הצעת חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה (תיקון – תגמול ליתום משני הוריו)
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות 5
28/6/2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 440
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, כ"א בסיון התשס"ה (28 ביוני, 2005), שעה 11:50
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 28/06/2005
חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה (תיקון מס' 21), התשס"ה-2005
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה (תיקון – תגמול ליתום משני הוריו), התשס"ה-2005, פ/3334, של חה"כ שאול יהלום – הכנה לקריאה ראשונה
מוזמנים
¶
חה"כ חמי דורון
עו"ד דן אורן - לשכה משפטית, משרד המשפטים
משה בר סימנטוב - אגף התקציבים, משרד האוצר
שגיא בלשה - רכז עלייה וקליטה, אגף התקציבים, משרד האוצר
עופרה גולני - מחלקת פעולות איבה, המוסד לביטוח לאומי
רבקה פריאור - מנהלת מינהל המחקר, המוסד לביטוח לאומי
יעקב עמר - עוזר סגן השר, משרד הרווחה
עו"ד שלומי מור - לשכה משפטית, המוסד לביטוח לאומי
יהושע כהן - יו"ר ארגון נפגעי פעולות איבה
עו"ד רועי כהן - ארגון נפגעי פעולות איבה
מנהלת הוועדה
¶
וילמה מאור
רשמה: אירית שלהבת
הצעת חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה (תיקון – תגמול ליתום משני הוריו), התשס"ה-2005
היו"ר שאול יהלום
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. על סדר היום עומדת הצעת חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה (תיקון – תגמול ליתום משני הוריו), התשס"ה-2005, הצעת חוק פרטית שלי. אני מבקש להציג את ההצעה.
אנחנו עוסקים בנושא כאוב מאוד. לצערנו הרב במדינה שלנו בגלל אופי פעולות הטרור והאיבה קורה ששני הורים נהרגים והמשפחה נמצאת יתומה בלא אב ובלא אם. עד היום, על-פי הוראות חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, זכאי ילדו של מי שהורהו נספה לתגמול עד הגיעו לגיל 21, ואחרי גיל 21 – רק במקרים יוצאים מן הכלל, אם הוא לא עומד ברשות עצמו.
הצעת החוק שלפניו קובעת שכאשר נוצר מצב כל-כך טרגי, שפתאום יום אחד המשפחה, ללא שהכינה עצמה, ללא שידעה על העניין, מוצאת עצמה ללא שני ההורים הרי שאז צריכים לעזור ליתומים מעבר לעזרה הניתנת כאשר יש אבא או אמא בבית.
מדינת ישראל הגיעה אף היא לאותה מסקנה ומינתה ועדה בראשות שופט בית-הדין הארצי לעבודה, הנשיא לשעבר מר מנחם גולדברג. חבר הכנסת זבולון אורלב, שהיה אז שר הרווחה, מינה ועדה בנושא הזה שהגישה מסקנותיה. אני מבין שמשרד הרווחה והמוסד לביטוח לאומי תומכים במסקנות ועדת השופט גולדברג.
כאשר הגשתי את הצעת החוק אמרו לי בוועדת השרים לענייני חקיקה שהבעיה היא במשרד האוצר, שמשרד האוצר לא יסכים אלא אם אגיע איתו להסכמה. היה לי משא ומתן עם משרד האוצר ובסופו של דבר הגענו להסכמה, שונה מהצעת השופט גולדברג. ההצעה המוסכמת עברה אישור של ועדת השרים לענייני חקיקה. אני מניח שאילולא הייתי מגיע להסכמה עם משרד האוצר ההצעה לא היתה עוברת בוועדת השרים לענייני חקיקה.
אני מבקש מחברי הוועדה כמציע הצעת החוק לקבל את ההסכמה אליה הגעתי עם משרד האוצר. אנחנו מוכנים אחרי זה ללכת לחקיקה, אם הממשלה תגיש הצעת חוק בעקבות המלצות ועדת גולדברג שתשפר את הכלול בהצעת החוק שלי, אנחנו ניתן לה כאן כמובן את מלוא הכבוד ונעזור לשיפור המצב. אבל יש לי בסיס להניח שאם לא נלך עכשיו להצעת חוק על סמך ההצעה המוסכמת עם משרד האוצר הרי העניין לא יקרום עור וגידים, ומדובר במשפחות במצוקה קשה.
