PAGE
1
ועדת החוקה, חוק ומשפט
05/12/2005
הכנסת השש-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 632
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
שהתקיימה ביום שני, ד' בכסלו התשס"ו (5 בדצמבר 2005), שעה 10:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 05/12/2005
חוק הגנה על הציבור מפני עברייני מין, התשס"ו-2006
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק עברייני מין (הגנה על הציבור), התשס"ב-2002, חה"כ זבולון אורלב ואח'
מוזמנים
¶
חה"כ משולם נהרי
עו"ד רחל גרשוני – ממונה על חקיקה במשפט ציבורי, משרד המשפטים
עו"ד דפנה ביינוול – משרד המשפטים
עו"ד עמית מררי – משרד המשפטים
תג"ד חיים שמואלביץ – יועץ משפטי, שירות בתי הסוהר, המשרד לביטחון פנים
תג"ד יוסי בק – המשרד לביטחון פנים
סנ"צ נורית זיו – רמ"ד אלימות במשפחה, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
עו"ד עודד ברוק – הלשכה המשפטית, המשרד לביטחון פנים
עו"ד רינת ויגלר – הלשכה המשפטית, משרד הרווחה
אסתי שדה – סגנית מנהלת שירות מבחן למבוגרים, משרד הרווחה
טלי עדן – קצינת מבחן מעצרים, משרד הרווחה
עו"ד דינה להמן – הלשכה המשפטית, משרד הבריאות
סרן שחר הדר – משטרה צבאית, צבא הגנה לישראל, משרד הביטחון
סרן אלון כרמל – הפרקליטות הצבאית, צבא הגנה לישראל, משרד הביטחון
שי צרפתי – הנהלת בתי המשפט
עו"ד לילה מרגלית – האגודה לזכויות האזרח
עו"ד מאירה בסוק – יועצת משפטית לדיני עבודה, נעמ"ת ירושלים
יצחק קדמן – מנכ"ל המועצה לשלום הילד
עו"ד ורד וינדמן – סגנית היועצת המשפטית, המועצה לשלום הילד
ד"ר חגית לרנאו – הסניגוריה הציבורית
דויד כהן
אפרת רוזן
¶
זהו הסעיף של התחלת הפיקוח והמעקב. אני קוראת את הסעיף. יש כאן שתי גרסאות, גרסה ב' הוצעה על-ידי האגודה לזכויות האזרח.
היו"ר מיכאל איתן
¶
נקבל את גרסה ב'. אני לא רוצה להתווכח על זה. האדם נמצא במצב של פיקוח, והפיקוח הטוב ביותר הוא בית-הסוהר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה הפיקוח הטוב ביותר. כשהאדם ישתחרר, ידונו שוב בשאלה אם צריך צו פיקוח או לא. מה קרה? זה אוטומטי? שלוש שנים הוא בבית-סוהר.
חגית לרנאו
¶
גם עם זה יש בעיה. אומנם שנה זו תקופה קצרה יחסית, אבל ההנחה חייבת להיות שעצם השהות בכלא אולי עושה שינוי כלשהו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
כל עבירה, אפילו עבירת תנועה. זה לא נוגע לעניין העבירות, זה נוגע לבידוד שלו. אפילו אם הוא אשם בגין מזונות, לא משנה. שנה האדם בבית-הסוהר. אז אחרי שנה יש לבקש שוב, לראות מה קרה אתו.
טלי עדן
¶
אם העבירה שבגינה הוא נכנס למאסר בפועל אינה עבירת מין, נניח שהיא עבירת רכוש, במקרה הזה, עד כמה שאני מבינה, הוא לא יקבל טיפול בשירות בתי הסוהר בנושא של עבריינות מין. אז לא ניתנה שום התייחסות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה יהיה בשיקולים של השופט. אולי השופט יחמיר את תנאי הצו הקודם. אנחנו מדברים על אדם שהיה תחת צו, ישב שנה בבית-סוהר. אנחנו רוצים שאחר כך יביאו אותו בפני שופט, השופט יבדוק שוב את התיק ויקבע מה קורה. לדעתי ברוב המקרים הוא יחמיר.
לילה מרגלית
¶
זה אמצעי מניעתי שאמורים לנקוט אותו רק כאשר אין אפשרות אחרת. אם אדם נכנס לכלא על עבירה אחרת, לא משנה לאיזו תקופה לצורך העניין, גם אם זה לתקופה קצרה – ההיגיון מחייב שתהיה בחינה של העניין.
נורית זיו
¶
נניח שהוא היה בפיקוח רציני ובינתיים היה לו תיק אחר. שלושה ארבעה חודשים היה בצו פיקוח, ובגין עבירה אחרת נכנס לכלא. נניח שהיא היתה מספיק חמורה, והוא נכנס לכלא לשנה.
לילה מרגלית
¶
לא נכון, אדם שיש לו היסטוריה של עבירות מין והוא בכלא ומבקש חופשות – היועץ המשפטי של שירות בתי הסוהר נמצא כאן, הוא יכול להגיד מה קורה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הנקודה שלך התקבלה. אני חוזר ואומר: צו הפיקוח יתבטל אם האדם יצא לחופשי מעונש של מאסר לאחר יותר משנה. במקרה כזה מביאים אותו לפי שופט ודנים בצו הפיקוח שלו. אם השופט ירצה הערכת מסוכנות חדשה, הוא יבקש זאת. אם הוא ירצה, הוא יחדש באופן אוטומטי. אם ירצה להחמיר את התנאים, יחמיר. אם ירצה להקל בתנאים, יקל.
דינה להמן
¶
אז ליועץ המשפטי לממשלה יהיה שיקול דעת אם להחזירו לבית המשפט, או הוא יהיה מחויב לעשות זאת? כרגע לפי הניסוח זה בטל, והיועץ המשפטי יכול להחליט.
נורית זיו
¶
נניח שנתנו צו פיקוח ארוך, חמש או שש שנים, כלומר דנו בעניין בצורה רצינית. פתאום האדם הולך לכלא לשנה. אז זהו? חמש השנים בטלו?
אפרת רוזן
¶
להשאיר שנה, אחרי שנה זה בטל, אבל הדיון חובה. אין צו פיקוח, אבל הדיון חובה. נקודת המוצא היא שזה לא קיים.
לילה מרגלית
¶
לאזרח קשה יותר להתמודד עם ביורוקרטיה מאשר המדינה. אם המדינה רוצה להטיל מגבלות על אדם שסיים לרצות את עונשו, היא צריכה לעמוד בנטל הזה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
רבותי, לדעתי הדיון החדש רלוונטי מאוד. בכל אופן, אדם שביצע עבירה ואחר כך נכנס לשנתיים או לשלוש שנים לבית-הסוהר – יכול להיות שהדבר הזה משפיע עליו, לטובה או לרעה. כל מה שאנחנו מבקשים פה הוא שיהיה דיון מחודש. אני לא יודע אם יקלו עליו או יחמירו אתו. נראה לי שברוב המקרים בדיון מחודש על צו הפיקוח יחמירו אתו. נניח שאני דן באדם מסוים, אני נותן צו לחמש שנים, בתנאים פשוטים: שהוא יכול להסתובב וכו'. אחרי שלוש שנים הוא נתפס בעבירה אחרת ויושב בבית-הסוהר. בא היועץ המשפטי ואומר, בגיבוי מקצועי, שהכוונה הפלילית שלו לבצע עבירה אחרת מעידה על חוסר יכולת להשתלט על העבירות האלה והמסוכנות גבוהה יותר. אז למה שזה לא יחמיר? מצד שני, ואולי בעקבות המאסר האדם השתנה. למה לא לקיים דיון נוסף?
חגית לרנאו
¶
אני מבינה את האינטרס בצורה אחרת לגמרי. מסוכנות זה לא משהו קבוע. אין תג של מסוכנות שהולך עם האדם לכל החיים. אירועים, בטח אירועים בעלי משקל כמו מאסר, יכולים להשפיע על מידת המסוכנות. אני מסכימה שזה יכול להשפיע לשני הכיוונים. לכן, כשאדם משתחרר ממאסר ראוי לבדוק שוב את העניין הזה.
אליעזר כהן
¶
אני רוצה לשאול שאלת טיפש. יש צו פיקוח, לשנה או לעשר שנים, יש צו. האדם נמצא בכלא בתקופת הזמן הזאת, והצו בתוקף. הוא יוצא מבית-הסוהר, והצו בתוקף, עד תום התקופה. כשהוא בבית-הסוהר, לא מפעילים את זה עליו, אף אחד לא מבזבז אנרגיה או משאבים. הוא בבית-הסוהר. הצו מופעל כשהוא יוצא. מה רע?
היו"ר מיכאל איתן
¶
מותר לי להסכים אתך? אני משנה את דעתי. תמחקו את הסעיף הזה. זה יהיה אותו מנגנון שדיברתי עליו קודם, רק במהופך. הוא יהיה חמש שנים בבית-הסוהר, תקופת הפיקוח תיגמר, ובתום חמש שנים היועץ המשפטי לממשלה יחליט אם לפנות פעם נוספת. זה הפתרון הדומה, רק בכיוון ההפוך. אני מבקש למחוק את הסעיף הזה לגמרי.
דויד כהן
¶
חשוב שיהיה פרק זמן מינימלי בין דיון לדיון בכל מקרה, שהאדם לא יפנה בכל חודשיים לקצר את הצו. זה יסתום את המערכת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
תמצאו דרכים להתמודד עם זה. אני לא רוצה להגביל כרגע. גם אני מקבל פניות, פניות אין-סופיות מקבוצה של כמה אנשים שכבר כותבת לוועדה מהיום שהיא קמה. מתמודדים עם זה. אני עונה סטנדרטית, או פשוט לא עונה.
דפנה ביינוול
¶
אין הוצאות. הגישה היא שבכל מה שקשור לפלילי אין הוצאות. אנשים פונים חמש או שש פעמים בעיכוב הליכים ובכל פעם מתייחסים לזה. בפלילי אין הוצאות.
יצחק קדמן
¶
אני מציע שאת הפנייה הראשונה לא נגביל. שהאדם יוכל לפנות גם לא אחרי חצי שנה. אבל אם זו פנייה שנייה או פנייה שלישית, להגביל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה הגיוני, אבל זה נראה לי ביזוי של החקיקה. באלף מקומות אנחנו נמצאים במצבים שבהם אפשר לעשות צחוק מהחוק, אם נביא בחשבון את הדקויות האלה. כך נראה לי. אני יכול לכתוב "ובלבד שלא תהיינה יותר משלוש פניות בשנה", אבל זה קצת בעייתי. ואולי אני מזמין את מי שלא חשבו על זה להגיש שוב לפנות שוב ושוב?
