PAGE
72
ועדת משנה בעניין חוק תביעות ייצוגיות
26.01.2006
הכנסת השש-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 16
מישיבת ועדת משנה של ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום ה', כ"ו טבת תשס"ו (26.01.2006), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 26/01/2006
חוק תובענות ייצוגיות, התשס"ו-2006
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק תובענות ייצוגיות, התשס"ה-2005 של חה"כ היו"ר רשף חן (פ/890), הכנה לקריאה שניה ושלישית
מוזמנים
¶
עו"ד שירלי אבנר, יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד שרית דנה, משנה ליועמ"ש, משרד המשפטים
עו"ד מיכה כהן, יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
גלעד ריקלין, אגף תקציבים, משרד האוצר
איתי יעקב, רפרנט מדע, אגף התקציבים, משרד האוצר
דני צור, שוק ההון, משרד האוצר
עו"ד נועם הויזליך, לשכה משפטית, משרד המשפטים
יאירה פרנקל, רשות ההגבלים העסקיים
עו"ד אמיר בכר, לשכה משפטית, בנק ישראל
עו"ד דורית גילת, רשות ניירות ערך
עו"ד מאירה בסוק, יועצת משפטית, נעמ"ת
עו"ד נתי שילה, יועמ"ש איגוד החברות הציבוריות
עו"ד ערן טאוסיג, לשכת עורכי הדין
עו"ד יעקב אנך, לשכת עורכי הדין
עו"ד עופר לוי, אקדמיה, לשכת עורכי הדין
עו"ד איילת גולומב, חברת תקשורת
חזקיה ישראל, אגוד לשכות המסחר
עו"ד הדס בקל, נציבת איגוד הבנקים
עו"ד ניר כהן, נציב איגוד הבנקים
עו"ד רונית פרל, התאחדות התעשיינים
עו"ד יוסי הלוי, אגוד חברות הביטוח
שמואל מלכיס, כלכלן, אגוד חברות הביטוח
עו"ד זהר צאלים
דליה אזוב
רשמת פרוטוקולים
¶
אתי אפלבוים
הצעת חוק תובענות ייצוגיות, התשס"ה-2005 של חה"כ היו"ר רשף חן (פ/890),
(הכנה לקריאה שנייה ושלישית)
היו"ר רשף חן
¶
אני שמח לפתוח את הישיבה האחרונה של ועדת המשנה. סיימנו את הדיונים המהותיים ובישיבה הזאת נבדוק הערות לנוסח ואת היחס שבין הצעת החוק הזאת, כפי שגובשה עד כה, לבין הצעת החוק הממשלתית. נעבור על החוק ונשמע הערות. אנחנו בלחץ זמן עוד יותר מהרגיל, לכן סדר הדברים יהיה כזה: נקרא את הסעיף, נשמע את הערות משרד המשפטים. אם יהיה מישהו שירצה להתנגד להערות המשפטים ירים את ידו.
תמי תקריא כל סעיף ובמקום שיש הערות, שירלי או שרית יעירו.
תמי סלע
¶
מקריאה את סעיף 2. יש פה תוספת שעדיין לא נדונה בוועדה, אבל בדיונים בין הישיבה הקודמת לישיבה הזאת כבר חשבנו שנכניס את זה. למעט תאגיד שהוקם על פי דין, שהמטרה היא שתאגידים ממשלתיים לא ייכנסו להגדרה, וזאת גם לא היתה המטרה בהכנסת ארגונים.
שרית דנה
¶
כן. במקום "למעט מפלגה כהגדרתה בחוק המפלגות" אנחנו מציעים שזה יהיה "ובלבד שפעילותם אינה בזיקה למפלגה או לגוף פוליטי או לשם קידום מטרותיהם". מפלגה, לדעתנו, זה מצומצם מידי.
אמירה בסוק
¶
אני רוצה להבין מה זה גוף פוליטי. האם שדולת הנשים, שמקבלת כספים מהקרן החדשה לישראל, היא גוף פוליטי? נעמת, שמקבלת כספים מההסתדרות, זה גוף פוליטי? אתם צריכים להגדיר מה זה.
שרית דנה
¶
החקיקה משתמשת רבות במונח גוף פוליטי בהקשר של איסורי בחירות, איסור תעמולה ליד בחירות. החקיקה יודעת להשתמש במונח גוף פוליטי במובחן מגוף ציבורי, ולכן אנחנו מניחים שכמו שהוא יפורש בכל החקיקה הוא יפורש פה. המונח מפלגה, לדעתנו, מצומצם מאוד. לא כל גוף פוליטי מובהק נרשם כמפלגה ואנחנו לא רוצים להפוך את התובענות הייצוגיות לבמה לויכוחים פוליטיים.
היו"ר רשף חן
¶
למשל עמותה, שלעניין חוק מימון מפלגות תהיה עמותה קשורה והיא בוודאי תיחשב לגוף פוליטי. עצם העובדה שגוף עוסק בקידום נושאים שקשורים למדינת ישראל, ולכן גם הכנסת עוסקת בהם, לא הופכת אותו לגוף פוליטי. לכן ארגוני הנשים הם לא גוף פוליטי ולא ארגוני הסביבה. הכוונה היא לגוף שיש לו זיקה פוליטית מפלגתית.
האם יש מישהו שרוצה להתנגד להצעה של משרד המשפטים?
גלעד ריקלין
¶
אני לא רוצה להתייחס ספציפית להצעה הזאת. אני רוצה לומר אמירה כללית: בממשלה יש לפחות שתי עמדות. יש את העמדה של משרד המשפטים ויש את העמדה של משרד האוצר. ועדת השרים לחקיקה אישרה את תזכיר החוק לקריאה ראשונה. אחרי קריאה ראשונה אמור להיות דיון נוסף של ועדת השרים לחקיקה כדי לגבש עמדה.
היו"ר רשף חן
¶
אני מבין ומשתתף בצערכם ואני שומע את מדינת ישראל רק מפה אחד ומבחינתי זה הפה של משרד המשפטים.
נועם הויזליך
אבל זאת לא עמדת ממשלת ישראל.
היו"ר רשף חן
¶
יש עכשיו חקיקה לגבי פישור וגישור וכל מיני כלים כדי לפתור את הבעיות האלה. לגבי הסעיף הזה, האם למשרד האוצר יש משהו לומר.
היו"ר רשף חן
¶
הבנתי. אני חוזר בי מהרעיון לתת לכם רשות דיבור בעניין. מישהו מתנגד לעמדת משרד המשפטים?
שמואל מלכיס
¶
כולנו יודעים שארגון זוכה להקלות מול התובעת – האדם היחיד. החשש הוא שהסעיף הזה יתפרש כמתנה התארגנות כשהמטרה הציבורית היא הגשת תובענות ייצוגיות. מה עם המקרה הזה?
היו"ר רשף חן
¶
אתה מתכוון לארגון להגשת תובענות ציבוריות? נדמה לי שתהיה לו בעיה עם חוק לשכת עורכי הדין, אבל מעבר לזה שיהיה לו לבריאות. אני לא רוצה שנלך כאן לנתיבים צדדיים. שאלתי כאן שאלה ישירה: האם מישהו מתנגד להצעת התיקון הזאת של משרד המשפטים. דנו כבר ארוכות בסעיף הזה ואני לא פותח אותו לדיון. ובכן, התשובה היא לא, ההצעה הזאת מאושרת.
דליה אזוב
¶
הצעתי להוסיף את בית הדין לעניינים מקומיים מהסיבה שלאחרונה ניתן פסק דין של בית המשפט העליון שבו ביקשו השבה של קנסות חניה. פנו לבית דין אזרחי ואמרו להם ללכת לבית דין מקומי.
תמי סלע
¶
קודם כל הוא בית משפט, אבל הסמכות שלו היא לדון בעבירות.
בעניין תאגיד בנקאי, היתה הערה של בנק ישראל שצריך לכלול גם תאגיד עזר, שזה דבר שמוגדר בחוק הבנקאות. זה תאגיד שהפעולות שהוא יכול לעשות הן רק פעולות שבנק יכול לעשות והוא יכול גם להחזיק כספים של הציבור. בפועל, הרבה מתאגידי העזר זה תאגידים שלא מחזיקים פיקדון.
תמי סלע
¶
נכון. עמדת משרד המשפטים היא אולי להגביל את זה לתאגיד עזר שמחזיק פיקדונות. רציתי לשמוע מה אומר על זה בנק ישראל.
אמיר בכר
¶
אי אפשר לומר שהם מקבלים פיקדונות כי אם הם מקבלים פיקדונות אז הם עוברים על החוק כי הם לא תאגיד בנקאי. אבל בפועל הן מחייבות אותנו ומזכות את העסק שבוע שבועיים או חודש אחר כך. זאת אומרת, יש תקופה מאוד משמעותית שבה הם מחזיקים מיליארדי שקלים ביד, ובעצם זה כמו פיקדון, אבל הגדרתית זה לא פיקדון.
היו"ר רשף חן
¶
אנחנו בעצם בהקשר של סכנה לקריסה ותוצאות של קריסה. לשיטתך, קריסה של חברת אשראי דומה לקריסה של בנק ולכן היא צריכה לקבל את אותה הגנה.
אמיר בכר
¶
במקרה הספציפי הזה לא זו בלבד אלא שזה משפיע ישירות על הבנק. ולכן אנחנו רוצים לתת להם את אותה הגנה שאנחנו נותנים לתאגידים הבנקאיים, לחברות הביטוח ולרשויות הציבוריות.
היו"ר רשף חן
¶
זה לא מספיק שאתה עומד במבחן הסף. אתה גם צריך להראות שייגרם נזק חמור לציבור. לכן אין לי הגדרה שהיא קצת רחבה. ההגדרה הזאת מקובלת עלי ונתקדם הלאה.
יוסי הלוי
¶
לגבי "החברה המנהלת". לדעתי יש פה, עם כל הכבוד, חוסר הבנה מצד משרד המשפטים. קרנות הפנסיה וקופות הגמל אינם תאגידים אלא התאגיד הוא החברה המנהלת שהיא מחזיקה בנאמנות את הנכסים, לפי חוק בכר. זאת אומרת, אם אנחנו נותנים הגנה לבנק ונותנים הגנה למבטח, קל וחומר שצריך לתת אותה הגנה לקרן פנסיה. ברגע שאנחנו מוחקים את החברה המנהלת אז אנחנו לא מגיעים להגנה הזאת.
אני חבר בקרן פנסיה. אני טוען שהקצבה שלי צריכה להיות ב-100 שקלים יותר ואני תובע בשם כל חצי מיליון המבוטחים במבטחים.
יוסי הלוי
¶
כשאני תובע את החברה המנהלת אני נפרע לא מכספי החברה המנהלת, אלא מנכסי קרן הפנסיה. הנכסים של קרן הפנסיה ייפגעו. למבטח ולבנק יש כרית בטחון של הון עצמי, שם אין הון עצמי. כל גרוש שנלקח על ידי התובע, נלקח באופן אמיתי.
דני צור
¶
גם אני שאלתי את השאלה הזאת. בחוק הגמל החדש, בסעיף התביעות הייצוגיות, היה כתוב: "למעט סעיף 62(ב)(ב)". קרן פנסיה היא גם מבטח, לא כולן. הן מפוקחות על פי חוק הפיקוח בביטוח ועל פי חוק הגמל.
היו"ר רשף חן
¶
השאלה היא, האם ההיגיון שהכנו כאן על בנקים, על חברות ביטוח ורשויות ציבוריות חל גם על חברות שמנהלות קרנות?
שרית דנה
¶
אנחנו נבדוק את זה ונחזור עם תשובה. כפי שאני יודעת, אי אפשר שתביעה נגד חברה מנהלת תגרום לירידה לנכסי קרן הפנסיה, זה חלק מהרפורמה שהם עשו. בכל אופן, נחזור עם תשובה.
היו"ר רשף חן
¶
הנקודה ברורה. אין לי את הכלים להכריע בה. אני מבקש ממשרד המשפטים לחזור אלי עם תשובה ומה שהוא יקבע בעניין הזה יהיה מקובל עלי.
תמי סלע
¶
לסעיף 3 אין הערות שידועות לי.
לגבי סעיף 4 יש הערות שלנו ושל משרד המשפטים. לגבי סעיף (ב)(2). לגבי תובע שהוא תובע אישית, אז יש שתי אפשרויות לעניין הנזק: או שהוא מראה שנגרם לו נזק, או שהוא מראה, לפי האופציה שהוספה בהצעה של משרד המשפטים וגם אצלנו, שיש אפשרות סבירה שנגרם נזק לקבוצה. לגבי ארגון ורשות ציבורית, אם הם מגישים את התביעה, אז בזמנו בתזכיר נכלל וגם בהצעה שעברה בקריאה ראשונה אצלנו, שארגון או רשות ציבורית יכולים להראות שנגרם נזק לחבר קבוצה. עכשיו גם נוספה האופציה של אפשרות סבירה שנגרם נזק לקבוצה כולה. אבל אנחנו הורדנו, בשלב כלשהו, את האפשרות להראות שנגרם נזק לחבר קבוצה.
ניר כהן
¶
יש לי הערה לגבי הנוסח. ראשית, סוכם לגבי סעיף (ב)(1) שזה יהיה או לו או לקבוצה שהוא חלק ממנה. יצא גם נסח של הוועדה בעקבות הדיון, ופתאום זה נעלם.
היו"ר רשף חן
¶
אלה תנאים מצטברים. הוא לא יכול להגיש את הבקשה. מהותית, מה שאתה אומר הוא נכון. אבל יש לך את סעיף (א)(1): "מי שיש לו עילת תביעה לפי כל דין" - - -
תמי סלע
¶
בגלל שזה נובע מעצם זה - - - בשלב הניסוח ראו שזה מיותר וזה נובע גם כך מסעיפים אחרים, אז אין סיבה לכתוב את זה שוב.
תמי סלע
¶
במקום סעיף קטן (ב) אצלנו, אז מידת ההוכחה אצלם מבוטאת במילה "לכאורה" ולא בפירוט על יסוד מה בודקים את שאלת העילה.
היו"ר רשף חן
¶
כתבנו במקום "לכאורה" – "על יסוד הטענות והעובדות הנכללות בבקשה". יש על כך מחלוקת? בנושא התוספת אין שום בעיה. כעת אנחנו מסתכלים על סעיף (ב).
שירלי אבנר
¶
העמדה שלנו היא להשמיט את זה ולהחזיר את הביטוי "לכאורה". הניסוח יהיה: "1. בבקשה שהוגשה בידי אדם כאמור בסעיף קטן (א)(1) – די בכך שהמבקש יראה כי נגרם לו לכאורה נזק או כי קיימת אפשרות סבירה שנגרם נזק לחברי הקבוצה שבשמה הוגשה הבקשה".
שרית דנה
¶
כן. אנחנו לא רוצים להגביל את בית המשפט. אנחנו לא רוצים להגביל את בית המשפט בסוג החומר שהוא יכול לראות כשהוא מקבל החלטות. זאת חקיקה לא מקובלת, ובוודאי לא נכון לכתוב אותה. בעצם אתה אומר לבית המשפט שזה החומר היחיד שהוא רשאי לעיין בו.
שרית דנה
¶
תהא ההחלטה אשר תהא, אנחנו אומרים לבית המשפט שהוא מוגבל בחומר הראייתי שהוא רשאי לשקול אותו.
היו"ר רשף חן
¶
אני לא רואה בזה הבדל משמעותי. מבחינתי אפשר לקבל את גרסת משרד המשפטים והמציאות תהיה בדיוק אותה מציאות.
תמי סלע
¶
אם כך בסעיף (ב)(1) יהיה כתוב: "לעניין סעיף זה, כאשר אחד מיסודות העילה הוא נזק..." ואז: בבקשה שהוגשה בידי אדם כאמור בסעיף קטן (א)(1) די בכך שהמבקש יראה כי נגרם לו לכאורה נזק". אותו דבר בסעיף 2.
ב-2, בקטע שדי שהמבקש יראה כי נגרם לחבר קבוצה נזק, גם שם: "שנגרם נזק לכאורה לחבר קבוצה".
שירלי אבנר
¶
במידה מסוימת אם כי יש הבדל מסוים. כי בפסקה 1 אתה דורש מאותו אדם שמגיש את התובענה הייצוגית שיראה או שנגרם לו לכאורה נזק או לחברי הקבוצה. בפסקה השניה, לא שנגרם לכאורה לארגון או לרשות הציבורית אלא לחבר קבוצה.
תמי סלע
¶
אז ב-(א) אין שינוי. בסעיף (ב) יהיה: "לעניין סעיף זה, כאשר מיסודות העילה הוא נזק, 1. בתובענה שהוגשה כאמור בסעיף קטן (א)(1) – די בכך שהמבקש יראה לעניין הנזק כי נגרם לו לכאורה נזק או כי קיימת אפשרות סבירה..." וכו'.
"(2) בתובענה שהוגשה כאמור בסעיף קטן (א)(2) – די בכך שהמבקש יראה, לעניין הנזק כי נגרם לכאורה נזק לחבר קבוצה או כי קיימת אפשרות סבירה...." וכו'.
נועם הוזליך
¶
צריך להצביע על כך שבהצעה הממשלתית מדובר באפשרות סבירה שנגרם נזק לחבר הקבוצה בעוד ש - - -
נועם הויזליך
¶
יש הבדל מהותי בין מצב שבו על המבקש מוטל הנטל להראות שנגרם נזק לחברי הקבוצה או לא, בין מצב שהוא צריך להרים את הרף הנדרש ולהוכיח שנגרם נזק לכל אחד מחברי הקבוצה באשר הוא או לאחד מחברי הקבוצה. זאת אומרת שכאן יש הבדל מאוד משמעותי ביחס להצעת החוק הממשלתית. גם המושג "לכאורה" שהוסף שם מביא להבדל מסוים.
היו"ר רשף חן
¶
לגבי התובע שהוא חבר בקבוצה בעצמו, הוא יכול להראות לגביו או לגבי כלל הקבוצה. הוא לא יכול להראות לגבי מישהו אחר בקבוצה. לגבי ארגון, הוא לא יכול להראות לגבי עצמו כי הוא לא חלק מהקבוצה בהגדרה. המקבילה של להראות לגבי תובע או מייצג זה להראות לגבי אחד מהקבוצה. יש לו בעצם שני כלים ראייתיים להראות שיש פה נזק. אחד, זה לקחת איזו דוגמה, שזה התובע המייצג, ולהגיד: "בואו נסתכל עליו ונראה איזה נזק נגרם לו". מזה מקישים שנגרם לכלל חברי הקבוצה.
האפשרות השניה היא, לטעון טיעון לוגי שאומר: "עשו כך וכך, יש קבוצה. פשיטא שלכל הקבוצה נגרם נזק, ואני לא מסתכל כרגע על מישהו פרטי". אלה שתי האפשרויות והן קיימות בשני הכלים.
