיות בתקנות האלה, הפתרון ייעשה בצורה אחרת על ידי העברת חוזר מנכ"ל.
מאירה בסוק
אין בעיה, אבל זה חייב להגיע לא רק באינטרנט.
ענת אסיף
אסף רוזנברג אמר שהוא יוציא חוזר מיד עם פרוץ התקנות.
היו"ר קולט אביטל
אתם רוצים לענות לשאלתה?
אסף רוזנברג
כל עוד נמצאים במסלול הפלילי והגישו תלונה, נכון שאנחנו, על פי נהלים עם המשטרה, מקבלים דיווח מיידי על פתיחת תיק פלילי, ואנחנו פותחים אצלנו תיק מעקב. אנחנו עדיין לא נכנסים לתלונה, כי אסור לנו על פי החוק להתערב.
נועה ברודסקי לוי
מה קורה בסוף ההליך?
אסף רוזנברג
בסוף ההליך הפלילי כבר יש תוצאה של הליך פלילי, ואם אנחנו בוחרים להגיש תובענה על סמך התוצאות, ממילא אנחנו כבר מדברים אחרי תקופה של כמה שנים, וזה כבר לא כל כך רלוונטי, כי כל האפקט של זכויות הנפגע זה בכל ההליך הפלילי, ואז יש לה החוק לזכויות נפגעי עבירה. אחרי הליך פלילי, ההליך שלנו מאוד קצר, הוא בסך הכול הגשת תובענה בלי הוכחות. היא לא צריכה להגיע לבית הדין, היא לא צריכה להעיד.
נועה ברודסקי לוי
הנפגע צריך לדעת שיש לו הזכות לדעת מה התוצאות של אותו הליך, מה גם שיכול להיות מצב שבו, מסיבה כלשהי הוחלט לא להגיש כתב אישום, החומר בכל מקרה עשוי להגיע אליכם.
ענת אסיף
את האינפורמציה הזאת היא יכולה לפנות ולבקש, ולקבל אותה, זה לא קשור לדפי המידע.
נועה ברודסקי לוי
היא לא יודעת שיש הליך.
ענת אסיף
מהפן הפלילי לא מודיעים לה שהעבירו את זה להליך משמעתי? נטפל בזה מהפן של ההליך הפלילי, צריך להודיע לה.
רחל הלמן
צריך להודיע לה שהתיק נסגר.
אפרת רוזן
אני רוצה שתבהירו מה משרד המשפטים מוכן להוסיף לפסקה (2).
ענת אסיף
נוסיף: "וכן יימסרו לנפגע" – משרדי אגף המשמעת, זה בטח לא משהו שאפשר לכתוב בתקנות, זה יותר שאלה של ניסוח.
אסף רוזנברג
נכתוב "על ידי החוקר".
היו"ר קולט אביטל
מוסיפים: וכן יימסרו לנפגע על ידי חוקר.
היו"ר קולט אביטל
יש לנו עוד בעיה לגבי סעיף קטן (3).
אפרת רוזן
שמעתי גם הערות מהגופים, שהם מבקשים, שהפנייה תהיה לא רק באמצעות פקסימליה, אלא גם באמצעות פנייה בכתב, בדואר.
ענת אסיף
אין בעיה עם זה.
היו"ר קולט אביטל
לגבי סעיף 4(ב), המחיקה של פסקה (2) מוחקת גם קבלת מידע של נפגע עבירת מין או אלימות חמורה על זהות החוקר שאחראי על החקירה.
ענת אסיף
זה בסדר, אבל לא נתקן כאן, אלא בתוספת לתקנות, איפה שיש רשימת האינפורמציה שמוסרים. בתוספת הראשונה נוסיף שם את שם החוקר, ומי שימסור את המידע הוא כמובן החוקר. זה יהיה מספר 1.
היו"ר קולט אביטל
מה הערתך לגבי סעיף 3?
רחל הלמן
מדובר כאן לא במידע כללי שנמסר לנפגע, אלא במידע ספציפי שנוגע אליו, והדרך שבה יימסר המידע לפי ההצעה, שהנפגע הוא שיפנה לתובע לברר מה המצב בהליך.
היו"ר קולט אביטל
מותר לו לפנות ולקבל מידע.
רחל הלמן
זה שינוי מהחוק.
ענת אסיף
לאורך כל החוק כתוב "לבקשתו".
רחל הלמן
לא. נפגע עבירה זכאי לקבל מידע על השלב שבו מצוי ההליך הפלילי בקשר לעבירה שממנה נפגע. זה לא לבקשתו, וזה לא לפנייתו. זו זכות.
אסף רוזנברג
זאת הצהרה כללית שהוא זכאי. מתי הוא יהיה זכאי? רק כאשר הוא פונה ועומד בקריטריונים של החוק.
אפרת רוזן
התקנה הזאת מקבילה לתקנה שקיימת גם בתקנות נפגעי עבירה, כלומר, על דרך שהשרים קבעו.
רחל הלמן
הם לא קבעו.
ענת אסיף
הם קבעו, כל המערכת ממוחשבת.
רחל הלמן
בשום מקום לא כתוב שזה לפי 8(ב).
ענת אסיף
כן כתוב.
רחל הלמן
מבחינה פורמלית לא מצאתי שהם קבעו.
ענת אסיף
אנחנו נבדוק, זה לא קשור לדיון היום.
רחל הלמן
גם המערכת לא קבועה בתקנות, לא מצאתי תקנות שמעגנות את המערכת בתקנות. סעיף 8(ב) נותן זכות לנפגע לקבל מידע יזום על ידי התביעה.
ענת אסיף
כתוב שהשרים יקבעו.
היו"ר קולט אביטל
מה בדיוק את רוצה להוסיף פה?
רחל הלמן
הוא ישב בביתו, לא יעשה שום פעולה, ויקבל את המידע. זה לא עניין טכני. העניין הוא שהוא לא יודע מה קורה שם.
היו"ר קולט אביטל
זה לא יקרה. תגידי באיזו מדינה יקרה דבר כזה, שהוא יישב בביתו ושמישהו יתנדב בלי שהוא פונה למסור לו מידע.
אסף רוזנברג
אולי הוא לא מעוניין בכלל.
ענת אסיף
צריך לזכור שיש נפגעים שלא מעוניינים. לפחות מה שנעשה במערכת המשפטית, ואני משוכנעת שייעשה כך גם במערכת המשמעתית, בפעם הראשונה שחוקר נפגש עם נפגע, הוא גם יגיד לו שיש מערכת הזכויות האלה, מעכשיו אתה מתקשר לטלפון זה וזה בשביל לקבל את האינפורמציה.
רחל הלמן
הוא לא יודע מתי להתקשר.
ענת אסיף
הוא מתקשר מתי שהוא רוצה.
רחל הלמן
בהליך יש שלושה טקטים גדולים: הגשת כתב אישום, אחר כך יש ההקראה, ולאחר מכן יש הדיון. התובע הוא זה שיודע שמחר בבוקר זה הולך לקרות. האדם יושב בביתו או במשרדו, הוא לא יודע לפנות, הוא לא יכול לדעת שזה קורה, זה קורה במקום אחר. יש מישהו ששולט בדברים, הוא עושה אותם. זה כל כך טבעי שהוא זה שיודיע, גם לפי החוק חלק מהמידע הוא מקבל באופן יזום, אותו מידע שהוא לא יודע לבקש.
היו"ר קולט אביטל
תודה. אנחנו עוברים הלאה. אנחנו רוצים להתקדם.
נועה ברודסקי לוי
בעניין הזה, למה אי אפשר להסתפק בתקנה 8(ב), שמדברת על זה שבפעם הראשונה ישאלו אותו אם הוא מעוניין לקבל את המידע? למה צריך לבקש ממנו בכל פעם לעשות את הפנייה?
היו"ר קולט אביטל
איפה את רואה שמבקשים ממנו בכל פעם?
נועה ברודסקי לוי
בתקנה 8(ב) מדובר על כך שהוא יגיש טופס אחד, אבל אם נסתכל על תקנה 8(א)(3), שם בעצם משתמע שהוא צריך בכל פעם לפנות.
ענת אסיף
יש שני מסלולים, ואל תתלהבו להרחיב, כי אולי בסוף גם תפגעו בנפגעים. יש המסלול של תקנה 8(ב), שמיד נקרא אותה, שהוא פעם אחת מבקש, ואז, לפי התוספת, מזרימים אליו את האינפורמציה, שממילא, לפי מה שהבנתי בהליכים המשמעתיים, יש כבר נפגע פרסונלי. הקשר עם הנפגעים הוא מאוד הדוק, והם מאוד נמצאים בתמונה. ויש את סעיף 8(ב) לחוק, שהוא עושה מעבר לזה, הוא קובע שבנוסף לזה שבצמתים שרשומים בתוספת אנחנו נתקשר אליך, בכל זמן שתרצה, בהנחה שזו שעה סבירה והמשרדים פתוחים, תפנה, ונגיד לך מה קורה. להפך, אנחנו לא אומרים לו שאם יתקשר בזמן אחר נגיד לו: סליחה, אנחנו לא עונים לך, תחכה שתקבל מאתנו את ההודעה. יכול להיות שהוא יתקשר ולא יידעו להגיד לו שום דבר, כי לא קרה שום דבר מהשלב הקודם.
היו"ר קולט אביטל
תודה. אנחנו עוברים לסעיף 8(ב).
אפרת רוזן
(קוראת תקנה 8(ב) לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006)


