הכנסת השש-עשרה
PAGE
14
ועדת חוקה חוק ומשפט
22.1.2006
הכנסת השש-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 654
מישיבת ועדת חוקה, חוק ומשפט
יום ראשון, כ"ב טבת התשס"ו, (22 בינואר 2006), שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 22/01/2006
חוק בתי המשפט (תיקון מס' 42 והוראת שעה), התשס"ו-2006
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק בתי המשפט (נוסח משולב) (תיקון מס' 28) (מבנה מערכת בתי המשפט
ותיקונים שונים), התש"ס – 2000
סיום הדיון וההצבעה.
מוזמנים
¶
השופט בועז אוקון – הנהלת בתי המשפט
לאה רקובר – הנהלת בתי המשפט
רותם פלג – רכז משרדים כלכליים, אגף התקציבים, משרד האוצר
ד"ר פרץ סגל – משרד המשפטים
עו"ד יעל גויסר – לשכת עורכי הדין
עו"ד אד פרידמן – לשכת עורכי הדין
לורן פוריס – מינהלת קשרי כנסת, המרכז לפלורליזם יהודי
רואן חאג' יחיא – מתמחה, הלשכה המשפטית בכנסת
רשמת פרלמנטרית
¶
רותי וייס
הצעת חוק בתי המשפט (נוסח משולב) (תיקון מס' 28) (מבנה מערכת בתי המשפט
ותיקונים שונים), התש"ס – 2000
סיום הדיון וההצבעה
סיגל קוגוט
¶
יש דבר אחד שהשארנו פתוח בגלל שקיבלנו רשימה מלשכת עורכי הדין. הסתכלתי על הרשימה והיא מאוד גורפת. זה בעצם כל הדברים של תכנון ובניה, כל הדברים של רישוי עסקים - - -
סיגל קוגוט
¶
בתכנון ובנייה יש דברים רציניים יותר ופחות. ראינו מה היום דן בערעור בדן יחיד. כי הרי יש את סעיף א(4) שגם לפיו דנים בחוק שירותי תובלה וסוגרים עסקים ונותנים 200,000 שקל קנסות לתאגידים וכל הדברים האלה נידונים היום בדן יחיד בערעור. אז ראשית הרשימה גורפת מדי ואולי כדאי כבר ללכת בקו אחיד שלא תהיה חלוקה פנימית כדי לראות איך זה. אז יטילו קנס 75,000 כשהיום לפי חוק שירותי תובלה יכולים להטיל 200,000.
היו"ר מיכאל איתן
¶
סליחה, אנחנו מדברים על תיקון בחוק לנושא של ערעורים על פסקי דין של בתי דין מקומיים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מצאנו שם שיש פסקי דין של בתי דין מקומיים בדברים די שוליים. למה צריכים לשבת בזה 3 שופטים? למה לא יכול לשבת בערעור שופט אחד? זה חוסך זמן. אז לשכת עורכי הדין אמרה, יש מקרים בכל אופן אז אמרנו, תכינו רשימה. אז אני מבין, למשל, הריסה, צו הריסה, נניח.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בסדר, הייתי מוכן לשמוע אבל פתחתי להם פתח והם באו עם הכל. זה לא רציני. אתם מבינים את רוח הדברים. סתם אתם באים הנה לבזבז לנו את הזמן ולהתחיל להתווכח. באים עם הרשימה, לא דברים שהעונש שלהם הוא איזה קנס כספי ועד חצי שנה מאסר ואחרי שהיה כבר פסק דין של בית משפט מקומי וצריכים לשבת על זה 3 שופטים בבית משפט מחוזי. למה? אז מה נעשה עכשיו?
סיגל קוגוט
¶
אני חשבתי, אם אתם רוצים את צו ההריסה, אני לא בטוחה שצריך אבל אפשר לקבוע שערעור על צו הריסה שהוצא לפי 205 לחוק התכנון והבנייה או צו הפסקת עיסוק בעסק לפי 16 לחוק רישוי עסקים, רק זה, אפשר.
בועז אוקון
¶
מאוד מוזר, אולי כדאי היה ללכת לפי אמת המידה אלא אם כן בית משפט השלום יטיל עונש מאסר - - -
סיגל קוגוט
¶
אני הייתי מורידה את הכל וזהו אבל אם זה מציק לכם אז אפשר לנסות ללכת הלאה. מותר לשבת בהרכב זאת אומרת אפשר גם בדברים שהם דן יחיד לסדר הרכב אם זה מקרה רציני.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני רק רוצה להבין, בנושא של צו הריסה, לגופו של עניין, לגופו של הצו, בית משפט מקומי לא מחליט?
אד פרידמן
¶
הבעיה זה לא הסכום שזה בלתי הפיך, זה לא כסף שאתה יכול לקבל חזרה, זה בלתי הפיך. אז אם הפסדתי בערעור וזה דן יחיד, ולא קיבלת עיכוב ביצוע ובארץ היום כמעט לא מקבלים, אז הלך לך, זה לא כסף שאתה יכול להפקיד אותו ולקבל אותו בחזרה.
