אי-אכיפת חוקי בנייה ותכנון על-ידי הרשויות המוסמכות בעקבות דוח טליה ששון על המאחזים
5
הוועדה לענייני ביקורת המדינה
20/07/2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 200
מישיבת הוועדה לענייני ביקורת המדינה
יום שני, ד' בתמוז התשס"ה (11 ביולי 2005), שעה 09:35
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 11/07/2005
פרוטוקול
סדר היום
בקשה לחוות דעת מבקר המדינה בנושא אי-אכיפת חוקי בנייה ותכנון על-
ידי הרשויות המוסמכות בעקבות דוח טליה ששון על המאחזים הבלתי
חוקיים
נכחו
¶
חברי הוועדה: יורי שטרן – היו"ר
זבולון אורלב
עבד אלמאלכ דהאמשה
אילן ליבוביץ
רן כהן
עמרם מצנע
מל פולישוק-בלוך
מוזמנים
¶
חה"כ אריה אלדד
חה"כ אליעזר כהן
בועז ענר משנה למנכ"ל ומנהל חטיבה, משרד מבקר המדינה
יוסי הירש ממונה בכיר על אגף, משרד מבקר המדינה
יורי ריקליס סגן מנהל אגף, משרד מבקר המדינה
איזידור טנקמן מנהל ביקורת בכיר, משרד מבקר המדינה
עו"ד מייק בלס משנה ליועץ המשפטי לממשלה, משרד המשפטים
שלמה מוסקוביץ מנהל לשכת התכנון, המנהל האזרחי, משרד הפנים
אל"מ יאיר לוטשטיין יועמ"ש איוש, צה"ל, משרד הביטחון
סא"ל גרישה יעקובוביץ רע"ן תשתית, צה"ל, משרד הביטחון
רס"ן תימור פסו רמ"ד פנים תכנון ובנייה, פצ"ר, צה"ל, משרד
הביטחון
סגן אסף אזולאי דובר אוגדת איוש, דו"צ, צה"ל, משרד הביטחון
עו"ד טליה ששון
יריב אופנהיימר
אביעד ויסולי
שלמה בן אליהו מנכ"ל החטיבה להתיישבות, ההסתדרות הציונית
העולמית
עופר לאופמן מנהל חבל מרכז, החטיבה להתיישבות,
ההסתדרות הציונית העולמית
עו"ד יוסי לאופר הלשכה המשפטית, החטיבה להתיישבות,
ההסתדרות הציונית העולמית
יובל פונק מנהל חטיבת חוזים וביטחונות, החטיבה
להתיישבות, ההסתדרות הציונית העולמית
ניר פרס
קצרנית
¶
דקלה אברבנאל
בקשה לחוות דעת מבקר המדינה בנושא אי-אכיפת חוקי בנייה ותכנון על-ידי הרשויות המוסמכות, בעקבות דוח טליה ששון על המאחזים הבלתי חוקיים
היו"ר יורי שטרן
¶
בוקר טוב. אנחנו מבקשים את חוות דעת מבקר המדינה בנושא אי-אכיפת חוקי בנייה ותכנון על-ידי הרשויות המוסמכות, בעקבות דוח טליה ששון על המאחזים הבלתי מורשים – במקום "בלתי חוקיים".
יש שתי סוגיות שונות בנושא הזה. אחת היא אכיפת חוקי בנייה בעקבות הדוח ובכלל. הסוגייה השנייה שבה הייתי מבקש את חוות דעתו של מבקר המדינה היא הנושא שהוא חלק ממה שמבקר המדינה הגדיר כעבודות מטה בממשלה. הממשלה רוצה לקבל החלטה. היא מזמינה דוחות, מקימה ועדות. כביכול היא רוצה לבסס את ההחלטה שלה על עבודה יסודית. האם סתם הזמנת דוח היא בעצם הביסוס הנכון של החלטות הממשלה? מה התנאים? מה הקריטריונים למי שמכין את הדוח, מה תנאי הכנתו, איזה דיון נעשה בנכתב בדוחות?
למשל, אנחנו לוקחים את הדוח של גב' טליה ששון. ברגע שהיא מונתה להכנת הדוח – כל מי שמכיר את הכותבת ידע מה ייכתב בסוף. גם לאחר קבלת הדוח,
מל פולישוק-בלוך
¶
סליחה, אדוני היושב-ראש. אני לא מבינה. אתה מתחיל את הישיבה כשאתה כבר מערער על האמינות, על היכולת המקצועית של עורכת הדין?
היו"ר יורי שטרן
¶
אם הממשלה רוצה לקבל החלטות על בסיס עבודה יסודית, היא צריכה להקים צוות שכולל מומחים מתחומים שונים, שהוא בוודאות גם נייטרלי מבחינה פוליטית.
היו"ר יורי שטרן
¶
חבר הכנסת מצנע, הרי זה לא המקרה היחיד שבו במקום לעשות עבודה ועל סמך העבודה לקבל החלטות, הממשלה יודעת – או ראש הממשלה יודע מה הוא רוצה, ועושה כאילו.
היו"ר יורי שטרן
¶
בעיני הצורה הזאת של קבלת ההחלטות, כביכול על בסיס דוחות, היא לא צורה נכונה. אם אתה באמת רוצה להכין עבודה יסודית ולקבל החלטה על סמך העבודה הזאת, אני מניח שיש לכך דרישות מסוימות, ואם הן מתמלאות אפשר לומר שההחלטה מבוססת.
למשל, שאלנו את הרמטכ"ל לשעבר אם הרמטכ"ל וצה"ל התבקשו להכין עבודה משלהם בנושא ההתנתקות לקראת קבלת ההחלטה על ההתנתקות או רק בדיעבד – בשביל לנתח את ההשלכות, במובן זה שצריכים להכין תגובות ולמזער נזקים. התשובה היתה שמה שקרה הוא האפשרות השנייה.
אני חושב שלא נכון לעשות דברים כאלה בתהליך קבלת ההחלטות. לגבי הדוח שאנחנו דנים בו היום, נשאלו הגורמים הרלוונטיים מאוד, כמו החטיבה להתיישבות של ההסתדרות הציונית. הועלו שאלות רלוונטיות מאוד לגבי טיב המסקנות של הדוח, הסמכות שהכותבת לקחה לעצמה, החומר שהיה ברשותה ולטענת המגיבים לא מצא ביטוי במסקנות. כלומר, יש כאן שאלות קשות. לפני שהממשלה מכינה דוח כזה, וודאי לפני שהיא מאמצת אותו, היא צריכה לעשות השוואה של כל הנתונים ולהגיע להחלטות.
היו"ר יורי שטרן
¶
חבר הכנסת ליבוביץ, אחת השאלות היא בדיוק כזאת: למשל, למה הדוח נעצר בדרג מסוים ולא עולה למעלה, לראש הממשלה ולאחרים? גם זה חלק מהשאלות שנשאלות.
על כל פנים, לדוח היה מנדט מסוים.
עמרם מצנע
¶
אגב, אתה יודע שאת המונח "מאחזים בלתי מורשים" טבע ראש הממשלה עוד לפני שבכלל מישהו התכוון לכתוב את הדוח. בדו-שיח עם האמריקנים גם נתנו להם רשימה של מאחזים לא מורשים.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני שואל את הכותבת איך הגיעה למסקנה שראש הממשלה לא מעורב בזה? הרי כך נאמר בתקשורת, אחרי פרסום הדוח, שטליה ששון אומרת שהיא לא מצאה תימוכין לכך שראש הממשלה היה מעורב בהחלטות – החלטות שכל ילד במדינה יודע שהוא היה מעורב בהן. גם זו שאלה.
ולמשל, למה עוזר שר הביטחון לענייני התיישבות, כאשר הוא פועל על-פי הנחיות של המזכיר הצבאי, סומן כאשם – ובכלל אין התייחסות לכך שהמזכיר הצבאי נתן לו הוראה כזאת? יש כאן הרבה מאוד שאלות. למה חותכים את האחריות בשלב מסוים, בחוליה מסוימת? איך מקבלים מסקנות מרחיקות לכת, שאינן קשורות כלל וכלל לטיב הדוח, למשל על ביטול תפקיד עוזר שר הביטחון לענייני התיישבות או על סגירת החטיבה להתיישבות של ההסתדרות הציונית. זה כלל לא נובע מהמנדט של הכותבת ומהממצאים של הדוח, זה נובע מהשקפת עולם.
בבקשה, גב' ששון, תגידי לנו מה היה המנדט של הדוח שלך, מה היית צריכה לבדוק, מה ההגדרות של המשימה הזאת. גם מהי ההגדרה של המאחז הלא מורשה, כפי שאני מניח שהיה והוגדר לפני שכתבת את הדוח, או זה הושאר להחלטה שלך?
טליה ששון
¶
תראה, אדוני. הזמנת אותי לוועדה שלך. לפני הדיון ביררתי למה אני מוזמנת. אמרו לי שיש בקשה של מבקר המדינה לבדוק כל מיני היבטים שקשורים לדוח, ואני מתבקשת לתת אינפורמציה לוועדה. למטרה הזאת באתי. היום אני לא עובדת מדינה, אני אדם פרטי, עורכת דין פרטית.
טליה ששון
¶
לא חשבתי למקד את הדברים בהיבט הפורמלי שלהם, כי אני מוכנה לתת הסברים לכל מי שמבקש ממני הסברים. לא חשבתי לחדד את האלמנט הפורמלי. אבל כשאני מתייצבת כאן לבקשתך, והדבר הראשון שאני שומעת הוא שהדוח לקוי כתוצאה מהשקפותי הפוליטיות, שאלוהים יודע איך אתה יודע מהן, זה מאוד לא נוח לי. אני מוכנה לשבת כאן ולתת הסברים ענייניים לכל דבר שנוגע לדוח שעשיתי, אבל אני ממש לא מוכנה לשבת פה ואתה תתקוף אותי אישית. אין לי שום כוונה לזה. אם זאת הכוונה, פשוט אסיים את שהותי כאן בקצרה.
היו"ר יורי שטרן
¶
את לא תסיימי את שהותך בקצרה. השאלה היא עניינית. שאלתי אותך מה היה המנדט שלך, איך הוגדרה המטרה. ספרי לנו, בבקשה.
טליה ששון
¶
ברצון אשיב על כל שאלה עניינית שתהיה, אבל אודה לך מאוד אם הדיון יהיה רק ענייני. אם יש לך ביקורת עלי, זה בסדר גמור, אבל לפחות לא בנוכחותי.
טליה ששון
¶
בסדר גמור, כל שאלה שבגדר העניין – אני בהחלט מוכנה להשיב לך עליה.
אני יוצאת מתוך הנחה שקראת את הדוח. בניירות הראשונים של הדוח נמצא כתב המינוי. כתב המינוי קבע את גדר ההסמכה שלי. אני יכולה לקרוא את כתב המינוי. ראש הממשלה כתב שם שהוא מבקש ממני לחוות את דעתי בנושא המאחזים הבלתי מורשים באזורים יהודה ושומרון וחבל עזה, על-פי האמור להלן, "ותגישי ככל הנדרש לוועדת ביניים על-פי שיקול דעתך, בין היתר אבקשך לבדוק: מיקום המאחזים, תיאורם, גודלם ומועד הקמתם, דרך הקמתם, הרשויות השונות, ציבוריות ואחרות, המעורבות בהקמתם, בהרחבתם ובתחזוקתם השוטפת. אבקשך להמליץ על: שינוי ותיקון הדינים, לרבות תוכניות מתאר ככל הנדרש לעניין הקמתם של המאחזים והמשך פעילותם, לרבות ... מצד רשויות ציבוריות שונות, שינויים, תיקונים ותוספות, חקיקה, תקנות, צווים או החלטות ממשלה ככל הנדרש להפסקת תופעת המאחזים ופינוים, הליכי אכיפה יעילים למניעת התרחבותם של המאחזים ופינוי הקיימים, לרבות האפשרות של נקיטת הליכים משפטיים, פליליים או מינהליים כלפי המקימים ו/או המשתמשים במאחזים".
זה היה גדר חוות הדעת. היא עוסקת אך ורק בנושאים שהוגדרו על-ידי ראש הממשלה. זה בקשר לשאלתך.
היו"ר יורי שטרן
¶
כדי להגיע להגדרה של מאחז בלתי מורשה – ואגב, זה ביטוי שנמצא בתחיקת הביטחון שחלה בשטחים מדצמבר 2003, יש צו בדבר מבנים בלתי מורשים – ההגדרה של יישוב בלתי חוקי רלוונטית מאוד לשאלה מהו מאחז בלתי מורשה. למעשה יישוב בלתי חוקי מוגדר בשתי החלטות של בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ. הוא מונה לפחות ארבעה קומפוננטים, שרק בהצטברם, בקיומם של כל ארבעת הקומפוננטים, היישוב הוא חוקי: ראשית, שיש לגביו החלטת ממשלה; שנית, שיש לו סטטוס,
טליה ששון
¶
כן, ההפניה רשומה כאן. אני יכולה להפנות אותך, אם יש לך עניין בזה. שנית, שיש לו סטטוס תכנוני כדין; שלישית, שיש לו תחום שיפוט מוגדר; רביעית, שלמי שמקים את היישוב יש זכויות כדין להחזיק בקרקע. היעדרו של קומפוננט אחד הופך את היישוב לבלתי חוקי.
בהקשר הזה, הגדרתי מאחז בלתי מורשה כמי שיש לו בעצם ארבעה מרכיבים. לשאלת החוקיות או אי-החוקיות למעשה יש שניים: 1. אין לו החלטת ממשלה; 2. אין לו סטטוס תכנוני כדין.
כאן אני עושה עצירה לרגע, ואני רוצה להסביר משהו בקשר לתחיקת הביטחון בשטחים. סטטוס תכנוני כדין של יישוב בשטחי יהודה ושומרון מחייב, נוסף על החלטת הממשלה להקים את היישוב, גם אישור של התוכנית בכמה תחנות ביניים, אישור על-ידי שר הביטחון. למעשה האישור של הדרג המדיני להקים יישוב נמתח עד לסיום האישורים התכנוניים של היישוב. זאת אומרת, גם אם שר הביטחון נתן אישורי ביניים בתחנות ביניים, עד שהוא לא אישר תוכנית לפרסום לתוקף, למעשה אין אישור של הדרג המדיני להקמת היישוב. כל המאחזים הבלתי מורשים שמניתי חסרים את שני האלמנטים הללו: החלטת ממשלה וסטטוס תכנוני כדין. כאשר לא רק שאין החלטת ממשלה על הקמתם, אלא יש ויכוח של פרשנות של הוראות שונות של הממשלה, ואני לא נכנסת לזה כאן. גם אם נלך בגישה המקלה ביותר והנוחה ביותר למי שמעוניינים להכשיר את הקמת היישובים, ברגע שאין סטטוס תכונני כדין, אין אישור של דרג מדיני כדין. זה מאפיין את כל המאחזים הבלתי מורשים שתיארתי.
מייק בלס
¶
קודם כול, לגבי ניצן הנושא נמצא בבג"ץ. שנית, יש תקנות שמאפשרות את ההקמה של המגורים הזמניים.
טליה ששון
¶
מעבר לעניין הזה, מה שאמר המשנה היועץ המשפטי לממשלה, אני רוצה להוסיף: בישראל אישור של תוכנית מפורטת אינו קשור גם באישור של הדרג המדיני. בשטחים, להבדיל מישראל, המצב המשפטי שונה.