נועם הוזליך
¶
יש פה הקלה מסוימת. כי אז התובע מייצג עצמו, הוא לא צריך להוכיח שנגרם לו נזק ובכך אני מקל ראייתית באופן משמעותי, ואז לאפשר לארגון לעקוף את הרף הראייתי הזה. לבחור חבר קבוצה אנונימי שיוכל להגיש את התובענה בעצמו. לקחת ולהצביע על חבר קבוצה אנונימי.
היו"ר רשף חן
¶
ואז הוא באמת לא צריך להראות את העילה האישית. בסדר, הערתך נרשמה. התיקון של משרד המשפטים בעניין הזה מתקבל ואנחנו עוברים הלאה.
תמי סלע
¶
לגבי סעיף 5(א)(2) – קודם כתבנו "השאלות המשותפות" ואחר כך חזרנו לנוסח המלא של השאלות המהותיות. אין יותר הערות לגבי סעיף זה.
לסעיף 6 אין הערות.
בסעיף 7 יש הערה של משרד המשפטים בעניין בקשות קודמות או תביעות קודמות.
שירלי אבנר
¶
בנוסח הקודם בסעיף (ג): "שלא יורה בית המשפט, כאמור בסעיפים קטנים (א)ו-(ב), אלא לאחר שנתן לצדדים הזדמנות לטעון טענותיהם לעניין זה". סעיף קטן 8(א) מדבר בעיקר על העברות ממוטב אחד למוטב אחר, מבית משפט אחד לבית משפט אחר, ולא פגע בכתבי הטענות של הצדדים. לעומת זאת, בסעיף קטן (ב) ממש מדברים על איחוד של בקשות לאישור תובענות כתובענות ייצוגיות, או בקשה בתובענה ייצוגית קודמת או מחיקה, שזה יותר נוגע לכתבי הטענות ולאינטרסים של הצדדים. לכן אנחנו מציעים שהזכות הטיעון של הצדדים תהיה אך ורק לגבי סעיף קטן (ב) על פסקאותיו השונות.
דליה אזוב
¶
אני מתנגדת. כשרוצים להעביר תיק ממקום למקום, למשל מבאר שבע לנצרת זה לא דבר של מה בכך בשביל הצדדים. לצדדים יש זכות להגיב. אין שום סיבה לגזול את זה מהם בהליך הזה.
ניר כהן
¶
אני גם מצטרף טענה שצריך להשאיר פה את זכות הטיעון מפני שהשאלה אם זה דומה או זהה, חשוב שבית המשפט ישמע את הצדדים לפני שהוא עושה צעד כל כך אקוטי כמו העברת הליך למקום אחר.
תמי סלע
¶
אני חושבת שהפגיעה פה היא באמת יותר בקטע של צירוף מחיקה. זה לא שהעניין יידון, השאלה רק איפה.
היו"ר רשף חן
¶
אפשר להגיש בקשה לעיון נוסף, אם מישהו חושב שההחלטה היתה לא נכונה. יכול להיות שב-90% לא יגישו את הבקשה. האלטרנטיבה היא שבית המשפט רואה את התיק ורואה שיש תביעה זהה לחלוטין שמתנהלת בתל אביב ואז במקום להעביר את התיק לתל אביב הוא צריך להזמין את הצדדים ולשמוע טענות ולתת 30 יום לזה ו-30 יום לזה. אני מקבל את עמדת משרד המשפטים.
ניר כהן
¶
בסעיף 7(ב)(2), כאשר יש בקשת אישור שכבר התחיל הדיון בה, הסכמנו שכאשר מחליטים אם לצרף או להדביק לזה תיק אחר, יתחשבו גם בשלב שאליו הגיע התיק הקיים מפני שזה תיק שכבר חי ופועל. יכול להיות שכבר שמעו בו עדים. כאן נכתב רק שידאגו לקבוצה, אבל לא כתוב שימנעו גם את הפגיעה בנתבעים לאור השלב שאליו הגיע הדיון.
שירלי אבנר
¶
לעניין סעיף (א)(1) אנחנו מבקשים שבמקום "אפשרות" יופיע "אפשרות סבירה" – "אפשרות סבירה שהן יוכרעו בתובענה לטובת הקבוצה".
תמי סלע
¶
גם היום כשכתוב "אפשרות סבירה" אנחנו יודעים שהמבחן הוא מחמיר למדי בבדיקה של סיכויי התביעה בהרבה מאוד פסקי דין. יש ניסיון קיים וזה לא שאנחנו מחוקקים משהו חדש. כשדיברנו על זה בישיבות, אמרנו שיש במשפט המשווה דוגמאות שבהן אין את התנאי של סיכויי התביעה. לא בוחנים את הדבר הזה. אנחנו כן השארנו את האפשרות. אנחנו כן רוצים שתובענות שאין להן סיכוי ואין טעם לקיים בהן דיון, לא יאושרו. אבל רצינו שלא להחמיר יתר על המידה בשלב הזה שבו מאשרים את התובענה כייצוגית וזה אינו פסק הדין.
היו"ר רשף חן
¶
ההחלטה היא זאת: תוסף פה מילה שתבהיר שמדובר על סבירות לא ברמה של 51%. לא קלושה ולא גבוהה. תמי סלע תבדוק ותחליט מהו הביטוי שמבהיר את מה שכולנו מתכוונים אליו.
יעקב אנך
¶
אני חושב שאין סיכוי שהמושג "סבירות" אין סיכוי שהוא יתפרש לפחות מ-51%. גם אם זה יופיע בנאום וגם אם זה יופיע בדברי ההסבר, אין סיכוי שבית המשפט יתייחס לזה כי הוא רוצה לכוון ל-51%, כפי שהוא עושה היום. בשביל שזה לא יגיע לשם צריך לומר בחוק ולא בדברי ההסבר.
היו"ר רשף חן
¶
נשארת ההחלטה הקודמת. תמי בודקת ומחליטה מה הביטוי שמבהיר את מה שכולנו מתכוונים אליו, שזה פחות מ-50% ויותר מ-1%. זה ינוסח על ידי מחלקת הניסוח של הכנסת שתבהיר שמדובר בסיכויים שאינם קלושים והם גם לא ברמה של 51%.
ניר כהן
¶
אני חושב שכן צריך לדון פה בניסוח כי אחר כך לא נוכל להגיב. בכל זאת אני חושב שצריך להכריע עכשיו. אם יש קונצנזוס על המילה "סבירה" מדוע שזה לא יהיה? זה לא גבוה מידי ולא נמוך מידי.
היו"ר רשף חן
¶
מפני שהיועצת המשפטית שלי אומרת שהקונצנזוס הזה הוא סביב דבר שאנשים לא מבינים מה הם אומרים.
תמי סלע
¶
לא אמרתי שאנשים לא מבינים. אמרתי שזה משדר מסר שלא לשנות את המצב הקיים ועל זה מוסכם פה שיש הרבה גורמים - - -
תמי סלע
¶
לגבי סעיף 8(א)(3). אנחנו חושבים שצריך להוסיף: "קיים יסוד סביר להניח כי עניינם של חברי הקבוצה ייוצג וינוהל", בזאת בשונה מהנוסח הקודם שאמר: "עניינם של חברי הקבוצה יוצג וינוהל", כי זה לא דבר שהוא מוחלט.
שירלי אבנר
¶
לעניין תום הלב, אנחנו מבקשים שבמקום סעיף קטן (ג), שזה ייכנס לאחד מהתנאים לאישור התובענה הייצוגית שבסעיף קטן א'. אנחנו רוצים שיוסף סעיף א(4).
היו"ר רשף חן
¶
זאת אומרת שעל חוסר תום לב בייצוג אתם רוצים שתהיה אפשרות ערעור לכולם ועל ייצוג הולם רק - - - זה מקובל עלי. יש מישהו שמתנגד? אני רואה שאין מתנגדים, אז נתקדם.
שירלי אבנר
¶
אנחנו מציעים להשמיט את סעיף קטן (ב). סעיף קטן (ב) מדבר על דברים שבית המשפט לא יביא בחשבון כאשר הוא בא לבחון אם הוא מאשר או לא מאשר את התובענה.
אני אסביר ואתייחס לפסקאות אחת לאחת: "תביעתו של המבקש סולקה בעקבות פנייתו המוקדמת אל הנתבע בה הודיע על כוונתו להגיש באותו עניין בקשה להגיש תובענה ייצוגית". אין צורך בכך כי יש לנו גם את המנגנון של החלפת התובע המייצג, ככל שאין לו עילת תביעה אישית ובית המשפט מוצא שיש מקום לאשר את התובענה כתובענה ייצוגית מסיבות אחרות.
שירלי אבנר
¶
בדיוק.
לגבי "הסעדים הנתבעים אינם זהים לכל חברי הקבוצה" – יש לנו מנגנון שאמור לפתור בדיוק את זה שזה הממונה וחלוקת הסעדים. יש לנו גם את סעיף 1 שהוא סעיף המטרה.
אותו דבר לגבי פסקה 3: "הסעדים הנתבעים כולם או חלקם מחייבים הערכה פרטנית".
שירלי אבנר
¶
"כל חברי הקבוצה מזוהים או ניתנים לזיהוי" – אנחנו בוודאי לא רואים את זה כדבר שיש בו כדי לשלול על הסף תובענה.
שירלי אבנר
¶
מהצד השני יש התייחסות לכך גם בפרסום. אנחנו משדרים את זה גם במקום אחר.
לגבי "סכום התביעה" – שוב, יש לנו את סעיף המטרה שאומר שהמטרה של החוק היא להביא לניהול יעיל הוגן וכיוצא בזה.
"סכום התביעה של חבר קבוצה או שווי נושאה עשוי להצדיק הגשת תביעה בשמו" – יש לנו את המנגנון של האופט-אין שנגיע אליו מאוחר יותר.
"הרשות הממונה על אכיפת הוראות הדין אשר בשל הפרתן מוגשת התובענה הייצוגית מפעילה את הסמכויות הניתנות לה לשם אכיפת הדין ומניעת המשך ההפרה" – זה פותר את המצב לעתיד.
תמי סלע
¶
אבל זה היווה סיבה שבשלה בתי משפט דחו תביעות. נכון שזה חריג, אבל אם מחוקקים חוק לאור מציאות קיימת ורוצים לשפר אותה או לשדר מסר בדברים מסוימים, זה אפשרי. אני לא אומרת שזה קורה הרבה.
שירלי אבנר
¶
אבל אם את עושה את זה לגבי דברים מסויימים ואת לא עושה את זה לגבי דברים אחרים אז יגידו: "בגלל שלא הכניסו את זה לרשימה, סימן שהדבר הזה שלא שחשבנו עליו הוא זה שצריך להיות".
היו"ר רשף חן
¶
לו הייתי נותן רשות דיבור לגברת אזוב היא היתה אומרת שכל אחד מהמקרים האלה אירעו בעבר ואנחנו חייבים לתקן את דרכיו של בית המשפט בצורה ברורה כי אחרת הוא יחזור על טעויותיו כבר בעתיד. יש עוד מישהו שרוצה להתנגד לעמדה הזאת?
דליה אזוב
¶
הסעיפים האלה, בחלקם הגדול לוקחים מהחקיקה בקנדה שהיא חקיקה מאוד מתוקנת. כשראו שם שפסיקת בית המשפט העליון לא מגשימה את מטרות המחוקק, הם אמרו שאי אפשר יותר לסמוך על בית המשפט, ואז הם הנחו את בית המשפט. כדאי גם ללמוד מאחרים.
דליה אזוב
¶
החלק הראשון של החוק הוא מאוד כללי ומאוד פלואידי. אנחנו מאוד סומכים על בית המשפט וכו'. כשבאים לדברים אחרים כמו פשרה, לא רק שנותנים לו הנחיות פרטניות בפרטי פרטים, איך צריך לעשות, מה קורה במקרה הזה ומה קורה במקרה הזה.
היו"ר רשף חן
¶
אני מאמין בשיקול הדעת של השופטים ואני מאמין שהמכלול של החוק הזה ישדר מסר מספיק ברור. אם זה לא יקרה אז יהיו עוד כנסות ואנשים אחרים יוכלו לבוא ולעשות תיקונים. אני מקבל את עמדת משרד המשפטים בעניין הזה.
תמי סלע
¶
לגבי סעיף קטן (ד) – חוץ מהמחיקה של "חברה מנהלת", שעליה כבר דיברנו, היתה הערה של משרד המשפטים. בישיבה קודמת דיברנו על כך שהנזק שבשלו אנחנו חושבים שבית משפט צריך לשקול לא לאשר תביעה אם היא גורמת נזק לציבור הנזקק לשירותיו של בנק או של רשות מקומית או מבטח. לא חשבנו שהנזק לנתבע עצמו, לתאגיד כשלעצמו, הוא הסיבה שבשלה צריך למנוע את אישור התביעה הייצוגית. בהצעה הממשלתית מדובר גם על נזק לנתבע.
תמי סלע
¶
אז אם זה יגיע דרך הנזק לציבור שנזקק לשירותיו אז זה יגיע. השאלה היא האם כדבר בפני עצמו זה השיקול שצריך להצדיק. אנחנו מדברים על שלב האישור ולא על שלב הפיצוי.
שרית דנה
¶
הנחת המוצא היא שפגיעה באיתנות בנק לא פוגעת רק בציבור הנזקק לשירותיו אלא יש לו השפעות מרחיקות לכת יותר על המשק.
היו"ר רשף חן
¶
אני חושב שאפשר להוסיף את זה. בהנחה שאנחנו משאירים את "נזק חמור" ואנחנו מדברים על עצם ניהול ההליך. אז נכניס את זה.
יעקב אנך
¶
ברשויות מקומיות דברים כן יכולים לקרות. יש לנו גופים שהם גופים סטטוטוריים שהם יכולים, באופן תיאורטי, להתמוטט. לגבי נתבע אחר הסיטואציה שונה לגמרי והמסר שאתה - - -
יעקב אנך
¶
בסופו של דבר אתה אומר אמירה שמשדרת: "גנבת קצת זה בסדר. אם באמת גנבת באמת באופן קיצוני, אז אתה יכול להתחמק".
היו"ר רשף חן
¶
התשובה לזה, לדעתי, נמצאת במילה "לעומת". כי הרעיון כאן הוא לשים שני דברים על כף המאזניים – לראות את סיכויי התביעה לעומת הנזק. אתה לא יכול להסתכל רק על אחד מהם. בסיפור שלך סיכויי התביעה יהיו עצומים ואז הם יצדיקו את הנזק. למעשה הסעיף הזה יוצר מצב, שלדעתי, לא באמת אפשר יהיה להשתמש בו. כי כדי להוכיח שייגרם לך נזק אתה צריך להוכיח שעשית מעשה כל כך חמור שהוא לבדו מצדיק את ניהול התביעה.
יעקב אנך
¶
כאשר מדובר על "הציבור הנזקק לשירותם", זה יוצר אבחנה מאוד מובהקת בלשון החוק ומבססת טיעון מאוד חזק שאומר: "אנחנו לא מדברים על הנזק שייגרם לציבור. אנחנו מדברים על נזק שייגרם לאותו גוף כתוצאה מהעניין". הגישו נגדך תביעה על איקס מיליארדי שקלים, ברור שייגרם לך נזק מאוד חמור.
היו"ר רשף חן
¶
איזה נזק חמור ייגרם לך מכך שמתנהלת נגדך תביעה? כדי לעמוד בסעיף הזה תצטרך להביא עד מומחה שיראה שיש לך, למשל, מניות נסחרות בבורסה או לקוחות שכתוצאה מזה שהם יקראו בעיתון שהוגשה נגדך תביעה על 100 מיליארד שקל, ואז יעזבו את הבנק. הסיכוי שתוכל להביא חוות דעת כזאת הוא לא גדול. אם תוכל להביא חוות הדעת כזאת, אז הסעיף מוצדק.
יעקב אנך
¶
תביעות ייצוגיות יכולות לפגוע ביציבות של גופים גדולים. עצם הסיכון שעומד כחרב מתהפכת מעל ראשם - - -
שרית דנה
¶
אני מציעה שנסתכל על הצעת החוק הממשלתית שאמנם כוללת את המונח "נזק לנתבע" אבל כוללת עוד פרמטר שעשוי להזיק. אני מפנה ל-8(ד)(2). שם נאמר: "כתוצאה מפגיעה ביציבותו הכלכלית". השארנו את הנזק לנתבע אבל הגדרנו אותו רק כתוצאה מפגיעה ביציבותו.
דליה אזוב
¶
כל הסעיף הזה עומד בסתירה מוחלטת להרמוניה החקיקתית ולשיטתי הוא ממש לא חוקתי. עוד ידובר בזה.
תמי סלע
¶
לגבי סעיף (ה)(2), יש שם סעיף שבנוסח הקודם היה שיקול דעת לבית המשפט, במצב שבו כל התנאים לאישור התובענה הייצוגית מתקיימים ורק יש בעיה עם העילה של התובע - - -
גלעד ריקלין
¶
אתם לקחתם את ההצעה של משרד המשפטים לגבי היציבות, אבל אתם הלבשתם אותה גם על המדינה. בהצעה של משרד המשפטים יש לה סעיפים נפרדים.
היו"ר רשף חן
¶
הערה במקומה, זה יופרד. הנושא של הפגיעה ביציבות כלכלית חל רק על התאגידים הפיננסיים והביטוחיים ונותני שירות חיוני לציבור.
שרית דנה
רשות תעופה זה תאגיד שהוקם על פי דין. בכל החקיקה שאנחנו מכירים תאגיד שהוקם על פי דין זה תאגיד מוכר בדין. כמו המוסד לביטוח, כמו רשות התעופה.
תמי סלע
¶
לגבי סעיף (ה)(2). עד עכשיו היה שיקול דעת לבית המשפט במקרה שבו כל התנאים לאישור התובענה הייצוגית מתקיים, למעט אם יש פגם בעילה האישית או שאין עילה אישית לתובע המייצג, אז הוא יכול להורות על החלפת התובע המייצג. בנוסח הממשלתי, במצב כזה בית המשפט חייב להורות על החלפת התובע המייצג ולאשר את הקביעה. אני בעד.
ניר כהן
¶
אני חושב שיש הבדל בין הסעיף הקודם, ששם רק צריך להחליף את עורך הדין ושזה עניין מקצועי, לבין זה שהתובע עצמו בכלל לא מתאים. אז למה לחפש מישהו אחר?
ניר כהן
¶
אז ישאירו לו שיקול דעת, אבל להכריח אותו לחפש תובע ייצוגי? עורך דין אפשר למצוא, אבל תובע ייצוגי צריך גם לחפש בעיתון?
רונית פרל
¶
אנחנו עוברים על הסעיפים והתחושה פה היא שכל מה שעשינו עד היום, אנחנו מבטלים היום בהינף יד. יכולנו לשבת בישיבה הראשונה עם הגרסה הממשלתית ולתאם.
