ועדת החוקה, חוק ומשפט
08/02/2006
הכנסת השש-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 661
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
שהתקיימה ביום רביעי, י' בשבט התשס"ו (8 בפברואר 2006), שעה 09:40
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 08/02/2006
חוק ההוצאה לפועל (הוראת שעה), התשס"ו-2006
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק ההוצאה לפועל (הוראת שעה), התשס"ה-2005
מוזמנים
¶
עו"ד דלית זמיר
דנה נויפלד
עו"ד לאה רקובר – יועצת משפטית, הנהלת בתי המשפט
אריה כהן – מנהל אגף ההוצאה לפועל, הנהלת בתי המשפט
עו"ד סורין גנות – לשכת עורכי הדין
עו"ד ליאור שפירא – לשכת עורכי הדין
עו"ד דני וקס – בנק הפועלים, איגוד הבנקים
עו"ד חני אבירם – בנק לאומי, איגוד הבנקים
אפרת רוזן
¶
בהצעת החוק יש הסכמות לגבי התאריך, יש הוראות מעבר, ואני מציעה שנקרא אותן. בתקופה הזאת אמרו שייבדק הצורך בתיקוני חקיקה, בעיקר לגבי שכר טרחה – אם הפנייה להוצאה לפועל היא אופציונלית או היא חובה. זה ייבדק במהלך השנה הקרובה. במהלך התקופה הזאת גם יגיעו להסכמות לגבי שכר הטרחה. זה אושר במועצה של לשכת עורכי הדין.
אפרת רוזן
¶
אני קוראת את הוראת השעה. לגבי הוראות המעבר, מדובר במקרים שבהם הוגשה בקשה אבל עוד לא עבר המועד להגשת ההתנגדות.
אפרת רוזן
¶
אני קוראת את כל סעיפי הוראות המעבר. היתה מחלוקת לגבי פסקת משנה (3). כאן מגיש הבקשה צריך להודיע לבית המשפט אם הוא רוצה להמשיך בתביעה או לא. בעצם זה מעביר את הנטל על התובע, עליו להודיע שהוא רוצה להמשיך בדיון.
סורין גנות
¶
זה דווקא הגנה על הציבור. מטרת החוק הזה היתה לקצר הליכים. מן הסתם, הרבה אנשים עשו את זה גם באופן פרטי. אנשים פרטיים לא תמיד קוראים את האותיות הקטנות. סתם ימחקו להם את התביעה. זה גם יסרבל את המערכת וגם יפגע בהם.
דלית זמיר
¶
אני יכולה להסביר למה הכנסנו את זה. אנחנו לא מחייבים אדם לנהל את התביעה בבית המשפט. הוא הגיש תביעה בהוצאה לפועל, הוא חיכה להליך מקוצר, וכעת כופים עליו הלילך ארוך יותר. אני חושבת שזו בחירה שלו.
סורין גנות
¶
אנחנו רוצים שזה לא יהיה מחדל, אלא זה יהיה מעשה. שתהיה לו האופציה אם הוא רוצה למחוק, אבל ברירת המחדל היא שזה עובר. אנחנו מעדיפים כך. אגב, לא מדובר בהרבה תביעות, לדעתנו יש עשרות של תביעות שנמצאות בתפר הזה. וממי אנחנו חוששים? הרי עורכי הדין ידאגו לדברים. דווקא האנשים שהלכו לבד ולא מבינים, ימחקו להם.
חני אבירם
¶
זה נזק בשבילם. אין מצב שהתובע לא רוצה את התביעה. כפיתם עליו בחוק להגיש את התביעה להוצאה לפועל, עכשיו אתם מעבירים את זה לבית המשפט. אין שום סיבה שהוא לא ירצה את התביעה, ואם הוא לא ירצה, הוא יודיע לבית המשפט על כך. תעשי את זה הפוך: שמי שלא רוצה, שיודיע בתוך פרק זמן מסוים.
אפרת רוזן
¶
בסדר. נוסיף סעיף בחוק שיחייב דיווח לוועדת החוקה, חוק ומשפט, וגם סעיף על יכולת הביצוע של החוק בסוף התקופה הזאת. בכל חצי שנה יהיה דיווח לוועדה על אפשרות יישום החוק בתום תקופת ההשהיה. דיווח על ההיערכות של הנהלת בתי המשפט ליישום תיקון 24 בתום תקופת ההשהיה. אנחנו רוצים לעשות זאת לפני אפריל 2007, כדי לדעת שאז לא יהיו בעיות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא אחכה עד אפריל 2007 לשמוע אז שזה יהיה מוכן רק ב-2700. אני רוצה לדעת את זה קודם.
