הצעת חוק הליכי חקירה והעדה והתאמה לאנשים עם מוגבלות שכלית או נפשית, התשס"ה-2005
5
ועדת החוקה, חוק ומשפט
6.6.2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 495
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, כ"ח באייר התשס"ה (6 ביוני 2005), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 06/06/2005
חוק הליכי חקירה והעדה (התאמה לאנשים עם מוגבלות שכלית או נפשית), התשס"ו-2005
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הליכי חקירה והעדה (התאמה לאנשים עם מוגבלות שכלית או נפשית), התשס"ה-2005
נכחו
¶
חברי הוועדה: מיכאל איתן-היו"ר
יולי אדלשטיין
נעמי בלומנטל
זהבה גלאון
אליעזר (צ'יטה) כהן
יצחק לוי
מוזמנים
¶
דפנה ביינוולד,עו"ד פרקליטות, משרד המשפטים
יפעת רווה,עו"ד משרד המשפטים
ד"ר דבורה הורוביץ ס' מנהל שרות מבחן לנוער, משרד הרווחה
חיה דסקל מנהלת המחלקה לוועדות ערר וסיוע לבודדים
משרד הרווחה
לאה מאיר משרד הרווחה
סנ"צ נורית זיו רמ"ד אלימות במשפחה, המשרד לביטחון פנים
נצ"מ אלינוער מזוז הלשכה המשפטית - משטרת ישראל
קרן גלאון-לחנו, עו"ד לשכה משפטית, המשרד לביטחון פנים
משה בר-סימנטוב רפרנט רווחה - אגף תקציבים, משרד האוצר
שרונה עבר-הדני,עו"ד משרד הבריאות
הילה מנור, עו"ד משרד הבריאות
יהוית קרפ
קארין מרידור,עו"ד סניגוריה ציבורית
נטע דגן,עו"ד ארגון בזכות
נילי ברקאי אקי"ם
אטקה קליינמן אקי"ם
אפרת רוזן
¶
אנחנו נמצאים בסעיף 20 להצעת החוק. בדיון הקודם דנו בסעיף 20 להצעת החוק שמדבר על שימוש באימרה של אדם עם מוגבלות שכלית או נפשית. הסעיף להצעת החוק כולל שני מסלולים עיקריים. המסלול הראשון מאפשר שימוש באימרה של עד עם מוגבלות שנגבתה לפני העדות בבית משפט. זה תמיד מאפשר שימוש בעדות שלו במקביל לעדות בבית משפט. המסלול השני שנדון בוועדה היה מסלול שבית המשפט פוטר את העד ממתן העדות, כפוף לתנאים מסוימים שמפורטים בסעיף. הצעת החוק דורשת סיוע על- מנת להרשיע את הנאשם על סמך עדות כזאת. התנהל דיון מאוד ארוך בסעיף הזה. המגמה של הוועדה ככלל הייתה להסתייג מסעיף קטן (ב) שמדבר על לתת פטור מעדות בלי לתת חקירה נגדית של הנאשם לאדם. הרב לוי ביקש להביא נוסח מצומצם יותר, כדי לראות אם יש אפשרות בכל זאת לפטור אדם ממתן עדות.
מה שאנחנו מניחים על שולחן הוועדה אלה שני נוסחים. הנוסח הראשון הוא דף של ארגון "בזכות", והנוסח השני זה הנוסח שהצענו מטעם הייעוץ המשפטי של הוועדה. אנחנו חשבנו שבתנאים המקדמיים כשמדובר על אימרה של אדם שנגבתה צריך לדבר על הקלטה חזותית. זה דבר שמקובל על כל הגורמים. אנחנו חושבים שצריכה להתקבל חוות דעת שאומרת, שהאדם הוא אדם עם מוגבלות שכלית או נפשית. תנאי נוסף הוא שהחוק המיוחד או החוקר המשטרתי מעיד על דוכן העדים. מדובר על תנאים מקדמיים שאני מניחה שכולם מסכימים עליהם.
לגבי המסלול הראשון, שזה המסלול שהעד מעיד בבית משפט, סברנו שראוי לאפשר שימוש בקלטת החקירה של האדם אם האדם עצמו מעיד בבית משפט ולצדדים ניתנה הזדמנות לחקור אותו. ברגע שלצד ניתנה הזדמנות לחקור את העד, אנחנו חושבים שזה מספיק בשביל לאפשר שימוש בקלטת חקירה של אותו אדם, כי באמת מדובר בעדים שאנחנו חושבים שראוי להתרשם מהעדות שלהם בבית משפט ומהעדות שנגבתה במשטרה. זה סעיף (ב)(1). סעיף (ב)(2), שזה הסעיף שנמצא יותר במחלוקת, זה הסעיף של מתן פטור מעדות. אנחנו חשבנו שהרציונאל העיקרי שבגינו אנחנו חושבים שראוי לאפשר לבית משפט לפטור אדם מעדות זה הרציונאל של להגן על האדם. באותם מקרים שיש חשש שהאדם ייפגע ממתן העדות אנחנו חושבים שראוי לפטור אותו מהעדות ולהתבסס על קלטת החקירה. חשבנו שבאותם מקרים שיש חוות דעת שהעדות עלולה לפגוע בעד ומדובר על אמצעי שיעורי, כלומר שבית משפט שוכנע שאי אפשר להשתמש באמצעי העדה חלופיים או שאי אפשר לדחות את מתן העדות בזמן סביר ושעדיין מתן הפטור לא יגרום עיוות דין לנאשם, צריך לאפשר את השימוש בקלטת החקירה ולפטור את האדם מעדות, בכפוף לשימוש בסיוע בשביל להרשיע את הנאשם. אנחנו חשבנו שזאת דרך יותר נכונה לצמצם את תחולת הסעיף, כי חשבנו שלא ראוי להבחין בין אנשים עם מוגבלות נפשית לשכלית, אלא ראוי להגן על הערך שראוי להגן וזה ההגנה על העד עצמו, בכפוף לביטחונות מסוימים שזה לא לגרום עיוות דין לנאשם.
