PAGE
12
ועדת הכספים
4.6.2006
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול
מישיבת ועדת הכספים
שהתקיימה ביום ראשון, ח' בסיוון התשס"ו – 4 ביוני 2006 – בשעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 04/06/2006
פרק א': מטרת החוק, הצעת חוק הסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2006), התשס"ו-2006, חוק התקציב לשנת הכספים 2006, התשס"ו-2006
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2006), התשס"ו-2006 (מ-236) – הצבעות; הצעת חוק התקציב לשנת 2006, התשס"ו-2006 – הצבעות
נכחו
¶
חברי הוועדה: יעקב ליצמן – היו"ר
חיים אורון
זאב אלקין
אלי אפללו
אבישי ברוורמן
מוחמד ברכה
אלחנן גלזר
משה גפני
מגלי והבה
אבשלום וילן
יצחק וקנין
יצחק זיו
שי חרמש
שלי יחימוביץ
אביגדור יצחקי
סופה לנדבר
אמנון כהן
ישראל כץ
סטס מיסז'ניקוב
יעקב מרגי
מיכאל נודלמן
אורית נוקד
ניסן סלומינסקי
ראובן ריבלין
מוזמנים
¶
יוסי גורדון, סגן ממונה על התקציבים, משרד האוצר
הראל בלינדה, משרד האוצר
קובי הבר, משרד האוצר
רביב סובל, משרד האוצר
רשמת פרלמנטרית
¶
הדס דויטש
הצעת חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2006), התשס"ו-2006 (מ-236) – הצבעות; הצעת חוק התקציב לשנת 2006, התשס"ו-2006 – הצבעות
היו"ר יעקב ליצמן
¶
שלום רב, אני מתכבד לפתוח את הישיבה.
אנו מדברים על חוק התקציב וחוק ההסדרים. אני מבקש מיוסי גורדון, סגן הממונה על התקציבים, שיסביר את השינויים של התקציב שהתפרסמו באינטרנט.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
הצעה לסדר;
חברת הכנסת יחימוביץ, אני מבקש שוועדת הכספים יבקרו אצלך בלשכה, נבדוק אם המחשב שלך עובד.
אבישי ברוורמן
¶
הערה לסדר, מתוך ההערכה שלי ליוסי גורדון ולקובי הבר; כשמגישים שינויים בכל פורום של דירקטוריון, מסבירים מה השינויים המרכזיים.
שלי יחימוביץ
¶
גם עם יושב-ראש הקואליציה דובר על מסמך רזה, קטן, ממצה, שיש בו כל השינויים שהוכנסו בתקציב בעקבות ההסכמים הקואליציוניים. עד שלא אבין ואראה בדיוק מה שונה בתקציב, אני לא אוכל להצביע בשבילו.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
גורדון יסביר. היה מקובל שמביאים ספר עבה. הם הכניסו את זה לקובץ, כך נאמר לי. אם מישהו אומר שזה לא נמצא, אנא להודיע לי. את צודקת, שצריך הסבר. לפי ההסבר הזה, בהחלט יש לך הזדמנות להגיש הסתייגות עד הלילה ב-22:00.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אני לא אתכם. לא אדחה את ההצבעה, היא תהיה עוד מעט. יוסי גורדון יסביר את הדברים, בבקשה. בלי נדר, אני מתחייב לתת לחברי הוועדה עותק בתוך שעה וחצי, במקום להוציא מהאינטרנט.
יוסי גורדון
¶
ביום שלישי קיבלה הממשלה החלטה לקיצוץ של כמיליארד ש"ח בתקציב המדינה, מיועד לממן רשימה ארוכה של נושאים שתכף אציג אותם אחד-אחד. עיקר ההפחתה, 510 מיליון ש"ח, זה בתקציב הביטחון. יתרת ההפחתה היא בסדר גודל שונה בין המשרדים. הבסיס שנלקח היה בסיס של 5% מתקציבי הקניות הפנויים של המשרדים, למעט תקציבי רווחה, בריאות, רשויות מקומיות וחינוך. לגביהם לא היה שינוי בתקציב, זאת היתה החלטת הממשלה.
