אישור דין וחשבון של משרד מבקר המדינה לשנת 2004
5
הוועדה לענייני ביקורת המדינה
20/06/2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 193
מישיבת הוועדה לענייני ביקורת המדינה
יום שני, י"ג בסיוון התשס"ה (20 ביוני 2005), שעה 12:35
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 20/06/2005
פרוטוקול
סדר היום
אישור דין וחשבון של משרד מבקר המדינה לשנת 2004
מוזמנים
¶
מבקר המדינה אליעזר גולדברג
שלומית לביא עוזר בכיר למבקר המדינה ודובר משרד מבקר המדינה
שמואל יונס סמנכ"ל בכיר, משרד מבקר המדינה
לאה עוזיאל משרד מבקר המדינה
היו"ר יורי שטרן
¶
שלום, הנושא הוא אישור דין וחשבון של משרד מבקר המדינה לשנת 2004. אנחנו צריכים לאשר את זה?
מבקר המדינה אליעזר גולדברג
¶
לאשר את הביצוע. בשלב הראשון ועדת הכספים מאשרת את התקציב. הוועדה לענייני ביקורת המדינה מאשרת את הביצוע. מה שאומר סעיף 25 לחוק מבקר המדינה הוא זה: אחרי תום שנת הכספים יגיש המבקר את הדין וחשבון הכספי של משרדו לאישור הוועדה. אז הגשתי לאישור הוועדה.
היו"ר יורי שטרן
¶
יש כאן צעד פורמלי וצעד לא פורמלי. אגיד מהו הצעד הלא פורמלי מבחינתי, ואני לא מציע לחברת הכנסת פולישוק-בלוך שנעשה ממנו עניין כעת. אני חושב שלוועדת ביקורת המדינה, בשל עצמה, אין כלים להעריך את ביצוע התקציב בצורה מלומדת, מה שיש בוועדת הכספים למשל, ששם דנים בסוגיות האלה.
היו"ר יורי שטרן
¶
אצלנו זה אף פעם לא נעשה. אני חושב שלעתיד אנחנו צריכים להיערך לקראת הסיפור הזה בצורה אחרת: לקבל את הדין וחשבון לפני הישיבה, נניח חודש לפני הישיבה, לעשות בדיקה, ואז לבוא עם השאלות.
מבקר המדינה אליעזר גולדברג
¶
אם כי אני חושב שההבדל גדול. ועדת הכספים צופה פני עתיד. כאן זה לגבי העבר. כאן אנחנו אומרים בדיוק איפה הוצאנו כל גרוש.
מבקר המדינה אליעזר גולדברג
¶
קודם כול, אני רוצה לומר לכם שאנחנו חסכוניים. אנחנו באמת חסכוניים במשרד. שנית, לגבי כוח-אדם, אני חושב שעד היום לא ניצלנו את שיא כוח-האדם. ואילו בהצעת התקציב אנחנו יוצאים מתוך הנחה שאולי נצטרך להשלים לשיא כוח-האדם.
שלמה יונס
¶
80% מתקציב המשרד מתייחס להוצאות שכר, כ-75% ממנו. בדומה למדיניות במשק, מדיניות של צמצומים והקפאת כוח-אדם, בשנת 2003 המבקר החליט גם על הקפאת כוח-האדם וגם על צמצום כוח-האדם הקיים בביטול חטיבת איגודים. למעשה המשרד נוצר עם מצבת עובדים נמוכה מהשיא. זה ההסבר לפער בין התקצוב לבין מה שקרה בפועל, כשהמבקר החליט להקפיא את כוח-האדם. מה שרואים בסעיף הנת"צ מבטא את פער המשכורות, שלא שולמו, כהקפאה זמנית.
שלמה יונס
¶
גם מה שחברת הכנסת פולישוק-בלוך ראתה לגבי הנת"צ מתייחס להוצאות השכר. "חד-פעמי", אלו ההוצאות החד-פעמיות שמתייחסות לפיתוח, מה שנהוג להיקרא בשירות המדינה "תקציבי פיתוח". בתקציב המבקר קוראים לזה "הוצאות חד-פעמיות". שני המרכיבים העיקריים שבאים כאן לידי ביטוי הם המעבר של המשרד ללשכה חדשה בתל-אביב – כאן יש תקצוב רב-שנתי כבר משנת 1995. למעשה, לפני שנה היה האכלוס של המבנה. ההוצאה הכספית תהיה בעיקרה ב-2005.