רונית פרל
¶
אבל מה עשינו עד היום? כל הסיכומים שהיו לנו הולכים בהינף יד וכל ההערות שלנו פשוט - - - זאת ממש תחושה לא נוחה.
ניר כהן
¶
יש אי הבנה בניסוח בין מה שמשפט המשפטים אמר לבין מה שתמי הבינה. משרד המשפטים הציע ללכת על הפורמט של נזק ליציבות. תמי הבינה - - -
היו"ר רשף חן
¶
רוצים למחוק את זה כדי שהמצב יהיה שבית המשפט יחליט בעניין הזה כפי שהוא מחליט בכל עניין אחר. לא תהיה הגבלה - - -
דליה אזוב
¶
20 שנה קיים החוק ובית המשפט נדונו בסך הכל 4 תביעות ייצוגיות במשך 20 שנה. תביעות נמשכות 10 שנים, 12 שנים. מישהו צריך להנחות את בית המשפט.
היו"ר רשף חן
¶
השאלה פשוטה: האם מתקיים כאן הליך רגיל לחלוטין שבו מוגשת בקשה, מוגשת תגובה וקובעים מועד לדיון? ואז הנתבע, מן הסתם, מבקש לזמן לעדות את המצהיר ושואל אותו מה שהוא רוצה. ואז לבית המשפט נמאס, בשלב כלשהו, ואומר לו להפסיק כי זה לא רלוונטי. האלטרנטיבה פה לא שוללת את כל הפרוצדורה הזאת למעט העובדה היא מחייבת את הנתבע לבוא מראש ולהגיד: "אני רוצה לחקור את המצהיר כי אני רוצה לשאול אותו כך וכך". היא מאלצת אותו בעצם להתרכז בעיקר ולא לעשות "פישינג". בעיניי ההבדל הוא לא גדול.
שרית דנה
¶
יש פה מעבר לזה. סעיף ו' אומר לבית המשפט מהי מסכת הראיות שצריך לשקול ומגביל את בית המשפט מתי הוא רשאי להזמין מצהיר. הוא אומר לו שהוא יכול להחליט רק על יסוד כתבי הטענות, התצהירים והראיות שצורפו לכתבי הטענות. דהיינו, רק באופן חד צדדי. בשלב הזה הנתבע לא מביא ראיות. בית המשפט יכול לברר משהו בשלב הזה או שמה שהוא צריך זה רק להסתכל. בעצם הסעיף הזה זורק אותנו לדחייה על הסף. השאלה האם בית המשפט צריך לעשות בירור נוסף או לא היא שאלה שצריכה להיות מושארת לשיקול דעתו של בית המשפט.
מעבר לזה, השאלה מתי בית המשפט חוקר מצהיר או לא, היא שאלה שבסדרי הדין. יש לנו היום הסדרה כזאת בסדרי דין. הכל נעשה בתקנות. לא מקובל בחקיקה ראשית לומר לבית המשפט מתי הוא יכול להזמין עד לחקירה ומתי לא. יש תקנות סדרי דין, לא צריך שהחקיקה הזאת תהיה – - -
תמי סלע
¶
הנושא של זכות החקירה של עד היא דבר שהיא בפקודת הראיות, למעט בקשת ביניים שלגביה יש מגבלה בתקנות והיא בעייתית והיו עליה פסקי דין כמה היא בעייתית, לאור פקודת הראיות. היא מגבילה את הזכות לעניין חקירת מצהירים לגבי בקשות ביניים. גם דיברו על זה שבהליכי ביניים יש סמכות לצמצם.
דליה אזוב
¶
אם אנחנו רואים את פסקי הדין וקוראים אותם אנחנו רואים שבעצם בתי המשפט מכריעים את הדין בפסקי דין סופיים ולכן זה לא הזמן לעשות את זה. אם משרד המשפטים רוצה לשנות את זה אז שיציע הצעה איך להביא לכך שהשלב של אישור תביעה ייצוגית יהיה בפרק זמן של חודשיים שלושה ולא שנים.
תמי סלע
¶
לעניין הגדרת הקבוצה יש נוסח שגיבשנו בהסכמה. הוא אומר שמצד אחד יש למחוק את ההפניה לשאלות של עובדה ומשפט כי זה נראה רחב מידי וגם זה לא תחום שיש בו היום בעיות מבחינת איך שבית משפט מגדיר את הקבוצה. אבל יש לציין בסייפה שלא ייכלל בקבוצה אדם שעילת תביעתו נולדה לאחר מועד אישור התובענה הייצוגית, בתוספת הסעיף של שיקול הדעת מההצעה המשפטית, סעיף קטן (ב), שמאפשר כן לבקשת אדם לצרף אותו גם אם עילת תביעתו נולדה לאחר המועד הזה, לפי שיקול דעת בית המשפט.
היו"ר רשף חן
¶
אז לכתוב: "ואולם, רשאי בית המשפט להוסיף". הסעיף צריך לומר שהכלל הוא שאתה לא קובע קבוצה אבל הוא יכול להצטרף אחר כך.
דליה אזוב
¶
יש פה בעיה מהותית. הגדרה של קבוצה היא תמיד, בכל המשפט המשווה, על סמך שאלות משותפות של עובדה ומשפט. בית המשפט מוסמך לשנות את ההגדרות מתי שהוא רוצה, ואז חברי הקבוצה משתנים לפי ההגדרות. זה בניגוד למהות התובענה הייצוגית, שאדם מבקש להצטרף. אין דבר כזה. לא באים ומבקשים להצטרף לתובענה ייצוגית. השאלה היא האם אתה מוגדר בהגדרה של שאלות משותפות.
היו"ר רשף חן
¶
אכפת לכם להוריד את העניין של "בקשת אדם"? בית המשפט רשאי - - - בואו נניח שתהיה קבוצה ואחר כך מישהו אומר: "בינתיים אותו אירוע חזר על עצמו ואנחנו רוצים להרחיב את זה", לא תהיה בעיה. הכלל הוא שחותכים את הקבוצה במועד האישור. חריג לכלל, בשיקול דעת של בית המשפט להרחיב את הקבוצה.
דליה אזוב
¶
זה מיותר לגמרי. צריך להשיב על שאלות משותפות של עובדה ומשפט כי יש אחר כך סעיף שבית המשפט רשאי לשנות את ההגדרות בכל שלב שהוא רוצה.
ניר כהן
¶
אם הגדירו קבוצה ואדם לא נכלל בה, זאת אומרת שמראש לא ביקשו לאשר בשבילו את התביעה הייצוגית. עכשיו הוא רוצה להרחיב את הגדרת הקבוצה. זאת אומרת, להגיש תביעה ייצוגית, אולי דומה, בשם קבוצה אחרת, מפני שהוא לא נכלל בקבוצה.
היו"ר רשף חן
¶
אפשרות אחת היא שאותו אדם אומר: "התביעה הזאת מתייחסת גם אלי, כי אין הבדל בין אלה שקנו גולות כחולות לאלה שקנו גולות אדומות, אז אני מבקש שזה יחול גם עלי". ההגדרה היתה "מי שקנה גולות כחולות בטיב-טעם". בא ואומר: "תתייחסו גם אלי".
אפשרות שנייה היא שהתובע או הנתבע אומרים: "אם אנחנו כבר דנים בזה, אז נדון כבר גם בגולות האדומות". אומר בית המשפט: "נכון, צודקים, למה לא חשבנו על זה? נכון, נרחיב". הרישה באה למנוע מצב שבו אנחנו אומרים: "אנחנו עכשיו מגדירים בקבוצה את כל מי שקנה וגם את כל מי שיקנה בעתיד גולות". אומרים לו: "את זה לא תעשה. אתה סוגר קבוצה במועד".
שרית דנה
¶
השאלה היא מה קורה כאשר תובעים בשל הפרה שממשיכה? זה נכון שבעצם הגדרת התובענה, מי שתובע זה מי שעוולו כלפיו בזמן הגשת התובענה. אבל מסתבר שהנתבע ממשיך את ההתנהגות וממשיך לגבות עוד 5 שקלים מיותרים על כל שקית חלב.
היו"ר רשף חן
¶
זאת מקבילה כמעט מוחלטת לתיקון כתב תביעה. התביעה שלך מתגבשת במועד הגשתה. אם קורים דברים אחר כך, אתה יכול לתקן.
דליה אזוב
¶
שרית נתנה פה דוגמא על תביעה מתמשכת. גוף לוקח 5 שקלים מכל אחד והוא ממשיך בזה. אז התביעה נעצרת פה או שהיא ממשיכה.
נוסיף סעיף שייאמר בו
¶
"לא ייכלל בקבוצה אדם שעילת תביעתו נולדה לאחר מועד אישור התובענה הייצוגית. ואז את התוספת של סעיף קטן (ב) שלכם "אבל לא לבקשת אדם", וייאמר שם שאם בית המשפט יוסיף אנשים לפי הסעיף הזה, הוא יורה על פרסום מודעות.
שירלי אבנר
¶
אנחנו מבקשים להוסיף את המנגנון של "אופט-אאוט" להסדר, כפי שמופיע בסעיף 10א2 רבתי. למשל, אם מדובר בסכום גבוה מאוד, הספרות המליצה במקרים כאלה ללכת למנגנון של אופט-אין כי כאן רואים את האינטרס של חברי הקבוצה כאינטרס חזק יותר.
תמי סלע
¶
מקריאה את סעיף 10(א). אלה נסיבות לדוגמא שבהן מוצדק שזה יהיה אופט-אין.
מקריאה את סעיף 10(א)(1). יש אפשרות סבירה שיהיו הרבה הליכים אישיים.
מקריאה את סעיפים 10(א)(2) עד 10(ג).
שירלי אבנר
¶
לכם אין התוספת שלנו שזה תובענות ייצוגיות בעניין של הגבלים עסקיים וזיקה לנייר ערך או בזיקה ליחידה וכיוצא באלה.
שרית דנה
¶
הנחת המוצא היא שאלה תובענות שהפיצוי בהן עשוי להיות ניכר והחשש הוא שדרך המלך פה תהיה של אופט-אין. זאת לא היתה כוונת הדברים. הכוונה בסעיף הזה היתה דווקא להרחיב את השימוש במכשיר התובענה הייצוגית. במקום שברגיל בית המשפט לא היה מאפשר תובענה ייצוגית - - -
תמי סלע
¶
אפשר להוסיף סעיף קטן (ד) "סעיף זה לא יחול על תביעות ועילות...".
נוסיף סייג. צריך סעיף שיאמר שהסעיף לא יחול על בקשה לאישור שהוגשה בעיתה, בהתאמה למה שנאמר בהצעה הממשלתית, שזה לפי חוק ההגבלים העסקיים וחוק החברות.
דליה אזוב
¶
אופט-אין הוא בדיוק תרתי דה סתרי לתובענה ייצוגית. בסעיף 8 לא רצו פירוט אז למה פה כן ושם לא? אם מישהו רוצה להצטרף, יש לו תהליך הצטרפות ולא צריך תביעה ייצוגית בשביל זה ולא צריך אישור תובענה ייצוגית. עכשיו יש תביעה נגד הקישון שאצל 100 אנשים ביחד הצטרפו אנשים אחד אחד, בלי שום תביעה ייצוגית. לא צריך טובות של בית המשפט. מצטרפים כולם ביחד, בזכות ולא בחסד. לא צריך את זה. מי יעשה את זה? אם אני יודעת שאני הולכת להגיש תביעה ואחרי זה תגידי לי לעשות את זה אופט-אין? בשביל מה? אני ישר הולכת לצרוף והכל בסדר.
שירלי אבנר
¶
אם את הולכת לצירוף, אז אין לך את כל המנגנון שמעודד תובענות ייצוגיות, שזה ההסדר המיוחד. יש את ההוצאות, יש את ההסדר המיוחד של הגמול לתובע. יש את מה שקבענו בקשר לשכר טרחת עורך דין. יש לנו את המנגנונים המיוחדים של החוק הזה שבא לעודד הגשת תובענות ייצוגיות.
היו"ר רשף חן
¶
האלטרנטיבה לסעיף הזה זה מצב שבו מפרסמים מודעה בעיתון: "מי שרוצה להגיש תביעה, נא להתקשר לעורך דין פלוני אלמוני". זה גם אסור לפי כללי לשכת עורכי הדין, וזה לא יהיה תחת מנגנוני ההגנה והביקורת וגם המודעה כאן תהיה אחרי שבית המשפט אישר את הקביעה. זאת אומרת שהמודעה תהיה כדלקמן: "בית המשפט קבע שיש עילה לכאורה. אם אתה אחד מהצדדים אתה מוזמן לבוא ולהצטרף אלינו. השתתפותך בהוצאות תעלה כך וכך". אני לא רואה בזה שום דבר רע.
דליה אזוב
¶
בארצות הברית ביטלו את זה כי זה לא טוב כי זה תרתי דה סתריי. אני מסתכלת מנקודת ראות של התובע ועורך הדין. אני יכולה ללכת לשורה התחתונה.
דליה אזוב
¶
אבל זאת הבעיה. אם אני מגישה תביעה ייצוגית כי אני רוצה שהיא תהיה תובענה ייצוגית, אז אחרי שעברתי את שלב כל האיסורים, בית המשפט יאמר לי: "תסלחי לי מאוד, אנחנו נעשה את זה אופט-אין". בשביל מה אני צריכה את זה? ולכן בסעיף 8(ב) שמחקתם אמרנו - - -
תמי סלע
¶
אני שואלת בשביל מה אנחנו צריכים את סעיף 2? או שזה נכנס ל-1 או ל-3. למה אני צריכה גם את 2. או שיש סיכוי שהרבה אנשים יגישו את התביעות או כשהסכום או גדול. אבל אם הסכום קטן ואין סיכוי שהרבה אנשים יגישו וזה נזק גוף, למה אני צריכה - - -
תמי סלע
¶
לסעיף 11 אין הערות. לסעיף 12 אין הערות. אצלנו היה סעיף 13 שדיבר על פניה של הנתבע לחברי הקבוצה, יותר נכון, איסור פניה. הסעיף אמר: "אישר בית המשפט את התובענה הייצוגית, לא יהיה רשאי הנתבע או בא כוחו, לפנות אל חברי הקבוצה בכל עניין הנוגע במישרין לתובענה הייצוגית אלא באישור בית המשפט". זה סעיף שהממשלה מבקשת לבטל.
שירלי אבנר
¶
אנחנו חושבים שזה לא ראוי לשלול מהנתבע את האפשרות לפנות לחברי הקבוצה. לא ברור גם כן מה זה יהיה במישרין לתובענה. אם יש לבנק או לחברת ביטוח מערכת יחסים מתמשכת עם חברי הקבוצה שהם גם הלקוחות שלהם - - - אין אפשרות לפקח על זה. יש את כללי האתיקה הרגילים שחלים על עורכי דין.
שירלי אבנר
¶
נכון. בנוסף, בצד ההוראה הזאת אנחנו לא קובעים שום סנקציה. אנחנו לא רואים במה אנחנו מוסיפים כאן. מעבר לזה, צריך לזכור מה עומד לנגד עינינו. יש לנו כאן תובענה ייצוגית ויש לנו כאן חברי קבוצה. האפשרות שהנתבע יפנה לכל אחד ואחד מחברי הקבוצה ויציע לו הצעה מאוד מפתה ומאוד אטרקטיבית עד כדי שחבר הקבוצה יבצע אקט אקטיבי של לגשת לבית המשפט ולבקש לפרוש מהקבוצה - - -
יעקב אנך
¶
אני חושב שיש פה ניסיון לשים סייג. כל המחשבה מאחורי הסעיף הזה הן אפשרויות יותר אפלות ויותר בעייתיות. שיצרו קשר, ידאגו לתגמל מישהו והוא יחבל, בלי בהכרח לצאת.
יעקב אנך
¶
אני לא חושב שיש סעיף פלילי ספציפי שחל על סוג כזה של עבירה. האמירה הזאת באה לשים סייג לתורה. כדי למנוע מצב שבו אחר כך יתהו מעבר עבר ביניהם ואיך זה השפיע ולאן זה הלך ובתמורה למה, אנחנו מלכתחילה אומרים שהם לא יכולים לדבר. אני לא בטוח לאן זה צריך ללכת, אבל ההנמקה שקיבלנו לא כל כך רלוונטית.
ניר כהן
¶
יש לי תיקון נוסח לגבי סעיף 14. צריך להבהיר שזה לא נועד למצב שחוששים שיפסידו במשפט אלא נזק אחר.
שירלי אבנר
¶
סעיף 15 דן בהשתתפות בדיונים. השאלה היא מתי חבר קבוצה, ארגון או רשות ציבורית יכולים לבוא ולבקש להשתתף בדיונים? אנחנו מציעים שלעניין חבר קבוצה שהדרישה תהיה שההשתתפות תהיה לצורך הגנה על עניינו שלו. שלא יצטרך לבוא ולהראות שהוא דואג בהכרח לכל חברי הקבוצה. בדרך כלל חבר קבוצה דואג לאינטרסים שלו. הוא לא צריך לייצג חברי קבוצה אחרים כי לשם כך יש את התובע המייצג.
שירלי אבנר
¶
לגבי רשות ציבורית או ארגון אנחנו מקבלים את העניין של יותר הגנה על חברי הקבוצה. בקשר לארגון אנחנו מבקשים שגם כאן וגם בסעיף העוסק בהגשת התנגדויות להסדר פשרה, יהיה ארגון שיאושר על ידי שר המשפטים ולא כל ארגון.
מה החשש? אנחנו נותנים לאותם ארגונים גם תמריץ כספי במידה מסוימת אגב הסעיף שמדבר על גמול התובע. אנחנו חוששים ממצב שבו ייגש אדם כלשהו, יציג עצמו כארגון, מבלי שיהיה מאחוריו את כל מה שאנחנו רואים כתמורה ציבורית בהכרח.
שירלי אבנר
¶
זה נכון שההגדרה של הארגון נמצאת ברקע אבל אין כאן את הבדיקה של סעיף 8 בקשר לייצוג ראוי הוגן ובתום לב של רצון הקבוצה. כלומר, בעוד שבסעיף 8 יש כלים לבית המשפט לבחון את הארגון שעומד בפניו, אין זה כך כאשר אנחנו מדברים בסעיף ההשתתפות בדיונים או בסעיף שדן בבדיקה של הסדר הפשרה. בכל זאת יש כאן חשיבות מסוימת כי אותו ארגון בא ומייצג את האינטרסים של כל חברי הקבוצה. הוא מבקש להתערב בהליך שכבר מתמשך, בזמן שהתובע המייצג כבר אושר.
תמי סלע
¶
אבל יש שם תנאי שבית משפט שוכנע שזה דרוש. הוא לא ייתן לארגון, שרק יסרבל ולא יועיל, להשתתף בדיון.
