PAGE
1
ועדת הכלכלה
20.12.2005
הכנסת השש-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 574
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, י"ט כסלו, תשס"ו (20/12/2005) שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 20/12/2005
פרוטוקול
סדר היום
תקנות התעבורה (תיקון מס' ...) התשס"ו-2005 בדבר הסדרת השימוש בקלנועית,
התאמתה לתקינה אירופית, נסיעות אמבולנסים וכו'.
מוזמנים
¶
עוזי יצחקי, סמנכ"ל בכיר מינהל תנועה, משרד התחבורה
עו"ד חוה ראובני, לשכה משפטית, משרד התחבורה
חנניה אפנג'ר, מנהל משרד הרישוי מחוז תל אביב והמרכז, משרד התחבורה
סנ"צ שולמית שמעון, ראש חוליית תעבורה, המשרד לביטחון פנים
ד"ר מיכאל דור, מנהל אגף רפואה, משרד הבריאות
מאיר ברודר, משרד הבריאות
שמואל חיימוביץ, ממונה נגישות ארצי, נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, משרד המשפטים
גבריאל אלחייני, מגן דוד אדום
שרגא אסיף, מ"מ מנהל מח' תחבורה, מגן דוד אדום בישראל
עוז וולף, מנהל מערך רפואי בחברת "נטלי"
אברהם אמינוב, מנכ"ל חברת אשכול טכנולוגיות
דני גת, מנכ"ל חברת אפיקים רכב חשמלי
אברהם סלומה, ועד הפעולה של הנכים
רשמת פרוטוקולים
¶
אתי אפלבוים
תקנות התעבורה (תיקון מס' ...) התשס"ו-2005 בדבר הסדרת השימוש בקלנועית,
התאמתה לתקינה אירופית, נסיעות אמבולנסים וכו'.
היו"ר אמנון כהן
¶
בוקר טוב. אני פותח את הדיון בנושא תקנות התעבורה (תיקון מס'...) התשס"ו-2005 בדבר הסדרת השימוש בקלנועית, התאמתה לתקינה אירופית, נסיעות אמבולנסים וכו'.
מי יכול להסביר לנו מה המצב ולשם מה אתם צריכים את התקנות.
עוזי יצחקי
¶
בהתאם להערכותינו נעות בארץ 10,000 קלנועיות. כיום אין הסדר חקיקתי לקלנועית. הקלנועית נוסעת איפה שהיא רוצה והיכן שהיא רוצה. הדבר מביא לסיכון הנוסעים בקלנועית. נמצא כאן חבר הכנסת שאול יהלום - - -
היו"ר אמנון כהן
¶
שיזם את חוק של נכים עם מוגבלויות. אני מאוד שמח שאתם מביאים תקנות על מנת להסדיר את הנושא הזה. יש אנשים שהגורל התאכזר אליהם וצריך לסייע בידם.
עוזי יצחקי
¶
ברצוני לציין שביצענו את העבודה בשיתוף פעולה עם נציגי הנכים. נמצא פה אדריכל חיימוביץ. הדבר באמת מביא לסיכון הנוסעים בקלנועיות וסיכון של אלה הנעים בדרך, כי הקלנועיות גורמות להאטה בתנועה ולהפרעות תעבורתיות.
עוזי יצחקי
¶
לא. בדקתי אתמול עם המשטרה ועם חזי שוורצמן, שהוא רמ"ד באגף התנועה, לעניין הנתונים. אין את הקטגוריה הזאת של קלנועית, אבל לצערי הרב אנחנו יודעים שבשנה האחרונה קרו מספר תאונות קטלניות. גם במהלך העבודה של הוועדה אירעו שתי תאונות קטלניות, אחת מחוץ לנהריה ואחת בסמוך לאשדוד. כל המצב הנוכחי הביא אותי, עם כניסתי לתפקיד לפני כשנה, למנות צוות עבודה בין משרדי להסדיר את עניין הקלנועית. הצוות בחן את הנושא בשלושה היבטים: הצורך ברישיון – לעניין בטיחות הקלנועית; הצורך ברישיון נהיגה – להבטיח כי הנוהג מיומן לנהיגה; ותנועת הקלנועית בדרך והשתלבותה בתנועה.