שלמה יונס
¶
המגדל התיכון בשלושת הבניינים ברחוב הארבעה. זה צמוד למשרד הקודם. המשרד שלנו בתל-אביב היה בבניינים הטמפלריים ובצריפים של הצבא הבריטי.
שלמה יונס
¶
כן, שימרנו את המבנים, אלו בניינים יפהפיים. המבקר לא היה יכול להתחיל את הפרויקט בלי התקצוב. הביצוע יהיה רק ב-2005.
הביטוי השני הוא נושא המחשוב. אלו פרויקטים רב-שנתיים, כמו בפרויקטים של שירות המדינה. יש פרויקטים של פיתוח, והביצוע בהתאם להתקדמות.
מבקר המדינה אליעזר גולדברג
¶
אנחנו עובדים על פרויקט של תיק ביקורת ממוחשב. הכול יהיה ממוחשב. לא יהיו עוד מסמכים.
מבקר המדינה אליעזר גולדברג
¶
כן, אנחנו עובדים על זה. שכרנו חברה שעובדת על הפרויקט הזה. זה יהיה דבר גדול. גם הקשר בין העובדים להנהלת המשרד והמשרדים, הכול ממוחשב.
מבקר המדינה אליעזר גולדברג
¶
אני כבר לא אוכל, אבל המבקר שאחרי יוכל לראות את מצב התיק בכל עת, מלשכתו, בכל מקום.
שלמה יונס
¶
בחד-פעמי יש עוד שתי הוצאות: מימון בחירות – זה תוקצב לפני ארבע שנים, וזה תקציב המבקר כשיש בחירות ברשויות המקומיות וכו'. כאן ההוצאה בהתאם לצורך, לכן זה לא מומש עד הסוף.
היו"ר יורי שטרן
¶
בסך הכול ביצוע התקציב הוא כ-80% בלבד. זו רמה מאוד נמוכה. השאלה היא אם זה לא פגע בטיב העבודה. זה אפילו פחות מ-80%.
שלמה יונס
¶
הסכום של 60 מיליון הם בחד-פעמי, בפרויקטים, בפיתוח. גם בתקציב המדינה יש תקציב פיתוח גדול מאוד שהוא בנפרד. אם מפחיתים את הסכום הזה, אם רואים רק את השוטף, שיעורי הביצוע הם בסדר גודל סביר בהחלט. כמו שהמבקר אמר, זה רק מעיד על רגל כבדה יותר על הבלם.
היו"ר יורי שטרן
¶
אנחנו אינסטנציה סופית. כדי לבצע את תפקידנו כמבקרים של מבקר המדינה אנחנו צריכים כלים של ביקורת פנימית וכו'.
מבקר המדינה אליעזר גולדברג
¶
התשובה שלי היא זאת: יש ועדת הכספים, יש הוועדה הזאת, וחוץ מזה הנהגתי ביקורת פנימית. יש מבקר פנימי למשרד מבקר המדינה.
מלי פולישוק-בלוך
¶
חבר הכנסת שטרן, מהנייר הזה אני לא יכולה ללמוד הרבה. אם אני נדרשת להצביע על משהו, אני לא יכולה. זה לא אומר לי כלום. אתם אומרים שכמעט הכול משכורות. אבל אילו משכורות? מה חתך המשכורות?
מלי פולישוק-בלוך
¶
מה לגבי הבדלים בין השנה הזאת לשנים קודמות? אין כאן בשר. אולי היה צריך לתת לנו את החומר מראש. דובר קודם על מבנה, על דיור, אבל יש כאן סעיף נפרד לדיור. כשדיברת על דיור לא התכוונת להוצאות החד-פעמיות, נכון?
שלמה יונס
¶
הדיור והבינוי שמופיעים בתקציב כאן, בביצוע, זה הפיתוח. זה אחד מהמרכיבים. יש בנייה ותחזוקה למעלה.
היו"ר יורי שטרן
¶
לדעתי יש כאן סוגיה מאוד ייחודית: כמשרד אתם חייבים להיות גוף חיצוני, במידה מסוימת, לשאר המערכות, גוף בלתי תלוי. לכן התקציב נפרד. זה נכון, אחרת נוצרת תלות שמסכנת את הפעולה העצמאית של המבקר. אני גם חושב שהמערכת הזאת לא צריכה לחסוך יותר מדי, לא בגובה המשכורת ולא במספר האנשים שעובדים – והכול במגבלות המציאות. כל חיסכון כזה פוגע בסך הכול בטיב העבודה, ואפילו מסכן אותו.
