ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 30/05/2006

סעיפים 19, 20, 21 (1) שבפרק ז': איכות הסביבה בהצעת חוק הסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2006), התשס"ו-2006 - תיקון חוק הפיקדון על מכלי משקה וחוק שמירת הניקיון

פרוטוקול

 
PAGE
22
ועדת הכלכלה

30.5.2006

הכנסת השבע עשרה





נוסח לא מתו
מושב ראשון

פרוטוקול מס' 15

מישיבת ועדת הכלכלה

יום שלישי, ג' בסיוון התשס"ו (30.5.2006), שעה 10:00
סדר היום
סעיפים 19, 20, 21 (1) שבפרק ז' : איכות הסביבה בהצעת חוק הסדרים במשק

המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת


הכספים 2006) התשס"ו-2006 – תיקון חוק הפיקדון על מכלי משקה וחוק


שמירת הניקיון
נכחו
חברי הוועדה: משה כחלון – היו"ר

רוברט אילטוב

יצחק וקנין

יצחק זיו

אמנון כהן

יורם מרציאנו

רונית תירוש
מוזמנים
אבשלום וילן
-
חבר כנסת

אביגדור יצחקי
-
חבר כנסת

יעקב מרגי
-
חבר כנסת

מיקי הרן
-
מנכ"לית, המשרד לאיכות הסביבה

גיא סמט
-
עוזר מנכ"ל , המשרד לאיכות הסביבה

בני חנוך

-
המשרד לאיכות הסביבה

מוטי שחר
-
משרד האוצר

נטשה אפשטיין
-
אגף התקציבים , משרד האוצר

גולן קנטי
-
רשות ההגבלים העסקיים

אסתי מצא רום
-


גלעד אוסטרובסקי -
אדם טבע ודין

דניאל מורגנשטרן -
יועץ כלכלי וסיבבתי ויוזם חוק
יועצת משפטית
עו"ד אתי בנדלר
מנהלת הועדה
לאה ורון
רשמה וערכה
שלי עשהאל, חבר המתרגמים בע"מ

סעיפים 19, 20, 21 (1) שבפרק ז' : איכות הסביבה בהצעת חוק הסדרים במשק

המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת

הכספים 2006) התשס"ו-2006 – תיקון חוק הפיקדון על

מכלי משקה וחוק שמירת הניקיון
היו"ר משה כחלון
בוקר טוב, אני פותח את ישיבת ועדת הכלכלה, בנושא חוק ההסדרים, סעיף 19 לחוק פיקדון מכלי משקה, לפי נ"ט.


אנחנו קיימנו דיון בשבוע שעבר שלא הסתיים, אנחנו נסיים אותו היום, כולל ההצבעה. אני ביקשתי ממנכ"לית המשרד, להציג בפנינו את הדוחות של קרן הניקיון, סטאטוס מצב החשבונות ו - מדוע לא הוגשה עד עכשיו הבקשה לועדת הכלכלה למשוך כספים.


בבקשה גברתי המנכ"לית.
מיקי הרן
כמו שאמרנו בפעם הקודמת, אני חוזרת ואומרת, שבסך הכול אנחנו מגישים איזושהי הסדרה די טכנית מבחינתנו, לנושא הטיפול בכספים של חוק הפיקדון, כך שהוא יהיה חלק מקרן הניקיון ויאושר כפי שקרן הניקיון מאושרת, והמטרות תהיינה זהות כאשר מנינו את כל המטרות שאנחנו מוציאים עבורם את הכסף של קרן הניקיון וחוק הפיקדון.


להזכירכם, חוק הפיקדון זה קנס שמשלם תאגיד המיחזור, וקרן הניקיון אלה הם קנסות שמשלם מי שעובר על חוק הניקיון. כאשר בקרן הניקיון הקנסות הולכות ועולות, מחמישה מיליון ב-2002 עד כמעט עשרה מיליון ב- 2005, בעוד שבחוק הפיקדון זה בעיקר ב-2004 קנס חד פעמי גדול של תאגיד המיחזור.


אנחנו מצפים שאם תאגיד המיחזור יעבוד כמו שצריך, ואם ירחיבו את חוק הפיקדון כפי שצריך להיות למיכלים של ליטר וחצי, אני לא צופה בכלל שיהיה צריך כסף לחוק הפיקדון. במידה והוא יהיה, הוא צריך לשמש לאותן המטרות וצריך להיות לנו קל, יחסית טכני, להוציא את הכסף הזה. כאשר המטרות הן קודם כל אותן מטרות שהכנסת אישרה בעבר, והתוספות הן תוספות שלהם תשמש קרן הניקיון, שכולן כוללות את אותם דברים באופן כללי : תמיכה בהקמת תשתיות למיחזור ולניקיון רשות הרבים, הרחבת תחומי המיחזור לפסולות נוספות כמו צמיגים, פלסטיק, זכוכית ופסולת בניין, כמו כן תמיכה בפיתוח טכנולוגיות למיחזור, פעילות הסברה וחינוך בנושא מיחזור וניקיון, וכמובן הקמת תשתית להחזרה אוטומטית של מיכלי משקה, כאשר אנחנו שמים בצד לפחות עשרים מיליון שקלים, כפי שהכנסת ביקשה, לצורך המטרה הזו.


זאת אומרת אנחנו לא משנים את זה, אם מישהו חשב שהמטרה היא להשתלט על הכסף שהובטח למכונות או למיכון, לא, אנחנו בפירוש אומרים שהכסף הזה יישאר לצורך אותה מטרה שהכנסת ביקשה, שהועדה הספציפית ביקשה לצורך העניין הזה, והפעולות האחרות הם סיוע לרשויות מקומיות במימון איסוף מיכלי משקה גדולים, סיוע לרשויות מקומיות במימון הכנת תוכניות חינוך ברשות, לנושא חוק הפיקדון ומיחזור, סיוע להקמת מרכזי איסוף למיכלי משקה, על פי חוק הפיקדון, סיוע במציאת פתרונות קצה למיחזור זכוכית. כי מסתבר שפלסטיק אין בעיה, זה חומר גלם, בקבוקי זכוכית יש בעיה ואנחנו מוצאים את זה באתרי ההטמנה, למרות שזה אסור על פי החוק הקיים. בקבוקי זכוכית אני מתכוונת, אסור להשליך אותם. בקרה ומחשוב, זה תמיד, זה מובן מאליו, כל הנושא הזה דורש גבייה, בקרה וכו', זה טכני לחלוטין.


בעצם, הבקשה של שלושת הסעיפים האלה אומרת: אנחנו מבקשים להכניס את חוק הפיקדון לתוך קרן הניקיון, המטרות אותן מטרות, הכסף הוא אותו כסף, כאשר דווקא קרן הניקיון היא זו שאמורה לגדול וקרן הפיקדון כולנו מקווים שלא תגדל, אלא תעשה את מה שהיא צריכה בלי קנסות. שנוכל להוציא את זה על המטרות כפי שפרטנו אותן ונגיד אותן כמובן לוועדה, כדי שנוכל לדווח מפעם לפעם מה אנחנו עושים.


