PAGE
ועדת הכלכלה
3
21/3/2006
הכנסת השש-עשרה
נוסח לא מתו
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 600
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, כ"א באדר התשס"ו (21 במרץ, 2006), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 21/03/2006
פרוטוקול
סדר היום
1.
תקנות התעבורה (תיקון מס' ...), התשס"ו-2006, בדבר הסדרת השימוש ברכי-נוע
מוזמנים
¶
עוזי יצחקי
-
סמנכ"ל בכיר מינהל תנועה, משרד התחבורה
עו"ד שרית זוכוביצקי-אורי
-
לשכה משפטית, משרד התחבורה
ישי דון-יחיא
-
יועץ השר, משרד התחבורה
אבנר עובדיה
-
דובר משרד התחבורה
עו"ד ברוך לוברט
-
מחלקה משפטית, משרד האוצר
לי דגן
-
אגף הפיקוח על הביטוח ושוק ההון, משרד האוצר
עו"ד רוית דאדו
-
לשכה משפטית, המשרד לביטחון פנים
פקד רוני לוינגר
-
קצין תביעות, אגף התנועה, המשרד לביטחון פנים
פקד ליטל פרידמן
-
קצינת תביעות, המשרד לביטחון פנים
אברהם אמינוב
-
מנכ"ל חברת אשכול טכנולוגיות, איגוד לשכות המסחר
אביהו בן-נון
-
יו"ר דירקטוריון חברת יוניברסל מוביליטי טכנולוגי (UMT)
אלדד שפירא
-
סמנכ"ל חברת יוניברסל מוביליטי טכנולוגי
אסף אגמון
-
דירקטור, חברת יוניברסל מוביליטי טכנולוגי
גד רגב
-
דירקטור, חברת יוניברסל מוביליטי טכנולוגי
חזקיה ישראל
-
התאחדות התעשיינים
היו"ר אמנון כהן
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכלכלה. על סדר היום תקנות התעבורה (תיקון), התשס"ו-2006, בדבר הסדרת השימוש ברכי-נוע.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני מקדם בברכה את הדיון בנושא זה. קיבלתי הרבה פניות בטלפון על הצורך להתאים את התקנות לשוק, למשק ולאנשים, בטענה כי הנושא הזה חיוני מאוד ושימושי. הבנתי שזה עבר ניסוי, פיילוט בכל מיני מקומות. המכשיר הזה כמובן שימושי וטוב, וגם תורם לאיכות הסביבה כי הוא לא מזהם. אם נצליח להוריד חלק מן הרכבים מהכבישים כתוצאה מהשימוש ברכי-נוע זה רק לברכה.
אליעזר כהן
¶
אני מבקש שיירשם בפרוטוקול שנהגתי במכשיר הזה אל משרדו של שר התחבורה לשעבר מר אביגדור ליברמן, נתתי לו לתמרן אתו והוא נהג בו, התרשם ממנו ואמר: "וואללה, הייתי קונה אחד כזה". זה כל מה שהיה לי להגיד. לא אפריע לך יותר בדיון, אדוני היושב-ראש.
אליעזר כהן
¶
לא נפגע אף אחד. מי שתהיה כעת חברת כנסת, אסתרינה, נפלה, וזה המקרה הכי גרוע שנתקלתי בו אי פעם ממי שנהג בכלי הזה. לעומתה חברת הכנסת קולט אביטל עלתה על הרכי-נוע, נסעה בו ועשתה תמרונים. לא אפריע לך יותר בדיון. אני מבין שהמגמה חיובית.
עוזי יצחקי
¶
המכשיר נקרא בלעז Segway, ולפני כמה שבועות נאותה האקדמיה ללשון העברית להחליט על מילה עברית: "רכי-נוע", מילה שנבחרה מבין כמה אפשרויות. השם נבחר מכיוון שאדם רוכן ואז שומר על שיווי המשקל ומתקדם עם המכשיר. זה מכשיר שהוא כלי עזר להליכה, מכשיר נפוץ בעולם, גם בארצות-הברית וגם באירופה. אפילו במרכז פריז יש סיורים על רכי-נוע.
