1
ועדת החוקה חוק ומשפט
29.11.2005
הכנסת השש-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 630
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום שלישי, כ"ז בחשוון התשס"ו (29 בנובמבר 2005), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 29/11/2005
חוק הבחירות לכנסת (תיקון מס' 55), התשס"ו-2006
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הבחירות לכנסת (תיקון - הצבעת חבל עזה ושטח בצפון השומרון) (הוראת שעה), התשס"ו-2005
מוזמנים
¶
דלית דרור - משרד המשפטים
תמי אדרי - מנכ"ל ועדת הבחירות המרכזית
אהוד שיל"ת - משרד הפנים, המפקח על הבחירות
דני גבע - משרד ראש הממשלה
שחר הכספי - סגן היועמ"ש, משרד ראש הממשלה
קצרנית
¶
אסתר מימון
הצעת חוק הבחירות לכנסת (תיקון - הצבעת חבל עזה ושטח בצפון השומרון) (הוראת שעה), התשס"ו-2005
היו"ר מיכאל איתן
¶
רבותי, מוגשת כאן הצעת חוק מטעם ועדת החוקה חוק ומשפט, שתובא לכנסת לקריאה ראשונה. הצעת חוק הבחירות לכנסת (תיקון - הצבעת חבל עזה ושטח בצפון השומרון) (הוראת שעה), התשס"ו-2005.
בחוק הבחירות לכנסת [נוסח משולב], התשכ"ט–1969 (בחוק זה – החוק העיקרי) יקרא לעניין הבחירות לכנסת השבע עשרה כך:
1.
אחרי סעיף 68א יבוא
¶
אדם אשר ביום תחילתו של חוק זה היתה כתובתו רשומה במרשם האוכלוסין לפי סעיף 2 לחוק מרשם האוכלוסין, התשכ"ה – 1965, בישוב המנוי להלן, רשאי להצביע בקלפי כאמור בסעיף 68א לחוק העיקרי:
1)
2)
3)
(א)
68ב.
"הצבעת תושבי חבל עזה ושטח בצפון השומרון
היו"ר מיכאל איתן
¶
במקום לכתוב את רשימת היישובים תסתמכו על חוק "פינוי-פיצוי", שם כבר מופיעים כל האזורים.
יצחק לוי
¶
יש יישובים שלא רשומים פה ורשומים שם. תל-קטיפה, הוא לא הוכר בחוק "פינוי-פיצוי" לשם פיצוי. בתעודת הזהות כתוב: תל-קטיפה.
יצחק לוי
¶
מזכיר קלפי בראש העין לא יודע לקרוא את המפה, הוא מסתכל בתעודת זהות, אומר אדם שבא להצביע, שהוא גר בתל-קטיפה, אז הוא יבדוק ברשימה. אם תל-קטיפה כתוב – כן, אם לא – לא. אלה לא אנשים שיתחילו להסתכל במפה.
אהוד שיל"ת
¶
אני לא בדקתי, אני מניח שכן. זה לא חשוב, מה שהרב לוי אמר, שמפנים לחוק ההוא. ופה יש חוק מאוד מוגדר עם רשימה של יישובים, נניח את זה בפני כל ועדת קלפי, שכאשר יבוא מישהו שרואים שהוא לא נכה, והוא גם לא הציג את עצמו כנכה, הוא יציג תעודת זהות, רשום למשל עצמונה, ואז הוא מבקש להצביע. הרבה יותר טוב שהוראת השעה הזאת תהיה בחוק הזה מאשר להפנות.
אדוני היושב-ראש, שתי הערות. אני מבקש במקום "כתובתו רשומה במרשם האוכלוסין", שיהיה כתוב "שמו רשום ברשימת הבוחרים של אחד מהיישובים המנויים להלן", ולהוסיף עוד תנאי, שהוא יציג בפני ועדת הקלפי של המוגבלים בניידות תעודת זהות שהמען מופיע באחד היישובים הללו. זה ששמו רשום, את זה ועדת קלפי לנכים לא יודעת איפה שמו רשום, זה תנאי של החוק, איך היא תיתן לו להצביע כשהוא לא מציג את עצמו כנכה, יש לו תעודת זהות וכתוב בה: עצמונה, גן אור וכן הלאה.
דורית ואג
¶
אם גרתי בעצמונה ואיבדתי את הספח, היום אני באה למשרד הפנים, יוציאו לי ספח שכתוב בו עצמונה?
