PAGE
2
ועדת החוקה, חוק ומשפט
31/10/2005
הכנסת השש-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 601
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, כ"ח בתשרי התשס"ו (31 באוקטובר 2005), שעה 10:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 31/10/2005
חוק הליכי חקירה והעדה (התאמה לאנשים עם מוגבלות שכלית או נפשית), התשס"ו-2005
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הליכי חקירה והעדה (התאמה לאנשים עם מוגבלות שכלית או נפשית), התשס"ד-2004
מוזמנים
¶
עו"ד יפעת רווה
משרד המשפטים
עו"ד עמי קובו
הסנגוריה הציבורית
עו"ד אלינוער מזוז
יועצת משפטית, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
עו"ד קרן גלאון-לחנו
הלשכה המשפטית, המשרד לביטחון פנים
סנ"צ נורית זיו
רמ"ד אלימות במשפחה, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
שלומי נמיר
קצין נפגעי עבירה, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
עו"ד רינת ויגלר
הלשכה המשפטית, משרד הרווחה
לאה מאיר
משרד הרווחה
צביה וייסברג
"בזכות"
נעמה לרנר
"בזכות"
רותי קורן
אקי"ם
מנהלת הוועדה
¶
דורית ואג
רשמה: דקלה אברבנאל
הצעת חוק הליכי חקירה והעדה (התאמה לאנשים עם מוגבלות שכלית
או נפשית), התשס"ד-2004
אפרת רוזן
¶
נשאר נושא אחד פתוח לדיון היום, הסעיף של אזהרת עד, בסעיף 18. השארנו שם שלוש גרסאות: סיוע, חיזוק, או ויתור על הסעיף בכלל. דיברנו על זה בדיון הקודם, אבל היושב-ראש ביקש להשאיר את זה לעכשיו.
יפעת רווה
¶
אם משאירים סיוע, יהיה קשה להרשיע אנשים שתקפו קורבנות שהם מפגרים או חולי נפש, אפילו קשה יותר מהיום.
זהבה גלאון
¶
אני נאלצת לעזוב עכשיו את הדיון כדי להצביע בוועדה אחרת, אבל אני מבקשת להשתתף בהצבעה על הסעיף הזה, כי אני רוצה לבקש למחוק את הסעיף לחלוטין.
היו"ר מיכאל איתן
¶
ראשית, אני רוצה לומר את דעתי. למעשה יש שלוש גרסאות: גרסה אחת הציע משרד המשפטים, שעל-פיה "אם העד אינו מסוגל, בשל מוגבלותו השכלית, להבין את החובה להגיד אמת – רשאי בית המשפט, אם מצא כי אין בכך כדי לסייע לגילוי האמת, שלא להזהיר עד העומד בפניו והוא אדם עם מוגבלות שכלית" – למה לא לנסח כך שהכול יהיה חיובי?
יפעת רווה
¶
לא, הכלל הוא שיש להזהיר עד ולפי הנוסח הזה השופט רשאי להזהיר, אם מצא שיש בכך לסייע. כאן זה החריג ואפשר לא להזהיר, אם מוצאים שזה לא מסייע. בית המשפט מזהיר עדים ככלל, אבל אם זה לא מסייע לגילוי האמת, בית המשפט רשאי לחרוג מהכלל ולא להזהירו.
עמי קובו
¶
כן: אם יש בכך לסייע לחקר האמת, בית המשפט רשאי שלא להזהיר. אם בית המשפט סבור שהיעדר האזהרה יסייע לחקר האמת.
אפרת רוזן
¶
אבל הסעיף לא דן בנושא שחבר הכנסת זאב מדבר עליו, אלא רק בחובה להבין את האמת באזהרה. לגבי הנוסח, אני יכולה למצוא דרך פשוטה יותר לנסח.
אתי לבני
¶
אפשר להתחיל מהאמצע: רשאי בית המשפט שלא להזהיר עד העומד בפניו והוא אדם עם מוגבלות שכלית, במקרה שזה לא מוסיף.
