רבע מיליון ישראלים אינם יכולים להתחתן בישראל
28
ועדת העליה, הקליטה והתפוצות
12.7.2005
_
הכנסת השש עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 254
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
יום שלישי, ה' בתמוז התשס"ה (12 ביולי 2005), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 12/07/2005
הצעה לסדר-היום בנושא: רבע מיליון ישראלים אינם יכולים להתחתן בישראל
פרוטוקול
סדר היום
הצעה לסדר היום בנושא: רבע מיליון ישראלים אינם יכולים להתחתן בישראל, של חבר-הכנסת יוסף יצחק פריצקי.
מוזמנים
¶
עו"ד דניאל סלומון – לשכה משפטית, משרד הפנים
אביגדור לויתן – מנהל המחלקה לקליטה וקהילה, המשרד
לקליטת עלייה
עו"ד תמר כרמי – ייעוץ וחקיקה, משרד המפשטים
אפרים לפיד – הסוכנות היהודית
עו"ד שמעון אולמן – יועץ משפטי, הרבנות הראשית
לורן פרויס – מנהלת קשרי כנסת
נורמה גורביץ – לשכה מרכזית לסטטיסטיקה
שיפריס גוסטוב – לשכה מרכזית לסטטיסטיקה
ליאת רחבי אטליאנו – לשכה מרכזית לסטטיסטיקה
עו"ד גלעד קריב המרכז לפלורליזם יהודי
אבגניה ברזינצקי
יורי גורביץ
ניקולאי גרשון
ניר ברגר
זמירה שגב – הפורום למען בחירה חופשית בנישואין
שאול פרבר – מנהל המכון "עתים"
אלי זרחין – מנכ"ל אגודת ישראלית למען ילדים עולים
היו"ר קולט אביטל
¶
בוקר טוב לכל המשתתפים בישיבה של הוועדה לעלייה, קליטה והתפוצות ובוקר טוב גם לצופים בבית, אני מתכבדת בזאת לפתוח את הישיבה. הדיון שלנו הוא דיון שני בנושא הזה באופן פורמלי, למרות שהנושא כבר עלה בוועדה.
הנושא הוא הצעה לסדר של חבר-הכנסת פריצקי על רבע מיליון עולים שאינם יכולים להינשא בארץ. כמה הסברים קצרים. בעצם מדובר בקצת יותר, אנחנו מדברים על מבין מיליון העולים שהגיעו, מיליון פלוס, שהגיעו מחבר העמים, כ-265 אלף אינם מגדירים עצמם בשום קטגוריה דתית.
רובם הם בעצם ילדים או נולדו מנישואי תערובת. ברוסיה גם לא היה נהוג שאדם מצהיר על דתו בתעודת הזהות שלו. יכול להיות שחלק מהם אולי כן יהודים, אבל לא הצהירו על כך. בנוסף להם יש עוד 27,100 נוצרים שמגדירים את עצמם כנוצרים.
כל שתי הקטגוריות האלה אינם יכולים להינשא בישראל. אנחנו קיימנו ישיבה, מאחר ובכנסת היו הרבה מאוד יוזמות לחקיקה על אפשרות של נישואים אזרחיים, על אפשרות של רישום זוגיות. כל הניסיונות שנעשו עד כה נכשלו.
הצעתו של חבר-הכנסת פריצקי באה בעקבות לא רק המצב, אלא גם בעקבות מגעים שהוא קיים עם חבר-הכנסת גפני שאולי אולי אנחנו יכולים למצוא לעשות לפריצת דרך כמובן, איזשהו סידור, איזה שהיא אפשרות לפשרה וכך שחבר-הכנסת פריצקי יוכל להגיש הצעת חוק תוך כדי גיבוש הסכמה יותר רחבה.
בישיבה הקודמת, דיברנו על כך שלא מדובר בכולם ולא בפתרון כולל, זאת אומרת, אדם שמצבו מוגדר כחסר דת או שלא הצהיר על דת, הקבוצה הזאת תוכל להינשא בקרב עצמה.
זאת אומרת, שיהפוך למן קבוצה רביעית באוכלוסייה. והפתרון הזה הוא חלקי אבל אדם כזה בעצם אם אני הבנתי נכון את ההצעה או את המחשבה יותר נכון של חבר-הכנסת גפני, הם לא יוכלו בעצם להינשא ליהודים ולכן זה פתרון חלקי.
אנחנו דיברנו על כך שניתן עוד שהות לחבר-הכנסת גפני לחשוב כיצד ולאיזה כיוון ובאיזה סוג פתרון הוא יוכל להציע ולכן אנחנו מקיימים את הישיבה השניה. ובתום הישיבה הזאת אני רוצה להגיב וכך הנוהל שאנחנו גם חייבים להניח על שולחן הכנסת את המסקנות שלנו.
אני מבקשת להעביר את רשות הדיבור לחבר-הכנסת פריצקי.
יוסף פריצקי
¶
גברתי היושבת-ראש, בוקר טוב ותודה רבה. אולי למען הצופים בבית נבהיר בקצרה במה מדובר ואז נראה לאן אנחנו הולכים. במדינת ישראל הנישואין היחידים המותרים הם נישואין דתיים. בעדה הדתית, יהודים יכולים להינשא ליהודים בלבד. נוצרים עם נוצרים בלבד, מוסלמים עם מוסלמים בלבד, דרוזים עם דרוזים בלבד וכן הלאה.
אין בישראל מצב של נישואין בין העדות הדתיות. יהודי לא יכול להינשא למי שאינה יהודיה; נוצרי לא יכול להינשא למוסלמית; דרוזי לא יכול להינשא למוסלמית וכן הלאה וכן הלאה. לפחות לא בישראל.
עכשיו קיים בישראל מצב פרובלמטי מאוד. זה לא היה צריך להיות פרובלמטי, כי האנשים הגיעו לארץ וחשוב להדגיש גברתי היושבת-ראש, עפ"י חוק השבות. זאת אומרת, אנשים הגיעו לכאן כדת ודין, זה לא חלילה מסתננים או מהגרים בלתי חוקיים או עובדים זרים לא חוקיים. זה אנשים שהגיעו לכאן, על פי חוק השבות.
על-פי חוק השבות, הם קיבלו אזרחות ישראלית, רובם מילאו את חובותיהם, שירתו בצבא. הם חלק אינטגרלי שלנו. מעל מ-250 אלף איש לא עומדים לפי ההלכה, כי ההלכה קבעה שמישהו יהודי ומישהי לא יהודיה.
יוסף פריצקי
¶
אני לא יודע איך הגדירו אותם, אני לא יודע איך מי הפקיד. עכשיו אנחנו הגענו למצב שבו האנשים האלה לא יכולים להינשא בכלל. זאת אומרת, לא לא יכולים להינשא למישהו שהוא לא יהודי, אלא לא יכולים להינשא בכלל, נקודה.
אני חושב גברתי, שזו המדינה היחידה בעולם, אני לא מכיר מדינה כזאת ואני לא יודע אם מישהו מכיר, שאזרחיה לא יינשאו בה. דבר מדהים, זה לא קיים באיראן, זה לא קיים בעיראק, זה לא קיים במדינות הכי חשוכות.
רבע מיליון מאזרחיה לא יוכלו להינשא בה, זה דבר לדעתי, אני לא יודע, אני מקווה שלא ילכו פעם לבית-הדין הבינלאומי. עכשיו, לו היה הדבר נוהג לפי דרכי, הלוואי והיו נישואין אזרחיים בישראל. אבל ברור לי שבקונסטלציה הפוליטית הקיימת כיום בכנסת זה לא יכול להיות. לצערי, אני נורא מצטער, מה אני יכול לעשות.