נטע דגן
¶
אנחנו מסכימים למה שאומרת עו"ד רוזן. אנחנו מסכימים שזה יהיה רק אמצעי שיעורי, אבל אנחנו מבקשים להוסיף עוד סיטואציה. עו"ד רוזן מדברת על סיטואציה של פגיעה בעד. אני חושבת שיש סיטואציה נוספת שהאדם לא יכול להעיד בגלל מוגבלותו. אדם עם מוגבלות נפשית מסר הודעה קוהרנטית וברורה מיד אחרי שהאירוע קרה. לפעמים זה יכול להיות זמן קצר אחרי האירוע כשמצבו הנפשי מאוד מתדרדר והוא לא יכול לעלות ולהעיד. חזרו ואמרו לנו פרקליטים שהמצב היה אחר אם הם יכלו להשתמש בקלטת שתועדה מיד אחרי האירוע. מחכים איזה שהוא זמן. התיק נסגר אם מצבו הנפשי של העד מאוד מתדרדר. אנחנו מבקשים להוסיף שגם במקרים שהעד לא יכול להעיד אפשר יהיה להשתמש בקלטת החקירה, עם כל ההגנות שהייעוץ המשפטי מדבר עליהן.
אליעזר (צ'יטה) כהן
¶
גם במקרה של מוגבלות שכלית וגם במקרה של מוגבלות נפשית הוא נמצא בעמדה נחותה, כשהמצב המאיים מאיים עליו ומכניע את המצב עוד יותר. אני חושב שצריך להתחשב במצב המיוחד הזה. צריך לקבל את ההמלצה של הטיפול המיוחד, כלומר ללכת לקראת הטיפול המיוחד באנשים החלשים.
דפנה ביינוולד
¶
העדפה של הפרקליט היא להביא את העד עצמו. הוא יודע שבית המשפט רוצה לראות את העד. דבורה שיושבת כאן יודעת עד כמה היא שינתה את הפוליטיקה של חקירת ילדים על ידי כך שהיא הביאה ילדים ככל הניתן לבית המשפט, כי שופטים לא אוהבים להרשיע על קלטות או על סמך אחר שמעיד. העדפה הראשונה שלנו היא להביא את העד לבית המשפט. השופט רוצה שהעד יבוא ושבמידת האפשר הוא ייחקר חקירה נגדית. זאת הסיטואציה הנורמאלית.
דפנה בינוולד
¶
בוודאי. למה באנו עם הסעיף הזה? הסעיף הזה הוא סעיף חריג. אותם אנשים פגועי נפש או מוגבלים מבחינה שכלית הם טרף קל לכל מיני אנשים. אני ראיתי את זה בבית לוינשטיין. יש מקרי אינוס. המוגבלים הם טרף קל למקרי אונס. הם נותנים עדות קוהרנטית שמוקלטת, אבל אחרי כמה זמן הם לא מסוגלים לתקשר, הם לא מסוגלים להעיד. כשישבנו בוועדת מצא אמרתי שהסעיף הזה צריך להתקבל כסעיף שיעורי כשאין ברירה אחרת, כי הברירה הבאה היא לסגור את התיק. היו לנו תיקים רבים שסגרו אותם כי אמרו שאי אפשר להעיד את העד המפגר, את חולה הנפש וכו'. אמרנו שיהיה סיוע. מה זה סיוע? צריך להוכיח במשהו נוסף שמשלב גם את הנאשם. לא סיוע לעדות שלהם, אלא משהו שיראה לנו שאותו נאשם שעליו העד מדבר הוא שעשה את זה. זה האיזון. בית משפט מקפיד מאוד בנושאים האלה של סיוע. זה לא דבר מה נוסף. תראו כמה הסעיף הזה מגביל אותנו. הוא אומר לנו רק במקרים הקשים ביותר להביא קלטת. בסוף, אחרי שעולה הקלטת, אנחנו אומרים שצריך עדות סיוע שקושרת את הנאשם הזה , לא רק שהעד הזה קושר. גם אחרי כל אלה בית משפט צריך שהעדות תהיה יוצאת מן הכלל כדי להרשיע על סמך זה. הרבה יותר קשה כשבתי משפט צריכים להרשיע על סמך עדות של חוקר ילדים בקלטת מאשר להרשיע על סמך ילד שבא להעיד בבית המשפט. אנחנו נמנע לעשות שימוש בזה. נעשה בזה שימוש רק אם לא תהיה לנו ברירה. אנחנו נביא את הקלטת רק כשאין ברירה.
אפרת רוזן
¶
ההבדל הוא בין שתי גישות. גישה אחת אומרת שנפטור אדם מעדות, בכפוף לביטחונות מסוימים לגבי הנאשם.
אפרת רוזן
¶
את החלק שמתייחס לפגיעה בעד אנחנו מקבלים, בכפוף לזה שהיינו רוצים להוסיף שלא ייגרם עיוות דין לנאשם.
אפרת רוזן
¶
האי מסוגלות שלו כל כך קשה שאי אפשר להשתמש בכל האמצעים החלופיים שהחוק מעניק, אי אפשר לדחות בזמן. אנחנו מפחדים מהמהימנות של העדות של עדים האלה לא בגלל שהם לא מהימנים, אלא בגלל שאנחנו רוצים ביטחונות נוספים. אחד הביטחונות הוא חקירה נגדית.
נטע דגן
¶
אם הוא לא מהימן מא' עד ת' אז אין תיק, אין כלום. מדברים על כך שמייד אחרי האירוע הוא כן היה מהימן.
דפנה ביינוולד
¶
תבינו מה זה עדות מוקדמת. כאשר מבקשים עדות מוקדמת מבית משפט זה אף פעם לא יהיה מיד כשגבו את העדות בטייפ, זה יהיה כאשר בית המשפט צריך להיעתר לזה. העדות הראשונה היא של הילד. גם במקרים של העדות הכי מוקדמת מדובר בחודש, חודשיים, וזה כאשר בית המשפט נעתר.
יצחק לוי
¶
אולי אפשר סיוע נוסף לנאשם. אנחנו אומרים שהחוקר ייחקר, שצריכה להיות חוות דעת של מומחה ושצריך סיוע. האם יש עוד דברים שיכולים לסייע לאיזון שאת מחפשת?
אפרת רוזן
¶
האיזון שאנחנו חושבים שצריך שיהיה זה האמצעי השיעורי. אנחנו חושבים שהמצב היחידי שאפשר לוותר בו על חקירה נגדית זה רק המצב שבו נגן על העד.
יצחק לוי
¶
בגישה הזאת את חושפת אוכלוסייה לא קטנה לכל מיני פשעים ללא יכולת להגן על עצמה. מה שאנחנו עושים כרגע זה להפוך את העניין. מכיוון שאנחנו רוצים להגן על הנאשם, אנחנו נגיע לתוצאה שתהיה אוכלוסייה מופקרת לגמרי. כל אדם שנדע מראש שאין לו מסוגלות להעיד יהיה בעצם טרף קל. האם יש איזה אמצעי נוסף כדי להגביר את ההרגשה שאנחנו מגינים על הנאשם כמו שצריך?
