PAGE
1
ועדת הכלכלה
21/03/2006
הכנסת השש-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 597
מישיבת ועדת הכלכלה
שהתקיימה ביום שלישי, כ"א באדר התשס"ו (21 במרס 2006), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 21/03/2006
פרוטוקול
סדר היום
היערכות הממשלה להתפרצות שפעת העופות
מוזמנים
¶
שר החקלאות ופיתוח הכפר זאב בוים
חה"כ חיים כץ
חה"כ אורית נוקד
חה"כ דני קורן
יוסי ישי – מנכ"ל משרד החקלאות ופיתוח הכפר
ד"ר שמעון פוקמונסקי – מומחה למחלת עופות, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
ד"ר משה חיימוביץ – מנהל השירותים הווטרינריים, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
ד"ר שמעון פרק – מנהל חטיבה לעופות בשו"ט, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
ד"ר אבי ישראלי – מנכ"ל משרד הבריאות
ד"ר אלכס לבנטל – ראש האגף לבריאות הציבור, משרד הבריאות
ד"ר שמואל רזניקוביץ – מתאם היערכות משרד הבריאות למגפת השפעת, משרד הבריאות
אסף מאיר – אגף תקציבים, משרד האוצר
גלית פלצור – אגף תקציבים, משרד האוצר
סא"ל ברוך פרסקי – ראש ענף כלכלה, צה"ל, משרד הביטחון
אורי נעמתי – יו"ר המועצה האזורית אשכול
פיני קבלו – מרכז השלטון המקומי
אריק שרון – חבר בוועדה החקלאית של המועצות האזוריות
יצחק כהן – יו"ר אגף המשק, תנועת המושבים
שמואל לויט – חשב, המועצה לענף הלול
אלי לניאדו – יועץ, המועצה לענף הלול
דוד אוזנה – יו"ר קרן הפטמים, המועצה לענף הלול
יעקב כהן – מזכיר, ארגון מגדלי העופות
רחל בורשק – התאחדות חקלאי ישראל
רזי יהל – מרכז ועדת משק, התנועה הקיבוצית
ד"ר זוהר דבורקין – ארגון הרופאים הווטרינריים
ד"ר תומי שדה – ארגון הרופאים הווטרינריים
ד"ר חנוך יובל – רופא וטרינרי למחלות עופות, הסתדרות הרופאים הווטרינריים
שולה אוחנה – רכזת תחום מניעת זיהומים, בית-החולים "קפלן"
אסתר נקש – רכזת שע"ת, בית-החולים "קפלן"
ד"ר איתמר שליט – יו"ר האיגוד הישראלי למחלות זיהומיות, ההסתדרות הרפואית בישראל
היו"ר אמנון כהן
¶
אני פותח את הדיון של ועדת הכלכלה. הנושא הוא היערכות הממשלה להתפרצות שפעת העופות. אני מקדם בברכה את שר החקלאות ואת המנכ"ל. נמצא כאן גם מנכ"ל משרד הבריאות.
הנושא חשוב מאוד, יש לו השפעות על הציבור, על החקלאים, על המשווקים, על המוכרים, על החנויות – כולם בסבך הזה. כוועדה שמפקחת על המשרד רצינו לראות ולשמוע איך הממשלה נערכת. שמנעו בכלי התקשורת שהממשלה קיימה כמה דיונים, אבל אנחנו רוצים לדעת אם זה מספיק, ומה בדיוק היו ההחלטות. מדובר בכמיליון עופות שיש להשמיד, והמגיפה מתפרצת גם לכיוונים אחרים. ואם משמידים, האם משמידים בצורה נכונה ונאותה? כי במקום יש עופות אחרים שמסתובבים, והם יכולים להעביר את הנגיף למקומות אחרים. נשמע גם את משרד הבריאות, איך הוא נערך, מהם אמצעי המניעה, מה לגבי האזרחים, אוכלוסיית המדינה. נדבר גם עם משרד האוצר.
היו פניות אלי מחקלאים ומחברי כנסת, שחלקם נמצאים כאן. אני מברך את כל חברי הכנסת. אף-על-פי שהם בפגרת בחירות, בדיוק בעוד שבוע יש בחירות, הם ראו לנכון להגיע, כפי שהם מגיעים כל הזמן, בהתמדה. גם בתקופה כה לחוצה מבחינתנו, חברי הכנסת – מבחינת גורלנו וגורל המדינה, ראינו לנכון לקיים את הדיון. אני מודה להם על שבאו להשתתף.
השר ייתן לנו סקירה מקיפה. היו פניות, וביקשו להכריז על האסון אסון טבע, ואנחנו רוצים לדעת אם יש כוונה כזאת. מדובר לא רק בחקלאים, אלא בשרשרת פעילות ארוכה שיש בה נפגעים. אנחנו לקראת החגים. וחשוב לדעת איך המדינה נערכת לאספקה נאותה לאוכלוסיית המדינה, שנעביר את החגים בשלום, בצורה נאותה ובצורה בריאה.
בוועדה הכנו כמה שאלות. אני מבקש מהשר ומנציגי משרד הבריאות ומשרד האוצר להשיב על השאלות שאעלה. כמובן, חברי הכנסת ירצו להוסיף על השאלות האלה. אדוני השר ומשרד האוצר, האם יש תיאום מיוחד בין משרדי הממשלה השונים בנושא זה? האם הממשלה הכינה מקור תקציבי למלחמה בנגיף או לפיצוי החקלאים? כבר חזינו שזה עלול לקרות. האם לאוצר יש הערכות של הנזקים הכלכליים למשק ושל הנזקים ליצוא עקב איסור יבוא עוף לישראל? האם יפוצו כל בעלי העסקים המוכרים בשר עוף? הרי יש קצבים, יש מכולות, יש רשתות השיווק. כתוצאה מזה הם נפגעים, ואולי לא יקבלו תוצרת. איך כל הנושא הזה מתבטא? האם מתכוונים לפתוח במסע הסברה לציבור בכלי התקשורת בכל השפות? אני מפנה זאת למשרד הבריאות ולמשרד החקלאות. הציבור צריך לדעת, כולם בפניקה: לאכול ביצה או לא? לאפות את העוף קצת יותר, כמה זמן? כדי שהציבור לא ייכנס לפניקה אמיתית צריך הסברים. אולי אין בכלל בעיה. ראיתי ששר הבריאות אוכל עוף, אני לא יודע מה זה אומר. זה אומר שהיה רעב, נכון, השאלה מה זה עושה לציבור. האם אם שנותנת עוף לילד היא אחראית מספיק? צריך אינפורמציה אמיתית איך לטפל במזון.
ועוד: האם יש תיאום עם הרשות הפלסטינית ועם המדינות השכנות, כדי למנוע התפשטות הנגיף? איך נערכים להוספת כוח אדם למלחמה בנגיף? הבנתי – גם מכלי התקשורת – שחסר כוח אדם של מי שמטפלים להשמדה. גם כאן עובר הרבה זמן וכל דקה חשובה. הבנתי שאין די כוח אדם של עובדים זרים בנושא הזה. הייתי רוצה לדעת אם נתתם את הדעת על זה, אולי צריך לעשות הסבה ולהעביר לזה חקלאים שעבדו בשטח, לקחת אותם לתפקיד הזה, כי זה דחוף.
