פרוטוקול

 
PAGE
1
ועדת הכספים

10.7.2006

הכנסת השבע-עשרה






נוסח לא מתוקן

מושב ראשון

פרוטוקול מס'
מישיבת ועדת הכספים

יום שני, י"ד בתמוז התשס"ו (10 ביולי 2006), שעה 10:30
סדר היום
צו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין (תיקון מס' 13), התשס"ו-2006 (זיתים, טרקטורון ורכב שטח)
נכחו
חברי הוועדה: יעקב ליצמן – היו"ר

חיים אורון

אבישי ברוורמן

אלחנן גלזר

משה גפני

יצחק וקנין

שי חרמש

שלי יחימוביץ

אמנון כהן

ניסן סלומינסקי

ראובן ריבלין
מוזמנים
בועז סופר


– סגן בכיר למנהל אגף המסים המאוחד, משרד האוצר

צביקה כהן


- מנהל מחלקת יבוא, משרד החקלאות ופיתוח הכפר

גדי הורוביץ


– מועצת הצמחים

גדי אבירם


– איגוד יבואני הרכב
יועצת משפטית
אפרת קוצ'ינסקי
יועצת כלכלית
סמדר אלחנני
מנהל הוועדה
טמיר כהן
רשמת פרלמנטרית
יפה קרינצה

צו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין (תיקון מס' 13), התשס"ו-2006 (זיתים, טרקטורון ורכב שטח)
היו"ר יעקב ליצמן
אנחנו עוברים לנושא הבא, צו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין (תיקון מס' 13), התשס"ו-2006 (זיתים טרקטורון ורכב שטח). מה אדוני רוצה מאתנו?
בועז סופר
עניינו של צו זה בשני נושאים.הראשון הוא טרקטורון ורכב שטח. מדובר בכלי עם ארבעה גלגלים ומבנה פתוח, שעד היום לא קיבל התייחסות נאותה מבחינת מערכת המס. השיפורים הטכנולוגיים יוצרים מצב שבו אנחנו לעתים קרובות מדי מפגרים אחרי ההתקדמות בשוק. השימוש בכלי הזה הוא שימוש מעורב. מדינת ישראל חתומה על הסכמים בין-לאומיים, ההסכמים האלה מחייבים אותנו לסווג כל מוצר, כאשר הוא מיובא לישראל או כאשר הוא מיוצר בישראל, בהתאם להסכם בריסל. זה למעשה ארגון הסחר העולמי, שמנחה ומתווה את המדיניות כדי ליצור מדיניות סחר עולמי שקופה ואחידה, כדי שאי אפשר יהיה באמצעים טכניים לעכב או להשהות סחר.

יש הנחיה מבריסל – הנחיה זה לא דירקטיבה, דירקטיבה זה משהו שמחייב אותנו ב-100% והנחיה זה אומר שאם זה יגיע לשולחננו סביר להגיע שכך נקבע. כלי הרכב האלה משמשים שימושים מעורבים ומגוונים מאוד: הם משמשים גם בחקלאות, גם במושבים וגם בצפון תל אביב. מכיוון שכך, נדרשנו לעניין. כאשר מדובר בכלי חקלאי טהור, כמו טרקטור, אנחנו לא ממסים אותו; כאשר מדובר בכלי עבודה טהור, כמו משאית, אנחנו לא ממסים; וכאשר מדובר בכלים לשימושים מעורבים אנחנו מבקשים לקבוע מיסוי מעורב סביר.

