דוח ראש מחלקת חקירות ותביעות במשטרה בנושא מבצע סגירת תיקים במפלג תביעות תל-אביב
5
ועדת החוקה חוק ומשפט
31.5.2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 488
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום שלישי, כ"ב באייר התשס"ה (31 במאי 2005), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 31/05/2005
פרוטוקול
סדר היום
דוח ראש מחלקת חקירות ותביעות במשטרה בנושא מבצע סגירת תיקים במפלג תביעות תל-אביב
מוזמנים
¶
עו"ד דפנה ביינוול - פרקליטות המדינה
ניצב דודי כהן - ראש אגף חקירות ומודיעין
תנ"צ מרגלית קרופרו - המשרד לביטחון פנים, ר' מח' חקירות ותביעות
תנ"צ ענת שפי - המשרד לביטחון פנים, משטרה, יועמ"ש
תנ"צ יעקב בריי - ר' חטיבת החקירות
סנ"צ רחל אדלסברג - המשרד לביטחון פנים, ר' מדור תביעות
רפ"ק אילן שלום סלומון - המשרד לביטחון פנים, קצין מדור חקירות
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מבקש לפתוח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט ולהתחיל בדיון שלנו. ראשית כול, אני רוצה שכל הנוכחים יציגו את עצמם. מי יכול להסביר לנו את המבנה ההיררכי של כל הקבוצות המעורבות בעניין הזה מבחינת המשטרה?
דודי כהן
¶
החל מינואר 2005 משטרת ישראל עשתה שינוי אסטרטגי אידיאולוגי בתפיסת העולם שלה בתחום הפשיעה, החלה ועדת מטה די ארוכה שבה אוחדו שני אגפים – אגף המודיעין ואגף החקירות, כאשר המטרה המרכזית היא, כמובן, התייעלות ואיחוד המשאבים בטיפול בפשיעה בשנים הבאות, 2006 וצפונה.
שינינו את סדר העדיפות של הארגון וגם את ההחלטה במה הולכים לטפל בשלוש השנים הבאות. מופיעים בעיקר נושאי הפשיעה: פשיעה חמורה, אלימות, בעיקר אצל בני נוער, וכמובן נושאים נוספים. היום, לאגף יש זרוע מבצעית, זרוע שאמונה על הפעלת הכוח, וזרוע שאחראית על בניין הכוח.
דודי כהן
¶
שמונה אגפים, עם האיחוד – שבעה. האגף לחקירות ולמודיעין, יש לו זרוע של הפעלת הכוח וזרוע של בניין הכוח. לזרוע של הפעלת הכוח יש ת"פ היחידה, ת"פ האגף, ושלוש היחידות הארציות – היחב"ל, היחידה לחקירות בין-לאומיות, יח"א - היחידה לחקירות הונאה, והיחידה לחקירה לעבירות כלכליות. זו יחידה חדשה, שהחלה לעבוד ביולי 2004.
דודי כהן
¶
אלה שלוש יחידות ארציות, שהן כפופות פיקודית אלי, לראש האגף. זה החלק של הפעלת הכוח. מאידך, יש שלוש חטיבות, שאחראיות למעשה על בניין הכוח.
דודי כהן
¶
יחידה ארצית היא יחידה שיש לה משימה, יש לה אחריות על תחומי פשיעה. לדוגמה, ליחב"ל יש אחריות על פשיעה בין-לאומית, סחר בנשים, פשיעה חמורה וכן הלאה. ארגוני פשיעה משתייכים לארגוני פשיעה. אין אחריות טריטוריאלית. האחריות הטריטוריאלית מוטלת על המחוז, אבל יש לה ליחב"ל אחריות משימתית בביצוע המשימות בתחומי האחריות שלה.
חטיבה היא חלק מהפעלת הכוח של האגף, ומוצאים שם את חטיבת המודיעין, מה שהיה פעם אגף המודיעין, הוא אמון על כל בניין הכוח ותחום המודיעין במדינת ישראל. עדיין זה מודיעין רחב מאוד. יש חטיבת הזיהוי הפלילי, שיש חטיבה אחת כזאת במדינת ישראל. כבודו מכיר כמובן את הצעת חוק ה-D.N.A וכן הלאה, זה תחום העיסוק של המז"פ, חטיבת הזיהוי הפלילי, יש לנו עמדות מוכנות לקליטת הנושא. יש לנו חטיבה נוספת, חטיבת החקירות. יש אצלנו מחלקת החקירות, למעשה כל מה שקשור מבחינת מדור חקירות, סיוע חקירתי והמערך, מדור תביעות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
יש חטיבת חקירות, ובתוכה יש מה שנקרא "מחלקת חקירות". למחלקת החקירות יש מדור תביעות. מה יותר חשוב, מחלקה או מדור?