היו"ר אמנון כהן
¶
אבל יש שם מדרכות מיוחדות עליהן אנשים יכולים לנסוע. כאן יצטרכו לנסוע על אותה מדרכה בה אנשים הולכים ברגל.
עוזי יצחקי
¶
לא רק על מדרכות מיוחדות, גם במדרכות רגילות אנשים נוסעים ברכי-נוע. בסך הכול מדובר במכשיר קל לתפעול, לא מסורבל. כפי שתראה בתקנה, נוסעים על מדרכה, פרט למקום בו יש מכשול כלשהו – כפי שקבענו לגבי הקלנועית – ואז יורדים לכביש. כעיקרון, נוסעים ברכי-נוע במקומות המיועדים להולכי רגל: מדרכות ושבילים.
עוזי יצחקי
¶
אין בעיה, אדם יכול לרדת ולעלות: או על-ידי ירידה מהמכשיר או כשעדיין נמצא עליו, תלוי במיומנותו. בסך הכול מדובר במכשיר טוב ובטיחותי, ידידותי לסביבה. הוא עוזר ותומך באנשים עם מוגבלות.
בישראל, כפי שאמר חבר הכנסת כהן, קיבלנו את המכשיר עוד בזמן שחבר הכנסת אביגדור ליברמן היה שר התחבורה, כדי לבדוק אותו ולראות את מידת הבטיחות שלו ואת הקליטה שלו בארץ. במשך תקופה מסוימת עשינו פיילוט. בהתחלה אישרנו את זה במקומות סגורים בלבד, במה שנקרא "שטח תפעולי", לדוגמה ברשות שדות התעופה ובשטחים של בתי-חולים. העניין הזה עבד יפה מאוד. בדקנו את זה לאחר שנה ומצאנו שלא היתה שום תאונה. היו חוות-דעת מצוינות, הן מבחינה בטיחותית והן מבחינת תועלת השימוש במכשיר. לאחר מכן, בפברואר שנה שעברה, אישרנו את המכשיר גם בקבוצות עם מדריך מוסדר וזה עבד יפה מאוד. אנחנו מקבלים דיווחים גם מקציני בטיחות וגם מאנשים שתפעלו את זה, שלא היתה שום תאונה וזה עובד מצוין. לכן אנחנו מבקשים להסדיר את זה.
היו"ר אמנון כהן
¶
נער בן 16 מקבל מאביו רכי-נוע ונוהג בו לבית-הספר, אך לא רוצה לנהוג על המדרכה אלא על הכביש.
עוזי יצחקי
¶
כמו בקלנועית, יחד עם המשטרה נגדיר מספר עבירות הנוגדות את התקנה ונקבע את העבירה. נאכוף את זה ביחד עם המשטרה.
היו"ר אמנון כהן
¶
איך הציבור יידע איך להשתמש, היכן מותר והיכן אסור להשתמש? האם ציבור הקונים מקבל הדרכה כלשהי?
היו"ר אמנון כהן
¶
אני מבקש לדעת גם איך המשטרה נערכת אם אכן יהיה ביקוש רב לרכי-נוע והילדים ירצו להשתמש בכלי וההורים ירצו לקנות להם את הכלי כדי לחסוך להם את הטרחה היומית לסחוב את התיק. האם אפשר להרכיב שם תא אחסון ולשים שם ציוד או שהתיק חייב להיות עליהם?
חשוב לי מאוד הנושא הבטיחותי. אני חושש שילד שלא ירצה כל הזמן לעלות למדרכות ולרדת לכביש וכן הלאה יעדיף לנסוע בצד הכביש, כמו באופניים. מה הדין? איפה זה עומד?