עד עכשיו למשל, למרות שאת קרן הניקיון כן יכולנו להפעיל, את חוק הפיקדון בכלל לא יכולנו. העברנו לוועדה בקשה לאשר לנו את מה שאנחנו רוצים לעשות ולא קיבלנו.
היו"ר משה כחלון
מדוע לא קיבלתם?
מיקי הרן
לא היתה כנסת, לא הספיקו לפני, דברים טכניים כאלה שבגינם אני צריכה קודם לעבור את ועדת הכלכלה. קודם קרן הניקיון אצלי, יש וועדה שביחד עם נציגי האוצר ונציגים נוספים של משרדי ממשלה נוספים, מחליטה לאן הולך הכסף.
אחר כך אני צריכה את ועדת הכלכלה, אחרי זה צריך את ועדת הכספים. זה מצב, שרצינו לעשות שימוש בזה ולא יכולנו, כמו השנה למשל.
לאה ורון
סליחה, ד"ר הרן, באיזה עניין באישור התקציב של ייעוד הכספים אתם צריכים אישור ועדת הכספים?
מיקי הרן
לא, אחר כך, כי זה הרי תקצוב, זה בכל מקרה יהיה בכנסת.
היו"ר משה כחלון
גם אם "ידלגו" עלינו?
מיקי הרן
גם אם ידלגו עליכם, אני צריכה עדיין ועדת תקציב. אבל זה בסדר, כל התקציב שלנו כך, יש היגיון.
לאה ורון
זה בתקציב המשרד, אבל האישור של ייעוד הכספים?
מיקי הרן
לא ספציפית, אבל בגלל שכאן אני כן צריכה ספציפית, אז זה כן נהיה ספציפי, כי זה אז לא נדון יחד עם כל התקציב וזה הופך להיות ספציפי, אז כן צריך ישיבה נפרדת על זה.
היו"ר משה כחלון
הבעיה שלך באופן עקרוני, עם האישור של ועדת הכלכלה, זה טכני.
מיקי הרן
נכון מאוד.
היו"ר משה כחלון
ומה תעשי בועדת הכספים אם יהיה אותו מצב?
מיקי הרן
ברגע שזה נכנס לתוך התקציב הרגיל שלי, זה לא מתעכב בכלל, זה עובר עם כל התקציב, וברגע שהתקציב שלי עובר, גם זה עובר, ואני יכולה לבוא ולדווח לוועדה שאכן אני עומדת במטרות, ביעדים כפי שהגדרתי אותם. אני מניחה שזה מה שיהיה, ברגע שמשרד מתחייב שזה מה שהוא עושה, אז זה מה שהוא עושה. יש לי גם עוד בקרות בנוסף למשרד האוצר. יושב עוד איתנו בקרן משרד הפנים ונציג ציבור. זאת אומרת גם שם יש לי עוד בקרה. זה בניגוד לתקציב הרגיל שלי.


להזכירכם, תקציב של המשרד לאיכות הסביבה, זה משהו קטן ולא מספיק לשום דבר ועניין, לכן פה יחסית, באופן יחסית בוודאי לתקציב שלנו, מדובר על כסף שמטרתו, אנחנו יודעים להראות ולהצביע על הישגים גדולים מאוד, שהכסף הזה הביא בשטח, למערכת החינוך. אתם יכולים לראות את אותם בתי ספר שקיבלו תו ירוק ועוסקים במיחזור ובניקיון, הצלחה אדירה. אתמול היינו בבת ים במקרה, אבל כל הזמן אנחנו רואים את זה, כי איכות סביבה זה גם פלטפורמה נהדרת לחינוך, לא רק לאיכות סביבה. כי כשאתה מתייחס לאיכות סביבה כמו שצריך, אז גם האלימות יורדת, אבל בוא נשים את זה רגע בצד, זה נושא שלם בפני עצמו.


למשל, הנושא של החינוך הוא קריטי מבחינתנו, כששחררו לנו את הכסף, השקענו את כולו בנושאים האלה, מיכלים לאיסוף בעיריות, המיכלים הגדולים שבהם אוספים גם את הבקבוקים הגדולים, גם בקבוקים – מרכזי איסוף .
לאה ורון
המתקנים והכלובים?
מיקי הרן
כן ומתקנים אחרים , תלוי, יש כל מיני. ואם יאספו פה גם סוללות וגם בנושאים אחרים שרלבנטיים, אני חושבת שזה יהיה נכון וזה יהיה ראוי וזה יהיה להשיג את המטרות של אותם דברים שאנחנו מדברים עליהם. זה לא דרישה לטיפול בזיהום ים, למרות שגם שם חסר לנו כסף. זה בפירוש דברים שקשורים למיחזור וניקיון.
רונית תירוש
אדוני היושב ראש, מה הסיבה בכלל להתנגד לחוק ההסדרים, זה נראה לי הכי נכון שבעולם. מה גם שהמשרד כל כך רוצה את זה. אם היה דיון מוקדם, אני לא הייתי בו, אז אולי יש פה איזה catch?
היו"ר משה כחלון
עדיין לא התנגדנו, אולי נתנגד.
לאה ורון
אולי מה שחברת הכנסת תירוש מבקשת, זה שיסבירו לה בכמה מלים, מה מוצע בחוק הזה בכלל.
מיקי הרן
ולמה בחוק ההסדרים.
לאה ורון
בוודאי. אולי פשוט ד"ר הרן, תסבירי לוועדה.
מיקי הרן
אני אולי אתחיל מהסוף, למה בחוק ההסדרים, כי מדובר פה בהחלט בהסדרה תקציבית מבחינתי, וזה הדבר היחידי שמתאים לחוק ההסדרים, בניגוד לכל שאר הסיפורים, אז אם שואלים אותי, קודם כל, לשם שינוי זו פלטרפומה נכונה.


עכשיו אני אסביר לך את הcatch, אני לא רואה בזה catch, אבל מישהו יכול אולי לראות בזה catch. חוק הפיקדון הטיל על אל"ה, שזה תאגיד המיחזור שאמור לאסוף את הבקבוקים. חוק הפיקדון במתכונתו הקיימת, הוא מכוון כלפי התאגיד הזה. לפי דעתי זאת טעות שצריך לתקן אותה, כי זה לא צריך להיות כך, זה צריך להיות מול היצרנים, המשווקים והאזרחים, מבחינת המזהם משלם. התאגיד הוא רק כלי שהיצרנים צריכים להפעיל אותו.


כיום זה עומד מולם והחוק כולו בנוי כלפיהם ואומר – אתם צריכים לעמוד ביעדים כאלה וכאלה. אם אתם לא עומדים, אז בעצם יש לכם הרבה יותר כסף, כי רק להזכיר לכולם, על הבקבוק יש עשרים וחמש אגורות, אם הציבור לא יחזיר אותו, זאת אומרת שהעשרים וחמש אגורות יישארו אצל התאגיד, לכן החוק אומר, תחזירו בבקשה את הכסף למשרד לאיכות הסביבה, כדי שהוא יעשה בו שימוש, לייעל את העניין של חוק הפיקדון, בדרך אחרת. נכון? זה כאילו הרעיון המקורי.


היות והם לא עמדו ביעדים, בעיקר בהתחלה, ייאמר לזכותם שהיום הם הרבה יותר קרובים, אבל בהתחלה הם לא עמדו. אם הם לא עומדים ביעדים, הם צריכים לתת כסף. בשנים הראשונות הם נתנו כסף ולכן נאסף הרבה כסף בקופה הזאת, אבל ועדת הכלכלה לא נתנה להוציא את זה, למה? הם אמרו תעשו בזה שימוש למכונות. זו הייתה אחת הבקשות. למה תעשו בזה שימוש למכונות? כי המכונות יאפשרו לקהל להחזיר.
היו"ר משה כחלון
נגישות, היא אחת הבעיות.
מיקי הרן
כן, בהחלט.
היו"ר משה כחלון
סליחה ד"ר הרן, הבעיה הגדולה ביותר, הכסף הזה יועד לכך שחוק הפיקדון ימשיך לעבוד. איך יעבוד? כרגע אם את באה ושמה מכונות, ויש נגישות, דבר שאין אותו כרגע והייתי מבקש מד"ר הרן לספר לנו על התשתיות שהקמתם לאחרונה, הרבה פעולות יפות.