(קוראת תקנה 9 לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006)
היו"ר קולט אביטל
יש הערות? אין.
אפרת רוזן
(קוראת תקנה 10 לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006)
היו"ר קולט אביטל
פה אפשר להוסיף?
אפרת רוזן
אפשר להוסיף שיימסרו לו על ידי החוקר?
ענת אסיף
אני מניחה שכן. מה שאפשר לשים באינטרנט או בחוברת, כמו שאנחנו מכירים מההליך הפלילי, זה הרבה יותר. מה שימסרו לכל הנפגע זה מן הסתם רשימה קצת יותר מצומצמת של ארגונים, כי אנחנו לא הולכים להוציא את החוברת.
היו"ר קולט אביטל
אפשר גם להפנות אדם לאתר, כדי שהוא יידע שיש מידע נוסף. אנחנו עוברים לתקנה 11.
אפרת רוזן
(קוראת תקנה 11 לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006)


פה יש ההערה שתחזור גם בתקנות 12 ו-13 של צמצום הזכויות לפי החוק לנפגעי עבירות מין או אלימות חמורה. נשמח לשמוע מהנציבות למה הוחלט לצמצם את הזכויות האלה.
אסף רוזנברג
דבר ראשון, אנחנו מרחיבים, בהגדרה של עבירת מין, לעומת ההליך הפלילי, שאצלנו הכנסנו את הנושא של חוק הטרדה מינית, ואלה רוב ההליכים שלנו, התלונות על פי חוק הטרדה מינית, שזה חוק פלילי במהותו. למרות זאת רוב הנשים מעדיפות לפנות להליך שלנו ולא להליכים הפליליים, ופה יש הרחבה לעומת החוק הפלילי.


בנוגע לעבירות אלימות. אלימות בהגדרתה זה איומים וכל החלפת דו שיח בין שני עובדים במשרד שקצת מרימים את הקול תוך כדי איומים, זה הופך להיות אינצידנט של תלונה, ויש לנו הרבה מקרים כאלה.
אפרת רוזן
מה זה הרבה?
אסף רוזנברג
זה יכול גם להגיע לעשרות מקרים כאלה מדי שנה, כשהם לא מגיעים בסופו של יום לכלל תובענה. אלה אירועים קלים, שנסגרים בסופו של יום, ולכן אין מקום לכלול אותם בזכויות האלה. אנחנו מתייחסים לאלימות החמורה, אלה המקרים שראוי לתת בהם את כל ההגנות.
היו"ר קולט אביטל
הרמת יד זה נקרא אלימות חמורה?
מאירה בסוק
בדיוק, זה עניין של פרשנות.
אפרת רוזן
לפי הטיעון הזה, על אחת כמה וכמה. לא מדובר בהמון מקרים בשנה, ואם לא מדובר במקרים שמתפתחים לכדי הליך, ואנחנו מדברים כאן על זכויות, שאין לגביהן תוספת תקציבית מאוד גדולה – לנהל הליכים בזמן סביר, או איסור חקירה בדבר עבר מיני, או זכות למלווה בחקירה. גם לפי הטיעונים שלך אין סיבה טובה לצמצם את זה רק לנפגעי עבירות מין ואלימות חמורה. אנחנו מברכים על ההוספה של הטרדה מינית, אבל חבל לצמצם בכל השאר.
אסף רוזנברג
אני לא רואה סיבה להוסיף.
היו"ר קולט אביטל
אתה גם לא רואה סיבה לא להוסיף, לכן עדיף לתת את זה.
אפרת רוזן
נתקן בסעיף 11 שיישאר עבירות מין ואלימות.
ענת אסיף
צריך למחוק את כל הסיפה, החל מהמילה "אולם".
אפרת רוזן
סעיף 12 – נמחק "עבירת מין או אלימות חמורה". החל מסעיף קטן (ב) נמחק.


