PAGE
2
ועדת הכספים
31.10.2006
הכנסת השבע עשרה
נוסח לא מתו
מושב שני
פרוטוקול מס'
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, ט' בחשוון התשס"ז (31 באוקטובר 2006), שעה 10:00
ס ד ר ה י ו ם
1. תקנות סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי) (המאגר ואבטחתו, עיון בו, מחיקה, ביעור והפקה חוזרת), התשס"ו-2006
2. שינויים בתקציב לשנת 2006
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 31/10/2006
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: יעקב ליצמן – היו"ר
חיים אורון
אבישי ברוורמן
שי חרמש
אמנון כהן
סופה לנדבר
סטס מיסז'ניקוב
ניסן סלומינסקי
ראובן ריבלין
מוזמנים
¶
עו"ד קרן גלאון
- הלשכה המשפטית, המשרד לביטחון פנים
עמית שפייזמן
- רכז תקציבי משטרה, המשרד לביטחון פנים
סנ"צ שירה זמיר
- קצינת מעבדה במחלקה לזיהוי פלילי, משטרת ישראל
עו"ד יעל קינן-מרקוביץ
- סגנית ויועצת משפטית, מינהל הכנסות המדינה
יובל יעקבי
- משרד האוצר
עדי ויינברג
- משרד האוצר
מאיר בינג
- משרד האוצר
נטשה אפשטיין
- משרד האוצר
אריאל אבלין
- משרד האוצר
אורי ישראלי
- משרד האוצר
משה בר סימן טוב
- משרד האוצר
חזקיה ישראל
- התאחדות התעשיינים
רשמה וערכה
¶
אהובה שרון – חבר המתרגמים בע"מ
1. תקנות סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי) (המאגר ואבטחתו, עיון בו, מחיקה, ביעור והפקה חוזרת), התשס"ו-2006
שגית אפיק
¶
אתה צודק. גם אנחנו חושבים כך אבל החוק לא מסמיך את ועדת החוקה לעניין אד-הוק. כנראה נפלה איזושהי טעות בחוק, וכדי להסיר כל ספק, אתם תיאלצו לבדוק את זה.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אני מציע אחרת. ברשותכם, אני מציע שאנחנו כן נעביר את זה ואני מציע שנכתוב מכתב, כי לפי הנוסח של היועצת המשפטית הנושא שייך אלינו, אבל בעיקרון אנחנו מבקשים להסדיר זאת כך שזה יהיה בידי אינסטנציה אחרת.
קרן גלאון
¶
התקנות באות להסדיר את דרך ניהול מאגר נתוני הזיהוי. התקנה הנוגעת לאגרה, עניינה בקשה של אדם לבדוק האם נתוניו נמחקו מן המאגר. האגרה כאן נקבעה במקביל לבקשות שיש למרשם הפלילי, כאשר אנשים יכולים לקבל רישום פלילי, והתקנות מאוד דומות. מדובר בסכום של שלושים שקלים כי זה דורש מן המשטרה את ההיערכות לבדוק ולברר.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
פניתי לאוצר וביקשתי להפסיק להצביע בבחירות באמצעות הפתקים אלא להצביע באופן אלקטרוני. לפני שבועיים-שלושה פניתי לאוצר כדי לבדוק מה קורה עם בקשתו, ואז נאמר לי שיש התנגדות בוועדת הכספים. אנחנו מדברים כאן על חסכון של שלושה מיליוני שקלים. אני מניח שבשנת 2007 תתקיימנה בחירות, ואני רוצה אז לעבור לשיטה האלקטרונית.
קרן גלאון
¶
אני רוצה להסביר את תקנה 14 ולומר על מה בדיוק משלמים את האגרה. אדם מגיע למשטרה, הוא לא מקבל את הפלט.
ראובן ריבלין
¶
כדאי לומר לנציגת המשרד לביטחון פנים שאנחנו מבקשים שבמקרים כאלה הדברים יועברו לוועדת החוקה.
שגית אפיק
¶
זאת לא אשמתה. כל התקנות האלה היו בדיון בוועדת חוקה ושם הן אושרו. בסעיף האגרות, יש איזושהי תקלה בחוק והוא לא מובא בפני אף ועדה, ולכן זה עולה אוטומטית לוועדת הכספים. כאמור, התקנות אושרו על-ידי ועדת החוקה.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
לא. בסעיף 15 נאמר: "בעד בירור כאמור בתקנה 14, תשולם אגרה". כלומר, ללא סעיף 15, לא מופיע שצריך לשלם אגרה. זאת אומרת, בתקנה לא מדובר באגרה.