יצחק לוי
¶
לבן שלי, ברשיון הנהיגה רשום: "נוה דקלים", ובתעודת זהות כתוב לו "מצפה יריחו". אני רוצה רק תעודת זהות, רשיון נהיגה זה חמש שנים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
רבותי, אתם טועים טעות גדולה שאסור לטעות בה. כאשר החוק קובע שהוא נותן חלופות לבני אדם להצביע גם לפי תעודת זהות, גם לפי רשיון נהיגה וגם לפי דרכון, ואתם קובעים שהוא יצטרך לבוא גם עם ספח, הוא לא יוכל לממש את זכותו להצביע. זה אסון. עדיף שנגיד לו שהוא יכול לבוא גם עם רשיון נהיגה, וזה גם טוב. אני לא יכול לעשות אחרת.
אהוד שיל"ת
¶
אם הוא גר באחד היישובים, הוא מצביע במעטפה כפולה, אם הוא יצביע פעמיים, יפסלו לו את המעטפה. צריך רק ששמו יהיה רשום ברשימת הבוחרים של אחד מהיישובים שיפורטו.
אהוד שיל"ת
¶
אם הוא שינה את מענו מניצן לעצמונה, הוא כבר לא יופיע ברשימה של עצמונה, הוא יופיע ברשימה של ניצן, ובניצן יש קלפי. או אם הוא שינה את מענו לנתיבות מגני טל, הוא יופיע בנתיבות וכבר לא ברשימה של גן אור.
קרן ויינשל
¶
כל האנשים שעברו לגוש קטיף לקראת הפינוי שנה לפני ההתנתקות, אם שינו את המען בתעודת הזהות, זה יהיה ברשימת הבוחרים?
קרן ויינשל
¶
למה שלא נכתוב: לפי מי שהיה חייב להתפנות, ואתם, בהנחיות, תרשמו את היישובים? לרשום יישוב שלא היה מוכר בחקיקה, כמו תל-קטיפה, זה בעיה.
יצחק לוי
¶
אם לאף אחד לא כתוב בתעודת הזהות "תל-קטיפה", לא צריך. השאלה, אם משרד הפנים רשם את זה. זה תלוי ברישומים בתעודת הזהות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
(1) שר הפנים יאפשר לכל בעל זכות בחירה לקבל מידע באינטרנט בדבר מספר הקלפי שבה הוא זכאי להצביע, מיקום הקלפי ומספרו הסידורי של הבוחר ברשימת הבוחרים של אותה קלפי.
(2) בעל זכות בחירה שיבקש שלא לאפשר את הצגת המידע הנוגע אליו באינטרנט, כאמור בסעיף (1), יודיע על כך במכתב רשום למפקח- - -
אהוד שיל"ת
¶
אני לא קולט בעל פה, אני מציע להשאיר את סעיף 25ה, כמו שהיה. כתוב ששר הפנים יציג את הפנקס לציבור באינטרנט בתקופה המקבילה וכן הלאה, עכשיו נוסף הסעיף הבא.
אהוד שיל"ת
¶
לא, אז אני לא מסכים. אדוני, לא מקובל עלי שתהיה הסכמה כמו בפעם הקודמת. אני רוצה שהתקופה של ההצגה באינטרנט תהיה קבועה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני אקרא לכם, וכל אחד יכתוב. הערת שוליים: תיקון סעיף 26. במקום סעיף (ה) בחוק העיקרי יבוא: (ה)(1) שר הפנים יאפשר לכל בעל זכות בחירה לקבל מידע באינטרנט בדבר מספר הקלפי שבה הוא זכאי להצביע, מיקום הקלפי ומספרו הסידורי של בעל הזכות ברשימת הבוחרים של אותה קלפי.
(ה)(2) המפקח על הבחירות יסיר מידע האמור בסעיף ה(1) בתוך עשרה ימים מיום שקיבל בקשה במכתב רשום שבה מודיע בעל זכות בחירה על בקשתו לגרוע את שמו ממאגר המידע באינטרנט.
קרן ויינשל
¶
דבר ראשון, בסעיף קטן (ה), כתוב שהצגת הפנקס היא בתום שלושה ימים מיום כניסת הפנקס לתוקף ועד ליום הבחירות. הדבר הזה היא הנורמה ההגיונית, וכדאי להוסיף אותה גם פה.
