תקנות מרשם האוכלוסין (סדרי רישום) (תיקון) התשס"ה-2005
4
ועדת החוקה, חוק ומשפט
15.8.2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 570
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, י' באב התשס"ה (15 באוגוסט 2005), שעה 13:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 15/08/2005
פרוטוקול
סדר היום
תקנות מרשם האוכלוסין (סדרי רישום) (תיקון) התשס"ה-2005
אפרת רוזן
¶
תקנות מרשם האוכלוסין (סדרי רישום) תיקון, התשס"ה –2005. התקנות האלו באות לעשות תיקוני תשלום של אגרות עבור 4 שירותים מרכזיים, כשהראשון זה תעודת זהות, השני זה ספח תעודת הזהות, השלישי זה תמצית רישום והרביעי זה איתור מען.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני רוצה לנצל את ההזדמנות החגיגית הזאת כדי לקיים דיון בתעודת הזהות הדיגיטלית, לקבל פרטים איפה זה עומד, איך זה עומד.
נעמה אלבה
¶
כרגע מה שמדברים עליו שונה ממה שקיים היום בשני דברים, האחד חתימה אלקטרונית, והשני זה זיהוי אלקטרוני. אלה שני דברים שרוצים להכניס. לא מדברים כרגע על ביומטריה. בהיבט הזה היה מכרז. המכרז הנוכחי יצא לפני כשבוע וחצי. כבר התחילו להגיש הצעות. זה ייקח לפחות עד סוף השנה. אם הדברים לא יעברו בחקיקה זה לא ייכנס. יכול להיות שלתעודה הזאת שתיראה כמו כרטיס אשראי לא יהיה שום דבר מעבר למה שיש עליה היום. צריך להעביר בחקיקה גם את ההיבטים של החתימה וגם את ההיבטים של הזיהוי האלקטרוני.
נעמה אלבה
¶
עובדים על זה. יש על זה עבודה מול משרד המשפטים בהיבטים של היכולת להעביר את העניין של החתימה הדיגיטלית למדינה. כיום, כל הנושא של חתימה אלקטרונית נעשה מול בנקים, מול גופים פרטיים. כשהמכרז יצא לפני כשנה וחצי לא עלו על כל הבעיות המשפטיות המורכבות שיש בסיפור הזה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מה הבעיה? מה הם שינויי החקיקה הנדרשים? מי עובד על זה? באיזה מצב נמצאות הטיוטות? מתי זה יגיע הנה?
נעמה אלבה
¶
תיקון תקנות מרשם האוכלוסין זה לא בעיה. מדובר בשני סעיפים קטנים בתקנות שהם לא בעיתים. הבעיות הן בהיבטי החתימה האלקטרונית. זה נמצא בדיונים במשרד המשפטים.
נעמה אלבה
¶
אצל מייק גלס ושרית דנה, המשנה לחקיקה בתחום האזרחי. יש ישיבות בנושא הזה. מדובר על שאלות של חלוקת האחריות בין הגופים.
אפרת רוזן
¶
התיקון הראשון הוא לגבי תעודת זהות שאבדה, נגנבה או הושחתה. מדובר על 150 שקלים במקום 75 שקלים. התיקון השני לגבי ספח תעודת זהות שהושחת או אבד, שרוצים לתת פטור. לגבי קבלת תמצית רישום של המידע רוצים לתת פטור לאדם עצמו, ולגבי איתורי מען רוצים לחייב אגרה מהבקשה הראשונה, לא מהבקשה השנייה כמו שעכשיו.
אלי לוי
¶
מה שביקשנו פה זה בשוטף, ביום-יום, בעבודה הפיזית בלשכות. מגיעים כל יום - במיוחד בקיץ - עשרות אלפי אנשים ללשכות. תיקוני האגרות יעזרו לנו להתמודד אל מול הקהל.
אלי לוי
¶
כשנולד היום ילד צריך לתת להורים ספח חדש. אם אנחנו מקבלים את ההודעה מבית החולים שכבר רשום שם השם הפרטי, אנחנו לא מבקשים מההורים להגיע למשרד הפנים, אנחנו שולחים להם את זה ישר הביתה בדואר.
אפרת רוזן
¶
הבנתי מדברי ההסבר שהעלאה מ75 ל150 זה לא רק בגלל גילום ההוצאות שכרוכות בזה, אלא בגלל הרצון להרתיע מפני איבוד של תעודות זהות.
אלי לוי
¶
מצאנו שיש המון זיופים של תעודות זהות. עשינו סטטיסטיקה ומצאנו שמתוך 466 אלף תעודות זהות שאנחנו מנפיקים בשנה, 125 אלף אבודות, כלומר מעל ל25%. השווינו את זה לדרכונים.
רשף חן
¶
אפשר שמי שיביא אישור מהמשטרה יהיה לגביו סיכום אחר? מה זה אשמתו של מישהו שנגנב לו הארנק? לא מספיק שהמשטרה לא עושה עם זה שום דבר, הוא גם צריך לשלם 150 שקל?
אלי לוי
¶
הגיע אלי בחור שלפני חודש קיבל תעודת זהות ואיבד אותה. כששאלתי אותו איפה תעודת הזהות, הוא אמר שהיא נעלמה לו. כשביקשתי ממנו לחפש אותה, הוא אמר שהוא מעוניין בתעודת זהות חדשה. הגיע אלי אבא למשרד עם הבן שלו כדי לעשות דרכון. כשרצינו שהאבא יזדהה עם תעודת הזהות שלו, הוא אמר שהיא נמצאת בבית. אחרי שנייה הוא אמר שהיא אבדה לו והוא מבקש חדשה. זה מקרה מהיום. יש זילות. ברגע שזה 75 שקלים אנשים לא טורחים ללכת הביתה.