בועז אוקון
¶
הטענה שבארץ לא מתקבלים ערעורים, זה אותם אחוזים, זה לא מבוסס. אבל השאלה הסופית אם זה מתקבל.
סיגל קוגוט
¶
אז יש הבדל באמת בין גדר לבין מבנה, לכן הוא הציע את הרף של העונש כי בדרך כלל העונש משקף את החומרה האסורה. זאת אומרת אם מישהו עשה פרגולה בלי היתר זה לא אותו דבר כמו שהוא בנה קומה בלי היתר והעונש מאסר בדרך כלל משקף את החומרה של ההריסה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בית משפט מקומי נתן הוראה, אישר הריסה של מבנה ורוצים להגיש על זה ערעור וכאן יש אמירה שמאחר וזו פעולה בלתי הפיכה, זה לא בן אדם שיושב בבית סוהר ואפשר לשחרר אותו בעוד שבוע. זה אפילו לא עסק שסגרו אותו וגם אם הוא סגור שבוע אפשר להחזיר אותו. זה משהו שיצא צו, תוך יום יכולים לבצע, הדבר איננו. אז אומרים לפחות זה שהערעור יהיה בפני שלושה.
רשף חן
¶
מי אמר? כך או כך, יהרסו או לא יהרסו לפי השאלה אם הוציאו צו עיכוב ביצוע או לא הוציאו צו עיכוב ביצוע. וצו עיכוב ביצוע הוא בכל מקרה דן יחיד והוא לא תלוי בשום צורה בשאלה אם בסוף ידון בזה אחד או שלושה. זאת אומרת, הנושא הזה הוא לא רלוונטי. הנושא הרלוונטי הוא האם זה נושא כל כך חמור שאתה חושב שצריכים לדון בו רק שלושה אנשים, האמת, אני לא חושב.
סיגל קוגוט
¶
בסדר, אז מה שנשאר זה הוראה המעבר והשעה. קבענו כמה דברים. ראשית אנחנו צריכים להחליט מתי תחילת החוק מפני שהוועדה למינוי שופטים בינתיים לא מתכנסת. אז מתי תחילת החוק, זו שאלה ראשונה.
סיגל קוגוט
¶
היא ממנה את השופטים האמיתיים. זה לא תחילת החוק, זה תחילת סעיף 1 לחוק. הסעיף השני יכול לחול מייד.
תמי סלע
¶
אולי בגלל שזה הוראה ל-4 שנים, הוראת שעה ממועד התחילה אז אם עכשיו זה מתחיל ורק עוד שנה ימנו את השופטים אז זה אומר שהם יוכלו לכהן רק 3 שנים.
סיגל קוגוט
¶
הם לא יוכלו לכהן רק 3 שנים כי מהרגע שהם מתמנים הם מכהנים 4 שנים, בלי קשר. אפשר גם למנות אותם בחצי שנה האחרונה.
סיגל קוגוט
¶
זה פסק דין מאוד קיצוני על מינוי המועצה הדתית ושם הם אמרו שפוליטיקאי שלא יודע מה גורלו הפוליטי לפני הבחירות לא יכול להחליט.
בועז אוקון
¶
למרות שבחוק כתוב במפורש שחברי כנסת יכולים להמשיך ולכהן בוועדה גם אם הם לא נבחרו לכנסת שאחרי זאת.
סיגל קוגוט
¶
אז הוראות המעבר הן כאלה, שופטים בקיצבה שכבר מונו אנחנו מאפשרים להם להמשיך עד הסוף, הרי מונו שופטים בקיצבה לבית משפט לתעבורה ולבית משפט לעניינים מקומיים, אז הם ימשיכו לכהן עד סוף התקופה שלהם בהוראת מעבר אחת. תיקים שתלויים ועומדים והעברנו אותם לדן יחיד בהרכב, אלא אם כן התחיל הדיון, וכאלה שהם הפוכים, קבענו אלא אם כן נקבע להם מועד. כלומר ערעורי המשפחה שעוברים עכשיו מדן יחיד להרכב, אם כבר נקבע מועד לדיון בדן יחיד אז שיגמרו את התיק, שלא יעכבו את האנשים, אבל אם עוד לא נקבע מועד הדיון, השופט ביומן עוד לא פינה את הזמן, אז שיעבור להרכב עכשיו. זו ההוראה שקבענו.
בועז אוקון
¶
זה נכון, אחרת מה שיקרה זה שכל ערעורי משפחה ידחו בחצי שנה, יכנסו לסוף התור. אבל בכל זאת תתחילי את התחולה של החוק עוד חודש כדי שאפשר יהיה לבדוק איזה תיקים פה ואיזה תיקים נמצאים שם.
בועז אוקון
¶
אומר רותם מהאוצר, תתנו לנו תקופה יותר ארוכה כי גם אין לנו תקציב עכשיו להשיג שופטים אמיתיים בגלל שאין תקציב.
בועז אוקון
¶
פרץ, זה מבחן טוב, מה אכפת לך? להיפך, יש סיכוי שיעבירו הרבה תיקים להרכבים גם אם קבעו מועדים.
