תקציב תרבות תורנית יהודית ומכונים תורניים
5
ועדת כספים
7/6/2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס'
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי כ"ט אייר התשס"ה (7 ביוני 2005), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 07/06/2005
צו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין (תיקון מס' 20), התשס"ה-2005 (בצק שלא מוכן לאכילה), תקציב תרבות תורנית יהודית ומכונים תורניים
פרוטוקול
סדר היום
תקציב תרבות תורנית יהודית ומכונים תורניים
מוזמנים
¶
עו"ד אמנון דה-הרטוך - משרד המשפטים
חזי שיינלזון - יועץ למשרד החינוך והתרבות
יהודה הלוי - סגן המחלקה לתרבות תורנית, משרד החינוך
אורי שוסטרמן - משרד האוצר
תמי וייצמן - משרד החינוך
יוסף בוקסבוים
משה גפני
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים בנושא תקציב תרבות יהודית תורנית ומכונים תורניים, אני חייב לומר שלישיבה הזו לא הוזמן איש מלבד המכונים התורניים.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אני בכל אופן לא הזמנתי. לצערי אנחנו מגיעים לאמצע יוני כשבכל שנה אותו סיפור, לא מגיעים הכספים לתרבות ואני רוצה לבדוק למה מתעכב ועד מתי. ביקשתי לבדוק גם מה התקציב של המכונים התורניים. נתחיל עם משרד החינוך, מה מצב התקציב, כמה הסכום בתקציב, כמה שוחרר ואם לא שוחרר מתי אתם מתכוננים לשחרר? ולמה צריך לעבור את זה כל שנה?
יהודה הלוי
¶
התקציב לא שונה משנה שעברה בבסיס, אני לא מדבר על קיצוצים שהאוצר הוריד, את זה אתה ידוע יותר טוב ממני. אבל, ביחס לחלוקת הכספים אי אפשר לחלק כל עוד אין קריטריונים נכון לעכשיו. אי אפשר לתת מקדמות ולא להגיש בקשות אז ממילא אין חלוקה.
יהודה הלוי
¶
זה שאין קריטריונים השנה זה לא בגלל שהמחלקה לא מחלקת כסף ועושה משהו אחר, אין גם בקשות. למה אין קריטריונים אני מוכן להסביר.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
יש כסף שהיה לפני שנה, הכסף נמצא,אין קריטריונים וזה גם לא פורסם. איך אתה מתכוון שכל זה יעבוד כאשר אין קריטריונים ולא משחררים כסף. אנחנו באמצע יוני, אני מצפה שלפחות במרץ יבוא משרד החינוך ויגיד שהוא רואה שהתקציב מתעכב, בואו נשחרר 20%.
משולם נהרי
¶
הצעה לסדר, נמצא נציג של משרד החינוך, איפה כל היועצים המשפטיים וכל אלה שמלווים את הנושא?
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אורי שוסטרמן הוזמן וביקשתי לבדוק איפה הוא נמצא, משרד החינוך נמצא אם יש בעיה משפטית יש לנו את אמנון דה-הרטוך.
משולם נהרי
¶
כל אלה שקשורים לתקנה, לפרסום, אלה שתנו הוראה לא לפרסם, החשב הכללי של המשרד הוציא את הפרסום, למה הם לא באו לפה, אלה שנתנו את ההוראה שלא לפרסם.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אני מבטיח לך שאם בתום הדיון לא נצא מהפלונטר, מחר, יום רביעי נעשה עוד דיון ונבקש את כולם לבוא. אם מחר בבוקר זה לא יסתדר אז ביום חמישי נעשה עוד דיון ואם זה לא יסתדר אז נעשה ביום ראשון עוד ישיבה.
אבשלום וילן
¶
גם לפני שנה היה הדיון הזה, לפי ההערות כאן יש התעללות זדונית. אולי נעשה דיון מסודר כדי שנבין מה הבעיה, מה התחומים? מה הבעיה עם הקריטריונים?
