הצעת חוק העונשין (תיקון מס' 85)(עבירות מין במשפחה אומנת)
5
ועדת החוקה, חוק ומשפט
10.7.2005
הכנסת השש עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 528
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום ראשון, ג' בתמוז התשס"ה (10 ביולי 2005), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 10/07/2005
חוק העונשין (תיקון מס' 85), התשס"ה-2005
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק העונשין (תיקון מס' 85)(עבירות מין במשפחה אומנת), התשס"ה- 2005 של חה"כ ענבל גבריאלי. (פ/2648)
מוזמנים
¶
ח"כ ענבל גבריאלי
ליאורה אברמוביץ, השלכה המשפטית, משרד הרווחה
עו"ד ענת אסיף, מחלקת יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ליאת בן מאיר, איגוד מרכזי סיוע לנפגעות תקיפה מינית
עו"ד נועה ברודסקי- לוי, המועצה לשלום הילד
עודד ברוק, המחלקה המשפטית, המשרד לביטחון פנים
שלוה ליבוביץ, מפקחת ארצית על משפחות אומנה, משרד הרווחה
נרשם על ידי
¶
חבר המתרגמים בע"מ
הצעת חוק העונשין (תיקון מס' 85)(עבירות מין במשפחה אומנת), התשס"ה- 2005 של חה"כ ענבל גבריאלי. (פ/2648)
קרן ויינשל
¶
זה לא דברים מאוד מסובכים, אבל שוב אנחנו כל הזמן צריכים לזכור שזה הרחבה של בן משפחה ובאופן זה יכול להיות שאנחנו מאבדים את החומרה המיוחדת שהייתה לעבירות מין במשפחה. אנחנו משווים בעצם את המעמד בו נגיד של דוד לאח.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אבל זה לא יוצר מצב שבגלל זה נחלשת החומרה לגבי עבירות מין בתוך המשפחה, היא מורחבת, זה לא מחליש את החומרה של עבירות מין בתוך המשפחה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הם לא צריכים להעניק משמעות שונה, למה הם צריכים להעניק משמעות שונה? על מה אנחנו מדברים? אנחנו מדברים על סיטואציה שבה מישהו נמצא בכפיפות ובתוך נסיבות מיוחדות שזה בתי המשפט. אז עכשיו כשהם באו פה במשפחה אומנת, אנחנו מטילים חובה נוספת וענישה מוגברת במקרה של ביצוע עבירות שנעשו בתנאים האלה, ממה יש לחשוש, לי זה לא נראה בעייתי, זה נראה לי דיי טבעי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא מדבר עליך באופן אישי, אני מסתכל באופן כללי על הסיטואציה. מדובר פה סגירת איזה שהוא קטע קטן שהוא היה פרוץ שנע בין המצב של הסעיף הכללי לסעיף הספציפי הזה שגורם משפחה אומנת. המצב היום הוא שבכלל, אני לא בטוח שלא צריך להחמיר עם כולם בענישה, אז אנחנו לא מחמירים כאן מי יודע מה.
קרן ויינשל
¶
אני מסכימה איתך שזה בעצם לקונה מה שהייתה עד כאן עכשיו, אני מסכימה מאה אחוז, אני חושבת רק שבמעבר הזה בין הקראה ראשונה להקראה שנייה שלישית, למשל, תסתכל על סעיף 1 כאן שנעשה בעקבות החלטות הישיבה הקודמת, אח ואחות חורגים, אנחנו משנים את ההגדרה של אח ואחות חורגים בצדק כדי שזה יהיה יותר לוגי לבן או בת זוג של הורה ואנחנו מורידים את הגישה שהייתה לפני כן בחוק שכשמתגוררים בעצם עם הקטין. לדעתי, אם אני מסתכלת על סיטואציה שבה יש שני אנשים שהתחתנו, לכל אחד יש ילדים, הילדים שלהם כבר מבוגרים---
היו"ר מיכאל איתן
¶
כל ההיגיון של החוק זה המצב של התלות, המצב של התלות, ברגע שמתלוננים על בן או בת של בן זוג של הורה.
קרן ויינשל
¶
זה נכון, אבל אתה אומר, יש הרבה מצבים אחרים, אם אב או אם למשל ביולוגים, תסכים איתי שהרבה יותר חמורה מאשר אח או אחות.
ליאת בן מאיר
¶
דווקא לדעתנו כל הרציונל של בן משפחה מתקיימים פה ויותר מזה בגלל שזה כבר ילד שהגיע ממשפחה שהזניחה אותו, הוא במצב הרבה יותר פגיע.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא רק זה, יש כאן דבר אחר שאנחנו לא ערים לו, בתוך משפחה ביולוגית לילד יש גם קשרים חזקים יותר, עשויים להיות לפחות עם אחד מההורים. כאן הפחד שלו לחזור ולצאת החוצה צריך להיות הרבה יותר גדול, כי מה יש לו הוא בא למשפחה אומנת והוא צריך להתלונן על אחד מבני המשפחה שהם בקשר ביולוגי, אז המצב יותר גרוע.
קרן ויינשל
¶
אני אומרת שבאופן עקרוני אני מסכימה, אבל הסקאלה, אם אתה מסתכל על מה שאנחנו עושים עם אח ואחות חורגים, שזה לוגית נכון. פשוט אני רוצה להפנות את תשומת לב הוועדה, זה הכול.
קרן ויינשל
¶
נכון, בגלל זה לוגית זה דבר מאוד נכון לעשות.
בואו נתחיל לקרוא.
(1) במקום האמור בהגדרה "אח או אחות חורגים" יבוא " בן או בן של זוג או הורה"
יש כאן שני הבדלים ממה שקיים היום בהגדרה של אח או אחות חורגים, דבר ראשון בהגדרה היום יש צאצא, לפני כן זה יכול היה להיות גם נכד. כיוון שאנחנו בעצם משווים את האח והאחות החורגים לאח ואחות במשפחה האומנת, אז אני עושה שבשניהם בן או בן של בן זוג של הורה, בלי הדרישה שמתגורר עם מי שנעבר בעבירה, זה סעיף 1.
היו"ר מיכאל איתן
¶
תיקון סעיף (1) לחוק העונשין, תשל"ז- 1977, סעיף 351(ה)-
(4) במקום האמור בהגדרה "אח או אחות חורגים" יבוא "בן או בת של בן זוג של הורה"
(4) בהגדרה "בן משפחה", אחרי פסקה (2) יבוא:
"(3) הורה אומן, בן זוג של הורה אומן אף אם אינו נשוי לו, אביו או אמו של הורה אומן.
