פרוטוקולים/ועדת הכנסת/6807
4
ועדת המשנה לתיקון התקנון
08.07.2003
פרוטוקולים/ועדת הכנסת/6807
ירושלים, י"ז בתמוז, תשס"ג
17 ביולי, 2003
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 1
מישיבת ועדת המשנה לתיקון התקנון
יום שלישי, ח' בתמוז התשס"ג (8 ביולי 2003), שעה 15:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 08/07/2003
תיקון תקנון הכנסת
פרוטוקול
סדר היום
תיקון התקנון
היו"ר רשף חן
¶
אני פותח את ישיבת הוועדה. בשלב הראשון המטרה של הוועדה תהיה אך ורק לעשות נוסח משולב, שלוקח את התקנון הקיים ומשלב בתוכו את הכוכביות שיש בו. אם יש דברים שהם נוהג מקובל והם לא מופיעים ככוכביות, גם זה דבר שיוכל להיכנס לתוך התקנון החדש שנציע. במקום שיש ויכוח האם הנורמה הקיימת והנהוגה היא נכונה או לא, אנחנו לא ניכנס לוויכוח הזה. אנחנו נסמן אותו, נרשום אותו ונדע שזה נושא שאנחנו צריכים לחזור אליו בסיבוב השני. זאת למעשה עבודה טכנית, והמטרה היא כמה שיותר מהר להגיע לנוסח שמבטל את המצב הקיים כרגע, כלומר שלא יהיו כוכביות. אחר-כך נתחיל עם תהליך של בדיקת הנורמה הקיימת, האם אנחנו רוצים לשנות אותה או לא.
מבחינת שיטת העבודה, אני מציע שאקרא את הסעיף המוצע, ואם למישהו יש הערות, הוא יעיר אותן. העבודה הזאת נעשית על-ידי המחלקה המשפטית. המספרים מסמנים את הסעיף הקיים.
היו"ר רשף חן
¶
מוסיפים סעיף הגדרות שמגדיר את חוק הכנסת, חוק החסינות, חוק יסודות התקציב, חוק משכן הכנסת וחוק מימון מפלגות.
היו"ר רשף חן
¶
אני לא אעשה הצבעה על כל סעיף, אלא אם יש חילוקי דעות.
סעיף 2 – בחירת היושב ראש וסגניו. זה מקביל לסעיף 1 הקיים: "הכנסת תבחר, בבחירות גלויות, את יושב ראש הכנסת ואת הסגנים ליושב ראש הכנסת, בכפוף לאמור בסעיף 10 לחוק הכנסת".
ארבל אסטרחן
¶
צריך פה להוסיף כוכבית, שעל-פי הנוהג והנוהל מביאה הוועדה המסדרת או ועדת הכנסת הצעה למינוי סגנים.
אנה שניידר
¶
זאת לא צריכה להיות כוכבית, כדאי להכניס את זה לנוסח. אנחנו גם לא צריכים להגיד "על-פי הנוהג והנוהל".
ארבל אסטרחן
¶
לגביו מה שקורה בפועל הוא, שעולה חבר הכנסת ואומר: אני מציע את חבר הכנסת פלוני. עולה חבר כנסת אחר ואומר: אני מציע את חבר הכנסת אלמוני. זה לא עובר דרך ועדת הכנסת.
היו"ר רשף חן
¶
אבל הסגנים הם כן דרך ועדת הכנסת. הנוסח יהיה: "הכנסת תבחר, בבחירות גלויות, את יושב ראש הכנסת ואת הסגנים ליושב ראש הכנסת, בכפוף לאמור בסעיף 10 לחוק הכנסת; הצעה בדבר זהות הסגנים תובא לידי הוועדה המסדרת או ועדת הכנסת".
רוני בר-און
¶
השאלה שלך היא שאלה טובה לכל מצב. כל דבר שוועדת הכנסת לא תצביע עליו או הדעות יחלקו בה, תמיד תשאל מה יקרה אם לא יסתדרו.
