PAGE
1
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
5.7.2006
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 37
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום רביעי, ט' בתמוז התשס"ו (5 ביולי 2006), שעה 8:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 05/07/2006
חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 86), התשס"ו-2006
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 89) (הגדלת גימלאות המשתלמות בגיל זקנה), התשס"ו-2006
מוזמנים
¶
הרן לבאות
– רפרנט עליה וקליטה, משרד האוצר
משה ברסימנטוב
– רפרנט עבודה ורווחה, אגף התקציבים, משרד האוצר
טלי ארכי
– משרד האוצר
עו"ד רועי קרת
– המוסד לביטוח לאומי
אסתר רייס
– מנהלת מחלקת הסיעוד, המוסד לביטוח לאומי
מרים שמלצר
– אגף מחקר ותכנון, המוסד לביטוח לאומי
אנה גנדמן
– יועצת לשר הגמלאים
קצרנית
¶
יפה קרינצה
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 89) (הגדלת גימלאות המשתלמות בגיל זקנה), התשס"ו-2006
היו"ר משה שרוני
¶
בוקר טוב, אני פותח את הישיבה בעניין הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 89)(הגדלת גימלאות המשתלמות בגיל זקנה), התשס"ו-2006. נציג הביטוח הלאומי, בבקשה.
רועי קרת
¶
בהתאם לתנאי ההסכם הקואליציוני מובא התיקון הזה, שעוסק בשלושה עניינים; הוא עוסק בתוספת כוללת של 200 מיליון שקלים לקצבת הזקנה המשולמת לכל הקשישים בישראל. זה בא לידי ביטוי בשינוי השיעורים שקבועים בחוק. קצבת הזקנה הבסיסית היא 16%, מרגע היכנס התיקון לתוקף זה יהיה 16.2%, זאת אומרת, אותו שבר אחוז מבטא בסך הכל הכולל את 200 מיליון השקלים של העלות שעליה דובר.
רועי קרת
¶
זה דבר אחר, לזה עוד לא הגעתי. אני מדבר עכשיו על בסיס הקצבה. התוספת הזאת של 0.2% בקצבה הבסיסית, ובהתאמה בקצבאות הנוספות שמשולמות בגיל הזה, זה 200 מיליון שקלים.
הנושא השני שבתיקון הוא התוספות למקבלי הבטחת הכנסה קשישים, ששם מדובר על תוספת של 100 שקלים לזוג ו-75 שקלים ליחיד. זה בא לידי ביטוי בתיקון טור א' שבתוספת.
רועי קרת
¶
התיקון השלישי והאחרון הוא הנושא של ה-1.5% שהזכרת. כזכור, בחוק ההסדרים של נ2003 נערך קיצוץ אחיד כמעט לכל גמלאות הביטוח הלאומי בשיעור של 4%. בראשית שנת 2005, בעקבות הסכם קואליציוני אחר, ההפחתה – פרט לגבי קצבאות הזקנה – השתנתה; במקום 4% זה ירד ל-1.5%. מה שסוכם עכשיו זה שגם ה-1.5% יוחזרו לאלתר, לא בדצמבר אלא מרגע כניסת החוק לתוקף.
היו"ר משה שרוני
¶
לא, אנחנו כבר מכינים אותה. נחזיר לגמלאים מה שלקחתם. מ-20.4% הם הגיעו ל-14% - זה לא אתם, אלא הממשלות הדגולות והחברתיות. אנחנו נחזיר תוך שלוש שנים בחזרה את 6.4%, ונצמיד לא לשכר הממוצע במשק אלא לשכר המינימום. תתכוננו לזה. מה נציגת האוצר רוצה להגיד? את שמחה שמחזירים את הכסף שלקחתם לגמלאים?