במקרה הזה, יש לנו הנחיה שאומרת שאנחנו צריכים לסווג את הכלי הזה כמו רכב נוסעים. לו היינו נענים להנחיה היינו צריכים לסווג את הכלי הזה כרכב נוסעים ולכן למסות אותו ב-89%. מכיוון שאין לנו שום כוונה לעשות את הדבר הזה, מה שאנחנו מבקשים מהוועדה לאשר זה מס של 30%. מאיפה נולד המספר של 30%?
אמנון כהן
30% גורף, בלי לבדוק אם זה ילד עם טרקטורון - - -
בועז סופר
בלי לבדוק שום דבר. אנחנו נעדיף את הממוצע, הפשטות, האחידות על הדיפרנציאציה.
שלי יחימוביץ
למה גורף?
בועז סופר
אסביר מיד, אבל ברשותך, קודם אסביר למה 30%. 30% נולד מהמיסוי שמוטל על הטרקטורונים. עם הטרקטורונים נקלענו בזמנו בדיוק לאותה בעיה, של שימוש מעורב. אז המיסוי לרכב היה גבוה עוד יותר, 95%, בחרנו לקבוע מס אחיד של 30% שהוא יחסית מס נמוך, גורף ואחיד. פה אנחנו מבקשים להשוות, לא ליצור שום אפליה בין טרקטורון לטרטור משא. 30% זה לא 89%, זה לא מס שהוא לא סביר בעליל, זה מס שבמידה מסוימת משקף את השימוש המעורב.
חיים אורון
מה המחיר הממוצע של כלי כזה?
בועז סופר
המחירים של הכלים השכיחים נעים בין 65,000-80,000 שקלים, יש גם יותר יקרים. העלאת המס העלתה בין 7,000 ל-10,000 שקלים בקירוב.
שי חרמש
למה? 30% על 60,000 שקלים זה 20,000 שקלים.
בועז סופר
לא, אדוני. מכיוון שהמס מוטל על מחיר היבוא. קרי, המחיר ללא מע"מ וללא רווח של היבואן. לא אחשוף פה את המחירונים, כי זה סודות מסחריים, אבל כאשר אנחנו מטילים מס זה רק על היבוא.
שי חרמש
פער התיווך הוא 100%?
בועז סופר
לא, אבל יש מע"מ, יש פער תיווך ויש מס. בסופו של דבר, זה לא מתגלגל 30%. אגיד בקירוב, מבלי לחשוף אף עניין פרטני, המחירים הם כ-40,000 שקלים לפני מסים, ולכן כשאנחנו מטילים 30% מס זה יוצא כ-7,000 שקלים.
שי חרמש
זה 12,000 שקלים.
בועז סופר
יש טווחים, אדוני. נתתי משהו נורמטיבי. התוצאה הסופית היא לא 30% על המחיר הסופי, היא כ-12%-15%, תלוי במחיר של הכלי.

אני חייב תשובה לחברת הכנסת יחימוביץ. התשובה לגבי הדיפרנציאציה היא שאנחנו לא באמת יודעים לזהות את המשתמשים הייעודיים או הייחודיים ואנחנו גם לא יודעים להיכנס לנושא של אכיפה. כאשר אנחנו מנסים להטיל מיסוי דיפרנציאלי, חזקה על המערכת שתדע לגלם את הרנטה לתוך המחירים, הסיכוי שנדע להעביר במלואה את ההטבה הוא פחות או יותר אפס. אנחנו נכנסים לבעיות של אכיפה, של מרמה, חיכוכים, ולכן אנחנו אומרים שדרך הישר היא לקבוע מיסוי אחיד, אבל נמוך, סביר.
היו"ר יעקב ליצמן
תודה. בבקשה, מר אבירם.
גדי אבירם
הבאתי תמונה של הטרקטורון, כדי שתראו במה מדובר. כיבואן, אני חושב שמן הראוי שתהיה שקיפות. מדובר בשוק יחסית קטן. כל השוק הזה מונה כ-400 רכבים שנמכרים בשנה, מתוכם 90% מיועדים לשוק העבודה: למועצות מקומיות, למפעלים, רשות שדות התעופה. חלקם הגדול של אותם מקומות גם לא מקזז מע"מ. צדק חבר-הכנסת חרמש, עליית המחירים היא קצת יותר מ-10,000 שקלים, זאת בהחלט עליה משמעותית, שמחסלת את הענף לחלוטין.
בועז סופר
אני מצטט מהמחירון שלך.
גדי אבירם
נכון, אבל לא בכלי העבודה היקר, לא בדיזל. אחת הטענות שלנו לאוצר היא על הדרך. לא ייתכן שהאוצר מהיום למחר יעלה את המסים ב-30%. אנחנו מתכננים יבוא שנה קדימה מול מפעלים גדולים בעולם, וכשמעלים מחירים בצורה כזאת - - -
היו"ר יעקב ליצמן
לא הייתי מעלה את הטענה הזאת, כי נניח שנאמץ אותו להעלות את המס מהשנה הבאה, אז מה הרווחת? זה דבר קטן.
גדי אבירם
אני בכוונה נוגע בזה כי זה עניין טכני. זה לרוחב, ואני חושב שמן הראוי לתת התראה על העניין הזה, בדיוק כמו שנותנים התראה על הורדת מחירים, כשהמיסוי יורד בהדרגה כל הציבור יודע וצריך להתארגן בהתאם.