דרך אגב, לא בגלל גפני חס וחלילה. למה לא בגלל גפני? בגלל מפלגת העבודה והליכוד.
היו"ר קולט אביטל
¶
רק למען הסדר הטוב, חלק גדול מהצעות החוק לגבי נישואין אזרחיים, הוגשו על-ידי חברים ממפלגת העבודה.
יוסף פריצקי
¶
עכשיו אנחנו מוכרחים למצוא לרבע המיליון האיש האלה פתרון. אם אני מבין נכון מהאורתודוכסיה הם אומרים, אם האנשים האלה יינשאו בינם לבין עצמם, פירושו של דבר חסר דת וחסרת בת, אנחנו לא נצהיר על זה בראש חוצות, גברתי היושבת-ראש, אבל הם יעלימו עין. הם יצאו אולי החוצה בהצבעה, הם מוכנים לתת לדבר הזה לקרות.
יוסף פריצקי
¶
אני רק רוצה לומר. יש כאן שתי גישות ומישהו צריך לבוא עם תשובה. גישה אחת אומרת, שאני. אם לא יכולים להינשא לכל אחד, יותר טוב שיישאר המצב כך. גישה שאומרת, שאם היא מתירה אז אולי בסוף שיהיה יותר טוב. אני מצטער, אני לא חושב כך.
הלוואי והיה אפשר אחרת, אבל אם אפשר היום להגיע להסכמה שחלק מן הציבור הזה יוכל להינשא, אני מוכן ללכת להסכמה הזאת.
יגאל יאסינוב
¶
תודה רבה, זה ממש לא מפריע לי, אני יודע לצעוק קצת יותר חזק מאחרים. עכשיו אני רוצה להגיד כמה דברים ולהבחין בדבר אולי ראשוני. כל חוק שיביא הקלה בנושא, נברח ולא נתמוך בו.
יגאל יאסינוב
¶
קודם כל, אז ברור לי שאם חוק במתכונת הזה תעבור, אז כמעט ואין ספק שכל מתכון אחר, דבר שני, אני בכל זאת בגלל שזה לעשות איזה שהיא פריצת דרך, נתמוך. אבל אני רוצה להבין מה זה חסרי דת. לדוגמה, אני חסר דת או לא. כתוב בתעודת הזהות שלי יהודי, שלמדתי בישיבה הייתי גם כן די כשר. אני לא מחזיק בעמדה דתית כלשהי. אני עזבתי את זה, חזרתי בשאלה.
אני רוצה להבין מי הולך להחליט שהאנשים האלה חסרי דת. אם אנחנו ניתן לבן-אדם שהוא כבר התייאש והם לא יכולים להתחתן ואז הם באים לפקיד במשרד הפנים ואומרים, מעכשיו אנחנו חסרי דת, אנחנו דורשים את הזכות להינשא.
אנחנו מתחילים למצוא את עצמנו שבמשך שנה אחת או שנתיים, הקהילה היהודית חילונית במדינת ישראל פתאום הופכת למצומצמת והופכת לקהילה לא חסרת דת, אלא לחסרת יהדות בכלל. ויותר מזה, האנשים האלה ששייכים למשפחות, אין להם מקום בקהילה יהודית כלשהי.
היו"ר קולט אביטל
¶
תודה. אני מאוד מבקשת שכל מי שידבר, שינסה לתמצת כדי שנשמע כמה שיותר אנשים. אנחנו רוצים להגיע לאיזה שהם סיכומים היום. אני רוצה להעביר את רשות הדיבור לזוג שאינו יכול להינשא, ואני מבינה שהם צריכים לצאת, נשמע אותם.
יבגניה ברזיצקי
¶
בוקר טוב לכולם. אני רוצה להודות לפורום שדואג לנו. ואני רוצה לספר רק על בעיה שנתקלנו בה בישראל, יש לנו זכות לארץ זו זכות חוקית, ואנחנו עולים על-פי חוק.
יבגניה ברזיצקי
¶
מאוקראינה. נתקלנו עכשיו בבעיה שאנחנו לא יכולים להינשא בארץ, לכן אנחנו חייבים לצאת לחוץ-לארץ.
יבגניה ברזיצקי
¶
זה נורא עצוב שבארץ שנקראת מדינה דמוקרטית, אנחנו לא יכולים להתחתן. זה פשוט עצוב, כי בכל מדינה אחרת יש שתי אפשרויות שזה נישואין דתיים ונישואין אזרחיים. שגם וגם שתי האופציות האלה מקובלות על-פי המדינה. ובארץ פה בישראל אנחנו לא יכולים להתחתן למרות שיש לנו זכות לעלייה.
יורי גורוביץ
¶
המצב שלי פשוט מאוד. באזרביג'אן הייתי יהודי וזה עשה לי בעיות, זה לא סוד לאף אחד שלא אוהבים את היהודים בכל העולם. והיו לי שם בעיות כאילו הסתכלו עלי לא כמו בן-אדם. עליתי לפה, חשבתי שאני עולה לבית, כאילו למדינה שאני יכול להיות שם בסדר גמור. ומה קורה, עליתי לפה, נהייתי רוסי ולא נותנים לי להתחתן.
היו"ר קולט אביטל
¶
אבל אתה הגדרת את עצמך כיהודי. אני פשוט מנסה להבין, אם באזרביג'אן היית מוגדר כיהודי, עלית לארץ בתוקף חוק השבות, יכול מאוד להיות שהיית צריך לעשות אקט נוסף, שהוא אקט הגיור, כדי שתוכר כאן כיהודי.
יורי גורביץ
¶
דבר ראשון, אני לא מרגיש כדתי. ודבר שני, ידעתי שאני עולה למדינה דמוקרטית ולא למדינה דתית. אחרת לא הייתי בא לפה.
יבגניה ברזיצקי
¶
אני יהודיה כן, אימא יהודיה. יש לי כל הזכויות בארץ וגם לו יש את כל הזכויות בארץ, יש לנו את אותן הזכויות ואנחנו לא יכולים להתחתן. עכשיו אנחנו חייבים לצאת לחוץ-לארץ ואני לומדת באוניברסיטה, אני סטודנטית.
אני פשוט צריכה עכשיו להוציא כפול כסף בשביל להתחתן, כי בכל זאת לחברים ולמשפחה חייבים לעשות, לפחות רושם של חתונה, ואנחנו חייבים לצאת לחוץ-לארץ לשלם כפול. ומה שמצחיק שאנחנו משלמים למדינה אחרת, אנחנו לא משלמים למדינת ישראל.
זמירה שגב
¶
אני מרכזת את הפורום למען בחירה חופשית בנישואין. והזוג הצעיר שיושב כאן הגיע אלינו כמו הרבה מאוד זוגות שמגיעים אלינו. אני דיברתי על הנושא גם בישיבה הקודמת ואני רוצה לשוב ולהביע את ההתנגדות הנחרצת שלנו לפתרון חלקי שכזה, שלא יכלול חבר'ה צעירים, זוגות שרוצים להינשא כמו הזוג הזה.
זמירה שגב
¶
חבר-הכנסת פריצקי, אנחנו לא צריכים להרים ידיים. בעיני זה לא ייתכן שאחרי שוועדה שהוקמה מטעם הממשלה, ועדת בראל, ישבה וניסחה הצעת חוק ברית הזוגיות, והיא לא הצעה מושלמת. מדברים מסוימים בה הסתייגנו, אבל לפחות היא חלה על כלל האוכלוסייה.
מה שאנחנו רוצים כאן, זה לבוא לחבר'ה הצעירים האלה ולהגיד להם, אתם לא יכולים להתחתן, חפש לך בת-זוג כמוך שהיא נטולת סיווג דתי.
