PAGE
1
ועדת החוקה, חוק ומשפט
31/10/2005
הכנסת השש-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 602
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, כ"ח בתשרי התשס"ו (31 באוקטובר 2005), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 31/10/2005
פרוטוקול
סדר היום
תקנות ההוצאה לפועל (אגרות, שכר והוצאות) (תיקון), התשס"ב-2002
(תיקון מס' 2), התשס"ה-2005
מוזמנים
¶
עו"ד לאה רקובר
הנהלת בתי המשפט
עו"ד אבישי פדהצור
הנהלת בתי המשפט
אריה כהן
הנהלת בתי המשפט
חגי אברהם
הנהלת בתי המשפט
עו"ד אריה אריאלי
יועץ משפטי, איגוד חברות הביטוח
עו"ד שמעון עירשי
איגוד חברות הביטוח
עו"ד יוסי הלוי
איגוד חברות הביטוח
נסים מזרחי
איגוד חברות הביטוח
עו"ד פרדי וידר
מנכ"ל איגוד הבנקים
עו"ד טל נד"ב
יועץ משפטי, איגוד הבנקים
עו"ד יוסף אריה
בנק הפועלים; איגוד הבנקים
יצחק בראון
בנק הפועלים; איגוד הבנקים
רפי רוס
בנק לאומי; איגוד הבנקים
סמדר אשור-גבאי
בנק המזרחי; איגוד הבנקים
עו"ד סורין גנות
לשכת עורכי הדין
עו"ד ליאור שפירא
לשכת עורכי הדין
קצרנית
¶
דקלה אברבנאל
תקנות ההוצאה לפועל (אגרות, שכר והוצאות) (תיקון), התשס"ב-2002
(תיקון מס' 2), התשס"ה-2005
היו"ר מיכאל איתן
¶
שלום לכולם, אני מבקש לפתוח את הישיבה. אחרי דיונים ארוכים אני מבין שהגענו להסכמה פה אחד שיהיה תשלום אחיד, אך לא הגענו להסכמה לגבי גובה התשלום. יש מישהו שמתנגד למה שאמרתי? אין.
פרדי וידר
¶
ודאי, אני חושב שכך אמרנו גם בשיחה עם הנהלת בתי המשפט וגם במסמך שהעברנו אליך. לא במקרה שנקבע, גם בחקיקה בזמנו, שיהיה תשלום דיפרנציאלי מאוד שונה, כי העבודה הכרוכה בביצוע הצו היא מאוד שונה, כמות העבודה מאוד שונה.
פרדי וידר
¶
כשנקבעו 2 ש"ח ו-25 ש"ח, זה אפילו לא משקף. כי בכל האומדנים שהבאנו, שמבוססים על עבודה מאוד יסודית, גם 25 ש"ח לא שיקפו את מלוא העלות שכרוכה בעבודה – זה דורש מעקב וניהול על פני זמן.
טל נד"ב
¶
המחשב קיים, וצריך תוכנות מיוחדות למעקב אחר הנושאים האלה. האנשים שעובדים על המחשב ויושבים מולו, גם הם עושים עבודה. העבודה, בחלקה הגדול, היא עבודה לא של מחשב: לאותו חשבון נכנסים שיקים – שהאדם משך או קיבל; נכנסים גם תשלומים – משכורות, ביטוח לאומי. אם זה סוחר, יש ספקים. נכנסת שורה שלמה של סכומים. הבנק צריך לראות על מה אפשר להטיל עיקול ועל מה לא. זה לא רק מחשב, זה האדם מול הנתונים. האדם מחליט. המחשב לא קובע אם הסכומים האלה כפופים למעקל קודם, או לזכויות הבנק, או לזכויות של צד שלישי אחר. המנהל בסניף הוא שמחליט.
טל נד"ב
¶
אני יכול לדבר רק על הבנקים. אני רוצה להזכיר, חבר הכנסת חן, מדובר במצב של שני אנשים נצים ביניהם. שמעון וראובן נצים. הבנק הוא צד שלישי.
טל נד"ב
¶
נכון. רצו לקבוע, אמרו: ניתן את התשלום לפחות לאותם גופים שנושאים במסה גדולה כל כך של צווי עיקול, כמו חברות ביטוח, בנקים, ביטוח לאומי. בהחלט צריכים לתת גם לך תשלום, אני מסכים בהחלט.
רפי רוס
¶
אני רוצה לומר דבר אחד. הנושא של עיקול בבנק, 80% מהטיפול של צו שפוגש חשבון זו עבודה ידנית. לגבי כל סכום שנכנס צריך לדעת אם זה פטור על-פי חוק או לא. הלקוח מושך שיק, צריך לדעת אם לכבד אותו או לא. הלקוח מבקש הלוואה – יש בירורים. הלקוח מחיל לברר, צריך לברר מה המצב שלו, צריך להוציא את כל המצב שלו ולהתחיל לעקוב אחרי החשבון – בהוצאה לפועל זה שלושה חודשים. לגבי כל פעולה בחשבון הזה פקיד צריך להחליט מה הוא עושה: הוא לוקח את הכסף, סוגר בצד ומעקל? אחר כך מגיעה דרישה, אם מגיעה. האם אפשר לשלם, למי אפשר לשלם? כל הפעולות האלה הן פעולות ידניות. המחשב רק מתריע לפקיד על כך שהיתה פעולה בחשבון וצו העיקול, כל הפרטים שלו, מופיעים במחשב. כל השאר הוא עבודה ידנית.