קרן ויינשל
¶
"שר הפנים יאפשר לכל בעל זכות בחירה לקבל מתום שלושה ימים מיום כניסת הפנקס לתוקף ועד ליום הבחירות- - -". זה מוביל אתכם לבעיה בפסקה (2), כי יש אפשרות שזה כבר התפרסם, ואז אדם יפנה חודש אחר כך.
היו"ר מיכאל איתן
¶
כתוב שבעל זכות בחירה שיבקש שלא לפרסם את שמו באינטרנט, יודיע על כך. לא כתוב כאן מתי, הוא יכול להודיע מתי שהוא רוצה.
אהוד שיל"ת
¶
אני מציע להוסיף פסקה ששר הפנים – לא המפקח, המפקח לא מופיע בחוק – יפרסם הודעה בדבר ההצגה באינטרנט, שבוע ימים לפני תחילת ההצגה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
פסקה (3): שר הפנים יפרסם את ההודעה בדבר כוונתו להעניק שירות המידע האמור בפסקה (1), עשרה ימים לפני הפעלת השירות. בהודעה תפורסם גם זכותו של בעל זכות בחירה לפנות בבקשה להסיר את שמו, כאמור בפסקה (2).
קרן ויינשל
¶
לעניין היחס בין הסעיף הזה לסעיף 33(א). בסעיף 33(א) כתוב ש"כל אדם זכאי לפנות בכתב או בטלפון למשרד הפנים, לברר אם הוא או זולתו נכללים בפנקס הבוחרים ביום הפנייה- - -". זה עדיין נשאר, אדם יוכל לפנות באי-מייל וישלחו לו תשובה.
קרן ויינשל
¶
בסעיף 26(ה) אדם גולש לו באינטרנט, והוא נכנס, בסעיף 33(א) הוא כותב מייל: אדוני מפקח הבחירות, איפה אני מצביע? המפקח על הבחירות מחזיר לו תשובה, גם אם השם שלו נגרע מהמאגר שהושם באינטרנט הוא מחזיר לו תשובה.
אהוד שיל"ת
¶
אנחנו מקימים מרכז מידע שיש בו 20 או 30 טלפניות, בחמש שפות, גם מענה אנושי וגם שמגישים את מספר הזהות, יש גם פקס לכבדי שמיעה או כל מי שרוצה לקבל את התשובה כתובה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש לי מחשבה אחרת לגבי העניין שלא יפרסמו את השם, רק את תעודת הזהות. אני חושש מטעויות שעלולות לגרום לאנשים לא להצביע.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מטעה אותו במאגר הזה בכך שאני אומר לו שיש לו זכות. אדם ייתן תעודת זהות לא שלו, אם אני שם תעודת זהות ושם, אני יודע שזה לא אני.
אהוד שיל"ת
¶
הוא הקליד והחליף ספרות, גם אחרי החלפת ספרות, מספר תעודת הזהות הזה שייך למישהו, מישהו עומד מתחת למספר המוטעה. במקום נתיבות יופיע שזה מטולה, ואז הוא יבין.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא נעשה את זה עכשיו, אבל אולי לקראת הקריאה השנייה והשלישית אני אחשוב על העניין של "זולתו", שזאת הבעיה הכי קשה. זה בסעיף 33(א).
