הצעת חוק שירות המדינה (מינויים) (תיקון מס' 13) (ייצוג הולם לבני העדה האתיופית)
5
ועדת החוקה חוק ומשפט
12.7.2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 532
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום שלישי, ה' בתמוז התשס"ה (12 ביולי 2005), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 12/07/2005
חוק שירות המדינה (מינויים) (תיקון מס' 13), התשס"ה-2005
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק שירות המדינה (מינויים) (תיקון מס' 13) (ייצוג הולם לבני העדה האתיופית), התשס"ה-2005, של חבר הכנסת מיכאל איתן (פ/2739)
מוזמנים
¶
עו"ד דן אורנשטיין - משרד המשפטים
יוסי גווילי - משרד האוצר, נציבות שירות המדינה
הניה מרקוביץ - משרד האוצר, נציבות שירות המדינה
אתי יעקב - משרד האוצר
אברהם נגוסה - ארגון מכנף דרום לציון
ירון מנשה - ארגון למען יהודי אתיופיה
עו"ד משה סמו - ארגון למען יהודי אתיופיה
קצרנית
¶
אסתר מימון
הצעת חוק שירות המדינה (מינויים) (תיקון מס' 13) (ייצוג הולם לבני העדה האתיופית), התשס"ה-2005
תמי סלע
¶
הצעת החוק עברה בקריאה ראשונה. עשיתי כמה תיקונים קטנים, שלא משנים מהותית. יש סעיף אחד שיש בו דיווח שנתי על הטיפול של הממשלה בקידום של משרות ייעודיות, של העדפה מתקנת לפי הסעיף הזה, אז הכנסתי את ההתייחסות.
הניה מרקוביץ
¶
אני רוצה להעיר שבמסגרת הדוח לא נוכל לדווח על עובדים שיתקבלו, שאחד מהוריהם הוא יליד אתיופיה. אין לנו נתון כזה במסד הנתונים של נציבות המדינה. האוכלוסייה הזאת, לא נוכל לדווח עליה. בדוח שלנו תיכלל רק האוכלוסייה שהיא ילידי אתיופיה, אין לנו ארץ לידה של הורים, לא ברישום בתעודת הזהות ולא ברישומים של נציבות שירות המדינה.
תמי סלע
¶
מה שהיא אומרת, שאי אפשר לאתר אוכלוסייה כזאת כדי לקדם אותה, זאת המשמעות. אם כבר מקדמים אותה, אתה יודע מי קידמת, אז אתה יכול לדווח על זה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בעת הקבלה לעבודה בא אדם ואומר: בחוק כתוב שיש לי זכות מועדפת, הורי נולדו באתיופיה, הוועדה צריכה לקדם אותו.
תמי סלע
¶
למה אי אפשר לדווח על זה בדוח? אם כבר קידמו אנשים מסוימים על סמך זה, למה אי פשר לדווח על זה בדוח?
היו"ר מיכאל איתן
¶
חשבתי על זה, וזה לא טוב, כי אנחנו משתדלים לטשטש את עניין המוצא, אנחנו לא רוצים, במדינה שצריכה לשמור על שוויוניות וקולטת עלייה, שכל אחד יסחב איתו איפה ההורים שלך נולדו. פעם היתה בדיחה שלאחד היה שם מזרחי, הוא בא למשרד וביקש שישנו את השם שלו לאיצקוביץ, אחר כך הוא בא ואמר שעכשיו הוא מבקש שישנו את השם למזרחי. הפקיד אומר לו: כל הזמן אתה מחליף שמות, מה אתה רוצה עכשיו מזרחי? הוא אומר: כשאמרתי איצקוביץ, שאלו אותי כל הזמן מה היה השם שלך קודם, אז עכשיו אני אגיד שהשם שלי קודם היה איצקוביץ.
היו"ר מיכאל איתן
¶
את זה רוצים למנוע – מאיפה אתה? אני נולדתי בישראל. תגיד מאיפה ההורים שלך. אנחנו לא רוצים את זה.