אפרת רוזן
¶
לא, הכוונה למקרים שבהם העד אינו מבין את החובה להגיד אמת, אבל זה לא בהכרח פוגע ביכולת שלו לתאר את מה שקרה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה עדיין כתוב הפוך. העד לא מסוגל, בגלל מוגבלותו השכלית, להבין את החובה להגיד אמת. השופט, מתוך רצון להגיע לחקר האמת, יודע שבמקרה כזה הוא רשאי, בלי להזהירו, לקבל ממנו עדות. זה מה שאנחנו רוצים. אז למה לא להגיד את זה? עד שאינו מסוגל, בשל מוגבלותו השכלית, להבין את החובה להגיד אמת – רשאי בית המשפט לוותר על הדרישה לאזהרה, אם מצא שבכך יגיע לחקר האמת.
יפעת רווה
¶
לא אי-אזהרה מאפשרת את חקר האמת, אלא העובדה שיעידו את העד בלי להזהירו. זה מה שכתוב כרגע. השינוי הזה מביא להבנה שאם לא יזהירו את העד, זה מה שיביא לחקר האמת.
נסים זאב
¶
כי יכול להיות שייווצר מצב של כאילו עדות שקר. זה אדם שלא מסוגל לעמוד בחקירה נגדית ולא בחקירה בכלל, ויכול להיות שעל פניו ייראה כאילו מסר עדות שקר תחת אזהרה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
צריך לכתוב: רשאי בית המשפט, אם מצא כי האזהרה לא תסייע לגילוי האמת, שלא להזהיר את העד.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני ממשיך וקורא את סעיף קטן (ב). יש שלוש אפשרויות: סיוע בראיה אחרת, תוספת ראייתית מסוג חיזוק ומחיקת הסעיף כולו. מי שרוצים למחוק את הסעיף כולו אומרים שממילא זאת הפרקטיקה הנוהגת גם היום, בלי סעיף 18.
אפרת רוזן
¶
סעיף בחוק אזהרת עדים מאפשר להסביר את האזהרה בצורה שמובנת לעד, כלומר לפשט, לא להשתמש באותן מילים. לרוב מסתפקים בניסיון להסביר את זה בצורה מובנת. אין סמכות לא להזהיר.
אפרת רוזן
¶
השאלה היא אם רוצים לאפשר לבית המשפט שלא להזהיר כלל, או להסתפק בדין שקיים היום, שמאפשר להזהיר, אך בשפה המובנת לעד. אם רוצים לאפשר לבית המשפט שלא להזהיר כלל, חייבים להשאיר את סעיף 18(א), כי אין סמכות חוקית שלא להזהיר כלל. אם רוצים להשתמש בדין הקיים, האפשרות להזהיר את העד בשפה שמובנת לו, אפשר למחוק את כל סעיף 18. זאת הכוונה במחיקת הסעיף.
היו"ר מיכאל איתן
¶
השינוי יהיה אחר. אם מוחקים את כל סעיף 18, העדות נשארת כעדות שעל בסיסה אפשר גם להרשיע. לעומת זאת, אם מוסיפים את סעיף קטן (ב), העדות מתקבלת אבל היא צריכה סיוע בראיה אחרת או בחיזוק – אחת משתי החלופות.
אתי לבני
¶
הטענה היא שאומנם יש אנשים שאינם מבינים את משמעות האזהרה, אבל זה לא פוגע בעדות שלהם. העדות שלהם כשרה לכל דבר ועניין, אבל הם לא תופסים את עניין האזהרה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתן לך דוגמה: אדם צריך להיות בכושר שכלי גבוה יותר כדי להבין מה המשמעות של הצהרה או של שבועה שלו, ושאם לא יאמר אמת יחולו עליו העונשים הקבועים בחוק והוא עלול להגיע למשפט. זו מחשבה מופשטת יותר מאשר תשובה על שאלה אם אתמול קיבל מכות.