חגית לרנאו
¶
מן הסתם, מי שירצה להגיש בקשה לקיצור התקופה צריך להביא חוות דעת מקצועית. אלו לא דברים פשוטים. אני מניחה שאם האדם רק יכתוב שהוא מבקש לבטל צו, ממילא בית המשפט ידחה את זה מייד. אם הוא ירצה להגיש שינוי רציני לביטול צו זה דורש ממנו הרבה מאוד מאמץ: עורך דין, חוות דעת מקצועית, ביסוס של הדברים. לכן הדאגה כאילו אנשים יתחילו להגיש עשרות בקשות סרק לבית המשפט נראית לי מוגזמת. גם נראה לי לא נכון לקבוע זכות על סמך העובדה שאולי פה ושם יהיה ניצול לרעה שלה.
אליעזר כהן
¶
מדאיג אותי שכל מי שצועק צודק, מי החוזרים ומתלוננים? הנודניקים התוקפנים, שיושבים בבית-הסוהר ואין להם מה לעשות. לכן צריכה להיות הגבלה כלשהי, כמה שזה לא יפה חוקתית.
דויד כהן
¶
גם כיום, כל עתירת אסיר שמגיעה אלינו, אנחנו לא מנפנפים אותה: עושים הערכת מסוכנות מחדש, בודקים את האדם מחדש,
דויד כהן
¶
אין לנו משאבים אין-סופיים. זו העמסה ענקית, וזה יוריד מהכוח לעשות את הפיקוח בשטח. זה מה שמפריע לי.
יצחק קדמן
¶
השאלה אם אפשר לתת לבית המשפט את היכולת להחליט אם הבקשה ראויה או לא? אם בית המשפט יכול להחליט ולהגיד שאין בשר במשהו ולא לדון, אז זה בסדר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא, זה צריך להיות הפוך. הוא רשאי להגיש, ובית המשפט רשאי שלא לקיים דיון אם ראה בזה הצעת סרק.
היו"ר מיכאל איתן
¶
למה צריכים הארכה ואי-אפשר לקבוע שיוציאו צו פיקוח חדש? למה המנגנון כזה? היה צו פיקוח, והוא נגמר. רוצים חדש, שיגישו. הרי הדיון הוא אותו דיון, אין הבדל. אז למה אני צריך את כל זה.
למה צריך להיכנס לדבר הזה? זה מתחיל לעורר שאלות: מה ההבדל בין צו חדש להארכה, האם יש סטטוס שונה. עזבו את זה. האם יש סעיף בחוק הפלילי שקובע שאם אדם שהורשע בעבירה עובר עליה שוב, אפשר להאריך לו את העונש? לא, מגישים שוב.
אפרת רוזן
¶
קבענו את היכולת להטיל פיקוח בסמוך לגזר הדין, כי רצינו שזה יהיה כשהוא יוצא לקהילה. בשינוי הזה מאפשרים להטיל צו בכל זמן שהוא. קבענו שאם אדם כבר נמצא בקהילה עשר שנים צריך טעמים מיוחדים מאוד כדי לבקש צו פיקוח בפעם הראשונה. כאן מאיינים את ההחלטה הזאת וקובעים שתמיד אפשר לבקש צו פיקוח.
היו"ר מיכאל איתן
¶
את אומרת שאפשר להאריך את הצו. אם תמחקי את זה, מה יקרה? הצו ייגמר אחרי חמש שנים. אם תרצי להאריך, תגישי בקשה. לא יהיה כתוב שזה "להאריך" אלא יהיה כתוב "להגיש בקשה".
דינה להמן
¶
כי צו חדש אי-אפשר להטיל אלא סמוך למתן גזר הדין. עכשיו אתה במצב שעברו 4.5 שנים, וזה כבר לא סמוך ליציאה מהמאסר וזה כבר לא סמוך לגזר הדין. האדם ריצה עונש מאסר, השתחרר, ויש הערכת מסוכנות. הוא מקבל צו פיקוח לחמש שנים. הוא כבר בחוץ. אחרי 4.5 שנים האנשים שבקשר אתו סוברים שהמסוכנות עדיין גבוהה, והם רוצים לבקש הארכה. אם לא קוראים לזה "הארכה" אלא "צו חדש", יוצא אפשר להטיל צו גם כשאדם משוחרר 4.5 שנים, לא רק בסמוך לתקופת השחרור. לכן אנחנו אומרים "הארכה".
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם את מאמינה במושג "הערכת מסוכנות", מה ההבדל בין אדם שפתאום התעוררה אצלו הערכת מסוכנות 4.5 שנים אחרי שישב בכלא והיה פעם עבריין, לבין אדם שב-4.5 השנים האלה ישב בבית-הסוהר? מה ההבדל? באים שני אנשים: אחד ישב שנים בבית-הסוהר, והשני 4.5 שנים לא בבית-הסוהר. מתגלגלת לידייך הערכת מסוכנות שהאדם שישב בבית הפך למסוכן מאוד. האם יש היגיון לומר שמי שישב בבית-הסוהר, נוציא צו לפיקוח לגביו, וזה שישב בבית, לא נוציא צו לגביו?
דינה להמן
¶
אני מסכימה שמהותית אין הבדל, אבל פרוצדורלית הגבלנו את עצמנו וקבענו שלא ניתן להוציא צו חדש. יש לשנות את הפרוצדורה. מהותית אין הבדל, אני מסכימה עם הניתוח.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא מדבר על הפרוצדורה. קודם כול אני מדבר על המהות. האם זה טוב או רע מה שאנחנו מציעים?
לילה מרגלית
¶
במהות בוודאי יש הבדל בין אדם שסיים זה עתה לרצות עונש, ומעריכים את המסוכנות שלו בגין העבירה שבגללה נכנס לכלא, לבין אדם שארבע שנים נמצא בקהילה ורוצים לקבוע את מסוכנתו העתידית.
לילה מרגלית
¶
מבחינה מהותית יש הבדל. אדם סיים לרצות עונש מאסר בגין עבירה חמורה, יש הערכת מסוכנות, ובין השאר לומדים על המסוכנות מהעבירה שבגינה הוא מרצה את עונשו. במקרה כזה אנחנו מאפשרים לעצמנו לנקוט צעדים מרחיקי לכת לגבי האדם הזה, בגלל הסיטואציה שנוצרה.
לעומת זאת, יש אדם ש-4.5 שנים בקהילה, או חמש שנים, או עשר שנים, בלי פיקוח, ואין עבירה ספציפית על הפרק. כאן, במקום לתפוס אותו עובר עבריה ולהעמיד אותו לדין פלילי, יש הערכת מסוכנות. באותה מידה אפשר לשאול למה לחכות להרשעה פלילית? למה לא לעשות הערכת מסוכנות לכל מי שנמצא כאן ולהחליט מי מסוכן?
דינה להמן
¶
אין שוני מהותי בנושא של הערכת מסוכנות, בכלי הזה. הוא יכול להיות בחוץ עם פנטזיות מיניות והוא יכול להיות בכלא.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני רוצה לחדד את הוויכוח. הטענה ההגיונית לכאורה היא שאם אדם נמצא בפיקוח, והמפקחים עליו מגיעים למסקנה שהוא ברמת סיכון גבוהה, מה יותר טבעי מללכת ולבקש את הארכת הפיקוח.
עכשיו אומר את הצד השני. אדם היה ללא פיקוח, ובשל נסיבות כאלה או אחרות, שאיני יודע מהן, הוא הפך למסוכן בדיוק כמו האדם שרוצים להאריך את תקופת המסוכנות שלו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מדובר על מצב שהאדם שהוא עבריין מין, זאת האוכלוסייה שבה דנים בכל מקרה. יש עבריין מין שנמצא בבית, בקהילה, ללא פיקוח, ויש עבריין מין שהוא עם פיקוח. שניהם נמצאים תקופה מסוימת אחרי שהשתחררו מבית-הסוהר.
איפה הדילמות ואיפה הקשיים? מצד אחד אנחנו לא רוצים שאדם, גם אם הוא עבריין מין, שמסתובב בקהילה – סתם כך, אחרי שנים, יבואו ויגידו לו שעכשיו הוא מסוכן ורוצים להטיל עליו צו פיקוח. מצד שני, אתם אומרים שאדם שנמצא במצב של פיקוח אפשר יהיה להאריך לו.
ההיגיון שלי מחייב לפחות ליבון הנקודה. אם במודל התיאורטי יש אפשרות לעשות סריקה של כל קבוצת עברייני המין להגדיר אותה, ולדעת שיש רמות מסוכנות שונות – כל זה בתיאוריה – מה שצריך להכתיב לנו את ההחלטות זה רק דבר אחד: רמת המסוכנות. זה לא משנה אם הוא בפיקוח או לא, זה לא רלוונטי. אם יש רמת מסוכנות גבוהה למי שאינו בפיקוח ויש רמת סיכון נמוכה יותר למי שבפיקוח ורוצים להאריך את הצו שלו – מבחינת החברה עדיף להטיל צו פיקוח חדש על האדם שלא נמצא תחת צו פיקוח מאשר להאריך את הצו של האדם האחר. על זה אין ויכוח.
הבעיה היא בפרקטיקה
¶
אני מאוד מפחד שההארכה תהיה יד קלה על ההדק. המפקחים יגידו: אולי האדם זה מסוכן, אולי אנחנו משחררים עכשיו אדם והאחריות תהיה עלינו? במקרה כזה, מכיוון שיש אפשרות להאריך, הם ירצו להאריך. לעומת זאת, המסוכן היותר כבד מסתובב בחוץ, ואפילו שיש הערכת מסוכנות גבוהה לגביו, אי-אפשר לעשות לו כלום, כי הוא לא נמצא במצב של הארכה. לגביו צריך נסיבות מיוחדות שירשמו.
אני חושב שצריך נסיבות מיוחדות שירשמו גם לגבי הארכה. לכן, אם אני מבטל את עניין ההארכה, זה אולי הגיוני יותר, כי אומרים שאין הבדל בין הארכה לבין אדם שנמצא ברחוב. אני לא רוצה הארכה, אני רוצה דיון מחודש בגמר הצו.