(קוראת תקנה 13 לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006)


אנחנו נמחק "במקום 'עבירת מין או אלימות' יראו כאילו נאמר 'עבירת מין או עבירת אלימות חמורה'". ופסקה (2) נמחק.
ענת אסיף
פה זה בסדר שמוחקים, רק שעל כל סעיף צריך לדון בנפרד. אנחנו מוחקים לא משום שהסכמנו בסעיף הקודם, זה משום שבפני עצמו חשבנו עוד פעם על נושא החקירה בדבר עבר מיני, וזה נראה לנו נכון לאפשר את זה בכלל עבירות המין והאלימות.
אסף רוזנברג
לא הבנו למה זה קשור, נושא האלימות לנושא עבר מיני. אם מישהו מתלונן שעובד נתן לו סטירה, אני לא מבין מה הקשר לעבר המיני.
ענת אסיף
מכיוון שזה כך בהליך הפלילי, וגם שם אפשר לשאול את השאלה, אנחנו מיישרים קו, וככל שלא שואלים, מובן שטוב שלא שואלים.
אפרת רוזן
(קוראת תקנה 13 לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006)
אסף רוזנברג
פה צריך להישאר. אני לא מבין למה באלימות פשוטה צריך מלווה בחקירה.
אפרת רוזן
החוק הכיר בכך שלנפגעי עבירות מין או אלימות יש זכות למלווה.
יפית כנעני
עבירות מין נכללות כאן, אין כאן שום הבחנה, חוץ ממעשה מגונה בפומבי, זה הדבר היחיד שעושה הבחנה כאן. לעניין עבירת מין, כל הטרדה מינית, גם הטרדה מילולית הכי פשוטה, נכללת.
אפרת רוזן
מדובר באיומים, פציעה.
יפית כנעני
מדובר על איומים ועל תקיפות רגילות מינוריות. בכל זאת יש איזה נטל על החקירה כשצריך לבוא מלווה, זה גם פוגע לפעמים בחקירה עצמה, וגם כל הנושא של מתי תהיה החקירה, וצריך לבוא עם מלווה, צריך לתאם, וזה הופך להיות יותר מסורבל. כשמדובר בעבירות הפחות חמורות של סתם תקיפה ואיומים, נראה שאין צורך.
אפרת רוזן
כמובן שזה נטל נוסף, אבל גם המשטרה כפופה לנטל הזה.
אסף רוזנברג
ההליכים שלנו יותר מהירים מהליכי משטרה. כל הרעיון של הנושא המשמעתי הוא לעשות הליכים קצרים ומהירים, ולא מדובר בדברים החמורים, כי בדברים החמורים זה הולך להליך פלילי, לכן אין צורך להכביד על המערכת שמנסה להיות יעילה, אם אין צורך.
יפית כנעני
חקירת חוקר משמעתי וחוקר משטרתי, זו לא בדיוק אותה חוויה, זה הרבה יותר ידידותי והרבה יותר בתוך המערכת, וההרגשה היא אחרת.
היו"ר קולט אביטל
זה את אומרת מתוך הכרת החוקרים.
יפית כנעני
מתוך הכרת החוקרים ומתוך שיחות עם מתלוננים ונפגעים, אפילו נאשמים שנחקרים, בכל זאת מדובר בעובדי מדינה, והיחס הוא אחר. יש כאן בכל זאת הבדל.
היו"ר קולט אביטל
נקבל את זה. אנחנו בתקנה 14.
אפרת רוזן
(קוראת תקנה 14 לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006)
יפית כנעני
זה עניין הליווי של אדם לפי בחירתו.
נועה ברודסקי לוי
בחוק שירות המדינה (משמעת) יש סעיף 41(א), שמדבר על הרחקת קטינים. אולי צריך להדגיש שבאותם מקרים יש זכות לנוכחות של הנפגע באלימות, גם אם הוא קטין, כי פה זה מתייחס רק לעניין של הדלתיים הסגורות.
ענת אסיף
מה זה הסעיף הזה?
נועה ברודסקי לוי
"רשאי בית הדין לאסור על קטין להימצא בבית הדין בשעת הדיון ולצוות על הרחקתו."
אסף רוזנברג
זה כדי להגן עליו.
נועה ברודסקי לוי
זה לא קיים בהליכים רגילים.
היו"ר קולט אביטל
את מדברת פה על עובדי מדינה, לא על קטינים.
נועה ברודסקי לוי
יכול להיות ילד שנפגע מהמורה שלו, ולצערי אנחנו נתקלים בתיקים כאלה, ואז רוצים לוודא שיש לו הזכות להיות נוכח בדיונים, בדיוק כמו לכל אחד אחר.
ענת אסיף
נדבר על זה בהקשר של תיקון 41(א), כי זה לא קשור לדלתיים סגורות. כאן מדברים על מצב שסוגרים דלתיים, ולמרות זאת הנפגע נשאר בפנים, אלא אם כן- - -
נועה ברודסקי לוי
את אומרת שצריך לעשות תיקון בחוק.
ענת אסיף
צריך לחשוב על זה. לדעתי, כשכתבו את הסעיף הזה לא חשבו על קטין כנפגע. ממילא אם רוצים לתקן את זה, צריך לתקן את החקיקה הראשית.
יפית כנעני
זו לא ברירת מחדל שמרחיקים קטין.
ענת אסיף
ודאי שלא, זה סמכות. הם רוצים, למשל, להציע שאם הקטין נפגע, יהיה אפשר להרחיק אותו רק בנסיבות מאוד-מאוד חריגות.
אסף רוזנברג
יש אולי מקרה אחד לשנה שקטינים מעידים אצלנו. על פי רוב התלונות של תקיפות קטינים, הולכות למשטרה, וזה מתברר בהליך הפלילי, כי הורים ישר מתלוננים במשטרה נגד מורים. בדרך כלל, או שזה נסגר בהליך הפלילי, או שעורכים משפט בהליך הפלילי, וזה מגיע אלינו אחרי הכרעת דין, אז ממילא אנחנו לא מעידים שום עד. המקרים הספורים שהם מגיעים ישר אלי, הם ממש ספורים.
מאירה בסוק
זה משום שאין מידע ואין מודעות לזה. יכול להיות שהורים כן היו פונים להליך המשמעתי.
ענת אסיף
מאירה בסוק, נבדוק את זה בחקיקה הראשית, יש גם תיקון גדול של חוק המשמעת.
נועה ברודסקי לוי
אני מצטערת שאני חוזרת להערה לסעיף הקודם, פשוט עברנו הלאה ולא הספקתי להעיר. לגבי העניין של חקירה של אלימות, כן יכולה להיות חקירה של אלימות שמופנית כלפי ילד, ואני כן חושבת שיש חשיבות שמלווה יהיה בחקירה כזאת, ואז זה לא חל על עבירות אלימות חמורה.
יפית כנעני
אם יש קטין, ברור שיהיה מלווה.
נועה ברודסקי לוי
זה לא ברור, זה לא מעוגן בחוק. זה לא כתוב בשום מקום, רק כאן.
היו"ר קולט אביטל
בואו נתקדם.
אפרת רוזן
(קוראת תקנה 15(א) לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006)
היו"ר קולט אביטל
מה מסתתר מאחורי סעיף 17(1)?
ענת אסיף
סעיף 17(1) מיותר, זה טעות. בוורסיה הקודמת של התקנות היו "עבירת מין" ו"עבירת אלימות" כהגדרות נפרדות, מתישהו איחדנו את זה.
אפרת רוזן
(קוראת תקנה 15(ב) לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006)
אסף רוזנברג
אני רוצה לתקן את ה-14 יום, ולצמצם ל-48 שעות. אנחנו עובדים בפרקי זמן יותר קצרים.
ענת אסיף
זה מחייב את הנפגע להגיב יותר מהר.
מאירה בסוק
זה מאוד מהיר.
אסף רוזנברג
בסך הכול אנחנו מדברים על עבירות של משמעת. הרבה פעמים אנחנו מגיעים לקראת ההוכחות, ואז מתקשר הסנגור ואנחנו מגיעים להסדר, אני לא אעמוד ב-14 יום, הרי אנחנו לא קובעים את לוח-הזמנים של הסנגורים.
היו"ר קולט אביטל
למה לכם חשוב כל כך לקבל את זה יותר מהר?
אסף רוזנברג
חובתנו לקבל את העמדה של הנפגע קודם שאני חותם הסדר טיעון עם הסנגור. זאת חובתי על פי התקנות.
היו"ר קולט אביטל
אם הנפגע צריך יותר זמן כדי לחשוב?
אסף רוזנברג
אין פה הרבה מחשבה.
היו"ר קולט אביטל
יש אצלכם בשירות המדינה הסדרי טיעון?
אסף רוזנברג
המון.
יפית כנעני
ברוב המקרים שנתקלתי בהם, ואני מתעסקת בהטרדות מיניות, כשהנפגעות היו שומעות על הסדרי הטיעון, הרי רוב הנפגעות אחרי שהן מתלוננות הן רוצות לבטל את התלונה, הן לא רוצות שיהיה הליך, הן לא רוצות להעיד בבית הדין, זה משהו שמאוד מקשה עליהן, כשהן שומעות שיש הסדר טיעון, הן מאוד שמחות. ברוב המקרים הסדרי הטיעון יותר טובים, הענישה יותר גבוהה ממה שאנחנו מקבלים בבית הדין. אני נמצאת בקשר עם הנפגעות, וזה בדרך כלל לא נעשה ברגע האחרון, אלא אני מודיעה שיכול להיות שנגיע להסדר טיעון, ואני שואלת אותן מה הן חושבות על העניין ומה עמדתן בנושא עוד לפני שאני מדברת עם הסנגור. כך שהנושא של 48 שעות זה בעניין ההסדר הספציפי.
היו"ר קולט אביטל
יכול להיות שאדם ירצה להתייעץ. תתנו שלושה ימים.
אפרת רוזן
(קוראת תקנה 16(א) לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006)
היו"ר קולט אביטל
אני ממש לא יודעת מה זה.
ענת אסיף
ברור גם לי שנוסח התקנות זה לא משהו שאפשר לעבוד איתו, הוא מאוד-מאוד מסורבל, אבל ברגע שהתקנות יעברו, נכין לצורך האנשים שיעבדו איתן נוסח ידידותי למשתמש. הנוסח הזה, זו הכתבה של הנסחיות.


