הצעת חוק מימון מפלגות (תיקון - תשלום חובות המפלגה לאחר התפלגות)
5
ועדת החוקה, חוק ומשפט
19/01/2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 518
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, כ"א בסיון התשס"ה (28 ביוני 2005), שעה 13:55
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 28/06/2005
חוק מימון מפלגות (תיקון מס' 28), התשס"ה-2005
פרוטוקול
סדר-היום
1) הצעת חוק מימון מפלגות (תיקון - תשלום חובות המפלגה לאחר
התפלגות), התשס"ה-2005 - של חה"כ שאול יהלום (פ/3308)
- הכנה לקריאה ראשונה - דיון והצבעה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני פותח את הישיבה, והנושא הוא: הצעת חוק מימון מפלגות (תיקון - תשלום חובות המפלגה לאחר התפלגות), התשס"ה-2005. איך התקדמנו?
קרן ויינשל
¶
זו הכנה לקריאה ראשונה. היתה ישיבה אחת, ויש לפניכם נוסח שכולל את החלטות הישיבה הקודמת.יש שני דברים שהוספנו על החלטות הישיבה הקודמת.
שאול יהלום
¶
מאחר שהנסיבות הן כאלה וזו רק הכנה לקריאה ראשונה, אני מציע לאשר לקריאה ראשונה בנוסח המשפטי כפי שהציע היועצת המשפטית שלך, ונשאיר את כל הדיון בין קריאה שניה ושלישית.
קרן ויינשל
¶
בסעיף 1, בהצעת החוק, בעניין תיקון סעיף 13 נאמר: "בחוק מימון מפלגות, התשל"ג-1973 (להלן - החוק העיקרי), בסעיף 13, אחרי סעיף קטן (ג) יבוא: '(ד)(1) חלק שהתפלג מסיעה ישתתף בהחזר חובות המפלגה שאותה סיעה ייצגה בכנסת, באופן יחסי לגובה מימון ההוצאות השוטפות שנגרע מהסיעה שממנה התפלג בשל ההתפלגות;--
קרן ויינשל
¶
--התשלום יהיה מתוך ההוצאות השוטפות שלהן החלק שהתפלג זכאי עד לסיום כהונתה של אותה הכנסת, למעט 5% מיחידת מימון אחת כאמור בסעיף 3(ג) סיפה;".
קרן ויינשל
¶
זה כדי שהם לא יוכלו להיות רק בחובות, כלומר שהם יהיו גם לקבל משהו.
בהמשך סעיף 1(ד)(1) נאמר: "הוראה זו תחול גם אם החלק שהתפלג התמזג עם סיעה אחרת בכנסת". זה היה נראה מובן מאליו.
קרן ויינשל
¶
[קוראת סעיף 1(ד)(2): "חובת ההשתתפות של חלק, כאמור בפסקה (1), תחל ביוםש בו הוא זכאי למימון הוצאות שוטפות ותסתיים ביום סיום כהונתה של אותה הכנסת.".] - זה כדי שלא יהיה מצב שמישהו לא זכאי למימון אבל יש לו חובות.
[קורא סעיף 1(ד)(2): רואה החשבון של הסיעה שממנה התפלג חלק, שמונה לפי סעיף 5א, יקבע, בהקדם האפשרי, את חובות המפלגה לעניין סעיף קטן זה, בהסתמך על דוחות שערך למבקר המדינה לפי הוראות חוק זה וימסור על כך הודעה ליושב ראש הכנסת.".] - אולי נשנה את הניסוח.
קרן ויינשל
¶
בסעיף 1(ד)(4) נאמר: "לעניין סעיף קטן זה, 'חובות המפלגה' - ההפרש שבין הוצאותיה לבין הכנסתיה, בתקופה שבה החלק שהתפלג או חלק ממנו, היה חלק מהסיעה, וכן לצורך הבחירות לכנסת שאליה נבחר חלק כאמור;" - כלומר הוצאות הבחירות שבה החלק שהתפלג נבחר.
קרן ויינשל
¶
אתה צודק.
בהמשך סעיף 1(ד)(4) נאמר: "ואולם לא יובאו בחשבון הוצאות שהוציאה מפלגה לשם רכישת נכסים הנשארים בידיה לאחר ההתפלגות.".
קרן ויינשל
¶
התחולה מופיעה בסעיף 2: "הוראת סעיף 13(ד) לחוק העיקרי כנוסחו בסעיף 1 לחוק זה יחולו על התפלגות ועל החלק שהתפלג החל ביום פרסומו של חוק זה".