אפרת רוזן
¶
אנחנו רוצים שתהיה אפשרות להשתמש בקלטת החקירה. אנחנו חושבים שמדובר על אוכלוסייה שצריך לתת לה יותר מאשר לאוכלוסיות אחרות בבית משפט. הסתכלנו על האפשרות להשתמש בקלטות בלי להעיד את האדם. הרציונאל שעומד מאחורי כך שאפשר לא להעיד את הילד הוא בעצם כדי למנוע נזק נפשי לילד.
יצחק לוי
¶
יש לנו אוכלוסייה שאנחנו יודעים שאנחנו לא יכולים להביא אותה להעדה. הבעיה היא לא למנוע נזק ממנה, אלא להוכיח את הפשע.
לאה מאיר
¶
אני רואה הרבה מקרים בהם בא שוטר והאדם יכול להגיד את הדברים בצורה ברורה. להביא אותו אחר כך יכול לקחת שבועיים, חודשיים, שלושה. יכול להיות שהזזנו אותו מהבית למקום אחר כדי להגן עליו, יכול להיות ששינינו לו את הסיטואציה. הוא לא ידבר יותר.
יצחק לוי
¶
אם השופט לא ישתכנע מהמומחה לאחר חקירה נגדית של נציג הנאשם שהוא לא יכול לבוא, אז הוא יבוא.
אפרת רוזן
¶
כשאנחנו נותנים חריג לאפשרות להשתמש בחקירה נגדית אנחנו רוצים שיהיו בטחונות מספיקים. אנחנו לא רואים את הביטחונות המספיקים בהצעה הזאת.
יצחק לוי
¶
לא בגלל זה תבטלי את העניין. אנחנו לא יכולים לבוא ולהגיד שעכשיו הגנו על העד ולגבי המקרים האחרים אנחנו פטורים.. אנחנו צריכים למצוא פתרון. האם יש עוד דברים שאת חושבת שאפשר לחזק את ההגנה של הנאשם מול העובדה היוצאת דופן שהעד לא בא להעיד?
אפרת רוזן
¶
חשבנו על זה הרבה ,כי המטרה לא הייתה להפקיר אוכלוסייה מסוימת. לא ראינו בסיוע דרישה לתוספת ראיתית מספיקה. אנחנו כן חשבנו שהצורה שניסחנו את המסלול הראשון היא צורה מספיק רחבה שיכולה לענות על חלק מהמקרים. המסלול הראשון זה ברגע שאדם מעיד במשפט וניתנה לצדדים הזדמנות לחקרו. השימוש במונח "ניתנה לצדדים הזדמנות לחוקרו" זה שימוש מותר בפסיקה. ברגע שהעד עולה לדוכן העדים ושותק, וניתנה לצדדים הזדמנות לחקור אותו, יהיה אפשר להשתמש בקלטת החקירה.
לאה מאיר
¶
יש הרבה מקרים שהחבר'ה האלה באים ומעידים אחרי הכנה. המגמה שלנו היא לעשות את זה גם בשבילם. הוא בא ואומר את האמת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הכלל הבסיסי הוא שצריכים להביא עדים לדוכן העדים. מתי אנחנו יורדים מהכלל הזה? כאשר אנחנו אומרים שיש חשד שזה עלול לסכן את בריאותו של הנפגע. אם הוא לא יכול לבוא, אז לא קרה שום דבר. אם רואים שהוא לא יכול, אז הוא הולך הביתה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתם עושים פה דבר מאוד לא בסדר בכך שאתם פוסלים את שיקול דעתו של שופט לעמוד מול הטענות האלו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש תהליך, יש עד, לא מזיק לאף אחד שיבואו וישמעו אותו. אם הוא לא יכול, אז הוא לא יכול.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מגן על זכותו של נאשם לחקור עד איך שהוא רוצה ואיך שהוא יכול. אני לא מוכן לקבל את זה שאם זה לא מזיק לעד אתם תמנעו את זה. המניעה הזאת זה פגיעה בזכויות יסוד של אדם. בא בן אדם שמאשימים אותו. אתם לא נותנים לו לעשות את מה שהוא השתכנע שחשוב להגנתו. כרגע האינטרס שלנו לתת לו כל דבר, גם אם זה לא עוזר לו. תגנו עליו. הוא עומד בדין, הוא ישלם מחיר, הוא הצד החלש. הוא כרגע צריך להציל את עצמו. תנו לו. אני לא רוצה על חשבון אחרים. זה זכות בסיסית. למה אתם כל כך ממהרים לפגוע בה? אם אתם אומרים לי שזה פוגע במישהו אני יכול לאזן ולהגן על העד, אבל כשאומרים לי שזה לא מזיק לעד כלום, אז מה זה מפריע לכם? גם לנאשם יש זכויות. גם הוא באותו רגע במצוקה. בואו נתחשב בו. אנחנו לא חיות. אנחנו רואים אותו. הבן אדם במצוקה, הוא חושב שזה יציל אותו, הוא לא בדיוק סומך על המומחה הזה, הוא רוצה שהעו"ד יחקור. מה זה מפריע לכם? אני לא אומר שהשופט יגיד שמאחר והוא בא אז הוא לא ישמע את הקלטת. אני מרשה לכם, עם המומחים שלהם, להגיד לשופט: אל תתרשם מזה שכרגע הוא אידיוט, בקלטת הוא הגיב אחרת. השופט הוא זה שיחליט.
שרונה עבר-הדני
¶
הסעיף הזה הוא אחד האמצעים החיוניים ביותר - אם לא החיוניים ביותר - בכל הנוגע לחקירה.
שרונה עבר-הדני
¶
חיוני יותר מאשר חוקר מיוחד. זה בגלל המאפיין הייחודי של מחלות הנפש שהן דינאמיות מטבען. אדם עם פיגור שכלי הוא אדם שיישאר מפגר. השינויים אצלו לא משמעותיים, אלא אם כן היה משבר ספציפי. המצב שלו הוא נתון. אצל חולי הנפש המצב דינאמי ומשתנה. יש עליות וירידות שלא תמיד אפשר לבחון בציר הזמן ולומר שאם נדחה בשבוע המצב ישתפר. בוודאי שאם דחייה תפתור את הבעיה, אז מעדיפים שהבן אדם עצמו יגיע. הסיטואציה שחוקרים אותו בנקודת זמן שאפשר לחקור אותו היא רלוונטית. אם כשמגיע המשפט האדם נמצא בהתפרקות פסיכוטית או במצב קטטוני, אז אפשר פיזית להביא אותו לבית משפט אבל אנחנו לא תורמים בזה שום דבר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
תרמנו לנאשם בכך שאנחנו מכבדים את זכותו. אם הוא לא ירצה הוא לא יביא אותו. במה אני תורם שאני אומר לנאשם שאני פוסל את זכותו?