על-פי ההצעה שלנו המוסכמת עם משרד האוצר מדובר ב-9 משפחות. על-פי מסקנות ועדת גולדברג מספר המשפחות כפול. גם כאן וגם כאן, מספר המשפחות מצומצם למדי, אבל בכל אופן יש לזה השלכות.
ההסכמה שלי עם האוצר מתייחסת למקרה ששני ההורים הם נפגעי פעולות איבה. כלומר לא מדובר על משפחה חד-הורית, שהאבא נפטר למשל בתאונת דרכים ועכשיו פתאום האמא חס וחלילה נהרגה בפעולת איבה או להיפך, אלא על משפחה ששני ההורים נהרגו בפעולות איבה.
דבר שני, כדי לכלול כמה משפחות שנפגעו בפיגועי הטרור האחרונים החוק יחול רטרואקטיבית מינואר 2003. אנחנו מדברים על כל שנת 2003, על שנת 2004 וכמובן מה שנותר משנת 2005, שנתיים וחצי רטרואקטיבית, שזה בערך שנות האינתיפדה. לא הצלחתי להשיג הסכמה ללכת גם לשנים שלפני כן.
מדובר על פיצוי של 24 חודשים. היתומים מקבלים פיצוי כדי שבשנתיים הראשונות לאיר האסון הנורא שנופל עליהם יוכלו להשתקם.
יש גיל גג, גיל 35 שנים. כלומר, גם יתום בן 33 או 34 זכאי לגמלה, אולם בגיל 35 זה נפסק.
מעמד הילד – בביטוח הלאומי יש כל מיני הגדרות והילד אליו מתייחסת הצעת החוק נקרא "יתום עצמאי ללא מבחן הכנסה". כלומר הוא מקבל מענק – ואני מניח שמדובר על 2,000 שקלים בחודש בערך או אולי קצת יותר, תיכף נשמע – ללא מבחן הכנסה.
היו"ר שאול יהלום
¶
עד כאן ההסכמה שלי עם משרד האוצר ועם ועדת השרים לענייני חקיקה ואני מבקש לקבל את הצעת החוק בנוסח הזה.
אני רק רוצה להעיר למען השקיפות מה היו המלצות ועדת גולדברג. בהמלצותיה היו שני מרכיבים עיקריים: 1) לא עד גיל 35 שנים אלא רק עד גיל 25 שנים – וזה לרעת המשפחה; 2) הפיצוי יינתן תמיד אם חסרים שני הורים שנהרגו, לא משנה אם אחד נהרג בפעולת טרור והשני נהרג בנסיבות אחרות – וזה לטובת המשפחה.
שלומי מור
¶
יש לי הערות נוספות, אם יורשה לי. על-פי המלצות דוח גולדברג יש שתי הטבות נוספות. ראשית, מדובר ב-4 שנות קצבה, כלומר מגיל 21 ועד 25, ולא שנתיים כפי שאדוני הציע. שנית, מדובר בגמלה שלה היתה זכאית אלמנה שנישאה ועל שולחנה סמוך יתום אחד. כלומר, מדובר בסך של כ-3,800 שקלים בחודש, שהוא גבוה יותר מהסך המשולם ליתום עצמאי. יתום עצמאי זכאי לכ-2,500 שקלים בחודש.
שלומי מור
¶
לגבי יתום ששני הוריו נספו, תלוי איפה בוחנים את זה. לכאורה הוא אמור לקבל כפי שמקבלת אלמנה שנישאה ועל שולחנה סמוכים יתומים. אלא שאלמנה שנישאה ועל שולחנה סמוכים יתומים, ככל שמספר היתומים גדל אין מכפלה של הסכום אלא רק איזו תוספת. כך שאם מדובר באלמנה ו-4 יתומים יוצא שכל אחד מקבל פחות מאשר היו מקבלים אלמנה ושני יתומים.
שלומי מור
¶
ככל שמספר היתומים גדל כך החלק פר יתום קטֵן. זה המצב כרגע. השופט גולדברג ממליץ שכל יתום ויתום יקבל בדיוק אותו סכום.
היו"ר שאול יהלום
¶
כך גם בהצעת החוק שלפנינו, אלא אתה אומר שההפרש הוא 1,300 שקלים.