יוסי גווילי
¶
גם השאלונים לא שואלים אם אתה אדם עם מוגבלות, למשל, ועדיין תצטרך להצהיר את זה בשביל לקבל העדפה מתקנת שקבועה בחוק. לכן זה לא בעיה. אפשר לכתוב שלצורך סעיף- - -
הניה מרקוביץ
¶
ראשית, בדיווח, שנית, אני לא אוכל לדווח על קידום, כפי שהגברת ציינה. בקבלה לשירות, המועמד יכול לבקש את זכותו לפי הסעיף, וועדות המכרזים יונחו בהתאם, ולא תהיה בעיה. בכניסה לשירות, נעשית העדפה במקום. הדיווח לא יראה את זה, וגם קידום בשירות המדינה לא נוכל להציג.
תמי סלע
¶
הדיווח לא חייב להיות שמי, הוא יכול להיות על מספר של אנשים. אנשים נידבו את הנתון מלכתחילה כדי שהם יקבלו העדפה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הממשלה זה גוף גדול, זו לא חנות מכולת, יש טפסים, וזה נעשה במחשוב, ועכשיו יצטרכו לשנות את הטופס ולכתוב: ארץ לידה של הורים, וזה ירוץ עם המחשב ועם הבן-אדם, בטופס יהיה כתוב שיש לסמן טופס זה רק לגבי ילידי אתיופיה, כבר יגידו למה ככה. זה בלגן.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לגבי ילידי אתיופיה אין לה בעיה. זה לא פוגע בזכויות, רק בדיווח לא יהיה, את הזכויות הוא יקבל.
ירון מנשה
¶
אדוני היושב-ראש, מי שמתקבל מדווח על עצמו, הוא אומר שהוא רוצה את הזכות שלו, אם הוא מצהיר על זה, אפשר לתת הוראה במשרד שמי שמצהיר אפשר לסמן את זה, לתייק באיזה מקום.
תמי סלע
¶
אתה מדווח על מספר אנשים שקודמו בשנה או שהתקבלו בשנה על סמך הסעיף הזה, אתה אפילו לא צריך לכתוב שם. מרכזים את מספר האנשים. מה מסובך בזה?
ירון מנשה,
הוא יודע שיש איקס אנשים.
הניה מרקוביץ
¶
אני לא אתחיל לבקש מהמשרדים דיווחים על בסיס כזה, כי אנחנו עוברים למערכת מרכזית, ואני לא יכולה לעשות נתונים ידניים, גם כך יש לנו הרבה מטלות על המשרדים.
הניה מרקוביץ
¶
אני מדווחת על שתי אוכלוסיות נפרדות: ערבים ודרוזים, כי זה רשום בתעודת הזהות. זה נתון שקיים במערכת. צ'רקסים לא קיים במערכת. יכול להיות שמופיע אצלי ערבי שהוא לא מוסלמי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לגבי הזכויות אין בעיה, את הזכויות הם יקבלו. ברגע שבא אדם שההורים שלו נולדו באתיופיה, הוא מקבל את הקידום, ואין מקום בשירות המדינה לציין את ארץ המוצא של ההורים. טוב שזה כך, שלא יתחילו לשאול כל אחד מאיפה באו ההורים שלו. היא אומרת שיש סעיף שמחייב דיווח, כמה אנשים קודמו על-פי החוק הזה, היא אומרת שכל אלה שנולדו באתיופיה יוכלו לדווח, אבל אלה שההורים שלהם נולדו באתיופיה, הם יוכלו לקבל את הקידום, אבל לא יוכלו לדווח לנו שהם קיבלו קידום, כי לא רשום אצלה.
הניה מרקוביץ
¶
יש לנו כאן עוד הערה אחת. האם לא נכון להגביל את ארץ המוצא של ההורים בזמן? נשאיר את החוק הזה לעולם ועד?
