בקשה להארכת הרשאות לכרייה וחציבה לבעלי הרשאה קודמת עפ"י סעיף 5(ג) __
5
ועדת הכספים
27.7.2005
הכנסת השש עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס'
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, כ' בתמוז התשס"ה (27 ביולי 2005), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 27/07/2005
בקשה להארכת הרשאות לכריה וחציבה לבעלי הרשאה קודמת עפ"י סעיף 5(ג) לחוק נכסי המדינה, התשי"א - 1951.
פרוטוקול
סדר היום
בקשה להארכת הרשאות לכרייה וחציבה לבעלי הרשאה קודמת עפ"י סעיף 5(ג) לחוק נכסי המדינה, התשי"א - 1951
נכחו
¶
חברי הוועדה: יעקב ליצמן – היו"ר
חיים אורון
מיכאל גורלובסקי
בנימין אלון
נסים דהן
אבשלום וילן
ניסן סלומיאנסקי
איוב קרא
אברהם – בייגה שוחט
מוזמנים
¶
יעקב מימרן - מפקח על המכרות, המשרד לתשתיות לאומיות
אילנה לוין - המשרד לתשתיות לאומיות
יוסי וייצבורגר - המשרד לתשתיות לאומיות
טניה פולייבה - רפרנטית , משרד האוצר
צביקה חלמיש - סגן החשב הכללי, משרד האוצר
ליעמי ויסמן - תקציבן, אגף החשכ"ל
מנחם זלוצקי - ראש אגף שטחים פתוחים
רחל זכאי-נוימן - יועצת משפטית, מינהל מקרקעי ישראל
רענן בורל - מנהל אגף שמירת טבע, החברה להגנת הטבע
עו"ד עמית גור - יועץ משפטי, נתיב אקספרס
ארז גיל הר - מחצבות אבן
אברהם לורברבוים - מחצבות אבן
דורון טישמן - איגוד יצרני חומרי מחצבה בישראל
יהודה בן אורי - איגוד המחצבות
אסתר מרקוביץ עשני - איגוד המחצבות
מרדכי בנימין - נציג מחצבות רוויה
מרדכי אילן - נציג מחצבות רוויה
רן לב - נציג מחצבות בית אלפא
נסים רפאל אדרי - נציב מחצבות בן ארי
משה לייש - נציג מחצבי אבן נשר
משה גלזנר - נציג מפעלי סיד מאוחדים
סאלם אבואלקיעאן - נציג מובילי הדרום ניצנה
איוב קרא
¶
ועדת הכספים ישבה כשיושב ראש הוועדה, הרב ליצמן, לבדו, ולא היו עוד חברי כנסת, והמצב לטעמי נוצל להעברת תקציביות, אני אפילו לא נכנסתי לתוכנן, על חודם של קולו של היושב ראש, ולדעתי מבחינה אובייקטיבית, כבר התרעתי בעבר בנושא הזה.
חיים אורון
¶
זה היה בגלי צה"ל פשוט, שמעת את זה יחד איתי, עשה קרקס מזה שהעבירו העברות תקציביות, שאריות מאתמול, לא היה שום דבר רציני בהעברות התקציביות, שליצמן העביר לבד ורזי ברקאי, מעבירים מיליונים, בלי שחברי כנסת יודעים. אותי ואותך הזכירו שהיינו נוכחים, למרות שלא היינו נוכחים.
היו"ר - יעקב ליצמן
¶
אני מאחר לכל הישיבות? כרגע אני מוכן על סטטיסטיקה להראות לך שאני לא מאחר לאף ישיבה, חוץ מהשבוע היה לי –
איוב קרא
¶
אנחנו יכולים לעדכן כשיש העברות תקציביות, עוד פעם, יום לפני, מה הולכים לעשות? אז למה אתה לא עושה את זה?
בני אלון
¶
כרגע אין קוורום אפשר לקבוע קוורום שבלעדיו אין דיון. תגיש הצעה לתקנות, שיהיה מינימום של שניים, שלושה, קוורום,
היו"ר - יעקב ליצמן
¶
אני מודיע, יש לי סדר יום, רבותיי, מופיע כאן מסודר, בתשע,
חיים אורון
תיכנס בתיק, כמו שאני עושה, תראה מה מופיע ותחליט אם אתה בא או לא.
