PAGE
1
ועדת החוקה, חוק ומשפט
14.11.2005
הכנסת השש- עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 613
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, י"ב בחשון התשס"ו (14 בנובמבר 2005), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 14/11/2005
פרוטוקול
סדר היום
1. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשס"ה- 2005- מוצע אזורית מטה אשר
2. צו העיריות (עבירות קנס)(תיקון), התשס"ה- 2005- עיריית קריית מוצקין
3. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון מס'), התשס"ה 2005- מועצה אזורית עמק יזרעאל
4. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשס"ה- 2005- מועצה אזורית גולן
מוזמנים
¶
עו"ד אייל בוקובזה, מועצה אזורית מטה אשר
עו"ד איתן מימוני, מילובר, מועצה אזורית מטה אשר
אלי מלכה, ראש המועצה האזורית גולן
אורית מלמד, משרד הפנים
עו"ד יעל נורקין, מועצה אזורית עמק יזעאל
יהודית שביט, ראש המועצה אזורית מטה אשר
נרשם על ידי
¶
חבר המתרגמים בע"מ
1. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשס"ה- 2005- מוצע אזורית מטה אשר
2. צו העיריות (עבירות קנס)(תיקון), התשס"ה- 2005- עיריית קריית מוצקין
3. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון מס'), התשס"ה 2005- מועצה אזורית עמק יזרעאל
4. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס)(תיקון), התשס"ה- 2005- מועצה אזורית גולן
היו"ר רשף חן
¶
מתי יהיה סטנדרט אחיד לכל הארץ, למה צריך לשלם קנס אחר על צואת הכלבים בישוב זה או בישוב זה?
היו"ר רשף חן
¶
לא הגיע הזמן לעשות את זה אחיד, זה עבירות שכמעט כולן חוזרות על עצמן, לא הגיע הזמן שפשוט יעשו מנגנון אחד, אחיד סטנדרטי ויאפשרו סטייה ממנו.
אורית מלמד
¶
כי בינתיים, מה שהחוק אומר בינתיים זה שיש דברים שניתן קנס ששר הפנים מכריז על עבירה שהיא עבירת קנס.
היו"ר רשף חן
¶
זה דיי מסובך בשביל דבר דיי פשוט. טוב, מבחינתי זה מאושר, יש מישהו שרוצה לומר משהו בנושא הזה.
מורן יבין
¶
אישרנו רק את גולן. לגבי צווי העיריות האחרים, אנחנו ביקשנו למעט עבירות שהן עבירות של אדם אחר, עבירה של אדם שלא עוצר אדם אחר מלעשות משהו, זאת אומרת אין כזה דבר לכן צריך למעט אותם---
מורן יבין
¶
מכיוון שלא הוגש לנו הנוסח המתוקן, אז אנחנו נעבור סעיף סעיף בשביל הפרוטוקול, נתחיל ממטה אשר. בסעיף 7, חוק עזר למטה אשר, (העמדת רכב וחנייתו), סעיף 4(א) למעט מי שהרשה לאחר לנהל מקום חניה פרטי.
מורן יבין
¶
כרגע קובע הסעיף 4 לחוק עזר להעמדת רכב וחנייתו, סעיף 4(א) קובע, לא ינהל אדם ולא ירשה לאחר לנהל מקום חניה פרטי. שאין שום הגיון שאדם לא ירשה לאדם אחר לנהל מקום חניה פרטי. אי אפשר לעצור מישהו אחר מלנהל מקום חניה פרטי ולכן עבירת הקנס תחול רק על אדם שמנהל מקום חניה פרטי ולא על אדם שלא ירשה לאחר לנהל מקום חניה פרטי.
