ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 20/06/2006

פרוטוקול

 
PAGE
1
ועדת המדע והטכנולוגיה

20.6.2006

הכנסת השבע-עשרה






נוסח לא מתוקן

מושב ראשון
פרוטוקול מס' 8

מישיבת ועדת המדע והטכנולוגיה

שהתקיימה ביום שלישי, כ"ד בסיוון התשס"ו – 20 ביוני 2006 – בשעה 12:00
סדר היום
פגישת היכרות עם חברי המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח אזרחי ודיון בדוח מס' 1 של המועצה.
נכחו
חברי הוועדה: זבולון אורלב – היו"ר




אריה אלדד

אברהם מיכאלי




מרינה סולודקין
מוזמנים
פרופ' דן זסלבסקי, יו"ר המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח אזרחי


פרידה סופר, מרכזת המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח אזרחי


ד"ר יצחק פישוב, חבר המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח אזרחי


גורי זילכה, יועץ אסטרטגי, המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח אזרחי


שאול פרייריך, סגן המדען הראשי, משרד התמ"ת


פרופ' רמי רחמימוב, המדען הראשי, משרד הבריאות


פרופ' דן לבנון, המדען הראשי, משרד החקלאות ופיתוח הכפר


ד"ר חנה ויניק, מנהלת המינהל למדע וטכנולוגיה, משרד החינוך



ד"ר אור גולדפרב, אחראית מחקרים, נציבות המים, המשרד לתשתיות

לאומיות


פרופ' מינה טייכר, המדענית הראשית, משרד המדע והטכנולוגיה


פנינה תל-דן, מרכזת פורום מדענים ראשיים, משרד המדע והטכנולוגיה


סימה גיאלצ'ינסקי, מרכזת מו"פ אזורי, משרד המדע והטכנולוגיה


ד"ר עדי מתן, נספחת מדע וטכנולוגיה, שגרירות בריטניה


ד"ר ישראל זידרמן, איגוד סגל המחקר בישראל


ד"ר מאיר צדוק, מנכ"ל האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים


מרסל שטאון, מנכ"ל ISERD – המינהלת הישראלית לתוכנית המסגרת של

האיחוד האירופי


אמנון עינב, המרכז הבינתחומי לניתוח ותחזית טכנולוגית


אריק זימרמן, מנהל מדור מידע, רשות המחקר, אוניברסיטת בר-אילן


נירה לאמעי, נציבות הדורות הבאים


רון תקוה, ממ"מ
ייעוץ משפטי
מרב ישראלי
מנהלת הוועדה
ענת לוי
רשמת פרלמנטרית
הדס דויטש

פגישת היכרות עם חברי המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח אזרחי ודיון בדוח מס' 1 של המועצה
היו"ר זבולון אורלב
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את הישיבה הראשונה של ועדת המדע והטכנולוגיה במשכנה החדש באגף קדמה. אני בהחלט חושב שהוועדה עשתה צעד היסטורי, אחרי שנים של "הומלסיות", סוף-סוף זכינו למשכן קבע. אני רוצה להודות ליושבת-ראש הכנסת שהיתה היושבת-ראש הראשונה של הוועדה הזאת וגם לשלוח ברכות למנכ"ל, אבי בלשניקוב, שלא חסך טרחה והיה צריך להוציא מהחדר הזה גורם אחר שישב פה כדי לפנות את החדר לוועדה. אנו יושבים בכיסאות נוחים יותר, אני מקווה שבשבוע הבא נוכל להשלים גם את השילוט לחדר, כך שהכל יבוא על מקומו בשלום. תודה גם לענת שלא טרחה להזכיר ליושב-ראש הוועדה את הצורך למצוא את הפתרון.


אנו מייחדים את הישיבה הזאת להיכרות עם חברי המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח אזרחי, מה שנקרא מולמו"פ, וההיכרות האישית היא חשובה, אך רובנו מכירים אחד את השני, לכן הכוונה היא לעשות היכרות עם המוסד, אבל חשוב יותר אולי כבר להתחיל לדון בטיוטת הדוח שהוגשה לי, לעמוד על הבעיות, כי המולמו"פ הוא גוף סטטוטורי חדש, יחסית. החוק נכנס לתוקפו בנובמבר 2002, זה אחד מהינוקות הסטטוטוריות החדשות שבמדינת ישראל.

אנו יודעים שהיו בעיות קשות מאוד עם התקציב, איני יודע אם הן עדיין קימות, אנו יודעים שהמולמו"פ צריך להגיש לנו דוח מסודר ועדיין לא קיבלנו את הדוח, נשמע היכן הסוגייה הזאת עומדת, וכמובן, ניכנס ליעדיה של המועצה, שהרי יעדיה הוגדרו בחוק כתפקידים לאומיים מהמדרגה ראשונה, לייעץ לממשלה בנושא התיקון, ארגון והסדרה של כל נושא המו"פ, לארגן, לקבוע קווים לאומיים, סדרי עדיפויות, להמליץ על הקמת תשתיות למו"פ, להיות המסגרת המייעצת לענייני מדע בפורום המדענים הראשיים, וכמובן, לסייע לממשלה בכל יוזמה שהממשלה מעונינת לקבל בסוגיית המו"פ.


אלה תפקידים נכבדים, לא הייתי בחקיקת החוק הזה, אני מודה שלא ליוויתי אותו, אך משהתוודעתי אליו, הוא חוק חשוב מאוד, בעיניי. תחושתי היא מהשיחות שהיו לי עם יושב-ראש המועצה ומקריאת החומר - אני מודה שלא השתלטתי על שלושת הכרכים שנתת לי. עם 14 עמודים התמודדתי, אך הוא הניח לי ערמה של טיוטות, ואני מציע שתפתח את הסקירה, פרופ' זסלבסקי, יושב-ראש המועצה, בבקשה.
דן זסלבסקי
קודם כל אתאר מה המצב; המינוי של המולמו"פ, המועצה במלואה זה 15 איש, אוסף די נכבד של אנשים. המינוי נעשה על-ידי נשיא המדינה ב-1 באוגוסט 2004. היו כל מיני דיונים על התקציב, מהתקציב שאנו חשבנו שהוא חיוני ביותר בסופו של דבר אישרו פחות משליש. הערכת התקציב שלנו שאושרה על-ידי הגופים המקצועיים היתה 10.8 מיליון ₪. בסוף קיבלנו מין מתנה מה-700 מיליון שנתנו לשינוי, מתוך זה הפרישו 3 מיליון ₪ לנו. בהתחלה זה היה כל הסכום, אחר כך אמרו שהיתה בקשה למוזיאון, ולא יכולים לסרב. בקיצור, כל העסק הזה הוא מין שתדלנות די מכוערת. סיימנו את זה שאישרו את ה-3 מיליון. ה-3 מיליון האלה נתקעו בות"ת, והם מצאו כל פעם סיבה אחרת, למה לא להעביר את התקציב.