לגופו של עניין, סעיף 187, זה הסעיף שמדבר על הליך של הבאת ראיות לעונש, ורק אומרים שזה שהנפגע מוסר הצהרה מטעמו, זה לא גורע משהו מההליך הפלילי הרגיל של הבאת ראיות לעונש. ותקנה 49 זו התקנה בהליך המשמעתי, מקבילה לסעיף 187. זה טכני לחלוטין.
היו"ר קולט אביטל
מה זה סעיף קטן (ג)?
אסף רוזנברג
השרים ייקבעו.
אפרת רוזן
פה אנחנו קובעים את ההוראות עצמן.


(קוראת תקנה 16(ב) ו-(ג) לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006)


(קוראת תקנות 17 ו-18 (א), (ב) ו-(ג) לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006)
ענת אסיף
בחריגה מכל הקו של התקנות, כאן העתקנו את כל התקנה. זו אותה תקנה כמו שיש בהליך הפלילי.
אפרת רוזן
(קוראת תקנה 18(ד) ו-(ה) לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006)
ענת אסיף
אני רוצה להציע משהו בעקבות תקנה קודמת, שהעירה עליה נועה ברודסקי-לוי, אנחנו מוכנים להוסיף כאן תקנת משנה שתגיד, שבכל מקרה כשהנפגע הוא קטין, הוא יוכל לבוא עם מלווה לחקירה, על אף התקנה ההיא שסייגנו את זה רק לכמה עבירות.
אפרת רוזן
(קוראת תקנות 19, 20, 21 לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006)