יהודה הלוי
¶
פניתי בערב פסח לאמנון דה-הרטוך, הוצאתי אותו בין תנור לכיריים ושאלתי אותו האם ניתן לשחרר מקדמה כלשהי לפני החג, שימצא את הנתיב המשפטי לכך, למרות שידעתי את תשובתו אבל חשבתי שמא אפשר למצוא נתיב משפטי.
יהודה הלוי
¶
עברנו שבעה מדורים, שילמנו בשנת 2002 מקדמות לעמותות הגדולות כשלא היו קריטריונים, כדי שלא יקרסו, באישור החשב הכללי ובאישור חשב המשרד, ואני עבדך חתמתי על הוראות התשלום ובסוף הועמדתי לחקירה בנציבות שירות המדינה ועד היום התיק פתוח.
אמנון דה הרטוך
¶
אני מבקש לתת את הרקע למה התרחש. בשנת 2004 התנהל בבית המשפט העליון משפט בעתירה של עמותת פנים יחד עם עוד כמה עמותות פלורליסטיות אשר תקפו את הקריטריונים שנהגו באותה עת בטענה של אפליה לרעה. לצערנו בית המשפט עיכב את מתן פסק הדין ובפועל הוא ניתן בנובמבר 2004. ביקשנו מבית המשפט העליון למהר במתן פסק הדין כדי שנוכל להיערך לשנת 2005 אבל הוא אחר לבוא.
צריך להדגיש בקשר להערתו של חבר הכנסת נהרי, בעניין הזה שבין המבחן לתרבות יהודית למבחן לשיעורי תורה קיימת זיקה במובן זה שכמות הכסף שניתנת לשיעור תלויה בכמות הכסף שניתנת להרצאה ולכן כאשר מבחן אחד עוצר גם המבחן השני עוצר.
בסופו של דבר ניתן פסק הדין ונקבע שהמדינה חייבת לתקן את הקריטריונים של תרבות יהודית בנקודה מסוימת. אני רוצה להדגיש שמדובר בנקודה לא מאד משמעותית מבחינה כמותית, מיד הכנו את הצעת התיקונים וביקשנו ממשרד החינוך שנפעל לפרסום המבחנים.
אמנון דה-הרטוך
¶
פסק הדין ניתן ב- 14 בדצמבר 2004, הדרישה לתיקון שבית המשפט חייב אותנו הייתה לתקן תוך פרק זמן מוגבל, תוך 60 יום לתקן את הקריטריונים באופן שניתן יהיה לקבל תמיכה גם עבור פעילויות שעל פי המבחן התקף לא ניתן היה, כל מיני פעולות של בית מדרש קהילתי וכו'. תיקנו את הדבר הזה וביקשנו ממשרד החינוך שיפרסם לציבור.
אמנון דה-הרטוך
¶
אני רוצה להדגיש שלאמיתו של דבר ניתן היה לבצע את התיקונים האלה תוך שבועיים, תוך 60 יום היה המקסימום. משרד החינוך התעכב מאד, מסיבות שלא ידועות לי, בגיבוש התיקונים המוצעים.
אמנון דה-הרטוך
¶
עובדה שאנחנו כותבים מכתבי תזכורת למשרד החינוך, נא לפעול לפי פסק הדין ולהביא לנו את הצעת התיקונים לקריטריונים כדי שהם יתפרסמו לציבור, והמשרד לא מביא את ההצעה. אז אנחנו כותבים תזכורת ועוד תזכורת ואין עם מי לדבר.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
התאריך הסתיים באמצע פברואר ואתה פנית במשך הזמן הזה למשרד החינוך ומשרד החינוך לא עשה כלום. מה אתה עושה להשכלה הגבוהה, איך אתה מצפה שישלמו משכורת ויעשו דברים. אני כרגע העורך דין שלך, הדבר הבסיסי הראשון שאתה עושה הוא מתן מקדמה, משאירים כסף, מה שלצערי התרבות היהודית רגילה בה, משאירים כסף בצד באם יצטרכו לבצע שינויים, בינתיים משחררים אחוז מסוים מהכסף גם מ- 60% מקדמה לא יהיה אסון, הכסף ישנו.