אחרי שני בירורים במשרד המשפטים לא נותרה להם ברירה, והם העבירו את הכסף עם כניסת שנת התקציב ב-28 בפברואר 2006, כך שאילולא העזרה שקיבלנו מהאקדמיה, מעל ומעבר לחובתם, לא היינו יכולים לתפקד בכלל. יצא שנעשתה הרבה מאוד עבודה בהתנדבות, ופה ושם הוצאות קטנות אפשר היה לעשות.
היו"ר זבולון אורלב
למשל, לצורך מה הוצאה?
דן זסלבסקי
אתן דוגמה; מסתבר שהיה פעם תקציב ללשכה המרכזית לסטטיסטיקה לאסוף נתונים שקשורים במדע, פה! והתקציב הזה נאכל למטרות אחרות. זה מספר שנים שאיש לא בדק דבר. אתה לא יכול להעריך דברים ועוד פחות לתכנן דברים כשאתה לא יכול ל נתונים. למשל, כוח אדם. העובדה היא ניתוח מספרי מראה שאנו מייצרים קרוב ל-5,000 איש פחות מדי למקצועות טכניים מדעיים ברמה האוניברסיטאית ופחות מדי הנדסאים וטכנאים. בפיתוח שלהם וביכולת הייצור וביכולת הייצוא בגלל כוח האדם. לא כל-כך בולט היה בהתחלה, אך הוא נעשה חמור משנה לשנה. הולך ונגמר, ושום דבר אח ר לא מיוצר במקומו.


כדי לעבוד על זה יש לברר, מדוע אנשים לא הולכים ללמוד מתמטיקה מקצועות טכניים, מה הסיבה לכישלון. אם נלמד את הסיבות, נוכל לתכנן חכם את הפתרונות. כלומר הבסיס להמשך עבדתנו תלוי באיסוף נתונים וניתוחם.
היו"ר זבולון אורלב
מה סעיפי ההוצאה העיקריים?
דן זסלבסקי
אבקש מפרידה לפרט.
פרידה סופר
או סקר באוניברסיטות. סקר כזה עולה כמה מאות-אלפים. שכר לשני יועצים מומחים, עלות כ-500 אלף ₪ בשנה, 800 אלף ₪ בשנה, שכר המזכיר, 2.2. יש סקר נוסף שאנו מתכננים לעשות, סקר כוח אדם מדעי טכנולוגי.
היו"ר זבולון אורלב
מה עוד היה צריך?
פרידה סופר
שמונה סקרים ואיסוף מידע מגופים מבוקרים.
דן זסלבסקי
הם צריכים לעבוד, זה לא יכול להיעשות על-ידי חברי המולמו"פ שעובדים בהתנדבות.
פרידה סופר
נכון להיום אין למועצה תקציב 2006.
היו"ר זבולון אורלב
פרידה סופר: לא עבר.
דן זסלבסקי
אגף התקציבים, זה לא מזיז להם.
היו"ר זבולון אורלב
מישהו מהאוצר נמצא פה?
דן זסלבסקי
אתמול, היום ומחר אנו מטפלים בזה אינטנסיבית.
היו"ר זבולון אורלב
נמנע מלבוא לישיבות הוועדה, אפנה בכתב לשר האוצר עם העתק ליושבת-ראש הכסת כדי להעמיד את השר על דרישתנו הבלתי-מתפשרת שיהיה נציג אגף התקציבים בישיבות הוועדה.
דן זסלבסקי
קיווינו שהם ישתתפו בישיבות המליאה של המולמו"פ, ישיבות של ועדות כדי להיות שותפים בעשייה השוטפת. לא זכינו לכך מעולם.
מינה טייכר
אני לא יודעת אם כדאי לך.
היו"ר זבולון אורלב
ראינו מה קרה כשהמורים לא ישבו בדוח דברת.
דן זסלבסקי
חלק גדול מהעבודה נעשתה באופן אישי על-ידי בהתנדבות, בשנתיים אפשר להספיק לעשות משהו. היו כמה חברי מולמו"פ שעזרו לי, האקדמיה, שני יועצים שעזרו לנו די הרבה. יש טיוטת דוח שאני אשמח לחלק לכל אחד מהנוכחים פה. כפי שזבולון אמר, 14 הדפים הראשונים של התקציר הם די קלים ומעניינים, לדעתי, לקרוא. אנו מוכנים לשכפל ומייפים את כוחך לשכפל מהדיסק שלך.
פרידה סופר
זה כ-400 עמודים.
היו"ר זבולון אורלב
נבדוק, אם נוכל להקל עליכם על-ידי יחידת המחשוב שלנו.
דן זסלבסקי
חלק גדול מהדוח נדון במליאת המולמו"פ. שני פרקים חשובים לא נדונו, והם עומדים להיות נדנים ב-29 בחודש. אני מקווה שאחרי 29 בחודש אפשר יהיה להעביר דוח מסודר, לא טיוטה.


השאלה הראשונה ששאלתי את עצמי, האם יש מה לשות, מה אני צריך לעשות.
היו"ר זבולון אורלב
הרי החוק מגדיר.
ענת לוי
את החומר ששלחתם לי, את התקציר, שמתי על אתר האינטרנט של הכנסת.
דן זסלבסקי
מי שרוצה, אתן לכם מייל שלי ושל פרידה, אשמח שכל אחד מכם יעיר הערות, יציע הצעות ויעביר ביקורת.


