הוראות הבנקאות (שירות ללקוח (דרכי חישוב ריבית) (תיקון); הוראות הבנקאות (שירות ללקוח) (מועד זיכוי וחיוב בשיקים) (תיקון)
5
ועדת כספים
10/08/2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס'
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, ה' באב התשס"ה (10 באוגוסט 2005), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 10/08/2005
פרוטוקול
סדר היום
2. א. הוראות הבנקאות (שירות ללקוח) (דרכי חישוב ריבית) (תיקון),
התשס"ה-2005
ב. הוראות הבנקאות (שירות ללקוח) (מועד זיכוי וחיוב בשיקים) (תיקון),
התשס"ה-2005
נכחו
¶
חברי הוועדה: יעקב ליצמן – היו"ר
חיים אורון
בנימין אלון
דניאל בנלולו
נסים דהן
אבשלום וילן
ניסן סלומינסקי
אהוד רצאבי
קצרנית
¶
דקלה אברבנאל
א. הוראות הבנקאות (שירות ללקוח) (דרכי חישוב ריבית) (תיקון),
התשס"ה-2005
ב. הוראות הבנקאות (שירות ללקוח) (מועד זיכוי וחיוב בשיקים) (תיקון),
התשס"ה-2005
אמיר בכר
¶
אני יועץ משפטי לענייני בנק-לקוח בפיקוח על הבנקים. אני מבקש לומר משהו לפני שמתחילים: התברר לי שיש חילוקי דעות בין בנק ישראל לבין ההסתדרות, מה שלא ציפינו ולא ידענו. ציון שמע כאן.
אמיר בכר
¶
בהוראות הנגיד ובהוראות המפקח על הבנקים יש התייחסות למונח "יום עסקים בנקאי". המשמעות של המונח היא לעניין פעולות בנקאיות. למשל, אם יום פירעון ההלוואה אינו ביום עסקים בנקאי, יש הוראה שקובעת שזה יידחה ליום אחר כך.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אתה מדבר על מועד זיכוי וחיוב בשיקים וגם על הנושא השני? למען הפרוטוקול אגיד במה מדובר: אנחנו מדברים על הוראות הבנקאות (שירות ללקוח) (דרכי חישוב ריבית) (תיקון), התשס"ה-2005; וגם על הוראות הבנקאות (שירות ללקוח) (מועד זיכוי וחיוב בשיקים) (תיקון), התשס"ה-2005.
אמיר בכר
¶
קודם כול, באופן כללי הסברתי מהו יום עסקים בנקאי. הוא רלוונטי לפעולות של פירעון, זיכוי כלשהו. כתוב שזה יידחה ליום אחר כך.
אמיר בכר
¶
כרגע זה כתוב בצורה לא ברורה, זה מה שרוצים לשנות, בין היתר. אנחנו רוצים לעשות שינוי שיאריך את יום העסקים. כיום הוא עד 15:00. אפשר לבצע פעולות אחר כך, אבל זה כאילו הן נעשות ביום העסקים הבנקאי שאחר כך. אנחנו רוצים להאריך את היום עד 18:30. הסיבה פשוטה: יש פעולות רבות שנעשות אחרי 15:00. שנית, בקרוב, בעוד שנה שנתיים, תהיה מערכת סליקת תשלומים בזמן אמת, ושם כל תשלום מייד ייחשב כאילו נעשה.
אמיר בכר
¶
מייד ההסתדרות תגיב.
זה שינוי אחד. השינוי השני שאנחנו מבקשים הוא לגבי ההגדרה של יום עסקים בנקאי. כרגע ההגדרה היא שיום עסקים הוא רק אם רוב הסניפים פתוחים או עיקר עסקיו עובדים באותו יום. בימי שישי, למשל, הבנקים סוגרים את הסניפים, ואנחנו קצת פחות מ-50% עבודה. עוד מעט יום שישי לא יהיה יום עסקים בנקאי אף שנעשות בו פעולות, והלקוחות רוצים לעשות בו פעולות. לעניין מט"ח זה חשוב מאוד, כי אחרת יהיו רק ארבעה ימי עסקים במטבע חוץ. לכן אנחנו מציעים הגדרה אחרת, הגדרה שתלויה בימים ספציפיים.
אמיר בכר
¶
ההגדרה היא שכל יום הוא יום עסקים בנקאי, למעט שבת, ימי שבתון, שני ימי ראש השנה, ערב יום כיפור, יום כיפור, ראשון ושמיני עצרת של סוכות, פורים, ראשון ושביעי פסח, יום עצמאות, שבועות ותשעה באב. חוץ מזה, יש סמכות למפקח על הבנקים, במקרים חריגים, שבהם נמנע מחלק ניכר מהלקוחות לבצע פעילות, לקבוע שיום מסוים אינו יום עסקים בנקאי.
ציון שמע
¶
אסביר: אין לנו בעיה עם זה שהפנייה של בנק ישראל תאושר. אני רוצה להכניס סייג אחד, שקובע שהוראות אלו אינן גוברות על זכויות עובדים הקבועות להם בהסכמים ובהסדרים הקיבוציים. המפקח, או נגיד בנק ישראל, מעביר הנחיה על הארכת שעות העבודה, נניח. הכוונה ללכת לקראת הלקוח, ולא לפגוע בעובדי הבנקים. אני רוצה שיובהר שזאת הכוונה. אם בנק מסוים ירצה למתוח את יום העסקים שלו כמה שירצה, הוא צריך להידבר עם ועד העובדים, ואנחנו נגיע להסכמים.
ציון שמע
¶
אנחנו יודעים שאין בעיה בבנקים. אנחנו אינטרסנטים שהבנקים יצליחו. העובדים עובדים שם מבוקר עד לילה. אבל אני לא רוצה שמישהו ישתמש בעניין הזה שלא לשמו.
ציון שמע
¶
גם עד 19:00, אבל הכול בהסכמים. ברגע שתהיה הוראה כזאת, ההנהלה תגיד שיש לה דיקטט. אני לא רוצה שזה יהיה המצב.
חיים אורון
¶
בכל זאת, אני מבקש: מעבר לשאלה הזאת, מה המשמעות מבחינת העסקים? זה עובד למען מישהו, פוגע במישהו?
חיים אורון
¶
במאזן היתרונות והחסרונות עכשיו, איפה זה עומד? אולי דרך ההחלטה הזאת אנחנו מטילים על כלל הציבור ריבית נוספת.
נסים דהן
¶
להיפך, ברגע שלא מחשיבים זאת כיום עסקים אפשר לשלם למחרת בלי לשלם שום תוספת, כי אין יום עסקים.
אמיר בכר
¶
זה יום עסקים בנקאי. משום שבנקים סוגרים סניפים, אנחנו חוששים שמשום שההגדרה היא שרוב הסניפים צריכים לפעול יום שישי יהפוך ליום שאינו יום עסקים, אף-על-פי שהלקוחות רוצים לעשות פעולות.