מה הכסף הזה מימן; לשכת השר לענייני גמלאים, בהתאם להסכם הקואליציוני – 7.5 מיליון ש"ח, הכל בהתאם להסכם הקואליציוני שנחתם והונח כשהקימו את הממשלה הזאת. אין פה הסכמים חדשים, הכל נושאים ישנים.
ראובן ריבלין
¶
לא ידוע לי שוועדת הכספים ביקשה את זה. יחד עם זה, אם משרד מבקר המדינה ביקש, והאוצר מצא שזה נכון- -
הראל בלינדה
¶
האוצר לא מצא שזה נכון. הוועדה מצאה שזה נכון. היחיד שמבקר את המבקר הוא ועדת הכספים, וועדת הכספים אישרה את תקציבו. תקציב המבקר שהוועדה אישרה גבוה- -
יוסי גורדון
¶
תקציב הבחירות הוגדל ב-98 מיליון ש"ח, בהתאם למה שקבעה ועדת הבחירות המרכזית. תקציב משרד המשנה לראש הממשלה הוגדל ב-60 מיליון ש"ח. זה לא הופיע בתקציב המקורי.
יוסי גורדון
¶
משרד המשנה לראש הממשלה - 60 מיליון ש"ח. ילדים במצוקה – 100 מיליון ש"ח, בהתאם להסכם הקואליציוני עם ש"ס. מבני דת – 85 מיליון ש"ח בהרשאה ו-20 מיליון ש"ח תקציב. הפחתת אגרות ההשתתפות העצמית לחולים כרוניים 60 - 10 מיליון ש"ח. העלאת שכר המינימום – 205 מיליון ש"ח. תוספת לתקציב התרבות – 130 מיליון ש"ח. מורים חיילים – 5 מיליון ש"ח.
יוסי גורדון
¶
תרבות זה סיכום של שר החינוך הקודם עם שר התרבות הנוכחי.
מכסות של תלמידים בפנימיות – 5 מיליון ש"ח. תרבות תורנית – 15 מיליון ש"ח. נוער חרדי מנותק – 20 מיליון ש"ח. קניית שירותי אשפוז במוסדות גריאטריים – 11 מיליון ש"ח. השלמת עלות סל בריאות לשנת 2006 – 190 מיליון ש"ח.
חיים אורון
¶
יש סעיף אחד שאני רוצה לשאול עליו, ויש סעיף אחר שאני רוצה להתייחס אליו; באחד ההסכמים, אני חושב של מפלגת העבודה, הופיעה תוספת לתנועות הנוער, ולא הזכרת את זה.
חיים אורון
¶
אני יודע שחגגו הרבה על ההסכם הזה. הסבירו לי: תראה לכמה הישגים מגיעים, אז איפה הכסף? היות שהייתי מעורב, באמצע השנה היתה פה ישיבה, שאמרו לי שגם ב-2006 תהיה תוספת, אני שואל שאלה אינפורמטיבית. השאלה הזאת לא פולמוסית. כשמזכירים את תנועות הנוער, משתוללים ושואלים היכן הכסף שהובטח להם, ודיברו אתם על 35 ועל 55 מיליון ש"ח בשתי תקנות - אחת בשש"ש, כלומר שנת שירות שלישית, ואחת בתקציב תנועות הנוער – אגב, מדובר על כל תנועות הנוער.
אני לא הולך לעשות פה עכשיו סיבובים על כל הדבר הזה, שיש בו, לדעתי, גם עיוות גדול, גם מידה של שחיתות. השחיתות נובעת מזה שיש פה תקציבים ייחודיים לכל דבר ועניין, והחזרתם את הייחודיים בצינור, שפעם בזרזיף היו עוברים, ויש פה עשרות אם לא מאות מיליונים שמסומנים ייחודי.