היו"ר מיכאל איתן
¶
רק עוד רגע, רציתי לסכם את הטענות של הבנקים. גם אתם מכירים בתשלום אחיד, אתם רק אומרים שאם זה יהיה תשלום גבוה זה יהיה בסדר. אין לכם התנגדות. אם נחליט שהכול יעלה 25 ש"ח, אתם תתנגדו לזה?
פרדי וידר
¶
כן, אני יכול לדבר בשמי, אישית אני חושב שכל פעילות צריכה להיעשות בצורה נכונה מבחינה כלכלית.
פרדי וידר
¶
יש דברים שלהגיד אותם נדרש יותר זמן מלעשות אותם. נבהלים כל כך כי תיאור התהליך לוקח חצי יום.
היו"ר מיכאל איתן
¶
שמעת את הסיפור. האדם בא, מפקיד כסף, עושים לו חשבון, שולחים לו את השיקים לחשבון – מה זה?
מה זה "יעילות כלכלית"? טוב, עו"ד גנות, תמשיך. אני מקבל, אתם לא מסכימים שיהיה אחיד.
סורין גנות
¶
מובן שהדבר הכי נכון מבחינה חשבונאית הוא שיהיה פיצול. אבל ישבנו עם הנהלת בתי המשפט, הבנו שיש בעיה. בתוך עמנו אנו יושבים, והבנו. בעניין הזה אנחנו מייצגים את החייבים ולא את עורכי הדין, כי עורכי הדין מקבלים החזר מלא. מי שצריך לשאת בזה הם החייבים.
אני מחזיק ביד את סקירת פעילות ההוצאה לפועל.
רשף חן
¶
אגב, גם הבנק יכול לחייב את החשבון. אפשר לקבוע שהבנק יחייב את החשבון ב-100 ש"ח. זה הכי הגיוני.
לאה רקובר
¶
זאת הדרך הטובה ביותר. הסכומים מועברים אל מערכת בתי המשפט, והיא מבצעת הרבה פעולות ומשלמת לבנקים, שהם הצדדים השלישיים, את הסכומים שהיא קיבלה מהזוכים. הכי הגיוני היה שהזוכים ישלמו ישירות לבנק.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא, זה לא הוגן, אלו בעיות של הזוכה. הוא הולך לגבות חוב, הוא משקיע בגביית החוב. מה אתה רוצה מהבנק? למה לחייב את הבנק?
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא, האדם מוציא אוטומטית. אולי הוא בכלל ברח מהארץ? אז יחייבו? אם הוא חייב שני מיליון, יוסיפו עוד 8 ש"ח?
רשף חן
¶
אם ייקבע שכל מחזיק נכס יקבל תשלום מההוצאה לפועל עבור טרחתו, אני יכול לחיות עם זה. אני לא מבין למה הבנקים צריכים לקבל הטבה לעומת שאר הציבור במדינה. כמה הם הרוויחו? מיליארד ש"ח? שירוויחו קצת פחות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מה זה משנה כמה הם הרוויחו? אתה משתתף אתם ברווחים? ואם היו מפסידים, היית נותן להם כסף?
היו"ר מיכאל איתן
¶
את זה אני רוצה לברר. הסיכוי שעיקול יגיע לחנות ירקות ברח' דיזנגוף הוא אחד למיליון, אבל בבנק זה יום-יומי, זה המקום שבו כל אחד הולך לחפש את הכסף. שם יש הכי הרבה עיקולים. אי-אפשר להטיל עליהם את העבודה הזאת. זה ההיגיון.
רשף חן
¶
זה נכון לגבי חיפוש מחשב והחזרת תשובה אם יש חשבון או אין חשבון. עד שם אתה צודק, תמיד ילכו קודם כול לבנקים. שם העלות שואפת לאפס. אחר כך, כשכבר נמצא חשבון, הוא לא שונה. זה שיש לבנק הרבה חשבונות כאלה, יופי, שישמח. הוא צריך לקבל פיצוי על זה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אבל אף אחד לא בא לשם. אוטומטית כולם באים לבנקים. משם מתחילים. יש עליהם עומס גדול.
רשף חן
¶
על זה הסכמנו. זה החיפוש הראשון, ומייד נברר כמה הוא עולה. להערכתי אפס. אבל אחרי שהחשבון נמצא, אם יש לבעל חנות הירקות חשבון או לבנק יש חשבון, מה ההבדל?