מדובר ברכב, שאם משווים את המחיר שלו, הוא כמעט כמו מחיר של מכונית, ואני לא חושב שמישהו היה רוצה שזה יהיה הרכב הצמוד שלו הביתה וחזרה. אין ברכב הזה מזגן, כדי להוסיף לו קבינה סגורה זה עוד 10,000 שקלים. הרכבים ברובם הם רכבי עבודה.

יש לי הצעה יעילה, שאני חושב שתעשה טוב לכולם. מה הבעיה? בני ה-16 והעשירים המפונקים שנוסעים? אין בעיה, תעלו את הגיל ל-17 ותורידו לחלוטין את כל אותה קבוצה שהאוצר כל כך חושש לגורלה, שהיא באיזשהו מקום עוקפת את העניין הזה. תשאירו את הכלי הזה ככלי עבודה. אם תעלו את הגיל ל-17, אני לא חושב שתמצא באחד ממקומות התפנוקים מישהו שיעדיף לקנות כלי כזה ב-100,000 שקלים מאשר לקבל מאבא שלו מכונית. אני חושב שאם ינהגו בצורה הזאת יוכלו להשאיר את המיסוי הכלים האלה, שמשמשים לעבודה.
שי חרמש
אני מכיר את הנושא מתחום העבודה. יש אפשרות ברורה לגמרי להפריד בין הצעצועים של כפר שמריהו לכלי עבודה; רכב שסוחב מאחוריו ארגז נשיאה איננו מטייל בכפר שמריהו. יש הפרדה בין מה שהוא קורא טרקטור משא לבין טרקטורון. ההטלה הזאת היא מיסוי ישיר על סקטור יצרני, לא על שום שעשועים.

בשביל מה לרוץ עם זה? מה קרה? זאת הבעיה במדינת ישראל, כמה מאות היחידות האלה? זה מס ישיר על הייצור, על החקלאות, על התעשייה, על השירותים, אין שום הצדקה לעניין הזה. בואו תחיל להתעסק איפה שהכסף הכבד שוכב ולא עם הגרושים האלה. זה סתם מיותר ולא לעניין.
חיים אורון
יש לי שתי שאלות. אחת, האם מדובר רק טרקטורונים כאלה ולא על הטרקטורונים היותר קטנים, בלי רכב משא?
בועז סופר
הטרקטורונים היותר קטנים כבר ממוסים בשיעור של 30%. אני בסך הכל משווה.
יצחק וקנין
למה אתה משווה? אני חקלאי ויש לי רכב כזה, אני צריך להוסיף עליו עוד משהו? כי אין לך מאיפה לקחת כסף? אין גבול לחוצפה. צריך לשנות את התפישה.
חיים אורון
בדברי ההסבר כתוב שני מיליון שקלים, החבר דיבר על 400 כלים – זה לא מתחבר אחד עם השני. הסכומים לא מתחברים.
בועז סופר
אנחנו עושים את ההערכה מכיוון שאנחנו יודעים את טווחי המחירים, יש מחיר זול ויש מחיר יקר. זה בסדר להגיד 400 כלים ולתת את האשליה לחברי הכנסת שכל הכלים הם הכלים היקרים ביותר. זאת לא התמונה.
חיים אורון
מה הנפח של השוק הזה?
בועז סופר
אין ויכוח על זה שזה עומד בין 300 ל-400 כלים, אין מידע מדויק. אבל אנחנו לוקחים את מה שיובא בפועל, לפי המחירים שיובאו בפועל, ואת הניתוח עושים על סמך זה. אנחנו לא עושים אומדנים, אנחנו יודעים את כל הנתונים.
ראובן ריבלין
נגיד שהיום יש אגודה של אנשים, שרואים כספורט שלהם מסע מדן ועד אילת בקומביינים, מכונות קציר, שהן בברור מיועדות לחקלאות. באו 18 עשירים שהחליטו שהם עושים על הכלים האלה מסע, באותו רגע האוצר יטיל מס על כולם.