קובי, ביקשתי, וסמדר נתנה לי מהנתונים שלכם גם ב-2004 וגם ב-2005, יש פה סעיף בור מאוד גדול, קוראים לו תשלומי ריבית ועמלות. אתם מבקשים 36 מיליארד, ב-2005 מבצעים 90%. פה 10% זה 3 מיליארד ש"ח. זה לא סעיף זניח. ב-2004, אלה היו שתי שנים קשות, היה ביצוע של 87%, זה פער ב-2004 של 4.5 מיליארד ש"ח. אני מוכן להמר על פרומיל מהפער שיש בתקציב הריבית של השנה הזאת, שהוא בסדר גודל דומה, אני הייתי מוכן להמר על אופציה של פרומיל. אם אני טועה, אני לא יודע מאיפה אביא לכם את הכסף... לדעתי, אני לחלוטין לא מסתכן. זה סעיף בור ידוע.
אם החשב בקיבוץ שלי היה מגיש תזרים על החזרי חוב וריבית בפערים של 10% ו-15%, מזמן היו מפטרים אותו. פה לא מפטרים את החשב – אגב, זה לא החשב, כי אם אני זוכר נכון מהמכתבים שהוא שולח, גם הוא טוען שזה מוגזם. לכן אני מציע להקטין את התקציב הזה בחצי מיליארד ולא לקצץ.
אבישי ברוורמן
¶
אנו מתייחסים פה לכל תהליך התקציב. יש פה בעיה, וכולם יודעים אותה; יש לגבי התהליך, לגבי הצגת הדברים – מכיוון שיש אנשים רציניים באוצר, אני יודע שיש אנשים בעבר שביקשו את זה כבר, שגם מצד ועדת הכספים וגם מצד האוצר, כדי שלא נגיע למצב כמו שהיה השנה עם עודפי הביצוע, שנציגי המשרדים השונים המתוקצבים, עודפי התקצוב, יופיעו בפני ועדות הכנסת השונות, ידווחו על הנושאים האלה, משרד האוצר ידווח לוועדת הכספים בחלוף 180 יום מקבלת החוק על אופן מימושו על-ידי המשרדים, כל נתוני השיעור הביצוע של התקציב של המשרדים יבואו לפנינו, כדי שלא נחזור שוב למצב היום, שיש לנו כאלה עודפי תקציב.
הצעתי את זה בתור הסתייגות, המטרה שלי היא שתהיינה תוצאות, שלא נשב פה שוב בעוד שלושה חודשים, ונשב שוב לקראת הסוף עם כל הניירות האלה שאף אחד לא מבין ועם עודפי תקציב, ועם ישראל יישב בחוץ עם החולים והקשישים ויתלונן. ביקשתי מקובי שיהיה כאן, האם לקובי, לאור ההסתייגות הזאת, יש פתרון - אני מבקש שהאוצר ייתן לנו את כל הדיווחים כל רבעון או שליש. מצד שני, אני מתחייב עם האנשים האחרים שנשב כאן ונתכונן לדיון אמיתי, כדי שלא נחזור על העניין שקיים כרגע.
קובי הבר
¶
אתחיל מהסוף, ואז אענה גם להערתו של חבר הכנסת אורון; משרד האוצר מוכן, ואתם תגדירו לנו את הזמנים – רבעון זה קצר מדי, כי אין לנו מספיק נתונים, אבל שליש שנה, אנו מוכנים להיות פה, להציג לכם את הדברים הבאים: את קצב ההוצאה הכללי, את ההכנסות שהיו לנו עד אותו מועד, אם יש לנו שינויים בהערכות המקרו-כלכליות שלנו ואת הביצוע בחתך המשרדים השונים. זה מה שאני כמשרד האוצר יכול לעשות ברגע שהוועדה רוצה אותנו בדברים האלה. בתתי-נושאים, האם הפרויקט במשרד זה או זה יצא, אתם תצטרכו לזמן את המשרדים בעסק הזה.