היו"ר קולט אביטל
¶
תודה רבה. חבר-הכנסת גפני בבקשה. אנחנו פשוט לא בתחרות והייתי רוצה שננסה להתקדם לאיזשהו פתרון.
משה גפני
¶
ודאי, רק אם אני יכול להביא את עמדתי, אני אעשה את זה ממש בקצרה.
אני לא מציע פתרונות, אני מציע הצעות שייקחו אותם להתקדם הלאה. אני לא מציע שום דבר, אני לא ממשלה ואני בקושי קואליציה. אני לא מציע כלום. אני ישבתי עם אנשים בממשלה, אנשים מרכזיים בממשלה כדי להתקדם עם העניין הזה. בינתיים זה לא מתקדם, אני לא מציע כלום.
אני רק רציתי לומר לאדון הנכבד, מר גורביץ נדמה לי. כשחוקקו את חוק השבות, אנחנו אמרנו אז: תדעו לכם, יבואו לכאן מיליון אנשים שאינם יהודים והבעיות יהיו קשות. אנחנו התקפנו על כך, אמרו, רגע, מה פתאום, מה אתם בכלל מתערבים בעניין הזה, למה שלא יעלו, אנשים רוצים לעלות. אמרנו זה מה שיקרה וזה מה שקורה ואנחנו מנסים להתמודד עם מה שקרה שאנחנו לא אשמים בזה.
מר גורביץ עלה לארץ, כשהוא יודע שהוא עולה למדינה דמוקרטית והוא ידע שהוא עולה למדינה יהודית, על הדברים הטובים ועל הפחות טובים שבכך. כל אחד לפי נקודת ראותו.
מדינת ישראל איננה ככל המדינות, עם כל הכבוד, זאת מדינה שהחוק המרכזי שבה ושמכוחו הוא עלה לארץ, הוא חוק השבות שקורא ליהודים בכל העולם לעלות לארץ.
משה גפני
¶
אני לא חושב שיש יהודי על-פי ההלכה ויהודי שאיננו על-פי ההלכה. אין מילה אחרת, יש יהודי ולא יהודי. מה אפשר לעשות, אין חוק בעולם שמגדיר אחרת יהודי.
משה גפני
¶
גברתי היושבת-ראש, גם החוק במדינת ישראל היום, לא שאני מסכים עם זה, החוק אומר שיהודי או מי שאמו יהודיה או שהוא התגייר. זה מה שהחוק אומר. זאת אומרת, אין מצב שונה מלבד מה שיש אולי בהמלצה של גב' שגב.
היו"ר קולט אביטל
¶
חבר-הכנסת גפני, בצד האנושי, לא בצד החוקי הקשה והנוקשה, מה אתה מציע לזוג כזה לעשות?
משה גפני
¶
אני אגיד לך, עם כל הכבוד, יש גם משהו שמישהו צריך לתרום למדינה, עם כל הכבוד. אחרי הדיון כאן של אתמול שלצערי אמרתי, לא השתתפתי בו. אנחנו רואים מה שקורה בכל העולם.
אנחנו רואים שבמקומות שאין את המסגרות מה שיש במדינת ישראל, 80 אחוז או כמעט 80 אחוז או למעלה מ80- אחוז, תלוי באיזה מדינה, יש התבוללות והם אובדים לעם היהודי. זאת אומרת, אנחנו הולכים בעצם להשמדה רוחנית של העם היהודי.
המציאות היא שאנחנו נמצאים במצב שהמדינה היחידה בעולם, אולי לא היחידה, אבל מהיחידות בעולם, ששומרת על המסגרת של העם היהודי, זאת מדינת ישראל. זאת המציאות, לא שאני אמרתי, שאצלכם כאן בוועדה אתמול.
עכשיו מגיע לפה מר גורביץ ושאלת אותו שאלה נכונה, הוא רוצה להתחתן עם בת זוגו וזה בסדר, באזרביג'אן הוא היה נקרא יהודי והוא בא לארץ והוא לא יהודי מכיוון שזה מה שהחוק קובע. יש איזה סדרי ממשל ויש איזה סדרי מדינה, ובכל אופן אנחנו נמצאים בחברה שיש לה גם, הרי לא אנחנו המצאנו את חוק השבות, לא הציבור הדתי עשה אותו.
היו"ר קולט אביטל
¶
הוא גם ענה לי. הוא ענה לי שהוא לא מרגיש שהוא רוצה לקיים חיי דת. או-קיי, גם אני לא ולי מותר להתחתן בארץ.
משה גפני
¶
הכלל שנמצא בחוק במדינת ישראל, שלכאן הוא עלה ולכאן הוא ידע שזה המצב. שאלת אותו בגלל הפן האנושי, "האם אתה רצית להתגייר". הוא אומר, לא ניסיתי אפילו. זאת אומרת, "אני לא ממש קשור לדת". אם הוא דתי או לא דתי, השאלה אם הוא רוצה להתגייר.
האם הוא פנה בכלל לאיזשהו מוסד רשמי במדינת ישראל ואומר: "אני" והוא נראה בחור אינטליגנטי וחברתו היא גם סטודנטית.
משה גפני
¶
תאמין לי, לא תבין. המציאות בסוף היא, שהוא אפילו לא פנה כדי להינשא לבת זוגו, לחברתו, הוא לא פנה לשום מוסד במדינת ישראל ואת שואלת אותי מה אני אעשה עם הפן האנושי.
בפן האנושי, הוא בא לכאן לחברה, שהיא מדינה יהודית מלבד היותה מדינה דמוקרטית, והיא מנסה לשמר את כל הדברים הקיימים באופן הכי דמוקרטי האפשרי. הוא לא עושה מאמץ של פסיק, הוא רק הולך לארגון הזה שמנסה לקעקע בו כל דבר של יהדות ולהגיד, הפן האנושי.
מכיוון שאני יודע את המצב, אני בתוך עמי אני יושב, אני לא מכיר את מדינות העולם, אני חי כאן רק בארץ, אני נולדתי בארץ, אני מכיר את המצב, אני רוצה לפתור אותו. אני לא רואה נכונות מימין לשמאל. זאת אומרת, לא מימין ומשמאל המדיני, אלא מימין לשמאל הדתי.
הצעתי בממשלה כמה הצעות, עדיין לא קיבלתי תשובה שלהתקדם לפתרון שהפתרון הזה יהיה שאלת המסגרת של מדינת ישראל כמדינה יהודית ועם שאלתה הלכה, ופתרון להרבה מאוד זוגות שיש אפשרות לפתור את הבעיה. בינתיים לא מצאתי פתרון לבעיה.
גבירתי יושבת ראש הוועדה, יותר חמור מזה מה שהסית אותי אחורנית זה מה ששמעתי כאן בוועדה. זאת אומרת, אני אתחיל להציע הצעות ונתחיל להגיע לאיזה שהן פתרונות, לפחות חלקיות, ויטיחו בי, "רק רגע זה לא פתרונות הומניים". אני לא מציע שום דבר.
תציעו אתם, תעבירו חוקים, אני נמצא בכנסת כבר הרבה שנים באופן יחסי. אני אומר לך שמפלגה שנמצאת בשלטון, כולל שינוי, עם כל הכבוד, ולשינוי היה שר משפטים ושר הפנים בממשלה שאנחנו לא היינו בה, לא היו בה דתיים בכלל.
שני השרים המרכזיים בנושא הזה של מר גורביץ, שני השרים המרכזיים האם יעמדו במליאת הכנסת, לא בשנות דור, לא בן-גוריון שהקים מדינה, לפני שנה וחצי במליאת הכנסת, שר הפנים שלך, שר המשפטים שלך. אני הייתי אופוזיציה מוחלטת, לא היה אף דתי אחד בממשלה. הצביעו נגד ואתם באים להטיף לנו מוסר.