חיים אורון
¶
קיימנו דיונים על חוק ההסדרים ואני חושב שהדיון על חוק ההסדרים הוא מקום מצוין לדיון על מהות התקציב. החוק דפוק, צריך לבטל אותו, וכאן אין בעיה, אבל מה עם התקציב עצמו?
קרן גלאון
¶
סעיף 15 לחוק – והחוק הזה הוא בתוקף מזה כשנה – מסמיך את השר לביטחון פנים לקבוע תקנות במספר נושאים, בין השאר קובע הסעיף שעל השר לביטחון פנים לקבוע תקנות בדבר האגרות שעל מבקש מידע כאמור בסעיף - שעוד מעט אני אכנס אליו – לשלם. זאת אומרת, זו ההסמכה בחוק. מכאן הגיעה התקנה.
אני אומר מה הפעולה בגינה מתבקשת האגרה. החוק קובע שנתונים מהמאגר לזיהוי גנטי יימחקו בהתקיים מספר מועדים. המועד הראשון הוא לגבי חשוד – בתום 7 שנים מיום שניטל ממנו אמצעי הזיהוי. יש מועדים יותר רחוקים כמו עשרים שנה וכדומה. המחיקה היא אוטומטית ואותן תקנות מסדירות איך יימחקו אמצעי הזיהוי וכיצד יבוערו. באה תקנה 14 ואומרת שמי שרוצה לוודא שהמשטרה אכן פעלה כדין והוא רוצה לדעת שאכן נמחקו הנתונים, ובמקרה כזה הוא יכול להגיש בקשה בכתב, לפנות לשוטר, השוטר יתפנה אליו ויציג לו על גבי צג המחשב את הנתונים והמידע שהוא מעוניין לקבל.
אופן הפנייה אושר בשבוע שעבר בוועדת החוקה, כמו כל התקנות.
תקנה 15 זו תקנה שלא היה באפשרות ועדת החוקה לאשר, וזו התקנה שקובעת את סכום האגרה שיש לשלם עבור אותה פנייה. כמו שאמרתי, סכום האגרה הוקבל לסכום האגרה שמשולם כיום כאשר אדם רוצה לברר מידע מהמרשם הפלילי.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אחרי שהוא משלם, מה הוא מקבל? הוא רואה את המחשב או שהוא מקבל אישור כתוב של המשטרה?
קרן גלאון
¶
הוא מברר את הפרטים על עצמו. הוא לא מקבל אישור בכתב. השוטר מתפנה אליו, מראה לו את צג המחשב והוא רואה מה כתוב שם. האישור בכתב שהוא לא מקבל, זה כדי לא לפגוע בו.
קרן גלאון
¶
הוא לא מקבל אישור בכתב, כי במרשם הפלילי נמצא כי אותו אישור בכתב למעשה מזיק לפונים. המעסיקים מבקשים מהעובד ללכת ולהוציא אישור בכתב ולהראות להם. יש על זה פסיקה רבה והנושא בדיונים.
קרן גלאון
¶
הוא לא יכול. אם הפונה לא בא בעצמו, התקנות מסדירות ייפויי כוח מאוד מפורטים, וזאת כדי לא לפגוע בו.
סמדר אלחנני
¶
מדובר כאן ברצון לערוך בירור אם המשטרה אכן נהגה כראוי ומחקה את הפרטים. רוצים לבדוק אם השלטונות אכן עשו את מה שהם היו צריכים לעשות. המשטרה חייבת לבער ולמחוק. זאת אומרת, כל מה שאזרח רוצה לדעת זה שבאמת עשו את מה שהיו צריכים לעשות. הוא לא מבקש פעולה, הוא לא מבקש עשייה, אלא הוא רק רוצה לראות שאכן מחקו את מה שנדרש למחוק והאם נרשם מה שהיו צריכים לרשום. האם על זה צריך לשלם אגרה?
קרן גלאון
¶
אנחנו מקווים שהאנשים יסמכו על הרשות ולא יבואו לברר. המטרה שלנו היא שיהיו מעט פניות כי אנחנו בטוחים שבנינו מנגנון שיפעל כפי שצריך לפעול.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
מי בעד אישור תקנות סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי) (המאגר ואבטחתו, עיון בו, מחיקה, ביעור והפקה חוזרת), התשס"ו-2006? אנחנו מדברים על האגרה בלבד. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
סמדר אלחנני
¶
יש כאן עוד הערה טכנית שחוזרת על עצמה בכל עניין ועניין. יש נוסחה שסוף סוף הצלחתי להסביר אותה לאלה שכותבים את נוסחאות עיגול הסכומים. אני מציעה לך לבדוק במשרד התחבורה, כי שם כבר למדו את הנושא. לא יכול להיות שכאשר הסכום הוא חצי שקל, העיגול שנעשה הוא כלפי מעלה. זה משמעותי במיוחד בסכומים האלה. הנוסחה היא שעיגול החצי שקל הוא כלפי המספר הזוגי ולא כלפי מעלה. אם את לא מבינה את מה שאני אומרת, תבדקי במשרד התחבורה.