ליאורה אברמוביץ
¶
מבחינה לשונית אנחנו מציעים להשתמש בביטוי, אומן לבד והורי אומן. גם יש לזה, פשוט זו מילה בעברית שאפשר להשתמש בה, לא חייבים את המילה הורה.
קרן ויינשל
¶
תסתכל אתה מגדיר את זה, אני אומרת שאין לי בעיה בגלל שיש לי עוד מעט את ההגדרה של הורים, אז במקום שאני אכתוב הורה אני אכתוב אומן, אין שום בעיה עם זה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני רק רוצה שנבחן את עצמנו שאנחנו לא עושים כאן, שלא ניצור מצב שפה אנחנו כותבים אומן ובמקום אחר זה יהיה הורה.
ליאורה אברמוביץ
¶
אומן זה דווקא יצא כי אין מילה כזאת, למשל באנגלית אין דבר כזה, אבל דווקא בעברית יש אומן בלי הורה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
(2) בהגדרה "בן משפחה", אחרי פסקה (2) יבוא:
"(3) אומן, בן זוג של הורה אומן אף אם אינו נשוי לו, אביו או אמו של אומן.
ענת אסיף
¶
אם הם נשואים זה לא נכון, כי אם הם נשואים שניהם אומנים, אנחנו לא מאפשרים, לא דיברנו על השלב בין שנוצר קשר ועד שמאשרים אותו, אנחנו לא נאפשר שרק אחד מבני הזוג קיימים.
קרן ויינשל
¶
כי פשוט בחוק היה כתוב גיס או גיסה וזה בהגדרה נשואים אז לכן כתבתי אם הם נשואים, אבל אני גם לא חושבת שצריך לעשות את זה.
ענת אסיף
¶
לזה יש מילה בעברית, פה אנחנו בגלל שאנחנו מדברים על אחים אנחנו גם לא יכולים לגזור מזה גיסים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
היום שיעור האנשים שמקיימים משקי בית בלי להתחתן גובר והולך, אז איפה שאת אומרת גיס, גיס זה רק מנישואין, אבל מאותו מצב יכול להיות שהם עוד לא התחתנו. כאן אנחנו הולכים קצת יותר קדימה, כאן ההגדרה תהיה יותר רחבה, כל גיס הוא בן זוג, אבל לא כל בן זוג הוא גיס. זאת אומרת הבן זוג זה יותר רחב מגיס.
קרן ויינשל
¶
אתה לא יודע איך בית משפט יפרש בן זוג כי בהרבה מקרים כשכתוב בן זוג, הפרשנות היא בן זוג נשוי, אחרת לא היו בכל מיני מקומות אומרים, בן זוג לרבות ידוע בציבור, בן זוג אף אם אינו נשוי לו, זה כתוב בפסקה למעלה כדי להבהיר את זה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
"...ובני זוגם [להם הם נשואים], אחיו או אחותו של הורה אומן, ואולם לעניין עבירה ש בעילה אסורה לפי סעיף קטן (ג)(3) שנעשו במי שמלאו לו שש עשרה שנים, לא יכללו אלה..."
קרן ויינשל
¶
אנחנו מדברים על שתי עבירות של בעילה אסור בהסכמה שנעשה במי שהוא בין 16 לגיל 21 ואני מזכירה, העבריין, המפגע הוא בן 15 ומעלה והקורבן הוא בן 16 ל-21. עכשיו, בבן משפחה רגיל כשיש לנו מצב כזה שהקורבן הוא בין 16 ל- 21 אז לא רואים את זה כעבירה אם הוא בעצם מקיים יחסי מין בהסכמה עם דוד או דודה או גיס או גיסה. כמובן אנחנו רוצים להגביל את זה לדוד ודודה או גיס או גיסה, ועלתה השאלה כאן על בעצם אחים. ברגע שהקורבן הוא בין 16 ל-21 ומי שעושה את המעשה בן 15, מאפשר גם בניהם יחסי מין בהסכמה, זה גדר המחלוקת. אם נשים את המחלוקת של אלה נאפשר יחסי מין בהסכמה---
ענת אסיף
¶
אז אמרנו שברגע שהם יתחתנו הם כבר לא יהיו, על זה אמרנו שלא צריך לפצל את הסעיף כי הם פשוט לא יהיו משפחה אומנת. אני רק אגיד לגבי החריג הזה של הסנגוריה הציבורית, אנחנו דיברנו איתם בישיבה היום והם חושבים שזה נכון שיהיה את החריג הזה גם לגבי אחים במשפחת אומנה וגם אני אוסיף שהסנגוריה הציבורית חושבת שיכולות להיות סיטואציות כאלה שלא צריך להחמיר איתם. אני רק רוצה להזכיר---
היו"ר מיכאל איתן
¶
רגע, אנחנו פה מדברים על שני דברים, החוק עצמו בא בעצם להחמיר בענישה בהתיישנות, אבל עכשיו אנחנו כל הזמן מדברים על יצירת מצב שהוא לא עבירה לעומת עבירה.
ענת אסיף
¶
הוא קובע מעין עבירה מוחמרת של בעילה אסורה בהסכמה שבתוך המשפחה, מחוץ למשפחה יש עבירה של בעילה אסורה בהסכמה שהיא בין גילאי 14 ל-16 ובתוך המשפחה---
ענת אסיף
¶
תסתכל על ההגדרה של בן משפחה בפסקה שתיים בסייפא שלה, "ואולם לעניין עבירה לפי סעיף קטן ב' או סעיף קטן ג(3) שנעשו במי שמלאו לו 16 שנים לא ייכלל בתור דוד, דודה, גיס או גיסה."
ענת אסיף
¶
קרן, כבר לפני הדיון הקודם אמרה אם מוסיפים את המשפחה האומנת צריך לראות איך המשפחה האומנת מתייחסת לחריג הזה, האם אנחנו מכלילים אותה או לא מכלילים אותה בחריג.
היו"ר מיכאל איתן
¶
עכשיו, אם אנחנו משנים את ההגדרה כעת, אז אנחנו מחילים עבירות על מי שלא יכול היה, אם אנחנו משנים את ההרכב.
היו"ר מיכאל איתן
¶
עכשיו, אז מה ההיגיון, למה אנחנו מרחיבים את העבירה? מה הטענות, מדוע בעצם אנחנו קובעים עבירות שלא היו קבועות קודם?
היו"ר מיכאל איתן
¶
השאלה למה יחסים מותרים בין משפחה רגילה, הופכים להיות יחסים אסורים בין משפחה אומנת?