היו"ר קולט אביטל
¶
או-קיי, תודה רבה.
חבר-הכנסת גפני, עברנו את המנה היומית בעניין שינוי. עכשיו בואו נתקדם. כל מה שאמרת, נכון, המן סלע, עכשיו בואו נתקדם. אני מבינה ואף אחד לא מטיף למוסר, אנחנו התכנסנו כדי לראות, ואני מצטערת, אני כן מסכימה עם חבר-הכנסת פריצקי גם אם נמצא פתרון לקבוצה של 70 אלף אנשים ועל כך דובר.
היו"ר קולט אביטל
¶
בסדר. גב' שגב, אני מבקשת, תנו לי לסיים משפט בצורה מסודרת. גם אם נמצא פתרון חלקי, ולכן אני כן באה לשאול אותך, אילו היתה הסכמה בממשלה לאותם הגורמים שאליהם פנית ושעדיין אין לך תשובה מהם. איזה סוג פתרון היה נראה בעיניך? ואני מדברת עכשיו בצורה מאוד היפותטית.
משה גפני
¶
גברתי יושבת ראש-הוועדה, ברגע שתהיה לי תשובה אני אמסור לך אותה, אני לא מתכוון להיכנס יותר לעניין הזה. נחכה לתשובה, אני מבטיח לך שאני אדבר שוב ואני אמסור לך, אני לא אמסור את זה בציבור.
יוסף פריצקי
¶
המפלגות הדתיות האורתודוכסיות, מוכנות להגיע להסדר אבל בכמה תנאים. התנאי הראשון הוא שישונה חוק השבות. זאת אומרת, איך הם אומרים.
יוסף פריצקי
¶
לא, אני מקבל תראי מה תפיסת העולם שלו, אני מבין שיש לנו בעיה, אני רוצה להחביא אותה. זאת אומרת, אם תבטיחו לנו שמכאן ואילך יעלו לארץ אך ורק יהודים לפי ההלכה, את אלה שהגיעו לפה, נוכל לפתור את הבעיה על-ידי כך שנתיר להם להינשא ביניהם.
או נתחיל לדבר על נושא הגיור ונראה מה שנעשה, אבל אנחנו לא מוכנים ליצור מצב שבו אתם תאפשרו לאנשים האלה להינשא, חוק השבות יישאר כפי שהוא ובעצם אנחנו נותנים לשיטתם, לגיטימציה ללא יהודים להמשיך ולעלות לארץ.
משה גפני
¶
לא, פריצקי, פשוט עובדתית אני לא התניתי את זה, אף על פי שמה שאתה אומר זה רעיון טוב, אבל אני לא התניתי את זה ומילה לא דיברתי על זה.
מיכאל נודלמן
¶
זו הפעם השניה שאנחנו מדברים על הנושא הזה. אבל מה אני אגיד, הרב גפני הוא עומד על שלו, על האידיאולוגיה שלו, על הדת שלו. זה בסדר, רק אני רוצה שאלה אחת.
מה קורה אם זוג כזה נוסע לקפריסין, מתחתן שם ובא לפה כשהם כמו כולם, יהודים או לא יהודים, הם זוג רשמי. איזה היגיון, למה אתם לא רוצים לעשות אותו המחייבים אנשים לנסוע לקפריסין והם מקבלים פה. אתם מקבלים את העובדה שהם זוג? זה השאלה שלי.
היו"ר קולט אביטל
¶
טוב, אנחנו חיים בפיקציה. חבר-הכנסת גפני, בעצם מה שאומר חבר-הכנסת נודלמן מאוד נכון. כי אנחנו במו ידינו, מוותרים על זכות ריבונית בזה שאנחנו לא משיאים אנשים, שולחים אותם למקום אחר.
היו"ר קולט אביטל
¶
זה דבר אחד. ודבר שני, אנחנו כן יוצרים פיקציה. כי האנשים האלה חוזרים והם כן מוכרים כזוג נשוי.
אביגדור לויתן
¶
אני רוצה לפנות אליך, מר גורביץ. שאלו אותך אם אתה רוצה להעביר תהליך גיור, אמרת, "לא, אני לא דתי". אומרים שאתה לא יכול להיות דתי כרגע מפני שעל-פי ההלכה אתה לא יהודי, אתה לא יכול לקיים מצוות ואסור לקיים מצוות.
אבל בכל אופן, יש לי הצעה. אני הרי מייצג את ממשלת ישראל ואפרים נתיב את הסוכנות היהודית, שני הגופים האלו, העם היהודי וממשלת ישראל הקימו אפשרות לכל מי שמעוניין ללמוד מה זה יהדות, אנחנו לא מכניסים אתכם היום לתוך תהליך שמחר אנחנו הופכים אתכם לדתיים. רוצים לתת לכם אפשרות להיכנס למסגרת לימודית, להכיר את היהדות. אני מציע אפשרות.
אביגדור לויתן
¶
אבל דבר אחד, היום נותנים במסגרת שלנו מקום ללימודי היהדות שהוקם שבהסכמה של כל הזרמים.
היו"ר קולט אביטל
¶
אני אוציא אתכם, אני מבקשת מכם, או שאפשר לנהל פה דיון או שאי אפשר. הבנו, שמענו אותך, ניסית לשכנע, הוא לא רוצה להתגייר, או-קיי, תודה רבה.
שאול פרבר
¶
אני מייצג את מכון עתים שמתעסקת של אנשים שנקראים הבירוקרטיה במדינת ישראל לא אוהבים לצאת ממנה. אני רוצה להציע פשוט לסדר היום שיש בעיה אחרת כאן. יושבים כאן לידי שני אנשים שהם יהודים מבחינה הלכתית וגם האישה של החבר גם כן יהודיה, התגרשו, עלה ארצה כיהודי.
רשום בתעודת זהות שהוא יהודי, מגיע לבית-דין רבני, מגיע לבעיה אחרת, ואני חושב שמדובר במינימום 50 אלף, במקרה שלו ושוב אני כאן מדבר משהו מאוד אינטימי. כשנולד, לא עשו לו את ברית המילה באותו מקום וכאן לפי אישור יהדות, אין לו ברית מילה. מישהו יהודי ביולוגי, וגם האימא שלו יהודיה, הוא לא יהודי?
שאול פרבר
¶
יהודי. בתעודת זהות כתוב "יהודי". ובבית הדין בתל-אביב אמרו שכדי להתחתן, צריך לעשות ברית מילה.
היו"ר קולט אביטל
¶
שמעת על דבר כזה. טוב, אנחנו בנושא הזה נטפל, הנה גם הרב גפני פה. אז יש פה בעיה ברבנות.
שאול פרבר
¶
יושב לידו זוג שהתחתן, אבל כשרצתה להעלות ארצה מברית המועצות לשעבר נאמר לה, המסמכים שלך דרך האבא יותר פשוטים, אז בואי נכניס אותך דרך האבא. הגיעה דרך האבא, עכשיו משרד הפנים לא מוכן להכיר ביהדותה.
היו"ר קולט אביטל
¶
אנחנו לא שואלים אותך מה הוא מספר. אנחנו מבקשים התייחסות שלך. מה שהוא סיפר כולנו שמענו, אתה לא צריך להתייחס ככה אליו.