משרד הבריאות
¶
האם אתם נערכים עם מלאי של תרופות? יש תרופה למניעה או לטיפול. האם קיבלתם תוספת תקציב או תכננתם מראש תקציב לנושא הזה? הבנתי שבעוד כמה חודשים תגיע כמות נוספת של תרופות, אבל אני לא יודע כמה כדורים צריך לקחת, מי, איך? ניתן לכם את זכות הדיבור ותסבירו, גם לנו וגם לציבור. אנחנו משודרים היום, והאנשים בבית בוודאי רוצים לדעת איך להתייחס ואיך להתנהג.
אני מבקש שכעת השר ייתן סקירה, ואחר כך נשמע את שאלות חברי כנסת. בבקשה, אדוני השר, תיתן סקירה מקיפה, אחר כך נשמע את שאר האנשים.
שר החקלאות ופיתוח הכפר זאב בוים
¶
תודה. אדוני היושב-ראש, חברי הכנסת, כל המשתתפים, אתן סקירה קצרה ואחר כך מנכ"ל המשרד ויושב-ראש השירותים הווטרינריים ימסרו אינפורמציה יותר מדויקת. קודם כול, אשיב על כמה עניינים שכיוונת אליהם בדברים שלך. ראשית, המגיפה לא פורצת משום כיוונים אחרים. השתמשת בביטוי הזה, וזה חלק מהדברים שצריך לומר אותם נכון. יש ארבעה לולים, נקרא לזה מוקדים, ששם פרצה המגיפה. גם מה ששמענו אתמול, שני לולים נוספים, זה ברדיוס של המוקדים האלה. זה המצב היום. בשלב זה לא פורצת מגיפה מעבר לזה, לפחות אנחנו לא יודעים על כך.
לנגיף יש תקופה מסוימת של דגירה, וגם אם הוא עובר למקום אחר, עובר זמן עד שהנזק מתגלה. אנחנו עושים את כל הפעולות שתכף נשמע, כדי לאתר ולבודד, להשמיד ולטמון. זאת ההחלטה שהתקבלה, כך הוחלט לטפל במצב הזה. זה נעשה על-פי נוהל שנקבע מזמן בעניין הזה. מרגע שהתמותה התחילה, ברגע שהיא הגיעה לידיעתנו, ביום חמישי ה-16 במרס – בשבת הגיעו.
שר החקלאות ופיתוח הכפר זאב בוים
¶
כשתקבל רשות דיבור תגיד את מה שאתה יודע. אני יודע שביום חמישי בבוקר קיבלנו את הידיעה הזאת. נעשו בדיקות, קיבלנו אישורים סופיים על המחלה בכל המקומות בשבת. לפני כן, במקומות שכבר היה ברור שהיא הגיעה, התחילו פעולות ראשונות להשמדה ולהטמנה.
היו"ר אמנון כהן
¶
למה אני אומר "התפרצות"? כי אפילו אם השמידו את העופות ולא כיסו אותם בזמן, יש עופות אחרים שמסתובבים, הם יכולים לנקר, ומשם להגיע למקום אחר. לכך אני מתכוון, בלי שהתכוונת זה יכול להגיע למקומות, בלי שרצינו בכך. אם לא מכסים מהר, אם לא מטמינים נכון, בצורה נאותה, זה יכול לקרות בלי שנרצה.
שר החקלאות ופיתוח הכפר זאב בוים
¶
אדוני היושב-ראש, אתה ראית את התמונות, ואני ראיתי את התמונות. נראה שבימים שלישי-רביעי התחילה תמותה. זה לא הגיע לידיעתנו. במקום אחד, בעין השלושה, היתה התחלה של תמותה, והחקלאים הוציאו את הפגרים מהלולים בלי הטמנה. ראינו את התמונות הלא טובות האלה. זה באמת טיפול לא נכון. זה היה זמן קצר יחסית. באו לשם גם עופות בר, זה נכון. מרגע שהתברר שכך מטפלים בעופות, החזירו את כל הפגרים שהיו בחוץ פנימה, לתוך הלולים, כדי שלא יהיה מגע עם עופות הבר. זה היה לפרק זמן קצר. אי-אפשר לומר על מידת הנזק, אבל יש בזה פוטנציאל לנזק, שעופות בר נמצאים על הפגרים. זו היתה טעות בטיפול, בשלב שאנחנו עוד לא ידענו על התופעה. מרגע שידענו, הכניסו את הכול בחזרה.
מכאן ואילך, כל נושא ההשמדה הוא קודם כול להמית את העופות, אחר כך לקבור מייד, בסמוך ללולים, על-פי כללים של המשרד לאיכות הסביבה, לגבי דרך ההטמנה והטיפול בבורות. זה מה שנעשה מאותו מקרה ואילך.
אני רוצה להתייחס כבר עכשיו לעוד כמה נקודות שעלו פה, ואחר כך מנכ"ל המשרד וראש השירותים הווטרינריים יוסיפו. אלך לפי סדר השאלות שלך: קודם כול, יש תיאום מלא בין משרדי הממשלה. יש מטה משותף שמרכז מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אילן כהן. יושבים שם כל המנכ"לים הרלוונטיים: משרד הבריאות, משרד החקלאות, המשרד לאיכות הסביבה, משרד האוצר. כמובן, נמצאות שם גם מערכות סיוע ממשלתיות או גורמי סיוע כמו משרד הביטחון, המשטרה – דברים מהסוג הזה. המנכ"ל עוד ירחיב בעניין הזה.
לעניין ההסברה
¶
מכיוון שהדיון משודר, זה יהיה חלק מהעניין גם פה. איפה שאנחנו יכולים, אנחנו מסבירים בכלי התקשורת. אנחנו גם אומרים לציבור מה כן ומה לא, מה מותר ומה אסור, יש הסברה.
שר החקלאות ופיתוח הכפר זאב בוים
¶
בסדר, יש אנשי מקצוע בעניין הזה. הם יגידו מה זה. אני אומר באופן ברור: יש הסברה בכל כלי התקשורת, הסברה לציבור.
שר החקלאות ופיתוח הכפר זאב בוים
¶
אני עושה הסברה. ברגע שאני מופיע בתקשורת, מדבר עם הציבור, ושומע מאנשי המקצוע, וגם הם מופיעים בתקשורת ואומרים – זה חלק מההסברה. מה הבעיה? משתמשים בתקשורת, ולה עצמה יש מומחים משלה וכו'. כשאתה מדבר על "כדי לא לעורר פניקה", אתה אומר "כולם בפניקה" – וזה סוג של אמירה לתקשורת שלא עוזרת לעניין. אתה אומר מתוך רצון טוב "כולם בפניקה". יש כאלה שעושים זאת מתוך כוונה, ושמענו גם ביטויים פוליטיים מובהקים. כל העניין נופל לתוך הפה של מערכת הבחירות. שר החקלאות לשעבר מדבר על מחדל לאומי של הממשלה, כשרק לא מזמן הוא היה שר החקלאות, ואת כל המערך הזה שצריך לעבוד ועובד מול ההתפרצות של המחלה והטיפול בה – הוא עצמו טיפל בו, עם האנשים.
משה כחלון
¶
מה שיש להם להגיד הוא שהשר בחוץ-לארץ כשפה מתים פגרים ואנשים בסכנת חיים. השר מבלה בחוץ-לארץ כשפה יש מאות אלפי פגרים, חקלאים קורסים, סכנת נפשות.