טליה ששון
¶
קודם כול, לא הייתי עובדת מדינה, הייתי עורכת דין פרטית כשכתבתי את הדוח. שנית, אני לא רואה שום קשר לדברים האלה. שלישית, בתחילת הדוח מוגדר שהוא מתייחס רק ליהודה ושומרון, ולא מתייחס לעזה בכלל – בהנחה שתחול תוכנית ההתנתקות, ולכן אין צורך להיכנס לעזה. אני מדברת כרגע משפטית, על המצב המשפטי. אני אומרת שמבחינה משפטית אישור של תוכנית מפורטת כדין בשטחים טעון אישור של הדרג המדיני, להבדיל מישראל. לכן כל ההשוואה – אני לא מדברת על כך שאם משווים לדברים שפה ושם לא חוקיים, זה עדיין לא הופך את הלא חוקי לחוקי. אני מתעלמת מהדבר הזה. המצב המשפטי שונה, באופן מהותי.
אני רוצה להתקדם הלאה.
אריה אלדד
¶
התכוונתי לשאול אם למיטב ידיעתך, ואני יודע שזה לא היה במנדט של כתב המינוי שלך, דרך ההקמה של היישוב בניצן עונה על הגדרה של מאחז בלתי חוקי.
אריה אלדד
¶
שאלה שנייה, ואני מתנצל מראש שאני צריך לצאת לוועדה אחרת במקביל, ואני מציע שלא תשיבי עליה עכשיו כי זה קוטע את הרצף: נדמה לי שזה כמעט מושכל ראשון בחברה הישראלית שראש הממשלה היה מעורב באופן אישי בהקמת כל היישובים הללו. קריאה פומבית: תפסו כל גבעה – ואולי אני לא מצטט בדיוק. איך זה שהרושם הוא שהוא יוצא נקי וחלק, ורק הדרגים הכפופים לו יוצאים אשמים?
זבולון אורלב
¶
יש לי עוד שאלה אחת. אני עובד מדינה ותיק, ולכן תהיתי: איך המינוי שלך כעורכת דין פרטית לעניין ממלכתי כל כך מובהק? מה הסטטוס כאן? מינו אותך על-פי החלטת ממשלה? מה המחויבות שלך כעורכת דין פרטית להגיש את הדוח הזה, על-פי המחויבויות שיש לעובדי מדינה ולשירות המדינה?
היו"ר יורי שטרן
¶
את לא חייבת לענות עכשיו, רשמי את השאלה. אבל בעצם עכשיו אנחנו מדברים על השלב של מנדט.
טליה ששון
¶
דרכי המינוי שלי גלויות כמוני. למיטב ידיעתי, ומר בלס יושב פה, וגם הוא נשאל מי האדם: רצו שיעשה את זה פרקליט שעדיין בשירות המדינה. היועץ המשפטי לממשלה, אני לא יודעת, לא מצא אדם מתאים, הולם, פנוי, באותו רגע. צריך לשאול אותו בדיוק למה ומה.
טליה ששון
¶
ההמלצה של היועץ המשפטי לממשלה, וגם של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, למיטב ידיעתי, היתה שתמונה גב' טליה ששון, שחצי שנה לפני כן עסקה בנושאים בהקשרים דומים. זה מה שידוע לי. המינוי הובא לממשלה, בממשלה, המינוי נעשה על-ידי ראש הממשלה.
מייק בלס
¶
במסגרת תקנות הפטור מחובת מכרזים יש אפשרות להתקשר בחוזה ייעוץ. זה לא הייעוץ הראשון שהוא כזה.
עמרם מצנע
¶
אין חובת מכרז על תפקידים כאלה. מה תשאל במכרז? עורך הדין שיבקש הכי פחות כסף? זה שכתב הכי הרבה ספרים?
מייק בלס
¶
היא תעשה אתו מה שתמצא לנכון לעשות, בהחלטות ממשלה, בהליכי חקיקה ממשיכים. לא הוא כשלעצמו משנה את המצב המשפטי במדינה. נעשתה פעולה של בירור עובדתי, איתור מסמכים, איסוף חומר, גיבושו, המלצות מסוימות, חלקן התקבלו.
עמרם מצנע
¶
הם לא רוצים לגעת בעובדות, הם לא רוצים לגעת בתוכן. הם רוצים לעסוק רק בעטיפה, בשאלות. זה מה שאתם רוצים לעשות, תגידו את זה. אבל את האמת אף אחד לא יכול להסתיר.
מל פולישוק-בלוך
¶
אם ועדת השרים רוצה ללכת יותר רחוק ולחפש את האחראים הפוליטיים שנתנו את ההוראה, זה כבר סיפור אחר.
טליה ששון
¶
כמו שאמרתי, בכל המאחזים הבלתי מורשים חסרים שני קומפוננטים שהם חיוניים כדי שהם יהיו מורשים. שנית, בחלק לא קטן מנויים בדיוק מי מה ואיך בדוח. יש בעיה, יש קושי, גם לגבי טיב הזכויות בקרקע של המחזיק. חלק מהקרקעות, לפי החלטת הממשלה משנת 1979, ניתן להקים יישובים ישראליים בשטחי יהודה ושומרון רק בקרקעות שנקראות קרקעות מדינה. לא אכנס כעת להגדרה מה הן כוללות, מה זה בדיוק. נשאיר את זה לצורך הדיון כנתון.
טליה ששון
¶
קודם כול, העניין הזה צריך לקבל אישורים, גם אישור לעסקה וגם לעשות רישום ראשון, שהרישום אמיתי ונכון של הזכויות שלו. מעבר לדבר הזה, זה שקנית קרקע, גם בתוך ישראל, זה עוד לא אומר שמותר להקים שם בית. צריך תוכנית, וניתן לאשרה רק כדין, בדרך המסוימת שנקבעה בחקיקה הרלוונטית. לכן גם אם נניח שהרכישה כדין והכול בסדר, זה עוד לא אומר שמותר לך לבנות בית. אבל נדמה לי שאנחנו קצת סוטים מהנושא.
לפי החלטת הממשלה ניתן להקים יישוב ישראלי בשטחי יהודה ושומרון רק על קרקעות מדינה. חלק מהקרקעות שבהן נמצאים המאחזים הבלתי מורשים הן קרקעות סקר וגם קרקעות פרטיות של פלסטינים. ברגע שהיישוב לא מוקם על קרקע שלמחזיק יש בה זכויות כדין, בדרך כלל אי-אפשר לשנות זאת, להפוך זאת.
היו"ר יורי שטרן
¶
את מבדילה שם בין שלושה סוגים: אדמות מדינה, אדמות מעורבות, שיש פלישות, ואדמות שכולן פרטיות פלסטיניות. שתי שאלות: ראשית, כמה כאלה היו באמת על אדמות פרטיות פלסטיניות, והאם במקרים האלה בדקת אם היו רכישות על-ידי יהודים, או הם ממש פלשו לאדמה לא להם והקימו יישוב?
טליה ששון
¶
קודם כול, את כל הנתונים שבידי קיבלתי מהמינהל האזרחי. אין לי בנק של נתונים. אני יכולה לצטט רק מה שנמסר לי. מעבר למה שנמסר לי לא עשיתי שום בדיקה מבחינת הנתונים. זה דבר ראשון.
שנית, במקום שהמינהל האזרחי כתב שהיתה רכישה והיא עדיין לא נרשמה אבל נעשו הליכים מתקדמים כדי להוכיח שהרכישה כדין, ציינתי זאת במפורש. בעיקרון, פסיקת בג"ץ אומרת שאם שאדם טוען שרכש ואפילו הגיש בקשה לרישום ראשון אך לא הגיש כל המסמכים הרלוונטיים, אז עוד לא נעשה דבר. צריך להוכיח את הרכישה. העובדה שהוא טוען שרכש, זה עוד לא מספיק.
טליה ששון
¶
כן, זה אומר, כי מה שקובע זה הרישום. מבחינה משפטית זה מה שזה אומר. הרישום הוא שאומר. כל השאר דיבורים.
טליה ששון
¶
בואו נחזור להגדרת המאחז הבלתי מורשה, כי יש עוד שני קומפוננטים שלא הזכרתי עד עכשיו: ראשית, עניין המועד. ראיתי כתופעה את המאחזים הבלתי מורשים שהחלו לצוץ בשטח מאמצע שנות התשעים. להבנתי גם נתתי הסבר לכך. ככל שאני מבינה, ממשלת רבין החליטה להקפיא את הבנייה בשטחים, הקימה ועדת חריגים, בהתחלה היא אישרה יותר בנייה, אך במשך הזמן, ככל שהמשא ומתן המדיני של אוסלו התקדם, אישרו פחות. בסופו של דבר אישרו פחות ופחות. בסוף 1993 או ב-1994 כבר כמעט לא אישרו. במקביל לכך, החלו לקום המאחזים.
אם כן, ראשית, ציינתי נקודת זמן. שנית, ציינתי נקודת מיקום גאוגרפית. עשיתי הבחנה בין שכונות צמודות דופן ליישובים קיימים – כאשר השכונות הן בלתי חוקיות באותה מידה כמו המאחזים, אבל הן נראות, לפחות מהתצ"א כחלק אינטגרלי מהיישוב, הן ממש ההמשך של היישוב – לבין מאחזים שרחוקים מהיישוב הקיים לפחות כמה מאות מטרים בקו אווירי. האלטרנטיבה היא לא לעשות את זה, להגיד שהכול בתי מורשה, גם השכונות וגם המאחזים, ומספרם לא יצטמצם ל-105.
היו"ר יורי שטרן
¶
לא, לא. אני חייב להוציא אותך. אתה לא יכול להתנהג כך. היחידים שעוד איך שהוא קוטעים זה את זה הם חברי הכנסת.
היו"ר יורי שטרן
¶
לא. כשיבוא תורם של אנשים להשתתף בדיון, כל אחד ירים את היד ויקבל זכות דיבור. לא לפני ולא במקום. בבקשה. את אומרת שאלטרנטיבה אחת היתה לבחון את השכונות הצמודות לשכונה הקיימת. אני שואל שאלה אחרת: על סמך מה את מחליטה ששכונה מרוחקת בשטח המוניציפלי של היישוב הקיים היא כבר מאחז? מה הקריטריון הזה של מטרים?
טליה ששון
¶
יש הטוענים שכאשר מוקמות שכונות במרחק של קילומטרים מהיישוב הקיים בתוך התחום המוניציפלי של היישוב הראשון, זה מותר. אני אומרת שזה אסור.
טליה ששון
¶
צריך גם להכיר את ההיסטוריה של השטח. תחום השיפוט של חלק גדול מהיישובים ביהודה ושומרון הורחב מאוד בשנים 1995-1996, מסיבות מדיניות. כשאתה שואל מהן הסיבות המדיניות, לכל אחד יש הסיבות המדיניות שלו. אבל כולם מסכימים שהטעם הוא לא צורך אורבני של היישוב, אלא סיבות מדיניות של תפיסת שטח.
היו"ר יורי שטרן
¶
קודם כול, אלו פירושים. אבל מהרגע שהוא הורחב, האם יש הבדל בין השכונות מבחינת המרחקים? קחי כל עיר, כל יישוב בארץ,
זבולון אורלב
¶
היא אומרת שאם השכונה נבנתה בתחום שהורחב מסיבות מדיניות בשנות התשעים, והשכונה לא ברצף, זו סתם שכונה פיקטיבית, מאחז.
טליה ששון
¶
זה לא תחום ההרחבה של הדרג המדיני. כדי להקים, גם בתחום המוניציפלי, יישוב או שכונה, תקרא לזה, קוקוריקו,
טליה ששון
¶
צריך אישור של הדרג המדיני. יש ויכוח מהו אישור של הדרג המדיני. האם צריך החלטת ממשלה? האם מספיקה החלטה של שר ביטחון? מתווכחים על זה. כאן לי יש דעה משלי, ליועצים משפטיים קודמים ונוכחיים יש דעה שלא רחוקה משלי, כפי הנראה. יש דעה אחרת. אבל זה לא כל כך חשוב, הוויכוח לא חשוב. הסברתי זאת בהתחלה: אין ויכוח שכאשר אין תב"ע, אין סטטוס תכנוני כדין, אין גם אישור של הדרג המדיני. כי מעבר לאישור הממשלה היה צריך אישור של שר ביטחון, אין על זה שום ויכוח עם איש. וזה לא היה.
זבולון אורלב
¶
אני אומר לך בגלוי, כמי שרוצה שהכול יהיה חוקי ומורשה: קשה מאוד לקבל את זה. יש לנגד עינייך 50 יישובים בתחום הקו הירוק שלא היתה מהם התביעה הזאת, אחרת לא היו קמים יישובים במדינה. אין יישוב במדינת ישראל שקודם עובר את כל השלבים שאת מדברת עליהם, ואחר כך מקימים אותו.
עמרם מצנע
¶
תראה איזה עיכוב יש ביישובים שלגביהם הממשלה כבר החליטה: בגלבוע, בגבעות שפרעם. יש החלטת ממשלה על הקמת ארבעה יישובים, וזה מתגלגל שנים. ולא בטוח שזה יאושר.
זבולון אורלב
¶
ב-1979 הוקם היישוב בר-יוחאי בתחום המועצה האזורית מרום הגליל, זה לא רחוק ממירון. את היישוב, את הסטטוס התכנוני, הם קיבלו 13 שנה לאחר מכן, שנבין במה מדובר. אני יכול לתת רשימה.
מל פולישוק-בלוך
¶
אתה אומר שהעבודה שלנו מיותרת. אם יש דברים לא חוקיים במדינה, הכול צריך להיות לא חוקי, וחבל על הזמן שלנו.
זבולון אורלב
¶
אני אומר שוב: אני נגד יישובים בלתי חוקיים, לא אגן על הדבר הזה. אבל אני אומר שעושים עוול כשדורשים מיישוב ביש"ע דברים שלא דורשים בתוך הבית.
זבולון אורלב
¶
היישוב אבשלום הוקם ב-1991, ועד שנה זו עדיין לא הושלם הסטטוס התכנוני. הוא בחבל אשכול. היישוב אבטליון, 1987. לקח הרבה שנים עד שקיבל אישור.
שלמה בן אליהו
¶
אני הכנתי את הנייר. תסתכלו באתר האינטרנט של ממ"י, זה מופיע שם. אתן דוגמה יותר פשוטה: קיבוץ אשבל בגליל, הוא לא הוקם בשנות החמישים אלא ב-2001. הוא קיים ואין בו תב"ע. יש החלטת ממשלה שאף-עלפי שאין שם תב"ע יוקם מחנה זמני של משרד השיכון, יובאו לשם מבנים יבילים.
עמרם מצנע
¶
גב' ששון לא דיברה על השלמת תב"ע אלא על סטטוס תכנוני. יש לא מעט מקרים, וחלק מהם אתה מצטט, כנראה, שקמים באישור מוסדות התכנון.
עמרם מצנע
¶
היא אמרה מראש, אנחנו פשוט הולכים לפינות שאין להן משמעות. גם אם תגיד שהיישובים בארץ אינם חוקיים, זה לא עושה את היישובים ביהודה ושומרון לחוקיים.
זבולון אורלב
¶
לא זאת הטענה. יש טענה של איפה ואיפה. זה החלק הפוליטי. מסיבות מסוימות בודקים את חבל הארץ הזה.
עמרם מצנע
¶
תן לי לענות לך. גב' ששון אמרה לך שלא מספיק דבר אחד. צריך שני דברים. ראשית, צריך החלטת ממשלה – ואין החלטת ממשלה – לגבי הקמת היישובים.
עמרם מצנע
¶
החלטת ממשלה היא לא שראש הממשלה אמר: תעלו על הגבעות. קראו את הדוח: כל הממשלות שרצו ליישב הבינו שזה עומד בסתירה להתחייבויות הבין-לאומיות שלהן. לכן הן עצמו עין אחת, עצמו עוד עין באופן חלקי, אמרו: לכו לגבעות, העלימו עין מכל מיני דברים.
הייתי אלוף פיקוד מרכז בשנים 1987-1990. לא זז קרוואן, כי זאת היתה מדיניות הממשלה, לא כי אני הייתי בסדר. אם הממשלה רוצה, שום דבר לא יקום. בהחלט הממשלה העלימה עין.
