הצעת חוק גנים בוטניים, התשס"ה-2004, (פ/2794)
2
ועדת הכלכלה
01/06/2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 419
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, כ"ג באייר התשס"ה (1 ביוני 2005), שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 01/06/2005
חוק גנים בוטניים, התשס"ו-2006
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק גנים בוטניים, התשס"ה-2004, (פ/2794)
נכחו
¶
חברי הוועדה: אמנון כהן – היו"ר
גלעד ארדן
דניאל בנלולו
אליעזר זנדברג
דוד טל
משה כחלון
איוב קרא
מוזמנים
¶
ישראל גלאון מ"מ מנהל המחלקה לגננות, משרד החקלאות
ופיתוח הכפר
עו"ד מרב רזניק הלשכה המשפטית, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
עו"ד אריאל כהאן משרד המשפטים
יעל ארנון אגף תקציבים, משרד האוצר
ד"ר חגית מאיר מנהלת אגף מדעים, משרד החינוך, התרבות
והספורט
רז עפרון משרד הפנים
עו"ד עדי ביתן הלשכה המשפטית, משרד הפנים
שרה ורצברג ממונה שיווק, מנהל מקרקעי ישראל
יצחק איילון מנכ"ל הגן הבוטני, האוניברסיטה העברית
בירושלים
ישראל פרץ סמנכ"ל שיווק, הגן הבוטני, האוניברסיטה העברית
בירושלים
אלי אפריאט מנהל בטיחות וביטחון, הגן הבוטני, האוניברסיטה
העברית בירושלים
דודי אמסלם חבר הנהלה, הגן הבוטני, האוניברסיטה העברית;
עיריית ירושלים
פרופ' יעקב גרטי המחלקה לבוטניקה, אוניברסיטת תל-אביב
גיל רייכמן מנהל המחלקה לאיכות הסביבה, עיריית ירושלים
עו"ד שמואל שפט הלשכה המשפטית, עיריית ירושלים
רמי סולמי עיריית תל-אביב – יפו
חיים רונן עיריית תל-אביב – יפו
חזי מולא מנכ"ל ארגון לגננות ונוף
היו"ר אמנון כהן
¶
בוקר טוב, אני פותח את הדיון בנושא הצעת חוק הגנים הבוטניים, התשס"ה-2004. הנושא עבר הרבה גלגולים והרבה מציעים. מי שיקדם את החוק היום הוא חבר הכנסת בנלולו, ויש קבוצת חברי כנסת שחתומים על הצעת החוק. חבר הכנסת בנלולו נמצא בוועדת הכנסת.
היו"ר אמנון כהן
¶
הוא צריך להיות שם לפחות שעה על מנת שיוכל להצביע בנושא הסרת חסינות לחבר הכנסת גורלובסקי. יש דיון, ולפי התקנון חייבים להשתתף בדיון כדי להצביע. נקדם את הצעת החוק כוועדה, והוא יצטרף. יש כאן עוד מציעים. בשלב זה נכנס חבר הכנסת בנלולו. מי שרוצה, שיציג את הצעת החוק. ואם אין אף אחד, אני אציג.
דניאל בנלולו
¶
אני חייב להיות כאן בפתיחה ולחזור בחזרה לוועדה. מדובר בהצעת חוק לגן בוטני, שהוא אוצר לאומי, ויש להתייחס אליו ככזה. אנחנו יכולים גם להסדיר זאת כאן מבחינה תקציבית וגם לשמור על הדבר הזה כעל מוזיאון, גן, שצריך להיות מוסדר במעמד כלשהו בחקיקה. לכן הבאנו הצעת חוק. את החוק הביאו גם בכנסות הקודמות. משום מה, הוא לא עבר, איני יודע למה.
יצחק איילון
¶
אני מנכ"ל הגן הבוטני בירושלים. בארץ יש היום חמישה גנים בוטניים שקרויים כך, אבל השם אינו בהכרח מזהה אותם באופן אחיד עם הפעילות של גן בוטני. הם קיבלו את השם בגלל עיסוקם בצמחים. יש גנים בוטניים ראויים, שחשוב שהצעת החוק תפרוש כנפיה עליהם, וחשוב שהמועצה שתקום על-פי החוק תקבע אותם.
יצחק איילון
¶
הגן הבוטני האוניברסיטאי בירושלים, הגן הבוטני באוניברסיטת תל-אביב, הגן הבוטני במקווה ישראל. מול מוזיאון ישראל נמצא הגן הבוטני בירושלים, של גבעת רם. גן בוטני אוניברסיטאי. יש עוד גן, שהוא פנינת טבע אמיתית, שהולכת ונעלמת – הגן הבוטני בהר הצופים.
יצחק איילון
¶
הוקמה עמותה על-ידי חמישה מוסדות: האוניברסיטה העברית, הקרן הקיימת לישראל, עיריית ירושלים, קרן ירושלים. העמותה מנהלת את הגן לצורכי מדע, מחקר, חינוך איכות הסביבה, תרבות, שימור, מוזיאון חי לצמחים. בגן הזה, וגם באחרים, עובדים בשיתוף פעולה יוצא מן הכלל עם משרד החקלאות.
יצחק איילון
¶
בגן שאני מנהל המשאבים עצמיים. אנחנו מגייסים תרומות – 50%, כשיש. את היתר אנחנו מייצרים באמצעות קורסים להכשרה מקצועית, קורסים מקצועיים לבעלי עניין ועוד.
יצחק איילון
¶
אחראית עליו האוניברסיטה, אגף בינוי. שם יש בעיה, מורכבות. יש מערת ניקנור, שהיא אתר היסטורי, ויש ערכים נוספים, ולכן היה להם קשה לתת אותם תחת חסותנו. הם מחזיקים בו, וראוי שיישמר לדורי דורות.
גם הגן הבוטני במקווה ישראל ראוי שיישמר, הוא היסטורי. אנחנו יודעים איך גאלו את הקרקע. הגן הבוטני בתל-אביב גם הוא ראוי שיישמר. הוא נועד לצורכי מחקר. יש עוד גנים, שלא להזכיר את עין גדי.
יכול להיות שבעתיד עיר צומחת, אולי מודיעין, אולי קריית גת, תרצה להקים מרכז בוטני. צריך לאפשר לה להיכלל בכללים שתקבע המועצה, לכשתקום.
מרב רזניק
¶
אני מהלשכה המשפטית של המשרד. המשרד תומך בהצעת החוק, בכפוף לשני שינויים שהיינו רוצים להכניס.
מרב רזניק
¶
אנחנו תומכים בחוק הזה, זה חוק ראוי, צריך להסדירו בחקיקה, מבחינת שמירת הגנים, הצמיחה, ההדרכה. בכל זה יש תמיכה מלאה שלנו.
חגית מאיר
¶
כיום יש בעיה, כי בקריטריונים של משרד החינוך אין מונח של גן בוטני מוכר. אנחנו זקוקים להכרה הזאת.