חיים אורון
¶
אדוני היושב ראש, אני העברתי לך מכתב הבוקר, אחד מהמנהלים של תוכנית ויסקונסין התפטר, באמירות מאוד קשות כנגד הביצוע של התוכנית, אני פונה אליכם –
חיים אורון
¶
אני יודע שיש פה טיפה בעיה, כי אילו החוק הוא באחריות ועדת העבודה והרווחה, אבל החוק חוקק פה ואנחנו אחראים לו ואלה שהצביעו נגדו, ויש ופונים אלי הרבה מאוד אנשים, מה שקוראים מהגופים החברתיים, שהחוק אומנם פורמאלית מופעל בראשון לאוגוסט, וכבר בעוד יומיים שלושה, אבל אנשים כבר קיבלו מכתבים, יש הרבה מאוד שאלות, הוא אמר דברים מאוד קשים, אני לא בטוח שהוא צודק.
אברהם בייגה שוחט
¶
אז אולי תבדוק קודם, יש צוות שמלווה את זה, יש צוות טוב. יש אצל אולמרט צוות של עובדות סוציאליות שמלוות את העניין, שמעתי עליהם רק שבחים, תבדוק איתם את העניין.
היו"ר - יעקב ליצמן
¶
רבותיי, אנחנו מדברים על הסעיף הבא, אני מתנצל בפני חברי הכנסת שהתפרצתי, אני הייתי בדיון הקודם, מאוד מוגזם, אני לא חושב שצריך לבזבז על ויכוח שטותי, חצי שעה, עם כל הכבוד, זה הסיבה –
בני אלון
¶
אתה צדקת בדבר אחד עקרוני, שזה גרם לכל הבלגן, שעם שגית לא תיאמו ועם משרד המשפטים תיאמו, משרד המשפטים לא היה פה וזה לקח את כל הזמן.
בקשה להארכת הרשאות לכרייה וחציבה לבעלי הרשאה קודמת עפ"י סעיף 5(ג) לחוק נכסי המדינה, התשי"א - 1951
רחל זכאי נוימן
¶
עד לכניסתו לתוקף של חוק חובת מכרזים ב-1993, ההרשאות בענף החציבה ניתנו בפטור ממכרז, ובהתאם לחוק נכסי המדינה כנוסחו אז, ניתנו לתקופות של שלוש שנים מתחדשות.
עם חקיקתו של החוק והתקנות לפיו, נחקקה תקנה 25 29 , שקבעה תקופת ביניים של חמש שנים מכניסת החוק לתוקף, כפרק הזמן שבו ניתן יהיה להמשיך אך ההרשאות למי שהיו בעלי הרשאות בעבר.
במאי 97 התקנה פקעה ולכאורה לא ניתן היה יותר לתת הרשאות בפטור, או להמשיך את ההרשאות הקיימות. דרך הטבע הייתה להתקין תקנה חלופית, שתסדיר בצורה מתונה יותר או תסדיר טוב יותר תקופת ביניים נוספת, שמסתבר שהיה צורך בה,
רחל זכאי נוימן
¶
לא, לא, בחוק הראשי יש הסמכה לתת פטורים בתקנות, ישנה רשימה ארוכה ביותר של תקנות בתקנות חובת המכרזים, בין יתר התקנות תקנה 25 29 כנוסחה המקורי, שנתנה פרק זמן של חמש שנים, קרי עד מאי 98 להמשך פעילותן של המחצבות של בעלי ההרשאה הקודמים במחצבות.
מאז מאי 98 ועד יולי 2003, לא עלה בידי שר האוצר להתקין תקנה חלופית, שתאפשר פטור, גם לא , החלופה של זה הייתה כמובן הפסקת הפטור בכלל והוצאת בעלי ההרשאות מהמחצבות, דבר שגם הוא לא נעשה.
בראשית שנת 2000 היועץ המשפטי לממשלה דאז, אפשר לומר אולי בלשון פחות משפטית, נקעה נפשו מהסטגנציה הזו שאין תקנת פטור ומצד שני עולם כמנהגו נוהג והתהליכים קצת הואצו עד שבסופו של דבר ב1.7.2003 ועדת החוקה התקינה תקנה חלופית, תקנה 25 29 כנוסחה דהיום, שאכן מאפשרת לבעלי הרשאות קודמות שעמדו בתנאי סף שנמצאים בתקנה, מאפשרת לועדת הפטור של מועצת מקרקעי ישראל, שהיא הגוף המוסמך, לתת פטור –
רחל זכאי נוימן
¶
ישנם שני מסלולים, רק ברשותך אדוני, ועדת הפטור של מועצת מקרקעי ישראל, היא סוברנית במספר מקרים טעונות ההחלטות שלה אישור שר אוצר, לא במקרה הזה. במקרה הזה היא זאת שרשאית להקצות קרקע בפטור, אבל קובעת התקנה, שהרשאות כאלה תינתנה לאחר המלצה של וועדה מקצועית, שמונתה, שההרכב שלה נקבע בתקנות ומונתה בתקנה הספציפית הזאת, וועדה בראשות שופט בדימוס, בהשתתפות נציג אוצר, יועץ משפטי של המינהל, ושני נציגים, אחד שמונה בהמלצת נשיא לשכת רואי החשבון, והשני שמונה בהמלצת נשיא התאחדות התעשיינים, ועדת חמישה שהיא אמורה לדון במחצבה, בכל אחת מההרשאות ולהחליט על פי מה שהיא רואה בפניה, כיצד יעשה האיזון בין האינטרס הציבורי, שהוא למעשה בהוצאת מחצבות למכרז, ומתן אפשרות לכלל הציבור להתחרות בשוק הזה מצד אחד ומצד שני מול האינטרס של בעלי המחצבות, שהם מושקעים כפי שהם מושקעים, עם ציפיות כפי שהיו ולתת את המלצתם לועדת הפטור.