דודי כהן
¶
לעצם העניין, יש חטיבת חקירות, בחטיבה יש מחלקת חקירות, מחלקת נוער בעוד מספר ימים, קניין רוחני.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתם צריכים לעשות שם קצת סדר. אני כבר מבין שאלה בעיות של תקנים, כוח-אדם ופרסטיג'ות והיסטוריה ומסורת. זה מעיד על משהו לא טוב.
דודי כהן
¶
האמן לי, אדוני היושב-ראש, אתה מבין טוב מאוד. רק לאחרונה סיימנו רה-ארגון של האגף. מה שאני מציין כרגע זה אחרי רה-הארגון של האגף.
דודי כהן
¶
המערך מונה כ-7,000 שוטרים, גם שוטרי האגף וגם שוטרים במחוזות, במרחבים ובתחנות, מערך של מודיעין וחקירות. יש כ-7,000 שוטרים שעוסקים במגוון התחומים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם יש חוקר בתחנה מסוימת, שהתפקיד שלו הוא בכל פעם לגבות עדויות. האם הוא כפוף אליך?
היו"ר מיכאל איתן
¶
יח"א כוללת גם את היחידה לפשעי מחשב, אפרופו מה שקורה היום. שמעתי שלא היו חקירות בפרשה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
ובכן, הגענו להבנה מה זאת מחלקת החקירות שבתוכה יש מדור תביעות. מה כולל מדור התביעות? כמה אנשים יש במדור התביעות?
רחל אדלסברג
¶
במדור התביעות שבתוך האגף נמצאים כעשרה עורכי דין, כשהתובעים שפרוסים ברחבי הארץ, במחוזות השונים ובמרחבים, כפופים לנו מקצועית; פיקודית, הם כפופים ליחידות שבהן הם נמצאים.
רחל אדלסברג
¶
לא. בכל יחידה שמניתי יש ראש יחידת התביעות, ראש לשכת התביעות, שהוא הממונה הישיר מקצועית על אותו תובע שנמצא באותה יחידה. בדרך כלל, הנוהל הוא שהתובע ממליץ המלצה לגבי סגירת תיק בפני ראש היחידה או בפני בעל תפקיד בכיר ביחידה, שיש לו סמכות סבירה, ובעל התפקיד הבכיר או ראש היחידה הוא זה שמחליט על סגירת התיק.
רחל אדלסברג
¶
זה תלוי במה מדובר. יש נושאים יומיומיים, שבהם הקשר מול הפרקליטות הוא קשר שוטף. למשל, בנושא התייעצויות, בנושא ערערים. אלה נושאים שאנחנו עובדים בשוטף מול הפרקליטות. יש נושאים שהקשר מתבצע באמצעותנו, ומאתנו דרך פרקליט המדינה ליועץ המשפטי לממשלה.
רחל אדלסברג
¶
זה לפי הנושא. אם אנחנו מדברים על תיק ספציפי שמטופל ביומיום, ובאותו תיק צריך התייעצות מקצועית או צריך לקבוע עמדה, לראות אם מגישים ערר – בדרך כלל ערעורים, עררים, מטופלים על-ידי הפרקליטות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מצטער שאני קוטע אותך. אנחנו מתקדמים. אני מבין שהדוח של עורכת-הדין מרגלית קרופרו מתייחס אך ורק למחוז תל-אביב. במחלקת התביעות, כמה עורכי-דין עובדים במחוז תל-אביב? מה, לדעתך, היקף העבודה של מחוז תל-אביב מכלל העבודה בארץ?
היו"ר מיכאל איתן
¶
זאת אומרת 25%. האם זה סך כול היקף העבודה או, משום ששם יש גם המחוז והיחידות הארציות, זה שונה? מה מספר התיקים לשנה?
רחל אדלסברג
¶
התביעה, בסך הכול, בראייה ארצית, מטפלת בשנה במעל ל-90,000 תיקים. ב-2004 טיפלנו ב-96,000 תיקים. מתוך זה, בתל-אביב יש בין 15,000 תיקים ל-20,000 תיקים בשנה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה בין 20% ל-25%.
ובכן, במהלך שנת 2003 נערך במת"פ – מח' תביעות פליליות – בתל-אביב מבצע סגירת תיקים, ובמסגרתו נסגרו כ-13,000 תיקים. מה פתאום סוגרים 13,000 תיקים?