ישראל כץ
¶
הקיצוץ והתוספות לא מבטאים מדיניות – זה מעל מיליארד שקלים. מדיניות רחומה שתגיע לשכבות שהדבר צריך להגיע אני לא רואה כאן בסעיף אחד אפילו. אני לא נגד, אגב. אני חושב שגם לחינוך חרדי צריך להתייחס בצורה רצינית וגם לשאר הדברים, אבל לא בדרך הזאת. זה יותר טלאים. אי-אפשר לפטור את הממשלה מאחריות דרך סגירת הסכמים חלקיים עם מפלגות – אני לא בטוח שההסכמים טובים אפילו מבחינת המפלגה. סכום כל-כך גדול היה צריך להיות גם בקיצוץ הרבה יותר מכוון וגם בחלוקה הרבה יותר מכוון.
דבר שני, שמעתי כאן את הפרט הזה של הקמה נוספת של משרד המשנה לראש הממשלה. נדמה לי שגם בממשלה הקודמת הקימו לו משרד. 60 מיליון ש"ח היה מיותר אז ומיותר עכשיו. 60 מיליון ש"ח, בהערכה שהממשלה תוציא את ימיה, זה מעל רבע מיליארד ש"ח. גם אם לא יקימו את המשרד ולא ייתנו שקל אחד, לא תיגרע פעילות אחת. כלומר לוקחים כאן, אני לא יודע על סמך מה, בצורה שהכל ילך, כנראה, לכוח אדם, לא לשום פעולה, באים לחברי ועדת הכספים, לא מפרטים, אנו נדרשים בלי שהתכוננו – כנראה, אין כאן סעיף של נושא חדש, כי זה לא במסגרת חוק, אני חושב שזה לא חל כאן, אם כן, זה באמת נושא חדש, אשמח לקבל אחר-כך הבהרה משפטית לעניין – אומרים פה לחברי ועדת הכספים: תקימו משרד חדש, בלי דיון, בלי הצגת יעדים, בלי פירוט, מה הולך לכוח אדם, מה הולך לגליל ולנגב.
הפרויקט האחרון שעשה המשנה לראש הממשלה, תוך כדי ויכוח אתי, שנבע בתחום המקצועי, לא הפוליטי, היה החזון שלו שהוצג רשמית: להפוך את ערביי רצועת עזה, את הפלסטינים, לחקלאים. החזון היה ניתוח מבריק: 100 אלף משפחות מונה האוכלוסייה הפלסטינית בעזה. לכל משפחה יש הרבה ילדים. מתוכם הוא לקח על עצמו לגרום לזה, זה כבר היה צריך להיות קיים, ש-50 אלף משפחות יעסקו בחקלאות. קניית החממות היתה המנה הראשונה של 4,000 דונם, שכולם, אגב, חרבות, וכל הפלסטינים שעבדו קודם, וחשבנו על פתרונות יצירתיים בלי קשר למחלוקת המדינית, כי היהודים עמדו להתפנות. הוא אמר שאת ה-4,000 דונם האלה הוא מסדר, יעבדו שם, להערכתו, 30 אלף פלסטינים. הסבירו לו שאין משמעות למספרים. היום ה-4,000 שעבדו כבר מזמן לא עובדים, והוא טען שיקים עשרות-אלפי דונם חממות. שאלתי אותו, הרי בכל העולם פחות אנשים יוצרים יותר חקלאות, איך תהפוך את המגמה בעזה? הוא יהפוך למעצמה חקלאית.
זה מה שעשה המשנה במשרד הקודם, בלי תוצאות, תוך גרימת נזקים, כי על סמך זה קבעו גם מדיניות ודחו הצעות אחרות. הוא קבע, למשל, שישאירו את המעברים תוך שליטה ישראלית בפלסטינים, הוא התנגד לביטול מעטפת המכס – כל זה במסגרת תפקידו. אני הצעתי לאפשר לפלסטינים להקים נמל, לתת להם, אם כבר אנו יוצאים משם, אני גם הצעתי לפנות את ציר פילדלפי, זה, לשמחתי, התקבל – כל הפעילות הזאת שהוא עשה במסגרת המשרד רק הזיקה, לא היתה שום תוספת תקציב מהמשרד שלו לגליל ולנגב. איך מביאים אלינו אנשי משרד האוצר ככה בדרך אגב הצעה להקים משרד ממשלתי חדש בעלות של רבע מיליארד ש"ח? אני מבקש לכתוב הסתייגות ולהעמיד את הסכום על אפס.