דוד טל
¶
האם כאשר אדם כזה נוסע בכביש הוא מהווה סכנה? האם הוא מטרד לתנועה השוטפת? מעבר לכך, האם יש הכשרה מינימלית? אם הוא נוסע על הכביש אני רוצה מאוד שהוא יידע ששלט "עצור" זה יד ו"אין כניסה" זה שלט כזה ו"כביש חד-סטרי" זה שלט אחר. אם אין לו הכשרה כזו אז אני בעצם נותן לו רשיון לסכן עצמו.
עוזי יצחקי
¶
אבקש ממר אביהו בן-נון להסביר לנו אילו הדרכות האנשים המוכרים את המכשיר הזה נותנים, כי זה חלק מהתנאי שלנו לרישוי הרכי-נוע, שחייבים לתת הדרכה, לתת את כל המידע לאדם שירכוש את המכשיר, ולאחר מכן נציגי המשטרה יסבירו עלהאכיפה.
אביהו בן-נון
¶
אנחנו עושים הדרכה מלאה והסמכה עם תעודות לכל מי שרוכש את הכלי הזה, ואם יש לו בני משפחה שרוצים לנסוע עליו אנחנו נותנים גם להם הדרכה. זה מעין רשיון נהיגה שאנחנו מנפקים. אנחנו מתחייבים שכל מי שרוכש את הכלי ועולה עליו יעבור הדרכה.
היו"ר אמנון כהן
¶
המשפחה רכשה כלי אחד ונוסעים בו 4-5 אנשים. איך תדע שכל מי שנוסע בו עבר הכשרה? ברכב אני יודע: אם אני קונה רכב ויש לי 4 ילדים, לכולם יש רשיון נהיגה, כולם מקבלים הכשרה מסוימת. אבל אם אני רוכש את הרכי-נוע עבור בני בן ה-17, גם ילדים אחרים שלי ירצו לנהוג בו וגם אני ארצה מדי פעם להשתמש בו. איך נוודא שכל המשתמשים בכלי עברו הכשרה?
אביהו בן-נון
¶
כפי שאתה דואג לבן שלך כאשר הוא רוכב על אופניים, אתה רץ אתו ומחזיק אותו וחולף זמן עד שאתה מתיר לו לרכוב לבד על אופניים, תצטרך לדאוג להכשרתו גם בכלי הזה. אבל מישהו מהמשפחה, זה שרוכש את כלי הרכב, יצטרך לעבור את כל ההסמכות ולקבל את כל ההכשרה.
דוד טל
¶
אבל זה לא פותר לנו את הבעיה לגבי הירידה לכביש. כפי שאמר היושב-ראש, אנחנו צריכים להבטיח במקום כלשהו, שכל מי שירכב על הרכי-נוע יידע את כל הכללים. מצדך זה בסדר, אתה מוכן לתת את כל ההדרכה, אבל כלי הרכב יכול לעבור לחבר ולחברה ולידיד ולאחות ואז זה יוצא משליטתך. לדעתי צריך לפתח מנגנון כלשהו שיימנע מאדם שלא עבר הדרכה מינימלית לרכוב על הרכי-נוע. אם תאמרו לנו שנער בן 16 לומד תיאוריה בבית-הספר ועובר מבחן תיאוריה אז מבחינתי זה בסדר והוא יכול לעלות על הכביש.
דוד טל
¶
די שהאופציה הזאת קיימת. אני חושש שאדם כזה ייכנס ב"אין כניסה" ויבוא רכב מהצד השני ויפגע בו. הנהג הפוגע יגיד: לא העליתי על דעתי בכלל שאדם ייכנס ב"אין כניסה".