משה כחלון
¶
זה לא הוגן מה שעשו לשר, אני טוען. במקום לטפל בזה, אומרים שהשר בחוץ-לארץ, בחופשה פרטית, והוא לא מתייחס לזה בכלל.
היו"ר אמנון כהן
¶
רגע. אדוני השר, כשאני מדבר על הסברה אני לא מתכוון לכך שפוליטיקאים מפה או משם ידברו. אנחנו בתקופת בחירות. אני מתכוון להסברה על-ידי אנשי מקצוע, מנכ"לי משרדים, השירות הווטרינרי – שיצאו בעיתון, שיסבירו איך להתנהג, מה כדאי לקנות, ואם קונים איך מתנהגים, איך מבשלים. לזה אני מתכוון. לא לפוליטיקאי או לשר. בכל הכבוד, אנחנו לא מומחים בתחום. מה שאומרים לנו אנחנו עושים. שהשר הקודם יגיד מה שיגיד, זו תקופת בחירות. אדוני השר, אני מצפה שתנהיג את מנכ"ל משרד ראש הממשלה שיצא בהודעה.
שר החקלאות ופיתוח הכפר זאב בוים
¶
אדוני היושב-ראש, תרשה לי, הבנתי אותך, ועדיין אני אומר: אתה אמרת "כולם בפניקה", ואני ניסתי להבהיר מאיפה באה הפניקה. לכן הזכרתי את הדברים. אני מודה מאוד לחבר הכנסת כחלון על הדאגה שלו לשר החקלאות ולשמו הטוב. בתוך כך הוא ציין את הבילוי שלי כביכול בחוץ-לארץ כשפרצה המגיפה. רק כדי להעמיד את הדברים על דיוקם, יצאתי ליציאה פרטית עם רעייתי, שעברה טיפול רפואי בפריז. ליוויתי אותה. לא ביליתי שם.
שר החקלאות ופיתוח הכפר זאב בוים
¶
ברגע שיכולתי לצאת, יצאתי כדי להגיע. עד אז היה קשר טלפוני עם כל האנשים, וכל המערך ששר החקלאות הקודם הכין וטרח עליו הופעל על הצד הטוב ביותר.
על ההסברה נשמע מייד, על דפים ועל הוראות לציבור.
דבר נוסף
¶
שאלת על תיאום עם הרשות הפלסטינית ועם מדינות אחרות. יש תיאום מלא עם הרשות הפלסטינית, באמצעות מתאם הפעולות בשטחים ובאמצעות הקשרים הישירים של השירות הווטרינרי שלנו עם הווטרינרים שם, כולל נהלים איך לנהוג אם וכאשר יש חשד אצלם. נשמע על זה מראש השירותים הווטרינריים.
לגבי מדינות העולם, יש ארגונים שקיבלו מייד אינפורמציה, וגם כאן יימסר מידע.
אני רוצה לדבר על הפעלת כוח-אדם, המערך שמטפל בכל העניין. יש מערך שמטפל בהשמדה עצמה, יש מערך שסוגר, שמנהל אותו ראש יחידת הפיצו"ח. יחידת הפיצו"ח, בימים רגילים היא לא גדולה. חיברנו לשם גם את הסיירת הירוקה, גם גורמי פיקוח מתחומים אחרים, שהם ת"פ המשרד, שבימים כתיקונם הם מפקחים על תחומים שונים. את כל המערך הזה חיברנו יחד. אתמול נכנסה לתוך זה גם המשטרה, עם מתנ"ע, עם יחידות הסיור, כדי ליצור את ההסגר במערך הכבישים שמסביב למוקדים.
דבר נוסף, וכאן יש לנו בעיה, זה האנשים שמתעסקים עם הפינוי עצמו, עם השמדה וההטמנה. בעניין הזה, בתחילה לא היה לנו די כוח-אדם, הוא היה מצומצם, ולכן הקצב לא היה מספיק. תגברנו וגייסנו את העניין הזה, כבר ביום ראשון, בישיבת הממשלה דיברו על כך.
שר החקלאות ופיתוח הכפר זאב בוים
¶
זה נעשה באמצעות קבלנים. משרד הביטחון גם הוא נחלץ לעניין הזה, כי היו צריכים כמות גדולה של כלים, כולל כלים כבדים. הם נכנסו לעניין. אתמול היתה פעולה בנושא הזה. הקצב גדול יותר היום. את המספרים המדויקים ימסור מנכ"ל המשרד.
שר החקלאות ופיתוח הכפר זאב בוים
¶
גויסו. אנחנו מגייסים עובדים זרים. הבעיה היא שקשה לגייס את האנשים. גם אם תציע סכום גדול, יש כאלה שלא מוכנים להיכנס ללולים, חוששים. מגיפה, בעיקר כשנוצרת אווירה מסוימת, פניקה וכו', זה עוד יותר מרתיע את האנשים. זה כמעט טבעי.
שר החקלאות ופיתוח הכפר זאב בוים
¶
כי הם מסתובבים ליד הלולים. זה חלק מאמצעי המיגון, כדי שאנשים לא ייפגעו. אנחנו גייסנו עובדים זרים, ובהתחלה היתה בעיה, כי האנשים נרתעו.
שר החקלאות ופיתוח הכפר זאב בוים
¶
לדעתי היום הבעיה פתורה. הקצב גדול. מאתמול בצהריים נכנסו להילוך מאוד גבוה של השמדה. להערכתי זה עניין של ימים עד שנסיים את ההשמדה בכל המוקדים וברדיוסים.
זה מה שאני רוצה לומר בלי להיכנס ליותר מדי פרטים.
שר החקלאות ופיתוח הכפר זאב בוים
¶
עוד מילה אחת על הפיצוי: אתמול פגשתי את כל הנציגים שקשורים לענף, הם ישבו אצלי ושמעתי את כולם. מה שמאחד אותם זה הרצון להכריז על אסון טבע. עוד לא החלטנו על הדבר הזה. הבוקר, לפני הישיבה, התייעצתי עם ממלא מקום ראש הממשלה, שהוא גם שר האוצר, והוא יבדוק את סוגיית הפיצויים.
אני רוצה להדגיש שני דברים: גם אם יוכרז וגם אם לא יוכרז, צריך שחברי הכנסת ידעו שבפקודה להשמדה של החי והצומח יש מנגנון פיצוי אינהרנטי. צריך לדעת את זה. הפיצוי הזה ניתן מרגע שהוחלט על השמדה. דיברתי עם המשרד, ומרגע שיושמדו העופות, החקלאים לא יחכו, מייד ישלמו פיצויים.
שר החקלאות ופיתוח הכפר זאב בוים
¶
את זה אנחנו רוצים לבדוק. ודאי שזה לא יכסה נזקים עקיפים. זה יכסה נזק ישיר ללולן שהלהקה שלו הושמדה. אין במנגנון הזה מתן מענה לכל המערכת העקיפה, שקשורה לענף.
שר החקלאות ופיתוח הכפר זאב בוים
¶
המנגנון הזה מופעל אוטומטית. אבל זה לגבי המגדל באופן ישיר, הוא מקבל פיצוי על הנזק. מה שאין במנגנון זה המערך הכולל. היושב-ראש הזכיר: יש משחטות, יש מדגרות, יש תערובות, כל הדברים האלה. זה דבר שהפקודה לא נותנת לו מענה.