גם בהמלצות ועדת גולדברג אין מבחן הכנסה?
היו"ר שאול יהלום
¶
אני אומר פעם נוספת מה ההבדלים בין הצעת החוק לבין מסקנות ועדת גולדברג: השינוי לרעה בהמלצות דוח גולדברג – שם מדובר רק עד גיל 25.
מה עם רטרואקטיביות?
היו"ר שאול יהלום
¶
אתה אומר שבהצעת ועדת גולדברג אין תשלום רטרואקטיבי ואין לכם עמדה בעניין זה. מדובר על תשלום עד גיל 25 שניתן למשך 4 שנים.
היו"ר שאול יהלום
¶
כלומר בממוצע זה לא 4 שנים. 4 שנים זה המקסימום בגילאים 21-25. לא יכול להיות יותר מ-4 שנים. כלומר, קבעתם גם גג וגם שהגמלה תינתן לכל היותר 4 שנים. מטבע הדברים, לאור המצב בשטח, זה לא כל-כך לטובת המשפחות. על-פי הצעת החוק שלנו, שמדברת על גמלה למשך שנתיים עד גיל 35, יתכן שזה יוצא יותר ושיותר אנשים יקבלו.
שלומי מור
¶
על-פי הקבוצה הנכללת בהצעה של אדוני, כל מי שקיבל איזה תגמול עד גיל 21, קרי התייתם משני הוריו בגיל 20.5, כבר לא יהיה זכאי לקבל שנתיים. כך הבנתי.
שלומי מור
¶
אם הוא התייתם מאחד מהוריו לא בשל פעולת טרור וזכה לקבל עד גיל 21 תגמולים במשך כמה חודשים, ייצא שלא יהיה זכאי לאותה גמלה.
היו"ר שאול יהלום
¶
ההבדל בין ההצעות, בהצעת החוק מדובר רק על מי שהתייתם משני הוריו בפעולת טרור ואילו בהצעת ועדת גולדברג לא. כאן ברור שיש יתרון להמלצות ועדת גולדברג. אני רק אומר ש-4 שנים לעומת שנתיים זה לא בהכרח כפול, מאחר וקבעתם את גיל 25 כגג. בממוצע בדרך כלל הילד לא יקבל את הגמלה במשך 4 שנים, כי ההורים לא נהרגים דווקא כשהילד בן 21 שנים.
שלומי מור
¶
זה לגבי היתומים שיתווספו, אבל קח בחשבון שכל קבוצת היתומים הקיימת כיום שמקבלת גמלאות תמשיך להיות זכאית עד גיל 25, ולגביהם זה לא ממוצע אלא 4 שנים.
היו"ר שאול יהלום
¶
על-פי הצעת החוק, המוסכמת עם משרד האוצר, מדובר על מעמד ילד יתום עצמאי ללא מבחן הכנסה. כלומר הסכום לכל ילד יהיה קבוע, על-פי מכפלה קבועה?
שלומי מור
¶
האגף אומר שכן, למרות שסעיף 9(א) לחוק משפחות חיילים מפנה לסעיף 13(1) שעוסק בתגמולים להם זכאית אלמנה שנישאה.
שלומי מור
¶
סעיף 9(א), שעוסק ביתום עצמאי, מפנה לסעיף 13(1) לחוק משפחות חיילים, וסעיף 13(1) עוסק באלמנה שנישאה ומשווה את מה שהיא מקבלת למה שהוא אמור לקבל. לגביה אין מכפלה עבור כל יתום אלא מעין תוספת. אם במשפחה אחת יהיו 4 יתומים, הסכום לכאורה יירד ככל שמספר היתומים יגדל.
היו"ר שאול יהלום
¶
אני פונה אל חברי הוועדה, מאחר וזאת הצעת חוק שלי, לקבל את הצעת משרד האוצר, האומרת: 1) שני ההורים נפגעו בפעולות איבה; 2) החוק יחול רטרואקטיבית מ-1 בינואר 2003; 3) הפיצוי יינתן למשך 24 חודשים; 4) גיל הגג – 35 שנים; 5) מעמד הילד – יתום עצמאי ללא מבחן הכנסה; 6) וכל ילד יקבל שיעור שווה.
שגיא בלשה
¶
יש לי הערה לנוסח. מדובר על כך ששני ההורים נפגעו בפעולת איבה כאשר הילד היה כבר מעל גיל 21.