זה הסכמות וההצעה של חבר-הכנסת יצחק לוי שבמובן מסויים אפשר לראותה כחלופית.
קרן ויינשל
¶
היא מיותרת אם היא באה יחד, אבל, למעשה, היא חלופית לסעיף 2. נאמר בה: "3. הראות חוק זה יחולו על התפלגות סיעות החל מהכנסת השבע-עשרה". לדעתי, סעיף 2 מספיק, כי אינני חושבת שזה משפיע על זכויות שקיימות לפני זה.
שרית שפיגלשטיין
¶
האם סעיף קטן (2) לא ברור מאליו? ממילא היא לא תקבל הוצאות שוטפות לפני שהיא תוכר כמפלגה.
יצחק לוי
¶
היושב-ראש, אני מציע שנחליט על איזו תחולה הולכים, ונגיש זאת לקריאה ראשונה. על השאר נדון בקריאה ראשונה. אני מציע ללכת על ההצעה שאומרת שזה יחול מהכנסת השבע-עשרה, כי בדרך-כלל אנו נוהגים, בשינויים שאנו עושים בחוקי הכנסת, בחוקי בחירות או בחוקי מימון, תמיד להחיל זאת בכנסת הבאה. אנו נמצאים קרובים לבחירות.
קרן ויינשל
¶
בדרך כלל, אנו עושים זאת כי זה משפיע על זכויות שקיימות, אבל כאן זה לא קיים ואפשר לעשות זאת מרגע קבלת החוק. אבל, זה עניין שלכם להחליט.
קרן ויינשל
¶
תקרא את נושא חובות המפלגה. זה רק בזמן שהוא היה חבר-כנסת. אלה רק החובות שנוצרו בזמן שהוא היה חבר-כנסת. זה חלק יחסי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
חבר-הכנסת רשף חן, אתה מזכיר לי את מה שאמרו לגבי הקשר עם הציבור: "אתה מקבל 1.4 מליון שקל. קראנו וראינו שכל חבר-כנסת מקבל 1.4 מליון שקל ו-5% מזה הוא לשוטף. כאשר נבחרת קיבלת 1.4 מליון שקל, ועכשיו כל חודש אתה מקבל כך וכך".
שאול יהלום
¶
מפלגה יחד איתי הגיעה לחובות קשים, כולל מוניציפליים, ואני בורח ומקבל כאן מימון מפלגות? - זה לא שאתה חייב באופן אישי אם אתה מתפטר מהכנסת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
את מדברת על זה בדיוק. כמו שאנו לא מדברים עכשיו על כך שבעלי מניות בחברה בע"מ לקחו הלוואה וחצי מבעלי המניות הלכו והחצי האחר נשאר, והם ממשיכים להיות חייבים את הכסף. אנו לא מטפלים בנושא החובות. אנו מטפלים במצב, שבו לקראת בחירות, בתקופת כנסת מסויימת, יש התפלגות ויש מצבת חובות, והכסף שהיה צריך ללכת לטובת המפלגה נהיה כעת פחות ובעלי החוב לא יכולים לקבל. אנו אומרים: "עד שהמפלגה הזאת תתאושש ותקבל את כוחה הציבורי מחדש, אנו מצלמים מצב נתון ליום לאחר הבחירות", ובמצב הנתון הזה מאפשרים לבעלי החובות לקבל את מלוא חובותיהם באופן יחסי כפי שהיה קודם מהמפלגה, ולא מקטינים את כושר הפרעון של המפלגה.
למה זה טוב רק עד הבחירות? אנו אומרים: "אותה מפלגה מתמודדת. אותם בעלי חוב שהילוו מכספם למפלגה נטלו סיכון שבבחירות הבאות היא תקבל פחות מנדטים או יותר מנדטים". לכן, אנו אומרים: "אותה מפלגה מתמודדת בשמה בהרכב אחר של אנשים. היא ומערכת יחסים שלה עם בעלי החוב ישארו כפי שהם", כי גם כך היא היתה יכולה לקבל פחות מנדטים או יותר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אין לי התנגדות שנצביע כעת על סעיף 3, שכן ממילא זה פתוח. אם למישהו תהיה השגה, אפשר יהיה להעלות זאת אחר כך בקריאה ראשונה.
אני מעמיד להצבעה את הצעת החוק. מי בעד העברתה לקריאה ראשונה?
ה צ ב ע ה
בעד - פה אחד
נגד - אין
הצעת חוק מימון מפלגות (תיקון מס' 28) (השתתפות בחובות לאחר התפלגות),
התשס"ה-2005, נתקבלה.