שר החקלאות ופיתוח הכפר זאב בוים
¶
חברת הכנסת נוקד, אגיד זאת אחרת: אני מודע לזה שיש מערכת שלמה בשרשרת הענף והייצור שקשור בגידול העופות שנפגעת כבר, כתוצאה מהעניין הזה. לזה אני מודע. אני לא מודע לכך שחייבים. זו סוגיה קצת אחרת.
שר החקלאות ופיתוח הכפר זאב בוים
¶
חייבים לחשוב על זה, וחייבים לראות מה עושים עם הדבר הזה. בואי נסכים עד כאן.
אבשלום וילן
¶
תן לי לשאול. יש לי שאלה לשר ולמנכ"ל: איך יוצרים מנגנון שיהיה לא כמו כל המקרים הקודמים שטיפלנו בהם, שהסיפור היה כך שהנשמה של כולם יצאה. איך יוצרים מנגנון שהדברים יתנהלו בו עם האישורים הדרושים בצורה הוגנת, ולא בשיטת הסלמי הידועה. עכשיו יש רעש, אבל אחר כך ישכחו.
משה כחלון
¶
אדוני היושב-ראש, קודם כול, תודה שכינסת את הוועדה. זה דבר מאוד חשוב. אדוני השר, תודה שכיבדת אותנו בנוכחותך. אדוני השר, אנשי משרד החקלאות, אתם יודעים שזה מחדל שני בשנים האחרונות, אחרי מחדל האנטיביוטיקה, שנדמה לי הסתיים בפיטורים של וטרינר ראשי, שמשוני – תקנו אותי אם אני טועה. היה דבר כזה? מה היה עם המחדל הזה? נתנו אנטיביוטיקה לעופות ומכרו אחר כך, ואף אחד לא ידע על המינון? אתם לא מכירים. בסדר. כולם יודעים בדיוק על מה אני מדבר, אבל לא נוח להם.
משה כחלון
¶
לפני כמה שנים היתה פה בהלה – לא מהסוג הזה, כי זה בממדים הרבה יותר גדולים – בגלל כמויות האנטיביוטיקה שהעופות מקבלים ואחר כך יוצאים לשוק. בחלק מהמרכולים הורידו עופות מהמדפים. נכון שזה לא בממדים האלה.
אבשלום וילן
¶
רציתי לעזור לך: היו בעיות אנטיביוטיקה בחלב, ויש מדי פעם בעיות בעופות. כל פעם יש בעיות כאלה, זה נכון.
משה כחלון
¶
שוב, האנשים לא נערכים. אני לא בא להוציא דיבתו של מישהו רעה, לא אנשי משרד החקלאות, לא אחרים. זה לא הדיון.
משה כחלון
¶
אבל בסופו של דבר בני אדם אוכלים והם בסכנה. יש כאן שרשרת, של מחדלים – קטנים או גדולים. צריך לבדוק אותה, אדוני השר. עוד לא קבעתי שזה מחדל.
שר החקלאות ופיתוח הכפר זאב בוים
¶
בסדר, זה דבר חשוב. אמרת שיש שרשרת של מחדלים, אבל לא קבעת שזה מחדל.
משה כחלון
¶
בסדר, נקרא להם תת-מחדלים. אני אדם אחראי, אדוני השר, אני חושב שלהכריז על משהו שהוא מחדל, עשייה או אי-עשייה של דבר, את זה צריך לעשות אחרי שבדקו. אבל יש שרשרת בדרך, עובדות. אנחנו רואים חצי מיליון או מיליון הודים מומתים – ויש פה עובדה, קרה משהו, הם לא מתו סתם. שמענו על שפעת העופות עוד לפני שהיא הגיעה לישראל. אתמול נודע לי שבאחת מישיבות הממשלה חיים רמון אמר שאם שפעת העופות תגיע לישראל הוא ירקוד על השולחן. אחר כך הוא אמר שהתכוון שאם ימותו אנשים הוא ירקוד. אני לא רוצה שאף אחד ירקוד, אני רוצה שיטפלו בדברים.
אדוני היושב-ראש, בכוונה ביקשתי לדבר לפני נציגי משרד החקלאות, כדי שהם יוכלו להשיב ותהיה להם הזדמנות להשיב. אני לא בא לתקוף אף אחד.
עוד דבר אחד, ענייני
¶
הבוקר התראיין חקלאי בטלוויזיה, בערוץ 10, נדמה לי. הוא אמר שלא קיבל הנחיות כיצד לטפל בבעיה, אחרי שהוא הודיע עליה. אם תהיה תשובה על זה, אשמח. בכל זאת אנשים מדברים על זה.
משה כחלון
¶
חשוב שתשיבו על זה. עזבו את הסופר ואת הביצים והעוף – איך מבשלים, חמש דקות מכל צד וכו'. בסדר, אני בעד, אבל האם החקלאים מקבלים הדרכה, האם המגדלים יודעים, הם מוגנים מפני המחלה?
אורית נוקד
¶
אני רק רוצה לשאול מה התקציבים שהוקצו לנושא. זה נראה לי הדבר החשוב ביותר. כרגע אנחנו חייבים לעצור את המגיפה.
יוסי ישי
¶
אעשה מאמץ לתת גם סקירה וגם תמונת מצב, ודרך זה להגיע לנושאים שהועלו. העובדות: יש לנו שישה לולים נגועים, ארבעה לולים בגל הראשון – חולית, עין השלושה, נחשון, שדה משה; שני לולים בגל השני – ניר עוז ועמי עוז.
סדר הפעולות
¶
אחרי שנודע על הנגיף יוצא צו, מתחילה השמדת הלולים הנגועים, ומוטל סגר ברדיוס של 3 ק"מ, ומתחילה פעולת ההטמנה. בהמשך, בשלב השני, מתחילה ההשמדה של העופות הבריאים. לכן צריך להפריד בין הלול הנגוע לבין העופות הבריאים. אז מתחילה פעולת ההשמדה וההטמנה של העופות הבריאים.
כל הפעולה נעשית על-פי כללים ברורים מאוד. יש מפתח ברור מה צריך להיות עובי הניילון, מה עובי שכבת הסיד, איך צריכה להיות האטימה. הכול ברור לחלוטין. נוסף על כך, נפתח רדיוס נוסף, של 10 ק"מ מעבר ללול הנגוע, שם נעשית פעולה מבוקרת. אין נכנס ואין יוצא.
יוסי ישי
¶
אסביר הכול, אעשה מאמץ לא להחסיר כלום. תמונת מצב, נכון לעכשיו: לגבי הגל הראשון, הלולים הנגועים, בשלושה מארבעת הלולים הנגועים – חולית, עין השלושה, שדה משה – העופות הומתו, הושמדו והוטמנו. בלול הרביעי באותו גל, בקיבוץ נחשון, היתה בעיה בהמתה. היה קושי להמית. כל התהליך הזה לא פשוט. היה קושי בהמתה, ולכן הפעולה נמשכה קצת יותר זמן. אני מקווה שעד סוף היום היא תסתיים, וגם הלול הרביעי של הגל הראשון – תסתיים בו פעולת ההמתה וההטמנה.