שרית דנה
¶
דווקא פה אנחנו חוששים מסרבול ההליך. אנחנו חושבים שככל שיש יותר גורמים בהליך כך ההליך יהיה יותר מסורבל. אנחנו חוששים מארגונים שהמטרה שעומדת מאחוריהם, אינה דווקא סיוע לתובע. בנוסח שלכם כתוב: "ניהולה היעיל וההוגן של התובענה הייצוגית", דהיינו הם גם יכולים לבוא ולהתייצב לטובת הנתבע. לדוגמא, ארגון לשכות המסחר. לכן צריך לסייג את השותפות בשלב הזה כדי לייעל את ההליך ובשביל לעזור דווקא לתובע.
תמי סלע
¶
שני התיקונים ייכנסו.
בסעיף 16 יש תיקון אחד והוא לעניין הניסוח של הסעיף בדבר הגילוי הנאות, שסוכם עליו בישיבה. בדומה לסעיפים אחרים המדברים על גילוי נאות, מדובר על הפרטים המהותיים הנוגעים להסתלקות, כי לא כל פרט ופרט צריך לגלות.
מעבר לזה יש פרט שהוסכם עם משרד המשפטים. יש הבדל בין ההצעות לעניין הסתלקות מבקשה, להבדיל מהסתלקות מתובענה, שכבר אושרה. בהסתלקות מתובענה יש את כל הפרוצדורה של פרסום הודעה, מינוי תובע מחליף וכו'. לגבי בקשה, בהצעה הממשלתית לא היתה פרוצדורה כזאת בכלל ואצלנו היתה פרוצדורה כזאת, אבל בשיקול דעת. זאת אומרת, בית המשפט לא חייב להורות, אבל אם הוא חושב שזה נכון וראוי הוא יכול. משרד המשפטים יסכים לקבל את זה אבל נכתוב שאם הוא מצא שהדבר מוצדק בנסיבות העניין, ובהתחשב בשלב שבו מצוי ההליך.
ניר כהן
¶
לגבי סעיף 16(ד)(3), בסופו כתוב שאם מחליפים תובע ייצוגי צריך להתקיים 8(א)(3). אם עכשיו התום לב לא יהיה ב-3, אז צריך להוסיף את 8(א)(4). אמרנו גם שנרשום פה את סעיף העילה האישית ותמי הכניסה הערה, שאני חושב שהיא מיותרת. התובע החדש צריך להראות שגם לו יש עילה.
תמי סלע
¶
מי שהיה רשאי להגיש בקשה לאישור התובענה הייצוגית, לפי הוראות סעיף 4(א), זה נכנס לשם. לכן זה מיותר.
תמי סלע
¶
לגבי סעיף 17(א), סעיף של חובות בא כוח מייצג. יש הערה אחת, שאותה כבר קיבלנו, לעניין מחיקת הסייפה. זה יעזור לבית המשפט לעזור משפט.
שרית דנה
¶
אנחנו מציעים לא לשנות את הכללים החלים על עורכי דין. מבחינתנו הדבר הזה מחייב דיון רוחב. לא אגב הדבר הזה אנחנו נשנה את הכללים החלים על עורכי דין ואת כללי האתיקה שלהם. אם לשכת עורכי הדין רוצה לשנות את הכללים החלים על עורכי דין, היא מוזמנת לפתוח בדיון משמעותי עם משרד המשפטים, אנחנו לא מסכימים לשנות.
היו"ר רשף חן
¶
ישנם פה שני סעיפים שבאים להתמודד עם כללי האתיקה. האחד מהם בא לאפשר לעורך דין לממן את ההוצאות, העלויות וכדומה, בתביעה שהוא מייצג, דבר שאסור לפי החוק. השני, לאפשר לעורך דין לחפש לקוחות, דבר שהוא אסור לפי הכללים הרשמיים. אצלנו כמובן אף אחד לא עובר על החוק ולכן זה לא קורה אבל במקומות אחרים - - -
יעקב אנך
¶
זאת בעיה שנתקלים בה בפרקטיקה כל הזמן. הפתרון שניתן פה הוא ברוח המחשבה שעומדת, להבנתי, מאחורי החוק. הפתרון הזה אכן מקדם את החוק. המחשבה שאותם תובעים פוטנציאלים, שבסיטואציות רבות הם דווקא קבוצות הומוגניות של אנשים שבהגדרה לא יכולים לממן תביעה. המחשבה שאלה ימצאו את הדרך לממן תביעה ושלילת האפשרות אפריורית לעזור להם בעניין הזה כדי לקדם את התביעה היא פגיעה אמיתית ביכולת להגיש תובענות ייצוגיות. מטרת החוק היא לעודד את האפשרות הזאת. כאשר יש עילה לתביעה, צריך לאפשר את זה. מעבר לכך, יש בכל זאת גישה כללית בחוק שאומרת שצריך לתת פתרון לבעיית התמריץ וזה חלק מאותה תפיסה הרמונית. ההסתכלות על תובענה ייצוגית כסוג של מיזם שצריך להשתלם כלכלית.
היו"ר רשף חן
¶
אני מניח שיעברו שבועיים עד שהחוק יאושר במליאה. סליחה, עוד שבוע הנושא יעלה למליאת ועדת החוקה. אני מציע שהלשכה תקיים בנושא הזה דיון ואולי גם תבוא בדברים עם משרד המשפטים, במגבלות לחץ הזמן ותבוא עם עמדה מסודרת לוועדת החוקה. במליאה שלה נכריע בעניין הזה. אני לא רוצה לעשות פה משהו שהוא בוסר וגם לא לכפות משהו על הלשכה.
שרית דנה
¶
שימו לב, בדיון שלכם, שיש עוד הרבה סוגי תביעות שבעצם עורכי דין מובילים, כמו תביעות שמוגשות לפי 197. בנתב"ג 2000 כולם ניקנו על ידי עורכי דין. אנחנו לא יודעים שהתובעים הוציאו מכספם. הלשכה צריכה לקיים דיון רוחבי בשאלה האם עורך דין יכול לממן תובענה, הדיון הזה צריך להיות יותר רחב מתובענות ייצוגיות כי באמת זה לא שונה ממקומות אחרים.
היו"ר רשף חן
¶
מבלי לשנות את החלטתי, לטעמי זה כן מקרה מיוחד. בתביעה רגילה יש ללקוח את האינטרס הפרטי שלו לממן את התביעה. אנחנו מדברים על תביעות שבהן, בהגדרה, כפי שאין לאף אחד אינטרס לממן שכר טרחת עורך דין, אין לו גם אינטרס לממן שכר טרחת מומחה. זאת אומרת, זה בפירוש דבר מיוחד וזאת הסיבה שחשבתי שזה מוצדק פה. אני מבקש שהלשכה תקיים על זה דיון, תגבשו עמדה ותדברו עם משרד המשפטים.
אחד הפתרונות הוא שבאמת תבואו ותגידו: "אם צריך לעשות את זה בחוק, אז נעשה את זה בכללי". תעשו את זה בכללי, בהחלטה של ועדת האתיקה.
ניר כהן
¶
מעבר להתחבטויות של הלשכה, זה לא רק עניין של אתיקה. לא יתכן שעורך דין יוכל לבוא לתובע ייצוגי, שאמור לקבל גמול בסוף הדרך, ויגיד לו: "אני מתחייב כלפיך שאם יהיה לא בסדר ובית המשפט יחייב אותך בהוצאות – הן תהיינה עלי". זה דבר שהוא מקומם מבחינת ניהול סדרי הדין. זה שעורך דין נושא בהוצאות שלקוח חייב, לדעתי זה פסול.
תמי סלע
¶
בסעיף 18 ישנם דברים שעליהם כבר דיברנו עליהם והם רלוונטיים גם לפה. אנחנו מדברים על עניין הארגון שרשאי להגיש ושרשאי על ידי השר. ויש הערות של משרד המשפטים לגבי סעיף (ו) וסעיף (ז)(1).
שירלי אבנר
¶
סעיף קטן (ו) מאפשר לחבר הקבוצה אשר אינו מעוניין כי יחול עליו הסדר, להודיע לבית המשפט על רצונו זה בתוך המועד שנקבע להגשת התנגדויות לפי סעיף קטן (ד). אנחנו מציעים לאמץ את הנוסח הממשלתי בעניין הזה, מה שמאפשר לחבר קבוצה לצאת מהקבוצה באישור בית המשפט.
תמי סלע
¶
אז זה רשאי באישור בית משפט. בית המשפט צריך לאשר את זה. בסעיף קטן (ו) היציאה של חבר קבוצה מההסדר תהיה מותנית באישור בית משפט.
שירלי אבנר
¶
אנחנו מציעים שבשום מקרה הסדר הפשרה לא יכלול עילות תביעה בעלי דין או חברי קבוצה שלא נכללו בבקשה לאישור או בהחלטה לאישור התובענה הייצוגית.
תמי סלע
¶
סעיף 19(ו) הוא המקבילה. הכלל הוא שהוא לא יתיר לגבי עילות חדשות, חברי קבוצה חדשים או בעלי דין חדשים, אלא אם כן הוא מוודא שמתקיימים לגביהם כל ההליכים של הסעיפים האלה שזה פרסום, ההתנגדויות.
שרית דנה
¶
אנחנו חוששים מקיצורי הליכים. זה רק יהיה לרעת התובעים. אין שום סיכוי שתוספת עילות תביעה או תובעים, בשלב הזה, היא לטובת התובעים.
תמי סלע
¶
בסעיף קטן (ז)(1) כבר כתוב שזה בעצם הבקשה של הממשלה להכניס את הסעיף שאוסר את הוספת עילות תביעה, חברי קבוצה ובעלי דין חדשים שלא נכללו בבקשה לאישור. אבל יוסף שם, כדי שזה לא יתפרש שאין בכך כדי לגרוע מהגשת מבקשה לתיקון. כלומר, לפי הכללים הרגילים של תיקון כתב תביעה אפשר עדיין לפעול.
סעיף 19(ו) נמחק.
אנחנו עכשיו בסעיף 19(א). יש שם שלושה תנאים שהכנסנו לגבי הסדר פשרה. את התנאי שההסדר הוא הדרך היעילה והוגנת להכרעה במחלוקת רוצים להעביר לסעיף 2. מכיוון שאם כבר זה אישור, אז החליטו שהליך ייצוגי הוא הדרך הראויה להכריע במחלוקת.
בסעיף קטן (ב), לבקשת הממשלה, יש פה תוספת שגם ארגון שהוא בעל מומחיות בעניין התובענה, יוכל להגיש חוות דעת ולא רק אדם. זה כמו מומחה, אבל גם ארגון יכול לשמש מומחה בנסיבות המתאימות.
תמי סלע
¶
קבענו ברירת מחדל גם אצלנו, שיש חוות דעת. אבל בישיבות החלטנו שלא יצטרכו נימוקים מיוחדים כדי שבית משפט יחשוב שלא צריך חוות דעת מומחה. הגרסה הממשלתית כן דורשת שזה יהיה.
קריאה
¶
על הסעיף הזה התקיים דיון. בית המשפט יש לו את המומחיות לבדוק דברים מסוימים. אם השאלה היא משפטית, זה לא הגיוני לקחת מומחה. טעמים מיוחדים שיירשמו, בית המשפט יחשוב שזה משהו אחר.
היו"ר רשף חן
¶
בית המשפט עושה מה שהוא רוצה וכותב את הנימוקים שלו. אם יכתבו או לא יכתבו, זה ימשיך להיות ככה. הסיבה שאני לא מתעכב על זה, היא הידיעה הברורה שזה לא באמת כל כך משנה אם נכתוב "מנימוקים שיירשמו" או "מטעמים מיוחדים שיירשמו" או "אלא אם כן אישר בית המשפט כי נחה דעתו". בסופו של דבר זה הכל אותו דבר.
אם אומרים שלפני הסדר פשרה רוצים חוות דעת, אני חושב שזה נכון. למשל, אם בית המשפט ירצה לומר שהנושא הוא נושא משפטי פרופר ובית המשפט איננו נוהג לקבל חוות דעת בנושאים משפטיים אלא הוא המומחה המשפטי ולכן אין צורך בחוות דעת, זה טעמים מיוחדים שיירשמו וזה גם מסיבות שיירשמו. זה פחות או יותר אותו דבר. זאת הסיבה שלא ראיתי לנכון להתעכב על זה אבל חשבתי שבהתחשב בעובדה שאת לא מעירה על דבר, לא היה יפה מצידי לאפשר לך לדבר.
תמי סלע
¶
אנחנו בסעיף 19(ד)(1) שגם בו דנו בוועדה ולפיו בית המשפט רשאי להתנות את אישור ההסדר בתנאים שונים. קודם כל יש פה תוספת, שהוא יכול גם להתנות תנאים שקשורים לאופן הוכחת הסעד ואופן תשלום הפיצויים. יש הפניה לסעיף של הוכחת הסעד ותשלום הפיצויים. אני מתכוונת לפסקה: "תנאים והוראות לפי סעיף 20(א)-(ג)". זה לא היה קודם, אז אני מסבירה.
יש פה את העניין שעלה לגבי תנאי של יציאה מההסדר, שבית המשפט רוצה להוסיף אותו בשלב שהוא מאשר את ההסדר. אנחנו, בשעתו, לבקשת חלק מהאנשים פה, הוספנו שיהיה ברור שהצדדים צריכים לתת את הסכמתם לתנאים האלה. כלומר, שזה לא משהו שבית משפט מוסיף אחר כך.
היו"ר רשף חן
¶
משרד המשפטים רואה בזה אמירה מיותרת ופוגעת. זה שהיא מיותרת זה ברור וזה שהיא פוגעת זה נכון. כי כאשר כתוב לך שאישור פשרה בתנאים, זה תנאי. זה לא שהוא אומר: "אני מאשר" ואחר כך קובע תנאים אחרים. אלא הוא אומר: "אני אאשר בעתיד אם תסכים לתנאים אלה ואלה". זה עולה גם מהניסוח.
ניר כהן
¶
בית המשפט לא עושה את זה בצורה כל כך מתוחכמת. הוא אומר: "אני מאשר אבל בתנאי שיהיה שינוי כזה או אחר".
שרית דנה
¶
אנחנו לא נוהגים לאפשר לצדדים, אחרי שבית המשפט קובע, להגיד: "אם זאת הפסיקה אז אנחנו לא פה". מעבר לזה, אנחנו ממש חושבים שזה מיותר. באישור הסדר פשרה על ידי בית המשפט ישנם שני מרכיבים: המרכיב ההסכמי ומרכיב הפסיקה. בית המשפט, באשרו הסדר פשרה, איננו יכול לכפות על הצדדים משהו השונה מהמרכיב ההסכמי שביניהם. לכן, כל מה שצריך להיות ברור שאלה לא תנאים מאוחרים לאישור ההסדר אלא הוראות שהן תנאי לאישור. זה ברור מהרישה.
יוסי הלוי
¶
לפי חוק החברות, את לא צריכה הסכמה של כולם, אבל יש מנגנון הסכמה של כולם. כתוב שם שיש לבית המשפט אפשרות להתנות תנאים, והפסיקה היא שהתנאים האלה לא מחזירים את אסיפות הנושים או את אסיפות בעלי המניות חזרה. ברגע שאת אומרת "תנאים" בעניין שיש בו פיקוח כזה, ואת לא נותנת רמז או הערה שמדובר בתנאים שלא כופים אותם, לא מבינים אחרת. את תפגעי כאן בהיתכנות לפשרות.
קריאה
¶
יש פה בעיה. זה נכון שבית המשפט מאשר, בדרך כלל, את ההסכם כפי שהוא. אבל כאן כתבתם סעיף מיוחד שבו כתוב: "בית המשפט רשאי להתנות", שזה בדרך כלל אין.
היו"ר רשף חן
¶
למה בעצם צריך סעיף כזה? הרי ההליך הבלתי פורמאלי כבר קיים. באים הצדדים לבית המשפט ואומרים שיש ביניהם משא ומתן. השופט מקבל מהם את ההסכם ואומר: "הסעיף הזה לא נראה לי ואני לא אקבל אותו". למה בכלל לכתוב סעיף בעניין הזה?
תמי סלע
¶
אנחנו יודעים שיש מצב היום שמקבלים הסדרי פשרה כפי שהם ולא מתערבים בהם. אבל לפעמים רוצים להעביר איזשהו מסר ואז כן עושים את זה.
היו"ר רשף חן
¶
"ראה בית המשפט כי אין בכוונתו לאשר את ההסכם אלא אם... רשאי להודיע לצדדים כי הוא נכון לאשר את הסכם הפשרה אם יסכימו לתנאים..." - - -
אז הסכמנו על המהות ואנחנו יוצאים להפסקה.
(הפסקה)
תמי סלע
¶
ישבתי עם הממונה על הנוסח בכנסת ועדיין אין הסכמה אבל אני אומר אותו. הוא הולך על דרך השלילה. כלומר, התנאי של: "קיימות שאלות מהותיות של עובדה ומשפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה הוא תנאי בפני עצמו". בנוסף: "בית המשפט לא יאשר תובענה ייצוגית אם מצא כי הסיכוי נמוך שהשאלות, כאמור בפסקה 1, יוכרעו בתובענה לטובת הקבוצה".
שרית דנה
¶
אנחנו לא בטוחים לגבי הניסוח. נחזור אליכם עם תשובה ביום ראשון.
אנחנו חוזרים לסעיף 19. היתה הערה של עו"ד כהן.
ניר כהן
¶
לגבי סעיף קטן (ח) – כתוב שם שאם ההסדר לא אושר, זה לא ישמש כנגד הצדדים. אני חושב שצריך להוסיף את החלופה של אושר ולא יצא לפועל. יכול להיות שההסדר אושר אבל קבעו בו שהוא בתוקף רק אם 20% ומעלה לא פורשים. לכן אני אומר, אם הוא אושר ולא מומש.
היו"ר רשף חן
¶
אם יש לך הסכם שאושר צריך להיות מסוגלים להפעיל אותו כפסק דין. בכל מקרה הוא פסק דין, דווקא אם הוא לא התקיים. אם יש הסכם שאושר בתנאי מתלה. תנאי המתלה לא מתקיים, אז דינו כדין לא אושר. זה ברור.
תמי סלע
¶
בסדר, "או שהאישור בוטל".
אנחנו עכשיו בסעיף 20. פה יש שינוי אחד המוצע לגבי סעיף (א)(3)(ב) שעוסק בחלוקת יתרה לא מחולקת. חלוקת יתרה שנוצרה מפיצוי כולל שבית המשפט קבע, ולא כל חברי הקבוצה באו לדרוש את הפיצוי. דנו בזה בישיבה שעסקה בפיצויים, ואמרנו שיש ברירת מחדל או עדיפות לחלוקה לחברי הקבוצה אם באמת הם לא קיבלו את מלוא הפיצוי המגיע להם. חשבנו שכן יהיה נכון לכתוב: "אלא אם כן ראה שהדבר אינו מוצדק בנסיבות העניין", ולא כדאי לקבוע את זה כעדיפות מוחלטת.