אהוד שיל"ת
¶
בטלפון. זה היינו הך. או שאתה מקיש במקשים של הטלפון מספר זהות, ואתה מקבל תשובה. אתה רוצה עוד מספר אחד, אתה צריך לסגור את הטלפון, לחייג מחדש ולהקיש עוד מספר זהות. אם אני עומד בבית ומקיש את מספר הזהות שלי, או מטלפן לפקיד ושואל אותו את מספר הזהות שלי, ובאותו רגע אני רוצה גם לשאול אותו על אשתי. הנחינו בטלפון שאחרי שלוש או ארבע שאילתות רצופות שמישהו שואל על עצמו, על הבן, להגיד לו: אדוני, אתה רוצה, תתקשר מחדש. כשמישהו לא מזוהה עומד מעבר לקו, אני לא יודע מי הוא, לעולם אני לא יודע אם הוא שואל על עצמו או כמו שדלית דרור אומרת, הוא מחזיק מספר זהות של השכנה. לכן גם הפרטים שמוסרים לו בטלפון לא חושפים. למשל, אתה מצלצל ומוסר את מספר הזהות שלי, כי אני חייב לך כסף ואתה רוצה לדעת מה הכתובת שלי. אתה מוצא מספר זהות ואומרים: אדוני אתה רשום בקלפי 15 ברעננה, בבית ספר גורדון. הוא שואל: לפי איזה כתובת אני רשום? אומרים לו: אדוני, מה הכתובת שאתה חושב שאתה צריך להיות רשום? הוא אומר: רחוב ז'בוטינסקי רמת-גן. אומרים לו: לך ללשכה, תשנה את הכתובת. לא מוסרים לו את הכתובת של האיש שרשום, למרות שהיא רשומה שם. כלומר, הוא לא מנדב אינפורמציה. אם משהו לא תואם לשואל, שולחים אותו ללשכת המרשם ומבקשים ממנו להסדיר את ענייניו, כדי לא למסור פרטים על מישהו אחר. בבסיס, כל עוד הוא מוסר מספר זהות תקנית, אומרים לו באיזה קלפי הוא רשום. איך אתה יכול לדעת אם הוא שואל על עצמו או על השכן? מצד שני, באופן טבעי מאוד, אנשים שכבר מחייגים שואלים על עצמם, על האישה, על הילד שגר בבית, ויש לו זכות הצבעה, זה מאוד טבעי. לא צריך להיבהל מהמילה הזאת.
דלית דרור
¶
אהוד שיל"ת, האם אתם צריכים להגיד ששר הפנים יקבע הוראות לעניין ביצוע סעיף זה, כמו שקיים לגבי סעיף 33? ב-33(ג) כתוב: "שר הפנים יקבע הוראות לביצוע סעיף זה, בין השאר, בהתחשב בצנעת הפרט".
אהוד שיל"ת
¶
יש הוראה פנימית, כמו זו שאמרתי לך, שלא מוסרים את כל המידע שיש, אלא מוסרים באופן זה שהאדם ששואל לא יחשוף.
קרן ויינשל
¶
הם לא רוצים "שר הפנים, באישור ועדת החוקה".
יש לי רשימת יישובים ממשרד הפנים, פלוס חומש. נוכל להוסיף בקריאה השנייה והשלישית. רשימת היישובים בינתיים: אלי סיני, בדולח, בני עצמונה, גדיד, גן אור, גני טל, דוגית, כפר דרום, מורג, נוה דקלים, נצר חזני, נצרים, ניסנית, פאת שדה, קטיף, רפיח ים, שלו, גנים, כדים, שא-נור וחומש. זה לגבי הסעיף הראשון של הצעת החוק.
הסעיף השני יגיד
¶
בסעיף 26, במקום סעיף קטן (ה) יבוא (ה)(1): "שר הפנים יאפשר לכל בעל זכות בחירה בתוך שלושה ימים מיום כניסת הפנקס לתוקף ועד ליום הבחירות לקבל מידע באינטרנט בדבר מספר הקלפי שבה הוא זכאי להצביע, מיקום הקלפי ומספרו הסידורי של בעל הזכות ברשימת הבוחרים של אותה קלפי." הפסקה השנייה, 26(ה)(2): "שר הפנים יסיר מידע האמור בסעיף (ה)(1) בתוך עשרה ימים מיום שקיבל בקשה במכתב רשום, שבה מודיע בעל זכות בחירה על בקשתו לגרוע את שמו--
קרן ויינשל
¶
אנחנו נשנה את הניסוח, אבל המהות נשארת אותו דבר.
--מפרסום המידע באינטרנט." נכתוב את זה אחרת, רק לא מאגר.
קרן ויינשל
¶
פסקה (3): שר הפנים יפרסם הודעה בדבר כוונתו להעניק שירות מידע האמור בסעיף קטן (1) עשרה ימים פני הפעלת השירות – כלומר, 13 יום לפני הוצאת הפנקס – בהודעה תפורסם גם זכותו של בעל זכות בחירה לפנות למפקח כאמור בפסקה (2).
היו"ר מיכאל איתן
¶
היום החוק קובע הפוך, החוק קובע ששר הפנים יפרסם באינטרנט. אם רוצים לשנות, צריך לחוקק. איך את רוצה לחוקק בלי הקריאה הראשונה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
מי בעד העברת הצעת החוק לקריאה ראשונה?
הצבעה
בעד – פה אחד
אושר להעביר את הצעת החוק לקריאה ראשונה במליאה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:55