שרונה עבר-הדני
¶
במה תרמנו שהבאנו אדם קפוא לבית משפט? איפה כבודו בעניין הזה? הוא יבוא ויזיל ריר מול השופט. אני לא בטוחה אם זה יזיק לו כי הוא לא יודע מה קורה סביבו, הוא נמצא בתוך בועה. נניח הוא נמצא במצב פסיכוטי סוער. אם ניתן לו הרבה תרופות אנחנו נוכל להביא אותו לרמה כזאת שנוכל להביא אותו לבית משפט. לפחות במקרה הזה נוכל לטעון שעצם ההבאה מזיקה לו. למה לא להתמודד עם הסיטואציה שקיימת ולהתייחס אליה? אם יהיה אפשר לדחות את הדיון זה יכול להיות טוב, אבל עד מתי בית המשפט יאשר דחיות? במקרים שהחשוד והנאשם נמצאים במעצר הוא לא ייתן לדחות לאורך זמן. דווקא לגבי חולי הנפש אנחנו סבורים ששתי האלטרנטיבות הן חיוניות. ברוב המקרים נוכל לעשות קווצ' מסויים על ידי כך שיהיה מומחה שיגיד שזה יפגע בעד אם יביאו אותו. אני לא רוצה שייעשו קווצ'ים, אני רוצה שיהיו כנים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אז על תעשו. אל תאיימי עלי בזה שתעשי קווצ'ים ולא תפעלי על פי החוק. זה איום סרק מבחינתי, כי כל אחד יכול לעבור על החוק. זאת לא סיבה שהמחוקק ישנה את דעתו. אני רוצה להגן על זכויות הנאשם. אני רוצה שהמסר שייצא מפה הוא שלא שכחנו שיש נאשמים שצריכים להתמודד מול מערכת, מול ממסד. כולם יכולים להיות שותפים לממסד הזה, כולל החוקר שימונה.
שרונה עבר-הדני
¶
אפשר לומר שכל עוד המשפט לא הסתיים וחל שינוי במצבו של אותו עד תהיה חובה של התובע להודיע על זה ולאפשר להביא אותו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מה זה שייך? זה לא שייך לעניין העקרוני. העניין העקרוני הוא מבחן נוסף על מבחן הפגיעה. מה זה אומר שהשתנה מצבו? שהוא קיבל איי-קיו 140?
היו"ר מיכאל איתן
¶
לגבי חולה נפש הפרשנות שלי ברורה. חולה נפש שנמצא במצב התקפי או במצב של מחלה יכול לא לבוא.
נטע דגן
¶
זה לא יזיק. אני יכולה לספר על מקרה שקראו וזה לא הזיק לאיש. האישה ישבה חצי דקה ואחר כך קמה ויצאה. הפסיכיאטר אמר שהעיקר שהיא לא תקפה אותו. למה להביא אישה כזאת לדוכן העדים? נקודת המוצא היא שהאדם צריך לעלות ולהעיד. אנחנו חייבים לפתוח פתח לבית המשפט לכל אותם מקרים נדירים שאולי אנחנו לא מצליחים לתאר כרגע. אם לא נפתח את הפתח הזה, אז לא יהיה הכלי הזה. זה לא עלבון למתלונן. זאת קבוצה שלימה שחוזרים ותוקפים אותה. יש לנו שורה של מקרים של בעלי מזנון בבתי חולים פסיכיאטריים שהולכים ותוקפים אנשים עם מוגבלות נפשית. זאת הקבוצה שהכי קל לתקוף אותה. בואו ניתן את הכלי הזה לבית המשפט. בואו לא נסגור את האופציה הזאת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אנחנו לא סוגרים. אני מוכן להגיד שזה לא ייפגע בבריאותו ובכבודו. זה יענה לכל המקרים שאתם רוצים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בכבודו, לא בנפשו. נניח לרגע אחד שבן אדם נמצא במצב קטטוני. ייקחו אותו באמבולנס לבית משפט. אומרים שעל זה נוותר.
יצחק לוי
¶
ברגע שהסכמת לכבוד האדם אתה הסכמת לסעיף. אתה עברת את הקו מהגנה על העד לעניין של כבוד האדם. אנחנו מדברים על כבודו של אדם. כל הסעיף פה הוא כבודו של אדם. אנחנו מדברים על יום שבו הוא נמצא במצב שהוא מתבזה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אנחנו נוותר עליו אם הוא נפגע או שכבודו נפגע כתוצאה מזה שצריך להביא אותו, אבל אם אין פגיעה כזאת הוא יצטרך לבוא.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם יבוא המומחה ויגיד שהוא ברמה מסוימת של התקפת דיפרסיה, אז אני אגיד: הוא יבוא הנה, אני אשאל אותו שאלות ואשחרר אותו אם אני לא אוכל. אם הוא יגיד לי: לא, הוא במצב שהוא יורק, אז אני אגיד שזאת תהיה פגיעה להביא במצב כזה לבית משפט כי זה פוגע בכבודו.
יצחק לוי
¶
ההבדל הוא ברוק? למה כשמדובר באדם שמדבר שטויות זה לא עניין של כבודו וכאשר מדובר באדם יורק העניין הוא כבודו?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני בעד ההבדלים האלה, משום שאני עדיין נשאר בתחום שבו אני מוכיח שצד אחד נפגע. אני לא מקל ראש בזכות להגנה. אני שומר עליה מכל משמר. אני מוכן לצמצם ולכרסם בה כשמישהו אחר נפגע. אם לא הוכח שמישהו אחר נפגע, אני לא מוכן לכרסם בה.