לגופו של עניין, השאלה הראשונה ששאלתי את עצמי, כמה חשוב לעשות את העבודה שמוטלת עלינו. לשם כך הלכתי לכמה כלכלנים שעוסקים במקרו-כלכלה, יש כמה כאלה גדולים וחשובים במדינת ישראל. נדהמתי למצוא שהתשואה, אם לוקחים 1% מהתמ"ג התוצאה היא גידול התמ"ג בין 20% ל-50%. אין אף השקעה שאפילו מתקרבת- -
מינה טייכר
כמה זמן זה מגיע?
דן זסלבסקי
בנתונים אין להם את זה בעבודות, אך מניסיוני, זה נע בין 5 ל-15 שנה, תקופה די ארוכה. זה גדל בהדרגה.


מתרחשת במדינות מתפתחות, כאשר מערכת ההשקעות והניצול לא חכמים באופן מיוחד. וניהולם הוא חכם ופתוח יותר, זה מתקרב ל-50%. כלומר אין נושא כלכלי חיוני יותר מזה, אין בגודל ההשקעה והן בירוקרטיה שסביבה.
היו"ר זבולון אורלב
יש תחומים מובהקים שזה 15 שנה ותחומים מובהקים שזה 5 שנים?
דן זסלבסקי
כן, אך לא נכנסתי לזה. ועד פתרונה יכול להיות 25-20 שנה בקלות.
היו"ר זבולון אורלב
מה?
דן זסלבסקי
פרטים טכניים.
נירה לאמעי
או בחקר גורמים ואמצעי מניעה שיכולים למנוע התפתחות מחלות?
רמי רחמימוב
היה 14 שנה, זה מתקצר. זמן הרגולציה בארצות הברית, באיחוד האירופי, גדל. סך הכל זה נשאר אותו דבר. יש נטייה בארצות הברית, באירופה, אני מקווה שגם בכנסת ישראל.
דן זסלבסקי
האם יש מישהו שמסתכל על התמונה בכללותה ומנסה לנהל אותה בצורה נבונה? התשובה היא חד-משמעית לא, זה עשרות שנים.


השאלה הבאה היתה, אולי זה מתנהל טוב גם כך, ולא צריך לעשות דבר? התשובה היא שהמצב קטסטרופלי, וזה מחמיר משנה לשנה. למשל, כשהייתי מדען ראשי של משרד האנרגיה, היו לי, השנה התקציב הזה 980 אלף, אבל זה לא הכל. מסתבר שמשנה לשנה זה עולה ויורד, כלומר שנה מסוימת צריך לסגור את האגודה ואז להתחיל אותה מחדש. זה לא עובד. תהליך הרס שיטתי. באחד התחומים שבדקנו, ויש פה מי שניהל את זה, ד"ר אור גולדפרב, הם בדקו בין השאר, הנושא שהיינו מובילים בעולם. היום, אם אתה רוצה לשכור הידרולוג, אה לא יכול למצוא אותו.
בעלי מקצוע ברמה אוניברסיטאית. כדי שנשמור על הקיים, רק במקצועות מים.


המצב באנרגיה חמור יותר. היום אתה רוצה למצוא מהנדס זרם חזק, אתה לא מוצא, ומסיבות שונות יש גורמים שנלחמים נגד זה שזה יהיה.
היו"ר זבולון אורלב
לא היה מולמו"פ.
דן זסלבסקי
נכון. חבר הכנסת אורלב, שמעתי אותך ואת פינס אומרים: יש יותר השכלה, מה קרה שאנו במצב הזה? אני לא יודע.
גורי זילכה
היו"ר זבולון אורלב: היה כסף להזנה, למדע. השיטה הכלכלית עכשיו בדבר הזה, ככל שאתה תצמצם יותר את תקציבי המדינה, כך ייטב לכלכלה. המחיר שאתה משלם זה מחירים כבדים מאוד. מרינה ואני באים עכשיו מישיבת ועדת החינוך על תשלומי הורים, אנו רואים מה קורה במערכת החינוך.
אריה אלדד
בארצות הברית, מה השקעת המדינה?
דן זסלבסקי
נעזרנו בעניין הזה במוסד נאמן שבאופן רצוץף הרבה זמן עוסק וצורת חלוקתה במדינות ה-OECD ומדינות אחרות. זה היה לנו לעזר רב בניסיון, איך להגיע להערכות תקציביות. מה יש לעשות.


לצורך השוואה, אקח את הנושא של רפואה. רמי, תקן אותי אם אני טועה; ברפואה, מהתקציב האזרחי, שזה מתבטא ב-100 דולר לנפש בשנה. בארצות הברית פחות מאחוז אחד שמתבטא בפחות משקל.
רמי רחמימוב
היו"ר זבולון אורלב: היא 0.8, וב-OECD 8%?
דן זסלבסקי
כן.
היו"ר זבולון אורלב
בוא נחזור לדרך המלך.
דן זסלבסקי
הגעתי למסקנה שזה סופר דחוף וחיוני לראות אותו בכללותו ולחפש מתודה.


אמנם הפרק הגדול הראשון בספר הגדול הזה- -
מרינה סולודקין
ולהחזיר את המדינה להסדרת הדברים.
דן זסלבסקי
להביא אותה למקום שנראה.


ואנו מדינה קטנה, וכדי להגיע למסה קריטית וכדי לא לאבד את כוח האדם שבורח כך הזמן לחו"ל, אנו צריכים להשקיע מעט יותר ממדינות ה-OECD.


הגענו לשתי שיטות אפשריות להעריך את התקציב שרצוי להוציא. שיטה אחת היא פשוטה מאוד, וזה להשוות את ההוצאה ב-OECD לעשות קצת יותר גדול מזה כדי שתהיה לנו מסה קריטית להשיג דברים. אחרת נרד.


השיטה השנייה ונדמה לי שמביאה.


מתברר שיש כשלוש חוות מחקר. השכבה האחת היא מסד של המחקר. זה כל מיני נושאים, תרגילים לדוקטורנטים ופיתוח של שיטות מדידה ולימוד חומר ובדיקת רעיונות שאין להם בהכרח מטרה תכליתית מקצועית מסחרית. חלוקה דומה יש גם ברפואה.