דודי כהן
¶
אני אפרט, ואני מניח שאני אתן תשובה לכל דבר. יש רציונל מבצעי מאחורי ההחלטה שלו לסגור את התיקים. הכוונה שלו היתה ליישר קו כדי לתת עדיפות משמעותית וסדר עדיפות עליונה לתיקים- - -
היו"ר מיכאל איתן
¶
סליחה שאני קוטע אותך. אני מבין, אתה צריך להניח שאתה מדבר עם אנשים שקצת מבינים מה שקורה, ואם לא, תהיה לך הזדמנות לתקן. אני רוצה שנתקדם קצת יותר מהר.
אני מבין שהוא בא כמפקד חדש, כשהוא בא למקום הוא רואה אלפי תיקים, ואז הוא אומר לעצמו: גם אלפי תיקים, גם מגיעים תיקים נוספים. זה כמו הגולם מפראג – באים מים, מים, מים, וכולנו נטבע. הוא אומר: יש לי כוח-אדם לנקות 100 תיקים בשנה, באים 300 תיקים, ויש אלפים במדף. לפני שהכול נופל עלי, ראשית כול - ניפטר. זאת החלטה. מי קיבל את ההחלטה הזאת? מי נתן לו גיבוי? ועם מי הוא התייעץ, או שהוא קיבל את ההחלטה על דעת עצמו, כמפקד חדש?
מרגלית קרופרו
¶
למיטב ידיעתי, לא. ממה ששמענו, היו מגעים עם פרקליטות מחוז תל-אביב. מה נסגר, אני לא יודעת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
האם יש תיעוד על איזה הנחיות שהוא קיבל, איך לבצע את העבודה, איך לסגור, למי לדווח, או שהכול היתה החלטה אישית שלו, עם העובדים שלו?
רחל אדלסברג
¶
למיטב ידיעתנו, היוזמה, כפי שנאמר, היתה יוזמה שלו, בתחומי המחוז זה עבר דיונים, שכללו את גורמי החקירות ומפקד המחוז.
היו"ר מיכאל איתן
¶
כל אחד יגיע למסקנות אחר כך.
האם יש איזה הנחיות? את אומרת שהיו דיונים, החליפו דעות כאלה ואחרות. האם נקבעו קריטריונים, האם יש הנחיות איך מבערים, מה מבערים, או שאמרו שיש 13,000 תיקים קומפלט, נזרוק את כולם במכה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אמרו שיש בעיה, יש 13,000 תיקים – דרך אגב, חבר הכנסת כהן, השקיעו בהם עד להבאתם למצב של תיק, להערכתי, עשרות מיליונים של שקלים מכספי משלם המסים, שלא לדבר על זה שהם נוגעים לעבריינים רבים, עבירות, אזרחים שהתלוננו ורוצים לקבל את הצדק שלהם. יכול להיות שזה ילד שקיבל סטירה, יכול להיות שזה אדם שגנבו לו. העבריין נמצא, כבר הוגש כתב אישום, והממשלה השקיעה כסף, ויש 13,000 תיקים כאלה. אלפי אזרחים שסבלו אומרים: יהיה צדק. בא קצין משטרה, שאליעזר כהן משבח אותו, ואומר: 13,000 התיקים האלה זורקים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אדוני, בלי תנאים. אני לא אומר אם זה טוב או רע. קודם כול, אני רוצה לבדוק את העובדות. אני שואל את עצמי, ואני לא פוסק עמדה, נגיד שזאת יוזמה ברוכה ונהדרת, אבל מישהו היה צריך להסתכל ב-13,000 התיקים ולקבוע איזה קריטריונים. ברור שלא את כולם סוגרים, אז צריך לקבוע קריטריונים, והשאלה, איך המערכת שלנו מפקחת על אותו אדם שעושה מעשה, אולי חיובי, שרוצה לקצר תורים. אתם יודעים שגם לחתום על צ'ק בעסק ציבורי או בעסק פרטי צריך ארבע עיניים, על צ'ק של 100 שקלים, של 1,000 שקלים, כאן זורקים תיקים שהכנתם עלתה אלפי שקלים. השאלה, מי העיניים, מי קובע את הקריטריונים, איזה מנגנוני בקרה יש למבצע רחב היקף כזה? זה לא דבר פשוט.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני שאלתי אם יש מסמכים כתובים. אחר כך נחשוב מה היה. אני מבין שאין לכם מסמכים כתובים. אתם לא יכולים להראות שהיתה ישיבה שקיימו בצורה מסודרת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בדיוק לכאן הגעתי. ממי הוא קיבל את האישור? מי זה השם הזה שקוראים לו "גורמים"? המילה גורם, זה כמו גרם שמים, זה אנונימי.