ניר ברגר
¶
המקרה שלנו הסתבך בעוד מקרה, משום שהם הגיעו לארץ, הם בקושי ידעו עברית, ההורים שלה והם הלכו למשרד הפנים עם המסמכים המקוריים של הסבתא ושל הסבתא רבא שהיו יהודיות. שלחו את המסמכים לירושלים ושלחו את זה לתל-אביב, למשרד הפנים, למשרד החוץ. קרתה תקלה, המסמכים הלכו לאיבוד וההורים נשארו רק עם ההעתק. והיום העתק לא תופס.
היו"ר קולט אביטל
¶
חברים, אנחנו עכשיו לא נטפל בעניינים האלה בצורה פרטנית. אני כן אפנה למשרד הפנים, אני מניחה שאם יש מסמכים אפשר ללכת לנוטריון, להצהיר הצהרה איזה העתק של מקור שהלך לאיבוד. כל זה דבר שהוא אפשרי אם מטפלים בו בצורה מתאימה.
הדבר שאותי מעניין, אנחנו נקבל תשובות ממשרד הפנים לגבי המקרים האלה. נצטרך לפנות לרבנות כדי לבדוק מדוע, אם אתה אומר שזה לא כתוב שזאת הוכחה שאדם צריך להביא כשהוא נישא, כשהוא צריך להתחתן הוא גם צריך להוכיח נימול, אז אנחנו נפנה לרבנות ונברר את המקרה הזה. אלה דברים שלא צריכים להיות. יש לך משהו להוסיף.
שאול פרבר
¶
הדברים הם מאוד, כל מקרה יש לו את הניואנסים שלו. יש הבדל שמשנים כאן להערכתנו במכון עתים, 20 עד 25 אחוז שהם בעצם יהודים על-פי ההלכה אבל לא מטעם משרד הפנים או לא בתעודת זהות. זה פשוט אף אחד לא טרח ולא הסביר לאנשים האלו, וכיום איך אנחנו יכולים להוכיח שהם יהודים?
היו"ר קולט אביטל
¶
זה נושא שלא בגללו התכנסנו, אבל זה נושא שכן ניתן לפתור אותו, אני מעריכה.
עכשיו נציג הרבנות, בבקשה.
שמעון אולמן
¶
אני היועץ המשפטי של הרבנות היום. בקשר לבעיה הפרטנית שלו, אם מדובר פה בהליך שיפוטי שהוא פנה לבית-דין רבני וביקש אישור יהדות לנישואין, במידה והוא אינו שבע רצון מההחלטה הוא יכול לערער עליה לבית-הדין הרבני הגדול.
אם הוגשה בקשה ולא ניתנה ההחלטה תוך זמן סביר, היום יש נציבה לתלונות הציבור על שופטים, אפשר לפנות אליה, זה הליך שיפוטי. עכשיו אין מקום גם כן שהוועדה תפנה לבית-הדין הרבני, כפי שאני מניח, גברתי לא פונה לשופט לבית-משפט שלום או לבית-משפט מחוזי. הטיפול הוא טיפול פרטני, הוא זכאי לקבל החלטה.
היו"ר קולט אביטל
¶
כשהאנשים עלו לישראל, קרו כל מיני דברים, אנשים לא הצטיידו במסמכים הנכונים. אנשים שאפשר להוכיח שהם יהודים. יש קבוצה של אנשים שיש להם בעיה בגלל מסמכים אלה או אחרים, אנחנו יכולים לקחת במרוכז את הרשימות של האנשים האלה ולבקש שאתם תגיעו לכלל הכרעה עליהם, בבקשה.
שמעון אולמן
¶
אולי גברתי לא זוכרת, לפני כשנה היה פה מנהל בתי-הדין בוועדה המכובדת של גברתי וההצעה הזאת עלתה גם אז. מאז אנחנו מטפלים באותה רשימה. אז אולי עוד שנה נתכנס שוב ושוב תעלה ההצעה הזאת.
ניקולאי גרשון
¶
חבר-הכנסת גפני, אני רוצה לספר לך על המקרה שלי. אני יהודי במאה אחוז, אצל אשתי בעיה אחת, סבתא אחת לא יהודיה.
אלי זרחין
¶
אני מייצג את האגודה הישראלית למען ילדים עולים. אנחנו מנסים לייצג זכויות של הצעירים שלפעמים נפגעים בארץ. אני שואל את השאלה, נציגי הלמ"ס הציגו 275 אלף ללא סיווג דתי. אנחנו עובדים עם הצעירים שלפי אימא שלהם מבחינתם היא יהודיה.
יש להם תעודות. הם רשומים בתעודת זהות כיהודים. ד"ר רייס לא מכיר בהם. יש בן-אדם בישראל שהוא יושב ברבנות הראשית, קוראים לו ד"ר רייס, הוא היחיד, הוא לא דיין, הוא לא שופט, הוא היחיד שקובע על העולים אם הם יהודים או לא. יש לו עוד שני עוזרים , הוא לא מקבל העתק, גם נוטריוני לא מוכן לקבל.
אלי זרחין
¶
הוא קובע לפי המסמכים. עכשיו המסמכים האלה כתוב "יהודי" וד"ר רייס אומר "זה שם לא יהודי, אני לא מקבל את זה". או למשל ברוסיה קרו דברים, אנשים מביאים אישור נוטריוני, ואז הוא אומר, "רק מקור, אין לכם מקור, אתם לא יהודים".
אותה אוכלוסייה שרואה את עצמה כיהודים, אותה אוכלוסייה שלהן חשוב מאוד להיות יהודי. אנחנו מכירים משפחות שחלקן, חלק מהמשפחות נרצחו בשואה. הצעירים האלה רוצים להתחתן בישראל ברבנות, אנחנו רצינו שהם יתחתנו בחוץ-לארץ, הם לא מוכנים, הם רוצים להתחתן כאן דרך הרבנות.
אנחנו מבקשים מד"ר רייס תשובה, הוא לא מוכן. אין בשום מקום תשובה כתובה. ואנחנו מגיעים למצב לאן הוא יחליט. ואנחנו מגיעים למצב לאן להכניס, אני לא יודע כמה, אין לי מספרים, אותם אנשים צעירים שהם בעצמם יהודים, אימא שלהם מבחינתם ויש עדים, באים אנשים עדים שהם יהודים וד"ר רייס לא מוכן לשמוע אותם, הוא אומר "אני לא דיין".
באים אנשים שמבחינת היהדות, מבחינת ישראל, הם התחתנו בישראל, כאילו הם יהודים, הם מוכנים להעיד, הם מכירים משפחה, הם מכירים את סבתא, הם מוכנים להעיד, "לא, לגבי רוסים לא מעידים". לאן להכניס את האנשים האלה. אני רוצה שהחוק שהוצע כאן שיטפל גם באנשים האלה, יש להם סיווג דתי או לא.
היו"ר קולט אביטל
¶
אין להם סיווג דתי. אני מציעה שתתייחס, כי כרגע אנחנו מדברים לא רק על בעיה עקרונית, כרגע אנחנו מדברים על זה שלאנשים יש כוח. ולדעתי הם מנצלים אותו לרעה והם לא באים לקראת אנשים שאולי הם כן יהודים. מה עושים במקרים האלה?
משה גפני
¶
אני מבקש להתייחס. תראי, אני לא דובר לא של הרבנות ולא של בתי-הדין, אבל מכורח הנסיבות, עולים פה דברים שעולים בכל ועדות הכנסת, דיברנו על הדבר העקרוני. הדבר העקרוני הוא ויכוח, הוא דיון אמיתי.
כל הדברים האחרים הם דיונים שעלו בוועדות הכנסת, אגב, גם בוועדה שלך, על בירוקרטיה שקיימת במדינה שהיא דבר נורא ואיום. למשל הסיפורים שעלו כאן שהם פשוט דברים שנראים משונים, אבל הם קיימים בכל המשרדים ובכל הנושאים שמנצלים את הכוח. יושב פקיד ולא עושה את עבודתו או מתעצל.
