PAGE
1
ועדת החוקה חוק ומשפט
20.9.2006
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 50
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום רביעי, כ"ז באלול התשס"ו (20 בספטמבר 2006), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 20/09/2006
פרוטוקול
סדר היום
כללי לשכת עורכי הדין (התמחות) (הוראת שעה), התשס"ו-2006
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
חברי חברי הכנסת, אורחי הוועדה, אנחנו עוסקים בדיון לא ארוך, בתקנה ראויה, שהיא תוצאה של המערכה האחרונה. אנחנו מבקשים לסייע, במקרה הזה, לרישומם של המתמחים, משום שאנשים שהיו בשירות מילואים צריכים שירווחו להם את הזמן. בתוקף סמכותה של המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין, ובאישור שר המשפטים, צריכים לעסוק בתקנות כאלה, להקל כשצריך להקל, להתייחס אל מהותם של הדברים. הישיבה הזאת היא על מנת להגיע להקלות, אנחנו מדברים על הקלה שנוגעת לשני עניינים, לרישום מתמחים ולתקופת ההיעדרות מן ההתמחות, שהם שני צדדים של אותה בעיה, של מתמחים שלא יכלו למלא את תקופת ההתמחות, משום שהם עסקו בשירות במערכה. יש כלל במשפט העברי שהעוסק במצווה פטור מן המצווה. במקרה הזה אדם שעוסק בדבר אחד לא יכול לעמוד בחזית אחרת. אני מניח שנשמע את הדברים בצורה מפורטת יותר, אבל הדברים מתייחסים לסעיף 26 בחוק לשכת עורכי הדין. עורך-הדין פדהצור, תציג את הדברים, וחברי הכנסת יתבקשו להצביע כשיגיע הזמן.
אבישי פדהצור
¶
סעיף 26 לחוק לשכת עורכי הדין קובע מה הם התנאים שבהם על מועמד לקבלה ללשכה לעמוד על מנת שיוכל להתחיל בהתמחותו.
יש שלושה תנאים. בין יתר התנאים שקבעו שם, אחד התנאים הוא, שנדרש להשלים מספר מסוים של חובות במוסד האקדמי שבו הוא לומד את לימודי הבוגר שלו במשפטים. נוכח המצב שנוצר בצפון, ביחס למגויסים וביחס לתושבי הצפון שנמנעה מהם היכולת למלא את חובותיהם, מצאה לשכת עורכי הדין לנכון לבוא לקראתם. בתוקף סעיף 26א לחוק ניתן לקבוע כללים שהם בניגוד או בחריגה ממה שנקבע במפורש בחוק בסעיף 26. כללים כאלה, התקנתם מותנית באישור שר המשפטים ובאישור ועדת החוקה. קיבלנו את הנוסח, הערנו את הערותינו. הכללים כלשונם וכתכליתם ראויים, אין לנו התנגדות להתקנתם.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
כיוון שבחלק מן הפקולטות נדחו מועדי הבחינות, ובחלק מהמקומות תקופת ההתמחות לא היתה יכולה להגיע לידי סיומה – מכל הבחינות הללו זה דבר ראוי. אינני יודע אם כל התקנות שהותקנו לצורכי המגויסים כבר נעשו, אבל אלה תקנות שלא רציתי להשהות, אלא לצאת אתן לדרך ברגע שקיבלנו אותן.
:
אפרת רוזן
¶
כללי לשכת עורכי הדין (התמחות) (הוראת שעה), התשס"ו-2006
בתוקף סמכותה לפי סעיפים 26א ו-109 לחוק לשכת עורכי הדין, התשכ"א-1961 (להלן – החוק), ובאישור שר המשפטים וועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, מתקינה המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין כללים אלה:
1. (א) על אף האמור בסעיף 26(1) לחוק, ובסעיף 2(א) לכללי לשכת עורכי הדין (רישום מתמחים ופיקוח על התמחות), התשכ"ב-1962, רשאי להירשם כמתמחה מי שבמועד תחילתם של כללים אלה רשום כתלמיד פקולטה למשפטים בסמסטר האחרון של שנת לימודיו האחרונה וסיים את תקופת לימודיו בפקולטה.
(ב) מי שנרשם כמתמחה כאמור בסעיף קטן (א), רשאית הלשכה לקבוע שתחילת התמחותו תהיה במועד שבו החל להתמחות בפועל, על פי הודעת מאמנו, ושלא יהיה לפני יום ח' באלול התשס"ו (1 בספטמבר 2006).
(ג) מתמחה שנרשם לפי סעיף קטן (א), וביום ט' בכסלו התשס"ז (30 בנומבר 2006) אינו רשאי עדיין להירשם כמתמחה לפי הוראות סעיף 26(1) לחוק – תיפסק התמחותו עד שיהיה רשאי להירשם כמתמחה לפי הסעיף האמור.
(ד) היעדרות ממקום ההתמחות של עד 30 יום מתאריך ט"ז בתמוז התשס"ו (12 ביולי 2006) ועד תאריך כ' באב התשס"ו (14 באוגוסט 2006), בשל מקום המגורים או מקום ההתמחות של המתמחה – לא תבוא במניין ימי ההיעדרות כאמור בכלל 11(א) לכללי לשכת עורכי הדין (רישום מתמחים ופיקוח על התמחות), התשכ"ב-1962, אם אישר המאמן כי בתקופה האמורה לא ניתן היה לקיים את ההתמחות כסדרה בשל המצב הביטחוני.
2. תחילתם של כללים אלה ביום ט"ז בתמוז התשס"ו (12 ביולי 2006).
אפרת רוזן
¶
חייבים לעשות את זה רטרואקטיבית מכיוון שאלה אנשים שהתחילו את ההתמחות ב-1 בספטמבר, ומדברים על תקופה שהיתה במהלך יולי-אוגוסט, ולכן חייבים להסדיר את התקופה הזאת. אני רוצה לציין שכללים דומים כבר הותקנו בעבר בשל מצבים ביטחוניים באותה מתכונת.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
חבר הכנסת גפני, אני לא יודע מה הקדושה בשמות אלילים כמו תמוז לעומת יולי שהוא שם יחסית נייטרלי.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
צודק, אני מקבל את התיקון.
מי בעד, ירים את ידו.
הצבעה
אושרו פה אחד תקנות כללי לשכת עורכי הדין (התמחות) (הוראת שעה), התשס"ו-2006
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
תודה. שנה טובה, גמר חתימה טובה, ולסטודנטים ולמתמחים, שזו תהיה שנה פורייה, ימצו את לימודיהם כפי שהם רוצים על מנת שיהיו לנו אנשים העומדים במערכות המשפט בצורה המשוכללת והטובה ביותר שראוי, והאנושית. שנה טובה.
הישיבה נסתיימה בשעה 12:40.