רחל אדלסברג
¶
המבצע, באופן כללי, קיבל אישור. המבצע התקיים בשנת 2003, הקריטריונים היו השנה שבה נפתחו התיקים. בכל זאת מדובר כאן בתיקים ישנים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
גברתי, מיד אני אשמע על הקריטריונים עצמם. אמרת שהוא קבע קריטריונים, הביא אותם לאישור, וקיבל אישור מגורמים במחוז תל-אביב. אני מבקש לדעת, האם יש חליפת מכתבים שהוא כותב: לידיעתם, כך סוכם, אלה הקריטריונים, ושהוא יבצע לפי זה, ומי היה הגורם?
דודי כהן
¶
כבוד היושב-ראש, יש לנו דוח של יחידת הביקורת של משטרת ישראל שבדק את ההליך. צריך לאתר אותו, ונראה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מוכן שזה יהיה בצריך עיון. אתם תבדקו, אתם לא חייבים כרגע לתת תשובה. מה קרה הלאה? היו 13,000 תיקים, נקבעו קריטריונים מסוימים. האם אנחנו יכולים לדעת מה הקריטריונים? את אומרת שזה היה לפי השנה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני רק יכול לברך על כך שלמשטרה יש בקרה עצמית, ושהיא בודקת את הדברים. זה רק עושה טוב למשטרה שהיא בודקת. אם זה היה בלי בדיקה, זה היה עוד יותר גרוע.
דודי כהן
¶
במציאות היה דוח של יב"ק – יחידת הביקורת – כמו שאמרנו, לאחר מכן המפכ"ל החליט להעיר ברמה הפיקודית, וההיבט הפיקודי טופל.
דודי כהן
¶
המפכ"ל לשעבר, בעקבות דוח יב"ק, החליט להורות למפקד מחוז תל-אביב להעיר הערת מפקד לראש מפלג התביעות. לאחר מכן הורה ראש אח"ק, ב-2004, לבצע בדיקה של מדור תביעות במשטרת ישראל, בסוגיית סגירת התיקים, והדוח האחרון ממאי הוא למעשה הדוח שמסכם את כל הממצאים שהגענו אליהם אנחנו, משטרת ישראל – זה גוף לומד, זה גוף שבודק את עצמו, זה גוף שלומד מטעויות – והפצנו את הדוח בשני כיוונים מרכזיים: הכיוון הראשון, שמחוז תל-אביב צריך להמשיך לתקן, והכיוון השני, הנחיות לכלל קציני האח"ק המחוזיים איך לנהוג בעתיד בסוגיות מהסוג הזה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני יכול לסכם את הפרשה כך: בא קצין עם יוזמה, אולי אפילו עם קצת עודף יוזמה, רצה לנקות את המדפים, לקח 13,000 תיקים, לקח אולי יותר, הוא לקח קבוצה של תיקים, וסגר 13,000 מתוכם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הוא יתחיל לבדוק כל תיק ותיק? לא, הוא הרג הכול יחד, וגמרנו. אולי חילקו את זה לפי הגובה.
מרגלית קרופרו
¶
לא. אני רוצה להבהיר משהו ברשותך, היושב-ראש, כתוב בדוח הבדיקה שעשה הצוות בראשות ראש מדור התביעות- - -
רחל אדלסברג
¶
היו 25,000 תיקים. התיקים שנבדקו ונסגרו היו תיקים ישנים יחסית. זאת אומרת, המבצע נערך בשנת 2003, והתיקים שנסגרו הם תיקים ישנים עד שנת 2000, כולל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מאוד מעניין עניין הזמן שגורם לסגירת תיקים. יש כמה תלונות שאני יודע שמבקשים מאוד שיחקרו, ואומרים שיש עוד זמן.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני רואה שהזמן הוא גורם מאוד משמעותי מבחינת היכולת של עבריינים בסופו של דבר לצאת זכאים.