לגבי הרדיוס של הגל הראשון – גם שם ההמתה וההטמנה יסתיימו עד סוף היום.
לגבי הגל השני – ניר עוז ועמי עוז – צווי ההשמדה התקבלו רק אתמול. כרגע נמצאים שם בהליך של המתה.
ההיערכות החל מהיום
¶
שמונה צוותים קבלניים נכנסו לעבודה, הם כבר בעבודה. חלוקת העבודה ותוכניות העבודה – יש מפקח שמרכז את הנושא. כל קבלן נמצא עם כלים כבדים – חמש ..., שני שופלים, ארבע משאיות, עשרים עובדים חוץ מהמפעילים. לכל צוות יש את כל החומרים – ניילון, סיד, הכול. שלושה צוותים נכנסו לאשתאול, שלושה נכנסו לשדה משה, שניים נכנסו לנחשון.
היעד: לסיים את כל פעולת ההשמדה וההטמנה של כל הלולים הנגועים, וכן של הלולים הבריאים שברדיוס של 3 ק"מ, עד סוף השבוע. אני לוקח סיכון ואומר שאני מקווה שזה יהיה אפילו יום לפני כן.
לגבי הסגר, שזו פעולה לא פחות חשובה: יחידת הפיצו"ח, שעוסקת בזה ביום-יום, עם הרשות לפיקוח, עוסקים גם בסגר וגם בטיפול ובחיטוי של כל מה שבא במגע. אתמול, בהחלטה של ועדת המנכ"לים, החלטנו להכפיל את יחידת הפיצו"ח. אנחנו קולטים עוד 60 עובדים, והופכים את היחידה ליחידה של 120 איש. הרשות לפיתוח מגויסת לטובת העניין. הסיירת הירוקה, שממונעת עם כלים וכל מה שקשור בזה, צורפה לעניין.
מפכ"ל המשטרה הורה למחוז הדרומי לסייע. כבר ישבנו אתו הבוקר, ולמעשה מהבוקר תהיה בכל יישוב ניידת קבועה, וניידת נוספת תקיף ותמנע כניסה ויציאה. בשני האזורים הנוגעים בדבר ניתנו הנחיות לעכב כל כלי רכב שמוביל מוצרי עוף, פנימה או החוצה, עד שיחידת הפיצו"ח מאשרת. אני מקווה שזה יסגור את נושא הניטור והסגר.
הקמנו חמ"ל בעין השלושה. הוא מטפל בדברים בצורה שוטפת. יושבים שם נציג משרד הביטחון ברמה של סמנכ"ל, מנהל מחוז משרד החקלאות, כל הגופים הנוגעים בדבר. כל פעולת הניהול של המשבר, ואני מקווה שהוא יישאר בנגב, תיעשה מהחמ"ל בעין השלושה.
יש שיתוף פעולה מלא, שעה שעה, עם משרד הבריאות. הגבול בין המשרדים ברור, כל אחד בתחומו - בריאות הציבור במשרד הבריאות, והקטע החקלאי זה משרד החקלאות. כל לילה מתקיימת שיחת ועידה בין כל הגורמים המקצועיים של שני המשרדים.
לגבי הדרכה והסברה
¶
כל לולן קיבל דיסקט עם הנחיות ברורות. כל לולן, כל מגדל, קיבל ליד דיסקט עם סרט הדרכה. אני לא רואה טלוויזיה ולא שומע רדיו, אבל הבנתי שהיתה ביקורת על סרט ההדרכה.
יוסי ישי
¶
אני רוצה להשיב. אלו סרטי הדרכה שהחקלאים רגילים להם. הם מקבלים סרטי הדרכה בכל נושא: השקיה, צומח, גידול, טיפול בתוצרת. הסרטים מתאימים לחקלאים, זאת השפה שלהם, אלו הסרטים המתאימים. מי שביקר את סרטי ההדרכה לא מכיר את השיטה. זאת השפה שהחקלאים מבינים, זה מה שהם מקבלים כל הזמן. הסרט מיועד לחקלאים ולא לקהל הרחב.
מהיום, לקראת סוף היום, יהיה רופא וטרינרי קבוע בכל יישוב מטופל. אנחנו מגייסים עכשיו רופאים נוספים.
לגבי ההדרכה לציבור הרחב, חברי מנכ"ל משרד הבריאות ישלים.
לגבי הפיצויים
¶
ראשית, בפקודה טמון הפיצוי הישיר, כפי שהשר אמר. בכל מקום שיש צו, הפקודה נותנת פיצוי. סמנכ"ל כלכלה של המשרד כבר ישב עם רוב מי שנמצאים כאן – כל תפקידו לעסוק בכל הקשור לפיצוי. כבר קיבלנו עזרה מקצועית מהקרן לנזקי טבע, שמתמחה בנושא. היא מלווה אותנו לכל אורך המסלול. היום נפרסם לחקלאים, נביא לידיעתם, את מפתח הפיצוי על-פי הפקודה. נפרסם זאת דרך הארגונים וכו', כדי שכל חקלאי ידע מה הפיצוי הראשוני שהוא זכאי לו על-פי הפקודה.
ביום ראשון הממשלה קיבלה החלטה, ומינתה ועדת מנכ"לים לנושא הפיצוי. הוועדה צריכה לדון, לאור הביקוש שהצטבר, מה יהיה לגבי המעגלים השניים והשלישיים וכו', אם קיימים. הוועדה הוסמכה לדון בדברים האלה, לגבש המלצה ולהביא אותה לממשלה.
אורית נוקד
¶
לגבי החלטת הממשלה, האם נקצב לוועדה לוח זמנים? מתי היא תסיים את עבודתה? עכשיו כולם עם המגדלים.
יוסי ישי
¶
פיצוי על-פי הפקודה ישנו. קודם כול הוועדה צריכה לבחון מהם המעגלים. אם נעשה עבודה מהירה, ונקבל החלטה ברגע, נחטא לאמת. אנחנו צריכים לבצע עבודה מקצועית, לראות מהם המעגלים הנפגעים, להניח אותם בפני הוועדה. ברגע שהתמונה תתבהר ונדע מה מעגלי הייחוס שנוגעים לדבר, נביא זאת לדיון בוועדה.
הוועדה ישבה אתמול בפעם הראשונה. היא קיבלה החלטות תקציביות לגבי הפעולות הדרושות. ברגע שיהיה איסוף נתונים ונדע מה המעגלים, נקיים דיון. אני לא מציע לוועדה לקבל המלצות עכשיו.
היו"ר אמנון כהן
¶
שאלתי את זה בהתחלה, לגבי החגים. קודם כול, האם יש לנו מלאי מספיק, האם יש כוונה לייבא ממדינות שונות?
יוסי ישי
¶
עוד עניין אחד, ואז אשיב על השאלה הזאת. אין מחסור בכוח אדם. אתמול תקצבו אותנו בתקציב הדרוש לגיוס כוח אדם, הוועדה הזאת עובדת מהר. עובדה: שמונה קבלנים, עם מאות עובדים, נכנסו לעבודה היום, והם מתוקצבים. גם תקני כוח אדם, לזכותו של האוצר ייאמר שאתמול אישרו אותם, והם כבר מגויסים.