אין היום נגישות לאנשים להגיע להחזיר את הבקבוק, אין.
קריאה
הסופר כבר כועס.
היו"ר משה כחלון
הסופר כועס והוא אומר לו תחזיר רק עשרים ואתה תבוא מחר, הכול ידוע. אני לא ראיתי גם כצרכן, יש שינוי משהו באווירה. אני גם לא רואה בניית תשתיות ואני לא רואה שום דבר בעניין הזה.
מיקי הרן
אתה צודק, אני רוצה להסביר.
היו"ר משה כחלון
לכן הכסף מיועד לכך, עכשיו מה קורה, זה בסדר גמור, לוקחים ממני עשרים וחמש אגורות, לצורך העניין הזה מס. אני מוכן לשלם עשרים וחמש אגורות, כדי שהנכדים שלי יחיו יותר טוב, שימחזרו פלסטיק. אבל הילדים שלי לא יחיו טוב וגם הלכו עשרים וחמש אגורות, זאת אומרת זה סוג של מס.


לכן פה, ד"ר הרן, באמת, בואי נאחוז את השור בקרניו.
מיקי הרן
בהחלט, אני אמרתי את זה, אני הצגתי את מה שאתה התחלת להגיד.
היו"ר משה כחלון
כמעט אישרו מיכלי משקה גדולים.
קריאה
אוי ואבוי, אפשר לסגור את המדינה.
קריאה
זה ממש שייך לחוק ההסדרים.
מיקי הרן
לכן, עכשיו אחרי שהצגתי גם את הבעייתיות של העניין, אומרים לנו אל תיגעו בכסף בכלל, תקנו בו מכונות.


אבל צריך להבין כך, אנחנו עשינו עבודה כלכלית, מאוד מסודרת, שאומרת : במצב הקיים היום, אין טעם לקנות מכונות, קודם כל, נתחיל בזה. לא אומר שלא נקנה, אבל הוועדה אומרת – א. מבחינה כלכלית בכלל לא ברור שמכונות זה הדרך הנכונה, יכול להיות שצריך להקים מרכזי מחזור, ואנחנו משקיעים כסף, יש פה עוד דוח, איך אנחנו משקיעים בנושאים האלה, לא מקרן הפיקדון, מהכספים של המשרד לאיכות הסביבה, להקמה של מרכזי מיחזור בבתי ספר וברשויות מקומיות, זה דבר שאנחנו עושים אותו. האזרח יכול לבוא למרכז מיחזור בתוך העיר, וזה כבר בהקמה ולהביא את זה.


במצב הקיים היום, זה נכון יותר מאשר מכונה. למה? כי מכונה אני צריכה לשים אותה בסופרמרקט, היום לסופרמרקט הוא לא בתוך ה"לופ" של החקיקה, כפי שאמרתי יש טעות גדולה מאוד בחקיקה, יש המצאה ישראלית מיוחדת במינה, שלא קיימת בשום מקום בעולם.
היו"ר משה כחלון
אתם מכינים חקיקה?
מיקי הרן
כן.
היו"ר משה כחלון
מתי?
מיקי הרן
הפצנו כבר למשרדים, ישנה חקיקה שאומרת בואו נגדיל את זה לליטר וחצי. תזכרו, האזרח בבית שלא לא מחזיק בקבוקים קטנים, איפה מחזיקים את הבקבוקים הקטנים? בחתונות, מסעדות.
קריאה
הציבור הדתי מחזיק בקבוקי יין ותירוש.
מיקי הרן
עזוב רגע יין ותירוש, אנחנו לא מדברים על זה, בפלסטיק, רוב הבתים בוודאי הציבור החרדי, מחזיק את הבקבוקים הגדולים. אנחנו יודעים לספר שדווקא בבתי הספר, במגזר החרדי, איסוף הבקבוקים הקטנים והגדולים הוא גדול מאוד.
היו"ר משה כחלון
את יודעת למה?
מיקי הרן
כי מקבלים את הכסף בחזרה.
היו"ר משה כחלון
מתי החקיקה אמורה להגיע?
מיקי הרן
שוב, זה הועבר והופץ למשרדי הממשלה.
היו"ר משה כחלון
הרי זאת חקיקה חיונית, חשובה.
מיקי הרן
חיונית ביותר, ועכשיו הכנסת היתה בפגרה כמה זמן, את מכירים את ה PRIORITIES, אנשים אומרים רגע, זה לא רלבנטי, נשים את זה רגע בצד עד שיבקשו עוד פעם.
היו"ר משה כחלון
אני ממש מציע לך, עצה ידידותית, לא להשתמש במושג הזה "פגרת כנסת" ו"לא הייתה כנסת".
מיקי הרן
בחצי השנה האחרונה, רק בחצי השנה האחרונה.
היו"ר משה כחלון
לא, בכלל באופן עקרוני.
מיקי הרן
ולפני זה?
היו"ר משה כחלון
עצה, משום שזה נימוק לא מוצלח במיוחד. כי הכנסת מטפלת במאות נושאים, לא רק בנושא שלך, אז אולי נוותר גם על הכנסת .
מיקי הרן
לא החוק כתוב.
היו"ר משה כחלון
אני מציע לא להשתמש בנימוק הזה, שוב, כיו"ר וועדה אני אומר לך את זה. אפשר להגיד או.קיי. , הכנסת בפגרות, אז לא צריך כנסת, אז תנו לנו לנסות הכול לבד.
מיקי הרן
לא, בוודאי שזה לא נאמר וזה לא הטיעון.
היו"ר משה כחלון
אני חושב שהנימוק הזה הוא לא נימוק מוצלח במיוחד.
מיקי הרן
זה לא נימוק, הנימוק הוא - - -,
היו"ר משה כחלון
לא, אמרת אחד הנימוקים.
מיקי הרן
לא, שאלו אותי למה החוק כרגע לא נמצא על שולחן הכנסת.
היו"ר משה כחלון
לא, אני מדבר על התחלת הדיון, את אמרת אחד הנימוקים שאת רוצה לדלג על ועדת הכלכלה, כי יש פגרות וזה מעכב.
מיקי הרן
לא, אני כן חושבת שאני צריכה לעבור לועדת הכלכלה כדי לדווח מה עשינו. כדי להראות בדיוק איפה ולמה, להיפך. אולי בועדת הכספים, אולי בחוק המורחב, בהחלט כן.
היו"ר משה כחלון
בבקשה חבר הכנסת מרגי, בבקשה חבר הכנסת זיו.
יעקב מרגי
במסגרת ההתחייבות שלי בקדנציה הקודמת, כל פעם שאני אפגוש את המנכ"לית הנכבדה אני אזכיר לך איך כל בוקר אני מתעורר לתפילה בתוך ענן צחנה מרמת חובב, ומכל מקום אחר, ועדיין רמת חובב, אני תושב באר שבע.