נסים זאב
¶
מי קובע אם הוא מוכשר לכך או לא? אלו אותם עדים, לאחד יש פיגור ברמה שאולי הוא יכול להבין את האזהרה, ולאחר אולי לא. מי קובע אם הוא מסוגל?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם כן, אני רוצה להצביע. חברת הכנסת גלאון איננה, אני יודע מה עמדתה. קודם כול, אני רוצה לדעת מה עמדתכם: למחוק את הסעיף או להשאירו באחת משתי הגרסאות.
יפעת רווה
¶
לא, להוריד סיוע ולהשאיר חיזוק. חיזוק הוא משהו שאפשר לעלות מתוך העדות, זה לא חייב להיות משהו חיצוני – מה שבדרך כלל אינו קיים במקרים האלה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
סיוע הוא דרישה לראיה מסוג אחר, ראיה אחרת. אומרים שזה כבד מדי. משרד המשפטים יסכים לחיזוק. ההבדל הוא שסיוע הוא ראיה ממקור חיצוני, שאינו תלוי בעדות עצמה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני חשבתי על ראיה אחרת, אבל אומרים שזה יהיה מרחיק לכת. בייחוד כשמדובר בעבירות מין באנשים עם מוגבלות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בזמנו המשפט התפתח בצורה כזאת שעל סמך עדות אחת לא הרשיעו בכלל, תמיד היה צורך בראיה נוספת. אחר כך המשפט התקדם, ובמשפטים בעבירות מין וכו' כאלה אמרו שאי-אפשר להביא ראיות אחרות, וקיבלו עדות רק של הקורבן נגד התוקף. עכשיו לוקחים לא רק עדות חזקה, נניח של אדם שנפגע ומעיד נגד מישהו, אלא גם עדות של אדם שעדותו בעייתית. מקבלים זאת כעדות יחיד. השאלה היא אם במקרה של עדות בעייתית השופט ידע להיזהר בצורה מספקת, או נגיד לשופט: דע לך, אתה חייב עוד משהו נוסף, משמעותי, שיחזק את הראיה. לא תרשיע רק על סמך ראיה כזאת.
הטענה היא שהחוק מיועד להתאים את המצב של אנשים עם מוגבלות למצבם של עדים רגילים, במובן זה שלוקחים את מה שאפשר לקחת חיובי מהעדות. אם אתה רוצה שזה יהיה שווה, למה כאן אתה דורש ראיה נוספת?
היו"ר מיכאל איתן
¶
צריך להבין את המנגנון של המחשבה. המשפט מתנהל, מופיע שם הקורבן, שהוא אדם עם מוגבלות. והוא מעיד עדות. עד עכשיו, לפי ההלכה שלנו, הוא בכלל פסול לעדות ואי-אפשר לקבל את עדותו, גם אם יאמר את הדברים הכי פשוטים, שברור לכל אדם שהם באמת נכונים. עדיין הסנגור יגיד שהוא אינו נאמן לעדות, והדיין יהיה חייב לומר שצריך עדויות אחרות, שאי-אפשר להרשיע על סמך העדות הזאת.
היום אנחנו אומרים שאפשר יהיה להרשיע על סמך העדות הזאת, ובלבד שיהיה בה עוד משהו. אמרנו את זה, אבל השופט לא בהכרח חייב לקבל את העדות. זה לא מנגנון אוטומטי, שהשופט שמע עדות ומקבל. הוא מקשיב. המנגנון שאתה מדבר עליו, שהשופט יחליט אם צריך חיזוק או ראיה נוספת – זה ממילא מנגנון טבעי אצל השופט. הוא יגיד: אם לתביעה תהיה ראיה נוספת, היא תביא את זה ממילא, לא צריך לכתוב בחוק. המצב הוא שאין לתביעה ראיה נוספת, ואז השופט יושב, ואומר: נדרשה כאן ראיה נוספת, בלי זה אני לא יכול להרשיע; או אחרת: כל כך ברור מתוך הדברים , ממה ששמעתי, שאני לא צריך דבר נוסף. אני מבין.