השכבה השנייה היא שכבה שגם לא לגמרי עסקית, אבל יש שם כבר ייעוד מוגדר שניתן לשפוט אותו – לומר כדאי, לא כדאי, מעניין, לא מעניין. רוב העבודה בשתי השכבות האלה נעשות על-ידי סטודנטים משתנים. יש 30 אלף סטודנטים משתלמים באוניברסיטאות המחקר שלנו.כמה עולה להחזיק את זה? מסתבר שזה סדר גודל של 200 שלף "ח לשנה. נותנים קצת פחות לכל אחד, ואף אחד לא יכול לתמוך. מרמים, עושים כל מיני פטנטים. אם עושים את המכפלה הזאת, מקבלים מספר – 6 מיליארד ₪ לשנה לכל האוניברסיטאות בארץ. זה לשתי השכבות התחתונות.


יש שכבה שלישית שמנוהלת היום על-ידי המדען הראשי של משרד התמ"ת, שזה פרויקטים שמיועדים לתכלית עסקית ברורה. שם השתתפות המדינה היא בחלק הזה. מסתבר, אם אני עושה את ההשוואות, ששתי השכבות התחתונות הללו בהיקפן בתקציבי צריכות להיות זהות תקציב של הקומה השלישית. זה אחוז, אחוז ושני אחוזים מהתמ"ג. אפשר לדבר על שלושת-רבעי, שלושת-רבעי ואחוז וחצי.


מה התקציב, האם הוא מתקרב ל-12 מיליארד ₪ לשנה. איפה זה ואיפה הוא. הוא יגיד לכם שמשנה לשנה היקף התמיכה היחסי לתעשייה הולך ופוחת.


יש להבין, שבלי שתי השכבות התחתונות, לא תהיה השכבה השלישית. להגיע לדברים. ברפואה זה אותו דבר. אם לא תזהה את המחלה,תלמיד את המנגנונים השונים, לא תגיע לפתרון. הפתרון הוא סיפור. זה דומה מאוד. זאת המסגרת, וברור שאנו מאוד רחוקים מזה, ושכל תהליך לבוא להיקף הנכון ייקח חמש-שש-שבע שנים. גם אם נוציא היום את התצקי הזה, אין מי שיעשה את זה. זה מחייב תהליך התארגנות הדרגתי.


למשל, במשרד המדע השנה היה תקציב לתשתיות 7 מיליון ₪?
מינה טייכר
40.
דן זסלבסקי
אני מופתע לטובה. אני הגשתי הצעה, זוכר שהיה שם 10 מיליון ₪. היה להם כבר 100 בעבר, וזה צריך להיות מיליארדים.
היו"ר זבולון אורלב
אני מציע, בוא ניכנס גם אנו לפרופורציות המציאותיות.
דן זסלבסקי
אני מסרב לזה. אני חושב שהפרופורציות שאתה מציע. נסוגנו כל-כך רחוק- -
היו"ר זבולון אורלב
ש-12 מילארד ₪ זה התקציב?
דן זסלבסקי
כן.
היו"ר זבולון אורלב
שאול, זה נכון?
שאול פרייריך
מה שיש לנו היום. אם אנו לוקחים השואה להשקעות במו"פ במדינות אחרות, לא כמו ארצות הברית, שם זה יוצא דופן, יש לנו פער גדול לרעה, הרבה עשרות אחוזים.
דן זסלבסקי
אין ויכוח, זה המצב.
מינה טייכר
מדענים ראשיים, כל הדבר הזה יחד של הממשלה זה פי עשרה פר ראש.
דן זסלבסקי
ישבתי בארוחה ליד נשיא משוויץ, של מכון טכנולוגי. התקציב שליו פי שלושה. חצי מהסגל האקדמי זה בכלל אזרחי חוץ.


בחלק השני של הפרק המכין שבא לתת לנו תמונה עקרונית, במה יש לעסוק, זה זיהוי מכשלות בעשייה המדעית. הרשימה מאוד ארוכה, לא אמנה אותה כאן, אני יכול להביא דוגמה או שתיים. אם עד לפני זמן לא רב בהסכם המחקר של משרד המדע ושל נציבות המים ושל גופים אחרים היה כתוב ש-100 אחוז שייכים למדינת ישראל, פירוש הדבר שאף נושא אחד מכל מה שנהנה מהחוזה הזה לעולם לא יגיע לכל ישום, הבטחה.


בארצות הברית היתה הבטחה דומה, ב-84' יצא חוק שאוסר על המדינה לדרוש את ז. הם הבינו שזה קטלני. מאז שהם ביטלו את זה היה גידול עצום מהאוניברסיטאות לתעשייה. אצלנו זה שואף לאפס. מדברים גבוהה-גבוהה, שום דבר לא מגיע.
היו"ר זבולון אורלב
איה זה כן מגיע?
דן זסלבסקי
היו כל מיני דברים, זה גם זיכרונות מהעבר, בתחום הרפואה,למשל, אך היום כמעט ואין. יש המון דוגמאות.
מינה טייכר
שהכניסו מיליון דולר. ודנו בין השאר על חלק מהסיבות של זה. סיבה אחת, שהמדענים לא מקבלים מספיק מזה. מצד שני, יש זליגת טכנולוגית החוצה מתוך מה שכבר יש, והן ממוסחרות על-ידי כל מיני חברות. כשהוא מזליג טכנולוגיות החוצה מהאוניברסיטה.