אני מבין שהטרקטורון הוא כלי רכב ולא כלי עבודה או לפחות הוא דו-תכליתי, ואי אפשר לומר בפירוש מה הוא, לכאן או לכאן, כי כל מושבניק שיש לו טרקטורון זה או בשביל להוביל את הנכדים עליו או בשביל ללכת לפרדס או למשתלות. אתם אומרים בצורה מפורשת שהדבר שמוצג בפנינו הוא לא דו-תכליתי אלא חד-תכליתי, שיש אנשים שמוכנים לקחת אותו ולעשות בו שימוש דו-תכליתי, אבל זה מיעוט שבמיעוט.

אתה יוצר מצב שאתה מנצל רצון של מספר מועט של אנשים כדי למסות דבר שהוא בבחינת מטלה על אנשים יצרנים, שפרנסתם לא יכולה להתבצע אלא אם הם ישתמשו במכונות העבודה שיש להם. למה?
שלי יחימוביץ
אני רואה הרבה את כלי הרכב האלה. אני רוכבת על אופני ששטח ורואה אותם בעשרות רבות. הם הורסים שטחים של שמורות, רוכבים על פרחי בר מוגנים, דורסים צבים ומזיקים באופן בוטה לשטח. אני לא מדברת על תופעה איזטורית, אני רואה את זה לעתים קרובות, במאסות. אנחנו גם שומעים על תאונות שילדים נפצעים בהן, ואני שואלת את עצמי למה להוזיל את המחיר של הצעצוע הזה, כשהוא צעצוע? למה לא, בכל זאת, למצוא דרך למכור אותו לחקלאים באפס מיסוי ולהשאיר את המיסוי הגבוה כשזה כלי מחמד.
אבישי ברוורמן
הבעיה כשמפלים בין הצרכנים שכל אחד מתחכם, ואין יכולת בדרך כלל לעשות את זה. מצד שני, גם לי נראה שפה הרוב הם חקלאים, נראה לי שאחוז הצעצוע הוא קטן. לגבי הצעצועים אני מסכים עם חברת הכנסת יחימוביץ. הייתי יושב ראש הוועדה שחילקה את הפרסים בתקשורת מטעם קרן פרת, ולפני כשנתיים בחרנו סרטון שתיעד איך באמצעות טרקטורון על חוף הים הרגו ילד קטן, והייתה אז צעקה.

אני מסכים שאת הצעצועים צריך למסות במחיר גבוה ביותר. אם ההנחה – כמו שאומרים כאן רוב החברים - שזה לא צעצוע, ואם אפשר להכניס את התיקון שהציעו פה להעלות את זה לגיל 17, במקרה זה הייתי שוקל, למרות חברותי בקואליציה, להצביע נגד, מכיוון שכך לא היינו פוגעים בחקלאים. את הצעצועים אני מסכים שצריך למסות כמה שיותר.
היו"ר יעקב ליצמן
הרכב הזה מוכר לצורכי מס. איזה עוד כלי אפשרי שנכיר בו לחקלאים לצורך עבודה, ששם יקבלו תעריף או פרמיה, כדי שנוכל להגיד לאלה שזקוקים לכלי לצורכי עבודה שאני לא מתכוון אליהם.