פרדי וידר
¶
יש לי הערה לעניין הזה. החוק לא קובע את הבנקים, הוא קובע צדדים שלישיים, הוא מגדיר אותם. הוא קובע תנאים. לא הבנקים קבעו זאת.
סורין גנות
¶
בואו נדבר על נתונים יבשים, והפעם אני מסודר, באתי עם דיווח הנהלת בתי המשפט לעניין ההוצאה לפועל לשנת 2004. זה הבסיס.
קודם כול, מתוך 100% עיקולים, מהפלח של העיקולים, 90% הם תשובה שלילית או שלא ענו. רק 10% הם תשובה חיובית. יש כאן גרפים, מי שמניד בראש מוזמן להסתכל וללמוד את החומר.
מתוך 10% תשובה חיובית, בקרוב ל-80% מהמקרים אין יתרת זכות. כלומר, מה-10% שענו, רק 2% הם המקרים של "הו-הא", של "אנחנו חייבים לנהל כל הזמן". הרי בתוך עמך אתה יושב, אנחנו מתדיינים כבר הרבה בעניין, אתה כבר מבין בזה. אותם 2% מקרים שבהם כן תפסו כסף, ירוצו בעניינם 90 יום? הרי אחרי שהאדם קיבל עיקול פעם אחת, הוא יהיה מטומטם ויכניס כסף במשך 88 יום, יומיים אחרי שקיבל הודעה? יש ניהול של 90 יום?
סורין גנות
¶
הוא יפסיק לקבל, תאמין לי. אבל מבחינה סטטיסטית, יש יתרת זכות של 2%. כשחשבון נמצא במינוס, לא מחייבים אותו בעמלת שורה? בוודאי. העמלות מפסיקות כשהוא נמצא במינוס? הבנק מוותר על זה? יכול להיות שאם הבנק ייאלץ למחוק, הוא יימחק גם את זה. אבל, אגב, כשמגיע עיקול, חוץ מהאגרה, מחייבים גם בעמלת שורה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
תודה. אני לא מוכן כרגע, הכול שרירותי, אני לא אצא מזה. ראשית, גם אם אקיים דיון 200 שנה לא נגיע להסכמה. שנית, אני לא אהיה יותר חכם. חשבתי שיזרקו מספר ומה שיהיה יהיה, לא אגיע לחקר האמת לעולם.
סורין גנות
¶
משפט אחרון: על-פי הסטטיסטיקה – ויאשרו את הנתונים עו"ד רקובר וגם מר אריה כהן, מנהל אגף ההוצאה לפועל – לפי המצב הקיים של 2 ש"ח ו-25 ש"ח, לפי כמות העיקולים הכוללת – לא סטטיסטית – שהיתה בשנת 2004, הממוצע יצא 4.3 ש"ח לעיקול. עובדתית.
פרדי וידר
¶
אני חייב להתייחס לזה: אני לא יודע על כל הנתונים שאוספים בהוצאה לפועל, יש הרבה מאוד גופים שאני לא יודע לגביהם. בבנקים זה נבדק, לגבי חמשת הבנקים הגדולים במערכת בלבד, אני מודה. לגבי חודשים ינואר-יוני 2005, שיעור הצווים שפגשו חשבון במערכת הזאת הוא כ-30%.
פרדי וידר
¶
את לא צודקת. בכל הכבוד, סליחה על הגסות, אבטא את זה בצורה עדינה: זה מאוד לא מדויק, זאת אותה כמות עבודה אם יש כסף בחשבון או אם אין כסף בחשבון.
היו"ר מיכאל איתן
¶
רבותי, אני רוצה לדבר דקה אחת על הוצאות הגבייה. כשאדם רוצה לבצע את העיקול אצלכם, הוא צריך לשלם את האגרה עבור החשבונות: מספר החשבונות כפול הסכום שנקבע, בהנחה שזה סכום אחיד. הוא משלם את זה לכם, ואתם מפצלים את זה בין הבנקים. זה מה שעובד כרגע.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני רוצה שזה ימשיך כך, אבל אני רוצה שאתם תקבלו עמלה מסוימת מהסכום, על מנת שזה יכסה את ההוצאות.
רשף חן
¶
לא מספיק קשה לגבות כסף במדינה? צריך להוסיף קשיים? יש כזאת כמות של חובות, כל כך מסובך לגבות, למה אנחנו להקשות את החיים? האדם המסכן, חייבים לו כסף.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אז שיעלו את האגרה של ההוצאה לפועל. אבל אם אדם בא להוצאה לפועל והוא רוצה לעשות סריקה?
רשף חן
¶
הוא משלם אגרה לפתיחת התיק, בשביל מה? כמה עולה לפתוח תיק? תאמין לי שזה לא קרוב לאגרה. הוא משלם 1%.
