תקנות שירות המדינה (מינויים) (קביעת בעלי תפקידים שהנציב רשאי לאצול להם סמכותו לפי סעיף 40 לחוק) (תיקון)
5
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
23.5.2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 412
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
שהתקיימה ביום שני י"ד באייר התשס"ה (23 במאי 2005) בשעה 11:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 23/05/2005
פרוטוקול
סדר היום
תקנות שירות המדינה (מינויים) (קביעת בעלי תפקידים שהנציב רשאי לאצול להם
סמכותו לפי סעיף 40 לחוק) (תיקון).
מוזמנים
¶
מוטי אהרוני – נציבות שירות המדינה
עו"ד דפנה גוטנברג-אבני – נציבות שירות המדינה
אורי כהן – נציבות שירות המדינה
בת-שבע ראובני – סמנכ"ל בכיר למנהל ומשאבי אנוש, משרד הקליטה
מרגלית ימיני – מנהלת משאבי אנוש, משרד הקליטה
רשמת פרלמנטרית
¶
שרון רפאלי
תקנות שירות המדינה (מינויים) (קביעת בעלי תפקידים שהנציב רשאי לאצול להם
סמכותו לפי סעיף 40 לחוק) (תיקון)
היו"ר שאול יהלום
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. הנושא: תקנות שירות המדינה (מינויים) (קביעת בעלי תפקידים שהנציב רשאי לאצול להם סמכותו לפי סעיף 40 לחוק) (תיקון). מי מציג לנו את הנושא?
אורי כהן
¶
חוק שירות המדינה סעיף 40 בחוק שירות המדינה (מינויים) קובע את סמכותו של נציב שירות המדינה להתקשר בחוזים מיוחדים עם העובדים. ואכן נתקנו תקנות שנקראות תקנות שירות המדינה (מינויים) שקובעות באילו סוגי חוזים אפשר להתקשר עם העובדים. בד בבד יש בסעיף 48 לחוק שירות המדינה (מינויים) שקובע שלנציב יש סמכות לאצול מסמכויותיו להתקשר בחוזים לבעלי תפקידים שונים, ומכוח סעיף 48 הותקנו תקנות שנעשו באישור ועדת העבודה של הכנסת ב- 1967.
ברבות הימים גם בעלי התפקידים השתנו וגם האצילה השתנתה כי ישנם סוגי חוזים והתקשרויות שמסרבלים את המערכת כי כל חוזה כזה יצטרך לבוא לנציבות שירות המדינה ולא נוכל לאצול מסמכויותינו לאותם משרדים בגלל מגבלה משפטית. מדובר על עובדים בשכר שעה, על סוקרים, על מאבטחים.
אורי כהן
¶
בתקנות כתוב מי העוזרים שהוא יכול לאצול מסמכויותיו: המשנה ושני הסגנים. הצורך לסוג שכר כולל התעורר לפי תקנה 1.3 לאצול למשרדים לבעלי תפקידים שונים שהבהרנו - -
הנוסח עבר במשרד המשפטים. מכיוון שהתקנות בשנת 1967 נעשו באישור ועדת העבודה אנחנו חוזרים לקבל את האישור כדי לתקן.
ג'ודי וסרמן
¶
אתם מציעים בפסקה 3(א)(א) – "לגבי העסקה בעבודה מעל גיל 55 שנה עד גיל 65"; לדעתי צריך להיות "עד גיל 65 או גיל הפרישה המאוחר מביניהם", כי היום אנחנו עובדים עד גיל מאוחר יותר מגיל 65.
ג'ודי וסרמן
¶
אולי רוצים להעסיק אדם עד גיל 65 שזה בסדר, אבל לאפשר גם עד גיל הפרישה, שיכול להיות מאוחר יותר.
ג'ודי וסרמן
¶
סוגי התפקידים האלה, זה רחב יותר. גם המנהל הכללי, סגן המנהל – כל בעלי הסמכויות האלה רשאים להאריך את ההעסקה של האנשים שלמעלה מגיל 55 עד גיל 65.
דפנה גוטנברג-אבני
¶
זה סוג של חוזה שנקרא "חוזה גיל". בעבר כשעוד הייתה פנסיה תקציבית אי-אפשר היה למנות אנשים שגילם למעלה מ- 55 מכיוון שלא הייתה להם זכאות לפנסיה תקציבית, אלא אם היא משלימה 10 שנות שירות בפנסיה תקציבית. לכן נוצר חוזה שמופיע בתקנות שירות המדינה לענייני חוזה מיוחד, שנקרא "חוזה גיל". מאז שעברנו לפנסיה צוברת כבר לא עושים שימוש בסוג החוזה הזה מכיוון שאין היום מניעה להשיג כתב מינוי לעובדים שגילם עד 55 משום שממילא הפנסיה צוברת. בעבר, אחת התקנות פירטה סוג מסוים שהוא "חוזה גיל", לאנשים למעלה מגיל 55.