ענת אסיף
¶
השלב הראשון הוא פשוט, כמו שבמשפחה הביולוגית דודים וגיסים הוחרגו מתוך העבירה המיוחדת הזאת, אני חושבת שברור שגם במשפחה אומנת "דודים" ו"גיסים" צריכים להיות מוחרגים.
ליאת בן מאיר
¶
גם מזה אנחנו רואים שמדובר על בני משפחה במשפחה רגילה, אנחנו ניתן עד גיל 21, זאת אומרת מעבר לגיל---
היו"ר מיכאל איתן
¶
רגע, אבל בואו נתחיל קודם כל עם זה, מזה נבין את זה. השאלה קודם כל האם אנחנו, איך אנחנו מבינים את ההחרגה של הדודים והגיסים?
ענת אסיף
¶
אז גם קרן בדקה והצליחה למצוא בדיונים מאז 1990, למרות שאני הייתי בטוחה שזה באמת נובע מהעניין הדתי של העיגון והחליטה, אז בדיון בעיקר דיברו, פשוט יש תופעה תרבותית כזאת, תופעה כזאת שיש נישואין ויש יחסים ברמה הזאת של דודים וגיסים ואמרו כאן לא להיסחף על העבירה של בעילה אסורה בהסכמה---
קרן ויינשל
¶
ואז גם הזכירו את העניין הדתי, אבל באופן עקרוני לפי הפרוטוקולים שבדקתי, עם חקיקת החוק, פשוט לא רצו להרחיב עם זה יותר מידי, אמרו בואו נסתכל על הרציונל שלנו, מה אנחנו חושבים שמעשה חמור, מה אנחנו רוצים לקבוע כעבירה ואמרו שאם יש מישהו מעל גיל 16 שמקיים יחסי מין בהסכמה עם מישהו שהוא דוד שלו, שזה לא עניין של גילוי עריות, זה מישהו שהוא גיס שלו, אנחנו לא רוצים לקבוע את זה כעבירה כל כך חמורה של 16 שנות מאסר---
ענת אסיף
¶
צריך לזכור שעדיין אפשר בנסיבות המתאימות יהיה אפשר להעמיד לדין לפי העבירות הרגילות שאם מוכיחים ניצול---
שלוה ליבוביץ
¶
השאלה אם עצם זה יכול להיות מצב של הסכמה, הרי מה כל הרציונל של החוק? שיש תחושה של מחויבות ואיזה מין הנחת---
ענבל גבריאלי
¶
מיקי, אתה מתייחס ל-17 כהיתר לנישואין אבל הנישואין הם לא רלוונטיים בסיטואציה כזאת של משפחה, אח ואחות.
קרן ויינשל
¶
הם עשו 16 בגלל שזה הגיל שממנו מותר לעשות בעילה אסורה בהסכמה., זה לא גיל לנישואין אבל זה הגיל לחוק העונשין, הם רצו שחוק העונשין עצמו יהיה קוהרנטי. זה תיקון שנעשה לכל העבירות מין ביחד.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אבל עדיין, כל העניין הזה שאנחנו מטפלים בו, כל הסוגיה, היא הנושא של התנאים המיוחדים של אנשים שנמצאים בתוך התא המשפחתי, אז ההיגיון היה מחייב שבעילה בהסכמה לגבי כלל המקרים שאנשים לא תלויים אחד בשני, יכולה להיות בגיל יותר צעיר. אבל בתוך המשפחה, היינו אמורים, ככה נראה לי, שצריך להעלות קצת את הגיל הזה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני אומר ברמה הכללית בכלל, זאת אומרת היא אומרת שהלכו להשוות את זה לדין הכללי של בעילה אסורה בהסכמה. אז אני אומר בהיבט משפחה, אם אני הייתי צריך להיות אז המחוקק, עם הידע שיש לי היום, הייתי אומר אולי, למה אני אומר אולי? תכף אני אגיד את הצד השני של המטבע, הייתי אומר אולי, תראו, מאחר ואנחנו מדברים על יחסי מין בהסכמה בין אדם שהוא מתחת לגיל החוזית, לא ניתן לו עדיין להתקשר בחוזה אפילו. אז אני נמצא בתוך מקום שיש לי בעיה, אז אני אומר, היית שם דווקא אומר, אם מכל מקום 16, אז עם בני המשפחה, אפילו בקרבה קצת יותר רחוקה, אני אומר מגיל 17. כי אז זה גיל גם מכירים תרבותית, היכולת אפילו להתחתן.
זאת אומרת הרצון שלנו הוא להגן כל הזמן על מישהו שנמצא בתנאים של משפחה שהוא שם עדיין הקטין או בגיל וביכולות שלו יותר קטנות, מול אחרים שמסתובבים סביבות, יכולים לנצל את המצב על מנת לקבל ממנו הסכמות כאלה ואחרות. אז אתה אומר, ממילא יש לנו צורך להוכיח, אם אפשר לי להוכיח שאין כאן הסכמה מלאה אז יש לנו את הסעיף שזה לא בהסמכה.
אבל אני אומר בכל אופן, אם היינו רוצים להוציא סייגים וההתעוררות של חברת הכנסת גבריאלי ושל המחוקק היא נוכח מה שמתגלה בשנים האחרונות, ב-10, 15 שנה האחרונות, תופעות דיי נפוצות של מעשים בתוך המשפחה. אז אני רוצה לסכם את הנקודה, ברמה העקרונית אנחנו מדברים על יחסי מין בהסכמה, לא היינו צריכים להשוות את זה למה שקורה בחוץ אלא להחמיר יותר ולהשים סייג יותר גדול, אבל המחוקק לא עשה, אני לא מתכוון עכשיו לשנות.
אני יכול גם לומר שבניגוד לעניין הזה, יש היום תופעות לצערנו או לא לצערנו, אבל זאת תופעת טבע, של הצהרת גיל היחסים המיניים, אנשים, בני אדם מקיימים יחסי מין בגיל יותר צעיר, אז יכול להיות שגם מזה אנחנו צריכים קצת, אין לנו ברירה אלא להתחשב בתופעות האלה ולא להפוך כל אדם כזה לעבריין.
אז בואו נסכם את כל ההרהורים שלי בקול רם. דבר ראשון, אנחנו לא נשנה כעת, בלי להיכנס למסקנות, מה הגישה הנכונה, אני חושב שצריך לחשוב על זה, דווקא יש מקום לחשוב על זה, אבל נאחז בנימוק הטכני שאנחנו הולכים עכשיו לעשות מהפכה בחוק הכללי. נישאר עם גישת המחוקק שאומר שיחסים בתוך המשפחה מוחרגים לגבי דוד וגיס, מדובר על היחסים מגיל 16 עד גיל 21 של הקורבן.