רשף חן
¶
זה בכלל לא קשור לעבודה. לפתוח תיק לא עולה הרבה כסף, אבל משלמים המון, כי זה תשלום גלובלי. אתה רוצה להעביר את זה לשיטה אחרת, תשלום לפי עבודה? בסדר, אבל אז גם פתיחת הדין תידון.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני אומר דבר פשוט: אמרת קודם "בשם הכלליות". בשם הכלליות, אדם רוצה להטיל עיקול בחנות הירקות. מה הוא עושה?
סורין גנות
¶
נניח שהוא שמע מהשכן שהאדם שם. הוא נותן תצהיר, אומר שהוא יודע מיהו המוכר והוא רוצה לעקל אצלו כסף. זה לא עולה לו כלום.
סורין גנות
¶
אנחנו חוזרים למסקנות יסוד: כשפותחים תיק משלמים 1%, ולא משנה אם זה תיק של מיליון ש"ח או 2 ש"ח. העבודה היא אותה עבודה, אבל על מיליון ש"ח משלמים אגרה של 10,000 ש"ח ובתיק קטן משלמים את המינימום, 180 ש"ח. בין שמדובר באגרות של 180 ש"ח ובין שמדובר באגרות של 180,000 ש"ח, הטיפול הוא אותו טיפול.
לדעתי לא צריך לפתוח את העניין הזה כרגע. הנהלת בתי המשפט גם לא חלמה בחלום הכי ורוד שלה שתיתן לה כאן אגרה.
לאה רקובר
¶
בנושא האגרות אני רוצה לומר: כאשר נגבית אגרה, אומנם היא אמורה לשקף את עלות ההליך, אך היא אינה אגרה מיועדת, היא מגיעה לאוצר. מערכת ההוצאה לפועל מתוקצבת בנפרד.
לאה רקובר
¶
אם תבדקו עלויות לעומת אגרות, עלות ההוצאה לפועל גבוהה מסכומי האגרות שנכנסים. המערכת מבצעת הרבה יותר פעולות לעומת המימון שהיא מקבלת בעדו.
סורין גנות
¶
יכול להיות, אבל כל עוד זאת השיטה אי-אפשר לקחת דווקא את הנושא הזה ולהחליט שכאן צריכים להיות ליניאריים ולא גלובליים.
לאה רקובר
¶
העניין הוא שצריך לנהל מערכת כספית עצומה. ניהול של מערכת כזאת בעייתי. יותר הגיוני לעבוד אחרת.
רשף חן
¶
אבל צריך להחליט: או שעובדים בקבלנות או שעובדים לפי פעולה. אי-אפשר לערבב בין סוגי הגבייה, גם לקחת אגרה וגם לגבות עוד.
לאה רקובר
¶
אסביר: יש עלות של פתיחת התיק, שהיום היא 1%, זאת האגרה. נוסף על כך, בהנחה ש-1% משקף את העלות של הפתיחה ושל הפעילות הראשונה, עדיין יש ביצוע פעולות. למשל, ביצוע מאסר זו אגרה שמגיעה למשטרה.
רשף חן
¶
נכון, ההוצאה לפועל לא מקבלת בגין זה. זאת הנקודה. כאן מבקשים שההוצאה לפועל, העובדים שלה, שכבר מקבלים מתוך האגרה, יקבלו עוד. ודאי שאם ההוצאה לפועל צריכה לשלם לצד שלישי, גובים את הכסף.
היו"ר מיכאל איתן
¶
ההוצאה לפועל יכולה להחליט שהיא לא רוצה להיות מתווך. אם אדם רוצה פעולת סריקה, אם הוא רוצה לבדוק אם יש כסף בחנות הירקות,
היו"ר מיכאל איתן
¶
היא נותנת שירות כזה. היא נותנת לי אפשרות לדעת אם בחנות הירקות יש כסף לעיקול או לא?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מבין כך: כשיש אצל גורם שלישי רכוש מסוים, אתה טוען שזה לא אותו דבר כמו שהוא הולך אל החייב ועושה עיקול אצלו. כאשר הוא עושה עיקול אצל החייב יש דין מסוים.
סורין גנות
¶
לא אצל החייב, אלא רישום מיטלטלים. אם החייב בעל חברה, ואתה מעקל את המשכורת של החייב בחברה של החייב – גם זה חינם. אם שולחים כדי שיעשו רישום מיטלטלים בלבד, זה עולה כסף.
סורין גנות
¶
אם אני עושה לבד, זה לא עולה לי כסף. אם אני רוצה לשלוח פקיד, כן. יש הסכם כזה, לנו זה טוב, הם עושים עבודה טובה, והם מקבלים השלמת הכנסה. זה משהו היסטורי, מנדטורי. אתה פותח תיבות פנדורה, עדיף לא להיכנס לזה. רק על זה אפשר לדבר שבוע.