הרי יש משרדים שעליהם יש גם דוחות של מבקר המדינה על התעצלות ועל דברים של בירוקרטיה שהאזרח סובל. ולא במקרה זה, במקרה הזה רק, זה מצטלם גם לעובדה האידיאולוגית אז אולי זה נוח להגיד את זה. כל הדברים האלה הם אינם רציניים.
אני מצטער להגיד לך על העניין הזה של בירור היהדות. היו מקרים רבים שהיו זיופים לא מעטים, מקרים רבים. ודובר על זה וזה נדון והיום נוהגים במשנה זהירות, מכיוון שהתברר שהגיעו למדינת ישראל גם גורמים פליליים, גם גורמים אנטישמיים וגם לצערי הרב גם גורם נאצי.
זאת אומרת, כבר היה דבר כזה של זיופים שנדונו כבר כמה פעמים ואנשים נזהרים בעניין. הזכרת את הנושא של השואה, ראינו את המקרים ההפוכים שבגלל זה אנחנו קרוב ל10- חברי כנסת הגשנו חוק, מה שאנחנו מתביישים בחוק הזה, אבל הגשנו אותו שבמדינת ישראל אסור להיות נאציים, מה שלא עלה בדעתנו עד היום לעשות. עשרה חברי-כנסת.
לגופו של עניין, גברתי היושבת-ראש, היה כל הזמן לפני הנושא של הגיור עבר למשרד ראש הממשלה. רגע משפט אחד לגבי המיסיון. אני התנגדתי למיסיונריות הזאת. גיור על-פי היהדות הוא גיור של מי שמבקש להתגייר, אנחנו לא מבקשים מאף אחד שיתגייר.
משה גפני
¶
זה הגיור. מה שקרה שכנסת ישראל הצביעה ואני הפכתי את זה לאמון, את ההצעה הזאת, להקים את מכון הגיור. מה שעושה האדון הנכבד, שאני מבקש ממנו.
משה גפני
¶
אני נגד זה. גברתי היושבת-ראש, רק למען האמת ההיסטורית, יש פה חברי-כנסת שלא היו באותה עת, רק למען האמת ההיסטורית, הכנסת דנה על העניין הזה. הביא את פרופסור נאמן, הוא הביא את זה למליאת הכנסת ואני הייתי כמעט מחברי-הכנסת היחידים שהייתי בכנסת.
זה היה אחר-הצהרים, היו פה למעלה מ80- חברי כנסת מהמפלגות הגדולות והבינוניות והחצי זה, ואני לא ידעתי מה לעשות. וראיתי שמפלגת העבודה הולכת להצביע עם הליכוד, הליכוד היה בשלטון, אז הפכתי את זה לאמון. אז מפלגת העבודה נמנעה.
אבל כולם היו בעד המיסיונריות הזאת וזה בסדר, אני מקבל את החלטת הכנסת.
היו"ר קולט אביטל
¶
תרשה לי לעשות קצת סדר. מי שרוצה ללכת להכיר את היהדות, אף אחד לא כובל אותו והולך ללמוד. אם הוא רוצה להתגייר בתום הלימודים, עניינו. הוא לא רוצה, גם כן עניינו. מה שאולי לא מקובל ופה אני כן מוכנה ללכת כברת דרך אתך, זה שבמשרד הקליטה החליטו לעשות מאמץ ולנסות ולשכנע עולים כן להתגייר. זה פה עניין של מדיניות, זה לא עניין של עם מכון.
משה גפני
¶
תאמיני לי, מהניסיון ההיסטורי של העם היהודי, טוב לא ייצא מזה. עכשיו אני רוצה להגיד רק לגופו של עניין. במקום להשקיע כסף בשטויות האלה.
משה גפני
¶
גברתי צודקת, מכיוון שהוא מתנהג לא בסדר, אבל לי זה לא איכפת. מה שאני אומר, במקום להתעסק בשטויות האלה להשקיע כסף, הלך משרד ראש הממשלה וקיצץ בנציגויות בקייב ובמוסקבה ובמקומות שישבו שמה נציגים שסייעו למדינת ישראל.
נציגים של משרד המשפטים, האם זה צריך להיות משרד ראש הממשלה, קיצצו בתקנים האלה ואז כאשר מגיעים לפה נושא של בירור יהדות, לגבי נישואין, לגבי גירושין, בכל אופן רוסיה היא מדינה גדולה וענקית עם הרבה מאוד בעיות ושמה השלטון ניסה לטשטש את הזהות הדתית כפי שנאמר פה בתחילת הישיבה.
ולכן הבירורים לטובת האנשים האלה צריכים להיות יותר אינטנסיביים. הלך משרד ראש הממשלה, קיצץ את התקנים האלה והיום הקושי כדי לברר איזשהו דבר שיש מסמך שהוא לא אותנטי אלא שהוא קופי, צריך מישהו שיברר את זה ואפשר לברר את זה, ביררו את זה בעבר. היום הקושי הוא יותר גדול בגלל קיצוצים בירוקרטיים בנציגויות של מדינת ישראל בכל הערים הגדולות ברוסיה.
במקום לעסוק בשטויות של פלורליזם וישבו ללמד יהדות ולהשפיע, שישקיעו את הכסף בדברים האמיתיים זה יפתור את הבעיות האמיתיות.
היו"ר קולט אביטל
¶
חבר-הכנסת גפני, אנחנו לא מתקדמים לשום מקום. מה שבשבילך שטויות, בשביל אנשים אחרים זה לא שטויות. כי יש אנשים שמאמינים שגם ביהדות יש מקום לפלורליזם וגם היהדות היא דת ובמשך השנים התקדמה עם הזמן. והשתנתה עם הזמן והתאימה את עצמה לזמנים.
אם אנחנו לא נעשה את זה ולא נעשה חשיבה בעניין הזה, נישאר מקובעים. אז בוא לא נקרא לזה שטויות.
יוסף פריצקי
¶
פעם שאלו רב ואמרו לו, מה זה אתה חוקר קבלה, קבלה זה שטויות. אמר, קבלה זה שטויות, אבל חקר השטויות זה מדע.
שמעון אולמן
¶
אני רוצה להתייחס לשני ההיבטים של הבעיה שעורר הדובר. קודם כל, מצב הפרטני. ד"ר רייס הוא אחד המומחים הבכירים ביותר לחקר יהדות ברית-המועצות. ד"ר רייס עצמו היה מסורב עלייה שנים רבות, הפרשיה שלו התפרסמה בעיתונות העולמית, הוא היה אצל נשיא ארצות-הברית דאז.
שמעון אולמן
¶
מיד אחרי שהוא יצא, עוד לפני שנפתחו שערי העלייה. קודם כל, האדם לא נמצא פה, אני מנסה קצת להגן על כבודו. עכשיו ד"ר רייס הוא מומחה, הוא לא דיין והוא לא פוסק. הוא נותן חוות-דעת. הוא נותן חוות-דעת על-פי הנתונים שיש בפניו.
הוא מראיין את הפונה, הוא מראיין את בני משפחתו, הוא בודק את המסמכים. כאשר עולה חשד בקשר לאותנטיות של המסמכים. סליחה, כאשר אין ספק הוא נותן חוות-דעת חד-משמעית. כאשר עולה חשד, לרוב הוא מפנה את המסמכים לבדיקת המעבדה לזיהוי פלילי של משטרת ישראל.