עוד מילה
¶
אנחנו צריכים עובדים לפיקוח ולבקרה. התגבור של יחידות הפיקוח והפיצו"ח צריך להיות על-ידי אנשים שמבינים בחקלאות. מייד התחברנו לחקלאים המפונים מגוש קטיף, ואנחנו עומדים לגייס אותם כמפקחים כדי לתגבר את הפיצו"ח ואת הסיירת הירוקה. הם מכירים את היישובים, הם מכירים את השפה, הם מבדילים בין העופות. כל מי שנגייס יהיו אנשים שמבינים בתחום.
לא יהיה מחסור. לא יהיה שום מחסור. אני בטוח שחברי מארגון מגדלי ענף הלול כאן. לא ניתן שהמחירים יעלו. אין סיבה לכך. בכל זאת צריך לזכור שזו מגיפה. אנחנו עושים את כל הפעולות לבלום אותה, וזה לא פשוט. אנחנו יוצאים מעורנו, כולם, ואנחנו שוכחים שזו פעולה חריגה. צפינו אותה, נערכנו לה, אבל זו מגיפה.
יוסי ישי
¶
עוד מילה אחת: זו מגיפה. אנחנו באירוע כמו מלחמה. ולא ראיתי שבאירוע של מלחמה התקשורת תוקפת כפי שהיא תוקפת עכשיו.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני מתרשם שעשיתם עבודה מקצועית וטובה, אבל נמשיך לשמוע ובסוף נסכם את הדברים. מנכ"ל משרד הבריאות, בבקשה.
אבי ישראלי
¶
מיום חמישי, כשהודיעו לנו על שיש זיהוי של שפעת העופות בעופות, הצוותים של בריאות הציבור במחוז הדרום יצאו לשטח. הם ראיינו את כל מי שהיה במגע עם העופות החולים. מי שהיו במגע הדוק קיבלו תרופות, מי שצריך, לפי הקריטריונים. אתם יודעים שחלק מהאנשים היו בבית-חולים.
במהלך הימים חמישי, שישי ושבת, כל הזמן הצוותים בשטח. מי שמקבל את "טמיפלו" הם אנשים שהיו במגע הדוק עם עופות חולים. אלו האנשים שמקבלים זאת. שנית, הצוותים שנכנסים לפנות את העופות בטווח של 3 ק"מ, גם הם מקבלים את התרופה. אסביר מדוע.
אבי ישראלי
¶
"טמיפלו" היא תרופה נגד שפעת, שיעילה נגד שפעת העופות. אנחנו נותנים אותה לאנשים. הסיכוי שאנשים יידבקו משפעת העופות נמוך מאוד, כפי שאנחנו מסבירים בכל מקור ומקור, עד היום, אף-על-פי ששפעת העופות היא ב-42 מדינות, שיש בהן מיליארדים של בני אדם, מיליונים של חקלאים שמטפלים בעופות, נדבקו פחות מ-200 בני אדם. הבעיה היא שבצורתה הנוכחית המחלה מסוכנת מאוד. 50% ממי שנדבקו בה מתו.
אבי ישראלי
¶
97 איש, כולל האישה במצרים. עד היום מתו 97 איש. אנחנו נוקטים את כל מנגנוני הביטחון, כל טווחי הביטחון. גם קופות החולים מעודכנות ויודעות על כל הפרטים. גם בתי החולים יודעים. אגב, המהדורה הראשונה של התוכנית הזאת נשלחה לשטח לפני כמעט שנה. המהדורה האחרונה שלה נשלחה לשטח לפני כשלושה שבועות. עשינו כמה וכמה תרגילים. עשינו תרגיל מנהלים, עשינו תרגיל עם הצוותים. גם הצטיידנו ב"טמיפלו". כל המדינות העולם הצטיידו בה. ארגון הבריאות העולמי ממליץ על הצטיידות ל-25% מהאוכלוסייה.
אבי ישראלי
¶
אסביר מייד, אבל קודם אתן את הפרטים, כדי שהאנשים ידעו. ההצטיידות כולה נועדה למצב אחר לגמרי, לא למה שאנחנו מדברים עליו היום. למה שאנחנו מדברים עליו היום לא היינו מצטיידים בכלל. עד היום הוצאנו כ-6,000 מנות לשטח. לא מדובר על כמויות כאלה. מדובר על מצב אחר לחלוטין, שבו אנשים מדביקים אנשים. זה המצב הקשה. מדובר על מצב שבו וירוס של שפעת העופות עבר מוטציה, שינוי, והוא יתחיל להדביק מאדם לאדם. זה המצב שאליו מצטיידים ב-25%. היום זה לא מדבק מאדם לאדם. הלולן שמקבל טיפול, מגיע הביתה לאשתו והילדים, ואין שום בעיה, הוא יכול לחיות את חייו כרגיל. אין שום בעיה. אנחנו לא מדברים על המצב הזה בכלל.
כל מדינות העולם המפותח, ארגון הבריאות העולמי המליץ להן להצטייד בכמות של עד 25% לאוכלוסייה. גם אנחנו מצטיידים בהדרגה בכמות הזאת. היו שתי החלטות ממשלה בעניין. גם אנחנו מצטיידים בתרופות. נכון לעכשיו יש לנו 7%, עד סוף החודש הבא יהיו 16%, ובהדרגה נצטייד. אגב, גם אם היינו מחליטים לרכוש 25% לפני שנה, לא היה אפשר לקבל את הכמויות האלה, כי החברה לא יכלה לספק זאת לכל העולם. שנית, למעט מדינות בעולם יש כמות של 25%, כולן רק בשלבי הצטיידות, כלומר יש התחייבויות לקנות, הזמנות. אנחנו בכלל לא מדברים על זה.
אבי ישראלי
¶
היא נעשתה בכמה וכמה מישורים. קודם כול, כל העיתונאים פרסמו איך לטגן ואיך יודעים שהעוף מבושל. דיברו על הצבע הוורוד והצבע האדום, בפרטי פרטים. דיברו על טיגון החביתה, אם זה 2.5 דקות או 5 דקות. יותר מלהסביר עם הידיים?
אבי ישראלי
¶
קודם כול, יש "קול סנטר" של הקופות. הן קיבלו מאתנו תדריך מלא בכתובים, ואנשים מצלצלים. אגב, ב"פניקה" הגדולה – וסליחה יושב-ראש הוועדה, במהלך חמישי-שישי-שבת התקשרו למרכזים האלה של הקופות 20 איש. רק שנדע. אני רוצה לשים דברים בפרופורציה.
אבי ישראלי
¶
כולם יודעים. תאמינו לי, אמא לילד עם חום מצלצלת לשם. הקופות מקבלות מאות ואלפי פניות ביום.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני מצפה ממשרד ממשלתי, הגוף האחראי על בריאות הציבור, לתת את המידע הנכון ביותר, ולא לתת לכלי התקשורת לפרשן כמה זמן לטגן את הביצה. אתם הגוף הציבורי. גם אל תטילו את זה על קופת חולים. אתם צריכים לצאת עם הנחיה, בטלוויזיה, ברדיו, לא רק באינטרנט, ולא רק שמי שרוצה שיפנה. יש קשישים, יש עולים חדשים, יש אנשים שלא יודעים לאן לפנות. בכל אמצעי התקשורת יש לתת הסברה, להגיע אליהם. זה מה שאני מצפה מגוף ממשלתי שאמון על בריאות הציבור.