הוועדה הזו קיימת, הוועדה הזו האמת היא כמעט סיימה את עבודתה. העובדה שהוא הצליחה כמעט לסיים את עבודתה ולהגיע למצב שבו ב 27 מחצבות, הוגשו בפניה 65 בקשות, מעצם כלל החוצבים בעבר.
רחל זכאי נוימן
¶
החוצבים בפטור , כן, מתוך שישים וחמש הבקשות האלה, הסתיים הדיון ב-27 בקשות, 14 מתוכן הומלצו ברמה זו או אחרת שבפרקי זמן כאלה או אחרים להמשך הרשאות אחרות המליצה הוועדה שלא להאריך את ההרשאה בכלל.
אני רק רוצה לומר שזה לא היו גחמות אלא בתחילת העבודה ביקשנו חוות דעת כלכליות וקיבלנו שלוש כאלה, וכחוות דעת גיאולוגיות גם, כדי שתינתן לנו תמונה באיזה מחצבות אפשר להגיע לתוצאה של מכרוז שגם אם יהיה עם סיכוי הצלחה מסוים, כלומר, איזה מחצבה יש בה באמת , במכרז יש סבירות כלכלית שיהיה מי שיזכה, מי שיגש, מי שיזכה.
רחל זכאי נוימן
¶
כמעט כלום זה מילה גדולה, אבל לא הרבה מדי, אני חושבת שסביב עשר ואנחנו עכשיו מוציאים בצורה יותר מסיבית ,
רחל זכאי נוימן
¶
לא, אנחנו לא יכולים לתת אופציה, היא מחויבת את אישור הוועדה הזו, לכן אנחנו גם נמצאים פה, אבל נראה לנו שעשרים שנה זה פרק זמן ארוך מאוד.
רחל זכאי נוימן
¶
לא, ממש לא, לכאורה המחצבות האלה, חלקן אבל אני מוכרחה להגיד, מיעוט, רק שתיים פנו לבתי משפט בעתירה מנהלית, כנגד החלטת ועדת הפטור שאימצה את החלטות הוועדה המקצועית, האחרים בינתיים יש שקט, חלק יצאו למכרז, בוודאי. חלק מהמחצבות האלה שלא אישרנו, זה מחצבות שממילא היו לקראת סיום. זה בדיוק מה שלא רצינו, כי האינטרס הציבורי המשלים של הוצאה למכרז הוא, שגם מחצבה שבעצם גמרה או לקראת הסוף תבוא לידי שיקום.
רחל זכאי נוימן
¶
אני אסביר, העובדה שיש שונות כזו בין פרקי הזמן שנקבעו למחצבות השונות נובעת ממספר דברים, ראשית, במחצבות שלא ניתן למכרז אותם בעצם בעתיד, כי הם קרובות מאוד לסיום עתודות, התפיסה הייתה באמת לתת עד גמר העתודות בהתייחס לתקופות וגם כן, אבל לא לתת עד עולם, משום שאם יש תפוקות –
רחל זכאי נוימן
¶
למשל, אם מחצבה שיש בה שלוש שנים תפוקות לכאורה, לתת קצת יותר, כדי שגם תסיים ונוכל לשקם את המחצבה. אין סיבה לתת שתים עשרה מחצבה שגומרת את התפוקות שלה בעוד ארבע, זה סתם יהיה פצע פתוח בנוף המדינה, כי איננו יודעים כיצד הם יתנהגו, אנחנו בונים על התנהלות סבירה של בעלי מחצבות.