לעניין ההוצאות, בעצם ההצעה של הממשלה - - -
שירלי אבנר
¶
לגבי סעיף ההוצאות אנחנו מבקשים לחזור לנוסח של הצעת הממשלתית שעיקרו הקביעה המיוחדת של נשיאה של כל צד בהוצאותיו, גם כאשר בית המשפט דחה את הבקשה לאישור. במובחן ממה שמוצע בהצעת החוק הפרטית, שבמקרים כאלה בית המשפט יוכל לפסוק הוצאות שלא יעלו על 20,000 שקלים.
היו"ר רשף חן
¶
אתם רוצים שברירת המחדל תהיה שכל צד יישא בהוצאותיו. אתם לא חוששים שזה יגרום לאינפלציה בהגשת בקשות.
שירלי אבנר
¶
הרציונל בסעיף קטן (ב) אומר שאם עורך הדין הוא זה שניהל את ההליך בחוסר תום לב, הוא זה שניהל אותו בדרך קנטרנית, הוא זה שישא בתוצאות. לא הלקוח שלו.
גלעד ריקלין
¶
זה קיים בכל הליך, לא רק בתובענות ייצוגיות: כאשר בית משפט רואה לנכון לפסוק תוצאות אישיות לעורך דין, הוא עושה כן. מכניסים סוג כזה של סעיף לחקיקה הראשית, זאת רמיזה לבית המשפט שהמקרה הזה הוא מקרה אחר, שיותר מתאים בו להטיל הוצאות על עורך דין. אני לא מבין מה ההבדל.
היו"ר רשף חן
¶
למשל, יכול להיות מצב שיגידו שעורך הדין היה הגורם הדומיננטי בתביעה, ולכן יותר צודק להטיל את זה עליו מאשר על התובע המייצג. אם הוא יותר דומיננטי הוא זה שישא.
היו"ר רשף חן
¶
אני חי עם זה בסדר, כאשר גם מכירים במעמד שלו להיות היוזם, המממן וכיוצא בזה. אבל כאשר מצד אחד אומרים לו: "לעניין יוזמה ומימון אתה עורך דין ככל עורכי הדין, אבל לעניין אחריות, פתאום אנחנו נזכרים שמעמדך בתביעות ייצוגיות הוא אחר לגמרי". עם זה יש לי בעיה.
שירלי אבנר
¶
זאת לא תמיד אותה מטבע. גם אם הוא לא הרוח החיה והיוזם מאחורי ההליך התובענות הייצוגיות, הוא זה שמנהל את ההליך.
שירלי אבנר
¶
נכון, אבל כן כאן יש לנו קבוצה מסוימת שעומדת מאחורי זה ויש לנו קבוצה שגם היא יכולה להיפגע כתוצאה מהניהול. זה לא הליך רגיל. זה לא הליך בין שני צדדים רגילים. יש לנו כאן קבוצה די גדולה של אנשים שיכולה להיפגע.
שירלי אבנר
¶
הנוסח שלנו מצביע על האחריות אישית, אם בא-כוח המייצג הוא זה שניהל את ההליך או הגיש את הבקשה בנסיבות כאמור באותו סעיף קטן.
יעקב אנך
¶
בהפניה ל-(א)(1) ול-(א)(3) צריך לשים לב שלא מדובר רק על חוסר תום לב. הסיטואציה יכולה להיות ששופט חושב שעורך דין האריך בהליכים שלא לצורך, אבל זה רחוק להיות מקרה קיצוני. בשום הקשר אחר לא מטילים על עורך דין הוצאות אישיות, בדין התעקשות על טיעון רגע מעבר למה שניתן היה לצפות ממנו.
היו"ר רשף חן
¶
אני רוצה ששני הסעיפים יגיעו לוועדה כאשר הנושא של מעמד עורך הדין יידון יחד עם שני הסעיפים. לדעתי, זה או הכל או לא כלום, והם הולכים ביחד. האפשרות לחייב עורך דין בהוצאות קיימת תמיד. אם כותבים את זה כאן במיוחד, זה כי יש פה משהו מיוחד. ואז אי אפשר לומר לי: אין משהו מיוחד.
שירלי אבנר
¶
אנחנו חושבים שכל הדברים הרלוונטיים לפסיקה הפוכה מדרך המלך שאנחנו קבענו, מופיעים בסעיף קטן א'. אם התובע המייצג או מי שביקש להגיש תובענה ייצוגית, מגיש את הבקשה ללא שהיה לו בסיס - - -
ניר כהן
¶
לא על זה הויכוח. אם מדינת ישראל חושבת שחשוב לה לעודד תובעים ייצוגיים, כי הדבר הזה מרתיע הזה, אין סיבה שהיא תעשה את זה על חשבון הנתבעים. היא יכולה להגיד שהקרן תממן את ההוצאות שמפסידים התובעים כי זה מרתיע. אבל אין שום סיבה לשלול מנתבע, שהוציא מאות אלפי שקלים על ההגנה שלו, את ההוצאות הריאליות שלו שמגיעות לו על פי הדין, כי מדינת ישראל חושבת שצריך לעודד תובעים. אם היא רוצה לעודד, תיקח מיסים מהתושבים ותיתן - - -
היו"ר רשף חן
¶
אנחנו כבר מעבר לשלב הזה כי ברור שגם בגרסה הקודמת, 20,000 שקלים אלה לא ההוצאות הריאליות. השאלה בעצם היתה האם בעצם צריך להיות מנגנון שמתריע או חוסם הגשת בקשות סרק או לא. הויכוח הוא האם ברירת המחדל של 20,000 שקלים דרושה או שמספיקה האפשרות שבית המשפט יחייב כאשר הוא רואה שזה לא מוצדק. אני נוטה להסכים עם עמדת משרד המשפטים ש-20,000 שקלים לא יעלו ולא יורידו.
ניר כהן
¶
לא זאת השאלה. השאלה היא מדוע העידוד להגיש תביעות ייצוגיות, כי זה מרתיע, הוא על חשבון הקופה של הנתבעים, שזה לא חוקתי שאדם שמתגונן במשפט ונקבע שהוא צודק ושלא היה מקום שהמשפט יוגש, הדין בישראל הוא שמקבלים הוצאות ריאליות. מדוע שוללים מנתבע את הזכות החוקתית שלו להחזר הוצאות ריאליות שקיימת בכל הדין? אם אתם רוצים לעודד, תעודדו מהקרן.
היו"ר רשף חן
¶
נדמה לי שהזכות החוקתית היא לפיצוי כאשר מישהו פעל שלא כדין. כאשר מישהו פעל כדין, אין זכות חוקתית לפיצוי. היא יכולה להיות מכוח דין, אבל לא חוקתית. זה בדיוק הקו המבחין. אומרים לך, אם הבקשה הוגשה כדין באופן סביר. לא היתה פה עילה נזיקית של חוסר סבירות, אז אתה נושא בהוצאות שלך. זה חלק מהחיים המשפטיים.
אם, לעומת זאת, רואים בבקשה מעשה נזיקי של פעולה בלתי סבירה, אז בית המשפט - - -
שרית דנה
¶
תביעות ייצוגיות זה מקרה מובהק של חוסר שוויון בין הצדדים המתדיינים. ככלל, לא תוגש תובענה ייצוגית כנגד בעל דין קטן. והכלל הרגיל של שוויון בין בעלי דין, בין התובע לבין הנתבע, איננו מתקיים פה. יש פה, במובהק, גוף גדול, כי אחרת אין בסיס לתובענה ייצוגית. וכנגד תובע שצריך לגייס את הכסף מהבית ולכן רוצים לא להרתיע מחמת החשש שהוא ישא בהוצאות.
ניר כהן
¶
אבל גם כשתובע פרטי יחיד תובע גוף גדול, גם יש חוסר שוויון ועדיין הכלל בדין הישראלי הוא - - -
שירלי אבנר
¶
אבל כאן הוא מייצג קבוצה שלמה. הוא בא בשם הציבור ולא בשמו ובשם האינטרס שלו בלבד. הוא יוזם תובענה ייצוגית כנגד נתבע, כאשר הוא חושב, על בסיס כזה או אחר, שהוא לא נכנס לפסקה 3, שיש לו עילה מוצדקת. אין זה כמו - - -
ניר כהן
¶
יש לי הרבה תביעות של אנשים פרטיים נגד הבנקים וגם שם יחסי הכוחות הם כאלה. לא נקבע כלל במשפט הישראלי, שבגלל שאני גוף גדול, אז גם כשהוא מפסיד, אני צריך לשאת בהוצאות.
איילת גולומב
¶
זה לא רק ששוללים ממנו את ההוצאות בפועל. הנתבע, בתובענות ייצוגיות, שלא רק בתביעות רגילות, סופג מעבר להוצאות בפועל של עורך דין והגנות, אלא גם את כל הפרסום. יש לו נזקים עצומים. אז לפחות את ההוצאות שיש לו בניסיונות להתגונן, ועל אחת כמה וכמה אם מצאו שהבקשה לא - - -
היו"ר רשף חן
¶
אם יטילו פה הוצאות ריאליות, לא יוגשו תביעות ייצוגיות. התובע המייצג לא חתם על הסכם שכר טרחה עם עורך הדין. הוא לא בנק לאומי שמוכן לשלם 250 דולר לשעה. זאת זכותו של בנק לאומי לשלם סכום כזה, אבל אין מה לדבר על הוצאות ריאליות. אנחנו בהגדרה לא עוסקים בסוגיה של הוצאות ריאליות. אנחנו לא עוסקים בשאלת הפיצוי כי הוא לא יפוצה. השאלה היא מהו המנגנון הנכון כדי לאזן מפני תביעות סרק. זאת השאלה היחידה והאמיתית שמונחת כרגע על השולחן. האם זה שהוא יידע שהוא חשוף ל-20,000 שקלים יאזן את תביעות הסרק? או אולי זה קצת יותר מידי, ודי בכך שהוא יידע שאם הוא מגיש תביעת סרק אז הוא יחויב בהוצאות. אני מסכים איתם בזה. לכן אני מקבל את העמדה הזאת.
זה מאושר בנוסח של משרד המשפטים, סעיפים (א) ו-(ג). את סעיף (ב) אנחנו שמים רגע בצד. סעיף (ג) הוא תלוי ביחד עם שני הסעיפים עם לשכת עורכי הדין וסוגיית עורך הדין.
תמי סלע
¶
אנחנו בסעיף 22. למשרד המשפטים יש הערות לגבי סעיף קטן (ג). אנחנו הכנסנו הוראה שאם הוא פוסק גמול לתובע, הוא יורה אם הגמול ישולם על ידי הנתבע או מתוך הפיצויים. הסכמנו בעצם להוריד את זה כי זה לא אומר הרבה.
תמי סלע
¶
לגבי סעיף (ד)(2) יש הערה של משרד המשפטים שפסיקת הגמול, מעבר לתובע המייצג, לגורם נוסף שטרח ותרם, היא תהיה רק לארגון ולא רק לחבר קבוצה ולרשות ציבורית.
שירלי אבנר
¶
חבר הקבוצה דואג בעיקר לאינטרסים שלו, זה גם מה שמשקף הנוסח עכשיו, כפי שתוקן. רשות ציבורית היא אמונה על אינטרס הציבור. היא לא צריכה כספים על חשבון גורם זה או אחר. מי שכן ראוי שיקבל זה ארגון. כי אותו ארגון תורם תרומה.
שרית דנה
¶
מכיוון שאנחנו לא רוצים לעודד חברי קבוצה להתייצב אך ורק כדי לקבל גמול, יש בזה להכביד על ההליך ולהוסיף שיקולים זרים שאין בהם דבר כדי להועיל לתובענה.
דורית גילת
¶
מכוח מה אתם אומרים, לפי סעיף 22, שלבית משפט יש שיקול דעת לפסוק שהפיצוי יהיה מתוך - - - אני, באופן אינטואיטיבי, הייתי חושבת שזה מתוך הפיצוי.
היו"ר רשף חן
¶
האמת היא שהאינטואיטיבי הוא הפוך. הנוהג הוא הפוך. יכול להיות שתיווצר פרקטיקה בפסיקה שמטילה הכל או חלק מתוך הסכום של התובעים. אם זה לא יקרה אני לא יהיה עצוב, כי מדובר במצב שבו פסקו לטובת הקבוצה.
ניר כהן
¶
לגבי סעיף 22: מדוע ברישה ב-(א) יש טעמים מיוחדים שלא לפסוק וב-(ד), שעוסק בוודאי במקרים מיוחדים, אין טעמים מיוחדים. בא' כתוב "מטעמים מיוחדים שיירשמו", ופה כתוב: "מטעמים שיירשמו".
תמי סלע
¶
לגבי סעיף 23, יש פה בעצם בקשה לא להכניס את הנוסחאות שאנחנו קבענו לעניין שכר טרחה של בא-כוח המייצג.
היו"ר רשף חן
¶
אני זוכר שגם בישיבה האחרונה היה פה קונצנזוס נרחב שהסדר שכר הטרחה שקבענו הוא לא הצלחה גדולה. אני יכול לחיות עם מצב שבו אנחנו משאירים לבית המשפט לפתח את זה, בעיקר כשקובעים פה - - -
תמי סלע
¶
עד היום הוא פיתח את זה בצורה נמוכה, הנסיון לא מלמד שזה עבד. אנשי אקדמיה אמרו שכדי לקדם את התחום הזה בצורה רצינית, צריך שתהיה וודאות לגבי הגמול לעורך דין. זאת גם לא וודאות מלאה כי זאת ברירת מחדל שאפשר לסטות ממנה למעלה ולמטה, לפי שיקולים שקבענו והיא עומדת ביחס סביר לשכר טרחה בתביעות אחרות.
שרית דנה
¶
שרת המשפטים, שידעה שהיא צריכה להיות הגורם החתום על התקנות האלה, אמרה שאין בדעתה, כשרה, להיכנס לשכר טרחה של עורכי הדין.
שירלי אבנר
¶
אני לא חושבת שאנחנו צריכים לדון בזה כאן. בקיצור, נתנו את דעתנו לנקודה הזאת ואנחנו מתנגדים.
היו"ר רשף חן
¶
אני מקווה שהחוק הזה ישדר את המסר לבית המשפט גם בעניין הזה.
שרית, אני מסב את תשומת לבך לכך שבסעיף (ב)(2) אתם בעצמכם כתבתם: "וכן ההוצאות שהוציא לשם כך". אני אומר את זה כדי להדגיש בפנייך שמעמדו של עורך דין בתביעה ייצוגית, הוא בהגדרה, בגלל שזה תביעה ייצוגית, זה סיפור מיוחד.
אני יכול לחיות עם הסעיף הזה, אני חושב שהוא בסדר.
יעקב אנך
¶
יש לי הצעה פרקטית, לאור מה שהתגבש פה קודם בכל אותם נושאים, שכבוד היושב ראש כבר כרך ביחד בקשר למעמדו של עורך דין: הנקודה היא מאוד פשוטה, בעיקר כאשר משרד המשפטים אומר שהתביעות הייצוגיות תהיינה מאטרייה אחרת שבה הרבה יותר קל לחייב עורך דין בהוצאות אישיות, אבל מה? כאשר זה מגיע לשכר הטרחה הוא ממשיך לחיות בליבו הזה של החלל הלא ברור והלא ידוע, שלצערנו מתפרש לשכר טרחה מאוד נמוך באופן עקבי. הסוגיה דומה ומזכירה קצת את הסוגיה של הוצאות ריאליות, שלמרות שעכשיו קו מנחה ברור בפסיקה שצריך לפסוק כך, אי אפשר להזיז את בתי המשפט ממה שהם רגילים, אלא אם יגדירו להם נקודת מוצא שממנה צריך לצאת.
יעקב אנך
¶
בוא נסתכל על נקודת מוצא של עורך דין בסיטואציה רגילה. הוא קובע הסכם עם הלקוח ומגדיר בו הגדרות כאלה ואחרות וחי באיזו ודאות. בתוך ההסכם הזה יש סוגים מסוימים של אי ודאות והוא יכול להרוויח יותר ופחות, לפי איך שהדברים מתפתחים. אבל הקווים המנחים קבועים מראש. כשעורך דין נכנס לתיק הוא יודע לאיזה סיכונים הוא נחשף ויודע מה הסיכוי לרווח.
כאשר הוא נכנס להליך, כפי שהוא מוגדר בהצעה של המשרד המשפטים, הוא יודע שהוא לוקח הרבה מאוד סיכונים. הוא יודע שהוא נחשף לסיכונים רבים הרבה יותר מאשר בתיק רגיל. הסרך היחידה שבה סעיף כזה יתפרש על ידי בתי המשפט זה אישור למה שקורה היום.
שירלי אבנר
¶
סיכון יכול להתפרש גם בכך שהוא דג עילת תביעה שלא היה בה ממש, וזה לא מה שאנחנו רוצים לשדר. לכן בחרנו במונח התחייבויות ולא במונח סיכון.
היו"ר רשף חן
¶
אני סבור שהקווים המנחים סבירים. אני מקווה שתיווצר פה הפרקטיקה הנכונה. צריך לקחת בחשבון שזה על בסיס הצלחה.
יעקב אנך
¶
אם התמריץ, שעליו אנחנו מדברים בבסיס החוק הזה, אמור להיות שכר הטרחה, יוצא בסופו של דבר שהחוק, בנוסחו הנוכחי, לא נותן פיתרון לבעיה. ויותר מזה, אין דרך שבית המשפט יוכל לפרש בה את הסעיף במסגרת חוק כולל שממצא את הסוגיה, כאשר הוא לא נותן קווים מנחים מספריים. הוא לא יוכל לפרש את זה אלא כאישור לדרכו עד היום.
עופר לוי
¶
אולי כדאי לפצל בין העדר מכניזם ברור בתביעה שמתנהלת עד הסוף, לבין מכניזם ברור במקרה של פשרה. במקרה של פשרה יש שני תמריצים: יש את התמריץ הראשון של להגיש תובענות ייצוגיות מוצדקות, ויש את התמריץ השני של להשיג פשרה טובה.
עופר לוי
¶
כדי שתובע ירצה ללכת לפשרה וכדאי שנתבע ירצה ללכת לפשרה, הם ירצו וודאות. מה שלא קיים בהליך שמתקיים עד הסוף. האלמנט של וודאות הוא קריטי בנושא של פשרה. להבדיל מהמצב שבו התיק מתנהל באופן טבעי.
היו"ר רשף חן
¶
אני בכלל לא בטוח שהכלל הזה היה כלל נכון. תאר לעצמך, למשל, תביעה של 10 מיליון שקלים. הרי יש את התופעה, שנחשפנו אליה לאחרונה, שרצים להגיש סתם תביעה ייצוגית. היתה תקלה ומישהו רץ להגיש תביעה ייצוגית. בוא נניח שזה באמת 10 מיליון שקלים, אבל כל מה שהיה פה זה, כתבו תביעה, בא הנתבע ואמר: "מודה אני. בכלל תכננתי להחזיר את זה ללקוחות שלי". אז מגיע לו 1.5 מיליון שקלים?
