תגבור לימודי היהדות
5
ועדת הכספים
14.06.05
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס'
מישיבת ועדת הכספים
מיום שלישי, ז' בסיוון, התשס"ה (14 ביוני, 2005) בשעה 10:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 14/06/2005
תגבור לימודי יהדות
פרוטוקול
סדר היום
תגבור לימודי היהדות
יהלי רוטנברג
¶
בחודש האחרון שולמו מקדמות לחלק מהגופים. נעשה חישוב לפי הנתונים החדשים שהתקבלו, ועכשיו, בחודשים הקרובים יבוצע התשלום השוטף.
היו”ר יעקב ליצמן
¶
אני שואל אותך: האם אתה משלם לפי נוסחה חדשה של תבחינים או שאתה משלם לפי התבחינים של השנה שעברה, ואם כן – מתי פורסמו התבחינים?
יהלי רוטנברג
¶
מה שקרה זה שיותר גופים הגישו בקשות השנה מאשר בשנה שעברה. יותר גופים היו זכאים לכסף באופן יחסי, כך שכמות הכסף היחסית גדלה לכל גוף,כי הגופים למדו איך להגיש את הבקשות ואיך להיות זכאים לסכומים האלה.
היו”ר יעקב ליצמן
¶
אתה יכול להגיד לוועדה כמה בקשות היו לפני שנה ובכמה זה גדל היום? לפי המצב, מה שקיצצתם, צריך להיות לפחות עוד 40-50% בקשות.
יהלי רוטנברג
¶
זה לאו בהכרח כי מספרי המוסדות זה לאו דווקא גודל הגופים היחסי. בשנה שעברה היו 430 גופים. השנה יש כ- 460 גופים שזכאים. אבל זה לא אומר על הגודל היחסי של כל גוף וגוף. יכול להיות שגוף מסוים היה זכאי בשנה שעברה לפחות כסף ממה שהוא זכאי לו השנה.
היו”ר יעקב ליצמן
¶
אז לא נדבר על גופים – נדבר פר ראש. אני מניח שזה מה שאתה מתכוון. אז כמה היה פר ראש וכמה היה עכשיו?
יצחק כהן
¶
באמצע השנה אתם מאפשרים לעוד גופים להצטרף? למשל – בית הספר "ליאון בק" בחיפה. הורדתם לו 400 אלף שקל. איך אתה רוצה שבית הספר הזה יחזיק מעמד - -
היו”ר יעקב ליצמן
¶
אני מדבר כרגע טכנית – קריטריונים, כסף. מה ההבדל? האם מספר הגופים גדל ב- 40 או 50% שהורידו כך לכולם?
היו”ר יעקב ליצמן
¶
יש לי שאלה. מפליא אותי דבר מוזר מאד. אתה הגעת עכשיו לדיון הזה. אולי תסביר לי למה לא הגעת לפני שעה?
שי רינסקי
¶
הנתונים – כ-60 מיליון שקל פחות בין תשס"ה ל- תשס"ד. 160 מול 216. בתלמידים שהצטרפו לתקציב הזה יש 10,000 תלמידים במגזר המוכר שאינו רשמי, או החרדי, כ- 5,000 – ממלכתי דתי, כ- 18 אלף בממלכתי. תוספת תלמידים, בין תשס"ד לתשס"ה.
היו”ר יעקב ליצמן
¶
בסדר. בתשס"ד זה היה 1.86. בתשס"ה זה היה 0.97. זאת אומרת, ברגע שזה עבר למשרד החינוך – אמנון דה הרטוך הבטיח אז חגיגית, שאף אחד לא יינזק כתוצאה מכך. אז מה קרה כאן?
אמנון דה הרטוך
¶
אני אסביר. העברת הכספים ממשרד הדתות למשרד החינוך לא היתה אמורה לפגוע בתקציב הכולל, מכיוון שמדובר היה רק על העברה טכנית. היתה צפויה להיות פגיעה בשווי נקודה אם לא היתה תוספת, מפני שמשרד הדתות הקפיד להתייחס לנושא תגבור לימודי היהדות כנושא ששייך רק לתלמידי בתי הספר הממלכתיים-דתיים, ולתלמידי בתי הספר המוכרים שאינם רשמיים. מבחינה משפטית, משרד המשפטים הגיע למסקנה –שנושא היהדות הוא נחלת כל עם ישראל, וכולל גם יהודים שלומדים בבתי ספר ממלכתיים. ולכן, הוחלט לאפשר, לראשונה מאז קום המדינה – תגבור לימודי היהדות גם למי שאינם דתיים.
אמנון דה הרטוך
¶
לא, סליחה. אני רוצה להעביר. העברת הכספים ממשרד הדתות למשרד החינוך היתה מלווה, וחייבת היתה להיות מלווה – גם בשינוי קריטריונים כדי לאפשר גם לתלמידים בחינוך הממלכתי לימודי יהדות.
אמנון דה הרטוך
¶
צריך להדגיש בהקשר הזה שכל הנושא נוצר בגלל שהוגשה עתירה לבג"ץ שחייבה את המדינה להכריע האם העברת כספים בנושא הזה היא תמיכה או תקצוב. היו עמדות, שבסופו של דבר הוכרעו, שזה סוג של תקצוב. אבל כיון שהוחלט שזה תקצוב, זה לא היה יכול להימשך כתמיכה.
אורית ריזל
¶
הערך של 0.96 נקבע עכשיו כשהשארנו בצד יתרה לערעורים. למדנו מהשנה שעברה שאחרי הסבב הראשון של הניקוד יש בתי הספר שלא מילאו את הטפסים נכון, שכחו למלא מסמכים. השארנו תקציב לערעורים.