רחל אדלסברג
¶
שיטת העבודה בשגרה היא כזאת, שתיקים בעבירות החמורות ביותר מטופלים בשגרה בהליך מהיר. התיקים שהצטברו על המדפים היו תיקים בעבירות פחות חמורות. התיקים בעבירות החמורות יותר עוברים איזה מיון ונבחרים בסדר עדיפות, כך שהתיקים שנשארו על המדפים היו ברובם תיקים בעבירות הפחות חמורות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אנחנו אומרים, שכל התיקים שהחומרה שלהם היתה עד דרגת עוון, כלומר, פחות משלוש שנות מאסר, נזרקו בלי בדיקה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
שאלתי, ואני רוצה לדעת תשובה. האם אני יכול להבין ששום תיק בדרגת פשע לא נסגר במסגרת המבצע?
היו"ר מיכאל איתן
¶
גברתי, אני אתאר את המצב, יש מחסנים במשטרה, שיש בהם 25,000 תיקים, עושים מבצע ביעור וקובעים קריטריונים. אומרים: חברים יקרים, אנחנו מבקשים להעביר מתוך המחסן הגדול, לחדר שהקצבנו לצורך המבצע, את כל התיקים עד שנת 2001, ושהם בדרגת עוון. ואז יושבים שוטרים, עוברים במהירות, בחדר השני יש לנו כל התיקים לפי הקריטריונים, עד שנת 2001 ועוון, ומתחילים לסגור לפי בדיקה. ברור ששום תיק עם פשע לא שם, כמו שברור ששום תיק מ-2002 לא ייסגר במסגרת הבדיקה של המבצע. עכשיו אני שואל: האם נסגרו תיקים של פשע? ואני מקבל תשובה, כנראה שכן.
יעקב בריי
¶
ברשותכם, הנחת העבודה של אותו קצין היתה שהוא סוגר תיקי עוונות. כאשר בדקו את הקריטריונים, הם סגרו, מבחינתם, תיקי עוונות. כשבאנו אנחנו ודגמנו את העניין מצאנו כמה טעויות, שנסגרו תיקים שבהם עבירות פשע, וביקשנו לפתוח אותם. כאשר המחלקה נכנסה וביקרה את הנושא- - -
היו"ר מיכאל איתן
¶
רק בטעות לילד שלי שברו את השיניים, וזה ששבר בטעות כבר עכשיו ברחוב. נבדוק עכשיו כמה טעויות היו.
השאלה שלי כמה טעויות כאלה היו? כמה תיקים היו בתוך החבילה, שאתם קבעתם שהם תיקים של פשע?
מרגלית קרופרו
¶
עשינו מדגם, הרי לא היתה לנו אפשרות לבדוק 13,000 תיקים. דגמנו 341 תיקים מסך כול התיקים שנסגרו, כדי לראות את המגמה. לפני זה הם התבקשו לתקן את הליקויים, כי עשינו בדיקה על-פי המערכת הממוחשבת שלנו. בפועל, הצוות שעבד על זה, מינינו תובעים, משפטנים במחלקה שלנו, וראינו בעיניים 341 תיקים. בדקנו את הממצאים, ואני רוצה לסכם.
מרגלית קרופרו
¶
סליחה, אדוני. אני רוצה לתקן. מצאנו 38 תיקים שחשבנו שהם תיקי פשע, שנסגרו בחוסר סמכות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
341 מתוך 13,000 תיקים. 341 מ-13,000 זה פחות מ-3%, זה 2.6%- 2.7%. זאת אומרת, כל מספר צריך להכפיל בערך פי 37-38 על מנת לקבל את השלם. אני רוצה לדעת כמה תיקים של פשע היו בתוך המדגם, לא חשוב כרגע כמה סגרו מתוך ה-341, עם סמכות, בלי סמכות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לדעתי, המדגם לא נכון, כי זה לא יכול להיות. אתם טועים בנתונים. אני אלך לטובתכם. ה-341 תיקים שלקחתם, כנראה לא היו מדגם סטטיסטי מייצג, אלא כבר ב-341 נתתם משקל יותר גדול לפשעים. לא הגיוני שבתוך 13,000 תיקים 8,000 תיקים יהיו תיקי פשעים, זה צריך להיות הפוך: חטאים, עוונות, אין שם כל כך הרבה תיקים של פשעים.
יצחק לוי
¶
זה לא מדגם. מדובר פה על קבוצת תיקים שהנחיתם, פחות או יותר, ללכת על בדיקת קבוצת התיקים הזאת. זה לא מדגם שבאופן מקרי לקחתם 341 מקרים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
למה הם התבקשו לבדוק מחדש? היו תלונות של יחידת הביקורת. יחידת הביקורת כבר אמרה שמשהו לא בסדר.