יהודית קרפ
¶
הייתי יכולה לעקוב בעיתון אחרי גורל החוק הזה, אבל הרגשתי שיותר מידי חשוב לי מה ייעשה בחוק הזה כי הוא אחד החוקים החשובים ביותר שמדינת ישראל חוקקה. זה אחד החוקים החשובים ביותר שחבל מאוד אם ייכנסו לתוכו סעיפים שממש חותרים תחת הרוח שלו. מה זאת הרוח שלו? יצאו מתוך הנחה שיש קבוצת אוכלוסייה שהמציאות מראה שהיא האוכלוסייה הנפגעת ביותר, משום שאפשר לפגוע בה בגלל מצבה ובגלל שמערכת אכיפת החוק לא יכולה להתמודד איתה. הנפגע העיקרי הוא לא רק הקורבן, שיכולים להמשיך לפגוע בו, אלא הציבור. נסגרים תיקים באופן סידרתי על ידי זה שאנשים לא יכולים להעיד, לא יכולים להיחקר. החוק הזה יצא מנקודת הראות של ראיית הצרכים המיוחדים. הוא נכתב לפי נקודות הפגיעה העיקריות באפשרות של הקורבנות להעיד ולהיחקר, כשהמגמה היא דווקא לעשות כל האפשר כדי לאפשר להם להעיד.
הסעיף שאנחנו מדברים בו נכתב כל כולו לא מזווית ראייה של האפשרות של פגיעה בנפגע, אלא מהניסיון שלנו שמראה שיש מקרים שבהם נמסרת עדות כשאחר כך יש רגרסיה והנפגע לא יכול לתת את העדות. נכון שאנחנו עוסקים בנושא רגיש של זכויות הנאשם. אני מוכרחה לומר שבעניין הזה יש משולש של הנאשם, יש משולש של הנפגע ויש משולש של הציבור ואיך שהוא יכול להיות מוגן מפני אלימות או מפני העובדה שקבוצת אוכלוסייה נמצאת בסכנת פגיעה.
זה נכון שזה מתפקידה של ועדת החוקה להגן על זכויות הנאשם ולקבוע את האיזונים הראויים, רק אני מביעה את פליאתי על כך שהחוק הזה הגיע לוועדה אחרי שוועדת השופט מצא ישבה ודנה ארוכות בנושא של האיזונים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אומנם השופט מצא הוא בעל מוניטין וידע, אבל אנחנו לא חייבים לקבל את חוות דעת הוועדה.
יהודית קרפ
¶
זה לא מה שאמרתי. אמרתי שהנושא של הפגיעה בזכויות הנאשם עכב העדר חקירה נגדית נידון בוועדה ונמצאו איזונים. האיזונים האלה לא מחייבים את ועדת החוקה, אבל הסוגייה של ויתור על החקירה הנגדית תוך מציאת איזונים נכונים נמצאת. כל מקרה לפי הצרכים המיוחדים שלו. אנחנו לא יכולים ללמוד מילדים ששם יש אפשרות שהם יקבלו ראיה בלי חקירה נגדית, משום ששם השיקולים אחרים והפגיעה בילד יותר דומיננטית. אנחנו גם לא יכולים ללמוד מהעובדה שאפשר לקבל עדות בלי חקירה במקרה שאדם הלך לעולמו. עכשיו אנחנו דנים בצרכים המיוחדים שמאפיינים את האוכלוסייה הזאת. מה שאנחנו צריכים לשקול זה האם את חומר הראיה שיש לנו, שהוא בצורה של קלטת, אנחנו צריכים לגנוז.
יהודית קרפ
¶
אנחנו מתוקף המציאות חייבים להתמודד לא רק עם מקרים שאנחנו יכולים לומר שיש פגיעה בבריאותו או בנפשו, אלא גם במקרים של אי מסוגלות, שאלה המקרים המאפיינים את המקרים הקיצוניים.
יהודית קרפ
¶
יש מקרים של אי מסוגלות. השאלה היא אם במקרים האלה אנחנו אומרים לבית המשפט לא לעשות שימוש בקלטת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא אמרנו את זה. אני מדבר על מצב שבו יש עד שאין בכך שהוא בא לבית המשפט משהו שעלול לפגוע בגופו או בכבודו. אנחנו נמצאים במצב שיש לנו עד שאין שום מניע שיבוא להעיד. אלא מה? החוקר סבור שגם אם הוא יבוא לשם והוא לא ייפגע זה יהיה סתם בזבוז זמן, כי אי אפשר יהיה להוציא ממנו שום דבר. השופט יוכל להחליט אם לקבל את הקלטת. מתנהל משפט כרגיל. אני לא אומר שהשופט לא ישתמש בקלטת, רק אמרתי לתת לנאשם את הזכות לחקור גם את העד אם זה לא פוגע בו.
יהודית קרפ
¶
בואו נצא מתוך נקודת הראות של הקלטת. מתי אפשר לקבל קלטת? ההנחה שלנו היא שבית משפט הוא שמחליט אם עד יכול לבוא או לא יכול לבוא. בית משפט הוא זה שמחליט. אנחנו קודם כל צריכים לעבור את התהליך בו בית המשפט פוטר את העד. אם בית המשפט מגיע למסקנה שהוא פוטר את העד..
היו"ר מיכאל איתן
¶
בכל מקרה הקלטת נשארת. אפשר לעשות שימוש בעניין של הקלטת. הוויכוח הוא לא על עניין הקלטת, אלא בשל אלה טעמים יכול השופט, שמפעיל את שיקול דעתו, להגיד שהוא מאפשר פטור מהבאת העד. הבאת העד היא לא בהכרח תחליף לקלטת או פוסלת את הקלטת.
יהודית קרפ
¶
אם אנחנו מצמצמים את שיקול דעת בית המשפט בהחלטה הראשונית שלו אם להביא את העד או לא להביא את העד, אנחנו חורצים את גורל הקלטת.
יהודית קרפ
¶
בית המשפט צריך להחליט אם הוא פוטר את העד. אם בית המשפט מחליט שהוא פוטר את העד, אז יש שימוש בקלטת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא קושר את זה בזה. תשתחררי מעניין הקלטת. יש מצב שיש עד. יש קלטת ששוכבת באיזה שהוא מקום. עכשיו מתחיל משפט. נציג התביעה מבקש להביא את הקלטת כי הוא לא יכול להביא את העד. כשנציג ההגנה שואל למה הוא לא יכול להביא את העד, נציג התביעה אומר שהבאת העד תיפגע בבריאותו, בגופו או בכבודו של העד. השופט יחליט. מציעים כאן שהנציג של התביעה יגיד שזה לא עלול לפגוע בעד, אבל חבל על הזמן להביא אותו כי הוא לא מסוגל לענות. השופט יגיד אז לתביעה: חברים יקרים, אין בחוק איזו שהיא סיבה שאני יכול למנוע את הבאתו של העד, אבל החוק כן מאפשר לי לאחר שהוא יבוא ואני אתרשם שהוא לא מסוגל ולא מוציא מפיו שום דבר הגיוני לקיים דיון על כבילותה של הקלטת. הקלטת לא נעלמת. למה להתבצר על העמדה הזאת?