במשך כל עבודת הוועדה, ונמצא כאן חנניה אפנג'ר ממשרד התחבורה שהיה יו"ר הוועדה, ראינו לנגד עינינו את הניידות כצורך והדבר החשוב ביותר באיכות חייו של אדם מוגבל. לקחנו את הדברים האלה בחשבון. אתם יכולים לראות בתמונה שמצורפת למצגת שלי, בחורה מאוד נחמדה נוסעת על קלנועית, בלי כובע מגן, באמצע התנועה. זה מראה עד כמה המצב מסוכן. באוגוסט אירעה תאונה קטלנית עם קלנועית. נהג קלנועית בן 83 נהרג מפגיעת רכב בכביש שיוצא מנהריה.
עיקרי ההסדרה, כפי שיבואו לידי ביטוי בתקנות, הם עמידה בתקן ישראלי. אנחנו פוטרים את הקלנועית מחובת רישיון רכב, פוטרים מחובת רישיון נהיגה, מגבילים את המהירות כדי לשמור על חיי הנוהגים בקלנועית וחיי המשתמשים בדרך.
עוזי יצחקי
¶
הייצור הוא בכפוף לתקן ישראלי. אנחנו נגביל את תנועת הקלנועית למדרכה. הגענו להסכמה עם ארגון הנכים, שבמקומות בהן תהיה בעיה לעבור את המדרכה, אפשר יהיה לרדת לכביש, לעבור את המכשול, ולחזור. נשווה בין קלנועית לבין כסא גלגלים ונסדיר את זה בתקנות.
אנחנו כמשרד התחבורה, וכנציגי הממשלה, נפעל להנגיש את המדרכות לאנשים עם מוגבלות. אנחנו כבר ביצענו עבודה בעניין הזה. הכספים שיועברו לתשתיות - - -
עוזי יצחקי
¶
לא, 19 מיליארד זה למע"צ לכבישים בין עירוניים. במינהל הרשות יש תקציב של 1.5 מיליארד. חלקו ילך להתאמת המדרכות. עם אישור התקנה היום, הבטחתי ואקיים, אני פונה למשרד הבריאות להכיר בקלנועית כרכב נכים ולקבל סיוע מהמדינה לרכישת הכלי בדומה לכיסאות גלגלים.
שאול יהלום
¶
הם מכניסים עכשיו תקנה שאסור יהיה לנסוע אם זה לא בתקן. אז קודם כל אני שואל את החברות המייצרות, האם הן תואמות היום ב- 100% את התקן?
דני גת
¶
צריך להסדיר את זה. זה אף פעם לא עמד במבחן. המוצרים שלנו עומדים בכל התקנים הבינלאומיים וגם בתקן הישראלי.
אבי אמינוב
¶
יש לי כאן קלנועית מתקפלת ואני מסביר לכם איך היא בנויה ואיך היא פועלת. ישראל היא יצרנית מספר אחת של קלנועיות.
דני גת
¶
רוב הקלנועיות שנמכרות בארץ גדולות יותר מהקלנועית שמוצגת כאן. 85% עד 90% מהקלנועיות שנוסעות בארץ הן קלנועיות גדולות יותר. זה חשוב בגלל המגבלה של נסיעה על המדרכה. יש לנו גם דגם שמתפרק אבל 85% מהקלנועיות הן גדולות יותר, יציבות יותר.
יש בארץ שני יצרנים שמייצרים לפי כל התקנים הבינלאומיים.
חנניה אפנג'ר
¶
הייתי יו"ר הוועדה שעשתה את הנוהל הזה. אנחנו קבענו שכל יצרן יצטרך לעבוד לפי התקן שמוצג כאן.
חנניה אפנג'ר
¶
מרגע קבלת התקנה, ויש כאן גם שינוי לגבי תנאי הייבוא שגם הם יצטרך לעמוד בתקן שלנו. לגבי אלה שכבר קנו, לא נוכל לגעת בהם ולחייב אותם. זה רק לגבי מי שירכוש מהיום והלאה.
אתי בנדלר
¶
לפי מה שאני רואה, אין כאן הוראת מעבר. צריך לכתוב את זה. לא כתוב כאן לגבי מי שהיום בבעלותו קלנועית שאינה עומדת בדרישות התקן.
לאה ורון
¶
יתכן וגם ליצרן יש במלאי קלנועיות שהן לא מתאימות לתקן. צריך לאפשר תקופת מעבר לגבי אותן קלנועיות שהן במלאי ובשימוש.
אתי בנדלר
¶
לגבי המלאי אינני יודעת. אם מדובר בתקן ישראלי תקף, אז גם היום אסור למכור אלא קלנועיות שעומדות בתקן הישראלי המחייב.
עוזי יצחקי
¶
נכון, אבל לא כל הדרישות. חלק מהדרישות לא עומדות. לדוגמא: יש חובה בהתקנת פנסים. עכשיו אני מטיל עליו דרישה נוספת.