היו"ר רשף חן
¶
סליחה, אני לא חושב שפירוש הסעיף הזה הוא שהולך מישהו ברחוב ונותן רשות למישהו לנהל מקום חניה פרטי, אי אפשר לנהל את זה ככה, הפירוש היחיד המתקבל על הדעת זה שיש, אני בעל מקרקעין ואני מרשה לאחר במקרקעין שלי, כי אחרת זה לא תלוי ברשות שלי, זה לא סעיף של אי מניעת עבירה, אני לא אומר, יעשה ככל יכולתו למנוע מאחר---
קרן ויינשל
¶
על הסעיפים של אי מניעת עבירה שחוזרים על עצמם בחוקי העזר, למשל, לא יזרוק אשפה ולא ירשה לאדם אחר לזרוק אשפה במקום ציבורי. כאשר אחריות האדם, למשל, לא ירשה לילד בפיקוחו, אז אנחנו לא הערנו, כי זה מובן מאיליו שמדובר בנכס או באדם שהוא בפיקוחו של אדם. אלה סעיפים שהם בדיוק כמו שאמרת, הם סעיפים ישנים, אנחנו רצינו להעיר גם העובדה שמן הראוי לשנות אותם, אבל מורן עברה סעיף סעיף ובררנו את אלה גם יש לאדם אחריות וגם אין לעדם אחריות.
היו"ר רשף חן
¶
אבל כאן מדובר על מקום פרטי, וכשאת אומרת את זה בהקשר של המקום הפרטי, זה דיי ברור שמדובר על בעל המקום הפרטי ואת גם לא נותנת להם פתרון מה ימחק להם, אז יש לכם בעל מקום והוא משכיר את זה לאיזה מישהו שבכלל גר במקום אחר ולך תמצא אותו ולך תחפש אותו, והם יכולים לפעול נגדו, הם רוצים להיות מסוגלים לפעול נגד בעל המקום.
איתן מימוני
¶
אני חושב שהסעיף הוא פשוט, הוא מדבר על זה שמדובר במקום מבחינת העתיד, בעיקר במקרקעין פרטיים, צריך לעשות איזה שהיא טרנספורמציה. כלומר, כאשר מקימים עסק של מגרש חניה, גם במקרקעין פרטי, עדיין הרשות צריכה לתת רישיון לבדוק כניסה, יציאה.
היו"ר רשף חן
¶
מה שעולה כאן זה האמירה לגבי הרישוי לאחר, האם יש סכנה שילך בנאדם ברחוב ויגידו לו, אתה הרשת לו לנהל פה מקום פרטי, זה לא שלך המקרקעין, אבל סתם עברת פה וכנראה הרשת לו ונתפוס אותך. ככה מפרשים את זה ואני לא מסוגל להבין איך אפשר לפרש את זה בצורה כזאת, למי אתם מתכוונים שאתם אומרים, לא ירשה לאחר?
קרן ויינשל
¶
זה למקרה שיש קבלן משנה, כי יש הרבה סעיפים בחוקים האלה שאומרים, לא ירשה לאדם אחר לשפוך אשפה, שזה לא מדברים על לשפוך אשפה בנכס שלו, יש גם כאלה סעיפים שאנחנו ראינו.
היו"ר רשף חן
¶
לא ירשה לאדם לעשות משהו ברשות הציבור, זה ברור שזה סעיף בעייתי וצריך איך שהוא לסייג אותו רק למישהו שהוא תחת שליטתו או תחת פיקוחו או משהו בסגנון הזה. אבל כאן ההקשר שדובר על בעל מקרקעין.
קרן ויינשל
¶
הפרשנות הסבירה במשפט הפלילי אומרת שאם אתה נתת את זה לאדם אחר, אז אתם תהיו שותפים לדבר עבירה ולא צריך את הדבר הזה שהוא לא ירשה לו.
קרן ויינשל
¶
אז אתה שותף, כלומר השכרת את המקום והוא ניהל את זה באופן, אתה מבין שמבחינת המשפט הפלילי, מבחינת דיני השותפות במשפט הפלילי, הדברים האלה מכוסים, לא צריך אותם. אתה רוצה להסתכל---
היו"ר רשף חן
¶
זה ברור לי מה שאת אומרת, את אומרת שבעצם למשל, כל הסעיפים שעוסקים באני יודע מה, מתן אפשרות להחזיק מקום לשם עיסוק בזנות, שיש סעיף מפורש בחוק העונשין הוא מיותר, כי יכולתי על פי הסעיף הכללי לעשות את זה.