חגית מאיר
¶
כיום אין כסף, אבל גם כשזה נעשה, זה נעשה בדרכי עקיפין. כאשר יש הכרה, אנחנו יכולים לתמוך במישרין, כיוון שהקריטריונים לתקנות התמיכה שלנו בפעילות חינוכית הם הכרה על-ידי גוף סטטוטורי. כך תומכים באוניברסיטאות, במוזיאונים.
עדי ביתן
¶
אנחנו רוצים להעיר כמה הערות. מעבר לכך, יש החלטת ממשלה שתומכת בהצעת החוק. אנחנו כפופים לה. אנחנו סבורים שההכרזה צריכה על גן בוטני להיעשות על-פי תוכנית לפי חוק התכנון והבנייה, כפי שנעשה לגבי שמורת טבע ולגבי גן לאומי. זאת ההערה המרכזית.
יעל ארנון
¶
גם אנחנו תומכים, כי יש החלטת ממשלה. יש לי שתי הערות עקרוניות, והן גם קשורות לזה שהמשך החקיקה תלוי בתיאום הנוסח. קודם כול, יש כאן עלות תקציבית. בחוק אין הצבעה על עלות תקציבית, זה גם לא הובא בדברי ההסבר. קשה למדוד את העלות התקציבית כרגע, כי אין כל הנתונים. זה לא משהו שתומכים בו היום. זה חייב להיות מוסדר לפני חקיקת החוק.
יעל ארנון
¶
אין לנו שום הערכה, זה לא נושא שמטפלים בו. משרד החקלאות, כמי שממונה על החוק הזה על-פי ההצעה, הוא זה שיצטרך לתקצבו, ולכן הוא זה שצריך לדאוג לנושא.
היו"ר אמנון כהן
¶
לא יהיה מצב שאנחנו נעבוד קשה, נעביר את החוק, ופתאום זה ייתקע כי משרד החקלאות יגיד שמשרד האוצר אחראי, האוצר יגיד שמשרד החינוך וכו'. אני מכיר את הדברים האלה.
דוד טל
¶
זו בעיה קטנה. יש בעיה קצת יותר גדולה. על-פי הנהלים בכנסת הצעת חוק תקציבית של מעל ל-5 מיליון ש"ח, נדרשות לה 50 אצבעות לפחות.
יעל ארנון
¶
להערכתי העלות גבוהה מזה. אני לא יודעת לומר זאת בוודאות, כי זה לא נושא מתוקצב. זה לא הובא בהצעת החוק, וצריך לשים לב לכך.
דוד טל
¶
אתם, האוצר, חייבים לתת הצעה. יש נוהל כזה. סיכמנו זאת אתכם לא פעם: אתם מביאים הצעה לוועדה לפני כן.
יעל ארנון
¶
נכון. אמרנו גם בוועדת השרים, ואני אומרת זאת שוב כאן: כמו שמשרד החקלאות מתקשה לאמוד את הנושא, כשהוא זה שמכיר את העניין טוב יותר, כך גם לנו אין שום נתונים, לא הועבר אלינו שום חומר.
אליעזר זנדברג
¶
לא ניסיתם לברר כמה עולה להפעיל היום את חמשת הגנים הבוטניים בישראל, כדי להעריך כמה תעלה השתתפות, למשל? הלוא כתבתם שזה סעיף 3א לחוק יסודות התקציב. כלומר יש הפנייה שמחייבת התייחסות חקיקתית בצורה אחת, זו לא שורה תקציבית בפעילות המשרד.
היו"ר אמנון כהן
¶
רק רגע. חבר הכנסת בנלולו צריך לצאת. חבר הכנסת בנלולו, אנחנו באמת רוצים לקדם את החוק, אבל כוועדת כלכלה חשובה ומכובדת אני לא רוצה להעביר חוק שיהיה מונח על המדף ואנחנו נגיד שעשינו "וי". אנחנו רוצים להעבירו בצורה הכי מכובדת, מגובה בתקציב, עם לוח זמנים, עם תקנות שהשר יתקין. הכול יצא כמו שצריך. אנחנו נעשה עבודה יסודית וטובה. אתה מסכים?
דניאל בנלולו
¶
אני מסכים. אחזק דבריך, אדוני היושב-ראש. אם נסיים היום, טוב. אם לא, לקראת הישיבה הבאה נביא הערכה תקציבית לכל הנושא, על מנת שיעבור.
יצחק איילון
¶
יש לי הצעה מעשית פרקטית. החוק הרי הגיע לקריאה שנייה ושלישית בכנסות קודמות, ונפל בגלל חוק הרציפות.
יצחק איילון
¶
משהו כזה. הרעיון היה שהתקצוב, יהיה ב-matching. על כל שקל שהגן הבוטני מייצר מפעילות כלשהי – חינוכית, מדעית, אקדמית – החוק יקצה שקל, ובלבד שהתקציב יחולק באופן פרופורציונלי לזכאים להיקרא גן בוטני.
דודי אמסלם
¶
אני מנהל אגף שיפור פני העיר בעיריית ירושלים ואני גם חבר בהנהלת הגן הבוטני. לגבי השאלה על המקורות התקציביים, הגן הבוטני נמצא כרגע בקריסה כלכלית, לדעתי. אם חוק הגנים הבוטניים לא יעבור – חוק שמשמעותו היא בעצם עזרה תקציבית מהממשלה – הגן לא יוכל לתפקד במתכונת הנוכחית שלו. כרגע מי שאמורים לתקצב אותו בחלקם גם לא עושים זאת. לא קרן קיימת לישראל, לא האוניברסיטה. יש פה בעיה.
יעל ארנון
¶
אוסיף עוד משהו בנוגע לנושא התקציבי: אולי הייתי צריכה להתחיל בהערה זו, זה היה מקל על ההסבר למה קשה להעריך את התקציב. כפי שהחוק מנוסח היום יש לו הגדרה רחבה מאוד מאוד. אם אומרים שרוצים לתמוך בגנים מסוימים, שיש רשימה סגורה, זה שונה. מה גם שלפחות לגבי חלק מהגנים שהזכירו כאן, אולי לא הגן בירושלים אבל גנים אחרים ששייכים לאוניברסיטאות,
היו"ר אמנון כהן
¶
למה לסגור רשימה? למה לא לתת לזה להתפתח? צריך לבנות את זה על בסיס matching כזה או אחר. מי שיביא, יקבל.
יעל ארנון
¶
אנחנו מנסים לבנות הערכה תקציבית. בניסוח של החוק היום, בהגדרה הרחבה מאוד, גם ההערכה התקציבית הולכת להיות רחבה. אם יציגו מצב שונה ממה שהחוק משקף כיום – כלומר, רשימה סגורה עם קריטריונים ברורים יותר, שאולי לא צריכים להיות מפורטים עכשיו אבל הם מצמצמים מאוד את הרשימה או את האוכלוסייה שעליה אנחנו מדברים – גם ההערכה התקציבית תהיה שונה לחלוטין.