זבולון אורלב
¶
אתה העדות הכי טובה. חבר הכנסת ליבוביץ, נראה כאן במסמכים שהכול באישור הממשלה. מאחז שלא עלה באישור ממשלה – אני הלך להוריד אותו.
מל פולישוק-בלוך
¶
בעניין של איפה ואיפה: צריך לדבר על העלות המדינית, הביטחונית, תקציבית, של אותם מאחזים לא חוקיים שיש לנו ביהודה ושומרון. קודם כול, אני מסכימה שצריך לטפל בכולם, בכל הלא חוקיים, אבל אם אני צריכה לעשות סדר עדיפויות באיזה אני מטפלת קודם, אז אני מטפלת קודם באלו שמסכנים את חיי החיילים שלנו.
עמרם מצנע
¶
כי יהודה ושומרון זה לא חלק ממדינת ישראל. יהודה ושומרון זה לא חלק ממדינת ישראל, והגיע הזמן שתבינו את זה. פשוט מאוד. מה יש לך להגיד על זה?
זבולון אורלב
¶
אתה עצמך העדת שכשהממשלה לא רוצה, לא זז קרוון. אתה העדות הכי טובה. פירושו של דבר, שאם זזו קרוואנים,
זבולון אורלב
¶
לא בשני קולות, בקול אחד. אתה באמת מאמין שעוזר שר הביטחון יכתוב אישור למיגרון בלי ששר הביטחון יודע ובלי שהוא מדווח לראש הממשלה?
זבולון אורלב
¶
לא מאמין. לא מאמין לכזה דבר. אגב, אם זה קרה, ועדת החקירה צריכה לפטר את שר הביטחון. מה זה, מדינה מופקרת?
זבולון אורלב
¶
אז אל תטפלו במאחזים, זה שר ביטחון לא מורשה, זה לא מאחז לא מורשה. זה ראש ממשלה לא מורשה.
היו"ר יורי שטרן
¶
חברת הכנסת פולישוק, את חושבת שהחילים באים לאיפה שיש מאחז. אני רוצה לצטט לך את חבר הכנסת אריאל שרון, וגם ראש האופוזיציה, מנאומו בכנסת באוקטובר 1999. הוא אמר: "למה החליטה הממשלה בזמנה, הממשלה שלנו, להקים מאחזים על ראשי גבעות? האם זה היה מקרי, רצון …? לא ולא, המאחזים בראש הגבעות נועדו לאפשר ליישובים היהודיים שהוקמו על-ידי ממשלות המערך והליכוד מאז מלחמת ששת הימים כאזורים שנועדו להיות אזורי הביטחון בכל הסדר בשליטתנו, לחיות בביטחון, גם כשהתהליך המדיני יתקיים".
בקיצור, המאחזים האלה הוקמו בהנחיה ממשלתית, כדי לשמור על יישובים.
מל פולישוק-בלוך
¶
כדי לשמור על מאחזים. הנשים הצעירות עם התינוק בן השנתיים שומרות על ביטחון המדינה. זאת ההגדרה שלך?
היו"ר יורי שטרן
¶
רוב רובם של המאחזים, אולי לא כולם אבל רובם, הוקמו במקומות האסטרטגיים, על מנת להקל על צה"ל לשמור.
מל פולישוק-בלוך
¶
מאז עברו הרבה מים בירדן. גם כל יישובי הנח"ל הוקמו לפי אותה תפיסה, אבל מאז עיוותו את התפיסה, ואני משוכנעת ש-99% מהמאחזים שבדוח לא הוקמו על-ידי גורם ממלכתי כדי לשמור על ביטחון מדינת ישראל. אני חותמת לך על זה. לא צריך לעוות את ההיסטוריה ואת המציאות עד כדי כך. אנחנו חיים פה.
היו"ר יורי שטרן
¶
שלוש שנים בחיי הייתי מזכיר יישוב, ניהלתי יישוב ביהודה. אני יודע מה זה לקבל כל אישור ואישור, ומה הרשויות נותנות או לא נותנות כשאין אישורים, ואיך על כל מטר שמשפחה ערבית כלשהי בשכנות תטען שהוא אדמה שלה – איך על כל מטר כזה יתנהל מהלך קוואזי-משפטי ארוך. זה היה בשנים 1982-1985.
זבולון אורלב
¶
לא, בארץ שר הפנים צריך לאשר. אני לא בטוח שהוא מאשר כל דבר באופן אישי. יש לשכה, הלשכה מאשרת.
זבולון אורלב
¶
אינני יודע. אולי גם פה שר הביטחון היה חותם בסופו של דבר. כשנותנים לכפר אדומים את צו האלוף, החוזה הוא על כל השטח המורחב שבתוכו מוקם גם היישוב אלון. לא עושים לכל יישוב חוזה בנפרד.
עמרם מצנע
¶
בסדר. עו"ד ששון עסקה בעובדות בשטח. קרא כל דף, בהחלט: בלי מדיניות ממשלה שהעלימה עין ואמרה: תעשו, רק אנחנו לא יודעים – זה לא היה קורה.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מבקש שעו"ד ששון תעזור לנו להבין. למה החלטת על מרחק מסוים – 100 מטר, 200 מטר, 300 מטר – כמרחק הקובע שזו לא שכונה אלא יישוב חדש, ולכן צריכה להיות החלטת ממשלה?
טליה ששון
¶
שלי. אתה יכול להגיד משהו אחר. אני יוצאת מתוך הנחה שכל מה שכתבתי יבוא לביקורת בג"ץ בסופו של דבר. כמו שכשהייתי פרקליטה הייתי כותבת כך לבית המשפט, כך כתבתי כאן. בעיני זה סביר. לא סביר, שמישהו מוסמך אחר יחליט.
היו"ר יורי שטרן
¶
את אומרת שהקביעה הזאת היא קביעה שלך, ואין לה סימוכין. את פשוט החלטת. כמה קבעת? 150 מטרים?
טליה ששון
¶
זאת קביעה של היגיון. לא כתבתי כמה מטרים בדיוק צריכים להיות כהפרש. הבעיה היא שאם אני לא עושה הבחנה כזאת,
עמרם מצנע
¶
אני חושב שזה לא מובן. אילו היא הצטרכה ללכת רק על הבלתי חוקי, היא היתה צריכה להתחיל מהבית הראשון, זה שצמוד ליישוב. כאן היא אמרה שלא התכוונה לבתים הצמודים.
היו"ר יורי שטרן
¶
היות שנקודת המוצא היא החלטת הממשלה, ודאי שהיישובים שבהם היתה החלטת ממשלה ושטח השיפוט שלהם מוגדר בהחלטות של הדרג הרלוונטי – דינם, וגם דין השכונות שבהן, לא יכול להיות כדינו של יישוב חדש, שהוקם ללא החלטת הממשלה. זה באמת מנוגד למערך שנוצר פה.
לכן אני אומר שהייתי עושה הבחנה בין היישובים שנעשית בנייה בתוכם, ואז יש הערות לגבי מעמד הבנייה הזאת, לבין היישובים החדשים שהוקמו ללא החלטה בדרג של הממשלה.
אני שואל אותך שוב, אני מבין מדברייך שאת מי שקבעה שבתוך היישוב הקיים, המורשה, שיש לו כל ההגדרות המוניציפליות,
היו"ר יורי שטרן
¶
אני אומר לפרוטוקול, מדברי עו"ד טליה ששון אני מבין שהקביעה שגם השכונה בתוך היישוב הקיים, גם כאשר יש תוכנית מתאר ליישוב ויש גבולות מוניציפליים,
טליה ששון
¶
תראה, אפשר להכביר מילים, לתאר את זה כרצונך. הדוח כתוב, וגם ההסברים כתובים בו. אני לא נכנסת לזה כאן, כי אני חושבת שאני לא הפורום, גם אין כאן הכלים להיכנס לזה – אלו שאלות משפטיות של משמעות החלטות הממשלה, מה היה ניתן לעשות במסגרתן ומה לא, איך צריך לפרשן. אני מקלה עליך את הדיון – אני לא נכנסת לשם.
טליה ששון
¶
כתבתי הרבה מאוד בהקשר זה. אם בית המשפט יצטרך לבדוק זאת, הוא בוודאי ייכנס לסוגייה. אני מדלגת על זה בקלות, כי זה חלק שקשה יותר להתמודד אתו כרגע, מבחינתך. זו סוגייה בעייתית, מסובכת ומורכבת.
נעזוב את זה לרגע, נגיד שדעתי שם לא היתה מתקבלת. אני הולכת לצד הקל. אין מחלוקת, ושום משפטן, ככל הידוע לי, פה או במקום אחר, לא שמעתי שחלק על זה, שברגע שאין תוכנית מפורטת אין גם אישור דרך מדיני מוסמך.
טליה ששון
¶
הדברים האלה שונים מהמצב בישראל. לפי תחיקת הביטחון בשטחים זה מחויב, מבחינה משפטית. אי-אפשר להעביר מילים ולהגיד שזה כך או אחרת. זה כתוב, זה מחויב, ככה זה.
לכן לא צריך להתווכח כל כך הרבה. זה כך: במקום שאין תוכנית מפורטת, ואין תוכנית מפורטת לשום מאחז שאני מניתי, גם אין אישור של דרג מדיני מוסמך. זה דבר אחד.
טליה ששון
¶
אני לא בטוחה שכולם ישימו את היד על האש בעניין הזה. שנית, אני עשיתי הבחנה בין יישובים וכל מיני סוגים של אי-חוקיות שנדבקת להם, יישובים ותיקים ואחרים.
טליה ששון
¶
עוד רגע. לגבי השכונות והמאחזים וההבדל ביניהם. אם תמחק את ההגדרה של משהו שהוא לא צמוד דופן ליישוב – מבחינתי יש הבדל, מבחינת הפרשנות של החלטות הממשלה, שלא נכנסתי אליהן כאן, בין מקרים שזה צמוד ליישוב ובין מקרים שזה לא צמוד. אבל גם אם לא תקבל את דעתי בכלל, המשמעות היא שאיך שלא תקרא לתופעת המאחזים – קרא להן שכונות לא חוקיות, כך לשיטתך – המספר לא יהיה 105 אלא הוא יהיה 200 או 300. זאת תהיה התוצאה, אם לא מבחינים בין צמוד דופן ללא צמוד דופן.
טליה ששון
¶
כי זה לא חוקי. אי-אפשר בהבל פה להפוך את הלא חוקי לחוקי. זה לא חוקי. הוקמה שכונה צמודת דופן, אבל אם היא לא על קרקע מדינה, היא לא חוקית. ואם אין לה סטטוס תכנוני כדין, ולהרבה מאוד אין, אז אין, אז גם אין אישור של דרג מדיני.
אביעד ויסולי
¶
אני אביעד ויסולי, אני מייצג את המטה למען ארץ ישראל, שיש לו אינטרסים כמעט בכל המאחזים.
טליה ששון
¶
אסביר עוד פעם. בשנת 1992 נבחרה ממשלת רבין, והיא החליטה להקפיא את הבנייה בשטחים. ההחלטה הזאת שלה קיבלה ביטוי גם בתחיקת הביטחון בשטחים. בצד ההקפאה היא הקימה גם ועדת חריגים, שמאשרת בניגוד להנחיה.
טליה ששון
¶
זה לא עניין שאני קובעת. אני לא קובעת עובדות. אני רק יכולה להסיק מסקנות מהעובדות. העובדות הן שבסמוך ל-1995 ואילך רוב המאחזים קמו.
שלמה בן אליהו
¶
זאת אומרת, הוא גם היה יכול להיות 1998. אי-אפשר להגדיר מאחז על-פי קריטריון עובדתי בהגדרה של בלתי מורשה. אם את אומרת שהוא בלתי חוקי בהגדרה שאין לו סטטוס תכנוני, את צודקת. אבל הגדרת אלמנט הזמן – זה לא אלמנט משפטי.
טליה ששון
¶
הסברתי קודם: כשאני מסבירה מהו מאחז בלתי מורשה אני מביאה בחשבון את אלמנט הזמן. אבל כשאני מדברת אל האי-חוקיות במאחז, הסברתי לכם שיש שני קומפוננטים שמשותפים לכולם, חוץ מהעניין הקרקעי.
מ"מ היו"ר זבולון אורלב
¶
כאן, לפחות לי קשה לקבל זאת. תחת שלטון ישראל יש שוני יסודי מאוד בהכרה ביישובים.
אני רוצה לגעת בעוד תחום אחד, ברשותך. תחום אישור הדרג המדיני. זה מושג ערטילאי, "הדרג המדיני".
מ"מ היו"ר זבולון אורלב
¶
מהו הדרג המדיני? הבנתי מהדוח שיש אישורים של לשכות שרים, עוזרי שרים, פקידים, מנכ"ל משרד הראש הממשלה.
טליה ששון
¶
פשוט להסביר את הדברים האלה. אני מדברת עכשיו מבחינה משפטית. כשנדרשת החלטת ממשלה, יש החלטת ממשלה, לא מספיק גם אישור ראש ממשלה.
טליה ששון
¶
נכון, בכל מקום וגם פה. יש החלטה כזאת מ-1975, יש החלטה 150 משנת 1996. זה בכלל לא שנוי במחלוקת. הממשלה צריכה להחליט על הקמת יישוב חדש.
טליה ששון
¶
בסדר. על הקמת יישוב חדש אין מחלוקת שצריך החלטת ממשלה. אתה אומר ששכונה היא הרחבה של יישוב קיים, על זה הוויכוח.
טליה ששון
¶
עזוב, אני רוצה לדבר באופן תאורטי, משפטי. אתה לא יכול לבנות כלום בלי תוכנית מפורטת כדין, בת-תוקף.
טליה ששון
¶
מכוחן ניתן להוציא היתרי בנייה, כי אי-אפשר להוציא היתרה בנייה אם אין תוכנית כדין, מפורטת. האישור של תוכנית מפורטת, לפי תחיקת הביטחון, מחייב אישורים של שר הביטחון במהלך שלבי התכנון. לכן הדרג המדיני הוא שר הביטחון אחרי שהממשלה אישרה. או שהיה צריך החלטת ממשלה או שלא היה צריך החלטת ממשלה. אם היה צריך והיא נתנה, היא אישרה. אם לא צריך, אז לא צריך. אם היא לא נתנה, אז ודאי שזה לא חוקי. אבל נניח, במקרה הכי קל – ואין כזה – שהממשלה היתה מאשרת, בלי אישור של שר הביטחון לשלבי התכנון של התוכנית אין אישור של דרג מדיני מוסמך.
מייק בלס
¶
שר הביטחון צריך לאשר את ההפקדה לעניין התנגדויות, הוא צריך לאשר את הדיונים שבאים אחר כך, הוא צריך לאשר את הפרסום למתן תוקף. הקמה של יישוב, יש לה המון משמעויות, שבחלקן נוגעות לסביבה, להשפעות על שכנים, להשפעות ביטחוניות, לעיתויים מדיניים כאלה ואחרים. לכן הממשלה ביקשה לשמור על יד על הדופק בכל אחד מהשלבים. זה גם פן מדיני וגם פן תכנוני. אנחנו עוברים מאוד בקלות על כל המשמעות של התנגדויות שכנים, סובבים, כבישים, ביוב. כל התהליך התכונני הוא תהליך של מהות שחייבת להתקיים. לפי הדוח זה לא התקיים בכל הרשימה שכאן. זה מה שצריך להטריד, לדעתי.
מ"מ היו"ר זבולון אורלב
¶
השאלה היא אם מדברים כאן על בנייה בלתי חוקית במדינת ישראל, על שכונות בלתי חוקיות במדינה. זה הגיוני, אני מבין, נטפל ונעקור מן השורש. אבל למה נטפלים, סליחה על הביטוי? למה עושים את זה רק במקום מסוים?