פרץ סגל
¶
זה לא שאכפת לי רק כל העניין של נקבע מועד או לא זה לפי הזמנה שיצאה לפי תקנות סד"א מה שאנחנו מעגנים את זה בחוק.
סיגל קוגוט
¶
אבל זה יותר טוב לאנשים כי אם זה עוד לא נקבע עכשיו זה כבר יהיה בהרכב. אני רוצה שהקהל יהנה יותר מההוראה.
סיגל קוגוט
¶
אבל אתה עושה איזון. מה זה הוראת מעבר? אתה עושה איזון, אתה עובר בין הסדרים. אם דבר נקבע כבר לדיון וכבר יש תאריך ואנשים מחכים לו, אז אני אומרת, אני אוותר על ההרכב שיגמרו לו את התיק. אם הדבר עוד מחכה אז אני אעביר אותו להרכב.
סיגל קוגוט
¶
לא תמיד, יש אנשים שרוצים לגמור את התיק שלהם. הנזק שיכול להיגרם לאדם שמחכה עם התיק שלו, שכבר נקבע לו מועד לדיון - - -
סיגל קוגוט
¶
בגלל הערה של פרץ, את הנושא של משרה מלאה או חלקית נעביר לסעיף קטן ג' כי הסעיף הראשון של בחירה של הוועדה, הוועדה לא קובעת אם הוא יהיה משרה מלאה או חלקית, זה המערכת קובעת. אז לא נכניס את זה לסעיף הראשון. וגם ב-ג' מחקתי, המכהן כשופט, כי שופט עמית יראו אותו כשופט לכל דבר ועניין, זה לא רק ברגע שהוא יושב - - -
פרץ סגל
¶
את האחוזים בכל זאת אתם רוצים להשאיר בחוק עצמו, לא בתקנות באישור הוועדה. לדעתי זה פשוט לא אלגנטי להכניס בחוק אחוזים - - -
סיגל קוגוט
¶
אבל זה לא החוק העיקרי, זה הוראת שעה. השופט תמיד כולו זה הוראת שעה, רק השני הוא הוראה קבועה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
חבר הכנסת נסים זאב, הגעת בשעה טובה. אני אימצתי את כל ההסתייגויות שלך על מנת שאפשר יהיה להצביע עליהן, אתה לא היית פה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
טוב, קודם נעשה הצבעה. מי בעד לא לכתוב בכלל אחוזים ירים את היד? מי בעד לכתוב 10 אחוזים ירים את היד? זהו, עבר שלא לכתוב בכלל ו- 10 אחוז יהיה הסתייגות. מה ההסתייגויות הבאות של חבר הכנסת נסים זאב?
פרץ סגל
¶
אנחנו לא יכולים להפלות בין בית דין לבית דין, לא יכולים לומר, רק בית דין רבני ולא בית דין אשרעי ולא בית דין לעבודה, אם רוצים אז שיהיה על הכל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אדוני תקשיב לי, הטיעון שלך הוא לא טיעון עם כל הכבוד. הטיעון שלך הוא מסוג הטיעונים מבחינה לוגית שבויכוחים בכלל אי אפשר להעלות אותם. אתה בא ואתה אומר ככה, יש 10 בני אדם תקועים בבית סוהר על לא עוול בכפם, תאמר, עכשיו אני לא אשחרר, למה שישחררו אותו, גם ההוא וגם ההוא, איזה היגיון יש בזה? אם אנחנו בבעיה - - -
היו"ר מיכאל איתן
¶
אז תגיד שאין בעיה. תגיד שצריך לבדוק, תגיד מה שאתה רוצה לגופו של עניין בבתי הדין הרבניים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בסדר, זה מספיק לי, אני לא צריך את הנימוק שמה יגידו האחרים. מה יגידו האחרים זה נימוק מאוד שולי שלפעמים משתמשים בו אבל לא הייתי לוקח אותו עכשיו כנקודת מוצא. יש לך תשובה יותר טובה, לא בדקתם, אין כרגע הכרעה בעניין, אתם לא יודעים על מה מדובר, תבדקו ואז תבואו אם יהיה צורך, תתקנו. ברוכה הבאה חברת הכנסת קולט אביטל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
כן, עכשיו אנחנו מצביעים על השאלה. תגידי לי גברת פוריס, מה את להוטה כל כך? את בדקת אם יש עומס בבתי הדין הרבניים או לא?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אנחנו מצביעים, מי בעד קבלת ההסתייגות של חבר הכנסת נסים זאב? מי נגד? לא התקבל תודה רבה. מי בעד העברת החוק לקריאה שניה ושלישית? מי נגד? אושר פה אחד, קולט, סיימנו את הדיון, תודה רבה אני מודה לכולם, אני מקווה מאוד שהניסוי הזה יצליח ובתום 4 שנים נוכל לדעת שעשינו נכון.
סיגל קוגוט
¶
נניח את זה השבוע, יש כינוס של המליאה השבוע אבל ההצבעה מן הסתם תהיה בהמשך אבל עוד לפני הבחירות.
הישיבה ננעלה בשעה 10:00