גיל יעקב
¶
מחזירים את הגזלה. בואו נגדיר שהייתה גזלה של 4%, 2.5% היו בהסכם הקואליציוני הקודם, והיום אני מבין שהגמלאים השיגו את האישור. השאלה היא מה העתיד. הבעיה של השכר הממוצע לעומת שכר המינימום היא השאלה שמגדילה ב-4% - היום מדברים על 15% לעומת 19%.
ג'ודי וסרמן
¶
אדוני, יש הסתייגות של חברי-הכנסת ברכה, סוויד וחנין. הם מציעים שאחרי סעיף 5 ייכתב: "חוק שיעורי הגמלאות הנקובים בתיקון זה יבוא ב-25% מ-1 בינואר 2007".
היו"ר משה שרוני
¶
אני מביא את זה להצבעה. אני דוחה את כל ההסתייגות, שלא יהיו חכמים. אני לא ראיתי במצע שלהם משהו על הגמלאים, פתאום התעוררו? הם דואגים למשהו אחר. מי בעד ההסתייגות? מי נגד?
הצבעה
בעד – מיעוט
נגד – רוב
ההסתייגות נדחתה
נאדיה חילו
¶
אני רוצה לברך על החוק. אני חושבת שהחוק בא לעשות טיפה, להחזיר את המצב ולעשות מה שהיה צריך לעשות מזמן. זה לא רק הגמלאות, אדוני היושב-ראש, הגמלאות מאוד חשובות, אבל הן גם מסמלות איך החברה מתייחסת לגיל הזהב, לאבות שלנו ולאימהות שלנו שיש להם את כל הקרדיט. הגיע הזמן שההתייחסות של החברה האזרחית, הממשלות, המשרדים השונים והאוצר יהיו מחויבים לנושא הגמלאים. זאת התחייבות מוסרית, התחייבות ערכית שאמורה גם להתבטא גם בתקציבים. לכן, אני תמיד תמכתי ותומכת.
אני רוצה לשקף גם את עמדת מפלגת העבודה בעניין הזה. גם מפלגת העבודה שמה דגש על הנושא הזה בהסכם הקואליציוני. זה באמת יום גדול, שאנחנו מממשים את זה.
רועי קרת
¶
התיקון הזה מתייחס לשתי קבוצות: אלה שמקבלים מכוח חוק ביטוח לאומי, שהוא אוניברסלי ושם כולם יקבלו על פי גיל או על פי סטטוס – אלמנות למשל; החלק בתיקון שמתייחס לחוק הבטחת הכנסה, שם יש מבחני הכנסה. את החלק הזה יקבלו רק אלה שלפי מבחני ההכנסה שלהם מגיע להם.
רן כהן
¶
אני רוצה לברך את סיעת גיל על ההישג הזה. זה, ללא ספק, עשיית צדק אלמנטרי בחברה הישראלית. בעניין הזה תבורכו על ההישג - אולי בעתיד נבורך כולנו על המעשה הזה, אבל בעיקר אתם. אולי אחרי הגמלאים יבואו גם החד-הוריות, הילדים, הנכים – קבוצות רבות שעדיין מחכות בפתח לעשיית הצדק הזה.
אני מאוד מקווה, אדוני היושב-ראש, שנצליח להשלים בתחילת ינואר את הרביזיה הזאת, שהתחילה עם התיקון הזה.
היו"ר משה שרוני
¶
אני מקווה. אם נהיה מאוחדים נוכל להשלים בתקציב 2007 מה שאחרים לא השלימו. אני מקווה שנוכל להעביר את זה בצורה מכובדת ביותר בנושאים חברתיים בלבד.
אני מביא להצבעה את העברת הצעת החוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 89)(הגדלת גימלאות המשתלמות בגיל זקנה), התשס"ו-2006 לקריאה שניה ושלישית. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
אושר
היו"ר משה שרוני
¶
תודה. הצעת החוק עוברת למליאת הכנסת לקריאה שניה ושלישית. אני רוצה להודות לכל המשתתפים. אני מקווה שיהיו לנו עוד ישיבות כאלה, שנביא בשורות טובות לעם ישראל. תודה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 8:45.