מ"מ היו"ר זבולון אורלב
¶
זאת התשובה, מה שלמדנו מעמרם מצנע. בלי הממשלה, בלי הדרג המדיני, אותה ממשלה שהחליטה שהיא תאשר,
מ"מ היו"ר זבולון אורלב
¶
אותה ממשלה אמרה לפקידיה: רבותי, אשרו. היא אמרה למפקדיה בפיקוד מרכז: תאפשרו את הדבר הזה.
מ"מ היו"ר זבולון אורלב
¶
אחריך היו עוד כמה אלופי פיקוד, ובכל זאת, באופן שיטתי, כולם נוהגים אותו דבר. פקידי המדינה בכמה משרדים, גם כן.
עמרם מצנע
¶
אתה יודע כמה מכתבים יש לי, כראש עיר, שמנכ"ל כלשהו אישר משהו, ואחר כך אמרו לי שהנייר הזה לא שווה כלום? אבל תראה לי מסמך.
אליעזר כהן
¶
אני רוצה לשאול את גב' ששון שאלה מוזרה. העלית על דעתך להגיש דוח לממשלה על הבנייה הבלתי חוקית של הבדואים?
אליעזר כהן
¶
עוד שאלה. כשקראתי את דוח טליה ששון בעיתון אמרתי לעצמי: מעניין, מדוע לא הגישה על בנייה בלתי חוקית במגזר הערבי? שאלה של טיפש, אבל שאלתי את עצמי.
זבולון אורלב
¶
עו"ד ששון, עוד שאלה אחת. אם אני זוכר נכון, כשפורסם הדוח היתה ביקורת על שלא מצאת לנכון לבוא בדברים עם ראשי המועצות ביש"ע, והרי לכאורה כל עניין של תכנון ובינוי קשור לרשות המוניציפלית. ראשית, האם זה נכון? ואיך את מסבירה זאת? הרי הם בני הדיבור הראשונים. מהם שומעים הסברים, מקבלים עובדות, מקבלים מסמכים. גם להם יש מסמכים.
טליה ששון
¶
תראה, התשובה שלי היא זאת: בכתב המינוי הראשון שקיבלתי ראש הממשלה קצב לי 60 יום להכנת הדוח. אחר כך זה הוארך בשלושה חודשים ואחר כך בעוד חודש.
טליה ששון
¶
לא אכביר מילים. אתה בטח מתאר לעצמך כמה עבודה נדרשה ממני בתקופה הזאת כדי לעשות את מה שעשיתי בהקשר של רשויות המדינה, שבהן ראיתי גורם ראשון במעלה.
טליה ששון
¶
אילו היו ניתנים לי עוד כמה חודשים, בטוח שהייתי מגיעה גם אליהם. אבל גם כתוב בדוח שלי כתוב שהוא דוח ביניים. אני לא יודעת אם ירצו ממני דוח המשך. יותר ממה שעשיתי בפרק הזמן שניתן לי לא יכולתי לעשות. זה המצב לגבי, באופן אישי, אולי מישהו אחר כן.
שנית, אם אתה שואל אותי אם הבירור שלי הוא קונקלוסיבי ונותן את התמונה ההיקפית במלואה, תשובתי החד-משמעית והיא כתובה שוב ושוב בתוך הדוח, היא לא, באל"ף רבתי.
זבולון אורלב
¶
כלומר את אומרת עכשיו שלו ניתן לך עוד זמן והיו מתבררים דברים עם הרשויות המוניציפליות, יכול להיות שההמלצות והמסקנות יהיו שונות.
זבולון אורלב
¶
כתוב "שמֹע בין אחיכם". צריך לשמוע את כל הצדדים. היא מודה ביושר. כשלא שומעים חלק אחד, אז כותבים דוח ביניים. על זה בונים בניין שלם. אגיד לך: כמה מראשי הרשויות דיברו אתי. היו להם הרבה מאוד הערות כשקראו את הדוח. שאלתי אם לא דיברו אתם, והם השיבו שלא. אגב, גם החטיבה להתיישבות טוענת שדיברו עם האנשים, אבל את הדוח הלפני סופי לא הראו להם. יש כאן הרבה הערות, ואני מציע ליושב-ראש לתת למנכ"ל החטיבה להתיישבות לדבר.
זבולון אורלב
¶
אגב, עולה על דעתך שבישראל היו עושים עבודה, מזמינים חוות דעת מעורך דין פרטי על הבנייה הבלתי חוקית במדינת ישראל, ולא היו מדברים עם השלטון המקומי? עולה על דעתך?
טליה ששון
¶
על דעתי היו עולים הרבה דברים. בהקשרים שבהם הדוח הזה כתוב, לגבי הממצאים שכן היו לי, אני חושבת שבמקום שהיו לי ממצאים סבירים, שנראו לי היקפיים מספיק כדי לתת תמונה – ואני דיברתי עם הרבה מאוד אנשים, ראיינתי אותם, קיבלתי המון מסמכים מכל הרשויות האלה – הנתונים שלי הם נתונים מדויקים.
זבולון אורלב
¶
אבל לא זה העניין. היתה נחשפת תעשיית השקר. ראש מועצה אזורית היה אומר לך מה ההיסטוריה, למה היישוב הוקם, למה השכונה הוקמה, מי דיבר עם מי, היו גובים עדויות. היתה מתבררת התמונה שהממשלה, ברשות ובסמכות, הקימה או נתנה רשות להקים – אני לא יודע אם את כל היישובים, אבל לפחות חלק מהם.
טליה ששון
¶
אני חושבת שמבחינה מוסדית הדוח הזה נותן תמונה מלאה. כשאתה אומר "הממשלה" יש פה וריאנט מסוים, כי זה לא הממשלה, אבל אלו משרדי הממשלה.
עמרם מצנע
¶
עו"ד ששון, אני רוצה לעזור ולהרחיב. יש שאלה שעולה, ובאמת אנחנו צריכים תשובה ממך. את באמת עוקפת בעדינות, או אינני יודע מה, את השאלה המרכזית של הדרג המדיני. מה חלקו של הדרג המדיני בעמימות הזאת, בכך שדברים נעשו לאורך תקופה ארוכה ללא פיקוח ובקרה? את מטפלת כאן בפקידות הזוטרה פלוס, כך נקרא לזה. איפה הדרג הבכיר?
טליה ששון
¶
חבר הכנסת מצנע, אני לא חושבת שהקלתי במשהו עם הדרג המדיני. כתבתי ברחל בתך הקטנה שאני רואה אותו האחראי המרכזי לאי-אכיפת החוק בשטחים. הוא הראשון, לפני החסרים בתחיקת הביטחון ולפני בעיות אחרות שהצגתי. מה שכן נכון הוא שהדוח שלי הוא דוח מערכתי, ולא מטפל אישי בפלוני ואלמוני, מה היתה תרומתו של אל"ף ומה היתה תרומתו של בי"ת.
טליה ששון
¶
הדוח מזכיר בשם אדם אחד, שלא היה אפשר להתעלם מהמסמכים שהיו בידי לגביו. גם שם, כמו בשאר הדברים, לא קבעתי לגביו כלום, הצעתי שהעניין יובא ליועץ המשפטי לממשלה, שהוא ישקול מה לעשות. לא אני הצעתי לו מה לעשות.
טליה ששון
¶
הצעתי לגבי אחרים, אבל לא בשם. הוא, מאחר שיש לו מעורבות אישית מאוד רחבת היקף, שנמצאת במסמכים שהחטיבה להתיישבות סיפקה לי באדיבותה, בין השאר, לא היה אפשר להתעלם, לעצום עיניים ולהכניס זאת למסגרת כללית של בדיקת מעורבות, כפי שכתבתי לגבי אחרים.
אני גם יודעת שהיועץ המשפטי לממשלה התייחס להצעה הזאת, והוא בודק אותה. לגבי כל השאר, לא נקבתי שמות, כי הדוח לא אישי. הוא דוח מערכתי, בראש וראשונה על מדינת ישראל, לפני הרשויות המקומיות. קודם כול הוא על רשויות המדינה. אתה אומר שרשויות המדינה,
אריה אלדד
¶
שאלה: אני מבין שבעת כתיבת הדוח כבר לא היית עובדת מדינה. הוא הוזמן ממך כעורכת דין פרטית. מותר לשאול אם זה היה בהתנדבות או בשכר?
אריה אלדד
¶
יכול להיות שאם תכתבי בדוח שראש הממשלה הוא שאחראי, אולי הוא לא יזמין את הדוח הסופי, זה רק דוח ביניים.
טליה ששון
¶
הסברתי קודם, ואתה גם זה ששאל אותי לגבי ראש הממשלה. בוא נגיע לשאלה שלך. קודם כול, הסברתי בהזדמנויות קודמות, ואני חוזרת על זה: הדוח הזה הוא דוח חלקי, הוא בדק רק את המשרדים שמצויים בו, אני לא חושבת שהוא נותן תמונה מקיפה של כל משרדי הממשלה המעורבים בכל הקשור בשטחים. הדוח הזה מטפל בחטיבה להתיישבות של ההסתדרות הציונית, במשרד השיכון, במשרד ביטחון, המינהל האזרחי, ובעוזר שר הביטחון להתיישבות. זהו. בהקשרים האלה בדקתי, כי זה מה שיכולתי, במשאבים שהועמדו לרשותי ובזמן שהיה לי. זה מה שיכולתי לעשות.
טליה ששון
¶
על זה אני משיבה. בהקשר האישי של ראש הממשלה, וכשנשאלתי את השאלה – באמת לא מצאתי את מעורבותו. לא אמרתי שלא היתה לו מעורבות.
טליה ששון
¶
לא אמרתי שלא היתה לו מעורבות אחרת, אולי היתה לו. אני לא מכירה אותה. לא בדקתי. לא בא אלי אדם ואמר לי שראש הממשלה אמר לו להקים מאחז מסוים, לא קיבלתי ניירות כאלה.
טליה ששון
¶
אנשים נוספים, שעקבותיהם ברורים למי שקורא את הדוח, לא צריך לחפש – לא בדקתי אותם, לא חקרתי אותם. את כל הנושא הפרסונלי העברתי ליועץ המשפטי לממשלה. את כל הנתונים, את כל העובדות שאספתי, את כל מה שמשתמע. כי זאת הסמכות שלו על-פי דין.
שלמה בן אליהו
¶
אני רוצה להתייחס לדברי גב' ששון. צריך להבין, במגזר הכפרי, גם בקו הירוק וגם ביהודה ושומרון, אין מטרה לתת מגורים ל-20-30 משפחות שמקימות יישוב. גם כשהקימו את כל המצפים בגליל המטרה לא היתה לעשות עוד מגורים. היתה לזה מטרה גאו-פוליטית. הקמת המצפים בגליל, הקמת היישובים בנגב, בערבה ובבקעה, אין להם משמעות כמו עוד בניין מגורים, כמו שעושים במודיעין רוצים לעשות פרויקט שיש לו משמעות גאו-פוליטית: לחצוץ יישובים ערביים, לתפוס רכסי הרים, לתפוס צירי תנועה. יש לזה משמעויות פוליטיות.
לאורך כל ההיסטוריה של ההתיישבות הכפרית, לאו דווקא בשנות החמישים, אני מדבר על השנים המאוחרות יותר, היתה החלטת ממשלה להקים יישוב, הוקם מחנה זמני, ובמקביל החלו התהליכים הסטטוטוריים.
שלמה בן אליהו
¶
אסביר. אתן לך דוגמה. הנה, מר פונק הוא ראש אגף חוזים וביטחונות בחטיבה להתיישבות, והוא גם טיפל בהקמת המאחזים בגליל.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מכיר את מצפה טלאל, גרים שם אנשים יקרים. ברשימה שקיבלתי מכם, מהמינהל, ראיתי שטלאל, שהוקמה ב-1980, אושרה רק ב-1990. זה אחד המצפים הגדולים שם.
מייק בלס
¶
אתה לא יודע עובדות, למה אתה מדבר? השאלה מתי הופקדה התב"ע, אילו היתרים הרשויות בכל זאת נתנו.
מייק בלס
¶
האמירה שיש יישוב שהוקם ב-1980 והתב"ע שאושרה ב-1990 לא משקפת את התשתית העובדתית, שחשובה לנו להבין את עוצמת אי-החוקיות של היישוב, ואולי יש אי-חוקיות.
שלמה בן אליהו
¶
גב' טליה ששון לא עשתה הבחנה ואמרה שלמאחז שנמצא לפני פרסום לתוקף יש כבר מעמד של מאחז כמעט חוקי. היא עשתה הבחנה חדה מאוד: יש תב"ע או אין תב"ע, כן חוקי או לא חוקי. אמרתי: יש יישובים שהקמנו לפני שנתיים. אין להם תב"ע. למשל קיבוץ אשבל.
שלמה בן אליהו
¶
אכן, כל המערכות עושות עכשיו שינוי דיסקט. אומרים: מהיום והלאה לא נקים יישובים בלי שיש תב"ע מאושרת. יש הנחיות של היועץ המשפטי לממשלה מדצמבר 2004, עכשיו, שלפיהן הממשלה לא תקבל החלטה על הקמת יישוב לפני אישור תכנוני עקרוני מרשויות התכנון וגם חוות דעת ממשרד האוצר. זה רק מלפני שמונה או תשעה חודשים.
שלמה בן אליהו
¶
עד אז הקימו את היישובים הכפריים, חלק גדול מהם, לא כולם, בלי אישור סטטוטורי, כך בהגדרה החוקית.
שלמה בן אליהו
¶
אני מוכן להיכנס לנושא הזה. גם אנחנו, בתשובה לדוח שלנו כתבנו שאכן אין אישור סטטוטורי ליישובים, למאחזים, גם לחלק מהשכונות, גם לחלק מהיישובים – גם בתוך הקו הירוק וגם מחוצה לו. אתן דוגמה קלסית: היינו עושים אזרוח של היאחזות נח"ל. באופן טבעי, היאחזות נח"ל קמה על-ידי אישור שניתן על-ידי שר הביטחון.
שלמה בן אליהו
¶
זה מתקן ביטחוני. בתקופת זמן מסוימת הממשלה החליטה לאזרח את ההיאחזות. באותו רגע החיילים עוזבים והאזרחים נכנסים. אבל אין תב"ע, ולא יכול להיות שתהיה תב"ע, כי לא ידעו מתי יהיה אפשר לאזרח. מכיוון שלא משאירים מאחז מופקר, מכניסים אזרחים. מאז מתחילים שינויים סטטוטוריים. אז מה, המאחז הזה בלתי חוקית? היאחזות הנח"ל בלתי חוקית? לפי ההגדרה של טליה ששון, כן.
מייק בלס
¶
ההבדל הוא ששני קומפוננטים כן מתקיימים, או אפילו שלושה: הקרקע היא קרקע של מדינה, החלטת הממשלה מתקיימת.
היו"ר יורי שטרן
¶
אנחנו מצפים מראש חטיבת ההתיישבות להשיב גם על השאלות האלה. לפני שהוא עונה, אל תפריע לו.
שלמה בן אליהו
¶
מייק, אני התייחסתי לנושא הסטטוטורי. אכנס מעט לנושא הקרקעי ולנושא של החלטות הממשלה. בנושא הסטטוטורי הסברתי מה היתה תמונת המצב גם בתוך הקו הירוק וגם מחוצה לו. יש החלטות ממשלה מהשנים האחרונות על הקמת יישובים, ושם מנחים את משרד השיכון, למשל, להקים את המחנה הזמני גם בלי הליכים סטטוטוריים. אם עושים שינוי פאזה, בסדר. אגב, עכשיו אנחנו הולכים להקים את נחל מרשם, אנחנו יודעים שיש הנחיה כזאת, ולכן אמרנו שבמקביל להיאחזות נחל מרשם נתחיל להכין את התוכנית הסטטוטורית ליישוב הקבע, כדי שתהיה תב"ע כשהוא יאוזרח. אבל את זה עושים רק עכשיו. עד להחלטת היועץ המשפטי מיום 6 בדצמבר פעלו אחרת. אם שינוי דיסקט, זה מכאן ולהבא לא רטרואקטיבי. אי-אפשר להגדיר את היישובים האלה כבלתי חוקיים אם כך היתה המתכונת עד היו. אם לא, תגידו שגם קיבוץ אשבל לא חוקי, גם רחבעם – ויש כאן יישובים שבהפקדה ועדיין לא אושרו: עדי לא חוקי, גם מורן לא חוקי.