היו"ר אמנון כהן
¶
כלומר, לפי החוק זה פתוח. השר יכול להכריז על עוד ועוד גנים. אני חושב שכך צריך להיות, אבל צריך לחשוב על התקצוב.
יעקב גרטי
¶
בשל הגירעון שלה, האוניברסיטה לא מפנקת אותנו, בלשון המעטה, וזה עוד יהיה בלשון המעטה. אנחנו ייבוש טכני, אמיתי. העניין של matching, ששמעתי כאן, יכול להיות טוב, אבל אנחנו צריכים שיהיו לנו השקלים כדי שמולם יבוא החוק וישלים את הסכום, ואין לנו.
ישראל גלאון
¶
אני רוצה להעיר הערה כללית, לא לדבר על הכסף. ברמה העקרונית יש בישראל כעשרה גנים בוטניים שיענו על ההגדרה. הלוואי שיהיו עוד. המצב הכללי שלהם מבחינה כלכלית הוא קריסה. זה אומר שאנחנו מאבדים חומר גנטי צמחי ואנחנו גורמים לנזק מצטבר לצמחייה במדינת ישראל.
היו"ר אמנון כהן
¶
משרד החקלאות המכובד, משרד ייעודי, למה אדוני לא יקצה מכספו, מהמשאבים הקיימים, סכום מסוים לגנים הבוטניים? למה צריך חוק?
ישראל גלאון
¶
אני מעריך שברגע שהנושא יוכר יהיה תקציב מוגדר וייעודי לעניין, שיעודד גם את השר ויעודד גם את הגנים לתקצב את עצמם.
דוד טל
¶
אני רוצה להעיר הערה קטנה. בכל הכבוד, בלי להעביר ביקורת על אנשי משרד האוצר, יש לוועדת הכלכלה סיכומים עם אגף תקציבים במשרד האוצר, שלפני הצעת חוק כאן הם מביאים עלות. גב' ארנון אומרת, בצדק, וחבל שלא אמרה זאת מייד בהתחלה, שזה רחב מדי, שהם לא יודעים להגיד.
דוד טל
¶
אבל אם כך היא היתה צריכה לאמץ הצעת ידידי חבר הכנסת זנדברג ולומר שהעלות למה שיש היום, ארבעה או חמישה גנים, היא כך וכך. כדי לא לתקוע את החוק, אני מציע שנתייחס לזה כאל חוק שאינו חוק תקציבי, שעלותו פחות מ-5 מיליון ש"ח. נלך כך. אחר כך, אם השרים הרלוונטיים ירצו להרחיב היריעה, שירחיבו. אחרת נתקע את החוק הזה.
היו"ר אמנון כהן
¶
כשנקרא את החוק תעירי על כך. נגיע לסעיף ההגדרות, נקרא את ההגדרות, אחרי שנגמור, תגידי מה הבעיות. המשפטנים שנמצאים כאן ילמדו את הנושא, ואם זה באחד המקומות, בסדר. אם לא, נוסיף את ההערה בסעיפים, אם יהיה צורך בכך.
ישראל גלאון
¶
משרד החקלאות בעד ההצעה האחרונה שעלתה עכשיו, שזה יוגדר כחוק שתקציבו פחות מ-5 מיליון ש"ח.
היו"ר אמנון כהן
¶
אנחנו דנים בו כאילו הוא פחות מ-5 מיליון ש"ח, אבל לא להרבה זמן. אני מקווה שנגמור היום, אבל אם לא נגמור היום, לדיון הבא אני רוצה הערכות תקציביות אמיתיות. לא "כאילו".
דוד טל
¶
ואז אני אומר, וזו תהיה ההצעה שלי, שאני רוצה להתייחס רק לגן בוטני אחד, הגן בירושלים. אחר כך ארחיב את היריעה.
אליעזר זנדברג
¶
צריך להתייחס לכל הגנים הקיימים. אחרת האוצר לא יקציב לזה אגורה. אפשר לעצור בגנים קיימים, להבדיל מגנים חדשים, ולעצור את ההכרזה על גנים חדשים בחמש שנים.
היו"ר אמנון כהן
¶
אנחנו עושים חוק על "גנים בוטניים", לא על גן בוטני אחד, כזה או אחר. אנחנו נכנסים להצעת החוק הגנים הבוטניים, התשס"ה-2004, פרק א' – הגדרות. לפני הדיון ישבתי עם היועצת המשפטית של הוועדה. היו כמה הערות שלי, ואנחנו נעיר אותן תוך כדי הקריאה. גם אתם, כל מי שאחראי על תחום מסוים ורוצה להעיר הערה בנושא כלשהו, יוכל להעיר. נתייחס לכל דבר. לנו כבר יש ההערות שלנו כוועדה.
אליעזר זנדברג
¶
מוזכרת כאן תיירות. למה משרד התיירות לא משתתף בכלום? אנחנו מנסים להפיל את כל התיק על משרד החקלאות.
אליעזר זנדברג
¶
יש היגיון שהגורמים המממנים מממנים פעילות שהיא בתחום אחריות משרדם. יש כאן שני משרדים שצריך לתת את הדעת עליהם. אם אנחנו מעודדים תיירות ואיכות סביבה, הם צריכים להיות מעורבים.
היו"ר אמנון כהן
¶
בסדר. מה זה "שטח פתוח"? כל מקום שאראה בו שטח פתוח? אני מושבניק, פעם גידלתי ירקות וכרגע השטח שלי פנוי, כי לא כדאי לי לגדל. בשטח הפתוח אני יכול להקים גן בוטני, כעיקרון?
עדי ביתן
¶
בדיני התכנון והבנייה יש ייעוד לגן בוטני. אפשר לומר "שטח שייעודו גן בוטני על-פי דיני התכנון והבנייה".
רז עפרון
¶
צריך לבדוק את זה. הגן האוניברסיטאי בירושלים מוכר כגן בוטני על-פי חוק התכנון והבנייה, עם תב"ע מסודרת, כולל הרחבה של הגן.
אריאל כהאן
¶
בהמשך, בסעיף 2(1) הסעיף שולח לסעיף ההגדרה. כתוב שהשר רשאי, אחרי התייעצות, להכריז על גן פלוני גן בוטני, ואז חוזרים להגדרת "גן בוטני" או "גן". כיוון שזה סעיף הגדרה שהופך לסעיף נורמטיבי, צריך להבין אם התנאים פה מצטברים או חלופיים. זה לא כל כך ברור.
אליעזר זנדברג
¶
כלומר, אם קוראים את ההגדרה "גן בוטני" כמו שהיא עכשיו, צריך שהגן יעסוק גם בחינוך, גם בתרבות, גם באקלום וגם בהדרכה, וגם בחקלאות – בכל התחומים.