עכשיו, אנחנו עוברים ושואלים את עצמנו, מה עושים עם משפחה אומנת. מצד אחד אנחנו אמרנו שבמשפחה אומנת הרגישות היא עשויה להיות אפילו יותר רבה מאשר במשפחה רגילה משום שאדם שנמצא במשפחה אומנת נמצא בתנאים שבהם אולי קשה לו להתמודד והקשרים שלו עם כל אחד מבני המשפחה, לפחות מהבחינה הביולוגית הם פחותים לעומת הקשרים של בני המשפחה עם כל אחד אחר. מצד שני, אנחנו הלכנו על הגישה שאנחנו כן רוצים לעשות את ההשוואה שלנו להחמרה נוספת, נכון? או שרוצים כן לעשות החמרה נוספת?
קרן ויינשל
¶
רוצים לעשות משהו הגיוני, אפשר לדבר רגע ממבט אישי, שהייתי ילדה סדרת הספרים האהובה עליי הייתה אל עצמי, שם יש אחד הסיפורים זה על ציון שנכנס למשפחה אומנת, הוא מתאהב בבת שהיא לא אצלו במשפחה האומנת אבל אחר כך היא גם מצטרפת למשפחה אומנת, בסוף הסדרה הם מתחתנים והוא נעשה טייס.
קרן ויינשל
¶
גם כשאני חושבת אם ניר היה עם בחורה ויש גם אחרי כן גם את זאת שעם ניר, בכל מקרה, סדרה שלמה ואני חושבת על סיטואציה שבחיים שיכולה להיות שהקורבן הוא בגיל 16.5, באמת היום בגיל 16.5 אנשים מקיימים יחסי מין, זה לא דבר חריג בכלל. הם מתאהבים, אני לא מצליחה למצוא נורמה לא דתית מעבר לזה שאסור לקיים יחסי מין לפני נישואין, אבל אין כאן סיטואציה של גילוי עריות, יש כאן סיטואציה של אנשים תמימים ואני לא חושבת שזאת צריכה להיות עבירה. עכשיו אם ההסכמה היא לא תהיה בסדר, אפשר יהיה לתבוע, הדודים והגיסים ברור לי, אבל אני באחים, ברור לי שאם ההסכמה לא תהיה בסדר, זאת תהיה עבירה עדיין, אז יהיה קשה יותר להוכיח אותה, נכון. אבל אני חושבת, כמו שאתה אמרת באינתיפאדה, לא לצייר עיגול גדול מידי שיתפוס מקרים שאנחנו לא רוצים.
ענבל גבריאלי
¶
אבל תנסי לחשוב על המניע, לזה שלקחנו ילד והכנסנו אותו למשפחת אומנה, זאת אומרת זה איזה שהוא ילד שצריך היה לשמור עליו, צריך היה לגונן עליו, צריך היה למצוא לו בית וזה ילד שסביר להניח שיש לו חסכים מאוד גדולים באהבה. ואז מגיע הדוד, אוקיי---
ענבל גבריאלי
¶
דוד, גיס, מבחינתי זה עומד אותו דבר, זה עומד בדיוק באותה שורה. והם מקיימים יחסי מין עם ילד כזה. עכשיו, אנחנו אומרים, אם היה פגם בהסכמה הוא בכל מקרה.
קרן ויינשל
¶
גם מה שאת אומרת, את לוקחת את הדוד והגיס כי במקרה הזה, את אומרת הם מבוגרים יותר, את לא לוקחת את האח. זה היפוך כאן ממשפחה רגילה, כי בשפחה רגילה אמרנו שאם זה דוד או גיס זה בסדר אבל אח זה לא בסדר כי זה עדין גילוי עריות. עכשיו את לוקחת היפוך, את מסתכלת, כנראה כי את חושבת מבחינת הגילאים, את אומרת שדוד או גיס הוא בטח מבוגר יותר.
קרן ויינשל
¶
תוחמים את זה בגיל 18, תזכרו שזה לא כמו העבירה המיוחדת שנקבעה כאן שמדברת עד גיל 21, צריך לזכור את זה, גם מבחינה זאת זה לא מצב רגיל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בעצם, מה שהם אומרים, נגיד שהם באמת שומרי חוק, נגיד שבתיאוריה הם שומרי חוק והם רוצים רק באמת את מצוות המחוקק והם מגיעים לגיל 16 או 17 ורוצים לקיים יחסי מין ויש להם את המכשלה של החוק. השאלה שלי אם הם יכולים פשוט מאוד להשתחרר מהמשפחה האומנת,אם יבוא ילד כזה שאומר אני כבר בן 16.5 או ילדה, והתאהבתי בזה, אני יכולה לחיות חיים איתו כאלה או אחרים---
שלוה ליבוביץ
¶
היה לנו פעם פסק דין של אחת משופטות הנוער על נערה שהיה לה חבר והיא הסתבכה עם מערכת היחסים עם ההורים שלה בבית, ההורים האמיתיים והשופטת, הופיעה אימא של החבר והחבר וביקשו שהם יהיו האומנים שלה.
שלוה ליבוביץ
¶
והם קיימו יחסים לפני ההחלטה ודווקא הגורמים המטפלים התנו בזה שבכל זמן שהיא באומנה, לא יקיימו יחסי מין, הם לא יגורו בחדר אחד---
ענבל גבריאלי
¶
אני בטוחה שהם ישלמו על זה. זה מראה על כסת"ח, זה פירוש לאיזה תקנה יבשה שמישהו כתב שם והם אישרו את זה, תגידי לי את, הם אישרו את זה מתוך מה, הבנה רציונאלית שהם לא יקיימו יחסי מין?
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה לא מחזק ולא מחליש, אני אגיד לך למה, כי מערכת היחסים נוצרה מחוץ למשפחה בכל מקרה, הדגש שלה זה הפחד שמערכת היחסים הושפעה מהעניין של משפחת האומנה, אבל כאן זה בכלל היה בחוץ, זאת אומרת כל מערכת היחסים נוצרה מחוץ לענייני המשפחה.
שלוה ליבוביץ
¶
ובכל זאת חשבו שזה משנה את המערכת ושלטובת שניהם, גם הבחור ובעצם זה היה ניסיון להגנה, זה לא להגן על שניהם מסיטואציות שעלולות היו להתפתח כתוצאה מהמצב הזה.