ראובן ריבלין
¶
השאלה היא האם אנחנו מסכימים לאשר או לא מסכימים. התירוץ שאומר שזה יפחית את מספר הבקשות, לא מתקבל על דעתנו.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אתמול בדיון הקודם נשלחתם הביתה מאחר שהתקיים דיון אליו ביקשתי מנציג האוצר להופיע, אבל הוא לא הופיע. אני דורש התנצלות מהוועדה. אני לא מוכן לעבור על סדר היום. הנציג הוזמן יום לפני קיום המטבע ואני לא מוכן למצב שהוא לא יופיע.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
הוא שלח תוכנית הבראה, אבל זה שקיבל את תוכנית ההבראה הודיע לי שהוא מקווה להודיע לוועדה עד יום רביעי, עת הוועדה תקיים ישיבה.
2. שינויים בתקציב לשנת 2006
עדי ויינברג
¶
מדובר בהעברת 15 מיליון שקלים בהוצאה עבור מענקים להקמת מפעלי ביוב, מערכות טיפול ברשויות המקומיות, וזאת בהתאם לתחזית הביצוע.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אני שומע על ישובים שרוצים להסדיר את הביוב, אבל האוצר אומר לא. כשהישוב רוצה לקחת הלוואה, האוצר אומר לא.
סמדר אלחנני
¶
התקציב הזה מיועד לסיוע מיוחד ליישובי טיפול נקודתי. התקציב המקורי שלהם היה 51 מיליון שקלים. כמה מתוך ה-51 מיליון שקלים בוצע כך שאתם צריכים את ה-29? אנחנו לא מקבלים את התמונה.
סמדר אלחנני
¶
זה שמונה ספרות ואני לא יכולה לראות את זה. אני רוצה לראות כמה בוצע בסיוע מיוחד ליישובי טיפול נקודתי, מי זה יישובי טיפול נקודת, מה זה שנת 2001 וכמה מזה בוצע.
ראובן ריבלין
¶
אני רוצה להבין. הרשות המקומית לוקחת הלוואה, אין ערבות מדינה, אבל אומרת המדינה שאם היא לא תקבל את ההחזר מהרשות המקומית, המדינה תפחית לה מהסכומים המגיעים לה מהממשלה. במשך השנים נוצר מצב בו קודם כל אני לוקח, אחרי כן אני שואל אם רוצים שאני אסגור את הטיפול בקשישים או את מפעל ההזנה, וכך אנחנו מגיעים לאותו מקום בו הממשלה לא מקבלת את ההחזר. לכן הנושא הזה של ערבות מדינה, אם המדינה לא לוקחת בחשבון שהיא בסופו של דבר משלמת אותו, תוך הסדר עם הרשות המקומית, הוא לא טוב.
עדי ויינברג
¶
כאן לא מדובר בעבודות חדשות אלא בעבודות שכבר בוצעו וצריך מזומנים כדי לשלם כאשר הרשויות צריכות לשלם לקבלן.
ראובן ריבלין
¶
ייקחו הלוואות, אבל המדינה תבוא בזמן הפירעון ותאמר שהיא מורידה ישר לבנקים. אז יאמרו הרשויות שעם כל הכבוד הן לא יכולות לתת לציבור פונקציות שהן חייבות לתת להם.
ניסן סלומינסקי
¶
אל תדאג, שר הפנים יאמר לשר התשתיות שלא מעניין אותו ושבגלל זה הוא לא ישבור את הרשות.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
למה אתם לא מורידים את זה מתשתיות? מדובר בהעברת סכום של 300 אלף שקלים בתקציב של נציבות המים, לאבטחת שר התשתיות. אלה שני תקציבים. אני אומר שייקחו את ה-300 אלף שקלים ממשרד התשתיות ולא מנציבות המים.
ניסן סלומינסקי
¶
מה קרה בחצי השנה האחרונה? למה הוא צריך אבטחה מיוחדת? הוא צריך אבטחה מיוחדת בגלל מה שקרה במפלגת העבודה?
עדי ויינברג
¶
הבקשה היא לא בגלל שקודם לא הייתה אבטחה. יש תקנה תקציבית של אבטחת השר דרך משרד התשתיות הלאומיות כאשר סך כל העלות היא יותר מ-300 אלפי שקלים. ההשתתפות של נציבות המים באבטחת השר היא בסכום של 300 אלפי שקלים.