אשמה שלישית, גם המשקיעים, והם אומרים: אני לא רוצה אותך, כי אוניברסיטה זה מוסד מסבך. בבתי חולים ממשלתיים נותנים כאילו לא קיים.
דן לבנון
שעושים הסכמים עם האוניברסיטאות, הקניין הרוחני, רכוש האוניברסיטה. זה השתנה כמו החוק האמריקאי.
היו"ר זבולון אורלב
אני מסכים שיש פה המון פוטנציאל שיש לדבר עליו.
אריה אלדד
הכנסת ה-16.
היו"ר זבולון אורלב
מעדכנים אותי שהגשתי כבר את הצעת החוק הזאת...
נירה לאמעי
עד כמה חוסר-הרגולציה שכולנו יודעים שקיים וצועד אחורה עם ההגבלה שהוטלה עד כמה לרגולציה הזאת יש יד ורגל?
דן זסלבסקי
זה נושא נפרד, גדול, בעייתי מאוד. זה יהיה לא נכון להכניס את זה לדיון הזה.
היו"ר זבולון אורלב
יש לנו ישיבת צוות.
דן זסלבסקי
אני שמח להדים שקיבלתי פה, שהם חלקיים, אך מספר התקלות מהסוג הזה של הוא גדול. יש שורת דברים כאלה, מכשלות. אין לי ספק שבשיחה מסודרת ניתן להוציא את התקנות, לשנות את המתודה. נכון, למשל, לגבי מדענים ראשיים. ד"ר אור גולדפרב עשתה סקר של מחקרים עם נציבות המים במשך עשור. הסתבר שיש עשרים גופים שעשו מחקרים במים, הגיע ל-50-40 מיליון ₪ בשנה, כאשר התקציב למחקר במים בידי תקציב המים היה 2.5 מיליון. אין לו שום שליטה. הם לא שאלו אותו.
היו"ר זבולון אורלב
מאיפה בא יתר ה-38 מיליון?
דן זסלבסקי
כל מיני. אין לנו זמן לדון בכל הפרטים האלה. יעילות המערכת הזאת שואפת לאפס. אני מרשה לעצמי לומר, כי אני מומחה בתחום המים. עברתי עם האצבע על המחקרים, בזמן שהייתי סטודנט מתחיל.
היו"ר זבולון אורלב
המחקרים האלה נעשים על-ידי גופי מחקר, אוניברסיטאות. כולם מטומטמים?
דן זסלבסקי
עובדה.
אריה אלדד
אני מכיר את מסלול המכשולים הנורא הזה שיש בבתי חולים למשהו שקשור לקניין רוחני, אך תמונת הראי של אותו דבר זה שרבים מהחוקרים מעוניינים בשכר המיידי שיש בפרסום ולא מוכנים להשקיע השקעות לטווח ארוך בפטנט או בקניין רוחני, כי כשהם מפרסיים את המאמר, והוא דרוש לו לצורך הקידום האקדמי, כלומר זה לא רק החוקר, אלא גם הדרישות המיידיות שלו מהאקדמיה. אם הדרישות היו אחרות והיו מתייחסים אחרת ברמה האקדמית, הוא היה יודע ששווה לו גם להשקיע לטווח ארוך יותר.
דן זסלבסקי
נאי מאשש את דבריך, זה אחת מכמה מכשלות, אין היום בהכללה, לדעתי, האוניברסיטאות לא בודקות את עצמן היום. המובילות, 70% מהסטודנטים טוענים שהם מעתיקים בחינות, תרגילי מעבדה ועבודות בית. שתי השנים הראשונות של מדע היסוד זה בזבוז זמן, לא לזה באנו, וזה מזכיר לי, אילו מחר בצה"ל היו אומרים: עד שלא תיקח שתי שנים של תפיסת ביטחון. כשאשר אנשים באו ללמוד, זה לא תורם להם. אם הם יוצאים מהטכניון ושונאים כימיה במקום ללמוד כימיה, משהו דפוק שם. לא רוצות לבדוק את עצמן, הן לא מפרסמות את זה.
גורי זילכה
זה חלק מהמסקנות.
דן זסלבסקי
במקרה הזה נאי חולק עליך.
אור גולדפרב
ואם ניקח את המקובל, 3%-2.5%.
היו"ר זבולון אורלב
המדע והטכנולוגיה של משק המים במדינת ישראל- -
אור גולדפרב
זה שאנו בחזית הידע זה למרות שהתקציב הוא מאוד נמוך. משק המים מאוד מורכב, יש הרבה תחומים, אנו נמצאים בחזית הידע, ולא משקיעים, ואין לנו תקציבים לעשות את כל הדברים האלה.
היו"ר זבולון אורלב
דן, תוכל לתאר מה עשתה המועצה שבשנתיים?
דן זסלבסקי
אחרי הפרק שמזהה בעיות והקבוצה השנייה זה כשלים, החלטנו לבדוק שלוש דוגמאות. כדוגמאות בחרנו שלושה נושאים: רפואה, אנרגיה ומים.
מינה טייכר
זה כבר אושר על-ידי המולמו"פ, שאלה שלושת התחומים?
דן זסלבסקי
לא. יש במולמו"פ 5 אנשים שמתנגדים לדון בכלל. יש עשרה אחרים שלא היו נגד.
היו"ר זבולון אורלב
דן זסלבסקי:
דן זסלבסקי
אני מקווה שנגמור את זה בקושי קטן יותר. הסיבה שהנושאים האלה נבחרו, והם נבחרו בהתייעצו, זה שכל העולם מכיר בשלושת התחומים האלה כשלושת התחומים החשובים ביותר היום. שמשדברים על איך הם יעמדו בסערה שעומדת לשטוף את ארצות הברית. הסערה הזאת נובעת בעיקר משני תהליכים, אחת היא בעיית האנרגיות בכל והשנייה , העולם השטוח, של מעבר יכולות טכניות להודו ולסין, איך הם יעמדו בזה.


אנו נמצאים במצב גרוע בהרבה. אין לי ספק, שאלה נושאים חיוניים ממדרגה ראשונה בשבילנו, קיומיים בכל העולם. מים, יצא עכשיו כרך שני של ועדה של האו"ם, בין-לאומית, שדנה בזה, ממים לא נקיים, מרעב בגלל בצורות וכל מיני תופעות אחרות בעולם, ומה נראים להם? אצלנו מים זה מחיחמה. ואני חושב שאנו יכולים- -
היו"ר זבולון אורלב
אולי בעיית האוויר שאנו נושמים היא חמורה יותר?
נירה לאמעי
זה קשור לאנרגיה.
דן זסלבסקי
אלה שלושת הנושאים הגדלים. לדעתי, יש עוד תחומים, אך הם לא היו מאפיינים את מה שרצינו לבדוק.
היו"ר זבולון אורלב
איפה כל הדברים האלה?
אריה אלדד
אם לא יהיו מים, כולנו נמות ולא נזהם את הסביבה.
נירה לאמעי
זאת אחת הבעיות הבסיסיות, ואנרגיות אלה האנרגיות המתחדשות לאנרגיות מתחדשות.
דן זסלבסקי
איכות הסביבה נמצא בשלושה מקומות; אחד, התעשייה הכימית שפחות מזהמים, השני זה אנרגיה, שהיא המזהם מספר אחת שיש בעולם היום, והשלישי זה מים. מקורן במשרד לאיכות הסביבה ומשרד הבריאות.
היו"ר זבולון אורלב
יש עוד תחומים במשרד לאיכות הסביבה.
דן זסלבסקי
לא מתקרב למשקל של הבעיות שהזכרתי.