היו”ר יעקב ליצמן
¶
אני רוצה רק לצטט מכתב של היועץ המשפטי לממשלה שאומר כך: "יצוין כי אין ייחוד התקנות בכלל בא לפגוע בתקציב התמיכות הכולל לגופים הנתמכים, אלא להבטיח ככל הניתן, כי התמיכות יינתנו לצרכים - - ויימנע כפל". כל הסיפור התחיל בסך הכל כדי שלא יהיה כפל. אנחנו יודעים כאן בוועדה ש- 2 פלוס 2 זה מינוס 1. זה בדיוק מה שעשיתם.
אמנון דה הרטוך
¶
אני רוצה להסביר כי היקף התקציב נקבע על ידי הכנסת, לא על ידי משרד המשפטים, לכן זה לא קשור למשרד המשפטים.
משולם נהרי
¶
אמנון דה הרטוך אומר שזה תקצוב. אני שאלתי את שי רינסקי למה זה פורסם כתמיכה. המשרד פרסם את זה כתמיכות אבל הוא לא פרסם תגבור לימודי היהדות. אני רוצה לשאול: לימודי היהדות זה נחלת הכלל , ואין לי התנגדות, אדרבא. השרה עצמה, הדגל הראשון שהיא הניפה הוא להשיג מימון למורשת. אני שואל: האם פנימיות יום זה נחלת הכלל או רק ליחידי סגולה? זה שהמדינה נותנת, ומשרד החינוך מאפשר להאריך את יום הלימודים, גם בתיכון – פניתי בעניין הזה אל אמנון דה הרטוך כבר לפני הרבה הרבה זמן. אני רוצה לשאול האם זה נחלת הכלל או רק לידי סגולה כשנותנים פנימיות יום, יום חינוך ארוך?
אמנון דה הרטוך
¶
בנוגע לפנימיות יום – אני מודיע שאני, בנושא הזה, לא עסקתי, אז אני לא יודע בדיוק מה הם הכללים של משרד החינוך. באופן עקרוני, ברור מאליו שגם בנושא הזה, כמו בכל הנושאים, צריך לחלק את הדברים באופן שוויוני, אבל אני לא יודע על מה מדובר.
היו”ר יעקב ליצמן
¶
אותי מטריד משהו אחר: לפני שעה היה לנו מאבק גדול כאן בכל הנושא של הביקורת והבקרה. מה שקורה כאן – זה בלי בקרה, בלי כלום. כל מי שאומר שהוא מתגבר יהדות, מקבל. ב
היו”ר יעקב ליצמן
¶
הגמרא אומרת שאדם טועה בשעה אחת. תגיד אתה את ההמשך – לגבי מי שטועה יותר מזה. אני לא רוצה לפגוע באף אחד, לא מכיר אותו, ולכן ייתכן שהיתה לו טעות. לכן, אתה אומר שהיתה בקרה?
יהלי רוטנברג
¶
יש בקרים מטעם משרד החינוך שבאים למוסד עם הטפסים שאותם הוא מילא. צריכים גם לזכור שהביצוע של אותו תגבור של לימודי היהדות, זה דבר שמבצעים אותו בפועל. זאת אומרת, צריך לבוא ולבדוק אותו בבית הספר, לא מראש - -
היו”ר יעקב ליצמן
¶
יש לך את כל התוכניות של בתי הספר – אצלך. לכל בית ספר יש תוכנית לימודים, יש לו שעות. הכל מסודר אצלכם. בדקתם? זה להיכנס למחשב ולבדוק, ולא עשיתם את זה.
יהלי רוטנברג
¶
לא נתנו באופן חופשי. לאחר מילוי הטפסים ועמידה בקריטריוני הסף, אנחנו שולחים בקרים לבתי הספר שבודקים את תוכנית הלימודים.
היו”ר יעקב ליצמן
¶
למה לא תעשה דבר פשוט? כל בית ספר צריך למלא טפסים. אני הייתי פעם מנהל בית ספר. בספטמבר הייתי צריך לתת מערכת שעות. אני באמת לא מתכוון לנגח כאן. יש לכם את המערכת במחשב. אז מייד אתה יכול לבדוק מי עושה תגבור ומי לא.
אורית ריזל
¶
בתי ספר מוכרים שאינם רשמיים מגישים את המערכת שלהם פעם אחת, כשבית הספר מקבל רשיון. לא מעדכנים אותם מדי שנה. לכן יש צורך בבקרה הזו כדי ללכת לבית הספר - -
אורית ריזל
¶
לא נהוג כך, במיוחד בבתי ספר של החטיבה העליונה. לא מגישים הערכות בכל חודש. מגישים פעם בשנה מצבת מורים, מצבת תלמידים, מערכת שעות.
אורית ריזל
¶
אבל החינוך העצמאי, חברה'. צריך לזכור שהתקציב הזה מיועד לתלמידים מכיתה ז' עד יב'. בחינוך העצמאי יש, אולי, תלמידים של ז'-ח' שנהנים מהעניין, אבל עיקר התלמידים זה תלמידי כיתות ט' עד יב' שהם בחטיבה העליונה. לא מעבירים למשרד החינוך מערכות מדי חודש, גם לא מדי שנה. כשבית הספר מחדש רשיון הוא מגיש - -
היו”ר יעקב ליצמן
¶
בקיצור- התחלתם לבדוק את הנושא.
אני מודה לכם, תודה רבה. אני אערוך דיון נוסף – בעוד שבועיים. עד אז גם אני אעשה קצת שיעורי בית. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:35