צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 8), התשס"ו-2006 (סיווג כלי הרכב)
5
ועדת הכספים
24.4.2006
הכנסת השבע-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס'
מוועדת הכספים
שהתקיימה ביום שני כ"ו בניסן התשס"ו (24 באפריל 2006) בשעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 24/04/2006
פרוטוקול
סדר היום
צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 8), התשס"ו-2006 (סיווג כלי הרכב).
נכחו
¶
חברי הוועדה: יעקב ליצמן – היו"ר
חיים אורון
זאב אלקין
מנחם בן ששון
ג'מאל זחאלקה
אביגדור יצחקי
יצחק כהן
סופה לנדבר
סטס מיסז'ניקוב
יעקב מרגי
מיכאל נודלמן
ניסן סלומינסקי
ראובן ריבלין
משה שרוני
שלום שמחון
מוזמנים
¶
בועז סופר – סמנכ"ל רשות המסים
עו"ד איריס ויינברגר – יועצת משפטית, רשות המסים
דפנה עין-דור – מנהלת אגף כלכלה, משרד התחבורה
יוסי שטיינמץ – מנהל תחום יבוא אישי ורכב, הרשות למסים
דני שביט – מנכ"ל יונדאי חברת כלמוביל
רשמת פרלמנטרית
¶
שרון רפאלי
צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 8), התשס"ו-2006 (סיווג כלי הרכב).
חיים אורון
¶
בסוף דברי ההסבר אתה מזכיר את מה שאמרת עכשיו, אבל יכול להיות שיש מקרים שרכב יירשם כרכב פרטי אף על פי שהוא רכב מסחרי. כולנו יודעים שיש פה אחר-כך תור של אנשים שאומרים שדפקו אותם. מה מסתתר מאחורי האמירה הזאת?
בועז סופר
¶
ההתאמה צריכה להיות פר רכב ספציפי שעדיין לא הגיע לארץ. אני אתן דוגמה אפשרית: מיני ואן מדגם מאזדה MPV מוגדרת היום כרכב מסחרי- -
בועז סופר
¶
בוודאי. באים למשרד התחבורה ומאשרים האם רכב מוגדר כרכב פרטי או מסחרי, לפי התקנות. בינואר 2007 יהיו התקנות החדשות. היום, על-פי התקינה האירופית, רכב שהיה מוגדר כרכב מסחרי כמו מאזדה MPV שברור לכולם שזה רכב נוסעים ולא רכב מסחרי, יכול להיות מוגדר כרכב נוסעים.
שלום שמחון
¶
למה "יכול להיות"? למה אי-אפשר לקבל רשימה- - -
ועדת הכלכלה אישרה תקנות מסוימות- - - בתוך הדבר הזה נכנסו 4 סוגי רכב שעכשיו המיסוי עליהם עולה?
בועז סופר
¶
אני עונה שוב. לא שאני לא יודע. אם מאזדה MPV תגיע סביר להניח שהיא תוגדר כרכב נוסעים. אבל יכול להיות שגם אם הרכב הזה יוגדר אחרת, היצרן יתנהג אחרת עם היבואן, ואז המחיר בכלל לא יעלה. אני מזכיר לכם שבינואר 2007 יש הפחתה נוספת של מס הקנייה. לכן גם אם זה יקרה לא בטוח שזה יושפע בכלל.
בועז סופר
¶
אז אני עונה. על טנדר אין שום שינוי במאה אחוז; על רכב מסחרי כמו פורד טרנזיט אין שום שינוי – על זה אני יודע להיות נחרץ והחלטי. רכב שמשמש להסעת נוסעים – אין שום שינוי. האפשרות היא שיהיו שינויים במיני-ואנים. גם רכב שמורכבים עליו כל מיני מותקנים על הגג יכול להיות מוגדר כרכב מסחרי, וברגע שהמותקנים מוסרים הוא יוגדר כרכב פרטי. היום יש הבדלים במיסוי בין מיני ואן שגובהו עד 1.74 מ' לבין מיני-ואן שגובהו 1.75 מ'. בכך תבוטל האפליה בין שני רכבים כאלה כשברור שאין שום סיבה להפלות ביניהם. זה גם עודד "תכנוני מס": הגביהו קצת את הרכב- -
בועז סופר
¶
על ג'יפים משלמים כבר היום. אנחנו כבר מתאימים את עצמנו למה שכבר אושר בוועדת הכלכלה ובאיחוד האירופי. ברשותכם, היועצת המשפטית שלנו איריס ויינברגר תוסיף משפט.
איריס ויינברגר
¶
בצו תעריף המכס התקנות תאמו את תקנות התעבורה הישנות. לכן יש כל מיני קריטריונים של משקל ושל גובה, שהם מראש בעייתיים. המטרה של התעריף הזה היא קודם כל ליצור אחידות עם התקנות של משרד התעבורה,דהיינו שההגדרות יתאימו לתקינה האירופית. הרעיון הוא לפשט את זה כדי שיהיה כתוב ברישיון הרכב של האזרח שזה רכב מסחרי, ותהיה לו שקיפות, והוא לא יצטרך לחפש את הפרט הספציפי בתעריף המכס, ולא לדעת אם הרכב הוא מסחרי או פרטי, כמו מקרים שהיו בשנים האחרונות, שקיבלו אישור מסוים ממשרד התחבורה והמיסוי לא תאם את האישור. בעקבות זה יכולה להיות העלאה מסוימת של מס על אותם רכבים שמוגדרים היום מסחריים, ובעקבות התקינה האירופית גם משרד התחבורה יגדיר אותם כרכבים פרטיים.
היו”ר יעקב ליצמן
¶
מי בעד צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס' 8), התשס"ו-2006.
בעד – פה אחד.
אושר.
ראובן ריבלין
¶
הצו הוא מ- 2007. ברור לי שב- 2007 משנים את מס הקנייה. הוא יחול רק על מי ששילם, לא יגבו ממנו רטרואקטיבית. לעומת זאת יכולים לשנות בהגדרה רכב מסחרי ולהפוך אותו לרכב פרטי, ואז חלות עליו כל אותן ההנחות שהיו לו במס הכנסה ובמקומות אחרים- -
בועז סופר
¶
לא. היום אין שום - - - לעניין הכרה בהוצאות על רכב פרטי ורכב מסחרי. לכן זה לא משנה, אני יכול להגדיר אותו "מסחרי" או "פרטי" עד 3.5 טון. זקיפת ההטבה נקבעת לפי קבוצת המחיר שכבר קבועה ברישיון הרכב. לכן לעניין - - - זה כבר התקזז – כן או לא; עניין שווי השימוש יש ברישיון הרכב; עניין מס הקנייה – אמרנו שבוודאי שאין; ועניין הכרה בהוצאות, מכיוון ששניהם זהים זה לא משנה איך נגדיר אותם. לכן לשאלתך, אין שום יישום רטרואקטיבי, אפילו לא פרומיל.