היו"ר יורי שטרן
¶
רגע, אם אתם רוצים להמשיך בדו-שיח ביניכם, אתם מוזמנים לצאת מכאן ולעשות זאת. אם אתה רוצה שנמשיך בדיון המשותף, אנא פנה אלינו, והתייחס למה שנאמר.
שלמה בן אליהו
¶
בסדר, לנושא הקרקע. אני חושב שההגדרה עשתה עוול למדינה, ברמה המדינית. מה התוצר, מה שמעו באירופה ובארצות הברית אחרי הדוח של גב' ששון? שתי מימרות: ראשית, היו מאחזים על קרקעות פלסטיניות. שנית, הממשלה עצמה עין והתירה לעשות את הדבר הזה ביודעין.
מה העובדות? החטיבה להתיישבות קיבלה מהגוף האחראי, דהיינו המינהל האזרחי, שכפוף למשרד הביטחון, את ההרשאות על הקרקע. קיבלנו את החוזים, ועל-פי החוזים קיבלנו הנחיה להקים את היישובים, לבסס אותם. החוזים היו אך ורק של קרקעות המדינה. אי-אפשר לומר שחוזה שקיבלנו מהגוף המוסמך, מהמינהל, לאחר מעשה הוא לא על קרקע של המדינה.
שלמה בן אליהו
¶
תשמעו את הדבר המדהים שהיא אומרת כרגע. היא אומרת שמסתבר שבקרקעות המדינה שנתנו לך יש 30% טעויות. אילו שמעתי על דבר כזה, הייתי מפטר את כל העובדים שם. יכול להיות שמישהו מגדיר אדמת מדינה וטועה בסטייה של 30%? יכול להיות? אולי עושים קו על המפה, וטכנית אין אפשרות,
זבולון אורלב
¶
הוא עוד לא הלך לבית סוהר, עוד אין כתב אישום. שמעתי שהתקשורת אמרה שיש סגן אלוף אחד שחושדים בו.
היו"ר יורי שטרן
¶
חבר הכנסת מצנע. אני חושב שבין הנוכחים כאן אין מישהו שלא יסכים שהקמת יישוב על אדמה פרטית שלא שלך זה דבר בלתי חוקי, פסול, ומייד צריך לפנות. כמו שמפנים כל פלישה בלתי חוקית.
היו"ר יורי שטרן
¶
לכן אני לא האמנתי לרגע לנתונים של גב' ששון. שוב, אני מכיר את המערכת. אני יודע שאנשים לא ייקחו על עצמם אחריות על דבר כזה בכלל, למשל בחטיבה להתיישבות. אם יש פלישות פרטיות פה ושם, זה ממש לא משקף את התמונה.
עמרם מצנע
¶
אני רק רוצה להעיר. לא דיברתי על החטיבה להתיישבות. יכול להיות שהם קיבלו קרקע שלא היתה שלהם.
עמרם מצנע
¶
אתם מדברים על אפליה, על ראייה לא מאוזנת – אנחנו יודעים שבתפקידים רבים במנהל האזרחי, ובתפקידים רבים במקומות נוספים, יושבים אנשים שאידאולוגית יש להם עניין. פה ושם הם מעוותים נתונים, מעגלים.
היו"ר יורי שטרן
¶
חבר הכנסת מצנע, זאת אשמה קשה ואישית. היא היתה מחייבת, אם כך, בדיקה של כל מקרה ומקרה.
עמרם מצנע
¶
את זה אני אומר, לא היא. על כן, אל תתפלא. אני לא יודע אם סגן האלוף ההוא יהיה אשם או לא. בינתיים הוא חשוד. אבל העובדה היא שהמשטרה, שעסקה בחקירה, מצאה לנכון לעצור.
עמרם מצנע
¶
אנחנו יודעים שמתחת לפני השטח, בעקבות אותה אידאולוגיה ובשמה – ואגב, אגיד לך עוד משפט: גם על-פי תפיסת העולם של ההתיישבות ביהודה ושומרון, זו שגיאה גסה, מה שנעשה לאורך השנים. עובדה שהיום כל הבסיס מעורער. אילו הממשלה היתה מקבלת החלטות, שהיא רשאית לקבל, והיתה מחוקקת חוקים באמצעות הכנסת – לא היינו עוסקים בבעיה הזאת.
אז אולי היו פחות יישובים, אולי הם היו פחות גדולים, אבל לא היה הוויכוח שמתנהל. בכך אנחנו שומטים את קרקע שעליה אנחנו עומדים.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מסכים אתך. אני חושב שהממשלה, הממשלות, הן אלו שניסו להתחמק מקבלת החלטות קשות, מהגדרות ברורות, יש אלף אתרים בלתי חוקיים במדינת ישראל.
עמרם מצנע
¶
צריך להפריד: יש מקומות שהמדינה בונה לא חוקי ויש שהפרט בונה. בתוך המדינה, זה הרוב הפרטי, לא המדינה. המדינה לא בונה לא חוקי, או לפחות משתדלת. פה זה המדינה.
עמרם מצנע
¶
המדינה ושלוחותיה. אגב, כל הפטנט שהחטיבה להתיישבות עושה את זה, הלוא גם זו התחכמות פוליטית, מדינית.
רן כהן
¶
בכל זאת אנחנו יושבים בוועדה לענייני ביקורת המדינה. כאשר ראש החטיבה להתיישבות אומר שמבחינתו התמונה היא כזאת שהוא קיבל את ההרשאות מהמינהל האזרחי, תפקידו לא לבדוק ולחקור אם למינהל האזרחי באמת יש הבעלות על הקרקעות האלה. הוא קיבל, הוא בונה. שם הוא שם את הכסף.
התפקיד שלנו כוועדה לענייני ביקורת המדינה הוא לשאול מה קרה במינהל האזרחי, שהעביר לו 30% מהקרקעות שאינן קרקעות מדינה. זה הדבר שבידינו. אנחנו כוועדה צריכים לשאול איך זה קרה. מישהו הטעה בעניין.
היו"ר יורי שטרן
¶
קודם כול, מה שקורה בדוח, לדעתי – ובעצם גב' ששון אישרה את זה – הוא שהיא בדקה משבצת מסוימת. לא היה לה זמן, ואולי דברים נוספים לא היו לה, כדי לבדוק את כל השרשרות האלה בכל הכיוונים. היא בדקה משבצת מסוימת, וכבר הגיעה להמלצות מרחיקות לכת, למשל לסגור את החטיבה להתיישבות, בעצם.
אני שואל: האם בשביל לקבל המלצות כאלה או לבטל תפקיד של עוזר שר לענייני התיישבות זה לא שלב מוקדם מדי להמלצות כאלה? אם לא בדקת מה קורה מאחורי זה?
רן כהן
¶
בכל הכבוד, זאת לא הבעיה שלנו כרגע. הבעיה היא שנוצרה עובדה שנבנו על קרקעות, בכספים של העם היהודי ועם ישראל, יישובים על אדמה שאינה של המדינה. השאלה היא איפה זה נוצר. עו"ד ששון אומרת ש-30% לא של המדינה.
היו"ר יורי שטרן
¶
אנחנו נשאל. אתה לא היית בתחילת הדיון, ובעיני יש כאן שתי סוגיות. אחת היא התנהלות השלטון בכל המקרים האלה, גם לנוכח הממצאים של הדוח וגם בשל דברים נוספים, שלא נכתבו כאן. הסוגייה השנייה היא אותה תרבות של קבלת החלטות, שדיברנו עליה. האם הדוח יכול להיות בסיס לקבלת החלטות מדיניות? האם הצורה שבה הדוח נעשה, החומר נאסף – אני חושב שלא.
רן כהן
¶
כן, למה לא? תצטרך למצוא שיטה טובה יותר למקבלי ההחלטות לקבל החלטות. עד עכשיו הם קיבלו החלטות בלי הדוח הזה, כך יצא כל הבלגן.
היו"ר יורי שטרן
¶
אתה אומר שזו התקדמות. אם כבר משלמים כספי ציבור ורוצים להכין החלטה, אז עושים צוות מומחים. רצוי שכולם יהיו עובדי מדינה באותו רגע, שתהיה להם מחויבות מסוימת, שבכל מקרה אין לאדם פרטי; יש אינטגריטי אישי, אבל לא מעבר לזה. בונים צוות שבודק את המערכת בכל השלבים ובכל המרכיבים שלה, והוא בין-משרדי.
היו"ר יורי שטרן
¶
כך הדוח שנכתב הולך להתייחסות כל הגורמים, ובונים מערכת. אבל אנחנו קטענו את מר בן אליהו.
שלמה בן אליהו
¶
אגיד משפט שאתחרט שאומר, אבל אומר אותו בכל אופן: לדעתי ראש המינהל האזרחי, כשאמר בוועדת השרים ש-30% מהקרקעות הן קרקעות פרטיות, לא דובר אמת. אסביר מדוע: מדובר על מאות אלפי דונמים. זה לא 100-50 דונם, שאפשר לבדוק. הבדיקה של גב' ששון החלה לפני כשישה חודשים או ארבעה חודשים, זה סך כל הזמן לבדיקה. היא לא עשתה בדיקת שטח וכך קבעה שזה של הפלסטינים; היא קיבלה את המידע הזה ממישהו. אותו מישהו, לא פתאום נחתו עליו מאות אלפי דונמים בלתי חוקיים שהוא לא ידע עליהם.
שלמה בן אליהו
¶
פתאום נחת ענן מלמעלה, וגילה שמאות אלפי דונמים בלתי חוקיים. הרי בדרך כלל בבדיקה חוזרת מגלים 50 דונם, 100 דונם, 2,000 דונם. ריבונו של עולם, איפה הייתם? עד היום לא קיבלתי מידע על זה. אם אתם יודעים שקרקע שנתתם לי כאדמות מדינה היא קרקע פלסטינית, ואני משרשר אותה, נותן אותה הלאה – תודיעו לי.
שלמה בן אליהו
¶
אנחנו חיינו בידיעה מושלמת שכל הקרקעות שקיבלנו, ואנחנו מקבלים קרקעות רק בידיעה ובהבנה, הן אדמות מדינה. ריבונו של עולם, אתם מאמינים שפתאום גילו שמאות אלפי דונמים הם קרקעות פלסטיניות? איש לא מסר את המידע הזה, הוא הגיע בדרך לא דרך לגב' ששון ואיש לא מודיע לי.
עופר לאופמן
¶
אני מנהל חבל המרכז בחטיבה להתיישבות, אני עובד עם מר בן אליהו, ואני רוצה להשלים את דבריו. יש כאן סתירה פנימית. אני לא בטענות לגב' ששון, היא אומרת שראש המינהל נתן את הנתון. אם ראש המינהל דיבר על 30%, אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שהוא בדק את כל 600,000 הדונם.
עופר לאופמן
¶
שמענו אותו אומר את זה בוועדת השרים, לענייני הדוח. כמו שמר בן אליהו אמר, מעולם לא קיבלנו נייר כלשהו שאומר שחוזה שקיבלנו אינו בתוקף, כי הוא על קרקע פלסטינית. אבל אם אכן נעשתה הבדיקה וגילו 30%, הרי יש המלצה שכל קרקע תיכנס לצוות קו כחול, ותיבדק מחדש. אם זה אכן נעשה, אז למה בעיר ואם בישראל, בבית"ר, כשרוצים לסגור מרפסת, התשובה שמקבלים מהמינהל האזרחי היא שצריך לבדוק אם הקרקע שהעיר הזאת בנויה עליה היא אדמות מדינה או קרקע פרטית ערבית. יש סתירה: או שבדקו ויש 30%, או שלא בדקו כלום, ואז איך זה 30%?
היו"ר יורי שטרן
¶
מלי, אנחנו עולים על משהו מעניין. גב' ששון אומרת שקיבלה נתון מהמינהל האזרחי שלפיו ב-30% מהמקרים מדובר באדמות פרטיות.
טליה ששון
¶
לגבי ה-30%, זה נתון שאמר ראש המינהל האזרחי בוועדת שרים. מר לאופמן העיד על כך כרגע. אני לא קבעתי מספר בכלל. אני הסברתי איך זה שיישובים, מאחזים, נמצאים על קרקע שהיא לא אדמות מדינה, שהיא בחלקה קרקע פרטית.
טליה ששון
¶
אני אומרת שזו תופעה, ככל הנראה, רחבה. ככל שאני יודעת – וזאת עדות שלי, כאדם שהיה שם בחצי השנה הזאת וקיבל נתונים, אני לא יכולה לומר יותר מזה – ככל שאני יודעת נעשתה עבודה של תיחום יישובים בקשר להתחייבויות של ישראל כלפי ממשל בוש. בהקשר הזה נעשתה עבודת הכנה בתוך המינהל האזרחי ומשרד הביטחון. נבדק שם הסטטוס, גם התכנוני וגם הקרקעי, של יישובים קיימים. ראו אז שאין התאמה בין נתונים. כשרואים תצ"א הנתונים צריכים להיות תואמים: קרקעות המדינה, צו תחום השיפוט – הרבה נתונים צריכים להיות דומים זה לזה כשמעלים אותם על התצ"א. פתאום רואים שקרקע שהיא לא אדמות מדינה חלה בתוכנית. היא שייכת לפלסטיני, אדם פרטי, הוא יכול להקים את היישוב. אף אחד לא התכוון לזה. טעויות חמורות.
אביעד ויסולי
¶
אני מבקש להגיב לעניין הקרקעות, אני מבקש להסביר. יש חמישה סוגי קרקעות, לא שלושה: קרקע מדינה, קרקע סקר, קרקע שהיא הפקר, כי המדינה לא רצתה להקים עליה קרקע מדינה, קרקע של יהודים וקרקע של פלסטינים. אפילו אם נלך לקרקע היחידה שהיא בעייתית, זו ששייכת לפלסטינים, עדיין יש קרקע שהוא משתמש בה וקרקע שהיא בת-רשות, כלומר הוא נותן ליהודי להשתמש בה, ויש הרבה מקרים אלה.
כלומר גם בקרקעות פלסטיניות, זה עדיין לא אומר שפולשים. אני לא מכיר פלסטיני אחד ביהודה ושומרון שלא מכיר את הכתובת של בג"ץ. הם מגיעים לשם יותר מהר מאתנו. עובדה שלגבי הגדר יש 60 עתירות ובתוכנית ההתנתקות היו רק 15. אין ספק שהם יודעים בדיוק מה קורה עם פלישות. כל פלישה לקרקע של ערבי, כשהוא רצה לגרש את היהודי, הגיעה לבג"ץ, וברוך השם, בג"ץ נותן פסקי דין על ימין ועל שמאל ומוציאים את הפולשים. אין היום מצב שיש פלישה לקרקע של ערבים מסכנים, שצריך להגן עליהם בוועדה לביקורת המדינה.
אתן דוגמה מיצהר. יש שם שבעה מאחזים, שבעה מאחזים. יש מאחז אחד שיש בו קרוואנים, יש פינת החי של היישוב, במאחז שלישי יש ארבעה קרוואנים, במאחז רביעי יש קרוואן אחד, ועוד שניים-שלושה מאחזים בסגנון הזה. זה נספר אצלה. אגב, כולם במרחק של כ-100-200 מטר או אולי 300 מטר מהיישוב. כולם באותו שטח של הגבעות, כדי להגן על יצהר, אחרי שהיו כמה התקפות על היישוב.