לילה מרגלית
¶
באופן עקרוני אני מסכימה שנדרשים תנאים מחמירים מאוד להארכת הצו. אני רק חושבת שאפשר לקבוע תנאים מחמירים מאוד להארכת הצו בלי לפתוח את האפשרות להחיל את הצו גם על כל מיני אנשים שכרגע הם לא במסגרת הזאת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
השאלה היא אם המטרה של הגנה על הציבור אינה מאפשרת לטפל גם במי שכבר הוגדר כעבריין מין ויש לגביו הערכת מסוכנות גבוהה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
השאלה היא אם אפשר להפעיל צו פיקוח מטעמים מיוחדים שיירשמו גם לגבי אדם שאיננו בצו פיקוח. למה אני צריך הארכה? על-ידי הורדת ההארכה אני דורש גם כאן טעמים מיוחדים שיירשמו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם הוא לא הורשע, הוא לא באוכלוסייה שלי. הוא הורשע לפני חמש שנים. למה אני לא יכול להטיל עליו צו? אפשר, מטעמים מיוחדים?
חיים שמואלביץ
¶
לפי מה? לפי רכילות, מישהו שיגיד שהוא חושב שהוא מסוכן? מי יגרום להליך? זה יגרום לעיוות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אולי אני לא מבין נכון. קבענו שגם עבריין מין שהשתחרר ואין לגביו צו פיקוח, ואחרי שלוש שנים התעורר חשד לגביו – מטעמים מיוחדים בית המשפט יכול לקבוע דיון ולקבוע צו.
אפרת רוזן
¶
בעניין הזה דיברנו על טעות, כשבמקרה שלא ביקשו את הצו, למשל. הכוונה היתה שלא לסגור את האפשרות אחרי כמה חודשים. לכאורה זה מאפשר גם את הסצנריו הזה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
רבותי, אנחנו לא מסונכרנים. זאת אחת הבעיות. לכן יש לנו יועצת משפטית. היא בקיאה, היא מסנכרנת. היא אומרת שהמצב של החוק היום הוא שאפשר לקחת עבריין מין גם חמש שנים אחרי שהוא שוחרר ולא היה עליו פיקוח ולא היה עליו כלום. יש לו רק הכתם הזה של עבריין מין. אפשר ללכת אתו לבית משפט ולהגיד: לאדם הזה יש רמת מסוכנות גבוהה ואנחנו מבקשים צו פיקוח עליו. זה דבר מאוד מרחיק לכת, אבל הוא קיים.
אפרת רוזן
¶
אבל עם הארכה של הצו זה פשוט יותר. אם הצו בטל אחרי חמש שנים, כבר יש טעמים מיוחדים, כי היה פיקוח בעבר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא לתקופה קצרה. יש לו מקום, בתנאי שבתי המשפט יעשו בו שימוש בצורה נאותה. יש לו מקום גדול. זה חוק שנועד למנוע. לא נגדיר כל אדם כעבריין מין, אלא רק את הקבוצה שיש בה שיעור רצידיביזם גבוה ונזק גבוה, אלו שני המרכיבים. אם אומרים שבקבוצה הזאת יש סיכון, אז גם אם האדם לא היה תחת צו פיקוח שלוש שנים, ופתאום הוא חשוד, ואין ראיות מספיקות אבל יש חשד גדול מאוד, והוא גם עבריין מין מאותה קבוצה – באים לבית המשפט ועושים הערכת מסוכנות, ואנשי המקצוע אומרים שהוא במצב נפשי כזה שיש סיכוי שיבצע עבירה. מה הבעיה? אנחנו רוצים שהוא יהיה בפיקוח או לא? על זה כבר התווכחנו.
יצחק קדמן
¶
אני מציע עיקרון כזה: גם בנושא ההארכה וגם בנושא הטלת פיקוח על אדם שלא היה בפיקוח, יש לאפשר קיומה של פרוצדורה כזאת אך יש להקשות מאוד.
לילה מרגלית
¶
אם ההצעה באה להבטיח שלא תהיה יד קלה על ההדק בהארכת הצווים, זו יכולה להיות הצעה טובה. אבל חשוב לקבוע מגבלת זמן כלשהי. היום אדם שעובר עבירה כלשהי – אחרי שבע שנים, על-פי חוק המרשם הפלילי, העבירה שלו מתיישנת, ועשר שנים אחרי ההתיישנות יש מחיקה. הוא זכאי לומר שאין לו עבר פלילי. צריך מגבלה.
לילה מרגלית
¶
עדיין. אדם שזכאי להגיד שאין לו עבר פלילי – לא יכול להיות שאפשר להגיש נגדו בקשה. זה לא מסתדר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אנחנו עוברים למקום אחר לגמרי, התחלנו את הדיון בהגדרה של עברייני מין, ואמרנו שמשום שהם עברייני מין אנחנו נוקטים אמצעי זהירות. לא הלכנו רק על ממד הזהירות. אפשר היה לומר: נעביר חוק, נסרוק את כל האוכלוסייה המדינה, ונעשה בדיקת מסוכנות לכולם. בטח יש אנשים שביצעו עבירה ולא תפסו אותם, או הם מסוכנים בלי זה. נפעיל עליהם את החוק.
אבל הקונצפט שלנו היה שהחוק הוא הגנה מפני עברייני מין. מדובר בעבריינים. לילה אומרת שלא הגיוני שנשתמש במונח "עבריין" לאין-סוף. זה דבר זמני, והחוק קובע שברגעים מסוימים הוא אינו תקף עוד, ואין להחיל אותו על אדם. נדמה לי שכשמגבילים את הסטטוס "עבריין", אפשר לשחרר אותו גם מהעניין הזה.
אפרת רוזן
¶
אני אזכיר שיש חקיקות אחרות שבהן לא נצמדנו לרעיון הזה, למשל חוק מניעת העסקת עברייני מין במוסדות מסוימים. שם נקבע שלא מעסיקים עברייני מין במוסדות מסוימים כל החיים, אפילו אם הם לא מסוכנים. דוגמה נוספת, כשעשינו תיקון לחסד"פ על מאגר הדנ"א. אומנם קבענו אפשרות לצאת מהמאגר, אבל לא הצמדנו את זה לתקופת ההתיישנות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
את שוכחת שיש הבדל גדול בין מניעת מקום עבודה, שזו פגיעה קשה אבל דינה לא כדין ההוראות כאן, שלפיהן הוא צריך להגביל את התנועה שלו, את החופש לצאת מהבית, לפעמים, כשהגבלות על עבודה ממילא יש לו. הכול תוספות. אסור לו להסתובב במקומות מסוימים – אלו מגבלות עצומות, לעומת מניעת עבודה. כאן יש מניעת עבודה, ועוד הרבה דברים אחרים. אני מציע להיצמד לעניין העבריינות. ברגע שהוא לא עבריין, החוק לא חל עליו.
אפרת רוזן
¶
נכון. יש הוראה על מחיקה מהמרשם של מי שתחת פיקוח. הצעתי שם שתהיה יציאה, אם האדם זוכה או אם חלפו עשר שנים מיום שהוטל צו הפיקוח והוא לא עבר כל עבירה שהיא בתקופה הזאת. זה רק על המרשם.
אפרת רוזן
¶
בסעיף 29 אנחנו משאירים את סעיף קיצור כמו שקבענו, אנחנו מוחקים את סעיף ההארכה ומפנים לסעיף לגבי הטעמים המיוחדים שיפורטו. אנחנו מוסיפים סעיף של תקרת מקסימום, שתיצמד למחיקת ההרשעות. לגבי הטעמים המיוחדים, אפילו לא צריך לומר שזה יחול. סעיף קטן (ג) נמחק.
נורית זיו
¶
לעומת התיישנות רגילה, מחיקת הרשעות היא זמן מוקצב אחרי שאין שום רישום פלילי. רק אחר כך, קובעים עשר שנים. שבע שנים אחרי העבירה אין רישום פלילי. ההתיישנות היא לפי סוג העבירה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני רוצה שהמנגנון ייבנה כך שאם אדם יושב עשר שנים בבית-הסוהר, הוא לא יוכל לטעון שאינו עבריין לצורך ענייננו.
עמית מררי
¶
אני קוראת: "לא יימסר מידע לפי סעיפים 6-9 אם עברו מיום פסק הדין או ההחלטה התקופות המפורטות להלן: אם הוטל מאסר עד שנה אחת, התקופה שהוטלה ועוד שבע שנים. אם הוטל מאסר חמש שנים, התקופה שהוטלה ועוד עשר שנים...".
לילה מרגלית
¶
מחיקה זו תקופה מוגזמת. מחיקה היא תקופת ההתיישנות ועוד עשר שנים. תקופת ההתיישנות יכולה להיות ארוכה מאוד: לפחות שבע שנים אם הוטל עונש מאסר, ומוסיפים לזה את עונש המאסר. גם אחרי שהיא התיישנה, בהקשרים מסוימים אדם זכאי לומר שאין לו כל עבר פלילי. לדעתי תקופת ההתיישנות מתאימה יותר כאן.
דינה להמן
¶
אנחנו מדברים על פיקוח. זה לא עונש. כל ההנחה היא שהאדם מסוכן אלא אם הוא בפיקוח, זאת ההנחה. אי-אפשר לומר שמשום שעברו שבע שנים הוא לא מסוכן, זה לא שייך. המסוכנות יורדת אם האיש בפיקוח, כעת רוצים לקחת את הפיקוח כי עברו שנים. זה בעייתי מאוד.
דינה להמן
¶
אדם פדופיל, הוא מסתובב ליד גני ילדים ובוחר את הקורבנות, אנחנו מכירים את זה. אם יש פיקוח, הוא לא יכול להסתובב על יד גני ילדים חופשי. אבל ברגע שתוריד את הפיקוח זה מה שהוא יעשה. זאת הבעיה של האנשים האלה. זה קצת מלאכותי להתנות זאת בשנים שעברו. צריך הערכת מסוכנות.