היו"ר - יעקב ליצמן
¶
זאת אומרת אלה שכתבתם כאן שש שנים, וזה לא סתם, אני אומר את האמת, אני רוצה להבין מה הבעיה, אלה שאמרו ששש שנים, בגלל שיותר מזה אין.
רחל זכאי נוימן
¶
לפי התפוקה הממוצעת מעשר השנים האחרונות, אם הם יצליחו לעבוד, הם ימשיכו לעשות – יש מקרה אחד, החליטה הוועדה המקצועית , מקרה אחד שבו לפי הניתוחים שלנו מספיק למחצבה כדי לסיים את העתודות 5.4 שנות חציבה, החליטה הוועדה המקצועית לתת שבע שנים, כי נתנו גרייס בכל מקום.
ועדת הפטור היא זאת המחליטה כפי שאמרתי, הוועדה המקצועית רק ממליצה לה. שיקול הדעת של ועדת הפטור הוא הרבה יותר רחב. בועדת הפטור כשדנה במקרה הספציפי הזה, עמד בפני גורם נוסף מאוד משמעותי, והוא ההשלכה של המשך פעילות המחצבה על התפתחותה של העיר הסמוכה, או ליתר דיוק על יכולת שיווק של יחידות דיור בעיר הסמוכה.
החליטה ועדת הפטור שמאחר ויש בעצם עתודות לחמש וקצת, והועדה רק נתנה גרייס משמעותי, מספיק לתת שש שנים כדי גם לקדם את האינטרס של העיר הסמוכה, בפרק זמן סביר. אין סיבה שזה לא יתקיים.
רחל זכאי נוימן
¶
אם אפשר רק לגמור להציג את הנושא, כי זה רק חלק מהתמונה, אלה החלטות הוועדה המקצועית. במקביל לפעולתה של הוועדה המקצועית על פי תקנה 25 29, ולאחר שהיו אלינו פניות להגיע לאיזה שהיא הסכמה בדרך אחרת ובמסגרת תקנות הפטור ישנה תקנה 25.4 זאת תקנה שמאפשרת לועדת שניים בהרכב של החשב הכללי ושלי לדון בסכסוכי קרקע ולהמליץ או להסכים על פטור ממכרז בנסיבות מתאימות.
אני רוצה לומר שכפי שאני הזכרתי בהתחלה, התפיסה שלנו הייתה כמתיישב עם החוק, שמדובר בהרשאות קצובות, שהגם שהוארכו מעת לעת, בשלוש שנים, לא יצרו זכויות מכאן ועד עולם.
התפיסה של בעלי המחצבות הייתה שונה, והויכוחים אגב בועדת חוקה היו ברוח זו. ולכן בעצם הטענה הבסיסית של בעלי המחצבות, היא שיש להם, שהם פטורים בכלל מחובת מכרז, על פי החוק הבסיסי, על פי סעיף 9 א' לתקנה . קרי סכסוך קרקעות ובאמת לא רק איימו עלינו, בהליכים, יש גם שלוש מחצבות שהגישו תביעות בעניין הזה, שהם בכלל פטורות מחובת מכרזים, ומה כל הועדות האלה אין להם שום משמעות.
רחל זכאי נוימן
¶
עדיין לא, מאחר ויש תקנה ספציפית, אני לא מצאתי לעשות שימוש בתקנה החלופית מכוח עצמה ללא היוועצות או קבלת הנחייה מהיועץ המשפטי לממשלה, ולאחר שהוחלט על ידו שיש לנו סמכות בועדת השניים לדון במקביל בחלק מהועדות, עבר עניינן למעשה, רק מי שפנה אבל אנחנו דיווחנו לכל הועדות, מתוך 65 שפנו לוועדה המקצועית, עבר הדיון בעניינן של עשרים וחמש מחצבות לועדת השתיים.
העיקרון של הדיון שהיועץ המשפטי לממשלה ביקש, לאור קיומה של וועדה מקצועית, שכל כך מתעמקת בנושא, נביא כל דיון בועדת השניים, כל הסדר שמתגבש בועדת השניים לעיונה של הוועדה המקצועית בראשות השופט ביין, שיחווה דעתו עליה וגם לאישור היועץ המשפטי לממשלה.
בועדת השניים נדון עד היום והסתיים עניינן של מחצבות אבן וסיד, זה 21 מחצבות, מחצבות הנסון פיוניר לשעבר, שזה שלוש מחצבות ומחצבת עציונה של שפיר, שהיא אומנם מחצבה אחת אבל מאוד גדולה.
