מבקר המדינה (תיקון – העברה מכהונה)
5
ועדת החוקה חוק ומשפט
21.6.2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 507
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום שלישי, י"ד בסיוון התשס"ה (21 ביוני 2005), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 21/06/2005
חוק-יסוד: מבקר המדינה (תיקון מס' 2)
פרוטוקול
הצעת חוק-יסוד
¶
סדר היום
1. הצעת חוק-יסוד: מבקר המדינה (תיקון – העברה מכהונה), התשס"ד-2004, של חבר הכנסת רן כהן (פ/2408)
2. הצעת חוק מבקר המדינה (תיקון – העברה מכהונה), התשס"ה-2005
מוזמנים
¶
עו"ד דלית דרור - משרד המשפטים
שרית שפיגלשטיין - משרד המשפטים
עו"ד נורית ישראלי - משרד מבקר המדינה, יועמ"ש
נורית ישראלי
¶
הצעת החוק לגופה, כלומר, להפוך מרוב רגיל לרוב מיוחס, מה שלדעתי מלכתחילה היתה תכלית החקיקה וכוונת המחוקק, ורק בגלל איזה טעות זה לא מופיע כך, זה בהחלט מקובל עלינו. ככל שמדובר בתוספות ביוזמת הוועדה הנכבדה, לדעת מבקר המדינה ראוי, שהוועדה תשקול אם העיתוי המתאים לתיקונים האלה הוא ערב כניסת מבקר חדש לתפקידו או לאחר כניסתו.
נורית ישראלי
¶
אלה שינויים מהותיים, דברים שלא היו קודם בחוק-היסוד, והם מיותרים מבחינת זה שבחוק-היסוד יש סל של עילות שיכולות להיקבע בחוק, וגם בחוק יש סל של עילות, ואין שום צורך בעילה הספציפית הזאת, ומאן דהוא יכול לייחס לזה כוונות שקשורות לחילופי גברי, וזה לא רצוי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה בדיוק העניין, לפני שהוא נכנס לתפקיד. אחרי שהוא ייכנס לתפקיד, הטיעון שלך יהיה חזק פי אלף.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מי זה נשיא המדינה לעומת מבקר המדינה? נשיא המדינה זה פקיד זוטר לעומת מבקר המדינה. נשיא המדינה יכול להיתפס מדי פעם בפעם שהוא מתנהג בצורה שאינה הולמת את מעמדו. על מבקר המדינה, את יכולה להעלות על דעתך דבר כזה בכלל? זה לינדנשטראוס, איך זה יכול להיות? את לא רואה שאת פוגעת קשה בכבודו?
קרן ויינשל
¶
הם לא רוצים לעשות דברים כמה ימים לפני. לדעתי, זה תפקיד מאוד חשוב, וראוי שיהיה קשה מאוד להדיח אותו כמו שגם קשה מאוד להדיח נשיא.
היו"ר מיכאל איתן
¶
נשיא המדינה ויושב-ראש הכנסת יכולים להיתפס בהתנהגות שאינה הולמת את מעמדם, אבל מבקר המדינה, שהיה נשיא בית-המשפט המחוזי, יכול להיות דבר כזה? זו בושה להעלות הצעה כזאת. פתאום מעלים הצעה כזאת שיכול להיות דבר כזה. משווים אותו לנשיא המדינה. מי זה נשיא המדינה? אנחנו מטפלים היום במבקר המדינה.
קרן ויינשל
¶
הנוסח הזה הוא הנוסח שהתקבל בדיוני חוקה בהסכמה רחבה, ובלי שום קשר מי היה מבקר המדינה ומי יהיה מבקר המדינה, אבל אני מבינה את הטיעון של מבקר המדינה. אני לא רוצה שלא תשמע את הטיעונים של מבקר המדינה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
שמעתי את הטיעונים שלהם. הם אומרים, מי זה נשיא המדינה, ומי זה בכלל יושב-ראש הכנסת? הוד מעלתו מבקר המדינה לא יכול להעלות על הדעת שבכלל תציעו הצעה כזאת לגביו, שאפשר יהיה להדיח אותו מחמת התנהגות שאינה הולמת. האם יכול לקרות דבר כזה בכלל?