אני גם מסכים עם נציב היבואנים, שאי אפשר לעשות את זה מעכשיו לעכשיו. לכן, גם אם יהיה רוב, זה לא יכול לחול עכשיו, זה חייב להיות בעוד שנה.
שי חרמש
אגב, זאת הוצאה מוכרת. תראו איזה אבסורד: מצד אחד, מרגע שאתה קונה את זה זאת הוצאה מוכרת; הדלק הוא הוצאה מוכרת, הביטוח הוא הוצאה מוכרת והתיקונים הם הוצאה מוכרת. כשאתה בא לקנות את זה, זה חיית מחמד. תחליטו מה זה.
היו"ר יעקב ליצמן
על פי ההלכה, כשהיה סנהדרין, אם כולם אמרו שאדם חייב, הוא יוצא זכאי, כי לא יכול להיות שאף אחד לא פוסק לזכות. לכן אמרתי שאני תומך.
ניסן סלומינסקי
זה לא נפסק ככה. צריך להיות מישהו שטוען לכף זכות.
בועז סופר
הטענה שבגלל בני העשירים אנחנו עושים את המהלך, זה בסדר בשביל המיתוס. אנחנו לא טענו את זה מעולם, אין את זה בשום דברי הסבר, ואין לי מה להוסיף על זה.

אנחנו מזהים שימושים מעורבים. אמר חבר-הכנסת ריבלין שהשימוש פה הוא מעורב, אפשר לקחת נכדים ואפשר לגרור עגלה בשדה. אנחנו מנסים לזהות כלים מעורבים, ולהגיד שאם יש שימוש פרטי מסוים צריך להעלות את סף הכניסה. לא צריך לסגור, לאסור, לא צריך להעלות את הגיל ל-21. שומו שמיים, אם נעלה את הגיל, מה יגידו החקלאים בוועדת הכלכלה? אתם יכולים להניח. אנחנו אומרים שנעלה את סף הכניסה. המשטרה, הרשות להגנת הטבע, המשרד לאיכות הסביבה, משרד התחבורה ואפילו משרד האוצר - כולם תומכים בהעלאה מסוימת של סף הכניסה.
שי חרמש
ומשרד החקלאות?
בועז סופר
אינני יודע את דעתו, אפשר לשאול אותו. זאת הסיבה שאנחנו לא מבקשים לקבוע מס כמו על רכב פרטי, אנחנו מבקשים להעלות את סף הכניסה.
היו"ר יעקב ליצמן
משרד החקלאות לא יכול לומר אחרת. לא יכולים להיות לממשלה שני קולות.
בועז סופר
למיטב ידיעתי, משרד החקלאות תומך בהסדרה של הנושא הזה כי סוגיית הרישוי והתקינה נופלת בין הכיסאות. גם משרד החקלאות אומר שנכון שאם היינו יכולים להגיד שכלי מסוים, רק הוא משמש לעבודה אז זה בסדר. אנחנו לא יודעים להפלות. אם אתה תגיד לי שבכלים החקלאיים יש ארגז, מחר לא ישימו את הארגז.
שי חרמש
הארגז בנוי אחרת, זה "שסי" אחר.
בועז סופר
עד תקופה מסוימת היה רכב מסחרי מוכר כאשר הייתה הפרדה בין תא הנוסעים. מה קרה? אנשים בנו מסגרות עץ, באו אתן לטסט ואחרי הטסט הוציאו. כולם שאלו: למה אתם לא יכולים לאכוף את זה? זה בדיוק כמו התקנה שאנשים היו צריכים לשלם אגרת רדיו במכונית, הוציאו את הרדיו הנשלף ואמרו שאין להם רדיו. זאת בדיוק אותה טענה; פתאום 90% מהכלים האלה הם לעבודה.
שי חרמש
זה "שסי" אחר לגמרי, זה בכלל לא דומה.
בועז סופר
יש לנו מהנדסים, יש את אנשי משרד התחבורה, את האנשים המקצועיים ביותר במדינה שעוסקים בתקינה. אף אחד מהם לא יכול היה לומר לי שיש כלי מסוים שהוא פר אקסלנס לחקלאות או עבודה טהורה. אמרנו שאנחנו רוצים להעלות את סף הכניסה. אני לא לוקח את ההכרה במע"מ, אני לא לוקח את ההכרה במס הכנסה.
שי חרמש
אתה רק לוקח שני מיליון שקלים.
בועז סופר
אני חושב שאתם מבינים שזה לא הכסף. אני מחפש לתקן עיוותים. כאשר מדובר בסקטור החקלאי – יושב פה נציג משרד החקלאות - קשה להאשים אותנו, כרשות מסים, בזה שאנחנו מפלים את החקלאים. כאשר אנחנו צריכים להגן אנחנו נגן. המשכו של הצו מראה לכם שידיי נקיות. כשצריך להעלות מכס כדי להגן על התעשייה המקומית אנחנו עושים את זה.
היו"ר יעקב ליצמן
תודה רבה, הסעיף הבא. זאת הצבעה אחת, לכן נחליט אחר כך.
בועז סופר
הסעיף הבא הוא זיתים.
חיים אורון
באותו צו?
בועז סופר
נושא הזיתים הוא סוגיה כאובה שהועלתה בפנינו על ידי המגזר החקלאי, ושומו שמיים אוזנינו כרויות לאפליה.
ראובן ריבלין
מדוע אתם מביאים את זה יחד?
בועז סופר
למען הגילוי הנאות, אתה יכול להצביע רק על סעיף כזה וכזה. אני מבקש להצביע על שניהם יחד.
ראובן ריבלין
ואם לא, אז אתה לא רוצה להצביע.
בועז סופר
לא אמרתי. הפרסום הוא טכני.
ראובן ריבלין
זה אמצעי כפיה. בדרך כלל, כל דבר מובא בנפרד.
בועז סופר
לא, זה טכני לחלוטין. אתה יכול להצביע על כל אחד, אם תהיה הסכמה בינינו. באופן עקרוני אני יכול למשוך צו, אבל אני לא אומר כלום. אני רק אומר שזה טכני, שלא תחשוב שאנחנו כופים, חלילה.