יצחק לוי
¶
יש היום נישואים בין אתיופים לאחרים. נכון שאין הרבה, אבל זה הולך ועולה. הגברת פה אומרת שבתוך עשר שנים החוק הזה לא יהיה רלוונטי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
חבר הכנסת לוי, אחת משתיים, או שאנחנו מוותרים על ציון ארץ המוצא של ההורים, ואז לא נקבל דיווח באותם מקרים שבהם אדם קודם משום שהוריו נולדו באתיופיה, או שאנחנו מטילים עליהם חובה להתחיל לרשום ארץ מוצא של הורים, ואז נוכל לקבל דיווח. אבל אז יהיו שני דברים: ראשית, בלגן משרדי גדול, שנית, יתחילו רשימות ייחודיות.
ירון מנשה
¶
אם יש בטופס הבקשה עוד הערה של מועדפים לפי החוק, בלי לרשום מה המוצא, רק מי שהוא ממוצא אתיופי או צ'רקסי לדוגמה מסמן את עצמו, אחר כך הם מתייקים מי שהתקבל על סמך העדפה מתקנת, והם רואים מספר אנשים. לדוגמה, 100 איש התקבלו על סמך העדפה מתקנת. אז אין חלוקה גורפת לפי מוצאים, וגם אצל אתיופי אין בעיה להבדיל, זה לא כמו מרוקאי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הדיווח נועד לבקרה. בעצם מה שאתה מבקש, שבאלמנט של הדיווח החוק ייאמר לנציבות שירות המדינה שהם חייבים לדווח על מספר אנשים שהתקבלו על-פי חוק זה, ושם נוסיף, שלגבי העדפה המתייחסת לבני העדה האתיופית, יפרט החוק לא רק את ארץ המוצא, אלא גם את ארץ המוצא של ההורים. השאלה, אם חקיקה כזאת נראית לך בסדר?
היו"ר מיכאל איתן
¶
כתוב: "כל משרד וכל יחידת סמך יגישו לנציבות שירות המדינה, אחת לשנה, דין וחשבון לגבי ביצוע הוראות סעיף זה, ובו יפורטו בין השאר נתונים באשר לייצוגם של בני שני המינים, של אנשים עם מוגבלות, של בני האוכלוסייה הערבית, לרבות הדרוזית והצ'רקסית", ואתה רוצה להוסיף "של מי שנולדו באתיופיה או אחד מהוריו".
הניה מרקוביץ
¶
אני מאוד מצטערת, זה צריך להגיע מהמשרדים, זה לא מרכזי. אני מוציאה את הנתונים בצורה מרכזית מתוך המחשב, כנציגות שירות המדינה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא פונה אליך עכשיו, החוק יאמר "כל משרד וכל יחידת סמך יגישו לנציב שירות המדינה אחת לשנה דין וחשבון לביצוע הוראות סעיף זה".
היו"ר מיכאל איתן
¶
את לא צריכה לעשות כלום. כתוב כאן: "כל משרד וכל יחידת סמך", הם צריכים להגיש, את לא צריכה לעשות משהו, את רק צריכה להסכים לקבל.
הניה מרקוביץ
¶
אני צריכה לבוא לכנסת, ומה אתה רוצה? אתה רוצה שאני אבוא לכנסת ואני אגיד שלא קיבלתי ממשרדי הממשלה?
יצחק לוי
¶
זה חוק החברות. כל אחד אחראי על מה שהוא אחראי. כשעושים אפליה מתקנת לנשים יש מי שאוסף את הנתונים. אני לא מבין את ההתנערות. תגידי שיש לך קושי, אבל אל תגידי שאנחנו נקבל את זה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
גברתי, אני אעזור לך. את תביאי את רשימת כל המשרדים וכל יחידות הסמך, אני אכתוב להם מכתב עם קבלת החוק הזה, שיש חוק כזה, ובסוף השנה הם יצטרכו לדווח לך.
יצחק לוי
¶
לדעתי זה נחוץ, אבל שתהיה הוראת שעה. אתה מראש צריך לחזות את זה. למה שלא תאמר שזאת הוראת שעה לעשר שנים?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתה יכול לכתוב שתחולת החוק עשר שנים, לא לכתוב הוראת שעה. הוראת שעה בהגדרה זה פרק זמן קצר.