דויד כהן
¶
אתן מקרה עוד יותר קיצוני, ממקרים בשטח. כל תקופת הרישיון האדם לוקח תרופה. עשר שניות אחרי שתם הפיקוח הוא מפסיק, ואחרי עשרים שניות הוא מבצע עבירת מין. זה קורה. זה לא יכול להיות קשור לדבר מלאכותי. טכני. האדם לא משתנה בהתאם ללוח הזמנים של המחוקק, אין מה לעשות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
רבותי, זה כמו הקשר הגורדי. אני רוצה שזה יהיה 20 שנה מיום השחרור. זה יהיה הגג, אם הוא לא נתפס. במשך עשרים שנה אפשר כל הזמן לגשת ולבקש הארכות, כל חמש שנים. השופט יכול לתת חמש שנים לכל היותר. אם עברו 20 שנה, גם אם הוא עדיין מסוכן, ניתן לו ללכת. אם הוא ישב עשר שנים בבית-הסוהר, זה יהיה 30 שנה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא צריך לתת אפשרות להאריך. אין הארכה. עשינו עסקת חבילה. בעינינו האדם הזה נחשב עבריין, באופן תיאורטי. אנחנו מגדירים אותו כאוכלוסייה שעליה החוק הזה חל, מתקופת שחרורו ועוד 20 שנה. לגבי כל האוכלוסייה הזאת אומרים שבמשך 20 שנה אפשר לבקש צו פיקוח. אם זה מתבקש מייד, זה אוטומטי, אם זה לא מייד, זה מטעמים מיוחדים שיירשמו. גם בשנה ה-19 יהיה אפשר לבוא לאדם – אדם ש-19 שנה הסתובב ולא היה עליו צו פיקוח – ולומר שיש עוד שנה, ובשנה הזאת רוצים צו. אם בית המשפט ישתכנע, הוא ייתן צו לשנה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
כן, צריך טעמים. למה להאריך זה שונה מלתפוס אותו ברחוב ולהגיד: אנחנו רוצים שהתיק ייפתח מחדש, והשופט ישמע הכול מחדש. אני לא רוצה מנגנון הארכה אוטומטי. אז מבקש לפתוח מחדש את הכול. אבל עשיתי עסקת חבילה: גם אם הוא לא היה בפיקוח, יהיה אפשר לבקש צו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
כך אני בונה את כל הקונצפט: יש אוכלוסייה שהחוק מכוון אליה, אוכלוסיית עברייני המין.
היו"ר מיכאל איתן
¶
עוד לא קבענו שהם מועדים. לא אמרנו שהם מועדים, אמרנו "עברייני מין". עוד מעט נגדיר את האוכלוסייה. לגבי האוכלוסייה הזאת החוק חל ו-20 שנה הם בתוך ההגדרה, גם אם לא ביצעו שום עבירה. ב-20 השנה האלה הם עלולים להיקרא לבית המשפט כי יבקשו שיוצא נגדם צו פיקוח. בית המשפט יחליט.
אין הבדל אם הם היו אי פעם בצו פיקוח, או הם עדיין בצו פיקוח. השופט יבחין את ההבחנות האלה. אנחנו לא קובעים שום הבחנות, אנחנו מניחים שהשופט יסתכל על התיק ובאופן הכי טבעי הוא יגיד: אם הוא בפיקוח, ואומרים לי את זה, אולי אני צריך להיות רגיש יותר לדברי המפקחים, שיום יום עומדים אתו בקשר, לעומת מקרה של מישהו שתפסו אחרי 15 שנה ורוצים לבקש צו. החוק לא קובע שום הבחנות כרגע.
רינת ויגלר
¶
כל הבסיס של החוק הוא הערכת המסוכנות. הנימוקים המיוחדים שיירשמו הם לגבי עניינים טכניים, זאת היתה המטרה. הקונצפט המקורי היה שצו הפיקוח יוטל סמוך לאחר גזר הדין ככל האפשר. בסעיף 26(ג) אפשרנו מועד מאוחר יותר, בקצת, בנימוקים מיוחדים.
עם זאת, גם ההארכה שקבועה בחוק אינה אוטומטית. הבסיס לה הוא לא נימוקים, אלא הערכת מסוכנות, שקובעת סיכון. לכן זה מופיע כאן בצורה הדרגתית. קודם כול צריך להתקיים נושא המסוכנות. בין שזו הארכה ראשונית סמוך לגזר הדין ובין שלא, זאת הקונצפציה. בהארכה השנייה כבר צריך סיכון גבוה יותר. אני חושבת שאפשר להלביש את התפיסה שלך על סעיף 26.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מסכים עם המסר שאת מעבירה. אני לא מסכים שזה ייעשה על-פי הערכת המסוכנות, אלא זו הנחיה שאנחנו נותנים לשופט. אם אני מבין נכון, את אומרת שהמילה "טעמים מיוחדים" לא מתאימה לנו, זה לא שייך לנושא, כי שם מדובר בעניינים טכניים, של שכחה, למשל. נפריד את זה.
עכשיו מדברים על משהו אחר. אני למד ממך שמה שאת אומרת צריך להיאמר לשופט. אומרים לו: בפעם הראשונה תפעיל בקלות רבה יותר את צו הפיקוח. בפעמים הבאות תהיה זהיר יותר. זה מה שאומרים לו. הפעמים הבאות מבחינתנו הן או הארכה או התחלה חדשה, אחרי חמש שנים. בשני המקרים נדרשת רמת זהירות גבוהה יותר מהפעם הראשונה. תרגמו את זה איך שאתם רוצים ותקבעו את זה בחוק.
דפנה ביינוול
¶
אמרת "גג 20 שנה", וזה הגיוני לומר, זה אם במשך 20 השנה הוא לא עבר עבירת מין נוספת, כמובן, כי עבירה כזאת מפסיקה את המירוץ.
לילה מרגלית
¶
צריך לשים לב: לפי מנגנון 20 השנה שנוצר כרגע, יכול להיות שהאדם, אם לא קיבל עונש מאסר – וזה יכול להיפתר אם נחיל את החוק על המקרים החמורים בלבד – או אם הוא ירצה עונש מאסר קצר, אולי יעברו גם תקופת ההתיישנות וגם תקופת המחיקה שלו, ואחרי 18 שנה יבואו אליו ולבקש פיקוח? זה יכול להיות תיאורטית, אני מקווה שזה לא יקרה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אנחנו נפעיל את החוק במקרים החמורים יותר, אבל תיאורטית אני לא פוסל גם את המצב הזה.
לילה מרגלית
¶
על-פי חוק המרשם הפלילי העבירה התיישנה ונמחקה, ומבחינת אותו אדם אין לו עבר פלילי. לעומת זאת, לפי החוק הזה עדיין אפשר לבקש להטיל עליו מגבלות. זה לא מתקבל על הדעת.
אפרת רוזן
¶
מכיוון שדורשים שיקול דעת דווקני מהפעם השנייה, סיכון גבוה בעצם, את בעצם מציעה שנוותר על האנשים שהם סיכון גבוה לחברה רק משום שזה נמחק. אנחנו מגבילים בתקרת מקסימום ודורשים שיקול דעת מיוחד.
חגית לרנאו
¶
ההיצמדות לחוק המרשם הפלילי נותנת את אלמנט החומרה. בכל זאת יש עבירות מין פחות חמורות מאחרות.
לילה מרגלית
¶
זה לא מספיק, כי אם האדם עבר עבירת תכנון ובנייה במהלך התקופה, לא נמחקת לו העבירה מלפני 20 שנה.
לילה מרגלית
¶
הפתרון האמיתי צריך להיות בהגדרת האנשים. אם נחיל את החוק רק על עבירות החמורות שבהן עונש המסר ארוך, תקופת המחיקה ארוכה יותר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מקבל, אם אדם זכאי שלא יזכירו לו שיש לו עבירה, למה שיהיה תחת הצו? הערך החברתי שעומד הוא זה: מה יותר טוב לי, שיזכירו לי את העבירה, או שיגידו לי שאסור לי ללכת בשמונה רחובות בעיר?
אפרת רוזן
¶
אני מסכמת את סעיף 29: נאפשר הארכה של צו הפיקוח אחרי שהוטל פעם אחת לחמש שנים, אבל נדרוש סיכון גבוה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אין הארכה, יש בקשה. אפשר להגיש בקשות. החוק יאורגן מחדש. לא יהיה צריך להזכיר הארכה. במהלך התקופה אפשר להגיש בקשה לצו פיקוח, בין שהיה קודם צו כזה ובין שלא היה.
אפרת רוזן
¶
נקבעת תקרת מקסימום ונבדוק עניין של מחיקת הרשעות, אם זו תקופה קרובה ל-20 שנה. סעיפים קטנים (ד)-(ה) נמחקים, הם לא רלוונטיים.
אני קוראת את סעיף 30. הכוונה היתה להצמיד את זה למסמכים שנמצאים לפני מעריך המסוכנות כשהוא בא לתת הערכת מסוכנות.
רינת ויגלר
¶
לבית המשפט יש סמכות לבקש כל מידע שהוא צריך. אומנם נכון שלמעריך המסוכנות צריך להיות מכלול המידע, מה שיותר מידע. אך למה בית המשפט נזקק לכל זה? אין כאן שיקול דעת, בית המשפט לא יכול לקבל החלטה אלא אם יש לפניו כל המסמכים.
רינת ויגלר
¶
הוא תמיד יכול לבקש מה שהוא רוצה. הוא רשאי, אבל כאן הוא צריך. קודם כול, הוא לא צריך את ההרשאה, כי הוא יכול. בכל מקרה, כתבי "רשאי".
אפרת רוזן
¶
אם הוא רואה שהסיכון גדל עם הזמן, זה יכול להשפיע על תנאי הפיקוח. אני לא רוצה שבית המשפט יהיה חותמת גומי להערכת מסוכנות, שיהיו לו כל המסמכים.
רינת ויגלר
¶
כשהוא מקבל החלטה הוא חייב להתייחס לכל החומר, ואם לא, זה בסיס לערעור? אם לא היה בפניו כל החומר, זה יהיה בסיס לערעור. אני לא רוצה בזה.
עמית מררי
¶
אם כותבים אחד לאחד את החומר של המעריך, צריך לכתוב "רשאי", כי זה מאוד רחב. זו חבית ללא תחתית.
דינה להמן
¶
צריך לכתוב שההחלטה צריכה להתבסס על כל אלה, ולהשאיר פתח שהשופט יכול להחליט גם אם לא היה בפניו מידע מסוים.
אפרת רוזן
¶
הנוסח עכשיו אומר שצו הפיקוח חייב להיות אחרי שבית המשפט ראה את הערכת המסוכנות. זה תמיד קיים. רצינו שיהיו בפני בית המשפט עוד דברים, כדי שלא יהיה חותמת גומי.
נורית זיו
¶
אם יהיה תיק ישן מאוד, ובכל זאת הערכת המסוכנות גבוהה, וקרתה תקלה ואין פרוטוקול של התיק הישן. אז מה?
חגית לרנאו
¶
בחוק המעצרים אומרים שלדיון מעצר יובא החומר הקודם, וכתוב שעצם זה שלא הובא חומר קודם זה לא עילה לערעור כשלעצמו. אפשר לתקן את זה. אבל הבסיס הוא שחובת המדינה להביא את המידע, כדי שנוכל לעיין בו.