במקרה הזה אנחנו מבקשים להגן על המגזר החקלאי, שטען שמגיעים זיתים בצוברים ממדינות שונות, בעיקר מדינות קרובות. הזיתים האלה משמשים לשימושים שונים, אבל בראש ובראשונה הם פוגעים בשני מגזרים: אחד זה התעשייה המקומית שמשמרת זיתים והשני זה החקלאים עצמם. אנחנו לא רוצים להעלות את המכס על שימורי זיתים שמיועדים למשקי הבית, ולכן אנחנו לא נוגעים בהם. אנחנו מבקשים להטיל אך ורק על אריזות גדולות שמשמשות לתעשייה. כאשר אנחנו ממסים ב-over את האריזות הגדולות התעשיינים יודעים לחיות קצת יותר ברווחה אל מול התחרות, שבמקרה הזה היא קצת פסולה וקצת אגרסיבית מדי.
שי חרמש
זה damping.
בועז סופר
אדוני אמר. השלב התחתון בשרשרת השיווק זה החקלאים. במקרה הזה אני בא בידיים נקיות. כאשר צריך לתקן, למעלה או למטה, אנחנו משתדלים לעשות את זה בצורה הכי מקצועית, בלי שום קשר אם זה חקלאים או לא חקלאים.
היו"ר יעקב ליצמן
האם אדוני עומד על זה שנצביע על שני הסעיפים?
בועז סופר
כן, אני מבקש להצביע על שני הסעיפים יחד.
חיים אורון
לזיתים יש התנגדויות מהגופים?
בועז סופר
באופן עקרוני, כל היבואנים, ובכלל זה איגוד לשכות המסחר, כשאנחנו רוצים מכס של אגורה הם מתנגדים.
חיים אורון
אבל יש מדד התנגדות. אם הם באים לפה ומפעילים לוביסט - - -
גדי הורוביץ
אני מנהל את ענף הפירות במועצת הצמחים. אני אחראי על גידול זיתי מאכל. הבקשה שלנו היא להעלות את המכס על יבוא זיתים שמוגדרים מעובדים למחצה, ולמעשה מתחרים ברכישת זיתים טריים ממגדלים שלנו. לא מדובר בזיתים באריזות קמעונאיות, שיכולים לייקר למשקי הבית את הזיתים, אלא אך ורק לעצור יבוא במחירים מצחיקים.