אמנון דה-הרטוך
¶
הנוהל הכללי של שר האוצר אינו מאפשר מתן מקדמות אלא אם כן הגופים מבקשים בקשה לתמיכה. הם יכולים להגיש בקשה לתמיכה ברגע שיש מבחנים.
אמנון דה-הרטוך
¶
חבר הכנסת נהרי צודק אבל אני רוצה להבהיר שגופים יכולים להגיש בקשה לפי מבחן תמיכה תקף מפני שהבקשה היא על פי התוכן של המבחן.
אמנון דה-הרטוך
¶
משרד החינוך לא הזדרז, מסיבות שלא ידועות לי, ועמותת פנים הגישה בקשה לביזיון בית המשפט מפני שהקריטריונים לא פורסמו לציבור.
אבשלום וילן
¶
כמו אלול למשל, שלשיטתכם אתם צריכים להיות מרוצים שהרבה יהודים חילוניים לומדים יהדות ואלול זו עמותה שעובדת בריכוזי אוכלוסיה חילונית ומלמדת יהדות.
משולם נהרי
¶
באותו פסק דין של בית המשפט הוא מבקר קשות את משרד החינוך על כל הנושא של הקריטריונים ואומר שהחלה רטרואקטיבית של קריטריונים על פעילות שכבר הייתה קיימת למצער היא בלתי סבירה.
אבשלום וילן
¶
כי אני שומע על בזיון בית המשפט העליון שחודשיים לא קבעו את הקריטריונים, ועד היום לא קבעו, ואי אפשר לתת את המקדמות.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אבל אותו בית משפט עליון אמר שאי אפשר לעשות קריטריונים אחורה, זאת אומרת שאם אתה קובע עכשיו קריטריונים ממילא אתה לא יכול לעשות את זה אחורה, אז תשלם עכשיו מה שהיה אחורה.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אני אומר דברים כשאני לא יודע איפה אני קולע ולמי אני עוזר כאן, זה מה שהשכל שלי אומר, אני רוצה כסף, לא יכול להיות שאנחנו נמצאים באמצע יוני ועדין לא התחילו לשחרר כסף.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
גם אני שומר על כספי מדינה בדיוק כמו האחרים. אני לא רוצה לשמוע את יפי הנפש שאומרים שאני לא דואג לכספי המדינה.
אמנון דה-הרטוך
¶
מקדמות לגופים שמקבלים תמיכה לפי סעיף 3א' לחוק יסודות התקציב חייבות לעבור פרוצדורה מסוימת. במקרה אחד שהתגלה שהכסף עבר לא לפי אותה פרוצדורה, הועמדו לדין משמעתי הפקידים שפעלו, כולל החשב הכללי במשרד האוצר שהועמד לדין משמעתי.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
השאלה שלי הייתה האם יש גוף שאושרה לו מקדמה, השאלה לא הייתה אם יש גוף שקיבל את זה שלא כחוק.
אמנון דה-הרטוך
¶
המקרה שתואר על ידי מר יהודה הלוי שניתן אישור, האישור שניתן היה בלתי חוקי ולכן הועמדו לדין משמעתי. אני לא מכיר מקרה אחד שהוגשה אלינו בקשה לאשר העברת מקדמות לגופים נתמכים שלא לפי הפרוצדורה, שהוגשה בקשה כזו בכלל.
אמנון דה-הרטוך
¶
מעולם לא אישרנו העברת מקדמות לגופים שצריכים לקבל את התמיכה לפי סעיף 3א' לחוק יסוד התקציב שלא על פי הפרוצדורה. מעולם לא אישרנו העברת מקדמה.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אתה מסייג את המילה "שלא לפי הפרוצדורה" שאני לא יודע מה בתוכה, אני אומר שיש גופים נתמכים שמקבלים אישור כמקדמה.
אבשלום וילן
¶
אני מבין שאתם לא רוצים לגעת בתפוח אדמה חם, למה אתם לא מסבירים, אולי נציג השרה יסביר לי.