שלוה ליבוביץ
¶
לא מבחינת ההורים שלה, לא זה היה הרקע לסכסוך ולאומנה, לא זה היה הסיפור. אלא מבחינה זאת שאם צריך שפתאום מערכת היחסים נגמרת בניהם, זה יכול לקרות, מה אחר כך יכול לקרות כתוצאה מזה, ורצוי למנוע, תראו, אנחנו מסתכלים על דברים מנקודת זמן, אבל בעוד חצי שנה שהם נראים בכלל אחרת וכדי להגן. וזה מה שמביא אותי כן לחשיבה לא לאפשר את קיום היחסים כי זה דבר בנקודה מסוימת נעשית בהסכמה, אחר כך קורה איזה שהוא משבר ומערכת היחסים מתחלפת ואז מתחילים להשתמש בזה לשני הכיוונים כנגד ואני לא הייתי רוצה שנאפשר את הדבר הזה. אני יודעת שזה בעייתי אבל אני חושבת שלשיווי המשקל גם של הנער וגם של הנערה זה בעייתי.
ליאורה אברמוביץ
¶
אנחנו חושבים שהילדים האלה בצד של חולשה במשפחה אומנת ולכן לא צריך להחריג במשפחה אומנת.
שלוה ליבוביץ
¶
לא צריך להחריג כל זמן שהם באומנה. עכשיו, אם הם יחליטו להתחתן והיו לנו מקרים כאלה שילד, נערה באומנה התחתנה עם הבן של המשפחה אבל הם עשו את זה בצורה, אחרי גיל 18 הם התחתנו.
קרן ויינשל
¶
אני רק לא מבינה לוגית, אני הולכת כאן בניגוד לעמדה שלי כן, לוגית, אם אנחנו אומרים אח או אחות ואלה הסיבות, אז נראה לי שבמקרה הזה גם דוד או דודה או גיס וגיסה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אבל יש הבדל אחד בין אחות, דוד דודה, וגיס גיסה, כי הם לא גרים באותה אינטנסיביות של היחסים.
קרן ויינשל
¶
אז אנחנו הולכים על גרסה ב'. ומה אם השאלה של הנישואין, אתה רוצה לפתוח את השאלה, כי אז אנחנו יכולים לעשות מעשה מגונה לפי סעיף קטן זה למי שמלאו לו 17.
ענבל גבריאלי
¶
קודם מתחילים עם הקשר ועם קיום יחסי מין, הוא אסור, אוקיי, אז אם הם יתחתנו בגיל 17 זה מבטל את זה?
קרן ויינשל
¶
אף אחד לא יתבע את זה, בוא נגיד מדיניות התביעה. אבל לגבי מה שאתה אמרת, זה לא נכון כי יש לנו את ההגדרה הרחבה של אומנות.
קרן ויינשל
¶
תסתכל את ההגדרה הרחבה שלך. יש לך הגדרה רחבה, אתה רצית בישיבה שעברה שזה לא יהיה רק משפחה אומנת, אתה רצית משפחה אומנת שזה יהיה גם מי שמתגורר עם אחרים---
היו"ר מיכאל איתן
¶
אבל הם לא גרים יותר. אני השתכנעתי מהנימוק שלהם שבנאדם שמגיע למצב שהוא נשוי, יש לו משק בית משל עצמו, הוא מקבל עצמאות מסוימת, מה אתם רוצים, זה נכון הוא גר אצל ההורים, אבל הם תא משפחתי בפני עצמם, הם התחתנו.
ענת אסיף
¶
זה היה מאוד קל כשדיברנו על אומנה כמו שמשרד הרווחה מכיר, אבל זה נכון מה שקרן אומרת שבישיבה הקודמת אתם רציתם הגדרה יותר רחבה של אומנה.
ליאת בן מאיר
¶
רק שאלה בכל זאת לסעיף 4, אחיו או אחותו של אומן לא כתבת ובני זוגם, אז בעצם יוצא שזה רק דוד ביולוגי. היה כתוב קודם דוד או דודה, דוד או דודה אנחנו קוראים בשפת היום יום גם לבן הזוג שלהם,
"הורה אומן"- אחד מאלה
¶
(1) אדם שאישר משרד הרווחה כאב או אם למשפחת אומנה, למעט אומנה יומית ואומנה בחלק משעות היממה.
ליאורה אברמוביץ
¶
אני יכולה להפנות לדוגמה, עכשיו יש הצעת חוק באגודת נשים גם למשפחה אומנת, הוא לא עבר קריאה שלישית אבל, באישור מפקח ארצי על אומנה במשרד הרווחה ומי ששר הרווחה הסמיכו לכך והכול בהתאם לכללים שנקבעו לעניין מסירת ילד למשפחה אומנת. צריך להוסיף פה קצת בשר, זה לא רק שהוא יישאר כאומן, על פי הכללים---
קרן ויינשל
¶
אין לי בעיה עם זה, אני פשוט הסתבכתי נורא עם הכללים שלכם, אני לא מצאתי איפה מדברים על זה.
קרן ויינשל
¶
אני פשוט הסתכלתי על החוקים האחרים ועל תקנות אחרות גם משנת תשס"ג, וראיתי שזאת העבירה שיש.
ליאורה אברמוביץ
¶
אבל בואי נאמר שזה טופולוגי, כי אומרים אדם שיישאר כאומן, אז אני רוצה להגיד אדם שמשרד העבודה על פי כלליו אישר, זה קצת נותן יותר בשר לעניין.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא מבין מה הבעיה, תסבירו לי מה הבעיה, אם אנחנו כותבים שרונן הוא אדם שמשרד הרווחה אישר כאב.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה אב או אם במשפחת אומנה, זאת אומרת משרד הרווחה לפי הקריטריונים שלו מוציא תעודה שהאדם הזה הוא אב או אם במשפחת אומנה, זה חל עליו.
ענת אסיף
¶
אין כאן בעיה מהותית, אנחנו רק אומרים שיש הצעת חוק של אגודת נשים של תחום דיני העבודה והרווחה ובמסגרת שלנו גיבשו הגדרה יותר מעובה. זה נכון שההצעה עוד לא סיימה את התהליך, אבל שם חשבו באופן כנראה מאוד ממוקד ורציני על ההגדרה---
ליאורה אברמוביץ
¶
מה שחשוב זה הקטע הזה, "באישור מפקח ארצי על אומנה במשרד הרווחה או מי ששר הרווחה הסמיכו לכך, לעקוב בהתאם לכללים שנקבעו בתע"ס, לעניין מסירת ילד למשפחה אומנת."