רחל אדלסברג
¶
גם אנחנו עשינו בדיקה מדגמית, ואז הם קיבלו הנחיה לעבור מחדש ולבדוק את כל התיקים. מתוך התיקים שהם בדקו, הם העבירו לנו רשימה של תיקי הפשעים, ועשינו בדיקה מדגמית.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני אעזוב את זה, כי אני רואה שיש בעיות עם הנתונים. אני רוצה לשאול את עצמי שאלה: יש לנו תיקי פשע, האם אני יכול מהישיבה הזאת לצאת בהרגשה שבתיקי הפשע אפשר להעמיד אנשים לדין, כי לא עברו שבע שנים? אחרי שבע שנים יש התיישנות של פשע?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אנחנו לא רק רוצים ללמוד לקחים לגבי שיפור העבודה, אלא אולי נוכל להחזיר את הסוסים חזרה לאורווה, למרות שהשערים כבר נפתחו. אם בוצעו פשעים, ואנחנו יכולים לאתר אותם, לא נגיד: עשו טעות, הם ייהנו מהטעות. למה שהם ייהנו מהטעות? עשו טעות, נבדוק עוד פעם, ונחזיר את גלגלי השעון אחורה.
נמשיך גם בנתיב של בירור העניין והפקת לקחים לגבי העבודה המשרדית, הפנימית, אבל מה מונע בעדנו מלקחת את 13,000 התיקים, לקחת את כל הפשעים והעוונות החמורים, להוציא החוצה, לבדוק תיק-תיק, ולראות, אולי באמת יש מקום להעמיד אנשים לדין?
רחל אדלסברג
¶
הדברים האלה נעשו. בזמנו, כשהיחידה נתבקשה לעבור מחדש על כל התיקים, חלק מהתיקים נבדקו מחדש, ובחלק מהתיקים הוגשו כתבי אישום.
היו"ר מיכאל איתן
¶
גברתי, התגובה שלך עלובה מאוד. את אחראית לעניין. את לא יודעת להגיד לנו כמה, זה יכול להיות שניים, 50, 100, 1,000. אנחנו חיים בערפל. אם את לא יודעת להשיב, מה אנחנו נדע?
היו"ר מיכאל איתן
¶
גם עלינו מוטלת חובה להתמקד. אנחנו רוצים נתונים, ואני בעד שהם ימסרו את הנתונים, אבל אני לא רוצה להעמיס יותר מדי. אני ארצה הרבה נתונים, ובסוף לא ייצא כלום. אני גם לא רוצה סתם להטיל עליהם עבודות ולשגע אותם.
דודי כהן
¶
בסופו של תהליך, אף אחד לא חושב שמה שנעשה נעשה בצורה מקצועית. היתה ביקורת של יב"ק, וביקורת יב"ק הנחתה לבדוק את התיקים מחדש, מחוז תל-אביב צריך לבדוק את התיקים מחדש. הנחה ראש אח"ק דאז לבצע בדיקה על-פי החלטה של יב"ק, ואכן בוצעה בדיקה כזאת על-ידי מדור תביעות, ולכן מדור תביעות נכנס לבדוק האם אכן מחוז תל-אביב ביצע את ההנחיות של היחידה לביקורת. הוא לא בדק את כל התיקים, לכן אין לנו הנתון הזה.
יצחק לוי
¶
השאלה, האם אתם מסתפקים בזה או שאתם חושבים שצריך לעשות חקירה יותר עמוקה, בגלל שמדובר בפשעים?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אפשר לקבל החלטה עכשיו ולבקש מהם שמיד יוציאו את כל הפשעים, אני לא צריך נתונים בשביל זה. אם יש תיקי פשעים ועוונות חמורים שנסגרו, שלא כצדק, ללא בדיקה מעמיקה, דבר ראשון שצריך לעשות, לקחת את התיקים, לבדוק אותם שוב, אלא אם כן הם בוערו. יש גם תיקים שבוערו בהזדמנות זו?
דודי כהן
¶
כבוד היושב-ראש, להבנתנו, מחוז תל-אביב בדק את כל התיקים, ואנחנו ביצענו בדיקה מדגמית. אין לנו כרגע נתון כמה תיקי פשע חמור מחוז תל-אביב בדק מחדש.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אתה רוצה להגיד לי שמי שבדק מחדש זה מי שמראש החליט לפסול? הבדיקה היתה של אותו אדם?