דויד כהן
¶
אבל אם יש לו עבר של התמכרות, ויש התייחסות לניסיונות טיפול שעבר, נניח שניסו לטפל בו ולא הצליחו, זה רלוונטי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יכול להיות שנקבל הערכת מסוכנות וגם תסקירים בכתב של קצין מבחן. אולי קצין המבחן יציג דברים שונים ממה שמופיע בהערכת המסוכנות.
אפרת רוזן
¶
אני קוראת את סעיפים 31-32. הרעיון היה שיש כמה סמכויות שתמיד קיימות לקצין הפיקוח ומעקב. הוא מפעיל אותן בהתאם לתנאים שנקבעו בצו הפיקוח. ההפעלה תהיה לפי התנאים שנקבעו. נתחיל מהרישה של 32(א). גרסה אחת היא שאלו סמכויות שתמיד קיימות לקצין פיקוח ומעקב, גרסה אחרת היא שזה נתון לשיקול דעת – בכל פעם בית המשפט יסמיך את הקצין לסמכויות ספציפיות.
לילה מרגלית
¶
אומרים לנו שבמקרים כרבים כשהסיכון פחות גבוה, תנאי הפיקוח יכולים להיות גם ללכת שיחות שבועיות אצל מטפל. באותם מקרים צריך את כל הסמכויות האלה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אין לי התנגדות שכל הסמכויות ייקבעו בחוק, אך הן יופעלו בכל פעם על-פי הוראת בית המשפט, על-פי הצו והוראת בית המשפט. אין כאן שריף שיכול בכל רגע לקחת את מה שכתוב בחוק ולהשתמש בכל הארסנל. הוא יפעל על-פי מה שבית המשפט יאשר לו בכל פעם. גם בית המשפט לא יכול לתת לו אלא מה שכתוב כאן בחוק.
אפרת רוזן
¶
יש תנאי פיקוח שהם חובה, חייבים להטיל אותם תמיד, למשל ההתייצבות לפני קצין פיקוח ומעקב. הגיוני שזו סמכות שתמיד תהיה קיימת, ולא בכל פעם לכתוב אותה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא רוצה להיכנס לזה, למה שחובה ומה שלא חובה, ולהקל על השופט. אני רוצה שהיד של השופט תרעד כשהוא כותב. הוא יכתוב שוב ושוב: חובה עליך להתייצב לפני קצין הפיקוח. אני לא רוצה לשחרר אותו מזה. יש לקצין זכות לקרוא לאדם – שהשופט יכתוב את זה בכל פעם. הוא יכתוב הכול בהחלטה. בכל החלטה הוא יכתוב מה הוא רוצה.
רחל גרשוני
¶
הוא יכתוב זאת בהחלטה המקורית של תנאי הפיקוח, ולא שכל פעם שהוא ירצה להשתמש באחד מאלה הוא יכתוב. בסדר.
אפרת רוזן
¶
אנחנו עדיין בסעיף קטן (א). המבחן הוא כדי לוודא שעבריין המין עומד בתנאי הפיקוח והמעקב. הפנו את תשומת לבי שבאמת הרציונל של פיקוח ומעקב הוא לא רק למצוא אם הוא עושה עבירות אלא גם להרתיע. לכן כדאי לשנות את המבחן ל"במידה הנדרשת כדי למנוע עבירות...", שזה גם המבחן שמופיע לאורך החוק.
נעבור על הפסקאות. בפסקה (2) יש שתי גרסאות.
יצחק קדמן
¶
לגבי פסקה (2), בכל מקרה כשכתוב "בני משפחתו" אני מבקש שייכתב "בני משפחתו הבגירים". אני לא רוצה שיתעסקו עם הילדים הקטנים שלו. שלא יתחילו לתחקר אותם.
נורית זיו
¶
אני מבינה את מה שאתה אומר, את ההגנה על קטינים, ויש בזה היגיון. יחד עם זה, לפעמים מי שמסביב שומר את הסוד, ואם לא תשאל את האדם הנכון, שזה הקטין, לא יהיה המידע.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זו חקיקה שמדברת על אפשרות לחקור ילדים על עבירות מין במשפחה. אתה מציע שאם קצין הפיקוח יחקור ילדים, הוא יעשה זאת דרך חוקרים מיוחדים?
יצחק קדמן
¶
זה קיים גם בדברים אחרים, לצערי. היתה תאונת דרכים, בא חוקר ביטוח וחקר ילדים. הם לא צריכים להיות מעורבים. הם לא הקורבנות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתה בסתירה פנימית. החוק נועד להגן על אלף ילדים, ואתה מגן על ילד אחד. אולי משום שאנחנו יוצרים אי-נוחות לגבי ילד אחד אנחנו מצילים הרבה ילדים אחרים? אני הולך אתך, צריך להגן על הילדים, שלא סתם יבלבלו להם את הראש, אלא יעשה זאת אדם שיודע את תפקידו. הוא יסנן. הוא גם יגיד לקצין מה לא לשאול ובמה לא להתערב. אבל הזכות לשאול – אי-אפשר לשלול אותה בשם ההגנה על הילדים.
דינה להמן
¶
הצעתי שייכתב "כל אדם", כי אני רואה בדמיוני גננת בגן, שרואה אדם שמסתובב שם. אפשר לשאול אותה שאלות. גם הילדים בגן יכולים להגיד שזה האדם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
"כל אדם" זה גם קטינים, גם ילדים. דנים בשאלה איך מגינים על ילדים מפני שאלות והתערבות של קצין הפיקוח. זה הנושא, לא גננת ולא כל אדם. אם לעבריין המין יש ילדים, איך מונעים מצב שבשם הרצון לפקח על עבריין המין פוגעים בנפש הילדים שלו? זאת הסוגיה.
חיים שמואלביץ
¶
צריך שלאחד מאנשי הפיקוח תהיה הכשרה, אבל לא צריך להביא חוקר ילדים של המשטרה בשביל זה. זה לא הגיוני. מישהו מצוות הפיקוח יעבור הכשרה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מי יודע איזו הכשרה עובר חוקר ילדים? תגידו לי מה זה. איך מכשירים פסיכולוג או עובד סוציאלי שהתקבל לעבוד במשרד העבודה והרווחה? כמה זמן הקורס שלו?
אסתי שדה
¶
זה מתפרש על פני שתי שנות עבודה, אחת לשבוע או אחת לשבועיים. זה כולל הדרכה, כולל השתלמויות. חוקרי הילדים שייכים לשירות המבחן לנוער. הם מוכשרים במיוחד בקורס. יש להם הדרכה וליווי.
יצחק קדמן
¶
קצין פיקוח שיעשה עבודתו כמו שצריך ולא ילך לפתרונות קלים לא צריך להזדקק דווקא לילדיו של אותו האיש לצורך המידע שהוא אוסף. הכי קל לבוא לילדים ולשאול באילו האתרים אבא גלש בערב. אני לא רוצה לראות סיטואציה כזאת. אני מאמין שאפשר להגיע לפקח בלי לשאול את הילדים של האדם. מי שלא מסוגל למלא תפקיד של קצין פיקוח בלי לתחקר את הילדים של האדם,
יצחק קדמן
¶
אם הם הקורבן, ממילא חוקר הילדים חוקר אותם. זאת לא השאלה. במקום לאסוף מידע כמו שצריך ילכו לילדים, זה הפתרון הכי קל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש כאן עניין שצריך לתת עליו את הדעת. בזמנו טיפלנו בשאלות של חקירת ילדים על-ידי המשטרה. הנושא הזה חייב את המשטרה בכל מיני מגבלות – בין השאר להודיע, ולא להודיע במגבלות. ואם המשטרה לא מודיעה, היא צריכה לפעול בפרוצדורה מסוימת. קצין הפיקוח, כשהוא רוצה לחקור ילדים, יש עליו מגבלות. הוא צריך לבקש את הסכמת ההורים של הילדים.
ד"ר קדמן רוצה להוציא את הילד של החשוד מכל העניין. אם זה לא הילד שלו, יחולו כל המגבלות שחלות על המשטרה כשהיא רוצה לחקור ילדים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני אומר שוב: קצין הפיקוח, בכל הקשור לחקירת ילדים, צריך להיות כפוף לכל המגבלות. למשל, הוא יכול לשאול ילדים בלי לדבר עם ההורים?
דפנה ביינוול
¶
השאלה היא אם זה עד גיל 14 או עד גיל 18. גם מבחינת החוק יש הבדלה כאן. צריך להוציא ילדים עד גיל 14.
היו"ר מיכאל איתן
¶
ההצעה שלי היא זאת: באשר לילדים של עבריין המין, נשחרר אותם לגמרי מהחובה. נקודה. הכוונה גם לילדים מעל גיל 14, נשחרר אותם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
במקרים כאלה הם קורבנות, ואפשר לחקור אותם. המשטרה תחקור אותם. התפקיד של קצין הפיקוח הוא לא לגלות עבירות. אם יש חשד לביצוע עבירה, המשטרה חוקרת בלי קשר לקצין הפיקוח.
היו"ר מיכאל איתן
¶
עכשיו מדברים על משהו אחר: הרגלים, דברים שאינם כדי ביצוע עבירה אלא יש בהם רמות של מסוכנות, התראה, איתותים על יכולות לבצע עבירה. אנחנו יכולים לעשות את ההבחנה ולומר: נשחרר את הילדים של האדם בכלל. שנית, לגבי ילדים בכלל, יחולו על הקצין המגבלות שחלות על חקירת ילדים על-ידי המשטרה. אי-אפשר לדבר עם הילדים בלי להגיד להורים.
לילה מרגלית
¶
לפי הגרסה הראשונה הוא יכול לפנות לאנשים בשכונה ולדבר אתם? יש הבדל בין פנייה לגננת כשיש מישהו בחוץ ורוצים לקבל מידע מהגננת, לבין מתן סמכות לקצין הפיקוח לדבר עם אנשים ולברר על אודות פלוני אלמוני באופן שפוגע בפרטיותו.
חגית לרנאו
¶
אולי: "תוך שמירה מידית על פרטיותו". צריך לשים גבול כלשהו. לא יכול להיות שהקצין ירוץ לכל מקום שהאדם הזה נמצא בו. בכל מקום שיש קצין פיקוח, והוא יבוא במדים כנראה, וזה יעורר סערה.