היו"ר מיכאל איתן
¶
אבל אני לא צריך את זה כי אני קובע רק את העיקרון לצורך העניין שלי, שזה אדם שעבר את אישור משרד העבודה והרווחה, שם אולי הם צריכים את ההגדרה, אני לא יודע מה קורה שם, יכול להיות שגם שם היה מספיק שיכתבו אישור של משרד העבודה והרווחה ולא להיכנס לפירוט בחוק, אבל אם הם נכנסו שם, למה אני צריך להיכנס. לי מספיק שמשרד העבודה והרווחה אישר, נקודה, זה מה שמעניין אותי.
שלוה ליבוביץ
¶
עכשיו, החלק האחרון הוא מיותר, אמנם זה אמנה יומית, זה מיותר, יש רק אומנה יומית, אין אומנה בחלק משעות היום.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בסדר. השאלה שאני שואל את עצמי אם זה לא יותר בריא לנסח את זה בצורה החיובית ולא השלילית, או "אדם שאישר משרד העבודה והרווחה כאב או אם למשפחת אומנה..." ולכתוב כאן "...למשך כל שעות היממה." במקום לכתוב אומנה יומית.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה עקום, זה ניסוח עקום. נישאר עם זה, אתם צריכים לתקן את זה שם, משפחת אומנה זה צריך להיות למשך שעות היממה. אומנה יומית זה משהו שהוא לא אומנה ואתם צריכים לחשוב מה לעשות עם זה אבל זה לא אומנה. אז יהיה לכם מושג למשפחת אומנה וזה שאדם מחזיק אצלו שש שעות ביום ילד, זה משהו אחר, אבל זה לא אומנה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני כותב,
(2) מי שאחראי לצורכי מחייתו, בריאותו, חינוכו או שלומו של קטין המתגורר עימו, מכוח דין, החלטה שיפוטית, חוזה מפורש או מכללא, או מי שעליו אחריות כאמור לקטין או לחסר ישע מחמת מעשה כשר או אסור שלו [גרסה ב': בגיר שהקטין מתגורר עמו דרך קבע/ לתקופה משמעותית, ושהוא מהווה עבורו מסגרת משפחתית עיקרית"
ענת אסיף
¶
אני רק אגיד שגרסה ב' זה היה רעיון שלי, זה לא עמדת ממשלה, זה רעיון שלי כי משהו בגרסה הראשונה אני לא כל כך אהבתי.
ליאורה אברמוביץ
¶
אם הולכים לפי גרסה ב', אז בוודאי לא דרך קבע, זה לא דרך קבע, אני חשבתי שגרסה ב' זה גרסה שנתונה לפרשנות ואפשר להסתבך עם זה, אפשר להגיד אם זה משמעותי, לא משמעותי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא, ענבל, את טועה. אנחנו לקחנו הרי מקרה הכי קיצוני, בנאדם שחטף קטין, הוא מחזיק אותו חודשיים מתוך רצון לסחוט, או שנה או שנתיים, אז הוא הופך להיות לצורך העניין שלנו משפחה אומנת. זה חשוב.
ענבל גבריאלי
¶
ברור שזה חשוב, אם זה היה איזה שהוא הורה, אומן, אז אנחנו כבר יודעים לפי הקשרים הקיימים המשפחתיים על מי להסתכל כמישהו ששימש לו משפחה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
תפרידי בין שני המסלולים, זה שני מסלולים שונים, אחד, נגמר העניין. עכשיו, יש מקרה שמעמידים מישהו לדין על כך שהוא קיים יחסי מין עם מישהו שאנחנו מזהים אותו כמסגרת משפחתית. הוא לא חי שם, זה יכול לקחת זמן, נגיד תינוק, בן שלוש, בן שנתיים ואז הוא חי שם בתוך משפחה אבל אין אישור של משרד העבודה והרווחה. אבל כל התנאים האחרים קיימים, כאילו מבחינת החובות, זה יוצר מצב אבסורדי, שאם הוא היה עם תעודה של משרד העבודה והרווחה היו מעמידים אותו לדין ומאחר והוא כאן בלי תעודה, אז הוא כאילו יוצא פטור, אז זה לא הגיוני.
ליאת בן מאיר
¶
יש מצבי אגף השיקום של משרד הביטחון, פעולות איבה שהם מטפלים, זה לא עובר דרך משרד הרווחה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
תנו לנו דוגמה, תאונה, שני ההורים נהרגים בתאונה, בא דוד של הילד, לוקח אותו, מחזיק אותו בבית---
ענבל גבריאלי
¶
לא, גם אם הוא פונה לבקש אישור ואז אנחנו נרצה עוד לפני החותמת הרשמית לראות אותו כאומן, האישור יכול לקחת למעלה משלושה חודשים גם.
ליאורה אברמוביץ
¶
יש גם ילדים שמגיעים למשל מחבר העמים עם סבתא ודודים וגרים איתם, הם עולים ארצה ביחד איתם, הם גרים איתם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אנחנו צריכים לחשוב על זה, השאלה רק איך לעשות, מה לכתוב. ההגדרה שהכי נראית כרגע, אם אנחנו הולכים על גרסה ב' זה: "בגיר שהקטין מתגורר עימו דרך קבע ושהוא מהווה עבורו מסגרת משפחתית."
קרן ויינשל
¶
הנה, עוד הצעה של ענת, אני קוראת, "אדם שמתגורר עימו קטין שאינו צאצא שלו לתקופה משמעותית שבמהלכה הוא מתפקד כאילו היה הורה של קטין---"
היו"ר מיכאל איתן
¶
למה אי אפשר "מי שאחראי לצורכי מחייתו, בריאותו, חינוכו, שלומו של קטין המתגורר עימו." למה צריכים את כל הבלגאן?
ליאורה אברמוביץ
¶
אני הרגשתי צורך, לא חייבים לקבל את זה, אבל אני הרגשתי צורך להגיד את מה שבאמת אנחנו חושבים, שזה משפחה שהיא לכל דבר ועניין נראית כמו משפחת אומנה, היא רק לא קיבלה את האישור.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש לי רעיון, בואו נשלב בין שתי הגרסאות, יהיה כתוב, "מי שאחראי לצורכי מחייתו, בריאותו, חינוכו, שלומו של קטין המתגורר עימו דרך קבע ושהוא מהווה עבורו מסגרת משפחתית."