יצחק איילון
¶
שמעתי את ההערה, היא נכונה, אבל צריך שהחוק לא יאסור עלינו להיות אתר תיירותי, למשל, שהחוק יאפשר לארח אנשים. חינוך, מחקר, חקלאות, איכות סביבה – אלו תנאים בסיסיים.
יצחק איילון
¶
ברגע ששתלת צמח, עשית את כל הארבעה. אני מציע שההגדרה תתייחס למתחם, לתב"ע, להגדרתו במוסדות המקרקעין.
שמרית שקד
¶
ההגדרה אמורה להיות רק הגדרה. אנחנו לא אמורים לקבוע כאן את כל התנאים להכרה בגן בוטני. אני מציעה שהיא תהיה הגדרה ממש: הסברה מהו גן בוטני. למשל: גן המכיל סוגי צמחים מיוחדים או נדירים המיועד – וכו'. ואז, נוסיף: גן ששר החקלאות ופיתוח הכפר הכריז עליו כעל גן בוטני מוכר, בהתאם לסעיף 2. בסעיף 2 נקבע את כל התנאים שאנחנו רוצים: תב"ע וכו'.
יצחק איילון
¶
לגן הבוטני שלי, למשל, יש מועצה מדעית שחוצה מוסדות: מוסדות אקדמיים, מוסדות מחקר, מוסדות ציבוריים. אני לא בטוח שזה המצב לגבי האחרים. המועצה אמורה להסדיר את הקריטריונים שבהם השר יוכל להיעזר.
אליעזר זנדברג
¶
בין כל המועצות הקיימות בישראל בכלל ובמשרד החקלאות בפרט – רשות הטבע והגנים וכו' – אין גוף כלשהו? אנחנו מייצרים משהו חדש. זאת שאלה, אין לי הצעה, כי לא כיוונתי למועצה מסוימת.
אליעזר זנדברג
¶
עוד אציע את נציגי משרד המדע בהרכב. קבעו כאן שני נציגים למשרד החינוך. משרד החינוך לא שולח שום ילד.
שמרית שקד
¶
אני עוברת לפרק ב'. כאן אני מציעה להוסיף סעיף מטרה, מה מטרת החוק. למשל: חוק זה, מטרתו שימור וטיפוח גנים בוטניים.
שמרית שקד
¶
אני עוברת לסעיף 2, הכרזה על גן בוטני מוכר. יש כאן שתי הערות. ראשית, אמרנו קודם שכאן נקבע את התנאים להכרה בגן בוטני. שנית, ליושב-ראש הוועדה יש כמה הערות והוא ביקש ממני להעלות אותן כאן. קודם כול, אנחנו רוצים שזה יהיה לבקשת הגן הבוטני. לא נכפה על גן בוטני.
שמרית שקד
¶
בסדר. ההערה הנוספת היא להוסיף בסוף סעיף 2: "השר יקבע כללים להכרה בגן בוטני כגן בוטני מוכר לעניין חוק זה באישור ועדת הכלכלה".
יצחק איילון
¶
לדעתי יש להוסיף משהו: "לאחר התייעצות במועצה, השר רשאי להכריז על גן בוטני כעל 'גן בוטני לאומי' ". להוסיף את המילה "לאומי".
חגית מאיר
¶
באנלוגיה, מועצת המוזיאונים היא הגוף הסטטוטורי שמוסמך להכיר במוזיאון. יש לה קריטריונים להכרה במוזיאון כמוזיאון לאומי. יכול להיות שהמועצה הזאת יכולה לפתח קריטריונים להכרה בגן בוטני ולהכרה בגן בוטני מוכר כגן לאומי, כמו שעושה מועצת המוזיאונים.
שמרית שקד
¶
הייתי רוצה להתייעץ על כך עם הגורמים הרלוונטיים ברשות הגנים הלאומיים ברשות שמורות הטבע. נשאל אותם.
שמרית שקד
¶
אני ממשיכה לקרוא את הסעיף. עכשיו אמרנו שהשר יקבע את הכללים להכרה בגן בוטני, וכאן נקבע את התנאים להכרזה על גן בוטני. קודם נשמעו הערות בעניין זה.
שמרית שקד
¶
דבר ראשון, צריך להוסיף שמדובר במוסד ללא כוונת רוח. זה היה בהגדרה, והוצאנו את זה משם. אנחנו צריכים להעביר את זה לכאן. אני קוראת את סעיף קטן (ב).
עדי ביתן
¶
אנחנו מציעים ליטול דוגמה מחוק גנים לאומיים, סעיף 22 שם. שם יש רשימת תנאים. כתוב שם "לא יכריז שר הפנים על שטח כגן לאומי אלא לאחר שנתקיימו כל אלה". אני מציעה להעתיק את הנוסח. התנאים הם אלה: "(1) אושרה תוכנית, המייעדת את השטח כגן בוטני" – במקרה שלנו. "(2) ניתנה הזדמנות למועצה, ולכל רשות מקומית שבתחומה נמצא השטח המיועד להיות גן בוטני לחוות דעתה". כאן נותנים להם 60 יום מיום שהודיעו להם. כמו כן, נדרשת התייחסות שר הדתות לגבי מקום קדוש. אני לא יודעת אם זה רלוונטי לכאן, אבל זה עשוי להיות רלוונטי – לגנים עתידיים. יש התייחסות לאתר עתיקות, וכן לשטח צבאי.
היו"ר אמנון כהן
¶
אלו כל הסעיפים? אני חושב שאפשר להכניס את הסעיף הזה. כמו ששר הפנים רשאי להתחשב באלה, כך גם שר החקלאות. נכניס את הסעיף במלואו.
עדי ביתן
¶
אני מבהירה שעל-פי הסעיף השר לא יכריז, אלא אם הוא התייעץ עם כל הגורמים האלה. אגב, זה חוק של המשרד לאיכות הסביבה. חוק גנים לאומיים – שמורות טבע, אתרים לאומיים ואתרי הנצחה, משנת 1998.
אליעזר זנדברג
¶
אני רוצה להוסיף ולשאול כמה שאלות. לגבי הקריטריונים כולם, אני רוצה להעיר: כתוב כאן "מוסד ללא כוונת רווח", אבל מה לגבי שלוחות של אוניברסיטאות ודברים כאלה? אבל האם כל גן נחשב אורגן בפני עצמו או הוא חלק ממשהו רחב? אולי מחר צריך יהיה לתת תמיכה לאוניברסיטת תל-אביב, השיק יישלח לשם וימצא את דרכו לחשבון אחר. איך מוודאים את הייעודיות של הכסף? כשהגן הוא חלק מגוף גדול יותר, זה יכול לטבוע. אני מעלה את זה כנקודה. אולי אתם יודעים טוב יותר.
אליעזר זנדברג
¶
הערה שנייה, לגבי כפילויות: תארו לכם שכל אחד יחליט שהוא רוצה לפתוח גן כזה. ממילא משקים את הצמחים בבוקר ומדברים אתם, עכשיו גם מקבלים שיק על זה. תארו לכם שהיינו מייצרים פעילות של אותם גנים עם המון כפילויות בכל מיני מקומות. הרי העוגה שאנחנו רוצים לחלק מוגבלת.