עקרון של ועדת השניים, שהיה באמת פתרון בסכסוך קרקעות היה אחר,
רחל זכאי נוימן
¶
כי במועד כתיבתו של הנייר, עדיין לא קיבלנו את אישור הוועדה המקצועית להסדר שלועדת השניים, נכון למועד זה גם עדיין לא ניתן אישור היועץ, לכן אני לא יכולה להביא את זה היום, אנחנו נביא את זה בפעם אחרת.
רחל זכאי נוימן
¶
אישרנו גם, מותלה באישור הוועדה המקצועית שניתן, באישור היועץ המשפטי שטרם ניתן לעציונה, אבל מאחר וזה עוד לא מעשה עשוי, אנחנו עוד לא מביאים.
העיקרון בועדת השניים היה, לבדוק את כמות העתודות, כל העתודות, שיש במחצבות, כי זה בעצם הנכס שיש במחצבות, זה לא מספק מחצבות, זה לא מעניין, יש מחצבה של 220 מיליון טון למשל, ויש מחצבה של ארבעה מיליון, כמובן שזה – נכונים לחלוטין.
לכן אמרנו אם נבדוק את מחצבות אבן וסיד לשם הדוגמא, אם יש להם , אני לא כל כך רוצה להגיד את ה מספר, אני אגיד סתם וזה לא נכון, לשם הדיוק, 200 מיליון טון עתודות מחצית תישאר אצלם עד סוף האבן , עד גמר עתודות האבן, המחצית השנייה, המאה, תושב למדינה. היא תושב למדינה גם כן כהולם את צרכינו, כי אנחנו גם לא חושבים שנכון להוציא את כל המחצבות בו זמנית או בשנה הקרובה, זה יהיה רק כמעט כמו לא להוציא בכלל, לכן הסתכלנו אנחנו בצרכים שלנו,
בני אלון
¶
כי מהנייר שמוגש לנו, יש כאילו רק אבן וסיד, קיבלו כך וכך, וגם הנסון, מי זה הבעלים של אבן וסיד?
קריאה
¶
חמישים אחוז שיכון ובינוי אחזקות, חמישים אחוז תעשיות –רדמיקיס ישראל בע"מ, ואבן וסיד השיבה, אם אין לך , מעל חמישים אחוז מעתודות –
נסים דהן
¶
מה קורה עם קבלן שעובד באזור מסוים, ורק את המקום שהוא עובד, רוצה לגרוס, הוא גם כן צריך רישיון כחוצב?
רחל זכאי נוימן
¶
לא, אז צריך להבחין, אתה מדבר נגיד על פסולת בניין או משהו כזה? זה לא הוצאת חומר מחצבה.
היו"ר - יעקב ליצמן
¶
לא, אבל יש עוד מחצבות, אני רוצה לדעת אם אנחנו מדברים על זה, רק מה שמופיע ברשימה.
היו"ר - יעקב ליצמן
¶
שש שנים, לפי מה שנאמר כאן לפי הכללים, לך יש אפשרות של ארבע חמש שנים, נתנו לך גרייס שנה.
משה לייש
¶
יפה, אז קודם כל הסיפור הזה של זמן הניצול הוא לא ידוע, המינהל לקח בחשבון את מה שהיה בעבר, אני יכול להגיד לך כבר, שהשנה אנחנו מוכרים פחות משישים אחוז ממה שמכרנו בשנים קודמות, כך שהזמן הזה לניצול הוא גמיש, יכול להיות מצב שאחרי שש שנים -
היו"ר - יעקב ליצמן
¶
גברתי, שאלה, תסבירי לי מה משנה אם אנחנו ניתן לו כרגע, כמו שאת נותנת לאחרים 11 שנה? מה מפריע לי?
היו"ר - יעקב ליצמן
¶
למה? הנה הוא אומר שלא מנצל, אי אפשר למכור, הוא רוצה עוד שנתיים שלוש, נניח, מה מפריע לי.
רחל זכאי נוימן
¶
אנחנו ראינו במסגרת הוועדה המקצועית מחצבות או כבעלי מחצבות שמחזיקים למשל ארבע מחצבות בחלק מהם לא חוצבים בכלל, משאירים אותם לעתיד טוב יותר,
רחל זכאי נוימן
¶
אני לא אמרתי שזה המקרה שלך, אני גם לא חושבת שמשום שאתה הוזמנת ואחרים לא, נכון דווקא להתרכז בשלך ולא באחרים, אבל קטונתי גם בהקשר הזה.