ראובן ריבלין
¶
השרים צריכים לצמצם את הנסיעות שלהם כי הם צריכים להבין שכל פעם שהם נוסעים, צריכים לנסוע אתם אנשים, דבר שעולה כסף רב.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אנחנו בעד אבטחת שרים.
מי בעד פנייה 300? מי נגד? מי נמנע? לא אושר.
פנייה 304 ו-305 – משק המים.
ראובן ריבלין
¶
הכסף שלהם הוא כסף שהבטיחו לו. משרד התחבורה אומר שהם שלא יודעים מה לעשות עם הכסף. לשר התחבורה התברר שההסכם הקואליציוני מאפשר להם לומר לו היכן לשים את הכסף.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אני לא מציע שנדון בזה.
פנייה 310.
מי בעד פנייה 310? אושר.
פנייה 311 ו-312 – תקשורת.
פנייה 313 ו-314.
פנייה 315 – נמל יפו.
אורי ישראלי
¶
הלכנו לפעילות השוטפת של נמל יפו ושינוי הסכם אבטחת המקום שהוא שינוי מינורי. נמל יפו מנוהל על-ידי מינהל מקרקעי ישראל.
אורי ישראל
¶
בעקבות בג"ץ שהוגש על שירותי ממשלה התקבלה החלטת ממשלה. זה בניין במזרח העיר, שם ממוקם שירות התעסוקה ומינהל אוכלוסין. בבג"ץ נטען שלא ניתנו מספיק שירותים לתושבי מזרח ירושלים.
אורי ישראל
¶
הפנייה נועדה לתקצב בעיקר הרשאות למינהל התכנון במשרד הפנים, וזאת לשם הארכת הסכמים עם יועצים של המינהל. בנוסף, הפנייה מתגברת את פעילות הוועדה לתשתיות לאומיות ואת פרויקט המבנה האחיד לתוכניות, פרויקט דרכו מנסים ליצור אחידות בהוראות התוכניות והוא בא לשפר את מאגרי המידע של מינהל התכנון.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
מי בעד 317 ו-318? מי נגד? אושר.
פנייה 322 – הסכם העתקה הקהילתית יד חנה.
אגב, אני מבקש לקיים בשבוע הבא את ישיבת הוועדה באשקלון, אז נוכל גם לערוך סיור במקום. ביום שלישי הבא נקיים דיון עם שר התמ"ת בנושא ויסקונסין.
מי בעד אישור הפנייה? מי נגד? אושר.
פנייה מספר 325 – מינהל.
אריאל אבלין
¶
פרויקט ההדמיה הוא פרויקט של סריקת המסמכים במינהל והעברת כל המסמכים לאחסנה חיצונית, כך שלא יצטרכו להיות תלויים בתיקים.
אריאל אבלין
¶
בגלל שיצאנו מעזה, צריכים לקלוט את העובדים במשרדי הממשלה, ובמסגרת זו קולטים עובד במינהל מקרקעי ישראל.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אני בעד אישור הפנייה, אבל אני רוצה להבין. יש סכום מסוים שעומד עבור עובדים ממשלתיים, ואם זה כך, לשם מה צריך אישור?
ראובן ריבלין
¶
אנחנו לא משתתפים בכנס בינלאומי בו משתתפים אנשי החמאס אלא מחרימים אותו. לכן אני חושב שלא צריך לאשר להם כי הם חוסכים כסף רב.
אריאל אבלין
¶
למשרד החוץ יש קרוב למאה נציגויות הפרוסות ברחבי העולם. הנציגויות צריכות לפעול בשווקים המקומיים, שם היה שינוי השער מול הדולר, ואני מדבר על המטבע המקומי. מדובר על אינפלציות שקיימות במדינות האלה. בכל שנה משרד החוץ מביא לנו טבלה משוכללת של שינויי המטבע המקומיים מול הדולר.
מאיר בינג
¶
כאשר התקציב עבר בתחילת השנה, ביצענו את ההפחתה בכמה נקודות ועכשיו מחזירים את זה לנקודות ספציפיות.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
יש תוכנית לפיתוח יישובי המגזר הערבי ושם מורידים 8.8 מיליוני שקלים. מצד שני, יש לכם רזרבה מיותרת.
מי בעד אישור פנייה 329? מי נגד? לא אושר.
פנייה מספר 383.
משה בר סימן טוב
¶
הפנייה הזו כוללת מספר נושאים מרכזיים. בעקבות פסיקת בג"ץ, אנחנו מתגברים את התקציב לתשלום תגמולים.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
מדובר בתגבור התקציבים לתשלום תגמולים לנכי הנאצים.
מי בעד? מי נגד? אושר.
פנייה מספר 386 – שינויים פנימיים במשרד הרווחה.