דויד כהן
¶
זו בעיה טכנית. האנשים ישאלו את הקצין מיהו, והוא יגיד שהוא קצין פיקוח על עבריינים. מעצם זה כבר יש פגיעה בפרטיות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה מצב מיוחד. כולנו יודעים על הפחד של הורים צעירים מפני עברייני מין. זה מגיע לרמות פחד כאלה שעם גפרור אפשר להדליק אותם ולגרום להם לאבד את שיווי המשקל שלהם. לא רק אלו שנפגעו, גם אלו שחוששים שהילדים שלהם ייפגעו. כבר ראיתי בעולם ששרפו בתים של עברייני מין כשפרסמו את כתובותיהם על מנת להגן על הציבור.
היו"ר מיכאל איתן
¶
כמובן, צריך להגן על הציבור, אבל אני לא רוצה לחיות במדינה שבה המון מוסת שורף בית וחלילה גם עושה דברים גרועים מזה. לא צריך לשחרר את היצרים לכיוון הזה. לכן גם בחקיקה המסר צריך להיות שאנחנו רוצים להגן על הציבור, ולעשות את זה תוך הקפדה וזהירות, כי אנחנו נותנים כאן כלים עצומים. הרי מאחורי המילים תהיה התנהגות אנושית. כשיבוא המפקח למעביד, 99.9% שהאדם לא עובד שם מחר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לכן אולי קצת הקלנו בדברים האלה, וצריך פיקוח כלשהו על המפקח, דרך בית המשפט. אולי לחייב את בית המשפט לתת לו אישורים במקומות שבהם יש פגיעה קשה בפרטיות? אני לא יודע איך לבטא את זה בחוק, אבל הייתי רוצה שלפני שהוא עושה פעולה מחויבת, שלא יחליט על דעת עצמו אלא ילך לבית המשפט ויסביר מה הוא צריך.
יצחק קדמן
¶
אני חושב שזאת הערה נכונה. עיקר הפיקוח צריך להתבצע במגבלות שקצין הפיקוח, בהרשאת בית המשפט, יכול להגביל בהן את עבריין המין. לא באיסוף רכילויות, איסוף מידע מהציבור. אני לא חשוד שאני לא רוצה להגן על ילדים, אבל אנחנו לא יכולים להביא למצב כזה שיהיה מרדף אחרי אנשים. מסתובבים עם התעודה של הקצין. לשוטר אפילו קל יותר, כי חושבים שאולי האדם איבד משהו ובאים להחזיר לו אותו. אבל עם התעודה הזאת מכתימים את כולם. אז שיהיו קצת יותר יצירתיים, אם צריך לאסוף מידע. לכן היה צריך להגביל את האפשרות לקבל מידע מהציבור, או להקטין מאוד את המעגלים שמהם אפשר לשאוב מידע או בכל מיני דרכים אחרות. זה לא פרקטי שעל כל תשאול ילכו לבית המשפט.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש לי הצעה אחרת. אולי בפרקטיקה צריך לקבוע שהקצין הזה, קצין הפיקוח, לא יזדהה כקצין פיקוח.
היו"ר מיכאל איתן
¶
למה לא? כדי לדעת אם האדם היה על יד גן ילדים הוא לא צריך לומר שהוא קצין פיקוח על עברייני מין. הוא יכול לומר שהוא שוטר, בלש, למה קצין פיקוח?
לילה מרגלית
¶
אולי צריך לקבוע שלגבי שאלות על אותו אדם ספציפי הוא ישאל רק את בני המשפחה שגרים עם האדם, ויהיו הוראות אחרות לגבי שאלות אחרות, שאלות על אנשים מוזרים, בלי להתייחס לשם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
נגיד איש שירות בתי הסוהר, איש משטרה, יבוא אלי וישאל אם ראיתי אדם מסוים – יציג תמונה מסוימת – כשהוא מסתובב בשעות הערב. אשאל מיהו, הוא יגיד שהוא מהמשטרה. למה הוא צריך להגיד לי: אני אחראי על פיקוח על עברייני מין.
נורית זיו
¶
כדי לרכך את הזיהוי יהיה אפשר לתת לו שם שאנחנו יודעים מהו, אבל השם לא יסגיר את התפקיד. לא ניתן להלביש עליו זהות אחרת. הסמכות שלו נבנית מהמקצוע שלו, מההגדרה שלו, הוא לא יגדיר עצמו כאחר. שיגיד שהוא מישהו אחר?
טלי עדן
¶
אני רוצה להציע הצעה אחרת: קודם כול לגבי מידע, אפילו מבני משפחה, אנחנו רואים שאנחנו מקבלים מידע לא נכון. הם מטשטשים ומטייחים. לגבי מעסיק, אפשר למשל לחוקק בחוק שקצין הפיקוח רשאי לעשות ביקורי פתע במקום העבודה, לבחון את הדברים מזווית אחרת. אבל אם יפנה למעסיק ויבקש פרטים, כמו שאמרו – האדם יפוטר, ויותר שעות יהיה בחוץ ורמת הסיכון תעלה. כך לגבי אדם שלא כל המכרים והשכנים יודעים עליו, יודעים בדיוק מה קרה. ברגע שאתה פונה לשכנים אתה יוצר מתח גדול בסביבה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בתור אדם שיושב הרבה שעות מולכם ומול הרבה גופים, זה מסוג השאלות שנוגעות לאינטרסים הארגוניים וקשה לקבל חוות דעת אובייקטיביות. כל אחד מתאר לו איך זה יעבוד, ואיך הוא יצא לשטח, ומאיפה הוא בא.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה משנה. אם הוא שוטר אין בעיה, גם אם הוא משירות המבחן אין בעיה. לא צריך להוסיף כלום. אין לי בעיה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
למה לא נקיים את הדיון הזה עכשיו? בסופו של דבר נצטרך להחליט מי יעשה את זה, מה העמדות?
נורית זיו
¶
אני יכולה להסביר למה לא המשטרה. במשרד לביטחון פנים החליטו בזמנו שזה שירות בתי הסוהר. ששירות בתי הסוהר ינמק למה.
נורית זיו
¶
אני מסבירה. גם כשמקימים יחידה חדשה, הצרכים של המשטרה ותפיסת העולם של המשטרה הם שהשוטר שייך למשטרה והוא עושה את שלל התפקידים הוורסטיליים. היום הוא נדרש לדבר אחד, בעוד חצי שנה למשהו אחר, וכו'.
נורית זיו
¶
אני יכולה להסביר? לכן מבחינה זו הוא יהיה ורסטילי לצורכי הארגון, ויש התנגדות לזה שהאנשים יוגדרו רק לדבר מסוים ויהיו מחויבים לתפקיד מסוים כך וכך שנים. האדם הזה יעבור, גם בזמנים מסוימים, כשהארגון צריך זאת, כי אין די אנשים, וגם לתפקידים אחרים. אף-על-פי שהוא תובע ואף-על-פי שהוא במטה הארצי וכו', בכל זמן נתון עוברים. ואדוני יראה בתחנות, חלק מאנשי התחנה לא נמצאים כי הם עושים דברים אחרים שלא קשורים לתפקיד שלהם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בכל הכבוד, זה לא נימוק מופרך, אולי אפשר להתגבר עליו, אבל היא מסבירה: כל שוטר צריך קורס שוטרים,
היו"ר מיכאל איתן
¶
אז את רוצה לשלוח אותם לקורס שוטרים? את המומחים האלה? הם מומחים. אלו אנשים שאנחנו דורשים מהם כישורים מיוחדים בתחומים של פסיכולוגיה.
אפרת רוזן
¶
כרגע החוק דורש שזה יהיה עובד מדינה שקיבל הכשרה לכך, וקבענו שההכשרה תיקבע על-ידי השר לביטחון פנים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני רוצה לדעת מה הדרישות המקצועיות מאותו אדם. "השר יחליט" – זו בעיני בושה לדיונים פה. אנחנו מתעסקים באלף פרטים ובדבר הזה אין לנו מה לומר, ואנחנו גם לא נותנים הנחיה לשר. מה אנחנו מתכוונים שהוא יחליט? זה צריך להיות בריון בעל יכולות פיזיות? עובד מדינה – מה זה עובד מדינה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתם, אנחנו, כותבים חוק, רוצים לייצר מוסד חדש, ואת אחד מאנשי המפתח אנחנו לא מגדירים. אנחנו אומרים שיהיה עובד מדינה. מותר לו להיות חבר מרכז או אסור לו?
דפנה ביינוול
¶
אתה יודע למה כתבנו כך? משום שהיו מקרים שהתברר לנו שחוקרי ילדים הם בכלל לא עובדי מדינה אלא היו מעמותות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בסדר, אבל מה בתוך עובדי המדינה? יש כל מיני עובדי מדינה. מישהו צריך לכתוב מה הכישורים של קצין הפיקוח.
היו"ר מיכאל איתן
¶
נמאס לי מהעניין. אני רוצה להתייעץ עם מישהו אחר. אתם לא מדברים לעניין, אתם מדברים על התוצאה. את רוצה שזה יהיה במשטרה אז את מציגה את זה כך. תשתחררו מזה לרגע. קודם כול, איך אנחנו רואים את התפקיד, את הסמכויות? אם היינו צריכים לקחת אדם כזה לעבודה עכשיו, מה היינו כותבים בתנאי המכרז, לציבור? דרוש קצין פיקוח – שמה יהיה? נגיד שאנחנו ועדת הקבלה. נקודה שעלינו עליה היא שהוא צריך להיות רגיש לזכויות הפרט. נכון? צריך להבין את עניין הפרטיות. הוא צריך להיות בעל יכולת לחפש אינפורמציה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא מסכים למילה "הכשרה", עוד פעם הכשרה? לא רוצים להתמודד עם הבעיה ואומרים: אין בעיה, הוא יעבור הכשרה. מה צריך?
רחל גרשוני
¶
אם תדרוש את זה מלכתחילה, לא יהיו אנשים. לא כל האנשים ברשויות האכיפה יש להם ידע לגבי עבריינות מין.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מי דיבר על רשויות אכיפה? אני לא רוצה תוצאה, אני רוצה לדעת מי האנשים שמבצעים את התפקיד. אחר כך נראה לאיזה ארגון לשייך אותם. קודם נבדוק מיהם. מה קצין פיקוח צריך לדעת לעשות? הוא יעמוד בקשר עם שופטים, הוא יעמוד מול בית המשפט? אז יש צד אחד מול השופט, יש צד של חקירות, של עבירות מין, של זכויות פרט.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה בכל תפקיד. האלמנטים המרכזיים הם אלה: לעמוד מול שופטים, להיות איש חקירות ולעקוב ולדעת ולאסוף מידע, להיות בעל התמחות ספציפית בנושא עבירות מין ולדעת עם מי הוא מתעסק, להיות רגיש לזכויות הפרט. אלה התכונות שהייתי רוצה מאדם כזה. אני חושב שזה מקובל על כולם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הוא מפעיל סמכויות מול בית המשפט. בית המשפט נותן לו הוראה, אבל זה לא מספיק. הוא צריך להיות בקשר עם בית המשפט כי הסמכויות שלו משתנות בהתאם לתפקידו. אולי צריך לשנות את הצו, אולי צריך עוד סמכויות, אולי בקשות ספציפיות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מתקן: הוא לא מול השופט, אבל צריך להיות לו ראש משפטי באשר להבנת סמכויותיו על-פי החוק. הוא צריך להבין היטב את החוק, את הכלים שעולים מתוך החוק, את היכולת להפעיל את בית המשפט.