קרן וינשל
¶
עדיין יש עניינים מהותיים שאני רוצה לברר. ראשית, וזאת בעיה שהעלו באיגוד הבנקים: נקבע שאם לא מקבלים תשובה 20 יום אחרי ששולחים את העיקול, צריך להחזיר את הכסף לזוכה. הבנקים שואלים, בצדק, איך הם ידעו למי החזיר את הכסף? הם יחזירו לכם את הכסף, ואתם תחזירו אותו לזוכים, או כמו בנוסח קודם?
אני מבהירה שאם 20 יום אחרי המשלוח הצד השלישי לא נותן להם שום תשובה, הם רוצים את הכסף שנתנו לו בחזרה.
לאה רקובר
¶
לפי התקנות חייבים לתת תשובה כלשהי, חיובית או שלילית. במציאות נוצרים מצבים, בייחוד אצל חברות הביטוח, שהם לא משיבים כלל, לא תשובה חיובית ולא תשובה שלילית. ואז הכסף הזה, גם אם זה 7 ש"ח – צריך להחזיר אותו. אנחנו קובעים: החברה תחזיר לזוכה אם קיבלה תשלום ולא החזירה שום תשובה.
קרן וינשל
¶
איך היא תדע למי להחזיר? היא צריכה להחזיר לכם, ואתם צריכים להחזיר לזוכה. מה שכתוב בתקנות לא הגיוני, כי ביטלנו את התשלום הדיפרנציאלי. בעבר עוד איכשהו ידעו.
קרן וינשל
¶
בהוראת השעה היום כתוב: "... לא תזדקק לשכת ההוצאה לפועל לבקשות עיקול אצל צד שלישי מוכר, אלא לאחר שמבקש העיקול שילם ללשכת ההוצאה לפועל את התשלום כאמור בתקנה זו". אתם מוותרים על כל זה?
קרן וינשל
¶
לא, תשלום אחיד, 7 ש"ח. היום אנחנו בהוראת מעבר. השאלה היא מה קורה עם נוסח 5(ב) שבהוראת המעבר כיום.
לאה רקובר
¶
אני קוראת את הסעיף, זה יכול להישאר. "לשכת ההוצאה לפועל לא תזדקק לבקשת לעיקול אצל צד שלישי מוכר, אלא לאחר שהמבקש שיגר ללשכת ההוצאה לפועל את התשלום, כאמור בתקנה זו". זה יישאר.
קריאה
¶
התשלום היום הוא מיידי, וכך גם יהיה בעתיד, לא מתנים את העברת הכסף במסירת התשובה. כמו שאמר חבר הכנסת רשף חן, אתה מקבל את הכסף בזמן,
ליאור שפירא
¶
היום זה המצב. היום אני משלם ולא מקבל תמורה. גם אם אתם לא נותנים תשובה, אתם עדיין מחייבים אותי.
לאה רקובר
¶
צריך להחזיר את הכסף למי ששילם. ביקשנו לכתוב במפורש בתקנות שאם הצד השלישי לא נתן תשובה, הוא יהיה אחראי להחזיר את הכסף בתוך 20 יום. עו"ד וינשל שאלה אותנו שאלה צודקת: ההנחה היא שהצד השלישי פועל בתום לב. אם קרתה תקלה והוא לא קיבל את ההודעה, איך הוא ידע להחזיר את הכסף?
אבישי פדהצור
¶
אבל אם לא קיבל את צו העיקול ולכן לא העביר את הכסף תוך 20 יום, הוא לא חייב להחזיר. משום שהוא לא קיבל את צו העיקול הוא לא צריך להחזיר את הכסף, הימים נמנים מיום הוצאת צו העיקול.
שמעון עירשי
¶
כלומר, בכל מקרה אין פעולת עיקול בידי צד שלישי אלא אם יש הרשאה לחיוב חשבון? אתם מוכנים לזה?
ליאור שפירא
¶
זה פותר גם את הבעיה של הנהלת בתי המשפט. לכל עורכי הדין שעושים עיקולים, וזה הרוב המכריע, נותנים הארכה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הוא לא קיבל. מי ששילם לא קיבל תמורה. הוא יהיה זכאי לקבל את הכסף. איך ידע הצד השלישי על כך? שיבואו אליו וייקחו ממנו.
לאה רקובר
¶
זה מה שהצענו. עו"ד וינשל שאלה משהו אחר. אנחנו קובעים על הצד השלישי, אבל בהחלט יכולים להיות מקרים שבהם הצד השלישי בכלל לא ידע שהוא חייב להחזיר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתה מעוניין בתוצאה? אני שואל אותך. אני רוצה להבין. אתה מעוניין בתוצאה שעל-פיה מי שלא השיב, יבקשו ממנו את הכסף והוא יחזיר?
