PAGE
2
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
1.11.2006
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוק
מושב שני
פרוטוקול מס' 88
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום רביעי, י חשוון תשס"ז (1 בנובמבר 2006), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 01/11/2006
סכנת סגירתו של מרכז מתדון - מרכז טיפול למכורים לסמים- באום אל פאחם, סכנת סגירתו של מרכז מתדון - מרכז טיפול למכורים לסמים - אום אלפחם
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעה לסדר היום (דיון מהיר) סכנת סגירתו של מרכז מתדון – מרכז טיפול למכורים לסמים באום אל-פאחם (של חברת הכנסת נאדיה חילו)
2. הצעה לסדר היום (דיון מהיר) סכנת סגירתו של מרכז מתדון – מרכז טיפול למכורים לסמים – אום אל-פאחם (של חבר הכנסת טאלב אלסאנע)
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה שרוני – היו"ר
וילמה מאור – סגן יו"ר הוועדה
טלב אלסאנע
מוחמד ברכה
נאדיה חילו
חנא סוויד
מוזמנים
¶
ד"ר אנטולי מרגוליס
- ראש המח' לטיפול בהתמכרויות, משרד הבריאות
עופר לוי
- מנהל אגף נכסים, משרד הבריאות
מוסטפא מאחמיד
- מ"מ ראש עיריית אום אל-פאחם
שלי לוי
- מרכז המחקר והמידע, כנסת
שרון סופר
- מרכז המחקר והמידע, כנסת
יעל גורן
אגריה עבד אללטיף
בני יעקב
אלעזר במברגר
1.
הצעה לסדר היום (דיון מהיר) סכנת סגירתו של מרכז מתדון – מרכז טיפול למכורים לסמים באום אל-פאחם (של חברת הכנסת נאדיה חילו)
2.
הצעה לסדר היום (דיון מהיר) סכנת סגירתו של מרכז מתדון – מרכז טיפול למכורים לסמים – אום אל-פאחם (של חבר הכנסת טאלב אלסאנע)
היו"ר משה שרוני
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את הישיבה, המכרז להפעלת המרכזים לטיפול באמצעות תחליפי סם בישראל. משרד הבריאות לא נתן בזמן את הנתונים שביקשה הוועדה שעשתה חקר מעמיק בכל הנושא הזה. משרד הבריאות מקשה עלינו כאן. אין לו שום סמכות לעכב אותנו. אני אדבר עם שר הבריאות שלא ייתכן שלא ימסרו את הנתונים כדי שכל חברי הכנסת יקבלו מסמך אובייקטיבי כדי לדון בו כאן.
חברת הכנסת נאדיה חילו בבקשה
¶
נאדיה חילו: לפני שלושה שבועות פנו אליי בנושא של מכרז מתדון באום אל-פאחם, עם החלטה לסגור את המקום. זהו מרכז אזורי שהוקם לפני שנתיים, הוא משרת לא רק את תושבי אום אל-פאחם, הוא משרת את כל האזור. מאז הקמתו טופלו בו כ-118 מטופלים. היום המרכז מטפל ב-74 מטופלים עפ"י אינפורמציה שנמסרה לי מהם.
עקב הקמתו של המרכז ניכרה ירידה משמעותית בפעילות הפלילית באזור שזו גם תוצאה חיובית מעבר לטיפול ולשיקום האנשים מההתמכרות של הסמים. הקשר הישיר בין פעילות ובריחת סמים ובין פעילות פשיעה בד"כ, ובעיקר גניבה הינו ברור.
מנתונים שיש לנו, גם כאן יש תוצאה חיובית. זה התבטא גם בנושא של הסברה ומניעה. מתברר שעצם קיומו של המכרז שם מהווה איזו נקודת אור. כלומר, נוכחותו שם מעבירה מסר חיובי על אי צריכת סמים, וזהו רווח משני בנוסף על הרווח הישיר של טיפול ושיקום.
כמו כן ידוע ששימוש גורם גם למחלות נוספות וההידבקויות שלא רק צורך הסמים, אלא גם הסביבה הקרובה שלו, משפחתו וילדיו נמצאים בסכנת הידבקות וגם מעבר למשפחתו. זו עובדה שקשה להתעלם ממנה.