היו"ר - יעקב ליצמן
¶
גברתי, למען הפרוטוקול אגיד לך שהוזמנו מחצבות, והוא בא, זאת אומרת שלא תביני מכך שהוזמן מישהו מסוים, אז קודם כל לפרוטוקול תתקני את זה, אין סיפור – יש חברי כנסת, חבל על הזמן,
רחל זכאי נוימן
¶
אני רק רוצה לומר שנאמר לי אתמול על ידי מזכירת מנהל המינהל, שנתבקשו לצמצם את הרשימה ולא שלא יבוא נציג מכל מחצבה, אבל זה לא אני ולא יודעת, אני לא רוצה להגיד שאני מבחינתי.
אבל אני מבקשת כן לענות לנושא עצמו, כשם שהכוונה שלנו הייתה בראש ובראשונה שהמחצבות לא יהיו כפיקדון בידי חוצבים, על מנת שבעתיד הטוב יותר הם ינצלו אותם, אנחנו רוצים לפחות לתת לציבור, אולי מישהו אחר רוצה לנצל את זה מחרתיים, לטובת המשק, נדמה לי וטובתנו, כמי שמופקדים על אינטרס הציבור, לתת את הסיכוי הזה מצד אחד.
מצד שני, או כמשלים, אנחנו גם מעוניינים שמי שלמשל יש לו עתודות סבירות לארבע שנים ואני לא מדברת דווקא על מחצבי אבן, יש לו עתודות סבירות לארבע שנים, ונימוקים טקטיים וזה שוב, כל אחד מתנהג כמו שהכי טוב לו כלכלית יכול להחליט להאט את החציבה היום, כי השוק לא טוב ומחירים יותר טובים יהיו בעוד שלוש שנים. אנחנו שוב, לא חושבים שזה נכון.
דבר משלים, אנחנו רוצים –
רחל זכאי נוימן
¶
אני אומר, אם מישהו קיבל זיכיון ולא קיבל אותו במכרז, אנחנו מדברים על אנשים שמקבלים –
רחל זכאי נוימן
¶
בסדר, אבל המצב הוא שמוחזקות היום שישים וחמש מחצבות, בפטור ממכרז, אי אפשר לזלזל במספר הזה, זה לא שפתאום –
רחל זכאי נוימן
¶
סליחה, אף אחד לא נגרס בועדת הפטור למעט השינוי היחיד שעשתה ועדת הפטור, הייתה במחצבי אבן נשר.
רחל זכאי נוימן
¶
אני אמרתי גם את זה, אמרתי את זה קודם בלי שמות, אני מוחה על הטענה אני לא יודעת מאיזה מפלגה אתה, ואני ישבתי בכל המקומות האלה, אני מתנצלת,
אברהם בייגה שוחט
¶
ראש עיר הוא בעל עניין ומותר לו לבקש לקצר, אם יש בעיה. ליצמן, אני רוצה להגיד לך שמנחם אריאב, בחמישה בג"צים סגר מחצבה ענקית, שמונים אחוז מההכנסה של קיבוץ כינרת, כי הוא כראש עיר התנגד לזה מבחינת איכות סביבה, והוא ראש עיר והוא הלך לבתי משפט, וגרם לשמונים אחוז מההכנסה של כינרת שתימחק, בצדק, הוא רצה שיסגרו, אז ראש עיר אסור לו להתערב?
היו"ר - יעקב ליצמן
¶
מותר, שמענו פה ביקורת, מצהיר עשרים אלף פעם, לא מכיר את הבן אדם, פעם ראשונה בחיי שלי רואה אותו,
אברהם בייגה שוחט
¶
ואני מכיר אותו? אבל יש הבדל אם בא מישהו מטעמים פוליטיים, ואם אתה לא מבין שראש עיר יש לו מעמד כלפי התושבים שלו ואם הוא חושב –
היו"ר - יעקב ליצמן
¶
בייגה, אתה מזכיר אותי עשרים אלף פעם שיש וועדה מקצועית, אסור לערב פוליטיקה, בייגה שוחט, מלמד אותי ופתאום פוליטיקה, איזה מורה אתה ?
אברהם בייגה שוחט
¶
מה קרה לך? ראש עיר שמייצג את האינטרס של התושבים שלו, אני לא יודע אם זה המקרה, אבל כך זה הוצג כאן, זה כבר פוליטי?
חיים אורון
¶
אני קראתי את הקטע על נשר, חבר הכנסת ליצמן, אנח לא מצליח לראות א' לגיטימי, שראש עיר, כמו שאני נורא כעסתי על מה שהזכיר קודם בייגה, על מנחם אריאב, דיברתי פעמים מאה פעמים עם מנחם אריאב על כינרת, כי הייתה סכנה שהקיבוץ מתחסל, ולא עזר, ולא טענתי שאין לו זכות, טענתי שהוא לא עושה את זה במידה, שהוא מקצין, שצריך להגיע לפשרה, שצריך ללכת לקראת.