אריה כהן
¶
אני רוצה להסביר לך משהו שתבין. היום מעבירים לנו סכום של 7 ש"ח לפי כמות העיקולים. אנחנו לא יודעים ממי זה ולמה. אנחנו יודעים שקיבלנו אלף עיקולים, כלומר 7X1,000. אם נידרש להחזיר, לפי מה שבתקנה, הם יצטרכו לשנות את המערכות, כי יצטרכו להוסיף מספר חשבון בנק זכאי, שנדע לאן להעביר את הכסף.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה מסבך עניינים. השאלה שלי פשוטה. בא אדם, הגיש בקשה, לא קיבל תשובה, הוא מבקש את הכסף בחזרה. למה ממציאים המצאות חדשות. מה אתם רוצים?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא הולך לשם. לי יש בעיה עם זה, בגלל האנשים שאין להם חשבון או אין להם חשבון, אני לא יודע מה מצבם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
למה אני צריך את כל זה? קופה, הפקדה, שלושה פקידים – למה לי? אדם מגיש בקשה משלם אגרה, משלם תשלום. אם הוא לא קיבל שירות, שילך לקחת את הכסף בחזרה.
ליאור שפירא
¶
נכון, זה הפתרון לאחוז הקטן של האנשים. אני מדבר על הרוב, על 99.9% מהאוכלוסייה. הם ייתנו הרשאה לחיוב חשבון בנק, ואם הם נתנו תשובה חיובית, יחויב הסכום.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא מאמין שיש אחוז גבוה של מקרים כאלה, וגם אם כן, אני לא רוצה לבנות מנגנון הפוך. באינטואיציה אני אומר. אנשים יחכו עד קבלת תשובה. כדי שהם יקבלו את התשובה, בגלל אחוז קטן יוצרים בלגן במיליונים של בקשות אחרות, שעוברות חלק. למה?
סורין גנות
¶
את המיליון הזה בכלל לא מחייבים, אתה חוסך בלגן. מחייבים את החשבון רק אחר כך. ב-99% מהמקרים יחייבו את החשבון אחר כך. מה הבעיה? אתה הולך הפוך.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא יודע למי יש ולמי אין. מה זה משנה מתי נותנים? אדם שילם, אותי לא מעניין אם יש חשבון או לא. אדם ביקש תשלום עבור שירות. אמרו לו: תנו כסף, כדי ללכת לברר.
ליאור שפירא
¶
בלי לדעת את התשובה? אתה משלם חשבון חשמל מראש? אנחנו משלמים תמורת מה שאנחנו מקבלים. מה הבעיה?
סורין גנות
¶
רק רגע, רק שיהיה ברור, לפרוטוקול, כי הוא ישמש בסיס לכל מיני הליכים עתידיים: כמו שאמרתי בהתחלה, היות שלפי הסטטיסטיקה של הנהלת בתי המשפט הסכום הוא 4.3 ש"ח, 7 ש"ח הם מבחינתנו 60%-70% יותר. זו פגיעה חמורה ואנושה בחייבים, לא מוצדקת. לדעתי זה רווח לצד השלישי, שמופלה לטובה, הוא מועדף. אני מדבר על הצד השלישי בכלל, לאו דווקא בנקים, בכלל. הצד השלישי הזה מופלה לעומת האחרים, לרבות משרדי משמלה, לרבות מכס, לרבות מע"מ, לרבות מס הכנסה. הם מקבלים מיליוני עיקולים כאלה. לרבות בנק ישראל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
שמעתי את עמדתכם. אני חוזר לאותם מקרים שלא היתה בהם תשובה. זה מה שנשאר לנו לגמור. אני מבקש שייקבע שבמקרים שבהם אדם לא קיבל תשובה הוא יקבל את כספו בחזרה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
וזה יתבצע בצורה פשוטה. אתם אמורים להיות מי שמקבלים את הכסף, וגם מי שמחזירים. זה הכול. אז יהיו כמה מקרים. כמה מקרים כאלה יכולים להיות?
לאה רקובר
¶
אני לא בונה על זה שלא יבקשו את הכסף. אם יש כסף שעומד לזכותו של אדם, אני אמורה להעביר אותו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
את לא אחראית כלפיו, אסור שתהיי אחראית כלפיו. אסור לך להיות אחראית כלפיו. את רק מתווכת כאן. הוא ביקש שירות מהבנק, לא מכם,
סורין גנות
¶
לא נכון, ביקשתי שירות מהמדינה. אני משלם הון עתק, מאות מיליוני שקלים, ואתם לא נותנים לנו כלום.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אז תובענה ייצוגית לא תהיה נגדך. יש כאן שאלה עקרונית: מה אנחנו עושים? יש פה עסקה בין מי למי? בא אדם, הוא פונה ומבקש סריקה של החשבונות. ממי הוא מבקש את זה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
הוא מבקש שירות מסוים. הפקיד שפוגש אותו בלשכת ההוצאה לפועל אומר שהוא צריך לשלם תשלום עבור זה. למי הוא משלם?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם נוצר חוזה, עסקה ביניהם, שעל-פיה יש התקשרות להספקת שירות מסוים בין הפונה לבין ההוצאה לפועל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
צריך לברר מה עשינו פה, כי אני לא הבנתי את זה כך. כל הזמן הבנתי שבא האדם, אומר שהוא רוצה לעשות עסקה עם הבנק, וההוצאה לפועל אומרת לו,
היו"ר מיכאל איתן
¶
ההוצאה לפועל אומרת: אנחנו נותנים שירות לציבור, אנחנו מין מתווכים. במקום שאתה תלך לסניף בנק, אנחנו נותנים שירות במסגרת האגרה: אתה מזמין אצלנו ביצוע סריקה, אנחנו גובים את התשלום ממך, אין לנו אחריות לשום דבר, לא לטיב השירות, לא לביצוע – אנחנו לא אחראים כלפיך בכלום. אנחנו אחראים רק בדבר אחד: לקחנו את הכסף, נעביר אותו באמונה לבנק, עם הבקשה. אם הבנק לא החזיר, זאת בעיה ביניכם. אנחנו נהיה המתווכחים בינך לבין הבנק. הבנק לא החזיר, אנחנו נעשה לך שירות: נלך לבנק, ונגיד לבנק: העברנו אליך כסף, לא השבת תשובה, תחזיר לאדם את הכסף. אם הבנק החזיר, נחזיר לך. אבל העסקה נשארה בינך לבין הבנק.