מאינפורמציה שנמצאת בידי, משרד הבריאות הוציא מכרז להפרטת המרכז. חשבתי שמשרד הבריאות יהיה כאן ויציג את התנאים המפורטים על כך.
נאדיה חילו
¶
סליחה. זה גם יגרום לסגירת המקום. ולכן אני ביקשתי את הדיון הזה, אני חושבת שצריך לפעול כדי להשאיר את המקום. אין הרבה מקומות כאלה בארץ, ועפ"י תפיסתי צריך לפתוח וליזום מקומות כאלה ולא לסוגר. ברור לי גם שצריך לעשות פעולות מניעה ולדאוג לכך שאנשים לא יצרכו סמים ולא יתמכרו, אבל כל עוד יש נופלים, צריך לתת גם לזה מענה.
לכן אני בהחלט חושבת שהנושא מאוד חשוב וצריך לפעול שהמקום הזה לא ייסגר.
היו"ר משה שרוני
¶
למרות שהסקר שנעשה ע"י מרכז המחקר והמידע, אינו מושלם בגלל משרד הבריאות.
אני נותן רשות לגב' שלי לוי שהיא כתבה.
טלב אלסאנע
¶
שנינו יזמנו את הדיון הזה ולכן אם תרשה לי בתחילת הדיון ואח"כ נשמע את ההתייחסות של הגורמים הרלוונטיים.
אני יודע שקל מאוד לסגור מרכזים, קשה מאוד לפתוח אותם. לא כל האנשים ולא כל התושבים שמחים שפותחים ליד הבתים שלהם מרכזים לחלוקת תחליפי סמים, מתדון. ולא כל הרשויות המקומיות שמחות על הדבר הזה.
כשסוף סוף קמים אנשים שיוזמים ומתעמתים ופותחים ומתחילים לפעול, אז במקום לעזור, מציבים מכשולים. לפעמים המכשולים הם בצורה החוקית. למשל במקרה הזה, במשך שנים היה בין משרד הבריאות לבין אגודת הבריאות הסכם שעל-פיו היא מפעילה את כל המרכזים במדינה. אני גם טיפלתי בנושא בהיותי יו"ר הוועדה למלחמה בסמים, ואני יודע שהיא עשתה את זה בצורה סבירה.
היום אומרים שצריך להתקשר במכרז והתוצאה היא לפרק את כל החבילה, לא יודעים מי היזמים, מי הזוכים.
טלב אלסאנע
¶
והתוצאה היא שמעמידים אותו בפני סכנת סגירה, אף אחד לא יודע מה יהיה. הרי לא כל מכור יכול לקבל את תחליף הסם, רק מכורים מסוג מסוים של סמים, וזה מאפשר להם להסתגל לחברה בצורה נורמטיבית, פחות אלימה, פחות עבריינית, זה האינטרס שלנו, כחברה.
טלב אלסאנע
¶
אני חושב שאפשר לבחון אם יש תלונות – אפשר לבקר, אפשר לבדוק, אבל אסור לזרוק את התינוק עם המים. צריך לשמור על התינוק ואם יש מה לשפר, לעשות.
שלי לוי
¶
כולם מעורבים, למעט אותו מרכז באום אל-פאחם שהוא מטפל במגזר הערבי ובו יש 75 מטופלים נכון להיום.
שלי לוי
¶
ב-2003 במרכזים האלו טופלו 3,324 מטופלים ומי שהפעיל בעצם את המרכזים היא אגודה לבריאות הציבור שהחשב הכללי אישר למשרד הבריאות להתקשר איתה ללא מכרז. בשנת 2006 החשב הכללי הורה למשרד הבריאות להוציא מכרז להפעלתם והוא אמר לקיים את המכרז עד סוף דצמבר 2006.