את שלושת אלה החלטתי אני, בהתייעצות, לקחת ולבדוק מול העקרונות שלמדנו בפרק הקודם. הצענו להקים קרן למחקר בכל אחד משלושת התחומים האלה. אגב, כל שלושת הנושאים הוכנו על-ידי בעלי מקצוע בתחום. יושב פה המדען הראשי של משרד הבריאות, שהוא ואנשיו הכינו את הפרק על הרפואה.
רמי רחמימוב
דן זסלבסקי: מגדולי הרפואה בארץ, ממנהלי חברות רפואה ומוסדות רפואה גדולים, והיה דיון בנושא הזה, ואנשים הביעו דעתם. היתה זהות מדהימה בין מה שהם אמרו וחשבו לבין מה שאנו אמרנו וחשבנו. ונדהמתי לראות שהבעיות שם בדיוק אותן בעיות, כי התהליך המחקרי במשרד הביטחון מותנה בכך שהמשרד המדעי בחברה בכללה תעמוד על הרגליים.


הנושא של קרן המחקר לרפואה הוצג בפני המולמו"פ ואושר. זה עבר. נושא נוסף עבר, זה כוח האדם. ריכז את העבודה חבר המולמו"פ, פרופ' משה אורון. עבדה לידו יהודית דביר, חברת האקדמיה. שיתפנו פעולה עם מה"ט ועם התאחדות התעשיינים. התמונה הכללית המצטיירת היא שלמעלה ממחצית בוגרי תיכון לא מגיעים לכלל לימוד של משלח יד. המשמעות היא קטסטרופלית. אם אנו לא נתלבש על הנושא הזה, לא נסגור את הפערים- -
היו"ר זבולון אורלב
ענת אומרת לי שיש לנו דיון. אתה רוצה שתהיה מגמה לסנדלרות?
דן זסלבסקי
למה לא? זה יכול להיות רתך, הנדסאי אלקטרוניקה.
היו"ר זבולון אורלב
אתה מניח שאת זה יש לעשות בלימודים התיכוניים.
דן זסלבסקי
בתהליך כולו באיזה שלב כל בוגר אצלנו, צריכה לעמוד לו הזכות למוד משלח יד בתנאים שהוא יכול לעמוד בהם.
היו"ר זבולון אורלב
הכשרה מקצועית?
קריאה
גרמניה.
דן זסלבסקי
לא רק גרמניה.
היו"ר זבולון אורלב
הואיל והייתי שר העבודה והרווחה האחרון, אני יודע שתקציבי הכשרה מקצועית.
דן זסלבסקי
האנשים שבאו לקצץ את זה נעצרו לחישוב מה הם עושים?
היו"ר זבולון אורלב
מה קשורה הבעיה הכללית הזאת לענייננו?
דן זסלבסקי
על זה היה ויכוח. כשמדברים על מו"פ, מדובר על מחקר ופיתוח. הייצור והייצוא שלה מוגבל במספר האנשים, שזה אנשים עם מחשבה טכנית.


כוח האדם הזה בנפשנו. פרק שלם הוצג במולמו"פ, עבר והתקבל, ואנו ב-29 בחודש עומדים להציג שני פרקים גדולים מאוד.
היו"ר זבולון אורלב
לא קיבלו הכשרה מקצועית, זה אומר שיש מחסור.
דן זסלבסקי
אברהם מיכאלי: מכונים כאלה?
היו"ר זבולון אורלב
שאם היו עוד אלף בעלי הכשרה טכנית, היה מקבל אותם לעבודה. יש בעיה של מחסור במקומות עבודה.
ישראל זיידרמן
היו"ר זבולון אורלב:
היו"ר זבולון אורלב
תודה רבה. חנה ויניק, בבקשה.
חנה ויניק
בתקופתו של אורלב כמנכ"ל- -
היו"ר זבולון אורלב
חנה ויניק: היה גם חבר בה. אם היו מיושמות ההמלצות, אולי היינו היום מדברים בצורה אחרת.


בעיקרון, אני ברקע שלי בוגרת הטכניון, לושה תארים.
היו"ר זבולון אורלב
לא יודעים חשבון, וההמלצה היתה שיהיו מורים מקצועיים לחשבון בבית הספר היסודי. אם בבית הספר היסודי השפה המתמטית לא נרכשת כראוי, זה מזמין את הכישלונות בהמשך הדרך. אגב, זה לא מיושם עד היום.
חנה ויניק
אני לא רוצה להיכנס לדיון שיהיה בשבוע הבא ולפרוס נתונים, לפני כשנה וחצי, שכל מדע ואכנולוגיה מחייב כוח של טכנאים והנדסאים.


תלמידים גם מקצועות מדעיים ברמה מורחבת וגם מקצועות טכנולוגיים. מבוססות מדע, כלומר תלמידים מחויבים, והנפוצים שבהם זה בתחומי הנדסת חשמל, מכונות, שזה כוח האדם העתידי שאנו מדברים, כי הוא חסר.


אינה מייעדת לחינוך מקצועי, אך היא מעניקה השכלה שמשתכמת, למי שממשיך במסגרת י"ג י"ד. או במכללות אחרי שירות צבאי.


היום אנו ערים למצוקה לכוח, התאחדות התעשיינים צועקת קבל עם ועדה, זה תומך באמירות שהשמיע דן. מנסים למצוא פתרונות שמעוררות את המגמה שהיתה בתקופתו של אורלב.
מאיר צדוק
אני חושב שהדבר הקריטי, ואתה מכיר את המערכת מכל הצדדים – לא ייתכן שקם גוף שכולל בו מבכירי שיושב-ראש הוועדה שלו הולך לאגף תקציבי במשך שנתיים-שלוש ואין לו. הייתי בהקמת הוועדה, אני עוד מעט נכס מוזיאוני. זה מביך. היתה החלטה של כנסת ישראל, מוכרחה להיות החלטה ממשלתית מסודרת. בצורה הפגנתית ולעזוב. לא ייתכן שהם קיבלו תקציב לחד-פעמי.


