הצ"ח הרשויות המקומיות (מימון בחירות) (מס' 7)
5
ועדת הפנים ואיכות הסביבה
2.11.2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 517
מישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה
שהתקיימה ביום רביעי, ל' בתשרי התשס"ו (2 בנובמבר 2005) בשעה 9:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 02/11/2005
חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות) (הוראת שעה), התשס"ו-2005
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות) (תיקון מס' 7) התשס"ה – 2005.
מוזמנים
¶
עו"ד דלית דרור – משרד המשפטים
אילת פישמן – המפקח הארצי על הבחירות, משרד הפנים
פיני קבלו – מרכז השלטון המקומי
ערן פולק – משרד האוצר
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
אנחנו עוברים לנושא השני – הצעת חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות) (תיקון מס' 7) התשס"ה – 2005. התבקשנו לקדם את הצעת החוק של הרשויות המקומיות, לפי הצעת הממשלה. אני מבין שזה נוגע לנהרייה, ובגלל זה הדחיפות.
אילת פישמן
¶
הדחיפות היא כאילו בגלל נהרייה, אבל לאמיתו של דבר, יש לקונה בחוק בכל הנוגע לבחירות חדשות. בחירות חדשות הן בחירות שמתקיימות לאחר שהבחירות הקודמות נפסלו בהוראת בית משפט. זה יכול להיות לראש הרשות, זה יכול להיות למועצה, וזה יכול להיות גם וגם. חשוב להבהיר שמדובר אך ורק ביישוב שלם. זאת אומרת כאשר יש פסק דין, ובעקבותיו אני מקיימת בחירות חדשות בשלוש קלפיות, כמובן, זה לא מזכה בשקל. מדובר אך ורק בבחירות ביישוב שלם.
הבחירות החדשות האלה מתקיימות ברוב המקרים חודש-חודשיים-שלושה אחרי הבחירות הרגילות; אחרי הבחירות הכלליות של 2003 היו 4-5 יישובים כאלה. יש אפשרות, לפי חוק הבחירות לתקוף את תוצאות הבחירות שנה-שנתיים אחרי לא בדרך של ערעור רגיל, אלא בדרך של המרצת פתיחה, אם לעותר התגלו ראיות בשלב מאוחר יותר, והוא מצליח להוכיח - - - כפי שקרה בנהרייה. אנחנו עכשיו שנתיים אחרי הבחירות, אבל בית המשפט קבע שהבחירות בטלות ויש לערוך אותן שנית. במיוחד במקרה כזה, שהבחירות מתרחשות אחרי כל-כך הרבה זמן, ולמעשה מתרחשת מערכת בחירות שלמה מאפס, כדוגמת נהרייה. כמובן, למועמדים יש הוצאות- -
אילת פישביין
¶
נכון. גם ראש הרשות שייבחר יישב רק עד 2008 כשהמועצה תפוזר.
החוק שותק. אנחנו חושבים שברמת העיקרון כאשר מתנהלת מערכת בחירות שלמה מאפס יש מקום לתת מימון כמו שנותנים מימון לבחירות רגילות.
חמי דורון
¶
תכלית החוק ראויה ונכונה. צריך לתת מימון, והמימון צריך לבוא מקופת המדינה, כי אחרת המימון יהיה מכל מיני בעלי אינטרס, ואז אותו ראש רשות יהיה חייב לבעלי אינטרסים שעוזרים לו במימון. צריך להרחיב את החוק כך שלא יוכל לקבל תרומות, להבדיל מבחירות אחרות ששם אפשר לקבל תרומות – אמנם מוגבלות בסכום. בנושא של בחירות חדשות רק לרשות, ברגע שהמדינה מממנת אותם אסור שיגדילו לפחות את התרומות.
מירי פרנקל-שור
¶
החוק שעבר במרס היה גם הצעת חוק ממשלתית, חלק מזה היו הוראות שעה, וחלק היו תיקונים קבועים.
אילת פישביין
¶
בשורה האחרונה כל מועמד מקבל אחוז מהקופה, כאחוז מהקולות הכשרים שהוא קיבל, כאשר מועמד שינצח יקבל מינימום 60, והמועמד שקיבל פחות מ- 20% מהקולות לא מקבל בכלל. זאת הנוסחה שקבועה בחוק.