ארבל אסטרחן
¶
יכול להיות שמספיק להגיד שההצעה תבוא לוועדת הכנסת, כי חוק הכנסת קובע שכל הסמכויות שבידי ועדת הכנסת הן בידי הוועדה המסדרת.
דוד לב
¶
באשר לסעיף 1, בוורסיה קודמת של תיקון התקנון הועלה הרעיון שצריך לתחום בזמן את נושא בחירת היושב ראש.
רוני בר-און
¶
אמרנו קודם שאלה נושאים שטעונים ליבון ענייני, לא בשלב הראשון. יש שתי ורסיות, או תוך שבועיים או בישיבה הראשונה. אני לא רוצה שנחליט על כך בשלושה אנשים.
היו"ר רשף חן
¶
השאלה היא האם אנחנו בכלל רוצים שהוועדה הזאת תחליט על זה. כי זה שהוועדה לפנינו המליצה זה בסדר, אבל זה עדיין שינוי מהותי.
ארבל אסטרחן
¶
סעיף 4 הוא חדש לגמרי. בוועדת יצחק לוי הם הציגו שתי חלופות. זאת חלופה שהוועדה שישבה בכנסת הקודמת אימצה אותה, שיושב ראש הכנסת ייבחר לא יאוחר מהמועד שבו כונסה הכנסת לצורך כינון הממשלה.
אנה שניידר
¶
ברור שצריך לקבוע את המועד לבחירתו של היושב-ראש. אם אתם לא רוצים להחליט עכשיו מה יהיה המועד, אנחנו נסמן לעצמנו שזה סעיף שצריך ללבן אותו.
היו"ר רשף חן
¶
אנחנו נעשה שלב ביניים בין השלב הראשון לשלב השני. אלה דברים שברור לנו לגמרי שאנחנו חייבים להחליט עליהם כבר עכשיו. נעשה ישיבה מיוחדת כדי לדון בהם כבר עכשיו.
רוני בר-און
¶
אני מציע לא לדון בזה בוועדה המשנה, אלא במליאה, כי אם אתה דן בוועדת המשנה אתה מקיים דיון כפול. תבוא עם המלצה, וממילא במליאה כולם ירצו לדבר.
היו"ר רשף חן
¶
אני מקבל את הדברים. אנחנו פונים אל יושב-ראש ועדת הכנסת, כדי לקיים דיון במליאת הוועדה על כל הרשימה של הדברים שעליהם יהיו מחלוקות לגופם של דברים.
היו"ר רשף חן
¶
אנחנו מאשרים את הנוסח.
סעיף 6, תקופת הכהונה, מקביל לסעיף 3(א). אני מבין שהוא זהה לו לחלוטין.
ארבל אסטרחן
¶
נכון. אתם לא רוצים להיכנס לתוכן. בעבר אם סיעה רצתה להחליף חבר שלה, והחבר מסרב, השאלה היא איך אפשר להעביר אותו מתפקידו.
היו"ר רשף חן
¶
הסעיף הזה הוא לא באותה רמה כמו סעיף 4, תרשמי את זה כהערה.
האם יש משהו שמקביל לסעיף 3(ב)? כי זה ירד לגמרי.
היו"ר רשף חן
¶
זה נשאר כפי שהוא, כולל כל סעיפי המשנה.
סעיף 8 מקביל לסעיף 3(ב), וגם הוא ללא שינוי.
סעיף 9 מקביל לסעיף 3(ג), וגם הוא ללא שינוי.
ארבל אסטרחן
¶
הם כתבו סעיף חדש: "נוהל התפטרותו של יושב ראש הכנסת מכהונתו אינו מוסדר כיום לא בחוק יסוד: הכנסת ולא בתקנון הכנסת".