חנניה אפנג'ר
¶
ישבנו עם היצרנים והצבנו להם את הדרישות והם אפילו היו מוכנים לעמוד בדרישות נוספות שלא דרשנו.
אתי בנדלר
¶
אני מציעה שנעיר את הערותינו בשעת התקנת התקנות. ברור שככל שמדובר בדרישות טכניות נוספות, שאינן עומדות בדרישות התקן, יש לקבוע הוראות מעבר.
עוזי יצחקי
¶
אני שוב חוזר ואומר. עשיתי את מה שאני צריך מול כל הגורמים וגם עם ההיבט הציבורי. אין כאן עניין של הפרטות.
דני גת
¶
רציתי להתייחס לשאלתך לגבי המחיר באם הקלנועיות יוכרו על ידי משרד הבריאות. יש ארצות שבהן הכל משולם על ידי המדינה ויש מדינות שמשלמות אחוז מסוים. המחיר יהיה תלוי באחוז הסבסוד. בנורבגיה נותנים 100%, בארצות הברית בהתאם לגודל הכלי ומצב המשתמש.
חוה ראובני
¶
היום יש שאלה קשה בנוגע לביטוח חובה לקלנועית. האם זה חייב ביטוח חובה? והיה אם יש האם יש כיסוי? כי יש נושא של רישיון נהיגה. ישנם תיקים תלויים ועומדים בבתי המשפט. בשבוע שעבר התקבלה עמדה עקרונית של ועדת המעקב לעניין חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, שמכינה שינויים בחוק הפיצוי לנפגעי תאונות דרכים, שהיה והתקנות יאושרו, כל מה שלא יהיה טעון רישוי לפי דיני התעבורה, לא יהיה חייב גם בביטוח חובה. כיום הנושא הזה הוא בעייתי.
שאול יהלום
¶
בעצם את אומרת הפוך, שקבעתם שמי שלא צריך רישיון לא יהיה חייב, ופה אתם פוטרים מרישיון. זאת אומרת שפה את לא מסדרת את זה.
חוה ראובני
¶
חלילה, אני אומרת את זה להרחבת התמונה. זאת מגמה, היא לא באה עדיין לחקיקה. הרעיון הוא שלא תחול חובת ביטוח. כיום יש מצב שאנשים בעלי קלנועיות קונים ביטוח חובה וביום שנזקקים לחברת הביטוח הם אומרים: "לא היה לכם רישיון נהיגה". רק שחברת הביטוח לא יודעת להגיד איזה רישיון נהיגה כן היה צריך להיות להם. לפחות יהיה סדר בסוגיה. הבנתי שיש פסיקה שאדם יכול לקנות דמוי ביטוח חובה גם בלי חובה.
חוה ראובני
¶
כי אין בסמכותו של שר התחבורה להתקין תקנות בענייני ביטוח חובה. יש בתקנות האלה עוד נושאים מלבד הקלנועית. אני מתחילה לקרוא לפי הסדר:
שמואל חיימוביץ
¶
מדובר פה על עבודה של ועדה שהכינה את הנוסח. הוועדה ישבה תחילה מבלי להתייעץ איתנו, הדבר הזה בא על תיקונו בישיבה שהיתה במשרד התחבורה ובה העלינו כמה דברים שהציקו לנו. אני רוצה לומר שאנחנו רואים בקלנועית אמצעי שמאפשר לאנשים מוגבלים להתנייד בצורה משופרת. יחד עם זה, אנחנו גם חושבים שמבחינה בטיחותית ראוי שהם ייסעו על מדרכות אבל במציאות, בהרבה מקומות אין נגישות למדרכות ועל המדרכות.
שמחתי לשמוע את מה שאמר מר יצחקי שמייעדים לזה תקציבים. אני רוצה שיהיה ברור שאלה יהיו תקציבים שיהיו צבועים לנושא הזה.
אברהם סלומה
¶
אנשי משרד התחבורה לא עושים די בנושא הנגישות. כל עוד המדרכות לא יהיו תקינות אני אהיה עבריין בפוטנציה.
חוה ראובני
¶
"1. בתקנה 1 לתקנות התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן – התקנות העיקריות) –
(1) בהגדרה "אופנוע להגשת עזרה ראשונה", במקום פסקה (1) יבוא:
(1) הוא בעל מנוע שהספקו לא יפחת מ-12 קילוואט (16 כוח סוס;".