אביהו בן-נון
¶
הרכי-נוע הוא לא כלי רכב אלא כלי עזר להליכה. הוא הרבה פחות מסוכן מאופניים רגילים שאתה נותן לילד בן 10 או לילד בן 7 לרכוב עליהם. הוא כלי שפועל אינסטינקטיבית: כאשר אדם רואה מכשול כלשהו ונרתע זה נעצר. הנהיגה בו פשוטה מאוד ואינסטינקטיבית מאוד. בעולם נותנים את זה לילדים בני 12 שנים ומעלה אך אצלנו הגבילו את זה לגיל 16 שנים, בין היתר בגלל שיקולים של מעורבות וידע בתחום התעבורתי והבנה שלא נוסעים ברכי-נוע על הכביש אלא רק במקומות המיועדים להולכי רגל. זה גם לא תופס מקום רב יותר מהולך רגל.
עוזי יצחקי
¶
אותו דבר נכון גם לאופניים. אז תגיד שבכל חנות למכירת אופניים ילמדו את התמרורים. גם בקלנועית קבענו כך.
רוני לוינגר
¶
אנחנו נערכים לאכוף את התקנה, כפי שאמר סמנכ"ל משרד התחבורה. יש לנו כאן כלי הדומה מבחינת ההסדר בתקנות לקלנועית, אותן תקנות כמעט, אחת לאחת. בימים אלה סיימנו את הנוהל הפנימי שלנו, שכבר מופץ, לאכיפה לגבי הקלנועית, ונוהל דומה, בשינויים המחויבים, יהיה לגבי הכלי הזה.
בעצם הדבר החשוב הוא אכיפת האיסור לנסיעה על הכביש. בתחומי קיבוץ או מושב, כפי שמופיע בתקנות, אגף משטרת התנועה לא נכנס כל שנייה ושם קשה לאכוף, אבל מבחינת הצירים הבטיחותיים והזרמת התנועה והיעדר הפרעה לתנועה הזורמת אנחנו בהחלט נאכוף את זה.
רוני לוינגר
¶
הדוח יינתן לא על הנסיעה ב"אין כניסה", אלא על הנסיעה על כביש. אסור לנסוע בכביש. מותר לרדת לכביש רק כאשר יש מכשול במדרכה.
דוד טל
¶
אני גר ברחוב בו יש עמודי תאורה על מדרכה ברוחב 80 סנטימטר. אני בוודאי לא יכול לרכוב שם, אז אסע על הכביש. כאשר אני נוסע על הכביש, אם הרחוב שלי במקרה חד סטרי, אוכל להיכנס ב"אין כניסה". האם תרשמו לי דוח?
דוד טל
¶
אני לא יודע אם אתה אוכף לגבי אופניים. לא ראיתי ולו פעם אחת שהמשטרה רשמה דוח למישהו שרכב על אופניים ב"אין כניסה".
דוד טל
¶
האם אדוני אומר לי שרשמתם אי פעם דוח על נסיעה ב"אין כניסה" באופניים? האם כאן אתם לא תרשמו דוח? זה מה שאני רוצה להבין. אם תגיד לי "לא" אני מבין שזה בסדר וזה יעבור כך. אין לנו התנגדות שזה יעבור, אבל אז אתה אומר שמותר לקלנועית ולרכי-נוע לנסוע ב"אין כניסה".
שרית זוכוביצקי-אורי
¶
"תקנות התעבורה (תיקון מס' ...), התשס"ו-2006
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 6, 10 ו-70 לפקודת התעבורה (להלן – הפקודה), באישור ועדת הכלכלה של הכנסת לפי סעיף 21א(א) לחוק-יסוד: הכנסת, וסעיף 2(ב) לחוק העונשין, התשל"ז-1977, אני מתקין תקנות אלה:
תקנה 1 – תיקון תקנה 1 לתקנות התעבורה
בתקנה 1 לתקנות התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן – התקנות העיקריות), אחרי ההגדרה "רכב צדי" יבוא:"
שרית זוכוביצקי-אורי
¶
ההגדרה מופיעה בתקנות התעבורה: "מיתקן להובלת אדם או מטען, המורכב על גלגל והמחובר לאופנוע מצדו".