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה אותו אדם שעשה. אותו אדם שהעבירו עליו ביקורת, שאמרו שהוא לא עשה בסדר, אמרו לו שהוא יבדוק שוב, ואף אחד לא בדק אותו עוד פעם. אני לא מטיל חשד, אבל בפעם הראשונה אני שומע בחיי על כך שאדם ביצע את עבודתו, אמרו לו: אדוני, סגרת תיקים בצורה פסולה, תעשה את זה עוד פעם. אני מטיל חשד, ואני תמיד צריך לחשוד, אני יכול לחשוד שבתיקים היה בן-דודו של מי שסגר. אומרים לי עכשיו, שנותנים לו את התיקים שיסגור עוד פעם, הוא עוד פעם יסגור לבן-דודו. אני צריך שעוד מישהו יבדוק. כבר אמרו שהיתה כאן סגירה שלא כהלכה.
בצורה אחרת, יש לו השקפת עולם, עבירות של הימורים למשל, בעיניו זה לא נחשב, או עבירות מין, בעיניו זה לא נחשב, אמרו לו שזה לא בסדר, אבל הוא נשאר עם אותה השקפת עולם. איך זה שהוא עושה ביקורת על עצמו? זה אבסורד.
דודי כהן
¶
בגלל הסיבה שאתה מעלה, מדור תביעות עשה מדגם על בדיקת תיקון הליקויים, והוא אכן מצא מספר תיקים שלא תוקנו כמו שצריך.
היו"ר מיכאל איתן
¶
עכשיו הבנתי מה קורה, זה הרבה יותר חמור. סגרו תיקים, מצאו שסגירת התיקים לא היתה בסדר, אמרו להם לתקן, נתנו לחתול לשמור על השמנת, ולזה שסגר לא בסדר לסגור עוד פעם. הוא סגר פעם שנייה, אחרי שהוא סגר פעם שנייה, עשו עליו ביקורת ומצאו עוד פעם ליקויים בסגירה השנייה בצורה מדגמית, ואת השאר לא בדקו.
רחל אדלסברג
¶
זה לא שהוא סגר פעם שנייה. בפעם השנייה נעשתה בדיקה יותר יסודית ויותר קפדנית, והעובדה, שחלק מהתיקים נפתחו מחדש.
היו"ר מיכאל איתן
¶
גברתי, אני לא מבין, כשגורם מסוים עשה בדיקה ושגה בהערכה, נגיד אפילו בתום לב, מישהו בא ואמר לו: עשית לא טוב. האם אומרים לאותו גורם: אתה תעשה, ולא בודקים מה הוא עושה פעם שנייה? אתם אומרים: לא, כן בדקנו מה הוא עשה, אבל לא בדקנו תיק-תיק מה הוא עשה, לקחנו מדגמית. לקחנו מדגמית ממה שהוא עשה, ומצאנו, שגם בפעם השנייה, במדגם, עלו הרבה מאוד תיקים שהוא סגר שלא כהלכה. בתיקים שמצאתם – טיפלתם, אבל מה עם השאר שלא היו במדגם, אבל תיקים אמיתיים שהיו שם, שהוא סגר בפעם השנייה?
דודי כהן
¶
היינו כבר באמרה שמי שהחליט על המבצע קבע גם קריטריונים. לאחר שהסתיים המבצע, בדקה יחידת הביקורת של המשטרה את עילות המבצע, והחליטה שבתיקים מסוג זה וזה לא היתה לו סמכות לגנוז, ולכן הוא היה צריך לבצע פתיחה של התיקים מחדש על-פי הקריטריונים שהוא קבע. ולכן כל התיקים שהוא גנז בניגוד לסמכות, על-פי הקריטריונים שלו, הוא הנחה לפתוח מחדש. בא לאחר מכן מדור תביעות, והיה אמור לבדוק האם התיקים שהוא הנחה לפתוח מחדש אכן נפתחו מחדש. יש פה תהליך, שהוא תהליך מאוד ארוך.