דוד טל
¶
אני מניח שהשר לא יעשה את זה. צריך אישור השר. הוא לא יכריז, אם יראה שאין לו תקציב או משאבים.
אליעזר זנדברג
¶
כן, ובכלל, אני חושב שאחד השיקולים צריך להיות ייחודיות, ואולי הוא צריך לגבור על משהו אחר. למשל, אם באזור תל-אביב כבר יש שני גנים בוטניים שעוסקים בפרחים, האם הגיוני לתת לשר את הסמכות החוקית לקבוע העדפה על-פי נדירות, או תחום הגן, אם הוא לא קיים עדיין?
אליעזר זנדברג
¶
אם כך, אני חוזר בי, הבהירו לי שזה תפקיד המועצה.
לגבי גודל הפעילות, גם זה תפקיד המועצה? שלא יקימו גנים קטנים ויבקשו תקציב.
היו"ר אמנון כהן
¶
כל מה שהעלה חבר הכנסת זנדברג חשוב, ונבקש מהשר שיביא זאת בחשבון בתקנות שהוא מתקין. בכל מקרה, הן יובאו לאישור ועדת כלכלה.
אליעזר זנדברג
¶
הערה אחרונה, וזה עונה גם על הדברים שדיברנו בינינו, חבר הכנסת טל. קודם כול, צריך לעזור להפעיל את מי שקיים היום, אני אומר זאת בכנות. למשל, אולי כדאי לקבוע ותק של הפעלה של המקום כגן, אפילו לא כגן בוטני על-פי החוק, לצורך קבלת התמיכה? קודם שהגנים יעבדו שנתיים או שלוש, יראו שהם יודעים לעשות דברים.
אליעזר זנדברג
¶
אבל לדעתי צריך לכתוב את זה, כי אחרת זה שיקול שאני לא בטוח שהוא לא שיקול זר לתקנות שעוסקות בחלוקת כסף.
דוד טל
¶
אדוני היושב-ראש, בכל הכבוד, אנשים מדברים בלי קבלת רשות. אני מבקש לדבר. אם אתה רוצה שאתפרץ, אתפרץ. אבל אני נוהג בתרבות דיבור נורמלית, ואתה קבעת את הנורמה בתחילת דרכך. אני מצביע, ואתה נותן לאחרים להתפרץ. זה לא בסדר.
ישראל גלאון
¶
אמרתי שזה קיים בתפקיד המועצה: להגדיר מי יקבל, מתי יקבל, איזה גן, מי עונה על הקריטריונים. לדעתי לא צריך לסבך את העניין בוותק של גנים וכו'. אם יש מועצה, היא די מוסמכת לעשות ולדעת מי ראוי ומי לא.
דוד טל
¶
בהמשך לכך ולמה שדיברתי קודם עם חבר הכנסת זנדברג, אני חושב שיהיה נכון להוסיף בסעיף 2(ב): "בבואו להכריז על גן בוטני ו/או גן בוטני לאומי...". אסביר.
דוד טל
¶
אני רוצה להסביר למה כן. אני מוכרח לומר שאני לא מכיר את הגנים הבוטניים. אני מכיר את הגן הבוטני בהר הצופים. בפעם האחרונה הייתי שם ב-1967. אגב, אני שיפצתי אותו, יומיים אחרי המלחמה. מאז לא ראיתי אותו. אני מניח שיש גן בוטני אחד שמרכז יותר מגנים אחרים. אם אני טועה, אני יורד מזה. אם יש גן גדול אחד, אני רוצה לאפשר לשר להכריז על גנים בוטניים וגם על גן בוטני לאומי. אם הוא ימצא לנכון לעשות זאת.
דוד טל
¶
בהתייעצות המועצה, אנשי מקצוע, מי שאתה רוצה. ואז למדינת ישראל יהיה גן בוטני לאומי, ויהיו עוד הרבה גנים בוטניים. אני חושב שצריכים להיות קריטריונים כפי שטען חבר הכנסת זנדברג. אם הם אומרים שזה מסבך את העניין, הוותק וכו', זה משהו אחר. חשוב לי שמי שקיימים יוכלו להמשיך להתקיים. מי שרוצה להוסיף על זה, אין בעיה. אבל יש סדר עדיפות מסוים שהמציאות קבעה.
אני חושב שאם מכניסים "גן בוטני ו/או לאומי", השר יהיה רשאי להכריז שהגן הבוטני של האוניברסיטה, בהר הצופים, הוא הלאומי – בגלל הגודל וסדרי הפעילות.
עדי ביתן
¶
קודם כול, ברגע שקוראים למשהו "גן בוטני לאומי", יוצרים הטעיה ביחס לחוק גנים לאומיים. הרי היום יש מועצת גנים לאומיים, והיא המוסמכת להכריז מהו גן לאומי. אני לא רואה מניעה שקודם גן יוכרז גן בוטני, ואחר כך מועצת הגנים הלאומיים תכריז עליו גן לאומי. הוא יהיה גם גן בוטני לפי החוק הזה וגם גן לאומי לפי חוק גני לאומיים. לדעתי בדרך הזאת צריך לפתור את הבעיה.
ישראל גלאון
¶
ברשותכם, הלוואי שיהיה חוק גנים בוטניים. אם נקבע שאחד יהיה לאומי והאחרים רגילים, אנחנו סתם מסבכים את העניין שלא לצורך. אני לא מוצא את הסיבה להפרדה. גם יהיה קשה מאוד להחליט מי הגן הזה. לכל אחד יש עיסוק אחר, כל אחד מתמחה בתחום אחר: צמחי בר, צמחי תרבות, אקלום.
שמרית שקד
¶
אתה מציע להוסיף את עניין התיירות בסעיף 2(ב)? ההגדרה תהיה "גן בוטני – גן המכיל סוגי צמחים מיוחדים או נדירים המיועד לצורכי לימוד, מחקר תיירות". זה נשאר שם.
יעל ארנון
¶
יש לי שאלה שאולי היא משפטית: האם השר יכול להורות להנהלה מסוימת להעסיק מספר כזה או אחר של אנשים?
חזי מולא
¶
ממילא בשביל להיות גן בוטני הוא יצטרך להעסיק עובדים מקצועיים. אחרת הוא לא יחזיק מעמד כגן בוטני.
דוד טל
¶
יש לי הערה לסעיף קטן (ז): "מקיים פעילות חינוכית כפי שייקבע בהסכמת שר החינוך". אני מציע שיהיה "בהתייעצות עם שר החינוך".
היו"ר אמנון כהן
¶
אם זה חינוך פורמלי צריך הסכמה. אם יש "התייעצות", אין חובה. אם כתוב "הסכמה", צריך הסכמה שלו, אם זה מתאים לתוכנית הלימודים של משרד החינוך. לכן צריך הסכמה, לא התייעצות.