""רכי-נוע" – רכב מנועי בעל זוג גלגלים המחוברים בציר אחד המונע באמצעות מנוע חשמלי שנתקיימו בו כל אלה:
(1)
רוחבו הכולל אינו עולה על 65 ס"מ;
(2)
ההיגוי, העצירה והייצוב שלו נעשים באמצעות הטיית הגוף ומערכת ייצוב גירוסקופית חשמלית;"
שרית זוכוביצקי-אורי
¶
"(3)
הוא מיועד לנוסע אחד בלבד;
(4)
מהירותו המרבית המתוכננת בידי היצרן אינה עולה על 13 קילומטר לשעה;
(5)
משקלו העצמי אינו עולה על 45 ק"ג;
(6)
משקלו הכולל המותר אינו עולה על 160 ק"ג;
(7)
קיבל אישור ממעבדה מוסמכת לכך שהוא עומד בדרישות טכניות המפורטות בנוהל העומד לעיון הציבור באגף הרכב במשרד התחבורה בשעות העבודה הרגילות של המשרד בעניינים כמפורט להלן:
(א)
יציבות;
(ב)
נראות;
(ג)
מניעת החלקה."
שרית זוכוביצקי-אורי
¶
תקנה 2 – הוספת סימן ב2' בפרק שני של חלק ב'
"אחרי תקנה 39יא' לתקנות העיקריות יבוא:
"סימן ב2': רכי-נוע
39יב – פטור מחובת רשיון רכב
בעל רכי-נוע והנוהג בו פטור מחובת רישום ורישוי לפי סעיף 2 לפקודה.
39יג – פטור מחובת רשיון נהיגה
(א)
הנוהג ברכי-נוע פטור מחובת רשיון נהיגה לפי סעיף 10 לפקודה.
39יד – נהיגת הרכי-נוע
(א)
לא ינהג אדם ברכי-נוע אלא לאחר שמלאו לו שש עשרה שנים;"
דוד טל
¶
שמענו שברוב העולם מקובל גיל 12. אני מבקש להבין מדוע קבעתם גיל 16. זה לא שרירות המחשבה של השר או שלך, אז אני רוצה להבין מדוע.
שרית זוכוביצקי-אורי
¶
"(ב)
לא ינהג אדם ברכי-נוע אלא אם מצבו הגופני והנפשי מאפשר לו להפעילה בבטחה;
(ג)
לא ינהג אדם ברכי-נוע אלא אם הוא בקיא בהפעלתה."
דוד טל
¶
יש לי שאלה על תקנת משנה 39יד(ב). בדיון הקודם אמרנו שאדם שרוצה רשיון צריך לעשות בדיקה רפואית, גופנית או נפשית. אני לא יודע אם ילד בן 16 מודע לדברים הללו.
דוד טל
¶
אני לא רוצה שום דבר. אני רוצה שמה שכתוב כאן לא ייצור פרצה. נוצרת פרצה משום שכתוב כאן "מצבו הגופני והנפשי". אם כך כתוב אז מישהו צריך להגיד שהוא כשיר מבחינה נפשית או כשיר מבחינה גופנית. מבחינתי ניתן למחוק את המשפט הזה, לא אתנגד, אבל אם זה כתוב צריכה סמכות מסוימת לקבוע שכל מי שנוהג בכלי הזה כשיר מבחינה גופנית ונפשית.
אליעזר כהן
¶
אני רוצה להגיד משפט אחד חשוב ביותר. כל המשתתפים בדיון, מי שלא בדק את המכשיר, צריכים להבין שהמכשיר הזה מבחינת הפעלתו והרכיבה עליו הוא מאופניים ומטה, לא מאופניים ומעלה. לרכיבה באופניים נדרש יותר שיווי משקל ובאופניים נדרשת תנופה. כאן ההפעלה פשוטה מאוד, נדרש רק לעלות ולרדת.