ענת אסיף
¶
תראו איך זה כתוב, "מי שאחראי לצורכי מחייתו, בריאותו, חינוכו או שלומו", זה לכאורה מספיק אחד מהם היום---
ענת אסיף
¶
אז אני שואלת למה, אם אנחנו מדברים על מגורים דרך קבע במסגרת משפחתית שהיא חלופית למשפחה האמיתית, למה התביעה לצורך העניין צריכה להוכיח שהוא גם אחראי? זה מה שהפריע לי, שצריך גם להוכיח שהוא אחראי לצורכי מחייתו, הוא יבוא ויגיד, סליחה, אני חטפתי אותו, הוא גר איתי אבל אני לא אחראי, מאיפה החלטתם שאני אחראי לו? זה מה שהפריע לי, בגלל זה חשבתי אולי פשוט לתאר את המסגרת ולא את העניין של האחריות המשפטית.
ענבל גבריאלי
¶
הגרסה הראשונה מכסה גם את המקרים שהזכרתם פה, גם מקרי ביניים, גם מקרים שאחרי שאושרה האומנה.
ענבל גבריאלי
¶
לא נשים את הנקודה איפה שהיושב ראש אמר, אלא נמשיך, "מכוח דין החלטה שיפוטית..." וכולי, לדעתי זה מכסה הכול, זה מכסה את כל הסיטואציות האפשריות.
ענת אסיף
¶
משני הצדדים, אני גם מתלבטת על הצורך להוכיח את האחריות ואני גם לא יודעת אם זה לא יוצא רחב מידי.
קרן ויינשל
¶
את אמרת בישיבה הקודמת שאחראי על הקטין זה יכול להיות גם, זה פשוט מאוד דומה לאחראי על קטין, אבל זה מה שמפחיד אותי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני רוצה למקד את הדיון במכשול שיש לנו, הנקודה שאיתה אנחנו לא שקטים לדעתי בגרסה ב' זה הביטוי דרך קבע שאנחנו לא, אין לנו מול העיניים לאיזה סיטואציה אנחנו מתכוונים ומתי זה נקרא דרך קבע ומתי לא. אולי אנחנו יכולים לנסות לחפש איזה שהוא ניסוח---
ליאת בן מאיר
¶
לדעתי בכלל כל ההגדרה היא לא טובה, גם מסגרת משפחתית עיקרית זה ביטוי שנתון לפרשנות, בכלל כל ההגדרה---
ליאת בן מאיר
¶
אז מה יישאר? אז אתם יודעים שבאמת המושגים האלה הם יותר נתונים לפרשנות. אתה מכיר, יש פסיקה שלמה על מה זה מרכז חיים של אדם, למשל לשם קביעת, זה דברים---
קרן ויינשל
¶
אבל הפרשנות כאן היא בדיוק מה שאת רוצה, הרציונל שלך זה שזה יהיה כמו משפחה אומנת, זה היה הרציונל שלך.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש לי שאלה, האם אנחנו מוכנים להכיר בנורמה שלפיה כשאדם בגיר גר במחיצתו של קטין הוא הופך אוטומטית להיות אחראי לצורכי מחייתו, בריאות, חינוכו או שלומו של קטין?
קרן ויינשל
¶
אני לא מוכנה לקבל כזה דבר, יכול להיות שאני גרה אצל משפחה אחרת וההורים שלי עדיין מממנים את החינוך שלי, הם אחראים על החינוך שלי ולא הוא.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם אנחנו לא מקבלים את התפיסה הזאת, אז אנחנו צריכים באמת לעשות את ההפרדה בין מתגורר עימו לבין מי שאחראי לצורכי מחייתו ובריאותו. כי אם היינו מקבלים את זה והיינו אומרים מתגורר עימו זה כבר יוצר הנחה, לפחות הנחה לכאורה שהוא גם אחראי לו, אז היה יוצא מצב כזה שכשבנאדם אפילו במעשה פסול חוטף קטין, הוא לוקח איתו גם את האחריות שבכל מקרה הוא צריך לדאוג ולו. ואז אני פותר גם את הבעיה ההיא, את הבעיה של ההוכחה של התביעה. כי יש הנחה לכאורה שהוא גם אחראי לו ברגע שהוא מתגורר איתו.
אבל הבעיה היא כאן לא החוק שלנו אלא זה כבר מהפכה רוחבית, האם יש באיזה שהוא מקום בהשקפת המחוקק מצב שהוא אומר, המחוקק אומר לבני אדם, תדעו לכם, אם אתם נמצאים בדירה אחרת ביחד עם קטין, אתם יש לכם אחריות, אתם לא תוכלו אחר כך להגיד אותנו זה לא עניין.
היו"ר מיכאל איתן
¶
נכון, אתה לא אחראי מעצמך, אלא מכוח הוראה מפורשת, משהו קרה שאתה לקחת על עצמך אחריות, אין אחריות אוטומטית, או בית משפט אמר לך, או עשית הסכם זה התפרש מטבע הדברים---
ענת אסיף
¶
יכול להיות שבפועל מצב של מגורים בנסיבות מסוימות יכנס באמת להגדרה של אחראי, אבל המחוקק לא דיבר על מגורים שעל חזקת אחריות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני אתן לך דוגמה, יכול להיות, תחשבו על זה, כי יכול להיות שצריכים נורמה כזאת בחוק שלנו, יכול להיות שצריכים וצריכים לחוקק את זה. שיהיה מצב שכל אדם מבוגר יודע שאם הוא נמצא במחיצתו של קטין באותה יחידת מגורים, הוא אוטומטית אחראי עליו, הוא לא יכול להגיד לידי גר איזה קטין, והוא בתנאים שאין לו אוכל ואין לו כלום, ואני הלכתי לדרכי, אני לא מעניין אותי ממנו.
ענת אסיף
¶
אבל אז זה גם יצור סיטואציות שגם ההורה וגם מבוגר גר עם הקטין ואתה מחייב את המבוגר השני להיות אחראי על הקטין למרות שההורה---
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא אמרתי, אמרתי שבהגדרה זה יהיה מצב שבו יש מבוגר בלי הורה, זאת אומרת שיש קטין בלי הורה ביולוגי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה דוגמה טובה, זה דוגמה נהדרת, שתי משפחות גרות ביחד, זוג ההורים של אחד הקטינים נעלם, איננו ואז הקטין ממשיך לחיות שם באותה דירה עם המשפחה השנייה, אנחנו אומרים, אתם אחראים גם עליו. מן חיוב כזה של ---
היו"ר מיכאל איתן
¶
אז הוא יכול להשתחרר מזה, אבל זה חקיקה אחרת, גברותי, זה שייך אליכן ואתם צריכים לחשוב על זה כי זה חקיקה ממשלתית. אז הוא יכול להשתחרר מזה בחקיקה על ידי זה שהוא דיווח לגורמי הסעד.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בסדר, אבל שלושה חודשים הוא צריך לדאוג למזונו ולביטחונו של הקטין, זאת אומרת זה צריך להיות חיוב בחוק שמישהו שבסיטואציה מסוימת או נמצא באותה יחידת מגורים שבה גר קטין, הוא אוטומטית אחראי עליו.