יעקב אנך
¶
הערה לגבי סעיף (ג). יש הבדל בין (ג) הממשלתי לבין הפרטי במובן הזה שב(ג) הפרטי ברור שכל עוד המשפט לא הוכרע וזה שכר טרחה ביניים, משלמים אותו המבקש, או הקרן ולא הנתבע. כתוב: "בית המשפט רשאי להתיר למבקש או לתובע המייצג וכן לקרן לשלם". בממשלתי זה לא ברור בכלל.
תמי סלע
¶
בממשלתי אין הוראה מי ישלם אבל גם אין את ההוראה שיש אצלנו בסעיף קטן (ז), ששכר הטרחה ישולם על ידי הנתבע ואולם הוא רשאי להורות אחרת. אין בכלל אמירה מי ישלם, גם לא בשלב של קביעת שכר הטרחה החלקי.
היו"ר רשף חן
¶
המצב הסטנדרטי, אני מניח, הוא שיבוא עורך הדין ויגיד: "הסכמתי עם הלקוח שלי שישלם לי על החשבון כך וכך, תאשר לי את זה". יכול להיות שיבוא עורך הדין ויגיד: "התיק שלי כל כך טוב, תחייב את הנתבע שישלם לי על החשבון". ברור לנו שהוא צריך לשלם אבל השאלה היא אם זה 10 מיליון או 100 מיליון.
תמי סלע
¶
סעיף 24: הבקשה היא לאמץ את הנוסח של ההצעה הממשלתית שזה אומר: להוריד את ההתייחסות לשאלות המשותפות ולא להתייחס לזה בכלל. העניין של איך מגדירים את הקבוצה הוא לא מהותי. הדבר המהותי היחיד הוא עניין השאלות המשותפות.
היו"ר רשף חן
¶
זאת שאלה ניסוחית. יכול להיות שיבוא מישהו ויטען אחרת אבל זה לא משהו שהתעוררו איתו בעיות עד היום. יש מדינות שבהן מצאו לנכון לציין במפורש שמעשה בית דין הוא ביחס לשאלות המשותפות. מהותית הסכמנו עם זה.
הדבר ששונה, לגבי סעיף ההוצאות, אצלנו בהצעה אין התייחסות לגבי השאלה מי נושא בהוצאות ובהצעה הממשלתית, אחרי שלב אישור התובענה, מי שנושא בהוצאות הפרסום, כברירת המחדל, זה הנתבע ואפשר להורות אחרת. זה סעיף ממשלתי שאומר שאחרי שלב אישור התובענה, ברירת המחדל לעניין מי שישלם את ההוצאות זה הנתבע. אנחנו השארנו את זה כשיקול דעת. הסיבה שלא רצית את זה היא שאצלם זה הולך עם שיפוי בשלב פסיקת ההוצאות.
היו"ר רשף חן
¶
אני רוצה את זה בלי השיפוי. בעצם המצב הוא שמי שהגיש את התביעה הוא בית המשפט, כי הוא אישר אותה. זה לא שונה מיתר ההוצאות.
שרית דנה
¶
בוודאי שזה שונה. יש פה אמירה אקטיבית שלא נמצאת בהצעת החוק שלך, שהנתבע ישא בהוצאות הפרסום. זה שונה מכל כלל שאנחנו מכירים שהנתבע לא נושא במהלך ההליך - - -
אנחנו לא מכירים כלל שבמהלך הליך ממשלתי, רשאי בית המשפט להטיל על נתבע הוצאות הדרושות במובהק בעבור התובע. התובע צריך לפרסם לחברי הקבוצה של עצמו. אמרנו שעל מנת שלא להרתיע, וכיוון שיש פערי כוחות, אנחנו מוכנים להטיל על הנתבע, כבר בשלב הזה, להוציא כסף מכיסו לא רק לצרכיו שלו אלא גם לצרכי הצד השני.
שרית דנה
¶
בשיקול. בסופו של ההליך הארוך והמייגע החליט בית המשפט שלא היתה עילה. לא יכול להיות שגם במצב הזה הכלל הוא שהנתבע, שלא עוול, נושא בהוצאות.
היו"ר רשף חן
¶
האמת היא שאין הבדל מהותי אם בנק לאומי משלם 300 דולר לשעה לעורך הדין כהן או שהוא משלם 10,000 שקלים למעריב עבור פרסום המודעה. זאת הוצאה וזאת הוצאה. ההיגיון חל על שניהם באותה מידה. אם צריך לשפות אותו על זה, צריך לשפות אותו גם על זה. היות ואנחנו מסכימים שלא צריכים לשפות אותו, אז רק בגלל שזה לעורך דין וזה לפרסום?
תמי סלע
¶
זה חלק מהמנגנון של תביעה ייצוגית. ברגע שבית משפט חושב שזאת תביעה ראויה, חלק מהמנגנון זה לפרסם הודעות לחברי הקבוצה. זה דבר שהוא חלק מהמנגנון וזה לא משהו אישי של התובע.
שרית דנה
¶
בהצעת החוק הפרטית לא היתה התייחסות לנושא הפרסום. אם אתם רוצים למחוק את ההתייחסות לנושא הפרסום בכלל ולהשאיר את זה בסעיף ההוצאות הכללי, ולמחוק את השיפוי, לי אין התנגדות.
דליה אזוב
¶
בדרך כלל בארצות הברית כל צד נושא בהוצאותיו. בתובענות ייצוגיות, יש מצב שונה. אם הנתבע זוכה, התובע לא משלם שום דבר לנתבע, ויהיו הוצאותיו אשר יהיו. והיה והתובע זוכה, הנתבע מכסה את הוצאותיו. זאת אומרת, יש אבחנה בין תובע לנתבע בתביעות ייצוגיות.
תמי סלע
¶
הסעיף נשאר כפי שהוא כרגע. יש את סעיף (ז) שאומר: "בית משפט רשאי להטיל את האחריות לפרסום הודעה ואת הוצאות הפרסום על בעלי הדין, כולם או חלקם כפי שייראה לו יעיל והוגן בנסיבות העניין".
ניר כהן
¶
רציתי לשאול בעניין של התוספת החדשה. מדוע אדם שהחליט שהוא לא רוצה את ה"אופט-אין" ולא רוצה בכלל את המנגנון של התביעה הייצוגית, צריך לזכות שבמקום 7 שנים יהיה לו 8 שנים?
שירלי אבנר
¶
אותו אדם מתבסס על כך שהוגשה תובענה ייצוגית בעניינו. מה המשמעות של קביעת מנגנון אופט-אין? שמי שהגיש את הבקשה, ביקש לנהל את התובענה כתובענה ייצוגית. בית המשפט החליט שהמנגנון הראוי הוא לא "אופט-אאוט" אלא "אופט-אין". אותו חבר קבוצה לא מעוניין להיכלל בקבוצה. הוא אמר שאם זה יהיה הסדר של אופט-אאוט הוא יהיה חלק מהקבוצה. ברגע שזה אופט-אין, על כל המשתמע מכך, הוא מעדיף לנהל את התובענה האישית שלו לבד. אבל עד השלב הזה הוא הסתמך על כך שהוא חלק מהקבוצה. הוא חיכה לראות מה תהיה החלטת בית המשפט.
ניר כהן
¶
בסעיפים (ב) ו-(ג) צריך למחוק את המילה חלוטה מפני שאם הוא חיכה וראה שהתביעה הייצוגית לא אושרה, בשלב מסוים יש גבול. כי החליטה זה לא שנה אלא עוד 5 שנים, עד שהעליון יחליט בבקשת האישור.
תמי סלע
¶
סעיף 27 – קרן למימון תובענות ייצוגיות. פה יש הרבה שינויים גם לעומת ההצעה הממשלתית.
מקריאה את סעיף (א). לגבי סעיף (ב)(1) יש הסכמה שזה לא יהיה עובד מדינה.
מקריאה את סעיף 27(ב), (ג), (ד), (ה). בסעיף (ה) נוסיף: "במימון בקשות לאישור ותובענות ייצוגיות ופרסומן".
מקריאה את סעיף 27(ו)(1), (2). בסעיף (2) הוספנו: "הוראות סעיף זה לא יחולו על תובענה ייצוגית שממומנת..." - - -
תמי סלע
¶
זה גם חוק השקעות. כלומר, תובענות לפי חוק השקעות משותפות ולפי חוק החברות שיכולות לקבל מימון מהרשות לניירות ערך הן לא - - -
היו"ר רשף חן
¶
אני רוצה להבין: לקרן יוגשו בקשות. יצטרך לשבת מישהו ולבדוק את הבקשות. האם יש פה הסמכה לשר לגבי שכר, שכירת עובדים?
דליה אזוב
¶
הקרן תהיה תחת משרד המשפטים. יש כאן ניגוד אינטרסים משום שלמדינה יש ניגוד אינטרסים עם תביעות ייצוגיות. הרי יכול להיות שיוגשו נגדה תביעות ייצוגיות. אין שום סיכוי בעולם, וראינו את זה בגופים כמו המועצה לצרכנות, שהיתה תלויה במשרד המסחר המסחר והתעשייה והיא לא יכלה לתפקד. לא יאשרו אף פעם מימון נגד המדינה. כל הנציגים האלה הם נציגים של רשויות מדינה שחלקם הגדול הם הגופים המפקחים שנכשלו בתפקידם ובגלל זה הוגשה התביעה הייצוגית. אין שום סיכוי שהם יאשרו תובענות ייצוגיות נגד בנקים ונגד הביטוח. למה שזה לא יהיה גוף עצמאי שלא יהיה תלוי במשרד המשפטים וינוהל על ידי מועצה ציבורית או גוף ציבורי.
היו"ר רשף חן
¶
גב' אזוב, התשובה היא שלא בודקים בשיניו של סוס שניתן במתנה. אם מדינת ישראל מוכנה לתת 2 מיליון שקלים בשנה, אני מנחש שהוא לא היה מסכים לתת את זה לגוף חיצוני.
היו"ר רשף חן
¶
את אומרת שהוא יכול להיות שופט מחוזי אבל לא יכול לשבת בראש הוועדה הזאת? הוא יכול לפסוק בתביעה הייצוגית אבל לא יכול להיות בוועדה? נתקדם הלאה.
תמי סלע
¶
לסעיף 29 אין הערות. לסעיף 30 – בעצם הבקשה לעניין האגרה היא שהכל יהיה בתקנות ולמעט החובה להביא לוועדת חוקה תוך 6 חודשים לבקשת הממשלה.
היו"ר רשף חן
¶
אין שום בעיה, ובלבד שכל זמן שאתם לא עושים תקנות, אין אגרות. אנחנו מסכמים שהשר יקבע תקנות לעניין אגרות, ותהיה הוראת מעבר.
שרית דנה
¶
היום יש פטור במרבית החוקים. אנחנו חושבים שצריך לשנות את זה אבל בוודאי שלא נשנה זאת על דרך של הפניה לתקנות שאינן מתאימות.
תמי סלע
¶
יש סעיף שמדבר על חובת התקנת תקנות והוא אומר שתקנות לפי סעיפים, שלפיהם אפשר להתקין תקנות אגרות בחוק בתי המשפט, בדבר אגרות בהליכים לפי חוק זה, יובאו בתוך 6 חודשים לאישור לוועדת חוקה.
היו"ר רשף חן
¶
זה לא דיון אקדמי אלא דיון מעשי. אם ילכו לפי תקנות האגרות הכלליות, יהיה פה מצב שידרשו 1.25% מסכומי תביעה מטורפים, בשלב הגשת הבקשה, וזה דבר בלתי מתקבל על הדעת בעליל. לעומת זאת - - -
אני לא מסביר לך, הלאה.
שרית דנה
¶
אנחנו רואים קושי רב לאורך השנים בסעיפי התקנת תקנות מפורטים. למרות שתמיד יש סעיפי סל, אנחנו נתקלים בקשיים בשאלה האם התקנות הם אולטרה וירס או אינטרה וירס. לכן אנחנו מעדיפים סעיף כללי כפי שניסחנו. "יתקין תקנות בכל עניין דרוש".
שרית דנה
¶
לא. כיוון שגם לשיטתכם, תקנות בעניין סדרי דין לא טעונות אישור ועדת חוקה, לא אכפת לנו שייאמר ש: "תקנות לפי סעיף זה יהיו טעונות אישור ועדת חוקה למעט תקנות בעניין סדרי דין".
תמי סלע
¶
בסעיף 31 יהיה כתוב שהשר ממונה על ביצוע החוק והוא יהיה רשאי להתקין תקנות לביצועו באישור ועדת חוקה למעט תקנות לעניין סדרי דין, שבהם הוא יהיה רשאי גם ללא אישור ועדת החוקה.
תמי סלע
¶
סעיף 36 - חוק למניעת מפגעים סביבתיים. ישנה נקודה שלא עלתה בדיון והיא חלק מההצעה הממשלתית. גם בהצעה הממשלתית, התיקון שלהם לעניין חוק למניעת מפגעים, מוסיף סעיף בעניין פסיקת גמול, כדי לעודד תובענות בתחום הזה. אנחנו דיברנו על זה בהקשר של תובענה קבוצתית. אצלם התוספת הזאת היא גם לעניין התובענה הרגילה, מכוח אותו חוק, שבאמת ההבדל לא מאוד משמעותי כי זה על הסעדים שהם פועלים לטובת קבוצה גם אם הם לא מוגשים בתובענה קבוצתית. אלה סעדים להסרת המפגע.
בחוק מניעת מפגעים אפשר לבקש סעדים להסרת המפגע, לתיקון המעוות. מדובר בסעדים לא כספיים. יש את זה כתביעה שהיא לא קבוצתית ואפשר כתביעה קבוצתית. אצלם הזכות לתגמול היא כללית. אמרנו את זה בישיבה, אבל לא שמנו לב לזה.
תמי סלע
¶
דבר נוסף שהחלטנו עליו ואני חושבת שצריך לחזור ממנו: היתה הערה שבסעיף שמדבר על התביעה הלא קבוצתית, התנאי להגיש את התביעה זה למי שעלול להיפגע מהמפגע. ואילו בתובענה הקבוצתית זה מי שעומד להיפגע מהמפגע, בנוסף למי שנפגע ממנו. מישהו טען שאין הבדל ואפשר לעשות האחדה. אני חושבת שכן יש הבדל. עומד להיפגע, זה אומר שהקרבה לפגיעה היא יותר גבוהה מאשר מישהו שעלול להיפגע ואני לא חושבת שזה המקום להיכנס לתיקון החוק בעניין הזה. בעניין תביעה לא ייצוגית מדובר זה מישהו שעלול להיפגע, והתביעה היא ייצוגית – אז הזכות היא למי שעומד להיפגע. נכון שאולי כדאי לדון בזה ולאחד את זה, אבל אני חושבת שלא נכון לתקן את זה.
מעבר לזה יש הבדלים בין ההצעה הממשלתית לשלנו. ההצעה הממשלתית לא מתייחסת לעניין ההוצאות שמופיעה ב-14(א)(3).
שרית דנה
¶
לא, ואני אסביר למה. צריך לזכור שבהצעת החוק הפרטית כל העניין של תובענה מכוח חוק מפגעים סביבתיים, בנפרד מתובענות ייצוגיות, לא היה קיים. אנחנו, אחרי שהיו אצלנו ארגונים סביבתיים, הם אמרו לנו שיש פה סוג תביעה מיוחד שהוא הרבה יותר פשוט. אין פה שום הליכים של אישור ויש פה הקלות רבות. מטרתה של התובענה היא לא כסף אלא לקבל צו מניעה. הבנו שאין צורך להכביד על הליכים לצו מניעה ולכן הסכמנו לשנות את הנוסח על מנת להשאיר את ההסדר בחוק למניעת מפגעים כפי שהוא.
שירלי אבנר
¶
הפרוצדורה היא פרוצדורה הפוכה וגם המשמעות היא משמעות אחרת. ברגיל, בית המשפט מאשר את זה אלא אם כן הוא מצא שהתקיימו תנאים מסוימים. כלומר, דרך המלך היא דרך המלך ההפוכה.
היו"ר רשף חן
¶
זאת אומרת, כאן אדם רשאי להגיש את זה. הוא פשוט מכתיר את זה בעצמו כקבוצתי. הוא בעצם אומר שיש לו מוטיבציה ציבורית.
שרית דנה
¶
אנחנו לא רוצים, אגב זה שאנחנו הצענו להוסיף את הגמול לתובע, להוסיף לפה עוד הסדרים מחוק תביעות ייצוגיות. אלה איזונים אחרים, אין לנו את הבקרות. לא קיימנו על זה דיון.
תמי סלע
¶
בסעיף 11 רצינו לשפר את הסייגים, כפי שהם מופיעים עכשיו בחוק, לעניין התנאי של גודל הקבוצה שנראה לא רלוונטי.
תמי סלע
¶
אז זה יהיה לפי הגרסה הממשלתית שאומרת: שחוץ מלקרוא לזה תובענה קבוצתית ולהמשיך את המשך קיום ההליך הזה, לצד התביעות הייצוגיות, יש שם אפשרות לפסוק גמול לתובע ושכר טרחה לעורך דין.
היו"ר רשף חן
¶
באותה מידה הוא יוכל להגיש בקשה לאישור תובענה ייצוגית לפסק דין הצהרתי ואז אם יאשרו אותו, אז הכל חל עליו.
תמי סלע
¶
סעיף 37 – תיקון חוק ההשקעות המשותפות בנאמנות. התיקון הוא התאמה לכך שאפשר יהיה להמשיך לקבל מימון מרשות לניירות ערך לתביעות מהסוג הזה.
סעיף 38 – תיקון חוק שכר שווה לעובדת ולעובד. זה עניין של נוסח.
סעיף 39 – תיקון חוק החברות. זה תיקון שקשור לעניין המימון של התובענות הללו מהרשות לניירות ערך.
סעיף 42 – חובת התקנת תקנות. דיברנו כבר על הסעיף הזה.
סעיף 43 - תחילה, תחולה והוראות מעבר. דובר על כך שאפשר יהיה להגיש תובענות ייצוגיות גם לגבי עילות שלא התיישנו עד ל-1.1.2005, מתוך תפיסה שבגלל התעכבות המחוקק והממשלה, התיישנו לאנשים העילות. מאז פסק דין עשת ועד מועד חקיקת החוק, הסעיף הממשלתי לא מאפשר את זה. מעבר לזה זה די דומה. ההוראות של החוק יחולו גם על תביעות תלויות ועומדות, למעט לעניין הפנקס, שכל התחילה של ההוראות שמתייחסות לפנקס היא שנה לאחר מועד פרסום החוק, כדי שאפשר יהיה להיערך להקים אותו ובהתאם לזה גם לא יוטלו חובות על מבקש לבדוק בפנקס.