יהודית קרפ
¶
אתה רוצה שהשופט, בין השיקולים שלו אם לפטור את העד, גם יוכל להחליט להביא את העד כדי לראות אם הוא מסוגל או לא מסוגל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
כדי שהסניגור יוכל לדבר איתו, לשאול אותו ולהתרשם. אנחנו מדברים על מצב שאין נזק למעיד. למה לא להביא אותו לשם?
נטע דגן
¶
אדוני מדבר על אותם מקרים שאנחנו מדברים עליהם. אתה קורא לזה פגיעה בכבוד, אנחנו אומרים שהוא לא מסוגל להעיד. השאלה באיזה מילים משתמשים. אני חושבת שיש שתי בעיות במונח הזה של "פגיעה בכבוד". הבעיה הראשונה שזה פתוח לשיקול בית המשפט. יהיה בית משפט שיפרש כמו אדוני, ויהיה בית משפט שיפרש את זה לגמרי אחרת. מתי משתמשים במונחי השסתום האלה? כשלא יודעים מה הם המקרים. זאת אוכלוסייה שאנחנו מכירים אותה, שאנחנו כן יודעים מה היא ומה המגבלות שלה. במקום להשתמש במונחים עמומים, בואו נקרא לזה בשם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא מוכן לביטוי "לא מסוגל". הביטוי "לא מסוגל" גורם לפגיעה קשה בזכות נאשם על מצב אובייקטיבי, לא על מצב שממול יש מצב של פגיעה. מי קובע איך ומה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא פוטר עד בגלל שהוא לא מסוגל. אין סיבה לפגוע בזכות של נאשם כי השני לא מסוגל.
נטע דגן
¶
אני מדברת על לקרוא לזה בשם. דווקא בגלל מה שאדוני אומר אנחנו צריכים מומחה שיבוא ויגיד מי לא מסוגל לבוא ולהעיד. איזה מומחה יגיד שיש פגיעה בכבוד האדם? פסיכיאטר יבוא ויעיד על כבוד האדם?
היו"ר מיכאל איתן
¶
גברתי, ידעת יפה לשכנע אותי מדוע אי אפשר להסתפק רק בפגיעה בגופו. השופט ישאל את האנשים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הוא לא צריך להגיד מה זאת פגיעה בכבודו, את זה יגיד השופט. השופט יבין מתוך מה שהפסיכיאטר אומר אם זאת פגיעה בכבודו או לא. זה מה שיהיה.
יהודית קרפ
¶
הוויכוח הוא בין פגיעה בכבודו למסוגלות. למה הסוגייה של מסוגלות לא יכולה לעמוד לדיון בין המומחה לשופט? למה אנחנו נזקקים להרחיב את זה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
כי זה עיקרון חדש. יש אי מסוגלות בכל מיני דברים. יש כל מיני עדים שלא יכולים לבוא כי הם לא מסוגלים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא יודע מה זה לא מסוגל בגלל המוגבלות. מחר בבוקר הוא יבוא ויגיד שעד התביעה איבד את זכרונו. הסנגוריה רוצה לשמוע אותו. למה זה פוגע בכבודו? יש מקרים שהם רוצים לבוא ולהעיד.
יצחק לוי
¶
אני לא חושב שפגיעה בכבודו של אדם עומדת מול האיזון של זכויות הנאשם. אני לא חושב שפגיעה בכבודו זה דבר שקשור דווקא לאדם עם מוגבלויות . אני חושב שאנחנו מכניסים פה מושג חדש. אני לא חושב שהמושג "פגיעה בכבודו" קשור לעניין. הוא יכול פתאום לקבל רוחב שלא חשבנו עליו. אני חושב שהעניין של המסוגלות ראוי, אבל במגבלות מאוד מצומצמות. אני חושב שהמטרה שלכם רחבה מידי, לא הייתי הולך על 3 סעיפים קטנים. אני לא רוצה בהזדמנות הזאת לתת עוד אפשרויות לכל מיני מקרים נדירים. אני לא יודע מה זה מקרים נדירים. מקרים נדירים זה מה שנגדיר פה. לבוא ולכתוב מקרים נדירים זה מן פתח כזה שאני לא יודע מה זה. סעיף 2 כלול ב1. אני בעד ההגדרה של "מסוגלות" על פני הגדרה של "כבוד". גם בסעיף 1 אני חושב שצריך להוסיף את המילים "לפי חוות דעת של מומחה חלה הידרדרות במצבו הנפשי והשכלי", לא כל הידרדרות. אני רוצה לצמצם את זה עוד יותר. אני רוצה שיהיה ברור על איזו הידרדרות אנחנו מדברים.
יצחק לוי
¶
אני מציע לקבל את הסעיף הזה בצמצום, כלומר לקבל רק את 1, לא את 2 ו-3. אני לא נגד מה שאפרת אמרה, רק אני חושב שהסעיף צריך להיות מאוד מצומצם.
אליעזר (צ'יטה) כהן
¶
אני בעד ההצעה כמו שהיא הוגשה. אני מדבר על ההצעה של להגן על הנפגעים ועל החלשים בגופם ובשכלם ממצב שהם לא יכולים להופיע בבית משפט. השאלה עד כמה אנחנו פוגעים בזכויות הנאשם. חוץ מהעד עצמו שלא הופיע, כל החקירה הנגדית מתאפשרת כי יש את הקלטת. חבר הכנסת לוי פתר לי את הבעיה, כי הוא מתרכז בסעיף 1.
יצחק לוי
¶
אנחנו צריכים להגביל את העניין. האמצעים שאנחנו משתמשים בהם לגבי קטנים הם גם כשרים מבחינתי לגבי שוטים. אם אפשר להגביל את הדברים, אז לפחות בזמן שהוא שוטה.
יהודית קרפ
¶
אנחנו דנו באפשרות ליצור מצב מקביל לגבי אנשים עם מוגבלויות. החלטנו לא לעשות את זה בגלל הפגיעה הקשה בנאשם. מלכתחילה יצאנו בהצעה מוגבלת, אבל חשבנו על אותם מצבים שאי האפשרות היא בגלל המוגבלות.