המחצבות של כינרת קרובות לנצרת עילית,
חיים אורון
¶
הייתה טענה של ראש עירייה – שהיא פוגעת ושזה שטח שהוא רוצה לפתח אותו וכו' וכו', שיקולים לגיטימיים, שתפקידה של הוועדה המקצועית לשאול אותם.
אני אתן לך דוגמא, בשביל שלא יהיה בעל עניין, מול הבית שלי יש מחצבה ענקית היא מעבר לקו הירוק, היא לא שייכת לדיון פה, היא גם לא בדיונים פה, לפי דעתי עושים נזק קטסטרופאלי לטבע, שלא היו עושים בשום מקום, בתוך הקו הירוק,
חיים אורון
¶
עכשיו אני אומר לך שאם זה היה בתוך הקו הירוק, הייתי מאוד מחכה מראש המועצה האזורית שלי, שילך לכל המקומות בארץ, וידאג שלא יהיה מפגע איכות סביבה, כמו שיש שם. זה בדיוק חלק מהעניין.
מצד שני, יש מקרים שהמחצבות זה פצע פעור בנוף, חלק מהעניין של המחצבה, שגומרים אותה, זה ניסיון להחזיר את השטח למצב הכי , יש חוק שמחייב, יש קרן, זאת אומרת יש אינטרס ציבורי שבמקרים – אני לא יודע אם זה נכון לגבי נשר, אני לא מכיר את נשר, אין לי עמדה, קראתי את זה הרגע ואני לא בטוח שזה הפורום לתת עוד שנה למחצבה אחת, תאמין לי, אם אתה שואל אותי. אתה מכיר אותי לא מהיום, אבל אלה אינטרסים לגיטימיים שאנחנו צריכים לדאוג לכולם.
למשל השאלה, שלא היו שישים מחצבות פתוחות על פני כל הארץ, מאתיים שנה, וכל אחד עם מפגע, לפעמים תברואתי, לפעמים תסלח לי, מחצבה כזאת משמשת לעוד כמה דברים אחרים, אני לא רוצה לתת לך דוגמאות שאני מכיר אותם מהחיים, זה אינטרס ציבורי לגיטימי.
לכן כל ההתקפה על ראש עיריית – שכמו שאתה יודע הוא גם לא מהמפלגה שלי,
חיים אורון
¶
לכן בוא נחזיר את הויכוח למקום שלי, לפי דעתי השאלה המרכזית, עכשיו אני רוצה להגיד לך גם, הנושא של הפטור ממחצבות מתגלגל בכנסת שנים ארוכות,
חיים אורון
¶
הנושא של הפטור והקמת וועדה מקצועית, שתי מדרגות, הנושא הזה היה מנגנון שניסה לחפש איזון, בין הרצון של חוק חובת המכרזים שיש לגביו כל מיני בעיות, שהיה מאוד גורף והיה חד משמעי, ובין מציאות שנתקלו בה ודחו בחמש שנים, ודחו בעוד חמש שנים, נמצא מסלול.
אני מציע דבר אחד, אני לא חושב שצריך באופן עיוור לקבל כל שורה, אבל אני חושב שהועדה צריכה לתת גיבוי לתהליך הזה, כי כל התהליכים האחרים יצרו מהומה בלתי נורמאלית, עם מחצבות שעברו בלי רשיונות, עם צווי הפסקת עבודה באמצע עבודה, עם פיטורי עובדים, אלף צרות היו, אז לפי דעתי את התהליך הזה, מבלי שאני יודע להגיד למה נתנו לאבן וסיד שש שנים, ונתנו לכחל חמש שנים, אני לא יודע, אני מתאר לעצמי שמישהו ישב ועשה את זה.
מיכאל גורולובסקי
¶
אני עכשיו מחזיק את הנייר הזה, יש פה מספרים מוזרים, אני ספרתי פה, תתקנו אותי אם אני טועה, 11 מחצבות של אבן וסיד,
מיכאל גורולובסקי
¶
כבוד הרב, אני יצאתי מפה אם שמת לב, אני התקשרתי למישהו שהוא מומחה לזה, הוא יועץ, פרטי, לא קשור למחצבות, לא קשור , קשור לענף הבנייה, הוא נתן לי הסבר מהצד, של בן אדם שאין לו אינטרס. הוא אמר לי שאבן וסיד, המחצבות, זה מחצבות שכבר מתו, שהכל עבודה בעיניים, מצד אבן וסיד, ככה זה נאמר לי, שהחזירו את המחצבות שהם כבר מתו, לא פעילות.