עבד אלמאלכ דהאמשה
¶
קשקוש. הוא מדבר על פלסטינים שילכו לבג"ץ, זה קשקוש בלבוש. ודווקא יצהר מדברים. את הזיתים קרעתם שם, מכות נותנים לאנשים, רצח עשיתם. ממררים את החיים שלהם, ואתה אומר ללכת לבג"ץ, ואתה גם לא רוצה ביקורת.
עבד אלמאלכ דהאמשה
¶
ישבתי מספיק דקות. אני שומע, אתם נותנים להם את המילה הראשונה. אני גם שומע את אדוני, איך הוא מתייחס, איך הוא שואל את השאלות בצורה לא מכובדת. במילים קטנות, לא כך שואלים.
אביעד ויסולי
¶
חמש פעמים הלכנו לבג"ץ בעניין יצהר. מר נציג מטעם היועץ המשפטי לממשלה ואמר: זאת קרקע פרטית של פלסטינים. באמת, על זה חטיפנו לפחות שני פסקי דין נגדנו. בדקנו דונם דונם, בדקנו בכל השטח, ולא מצאנו ולו דונם אחד ששייך לפלסטיני אישית – שרשום בכלל כשל פלסטיני. יש שם הרבה מאוד קרקעות שהמדינה הודיעה שהיא לא מעוניינת להכריז עליהן אדמת מדינה. אין שם שום רישום.
ניר פרס
¶
הנתון הזה של 30% צריך להתברר. אני לא מכיר זאת כ-30%. ניתן את התהליך. יש אי-דיוקים בנוגע לזה.
היו"ר יורי שטרן
¶
אמר מנכ"ל החטיבה להתיישבות שבסך הכול את המפות והאישורים, את הסטטוס של האדמות, הוא מקבל מכם, נכון? מה שאתם אישרתם כאדמות מדינה, מבחינתו אלו אדמות מדינה. מה קרה?
ניר פרס
¶
יש תהליך של אדמות מדינה עם תהליך הסקר, כל מה שהוא הזכיר, כולל תקופת פליאה אלבק, הסתרת אדמות מדינה, אדמות הסקר והתהליך לקראת .... היועץ המשפטי ייתן את הצד המשפטי של הנושא, אבל אני יכול להגיד את תווך הטעויות. כנראה היו טעויות – לא כנראה: היו טעויות נבעו בין השאר מהקו, רוחבו של הקו.
ניר פרס
¶
לעתים פחות מקטנות. עד 1999 היה הליך מסוים. משנת 1999 הוקם צוות קו כחול. הוא נועד לבדוק בדיוק שאין טעויות כאלה, ברזולוציה הגבוהה. מאז הצוות הזה עובד.
היו"ר יורי שטרן
¶
סליחה, כמו שאמר מנכ"ל החטיבה להתיישבות, מה שנאמר בדוח, יש לו השפעה שלילית מאוד על מדינת ישראל. נאמר שיש תופעה של פלישה לאדמות פלסטיניות פרטיות. הדבר הוצמד כאשמה למחלקת ההתיישבות.
טליה ששון
¶
ברשותך, אתה מדבר על הדוח, אז אני רוצה לומר לך מה כתוב שם. יש כל מיני רמות של פלישה לקרקעות פרטיות. יש היבט אחד, והוא הטעויות, שעליו אתם מדברים עכשיו. אלו קרקעות שהוקצו לחטיבה להתיישבות בתור קרקעות מדינה, אף-עלפי שחלקן נקראו כך וכללו סוגים של אדמות אחרות.
טליה ששון
¶
יכול להיות. כשיש הכרזה על אדמות מדינה זה לא רישום, לא הסדר מקרקעין. כשפלסטיני נכנס ומעבד את הקרקע במשך עשר שנים ברציפות, אף שהוכרז שזאת אדמת מדינה, לפי החוק שחל בשטחים, יכול להיות שהוא ירכוש עד כדי זכות בעלות בשטח.
היו"ר יורי שטרן
¶
זה החוק הירדני והעותמאני. גם יהודים, אני מניח, יש להם אותו מעמד אם הם מעבדים עשר שנים.
טליה ששון
¶
גם את זה הערתי בדוח, וביקשתי שהנושא ייבדק על-ידי ועדה מיוחדת שהקים היועץ המשפטי לממשלה.
אני רוצה להעיר הערה אחרת, שאליה הפוקוס שלכם כוועדה לא הופנה: חלק מהקרקעות שבהן הוקמו מאחזים באמת היו על קרקעות שהוקצו לחטיבה להתיישבות, והיא הקצתה אותם למאחזים. יש מאחזים שבכלל לא עברו דרכה. אלו קרקעות שאיש לא הקצה, לא הקצו אותם לאנשים שהקימו מאחזים. למשל מיגרון, זו לא קרקע שהחטיבה להתיישבות קיבלה. אין לה מעורבות.
טליה ששון
¶
מה שבדקתי בדוק, מבחינת הזכויות בקרקע. המאחזים שכתבתי עליהם, אלו נתונים בדוקים, ככל שהם בדוקים, שהעביר לי המינהל האזרחי.
היו"ר יורי שטרן
¶
תני לנו הערכה, החומר לפנייך: כמה מתוך 105 מאחזים? יש כאן שאלה מאוד משמעותית. האמירה שיש תופעה של פלישה,
טליה ששון
¶
אגב, התופעה של פלישה לקרקעות פרטיות, הציג אותה שר הביטחון במסמך שלו, שחתום עליו מזכירו הצבאי. הוא כתב לי שזו תופעה, שצריך לטפל בה. אגב, גם בג"ץ העיר על אותו עניין. נאמר שתחיקת הביטחון לא מספיקה לגבי צו סילוק פולשים. יש חובה על אלוף הפיקוד לשנות את התחיקה כך שהיא תאפשר הגנה על קרקעות של פלסטינים, כי יש תופעה של פלישה לקרקעות פרטיות.
מל פולישוק-בלוך
¶
אומנם יצאתי לכמה דקות, אבל אני לא מבינה לאן היושב-ראש חותר? אתה רוצה להראות שזה לא 100 אלא 30? אתה רוצה להגיד שהכול בסדר? לאן אתה מוביל את הישיבה?
תימור פסו
¶
בנוגע לטענה של טעות בהקצאת אדמות מדינה בהיקף של 30%, אנחנו לא יודעים מאיפה הנתון הזה הגיע. לא נעשה סקר ברור.
תימור פסו
¶
אני לא מכיר סקר לגבי מידת הסטייה. צריך לזכור שבאיו"ש רק שליש מהקרקע עבר הליך של הסדר. אם כל הקרקע או רוב הקרקע היה עובר הליך של הסדר, כמו במדינת ישראל, לא היינו מגיעים למצב של טעויות. באיו"ש השלימו הסדר רק שליש מהשטחים.
תימור פסו
¶
לכן מאז אותה החלטת ממשלה בשנת 1979, שעו"ד ששון דיברה עליה, בנוגע למדיניות להקים יישובים על אדמות מדינה, נערך הליך של הכרזה על אדמות מדינה. זה לא הליך של הסדר. למעשה, הוא נועד למפות את אדמות המדינה, ועל גביהן למפות את זכויות המדינה, של הריבון בשטח, באותן אדמות. מדובר בהליך שלמעשה מתבסס על הדין המהותי: הוא מוציא מתוך האדמות האלה את האדמות הפרטיות. נעשה הליך של הכרזה, במקומות מסוימים, על-פי איתורים מסוימים.
תימור פסו
¶
אותם הליכי ההכרזה נעשו בשנות השמונים, בדרך כלל, והם נעשו על גבי עזרים ישנים. לא מדובר בטכנולוגיה של היום, במחשוב של היום. גם עובי הקו יכול להיות בעייתי. זה נעשה על מפות בקנה מידה של 1:20,000 או 1:50,0000. על בסיס אותן משבצות קרקע הגדירו מהן אדמות המדינה. כמובן, עזרים מהסוג הזה זה דבר בעייתי מאוד מבחינת הדיוק.
תימור פסו
¶
נכון. כשהגענו לשלב הטכנולוגי ורצו להעביר את המפות והעזרים לאמצעים ממוחשבים, גם כאן נתגלו סטיות. הקואורדינטות לא היו זהות. למעשה, מכאן נוצרה הטעות. לכן, בלי כל קשר לדוח של עו"ד ששון, הוקם בשנת 1999, במינהל האזרחי, צוות שהמטרה שלו לבדוק ולמפות בדיוק אילו אדמות הן אדמות מדינה, איפה חלו סטיות. לפעמים מובלעת שסומנה במפה משנות השמונים כמובלעת פרטית, נתגלתה סטייה של 20-30 מטר על-פי העזרים היום.
תימור פסו
¶
זה ההליך של תיקון הטעויות. בכל מקרה חשוב להדגיש ולציין: ההרשאות שניתנו להסתדרות הציונית ולחטיבה להתיישבות לא כללו הקמת יישובים בלי להשלים את ההליכים הסטטוטוריים התכנוניים.
שלמה בן אליהו
¶
אתה מתחמק. כרגע דיברו אתך על הנושא הקרקעי. בנושא הקרקעי אתה אומר שהיתה סטייה של 20-30 מטר. איך אתם מגיעים מזה ל-30% טעויות? איך?
תימור פסו
¶
עכשיו המינהל האזרחי בודק לגבי כל תוכנית שנועדה למצבת בנייה, לא מדובר בהכרח על תוכניות נקודתיות, על מנת לוודא שאותה קרקעו שהוקצתה בשנות השמונים לגורמים כאלה ואחרים היא אכן אדמת מדינה – כדי למנוע את הטעויות.
רן כהן
¶
אתם מדברים על שני מונחים אחרים לגמרי. לא כל מה שהוא לא אדמות פרטיות הוא אדמות מדינה באופן אוטומטי. זה בדיוק הפער. זה לא ש-30% הן אדמות פלסטיניות, אלא 30% הן לא אדמות מדינה.
רן כהן
¶
הם הלכו לבג"ץ או טענו כלפי השלטונות. לא זאת הבעיה. השאלה כאן היא באיזו מידה כל האדמות שניתנו לחטיבה להתיישבות היו אדמות מדינה מוכרזות ומובהקות. עדיין זה לא אומר שכל מה שנתפס ואיננו אדמות מדינה הוא אדמה פרטית פלסטינית.
היו"ר יורי שטרן
¶
היתה טענה על פלישה לאדמות פרטיות. שאר הדברים, גם הם לא בסדר אם זה לא שטח מוכרז. אבל בכל זאת חומרת המצב אחרת אם אתה באדמות הפקר או אדמות סקר או אם אתה יושב על אדמות פרטיות.
רן כהן
¶
אם הוקם יישוב על אדמה שאינה אדמת מדינה, והמדינה מורה למוסדותיה להקים עליו יישוב, זה לא תקין.
שלמה בן אליהו
¶
לכן יש תחיקת ביטחון, שאומרת שאם המינהל האזרחי טעה – קורה, כי באמצעי העזר האלה השתמשו גם בתוך הארץ, גם בהפקות לכביש – אם הממשל טעה והכריז על שטח פרטי אדמת מדינה, ואדם בנה שם בתום לב ובתמורה, השטח עדיין נקרא אדמת מדינה.
רן כהן
¶
שאלתי אם זה נבדק על-ידי החטיבה להתיישבות, לא קיבלתי תשובה. לחטיבה להתיישבות אין מנגנון בדיקה לדעת שאלו אדמות מדינה.
עבד אלמאלכ דהאמשה
¶
אף אחד לא טעה, בכוונת מכוון הכריזו על זה אדמת מדינה כדי לשנות את המצב, זה לא בטעות. נתנו הכשר.
תימור פסו
¶
בדברים שנאמרו יש התעלמות מהליך חשוב מאוד. מעבר להליך הקרקעי יש גם הליך תכנוני. גם ההרשאות שניתנו להסתדרות הציוניות משנת 1996 הן רק בהרשאות לתכנון, זה הכול. המשמעות היא שזה אישור לתכנן על הקרקע. זה הכול. זה לא אישור לעלות על הקרקע, לא אישור לבנות מבנים, לא אישור לפתח.
שלמה בן אליהו
¶
עשר שנים, כך לפי הדוח, אתם יודעים שבונים בנייה בלתי חוקית. איפה הייתם? לדעתך עשר שנים בונים – לא רק מאחזים, כמו שהיא אומרת – אלא גם מאות שכונות, בלי אישור סטטוטורי. איפה הייתם? אתם אחראים על הפיקוח. איפה הייתם עד עכשיו?
שלמה בן אליהו
¶
יש הבדל בין מה שכתוב לבין מה שנעשה. אם רוצים לשנות זאת, רוצים לומר: עשו רק מה שכתוב – עושים זאת מכאן ולהבא.
מייק בלס
¶
יש לי חבר שאומר: חוק לחוד, תכנון לחוד ובנייה לחוד. חוק התכנון והבנייה זה שלושה דברים נפרדים.
היו"ר יורי שטרן
¶
אתם מטפלים גם בבנייה בלתי חוקית ערבית? איך אתם מטפלים בזה? למשל, אני רואה בנייה לאורך הכבישים במרחקים שאסור לבנות בהם.
ניר פרס
¶
יש השלב של ההרשאה התכנון, ההקצאה, ויש שלב התכנון. אי-אפשר להפריד אותו בתהליך מההמשך. לצייר את זה כאילו הוקצתה קרקע פרטית ומרגע זה נבנה בתהליך התכונני,
ניר פרס
¶
קרקע פרטית פלסטינית, מה שעלה כאן. זה חלק מהתהליך, ומנסים לנתק בלי להבין או לציין או להציג שזה חלק מהתהליך. כמו שנאמר כאן, משנת 1999, בצוות שנקרא אצלנו צוות קו כחול, שבודק את התוכניות, שקיבלו הרשאה רק לתכנון, בשלב ראשון – לא לביצוע; בשלב הזה יש הבדיקה המדויקת יותר, גם בשטח, גם מיחידת הפיקוח, עם מוסדות התכנון, כדי לקבל את האישורים.
ניר פרס
¶
לא הפרעתי לך. מה שעלה כאן, שכביכול הוקצה, ויש משהו שמצייר את המינהל האזרחי – אני רוצה לצאת נגד העניין הזה. גם חבר הכנסת מצנע טען טענות קשות בנוגע למינהל האזרחי, וכרגע הוא לא כאן, אני מגיע בדיוק ליחידת הפיקוח ולשאלה אם מישהו עוצם עין או לא.
יחידת הפיקוח של המינהל האזרחי מוציאה צווים, מפקחת. בשלב ראשון היא מאתרת את חריגות הבנייה, הן בצד הפלסטיני – בנייה בלתי חוקית על-ידי פלסטינים בשטחי C בלבד – והן בצד הישראלי. לשני המגזרים ניתנים צווים, לשני המגזרים נפתחים הליכים, שעולים במעלה הדרג לאישורים לטיפול.
ניר פרס
¶
לא יחידת הפיקוח מוציאה את הצו, מאשרת מבצעת על חלק זה או אחר? היא המאתרת. צריך להבין שבכל היחידה הזאת יש 15 פקחים על כל תחום איו"ש.
היו"ר יורי שטרן
¶
אם התחילו לבונת באישורה על אדמות שטרם הוסדרו, ואין תכנון וכו' – יחידת הפיקוח שלכם צריכה להגיש תלונה. כמה כאלה היו?
ניר פרס
¶
בדוחות בשנה האחרונה יש מאות. ב-2004 היו 647 איתורי בב"ח ישראלי, למשל. בשנת 2004 היו 703 איתורים פלסטינים. בשנה שלפני כן – 670 ו-680. לפני זה: 340 ו-640.