כדי לסבר את האוזן, עם המכס הקיים היום זיתים כאלה מגיעים למדינת ישראל ממדינה שכנה בפחות משני שקלים לקילו, כאשר יבוא מקביל של זיתים איכותיים מיוון עולה חמישה שקלים. הבקשה של המכס, שאנחנו תומכים בה בשתי ידיים, יוצר את הבידול הזה. הזיתים היקרים באריזות הקמעונאיות – אין בקשה להעלות את המכס, וזכאי הצרכן שלא יתייקרו לו. מצד שני, זיתים שמביאים אותם לכאורה כמעובדים ולמעשה הם תחליף לטריים, ונועדו להכות אותנו, גם את התעשייה וגם את החקלאות, אני מבקש שהמכס עליהם היה כזה שיהפוך את התחרות לשווה.
היו"ר יעקב ליצמן
אני שואל את האוצר, אם אנחנו מצביעים הצבעה אחת על הכל, האם אדוני יביא את הזיתים בנפרד עוד פעם?
ראובן ריבלין
לפני השאלה שלך, אני מציע את ההצעה הבאה. יש דבר שנקרא בעגה המקצועית, abuse of process, כלומר שימוש לרעה בתהליך. אני רואה בהעמדת שני הנושאים יחד שימוש לרעה בתהליך. הדבר לא מתקבל על דעתי. אם האוצר יאמר שהעניין הוא טכני - - -
היו"ר יעקב ליצמן
הוא אמר את זה.
ראובן ריבלין
הוא אמר שזה טכני, אבל הוא יכול לבקש להצביע על זה כמקשה אחת. אם כך – אני מציע להוריד את זה מסדר היום.
היו"ר יעקב ליצמן
אני הבנתי שהוא אמר שזה טכני. הוא רוצה שנצביע יחד, אבל אין מבחינתו מניעה שנצביע בנפרד, ולו יש אפשרות למשוך.
ראובן ריבלין
אני שואל, האם הוא ימשוך אם נצביע בנפרד?
היו"ר יעקב ליצמן
זה לא השיקול.
ראובן ריבלין
אני חושב שאנחנו צריכים להקפיד על כבוד האוצר ועל כבודנו. הוא לא יכול להעמיד בפנינו תנאי שיחד עם לא תגנוב גם לא תנאף. אני מדבר עכשיו ברמה העקרונית, לא מדבר על הזיתים והטרקטורונים.
בועז סופר
אני מסכים עם אדוני. הבאנו את זה ואמרנו שזה עניין טכני, ואני עומד מאחורי זה. יכולנו לעשות את זה בשני צווים נפרדים, זאת לא הבעיה. אנחנו יכולים לבקש או לעמוד על זה שההצבעה תהיה מאוחדת, אבל אין לזה שום קשר - - -
היו"ר יעקב ליצמן
אתה לא יכול לעמוד על זה. אתה יכול לבקש.
בועז סופר
בסדר, אני יכול לבקש. אני גם יכול למשוך אחד מהצווים. למה אני אומר את זה? נניח שאנחנו מסכימים על הזיתים – אין בעיה. אני לא עושה שום תנאי, אנחנו מפרידים ואתם תצביעו בעד או נגד, מה שאתם רוצים.