נניח שהאדם אומר שנתנו לו מכה. אומנם הראיה להימצאות הפצע איננה, כי אז זה כבר חיזוק או אפילו ראיה נוספת. האדם הוא מסביר שנתנו לו מכה. השופט מאמין. הוא אומר: אני מאמין, מקבל, אני מבין שהאדם הזה מוגבל.
עכשיו זה המצב שלנו
¶
השופט אומר שהוא מאמין, שהתרשם שזאת האמת. כעת מגיע התפקיד שלנו: אנחנו, המחוקקים, אומרים לו שאף-על-פי שבאופן סובייקטיבי הוא התרשם שזה נכון, הוא לא יכול להרשיע, אלא אם כן – וכאן יש אחד משניים: או ראיה – שזו קפיצה לגובה של 2 מטר, או חיזוק – שזו קפיצה לגובה של 40 ס"מ. זו החלטה שלנו.
משרד המשפטים והפרקליטות אומרים
¶
דעו לכם, אם אחרי שהשופט השתכנע שהאדם דיבר אמת הוא עוד יצטרך לקפוץ לגובה של 2 מטר, חבל על הזמן. הוא לא מסוגל לכך, בהרבה מאוד מהמקרים. רק במקרים נדירים מאוד מישהו יצליח לעבור את המשוכה. מצד שני, הסנגוריה אומרת שאם רוצים לשמור על זכויות נאשם, קפיצה לגובה 40 ס"מ לא מספיקים.
נסים זאב
הבנתי. אני הייתי הולך על מהלך כזה: ראיה או חיזוק, לשיקול דעתו של השופט. אם השופט רואה שהעדות חזקה מספיק, והיא מהימנה פחות או יותר, הוא צריך רק קצת חיזוק. אם הוא רואה שזה מפוקפק, שצריך ראיה נוספת,
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם כך, צריך למחוק, לקבוע שהשופט רשאי, והעדות היא כמו כל עדות. לא עושים אותה שונה מכל עדות אחרת. במקרה כזה משאירים את השופט מול האדם כאילו זה אדם נורמלי לחלוטין, ואין בעיה. רק שהשופט יזהיר עצמו, כי הוא רואה מול מי הוא עומד. הרי גם יכול לבוא אדם עם IQ גבוה, עם מידות טובות, אבל הוא כשל בעניין כלשהו והוא מרמה. השופט צריך להחליט. הוא יכול להגיד שמדובר באדם נהדר אבל הוא לא מאמין לו. גם את זה אפשר להגיד.
השאלה היא אם אנחנו מחייבים את השופט, אף-על-פי שהוא מאמין לאדם, לדרוש עוד משהו, כי זה לא מספיק.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתן דוגמה: אדם שמעיד שקיבל מכה ועדיין יש סימן, או יש תעודה רפואית לגבי המכה – אני חושב שזה מגיע עד כדי ראיה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא. יש עדות של האדם. הדוגמה הקלסית לעוד ראיה היא עוד אדם שבא ואומר שהוא ראה את אירוע המכות. אבל אולי האדם האחר יגיד שהוא רק ראה שהשניים נכנסים לחדר, והוא לא יודע מה היה בפנים? אולי זה חיזוק.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם הנאשם אומר: מעולם לא ראיתי את האדם – עצם העובדה שמישהו אומר שהוא נכנס אתו לחדר, זה כבר סיוע. אבל אם הנאשם אומר שהוא נכנס לחדר, אבל היה משהו אחר – זה חיזוק כלשהו לגרסה של העד שאכן השניים נכנסו לחדר. תלוי מה נקודת המחלוקת.
נסים זאב
¶
אם הראיה היא בנושא עצמו, בגוף העניין, אני בעד ראיה. אם אתה אומר שנדרשת ראיה ממקום אחר, בנושא אחר, שהוא דובר אמת,
נסים זאב
¶
קודם שאלתי את היושב-ראש אם הכוונה היא להביא ראיה בסוגיה עצמה. הוא אמר לי: ראיה שהוא דובר אמת.