שרית זוכוביצקי-אורי
¶
39טו – תנועת הרכי-נוע ובטיחותה
"(א)
לא ינהג אדם ברכי-נוע בכביש אלא לשם חצייתו או אם הכביש בתחום מושב או קיבוץ."
שרית זוכוביצקי-אורי
¶
"(ב)
על אף האמור בתקנת משנה (א), מותר לנהוג ברכי-נוע בכביש שהוא בתחומי מושב או קיבוץ, או אם התקיים אחד מאלה:
(1)
אין לצד הכביש מדרכה;
(2)
לא ניתן לנסוע על המדרכה מפאת מידותיה, מצבה או מכשולים המצוים עליה;
(3)
לא ניתן בנסיעה ברכי-נוע לעלות על המדרכה או לרדת ממנה;"
שרית זוכוביצקי-אורי
¶
"(ב)
על אף האמור בתקנת משנה (א), מותר לנהוג ברכי-נוע בכביש שאינו בתחומי מושב או קיבוץ אם התקיים אחד מאלה:
(1)
אין לצד הכביש מדרכה;
(2)
לא ניתן לנסוע על המדרכה מפאת מידותיה, מצבה או מכשולים המצוים עליה;
(3)
לא ניתן בנסיעה ברכי-נוע לעלות על המדרכה או לרדת ממנה;
(ג)
לא ינהג אדם ברכי-נוע במהירות העולה על 13 קילומטר לשעה."
היו"ר אמנון כהן
¶
קודם כול, אנחנו מאשרים את תקנה 3: "תחילתן של תקנות אלה 30 ימים מיום פרסומן".
אישרנו את התקנות, אבל חבר הכנסת טל טרם קיבל תשובה על אופן אכיפת המשטרה.
היו"ר אמנון כהן
¶
דיברתי על הגבלת הגיל, כי נאמר לי שבעולם משתמשים בכלי הזה גם ילדים מתחת לגיל 16 שנים.
היו"ר אמנון כהן
¶
אני רוצה שתוקף כל התקנות יוגבל. תוך 3 שנים נבחן את הדברים שוב. תעשו עבודה לפני שתביאו תיקון לתקנות.
אביהו בן-נון
¶
אין לי התנגדות, להיפך, לדעתי יש טעם לבחון מחדש. יבחנו למשל האם מבחינה מכנית הרכב לא יכול לנוע במהירות הגבוהה מ-13 קילומטר לשעה.
דוד טל
¶
כפי שאמר היושב-ראש, נבחן את זה בעוד 3 שנים ואז אולי נגיע למסקנה שבאמת אפשר להגדיל את המהירות מ-13 קמ"ש ל-20 קמ"ש, וזה יהיה בסדר, כי לא קרתה שום תאונה, לא קרה שום דבר שיכול להפחיד אותנו ואז אפשר יהיה להעלות את המהירות.
רוני לוינגר
¶
אנחנו נאכוף, כפי שאמרנו קודם, את מה שנקבע בתקנות לגבי נסיעה בכביש, כפי שנאכף לגבי קלנועית. לגבי עבירות אחרות נגבש אצלנו מדיניות. אם יש הפרעה לבטיחות וחוסר זהירות אנחנו נאכוף, כפי שאני יכול לאכוף נגד הולך רגל ונגד רוכב אופניים, על-ידי דוחות וקנסות.
אתי בנדלר
¶
אני מציעה שגם תודיע לוועדה, תתייחס לכך שבכוונתכם להפוך את זה לעבירת קנס. כרגע אישור התקנות מחייב, אם רוצים לאכוף את זה, הגשת הזמנה לבית-משפט.
היו"ר אמנון כהן
¶
אין בכוונתנו לעצור את זה, אלא לבחון מחדש – את הגיל, המהירות, כלים חדשים שאולי יוכנסו.