יש התוספות הראשונה והשנייה. אם יש הערות, תגידו.
ענת אסיף
אנחנו קצת מתלבטים תוך כדי הדיון לגבי תקנה 19. העתקנו אותה בהתלהבות, והיא כנראה לא כל כך רלוונטית לסיטואציה של ההליך המשמעתי. בהליך הפלילי חשבנו על סיטואציה שבן אדם כבר נמצא במאסר או שעבר הרבה זמן והנפגע פונה לשב"ס, והשב"ס לא יודע שמי שפנה הוא באמת הנפגע, ואז אומרים שהוא ישלח את הנפגע לתובע לבקש אישור. אלה כנראה סיטואציות שלא יקרו כאן. אולי אפשר למחוק את התקנה הזאת.
אסף רוזנברג
אולי תגידי "להמציא אישור מהמשרד".
אפרת רוזן
המשרד אומר לו רק שהוא עובד, לא שהוא נפגע.
ענת אסיף
בדיוק. השאלה היא, אם האדם שפנה הוא הנפגע או לא.
יפית כנעני
הפנייה על פי התקנות היא או לחוקר או לתובע, אז אין היגיון שהתובע ייתן אישור כשהוא פונה אליו.
היו"ר קולט אביטל
הערות לתוספת הראשונה.
ענת אסיף
אנחנו מוסיפים את שם החוקר במספר 1. מה שכתוב היום בשורה הראשונה "החלטה שלא לחקור", הנציבות מבקשת שמוסר המידע יהיה תובע ולא חוקר. וגם במה שהיום במספר 3, שיהיה תובע ולא חוקר.
נועה ברודסקי לוי
הערה קטנה לטופס הראשון, אני חושבת שכדאי להוסיף מה שיש בטופס השני "[נא מלא/י את הפרטים הידועים לך]", כמו שיש בטופס השני נא מלא את הפרטים הידועים לך, כדי שיהיה ברור שאפשר לפנות גם אם אין להם כל הפרטים.
ענת אסיף
אין בעיה.
היו"ר קולט אביטל
מה זה משנה?
נועה ברודסקי לוי
לפעמים אין להם מספר תיק, ואני לא רוצה שייווצר מצב שנפגע ירגיש שהוא לא יכול לפנות, כי אין לו הפרטים.
היו"ר קולט אביטל
אנחנו עוברים להצבעה. יש רוב מוחץ בוועדה. הצבענו פה אחד.

אושרו תקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006), בכפוף לשינויים.
היו"ר קולט אביטל
תודה.

הישיבה ננעלה בשעה 10:10
תקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006

בתוקף סמכותי לפי סעיף 43א לחוק שירות המדינה (משמעת), התשכ"ג - 1963
(להלן-החוק), ובאישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
מטרה
1.
תקנות אלה מחילות על הליכים משמעתיים לפי החוק הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה, התשס"א – 2001
(להלן – חוק זכויות נפגעי עבירה), בהתאמות המתחייבות במטרה לקבוע את זכויותיו של נפגע עבירה ולהגן על כבודו בהליכים כאמור, בלי לפגוע בזכויותיהם על פי דין של חשודים, נאשמים ונידונים.





הגדרות
2.
בתקנות אלה -

"בית הדין" – כמשמעותו בסעיף 2 לחוק;

"חוקר" – כמשמעותו בסעיף 15 לחוק;

"חשוד" – מי שנחשד בביצוע עבירת משמעת שפגעה בנפגע;

"נאשם" – מי שהוגשה נגדו תובענה כאמור בסעיף 33 לחוק, שעניינה עבירת משמעת שפגעה בנפגע;

"נידון" – מי שהוחלט לגביו על אמצעי משמעת כאמור בסעיף 34 לחוק, בשל עבירת משמעת שפגעה בנפגע;

"נפגע עבירה" – אדם שנפגע במישרין מעבירת משמעת;

"עבירת מין או אלימות חמורה" – עבירת משמעת שלפי נסיבותיה היא גם אחת מאלה –

(1) עבירת מין או אלימות חמורה כהגדרתה בחוק זכויות נפגעי עבירה;

(2) עבירה לפי החוק למניעת הטרדה מינית, התשנ"ח – 1998
;

"עבירת משמעת" – כמשמעותה בסעיף 17 לחוק;

"תובע" – כמשמעותו בסעיף 14 לחוק;

"תקנות סדרי הדין" – תקנות שירות המדינה (משמעת)(סדרי הדין של בית הדין), התשכ"ד - 1963
.





עקרונות
3.
מתן הזכויות לנפגע עבירה, כאמור בתקנות אלה, ייעשה תוך זמן סביר ותוך התחשבות בו ובצרכיו, שמירה על כבודו והגנה על פרטיותו.





דרכי התאמה במימוש זכויות נפגעי עבירה
4.
סעיף 4 לחוק זכויות נפגעי עבירה יחול על הליכים משמעתיים לפי החוק.





הבטחת זכויות נפגעי עבירה
5.
סעיף 5 לחוק זכויות נפגעי עבירה יחול על הליכים משמעתיים לפי החוק, בשינויים האלה:

(1)
במקום "בתי המשפט והרשויות" יראו כאילו נאמר "נציב השירות או מי שהוא הסמיכו לכך ובית הדין";

(2)
במקום "לפי חוק זה" יראו כאילו נאמר "לפי תקנות אלה".





הגנה בבית הדין
6.
(א)
סעיף 6(2) לחוק זכויות נפגעי עבירה יחול על הליכים משמעתיים לפי החוק, אך במקום "בבית המשפט" יראו כאילו נאמר "בבית הדין".

(ב)
לצורך מימוש זכותו של נפגע עבירה כאמור בתקנת משנה (א), ייעשו הפעולות המפורטות להלן על ידי מי שהנציב הסמיכו לכך:

(1)
בבית הדין, שמתקיים בו ההליך המשמעתי בקשר לעבירה שממנה נפגע הנפגע (להלן – ההליך), יוקצה, ככל הניתן, חדר או אזור שהנפגע יוכל להמתין בו עד לתחילת הדיון בהליך, ושלא תותר כניסה אליו של הנאשם, שלוחיו או מקורביו;

(2)
במקרה שלא ניתן יהיה להקצות חדר או אזור כאמור בפסקה (1) לקראת דיון מסויים, תשלח נציבות שירות המדינה לבקשת הנפגע, מלווה מטעמה שימתין עם הנפגע עד לתחילת הדיון ובמידת הצורך גם במהלכו; נפגע שמבקש מלווה כאמור יפנה לתובע בטלפון, כעשרים וארבע שעות לפני מועד הדיון.