וההתרשמות שלי, אני לא אומר לכם מחקר סטטיסטי, אבל ההתרשמות שלי, כי הרבה פעמים זה מגיע אלי לאחר מכן, רוב המקרים שהוא מפנה לבדיקת המחלקה לזיהוי הפלילי, מתגלים המסמכים כמזויפים. יש לו טביעת עין שאין למרבית האנשים שקיימים בעולם בנושא.
שמעון אולמן
¶
אני מתאר לכם תהליך. עכשיו תסכימו אתי שכשמגיעה חוות-דעת שלילית של המחלקה לזיהוי פלילי שמדובר במסמך מזויף, אנחנו לא יכולים לבוא ולומר, אבל הוא רוצה שנקבע שהוא יהודי. אם הוא יהודי או לא יהודי, אם נולד לאימא יהודיה, זה הוא עניין עובדתי. זה לא עניין של רצון טוב.
שמעון אולמן
¶
כשהוא נותן חוות-דעת שלילית, פתוחה הדרך בפני המבקש להופיע בפני בית-הדין ולהביא הוכחות נוספות ולהביא עדים. כי צודק ד"ר רייס, הוא לא דיין ופתוחה את הדרך להביא את ההוכחות לבית-הדין ובית-הדין יפסוק בהתאם לחומר שבפניו.
ואם הפסיקה לא מוצאת חן, עדיין אפשר לערער לבית-הדין הרבני הגדול. זה ההליך המשפטי, השיפוטי, במדינת ישראל. זה במישור הפרטני הזה.
שמעון אולמן
¶
כל פנייה של בית-הדין אליו מקבלת תשובה בכתב. אתם יכולים להסתכל בתיק. בתיק אין פניות של משפחות אליו באופן יזום על-ידם. תמיד זו הפניה של בית-הדין, יש תיק בבית-הדין, הוא לא מקבל פניות מהציבור הרחב. והתשובה שלו תמיד בתיק.
עכשיו במישור העקרוני מעוררים בעיה באמת קשה.
שמעון אולמן
¶
תיקי בתי-הדין הם חסויים מפני הציבור הרחב, הם פתוחים לעיון של בעלי הדין. כל מסמך בתיק, חוץ מאשר מדובר בסכסוך משפחה בקשר לילדים, יש תסקירים חסויים של עובדים סוציאליים שמבקשים חיסיון עליו, להוציא דברים מעין אלה או דוחות רפואיים, התיקים פתוחים לעיון המבקש.
במישור העקרוני, גברתי, מעלים פה באמת בעיה רצינית. דיברו כאן שקשה להביא מסמכים, קשה להוכיח. ואני מסכים עם התיאור הזה ששעון החול הולך ואוזל. האנשים המבוגרים הולכים ונפטרים מהעולם.
שמעון אולמן
¶
אני רוצה להעלות פה הצעה שאולי הוועדה הזאת תיזום דחיפה של הקמת מכון לבירורי יהדות. הרי בירורי יהדות שמתבקשים אצלנו הם לצורך שבות, זה לא תמיד אותן בדיקות לצורך שבות ולצורך נישואין.
שמעון אולמן
¶
מכון לבירורי יהדות, שלושה ארבעה אנשים שהם מומחים לדבר. אבל זה לא מספיק. צריך לעשות את זה באופן יזום, שמישהו יש לו הוכחות על יהדותו, יבוא שעה אחת קודם ויירשם וייבדק והוא ייכנס למאגר הזה ונדע שכשבנו, בתו, ישרתו בצה"ל.
משה גפני
¶
רק דבר אחד, תראי, האנשים האלה כמו היועץ המשפטי של בתי-הדין, אנחנו שומעים כל אחד מביע עמדתו מה שהוא רוצה, אנחנו מחוקקים, אנחנו יכולים לשנות את החוקים. אבל כדאי לפעול על-פי החוק. החוק מתייחס ליהודי כיהודי ומן הדין היה שככה אנחנו ננהג כלפיו או כלפיהם. כלפי כל פקיד שעושה את עבודתו. רוצים לשנות את החוק, ויהודי זה הגדרה אחרת.
היו"ר קולט אביטל
¶
חבר-הכנסת גפני, אתה סותר את עצמך. כרגע, אני לא באה כרגע להגיד שאנשים לא צריכים לפעול לפי חוק. אבל אתה בעצמך אמרת שיש פה בירוקרטיה.
ניר ברגר
¶
אני מודה לכם על ההזדמנות שנתתם לי בתור האזרח הקטן והפשוט ברחוב להביע את מה שאני מרגיש. ואני פונה אליך, חבר-הכנסת גפני, בתור מי שבעיני מייצג את המגזר הדתי ושל הרבנות.
ניר ברגר
¶
בתור אזרח ישראלי שנולד בארץ, גדל בארץ שרת בארץ וחי בה והכל. אני מבקש בתור אזרח, תן לי את הזכות לבחור באיזה מסלול, איך אני רוצה להתחתן. אם אני רוצה להתחתן דרך הרבנות או אני רוצה להתחתן במסלול אחר. ואני מבקש שמדינת ישראל תכיר ותכבד את הרצונות ואת הבחירה שלי ותקבל את זה.
משה גפני
¶
אני רוצה לומר לך באופן פרטני, אם אתה באה אלי עם הבעיה הפרטנית שלך, אני מבטיח לך לטפל במסגרתי כחבר-כנסת עם הכלים שעומדים לרשותי. אם אתה מדבר על הדבר העקרוני. על הדבר העקרוני במדינת ישראל הולכים לבחירות. והציבור בוחר את נציגיו והכנסת דנה גם במסגרת ועדת העלייה והקליטה בין היתר, אבל בעיקר במליאת הכנסת ומקבלת חוקים.
כדי לשנות חוקים, צריך ללכת לבחירות. עכשיו אם אתה רוצה ללכת לבחירות, אז אני רוצה לדבר אתך פה בחוץ כמה דברים. על הבעיה הפרטנית שלך תביא לי, אני אטפל בה.
יגאל יאסינוב
¶
רק בקצרה לסיום.
אז מה שאני רוצה להגיד דבר אחד. בכל שנה אנחנו מחוקקים חוק שהוא נקרא "חוק מצב חירום", גם השנה חוקקנו אותו. חלק מהמשמעות של החוק היא ביטול סמכויות של משרדים אזרחיים, מה שנקרא "ועדת סמכויות, למשרד ראש הממשלה".
בדרך כלל החוק הזה גם כן מדבר על עניין של נישואין. ומשרד ראש הממשלה, הוציא חקיקה לגבי נישואין אזרחיים. אני רוצה להזכיר לגברתי, שבישיבה שלנו אתמול אני ביקשתי ממנו, אני גם רוצה להתחתן בנישואין אזרחיים.
היו"ר קולט אביטל
¶
חבר-הכנסת יאסינוב, אתה חייב להגיד את זה פה ולא להגיד לאף אחד, הוא בעצם לא רוצה להתחתן, זה תירוץ.
יבגניה ברזיצקי
¶
אני רציתי להגיד מבחינת חשיבה לרבנות, פשוט יש המון חילוניים ברץ שהם יהודים והם לא רוצים להתחתן בכל הקטע הזה של רבנות וגם כמונו נוסעים לחוץ-לארץ ומתחתנים שם בנישואין אזרחיים, חוזרים ומביאים את המסמכים האלה למשרד הפנים ומכירים את הנישואין האלה.
יוסף פריצקי
¶
גברתי היושבת-ראש, הדיון הזה היה דיון עצוב. למרות שצחקנו, הוא היה דיון עצוב. אני חושב משה גפני שאתם שכחתם משהו, ואני אגיד לך מה שכחתם. המשיח שהוא מזרעה של רות המואבייה שאמרה לנעמי, קודם אמרה לו "עמך עמי" ואחרי אמרה לו "אלוהייך, אלוהי". ויש פה אנשים שרוצים להצטרף לעם, יכול להיות גם שיצטרפו לאל, אבל קודם כל רוצים להצטרף לעם.