עכשיו לענייננו, אני רוצה לומר למנכ"לית הנכבדה, כמה שנים יש לו את חוק הפיקדון?
קריאה
היא לא אשמה שלא עושים, היא מוכנה לעשות הכול.
יעקב מרגי
הם לא עושים, אני הגוף המחוקק, היא הרשות המבצעת, הם לא עושים. בוא עכשיו אני אדבר על חוק הפיקדון. מאז שחוק הפיקדון הזה נכנס, אני כאדם פשוט, שמת להחזיר את הפיקדון, מהבקבוקים הקטנים, בבאר שבע אני צריך לכתת רגליים, כמה נקודות איסוף יש בבאר שבע? כמה נקודות איסוף יש בכל המדינה?
מיקי הרן
תחזיק את החוק.
יעקב מרגי
אני לא רוצה להתפרץ לתוך דברים של אף אחד, אז תרשה לי, אל תעזור לי. בכל המדינה, כמה מתקני איסוף יש? אני אומר לך, היא גאה בבית ספר, בסדר, כי שמו להם בהישג יד, ילדים חרדים זה חשוב להם.
מיקי הרן
בכל בתי הספר.
יעקב מרגי
סליחה, משקי הבית, רובם ככולם זורקים את זה לפח האשפה, או לא? תודי בזה, כן, כי אתם לא דואגים, דאגתם אולי לסוחרים, לכל רשתות השיווק. אני לא אתן לא אתן שזה יהיה בלי בקרה של הכנסת, כל הנושא, עד שלא יהיה בהישג יד זמין, כמעט ליד כל פח אשפה, שיהיה מתקן איסוף. תעשו, תעשו,
היו"ר משה כחלון
תודה ידידי, חבר הכנסת זיו.
מיקי הרן
אני מסכימה איתך, זו בדיוק המטרה, כדי לעשות את זה, אני צריכה כלים. מסכימה איתך מאה אחוז אבל אני צריכה כלים.
יעקב מרגי
כשתעשי, אני אתן לך את הכלים.
מיקי הרן
אני צריכה בקבוקים גדולים, כדי שזה יהיה בכל בית, האחרון על היצרנים.
יעקב מרגי
תקבלי ציון עשר על הקטנים, תקבלי את הגדולים.
מיקי הרן
אין דרך, החוק על הקטנים דרך אגב, במצב הקיים הוא כבר עשר, שישים ושניים אחוז החזרה על בקבוקים קטנים.
יעקב מרגי
מזל שיש לנו במדינה, אוספי בקבוקים היא גאה בזה, היא גאה ששמונים אחוז מחזירים.
קריאה
מסכנים האלה שאוספים את הבקבוקים, מנצלים אותם.
יעקב מרגי
שמחת עניים, היא גאה בזה .
היו"ר משה כחלון
אנחנו מאמינים שבורא עולם דואג לפרנסה.
מיקי הרן
אני רוצה לומר משהו על האחוזים.
היו"ר משה כחלון
אני מבקש במשפט, כי אני רוצה לאפשר לחבר הכנסת יצחק זיו.
מיקי הרן
משפט אחד בנושא האחוזים, כשהיינו בשבדיה, שהיא מן המדינות המובילות באיכות סביבה, שאלנו אותם על אחוזי החזרה לגבי בקבוקי גדולים ולגבי קטנים. לגבי גדולים הם מעבר לתשעים וחמישה אחוז, כי זה נמצא בכל בית. לגבי הקטנים, הם נמצאים –
קריאה
זאת אוכלוסייה שונה.
מיקי הרן
לא, סליחה רק רגע, אין אצלנו בארץ חוק פיקדון על בקבוקים גדולים.
קריאה
זה חינוך, זו אוכלוסייה שונה.
מיקי הרן
לא, זה לא קשור, לגבי הקטנים, גם שם האחוזים נעים בדיוק בסביבות השישים וחמישה אחוז, כי זה לא נמצא בבתים. הבקבוקים הקטנים לא נמצאים בבתים. החוק כפי שהוא כתוב היום, הוא עקום , זה הכול, הוא מכוון לתאגיד במקום ליצרנים והוא מכוון לבקבוקים קטנים. אז השישים וחמישה אחוז, שם אנחנו נמצאים, הוא הישג גדול מאוד בקנה מידה בינלאומי, ואלה הן עובדות, אפשר להתווכח, אבל אלה הן עובדות.


למה? כי בבתים אנשים לא מחזירים, אז את הקטע הזה אי אפשר להשיב.
היו"ר משה כחלון
גברתי המנכ"לית תודה רבה. היועצת המשפטית רוצה להשיב, חברת הכנסת תירוש את עוזבת?
רונית תירוש
יש הצבעה בחינוך.
היו"ר משה כחלון
אבל חייבים לך תשובה. חבר הכנסת זיו בבקשה, אחריו חבר הכנסת מרציאנו.
יצחק זיו
אני אמשיך את הנקודה שהוא התחיל בה. ברגע שההחזרה תהיה נגישה, כלומר שבכל בניין משותף במקום אותם אנשים שבאים לאסוף מהפחים, תהיה שקית לזרוק את הבקבוקים הריקים, אם זה יהיה נגיש, אז יהיו אחוזים הרבה יותר גבוהים של החזרה, ולא ללכת על הרשתות. משום אותם אנשים שהולכים לרשתות להחזיר, זה אחוז קטן מאוד, אנשים באמת זקוקים לזה. אבל בגדול, ההחזרה לרשתות זה אחוז קטן מאוד.
מיקי הרן
נכון, המצב היום "עקום".
יצחק זיו
נכון, אבל זאת עובדה, זו המציאות.
מיקי הרן
לשאלה האם זה קשור לשלוש נקודות האלה, אולי.
יצחק זיו
אבל אם זה יהיה נגיש בכל בניין, בכל בניין יהיה את המיכל, וכמו אותם אנשים שהיום אוספים מהפחים את הבקבוקים, תהיה קבוצה שתאסוף.
מיקי הרן
נכון, אז נגדיל את זה לבקבוקים גדולים, זה לא קיים היום.
יצחק זיו
לא מדובר על קטנים, זה קטנים וגדולים באותה מידה.
מיקי הרן
אבל אין היום פיקדון על גדולים, לא קיים, למה שמישהו יאסוף את זה בכלל?
יצחק זיו
אני לא מדבר על הפיקדון, החיסכון באיסוף ממשקי הבית.
מיקי הרן
אתה צריך שיהיה פיקדון על הבקבוק הגדול.
יצחק זיו
בלי פיקדון בלי שום פיקדון.
מיקי הרן
אז למה שמישהו יאסוף?
קריאה
היום עשרה אחוז אוספים, בלי כסף.
מיקי הרן
נכון, אבל זה כלום, עשרה אחוז.
יצחק זיו
אבל ההחזרה תהיה בכמות כזו גדולה שתכסה את כל הפיקדון, משום שיהיה לך את המיחזור הזה, כי אותם אנשים שהיום אוספים את זה, ידעו שיש מרכזים, במקום שיביאו את זה לסופר.
מיקי הרן
מי ישלם להם?
יצחק זיו
אז אני אומר, יהיו מרכזים שיקנו את זה, במקום שיחזירו.
מיקי הרן
למה שיקנו?
היו"ר משה כחלון
סליחה אבל אי אפשר.
מיקי הרן
אני רוצה להבין מה הוא אומר.
יצחק זיו
הנקודה היא, שזה יהיה נגיש, וזו הנקודה הכי חשובה. נגישות זה הבסיס של כל הנושא הזה. בהמשך, עוד מילה אחת, אתם מטפלים באיכות הסביבה רק בפיקדונות או באופן כללי, שאלה אליך.
היו"ר משה כחלון
כל איכות הסביבה של מדינת ישראל מוטל על הכתפיים של ד"ר הרן.
יצחק זיו
יפה, אני סתם זורק את המילה של חיסכון באנרגיה מצד אחד, בריאות הציבור מצד שני, כל נושא הגז, איפה אתם נמצאים בתמונה הזאת?
היו"ר משה כחלון
זה במסגרת חוק, אני מניח.
מיקי הרן
אני מוכנה לשבת איתך ולהסביר לך.
היו"ר משה כחלון
אני רוצה לומר לך ד"ר הרן, שחבר הכנסת זיו מאוד פעיל ולוקח חלק בוועדה הזאת, כדאי שהוא יבין.
מיקי הרן
אני מוכנה להעביר לך כל מה אנחנו חושבים בתחום החשוב הזה.
היו"ר משה כחלון
אנחנו נאפשר לחבר הכנסת מרציאנו, בבקשה.
יורם מרציאנו
אני מאוד מברך על היוזמה הזאת של קידום החוק בעניין הזה, אני חושב שבאמת צריך לקדם את החוק. אני שומע שלמשל עניין הפיקדון לבקבוקים גדולים לא קיים, ואני אשמח שהוא יהיה קיים גם כן.