אני יודע מה הם חושבים, זה שבשביל מה אנו דנים? בתור אחד שאחראי על ההפעלה, אנו מארחים אותם ונמשיך לארח אותם, אתה מקים גוף כזה, בורה כזאת או אחרת מפנימה, פעם אחת מכל הניסיון. יש ניסיון, יש בעיות חוץ, אבל מוכרחה להיות הפסקה של. הישיבה היחידה שהקדיש שתי ישיבות ממשלה ודנו לא במשבר השכר- -
היו"ר זבולון אורלב
מאז הישיבות שאתה מדבר ממשלת ישראל לא ישבה עם בכירי המדענים של מדינת ישראל.
מאיר צדוק
קם גוף כזה. דן והגוף הזה ימשיך להיות מקבץ נדבות, אין מילה אחרת, זאת תעודת עניות. תמיד קל לתקוף את האוצר, מוכרחה להיות החלטה ממשלתית מסודרת. כל השיחה הזאת חסרת-תכלית. לא ניתן לכתוב דוח רציני, גם דן היה צריך לומר, בחודש-שניים, זה קריטי.
היו"ר זבולון אורלב
תודה. מינה, שר המדע והטכנולוגיה ממונה על המועצה. מה הכוונות?
מינה טייכר
להעביר את המועצה למחקר ופיתוח, שתהיה תחת אחריות משרד המדע מתוך הכוונה שסמכות ואחריות צריכה להיות תחת אותו גג. שכולל אנשים כל-כך בכירים. כל העבודה יכולה מאוד לעזור.


מה שהוא אמר על התקציב, הוא דייק.
היו"ר זבולון אורלב
אתם הרשות המבצעת, הנושאים באחריות.
מינה טייכר
הוא דרך שר החינוך.
היו"ר זבולון אורלב
תחת שר המדע.
מינה טייכר
את שאלה אחרת. אם השר האחראי הוא שר המדע והתקציב האחראי הוא שר החינוך, זה לא יהיה פה ולא יהיה פה.
היו"ר זבולון אורלב
הוא צריך לדאוג שיהיה תקציב.
מינה טייכר
השר מאוד מעוניין לעשות את זה, אבל. לפעילות המועצה יפעלו אותם עובדי האקדמיה ובפיקוחו. במסגרת הצעת התקציב שלה הצעה לתקציב המועצה. יאושר במסגרת תקציב האקדמיה.


גם העניין הזה, גם שם יש אי-בהירות, ויכול להיות שצריך לעשות תיקון כולל.
היו"ר זבולון אורלב
אם כך, למה האקדמיה לא ביקשה את התקציב?
מאיר צדוק
השאלה ההטכנית אינה משמעותית.


העבירו הרבה גופים קטנים בחוק שהחזירו את כל הדברים האלה, לא החזירו את האקדמיה וגם לא את רשות הספורט.
היו"ר זבולון אורלב
פורמלית מי שממונה עליכם הוא שר המדע.
מאיר צדוק
ממונה עליכם. זה היה יכול לגרום לבד לחברי האקדמיה.


כשבדקנו את כל הסעיפים, בתפישה ההיסטורית, ושניה תחת שר החינוך, כי לא עוסקים בפיתוחים ולא היו צריכים להיות שייכים .
גורי זילכה
וגם זבולון המר, זה עבר, וות"ת העבירה את זה לאקדמיה למדעים. במסגרת שיעקב זיו וחבר הכנסת מיקי איתן, הם רצו לעשות שוב נתק, כמו שיש נתק של ות"ת בהסכמת משרד החינוך, רצו לשכל גם את המודל הזה, ואמרו: אי לכך נעביר את זה, יהיה ביחד, אבל זה נפרד. זה נשמע כמו לקונה, אך הלקונה הזאת עובדת כבר שלושים שנה, והיא עובדת.
מינה טייכר
ואין תקציב.
גורי זילכה
של האוצר. הבעיה היא לא בפרוצדורה אלא במהות.
היו"ר זבולון אורלב
אין בעיה.
דן זסלבסקי
עקרונית עדיף היה שגם האקדמיה וגם מולמו"פ יהיו גופים כמו הלשכה המרכזית לססטיסטיקה, ואין לו. לפני כמה חודשים היה מאמץ לעשות זאת, והיו כמה שנרתמו לזה, מיקי איתן ביניהם. כולם אמרו: בואו נעביר את זה למשרד ראש הממשלה. איני יודע איפה זה עומד היום.
היו"ר זבולון אורלב
כל הגופים הנסמכים על משרד ראש הממשלה, מהניסיון שלי- -


הקיצוצים הם משרדיים. יקצצו ממשרד ראש הממשלה, אך אף אחד לא רואים מה מקצצים שם. כל העולם רואה, וזה לא פשוט.