אליעזר זנדברג
¶
הפרשנות פה אומרת שאפשר לעשות גם פעילות אחרת, אבל גם פעילות של משרד החינוך. צריך לכתוב שזה בתנאי שהמשרד מממן את זה.
אליעזר זנדברג
¶
כתוב למעלה: "חובתה של הנהלת הגן הבוטני לקיים פעילות חינוכית כפי שייקבע, בהסכמת משרד החינוך".
היו"ר אמנון כהן
¶
חבר הכנסת זנדברג מחדד את הדברים. הוא חושש שמצד אחד יחייבו את הגן בהסכמה של משרד החינוך, ובסוף יביאו לו כל כך הרבה תוכניות שהוא יצטרך ללמד בלי שום תקצוב. זאת הנקודה, שלא יטילו עליהם יותר מדי משימות וזה לא יהיה מתוקצב.
אליעזר זנדברג
¶
אני רוצה להתנות את המשימה בתקציב. אחרת זה לא הגיוני. הרי השר יכול לקבוע שכל בתי הספר יגיעו לגן, בלי תקציב.
שמרית שקד
¶
השר רשאי לקבוע בתקנות סכום מקסימלי שהגן יכול לגבות. תעריפים לנוער, לסטודנטים, לחיילים וכו'.
היו"ר אמנון כהן
¶
אם למישהו יש גירעון גדול, הוא לא יכול לעמוד ב-matching של הממשלה, והוא רוצה לעשות מסיבות בר-מצווה בשטח הגן, איפה כתוב שאי-אפשר לעשות את זה?
שמרית שקד
¶
השר רשאי להגביל פעילות מסחרית בין כותלי הגן. אפשר לקבוע שאם הגן רוצה להיות מתוקצבים על-ידי המדינה הוא לא יכול לפעול כך. שינצלו את הגן למטרות שאותן רוצים לתקצב.
אליעזר זנדברג
¶
אפשר להביא זכיין לקפטריה, ולזיכיון יש ערך.
האמת היא שגם צריך להפעיל מפעל היגיון כלשהו: אנחנו לא רוצים שהמקום יהיה לצורכי מסיבת בר-מצווה, אבל יכול להיות, בנסיבות מסוימות, אחרי שעות הפעילות, אם אין פגיעה וכו' – שיהיה אפשר לעשות עוד פעילויות, להשכיר את שטח הגן. גם בגנים הלאומיים עושים את זה. רפאל איתן התחתן בבית כנסת עתיק בגן הלאומי בסוסיא, או משהו כזה.
שרה ורצברג
¶
מועצת מקרקעי ישראל נתנה, ממש באחרונה, החלטת מועצה 1044, שאושרה ב-26 במאי. כותרתה "השלמה בדבר תנאי מסירת קרקע לגנים לאומיים ושמורות טבע". יש כאן התייחסות לדמי שימוש, לאלמנטים מסחריים, לאירועים מסוימים. גובים כספים בשביל זה, ואני חושבת שצריך לתת את הדעת על כך. אני לא חושבת שמועצת מקרקעי ישראל תאשר את כל זה בלי לדרוש כספים.
דוד טל
¶
אחת המטרות של מקרקעי ישראל זה להכניס כסף למדינה? את אומרת שעל כל דבר אתם רוצים כסף. את מייצגת את מנהל מקרקעי ישראל, אני פונה אליך בתור שכזאת.
שרה ורצברג
¶
אנחנו נותנים את הקרקע של המדינה. אם מישהו רוצה לעשות לעצמו גן פרטי, שיבוא לרכוש ממני את הקרקע.
שמרית שקד
¶
השר יכול לקבוע הגבלות משלו, הגבלות שהוא רוצה. מנהל מקרקעי ישראל יכול לקבוע הגבלות שהוא רוצה, לגבי קרקעות שנמצאות בבעלותו.
שרה ורצברג
¶
עליכם להביא בחשבון שיהיו עוד הוצאות. יהיו גם תשלומים, לא רק הכנסות, זה כל מה שאני אומרת.
אבשלום וילן
¶
לא, השכלת אותי. בוועדה הזאת עוסקים בחלק מהנושאים שנוגעים למנהל מקרקעי ישראל. יכול מאוד להיות שצריך לזמן אותם לדיון. נראה לי תמוה שגן בוטני, לצרכים לימודיים וכו', צריך לשלם.
אבשלום וילן
¶
על זה אני לא מתווכח. אומרים שגם שמורות טבע וגנים לאומיים משלמים כסף טבין ותקילין, לפי ההחלטה האחרונה.
אבשלום וילן
¶
הם משלמים היום כסף טוב. לאור ההוראה שלהם יצטרכו לשלם יותר, ולכסות את זה. אני מכיר את הרשות, ליוויתי אותה כמה שנים טובות, הם בגירעון מתמיד. נראה לי לא הגיוני. לכן אני מציע שיהיה דיון נפרד בנושא. אין סיבה שניתן להפרטה להשתולל.
יצחק איילון
¶
השבוע קיבלתי ממנהל מקרקעי ישראל שומה על דמי שימוש בסך של 1.7 מיליון ש"ח על הקפטריה שלי ועל מגרש החניה.
היו"ר אמנון כהן
¶
גם לבתי חולים הם הוציאו. יש בתי חולים עם תחנת דלק בפנים. מה בין בית חולים לתחנת דלק? זה לשירות הלקוחות. צריך לשלם על זה, יש הכנסות. ניתן דעתנו על זה.
שמרית שקד
¶
אחרי "תשלום דמי כניסה, הנחות ופטורים", אני חושבת שראוי להוסיף בתקנות "מתן שירותים למבקרים ולמטיילים". הכוונה לכך שאפשר לחייב את הגן להקים שירותים ציבוריים וכו'.
שמרית שקד
¶
זה די ברור. רושמים. כל מה שלא נאסר בחוק, מותר.
אני קוראת את סעיף 5(א). חוק יסודות התקציב מחייב שכל תמיכה מתקציב המדינה תיעשה על-פי קריטריונים ברורים ואמות מידה ברורות. לכן נותנים את הסמכות למועצת הגנים הבוטניים לייעץ לשר בעניין קביעת אותם מבחנים. אני קוראת את סעיף קטן (ב). אני לא בטוחה שיש צורך בהוראה הזאת.
דוד טל
¶
אם יש בה צורך, צריך להכניס את זה לתקנות, לא לחקיקה ראשית. עכשיו מתחשבנים אם זה רבע, שליש, חצי?
אליעזר זנדברג
¶
בעצם קובעים את גובה הקנס, במירכאות, על אי-ציות להוראות. אני חושב שגובה הסכום צריך להיות בחוק.
היו"ר אמנון כהן
¶
נציגת האוצר איננה. אין דבר כזה, היא צריכה להיות כאן, זה קשור לחוות דעת שלה. מדובר בתקציב. יש להם 300 עובדים.