קרן ויינשל
¶
מי שקטין או חסר ישע מתגורר עימו או נמצא עימו דרך קבע, ומלאו לו 18 שנים ומלבד שקיימים בניהם יחסי תלות או מרות. זה המענה לשאלה שלך לגבי הדין הכללי.
ענת אסיף
¶
קרן הסבירה בישיבה הקודמת שיש איזה שתי עבירות שבגלל הניסוח שלהם כאילו הנושא של ההורה האומן נופל שם בין הכיסאות, אחרת באמת ברור שהורה באומנה, גם אם זו אומנה שלא אושרה, הוא אחראי על הקטין לפי חוק העונשין. אבל יש איזה משהו בניסוח של הסעיפים האלה שרצינו פשוט בשביל להיות, לעשות ניסוח שמגיע עד הסוף, נאלצנו להוסיף את ההורה האומן.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש לי שאלה אליך, ולמה אנחנו לא יכולים לעשות מי שאחראי על קטין כהגדרתו בסעיף זה וזה. הורה אומן או אחד מאלה? שאנחנו פחדנו ששם זה לא מכסה את קרבת המשפחה ולכן עכשיו אם נחזור להגדרה ההיא ונחיל אותה כאן רק לגבי הסעיף הזה, אז אנחנו חוזרים, אנחנו מקיימים עליו גם את קרבת המשפחה.
ענת אסיף
¶
יש עבירה של הורה כלפי קטין, זה יהיה עבירה של אחראי כלפי חסר ישע, זה משהו פה בניסוח של העבירה לא סגור עד הסוף.
היו"ר מיכאל איתן
¶
למה? תסבירי לי, תני לי דוגמה של מצב שבו אנחנו מפספסים משהו. תקריאי לי את האחראי על החסר ישע.
קרן ויינשל
¶
אחראי על קטין או חסר יש לזה שלוש חלופות, זה כל אחד מאלה. אחד, זה הורה או מי שעליו האחריות לצורכי מחייתו, חינוכו, שלומו של הקטין או חסר הישע מכוח דין החלטה שיפוטית. שתיים, זה בן משפחה של קטין או של חסר ישע שמלאו לו 18 שנים ואיננו חסר ישע והוא אחד מאלה, בן זוגו של הורה, סבו, סבתו, צאצאו, אחיו או אחותו, גיסו או גיסתו, דודו או דודתו. שלוש, זה מי שהקטין או חסר הישע מתגורר עימו ונמצא עימו דרך קבע ומלאו לו 18 שנים ומלבד שקיימים בניהם יחסי תלות או מרות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אנחנו הוספנו, הרעיון שלי הוא שאנחנו נקבע שלצורך החוק שלנו, אומן הוא משרד הרווחה או אחראי על קטין שמתגורר עימו.
קרן ויינשל
¶
אבל זה לא הגיוני, תסתכלו על חלופה שתיים, "בן משפחה של קטין או חסר ישע שמלאו לו 18 שנים..." את מרחיבה את ההגדרה של בן משפחה גם לבני דודים, זה לא הגיוני, את לא יכולה עם חלופה שתיים לעשות את זה, את יכולה רק עם חלופה אחת ושלוש.
היו"ר מיכאל איתן
¶
"מי שהקטין או חסר הישע מתגורר עימו או נמצא עימו דרך קבע ומלאו לו 18 שנים ומלבד שקיימים בניהם יחסי תלות או מרות."
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה האומן, אנחנו קוראים לו אומן, אנחנו מחילים עליו את כל הכללים, כל הכללים יחולו עליו. אנחנו אומרים אומן, זה מישהו שקבע משרד העבודה והרווחה ובנוסף לכך מי שהקטין או חסר הישע מתגוררים עימו או נמצא עימו דרך קבע ומלאו לו 18 שנים. ובנוסף לאומן המאושר---
היו"ר מיכאל איתן
¶
נכון, אלא אם כן משרד העבודה והרווחה אישר את המצב הזה, שניהם קיימים. מה שאנחנו אומרים---
היו"ר מיכאל איתן
¶
בסדר, אתם מסכימים? יופי, בשעה טובה. אנחנו לא נצביע עכשיו, אנחנו נחפש פורום קצת יותר רחב, את תכיני את זה ומחר אנחנו נביא את זה להצבעה, אנחנו נזמין את חברת הכנסת גבריאלי.
מה שאנחנו מאשרים עכשיו זה הצעת חוק שמתחילה על משפחות אומנה ענישה מוגברת ודיני התיישנות ארוכים יותר, בנושא של פגיעה מינית בתוך משפחה אומנת. מה ששינינו היום התכוונו שזה יחול בשני מקרים, אלף לגבי משפחה אומנת שמשרד העבודה והרווחה הכריז עליה כמשפחה אומנת על פי הכללים שלו. ובית, גם במקרים שבהם אין הכרזה רשמית על משפחה אומנת אנחנו נראה לצורך החוק הזה, כאילו מדובר במשפחה אומנת כאשר קטין נמצא ומתגורר במסגרת מסוימת וקיימים בינו לבין מי שהוא מעל גיל 18 לבין בגיר יחסי תלות או מרות. כלומר שני אלמנטים שמיצרים מצב כאילו שמדובר משפחה אומנת, יחסי תלות ומרות ומתגורר דרך קבע. זה יכול להיות גם אפילו מצב של חטיפה, מחטף קטין. אז יש יחסי תלות ומרות בין הקטין לבין מי שחטף אותו ומתגורר איתו, אולי נמצא בחזקתו, אני לא יודע, נמצא עימו.
אנחנו למען השופט שפעם אחת יצטרך לשקול את זה, אז אנחנו חייבים להגיד בדברי ההסבר שהתכוונו לפחות שנמצא זה גם אם הוא אסור על ידו או לא נותן לו ללכת או נמצא באיזה שהוא מקום שבו הקטין, כי הוא לא מתגורר איתו, יכול להיות שהקטין נמצא במקום אחר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
כי עכשיו אנחנו מדברים על העמדה לדין, לא של החוטף אלא של בן משפחתו. החוטף זה כבר עבירה, אני לא יודע איזה עבירות יש שם, כאן החוטף לא הבעיה שלנו, הבעיה שלנו זה דודו של החוטף.
מי בעד העברת החוק לקריאה שנייה ושלישית, תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:50