הגבלה על מסירת פרטים אישיים
7.
סעיף 7 לחוק זכויות נפגעי עבירה יחול על הליכים משמעתיים לפי החוק, בשינויים אלה:

(1)
במקום ההגדרה "חומר חקירה" בסעיף קטן (א), יראו כאילו נאמר ""חומר ראיות" – כמשמעותו בסעיף 33(א) לחוק";

(2)
כל מקום שנאמר בו "כתב האישום" יראו כאילו נאמר "התובענה";

(3)
כל מקום שנאמר בו "נפגע עבירת מין או אלימות חמורה המנויה בחלק א' בתוספת הראשונה א'" יראו כאילו נאמר "נפגע עבירת מין או עבירת אלימות חמורה";

(4)
כל מקום שנאמר בו "בית משפט" או "בית המשפט" יראו כאילו נאמר "בית הדין";



(5)
בסעיף קטן (ג) –

(א)
ברישה במקום "ההליכים הפליליים" יראו כאילו נאמר "ההליכים המשמעתיים";

(ב)
במקום פסקה (2) יראו כאילו נאמר:

"(2) המסירה היא מנציב השירות למי שהוא הסמיכו לכך או להפך, בתוך בית הדין, מבית הדין לנציב או למי שהוא הסמיכו לכך או להיפך, או מרשות לנציב השירות או למי שהוא הסמיכו לכך.";



(6)
בסעיף קטן (ה), במקום "מחומר החקירה" יראו כאילו נאמר "מחומר הראיות", במקום "מכתב האישום" יראו כאילו נאמר "מהתובענה", ובמקום "שאינה מנויה בחלק א' לתוספת הראשונה א'" יראו כאילו נאמר "שאינה עבירת מין או עבירת אלימות חמורה";



(7)
בסעיף קטן (ח), במקום "סעיף 74(ג) עד (ו) לחוק סדר הדין הפלילי" יראו כאילו נאמר תקנה 10(ב) עד (ה) לתקנות סדרי הדין".





זכות לקבל מידע על ההליך המשמעתי
8.
(א)
סעיף 8 לחוק זכויות נפגעי עבירה יחול על הליכים משמעתיים לפי החוק, בשינויים אלה:

(1)
כל מקום שנאמר בו "הליך פלילי" יראו כאילו נאמר "הליך משמעתי";



(2)
בסעיף קטן (א), במקום "כפי שיקבעו השרים" יראו כאילו נאמר "באמצעות דפי מידע שיפורסמו באתר האינטרנט של נציבות שירות המדינה";

(3)
בסעיף קטן (ב), במקום "השרים יקבעו את דרכי קבלת המידע ותוכנו" יראו כאילו נאמר "מידע כאמור יינתן לנפגע עבירה באמצעות פניה בפקסימילה לחוקר או לתובע;
(4)
בסעיף קטן (ג) –

(א) בפסקה (1) במקום "בתוספת השניה" יראו כאילו נאמר "בתוספת הראשונה לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ו – 2006 (להלן – תקנות ההחלה)";

(ב)
פסקה (2) – יראו כאילו נמחקה.





(ב)
בקשת נפגע עבירה להיות מיודע לפי סעיף 8(ג)(1) לחוק זכויות נפגעי עבירה, כאמור בתקנת משנה (א), תוגש בכתב לפי טופס 1 שבתוספת השניה באמצעות משלוח לתובע בפקסימילה, בדואר רשום או במסירה אישית.



זכות עיון בתובענה
9.
(א)
סעיף 9 לחוק זכויות נפגעי עבירה יחול על הליכים משמעתיים לפי החוק, בשינויים אלה:

(1)
בכל מקום שנאמר בו "בכתב האישום" יראו כאילו נאמר "בתובענה";

(2)
בפסקה (2), במקום "פרקליט המחוז או ראש יחידת התביעות במשטרה" יראו כאילו נאמר "מי שנציב השירות הסמיכו לכך".





(ב)
מימוש זכותו של נפגע עבירה לפי תקנת משנה (א) יהיה באחת מדרכים אלה, לפי הנחיית מי שנציב השירות הסמיכו לכך:

(1)
עיון הנפגע או בא כוחו בתובענה וקבלת העתק ממנה, במועד ובמקום שתואם מראש עם תובע;

(2)
שליחת העתק מהתובענה לנפגע או לבא כוחו, בפקסימילה או בדואר אלקטרוני, לפי פרטים שמסר למטרה זו.
(ג)
עיון והעתקה כאמור בתקנת משנה (ב) ייעשו לאחר שהמבקש הזדהה לפני מי שהוסמך למסור לו את התובענה או לשולחה אליו כאמור באותה תקנת משנה, באמצעות תעודה מזהה או בדרך אחרת לפי הנחיית מי שנציב השירות הסמיכו לכך; היה המבקש נציג של נפגע העבירה - יציג גם ייפוי כוח, בדרך שיורה מי שנציב השירות הסמיכו לכך.





זכות לקבל מידע על שירותי סיוע
10.
(א)
סעיף 11 לחוק זכויות נפגעי עבירה יחול על הליכים משמעתיים לפי החוק, אולם יראו כאילו המלים "כפי שיקבעו השרים" - נמחקו.

(ב)
לצורך מימוש זכותו של נפגע עבירה כאמור בתקנת משנה (א), תפרסם נציבות שירות המדינה דפי מידע באתר האינטרנט שלה ".





ניהול הליכים בזמן סביר
11.
סעיף 12 לחוק זכויות נפגעי עבירה יחול על הליכים משמעתיים לפי החוק, אולם במקום "לעבירת מין או אלימות" יראו כאילו נאמר "לעבירת מין או לעבירת אלימות חמורה".





חקירה בדבר עבר מיני
12.
סעיף 13 לחוק זכויות נפגעי עבירה יחול על הליכים משמעתיים לפי החוק, בשינויים אלה:

(1)
בסעיף קטן (א), במקום "בגוף החוקר" יראו כאילו נאמר "על ידי חוקר", במקום "עבירת מין או אלימות" יראו כאילו נאמר "עבירת מין או עבירת אלימות חמורה", ובמקום "הקצין הממונה" יראו כאילו נאמר "מי שנציב השירות הסמיכו לכך";

(2)
בסעיף קטן (ב), במקום "עבירת מין או אלימות" יראו כאילו נאמר "עבירת מין או עבירת אלימות חמורה".





זכות למלווה בחקירה
13.
סעיף 14 לחוק זכויות נפגעי עבירה יחול על הליכים משמעתיים לפי החוק, בשינויים אלה: במקום "עבירת מין או אלימות" יראו כאילו נאמר "עבירת מין או עבירת אלימות חמורה" ובמקום "הגוף החוקר" יראו כאילו נאמר "על ידי חוקר".





זכות לנוכחות בדיון בדלתיים סגורות
14.
סעיף 15 לחוק זכויות נפגעי עבירה יחול על הליכים משמעתיים לפי החוק, בשינויים אלה:

(1)
בסעיף קטן (א), במקום "לפי סעיף 68 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד – 1984" יראו כאילו נאמר "לפי סעיף 41(ב) לחוק".