היו"ר רשף חן
¶
אני רוצה שזה יהיה תוך חודש מיום שיהיה פנקס. מצידי שזה יהיה תוך 30 יום מהיום שהשר יפרסם - - -
הואיל ועורכת דין דנה נמצאת פה, אני נזכר שיש הוראה בחוק משנת 1996 שתוך 6 חודשים יותקנו תקנות בעניין חובת מכרזים בחברות עירוניות. וראה זה פלא, בניין הכנסת והממשלה כולם עומדים למרות שזה לא קרה.
תמי סלע
¶
יש הסכמה. נכתוב שתוך שנה יוקם הפנקס, ותוך 30 יום מיום הקמת הפנקס, ההוראות האלה ייכנסו לתוקף.
תמי סלע
¶
הסעיף אומר: "ההוראות לפי חוק זה יחולו גם על בקשות לאישור ותובענות ייצוגיות אשר היו תלויות ועומדות לפני בית משפט ביום פרסומו של חוק זה, למעט הוראת סעיפים...". יש פה כמה סעיפים שמניתי על תובענות שכבר הוגשו או בקשות שכבר הוגשו, לא נכון להחיל אותם. כמו למשל השאלה מי רשאי להגיש; הסעיף בעניין אגרות; פרסום הודעות לעניין החלטות שכבר התקבלו לפני שהחוק נכנס לתוקף; ולעניין הגשת בקשה לאישור, שזה סעיף שקובע סמכויות עניינית וסמכות מקומית וכל מיני חובות על מסירת הודעות על זה שהוגשה בקשה לאישור.
היו"ר רשף חן
¶
לדעתי ההוראה צריכה להיות כללית: שהחוק הזה יחול בשינויים המתחייבים על בקשות תלויות ועומדות, בכל דבר שעדיין לא ניתן לגביו החלטה. נושא שניתן לגביו החלטה הוא גמור. זאת אומרת, אם אושרה התביעה הייצוגית לא יבוא עכשיו נתבע ויגיד שעל פי החוק החדש לא היה צריך לאשר אותה. המבחן הוא: הוחלט כדין על פי החוק הקודם – מת.
היו"ר רשף חן
¶
הוראה כללית שאומרת שהחוק הזה יחול על תובענות ייצוגיות תלויות ועומדות ביום תחילתו של חוק זה, למעט על עניינים שבהם ניתנה החלטה בבית משפט.
היו"ר רשף חן
¶
מהותית. אם למשל אישרו תביעה ייצוגית על פי העילות, שבהן ניתן היה לאשר תביעה ייצוגית, על פי המבחנים. אישרו אותה כבר. לא יוכל עכשיו לבוא עורך דין כהן ולפתוח את זה מחדש כי זה בניגוד לחוק.
היו"ר רשף חן
¶
אם היא לא התיישנה אז כן. ואם היא כן התיישנה אז לא. החוק הזה חל 7 שנים אחורה מיום הפרסום שלו.
היו"ר רשף חן
¶
אין פה שום דבר רטרואקטיבי. אין פה שום יצירת עילת חדשות ואין כאן עילה חדשה. יש כאן יצירת פרוצדורה חדשה לעילות קיימות. יש אלמנט רטרואקטיבית בסעיף הקודם.
כשאני בא לתקן תביעה, כל תביעה שהיא, ואני רוצה להוסיף עילה והעילה התיישנה, יידחו לי את הבקשה. לא צריך לכתוב את זה בחוק.
ניר כהן
¶
בכל דברי החקיקה עד היום, כשהכניסו תובענה ייצוגית, זה חל רק על עילה שנוצרה באותו מועד ואילך. האם אתם סוטים מהכלל הזה?
היו"ר רשף חן
¶
כבר דנו בזה. התשובה היא כן. היתרון שלך הוא שלמעשה קיבלתם מן טריז כזה של כל התקופה שהעסק הזה היה מת מאז פסק דין עשת הראשון. ולכן לא מעט תביעות, בעיקר כל אלה שנמחקו, ככל שהם חלו לגבי תקופה שנכון להיום התיישנה, הן מחוקות. בפועל אפשר להגיש תביעה על פי החוק הזה בגין כל עילה חוקית, שאפשר להגיש בגינה תביעה אישית. אם אי אפשר להגיש תביעה אישית, אי אפשר יהיה להגיש לפי החוק הזה. אם אפשר להגיש תביעה אישית אפשר יהיה להגיש בחוק הזה. אין דין התיישנות מיוחד לחוק הזה.
תמי סלע
¶
הכניסו אותו כי זה היה משהו חדש ועדיין לא הכירו את הייצור של תביעות ייצוגיות. זה לא המצב היום.
ניר כהן
¶
הכניסו את זה 7 שנים אחרי שהכניסו את החוק בניירות ערך. אז ב-1995 עשו את החקיקה ו-7 שנים אחרי זה - - -
היו"ר רשף חן
¶
אנחנו מקיימים דיון שכבר דנו בו. אני אזכיר לך, שלדעתי כל המערכת פעלה עד לפני 3 שנים תחת הידיעה שאפשר להגיש תביעות ייצוגיות כלליות.
היו"ר רשף חן
¶
בדיעבד אתה צודק, אבל באופן מעשי זה לא היה המצב. הטענה לא רלוונטית כי אותם 100,000 תובעים, יכולים להגיש 100,000 תביעות אישיות. זאת אומרת, ממילא אתה צריך לשמור את החומר שלך 7 שנים אחורה.
תמי סלע
¶
הנוסח בסעיף (ב) יבהיר שזה חל על תובענות תלויות ועומדות מכאן ולהבא. כלומר, על השלבים של ההליך שעוד לא התקיימו. ויש פה הוראה בעניין משלוח הודעות לפנקס שמתייחסת לתביעות תלויות ועומדות בהתאמה לתחילת תוקף המאוחרת.
יש נקודה שצריך להתייחס אליה לגבי פיצויים ללא הוכחת נזק. בהצעה הממשלתית, לא בכל החוקים שבהם יש אפשרות לפיצויים ללא הוכחת נזק, אבל ברובם, חוץ מחוק שוויון זכויות אנשים עם מוגבלות, אין אפשרות להגיש תביעה ייצוגית כשהסעד המבוקש הוא פיצויים ללא הוכחת נזק.
שירלי אבנר
¶
אין אפשרות לתבוע במסגרת תובענה ייצוגית פיצויים ללא הוכחת נזק. זה לא שאי אפשר להגיש תובענה ייצוגית.
תמי סלע
¶
אין הרבה חוקים שמאפשרים פיצויים ללא הוכחת נזק. חלק מהם באמת לא רלוונטיים למאטריה של תביעות ייצוגיות: חוק למניעת הטרדה מינית, חוק איסור לשון הרע.
תמי סלע
¶
בסדר, אז גם זה יכול לשמש. זה קיים גם בחוק עוולות מסחריות, ששם זה עד 100,000 שקלים וזה קיים בפקודת זכויות יוצרים, שזה בכלל כלל מוזר. יש עוד שני חוקים שדומים לחוק שוויון זכויות אנשים עם מוגבלות: חוק שוויון הזדמנויות בעבודה וחוק איסור אפליה במוצרים ושירותים, שגם הם באים להגן על קבוצות מוחלשות מפני פגיעות שהן סוג של אפליה ועילות מהסוג הזה. לדעתי, גם לפי ההצעה הממשלתית, בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, מאפשרים תביעה לפיצויים ללא הוכחת נזק. מעבר לזה שמקלים מפני שקשה להוכיח את הנזק שנגרם כתוצאה מאפליה, צריך לאפשר לאנשים להתקבץ כתוצאה מאפליה, כי זאת קבוצה מוחלשת. אותו טיעון נכון לגבי שני החוקים האלה. אני מציעה, כדי שזה יהיה בשליטה, ושלא פתאום יחוקקו חוק עם סעיף של פיצויים ללא הוכחת נזק, ואוטומטית הוא ייכנס להסדר, לעשות את זה אולי בדרך של תוספת שבה יהיו החוקים שלפיהם כן אפשר.
היו"ר רשף חן
¶
קודם כל, אני חושב שהעיקרון הנכון הוא שמנגנון הפיצוי ללא הוכחת נזק, עם הסכומים שלו שהם יחסית גבוהים, הם פה חלופים למנגנון הזה. הוא נועד בדיוק ליצור אותה אינסטנטיבה לבודד. לכן לא סביר בכלל שיבוא ויגיד עכשיו: כפל קנס.
אבל, לפעמים יש הצדקה, וזה בהחלט יכול לקרות דווקא בתביעות הייצוגיות, שההתעסקות אם השאלה היא 994.30 או 1,115.20 היא מזיקה, מיותרת, טורדנית וכו'. לכן, אני מציע שיהיה סעיף שאומר שעל אף האמור בכל דין, לא יוכל להגיש תביעה ייצוגית בעילה של פיצויי ללא הוכחת נזק, ואולם אין באמור בכדי לפגוע בזכותו של בית המשפט להעריך את הנזק על פי אומדנה ודיינא.
היו"ר רשף חן
¶
בעיני זאת תוספת חשובה. כדי שאדם יוכל לבוא ולהגיד: נגרם פה נזק לקבוצה. למשל, נגרמה עגמת נפש ואני מעריך את עגמת הנפש ב-1,000 שקלים.
שירלי אבנר
¶
זה מיותר, כי יש לנו את סעיף 20 המאפשר לבית המשפט לפסוק סעד במקרה שהוא רואה שאי אפשר לחלק את זה לחברי הקבוצה, או להחליט שהפיצויים יהיו לפי מנגנון מסוים או דרך חלוקה מסוימת, ובלבד שלא יהיה בכך - - -
אתה אומר
¶
"אני לא אגיש תובענה ייצוגית בעילה". זה לא מה שרציתי לעשות. אני רציתי להגיד שלא ניתן לתבוע פיצויים ללא הוכחת נזק לפי הסעיפים כאלו וכאלו, במסגרת תובענה ייצוגית. אני לא רוצה למנוע את האפשרות להגיש תובענה ייצוגית בעילה. זה לשפוך את התינוק יחד עם המים.
היו"ר רשף חן
¶
המילה הנכונה היא סעד. זאת אומרת, אי אפשר לתבוע סעד של פיצויי ללא הוכחת נזק. אני חושב שצריכה להיות הוראה כללית.
תמי סלע
הם בעצמם מאפשרים את זה בחוק אחד מתוך גישה שכשמדובר באנשים עם מוגבלות ועל תביעות מהסוג של אפליה - - -
שרית דנה
¶
זה לא מתוך הגישה הזאת, ואני אסביר למה. אנחנו באנו מהגישה שאומרת בדיוק את מה שאתה אומר. אמרה שרת המשפטים: מדובר בחוק חדש שאך זה נכנס ושלא ניסינו אותו בכלל. רק עכשיו הכנסת אישרה את הדבר הזה. לא נאה שאגב התיקון הזה בעצם נמעיט מכלי שנתנו, כשזה עניין חדש לחלוטין.
שרית דנה
¶
זאת העמדה. אני מסכימה שזה לא מתחבר ובסך הכל גם הממשלה הסכימה לכך שזה לא מתחבר בכללי. אני לא רוצה להוסיף את הפסקה הזאת כי היא מעידה על שינוי מהדין הכללי. כאשר יש פיצויים בגין עגמת נפש, זה לא פיצויים על הוכחת נזק.
אנחנו רוצים שיוחרגו הסעיפים.
תמי סלע
¶
זה נכון שהפיצויים ללא הוכחת נזק הם באים גם כדי לתת תמריץ, אבל הם גם באים, לפחות בחלק מהחוקים, מראייה שמאוד קשה להוכיח את הנזק על אפליה.
היו"ר רשף חן
¶
אני אגיד לך מה האלטרנטיבה. לאפשר תביעה לסעד של פיצויים ללא הוכחת נזק ולהגביל אותה לסכום של 1,000 שקלים.
תמי סלע
¶
לדעתי החוקים שמגנים על קבוצות מופלות ומוחלשות - - - הממשלה אמרה שהיא רוצה בחוק הזה לקדם תביעות ייצוגיות בתחומים שעד היום לא הגישו בהם תביעות ייצוגיות, תחומים של זכויות אדם ואפליה, למשל.
שירלי אבנר
¶
הממשלה אמרה שהיא לא מוכנה לפיצויים ללא הוכחת נזק במסגרת תובענות ייצוגיות. יש לנו החלטת ועדת שרים בדיוק על זה. אנחנו לא מוכנים להתפשר על זה. זה הופך את זה לתובענות ייצוגיות. מה גם שנתנו לבית המשפט, בסעיף 20 - - -
היו"ר רשף חן
¶
הם לא מוכנים להתפשר על כלום. היחיד שמוכן להתפשר זה אני.
באיזה חוקים אפשר להגיש תביעות לפיצויים ללא הוכחת נזק?
תמי סלע
¶
תביעות מסחריות, זכויות יוצרים, שוויון הזדמנויות בעבודה, איסור לשון הרע, הגנת הפרטיות, אנשים עם מוגבלות, איסור אפליה למוצרים ושירותים, והטרדה מינית. היום אפשר על שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. אני חושב שלצד זה צריך גם שוויון הזדמנויות בעבודה ואיסור אפליה על מוצרים ושירותים. אלה שני חוקים שכדי לקדם את השימוש בהם ואת האפשרות של אוכלוסיות שנפגעו מאפליה והפגיעות שיש בחוקים האלה, להגיש תביעות ייצוגיות.
היו"ר רשף חן
¶
בואו ניקח מקרה: יש מועדון שלא נותן לג'ינג'ים להיכנס וזה מתמשך לאורך תקופה. בא אדם ג'ינג'י ואומר שהוא מגיש תביעה ייצוגית נגד המועדון הזה ורוצה להגיש תביעה בשם כל הג'ינג'ים שלא נתנו להם להיכנס למועדון. הוא מפרסם מודעה. מה הסעד שהוא מבקש לכל אחד מהם?
שרית דנה
¶
היא מבקש פיצוי בגין פגיעה בזכותו להיכנס למועדון ובכבוד האדם שלו. הרי אלמלא הסעיף הזה של פיצוי ללא הוכחת נזק, הוא עדיין יכול היה לבקש מבית המשפט סעד. כשם שבית המשפט פוסק סעד בכל התביעות שאינן ממוניות. כאשר בית המשפט פוסק לאדם שנפגע ברשלנות רפואית, לצד הנזקים הממוניים שנגרמו לו גם עגמת נפש, זאת עילה לא ממונית.
היו"ר רשף חן
¶
היה ויכוח גדול האם העילות הלא ממוניות יכולות לחיות לבד או שהן חייבות להיות תלויות - - -
שרית דנה
¶
זאת עילה לא ממונית וכל הפגיעות האלה הן בהגדרה פגיעות לא ממוניות ועדיין יש פיצוי בגינן, כי יש פיצוי בגין עצם פגיעה בזכות. אם אתם רוצים לומר שאין בכך כדי למנוע מבית המשפט לפסוק פיצוי בגין פגיעה שהיא איננה ממונית, זה בסדר גמור.
קריאה
¶
שלא יהיה סעיף כללי ושזה באמת יאפשר לאדם שנפגע לקבל פיצוי מבלי שהוא יכול להוכיח את הנזק. צריך להבין זכויות אדם זה לא כמו תביעות צרכניות.
שרית דנה
¶
לכן זאת פגיעה לא ממונית. פגיעה לא ממונית קובע אותה בית המשפט על דרך האומדנה. זה נעשה כדבר שבשגרה בכל תביעת נזיקין, כאשר לצד ההוצאות הישירות שנגרמות לאדם בגין זה שהוא היה מאושפז, ולצד הנכות, פוסקים לו כאב וסבל. אין דרך לאמוד כאב וסבל ובית המשפט מומחה בזה. גם לפני שהוספנו את הסעיף על פיצויים עונשיים בחוק לשון הרע, בית המשפט רשאי היה לפסוק. לכן, קיומו של סעיף פיצויים ללא הוכחת נזק איננו מייתר את סמכותו הכללית של בית המשפט לפסוק פיצוי על נזק לא ממוני. אין עם זה שום קושי.
היו"ר רשף חן
¶
אני מציעה את הטכניקה הבאה: תהיה הוראה כללית לגבי אי יכולת לתבוע סעד של פיצוי ללא הוכחת נזק. למעט בגין חוקים שהשר יקבע בתוספת. ואולם אין באמור בכדי למנוע תביעה לסעד בגין נזק שאיננו ממוני. לדעתי צריך לכתוב את זה.
היו"ר רשף חן
¶
יכול לבוא אדם ולהגיד: נזק לא ממוני 50,000 שקלים. המצב הוא שעמדת שרת המשפטים, עם כל הכבוד, היא לא עקבית. היא בעצם חצי פוליטית. היא אומרת שזה חוק חדש. אני לא יודע איך להכניס את זה לחוק למעט דרך תוספת. היא תחליט מה שהיא רוצה.
תמי סלע
¶
אולי בסעיף ההסמכה יוכל השר לקבוע את הסכום המקסימאלי במקרה שהוא מאפשר תביעה ייצוגית ובאישור ועדת חוקה.
היו"ר רשף חן
¶
בסדר גמור. אז סעיף (א) יאמר: "על אף האמור בכל דין לא יכול לתבוע סעד של נזק ללא הוכחת...", "אין בכך כדי למנוע תביעה לסעד בגין נזק שאינו ממוני".
(ב): "על אף האמור בסעיף קטן (א), השר יכול לקבוע חיקוקים שבגינם ניתן לתבוע סעד והוא רשאי להגביל את סכום התביעה".
היו"ר רשף חן
¶
התשובה היא: ברגע שהחוק הזה יפורסם, תביעות שלא התיישנו אפשר להגיש. תביעות שהתיישנו אי אפשר להגיש. בדיוק אותו דין שחל על התביעות הפרטניות, חל גם על קיבוצן ביחד הואיל וזה נושא פרוצדוראלי ולא נושא מהותי.
זהו,סיימנו. שרית, אנחנו באמת הולכים ראש בראש? למה?
שרית דנה
¶
אני חושבת שההצגה שלך ממש מטעה. אני אסביר: אני באמת לא חושבת שנכון להציג את החוק הזה כחוק שאיננו חל על המדינה. יש פה הרבה מאוד עילות שיחולו על המדינה באמת ובתמים.
היו"ר רשף חן
¶
למשל, עילות השבה.
זה כמו לבוא ולומר, שהחוק נגד הטבעות בכדורסל חל גם על רשף חן. זה נכון שהוא חל, אבל אני לא מטביע.
שרית דנה
¶
המדינה היא ספק מאוד משמעותי, למשל למינהל מקרקעי ישראל. אז אלה תביעות של ממש והמדינה כן כפופה להן.
היו"ר רשף חן
¶
בואי נצטמצם לעילות ההשבה. רוב היחסים עם האזרחים זה יחסים כרשות ולא כגורם בשוק הפרטי. למה תביעות השבה לא מתאימות לתביעה ייצוגית.
שרית דנה
¶
אם בנק לא פעל בניגוד לחוק הבנקאות ואין לגביו עילה ספציפית כי הוא פעל בניגוד למה שהחוק אוסר עליו, אז אין עליו תביעות השבה.