הלית מגידו
¶
הסתייגויות לתקציב הן דרך המחשב, הסתייגויות לחוק ההסדרים – אין שום בעיה, במהלך הדיון, בבקשה, לומר לי אותן.
אבשלום וילן
¶
קודם כל, יש לי שאלה; איך קרה פתאום, אנשי האוצר, שפתאום יש כספים ייחודיים מוסדרים? אומרים: 15 מיליון לטיפול בנוער חרדי מנותק. אני לא יודע מה זה בהגדרת תקציב קבוצה סגורה שנקראת "נוער חרדי מנותק". זה דבר שהוא בלתי-סביר בעליל, אני חושב שצריך לשנות את זה.
דבר שני, יוסי, אמרת שיש כמיליארד ש"ח קיצוץ תקציבי. ביום שלישי ב-14:00 נקבעה ישיבה של הוועדה המשותפת לתקציב הביטחון. האם באמת ביוני, עכשיו, ישיבה לששה וחצי חודשים יש קיצוץ- -
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אני לא קבעתי. קבע צחי הנגבי, שאמור להיות היושב-ראש של הוועדה הזאת. על-פי חוק, זה לא יכול להיות, כי חייב להיות חבר ועדת הכספים. אני לא יודע מי קבע ליום שלישי.
אביגדור יצחקי
¶
אני מבקש לדבר עם היועצת המשפטית של ועדת הכנסת. היא אמרה שאין שום מניעה, הנושא הזה הוא נוהג, זה לא דבר שהוא מחויב המציאות – מי יהיה יושב-ראש הוועדה.
אבשלום וילן
¶
אני קובע, שבעצם אתה מבקש מאתנו להצביע על תקציב שאינו קיים, כי לוועדה אין יושב-ראש. היא לא מסוגלת להתכנס.
שלי יחימוביץ
¶
קודם כל, אני רואה חוסר-התאמה בין שני סעיפים שכן הצלחתי לקלוט לבין ההסכם הקואליציוני; בסעיף 28 בהסכם הקואליציוני כתוב: הממשלה תפחית את אגרת ההשתתפות של הגופים מקבלי הבטחת ההכנסה הרוכשים תרופות למחלות כרוניות – דיברת על זה – ותקצה לשם כך סכום של 20 מיליון, ואילו אתה אומר: 10 מיליון ש"ח.
שלי יחימוביץ
¶
בסדר.
דבר שני, סעיף 27: הממשלה תגדיל ב-250 את מספר הקודים... ותקצה לשם כך סכום של 28 מיליון. איך הגעת ל-11?
שלי יחימוביץ
¶
יש כאן סעיפים שלא שמעתי התייחסות לגביהם; כל מה שאני קוראת עכשיו, כתוב: סכומי ההקצאה הממשלתית הנקובים לעיל באו במונחים שנתיים בשנת 2006 וייכנסו לתוקפם החל ביום חקיקת התקציב: הממשלה תקצה סכום של 200 מיליון ש"ח להגדלת קצבת הזקנה הבסיסית; הממשלה תבטל קיצוץ בשיעור של 1.5 שתבטל את קיצוץ- -
שלי יחימוביץ
¶
ותקצה לשם כך סכום של 130 מיליון ש"ח; הממשלה תגדיל את ההקצבה להשלמת הכנסה לקשישים ללא הכנסה נוספת בסכום של 75 ש"ח ליחיד – 200 מיליון ש"ח.
אביגדור יצחקי
¶
בינתיים אני מציע שבאי הכוח – ונמנה אותם: אלחנן גלזר, אמנון כהן ושלי יחימוביץ – ייפגשו בזמן הזה יחד עם יוסי גורדון, שיעברו סעיף-סעיף בהסכם הקואליציוני. אני מודיע בזאת, שאם יש מצב שכתוצאה מטעות או משהו מכוון או דבר כזה או אחר שמופיע בהסכם הקואליציוני ולא הופיע בהצעת התקציב, אני מתחייב שהדבר הזה יתוקן לאלתר גם אם נעבור את יום רביעי.