זה לא שייך לעניין הקלנועיות. הוועדה אישרה לפני מספר חודשים את הרעיון של אופנועים להגשת עזרה ראשונה, זק"א, הצלה וכו'. רק אחרי שזה חוקק עלתה טענה שנפח המנועים גדול מידי. הדרג המקצועי השתכנע שגם מנוע קטן יותר יענה על הדרישות וייתן לכלים האלה את הניידות הנדרשת. זהו פרט (1) בתקנה מס' 1.
"(2) ההגדרה "כסא גלגלים לנכה" – בטלה;"
למעשה המהות הזאת משולבת בהגדרת הקלנועית שתבוא בהמשך.
שאול יהלום
¶
האם בזה שאנחנו מאשרים את הקלנועיות, אנחנו פוגעים במשהו בכיסאות הגלגלים הממונעים, שעד היום יכלו לנסוע ועכשיו אנחנו מוחקים אותם?
חוה ראובני
¶
הגדרת קלנועית תהיה רחבה מספיק כדי לכלול בתוכה גם את כסא הגלגלים לנכה. תחת הכותרת של קלנועית, אנחנו נסדיר את שני הדברים - מה שהוכר קלנועית וגם מה שהיום נמצא תחת הכותרת "כסא גלגלים לנכה". כל הזכויות ימשיכו לעמוד להם, רק מבחינת דיני התעבורה יקראו להם קלנועית.
שאול יהלום
¶
את מורידה את ההגדרה "כסא גלגלים לנכה". בהגדרה הזאת את לא קבעת כסא גלגלים ממונע או לא ממונע, אבל את מוסיפה רק את הממונע. טוען מר חיימוביץ שבזה את פגעת בכסא גלגלים לא ממונע.
חוה ראובני
¶
היום, בתקנות הקיימות יש רק לכסא ממונע. הגדרת כסא גלגלים לנכה, הקיימת, אותה אנחנו מבקשים לבטל: "כסא המותקן על גלגלים המיועד לניודו של נכה המונע בכוח חשמלי ומהירותו אינה עולה על 10 קמ"ש".
חוה ראובני
¶
זה נכנס לקטגוריה של תקנות בעגלות יד.
"(3) אחרי ההגדרה "קו שירות יבוא:
"קלנועית" – רכב מנועי בעל שלושה או ארבעה גלגלים המונע באמצעות מנוע חשמלי שנתקיימו בו כל אלה:
(1) רוחבו הכולל אינו עולה על מטר אחד;
(2) ההיגוי שבו נעשה באמצעות כידון או מוט היגוי בלבד;
(3) הוא מיועד לנוסע אחד או שניים בלבד;
(4) מהירות המירבית, המתוכננת על ידי יצרנו, אינה עולה על 12 קילומטר לשעה;
(5) הוא עומד בדרישות תקן ישראלי ת"י 1279 חלק 2 כסאות גלגלים: כיסאות גלגלים מונעים חשמלית קלנועיות והמטענים שלהם ובדרישות טכניות נוספות המפורטות בנוהל העומד לעיון הציבור באגף הרכב במשרד התחבורה בשעות העבודה הרגילות של המשרד".
אתי בנדלר
¶
חוה, אני מציעה את הדרישות הטכניות הנוספות לעשות כפסקה 6, משום שלגביהן אני מבינה שיינתן פטור לגבי קלנועיות הקיימות היום בשוק.
אבי אמינוב
¶
לעניין נושא הרישוי, מטבע הדברים רוב האוכלוסייה שמשתמשת בקלנועית אינה אוחזת ברישיון נהיגה או לא מחדשת רישיון נהיגה. לכן לא נראה שניתן יהיה לאכוף חובת רישוי. נושא הביטוח שונה לחלוטין.
שאול יהלום
¶
מאחר והרבה נכים, לפי מיטב ידיעתי, מתקינים בתוך הקלנועית מתקן מיוחד לשבת. זה לא מתקן שעבר את מכון התקנים. אני מציע לפתור אותו מהתקן. זאת אומרת שאם יש מתקן לשבת זה לא ייחשב שהקלנועית לא עומדת בתקן ויפסלו אותה.
דני גת
¶
הקלנועית מתנהגת אחרת בשבת כדי שתעמוד בדרישות ההלכה. במצב כזה מהירות התנועה מוגבלת. זה לא בניגוד לתקן.
שאול יהלום
¶
ברגע שיש לך תקן כל המכשיר צריך להיות בתקן. אם מחברים לו משהו שהוא אינו לפי התקן יגידו שהיא לא עומדת בתקן.