חזי שיינלזון
¶
אני אסביר לך, כבר כמה שנים יש ויכוחים לגבי הקריטריונים, בשורה התחתונה, אחרי השנה האחרונה, ולא משנה איפה זה תקוע וכמה, בשנה הזו ניסיתי לעשות מהפכה, לקחתי את כל הגופים הנתמכים פלוס הגופים שהגישו בקשות ולא קבלו, כינסנו את כולם בבניין הזה ויצאנו לדרך בזה שהם מחליטים מכל הבעיות שיש להם מסביב, גם אחרי שיש קריטריונים והוועדה מתמשכת זה נמשך קבוע עד החודש ה- 12 ובלילה מנסים לשחרר את הכסף. או שכשהוועדה מאשרת את הקריטריונים מתחילות בדיקות שנהיות סבוכות יותר, עם שאלות שאני אומר לך אובייקטיבית שאם היועץ המשפטי לממשלה היה היושב בישיבה הזו היה שואל מה קשור הדיווח הזה ומה זה העסק שלך.
חזי שיינלזון
¶
לא. בשנים האחרונות זה תמיד הגיע לרגע האחרון, ניסיתי לעשות קונצנזוס בקריטריונים, הבאתי לזה, הגענו לקריטריונים מוסכמים.
חזי שיינלזון
¶
כולל הגוף הזה שהגיש את העתירה. אף אחד כרגע לא מפריע, זה נשאר אצל ידידי אמנון דה-הרטוך שחלוק על דברים מסוימים וחושב שצריך לבדוק את זה ככה וככה ולהוכיח ככה וככה ורוצה פתאום דברים שלא עלו. למשל, אם הגשת אלף שיעורים אז עד היום היה או מדגם בבדיקה או חלק מזה כשהיום הוא רוצה לרדת לשיעור שיעור זה דבר שרק זה לבד ייקח שנה לבדוק בזמן שלאף אחד אין תקציב לפקח על זה בצורה כזו, אף אחד לא מסוגל לעמוד בזה.
חזי שיינלזון
¶
הגופים עצמם מממנים לעצמם את רואה החשבון, אבל זה כך בכל מקום. מה שקשור לכל גופי התרבות, כולל הפלורליסטים, נקודת המוצא של משרד המשפטים, והם אומרים את זה בכל ישיבה, היא שהם גנבים, עכשיו צריכים להוכיח שהם לא גנבים. כשאדם בעמדה כזו זה יכול להימשך הרבה שנים וזה לא רלוונטי.
הגענו לחודש השישי כיוון שהקריטריונים החדשים, אותם קריטריונים שכולם הסכימו עליהם נמצאים במשרד המשפטים, בשורה תחתונה הקריטריונים המוצעים נמצאים כחודשיים וחצי, לא אמנון?
משה גפני
¶
היה בג"ץ בדצמבר והייתה החלטה שתוך 60 יום צריך להכין קריטריונים עד נכון להיום ביוני 2005 משרד המשפטים עדין לא קיבל הצעת קריטריונים ממשרד החינוך.
אבשלום וילן
¶
אמר משרד המשפטים שיש פה בעיה של בזיון בית המשפט שבמשך 60 יום לא העבירו את הקריטריונים.
משה גפני
¶
אם אכן משרד החינוך העביר טיוטא של קריטריונים לפני חודשיים למשרד המשפטים, האם אפשר לדעת מה הבעיה עם זה.
חזי שיינלזון
¶
הועלו טענות שאי אפשר רטרואקטיבית, חכם אחר הגיש בג"ץ אחר לגבי קריטריונים רטרואקטיבית, פה יש עובדה וצריך להחליט לכאן או לכאן, מה שניתן לשנות, כן, מה שלא ניתן מחר בבוקר אני מפרסם את הקריטריונים.
אבשלום וילן
¶
אני חושב שיש לכם נקודה חזקה כי אתם אנשים שעובדים בסמכות וברשות ואתם נתקעים על הקריטריונים ולא עובדים בצורה תקינה. יש לכם פה טענה צודקת.