אני בועדת הכלכלה יושב כדי לקדם את ענייני הצרכן במדינת ישראל, זה מה שמעניין אותי. אני אומר לך שאני בא למשל מעיר שנקראת לוד, עיר קשה במדינת ישראל, שאני אומר לך ששם אין שום מקום בלוד, שיש בו איסוף בקבוקים, אין שום מקום.


אני רואה את המסכנים האלה שקמים בחמש, שש, בבוקר, עוברים בין פחי האשפה, כדי להרוויח עוד עשרים, עוד שלושים שקלים ביום, בסוף מביאים את זה לאיזה שהיא תחנת איסוף ששם אוספים אותם ופה הנקודה שאני רוצה לגעת בדברים.
קריאה
שם הספסרות הכי גדולה.
יורם מרציאנו
תאמין לי, אני שומע בסבלנות ובקשב את חבריי. אני קובע כחבר כנסת, במדינת ישראל שיש לי היום חסינות כך אני לא יכול להיתבע, שהיום מי שמנהל את הענף הזה ברובו, הם אנשי עולם תחתון. אני אומר לך גברתי, שאני הייתי רוצה לשמוע התייחסות שלך לעניין, איך אתם הולכים למנוע מאנשי העולם התחתון, שמבינים שאיפה שיש כסף, שם הם נמצאים, להשתלט גם על הענף הזה?
מיקי הרן
זו טענה ששמענו אותה כמה פעמים וכנראה שהיא נכונה, בוודאי בחלקים מסוימים ובערים מסוימות ובמקומות מסוימים.
יורם מרציאנו
אגב, שמעתי את זה בדיווח של קצין מודיעין של משטרת ישראל, באחת הפעמים, שהוא דיווח על כך.
מיקי הרן
בוא ניקח את זה כעובדה, עכשיו איך אנחנו מתכוונים להפחית את זה, אני לא יודעת להגיד לך שזה יכול לרדת לאפס, אבל איך להפחית.


זה ברור לי שהדבר קשור לחלוטין להגדלת חוק הפיקדון ואני אסביר למה. היום אנחנו מדברים על איסוף מנקודות כמו מסעדות ומקומות אירוח, ששם יכול לבוא מישהו כזה, מעסקי הפשע ולהגיד 'זה שלי וזה שלי', ועוד כאלה דברים.
קריאה
חלוקת אזורים.
מיקי הרן
חלוקת אזורים ברגע שזה הופך להיות על בקבוק גדול, וזה קיים בכל סופרמרקט, זה הופך להיות משהו שהציבור כולו שותף בו. שהציבור כולו שותף בו, אז הפשע "זז הצידה". כמו באשפה, שלפעמים אומרים שיש גם שם פשע, אבל היות והעיריות אוספות מכל בית ומכל מקום ובכל עיר, אז הפשע כבר לא כל כך.
יורם מרציאנו
סליחה, אנחנו עושים את זה בצורה מסודרת.
מיקי הרן
מעבירים את הגדלת חוק הפיקדון, לליטר וחצי ויחד עם זה מחייבים בדמי טיפול .
היו"ר משה כחלון
אם זה יעבור, אז לא תהיה נגישות.
מיקי הרן
אני אסביר איך תהיה נגישות.
היו"ר משה כחלון
בוא נאמר לא עבר חוק הפיקדון.
מיקי הרן
לא עבר חוק הפיקדון, אז אנחנו יכולים להגיד, זה אופציה אחת, זה תשובה אחת. עכשיו איך אנחנו מגדילים את הנגישות בהנחה שלא יוכפל או לא בזמן הקרוב, אני לא רוצה להגיד לא בכלל. לא בזמן הקרוב, אז אנחנו בשיטה שבה אנחנו עובדים היום, נותנים כסף לרשויות מקומיות להקים מרכזי מיחזור, עובדים יחד עם ארגון אל"ה כדי לשפר ולייעל ואנחנו תומכים בהרבה מקומות בכלובים. כל ששת אלפים כלובים בארץ, זה הכסף של חוק הפיקדון, מאיפה זה בא?
יורם מרציאנו
שאלה לגבי הכלובים, על פי איזה מפתח חילקתם את הכלובים? אני יודע שאם אני אלך למשל בשכונות היותר "חזקות" של תל אביב, אני אראה כלובים?
מיקי הרן
לא, דווקא ראש עיריית תל אביב לא רצה את הכלובים, הוא התנגד ושם יש פחות.
יורם מרציאנו
יש פחות, אבל אני אראה את זה בשכונות היותר חזקות.
מיקי הרן
לא, אני לא חושבת.
יורם מרציאנו
למה בעיר כמו לוד, ואני אומר לך מעדות אישית שלי היות ואני הייתי שם סגן ראש עיר, אין אף כלוב כזה? למה לא לחנך את הציבור שם?
מיקי הרן
אני אסביר, התשובה, אנחנו הצענו לכולם, כל ראש עיר שרוצה, יכול לקבל את זה, אין בעיה. הבעיה שלנו היא שאני לא יכולה לחייב ראש עיר, לעשות מה שהוא לא רוצה, זה בתוך העיר שלו .
יורם מרציאנו
אבל אם אני מגדיר את זה בחוק?
היו"ר משה כחלון
לא צריך חוק, אני טוען שאם היו מכונות דקורטיביות, יפות, שמוסיפות גם לאסתטיקה.
מיקי הרן
אבל איפה? איך מכונות?
היו"ר משה כחלון
מה זה איפה?
מיקי הרן
אני רוצה להסביר, גם בעשרים מיליון , מכונה, מישהו צריך לטפל בה.
היו"ר משה כחלון
ד"ר הרן אני אומר לך, אני כבר חצי מומחה לאיכות הסביבה רק מהדיון הזה, הבנתי את כל מה שאתם עושים. רק אני שואל שאלה.
מיקי הרן
מכונה, מישהו צריך לאסוף את זה? מישהו צריך לטפל בזה?
היו"ר משה כחלון
קודם כל צריך להניח אותה.
מיקי הרן
מישהו צריך להחזיר כסף לאזרח?
היו"ר משה כחלון
אז את אומרת שחוק הפיקדון כרגע לא מספיק.
מיקי הרן
עכשיו אני אגיד לך איך זה בשבדיה.
היו"ר משה כחלון
אני לא רוצה, בוא נדבר על זה.
מיקי הרן
אי אפשר, זה לא יעבוד מעצמו. אנחנו עושים עבודה מסודרת, כדי להבין איך להגדיל את הנגישות, זו השאלה.
היו"ר משה כחלון
ד"ר הרן אנחנו רוצים להתקדם בדיון. אני איך בשבדיה וזה בסדר, הכול בסדר. רק אני רוצה להבין, מה הסיבה שכרגע אין נגישות. קודם כל את מסכימה, את שותפה לדעתנו שאין כרגע נגישות?
מיקי הרן
מסכימה מאה אחוז.
היו"ר משה כחלון
שזה מה שאומרים הגששים "ישראבלוף?", תשלם אבל לא ברור איך מקבלים את הכסף חזרה.
מיקי הרן
אני אגיד לך יותר מזה, היום אנחנו אוספים כמעט
את המקסימום שניתן, בבקבוקים הקטנים.
היו"ר משה כחלון
עוד פעם, מה זה מקסימום שניתן?
מיקי הרן
סדר גודל של 65% איסוף.
היו"ר משה כחלון
ו- 35%?
מיקי הרן
אין סיכוי, כי זה בבתים ולבתים אין נגישות היום. המצב הזה יכול להשתנות באחת משתי דרכים, או שתהיה הגדלה שלה - - -,
יורם מרציאנו
את סותרת את עצמך.
מיקי הרן
אני לא סותרת את עצמי, אני אומרת את זה כל הזמן.
אבשלום וילן
יש פה חוק, אתה יודע את זה מצוין, חוק שליט, לפני ארבע שנים שמתי אותו, הוא עבר בכנסת בטרומית והוא טורפד פה על ידי גורמים אינטרסנטיים, שכולל את הסופרמרקטים, ושורה של חברי כנסת שטוענת שזה כנגד משפחות מרובות ילדים. אני טוען נהפוך הוא, וכן תראה בשבדיה, וכן תראה בסקנדינביה, כי המכונות שאתה מדבר עליהם מיוצרות שם וניתן עם הכספים מהקרנות האלה להכניס אותם לכל סופר, בתנאי שמורידים שני דברים, את ההתנגדות הפוליטית, שאני עד היום לא הבנתי אותך.
יורם מרציאנו
מה מסובך פה? אנחנו חיים במערכת פוליטית.
אבשלום וילן
אבל אפשר לשכנע ודבר שני ההתנגדות של האינטרסנטים הגדולים, של הקו אופים ואחרים, שהם צריכים להשתתף בזה במשהו. צריך לחייב את החברות, לכן הכיוון הוא מאוד נכון, ככה זה עובד במדינות המתוקנות, ולגבי ההתנגדות הפוליטית אני מאמין נגיע לפשרה. תאמין לי שקודם כל צריך לטפל בארגונים הכלכליים הגדולים, אם ש"ס כבר נסתדר, אני אומר לך.