אתי בנדלר
¶
אני לא יודעת. לול ילדים צריך לעמוד בתקן של לולים. העובדה שמתקינים עליו משחקי ילדים לא פוגע בעמידתו בתקן.
שאול יהלום
¶
אם יבואו מפקחים ממשרד הבריאות ויראו ששמו שם אוניברסיטה לילד שלא עונה על התקן, הם יפסלו את הכל.
היו"ר אמנון כהן
¶
האם תוספת המכשור לשבת חורגת מהתקן שמופיע בתקנות, או שנכניס לתקנות שבימי שבת יהיה תקן כזה וכזה. אם לא נחריג אותם אז הם יעשו עבירה.
אתי בנדלר
¶
אני לא יודעת אם אנחנו רשאים לעשות את זה. חוק התקנים הוא חוק מאוד ברור. הוא גובר על כל מה שנאמר בתקנות והוא קובע מפורשות שאסור למכור, לשווק, לייצר וכיוצא באלה, מוצרים שאינם עומדים בתקן ישראלי, ככל שהתקן הישראלי הוא תקן ישראלי מוכרז.
אשר על כן, גם אם ייכתב דבר כזה, ככל שיש במתקן כזה משום פסילת התקן או חריגה מהתקן, לא יעזור מה שייכתב כאן.
חנניה אפנג'ר
¶
מכיוון שיש פה דרישות טכניות נוספות וגברתי אמרה שנכניס את זה לסעיף 6, אז נוסיף לדרישות הטכניות הערה שגם אם הותקן מכשיר לשבת, אם הוא לא פוגע בתקן, הוא יהיה חוקי.
חוה ראובני
¶
בסעיף 2 מדובר על תיקון טכני. תיקון לתקנה 39(ד):
"האמור בתקנה 39ד לתקנות העיקריות כנוסחה בתקנות התעבורה (תיקון מס' 11), התשס"ה-2005, יסומן 39ז".
עקב סדר הגשת תקנות הוועדה וסדר האישור שלהן, יש לנו פעמים 39ד רבתי.
חוה ראובני
¶
אחרי תקנה 39ז לתקנות העיקריות יבוא:
"סימן ב1': קלנועית
39ח. בעל קלנועית והנוהג בה פטור מחובת רישום ורישוי לפי סעיף 2 לפקודה.
39ט. הנוהג בקלנועית פטור מחובת רישיון נהיגה לפי סעיף 10 לפקודה.
39י. א. לא ינהג אדם בקלנועית אלא לאחר שמלאו לו שש עשרה שנים או שהוא נכה;"
שמואל חיימוביץ
¶
אתם מאפשרים פה לכל אחד לנהוג בקלנועית חוץ מאשר לנכה שאתם אומרים שהוא יכול להיות מתחת לגיל 16. אז כל מוגבלות יכולה להיות רלוונטית לעניין.
אתי בנדלר
¶
יש הגדרה של נכה בתקנות התעבורה. ההגדרה הזאת רלוונטית לעניין התנועה בקלנועית: "נכה הוא:
1. אדם שרופא ממשלתי או רופא מוסמך ראשי שהתמנה בהתאם לתקנה 2א לתקנות הנכים (טיפול רפואי התשי"ג-1954) או רופא מוסמך ראשי שהתמנה בהתאם לתקנה 2א לתקנות נכי המלחמה בנאצים (טיפול רפואי) 1955, אישר לגביו בכתב אחד משני אלה:
1. שהוא נכה הזקוק לרכב כאמצעי תנועה בגלל רגליו הנכות.
2. שדרגת נכותו מגיעה ל-60% לפחות ותנועתו בדרכים, בלי הרכב האמור, עלולה לערער את מצב בריאותו".
זאת אומרת, יש כאן זיקה בין מוגבלות בניידות לבין הצורך בקלנועית. אני חוששת שבלי להכיר את הגדרת "אדם מוגבל בתנועה" - - -
שאול יהלום
¶
היום הרבה אנשים נוסעים בקלנועיות, אפשר לראות בקיבוצים ובמושבים. יש אנשים שלא מוגדרים כנכים אבל הם מבוגרים ונוסעים על קלנועית.
חוה ראובני
¶
"ב. לא ינהג אדם בקלנועית אלא אם כן מצבו הגופני והנפשי מאפשר לו להפעילה בביטחה;
3. לא ינהג אדם בקלנועית אלא אם כן הוא בקיא בהפעלתה.
39יא.
א.