יצחק לוי
¶
יש כאן שני אינטרסים נוגדים: האינטרס האחד הוא שכרגע צריך לעשות אפילה מתקנת, ואני בעד החוק. האינטרס השני, שלא תהיה לעולם עדה אתיופית שמתנוססת בכל החוקים שלנו, שהם מיוחדים. אחרי זמן מסוים, החוק הזה עובר מן העולם. כך אני חושב שצריך להיות, אם לא עשר שנים, 15 שנה, זה לא משנה. אני אומר בשביל החברה שלנו. אני מקווה שבעוד 15 שנה אף אחד לא יקרא לשום יהודי אתיופי "אתיופי", כולם יהיו ישראלים, ונגמר, שלום על ישראל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
חבר הכנסת, ברוך השם, בעזרת השם, תזכה לאריכות ימים, ועוד 15 שנה כאן בכנסת תשב ותבוא בשמחה עם נגוסה ותבטלו את החוק.
תמי סלע
¶
עוד דבר להרגעת החששות. מדובר על כך שפועלים להבטיח ייצוג הולם, כשיהיה ייצוג הולם, נניח לגבי נשים, יכול להיות שיש יחידות סמך שזה כבר לא רלוונטי, יש ייצוג הולם גם כך, גם אם כתוב את זה, אז אין מה לפעול יותר.
יצחק לוי
¶
יש חברות חדשות, יש משרות חדשות. אחוז האנשים האלה שנולדו באתיופיה ילך ויקטן, ואז אם החוק קיים, גם כאשר הם יהיו אחוז קטן מאוד, יצטרכו למצוא ייצוג הולם. תיאורטית, בעוד 15 שנה יהיו 100 איש כאלה, וכל ה-100 יצטרכו לקבל אותם להיות עובדי ציבור כי יש חוק.
אברהם נגוסה
¶
גם מה שכבוד הרב אומר זה נכון, אבל צריך להסתכל על המציאות עכשיו. אני רוצה שהאתיופים יהיו פה כמו כל היהודים, כמו אזרחים, אבל המציאות לא כך, לצערי הרב.
יצחק לוי
¶
אני מדבר על עוד 15 שנה. היום אני בעד החוק, אני אצביע בעד החוק, ואני חושב שהוא נכון. אל תהיו כל החיים בספר החוקים "העדה האתיופית".
היו"ר מיכאל איתן
¶
חבר הכנסת לוי, תן לי צ'אנס אחרון לשכנע אותך. התועלת הפרקטית של החוק הזה די מוגבלת, למרות שיזמתי אותו ואני מושך אותו ודוחף אותו. הוא מסר לעדה האתיופית. תן לנו להגיד להם ברוחב לב: חברים, אנחנו אתכם. עוד 15 שנה זה יבוטל, זה יוקפא, זה לא יכול ללכת לדורות, כי זה רק לדור אחד ממילא. תקבל אותם ברוחב לב.
יוסי גווילי
¶
היה נכון יותר, כי זאת הכוונה, להגדיר מי זה עולה חדש מאתיופיה, כי בסופו של דבר כולנו מקווים שבשלב מסוים הם הופכים להיות ישראלים. ערבי נולד ערבי ויישאר ערבי עד סוף ימי חייו, אתיופי בשלב מסוים הוא אמור להיות ישראלי.
יוסי גווילי
¶
אם ההעדפה נובעת בגלל צבע עור, היה צריך לכתוב "מי שצבע עורו שחור", אם זה נובע מארץ הלידה, אם הוא בא לישראל, אחרי כמה שנים הוא הופך להיות ישראלי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מעמיד את הצעת החוק להצבעה. ההצעה שלי היא, שהצעת החוק הזה תעבור כמות שהיא, יש הצעה שנייה, של חבר הכנסת לוי, שהחוק יהיה בתוקף רק ל-15 שנה, ויש הצעה שלישית.
אם כך, יש שתי גרסאות
¶
גרסה אחת ללא הגבלה, גרסה שנייה 15 שנה.
מי בעד אישור החוק לקריאה שנייה ולקריאה שלישית?
הצבעה
בעד הבאת החוק לקריאה שנייה ולקריאה שלישית – פה אחד
אושר להביא את הצעת החוק, בשתי גרסאות, לקריאה שנייה ושלישית במליאה.