מצד שני מה אני רואה פה, אני רואה פה חמש שנים במקרה אחד, אני רואה שמונה שנים במקרה שני, בשאר המקרים, ברוב המקרים זה עשרים שנה, יש חמש עשרה שנה ויש מקרה אחד ארבע שנים,
מיכאל גורולובסקי
¶
חמש אני אמרתי, במקרה של מחצבות של חברות בודדות, אני לא רואה מקרה אחד של עשרים שנה, אני פשוט רואה פה שיש אפלייה נורא מוזרה, לטובת גוף ענק, ההסבר הזה פשוט לא מקובל עלי, אני לא מקבל אותו פשוט.
בני אלון
¶
ההסבר חסר כי הוא היה בנספח, והנספחים לא הגיעו אלינו. לכן אני מציע לדחות את האישור, כדי שנוכל לקרוא את זה.
מיכאל גורולובסקי
¶
אני שוב פעם, אני מסתכל על הדף הזה, הדף הזה בעיני פשוט מאוד בעייתי, כבוד הרב, יושב ראש הוועדה. אני פשוט בחיים לא אקבל טענה שאבן וסיד החזירו מחצבות, מסיבה אחת פשוטה, בעלים של מחצבים אחד אין להם מה להחזיר, למה לא נותנים להם –
היו"ר - יעקב ליצמן
¶
אני בא לקראתך, אני בא להגיד את מה שבני אמר כרגע, אני אדחה את הדיון הזה לשבוע הבא, לשני או שלישי, אני אודיע מתי יהיה עוד ישיבה, עד אז אנחנו נחלק את כל הסברים, נספחים שלא חולקו, לשבוע הבא.
היו"ר - יעקב ליצמן
¶
האם אפשר לבקש שהיושב ראש המקצועי, וועדה מקצועית שיופיע בפני הוועדה? אני מבקש ממנהל הוועדה, להזמין את יושב ראש הוועדה המקצועית, בדיון שנחליט או שני או שלישי, לפי המצב של חברי הכנסת, זה גם תלוי בדבר שאני רוצה להתייעץ אתכם בינינו.
מיכאל גורולובסקי
¶
אני שוב פעם, אני בדף הזה רואה אפליה חד משמעית, ואני אישית לא כל כך מאמין שמישהו יכול להסביר לי פה משהו, שגוף ענק מקבל עשרים שנה, ממש פה מחצית –
מיכאל גורולובסקי
¶
אני מבקש לתת לסיים לי, פה הזכירו שם של עמרי שרון, עד כמה שאני שמעתי , עד כמה שידוע לי שרון מתעסק בכבשים ולא באבנים, זה לא שיך לעניין, מה שכן אני רוצה להגיד, שאני לא נראה לי שיש הסבר, ככה זה מזעזע.
רחל זכאי נוימן
¶
אני מבקשת להשיב לשני דברים, אחד באמת לדברים שחבר הכנסת מיכאל גורלובסקי העלה ואולי באמת בקריאה שטחית לא מובנים, אבל ניסיתי להסביר אותם, עוד לא סיימתי לצערי. כמו שאמרתי היו שני מסלולים, במסלול הוועדה המקצועית, שזה המסלול שנקבע בתקנה 25 29, נבחנת כל מחצבה לגופה, וכל מחצבה כשראינו שמבחינת העתודות והתפוקות, יש לה סיכוי כלכלי לצאת למכרז, הוצאנו, זאת אומרת שמחצבה שלמשל יכולה תיאורטית הייתה, גם כן , במחצבות יש שלושה גדלים, לפי חוות הדעת הכלכליות, לא אכפת לי להאריך, מחצבה גדולה למשל, מחזירה את עצמה בשבע שנים, כך לפי הכלכלנים שלנו, בינוניות 13, קטנה 18 לפחות, אז אם ראינו שמחצבה קטנה יש בה עתודות ל14 שנה, נתנו לה, כי אמרו לנו יהיה מי שאחר כך ייקח אותה במכרז, כי ממילא היא לא כלכלית, לעומת זה, מחצבה גדולה, אם ניקח למשל כמו מודיעין או כמו אחרת שהיו בפנינו, והיו בפנינו מחצבות –
איוב קרא
¶
אני מציע הרב ליצמן, מראש, להתכונן לכך, שמי שישלו מחצבה אחת, צריך לגבות אותו, מי שיש לו יותר מאחד, צריך לזרוק אותו.
היו"ר - יעקב ליצמן
¶
גברתי, אני מציע שנמשך את הדיון, בשבוע הבא, אנחנו נעשה דיון יותר זמן.
תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:30