יצחק קדמן
¶
שירות בתי הסוהר, משטרה, שירות מבחן – בכל המקומות האלה אפשר למצוא את התכונות האלה. לא הגעת לשום דבר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני יכול לבודד את שני הדברים המרכזיים שלדעתי הם רלוונטיים: עבירות מין וחקירות. אלה שני הדברים שאותו אדם צריך לדעת. נתקדם.
חיים שמואלביץ
¶
אלה בדיוק הסמכויות של שירות בתי הסוהר, ודאי שכן. מדובר בפיקוח שהוא עושה על עובדי שירות. הוא עושה בדיוק את אותם דברים. שירות בתי הסוהר זה גוף שיש לו הכישורים גם מבחינת האנשים שיכולים לעשות זאת, גם מבחינת הקשר עם בתי המשפט. אגב, גם את הרשות לשיקום האסיר רוצים להעביר לשירות בתי הסוהר, זה הכיוון.
חיים שמואלביץ
¶
אם הוא יוצא ברישיון, יש לו מגבלות בתקופת הרישיון. אם הוא שוחרר אחרי מאסר מלא, לא. הגורם המפקח עליו בזמן הרישיון הוא הרשות לשיקום האסיר.
חיים שמואלביץ
¶
לא, הפיקוח על מה שהוא עושה הוא של הרשות לשיקום האסיר. אם נקבע לו שהוא צריך להתייצב וחתום בתחנת משטרה בשעה מסוימת, זה עם המשטרה. מי שמגיש את הדוח לוועדת השחרורים אם קורה משהו, זאת הרשות לשיקום האסיר, לא המשטרה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
האם יש עבריינים שבעקבות שחרורם או לפני שחרורם בית המשפט קובע להם תנאים ושירות המבחן הוא שבודק אם הם עומדים בהם או לא?
יצחק קדמן
¶
שירות המבחן הוא באופיו שירות טיפולי. כל מי שאמר שצריך פה פסיכולוג, לא צודק. צריך אכיפה וסמכות. זה אלמנט פיקוחי לגמרי, נוקשה. כולם יכולים להקים יחידה.
יצחק קדמן
¶
לשירות בתי הסוהר יש כישורים, ההתנגדות שלי לכך ששירות בתי הסוהר יעסוק בזה היא בדיוק בגלל המסר שלכל אורך החוק. אנחנו לא מאריכים את עונש העבריין. זה לא עוד עונש. אם שירות בתי הסוהר ימשיך לעסוק בזה, האיש אסיר לנצח. לא כן לעשות את זה. האיש הזה גמר עם שירות בתי הסוהר, הוא ריצה את עונשו. עכשיו רוצים שגוף אחר ימנע סכנה של עבירות חוזרות. מי שמופקד על מניעת עבריינות במדינה היא משטרת ישראל. זה הגוף המתאים לעשות זאת.
נורית זיו
¶
למה לא משרד הבריאות? שמשרד הבריאות יקים יחידה עם סמכויות כמו לחוקרי מע"מ. זה לא מניעת עבריינות. זה פיקוח.
נורית זיו
¶
זו לא מניעת עבריינות. זה פיקוח. שמשרד הבריאות יקים יחידה. יש לו ידע. שייקחו את כל האנשים הנכונים, יכשירו אותם, ייתנו להם סמכויות כמו מפקחי מע"מ, שלום על ישראל.
דפנה ביינוול
¶
האדם יצא משירות בתי הסוהר, ואם הם יפקחו, הוא ימשיך להיות אסיר. שירות בתי הסוהר מכיר אותו. זה לא יכול להיות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
רבותי, נגמר הוויכוח, החלטתי במה אני תומך. אין לי ברירה, אני לא שלם עם זה במאה אחוז, אבל אני לא יכול להטיל את זה על המשטרה שמתנגדת, ואם שירות בתי הסוהר מאוד רוצה, זה נראה לי הפתרון הכי טוב כרגע. זה יהיה שירות בתי הסוהר, נגמר הוויכוח. לכל מי שמאוכזבים, שיביאו בחשבון שאולי הייתי בדעה ללכת לכיוון אחר, אבל זאת הפשרה. זה הרע במיעוטו, כמו כל פשרה. נחזור לדיון.
אפרת רוזן
¶
אנחנו נוסיף תיקון עקיף לפקודת בתי הסוהר. אנחנו בסעיף 32(א)(2), על האפשרות לקבל מידע. השאלה היא אם מאפשרים קבלת מידע רק מהמשפחה ומעבריין המין או מרחיבים גם למידע מאנשים אחרים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה גם פותר במידה מסוימת את העניין: כי קצין הפיקוח לא יציג את עצמו כקצין פיקוח על עברייני מין אלא יגיד שהוא איש שירות בתי הסוהר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה הרבה פחות. אדם שמציג עצמו כאדם משירות בתי הסוהר לא צריך לחשוף יותר. זה יכול להיות הרבה דברים – אולי הוא צריך מידע על אסיר שברח. אפילו אם הוא מספר שהאדם ששואלים עליו היה בבית-הסוהר פעם, עדיין הוא לא מגלה שזה היה בגין עבירת מין. הוא לא צריך להגיד שהוא מחפש עבריינים, הוא יכול להגיד שהוא משירות בתי הסוהר, שיש בדיקה של שירות בתי הסוהר, ויש לו סמכות על-פי החוק לבקש מידע. אם האדם ישאל אותו מה ההקשר, הוא יגיד שזה לא קשור אליו, שאם לא כן היה מיידע אותו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הוא לא חייב להגיד. הוא יגיד שהוא לא יודע, הוא יגיד משהו אחר. המעביד יגיד לו: היה אדם משירות בתי הסוהר ושאל אם אתמול היית בעבודה. העבריין לא יהיה חייב להסביר במה מדובר. יש בעיה, אבל גם בצד השני יש בעיה. אם לא היו בעיות, לא הייתי יושב פה עכשיו.
חגית לרנאו
¶
חשבתי על אפשרות לתת שיקול דעת לגוף שמבצע את זה: לעשות הבחנה בין האדם ובני משפחתו שגרים אתו בבית, שזו יחידה סגורה, ואנחנו מניחים שהם יודעים שהוא עבריין מין. בסעיף נפרד תהיה סמכות לבקש מידע מכל אדם, ובתנאי שקבלת המידע יכולה להיעשות בצורה שלא תחשוף את היות האדם נתון לפיקוח.
אפרת רוזן
¶
אז פסקה (2) תהיה "לקבל מידע מעבריין המין ומבני משפחתו הבגירים"; פסקה (3) תהיה: "לקבל מידע מכל אדם, ובלבד שאין בכך כדי",
רחל גרשוני
¶
בדרך כלל, בכל פעם שרוצים לחפש בחומר מחשב צריך צו שיפוטי. זה כדי לאזן בין הגנת הפרטיות לבין הצרכים החקירתיים. אבל עברייני מין משתמשים הרבה במחשב כחומר מגרה.
רחל גרשוני
¶
זה תלוי בעבריין המין. יש כאן שני דברים. יש עברייני מין אינדיווידואליים שמשתמשים בחומר פורנוגרפי כטריגר, כצעד ראשון לביצוע עבירת מין. לא כולם, אבל יש כאלה. ואז עולה השאלה הכללית מה הקשר בין פורנוגרפיה לביצוע עבירות מין, זו שאלה בקרימינולוגיה. יש שחושבים שכן, יש שחושבים שלא. אבל יש מקרים מסוימים, ולכן קבענו זאת כחלק מהתנאים, שבהם עבריין המין משתמש בחומר פורנוגרפי כחומר מעורר, כמו שמשתמשים באלכוהול. יש מקרים אינדיווידואליים כאלה.
נורית זיו
¶
לפעמים הוא לא מבצע עבירה. הוא מדבר עם ילדים ולא עבר שום עבירה. רואים ריבוי שיחות עם ילדים, בלי שום עבירה. זו לא צריכה להיות עבירה.
רחל גרשוני
¶
אני מסכימה, אבל רציתי שייקבע בתנאי איסור מגורים לרבות דרישה שזה יעבור דרך קצין הפיקוח והמעקב.
לילה מרגלית
¶
כתוב כאן שבית המשפט מסמיך את קצין הפיקוח להחליט איפה יעבוד עבריין המין. אבל הכוונה היא שבית המשפט יקבע זאת.
רחל גרשוני
¶
יש תנאי שקובע את זה. זו הסמכות שניתנת לקצין הפיקוח. אני מסכימה אתך: רציתי שייקבע בתנאי איסור מגורים וכו', לרבות דרישה שזה יעבור דרך קצין הפיקוח והמעקב.
לילה מרגלית
¶
בדיקת סמים ואלכוהול, זה לא צריך להיות על-פי חשד? לא כדאי להכפיף את התנאי – לדרוש הסכמה לבדיקה של סמים או אלכוהול – למצב שבו יש חשד שהוא עוסק בסמים או אלכוהול.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני נגד. זו דעתי. אולי מישהו אחר בעד. אני לא רוצה לתת לפוליגרף להיכנס עוד ועוד. המקום שבו הוא עומד היום, זה מספיק.
דויד כהן
¶
קודם כול, מרשיעים על סמך פוליגרף. מידע הפוליגרף גם אם הוא מספר על דברים שהאדם בעבר, אף אחד,
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא מחייב אדם ללכת לפוליגרף. אני לא רוצה לחייב אותו. גם בתור חשוד הוא לא חייב להיבדק, אז למה בפיקוח הוא חייב? אז המטרה אחרת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא מחייב. חבל על הזמן. אולי יש מישהו אחר שרוצה בזה. זו דעתי בחיים. ראיתי בעיניים שלי מה זה. אני לא רוצה לשמוע. אני ראיתי את זה בעיניים שלי. למה אני צריך לקדם דבר שאני לא מאמין בו? אני לא נלחם בזה, אבל אני לא רוצה לתת לזה עוד דריסת רגל.