אדוני היושב ראש, אני לחלוטין לא צוחק, אני אומר לך שיש מדינות שעשו את זה. אם הייתם מבינים את העניין לעומק, הייתם משתפים פעולה.
קריאה
אתה תמיד "גאון הדור".
אבשלום וילן
אני לא גאון הדור.
היו"ר משה כחלון
חבר הכנסת וילן, אותך קצת קשה לי להרחיק, אבל את בעל השיח שלך יותר קל לי. בבקשה , לסיים.
מיקי הרן
כדי אפשר יהיה להחזיר בקבוקים, נגיד לסופרמרקט, מישהו צריך לשלם לסופרמרקט, דמי טיפול, סופרמרקט לא מכניס מכונה, ולא מקבל עבור כל בקבוק דמי טיפול, זה מה שקורה בעולם, הסופרמרקט מקבל דמי טיפול מהיצרנים, חמש אגורות, שש אגורות, שבע אגורות, כמה שלא יהיה ואז יש לו "אינסנטיב" שזה משהו שנמצא בבית של הקונה, אצל הציבור, אז יש עניין. בבקבוקים הקטנים, אין. חקרנו את זה, גם בשבדיה שהקהל שם אחר, לא עוברים את השישים אחוז החזרה. כי אנשים בבתים לא מחזירים בקבוקים קטנים.


בכל זאת רוצים להגדיל את הנגישות. עד שאין בקבוק גדול, אין עניין לעשות מכונה שהיא רק לבקבוקים קטנים ואין איפה לשים אותה, כי הסופרמרקט לא ירצה את זה, כי מה אכפת לו במצב הקיים היום, יותר טוב לו, הוא אומר לא, כן, לא מצליחים להגדיל את זה. סתם לשים מכונה באיזה מקום, תשאלו את אל"ה, הם לא מוכנים לשמור על זה, זה עולה כסף, אתה לא יכול להשאיר מכונה בחוץ.


אנחנו אומרים ככה, אנחנו כן נצא למכרז שנותן איקס אגורות לבקבוק, לחברה שתקים מכונות. אנחנו נממן את דמי הטיפול, ככה נגדיל את הנגישות. אבל גם אז זה מוגבל, זה מוגבל גם מאה מכונות, לא עושות שום הבדל, כדי שיהיה באמת הבדל גדול, צריך מאות מכונות.
לאה ורון
קיימות היום בעולם הגדול מכונות שמיועדות לקליטת מיכלי משקה קטנים בלבד. אי אפשר עכשיו להתנות את כל נושא המכונות בכך שהחוק לא הורחב גם למכונות הגדולות.
מיקי הרן
אבל את לא שומעת, אין סיבה לשים מכונה לבקבוק קטן, כאשר אין היגיון, כי בבתים את מחזיקה בקבוק גדול, על מה תשקיעי את כל הכסף, בשביל מה? כשרוב הבקבוקים נמצאים במסעדות?


אין היגיון, עכשיו בדקנו את זה כלכלן, לקחנו כלכלן, הוא בדק לנו את זה, הוא אמר מה כדאי ומה לא כדאי. לכן, מעבר לזה, אני אפילו הכנסת רצתה, אמרנו נעשה את זה, אבל גם אז צריך להבין שכרגע במצב הקיים היום, כשאנחנו נותנים כסף למרכז מיחזור או לכלובים או לבתי ספר, אנחנו עושים שינוי אדיר, והאחוזים הגדולים האלה הם בזכות הכסף הזה. אנחנו הולכים בכיוון הזה וגם את המכרז פחות או יותר אנחנו הכנו אותו, והוא יהיה הרבה יותר נכון לעשות אותו על מכונות שמחזירות גם גדול וגם קטן, ואז הנגישות באמת תגדל.
היו"ר משה כחלון
תודה רבה, הדברים ברורים, תודה רבה.
גלעד אוסטרובסקי
אני מ"אדם טבע ודין". צריך להפריד בין שני עניינים, אחד הגברת הנגישות שכולם מעוניינים בו והיא מטרה מרכזית, וזה צריך להיעשות על ידי שינוי החוק וכולם מסכימים על זה, רובם ואנחנו גם עומדים להגיש תיקון לחוק הקיים, על מנת לעשות את זה, בתוך כמה שבועות, אבל זה לא הדיון כרגע.


הנושא השני הוא העברת הכספים לקרן הניקיון, כפי שאמרתי המנכ"לית ואין ספק שהמטרות של קרן הניקיון משרתות את חוק הפיקדון והגברת הנגישות וכלל מטרות המיחזור וטיפול בר קיימא בפסולת.


לכן ההעברה הזאת היא באמת ראויה ויש צורך לנהל את זה בצורה כזאת, ולהבטיח שאותו סכום שועדת הכלכלה, אותם עשרים מיליוני שקלים, שכבר הובטחו למטרת הגברת הנגישות, במכונות ובדרך אחרת, יישארו למטרה הזאת.
מיקי הרן
מראש אמרנו את זה.
גלעד אוסטרובסקי
אני מצטער אני צריך לעבור לדיון אחר.
אסתי מצא רום
אני סמנכ"ל הכספים של התאגיד, אני בתאגיד כבר מעל ארבע שנים, למעשה מהתחלת החוק.


קודם כל אני מזכירה שהחוק שחוקק במקור, רצה לייעד את הכספים האלה לקרן ספציפית נפרדת אכן, על מנת שהכסף שנלקח מהציבור, כפי שנאמר, הוא מעין מס, ישמש להגעה ליעדים מסוימים והיה ולא יגיע התאגיד ליעדים האלו, נקבע קנס, על מנת שאפשר יהיה להגיע ליעדים האלו באמצעים אחרים, ואפשר יהיה לעודד את האיסוף ואת הנגישות לציבור מאותם הכספים וזה היה ייעוד ספציפי.