לא ינהג אדם בקלנועית בכביש אלא לשם חצייתו או לשם עקיפת מכשול על המדרכה או אם לא ניתן לעלות על המדרכה או לרדת ממנה או אם הכביש בתחום מושב או קיבוץ;
2. לא ינהג אדם בקלנועית במהירות העולה על 12 קילומטר לשעה;
3. בתקנה זו – נהיגה לרבות דחיפת הקלנועית".
שאול יהלום
¶
לגבי 39 ג'. מה זאת אומרת בתחום מושב או קיבוץ? למה פטרו מושב או קיבוץ? אם פטרו בגלל האופי הקהילתי של המקומות האלה, אז יש עוד כמה מקומות כאלה שהם דומים. צריך לקבוע: "מושב או קיבוץ או מושב עירוני בעל אופי דומה". אני לא חושב שאם מר חיימוביץ נמצא באלקנה, זה שונה מקיבוץ יבנה. ישנם ישובים קהילתיים.
חוה ראובני
¶
אני לא יודעת איך להגדיר את הישובים הנוספים האלה. מושב או קיבוץ קיים לנו גם כן לעניין נהיגת טרקטורון בכביש, האסור בכל מקום, למעט בתחומי מושב או קיבוץ. אנחנו נצמדנו לקיים.
שאול יהלום
¶
בנוסף, יש מדרכות שלא מתאימות לתנועת קלנועית. אולי יש בהן מהמורות, או שהן צרות, או שיש עצים. אני מציע להוסיף: "וכן אם המדרכה אינה הולמת את תנאי הנסיעה של הקלנועית".
חוה ראובני
¶
זאת הגדרה מאוד כללית. כל אחד יאמר שהמדרכה לא מתאימה וייסע בכביש. אנחנו מנסים למצוא הגדרות חדות.
חוה ראובני
¶
אם יש מכשול, אם לא ניתן לעלות או לרדת, או שניהם גם יחד, אז מותר לו לנסוע בכביש. זה מה שכתוב פה. כל אחד מהתנאים עומד בפני עצמו.
היו"ר אמנון כהן
¶
מה פתאום? חבר הכנסת יהלום, זה מיועד למוגבלים בלבד. אנחנו רוצים טיפה להרחיב את זה בקיבוץ. זה לא מיועד לאנשים רגילים.
היו"ר אמנון כהן
¶
שאול, תגיש הסתייגות למליאה. אנחנו נגיש את זה ככה. אני משאיר את זה כפי שכתוב בתקנות ולא מוסיף דבר.
היו"ר אמנון כהן
¶
סעיפים 39 ח' עד יא' עם שלושת התיקונים של חבר הכנסת יהלום התקבלו. סעיף 4 לגבי מושב או קיבוץ יישאר כפי שהוא.
חוה ראובני
¶
"4. בתקנה 84(ב) לתקנות העיקריות, אחרי פסקה (12) יבוא:
טור א'
טור ב'
סוג הרכב
מספר נוסעים מרבי
"(13) אמבולנס
5 נוסעים מלבד הנהג"
תקנה 84(ב) היא התקנה שמסדירה בסוגי רכב שונים כמה נוסעים מותר. אנחנו רוצים להוסיף את האמבולנסים להגדרה הזאת ולהגיד שבאמבולנס אי אפשר יותר מ-5 נוסעים. אנחנו רוצים לקבוע שמספר הנוסעים באמבולנס לא יעלה על 5 מלבד הנהג. סיבת התקנה הזאת היא שהיום ישנם אמבולנסים שהולכים ונעשים גדולים וישנה תופעה שבאמבולנסים שמופעלים על ידי חברות פרטיות בעיקר, נעשים שימושים נוספים כמו הסעת נוסעים. הם לא מייחדים את פעילותם לאמבולנסים.
היו"ר אמנון כהן
¶
כשהוא יהיה בתפקיד אמבולנס הוא יסיע 5 בלבד. אבל כשהוא עושה עבודה פרטית הוא יכול לקחת יותר נוסעים.
חוה ראובני
¶
רכב מסוג אמבולנס משמש רק לצורך אמבולנס. בגלל זה הוא מקבל פטורים ממיסים ביבוא. הוא מקבל אגרת רישוי מאוד נמוכה. הוא מסומן כאמבולנס. לרכב כזה יש שימוש יעודי והוא צריך לשמש רק כאמבולנס.