שרית דנה
¶
אם הוא ספק ולקוח כן. אבל אם הוא מקיים מערכת יחסים עם גופים אחרים, שהם אינם הלקוחות שלו. לדוגמא, הוא מתקשר עם 30 נותני שירותים בעבורו ובמסגרת הדבר הזה הם מחליטים להתאגד ולתבוע אותו.
היו"ר רשף חן
¶
התביעות האלה מתייחסות למצבים טיפוסיים. המצב הרגיל שהוא שהבנק, ביחסים שלו כספק-לקוח, פגע בלקוחות שלו. זה הסיכון שבו הוא נמצא ב-99.9% מהסיטואציות שאנחנו מדברים עליהן. ואז תביעת השבה היא התביעה הקלאסית. את זה אנחנו ביטלנו וגם אתם, כי עכשיו אתם אומרים: "גמרנו, אין הגנת הצרכן". עכשיו אתם תבואו ותגידו לפי החוק הזה, כי הוא ספק ולקוח, שלום על ישראל.
מי הספקים שאנחנו מדברים עליהם? אלה ספקים שבדרך כלל יש להם הרבה לקוחות. זה הבנקים, חברות הביטוח, בזק. מי שיש לו הרבה לקוחות ועושה הרבה עסקאות מולם. המקבילה של זה במדינת ישראל זה לא מינהל מקרקעי ישראל. המקבילה לזה במדינת ישראל זה יחסים שבין המדינה, העיריה, הרשות הציבורית, כאשר היא עומדת מול האזרחים שלה.
תראי לעצמך, שהרשות גובה מס שלא כדין.
שרית דנה
¶
בשונה מגוף פרטי, שאם לא יאפשרו לו את התובענה הייצוגית בגין ה-5 שקלים עודפים שהוא גבה מכל אדם, לא תהיה דרך לבקש את השבת הכסף ממנו, כי לא יהיה לאף אחד אינסנטיב וגם לא את הגישה. כי אין אדם שיכול לייצג את הציבור והבנק לא יהיה חייב. יש דרך מאוד פשוטה לגרום לכך שהמדינה תשיב כסף לאזרחיה וזאת באמצעות ערכאות מנהליות.
שרית דנה
¶
זה קורה. יש היום עשרות תביעות כנגד רשויות מקומיות על השבת מיסים, לא בדרך של תובענה ייצוגית. זה מוגש בדרך שבשגרה ורשויות משלמות הרבה כסף. אלא שהדבר הזה מתנהל תחת כנפי המשפט המנהלי המאזן, שלא כמשפט האזרחי, את זה שאם ישיבו מה יקרה כשמחזירים.
שרית דנה
¶
המשפט המנהלי שואל את עצמו לא האם ייגרם נזק לרשות, מפני שלרשות המקומית לא ייגרם שום נזק אם היא תחזיר את הכסף. אבל מה שיקרה זה שאם היא תחזיר עכשיו זה יזיק לציבור.
היו"ר רשף חן
¶
אין לי בעיה לומר שתביעות להשבה נגד המדינה, או כל תביעה נגד המדינה, יוגשו על דרך של תובענה מנהלית שתידון בבית משפט לעניינים מנהליים. מה בעצם עוצר אותי מללכת לכיוון הזה? אחד, בית המשפט המנהלי הוא הראשון שאמר לנו שהוא לא מתאים ולא רוצה לדון בסוג כזה של תביעות. אלה תביעות טכניות ואין לו את הכלים.
היו"ר רשף חן
¶
אם אנחנו מתגברים על זה, יש לך את בעיית האינסנטיב. זאת אומרת, אם נגרם למיליון אנשים 5 שקלים נזק, אין אף אחד ששווה לו ללכת ולשלם 50,000 שקלים לעורך דין כדי שייעשה טובה לציבור ויחזיר לו 5 שקלים. פה הבעיה האמיתית?
היו"ר רשף חן
¶
את מסכימה שאנחנו נכתוב שבעתירות מנהליות, אם בית המשפט שוכנע שהן נעשו לטובת הציבור, יחול הפרק הרלוונטי כאן בתגמול?
היו"ר רשף חן
¶
אני מדבר על כך שפרק התגמול יחול גם בעתירות מנהליות ציבורית, כשבית המשפט שוכנע שזה נעשה לטובת הציבור. מבחינתי זאת פשרה סבירה. מקובל עלי שפסק דין הצהרתי נגד המדינה, דינו כדין פסק דין כספי.
אבל אני שואל אותך
¶
האם זה מה שהמדינה צריכה לרצות? כי פה נוצרו מנגנוני בקרה. אתן לך דוגמא, בשביל להגיש עתירה ציבורית אני לא צריך אישור. אני פשוט בא ומגיש.
שרית דנה
¶
יש עשרות של תביעות. אני אביא לך את סקירת התביעות נגד רשויות מקומיות להחזרה של מיליארדים של שקלים, חלקן מוצדקות וחלקן לא. יש תביעות ולא רק של קופות חולים. התביעות הן של עורכי דין, התביעות של ארנונה הם של משרדי עורכי דין שמתמחים בארנונה. זה מה שהם עושים, הם מקבלים על זה שכר טרחה. הם קוראים לזה תובענה ייצוגית ואין בזה צורך. הם מחפשים את הפגם בצו הארנונה משנת 54 והם מוצאים אותו והיום הם מבקשים לחייב את עיריית ירושלים ב-7 מיליארד שקל. אם אתה חושב שזה משרת את טובת הציבור, אז בסדר. אבל זה קיים.
שרית דנה
¶
אני לא צריכה את זה כי זה היום מה שהמדינה טוענת במסגרת ההליכים האלה, ובית המשפט המנהלי יודע לאזן את זה. אני לא צריכה עוד כלי אזרחי. המשפט האזרחי איננו הכלי המתאים להתדיינות המדינה, כאשר מה שמונח על הכף זה אפילו לא טובת הציבור. אין בעיה, הציבור לא ייפגע, פשוט נגבה ממנו מחר עוד ארנונה כדי לכסות על ההחזר.
דיברת על שכר הטרחה, אני מוכנה לבדוק.
היו"ר רשף חן
¶
אני רוצה לשכנע אותך שיש הצעה יותר טובה לכם. יש פה מנגנוני הגנה רבים ומפורטים, שחלקם באמת קיימים בפסיקה. לקחנו פה את הילכת ההשתחררות הציבורית. ההלכה שלך, בעניין מנגנון ההשבה, החלה להתפתח רק לאחרונה. זה פסיקה של 10 השנים האחרונות. יש לך את זה פה במפורש. יש לך מנגנון של צורך באישור, שלא קיים. בחוק בתי דין מנהליים יש את החיה, שעדיין לא פותחה, של תביעות מנהליות במובחן מעתירות מנהליות. אני מציע לך שאנחנו נקבע שכל תביעה נגד רשות ציבורית, לפי החוק הזה, תוגש כתביעה מנהלית. אז את בפורום שאת רוצה. אותו בית דין שרגיל לעסוק במאטריה הזאת, ושמפעיל את ההלכות שאת מעוניינת בהן. אותו בית דין שאמון על האיזון בין האינטרס הציבורי לאינטרס הזה. בנוסף לזה, את נותנת לו את כל הכלים, שנכנסו לפה בכוונה תחילה, כדי להגן עליך. הכלי של עצם הצורך באישור. הכלי של היכולת לפסול תביעה אם אתה רואה שנגרם נזק לציבור. הכלי של היכולת להפחית תביעה אם אתה רואה שנגרם נזק לציבור. הם כולם כתובים פה ברחל בתך הקטנה, לא צריך לפתח אותם בפסיקה.
שרית דנה
¶
הם קיימים בפסיקה באופן מספיק רחב. בנוסף, הכנסת המדינה בעילות האלה, שהן לא שלטוניות, זאת אומרת, שהמדינה בעשייה השלטונית שלה גבתה מיסים ביתר והשתמש במיסים האלה לטובת התושבים שלה, צריכה להיכנס בדיוק לאותם מבחנים שיפעיל בית המשפט האזרחי, מכיוון שאנחנו באותה קונספציה של אותו חוק, לא ייפתרו על ידי המונח "תביעה מנהלית". אני חושבת שזה מיותר. אני חושבת שהיא נמצאת גם היום בהיקפים נרחבים. לקראת יום רביעי אני אביא לכם את רשימת ההליכים המשפטיים המתנהלים על ידי עורכי דין בגין ארנונה, היטלים, לא בגין שום גוף גדול.
היו"ר רשף חן
¶
בוודאי שכן.
את לא חושבת שהאינטרס הציבורי הראשוני, הבסיסי, שאם המדינה לקחה משהו שלא כדין היא תחזיר?
שרית דנה
¶
עזוב, אנחנו לא נשתכנע. אם אתה רוצה שנשקול את מנגנון אימוץ שכר הטרחה על מנת לתגמל תובענות כאלה, אני מוכנה לבחון את זה ולחזור אליך.
היו"ר רשף חן
¶
אני מוכרח לומר לך: מנגנון שבו אפשר להגיש בג"צים נגד המדינה, בלי כל הליכי האישור, ולדרוש ולהגיד בתצהיר שלפי מיטב ידיעתי ואמונתי זה יגרום תועלת של 200 מיליון שקל, תנו לי שכר טרחה", יותר טוב לעותר מאשר זה.
תמי סלע
¶
זאת המטרה של המדינה, לא להוסיף תביעות לבג"ץ אלא להביא דברים שדרושים בירור לבית משפט לעניינים מנהליים.
דליה אזוב
¶
אני מפנה לספרו של פרופ' זמיר על משפט מינהלי. הוא כותב, ולשכת עורכי הדין ציטטו אותו בהרחבה, למה הליך מינהלי הוא לא הליך טוב. ראשית, הוא לא מתעסק בכסף. אחרי שאתה מגיש את הבג"צ שולחים אותך להליך אזרחי - - -
שרית דנה
¶
בית המשפט מחייב את המדינה כגורם המפקח, כי למה לו לחפש את האשם. יש לנו היום פסיקות של בית המשפט שחייבו את המדינה לשלם 8 מיליון שקל בגין תביעתה של ילדה בהרצליה, כתוצאה מהודעת צד ג' של העיריה, מכיוון שלא פיקחנו עליה. על יותר ציני מזה קשה לחשוב. אבל האינסנטיב לתבוע את המדינה כגוף מפקח, שלא צריך להוכיח לגביו את התקיימות העילות, אלא די לומר שהבנק לא גבה את הסכום המגיע ממנו מכיוון המפקח על הביטוח לא הפעיל את סמכויותיו.
היו"ר רשף חן
¶
יש לך לזה כמה פתרונות. אחד, בוועדה למינוי שופטים. השני, בערעור לבית המשפט העליון, השלישי, בחקיקה שאומרת שעל אף האמור בחוק אחריות המדינה, אין פיצויים בגין פיקוח. מעבר לזה אני לא יכול לתת לך פתרונות.
תמי, אני מבקש שנוסיף כאן סעיף שאומר שתביעות נגד רשויות ציבוריות בגין פעולתן כרשות ציבורית, יוגשו כתובענות, ינוהלו על פי חוק זה על דרך של תובענה מנהלית, כאמור בחוק תובענות מנהליות בבית משפט לעניינים מנהליים.
היו"ר רשף חן
¶
זאת לא עתירה מנהלית. תמי, אני רוצה שתבדקי ותאשרי לי את ההנחה שאנחנו לא עוסקים בעתירה מנהלית אלא בתובענה. זה בעצם ההליך האזרחי הרגיל לחלוטין. מה שאנחנו משנים זה בסך הכל את הפורום.
תמי סלע
¶
- - - אחד זה עתירה מנהלית, אחד זה תובענה מנהלית, אחד זה ערעור מנהלי. היוםבתובענה מנהלית יש רק את המכרזים שזה בדיוק התביעות הכספיות - - -
היו"ר רשף חן
¶
אנחנו עושים את זה כאן ואנחנו עושים את זה בתיקון עקיף בתוספת של חוק בתי משפט לעניינים מנהליים.
היו"ר רשף חן
¶
מה שאני מנסה לעשות בכל הישיבות כאן, זה שאחרי שאני שומע את כל הצדדים האינטרסנטים, ועוד לא הצלחתי למצוא פה מישהו שמציג עמדה אובייקטיבית, למצוא את הדבר הנכון.
תמי סלע
¶
אני אומר לך מה הבעיה: בחוק בית משפט לעניינים מנהליים מוסיפים את התחומים שבסמכות בית המשפט הזה בהדרגה, ויש שם תוספות שקובעות בדיוק מה תחומי הסמכות שלו. פה זה בכל עילה, אז ייצא שאנחנו מעוותים את הדרך שבה הלכו עד היום בעניין הסמכויות של בית משפט לעניינים מנהליים.
תמי סלע
¶
למשל, ארנונה, חינוך, לפי חוק חופש המידע – לא כל הליך נגד רשות ציבורית הולך היום, למרות שזאת המגמה העתידית, חוץ מרשימה שתיוותר בבג"צ אבל היום - - -
שרית דנה
¶
אבל ככל שאת מתגברת על הפעולה של הרשות הציבורית כרשות שלטונית, ממילא העילה להתדיין עליה - - -
היו"ר רשף חן
¶
מבלי שהדבר ישמש נגדך בכל צורה שהיא, האם אני צודק שאם יש לך את הברירה בין אישור החוק הזה כפי שהוא, לבין התוספת הזאת, את מעדיפה את התוספת?
היו"ר רשף חן
¶
אז נעשה את זה אחרת. אני מבחינתי נותן לכם את האופציה הזאת. זה הדבר הטוב ביותר שאני מצליח לחשוב עליו שהוא באמת ללכת לקראתכם בזה שאחרי שני סעיפי ההגנה האלה, שאני חושב שהם נותנים את כל ההגנות הדרושות - - -
שרית דנה
¶
אבל זה לא לתביעות נגד גופים מפקחים וזה יסיט את כל מה שהחוק הזה רוצה להשיג וזה אכיפה אזרחית כנגד גופים שעוולו כלפי האזרח.
שרית דנה
¶
אם מכניסים את הגורם המפקח, זה בדיוק להחמיץ את העיקר. להסיט את התביעות. יהיה הרבה יותר קל להתנהל בתביעה כנגד המפקח על הביטוח מאשר בתביעה כנגד הבנק שמשלם 300 דולר לשעה.
היו"ר רשף חן
¶
אם זה מה שמפריע לך, לא אכפת לי לכתוב פה סעיף שאומר, שלא תוגש תביעה לפי חוק זה, בגין אי קיום חובת פיקוח. זאת אומרת, ללכת הפוך ממה שאתם הולכים.
שרית, לא אכפת לי שנלך בדרך ההפוכה. זאת אומרת, העילות הן עילות כפי שאמור להיות, ואם אתם רוצים להחריג משהו, אז השבה אני חושב שזה לא סביר לחלוטין להחריג. אם את אומרת שאת לא רוצה לעמוד במצב שבו מגישים נגדך תביעות ייצוגיות על מאות מיליונים מכיוון שהמדינה לא פיקחה, אני בהחלט חושב שיש בטענה הזאת לא מעט. הנושא של השבה הוא לא סביר. אם המדינה לקחה 10 שקלים מ-7 מיליון אזרחים, תחזיר את ה-10 שקלים האלה בדרך כזאת או אחרת.
תמי סלע
¶
קודם דיברת על בית משפט לעניינים מקומיים. אני חושבת שיותר נכון יהיה עניין התיקון של בית משפט לעניינים מנהליים, כיוון שעד עכשיו ההצעות שהממשלה הביאה לעניין הסמכות של בית המשפט הזה, באו כל פעם עם רשימה של נושאים שעוברים לסמכותו, להגיד שכל דבר שבסמכותו, אם מוגשת באותה עילה גם תביעה ייצוגית, זה יהיה בסמכותו. ולא להתחיל להכניס לשם כרגע תחומים שעדיין הממשלה לא רצתה להעביר לסמכותו.
תמי סלע
¶
יש ועדה מתמדת של זמיר שהיא בודקת כל פעם איזה דברים להעביר. נכון שזה לוקח זמן, אבל המגמה היא שבסופו של דבר תהיה רשימה של דברים שנשארים בבג"ץ והכל יהיה - - -
תמי סלע
¶
אבל השאלה היא אם דבר שמוגש כתביעה אישית בבית משפט אזרחי, כי לא העבירו את זה עדיין לבית משפט לעניינים מנהליים, אתה רוצה שזה יהיה ייצוגי. זה יוצר הבדל מוזר בין תביעה אישית של מישהו, שיכולה להיות גם על 10 מיליון שקלים להשבה. גם שם יכול להיות פיצוי.
שרית דנה
¶
ביקשתם שנחזור אליכם מה משני הדברים האלה עדיפים לנו, בהנחה שאנחנו מתנגדים להכל, אז נחזור בתשובה לעניין זה, בכפוף להתנגדותנו העקרונית.
דליה אזוב
¶
כדאי לבדוק טוב טוב את העניין הזה של תובענה ייצוגית, מה הסמכויות ואיך זה מגביל את התובע. אם זה שיקול דעת של בית משפט?
תמי סלע
¶
נראה לי שאם התביעה האישית היא בבית המשפט לעניינים מנהליים, אז גם אם זה מוגש כתביעה ייצוגית, אין סיבה שזה לא יהיה בבית משפט לעניינים מנהליים. אבל מה שעוד לא הועבר, אני לא חושבת שזה נכון שבתביעה האישית באותו עניין זה יהיה בבית משפט אזרחי, ואם זה תביעה ייצוגית זה יהיה בבית משפט לעניינים מנהליים. אין הרמוניה פה. ברגע שישנו את ברירת המחדל ויגידו שכל תביעה של אזרח נגד רשות - - -
היו"ר רשף חן
¶
אז אם כך, אנחנו מצטמצמים בעצם לזה שאם אתם רוצים שיהיה כתוב שלא יוכלו להגיש תביעה בגין אי קיום חובת פיקוח, אין לי בעיה עם זה. אני חושב שזה לא סביר לדרוש את זה מהמדינה.
עופר לוי
¶
השאלה שלי נובעת ככל הנראה מחוסר הבנה. הקשיים מתחלקים כרגע לשתי קבוצות. הקושי הראשון הוא מהן העילות, והקושי השני, הוא היריבות – מי נגד מי. עכשיו אני עוצר בשאלת העילות ושואל את המדינה: האם המדינה חושבת שעילות רשלנות, הפרת חובה חקוקה נגד בזק זה ראוי להידון כייצוגי או לא?
שרית דנה
¶
לתפיסתנו לא. אמרנו את זה באופן הכי ברור. אם זה במסגרת יחסי ספק לקוח זה בסדר, בזק יכולה להזיק להרבה אנשים שהם לא לקוחותיה. בזק מבצעת עבודות בכל הארץ. אגב, לעניין הזה יש לכל חברות התקשורת ולבזק פטור במפורש מנזיקין.