אפרת רוזן
¶
שיניתי. כרגע החובה היא על בית המשפט. אני קוראת את סעיף 34. כלומר, אם נתנו 20 שנה, כעבור עשר שנים הוא יוצא מהמרשם.
רחל גרשוני
¶
יש לי שאלה אפיקורסית: למה צריך את כל זה? למה לא מספיק לקבוע שקצין הפיקוח והמעקב צריך לקבל את המידע? הוא צריך להתייצב למסור את המידע, את שמו, תצלומו, מקום מגוריו וכו'. מי צריך לקבל את זה? רק קצין הפיקוח והמעקב, ואולי קצין השיקום. לא צריך מרשם ארצי ולהעביר למשטרה.
זה לא כלי כדי שהמשטרה תוכל לקבל מודיעין. זה כלי ליחידת הפיקוח.
רחל גרשוני
¶
אני שואלת את עצמי למה, המטרה של הדבר הזה היא שהפיקוח והמעקב ייעשו. המטרה היא לא לצייד כל מיני גורמים במידע מודיעיני, שממילא יש להם.
רחל גרשוני
¶
שאלתי שאלה. אולי אני לגמרי טועה ולא מבינה. חשבתי שהדברים יתנהלו כך: כל קצין פיקוח ומעקב יקבל תיקים של עברייני מין. לצורך הפיקוח הוא צריך מידע, מה שיותר לדעת. את שמו של האדם, תצלומו, מקום מגוריו. הוא צריך מידע מהמרשם הפלילי ותקנת השבים. אבל למה צריך לעגן את המידע הזה במרשם ארצי, שעובר למשטרה, ואז לקבוע מחיקות וכו'? כשהתיק מסתים יש תקנות ארכיונים, גונזים.
נורית זיו
¶
ומה אם עבריין מין עובר מאזור לאזור – וזה לא נדיר – ולאותו איש פיקוח יש רק רישום שהוא עשה, וזה לא נמצא בשום מקום אחר?
יצחק קדמן
¶
את יודעת מה יקרה עם העברות תיקים? המרשם הוא לב לבו של החוק. מזה החוק התחיל. במהותו הוא התחיל כחוק המרשם והיידוע. אין מדינה בעולם המתוקן שאין לה מאגר כזה של מידע, שהוא הכרחי.
אפרת רוזן
¶
סעיף 37 הוא לגבי בדיקת הפוליגרף – אם יוחלט על הסעיף, זה הסעיף שמסדיר זאת.
סעיף 38 הוא סעיף העונשין. אני קוראת את הסעיף. היתה הצעה להסתפק בסעיף 287 לחוק העונשין, הפרת הוראה חוקית. זה לא קריטי מבחינה מהותית. אפשר לבדוק מה נהוג בחקיקה.
אפרת רוזן
¶
אני מבהירה: בעקבות הערה של משרד המשפטים אני חושבת שאולי צריך לבטל את הסעיף. המשמעות היתה שכל עוד עבריין המין הוא עבריין שמשוחרר על תנאי הפרת הצו היא הפרת תנאי שחרור. למעשה זה יכול להביא אותו למצב טוב יותר ממצבו של עבריין שאינו משוחרר על תנאי, כי אז זה נחשב עבירה פלילית והפרת תנאי שחרור היא לא בהכרח,
היו"ר מיכאל איתן
¶
אפשר למחוק, או להגיד: ונוסף על כך, אם חל מאסר על תנאי, יבוטל המאסר על תנאי והוא יבצע בפועל. יהיה כתוב שהמפר את צו הפיקוח על כל תנאי מהתנאים הכתובים בו, דינו מאסר עד שנתיים, ובית המשפט יחליט אם לבטל גם את תנאי המאסר על תנאי ולחייב אותו בריצויו. הפעלת התנאי.
אפרת רוזן
¶
נוסף על כך, יראו את זה כהפרת תנאי השחרור. זה בלאו הכי לא אוטומטי, כי זה מגיע לוועדת השחרורים.
לילה מרגלית
¶
כשוועדת השחרורים משחררת, אם רוצים לראות זאת כחלק מתנאי השחרור, ועדת השחרורים צריכה לקבוע שאותם תנאים הם חלק מזה. אם ועדת השחרורים לא קבעה את זה, אני לא חושבת שסטטוטורית אפשר להגיד,
היו"ר מיכאל איתן
¶
אפשר ועוד איך. הפרת צו פיקוח בידי עבריין מין היא עבירה על החוק. כשיש עבירה על החוק מגישים תביעה לבית המשפט. יש דיון. בית המשפט קבע שהאדם ביצע את העבירה. ואז הולכים לסעיף העונשים. קובעים שהעונש יהיה עד שנתיים מאסר, אבל מוסיפים ואומרים: לגבי עבריין מין ששוחרר על תנאי, ההרשעה תחייב אוטומטית גם את ביטול התנאי שלו והחזרתו לכלא. אבל דבר אחד אני רוצה להשאיר: שלשופט יהיה שיקול דעת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הוא עבריין מין, ויש עליו צו פיקוח. הוא מפר את צו הפיקוח. בא השופט, הוא רואה שכתוב שהפרת צו הפיקוח היא כמו הפרת תנאי.
חיים שמואלביץ
¶
אבל יש פרוצדורה שבה הולכים לוועדת השחרורים. אם הוא מפר תנאי מתנאי השחרור שלו על תנאי, חוזרים לוועדת השחרורים, היא המחליטה, יש לה שיקול דעת. זה לא אוטומטי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הסעיף יהיה: "הפרת צו על הפיקוח: המפר את צו הפיקוח, לרבות תנאי מהתנאים הכלולים בו, דינו מאסר שנתיים, אלא אם כן חלות עליו … בסעיף קטן (ב)".
אפרת רוזן
¶
לא: "וכן יראו את ההפרה כהפרה של תנאי השחרור".
אני ממשיכה בסעיף קטן (ג). בעצם הפרה של צו הפיקוח גוררת את העילה לבקש צו פיקוח חדש.
רחל גרשוני
¶
זה צו פיקוח מקורי, עם עובדות חדשות, שמראות שהוא הפר את הצו המקורי. כעת צריך תנאים אחרים, אולי.
לילה מרגלית
¶
אם המטרה שלך להגיד שאם אדם הפר את צו הפיקוח אולי אפשר לקבוע צו פיקוח חדש לפי המבחנים שייקבעו, לפי המבחנים שייקבעו לגבי צו פיקוח חדש, אז זה סיכון גבוה וכו'. הסעיף הזה לא אומר את זה.
אפרת רוזן
¶
זה לא רק קיצור, זה גם שינוי התנאים. זה לא אותו דבר. אולי רוצים להשאיר חמש שנים ולשנות תנאים? אין לי בעיה לוותר על הקיצור, אבל זה לא נראה לי, זה לא הגיוני, זה פוגע בעבריין. יש קיצור. זה רק תקופה. פה זה תנאים, התוכן של צו הפיקוח.
אפרת רוזן
¶
חשבתי שהליכים לפי הפרק של פיקוח ומעקב יכולה להיות להם השפעה כבדה. יש גם שיקול דעת וגם חובה, נחליט לפי זה.
אני קוראת את הסעיף. חשבנו על "רשאי". יש גרסה של הסניגורים.
לילה מרגלית
¶
לא צריך "שיש חשש ממשי שיגרום לעיוות דין". מופיע אדם שעומדים להטיל עליו תנאים לאחר שסיים לרצות את מלוא עונשו, בית המשפט משתכנע שאין לו אמצעים לשכור סניגור לשם ייצוגו, אז הוא צריך למנות לו סניגור. נקודה.
אפרת רוזן
¶
הסניגוריה מציעה שבית המשפט לא יטיל צו פיקוח אלא אם הוא מיוצג או הודיע שאינו רוצה להיות מיוצג.
אפרת רוזן
¶
כאן כתוב "אם שוכנע כי אין לו אמצעים לשכור סניגור". פה פשוט אסור לו להטיל צו פיקוח אם אין סניגור.
חגית לרנאו
¶
יש כאן חשיבות לסניגור בשתי רמות. ראשית, מול האיש שהולכים להגביל אותו, ואני כן חושבת שצריך לחשוב על זה כמו מעצר עד תום ההליכים. אומנם הוא לא במעצר, אבל אלו הגבלות קשות להרבה מאוד שנים, ולא ראוי להטיל אותן ללא סניגור. זאת הרמה הראשונה. הרמה השנייה אפילו עקרונית יותר: החוק משנה את התפיסה שלנו כחברה ליברלית דמוקרטית. ראוי שיהיה סניגור, ראוי שתהיה חשיבה שהולכת עם עבריינים שבודקים את הדברים האלה, כולל הגשת ערעורים, כולל ניתוח החוק, כולל פרשנות. זה חוק שלוקח עקרונות מסוימים שהיו מאוד מקובלים עד היום בחברה, ומשנה את האיזון שלהם. לכן גם ברמה הציבורית וגם ברמה האישית של הנאשם ראוי שבחוק הזה יגידו שהאדם זכאי לסניגור. מן הסתם, מי שיכולים לקחת סניגור פרטי יעשו את זה, כי כמו ברפואה זה דבר שאנשים מעדיפים. אבל שלאדם תהיה זכות לסניגור, אלא אם כן הוא אומר שהוא לא רוצה בכך.
יצחק קדמן
¶
אני רוצה להעיר הערה. אני בעד מינוי סניגור ושלא ישאירו את זה פתוח. אדם כזה זכאי שיהיה לו סניגור. אבל אי-אפשר להתנות את עצם הטלת הצו בכך שהיה סניגור או לא היה סניגור, מכל מיני סיבות. בדרך זו מביאים לכך שנוציא את הרוח מהמפרשים של החוק.
יצחק קדמן
¶
אני מוטרד מזה שבכוחות האוצר או בכוחות אחרים, דרך הסעיף הזה, יהיה אפשר לנטרל את החוק כולו. אסור להרשות זאת. אני רוצה שלאיש יהיה סניגור. אבל אני גם רוצה שתסכימי איתי שלא נבטל את החוק הזה מיניה וביה באמצעות הסעיף הזה.
אפרת רוזן
¶
נכתוב "ימנה", בלי הסיפה. אני קוראת את סעיף קטן (ב), הוא מתייתר, אחרי התיקון בסעיף קטן (א).
אפרת רוזן
¶
יש טעות שאני מבקשת שהוועדה תתקן, בחוק שעוד לא פורסם. זו טעות סופר בחוק חקירה והעדה. כתבנו סעיף 4ג במקום סעיף 4א.