עמי קובו
¶
המשמעות כשהעד לא מעיד ומגישים קלטת היא שאין חקירה נגדית. הפגיעה בזכויות הנאשם היא פגיעה חמורה ביותר. בכל נוסח שלא ננסח תהיה פגיעה בכבודו של הנאשם. הנוסח של כבוד הוא נוסח מאוד פלואידי, נוסח נזיל, קשה לנו לדעת איך בתי המשפט יפרשו את זה. יש איזה שהוא חשש שאנחנו לא יודעים איך בתי המשפט יפרשו את הכבוד. אני חושש שהפרשנות של הכבוד תהיה רחבה יותר מהעדר מסוגלות. יכול להיות שזה שאדם קצת מעוות במראה שלו זה פגיעה בכבוד. ברגע שזה פיזית, אז אפשר לחשוב על סיטואציה שבית המשפט ילך אליו.
עמי קובו
¶
העמדה של הייעוץ המשפטי היא עמדה יותר מאוזנת. אפשר לתקן אותה, אבל הבסיס לדיון צריך להיות העמדה של הייעוץ המשפטי. הייתי נזהר מלפתוח את זה לנושא הכבוד.
אלינוער מזוז
¶
ההצעה של כבוד היושב ראש וההצעה של הרב לוי מצומצמות בהשוואה להצעה הממשלתית שהייתה בהתייחס לסיטואציות שבהן אפשר יהיה שלא להעיד את המוגבל ולהגיש את הקלטת. הפתרון שניתן על ידי הוועדה אומר שהעד יעיד כמה שהוא יכול. לפי סעיף קטן (1) יגיעו אנשים מוגבלים. או שהם ישתקו, או שהם ידברו לא לעניין.
אלינוער מזוז
¶
זה פוסל את שמיעת הקלטת אם הוא לא מעיד. בסיטואציה שאין פטורים והוא לא מעיד אי אפשר להגיש את הקלטת. הקלטת תישאר במצבים שבהם היא נמצאת. השופט לא יראה אותה. זאת המשמעות של הסעיף. זאת ההצעה של הוועדה.
אלינוער מזוז
¶
אני לא שקטה שמה שנאמר בסעיף קטן (1) "שהאדם שנתן את האימרה מעיד במשפט וניתנה לצדדים הזדמנות לחוקרו" יניח את הדעת לגבי הסיטואציות של האנשים המאוד מוגבלים שיגיעו ובעצם ישתקו או ידברו לא לעניין. נכון אמרה אפרת שיש פסיקה לגבי העד המקשקש והעד השותק, אבל זאת פסיקה שלקוחה ממקום אחר. העד השותק זה מישהו שבא ושותק ולא אומר כלום, ואז אומרים שבגלל שהוא שותק אז אפשר להגיש. העד המקשקש זה כשרצו לטפל בעניין של מי ששתק ואמרו שהוא לא שותק, הוא רק מקשקש על דברים אחרים. למה אני חוששת שלא יחילו את זה כאן? שם זאת סיטואציה שאנחנו חושבים שהשתיקה או הקשקוש נובעים מאיזה שהוא פחד, מאיזו שהיא יראה כלפי הנאשם. פה, לעומת זאת, העובדה שהעד מוגבל או לא מוגבל לא קשורה להתנהגות שלו. הנאשם מבחינתנו הוא בחזקת חף מפשע. אם הולכים על סעיף קטן (1), חייבים להבהיר בו שזה כולל מצבים שבהם העד לא השיב בכלל או לא השיב לעניין.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אנחנו צריכים לייצר איזו שהיא אמירה ששופטים בבית המשפט יצטרכו ליישם אותה. מה את רוצה שנוסיף? אנחנו משאירים את המשקל לשופט. אנחנו נותנים לו הרבה מרווח. מה אנחנו אומרים לשופט? אנחנו אומרים שיש קלטת. אנחנו לא אומרים שעצם ההגעה של אדם פוסלת את הקלטת או מכשירה את הקלטת, אנחנו אומרים שהוא יעשה למען הצדק את הטוב ביותר.
אלינוער מזוז
¶
זה לא מה שכתוב פה. לפי ההצעה שכתובה כאן, במקרה שבו הוא לא מעיד אין לו שיקול דעת להתיר את הקלטת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא אמרתי אם הוא לא בא, אמרתי אם הוא לא העיד. הוא בא, אבל לא ונתן שום אינפורמציה נוספת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מצידי שהשופט יחליט שהוא שומע את העדות וגם את הקלטת. הוא זה שיחליט. למה אנחנו צריכים למנוע מהשופט להתרשם גם מהקלטת וגם מהעדות? אני רוצה להגן על הביטוי "כבוד האדם". בואו נסתכל ברמה הכללית של מדינת ישראל. בית המשפט העליון לקח לעצמו את החירות - ללא שום בסיס חוקי לדעתי - לפרש את הביטוי של כבוד האדם מפה עד להודעה חדשה. בתי המשפט לא אמורים לזלזל בביטוי של כבוד האדם. שמעתי שהסנגוריה מפחדת שכמו שהרחיבו את כבוד האדם שם מי יודע לאן יגיע כבוד האדם כאן. אני רוצה לעשות אבחנה. אני רוצה לתת מסר ברור. אני יודע מה אני רוצה להגיד לשופט, רק אתם צריכים לדעת לנסח לי את זה. אנחנו אומרים לשופט כך: תשמע, מדובר באנשים מסכנים. אנחנו רוצים להגן עליהם ולעשות צדק. כשאתה בא ומזמן אותם, אתה צריך להביא בחשבון את העובדה שעלול להיגרם להם נזק ולכן אנחנו מאפשרים לך להשתמש בעשיית הצדק בקלטת. יחד עם זאת, מאחר וזאת סטייה מזכויות בסיסיות של הנאשם להגן על עצמו, אנחנו מבקשים ממך שתעשה את האיזון הנכון. תראה, במקרים שיש פגיעה בבריאותו של העד, בגופו או בנפשו תעדיף את בריאות העד על פני הזכות של האשם. מאחר ומדובר פה בחסר ישע שלא יכול להפעיל שיקול דעת באשר לכבודו הוא, אני מבקש ממך להפעיל את שיקול הדעת ולהחליט אם במצב כזה אפשר לוותר או לא לוותר על הבאתו, כשהדגש הוא על הערך הזה של כבוד האדם. אני לא רואה בזה שום דבר פסול.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא לגבי אדם נורמאלי. נדמה לי שאם נצטרך לעשות שיקולי דעת, אז במקרים הבולטים כאן לא יהיה ויכוח בכלל. יבוא החוקר ויגיד: תשמע , אי אפשר לשלוט על האדם הזה כי הוא משתולל. השופט יעשה את שיקול הדעת. נשאיר את זה לשופט. השופט יגיד: תשמעו, על זה יש לי שיקול דעת. אם הוא פוגע בכבוד האדם ובכבודו אני מעדיף לשמוע את הקלטת. אם יהיה מצב שיגידו לו: תשמע, האדם ייתן לך עדות, הוא כשיר, אבל יש איזו שהיא סכנה שהוא יפגע בכבודו, אז יכול להיות שהשופט יגיד: תשמעו, מאחר וכאן יש אדם שיכול לתת עדות טובה אבל גם להתפשט, תביאו שני אחים מבית החולים שישבו על ידו. אני את כל זה רוצה להשאיר לבית המשפט. אני לא רוצה להגיד לו שרק במקרים של פגיעה שכלית או נפשית.. אנחנו מדברים על האם הוא ייפגע בזמן העדות.