היו"ר רשף חן
¶
אין לזה פתרון וצריך לזה הכרעה מיידית. אני מציע שנקיים ישיבה מיוחדת של ועדת המשנה לדיון בדברים האלה, נזמן את חברי הוועדה ונאמר להם במה אנחנו מתכוונים לדון.
ארבל אסטרחן
¶
הורדנו את המלים "יעמיד את השאלות להצבעה ויקבע את תוצאותיה וכן התוצאות של כל בחירות המתקיימות בכנסת". זאת המלצה של ועדת יצחק לוי. הם כתבו שזה כלול בקביעה כי הוא ינהל את ישיבות הכנסת. בכל מקרה, גם זה לא ממצה, אז מספיק להגיד שהוא ינהל את ישיבות הכנסת.
היו"ר רשף חן
¶
אני לא מסכים אתך. יש פה קביעה שיש בה מהות מסוימת, שאם יש איזשהו ויכוח מה התוצאה, יושב-ראש הכנסת הוא הפונקציה שקובעת. את זה אי-אפשר להוריד, אם זה לא כתוב בשום מקום אחר.
היו"ר רשף חן
¶
אני לא רואה למה המלים "ויקבע את תוצאות ההצבעות" מיותרות. אני חושב שצריך להחזיר את המלים האלה.
רוני בר-און
¶
אי-אפשר לכתוב פה אינוונטר של כל מה שהיושב-ראש עושה. למה שקביעת תוצאות ההצבעה לא יופיע בסעיף 62?
ארבל אסטרחן
¶
בסעיף החדש שהם מציעים בוועדת יצחק לוי לעניין ההצבעות, בעמוד 55, לאחר שהם תיקנו את סעיף 63 הם מסבירים: "בהצבעה בהרמת יד, בהצבעה אלקטרונית" – ואחר כך (ג): "בגמר ההצבעה יודיע היושב-ראש את תוצאותיה ויכריז על ההצעה שנתקבלה".
היו"ר רשף חן
¶
נשאיר את הסעיף כמו שהוא, אבל כשנגיע לסעיף 63 נוודא שזה אכן ייכנס לשם.
סעיף 14, תפקידי סגני היושב ראש, מקביל לסעיף 6. יש פה כוכבית: "השווה סעיפים 29 ו-30 לחוק משכן הכנסת ורחבתו". מה זה בא להגיד?
ארבל אסטרחן
¶
סעיף 29 בחוק משכן הכנסת ורחבתו אומר: "בזמן ישיבות הכנסת, בהיעדר יושב ראש הכנסת, ימלא יושב ראש הישיבה את מקום יושב ראש הכנסת לעניין חוק זה". סעיף 30א: "יושב ראש הכנסת רשאי לאצול בכתב לסגן יושב ראש הכנסת את סמכויותיו". זה מזכיר שיש עוד הוראות בעניין הסגנים בחוק המשכן.
אנה שניידר
¶
אפשר להגיד: בכפוף לאמור בסעיפים 29 ו-30 בחוק משכן הכנסת. לדעתי לא צריך את זה, כי זה רק לפרשן שיידע שיש בעוד מקום הוראות לגבי סגן יושב ראש הכנסת שממלא תפקיד של יושב ראש הישיבה.
דוד לב
¶
בעניין סעיף 13, יש כוכבית בסעיף 5 שאומרת: "דעת הוועדה היא שאין זה רצוי שיושב ראש הכנסת בהיותו ממלא מקום הנשיא ינהל ישיבות הכנסת". זאת החלטת ועדת חוקה, חוק ומשפט.
דוד לב
¶
היו דברים מעולם, כאשר היה משהו טקסי או מיוחד או לא דיון רגיל – יושב-ראש הכנסת, למרות שהיה גם נשיא, ניהל את פתיחת הישיבה, וכשהגיעו לסדר היום הרגיל החליף אותו סגן יושב-ראש.