רשף חן
¶
זה לא קצת תיאורטי? מה הסיכוי שהשופט ירשיע רק על סמך עדות אדם שלא יודע אם צריך לומר את האמת?
היו"ר מיכאל איתן
¶
השופט שמע את העדות, והוא מאמין לה. עכשיו מתחיל הסיפור שלנו. אתה ואני צריכים להחליט ולהגיד לשופט שזה לא מספיק, משום שמדובר באדם שלא הוזהר.
אזהרת העדים היא אחד הגורמים שאנחנו מאמינים שמביאים את האנשים להגיד את האמת. הם יודעים שאם לא יאמרו אמת, הם שיקבלו עונש. כאן האדם לא יקבל עונש אם ישקר. אולי לא יהיה לו חשש כזה, שלא לשקר. לעומת זאת, אנשי המקצוע אומרים שדווקא אלה שרמת המשכל שלהם נמוכה כל כך, לא משקרים. הם לא יודעים לשקר.
בסוף אנחנו צריכים לקבל החלטה. נקודת ההתחלה היא שהשופט שמע עדות כזאת והתרשם שהיא עדות אמת. אנחנו צריכים לתת לו הוראה: על יסוד זה אתה יכול להגיד שהאדם אשם, או: תוציא לך את זה מהראש, עד שלא תקבל עוד חיזוק.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש שתי רמות: ראיה נוספת חלשה וראיה נוספת חזקה. חיזוק – ראיה חלשה, סיוע – ראיה חזקה.
רשף חן
¶
חיזוק זה למשל פרטים שהעד יודע על התוקף, מתי הוא בא, מתי הלך, דברים שמראים שדבריו אמת. הוא לא מספר רק על התקיפה, אלא מוסיף פרטים שמראים שהסיפור שלו אמת. סיוע זה למשל עוד מישהו שאומר שראה את המקרה.
רשף חן
¶
נכון, או אם התוקף מכחיש, ומישהו אחר מעיד שראה שהוא נכנס לחדר. זה עוד לא אומר שהוא תקף, אבל זה סיוע.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אולי נתפשר על חיזוק. אינטואיטיבית הייתי בעד הצעת חבר הכנסת זאב. אנחנו שוכחים: האדם לא הוזהר, האזהרה היא ההגנה של הנאשם.
רשף חן
¶
אתה מניח שמדובר באדם כמוך, והאזהרה היא מה שגורם לעד להגיד אמת. אבל יש אנשים שהם כמו ילדים קטנים. הם לא מבינים את האזהרה, היא לא משחקת אצלם תפקיד. ולמרות זאת פסיכיאטר יגיד שהאנשים האלה לא יודעים לשקר. הם אומרים אמת. לא כי הם מוזהרים, לא כי הם מבינים את החובה.
רשף חן
¶
נכון. לכן השופט יצטרך להפעיל שיקול דעת. נניח שהמומחה יגיד שבמצב הנפשי והשכלי של העד הוא יכול להמציא או לא יכול להמציא דברים. לעומת זאת, על אדם אחר המומחה יגיד שהוא לא יודע לשקר. הוא לא מפחד מאזהרות, האזהרות לא משנות, אלא הוא פשוט אומר רק אמת. הוא יגיד אמת על הכול, ואין שום ראיה נוספת, מה תעשה? זה בעיקר רלוונטי בתקיפות מיניות. אז מה, לא תרשיע?
זהבה גלאון
¶
אנחנו מנסים להגיע לפשרה, אבל אני רוצה לנסות לבקש לא להגיע לפשרה. פשרה זה תמיד נוח, זה קל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בכל הכבוד, לא היית פה. תתייחסי לנקודה. היתה אמירה, הקדשתי דיון לאמירה שלך, עשיתי בירור, ופסלתי אותה אחרי בירור. אני רוצה לעדכן אותך. היום אין בחוק אסמכתא לכך שאדם לא יוזהר. זה נעשה בפרקטיקה. כמחוקק אני רוצה לשמור על זכותי שהדבר יהיה כתוב בחוק. אז אני יכול להסכים להגיע לחיזוק. הים אין כלום ועושים מה שרוצים, אני לא חושב שזה בסדר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה צריך להיות כתוב בחוק. אם יש חוק של חובה להזהיר, צריך להיות חוק שקובע מתי לא להזהיר. חברת הכנסת גלאון רוצה למחוק את כל סעיף 18.