עכשיו מה שקורה, לוקחים ייעוד ספציפי ומעבירים אותו לקרן כללית, ולא רק שמעבירים אותו לקרן כללית, רוצים להוציא אותו מתחת הפיקוח של ועדת כלכלה. שלמעשה בדרך הזאת זה לא יהיה מפוקח ישירות על ידי ועדת כלכלה, כמו שהיה עד עכשיו.


התאגיד העביר נכון להיום מעל 50 מיליון שקלים לקרן הניקיון, יש שם להערכתי מעל 55 היום, לא שמעתי את המספר המדויק, אבל התאגיד עצמו העביר 51 מיליון.


מעט היסטוריה. כאשר נקבעו אז היעדים, 50% לשנת 2002, כשתאגיד מתחיל בקרוב לאפס על מנת להיות בממוצע ב- 50%, הוא צריך להיות בקרוב ל- 100 בסוף השנה. אי אפשר להיות בממוצע 50% כשמתחילים מאפס, אבל זה היה החוק.


יחד עם זאת היו הבנות מכל הכיוונים, שכנראה צריך לעזור לתאגיד הזה מבחינה כלכלית, ולכן אושרה תוכנית השקעות בינינו לבין המשרד לאיכות הסביבה. אושרה על ידי המשרד לאיכות הסביבה, הגיעה לועדת כלכלה, אושרה בועדת כלכלה והאוצר אמר שיש חובה להעביר את הכסף קודם כל לקרן, אז לתקצב ורק אז להחזיר את זה.


כך התגלגלו האירועים ועד היום העברנו מעל 50 מיליון. בינתיים לא הועבר שום שקל, ותוכנית ההשקעות הזאת הייתה כוונתה להגברת נגישות ולאוטומציה, ואנחנו זקוקים לכסף הזה, שהוא בעצם הכסף הראשוני של אותם שנים ראשונות, כדי להגיע לאוטומציה ולרמה של חברה שהיא מתקדמת ומתוחכמת ויכולה באמת לתת שירותים לציבור ברמה שהיא לא ידנית ולא מסכנה ולא אומללה כמו שכולכם מציינים את זה.


עכשיו זה לא בדיוק קנס, זה יועד להיות מערכת סגורה שתטפל בזה ותאפשר להגיע לרמה שרצו, כך היה הייעוד של הכספים.
היו"ר משה כחלון
זה קנס.
אסתי מצא רום
זה לא קנס רגיל, אפילו מס הכנסה לא רואה בקנס הזה, קנס, הוא מכיר בו כהוצאה מוכרת. כי הוא יועד והוא הבין את המשמעות של זה, הוא יועד להשלים את המערכת הסגורה הזאת, זה לא קנס רגיל שזיהמת ושילמת.


אני מזכירה שוב את תוכנית ההשקעות, אנחנו זקוקים לכסף הזה, זה מה שיביא אותנו לרמה המודרנית שרוצים מהחברה הזאת ומהעיסוק.


היו 20 מיליון שקלים שיועדו, מופיע בפרוטוקול מה- 16 לאוגוסט, פה אחד. אני מבקשת שהפיקוח של ועדת הכלכלה יישמר, ושהכספים האלו, שאנחנו כל כך זקוקים להם, יישארו ויעברו על מנת להגיע למה שצריך להגיע בחברה הזאת. תודה.
דניאל מורגנשטרן
אדוני היושב ראש, חוק הפיקדון נראה כמו הפחית הזו שהרמתי אותה הבוקר מהכביש, ואני אומר את זה בכאב לב. משום שיושב כאן תאגיד מיחזור שפוגע בחוק, במכוון. אין מסך בין בעלי התאגיד לבין התאגיד, הוא אם אתה תבדוק את מודל, יושבת כאן מנכ"לית לשעבר של משרד החינוך. יש משהו שנקרא מודל למידה, זאת אומרת עם חלוף הזמן, לא חשוב באיזה תחום אנחנו עוסקים, לומדים לתפעל, לומדים להגיע להישגים יותר גבוהים.


זאת אומרת, אם חוק הפיקדון קיים היום ארבע וחצי שנים, אני הייתי מצפה שבמשך השנים יועמקו אחוזי ההחזר, נכון? כי אני מבין קצת בחינוך. מסתבר שהם יורדים, אז מה עושה התאגיד? התאגיד עושה דבר הרבה יותר חכם, הוא עובד על כמה חברי כנסת, באמצעות הלוביסטים שלו, והוא הוריד את יעדי האיסוף בחוק. ועדת הכלכלה, היושב ראש הקודם והיושב ראש שקדם לקודם, שבאיזה שהוא מקום היה גם שר איכות הסביבה, הורידו את יעדי האיסוף, זאת אומרת הכנסת פגעה בעצמה.


אז יושבת כאן נציגת תאגיד האיסוף, היא לא אשמה, אישית אין לי שום דבר נגדה, אבל בעלי התאגיד, הם יצרו את הסיטואציה הזו, ושלא יצטדקו כאן. הם יצרו סיטואציה שמכניסה לכיסם בין 100 ל- 120 מיליון שקל לשנה, ואם אתם רוצים אני אוכיח לכם את זה במסמכים של המשרד לאיכות הסביבה, משנת 2001 ו- 2002.


הם לא מעוניינים שיתוקן החוק, גברתי, התאגיד מעוניין שהחוק ימשיך ככה ושאת לא תוכלי להחזיר. את יודעת מה, אם הם היו רוצים, אני הצעתי ליושב ראש התאגיד, הגברת נחמה רונן, חברת כנסת לשעבר, את 3 האגורות שאת נותנת כתמריץ לכל אספן, שמגיע לכמות חודשית של 160,000 מיכל, תני לכל קיוסק קטן או בית מרכול או סופרמרקט, כתמריץ , כתמורה. למה שהוא יעבוד בחינם? הוא יחליט אם הוא רוצה מכונות.

תעזבו אותי מהמכונות, יש פה אי הבנה יסודית מכל נושא המכונות. אם אתם רוצים מכונות, לפי המודל הסקנדינבי, דרושות במדינת ישראל 4,200 מכונות. לא 100, לא 80 ולא 79, יש שם בתי כלבו שראינו, עם 8 ו- 10 מכונות, מכונות פשוטות, כל מכונה לוקחת סוג אחד של מיכל, וככה זה עובד. מנכ"לית הוועדה הייתה איתנו בסיור בפברואר 2000, היא ראתה את זה במו עיניה והיא יכולה להעיד, אני לא ממציא כאן שום דבר. חברים, אנחנו רק צריכים להעתיק את המודל הנכון ולהעתיק אותו בתבונה, אנחנו שיבשנו אותו, סרסנו אותו, חיבלנו בו, אבל זה נורא נוח לבעלי התאגיד.


המשפחות שבמצוקה הסובלות הן משפחות דתיות וחרדיות, ליבי איתם, אתה יודע למה אדוני היושב ראש? משום שהם חייבים את היין לקידוש ואת התירוש, כי זה חלק מהדת, מהאמונה ומאורח החיים, אין להם לאן להחזיר משום שבעלי המכולות ובמגזר הדתי והחרדי, זה כמעט ורק מכולות, יש קצת מרכולים גדולים, לא מוכנים לקבל את זה.


אם הם היו מקבלים תמורה, עבור הטרחה שלהם, תאגיד המיחזור הקים שלושה עשר מרכזי איסוף, בערים של המגזר הערבי, בישובים נידחים, במקומות קטנים, התאגיד היום פועל נגד המיחזור ונגד החוק.