לא ברשותכם, זכותי, אני יכול למשוך את הצו של הטרקטורונים. מכיוון שאין פה רוב, אנסה לגייס קואליציה, זאת זכותי. אם אמשוך את הצו, יש פגרה בעוד שבוע וחצי, ברגע שהפגרה בתוקף, הצו לא צריך לבוא לאישור הוועדה אלא בתום 60 יום מיום הפרסום, לא כולל את מניין ימי הפגרה. זה אומר שאנחנו – כולנו יחד - מכניסים את השוק הזה לסד עד נובמבר.
שי חרמש
מה אתה מרוויח מזה?
בועז סופר
שר האוצר אישר לי, זכותי לעשות את מירב המאמצים כדי להעביר את זה.
שי חרמש
אז תן לנו את הפריבילגיה להחליט על כל דבר בנפרד. למה לאכוף עלינו הר כגיגית?
בועז סופר
אמרתי שאין בעיה, אבל זכותי למשוך את הצו של טרקטורוני המשא, לא של הזיתים. אציע הצעת פשרה.
חיים אורון
על תקן של חיפוש פשרה, שאלתי מה החלוקה בין דיזל ובין לא דיזל. אני מניח שהשימוש החקלאי הוא ברובו בדיזל, ואם הפשרה היא שזה חל משנת 2007 רק על לא דיזל, האם זה פותר לך את העניין?
בועז סופר
בחנו את הסוגיה, היבואן העלה את זה בפנינו. ההצעה לכאורה שובת לב, אבל הבעיה היא שאין פה כל כך הרבה יבואנים. היבואן השני, שלא מיוצג בחדר הזה, אין לו בכלל דיזל. כשבחנו את הסוגיה אמרנו שיכול להיות שזה פאן ייחודי לכלי עבודה מסוים. מכיוון שאני לא יודע אם זה יעמוד במבחן של אפליה משפטית, אני מוכן למסות דיזל במיסוי מופחת של 12% - בדיוק כמו חלקי חילוף לרכב – בהוראה לשנה, ובתום השנה אחזור לפה. אבל השאר מאושר.
שי חרמש
אבל למה צריך למסות את ה-12%? לא צריך להיות greedy בעניין.
היו"ר יעקב ליצמן
מה אתה מציע לוועדה?
בועז סופר
קודם כל, אני מבקש לא להכניס את הצו בדחייה, כי גם פה יש אפליה. יש יבואנים שהכלים שלהם בישראל, יש יבואנים שהכלים שלהם בדרך.
היו"ר יעקב ליצמן
לא, אני חושב של-1 בינואר 2007 אתה לא תתנגד.
בועז סופר
טוב, 1.1.2007, והצעת הפשרה שלי היא כדלקמן: אנחנו עושים הוראת שעה לשנה, לכל 2007, בהוראת השעה הזו טרקטורון משא דיזל ימוסה ב-12% עד תום 2007. אני מתחייב לבוא לוועדה ולדווח אם היה שימוש לרעה או לא היה שימוש לרעה.
היו"ר יעקב ליצמן
מי בעד הצעת הפשרה של בועז סופר?
הצבעה
בעד - 7

נגד – 2

אושר
היו"ר יעקב ליצמן
תודה, הצעת הפשרה אושרה.
ראובן ריבלין
עכשיו נצביע על הזיתים בנפרד, למען הסדר הטוב.
היו"ר יעקב ליצמן
מצביעים בנפרד כפי שאדוני ביקש.
בועז סופר
הסכמתכם מחייבת אותי להביא צו חדש. אני אעשה זאת. זה אומר שלמעשה הצבעתם ברמה העקרונית, אבל אין לי צו. ההצעה שלי לא קיימת.
סמדר אלחנני
ממתי יתחיל מרוץ 60 הימים?
אפרת קוצ'ינסקי
בשביל לעשות את התיקונים שביקשתם לעניין הרכבים צריך לפרסם צו חדש, כי זה צו שכבר מפורסם. צו חדש שהוא מפרסם צריך לחזור לוועדה עם התיקונים שהסכמתם עליהם. מה שעכשיו אתם מאשרים זה רק הזיתים, וזה מה שיונח במליאה, רק חלק הזיתים מתוך הצו, ואת זה אין בעיה לעשות.
היו"ר יעקב ליצמן
אישרנו את הפשרה עקרונית. זאת ההצעה שמוסכמת על הוועדה. אנחנו אומרים לך להביא צו חדש בהתאם למה שדיברנו, ונאשר את זה מחדש בלי בעיה.
אפרת קוצ'ינסקי
ברור שהוא לא יעשה את זה, אבל אני רוצה להבהיר, שאם מאיזושהי סיבה – אפילו תקלה טכנית - לא מתפרסם צו חדש, הצו הזה של הטרקטורונים, שלא אישרתם, יישאר בתוקף 60 ימים אחרי הפגרה.
היו"ר יעקב ליצמן
תודה רבה. מי בעד הצו של הזיתים?

הצבעה

בעד – פה אחד

נגד – אין

אושר
היו"ר יעקב ליצמן
תודה רבה, הצו אושר פה אחד.
גדי הורוביץ
נאמר שכל נושא המיסוי יחול מתחילת השנה.
היו"ר יעקב ליצמן
מינואר 2007. תודה, הישיבה נעולה.

קוד המקור של הנתונים