אפרת רוזן
¶
אם מוחקים את כל סעיף 18 אין אפשרות לא להזהיר את האנשים. אבל אם מוחקים רק את סעיף קטן (ב) יש אפשרות שלא להזהיר בלי תוספת ראייתית.
זהבה גלאון
¶
רק את סעיף קטן (ב). אני רוצה לומר משפט אחד לחבר הכנסת זאב. האנשים עם המוגבלות, כשהם מגיעים לבית המשפט הם אנשים פגיעים. החברה מנצלת את זה שמתעללים באנשים פגיעים.
כמו שאמרו קודם, בדרך כלל האנשים האלה לא יודעים לעשות מניפולציה של אמת או שקר. למה הדבר דומה, להבדיל, לצורך הדוגמה? לפני כמה ימים ראיתי סיפור בעיתון על אם צעירה שראתה שהבת שלה קיבלה נשיכות בכל הגוף. היא חשבה שכלב נשך אותה, אבל התברר שזה אחד הילדים. הילדה בת שנתיים, והיא לא יודעת להסביר. הילדה לא מסוגלת להסביר מה היה, היא לא יודעת לספר. זה יכול להיות דומה למצב של אדם עם מוגבלות שנפגע, שלא מסוגל להסביר, אבל רואים עליו שיש משהו. האדם לא משקר. קרה לו משהו.
זהבה גלאון
¶
בכל זאת יש שיקול דעת לשופט. כאן אנחנו רוצים להטיל על האדם שפגעו בו, שיש עליו סימנים, זה במקרה הטוב,
רשף חן
¶
השאלה היא זאת: בא אדם מפגר ואומר שהכו אותו. חוץ מזה אין כלום – לא פצע, כלום. אפשר לשלוח אדם לכלא על סמך זה? זה לא מתקבל על הדעת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש שלוש הצעות: סיוע, חיזוק ומחיקה. אני מעמיד את זה להצבעה. חבר הכנסת חן ואני שנינו בעד חיזוק. חברות הכנסת גלאון ולבני שתיהן בעד מחיקה. אם תישאר בעמדתך, חבר הכנסת זאב, יהיו שתי גרסאות, אם תצטרף אלינו, זה יהיה חיזוק. תחליט מה שאתה רוצה.
נסים זאב
¶
אז אני רוצה לומר: יש הבדל גדול בין עד שמעיד כשהוא קורבן לבין עד שמעיד בעדות אחרת. לדעתי כשהוא מעיד לגבי קורבן אחר, העדות שלו צריכה להיות הרבה יותר מוצקה ואיתנה.
נסים זאב
¶
חברת הכנסת גלאון נתנה את הדוגמה של עד כקורבן, שלא יכול להסביר עצמו מספיק. אבל אם הוא עד, בא להעיד לגבי מישהו אחר, לדעתי צריך ראיה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתה טועה, כי אתה לא מפנים משהו. צריך להביא בחשבון, קודם כול, שאדם עומד ומדבר, מספר משהו. לא משנה על מה הוא מדבר – על עצמו, על הירח, על חבר הכנסת חן, עליך, עלי. הוא מספר סיפור. מזה זה מתחיל. השופט שואל את עצמו אם הוא מאמין לו או לא. נניח שאתה השופט. אתה תגיד: אם זה לגביו, אני יותר נוטה להאמין לו, כי הוא מספר על מה שקרה לו. אתה פוסל או מקבל את העדות שלו, וכרגע לא משנה על מה הוא מעיד. נניח שהוא מעיד על פרס נובל. אתה שומע ואתה מחליט אם אתה מקבל את זה או לא.