אבשלום וילן
¶
ויו"ר הוועדה לא חסם את זה, הוא יכול היה להגיד שהוא לא נותן להעביר 700 מיליון ₪ בדרך לא ישרה ולא חוקית.
משה גפני
¶
מה שבייגה נתן למפלגת העבודה זה כסף קטן תבדוק מה היה תקציב המכונים התורניים כשהוא היה שר האוצר.
יוסף בוקסבוים
¶
זה הולך ופוחת משנה לשנה, וכשזה היה במשרד הדתות היו למעלה ממאה מכונים תורניים, ארבעים פשטו את הרגל ונסגרו והיום יש כשישים. אין פה נושא של קריטריונים יש ועדה מקצועית יוצאת מהכלל שיושב בראשה מיכה ינון ראש אגף התרבות ובוועדה החיצונית היו שלושה פרופסורים שהתמצאו היטב בנושא, בדקו, והם מחלקים אחר כך לפי הניקוד.
דבר ראשון זועק לשמים, האם יש עוד סקטור במשרד החינוך והרבות או בכל משרד אחר שירד בסכומים כאלה? אני אציג את המכון שלי, מכון ירושלים, עובדים אצלנו 150 איש ואף פעם הסיוע הממשלתי לא תפס יותר מ- 25%. התקציב האישי שלי קרוב לשני מיליון דולר, הוצאנו לאור למעלה מ- 750 ספרים.
אנחנו רואים כל מיני מפעלי תרבות שפורחים ומקבלים יותר, אם היו גוזרים עלינו את הקיצוץ הרגיל של כל הממשלה, זה מקובל עלינו, אבל למה להוריד אותנו מ- 22 מיליון ל- 7.5 מיליון ואנחנו נמצאים בערב הראשון ביוני, קבלנו מקדמה בסביבות 200,000 ₪ בערך 20% משנה שעברה, אבל בפועל הוועדה לא התחילה את פעולתה.
יוסף בוקסבוים
¶
אני אתן דוגמא מזעזעת, הנציגים של המכון לא נמצאים פה, אבל אני חושב שכל אחד מהנוכחים מכיר את האנציקלופדיה התלמודית, מפעל יוקרתי וגדול שהוקם לפני קום המדינה, שם כמעט כשנה לא שילמו משכורות, המפעל בהתמוטטות ואין שום סיבה בעולם לזה. אם רוצים לעשות ביקורת אז בבקשה.
אורי שוסטרמן
¶
לעניין הסכום, כמו שצוין קודם, אני מבין שהוא יגדל, לא בצורה משמעותית, בגלל הוספת של מפלגת העבודה, זה בשיעור יחסי כמו כל מוסדות התרבות וזה יגיע לכ- 9 מיליון.
חזי שיינלזון
¶
זה גם לא שישים, נשארו רק הגדולים באמת, כל אלה שפסלו בשנה שעברה על מערכות, הם חפשו גודל מערכת, גודל הוצאה, כמה אנשים עובדים ולקחו רק דברים גדולים.
אורי שוסטרמן
¶
בשנתיים האחרונות שאני מכיר את הנושא ההפחתות, הם היו בדיוק כמו ההפחתות הרוחביות במשרדי הממשלה, אפשר להסתכל על המספרים. אבל אם רוצים להשוות, לא שזה מסייע לכם אבל אם רוצים להשוות לתקנות תמיכות אחרות של משרד החינוך, אז יש עוד תקנות שנפגעו ברמה דומה.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
המכונים התורנים הוא בין הנושאים החשובים לנו מבחינה תרבותית, קודם כל צריך להגיד תודה שמפלגת העבודה הוסיפה כסף ואנחנו ננסה למצוא עוד פתרונות, אבל אני רוצה שגם האוצר - - -
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אני אבקש שגם אורי שוסטרמן יצטרף למגבית ויתרום משהו מהאוצר. אתה מתחייב להביא כסף מהאוצר ואני מתחייב לך גם להביא כסף מהאוצר. אני אבקש לדבר עם יעל אנדורן על הנושא.