אבשלום וילן
¶
אני לא מבין למה הסנקציה הזאת היא בחקיקה ראשית. יש מועצת גנים בוטניים שיש בה נציגי ממשלה וכו'. מקבלים תקציב מדינה, פתאום יש מין סנקציה.
היו"ר אמנון כהן
¶
אל תתנצלי, תישארי עד הסוף. אני רוצה לקבל החלטה, לא אקבל שום הערה אחר כך. זה יעבור. לא אבזבז את הזמן שלי. הזמן שלנו, חברי הכנסת, יותר חשוב. לכם יש 300 פקידים. אני מבקש שתתייחסי לסעיף 5(ב).
שמרית שקד
¶
הסעיף גם גורף מאוד, לא מדובר אחרי איזו הוראה מהוראות החוק. יש הוראות חמורות מאוד ויש הוראות מאוד מינוריות.
אריאל כהאן
¶
אני מניח שבכל מקרה למנהל יש סמכות, כפוף להתייעצות עם המועצה, להחליט להפסיק את ההכרה בגן בוטני, אם הוא לא עומד בתנאים. זו הסנקציה הגורפת ביותר. זה הרבה יותר דרקוני מלהחליט שחלק מהסכום לא ישולם.
אליעזר זנדברג
¶
ברגע שמוציאים גן, קודם כול, יש הליך מנהלי. כאן זה הרבה יותר מוגבל ומדויק. קודם כול, זה כבר במהלך אותה שנת כספים. אני לא מדבר על הוצאה של גן מהתכנון התקציבי לשנה הבאה. כאן, אם הגן לא עושה מה שמבקשים, לא נענה לדרישה, יש 30 יום למלא את הדרישה. אם לא, תוך 60 יום חצי מהסכום לא מתקבל.
בהנחה שמדובר בשנת כספים רגילה, כלומר התקציב מאושר במרס והכסף מגיע ביוני – החצי השני שלן השנה קריטי. יכול לקרות שלא מקבלים כסף. מצד שני, מגבילים את סכום הפגיעה למחצית, להבדיל ממקרה שבו מוציאים את הגן מהרשימה, ולא מקבלים כלום, ועוד יידרש הליך שלם כדי להיכנס בחזרה לרשימה. למה עשיתם את זה?
אליעזר זנדברג
¶
לדעתי זה נועד ליצור מצב ביניים: מצד אחד לא עפים לגמרי מהרשימה, שזה הדבר הכי גרוע. מצד שני הקנס רק חצי, אבל הוא מיידי. כרטיס צהוב כזה.
היו"ר אמנון כהן
¶
אדוני, חתמת על זה איך שהוא. מה אתה מתנגד? חתמת שזה יהיה בפנים. אני יכול להתנגד, אני לא חתום.
אבשלום וילן
¶
ידידי אדוני היושב-ראש, אומנם חתמתי, אבל בתוך עמי אני חי ולא ידעתי עד כמה. בעקבות ניסיוני בחודשיים האחרונים, בעקבות דברי היועץ המשפטי לממשלה ומה שנעשה במשרד החקלאות – תבין מה המשמעות: אני מניח שעדיין במדינת ישראל מנהל גן בוטני ייבחר על-פי כישוריו המקצועיים. מנכ"ל משרד החקלאות, שיכול לקחת חצי מהכסף אם הגן לא מסכים לדרישותיו, הוא בדרך כלל מינוי פוליטי. תאר לך את המצב במקומותינו.
אבשלום וילן
¶
המנכ"ל יכול לומר שמנהל הגן הבוטני לא מוצא חן בעיניו ולעשות את זה. זה דרקוני מדי. אפשר לרכך את זה. זה נראה לי חריף מדי.
ישראל גלאון
¶
יש פה ריכוך: הוא עושה את זה בהתייעצות עם המועצה. המועצה אינה פוליטית, יש להניח שלא תאשר דברים כאלה.
דוד טל
¶
סליחה אדוני, אי-אפשר להעביר את זה כך, צריך להצביע על ההסתייגות הזאת, אם אתה מקבל אותה או דוחה אותה.
עדי ביתן
¶
מעבר לשאלת הסנקציה התקציבית, אנחנו חושבים שחסרה התייחסות למה שקורה אם באמת רוצים לבטל הכרה בגן בוטני, בהנחה שהוא כבר לא עומד הגדרה, ושר החקלאות מחליט שהוא רוצה לבטל.
היו"ר אמנון כהן
¶
תוסיפי איפה שמתאים.
הסתייגות חבר הכנסת טל לסעיף 5(ב) נרשמה. אנחנו עוברים לסעיף קטן (ג).
שמרית שקד
¶
אני ממשיכה לקרוא. אני מבהירה שסעיף 14 הוא אחריות תאגיד לעבירה. אם עובדי התאגיד ביצעו עבירה, האחריות גם על החברה וגם על התאגיד שלה.
היו"ר אמנון כהן
¶
אם אני הקמתי גן בוטני פרטי ואני אומר שם לש"ג שיכתוב. אחר כך, כשתופסים אותו, הוא מאשים אותי. בואו נסגור את זה, למה להשאיר את הפרצה? שהמנכ"ל יהיה אחראי.
היו"ר אמנון כהן
¶
יש בזה היגיון. אם אקים גן קטן ליד הבית שלי, כפי שאמר חבר הכנסת זנדברג, עם דמי כניסה, ו-100 מטר ממני יש גן מושקע? רוצים למנוע זאת ממני.
אליעזר זנדברג
¶
יש לזה משמעות רק לחוץ-לארץ. כשהם מנסים לגייס כסף, הם מסבירים שהם נציגי גן בוטני מוכר. ואתה הולך לבוכרה, לסמרקנד, ומבקש תרומה. אם הוא יודע שזה גן מוכר, יש לזה משמעות אחרת מגן פרטי.
אבל אם אני בעל גן פרטי וכתבתי שזה גן מוכר, מה קורה?
שמרית שקד
¶
עוד נדון בו. זו עבירה פלילית. חבר הכנסת טל, אני שותפה לתחושה שלך, למה זה צריך להיות? אני יודעת שיש הוראה דומה לגבי מוזיאונים, ובפועל לא נעשה. כל מוזיאון קורא לעצמו מוזיאון.
קריאה
¶
אנחנו עושים חוק לגנים בוטניים, ואני חושב שיש נפקות מסוימת לשאלה מה יקרה למי שיגדיר עצמו כגן בוטני. אם יש לזה השלכות תקציביות והשלכות הכרתיות, זה חשוב.
היו"ר אמנון כהן
¶
נניח שאני לא רוצה כסף מהמדינה ולא כלום. הקמתי גן, ואני רוצה לקרוא לו "גן בוטני". תגיד לי איך לקרוא לגן שלי?