עכשיו השלב השני
¶
אחרי שהחלטת שאתה מקבל את העדות, בא המחוקק ואומר לך: רגע, זה שאתה השתכנעת זה לא מספיק. אפילו שאתה כשופט השתכנעת, אתה צריך להראות איפה יש דבר מחוץ לשכנוע שלך, מחוץ למה ששמעת, שנותן לך את היסוד לשלוח מישהו לבית הסוהר. לא מספיק שאתה אישית השתכנעת, צריך עוד משהו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מה ההבדל? ההבדל הוא ברמת השכנוע של השופט? אז השופט לא ישתכנע. בכל מקרה השופט צריך להגיע לוודאות של קרוב ל-100, ולא, הוא לא יכול לשלוח את האדם לבית הסוהר. השופט יגיד: מאחר שזה קרה לעד עצמו, רמת השכנוע גבוהה, הגעתי ל-100% שלי. אם זה היה אותו מקרה בדיוק לגבי מישהו אחר, הייתי מגיע רק ל-80%. זה העניין. אתה כל הזמן חוזר למקום הזה. זה בכלל לא בדיון שלנו.
קרן גלאון-לחנו
¶
אנחנו מבקשים שני שינויים קטנים. בסעיף 25 להצעת החוק אנחנו מבקשים משהו די טכני: להוסיף את השר לביטחון פנים כמישהו שצריך את הסכמתו לשינוי התוספת.
אפרת רוזן
¶
כרגע הסעיף קובע: השר רשאי בצו, בהסכמת שר האוצר ובאישור ועדת החוקה, חוק ומשפט, לשנות את התוספת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
כמה שרים צריך? נקבע התייעצות עם השרים האלה. שר אחד יקבע בצו, בהתייעצות עם השרים האחרים. שר המשפטים יקבע, בהתייעצות עם השר לביטחון פנים ושר הרווחה.
נורית זיו
¶
יש לי עוד בקשה, לגבי סעיף 6. אני ערה לכך שאני מעלה את הנושא בשלב מאוחר. הכוונה לחוקרים המיוחדים. אין לנו רצון לשנות את הדרישות מהחוקרים המיוחדים, אבל בסוף הסעיף כתוב: "כפי שיקבע שר הרווחה, בהתייעצות עם השר לביטחון פנים". בדחילו ורחימו אני מבקשת שגם זה יהיה בהסכמה עם השר לביטחון פנים. השאלה מיהו אותו חוקר מיוחד ומה ההכשרה שלו אקוטית מאוד למשטרה, כמי ששולחת את האדם להיחקר. שוב, אני ערה לשלב שבו אנו נמצאים היום, אבל בדיון עם המשטרה החלטנו לבקש לשקול זאת, למרות זאת. שייכתב "בהסכמה" במקום "בהתייעצות". בפרקטיקה, התייעצות משמעה הסכמה בדרך כלל, כי הם לא נוהגים ללכת זה נגד זה, אבל מבחינה משפטית הסכמה היא הסכמה. אני מבהירה שלא מדובר על המינוי, אלא לאופי ההכשרה של החוקרים המיוחדים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא, מספיק התייעצות. מעכשיו אאמץ לעצמי כלל: אני לא צריך לאלץ את הממשלה לעבוד כמו שצריך. על-פי החוק צריך שר אחד. אני אכתוב "בהתייעצות", והם יחליטו מה רמת ההתייעצות. השר האחר יכול להפוך את ההתייעצות להסכמה. אני לא רוצה לתת וטו מראש.
היו"ר מיכאל איתן
¶
נשאיר "בהתייעצות". בסך הכול אני מאמין שיגיעו להבנה. זאת הממשלה.
רבותי, בשעה טובה, אחרי עשר ישיבות, אני מבקש להביא את הצעת החוק לאישור לקריאה שנייה ושלישית: אושר פה אחד.
הישיבה ננעלה בשעה 11:10.