אתם אמורים לשמור על הגחלת היהודית, אני לא יודע למה אתם דוחים אותו כך. תראי, גברתי, יש מצב ברור, אני אגיש הצעת חוק שמאפשרת לאנשים האלה להינשא ונראה איך היא תעמוד בכנסת. הרי אי אפשר, דרך אגב, להינשא לכל מי שחשקה נפשה, נראה איך היא תעבור.
היא כן תעבור בקריאה טרומית, או לא תעבור בקריאה טרומית, אני אגיש אותה. אני אגיש אותה אפילו לקראת סוף המושב. אבל לא יכול להיות מצב שמדינת ישראל תאמר לאזרחים שלה, לא תינשאו רק בנישואין דתיים, שזה כשלעצמו לדעתי לא בסדר, אבל נניח לזה. לא תבואו בטריטוריה שלנו בקהל הנישאים בכלל, לא תוכלו להינשא. זזה השירות הבסיסי, הראשוני.
היו"ר קולט אביטל
¶
אנחנו מחויבים להגיש לכנסת, להניח על השולחן הכנסת מסקנות וקשה מאוד להגיע לידי מסקנות שהן על דעת כולם כאן. אבל אני רוצה בכל זאת להגיד כמה דברים כי אנחנו שמענו את ניר ושמענו את יבגניה ושמענו את ניקולאי. ושמענו מקרים שונים אחד מהשני.
כל אחד מאתנו רוצה שזאת תהיה מדינה יהודית ולשמור על הצביון היהודי. אבל לא רשאים, כמחוקקים או כאזרחי מדינת ישראל למנוע מהאנשים זכויות יסוד. וזכות היסוד היא להתחתן. אז זכות היסוד היא כפי שאנחנו דורשים מאנשים לשרת בצבא, כשאנחנו דורשים מהם לשלם מסים, אנחנו חייבים לספק להם את הפתרונות.
אנחנו חייבים, ואני לא אומרת איזה פתרונות, אבל אני חושבת שלכל אחד מהקבוצה הזאת אנחנו מחויבים כמחוקקים, כאזרחים, אנחנו מחויבים למצוא את הפתרונות. עכשיו אני רוצה ללכת מהפרט לכלל, אני מבקשת הפעם הזכיר לי הרב גפני, הזכיר לי היועץ המשפטי של בתי-הדין.
אני מבקשת ממר שאול פרבר, אני מבקשת ממך רשימה של אותם המקרים שאתה אומר שהם בעייתיים כמוהם, שאתם פונים ואין לכם תשובה. אני מבטיחה שאני לוקחת את כל הקבוצה הזאת ואני הולכת ופונה כדי לראות מה כל מקרה ומקרה כדי שתקבלו את התשובות. זה פרטני, זה אני מתחייבת, הוועדה מתחייבת.
כיוון שנתבקשתם ולא עשיתם את זה, אני מבקשת תוך שבוע לקבל מכם את הרשימה והיה לא קיבלנו את הרשימה, האחריות היא שלכם, לא שלנו. אנחנו רוצים לסייע. או-קיי, זה דבר אחד.
דבר שני, אלי זרחין, תנסה גם אתה לעשות רשימה של כל אותם המקרים, אנחנו נצטרך לפנות היום למשרד ראש הממשלה. אני לא יודעת אם אפשר להקים מכון לבירור יהדות, אני גם לא בטוחה שזה רעיון כל-כך טוב. אבל אני כן חושבת שבמשרד ראש הממשלה צריך להקים צוות אם יש כל כך הרבה, אם זה עשרות או עם זה מאות.
שמעון אולמן
¶
זה לא יכול להיות משרד ראש הממשלה, זה חייב להיות במסגרת בתי-הדין הרבניים מאחר והוא שהוא מופקד.
היו"ר קולט אביטל
¶
בסדר, יכול להיות. אנחנו נבדוק במשרד ראש הממשלה אם יש מאות מקרים כאלה ואם אתם לא מגיעים להכרעות ואם הכל תקוע באיזשהו מקום ואנשים לא מקבלים תשובות, אז אנחנו צריכים לדעת מה קרה עם כל אותם מאות המקרים.
היו"ר קולט אביטל
¶
אם אין, אז אין. אבל אם יש, נעשה את הדבר הזה. יש כל מיני קבוצות של אנשים, יש אנשים שאולי כן אפשר לפתור את בעיותיהם בנקל. ואני חושבת שאלה שני מקרים, כפי שאני שומעת אותם עכשיו, שהם צריכים לבוא לידי פתרון ומהר מאוד.
אני מקווה שאני יכולה לפנות לחבר-הכנסת גפני שיעזור לנו לפתרון המקרים האלה.
משה גפני
¶
סליחה גברתי יושבת-ראש, את עברת על העניין הזה של בירור היהדות, רק שאת לא ייחסת לזה חשיבות לפי דעתי, לא ירדת לעומק העניין. לפי דעתי מסתובבים פה מאות אולי אלפים של אנשים שהם יהודים לכל דבר ועניין ולא יודעים את זה.
היו"ר קולט אביטל
¶
נכון. אני לא מקלה ראש, אבל אני רוצה ללמוד, אני לא מוכנה ללכת בשם הוועדה להמליץ על הקמת מכון לבירור יהדות בלי שאני בודקת את הנושא. אני לא שוללת. הוועדה שלי תדון בזה, אנחנו נבדוק את ה"בעד" וה"נגד", ואז נחליט אם זה מה שאנחנו רוצים להמליץ.
היו"ר קולט אביטל
¶
אנחנו נקבל את כל הנתונים ואנחנו נבדוק את העניין הזה. אני לא מוכנה לקבל החלטה לא בדוקה, בלי ללמוד את הנושא. יכול להיות שצריך לקום צוות, יכול להיות שבמקום מכון שטוחן וטוחן, צריך להיות כתובת עד הוק ולגמור את הסיפור הזה. אבל אני לא רוצה להתחייב בשם הוועדה כרגע בנושא הספציפי הזה.
ואנחנו בהחלט נדון בו. אבל אלה חלק מהמקרים ולדעתי זה מיעוט המקרים. כי הרוב של המקרים זה אנשים שאינם מגדירים אותם כיהודים ואנחנו חוזרים למשבצת. עכשיו אנחנו כוועדה הדבר היחידי שאני יכולה לעשות, אני יכולה להגיד שני דברים על דעת כולנו, כי ההחלטה של כולנו צריכה להיות החלטה אחידה.
ואני לא יכולה לדבר רק בשם עצמי. יש פה חילוקי דעות לגבי החוק שמציע חבר-הכנסת פריצקי. אנחנו נבדוק, כל אחד יחליט בשם עצמו אם הוא רוצה לתמוך בחוק הזה או לא.
כוועדה, אני לא יכולה לקבל החלטה על זה. אבל אנחנו כן על דעת כולנו יכולים להגיד שאנחנו רואים בחומרה רבה את המצב הזה ש-250 אלף או 265 אלף איש שהם כל אחד כמו יבגניה וכמו ניר, אינם יכולים להתחתן בארץ וכולנו נמשיך לעשות מידי יום מאמצים עד שנמצא את הפתרון. כי פשוט לשלוח אותם לחוץ-לארץ זה לא מתקבל על דעתנו. גם הם אזרחי מדינת ישראל, אז מדינת ישראל חייבת למצוא להם פתרון. אנחנו נמשיך לעבוד על הפתרון הזה.