יוסי הלוי
¶
אבל השירות הזה – הבנק או חברת הביטוח אסור היה להם לתת אותו, בגלל חוק הגנת הפרטיות. חייב להיות צו של ראש ההוצאה לפועל. אני לא יכול לעשות עסקה כזאת, כחברת ביטוח.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם אתם לא מקבלים את הקונסטרוקציה הזאת, זה עלול להסתבך. יש עסקה ראשונה: בא אדם להוצאה לפועל, ושם אומרים לו: אנחנו מולך, נבצע עבורך את השירות, אנחנו אחראים לשירות, אתה תקבל את מה שאתה מבקש. סוגרים אתו עסקה, וההוצאה לפועל גם עושה עסקה עם הבנק. היא הולכת אליו, ואומרת: יש שירות מסוים שהתחייבתי לבצע עבור פלוני, אתה תבצע אותו עבורי, אני מתקשרת אתך, אשלם לך כסף, ותבצע אותו עבורי.
אלו שני סיפורים נפרדים. אני לא מבין מה קורה שם, אבל אם אנחנו בונים את הקונסטרוקציה השנייה, יש יותר בלגן.
טל נד"ב
¶
קח דוגמה פשוטה יותר: הפעולה היא פעולה שלטונית. אנחנו לא שולחים את האדם שיוציא לבד את הרכוש מהבית של האדם האחר, הוא עושה זאת באמצעות לשכת ההוצאה לפועל.
טל נד"ב
¶
בפועל לשכת ההוצאה לפועל מפעילה את זה. אבל הגענו לפינה שולית. הרי אם לא משיבים, הבעיה היא לא 7 ש"ח שצריך לקבל בחזרה. אם הם לא השיבו, אולי ברחו כספים? הסכום הזה, זה שטויות. אם הבנק לא השיב, אולי הם לא ביצעו את צו העיקול? לזה החוק נותן פתרון, למשל שאפשר לקרוא לבנק או לחברת הביטוח לחקירה, וזה מבוצע בפועל.
טל נד"ב
¶
כדי להחזיר את זה, אני צריך להעביר כסף להוצאה לפועל ומשם זה מגיע לאדם. אם הם מוכנים לקבל את זה על עצמם, אין בעיה. אם לא, לרדת מהסעיף.
קרן וינשל
¶
אני קוראת את הנוסח, שהוא קצת שונה מהנוסח שלכם, זאת הגרסה המעודכנת ביותר שנתנה לי עו"ד רקובר.
"בתוקף סמכותי לפי סעיפים 49א ו-88 לחוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז-1967 (להלן החוק), בסעיף 108 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984, ובאישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, אני מתקינה תקנות אלו:
תיקון תקנה 4א: בתקנה 4א לתקנות ההוצאה לפועל (אגרות, שכר והוצאות), התשכ"ח-1968 –
(א) בתקנת משנה (ד) המילים 'אם נמצאו נכסים של החייב בידי הצד השלישי המוכר או כאמור בפרט ב(8) בתוספת אם לא נמצאו נכסים של החייב בידי הצד השלישי המוכר' יימחקו".
אין תשלום דיפרנציאלי. אני חושבת שזו טעות. צריך גם למחוק את ההגדרה.
קרן וינשל
¶
צודקים. הנוסח יצולם. בינתיים אגיד מה יהיה בסעיף קטן (ב). זה כמו שיש לכם עכשיו, אבל במקום: "יחזיר הצד השלישי את התשלום לזוכה" יהיה "יחזיר הצד השלישי את התשלום ללשכת ההוצאה לפועל",
קרן וינשל
¶
אז זה יהיה כפי שהציע חבר הכנסת חן: "יחזיר הצד השלישי את התשלום לזוכה באמצעות הלשכה להוצאה לפועל".