ליאור שפירא
¶
הם מתכננים את זה על-פי מהפכת המחשוב בהוצאה לפועל. יהיו הרבה תיקוני חקיקה ותקנות שיובאו לוועדה הזאת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא יודע אם תבואו או לא. כתוב כאן שאתם אמורים להכין את המערכות עד 1 באפריל 2007. עד אז יש שנה וחודשיים. לא אחכה כדי שחודש לפני כן תבואו, כמו שאתם רגילים, ותבקשו עוד שנה. אני רוצה תחנות בדרך, כדי לדעת שהדברים מתקדמים.
דלית זמיר
¶
לא אכפת לי לקבל את ההצעה שהוצעה כאן, אבל אני לא רוצה שהנתבע יגיש כתב הגנה סתם. אפשר לקבוע שהתובע יודיע על מחיקת התביעה במועד מסוים, וייתן לנתבע 30 יום מאותו מועד. התובע יודיע תוך 15 ימים, נניח, אם ברצונו למחוק את התביעה.
אפרת רוזן
¶
אז אולי עדיף להשאיר כך? זה מוסיף נטל, זה גורע ממצבו של התובע, אבל זו לא גריעה כל כך קשה. אני חושבת שאפשר לחיות עם זה.
דלית זמיר
¶
לעניין הקודם, ההודעה שהתובע מוסר לבית המשפט צריכה להימסר גם לנתבע, כי אז מתחיל מניין הימים.
אפרת רוזן
¶
עכשיו זה שלב בית המשפט. מדברים על הודעה לנתבע זה רק מהשלב שהתובע מודיע שהוא רוצה להמשיך.
דלית זמיר
¶
יש הודעה בשלב הזה, אבל זה לא רלוונטי. בשלב הבא, מאחר שרואים את כתב התביעה כאילו הוגש במועד ההודעה, 30 הימים של כתב ההגנה נספרים מאותו מועד. למה אתם מעלים את זה עכשיו?
ליאור שפירא
¶
את הוספת את זה עכשיו, את ההודעה של החייב. ויתרנו על העניין האחר. תשאירו את זה כך גם אתם.
דלית זמיר
¶
כתבנו "יראו את כתב התביעה כאילו הוגש באותו מועד". מאותו רגע זה כמו הגשת כתב תביעה לבית המשפט, חייבים להמציאו לצד השני.
ליאור שפירא
¶
כולנו יכולנו לעבור על החומר במשך חודש ולא היו הערות, אז אני אומר שצריך להשאיר את זה כך. אין אופציה שהיא הכי טובה לכולם.
דני וקס
¶
אני רוצה להסביר. נפתח תיק בהוצאה לפועל, בוצעה שם מסירה. עכשיו, בגלל ההקפאה, מעבירים זאת לבית המשפט.
סורין גנות
¶
בסעיף 2 ההוצאה לפועל מודיעה על ההעברה לבית המשפט. שישלחו העתק גם לחייב. זה לא הגיוני? בית המשפט שולח הודעה.
דלית זמיר
¶
כתב התביעה הוגש במועד ההודעה, כך זה כתוב היום. לכן יש אפשרות להגיש כתב הגנה בזמן של 30 ימים מהמועד הזה. חשוב שהוא ידע על מועד ההודעה.
דני וקס
¶
אין דבר כזה, כל הנושים אומרים לך. הגשתי תביעה בהוצאה לפועל, אז אני רוצה להמשיך אתה עד הסוף. מה פתאום ארצה לחזור בי ממנה? אם אני מגיש תביעה לבית משפט אני חוזר בי?
סורין גנות
¶
אני מפנה לסעיף 2 של הנוסח הקיים: "לשכת ההוצאה לפועל תמסור הודעה על העברה למחזיק הבקשה, ואם נמצאה האזהרה לנתבע... גם לנתבע". נפתרה הבעיה.
אפרת רוזן
¶
סופרים את המועדים מהיום שהתובע הודיע, לא מהיום שלשכת ההוצאה לפועל מעבירה את זה לבית המשפט. צריך להודיע לנתבע כמה זמן יש לו להגיש תשובה.
לאה רקובר
¶
הוא מודיע לבית המשפט שהוא רוצה להמשיך בתביעה, שימסור את ההודעה גם לנתבע. במיוחד מדובר כאן על מקרים שבהם האזהרה לא נמסרה. זה לא נראה לי בעייתי. בכל מקרה האזהרה לא נמסרה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בסדר, גמרנו, הלאה.
חבר הכנסת פינס מצטרף. אנחנו צריכים לאשר את החוק, להביא אותו לקריאה שנייה ושלישית. זה חוק שהתגלגל הרבה, והיה קשור בהגשת תביעות בסכום קצוב – מעבר ממה שהיה מקובל עד עכשיו למצב שבו אנחנו מגישים ישירות להוצאה לפועל, ולא דרך בית המשפט. זה ההליך בסוג מסוים של תביעות – כל התביעות ההמוניות, שממילא אף אחד לא היה מתגונן בהן. פעם היו מגישים לבית המשפט ורצים להוצאה לפועל, רק כשהיו דופקים לאדם בדלת כל התהליך היה מתחיל, ובינתיים היו הוצאות. הגישו את כל זה לבית המשפט, ואחרי שהוא לא הגיש התנגדות הגישו להוצאה לפועל.