מי אחראי שיהיה תקציב למולמו"פ – על הות"ת?
מינה טייכר
כמו שסעיף 17 יים, שר המדע לא יכול, ידיו כבולות בגלל סעיף 17.
היו"ר זבולון אורלב
מה המשמעות ששר ממונה על ביצוע חוק, שהוא לא יכול לעשות? אולי צריך.
מינה טייכר
לשר המדע אין זכות לומר לאקדמיה: תכניסי בתקציב.
היו"ר זבולון אורלב
המשמעות העיקרית על ביצוע חוק, הדבר הראשון הוא התקציב.
מינה טייכר
כתוב: האקדמיה תגיש בהסכמת יושב-ראש המועצה. לשר המדע אין שליטה על תקציב האקדמיה, וטוב שכך.
דן זסלבסקי
זה לא מונע משר המדע לעשות שתדלנות.
היו"ר זבולון אורלב
תסכימי אתי שמבחינת מדעי המדינה צריך שיהיה שר שמופקד על כך שיהיה תקציב למולמו"פ. מי השר הממונה האחראי על כך שוועדת המדע יכולה להזמין אותו ולומר: , או האם זה שר החינוך והתרבות, כי הוא הממונה על חוק ההשכלה הגבוהה?
מינה טייכר
יש באג בחוק. נניח ששר המדע משיג תקציב של 3 מיליון דולר, איפה הוא מקצץ, גם האקדמיה במסגרת תקציבה מחליטה מה שהיא רוצה.
היו"ר זבולון אורלב
זה טיעון חלש, כי אם שר המדע שהשיג 3 מיליון דולר, והאקדמיה תוריד סנט אחד, בפעם הבאה שר המדע יהרוג אותה לגמרי. זה גנבה.
מינה טייכר
אבל בסופו של דבר כשקראו היועצים המשפטיים את החוק, את הכסף בשלב זה- -
היו"ר זבולון אורלב
הוא צריך להשיג 10 מיליון ₪ שיהיה צבוע בות"ת ב-10 מיליון ₪.
מינה טייכר
צריך לשנות את החוק כדי שזה יעבוד. צריך 17 צריך להיות שהתקציב יוגש במסגרת תקציב משרד המדע.
דן זסלבסקי
מה זה משנה? הוא יכול ללחוץ על זה.
היו"ר זבולון אורלב
בהשכלה הגבוהה זה לא כך.
מינה טייכר
בהשכלה הגבוהה זה המקום היחיד שיש אוטונומיה, כי אז יש אוטונומיה.
היו"ר זבולון אורלב
מינה טייכר: צריך לחשוב שזה יהיה חכם, שלא יצטרך לעשות עוד שינוי בעוד שנתיים.
היו"ר זבולון אורלב
מה נכון שיהיה?
מינה טייכר
נניח שהיה פה יועץ משפטי, אין עניין של כמות כסף בחוק. זאת הבעיה של המדינה.
היו"ר זבולון אורלב
מה, לדעתך, נכון שיהיה תחת האקסיומה שהמולמו"פ מנותק מאחריות ישירה של שר כדוגמת אקדמיה ות"ת?
מינה טייכר
אם רוצים שזה יהיה מנותק, זה לא כל-כך משנה. כל החקיקה בכנסת צריכה להיות.
היו"ר זבולון אורלב
לאף חוק אין סעיף תקציבי שאומר: ביצוע החוק הזה כרוך.
מינה טייכר
מה אומר אגף תקציבים? אני לא מחויב.
היו"ר זבולון אורלב
הוא מרגיש שהוא לא מחויב, כי אין אף אחד שאחראי.
מינה טייכר
שייקחו את זה מהתקציב של האקדמיה.
היו"ר זבולון אורלב
הבעיה היא שאין שר שמרגיש עצמו – אין לה מה לומר.
מינה טייכר
היא יושבת-ראש מל"ג ולא יושבת-ראש ות"ת.
היו"ר זבולון אורלב
היא תילחם בכל הכוח.
מינה טייכר
זה אותו דבר. פה יש שר ממונה, צריך אחידות.
היו"ר זבולון אורלב
אני מסכים שהנושא הזה אקוטי, ואנו בהקדם האפשרי נקיים דיון. אני מבקש שבדיון הזה יהיה לפחות רמה של סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, יוסי גורדון, שתהיה האקדמיה, ושבמשרד המדע לפחות יהיה המנכ"ל, רצוי השר, וצריך שיהיה גם ראש הות"ת, שיהיה גם סגן ראש המל"ג, יו"ר האקדמיה ברמה הגבוהה ביותר, מנחם ומאיר. אנו מחפשים את יועץ השרה להשכלה גבוהה. מי שיגיד שהוא לא בא, נסדר גם בכל הוועדות האחרות שלא יקבלו אותם, או שאבקש מיושב-ראש ועדת הכספים לעשות ישיבה משותפת של ועדת המדע עם ועדת הכספים.
דן זסלבסקי
הערה ארגונית; חשוב מאוד שתהיי בקשר עם פרידה, כי כרג יש בירור של העניין בדרך אל שר האוצר כדי לממש את הדבר הזה.
היו"ר זבולון אורלב
תמשיכו לעבוד במסלול שלכם, אני אעבוד במסלול שלי, וכמו שסידרנו את החדר, נסדר את זה.
דן זסלבסקי
יש לי הרגשה שהבעיה המרכזית, הם עדיין לא הפנימו את חשיבות הנושא.
היו"ר זבולון אורלב
אני מכיר אותם, והכסף הוא הנושא פה.
מינה טייכר
ששם יש יותר מדי כסף.
פרידה סופר
נמצא כאן חבר המולמו"פ, פרופ' יצחק שהגיע מאוניברסיטת בן-גוריון והגיע לפני חצי שעה.
היו"ר זבולון אורלב
פרופ' למה אתה?
יצחק פישוב
ביו-פיזיקה.
אמנון עינב
וגם לא בכנסת, הנושא הזה אף פעם לא היה. הנושא של הכשרות כוח אדם, כל אלה נושאים, שאני חושב שצריכים לעלות לדיון ברמה של ממשלה וגם ברמת הכנסת.
היו"ר זבולון אורלב
רמת הכנסת, אנו הכתובת, ונקיים. אני אחראי ברמת הכנסת למעמד המדע והטכנולוגיה. לרמת הממשלה איני אחראי, אני יכול לבקר את הממשלה, מדוע אינה עושה.
אמנון עינב
לדעתי, חשוב לבקר את הנושא הזה.
היו"ר זבולון אורלב
רשמנו לפנינו דיווח מפורט של פרופ' דן בקשר לפעולות המולמו"פ. הדוח המלא יוגש לוועדה כמתחייב מהחוק, אני נותן לכם עד חודש ימים. בעקבותיו נקיים דיון נוסף.


הוועדה הופתעה מהיוודע כי בתקציב 2006 לא הוסדר התקציב הראוי למולמו"פ, הוועדה סבורה כי בנתונים אלה קיימת סכנה מוחשית לאי-ביצוע החוק ואי יכולת המועצה לתפקד. כן החליטה לקיים דיון מיוחד כדי להבהיר מי השר האחראי לתקציב המועצה, מי אחראי שיהיה תקציב מועצה בהשתתפות כל הגורמים הנוגעים בדבר. אני מבקש שזה יהיה במושב הזה.


במאמר מוסגר אני אומר ליועץ המשפטי, היה פה ויכוח, מי השר האחראי, כי א התקציב הוא . שרת החינוך, האם היא אחראית על המולמו"פ, הוא שר המדע והטכנולוגיה. יש פה בחלגאן. נקיים על זה דיון עם משרדי החינוך, המדע, האוצר, המשפטים.
פרידה סופר
אני מציעה להזמין את עדנה הראל.
היו"ר זבולון אורלב
אני מבקש לומר לי מראש מי לא בא. ככל שיהיה צורך, יזום יושב-ראש הוועדה ישיבה משותפת עם ועדת הכספים.


תודה רבה, הישיבה נעולה.

הישיבה ננעלה בשעה 13:50.

קוד המקור של הנתונים