ניר פרס
¶
ראשית, הריסה עצמית על-ידי הבונה – ולא משנה אם זה הישראלי או הפלסטיני, ויש הריסה על-ידי הרשויות. יש הליך סדור, עם נהלים ברורים, בצבא, שעולה לאישור אלוף פיקוד ומתאם פעולות הממשלה בשטחים, הוא עולה לדרג מדיני.
היו"ר יורי שטרן
¶
סליחה, אדוני. מר ויסולי, אני מזמין אותך לצאת. באמת. אני מצטער, אי-אפשר כך.
מה שאתה מתאר זה בעצם מערכת שדומה לזאת שעובדת גם בתוך שטחי הקו הירוק, והיא יעילה או לא יעילה באותה מידה. בחלק מהמקרים אתם מגיעים לעשיית דין מול מי שעושה את זה בצורה לא חוקית. אין בזה שום תופעה דרמטית, גם לא לפי המספרים. מדובר ב-600 בתים, אתרים.
היו"ר יורי שטרן
¶
אלו נתוני משרד השיכון, מקרי בנייה בלתי חוקית בתוך ישראל. הכול ישראל – גם מחוץ לקו הירוק.
ניר פרס
¶
אני לא מכיר ולא יודע. מכיוון שאמרו שראש המינהל דיבר בוועדה, אמר את מה שאמר, יצאנו לבדוק את הנתון, כדי לא לדבר על דברי סרק. הוא דיבר על 30% בעיה בתיחום, לא בהקשר של קרקע פרטית.
ניר פרס
¶
אנחנו מדברים על נושא שקיים כמה עשרות שנים. צוין פה שמשנת 1999, לא מהדוח, המינהל האזרחי עובד בצוות קו כחול,
היו"ר יורי שטרן
¶
אם כך, לפחות מבחינת היישובים שהוקמו במסגרת הפעילות של החטיבה להתיישבות, אני מניח שאין תופעה של פלישה לאדמות פלסטיניות פרטיות.
היו"ר יורי שטרן
¶
כן אפשר, חבר הכנסת כהן, הם מקבלים את האדמות האלה מהמינהל. רק כאשר מדובר על אדמות המדינה. בתוך האדמות האלה יש סטיות שהם מדברים עליהן היום, לכאן ולכאן.
רן כהן
¶
זה לא מה שנאמר. החטיבה להתיישבות אמרה שהיא הניחה שהמינהל העביר לה אדמות שהן אדמות מדינה. היא לא בדקה, אין לה כלים לכך.
רן כהן
¶
ראשית, המינהל האזרחי אומר שעד 1999 בכלל היו בעיות בהגדרה של האדמות. שנית, המינהל לא אומר שכל האדמות הן אדמות מדינה בדין. הוא אומר: אולי הן לא אדמות פרטיות פלסטיניות.
טליה ששון
¶
הטעות היא לא בגלל הטוש, אתה מטעה, זה לא נכון. זה גם הוסבר בדוח: הטעויות נובעות מזה שקודם כול הסימון של אדמות מדינה, הסימון ההיסטורי, נעשה לפי תצ"אות. תצ"א, בעיקר מהסוג שנעשה באותה תקופה, זה כלי מעוות. כך גם היום, ובטח שכך היה אז. ככל שמתרחקים מהמרכז יש עיוות של הצילום.
היו"ר יורי שטרן
¶
מבחינת המסקנות של הדוח שלך, חשוב להפריד בין מה שנעשה בזדון למה שלא נעשה בזדון, בין מה שבסמכות למה שלא בסמכות. החטיבה להתיישבות קיבלה את הגבולות האלה, האדמות, מהמינהל. היא ראתה בהן אדמות מדינה, לצורך העניין. המינהל, בגלל שיטת העבודה של תצ"א, ולפעמים הן מ-1949, או מ-1965, זה כלי שאינו מדויק. לכן היו סטיות, לשני הכיוונים. אבל זה בשוליים של השטח: חלק מהאדמות שהן פרטיות הוכרזו כאדמות מדינה, ולהיפך: אדמות מדינה נשארו בחוץ, מאותה סיבה.
כעת אתן את זכות הדיבור למר בלס, לפני שהוא עוזב אותנו.
מייק בלס
¶
מה שצריך להטריד את הוועדה הוא שהדוח מצביע על תופעה, תופעה ארוכה בזמן ורחבה בהיקף, של בנייה בלי הסדרה חוקית של הנושא. אף אחד לא חלק על כך, גם החטיבה להתיישבות אומרת ביושר: נעזוב את הרכיב הקרקעית, מבחינה תכנונית נבנו בתים בלי שהושלמו הליכי תכנון ובנייה. המשמעות של אי-השלמת הליכי תכנון ובנייה היא שלא נשקלים כל השיקולים הנכונים לפני הקמתו של יישוב. כל זכויות הקניין לא מאוזנות, אנשים לא יכולים להתנגד. פשוט זאת תופעה: יום אחד קמה שכונה. את זה צריך למנוע.
מייק בלס
¶
את התופעה הזאת צריך למנוע. ביהודה ושומרון הדין שונה, זה לא בדיוק כמו מדינת ישראל, זה יותר מורכב ומסובך. היום, במסגרת הוועדה שיושבת, בהמשך לדוח ולדברים שאת חלקם זיהינו קודם, צריך לפעול. למשל עבירת תכנון ובנייה שקיימת במדינת ישראל, ביהודה ושומרון היא כתובה קצת אחרת. בצורה שונה. כי לא עצם הבנייה הבלתי חוקית הוא שמגבש עבירה, אלא קודם הרשות צריכה לתת התראה להפסיק לבנות, או צו הריסה, ורק אם ממשיכים מעבר להתראה – זה נחשב עבריינות. בישראל גם אם הפקח לא מצא אותך, היית צריך לקבל היתר קודם.
מייק בלס
¶
אפשר לעשות הסדרים גם בנוגע למה שהיה קודם. לא נהפוך אנשים לעבריינים רטרואקטיבית, אבל בהחלט אם יש המשך שימוש, ומדובר באנשים שקיבלו התראות להריסה ולא הסדירו את עניינם – בהחלט יכול להיות שהם יהיו עברייני בנייה, בהחלט. יש לנו מלאכה לעשות, אני משוכנע שמסקנות ועדת השרים, שאמורות להיות מוגשות עד אמצע אוגוסט, יהיו כאלה שיעשו סדר בתחום הזה לגבי העתיד.
בוועדה לא לקחנו רק את הדוח והמלצנו לעבוד על-פיו. הופיעה החטיבה להתיישבות. בשבוע שעבר היו ראשי ההתיישבות.
מייק בלס
¶
היישום צריך להיפרט להחלטות ממשלה אופרטיביות, בדברים שנוגעים לסדרי מינהל; ולחקיקה, בכל הנוגע לחקיקה. בסוף יוני הוצאנו צו, חתם עליו אלוף הפיקוד. היתה לנו בעיה של סמכויות שיפוטיות. היה לנו חלל משפטי, בגלל הפער בין הדין בשטחים ובישראל, לגבי עבירות מסוימות – כמו הובלת יבילים. לא היה בית משפט שמוסמך לטפל בכך, פתרנו זאת בחקיקה.
מייק בלס
¶
כל עוד זה המצב, צריך להתאים את ההחלטות לגבי המדיניות ואת החקיקה. אני חושב שצריך להיות מקובל על כולם שאין בנייה בלי היתרי בנייה ובלי הליכי תכנון קודמים. גם אם במקומות אחרים נעשים דברים לא בסדר.
היו"ר יורי שטרן
¶
אין ספק, רק שנתקלנו בכך גם בבנייה הבלתי חוקית ביישובים הערביים. אני לא נותן הצדקה לשום בנייה בלתי חוקית, אבל המערכת שאמורה לתת אישורים, לתכנן, לקדם את העניינים, הופכת לכזה מטרד, שלאדם כמעט לא נשארת ברירה אלא לבנות, גם ללא היתר.
אפשר לבנות מערכת היתרים שעד כדי כך לא נותנת כלום עד שהבנייה הבלתי חוקית היא כמעט המוצא היחיד. זה כמעט המצב בשטחים. זה נכון לגבי לוד, לגבי הכפרים בגליל, לגבי הבנייה הבלתי חוקית הבדואית – שהיא פרועה, הורסת את המרחב, מסכנת תנועה וכו'. עם זאת, אנחנו רואים עד כמה הרשויות לא נתנו שום פתרון, במשך עשרות שנים.
מל פולישוק-בלוך
¶
אולי בנושא הזה צריך לבקש ממבקר המדינה לעושות סדר, אני יודעת שכבר ביקשו הרבה דוחות כאלה.
מייק בלס
¶
צריך לעשות דיון עם משרד הפנים לגבי התכנון והבנייה במגזר העברי בישראל או במגזרים אחרים. אני לא בטוח שכאן היתה תופעה של מצוקת אכלוס. אני לא בטוח שזאת הטענה. יש טענות אחרות. זיהינו חללים מסוימים באכיפה, חלקם משפטיים, חלקם מדיניים. במדינת ישראל הסיפור אחר. אי-אפשר לדבר על הכול כמכלול, צריך לפרק כל דבר ולדבר עליו.
רן כהן
¶
לדעתי, בהחלט סביר להזמין לכאן את השרה ציפי לבני, אחרי שוועדת השרים תסיים את עבודתה. היא תמסור מה הוועדה סיכמה והחליטה, ונראה אם בהתאם לדוח של עו"ד ששון נעשו כל ההתאמות וכל הסידורים הראויים. אם לא, נצטרך לפנות למבקר המדינה.
שלמה בן אליהו
¶
אני מסכים אתך לגבי הדרך שבה צריך לעשות זאת, אבל צריך הוראת ביניים עד שהליכי התכנון יושלמו.
מייק בלס
¶
אם אתה חושב שכל מה שנבנה יולבן בהכרח, זו טעות. זה לא מה שיקרה. ניתן הוראת ביניים, נחשוב גם על הדברים האלה, כי אנחנו מודעים לכך, אבל אנחנו יודעים שיש אנשים שגרים 20 שנה בבתים בלי היתרים ובלי תכנון. יש דברים שהם באופן בוטה ופוגעני, בניגוד לצווים שקיבלו.
שלמה בן אליהו
¶
אני יושב בוועדת 979, שנועדה נועדה להלבין כל הבנייה הבלתי חוקית במגזר הכפרי והקיבוצי.
היו"ר יורי שטרן
¶
עם כל השוני, תראה ההלבנה גם בהמלצות ועדת זיילר, תראה את הקושי של המדינה להרוס בית אחד בלתי חוקי בחיפה, כשהצמידו מאבטח לראש העיר.
מייק בלס
¶
מי שקיבל צווי הפסקת עבודה, מי שקיבל צווי הריסה, והמשיך לבנות וצפצף על החוק – השיקול של מניעת עידוד בנייה חייב להנחות אותנו.
שלמה בן אליהו
¶
אני אומר "לא מקודמות" אם רוצים להגיע לכך שהורסים מה שאינו חוקי, בסדר. אבל מה שהגדירו כמשהו שכן ניתן לקיימו, שצמוד דופן וכו', צריך לקדם את הליכי התכנון שלו, ועד אז לעשות הוראות מעבר.
שלמה בן אליהו
¶
הנושא הבא, העיקרי, הוא האם השכונות הם יישובים בפני עצמם. אגיב בשני משפטים: הממשלה מחליטה להקים יישוב. מה הפרוצדורה? נניח לגבי הקמת היישוב כפר אדומים. היא נותנת הוראה למינהל האזרחי להקצות שטח לחטיבה להתיישבות. הקצו שטח של בין 3,000-7,000 דונם. השטח הזה מוגדר כולו כפר אדומים. אחרי זה בא צו אלוף ותוחם אותו , די קרוב להגדרה של החוזה, ואומר שזה שטח השיפוט של היישוב, זה יישוב אחד. לא ייתכן שיהיו שם שני יישובים.
כשבונים באשדוד, בונים את השכונה הקיצונית, את י"א ואת ט"ו, ומתקרבים לסיטי. האם כל שכונה צריכה אישור משלה? לא. כשמקימים יישוב חדש, מחוץ לאשדוד, ניצן, צריך החלטת ממשלה. בתוך הקו הכחול לא צריך החלטת ממשלה. ההגדרה של צמוד דופן היא הגדרה ברמה התכנונית, לא ברמה המדינית.
מייד אחרי אוסלו קיבלנו הנחיה לתכנן כיישוב אחד, זה לגבי כפר אדומים. כל הזמן התייחסו לזה כאל יישוב אחד. לכן כשהקימו את אלון או את נופי פרת, לפי ההגדרה, חוץ מהתאריך, הם נחשבים מאחז בלתי חוקי. כי לא היתה החלטה להקים את אלון.
רן כהן
¶
הגדרה של בלתי חוקי הוא לא רק כל מה שלא עבר החלטת ממשלה. גם אם זה לא עבר תכנון ובנייה, זה בלתי חוקי.
בועז ענר
¶
אומר כמה דברים. מבקר המדינה עסק רבות בחוק התכנון והבנייה. קדם לדוח עו"ד ששון דוח על בנייה ביהודה ושומרון, שמעלה בעיות דומות. עסקנו ברשם הקבלנים בדוח האחרון, עסקנו פעמיים בפעילות עסקית מסחרית בקרקעות חקלאיות במדינת ישראל, עסקנו בתשתיות במגזר המיעוטים ובפיקוח ושמירה על מקרקעי ישראל, חופי הכינרת. עסקנו גם בשאלה של סמכות הממשלה, המאבק בין הממשלה ובין ועדות מחוזיות לתכנון ובנייה והמועצה הארצית, לגבי תכנון והקמה של יישובים חדשים – סוגייה שבה עלו דילמות מאוד מהותיות.
היועץ המשפטי לממשלה, בעקבות כמה מהדוחות שלנו, הוציא הנחיות, כולל הנחיה לגבי הקמת יישובים חדשים, כולל לגבי עצירת הפעולה ביש"ע ובירור עם משרד הבינוי והשיכון עד שנקבעו נהלים חדשים. אם כן, כמה פעמים המבקר הניח את הסוגייה לפני הוועדה, הכנסת והממשלה. עוד לפני עו"ד טליה ששון הצגנו את הדוח לפני ועדת הביקורת של הכנסת, ועדיין לא דנתם.
היו"ר יורי שטרן
¶
בנוגע להתייחסות שלך לצורה כזאת של דוחות, עבודת מטה כזאת של הממשלה, כפי שהיא באה לידי ביטוי בהזמנת הדוח הזה – הכול תקין ונכון?
בועז ענר
¶
חלק מהתשובה ניתנה פה. מדובר בחוות דעת מקצועיות, כמו של רואה חשבון ועורך דין. אם יש אישור מהיועץ המשפטי לממשלה להזמין את זה מעורך דין פרטי, על פניו זה בסדר. לא בדקנו לעומק.
מל פולישוק-בלוך
¶
אני רוצה לבקש משהו אחר. נעשו כל כך הרבה דוחות, והם גם די ידועים – התקשורת תמיד היתה מלאה בכל העיוותים האלה. קודם כול, מה שלא דנו, אם יש דוח שעדיין לא דנו בו בוועדה, כדאי לקיים ישיבה בהקדם. מעבר לכך, כדאי שהמבקר ייתן לנו, אולי בדיון נפרד, סקירה על מה שבוצע בעקבות הדוחות של המבקר בכל הנושאים הרבים שנאמרו כאן.
מל פולישוק-בלוך
¶
אני אומרת, כנראה ישנם כל הדוחות שצריך כדי לקבוע נורמות וכדי להסביר את החוקים ולהבין מי אחראי ומה חסר. האם המבקר יכול לתת לנו סקירה, אם בדק, ואם לא, כדאי לבקש ממנו לבדוק, מה בוצע בעקבות כל הדוחות שלו? אני חושבת שזו נקודת המפתח.