דודי כהן
¶
אמרתי בתחילת דברי שאנחנו גוף שבודק את עצמו, אנחנו גוף שלומד, אנחנו גוף שמסיק מסקנות, מפיק לקחים, וגם מהאירוע הזה שהיה לפני שנתיים, אנחנו נמצאים היום ב-2005, אנחנו הפקנו לקחים, הפקנו את הלקחים האלה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני רוצה שאת הבדיקה הבאה שתעשו, אלא אם כן אתם חושבים שאני טועה, תעשו לפי מה שאני חושב שאנחנו צריכים לבקש בשם אזרחי ישראל. לפחות בכל תיקי הפשע והעוונות החמורים – אני לא אומר כל העוונות. אני מוותר על כל החטאים ועל כל העוונות הקלים, אתם יודעים לקבוע מה הם העוונות היותר חמורים. שנהיה רגועים. לא בדיקה מדגמית, תבדקו כמה הם, שתיק תיק ייבדק האם הוא נסגר כהלכה, כן או לא. ולא על-ידי הגורם הזה, אלא על-ידי גורם אחר. על מנת שההחלטה שלי לא תהיה חפוזה וחסרת אחריות, תכינו מזכר כמה זה צריך לעלות מבחינת כוח-אדם, כמה שעות, יכול להיות שנקצץ בקריטריונים אם נראה שאנחנו זורקים פה מילים ואתם אחר כך נכנסים לעבודה סיזיפית. נראה לי ששווה שנעשה את זה כעת, ואז נהיה שקטים. אני אוכל להגיד לאזרחים שזה עבר בדיקה, אין שם דברים שלא בסדר.
יצחק לוי
¶
האם זה המחוז היחיד שבו זה נעשה? שלא יתגלה לנו בעוד חודש שבמחוז אחר סגרו עוד כמה אלפי תיקים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אנחנו ניפגש פה בעוד חודש. אני רוצה להודות לך ולשבח את המשטרה על הפתיחות, על הבדיקות, על הנכונות, והכי חשוב – על הרצון לתקן את המצב. למרות שהעברנו ביקורת, אני חושב שהביקורת ראויה.
אליעזר כהן
¶
ישבתי בשקט והקשבתי, הבנתי את הביקורת של היושב-ראש, זאת העבודה שלנו, זה התפקיד שלנו, של ועדת החוקה. אני מצטרף לדברי הסיכום שלו, אבל אני עדיין חושב שהקצין לקח על עצמו אחריות ויוזמה יוצאת מן הכלל, הלוואי שבתי-המשפט יעשו אותו דבר.
אליעזר כהן
¶
הרב לוי, אני לא אומר שהפשע יחגוג במדינת ישראל, והם הבינו שאני לא מתכוון לזה. אני מתכוון לזה שהיתה התיישנות.
אליעזר כהן
¶
לא היתה התיישנות, עבר זמן, הם ניסו לגשת לתיקים הקלים. המשטרה גילתה שהיו שם גם תיקים לא קלים, והיא בדקה, ועל זה מגיע לה כל הכבוד, כמו שמיקי איתן אמר. אני עדיין חושב שהיוזמה שלו היתה ברוכה, ולזה אני מתכוון, שיעשו גם בבתי-המשפט, יש שם יותר מדי חומר, והם לא משתלטים עליו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זכותך שתהיה לך דעה, אני רק אומר, שלהכין 13,000 תיקים זה עולה עשרות מיליוני שקלים. העובדה שאנשים שהיו מעורבים בביצוע עבירות של פשע, שהיו אנשים שנפגעו ומסתובבים מרי נפש- - -
היו"ר מיכאל איתן
¶
רבותי, לדעתי, הלקח הכי חשוב מבחינה מינהלית, שהסינון בשלב יותר נמוך היה עדיף. למה אני מתכוון? הרי אנחנו מדברים כאן על בזבוז של כוח-אדם. כמה תובעים משטרתיים ישבו, כמה חקירות בוצעו, כמה ניירות נכתבו, כמה דוחות – והכול ירד לטמיון. אם היה לנו שכל, אם זה היה הגיוני, היינו אומרים שבקבוצות מסוימות בכלל לא נתחיל בעבודה, כי ממילא בסוף זה יירד לטמיון, ואז התביעה המשטרתית היתה יכולה להתמקד בחלק יותר גדול, היינו חוסכים הרבה, גם באגף החקירות. למה לפתוח תיק חקירה, כשאתה יודע מראש שבסוף יבוא מישהו ויזרוק אותו? תיק חקירה עולה גרושים? צריך להחזיק תיק עם חוקר, להזמין אנשים לבוא לתת עדות, לגבש אותו להביא אותו עד שהוא יהיה תיק. אולי צריך לחשוב על דרך אחרת, כשאתם עוד לא פותחים חקירות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מלכתחילה, אם יש מקרי אונס, וזורקים תיקים, בשביל מה לעשות אותם? זה עולה כסף, כל תיק כזה זה אלפי שקלים.
מיכאל רצון
¶
רציתי להציע הצעת ייעול. מאחר שיש להם בעיה של כוח-אדם, והאלימות פושה, הם באמת צריכים לטפל בה, שירדו מההתנתקות.