השאלה המרכזית שעולה מהנושא הזה, היא קודם כל איך משרד הבריאות מבטיח באמצעות המכרז שהוא הוציא, שאותם גורמים שייבחרו בסופו של דבר להפעיל את המרכזים, יפעילו את המרכזים מתוך שיקולים אנושיים לטובת המטופלים ולטובת הקהילה, ולא על סמך שיקולים כלכליים של רווח והפסד. ושמרכזים קטנים כמו אום אל-פאחם אולי עלולים להיסגר כתוצאה משיקולים כלכליים.
אולי גם צריך להעלות לדיון את העובדה שהמטופלים נדרשים גם לשלם תשלום חודשי בעבור הטיפול שהם מקבלים.
שלי לוי
¶
ובעצם צריך לבחון את ההשלכות של המכרז לאותם המרכזים, במיוחד מרכזים קטנים ובאופן כללי על האיכות שתינתן למטופלים בסופו של דבר.
אנטולי מרגוליס
¶
המכרז אינו מכרז פנימי והוא פורסם בכל המקומות וגם בתקשורת. מי שמתעניין, יכול לראות מה שכתוב במכרז. לא היתה לנו שום כוונה לסגור את המרכז באום אל-פאחם, יש לנו כוונה דווקא להגדיל את המרכז ליותר מטופלים. אנחנו תומכים בטיפול באמצעות תחליפי סם ואנחנו רוצים להגדיל את כמות המטופלים ואנחנו מכירים בהצלחה של המרכז הזה.
אנטולי מרגוליס
¶
אנחנו רואים את ההצלחה במטופלים ובמטפלים, לא באגודה ולא במשרד הבריאות. אגודה זה גוף שמפעיל את זה, יש שם מטפלים שמטפלים טוב. אגודה זה גוף כלכלי, מה זה אגודה?
אנטולי מרגוליס
¶
כמובן. לפי מה שכתוב במכרז, יש אפילו פירוט איך שכל המרכזים במכרז צריכים להיות ועל כמות המטופלים שבכל מרכז.
מוסטפא מאחמיד
¶
המרכז הזה ייחודי, להבדיל ממרכזים אחרים שהם בשולי העיר או בשכונות המרוחקות מהעיר, המרכז הזה יושב בתוך היישוב, נגיש אפילו להולכי רגל. מרבית המטופלים בו הם מהשכבות החלשות שהן מתוך העיר הוותיקה. הם מגיעים ברגל ויש שיתוף פעולה בין העירייה, משרד הבריאות לבין המרכז.
העירייה מספקת את השירותים של המקום, ניקיון, שמירה. אנחנו כעירייה מעונינים שהמרכז הזה ימשיך לפעול מכיוון שכיום יש כ-70 מטופלים, שמתוכם כ-50 מתושבי המקום ו-20 מהסביבה, והם מייצגים 70 משפחות שאם חלילה לא יהיה להם מקום לפנות אליו, יהיה להם קשה מאוד.
רק צריכים לדעת שאין תחבורה ציבורית מאום אל-פאחם לחדרה; אין תחבורה ציבורית מאום אל-פאחם לנצרת. זאת אומרת שאם המטופלים האלה לא יקבלו את הטיפול באום אל-פאחם, אנחנו זורקים אותם לרחוב, ממש פשוטו כמשמעו.
מוסטפא מאחמיד
¶
היתה ישיבה של מנכ"ל העמותה שאמורה לזכות במכרז או שזכתה במכרז, בכנס שהיה בתחילת ספטמבר האחרון בירושלים, בפני 120 עובדים, הוא אמר שיש כוונה לסגור את המרכז באום אל-פאחם, שאותם 70 מטופלים ילכו לנצרת או לחדרה.
זה קל לומר דבר כזה, אבל כשאין תחבורה ציבורית זה בלתי אפשרי.
נאדיה חילו
¶
המרכז הזה משרת היקף של אוכלוסייה של 150 אלף, הוא היחיד מסוגו במגזר הערבי. אני לא סתם שאלתי, יש פה ושם מעורבים שמגיעים מעט מאוד. זה לא משרת רק את כסייפה וטייבה וכפר קרא וכל האזור. לא ניתן לעבור על סדר היום כשזורקים את האנשים האלה רק בשל שיקולים כלכליים רווחים, זה הנימוק היחיד שמנחה אותי בעניין סגירת המרכז.