זה עוד היה בתקופת אמנון רובינשטיין, זו הצעה שלו. הוא שאל למה כל הכפילות, אם אפשר להגיש ישר להוצאה לפועל. בהתחלה הארגונים החברתיים צעקו עד לב השמים, כאילו מונעים מהם עוד ערכאה. בסוף גם הם הבינו שזה פחות אגרה. הרי האנשים לא באים. הם מקבלים הודעות מהבנק, ההודעות על תביעות כאלה ואחרות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
היו כמה בעיות, גם בעיות של שכר טרחה וגם בעיות של מערכת בתי המשפט, מבחינת היכולת שלה להכין את מערכת המחשוב. בשעה טובה גמרנו את זה, והתחזית שלהם היא שבעוד שנה זה יתחיל לרוץ בצורה יותר מסודרת. הסדרי המעבר נמצאים פה, ואנחנו יכולים לאשר זאת. זה גם מוסכם על כולם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתה יודע איזה צעקות עשיתי פה? אני צרוד עד עכשיו. זה לא ייאמן, יש חוק והם עושים צחוק. הם מחכים עד שבוע לפני שאין להם ברירה, ואז הם מגיעים ומבקשים ארכה של עוד שנה, עוד חצי שנה, עוד. גם עכשיו: הם מבקשים את שנת 2007, נחיה ונראה. לפחות קבעתי תחנות בדרך, שבהן נשמע מה קורה. לא נחכה עד חודש לפני כן שהם צריכים את זה עד 2700.
היו"ר מיכאל איתן
¶
השופט אוקון היה כאן, הוא לקח רוורס, הבטיח. אני מקווה שהוא פרש לוח זמנים ריאלי.
מי בעד העברת החוק למליאה? אושר פה אחד. תודה.
אופיר פינס-פז
¶
לפני סיום, אני מבקש עוד דקה. יש לי מסמך מדהים על הפרקליטות. זה מסמך שיצא מפרקליטות מחוז מרכז – אזרחי, לגבי הזמנת חקירה בהיקפים גדולים מאוד. הפרקליטות מבקשת חקירה שאי-אפשר להשיג את תוצאתה, על-פי הבקשה שלהם, אלא בדרכים לא חוקיות. כך לפי כל בר-סמכא שמבין בעניין. בדקתי זאת שוב ושוב. חלק מזה קשור להוצאה לפועל, אבל זה חלק שולי. "מודיעין אזרחי" עצמה זו חברה שאין לה רישיון, הרישיון שלה נלקח, גם היא נמצאת גם בהליך משפטי, פלילי, אגב, אבל זה עניין לחוד.
יש לנו פרקליט מדינה, לא תמיד אנחנו זוכרים את זה. אני חושב שכדאי להביא אותו לוועדה, שייתן הסברים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בכנסת הבאה. עכשיו אני מתקשה לקיים ישיבות כאלה. גם חברי הכנסת, גם אני עצמי, וגם המערכת – היא עכשיו פחות קשובה לכל הבקשות. ביקשתי דיון עם היועץ המשפטי לממשלה בנושא שנראה לי מאוד משמעותי – מדיניות התביעה בנוגע להפגנות נגד ההתנתקות. הוגשו 700 כתבי אישום. אמרתי שכל מי שתקף שוטר, אם כך כתוב בכתב האישום, אין לי בעיה. אם זה שקר, זה יתברר בבית המשפט, ואם זה לא שקר, שישלם את המחיר. אבל הוגשו מאות כתבי אישום רק על זה שאנשים עמדו שם. ילדים בני 13 באו וסיפרו לי שהמשטרה תפסה ילדים רדפה אחריהם ותפסה אותם. הם לא הכחישו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בעקבות הלחצים. אמרתי: אשמח להשתכנע, אבל אני רוצה לדעת למה בהפגנות סטודנטים אלפי סטודנטים הפגינו כמה פעמים, וגם שוטרים פונו, ותיק אחד לא הוגש. בדקתי את זה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הכול בוטל אחר כך. אני לא מתנגד, אבל אני רוצה לדעת למה זה, שיסבירו, שייתנו הסבר. הם אומרים לי, די בעזות מצח: אנחנו לא רוצים לבוא. הם יודעים שעכשיו אני בשלהי התקופה. אם זו היתה תחילת קדנציה, הם היו יודעים שהם צריכים לבוא לכאן לעוד הרבה דברים, וההיענות הייתה אחרת.
הישיבה ננעלה בשעה 10:20.