רוני בר-און
¶
סעיף 13(ב) יהיה: "בהיעדר נשיא המדינה ויושב ראש הכנסת ממלא את מקומו, לא ינהל יושב ראש הכנסת את ישיבות הכנסת, אלא אם החליטה ועדת הכנסת אחרת".
ארבל אסטרחן
¶
בסעיף 23 לחוק נשיא המדינה הנוסח הוא: "בכהונתו כנשיא המדינה בפועל או כממלא מקום נשיא המדינה, ימלא יושב ראש הכנסת את התפקידים המוטלים על הנשיא", זאת אומרת לא כל הזמן, רק כשהוא מכהן.
היו"ר רשף חן
¶
לכן הנוסח כאן צריך להיות: "בכהונתו כנשיא המדינה בפועל, כאמור בסעיף 23 לחוק נשיא המדינה, לא ינהל יושב ראש הכנסת את ישיבות הכנסת, אלא אם החליטה ועדת הכנסת אחרת".
היו"ר רשף חן
¶
בסעיף 14(ב) יש תוספת שלא מופיעה בסעיף 6 המקביל: "כן רשאי יושב ראש הכנסת לאצול בכתב לסגן יושב ראש הכנסת את סמכויותיו לפי סעיף 3(ב), 4, 6 ו-7 לחוק משכן הכנסת, אם דרך כלל ואם לעניין ואם לשעה".
ארבל אסטרחן
¶
זה מה שהיה בכוכבית, זה מפנה לאותו סעיף 30(א) בחוק המשכן. הם הסבירו את זה בוועדת יצחק לוי, כי התפקידים אותם רשאי היושב ראש למסור לאחד הסגנים הם רק אלו שנקבעו בתקנון, ואלו אותם הוא מוסמך להעביר לאחד הסגנים לפי חוק המשכן.
סעיף (ג) הוא חדש, והוא מביא את הוראות סעיף 29 לחוק המשכן.
סעיף (ד) זהה למה שהיה (ג) הקיים.
רוני בר-און
¶
האם "בהיעדר יושב ראש הכנסת" הכוונה היא מהמליאה או מהמשכן בכלל? יש סכנה שתתחיל פרשנות, כי נניח שמוחמד ברכה מנהל את הישיבה וריבלין יושב בלשכתו, למי יש הסמכויות לפי חוק משכן הכנסת?
ארבל אסטרחן
¶
כך זה גם כתוב בחוק המשכן: "בזמן ישיבות הכנסת, בהיעדר יושב ראש הכנסת, ימלא יושב ראש הישיבה..." העניין הוא שהסמכויות לפי החוק הזה הן לא רק סמכויות שהן בתוך המליאה, הן סמכויות שהן כלליות למשכן.
ארבל אסטרחן
¶
ועדת יצחק לוי מסבירים, שסעיף זה בא לקבוע כי יושב ראש הכנסת לא יוכל להיות יושב ראש ועדת הכנסת או ממלא מקום של יושב ראש ועדת הכנסת, כי מערערים בפניה על החלטות של הנשיאות.
היו"ר רשף חן
¶
אם זה נוהג, אפשר לראות את זה כעניין טכני.
סעיף 16, השתתפות בוועדות, מקביל לסעיף 8 המקורי.
ארבל אסטרחן
¶
סעיף 17 הוא חדש לגמרי. ועדת יצחק לוי המליצו על זה. הם כתבו שזה סעיף חדש הקובע חובת פרסום הודעה ברשויות.
ארבל אסטרחן
¶
צריך לפרסם הודעה על יציאת הנשיא מהמדינה. התקנון קובע שוועדת הכנסת מאשרת שינוי בהרכב הסיעתי או בשם של סיעה ומפרסמת ברשומות.