קרן ויינשל
¶
זה לא סעיף מותר, כי שם בניגוד לשותפות יש לך ידיעה, אתה אומר שאתה אפילו לא צריך לדעת. כלומר, יש סעיפים שבהם אתה---
היו"ר רשף חן
¶
זה בדיוק המקבילה, הסעיפים שם מדברים על מצב שבו מישהו מתיר לזונה לעסוק בזנות במקום, זו עבירה, ואתה מתיר לה, זה עבירה נפרדת.
קרן ויינשל
¶
אתה מסכים איתי שגם אם יש סעיפים שהם ישנים בחוק העונשין והם לא צריכים להיות שם, אז יש עבירת קנס שהיא רחבה מידי.
היו"ר רשף חן
¶
אני מסכים איתך, אבל כאן יש סיטואציה ספציפית של מצב שיש לך בעל נכס והוא פשוט מאפשר למישהו אחר לנהל שמה ואז יהיו לכם דיונים מפה ועד הודעה חדשה אם יאכפו את הדבר הזה, אז השאלה אם הוא ניהל או לא ניהל. אני ניהלתי, אני לא ניהלתי, אני רק בעל הבית.
היו"ר רשף חן
¶
לא יעמיד אדם, ולא יחנה ולא ירשה לאחר להעמיד או להחנות, הכוונה היא עכשיו לרכב שלו. זה הכול מובן מאיליו אין שום פרשנות מתקבלת על הדעת אחרת.
איתן מימוני
¶
כשאומרים בעל העסק, אומר, אני יודע מה הוא עשה שם, אני רק השכרתי, כל אחד מנסה להפיל את זה, לכן זה בעיה לתקן את שניהם.
היו"ר רשף חן
¶
רגע, איך אני יכול להרשות למישהו להעמיד רכב שלא בשליטתי, מה הרשות שלי בכלל? קרן, אני מרשה לך להחנות במקום אסור, איזו רשות זו?
קרן ויינשל
¶
זה בדיוק הבעיה של הסעיף הזה, זה בדיוק הבעיה שיש לנו איתו, זה בדיוק הבעיה, אתה תראה את זה, באשפה זה מאוד בולט.
היו"ר רשף חן
¶
אשפה זה מוזר באמת, אני מסכים אתכם, אבל כאן זה מובן מהסיטואציה שכשמדובר על להרשות לאחר, זה ברכב, מה שאני מציע זה לא למעט, למה אתם מוסיפים למעט, תוסיפו, לא יעמיד אדם ולא ירשה לאחר להעמיד או להחנות רכב שבשליטתו, זה אותו דבר כמו מקרקעין שבשליטתו.
היו"ר רשף חן
¶
אנחנו מבינים אחד את השני? ירשה לאחר נשאר, אבל נבהיר שהוא מתייחס, אני מרשה במה שאני יכול להרשות, זאת אומרת אם זה מקרקעין שלי ואני מרשה לאחר, עברתי עבירה, אם זה האוטו שלי ואני מרשה לאחר, עברתי עבירה, זה האוטו שלך והרשתי לך, אז לא עברתי שום עבירה.
מורן יבין
¶
טוב, אז בחוק עזר למטה אשר בסעיפים 4(א), 10(ב),7(ז), 8(ב) ו-8(ג) אנחנו נתקן. הלאה, אנחנו עוברים לסעיף 14, שמירת הסדר והניקיון. אני אראה לך את הסעיפים. 29 (ב) לא יתלה או לא ירשה להניח או לתלות בכל נכס---
מורן יבין
¶
בסעיף 29(ב) למעט מי שהרשה להניח או לתלות כאמור, סעיף 32 למעט מי שהרשה לאחר לגרום נזק ברחוב.