אבי ישראלי
¶
קודם כול, אנחנו משתמשים ב"קול סנטר" של הקופות. הניירות שהן מחזיקות הם ניירות רשמיים של משרד הבריאות, שהוכנו מבעוד מועד. הם נמצאים בנוהל של המשרד, בפק"ל של המשרד, באתר. אלו ניירות שלנו. העיתונאים קיבלו את הניירות שלנו, הרשמיים. יש מודעות שלנו בעיתונות, שאומרות את כל הדברים. כל מה שכתוב בעיתונים זה שלנו.
אבי ישראלי
¶
אמרתי שעם כל מה שנעשה, יהיו כאלה שלא יראו. אבי התקשר במוצאי שבת ואמר שרק עכשיו הוא רואה שהייתי עסוק, ומבין למה לא התקשרתי. אנחנו עושים הכול, מסבירים הכול, אם אפשר לעשות עוד? אין לזה גבול.
אבי ישראלי
¶
אני עצמי הייתי בטלוויזיה, הסברתי בכל מקום. גם העיתונאים מסבירים, מדברים על הצבע הוורוד של העוף.
אבי ישראלי
¶
הרופא הנפתי של אשקלון הוא ממוצא רוסי, הוא תרגם הכול. הוא עולה חדש מרוסיה. הציבור קיבל מידע מפורט ברוסית, כולל הניירות.
אבי ישראלי
¶
בערוץ 9. יש ראיונות בערבית. התראיינו אנשים מלשכות הבריאות שלנו. אני מנצל את ההזדמנות. אדוני יודע, הגוף שמנסים לסגור אצלי הוא שירותי בריאות הציבור. זאת המלחמה של האוצר, לסגור את שירותי בריאות הציבור, מי שעושים עבודה כל כך נאמנה. אתה יכול לשאול את האנשים בשטח והם יספרו איך הם נמצאים שם כל היום וכל הלילה. זה הגוף שהאוצר מנסה לסגור לי.
אבי ישראלי
¶
וההסברה. קיבלנו תקציב מהממשלה. חלקו מאתנו, חלקו הוסף בשתי החלטות הממשלה. נכון לעכשיו, אם נצליח לאתר את המגיפה ולהכילה במקומות שבהם היא נמצאת, משרד הבריאות לא יצטרך אמצעים נוספים.
גם צריך לדעת עוד כמה דברים: לא אתפלא אם אדם או שניים יידבקו, גם זה יכול להיות, חלילה. זה יכול לקרות. אבל אנחנו לא מדברים לא על מגיפה בבני אדם, בכלל.
היו"ר אמנון כהן
¶
נציג המועצה האזורית אשכול, אני רוצה לדעת איך אתם מתמודדים עם האוכלוסייה במקום, איך הם מרגישים. אתה ראש המועצה, האם אתה מרגיש שביעות רצון מהתפקוד, מהפעילות ביישוב? אתה תייצג גם את האחרים. אני מבקש שתתקרב אלינו.
אורי נעמתי
¶
אני לוקח "טמיפלו", לכן ישבתי רחוק יותר. נחלק את זה לעופות ולבני אדם. הדבר הפשוט יותר הוא טיפול בבני אדם. אין שבחים שיכולים לתאר את ההתגייסות של מחוז הדרום, עם הרופאה מהחוזית. רק לסבר את האוזן: ביום חמישי ב-17:00 ידענו על המחלה. ב-22:00, היא אישית, עם הצוות שלה, עם אנשי קופות החולים, הגיעו לעין השלושה והרגיעו את הציבור. למחרת, ביום שישי, אספנו את כל הצוותים הבריאותיים במועצה, והיא תדרכה אותם אישית. בעניין הזה הם עובדים בצורה יפה מאוד. אמרתי למנכ"ל שאם אנחנו במגיפה מוכלת, שאנחנו יודעים מה קורה אתה, הם מאורגנים. אם חלילה מחר זה פורץ בעוד 20 מוקדים, אין צוות. צריך להבין את זה. במגבלות הקיימות הם עשו את המקסימום.
אתמול התרעתי בישיבת המנכ"לים שיש לנו צרה גדולה, כי למעשה לא השתלטנו על אטימת האזור הנגוע. עופות חולים ממועצה אזורית אשכול הלכו גם למקומות אחרים. זה רע מאוד.
יוסי ישי
¶
אגיב במשפט אחד, אחרי שאימתי זאת סופית: מהבוקר יש שתי ניידות משטרה בכל יישוב, אחת בתוכו ואחרת מסביבו. אני גם מעדכן את מה שאמרתי קודם: מתנ"ע הציב מחסומים ברדיוס של 10 ק"מ.
אורי נעמתי
¶
אני מעדכן אותך, יוסי ישי: החמ"ל האחוד של כל הגורמים הוא באשכול – עין השלושה מקום נגוע, אסור לעשות שם חמ"ל. במועצה אזורית אשכול כל הגורמים ישבו יחד. זה הדבר החשוב ביותר, לשמור שהמגיפה תהיה במקום מה שיותר מצומצם.
לגבי העופות, אני לא מרוצה מהקצב. היינו צריכים להיות בקצב מהיר יותר. אני מדבר על ההמתה והקבורה. בכל יום שעובר אנחנו חשופים להתפרצויות נוספות. ההתארגנות לקחה קצת זמן, אבל היום הצוותים בשטח. אני מעריך שמהיום יסתדר.
משה חיימוביץ
¶
מהרגע שנודע לנו על החשד למחלה, וזה היה ביום חמישי, כי ביום רביעי החומר הגיע לבדיקה – באותו רגע יצאנו עם הודעה לציבור והסברנו, בגובה העיניים, מה מותר ומה אסור. זה היה דרך כל כלי התקשורת האפשריים, כולל בשפה הרוסית, בשלושה ערוצים.
הוכנה גם חוברת, והיא יוצאת ביום שישי, כי ראינו שכל עיתון מסביר אחרת ממה שאנחנו מעבירים לו. החוברת יוצאת בשיתוף מועצת הלול, משרד הבריאות ומשרד החקלאות. יוסבר שם במדויק לכל עקרת בית מה מותר ומה אסור, גם בשפות ערבית, רוסית.
משה חיימוביץ
¶
אסביר למה: חילקנו את הכול לקופות החולים. התברר שגם מה שמסרנו לעיתונים במדויק – וד"ר לבנטל ישב אתי מול העיתונאים – בכל זאת, כל אחד הסביר על-פי הבנתו את מה שהיה צריך להסביר. לכן הוחלט שהחוברת יוצאת.
נושא אחר שרציתי להבהיר, בקשר לקשר עם השכנים שלנו. מרגע שהיה חשד במצרים לשפעת העופות, לפני כחודשיים, יצרנו קשר. המצרים ביקשו מאתנו שלא להתערב. הם אמרו שיפנו אלינו אם ירצו. הקשר עם הרשות הפלסטינית הוא בקו חם, כמעט יום-יומי, וכך גם עם ירדן.
דוד אוזנה
¶
אני רוצה לומר משהו. משתוללת עוד מחלה בגליל, שקוראים לה "ניוקאסל". אמנם היא לא פוגעת בבריאות הציבור, אבל אותו סגר חל עליה, 3 ק"מ. אמנם מי שנפגע מקבל פיצוי ישיר, אבל צריך לסגור שסוגרים לחודש ימים. ולפעמים זה שוב מתפרץ, ושוב סופרים חודש.