(2)
בסעיף קטן(ב), בכל מקום שנאמר בו "בית המשפט" יראו כאילו נאמר "בית הדין".



זכות להביע עמדה להסדר טיעון
15.
(א)
סעיף 17 לחוק זכויות נפגעי עבירה יחול על הליכים משמעתיים לפי החוק, בשינויים אלה:

(1)
במקום "או אלימות חמורה" יראו כאילו נאמר "או עבירת אלימות חמורה";

(2)
אחרי "לפי סעיף 8(ג)(2) יראו כאילו נאמר "כאמור בתקנה 8 לתקנות ההחלה";

(3)
במקום "פרקליט המחוז או ראש יחידת התביעות במשטרה לפי הענין" יראו כאילו נאמר "נציב השירות או מי שהוא הסמיכו לכך".





(ב)
נפגע שקיבל הודעה על אפשרות שהתביעה תגיע להסדר טיעון עם הנאשם ועל זכותו להביע עמדה לענין זה, כאמור בפרט 6 בתוספת הראשונה, והוא מבקש לממש את זכותו כאמור בתקנת משנה (א), ימסור לתובע עמדה בכתב תוך 14 ימים ממועד קבלת ההודעה, אלא אם כן הודיע לו תובע על אפשרות למסור את העמדה במועד אחר או בדרך אחרת.





הצהרת נפגע
16.
(א)
סעיף 18 לחוק זכויות נפגעי עבירה יחול על הליכים משמעתיים לפי החוק, בשינויים אלה:

(1)
כל מקום שנאמר בו "בית המשפט" יראו כאילו נאמר "בית הדין";

(2)
בסעיף קטן (א), במקום "לגוף החוקר" יראו כאילו נאמר "לחוקר", ובמקום הסיפה החל במלים "גזר דינו של הנאשם" יראו כאילו נאמר "גזר דינו של הנאשם לפי הוראות סימן ד' לתקנות סדרי הדין";

(3)
בסעיף קטן (ב), במקום "סעיף 187 לחוק סדר הדין הפלילי" יראו כאילו נאמר "תקנה 49 לתקנות סדרי הדין";

(4)
סעיף קטן (ג) – יראו כאילו נמחק.





(ב)
לצורך מימוש הזכות כאמור בתקנת משנה (א) –

(1)
נפגע עבירה זכאי למסור לחוקר, בעת חקירתו או בסמוך לאחר מכן, לפי הנחיית החוקר, הצהרה בכתב, ערוכה לפי טופס 2 שבתוספת השניה, על כל פגיעה ונזק שנגרמו לו בשל העבירה; חוקר שקיבל הצהרה כאמור, יעבירה לתובע עם חומר הראיות;

(2)
הועבר חומר הראיות לתובע ולא מסר נפגע העבירה הצהרה כאמור בפסקה (1), או שרצונו למסור הצהרה מעודכנת, זכאי הוא למסור את ההצהרה לתובע, במשלוח בדואר רשום, בפקסימילה או במסירה אישית, בכל עת עד למועד הדיון בגזר הדין.





(ג)
הצהרת נפגע תובא על ידי התובע לפני בית הדין בעת הדיון על גזר הדין, אם קיבל אותה התובע לפני מועד הדיון האמור.





הגנה מפני משפט פלילי או אזרחי
17.
סעיף 21 לחוק זכויות נפגעי עבירה יחול על הליכים משמעתיים לפי החוק, אולם אחרי "בחוק זה" יראו כאילו נאמר "כאמור בתקנות ההחלה", ובמקום "הליך פלילי" יראו כאילו נאמר "הליך משמעתי".





מימוש זכויות של נפגע קטין או חסר ישע
18.
(א)
בתקנה זו –

"אדם אחר" – לרבות הקטין או חסר הישע;

"בן משפחה אחר" – הורה, הורה של הורה, בן זוגו של כל אחד מאלה אף אם אינו נשוי לו, אח או אחות, לרבות אח או אחות חורגים, וצאצאיהם של כל אחד מאלה, דוד או דודה וצאצאיהם, גיס או גיסה, או בן משפחה אחר הגר עם הנפגע בבית.

(ב)
זכויותיו לפי תקנות אלה של קטין שטרם מלאו לו 14 שנים או של חסר ישע ניתנות למימוש באמצעות הורהו או אפוטרופסו.

(ג)
זכויותיו לפי תקנות אלה של קטין שמלאו לו 14 שנים ניתנות למימוש על ידי הקטין וכן באמצעות הורהו או אפוטרופסו, אלא אם כן ביקש הקטין שהמימוש ייעשה על ידו בלבד.





(ד)
על אף האמור בתקנות משנה (ב) ו-(ג), לא ימומשו זכויות לפי תקנות אלה באמצעות הורה או אפוטרופוס, אלא באמצעות אדם אחר שהחליט עליו חוקר, לאחר שהתייעץ עם פקיד סעד ובמידת האפשר לאחר ששמע את עמדת הקטין או חסר הישע, אם נתקיים אחד מאלה:


(1)
ההורה או האפוטרופוס חשוד או מעורב בביצוע העבירה שנפגע ממנה הקטין או חסר הישע;


(2)
מימוש הזכויות באמצעות ההורה או האפוטרופוס עלול לפגוע בשלומו הגופני או הנפשי של הקטין או חסר הישע.

(ה)
על אף האמור בתקנות משנה (ב) ו-(ג), אם סבר חוקר, לאחר שהתייעץ עם פקיד סעד, כי קיים חשש שזכויות הקטין או חסר הישע לא ימומשו כראוי על ידי ההורה או האפוטרופוס, מחמת שבן משפחה אחר של הקטין או של האפוטרופוס חשוד או מעורב בביצוע העבירה שנפגע ממנה הקטין או חסר הישע, יורה על מימוש הזכויות כאמור באמצעות אדם אחר, לאחר שהתייעץ עם פקיד סעד ובמידת האפשר לאחר ששמע את עמדת הקטין או חסר הישע לענין זהותו של האדם האחר.





אימות זהות נפגע
19.
פנה אדם בבקשה לקבלת מידע או למימוש זכות לפי תקנות אלה, ולא ניתן היה, על פי המידע שבידי הגורם שאליו פנה האדם, לאמת כי הפונה הוא נפגע עבירה, יתבקש האדם, כתנאי למסירת המידע, להמציא אישור מתובע על כך שהוא נפגע העבירה.