קריאה
¶
כפי שהסביר מר איילון, יש לחוק השלכות נוספות, מעבר לתמיכה התקציבית של המדינה, ואחת מהן היא עניין התרומות. זה חלק מאוד חשוב של התקציב של הגנים. לכן אם גן פרטי משתמש בשם "גן בוטני", זה פוגע בגנים האלה.
דוד טל
¶
אז מה יהיה "מוזיאון השעווה הפרטי" ו"מוזיאון השעווה הלאומי", "מוזיאון הארץ הפרטי" ו"מוזיאון הארץ הלא פרטי". זה לא מופיע בשום מקום. למה להכניס את זה לכאן? אם יש היגיון, תסביר לי, ואקבל.
ישראל גלאון
¶
אנחנו רוצים למנוע מתחזים. יש היום הרבה גנים פרטיים של אנשים, בגינתם, שקוראים לעצמם גן בוטני. זה לא נוגע רק לכסף, זה גם עניין מקצועי.
שמרית שקד
¶
ומה אם יש גנים בוטניים שלא מעוניינים להיכנס לפיקוח של המדינה? הם לא מבקשים תקציב, ומצד שני לא רוצים להיות נתונים לפיקוח. למה שהם לא יישארו בשם שלהם?
ישראל גלאון
¶
אנחנו רוצים שהשם הזה יעלה את מעמד הנושא הבוטני – שימור צמחים ברמה הלאומית. כל מי שיקרא לעצמו "גן בוטני", יחשבו שגם הוא עושה זאת. ואז יחשבו אם הוא עושה נכון או לא נכון?
חיים רונן
¶
אני מנכ"ל גני יהושע. יש לי גן בוטני משנת 1978. אני לא הולך לשנות אותו ל"פרטי" או ל"חצי פרטי". הוא לא הוקם היום. היום אתם רוצים להחליט על חוק.
שמואל שפט
¶
אני חושב שהסעיף הזה סביר, לעניות דעתי. זה יכול לפגוע בהם, אבל הפגיעה הפוכה, בכל הגנים הבוטניים האחרים. המטרה שלנו היא לעודד את הגנים הבוטניים שמשמשים בכל התפקודים. כשאדם אחר ישתמש בשם הזה, הוא יפגע בכל האחרים.
אריאל כהאן
¶
מעודדים אותו תקציבית, המדינה נותנת כסף, אבל אני לא רואה סיבה לפגוע בו כשהוא מחפש תרומות מבחוץ. יפה שמעודדים, ובתמורה מקבלים פיקוח. אבל למה למנוע ממישהו לקבל תרומות בחוץ?
אליעזר זנדברג
¶
אני רוצה לחזור להצעה שלכם ל"גן לאומי". עם כל זה שיש גנים לאומיים אחרים, הם גנים לאומיים, וזה גן בוטני לאומי. מי שרוצה לדעת את ההבדלים, שיסתכל בחוק, לרוב האנשים זה לא משנה. מה שהמדינה משתתפת בו ב-matching או בסידור שנקבע כאן יזכה לתואר "לאומי". זה אומר שהא עבר בדיקה של גוף מקצועי מוסמך של המדינה, שהחליט לתת לו עדיפות. בכך הוא לאומי. הלאומיות שלו מתבטאת בזה שהוא מקבל עדיפות.
אני לא רוצה להפריע לכל גן אחר שלא הוכר כלאומי להסתובב בעולם ולהביא כסף כגן בוטני. אם מתקשרים לתורם ומבקשים תרומה לגן, זה יכול להיות כל גן. אבל מי שאוהב גנים בוטניים, כבר פתחנו לו קצת את הדלת. בואו לא נפריע לגנים הבוטניים הפרטיים להתעסק בעניינים שלהם, ולגנים הבוטניים שהמדינה עוזרת להם נקרא "גנים בוטניים לאומיים". כך עשינו את ההבחנה.
אריאל כהאן
¶
גם "לאומי" זה מטעה, זה נשמע כאילו זה שייך למדינה, וזה לא שייך למדינה. הרבה פעמים זה עמותות פרטיות. אולי נקרא לזה "רשמי"?
אבשלום וילן
¶
יש פה בעיה מסוימת. אם הקריטריון הוא למי המדינה מקציבה כסף, יעמדו פה בתור ויהיה קשה מאוד להפריד את זה. אתן לך דוגמה: אצלנו יש גן בוטני פרטי, זיכרון לחללי אסון המסוקים. הוא הוקם מתרומות פרטיות, והיום הוא שייך למועצה האזורית. מחר יבואו לבקש כסף.
ישראל גלאון
¶
הגן שאתה מדבר עליו בכלל לא מתקרב להגדרות האלה, זה גן הנצחה. הוא לא גן בוטני, הוא לא ייכנס.
חיים רונן
¶
אז שיהיה "לאומי". לא צריך לעמוד בפתח ולראות אם הגן פרטי או לא. כשבאים לפתח ורואים את המילים "גן בוטני פרטי", זה טעם לפגם.
היו"ר אמנון כהן
¶
אחרי התייעצות בין חברי הכנסת אנחנו מורידים את סעיפי פרק ג – גן בוטני פרטי. הכוונה לסעיפים 6-7.
שמואל שפט
¶
אם משתמשים במילה "מוכר", אפשר לנסח סעיף שקובע שמי שמשתמש בביטוי הזה לא יהיה בסדר. זה אותו פרינציפ.
שמרית שקד
¶
כן, אפשר לכתוב "לא ישתמש אדם בכינוי 'גן בוטני מוכר' לגבי גן בוטני שאינו גן מוכר והנמצא בשליטתו ובניהולו".
היו"ר אמנון כהן
¶
בסדר. שמענו את כל המשפטנים. לכל משפטן יש המינוחים שלו, הניסוחים שלו, התזה שלו. פרק ג יורד כולו, בעצה אחת של חברי הכנסת.
לא נעבור עכשיו לפרק ד. אנחנו צריכים לסיים את הדיון. לדיון הבא אנחנו מבקשים ממשרד החקלאות וממשרד האוצר שישבו יחד ויגבשו לנו תקציב לביצוע החוק הזה. מצדי תעשו תקציב כללי, מצדי תקבעו לפי גן, שנדע מפתח כלשהו. אני חייב מדד כלשהו. אני לא רוצה שזה יהיה חוק על המדף. אני רוצה שהוא יעבוד. כדי שהוא יעבוד, אני חייב לתקצב אותו.
אני גם מבקש שתבואו עם מקורות תקציב. לא להגיד את הסכום בלבד, אלא להסביר מה המקור. משרד החקלאות יכול לומר שגייס 4 מיליון ש"ח, למשל, וגיבש משהו לגבי עוד 4 מיליון ש"ח מהאוצר. לצורך כך קחו את חברי הכנסת המציעים. יש להם חברים מאוד נמרצים, והם יעשו לכם את העבודה מאחורי הקלעים, כדי לגבש את זה. אני רוצה שהחוק יצא עם התקציב. תודה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:00.