אנחנו ממעטים את מי שהרשה, אתה רוצה לעשות את זה הפוך?
מורן יבין
¶
לחוק עזר מטה אשר, שמירת הסדר והניקיון, סעיף 29(ב), 32, 33, סעיף 19, סעיף 20, סעיף 24(א), סעיף 38(ג), סעיף 14(א), סעיף 15, סעיף 18(א), סעיף 21(א) וסעיף 30.
מורן יבין
¶
כאן יש לנו את אותו סיפור לגבי חוק עזר עמק יזרעאל, שמירת איכות הסביבה. בסעיפים 2(א) וסעיף 43, סעיף 28.
היו"ר רשף חן
¶
רגע, אבל כאן זה השלכת דברים, אני מניח שמדובר על נוהל השלכת דברים בתחום היחיד והשלכת דברים בתחום הרבים ואז ההרשאה לאחר היא לא בשאלה אם המקרקעין הם בבעלותי או לא בבעלותי, אלא אם האדם הוא בשליטתי או לא בשליטתי, ילד או עובד. בסדר, אז תשאירי את זה ככה.
מורן יבין
¶
בסדר, אז השארנו את זה. קריית מוצקין אנחנו עושים אותו דבר, מספר 12, חוק עזר לקריית מוצקין פינוי חפצים מיושנים לעניין סעיף 2.
אורית מלמד
¶
תראה, העיקרון של חוקי עזר הם שכל רשות קובעת לעצמה מה שמתאים לה ומה שנכון לצרכים שלה, אז אין לנו האחדת חוקי עזר, זה בעצם הרעיון שכל רשות חושבת מה מתאים לה, ולפי הצרכים של העיר. אם למשל בבני ברק יש צרכים אחרים מתל אביב, ומטולה זה לא אילת, אז כל רשות פשוט מחוקקת לה את החוקים שנראים לה.
תראה, הרבה פעמים מבחינה מעשית הרשויות, בוא נגיד, מעתיקות או נעזרות בחוקי עזר אחרים.
היו"ר רשף חן
¶
רק ברמת הבירוקרטיה, כמות האנרגיה שמושקעת בהתכתבות הזאת הלוך וחזור על חוקי עזר, את זה כן מקבלים, את זה לא מקבלים. אפשר לעשות סטנדרט שבהחלט אפשר לסטות ממנו איפה שהם רוצים, אבל אז כולם ידעו איפה הם חיים, הם ידעו שיש סטייה, ידעו מה הסטייה ולמה סוטים. זה כל כך הרבה יותר נכון, לפעמים צריך נהלי עבודה. פעם הזדמן לי לנסות לעבוד על איזה שהוא חוק עזר מול משרד הפנים, זה לקח איזה שנתיים, הלוך חזור, הלוך חזור.
אורית מלמד
¶
אני אגיד לך, למשל יש חוקי עזר שצריך לא רק על שמירת הסדר והניקיון, חוקי דיור ותעשייה, צריך לעשות את התחשיב---
היו"ר רשף חן
¶
זה משהו אחר, לא אמרתי לבטל את הסייפות ולעשות חוקי עזר, אבל למשל חוק עזר שמירה על הסדר והניקיון, אבל זו סיטואציה שקיימת בכל ישוב. הגרוטאות הם אותם גרוטאות, הכלבים הם אותם כלבים, הרעש הוא אותו רעש, באמת הסיטואציה היא אחידה. עושים חוק ומאפשרים להם, רשאים באישור השר אפילו, באישור ועדת חוקה או לסטות ממנו בצורה זו או אחרת, לא רוצים בין שתיים לארבע, רוצים בין שלוש לחמש, בסדר, זה מה שהם רוצים לבצע, אז שיהיה. זה לא נוגע לנתוני השבחה של ביוב, שזה בכלל לא חוק עזר, זה בעצם מן כלי להטלת מס ספציפי. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:25