פרסום מספרי טלפון ופקסימילה
20.
נציבות שירות המדינה תפרסם באתר האינטרנט שלה, שכתובתו www.civil-service.gov.il, את מספרי הטלפון והפקסימילה לפנייה לפי תקנות אלה.





תחילה
21.
תחילתן של תקנות אלה 90 ימים מיום פרסומן.


תוספת ראשונה

(תקנות 8(א)(4) ו- 15(ב))


השלב בהליך המשמעתי
מוסר המידע

1.
החלטה לא לחקור;
חוקר

2.
סיום החקירה והעברת חומר הראיות החקירה לתובע;
חוקר

3.
העברת התלונה למשרד שבו מועסק החשוד, לטיפול בה לפי הוראות סעיף 31 לחוק;
חוקר

4.
החלטה לא להגיש תובענה;
תובע

5.
הגשת תובענה;
תובע

6.
אפשרות שהתביעה תגיע להגיע להסדר טיעון עם הנאשם; להודעה זו תצורף גם הודעה על זכותו של הנפגע להביע את עמדתו בענין לפי הוראות תקנה 15;
תובע

7.
מועדי הדיונים בבית הדין, למעט הדיון שבו מוקראת התובענה לפי הוראות תקנה 19 לתקנות סדרי הדין; חלה מגבלה על פי דין על נוכחותו של נפגע העבירה בדיון מדיוני בית הדין, תימסר לו הודעה גם על כך;
תובע

8.
הכרעת הדין;
תובע

9.
גזר הדין;
תובע

10.
הגשת ערעור על פסק הדין
תובע


תוספת שניה



טופס 1

(תקנה 8(ב))

בקשת נפגע עבירה לקבל מידע על ההליך המשמעתי









תאריך ________

אל: תובע – נציבות שירות המדינה – בפקס

1.
אני ___________________________ (שם פרטי ושם משפחה)


מספר ת.ז_____________ כתובת___________________

טלפון (קווי) ___________- ___ טלפון נייד __________ - __



דואר אלקטרוני (אם יש)
_________________


פרטי אפוטרופוס/ אחר __________________________ [במקרים המתאימים לפי תקנה 18]


נפגע עבירה בתיק מספר ______________

פרטי העבירה __________________

מבקש/ת בזאת לקבל מידע לפי סעיף 8 לחוק זכויות נפגעי עבירה, התשס"א – 2001, כפי שהוחל על הליכים משמעתיים בתקנה 8 לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006.
2.
בכל מקרה של שינוי בפרטים האישיים שמסרתי, לרבות כתובות או מספרי הטלפון, אדאג לעדכן את התובע בנציבות שירות המדינה בכתב, במסירה לידו או באמצעות פקסימילה.




________________ ___________ ______________
שם מלא
תאריך
חתימה
לידיעתך –

(
קבלת מידע על מועדי דיונים בבית הדין - לאחר שתקבל/י הודעה על הגשת תובענה, הנך מתבקש/ת ליצור קשר עם התובע מזמן לזמן, או לפי הנחיית התובע, כדי לקבל מידע על מועדי הדיונים.

(
הכתובות ומספרי הטלפון שמסרת לעיל הם לצורך מסירת המידע לפי החוק בלבד, לא ייעשה בהם שימוש אחר והם לא יועברו לחשוד / נאשם / נידון.

טופס 2

(תקנה 16(ב)(1))

הצהרת נפגע/ת עבירה על פגיעות ונזקים שגרמה לו העבירה

לכבוד חוקר או תובע בנציבות שירות המדינה

במסירה אישית/במשלוח בדואר לכתובת _____________/באמצעות פקסימילה מס' 02-6705476
[נא מלא/י במקום המתאים ומחק/י את המיותר]
פרטי התיק
תלונה מס': _____________
מס' התיק בנציבות
___________ / מס' התיק בבית הדין ____________
שם התובע המטפל בתיק
___________

[נא מלא/י את הפרטים הידועים לך]
הצהרה
אני, החתום/החתומה מטה ________________ (שם פרטי ושם משפחה) ת"ז מס' _____________

מבקש/ת להביא בפני בית הדין את הצהרתי זו, בדבר הפגיעות והנזקים שנגרמו לי בשל עבירה שנפגעתי ממנה, לפי זכותי בסעיף 18 לחוק זכויות נפגעי עבירה, התשס"א – 2001, כפי שהוחלה על הליכים משמעתיים בתקנה 16 לתקנות שירות המדינה (משמעת)(החלת הוראות מחוק זכויות נפגעי עבירה), התשס"ז – 2006.

ڤ הצהרה זו היא הראשונה שאני מגיש/ה בתיק זה.
ڤ הצהרה זו מעדכנת הצהרה קודמת שהגשתי בתיק זה לחוקר _________________ / לתובע _______________ בתאריך ________________ (נא סמנ/י את המתאים).

(
ידוע לי כי כל המידע שמסרתי במסמך זה מהווה חומר חקירה וראיות שיועמד לעיונו של הנאשם או סניגורו בהתאם לחוק, וכי אני עשוי/ה להיחקר על כך בבית הדין.

(
ידוע לי כי אני זכאי/ת להביא הצהרת נפגע זו לתובע עד למועד הדיון של בית הדין בגזר הדין.
(
ידוע לי כי בהליך משמעתי אין לבית הדין אפשרות להורות לנאשם לשלם לי פיצוי בשל הפגיעות שנגרמו לי.

נא פרט/י את הפגיעות והנזקים שגרמה לך העבירה. ניתן להתייחס לפגיעה ונזק מכל סוג, לרבות פגיעת גוף, פגיעה נפשית (כאב וסבל, פחד, אבל וכיוצא באלה), נזק לרכוש או הפסד ממון:

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

אני מצהיר/ה כי פרטי הצהרתי זו הם אמת

_________________ _______________ _______________

שם פרטי ושם משפחה חתימה תאריך

------------------------------------------------------------------------------------------------------

במקרה שבו הנפגע קטין או חסר ישע (כאשר אדם אחר מילא את הפרטים לעיל, לפי תקנה 18):

אני מצהיר/ה כי פרטי הצהרתי זו הם אמת למיטב ידיעתי

________________ _______________ _______________

שם האפוטרופוס/ חתימה תאריך

אדם אחר
התשס"ז _____________________

(________ 2006) שר המשפטים

(חמ 3-3576)

� ס"ח התשכ"ג, עמ' 50; התשס"ה, עמ' 719.

� ס"ח התשס"א, עמ' 183.

� ס"ח התשנ"ח, עמ' 166.

� ק"ת התשכ"ה, עמ' 104.

קוד המקור של הנתונים