ארבל אסטרחן
¶
בסעיף 17(3) נאמר: "בחירת ושב ראש הכנסת בפועל או ממלא מקומו של יושב ראש הכנסת". ממלא מקום של יושב ראש הכנסת זה כל פעם שהוא יוצא לחו"ל. השאלה היא האם בכל פעם שהוא יוצא לחו"ל צריך לפרסם ברשומות.
היו"ר רשף חן
¶
סעיף 18 מקביל לסעיף 9 הקיים. בסעיף (א) יש תוספת: "באופן יחסי, ככל האפשר, לגודל הסיעות". האם זה על-פי נוהג?
ארבל אסטרחן
¶
זה דומה למה שהיה כתוב, אלא בשינוי ניסוח. ההבדל הוא שהיום מביאים בפני הכנסת הרכב שמי, ופה קבוע שהיא רק תחליט על ההרכב הסיעתי, כמה לכל סיעה, והיא לא מצביעה על ההרכב השמי. היום מצביעים על השמות.
רוני בר-און
¶
אני מציע שלא ייאמר "חברי הוועדות ייקבעו על ידי סיעותיהם" אלא "שמות חברי הוועדה", כדי להדגיש שעוסקים בשמות ולא בחברים. את החברים קובעת ועדת הכנסת, כמה לכל סיעה, ושמות חברי הוועדה ייקבעו על ידי הסיעות.
ארבל אסטרחן
¶
הכוכבית באה בעקבות רייסר, ששם רצו להחליף יושב ראש ועדת ולכן החליפו את כל הוועדה. זה מקרה מאוד חריג ויש לו התייחסות אחת.
ארבל אסטרחן
¶
זה מדבר רק על מצב שרוצים להחליף יושב ראש ועדה, והיום אין אופציה לעשות את זה. לכן אמרו לוועדת הכנסת שתבחר הרכב חדש לוועדת הכספים. ההרכב היה זהה, פרט לזה שרייסר לא היה בו.
היו"ר רשף חן
¶
אתם עושים פה שינוי, שנדמה לי שהוא מבטא נוהג. כרגע מה שכתוב הוא, שהכמות תיקבע לפי גודל הסיעה, אבל הכנסת בוחרת אותה. כלומר, הכנסת יכולה להחליט שהיא לא מסכימה לנציגים שקבעה סיעה מסוימת והיא מבקשת נציגים אחרים. זה על פי הנוסח. אבל אני מבין שעל פי הנוהג זה לא כך, זאת אומרת שמה שכתוב כאן מבטא את הנוהג.
היו"ר רשף חן
¶
כלומר, הנוהג הוא שמקבלים את מה שהסיעה אומרת. לכן הסעיף החדש שאתם מציעים מבטא את הנוהג, ולכן התיקון הוא בסדר. רוני הציע שייכתב ששמות חברי הוועדות ייקבעו על ידי הסיעות, וזה בסדר גמור.
ארבל אסטרחן
¶
יש לנו בחוק הכנסת: "הוועדה המסדרת תביא לאישור הכנסת הצעה בדבר הרכב הוועדות הקבועות". לא כתוב אם זה הרכב סיעתי או הרכב שמי.
היו"ר רשף חן
¶
אז הנוסח צריך להיות: "הצעה גם בדבר ההרכב וגם בדבר שמות החברים תובא על ידי הוועדה המסדרת".
ארבל אסטרחן
¶
אתה רוצה שהכל יובא לאישור הכנסת, או שההרכב יובא לאישור הכנסת והשמות יובאו לידיעת הכנסת?
דוד לב
¶
בפעם הראשונה מצביעים היום עם השמות, ולאחר מכן מוסרים הודעה על שינויים. מה שמוצע פה הוא שאת ההרכב מאשרים ועל השמות אפשר להודיע. זה נשמע הגיוני.
אנה שניידר
¶
מודיעים על שמות חברי הוועדות. הנוסח צריך להיות: "הודעה על שמות חברי הוועדות תימסר לכנסת על ידי יושב ראש ועדת הכנסת".