אורי כהן
¶
הייתה בעיה שנבעה מחוק הגמלאות; כדי שאדם יהיה זכאי לגמלאות הוא היה צריך להיות 10 שנים בשירות. בן 54 לא הייתה בעיה לקלוט, ואם הוא בן 55 ויום אתה פחות מ- 10 שנים - -
ג'ודי וסרמן
¶
אבל לפי תקנות שירות המדינה (מינויים) (קביעת בעלי תפקידים שהנציב רשאי לאצול להם מסמכותו), יש גם סמכות למי שגילו למטה מ- 55.
ג'ודי וסרמן
¶
מי שגילו למטה מ- 55 יועסק לא בחוזה גיל, אלא בכתב מינוי, ויש סמכות לאותם בעלי סמכויות להאריך את ההתקשרות?
דפנה גוטנברג-אבני
¶
חוזה גיל הוא סוג חוזה מיוחד. בתקנות שירות המדינה לענייני חוזה מיוחד מפורטים כל מיני מקרים של חוזים שחוק שירות המדינה (מינויים) הסמיך את הנציב לחתום. כאן סוגי החוזים הם חוזה גיל. זהו חוזה שמאחר שאי-אפשר היה להעסיק - -
דפנה גוטנברג-אבני
¶
הוא לא יועסק בחוזה גיל, אלא בכתב מינוי. אלא אם כן זה חוזה מסיבה אחרת. הגיל שלו לא יהיה רלוונטי.
ג'ודי וסרמן
¶
הערה נוספת לגבי סעיף 3(א)(ג): "לגבי העסקת מאבטחים בהנהלת בתי המשפט ובמשרד ראש הממשלה, סוקרים בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ולגבי עובדים נוספים בשירות המדינה המועסקים בחוזים מסוג זה ששכרם משולם לפי שעות, על-פי החלטת נציב שירות המדינה". כאן נותנים לבעלי תפקידים, כאמור ברישא של אותה פסקה ב- 3(א): "המנהל הכללי, סגן המנהל הכללי", ביזור לרמת שטח של אותו משרד, לאשר את ההתקשרות עם סוגי האנשים האלה. ככל שמדובר במאבטחים, בעובדים לפי שעות – כמו עובדי שמירה וניקיון – אולי זה ברור. אבל אני יכולה לחשוב על סוג התקשרות שזה לפי שעות, זה יכול להיות דווקא היועצים הבכירים ביותר, שר או מנכ"ל, שגם ההתקשרות היא לפי שעות. השאלה היא האם כוונתכם גם לסוגי עובדים כאלה.
היו"ר שאול יהלום
¶
למה לא? זה הסעיף המבזר. אנחנו רוצים להוריד מסמכותם של מנהל כללי או סגן מנהל? נניח שזה נכון, מה זה משנה לי? הסעיף המבזר הוא טוב.
היו"ר שאול יהלום
¶
כל עוד שמבזרים ונותנים למשרדים רשות להיות גמישים, מה אכפת לי למי? אם הם מגבילים אותנו- - -
ג'ודי וסרמן
¶
מבזרים, השאלה היא מה התכוונו לבזר.
למה יש דווקא התייחסות למערכת הבריאות? מה עם סגן נציב השירות?
מוטי אהרוני
¶
צריך לראות את המכלול. נציבות שירות המדינה הולכת לשאלה הבאה אחרי שעשתה עבודת מטה לנסות לבזר סמכויות למטה, בדיוק ההפך מהמדיניות שקיימת בהרבה מאוד ארגונים – לשמור אצלם. אחרי שעשינו בחינה על אצילת סמכויות כוללת יחד עם המשרדים, הגענו למסקנה שיש תחלופה בסוג של חוזים שהדגם שלהם נמצא בתוך המערכת, אבל צריך לתת את זה למשרד כי אנחנו בהחלט יכולים לסמוך עליהם, גם על המנכ"ל וגם על הסמנכ"ל. לדוגמה, מאבטחים. יש 700 מאבטחים בבתי-המשפט, ולי כסגן שירות המדינה או סגן נציב מערכת הבריאות- -
דפנה גוטנברג-אבני
¶
הוא מופיע בתקנה 5. תיקַנו את 2 ו- 3 בלבד. וחוץ מזה, תקנות 4, 5, 6 שמופיעות במקום - -
היו"ר שאול יהלום
¶
בשינוי גיל הפרישה בפסקה אחת אישרנו את התקנות. ברגע שתגישו לנו, אנחנו נחתום ונגיש. תודה רבה.
הישיבה ננעלה ב- 12:05