שגיא בלשה
¶
אם ההורה נפגע לפני הגיעו של הילד לגיל 21 אז חל עליו החוק הקודם, מה שקיים עד היום, ולא החוק שלפנינו.
היו"ר שאול יהלום
¶
ואם הוא היה בן 20 כשאחד ההורים נרצח וקיבל במשך שנה, ועכשיו כשהוא בן 21 נרצח ההורה השני?
שגיא בלשה
¶
אז הוא יקבל עוד שנה. אבל צריך להגדיר את זה באופן מדויק מאוד. אם הוא היה בן 19.5 אז הוא יקבל עוד חצי שנה.
היו"ר שאול יהלום
¶
כלומר יתום מעל גיל 21 לא יכול לקבל יותר מ-24 חודשים במצטבר, אבל המכפלה היא מכפלה.
אריה אלדד
¶
מה הרציונל מאחורי התמיכה באדם בן 30 ששני הוריו נהרגו בפיגוע? מדוע צריך עכשיו לתת לו גמלה?
היו"ר שאול יהלום
¶
כי הוא לא יכול לעבוד, הוא בדיכאון מוחלט, נמצא במצב שאי אפשר בכלל לדבר אתו ואין לו ממה לחיות. אולי הוא גם מטפל באחיו הקטנים במקום ההורים.
היו"ר שאול יהלום
¶
אני בעד לקבוע את גיל 60, אבל אלה הפשרות אליהן הגעתי עם משרד האוצר. הצעתי יותר. אבל ככל שהגיל נמוך יותר ופתאום איבדת שני הורים, אתה במצב שאתה לא רואה מה יום ומה לילה ואתה לא חוזר לעבודה. יתכן שאדם בגיל 55 נפגע באותו אופן גם הוא, וקרו כבר אסונות, אבל זאת היתה הפשרה.
חמי דורון
¶
אם אדם איבד אחד מהוריו בגיל צעיר באירוע טרור, בגיל 15-16, ואת ההורה השני איבד אחרי גיל 21 גם באירוע טרור?
שגיא בלשה
¶
הוא לא יקבל, כי כאשר הורה אחד נהרג כשהיה בן 16 הוא כבר קיבל פיצוי. הוא לא יקבל פיצוי נוסף.
היו"ר שאול יהלום
¶
זאת הפשרה אליה הגעתי. אם תקבלו את הצעתי, הצעת החוק כפי שסיכמתי עם משרד האוצר, אני מציע לממשלה ולביטוח הלאומי במקביל להגיש הצעת חוק על כל מקצה השיפורים. אנחנו לא שוללים את המלצות ועדת השופט גולדברג. תבדקו אילו דברים יתווספו על-פי המלצות ועדת גולדברג, תגרעו את מה שבא לרעת המשפחות – למשל הקביעה של גיל 25 – אבל תוסיפו את מה שבא לטובת המשפחה ותגישו את זה כהצעת חוק. הלוואי והממשלה תסכים להעביר אותה.
ג'ודי וסרמן
¶
במקרה שהורה אחד נספה בפעולת איבה כשהילד היה בן 16, וקיבל תגמול עד גיל 21, וההורה השני נספה בפעולת איבה כשהילד היה כבר בן 25 או 26, במקרה הזה על-פי הצעת אדוני הוא יקבל עוד שנתיים נוספות?
היו"ר שאול יהלום
¶
לא, אלא אם כן ההורה הראשון נהרג כשהוא היה בן 21.5, או אם הוא היה בן 20 אז עכשיו הוא יקבל שנה. יתום כזה יקבל גמלה למשך 24 חודשים במצטבר.
היו"ר שאול יהלום
¶
הצעת חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה (תיקון – תגמול ליתום משני הוריו), התשס"ה-2005 מאושרת לקריאה ראשונה.
אני מודה לכל החברים. אם יהיו עוד הערות נדון בהן בין קריאה ראשונה לקריאה שנייה ושלישית.
רבקה פריאור
¶
למיטב הבנתי, אם הורה אחד נהרג כשהילד היה מתחת לגיל 21, התשלום משולם לאלמנה עם תוספת לילד. כלומר, הילד לא קיבל תגמול מהמדינה. השאלה אם זה יפגע בזכותו לקבל את התגמול למשך 24 החודשים.