היו"ר מיכאל איתן
¶
גברתי, עם כל הכבוד, שמעתי מה שאמרת. אמרת ש-50 שנה זה לא היה, לא צריך את זה. אם יהיה 60 שנה, יצטרכו את זה? מה הטיעון שלך? הטיעון שלך ש-50 שנה זה לא היה, לא צריך את זה. זה מה שאמרת. אם זה יהיה 51 שנה, כן צריך את זה, ו-52 שנה כן? מה משמעות הטיעון ש-50 שנה לא היה ולא צריך? זה שלא צריך, זכותך להגיד, אבל אל תחזרי בך. אמרת את זה כאן ברור, וגם הבנתי טוב מאוד למה הכוונה. תאמיני לי שהבנתי. 50 שנה לא היה, אז לא צריך. זה טיעון טוב, אפשר להשמיע אותו, אבל אני גם מבין מה עומד מאחוריו. אני מנסה להסביר לך, שאם זה סעיף שקיים אצל נשיא המדינה, מבקר המדינה יכול לספוג את העלבון הזה ולהרשות שגם אצל מבקר המדינה יהיה סעיף דומה.
מה שמחזק אתכם, את מבקר המדינה, שאנחנו מגדילים את הרוב להדחתו. זה לא קיים לך בראש. זה הוא מקבל. 50 שנה חיינו בלי זה, זה לא קיים לך בראש. 50 שנה הסתדרנו בלי זה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מסביר שאנחנו לוקחים את סעיף שריון הרוב, הם אומרים שזה בסדר. אומנם 50 שנה לא היינו צריכים את זה, אבל זה מצוין. כשאנחנו אומרים שאם העברה מחמת התנהגות שאינה הולמת, הם אומרים: זאת תהיה פגיעה. מבקר המדינה יכול שיתנהג בהתנהגות שאינה הולמת? אני רק מתחתי אותך, קרן ויינשל, לא שמת לב.
שרית שפיגלשטיין
¶
ועדת השרים לענייני חקיקה תומכת בהצעת החוק של רן כהן. זו פעם ראשונה שאני רואה את ההצעה של הוועדה. אני לא בטוחה שזה לא נושא חדש.
שרית שפיגלשטיין
¶
בכל מקרה, אם נדרשת עמדת הממשלה לגבי ההצעה החדשה, זה צריך לבוא בפני ועדת השרים לענייני חקיקה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
גברתי, זה לא עניין של הממשלה. היחסים בין הכנסת למבקר המדינה זה לא עניין של הממשלה, ואין לה זכות לפצות פה ולצפצף. מבקר המדינה זה מבקר שצריך לבקר את הממשלה, ואין לה זכות להתערב בחקיקה הזאת. תאמרי שאמרתי, שלממשלה אין זכות להתערב בחקיקה הזאת. זאת מערכת היחסים בין הכנסת ומבקר המדינה, מבקר המדינה הוא הזרוע הארוכה של הכנסת. הכנסת ומבקר המדינה, תפקידם לבקר את הממשלה, ועדיף שהממשלה תגיד שהיא לא מתערבת.
שרית שפיגלשטיין
¶
אני אעביר את הצעתך. אני לא בטוחה שחוק-היסוד צריך לפרט אותו בפרטי פרטים גם לגבי ההתייחסות של העברת- - -
שרית שפיגלשטיין
¶
לגבי מבקר המדינה יש חוק רגיל. גם לגבי יושב-ראש הכנסת העניין הוסדר בחוק הכנסת ולא בחוק-יסוד.
קרן ויינשל
¶
לא נעשה חוק עקיף חוק-יסוד. אם אנחנו הולכים על הנוסח שלנו, אפשר גם ליזום הצעת חוק מבקר המדינה. יש לוועדה סמכות ליזום בקריאה ראשונה, ויש שני דברים במקביל. לא נעשה תיקון עקיף חוק-יסוד.
קרן ויינשל
¶
יש רוב שונה לכל סיבה. מטעמי בריאות, זה רוב של 61; אם מטעמים של התנהגות בלתי הולמת, זה צריך רוב של שלושה רבעים. אנחנו חושבים שעניין שריון הרוב חייב להיות בחוק יסוד.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתה צודק פעמיים. דבר ראשון, אתה צודק בכך ששאלת מי צריך את זה, דבר שני, אתה צודק שאתה תומך בזה. אני בדעתך.
היו"ר מיכאל איתן
¶
תמשיכי, ונעשה חוק שאפשר להדיח אותו גם ברוב רגיל, והנימוק יהיה, אני כבר לא רוצה להגיד.
נורית ישראלי
¶
הנימוק יהיה שהיועצת המשפטית של מבקר המדינה הרגיזה את יושב-ראש הוועדה. האם זה יהיה הנימוק?
נורית ישראלי
¶
בסך הכול ניסיתי להביא טיעון משפטי. יש שתי צורות של חקיקה: יש חוק-יסוד עשיר, פרטני וחובק כול, ואז לא צריך חוק רגיל לצדו, ויש חוק-יסוד שהוא שלדי, תמציתי בקליפת אגוז, ובצדו יש חוק עשיר, פרטני, מרווח ורב פרטים. המודל של חוק-יסוד: נשיא המדינה הוא המודל הראשון. המודל של חוק מבקר המדינה הוא המודל השני.