חיים אורון
¶
האם מותר לוועדה לשמוע את ה"תרגיל" – אני קורא לזה בעברית פשוטה – עם סל התרופות – מה מאוגוסט, מה מיוני, מה חצי, מה שלושת-רבעי? הוא אמר שחלק באוגוסט, רביב.
אביגדור יצחקי
¶
חבר הכנסת אורון, מאחר שאני יודע את התשובה לשאלה הזאת, אני אענה לך; כל מה שנמצא ב-464 מיליון ויש לו מועד הפעלה - יש מועד הפעלה, למשל, להרצפטין, ברגע שהוא יאושר - כל אלה נכנסים כבר עכשיו לעניין, וזה אחרי ה-360 מיליון; עלותם פחות או יותר 100 מיליון שקל, אני לא יודע אם זה בחצי שנה או לא בחצי שנה.
לעצם העניין, עכשיו ועדת הסל תתכנס עם תוספת התקציב שמגיעה ל-700 אלף, היא תשב ותחליט מה היא עושה אתו. כרגע יש לנו תרופות ל-464 מיליון שקל- -
ראובן ריבלין
¶
תשמע, ואז תקבל את ההצעה; אני רוצה להפנות את תשומת לבם של כל חברי הוועדה להתנהלות האוצר לפעמים, כאשר הוא נמצא בלחצים של הסכמים קואליציוניים. כשהוא רואה שהוא לא יכול לעמוד בלחצים האלה, והדברים משבשים את התקציב, הוא מבטיח הבטחות שאינן מתועלות לסעיפים תקציביים.
כל דבר כזה יוצר שתי בעיות; אחת, ייתכן מאוד שהאוצר מבטיח הבטחה שלא תקוים, כי בסופו של דבר, אם למשרד לא יהיו קריטריונים כיצד הוא מחלק את הכסף, באותו רגע הייעוץ המשפטי של המשרד אומר: עצור, אי-אפשר לחלק, כלומר נוצר מצב שבו יש הבטחה שלא מקוימת. זה לגבי אלה שהבטיחו להם.
ראובן ריבלין
¶
עד כאן התקפת הקואליציה, עכשיו אני עובר לאופוזיציה.
אם אכן הכספים הם ייעודיים ונכנסים במסגרת תקציב, יש כאלה שאנחנו לא יודעים מה הקריטריונים לגביהם, איך הם יחולקו. אני עד היום לא יודע, למשל, איך שינוי חילקה את ה-700 מיליון ש"ח שקיבלה, והאם זה עבר קודם כל ועדת קריטריונים. לי נוח לקחת את שינוי כי - -
אלחנן גלזר
¶
אני מייצג את סיעת הגמלאים פה. בהסכם הקואליציוני שלנו יש עשרה סעיפים. החבר פה הזכיר ארבעה בלבד. מה קורה עם הששה הנוספים?
סופה לנדבר
¶
אני רוצה להבין; 7.5 מיליון זה לאותן עמותות שאז שר הבריאות אמר שהוא לא יכול להעביר את זה ישירות למשרד הבריאות לתרופות, אז כדי למצוא את הדרך העבירו את זה לעמותות, והעמותות יחלקו את זה.
סופה לנדבר
¶
ככה דובר. זה מה שאמר שר הבריאות.
שנית, אני מרגישה מאוד לא נוח, אני מבינה שגם חברי כנסת אחרים מרגישים לא נוח. הרי לפני כמה ימים היתה כאן שביתה של חולי הסרטן, כשלא היו כספים, ופתאום יש, כדי לחלק בין מפלגות.
יש עוד דבר שגורם לי להרגשה מאוד לא טובה; אנו הרי מדינה קולטת עלייה. איפה יש כסף לקליטת עלייה?
היו"ר יעקב ליצמן
¶
גברתי, זה היה בדיון עם שר הקליטה בשבוע שעבר.
תודה רבה. נעשה הפסקה, נקבל את ההצעה של אביגדור יצחקי.
(הפסקה)