מבקר המדינה אליעזר גולדברג
¶
הוא לא מסכן. כפי שנאמר כאן, השכר הוא 75%, והוא קבוע. מה יש לסכן? האנשים האלה עובדים.
מבקר המדינה אליעזר גולדברג
¶
אני לא מנותק מהעקרונות ומהמדיניות של כלל המשק. אם יש הקפאת משרות, אני לא חושב שאני, משום שיש לי עצמאות, צריך להגיד שאני מצפצף על זה ומחליט למלא את השורות.
מבקר המדינה אליעזר גולדברג
¶
אני לא עושה את זה. אני שוקל כל דבר לגופו. אמרתי שלגבי השנה הבאה יהיה שינוי, בגלל הצרכים. אני אפשיר כמה משרות מההקפאה, אבל לא על חשבון הטיב ולא על חשבון התוכנית שאני קובע לי כתוכנית שנתית.
היו"ר יורי שטרן
¶
כבוד המבקר, כעת אני לא מדבר על החלטה ספציפית, אני מאוד מברך אתכם. אגב, גם הכנסת עשתה אותו דבר. היא לא היתה חייבת להתנהג לפי החלטות הממשלה, אבל היא החליטה שלא מן הראוי לעמוד בצד.
אני מדבר על המנגנון, על הדילמה הפילוסופית, בעיני לפחות: איך נעשית ביקורת, איך נעשים צעדי התייעלות וחיסכון במסגרת שבה הורדת רמת השכר או צמצום דרמטי מדי בכוח-האדם יכולים פשוט לסכן את טיב העבודה?
היו"ר יורי שטרן
¶
אל תראה בזה ביקורת על החלטות ספציפיות שקיבלת. אני שואל על המבנה. למשל, הכנסת את מבקר הפנים, דבר שלא היה קודם. בכלל, שאלתי בהזדמנות אחרת מה צריך להיות היחס בין המבקרים הפנימיים במשרדי הממשלה ובמוסדות הממשלתיים לבין הוועדה לענייני ביקורת המדינה בכנסת. נכון להיום הדוחות האלה חסומים עבורנו.
היו"ר יורי שטרן
¶
כאן מדובר במבקר פנים של משרד מבקר המדינה. אולי לגביו לפחות הכלל צריך להיות שהדוחות פתוחים לדיון ולעיון של חברי הוועדה לענייני ביקורת המדינה. אחרת, היכולת שלנו – לפי דוח כזה, ואפילו לפי דוח מפורט יותר – להיות גורם שלא סתם נותן חותמת גומי אלא נכנס בעובי הקורה וממלא את שליחותו היא מאוד מוגבלת.
מלי פולישוק-בלוך
¶
למה נקבע שוועדת הכספים מאשרת תקציב ואנחנו מאשרים את הביצוע? לפחות שתהיה ועדה משותפת.
מלי פולישוק-בלוך
¶
אני נאלצת לעזוב את הדיון. לדעתי עלינו ליזום מצב שבוועדת הביקורת יהיה גם הדיון על התקציב וגם הדיון על הביצוע. זה דבר ראשון. לקראת הדיון בתקציב המדינה הבא נעשה דיון מפורט ורציני יותר לגבי כל הסעיפים, ויהיו יותר שקיפות והתייחסות עמוקה יותר. כרגע זה מאוחר מדי, ואין לזה מקום.
היו"ר יורי שטרן
¶
אני מניח שההמלצה שלנו צריכה להיות לוועדה משותפת. אני מעוניין שיעמדו לרשותנו הכלים שיש לוועדת הכספים.
מלי פולישוק-בלוך
¶
את כל הכלים שיש בוועדת הכספים אפשר לקבל. יש מספיק יועצים כלכליים במרכז המחקר והמידע של הכנסת. לא זאת הבעיה. אני חושבת שצריך לדרוש שהוועדה לענייני ביקורת המדינה תטפל בנושא, ונגיע לפשרה של ועדה משותפת אחרי שהם לא יסכימו.
מבקר המדינה אליעזר גולדברג
¶
אני רוצה לומר משפט אחד לעניין השקיפות. אני לא חושב שיש מוסד ציבורי שקוף יותר ממשרד מבקר המדינה, היום. כדוגמה, בכל שנה מר רחלבסקי מוציא את הדוח שלו. עלי אין שום חובה להוציא דוח כזה במקביל. ואני כבר שנתיים מוציא דוח כזה, באותו יום. אני מתאם אתו – את המועד, לא שום דבר אחר – ומפרסם במקביל ממש, את הממוצעים, את 20 המשכורות הגבוהות, את כל הטבלאות.