רשף חן
¶
זה תשלום ישיר, שהיא צינור. זה צינור. אשאל אתכם שאלה. נניח שהבנק מתרשל, ולא רושם את העיקול, ואז לי, הזוכה, נגרם נזק. יש לי מעמד אישי נגדו? בטח. זה לא הם שיתבעו, אלא אני. אתם הבנקים מבצעים שירות עבור הזוכה.
רשף חן
¶
הם לא נותנים שירות להוצאה לפועל. זה כמו להגיד שכששופט פוסק בין שני צדדים אין יחס ביניהם, כי שניהם מתייחסים לשופט. ההוצאה לפועל זה שירות של המדינה בין שני אזרחים. גם הצד השלישי.
קרן וינשל
¶
מה משתי האפשרויות נבחר? "לזוכה באמצעות לשכת ההוצאה לפועל", או "ללשכה להוצאה לפועל והיא תעביר...".
שמעון עירשי
¶
שתי הערות. ראשית, צריך לכתוב "חלפו 20 ימים מיום קבלת" – העיקרון המשפטי הוא קבלה, לא משלוח.
אבישי פדהצור
¶
אני חוזר בי: 20 יום מיום משלוח הצו. מאחר שמדובר בהמצאה ממוכנת, שיש לגביה חזקה של קבלה בתוך שלושה ימים, אנחנו מונים כדלקמן: יום משלוח פלוס חזקת קבלה של שלושה ימים – הגענו ליום הרביעי. על זה מוסיפים 14 יום, מה שיש לצד ג' להשיב – מגיעים ל-18-19 ימים. לקחנו גם זמן פציעות של יום אחד. לכן זה 20 יום מיום משלוח צו העיקול.
שמעון עירשי
¶
עוד הערה. בהמשך המשפט, במקום "לו", אני מציע לכתוב "לצו". אני צריך לענות על הצו, זאת החובה שלי.
קרן וינשל
¶
"חלפו 20 ימים מיום משלוח צו העיקול לצד השלישי המוכר והוא לא השיב לצו". בסדר.
הסעיף הבא יהיה סעיף (ב) שיש היום, שהקראתי.
יוסף אריה
¶
בהוראת המעבר הקיימת היום נאמר שהתשלום האחיד משולם הוא בין שנמצאו יחסים ובין שלא נמצאו יחסים. כאן יש שינוי לעומת הוראת המעבר, המילים "אם לא נמצאו נכסים" נמחקות. כלומר, זה לא תואם את המצב הנוכחי.
שמעון עירשי
¶
ברור שצריך לכתוב את מה שמופיע היום בהוראה הזמנית, שהתשלום אחיד בין כך ובין כך. זה מה שסוכם.
קרן וינשל
¶
במקום כל סעיף (ד) יהיה כתוב: "שיעור התשלום לצד שלישי מוכר יהיה כאמור בפריט ב(7), בין שנמצאו נכסים של החייב בידי הצד השלישי המוכר ובין אם לאו". אין לי בעיה. אחרי כן יבוא "חלפו 20 ימים", ואחרי זה יבוא מה שנמצא היום בהוראת שעה: "לשכת ההוצאה לפועל לא תזדקק לבקשת עיקול אצל צד שלישי מוכר, אלא לאחר שמבקש העיקול שילם ללשכת ההוצאה לפועל את התשלום כאמור בתקנה זו; את התשלום כאמור תעביר לשכת ההוצאה לפועל לצד שלישי המוכר במועד שתמציא לו את צו העיקול, או במועד אחר שהורה עליו מנהל בתי המשפט, לא יאוחר מ-14 ימים מיום המצאת צו העיקול כאמור". באמצעות מרכז סליקה בנקאי או באמצעות מרכז סליקה של חברות הביטוח.
אריה כהן
¶
קודם רצית להטיל סכום – ואגב כבר דובר על זה בזמנו: דובר על 1 ש"ח להוצאה לפועל, על כל ההוצאות. עכשיו אתם אומרים: ההוצאה לפועל תקלוט, תעשה את כל העבודה, ואחר כך תפתח מנגנון של החזר, אני לא יודע מה המשמעות של זה. אני מדבר על התשלום של 7 ש"ח שצריך יהיה להחזיר.
רשף חן
¶
אם לא כתוב כך, חייבים לפתח מנגנון אוטומטי שבודק ומחזיר את הכסף. אם כתוב "לבקשת הזוכה", והזוכה לא ביקש, אי-אפשר להגיש תביעה ייצוגית.
קרן וינשל
¶
אני כותבת כך: "חלפו 20 ימים מיום משלוח צו העיקול לצד שלישי המוכר והוא לא השיב לצו, לפי בקשת הזוכה יחזיר הצד השלישי את התשלום לזוכה באמצעות הלשכה להוצאה לפועל". אחר כך נסדר את המשפט.
סעיף התחילה הוא מייד. זה ברור. הרי אם לא, ממחר זה דיפרנציאלי.