מוסטפא מאחמיד
¶
לא היה להם שום פתרון. ואם זה ייסגר – לא יהיה להם שום פתרון כי המרכז הקרוב ביותר צריך להיות או בנצרת או בחדרה, זה מרחק של יותר מחצי שעה ואין נסיעה מסודרת, אין הסעה ציבורית. בגלל שהמרכז הוא בתוך השכונות של אום אל-פאחם האנשים האלה מגיעים ברגל.
ואגב, הם גם משולבים בתוך האוכלוסייה ויש שיתוף פעולה בתוך הקהילה, הקהילה מקבלת אותם, הם מרגישים טוב, הם חיים בתוך הקהילה, הם לא מנודים שם.
טאלב א-סנע
¶
אדוני היו"ר, האנשים האלה חשופים להשפעות שליליות ועלולים להיתקל בסוחרים ולרכוש סמים ולחזור להתמכרות. ולכן משקיעים גם מאמץ פסיכולוגי בטיפול הזה כשמשכנעים אותם להשתמש בתחליף סם.
עופר לוי
¶
אני אציג את תנאי המכרז ואת התפיסה שלו. דרך אגב, המכרז מפורסם באתר משרד הבריאות, מיום פרסומו בעיתונות, אפשר להוריד את כל מסמכי המכרז.
עופר לוי
¶
ובנוסף אני אעדכן את הוועדה לגבי ההתפתחות שהיתה השבוע בוועדת המכרזים ואולי זה קצת ישפוך אור על הדיון. המכרז הזה פורסם עבור הפעלה של 13 מרכזי מתדון בכל הארץ, בשלושה מחוזות, צפון, דרום ומרכז. מהמציע במכרז נדרשו תנאי סף מסוימים על מנת להבטיח את יכולתו בעמידה בדרישות מקצועיות, כלכליות, שיהיה לו חוסן כלכלי, שיהיה לו את צוות האדם המקצועי.
עופר לוי
¶
לא אמרנו שהוא לא בסדר, הוא עמד בתנאי הסף והוא נכנס למכרז. אלה היו תנאי הסף במכרז. דרישות המכרז היו להגיש הצעות עבור כל מחוז בשלמותו. כלומר, מי שרצה להגיש הצעה במחוז צפון, היה חייב להגיש הצעות גם לעכו, נהריה, חיפה בשני מקומות, חדרה ונצרת. אי אפשר היה לפצל את ההצעות.
עופר לוי
¶
תנאי המכרז הוא שאנחנו משלמים פר מטופל שמגיע, הוא חייב לתת שירות למטופלים שמגיעים למרכז והתשלום הוא פר מטופל. אני לא משלם גלובלי עבור מאה.
עופר לוי
¶
אני רוצה להסביר משהו בתפיסה, האגודה לבריאות הציבור שהפעילה את המרכז הזה, היא מבחינתנו גוף שהוא מחוץ למשרד הבריאות, הוא גוף עצמאי.
עופר לוי
¶
הוא היה חייב להגיש הצעות עבור כל המרכזים האלה שהופיעו במכרז, לא יכול לפצל את ההצעה שלו ולבחור רק איפה שהוא רוצה לפתוח, הוא היה חייב לפתוח בכל אותם מקומות שהובהרו לפי המחוזות, הוא היה חייב להגיש הצעה למחוז בשלמותו.
עופר לוי
¶
כמו שנאמר בתחילת הדיון, עד היום ההתקשרות התבטאה ע"י פטור ממכרז מהחשב הכללי. אנחנו סברנו שיציאה למכרז בתנאים הנוכחיים היא לא נכונה, זאת מהסיבה הכלכלית שבשוק לא משוקלל, שהוא כמעט מונופוליסטי ומופעל ע"י גורם פרטי אחד, אין מקום ליציאה למכרז כי אין תחרות.