מל פולישוק-בלוך
¶
כן. היום דיברנו רק על השטחים, על יהודה ושומרון, כדבריך. אפשר גם לדון גם בכך וגם בשאר חלקי ארץ ישראל.
רן כהן
¶
אני חוזר על הצעתי להזמין את השרה ציפי לבני, אחרי 15 באוגוסט, מועד הסיום של ועדת השרים, כדי שתדווח לנו מה הממשלה החליטה בעקבות דוח עו"ד ששון.
מל פולישוק-בלוך
¶
האם בדוחות של המבקר הטילו אחריות על מי מהגורמים האחראים לתכנון ובנייה במדינת ישראל?
בועז ענר
¶
לא הטלת אחריות פרסונלית לא, אבל פונקציונלית כן. דובר כמה פעמים כיצד משרד מטיל את האשמה על אחרים.
מל פולישוק-בלוך
¶
אולי אפשר לבקש דיווח? אולי סוף סוף נקבל החלטה לחוקק חוק שמטיל אחריות אישית על מי שמקבל החלטה.
עבד אלמאלכ דהאמשה
¶
מתברר שהתמונה הרבה יותר עגומה וקשה מכפי שהוצג גם בדוח של גב' ששון. בכל העניין הזה הממשלה עשתה פחות מדי ומאוחר מדי. אנחנו רוצים שתוזמן חוות דעת מקצועית, שתברר את כל הבעיות האלה לעומק, ובמיוחד תראה לנו כמה שטחים פרטיים הופקעו גם לא על-ידי החוק ולא על-ידי רשויות המינהל, אלא באופן מעשי בשטח: איפה פלשו. לראות מה קורה שם.
אריה אלדד
¶
נדמה לי שהדוח חושף תופעות של מינהל לא תקין שהובלו על-ידי ממשלות ישראל לדורותיהן. אבל לפני שאנחנו מדברים על המסקנות או על ההמלצות שלנו, נדמה לי שיש שני דברים ברקע שיפריעו מאוד לאמץ מסקנות אמיתיות כלשהן. ראשית, וזו הערה פוליטית: היום ממשלת ישראל אומרת למתיישבים שגם כשהם מקימים יישובים כדת וכדין אפשר לעקור אותם ולגרש אותם. זה שהוא הלך לפי הספר לא מבטיח לו שום דבר בעתיד.
מל פולישוק-בלוך
¶
אפשר להיות עוד יותר ציניים ולהגיד שהממשלה יכולה לומר שהיא לא שלחה אותם, והראיה היא ששום דבר לא חוקי. עכשיו היא מתקנת את המצב.
אריה אלדד
¶
מייד אדבר על הציניות. הדבר השני, והוא נמצא ברקע, הוא שיש חנק מוחלט של בנייה, גם בערים מוכרות ומוכרזות. אין בנייה, כי האמריקאים לא מרשים. שתי התופעות ברקע: המסר שאין מה לשמור על החוק יותר מדי, כי גם משהו חוקי יכול להיהרס והמסר שגם על-פי החוק לא יתקבלו היתרי בנייה – שתי התופעות הללו הן תמריץ שלילי מאוד לאנשים לשמור חוק בצורה כלשהי.
הדבר הנוסף שלמדתי מהדיון הוא שהיישובים ביש"ע הוקמו ממש כפי שהוקמו יישובים במדינת ישראל לאורך כל ההיסטוריה. ציירו כאן את הקו: הכו במתנחלים, ואחר כך הביאו את העובדות. לא ראינו את התמונה הכללית, שמדובר בתופעה כללית.
נדמה לי שהזמנת הדוח היתה צינית אבל לא טיפשית. מי שהזמין את הדוח ידע בדיוק איך הדברים נעשו, באילו הנחיות. אבל הוא לא היה טיפש, כי הוא היה בטוח שהדוח לא יפליל אותו. נדמה לי שמדבריה של עו"ד ששון פה אנחנו למדים שחצי אמת לפעמים גרועה משקר.
זבולון אורלב
¶
הרושם שלי הוא שיש הרבה צביעות בכל הפרשה הזאת, הרבה מאוד צביעות. אין לי שום ספק קטן שהכול נעשה ברשות ובסמכות ובידיעה של הדרג המדיני: שרים, ראש ממשלה.
זבולון אורלב
¶
אני אומר ברצינות: זאת המסקנה שלי מהדוח הזה, אגב גם משום שלשכת ראש הממשלה לא נבדקה, משרדו לא נבדק, הרשויות המקומיות לא נבדקו. אין לי ספק. זה לא "קאובוי" שהחליט לעלות עם כמה חבר'ה על כמה קרוואנים, ורימה את השלטון, והשלטון לא יודע, וכל הזמן הוא מנסה לרדוף אחריהם.
לכן אני אומר
¶
יש פה הרבה מאוד צביעות. דוח שאמור להצביע על אי-תקינות של פעילות ממשלתית הופך להיות דוח פוליטי, הופך להיות כתב אשמה מול תנועת התיישבות. לא תנועת ההתיישבות יושבת כאן על ספסל הנאשמים. מי שיושב על הספסל הנאשמים הם אותם צבועים שלא היה להם אומץ לבוא לישיבת ממשלה ולעשות זאת לאור היום בצורה מתוקנת. הם אומרים: שהמנכ"ל יכתוב מכתב, שבתקציב השיכון יקראו לסעיף הזה בשם מסוים – אני לא זוכר איך, אבל לא קראו לו באופן ישיר, לוקחים עוזר לענייני ביטחון. כולם יודעים מי זה רון שכנר, וגם כל השרים הקודמים, ונעשה הכול שהוא יוציא אישורים. הכול צביעות, לא רציני. דוח הביניים הזה לא עונה על הבעיה האמיתית.
זבולון אורלב
¶
מי שלא מורשה פה הם ראש הממשלה והשרים, הם הלא מורשים. האזרח הפשוט יודע שיש מינהל, יש חטיבה, יש מועצה אזורית, עולים. מה הבעיה? אפשר גם להראות תמונות, אילו שרים ביקרו שם, אילו תקציבים הם קיבלו.
יש פה הרבה מאוד צביעות. מהבחינה הזאת הדוח חלקי בעיני, במובן זה שהוא מצביע על קטע מסוים מתמונה. כתב אשמה בעיני, מי שצריך לשבת על ספסל הנאשמים, זה ראש הממשלה והממשלה.
זבולון אורלב
¶
הייתי שמח מאוד שיהיה דוח משלים, שיבדוק את הדרג הפוליטי. זה מזכיר לי את ועדת אגרנט, גם היא נעצרה. אז האמת היתה מתגלה: הכול מדיניות לגיטימית, כתובה במצעי המפלגות, ובזכות זה הן זכו להגיע לשלטון. על זה הליכוד זכה בשלטון. עכשיו הוא בוגד במה שהוא עשה. בזה האזרחים נתנו תמיכה.
רן כהן
¶
עדיין מה שלגיטימי הוא אם יש חוק או אם זה נאמר במרכזי המפלגות. זה שאמרו במפלגות זה לגיטימי. עברו על החוק או לא?
זבולון אורלב
¶
תמיד אגן על זה שהכול יהיה על-פי החוק. ההתיישבות ביש"ע מספיק חשובה, היא יכולה להתנהל על-פי החוק. הכשילו אותה. הממשלות, במקום לעשות זאת בדרך המלך, עשו זאת בדרך עקומה.
היו"ר יורי שטרן
¶
אומר את דעתי ואסכם בשם כולכם: אני רואה את הדוח הזה כעלה תאנה לשני דברים: קודם כול, חטאים של הפוליטיקאים שגם היום, בחלק הגדול, עומדים בראש המערכת, ועכשיו מטילים אשמה על הברגים הקטנים בכל המערך הזה. שנית, הוא עלה תאנה.
רן כהן
¶
זה אמור להיות סיכום בשמנו? זה לא בשמי. לא עלה תאנה ולא ברגים קטנים. כל הברגים הקטנים היו ברגים גדולים.
היו"ר יורי שטרן
¶
אמרתי, אגיד את דעתי ואחר כך אסכם בשם כולכם. זאת דעתי. אני חוזר בי, אלו לא ברגים קטנים, אלא דרגות הביצוע. שנית, זה עלה תאנה לשינוי דרמטי במדיניות, שמטרתו להרוס את ההתיישבות היהודית ביו"ש. במקום להכריז שהם משנים כיוון ב-180 מעלות, האנשים האלה, החל מראש הממשלה, מייצרים לעצמם את האסמכתות, באמצעות דוח חלקי מאוד, שנעשה על-ידי עורכת דין פרטית, לא הגיע לחלק גדול מהמערכות, מיהר להציע הצעות – כך אני רואה זאת.
עם זאת, אין ספק שהחומר שאספת מצביע על הרבה מאוד אי-סדרים, שבחלקם מאפיינים לצערי מהלך תכנון ובנייה ואכיפת חוקי תכנון ובנייה במדינה כולה, בייחוד במישור הכפרי, כולל המגזר הערבי והקיבוצים והמושבים, שהקימו אזורי מסחר מפוארים ללא אישור, כנגד כל חוק. בחלקם, הפגמים האלה מאפיינים את המערכת המיוחדת הזאת, שיצרו מלמעלה שלא ביושר, בכל הנוגע לבנייה היהודית ביהודה ושומרון.
לכן בהחלט, ואמרו את זה כל החברים, אנחנו רוצים לדעת,
היו"ר יורי שטרן
¶
כן. אנחנו רוצים לדעת מה יעשו עם הדוח. המלצתי היא בשום אופן לא לראות את הדוח כבסיס לקבלת ההחלטות, אלא רק כאחד מהמרכיבים, לא יותר מזה. לדעתי צריך לתת לא פחות משקל להערות ולחומר שהכינה החטיבה להתיישבות. יש גם מועצת יש"ע וגורמים אחרים, שלא היו חלק – הדוח לא עבר אותם לפני כן.
אני חושב שיהיה לא תקין אם החלטות הממשלה יתבססו על דוח טליה ששון, ובוודאי לא על ההמלצות שלה, שהן המלצות פגומות מלכתחילה, היא לא הגיעה להרבה מאוד מרכיבים בפסיפס הזה. אולי חלק ממה שנוגע לתיקוני חקיקה כאלה ואחרים, אולי גם בשלב הזה היה אפשר להציע. אבל היה מוקדם מדי להמליץ המלצות.
היו"ר יורי שטרן
¶
הסיכום שלנו: אנחנו מזמינים את יושבת-ראש ועדת השרים לישיבה שלנו, לאחר שתסיים את עבודתה.
אנחנו מבקשים ממבקר המדינה לתת לנו דוח מעקב על ביצוע אותן ההמלצות ותיקון אותם העיוותים שציין בפרקים שונים, בדוחות שונים, בנוגע לתכנון ובנייה ואכיפת חוקי תכנון ובנייה.
אנחנו רוצים הבהרות בכל הנוגע לבנייה על האדמות הפרטיות, כי זה חלק מאוד בעייתי בכל המהלך.
היו"ר יורי שטרן
¶
על כל פנים, אני לא חושב שכך הממשלה צריכה להכין את ההחלטות שלה, באמצעות דוח חלקי כזה, של אדם פרטי. זה לא מתייחס לסוגייה הספציפית הזאת, כי זה לא קרה פעם אחת. לדעתי הצורה הנכונה היא להקים צוותים בין-משרדיים של עובדי המדינה, להכניס את כל הנוגעים בדבר בתוך הדיון, לפני שזה מגיע לממשלה.
רן כהן
¶
סליחה, זו טעות קונצפטואלית. הרבה מאוד פעמים הממשלה, ומשרדי הממשלה באופן נפרד, מבקשים עבודות של גורמים פרטיים.
רן כהן
¶
אילו ידעתי שיש מי שישלים את הדוח הזה כדי לחקור את חלקו של ראש הממשלה, וזה חלק אינטגרלי של הדיון – הייתי בעד. אני מאוד בעד זה. אבל הרי זה לא יהיה. השאלה היא מה אנחנו אומרים. אנחנו אומרים שבהיעדר חקירה של ראש הממשלה, שלא יסיקו מסקנות מכל מה שמתגלה בדוח?
היו"ר יורי שטרן
¶
אם הממשלה רצתה לבדוק את כל הסוגייה, היא היתה צריכה לעשות זאת אחרת, לדעתי. הבקשה ממבקר המדינה היא לחוות את דעתו לגבי הצורה הזאת של דוחות מוזמנים על-ידי הממשלה, או על-ידי ראש הממשלה.
עבד אלמאלכ דהאמשה
¶
אדוני היושב-ראש, יש דברים אחרים שצריך וראוי לבדוק אותם, והם לא נבדקו. זו לא סיבה להמעיט מערכו של הדוח, להטיל בו דופי.
היו"ר יורי שטרן
¶
היו יכולים להזמין. אבל מגיע דוח – ועכשיו בוועדת שרים משתפים גם את החטיבה להתיישבות ואחרים – מגיע דוח חלקי, והכותבת כותבת זאת, שזה מפאת חוסר זמן. הדוח הזה לא יכול להיות בסיס להחלטות. הוא הזמנה להמשך,
רן כהן
¶
לא פנו לעורכת דין מתחילה בשנה ג'. היא היתה מצויה בתחום הזה לפני ולפנים, והכינה דוח ראוי. אגב, מטעמי נימוס אפילו, הוועדה צריכה להודות לה על הדוח.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני חושב שבמסגרת הזמן שהיה עו"ד ששון עשתה עבודה גדולה מאוד. אבל אני חושב שהיא גם מיהרה, בלשון המעטה, להציע הצעות.
מל פולישוק-בלוך
¶
אנחנו בשלב סיום הישיבה. אני רוצה לדעת: אתה רוצה שהמבקר יבדוק את עצם בקשת דוח כזה? כי אם כן, כנראה נצביע נגד.
היו"ר יורי שטרן
¶
מה הכלי הזה של דוח מוזמן על-ידי הממשלה, או ראש הממשלה? מה הקריטריונים לזה? זה מין מכשיר לצידוק של החלטות מדיניות.
רן כהן
¶
אפשר לעצום את העיניים, אבל בכל הישיבה הזאת, שלא השתתפתי בה מתחילתה, לצערי, הדבר הכי ברור כאן היה שבדוח הזה התגלו חורים שלמים בתוך מערך העבודה של משרדי הממשלה והגורמים האחרים ששייכים לעניין ההתיישבות. זה ברור לגמרי. זה יצא בעקבות הדוח. רוצים לעצום עיניים ולהגיד שהוא לא חשף כלום?
עבד אלמאלכ דהאמשה
¶
אני מציע שנדבר על שני סעיפים. ראשית, נודה לגב' ששון על הדוח שלה, בדקנו אותו, אין לנו עם זה בעיה מיוחדת. שנית, הממשלה תזמין גם את הדברים האחרים.
רן כהן
¶
אני מוכן לעזור לכם בסיכום אחד: רצוי להשלים את הדוח גם על-ידי בדיקת חלקו של ראש הממשלה בעניין. אני מוכן להצטרף לזה.
מל פולישוק-בלוך
¶
מקובל עלי שהוועדה, בראשות שרת המשפטים, תשמע גורמים נוספים ותשלים את החסר. זה מקובל עלי.
היו"ר יורי שטרן
¶
יש כאן רק חברי אופוזיציה, אין שום בעיה לקבל החלטה כזאת, אבל לא נקבל. אבל כן להמליץ לעלות לדרג הפוליטי.
מל פולישוק-בלוך
¶
אני כן חושבת שברמה העקרונית, ולא רק בהקשר של הדוח הספציפי הזה, הוועדה לענייני ביקורת המדינה חייבת לבדוק מי אחראי לכל ההחלטות השגויות במדינה בנושא התכנון. אין ספק בזה, אבל זה לאו דווקא בנושא הזה, לא רק בנושא הזה.