אתה יודע מה אדוני היושב ראש? תאגיד המיחזור היום שולח 1500 טון זכוכית, שאנחנו אוספים בקבוק לבקבוק, ובמקום לשלוח אותם, לשים עוד קצת כסף ולשלוח אותם לירוחם למיחזור, הוא שולח אותם למטמנת ברקת, זו הרי שערורייה מאין כמוה, על מה אנחנו מדברים כאן? על חינוך? על איכות סביבה, אני חושב שגברתי המנכ"לית יכולה לאשר את זה. זה תאגיד המיחזור, זה פרצופו.


את מעט הכסף שנמצא, כסף שנמצא בקרן, בואו נסבסד היום את המיחזור לפחות כדי שזה לא ילך למזבלה.
מוטי שחר
אני מהלשכה המשפטית באוצר. נאמר פה משפט על ידי נציגת התאגיד שאני רוצה רק להתייחס אליו, כי אותו הוא קצת מקומם.


נאמר פה "אל תיגעו בכסף אנחנו זקוקים לכסף הזה", אני מקבל את הרושם כאילו הם חושבים שזה הכסף שלהם. צריך לזכור מאיפה בא הכסף הזה, זה קנס שהם חויבו לשלם אותו, בגלל שהם לקחו כסף מהצרכנים ולא החזירו את זה לציבור. הם רוצים שהכסף יחזור אליהם בדלת האחורית? אנחנו זקוקים לכסף, אל תיגעו בכסף, איזה מין דבר זה?
היו"ר משה כחלון
אני מבקש, היועצת המשפטית של הוועדה.
אתי בנדלר
ברשותך אני רוצה לחזור קצת למושכלות יסוד. חוק הפיקדון למיכלי משקה, קבע מנגנון לאיסוף מיכלי משקה והטיל את העבודה הזאת על תאגיד המיחזור. הוא קבע, שאם תאגיד המיחזור לא יעמוד ביעדי איסוף שנקבעו בחוק, ושהורדו אחר כך מכוח הסמכה שבחוק באישור ועדת הכלכלה, כי אז הוא ישלם קנס.


היה ברור בעת חקיקת החוק שהקנס הזה אמור לשמש לצורך עידוד המיחזור של מיכלי משקה ולמטרות העברות של חוק הפיקדון על מיכלי משקה.


לצורך הנוחיות נקבע בחוק שלא תוקם קרן חדשה, אלא שאותם כספים של הקנס יועברו לקרן שכבר קיימת, לפי חוק שמירת הניקיון, אבל יתנהלו שם בחשבון נפרד, והוצאת הכספים האלה תהיה כאמור לעידוד המיחזור, למטרות האחרות של חוק הפיקדון, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת .


מה מוצע עכשיו? אני רוצה עוד להזכיר שבמהלך דיונים שונים שהיו בועדת הכלכלה, לאורך השנים, בנושא של חוק הפיקדון על מיכלי משקה, הן במסגרת דיונים יזומים, הן במסגרת הצעות חוק פרטיות, הן במסגרת דיונים בועדת הכלכלה לצורך אישור תקציב הקרן, החשבון הנפרד, נמתחה ביקורת קשה ביותר על חוק הפיקדון על מיכלי מקשה, וכל הזמן אנחנו שומעים שהממשלה שוקדת על הכנת הצעת חוק לתיקון חוק הפיקדון על מיכלי משקה.


ומה אנחנו מקבלים עכשיו במסגרת חוק ההסדרים? לא תיקון גורף, לא תיקון מקיף וראוי ונחוץ לחוק הפיקדון על מיכלי משקה? אלא הצעה אחת בלבד, לבטל את ההוראה בחוק הפיקדון על מיכלי משקה.
קריאה
זה לא נכון.
אתי בנדלר
סליחה, זו ההצעה שעומדת היום במסגרת חוק ההסדרים, הצעה אחת בלבד שאומרת - אותו סעיף בחוק הפיקדון למיכלי משקה, שכספי הקנס שנאספו לפי חוק הפיקדון על מיכלי משקה, ישמשו למטרות חוק הפיקדון, הסעיף הזה יבוטל.


דהיינו, שהכספים שנאספו בחשבון הנפרד, ישולבו לכל המטרות של חוק שמירת הניקיון. זו ההצעה ולכן חברת הכנסת תירוש, כשאת שאלת למה בחוק ההסדרים, תרשי לי להזכיר שאני חשבתי שזה לא ראוי שזה יהיה בחוק ההסדרים.
היו"ר משה כחלון
אחרי ששמענו את כולם, אני רוצה להציע הצעה משלי ואני מניח שכולנו נוכל לחיות עם ההצעה הזאת.


אני רוצה להציע, שהכספים שהתקבלו מחוק הפיקדון, ימשיכו להוות חלק מכספים שיקדמו את הנושא הזה של המיחזור, נגישות מכונות וכל הצד הזה. אם תחליטו, תבקשו, להעביר את הכסף הזה למטרות אחרות, אנחנו נצטרך להביא את זה לפה חזרה.
מיקי הרן
הוועדה אישרה את כל הנושאים האלה שאני כתבתי, בדף שנתתי לכם, הוועדה אישרה והוצאנו את זה, אין בזה איזה חידוש מי יודע מה.
היו"ר משה כחלון
את אמרת שהיו לך קשיים, אז אנחנו נאפשר לכם - - -,
מיקי הרן
זה נכון, לאותם נושאים, באיחור של שנתיים.
היו"ר משה כחלון
טוב, אני אחזור לכך שהנימוק הזה הוא לא נימוק - - -,
מיקי הרן
ולנושאים נוספים, כן.
אתי בנדלר
בעצם אדוני מה שאתה מציע, אם אני מבינה נכון את הצעתך, זה שהכספים ימשיכו להתנהל בחשבון נפרד, במסגרת הקרן, ולהרחיב את המטרות שלשמה ניתן להוציא את הכסף, דהיינו, לא רק למטרות חוק הפיקדון למיכלי משקה –
היו"ר משה כחלון
אלא כל מטרה שתקדם את איכות הסביבה.
אתי בנדלר
כל מטרה אחרת לשמירת הניקיון, והכול טעון באישור ועדת הכלכלה.
היו"ר משה כחלון
אני חושב שההרחבה היא שאנחנו מאפשרים, אנחנו פותחים את זה, כל מה שיכול לקדם את איכות הסביבה במדינת ישראל.
אתי בנדלר
את המטרות של הקרן לשמירת הניקיון, לפי חוק שמירת הניקיון.
היו"ר משה כחלון
ואם זה מקובל עליכם, אני כבר אוכל - - -,
אתי בנדלר
אבל זה ימשיך להיות טעון אישור ועדת הכלכלה.
אביגדור יצחקי
שיהיה ברור, מרחיבים את היריעה גם למיחזור וגם לנושאי איכות סביבה, כפי שאתם תציגו. כל הנושאים שאת רוצה שנציין, נציין, את יכולה גם לכתוב סעיף כללי שאומר, לכל מטרת איכות סביבה.
אתי בנדלר
חבר הכנסת יצחקי, כל מה שצריך זה להרחיב, לתקן את סעיף 21 לחוק הפיקדון על מיכלי משקה, וכששם מנויים מטרות חשבון הבנק, להוסיף גם לכל מטרה אחרת, המנויה בסעיף 20.10ב' לחוק שמירת הניקיון, שאם אתה רוצה אני גם אקרא לך מה זה, מטרת הקרן – זה מטרות רחבות ביותר.
היו"ר משה כחלון
חבר הכנסת יצחקי, אני מבקש להביא להצבעה את ההצעה שלי.

הצבעה
בעד ההצעה - 6

אין מתנגדים או נמנעים

ההצעה התקבלה פה אחד.

אנחנו נטיל על היועצת המשפטית לוועדה לנסח את ההצעה בצורה משפטית. תודה רבה, הישיבה נעולה.

הישיבה ננעלה בשעה 11:00
PAGE

קוד המקור של הנתונים