דוד אוזנה
¶
לא, לזה לא הקימו ועדה, ואני מבקש שתיתנו לזה ביטוי. יש בגליל הרבה חקלאים, לא פחות מאשר בנגב. בתום לב הכניסו אפרוחים, כשנגמר החודש, ואחר כך נאלצו להשמידם. אין לזה פיצוי.
אבל נניח שעל זה לא מגיע. גם מי שסוגרים ולא מגדלים לא מקבלים פיצוי. לכן גם בזה צריך לדון. זה אותו דבר. הדבר היחיד ששונה הוא שזה לא פוגע בבריאות הציבור.
אריק שרון
¶
אני ראש מועצת אלונה וחבר בוועדה החקלאית של המועצות האזוריות. חברי אמר שהוא לא מרוצה מהקצב, וזה בלשון המעטה. התחושה בקרב החקלאים אחרת, ויסלחו לי עמיתי, אני קצת מבקר. יש פער בין התחושה של החקלאים לבין מה שנאמר כאן. הם מרגישים שהנושאים לא מטופלים. צריך להסביר את הפער הזה בנקודת הפתיחה של משרד החקלאות. אני מניח שזה היה בגלל אילוצים תקציבים וסדרי עדיפויות. היו שמונה מעבדות לטיפול במערך הווטרינרי לעופות, וקיצצו לארבע מעבדות – כולל גילת, שהיתה אמורה לטפל באזור הזה. פעם היו 25 רופאים, היום יש שמונה רופאים וטרינריים. יש ארבע מעבדות ללא מנהל, אחת מהן בצפון.
אריק שרון
¶
המעבדה של באר-טוביה מטפלת מתל-אביב ועד אילת. כדי לדעת אילו משאבים להקדיש צריך לדעת מה הפער, מה צריך לעשות.
יעקב כהן
¶
תודה רבה. ענף הלול נמצא בשעה קשה מאוד, ובשלב הראשון אנחנו רוצים להפסיק את כל המלחמות, לחזק את ידי משרד החקלאות והשירותים הווטרינריים כדי להדביר את המחלה מה שיותר מהר במקום שהיא נמצאת.
יעקב כהן
¶
התחילו כל מיני התנגחויות, וזה לא המקום כרגע. כרגע יש לחזק את ידי משרד החקלאות והשירותים הווטרינריים וכל מי שעוסק בנושא, כדי להדביר את המחלה בהקדם.
שנית, אנחנו חוזים שהנזקים הישירים והעקיפים הם בהיקפים חסרי תקדים בענף הלול, לכל העוסקים בענף – גם המגדלים, גם המשחטות, גם המדגרות. להערכתנו הנזקים העקיפים אולי גדולים בהרבה מהנזקים הישירים. אתן דוגמה לנזק עקיף: נניח שלולן במושב עין הבשור היה צריך לקבל 250,000 אפרוחים. ביום שני בבוקר הוא קיבל צו שקובע שהוא אינו יכול לגדל, כי הוא באזור סגר. מי שהיה צריך לספק לו את האפרוחים, שכבר בקעו, אין לו מה לעשות אתם באותו רגע. לשניהם נגרם נזק. לראשון – משום שהוא לא יכול לייצר; השני – אין לו מה לעשות עם האפרוחים. אלו דוגמאות, ויש הרבה, במשחטות ובמדגרות.
בנושא הזה קיימנו דיונים עם משרד החקלאות, אתמול בבוקר נפגשה נציגות שלנו עם סמנכ"ל המשרד. הוא הבין שהבעיות גדולות. נפגשנו עם המנכ"ל, דרשנו פגישה עם השר. השר והמנכ"ל ואנשי המשרד פגשו אותנו אתמול ב-18:00. הם מבינים את גודל הבעיה, וגם אנחנו מתחילים להבין, על-פי ייעוץ משפטי, שאולי אסון טבע זאת לא ההגדרה הנכונה. נכון, יש פיצוי לנזקים הישירים במסגרת הפקודה למחלות בעלי חיים, אבל צריך למצוא פתרון ייחודי ולעזור. השר הבטיח לנו לעשות הכול בממשלה כדי לעזור לענף הלול לשרוד, ענף חשוב, המייצר מעל 3.5 מיליארד ש"ח בשנה. יש מעל ל-10,000 איש שמתפרנסים מהענף.
מה שאנחנו רוצים הוא שוועדת הכלכלה תצא בקריאה לממשלה בבקשה למצוא פתרון ייחודי לענף הלול, ולהקצות את המשאבים הדרושים בהקדם האפשרי. תודה.
היו"ר אמנון כהן
¶
תודה. אני רוצה לסכם את הדיון. הוועדה עוקבת בדאגה אחר התפרצות שפעת העופות במדינת ישראל, ומקווה שבעקבות כל הפעולות המקצועיות שננקטו בשני המוקדים תיעצר המגיפה בישראל, בעזרת השם. נקווה שזה לא יתפרץ הלאה. אנחנו חושבים שהממשלה לא נערכה, אף-על-פי שידענו,
היו"ר אמנון כהן
¶
ממשלת ישראל ידעה מבעוד מועד שהמגיפה יכולה להגיע למדינה, ולא נערכה כראוי. אני שומע, עשיתם עבודה נפלאה עכשיו, אבל כל זה אחרי שקורים דברים. רק עכשיו מציבים את המשטרה, רק עכשיו בודקים, רק ביום שישי יצא עלון הסברה. אנחנו חזינו את זה, ידענו שזה יבוא, ולכן אני חושב שאת כל זה היה צריך לעשות מבעוד מועד.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני מבקש, חבר הכנסת כחלון, אי-אפשר, בכל הכבוד. תן לסיים. תודה. אני מתרעם על כך שמנכ"ל משרד ראש הממשלה זומן לדיון ולא הגיע. הוא יושב-ראש המטה, הוא היה צריך לתת את ההסברים הנכונים. אני מכבד את השר שעשה זאת בצורה נאותה, אבל ביקשנו לרכז את כל המטה, מכל משרדי הממשלה. היה צריך לבוא ולומר לציבור את מה שצריך לומר.
אני בודק עם הייעוץ המשפטי של הוועדה – כי אני יודע שהדברים לא ייסגרו, ואנחנו מכירים את שיטת הסלמי – אנחנו רוצים לראות את הפיצוי שיינתן לכל החקלאים ולכל השרשרת בדרך, כולל המפיצים בשוק, כולל רשתות השיווק.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני אומר: ועדת הכלכלה תתכנס. אף-על-פי שיש בחירות, אחרי הבחירות עדיין הוועדה נשארת. אני בודק עם הייעוץ המשפטי של הוועדה אם אפשר לקיים דיון אחרי הבחירות, אחרי כינונה של כנסת חדשה. נבדוק משפטית אם אפשר לקיים דיונים, כדי לעקוב ולראות איך משרדי הממשלה נערכו ואיך הוועדה מתפקדת, אם היא מביאה את כל הפיצויים לידי ביטוי.
בשלב זה אני מודה לכולכם, תמשיכו לעשות ולהרגיע את הציבור.
הישיבה ננעלה בשעה 10:05.