מאיר ברודר
¶
השטח של האמבולנס הוא שטח קטן. לטובת החולה אנחנו חושבים שלא צריכים להיות באמבולנס יותר מאנשי הצוות שכוללים נהג, רופא חובש פרמדיק ומלווה. אנחנו לא סבורים שצריכים להיות נוכחים באמבולנס אנשים נוספים, זה רק יכול להפריע לפצוע. לאחרונה מצאנו, במיוחד בחברות הפרטיות, שהן מנצלות את הגודל של הרכב ומוסיפות שם כל מיני ספסלים ובין העברה של חולה כזה או אחר, עוסקים גם בהסעות של תלמידים וכדומה. האמבולנס צריך להיות סטרילי, הוא מיועד לטיפול בחולים, אי אפשר שמקביל שייעשו פעולות אחרות. אנחנו חושבים שההגבלה הזאת תצמצם את הפעילויות שאינן קשורות לפעילות האמבולנס.
שולמית שמעון
¶
צריך לזכור שאם הוסיפו ספסלים זה כבר שינוי מבנה. הם לא עברו בדיקה ותקינה. צריך לעגן את זה ברישיון הרכב עצמו.
חוה ראובני
¶
אגרת רישוי של אמבולנס היא 319 שקלים לשנה. אם הוא היה רכב הסעות חדש, הוא היה משלם 2,600 שקלים פלוס תוספת לדיזל. מדובר בהפרש של אלפי שקלים. לגבי מיסי הקניה אני לא יודעת להגיד, אבל לדעתי יש הנחות לאמבולנסים.
שרגא אסיף
¶
אני ממגן דוד מחלקת התחבורה. שמענו עד עכשיו שמדברים על אמבולנסים פרטיים. אני רוצה לדעת ולשמוע למה כוללים אותנו בסיפור הזה של הנוסעים כאשר רק האמבולנסים הפרטיים מסיעים נוסעים?
שרגא אסיף
¶
למה אתה מכניס את זה? זה היה במבצע. זה כל כך יפה שהנוער הלך וחילק לזקנים. עכשיו אתה אומר כאילו מד"א ביצעה עבירה. היא עשתה את זה למען הקהילה.
כיום זה 6 נוסעים פלוס אחד.
חוה ראובני
¶
אז צריך לכתוב: "או כמספר אחר שנקבע ברישיון הרכב". רק חלק מהאמבולנסים מתאימים ל-6. צריך לכתוב: "אלא אם כן רישיון הרכב קבע אחרת". או בעצם: "או מספר נמוך יותר שנקבע ברישיון הרכב".
חוה ראובני
¶
"5. בתקנה 143 לתקנות העיקריות תקנות משנה (ז) ו-(ח) – בטלות".
תקנה 143 עוסקת בכסא גלגלים לנכה. הנושאים האלה כבר באו על פתרונם.
"6. בתקנה 269(ב) לתקנות העיקריות, במקום "וכסא גלגלים לנכה פטורים" יבוא "פטור".
חוה ראובני
¶
"7. בתקנה 281(א)(3) לתקנות העיקריות, אחרי "להוראת נהיגה" יבוא "ולאמבולנס", ובמקום "משנת ייצורו" יבוא "משנת ייצורם".
כאן אנחנו רוצים להגביל את הגיל של האמבולנסים. כיום גם רכב בן 20 יכול לשמש כאמבולנס. כאן אנחנו מציעים סך הכל 10 שנים. שמנו הוראת מעבר מכיוון שישנם אמבולנסים ישנים. בתקנה 14 נאמר: "אמבולנס שתמו 10 שנים משנת ייצורו בתוך שנה מיום תחילתן של תקנות אלה, רישיונו יחודש לשנה אחת נוספת. בעצם אנחנו נותנים שנתיים.
חוה ראובני
¶
"8. בתקנה 300(ג) לתקנות העיקריות, במקום "בתוספת התשיעית" יבוא "בתוספת העשירית".
זה גם עניין של תקלת חקיקה שיש לנו שתי תוספות.
"9. בתקנה 301(ג) לתקנות העיקריות, במקום "בתוספת התשיעית" יבוא "בתוספת העשירית".
חוה ראובני
¶
"10. בתקנה 340(ב) לתקנות העיקריות, אחרי "שאורם צהוב" יבוא "או לבן".
זה התאמה לתקינה האירופית.
חוה ראובני
¶
"11. בתקנה 342 לתקנות העיקריות, תקנה משנה (ג) – בטלה".
מדובר באיסור על רכבים ישנים לעשות פנס בלימה נוסף. אנחנו רוצים לבטל את האיסור הזה. היום התקנות אוסרות על רכבים משנת יצור לפני 1993 להתקין פנס בלימה נוסף. אנחנו רוצים לבטל את האיסור הזה.