דפנה ביינוולד
¶
זאת ההצעה שלכם. אנחנו הצענו שלא רק שהוא ייפגע, אלא שהוא גם לא מסוגל מכל מיני סיבות של הידרדרות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתם מערבבים מושגים. מנת משכל מסוימת אצל אדם יכולה לרדת כתוצאה מפגיעות ואולי גם בגלל מצבים נפשיים, אבל מנת המשכל ומצב נפשי אלה שני תחומים נפרדים. לאדם שהייתה מנת משכל 80 בזמן הקלטת לא מצפים שכשהוא יבוא לבית המשפט מנת המשכל שלו תהיה 120 או 40.
יצחק לוי
¶
אנחנו מדברים על הפרטים. קודם נסכים על העיקרון. בוא נדבר על מצב נפשי, לא על שכלי. במצב נפשי ברור שיכולות להיות הידרדרויות קשות. בזמן האירוע האדם הזה היה במצב א', היום הוא במצב ב'.
היו"ר מיכאל איתן
¶
באשר למצבו הנפשי - דינו כמו כל אדם אחר. גם בנפגעת עבירה התחשבנו בזמן מתן העדות על-מנת לא לגרום לה נזק כתוצאה ממתן העדות. זה לא משנה כמה שכל יש לה, כי בכל מקרה ההתרגשות שלה יכולה להיות מהמפגש.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בשבילי חולה נפש הוא לא אדם מוגבל. החוק מתייחס גם לחולי נפש וגם למוגבל שכלית. יוצרים להם מסלולים שונים. החוק הזה יחול על כל עד, על כל משפט. נניח יהיה מצב שהאדם יבוא ויגיד שהוא מבקש שייקחו ממנו עדות, כשלאחר מכן הוא נכנס למצב של התקף שהוא לא יכול לתת את העדות. לזה אתם מתכוונים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מסכים לזה, בתנאי שיגידו לי איך אני יכול להגדיר מצבים שבהם יש לאדם שהוא חולה נפש חוסר מסוגלות לתפקד. תכתבו לי את זה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא רוצה שמומחה יעיד, אני רוצה שזה יהיה כתוב בחוק. אני רוצה לקבל ממשרד הבריאות הגדרה של מצבים נפשיים שבהם האדם לא מסוגל לתת עדות על אירוע שהוא חווה כעד או כקורבן.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בבית משפט כשצריך להכריע לגבי גורל של אדם אחד מביאים מומחים, מביאים חוקרים על מנת שהשופט יבין.
יצחק לוי
¶
אני מסכים שנזמין מומחה כדי שנשמע את הדברים, רק אני אומר שבחוק נצטרך לכתוב את המילים "על פי מומחה".
שרונה עבר-הדני
¶
נשמח להביא מומחה. בחוק טיפול בחולי נפש אין את הרזולוציה המתבקשת כאן, אלא יש קביעה של מומחים וחוות דעת.
יהודית קרפ
¶
אחרי שנשמע את המומחים נבין שאי אפשר להכניס את זה לתוך הניסוח של הסעיף. אני יוצאת מנקודת המוצא שצריך לצמצם ככל האפשר את המקרים שבהם אין חקירה נגדית. האם אנחנו יכולים לצאת מתוך הנחה שהמילה "מסוגלות" - אחרי שנשמע את המומחים – היא מילה שמגדירה בצורה יותר מצמצמת את הסיטואציה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני גם רוצה לשמוע אם יש הבדל בין אנשים עם פיגור בעת טראומה לאנשים ללא פיגור בעת טראומה.
אפרת רוזן
¶
מבחינת הריישה של הסעיף אנחנו מדברים על אימרה שתועדה בהקלטה חזותית, התקבלה חוות דעת מומחה לפי העד או אדם עם מוגבלות והחוקר המיוחד או החוקר הרגיל מעיד. (ב)(1) יהיה אדם שנתן את האימרה מעיד במשפט וניתנה לצדדים הזדמנות לחקרו. (ב)(2) יהיה בית המשפט פטר את האדם ממסירת עדותו לפני תחילת עדותו בשל התקיימות כל אלה. הראשון יהיה לפי חוות הדעת שהתקבלה, והשני שבית המשפט שוכנע שאין בגביית העדות באחת או יותר מהדרכים המפורטות בסעיף 23 או בדחיית מועד מתן העדות בזמן סביר כדי למנוע את הפגיעה בעד.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני עדיין רואה בזה פגיעה. עצם הוצאתו של אדם שנמצא בהתקף פסיכוטי לציבור היא פגיעה בכבודו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הוא לא צריך להבין. האם כשאת מוציאה אדם במצב קטטוני לבית משפט זה לא פגיעה בכבודו? הוא צריך להגיד שזאת פגיעה בכבודו? את פוגעת בצלם אדם. זה צריך להיות דבר מאוד בסיסי, דבר מאוד מובן. הוא צריך לטעון את זה?
יצחק לוי
¶
אני חושש שההגדרה הזאת תפתח פתח שלא נוכל להשתלט עליו. אני מבין את מה שאתה אומר, אבל המילה "כבודו" היא חצי אמורפית.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אנחנו יודעים מה אנחנו רוצים, רק צריך לנסח את זה. אני מרגיש שאני קול בודד בכך שאני רוצה להגן על זכויות הנאשמים.
יצחק לוי
¶
למה קול בודד? כולנו מגינים על הנאשמים. זה לא קול בודד מול קול בודד. צריך למצוא את האיזון הנכון בין שני האינטרסים.
דפנה ביינוולד
¶
ממש לא. תשאל את הסנגוריה אם אנחנו לא מגינים על הנאשם. אנחנו מעונינים לפגוע בנאשם? ממש לא. התביעה לא מעונינת להרשיע, היא מעונינת למצוא את האמת. אם האמת היא שהנאשם צודק, אז אני סוגרת את התיק.