היו"ר מיכאל איתן
¶
נעשיר, נפרט ונוסיף כהנה וכהנה פרטי פרטים. תני לנו צ'אנס. פעם ב-50 שנה נחוקק, ובתוך כמה מאות שנים יהיה לנו חוק מבקר המדינה כמו חוק נשיא המדינה. אני מבטיח לך בשמי ובשם צאצאי, יושבי-ראש ועדות החוקה לדורותיהם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מי בעד אישור הצעת חוק-יסוד: מבקר המדינה להכנה לקריאה ראשונה במליאה, בנוסח שהונח בפני הוועדה?
הצבעה
בעד – פה אחד
היו"ר מיכאל איתן
¶
אנחנו עוברים להצעת חוק מבקר המדינה (תיקון – העברה מכהונה). חבר הכנסת רן כהן הציע הצעת חוק-יסוד: מבקר המדינה, אבל היועצת המשפטית הפרידה בין קביעת הנורמה וקביעת שיעור הרוב הדרוש להעברת מבקר מדינה מתפקידו אם מטעמי בריאות, ואז רוב של חברי הכנסת, ואם מחמת התנהגות שאינה הולמת, ואז צריך רוב של שלושה רבעים. בנוסף לכך אנחנו צריכים לתקן בחוק מבקר המדינה, לא בחוק-היסוד, להכניס שינויים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
השווינו, כי התנהגות שאינה הולמת זה לא תעודה מרופא, זה יכול להיות משהו פוליטי, ולכן רוצים רוב יותר גדול. אתה יכול לבקש ברוב של 61- - -
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה מטעמי בריאות, אבל הטעם השני הוא פוליטי. על משהו שאינו הולם, אחד יגיד שזה הולם ואחד יגיד שזה לא הולם, ולכן אי אפשר להדיח ברוב כזה מבקר מדינה.
אני אקרא את חוק-יסוד
¶
מבקר המדינה:
'הצעת חוק מבקר המדינה (תיקון – העברה מכהונה), התשס"ה-2005
תיקון סעיף 8א
1. בחוק מבקר המדינה, התשי"ח-1958, בסעיף 8א-
(1) בכותרת השוליים, אחרי "מכהונתו" יבוא "מחמת התנהגות שאינה הולמת את מעמדו";
(2) בסעיפים קטנים (א) ו-(ב), אחרי המילים "את המבקר מכהונתו" יבוא "מחמת התנהגות שאינה הולמת את מעמדו".'
קרן ויינשל
¶
כותרת השוליים היא "העברת המבקר מכהונתו", ואנחנו עושים שני סעיפים: האחד, העברת המבקר מכהונתו מהעילה של התנהגות שאינה הולמת, והשני, נעשה העברה מכהונה מטעמי בריאות.
סעיף קטן (2). היום צריך 20 חברי כנסת שיחתמו על מכתב לוועדת החוקה על התנהגות שאינה הולמת את מעמדו.
'הוספת סעיף 8ב
2. אחרי סעיף 8א יבוא:
העברה מכהונה מטעמי בריאות
8ב. הכנסת לא תקבל החלטה כאמור, אלא לפי הצעת ועדת החוקה, חוק ומשפט שנתקבלה ברוב חבריה על יסוד חוות-דעת רפואית שניתנה".'
קרן ויינשל
¶
בחוק נשיא המדינה כתוב "על-פי כללים שקבעה הוועדה", ואין שום כללים. בשלב של הקריאה הראשונה אפשר להשאיר "על-פי כללים שקבעה הוועדה", ובהכנה לקריאה השנייה והשלישית נחשוב.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אולי זה צריך להיעשות בוועדת הכנסת, לא בוועדת החוקה. ועדת הכנסת מתמחית בכל החסינויות וכן הלאה.
קרן ויינשל
¶
הנשיא הוא בוועדת הכנסת. נדבר על זה שוב בהכנה לקריאה שנייה ושלישית. נעשה מחשבה מחודשת. יש לי הרבה תיקונים לסעיף 8א.
היו"ר מיכאל איתן
¶
נרשום לתקן את זה אחר כך. נתקן את זה בין הקריאה השנייה לשלישית. תזכרי לתקן. זה יותר הגיוני. ועדת הכנסת היא הפורום שמטפל בנשיא המדינה וחברי כנסת, יושב-ראש הוועדה מתמחה בכל הדיונים של הסרת חסינות, וזה מתאים שם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מי בעד העברת הצעת החוק לקריאה ראשונה למליאה? שלושה בעד. תודה. הישיבה הסתיימה. אני מאוד מודה לכם.
הישיבה ננעלה בשעה 09:40