דבר נוסף, שלחנו לוועדה הזאת את הנתונים לגבי המשכורות ב-2005.
מבקר המדינה אליעזר גולדברג
¶
שלחנו את הנתונים לגבי שנת 2005. אין לי מה להסתיר. זו לא חנות מכולת פרטית.
מלי פולישוק-בלוך
¶
אני רק רוצה להציע שאם דברים כאלה נשלחים, גם החברים האחרים יקבלו את החומר. לי יש רק הדוח הזה. אני נאלצת לעזוב את הדיון.
היו"ר יורי שטרן
¶
חברת הכנסת פולישוק-בלוך, תמתיני עוד שתי דקות, אני רוצה לסכם.
הוועדה קיבלה את הדוח על המשכורות לבקשתנו. זה לא היה דבר אוטומטי.
היו"ר יורי שטרן
¶
אסכם כך. קודם כול, אני ממליץ לחברת הכנסת פולישוק-בלוך שבכל זאת נאשר את הדוח. לא נעשה עכשיו את מה שלא עשינו קודם.
היו"ר יורי שטרן
¶
היינו צריכים לדאוג לזה לפני שלושה או ארבעה חודשים ואז כל ההכנות היו אחרות.
אנחנו נברך את מבקר המדינה על שני דברים: ראשית, על הכנסת נורמות חדשות של שקיפות ושל בקרה פנימית במשרדו – שזה דבר מבורך, ויש להגביר את המגמה הזאת ולחזק אותה. שנית, על ההחלטה להטיל באופן התנדבותי על משרדו כמה וכמה מההחלטות של הממשלה בנוגע להקפאת שכר, הקפאת תקציבי פיתוח וכו'.
מבקר המדינה אליעזר גולדברג
¶
אני רק רוצה לעדכן אתכם. לפני שבועיים קיבלתי משר האוצר את החלטת הממשלה שלפיה יהיה קיצוץ, ולפי החלטת הממשלה ממליצים גם בפני מבקר המדינה לקצץ. קיצצתי. אני לא מנותק ממה שמתרחש במדינה הזאת. קיצצתי, והודעתי לשר האוצר ולוועדת הכספים על הסכום שקוצץ. לכן ביקשתי תקציב ב' מוועדת הכספים, תקציב מקוצץ.
היו"ר יורי שטרן
¶
אנחנו באמת מברכים על זה. עם זאת, המסקנה, או דברי הסיכום בסעיף השלישי, הם שאנחנו חייבים לתקן את השיטה בשני כיוונים: ליצור דיון תקציבי וגם בקרה על ביצוע התקציב בצורה אחידה, בוועדה משותפת,
מלי פולישוק-בלוך
¶
בוועדה לביקורת המדינה. גם יש בזה היגיון. עצם העובדה שתקציב המבקר מנותק מתקציב המדינה, יש לכך גם משמעות, שזה יהיה מנותק מוועדת הכספים.
היו"ר יורי שטרן
¶
בסדר, זאת תהיה המלצתנו. שנית, לקראת הדיונים הבאים אנחנו מבקשים שהדיווח התקציבי יוכן דיווח בצורה שונה. אם אני לוקח את מה שכתבת על תקציב המדינה ואת מה שהערת לשר האוצר על עצם הצורה של הגשת דוחות תקציביים ותוכניות תקציביות – הדברים לא מתבטאים בתקציבים שאתם מגישים.
נעבוד יחד בחודשים הקרובים כדי לראות מה אנחנו נמליץ, לפחות, באיזו צורה היינו רוצים לקבל דיווח תקציבי, כדי שהדיון שלנו יהיה פחות פורמלי ויותר מהותי. בסך הכול, זה מסייע למערכת. זה נוגע גם למשימה הגדולה ביותר: הישארותו של משרד מבקר המדינה משרד בעל מוניטין גבוהים מאוד בציבור, והאמון המלא שהציבור נותן בו, נכון להיום. אנחנו צריכים לדאוג לכל ההיבטים של האמון ושל המוניטין. זה כולל גם את הצורה שבה הציבור ישתכנע שאנחנו דנים בנושאים התקציביים ובביצוע התקציב. זאת ההחלטה.