גדעון סער
¶
חבר הכנסת חמי דורון בקי בנושא. הוא גם חלק בזמנו ורצה נוסחה אחרת. אני אמרתי לו שגם אני וגם חבר הכנסת איתן כבל שהיה יושב ראש סיעת העבודה מוכנים ללמוד מלקחי מערכות הבחירות האלה. אינני נכנס לסוגייה הזאת, יש בה עמדה עקבית. כרגע יש מצב מסוים, שמערכת בחירות כבר מתקיימת- -
גדעון סער
¶
נוצר מצב שבית המשפט פסק פסק דין שיש בחירות, ואין מערכת כללים לנושא המימון. מה מצפים שיקרה? שתהיה מערכת בחירות ללא מימון? שאנשים יהיו עבריינים, ילכו לקבל כסף מגורמים בעלי עניין, מקבלנים ומגורמים כאלה? הבחירות הן בעוד חודש, ב- 2 בדצמבר- -
גדעון סער
¶
אני מציע להעביר את זה לתיקון. התיקון מכיל את אותן הוראות של התיקון הקודם שהתקבלו בכנסת. נחיל את זה, ונתקן את הנוסחאות אם צריך, אבל בינתיים זאת מערכת בחירות מוניציפלית אחת במקום לא גדול כל-כך.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
יש מועצה אחת שאני יודע עליה שנמצאת בבית המשפט המחוזי בנצרת, וכנראה שם יהיו בחירות חוזרות או בכל היישוב - -
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
אני י ודע שאתם בקיאים בדברים, אבל לפעמים אתם לא מעודכנים בדברים שקרו אתמול-שלשום. ביום חמישי שעבר היה דיון בבית המשפט המחוזי בבית זרזיר- -
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
המדינה יכולה להתנגד. השופט קובע, לא המדינה. אם בשבוע הבא יתקיים הדיון והשופט יחליט על בחירות חוזרות, זה יחול עליהם?
אילת פישביין
¶
אדוני, זה לא בחירות חוזרות, זה בחירות מיוחדות. החוק הזה לא חל עליהם, לגבי בחירות מיוחדות יש כבר חוק, זה משהו אחר.
חמי דורון
¶
אני מצטער, אבל לא זכרתי שהתיקון הקודם לגבי המימון הוא קבוע. עד כמה שאני זוכר זה היה רק הוראת שעה. דבר שני, הסכומים שם לא תוקנו באמת באשמתי כי הבטחתי שאשב עם שני המציעים כדי לתקן את זה, ופשוט פרח מזכרוני. אבל זה באמת דבר שצריך לתקן, כי מגיעים שם לסכומים בלתי סבירים ובלתי הגיוניים. אני שוב אומר – אני לא מתנגד להצעת החוק, אני חושב שהיא נכונה.
פיני קבלו
¶
אנחנו כמובן תומכים בכך. אי אפשר לקיים בחירות ללא כסף, אי אפשר לשלוח ראשי רשויות לאסוף תרומות, ולאחר מכן הם מתחילים להיכנס להסתבכויות. חובת המדינה לממן מערכת בחירות שהוכרעה כבחירות חוזרות בבית המשפט, ואני לא רואה בזה שום הבדל בין יתר מערכות הבחירות האחרות. לכן עמדת השלטון המקומי היא לתמוך בכך.
אהוד יתום
¶
אני מצטרף לדברי יושב ראש הקואליציה. צריך לפתור את הבעיה האקוטית של נהרייה, שעשויה להתחולל או-טו-טו, בעוד חודש וארבעה ימים. זה המבחן הראשון.
אילת פישביין
¶
היינו מרגישים יותר נוח אם הייתה הוראת תחילה שהייתה קובעת במפורש איך החוק הזה חל החל מ- 1 בדצמבר.
איילת עציון
¶
הצעת חוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות) (תיקון מס' 7), התשס"ה – 2005.
1. בחוק הרשויות המקומיות (מימון בחירות), התשנ"ג – 1993 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 1, אחרי ההגדרה "בחירות חוזרות" יבוא:
"בחירות חדשות" – בחירות לפי הוראות סעיפים 73(ג) ו- 73א(1) לחוק הבחירות, וכן בחירות לפי הוראות הסעיפים האמורים כפי שהוחלו בסעיף 7(ב) לחוק הבחירה הישירה;"
הוספת 2. אחרי סעיף 9 לחוק העיקרי יבוא:
סעיף 9א "מימון בחירות חדשות" 9א. על בחירות חדשות יחולו הוראות חוק זה בשינויים המחויבים;
היו הבחירות החדשות לראש רשות בלבד, יראו אותן לעניין חוק
זה כבחירות מיוחדות לראש רשות."
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
תודה רבה.
מי בעד ? מי נגד? מי נמנע? ההצעה אושרה פה אחד ללא מתנגדים וללא נמנעים. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:25