חוה ראובני
¶
"12. בתוספת התשיעית לתקנות העיקריות, כנוסחה בתקנות התעבורה (תיקון), התשס"ה-2004, בראשה, ובמקום "תוספת תשיעית" יבוא "תוספת עשירית".
13. (א). תחילתה של תקנה 2 ביום ו' באב התשס"ה (11 באוגוסט 2005);"
זה תחילה רטרואקטיבית של החלפת המספר. אמרנו ש-39ד' יהפוך להיות 39ז', אנחנו רוצים לתקן את זה רטרואקטיבית ליום שהתקנה נולדה.
"(ב). תחילתן של תקנות 8, 9 ו-12, ביום ה' בחשון התשס"ה (20 באוקטובר 2004)."
אתי בנדלר
¶
זה רק שינוי שם. הם קראו לזה "תוספת תשיעית" והם רוצים לקרוא לזה "תוספת עשירית" משום שפעמיים יש שתי תוספות. זה תיקון טעות טכנית.
חוה ראובני
¶
לא מטילים על האזרח שום דבר חדש.
"(ג). תחילת של תקנות 1(2) ו-(3), 3, 5 ו-6, 30 ימים מיום פירסומן.".
אלה תקנות שנוגעות לקלנועית.
"(ד). תחילתן של תקנות 4 ו-7, 60 ימים מיום פרסומן".
זה נוגע לאמבולנסים. סעיף 14 נוגע להוראות המעבר לאמבולנסים.
אתי בנדלר
¶
צריכים הוראת מעבר לגבי קלנועיות קיימות בשוק שאינן עומדות בדרישות הטכניות הנוספות המפורטות בפסקה 6 החדשה. 60 יום אינם מספיקים. אני לא יודעת אם אפשר לבצע את הדרישות הטכניות הנוספות. השאלה איך תדעו אם הקלנועית הזאת היתה במלאי?
אתי בנדלר
¶
בעוד שנתיים אתה תראה קלנועית שלא ענתה על דרישות התקנות. אז אתה תרצה לדעת אם היא מחויבת בדרישות התקנות או לא. ואז תראה שהיא לא מסומנת. אז יגידו לך: "היא ישנה". יסתבר שהיא קלנועית חדשה שלא סימנו אותה. איך מתגברים על זה?
דני גת
¶
רוב הקלנועיות הנעות בארץ הן מייצור אפיקים. כל הקלנועיות שלנו מסומנות ויש לנו מעקב מלא. אנחנו יכולים לספק את כל הנתונים. אני מציע, מטעמים פרקטיים, להטיל את זה על היצרנים שהחל מתאריך זה וזה לא תימכר קלנועית שלא עומדת בתקן. לגבי הישנים צריך יהיה לפטור אותם.
אתי בנדלר
¶
נכון. אני מציעה שההחלטה תהיה כדלקמן: שהוראות פסקה 6 להגדרת קלנועית לא יחולו על קלנועית שנרכשה או יובאה לפני תחילת תקנה 13ד.
לגבי ההשלמה של איך יידעו, רק לנושא הזה, תובא הצעה לוועדת הכלכלה, ונדון בה באחת מישיבות הפגרה. האישור ייכנס לתוקף ביום אישור התוספת. אלא אם כן יש לכם הצעה אחרת.
(הפסקה)
אתי בנדלר
¶
אנחנו מדברים על תחילתן - כפי שמופיע בתקנה 13, אבל בתקנה 13(ג) ובלבד - מאשרים את 13 כמו שהוא. הוראת מעבר תהיה הוראה נוספת - הוראות פסקה (6) להגדרה קלנועית לא יחולו על קלנועית שנרכשה או יובאה לפני תחילתה של תקנה 1.3.
היו"ר אמנון כהן
¶
אישרנו את זה על פי התיקון. סעיף 14, הוראות מעבר עם התוספת שהקריאה היועצת המשפטית של הוועדה. הכנו, הגשנו ואישרנו את התקנות של תעבורה. תודה רבה הישיבה נעולה.
קריאה
אני רוצה להודות ליושב ראש. בעיניי לא הוסדר נושא הביטוח לקלנועיות. אני מבקש - - -
חוה ראובני
¶
שקלנו את זה. אם הקלנועית פטורה מביטוח, ככל שהיא נתבעת, זה מכוסה על ידי הביטוח של הרכב הפוגע.
הישיבה ננעלה בשעה 13:00