עופר לוי
¶
הודענו לחשב הכללי שאין מקום ואין הגיון כלכלי ביציאת המכרז, וביקשנו לאפשר לנו להמשיך את ההתקשרות עם האגודה לבריאות הציבור ופטור ממכרז. החשב הכללי לא אישר לנו את ההתקשרות הזאת. הגביל אותה לשלושה חודשים בכל תקופת זמן שהקשה מאוד על הפעילות והתנה את זה ביציאה למכרז. היה לנו התקשרות לסוף 2005, הגשנו הארכה לכל ההתקשרות של 2006, לא קיבלנו אישור לפי בקשתנו. דבר שמפריע על פעילות כלכלית של הפעלת המרכז, וחוסר ביטחון הן לעובדים, והן למטופלים.
אבל כאמור יצאנו במכרז. קיבלנו את תוצאות המכרז וביום ראשון היה דיון בוועדת המכרזים, ההצעות שהוגשו במכרז היו גבוהות משמעותית מהאומדן שנערך למכרז ומהתקציב שקיים לנושא של ההתמכרויות במשרד הבריאות, לכן ועדת המכרזים החליטה לפסול את המכרז והמכרז בוטל. וכרגע הגורמים המקצועיים יחד עם ההבנה שיש לנו עם החשב הכללי, פנינו אליו בבקשה להמשיך את ההתקשרות בהליך של פטור לשנה נוספת, ובימים האלה נשב כדי להסדיר את המשך ההתקשרות עם האגודה לבריאות הציבור.
היו"ר משה שרוני
¶
אני אדבר עם החשב הכללי בנושא הזה. פשוט חבל שלא הודעתם לנו את כל זה ביום ראשון, היינו מונעים את כל הוועדה הזאת.
חנא סוויד
¶
אני רוצה להעיר לאנשי משרד הבריאות. כשאתם מתנים אפשרות לגשת למכרז בכך שגופים צריכים להגיש למחוז שלם, אתם לא צפיתם מראש שייגשו לזה "כרישים גדולים" והם יתקעו את המחירים ואז אתם תגיעו למצב הזה. הרי זה טבעי מאוד שזה מה שיהיה.
היו"ר משה שרוני
¶
אדוני, משרד הבריאות התנגד לא היה להם את כוח ההשפעה כלפי החשב הכללי, זה כל העניין. לחשב יש יותר כוח מאשר למשרד הבריאות, ככה נראה לי. אבל זה צריך להיות ההפך, אני חושב שמשרד הבריאות היה צריך להבין שהאגודה הזאת היא לא רווחית ולא צריכים לתת לכל "הכרישים" להיכנס לנושא הזה. זה יעלה למדינה הרבה כסף.
טלב אלסנאע
¶
אני חושב אדוני היו"ר, שאולי זה עדיף שכך הם הגיעו למסקנה שהם מוציאים את זה למכרז, אז זה יעלה למדינה עוד יותר כסף ואף אחד לא יכול לדעת מבחינת אטרקטיביות של תוצאות אותם גורמים חדשים.
אז אני מבין שלמעשה מה שהיה, הוא מה שיהיה במשך השנה הקרובה?
טלב אלסנאע
¶
אז הוועדה תצטרף לבקשה שלכם כאשר אנחנו מבקשים שהחשב הכללי יאשר את הארכת ההתקשרות וידחה את המכרז.
בני יעקב
¶
ואנחנו רוצים בשם הרשות לפנות לוועדה שתעזור למשרד הבריאות להשיג את התקציב על מנת לפתוח יותר מקומות.
היו"ר משה שרוני
¶
אנחנו מוכנים לעזור בכל דבר כאשר יפנה אלינו כל משרד, גם רווחה, גם בריאות, אנחנו נעשה מאמצים לעזור להם בנושאים האלה בלי שום בעיה.
וילמה מאור
¶
אני רוצה להודיע את הסיכום של הוועדה.
הוועדה רשמה לפניה את הודעתו של נציג משרד הבריאות שהליך הפטור שניתן לאגודה לבריאות הציבור, יימשך שנה נוספת והתחייבותו שהליך הפטור יימשך לשנה נוספת.