הצעת חוק סדר הדין הפלילי (תיקון מס' 33 והוראת שעה) (תיקון מס' 3)
5
ועדת החוקה, חוק ומשפט
18/05/2005
הכנסת השש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 479
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, ט' באייר התשס"ה (18 במאי 2005), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-16 מתאריך 18/05/2005
חוק סדר הדין הפלילי (תיקון מס' 33 והוראת שעה) (תיקון מס' 3), התשס"ה-2005
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק סדר הדין הפלילי (תיקון מס' 33 והוראת שעה) (תיקון מס' 3),
התשס"ה-2005
מוזמנים
¶
עו"ד יואל הדר יועץ משפטי, המשרד לביטחון פנים
דני קריבו ראש אגף תקציבים, המשרד לביטחון פנים
סנ"צ דוד פאלק ראש חקר ביצועים, משטרת ישראל, המשרד
לביטחון פנים
רפ"ק איתי חומסקי קצין תכנון, אגף תכנון, משטרת ישראל, המשרד
לביטחון פנים
רותם פלג רכז משרדים כלכליים, אגף תקציבים, משרד
האוצר
עו"ד לבנת משיח משנה ליועץ המשפטי לממשלה, משרד המשפטים
עו"ד דפנה ביינוול משרד המשפטים
עו"ד דרורה נחמני-רוט משרד המשפטים
גדעון בן דוד משרד המשפטים
היו"ר מיכאל איתן
¶
שלום, ביקשתי לכנס את הישיבה הזאת, זה אומנם דבר בלתי שגרתי, ואני רואה שנציג האוצר נדבק לקיר. אציג את הנושא. ביקשתי שתהיה השתתפות של האוצר. אתמול הייתה ישיבה על רקע בקשת הממשלה להאריך את הוראת השעה, שכבר מאריכים אותה מי יודע כמה שנים, שעל-פיה יש מצב בלתי רצוי על דעת כל העולם. אין אדם אחד שאומר שהמצב הזה רצוי. אגדיר את זה בהגדרה המינימלית: המצב הוא שתיקי פשע מטופלים על-ידי התביעה המשטרתית ולא על-ידי הפרקליטות. כך גם תיקים של עוון ברמה החמורה יותר. זה המינימום, כולם מאוחדים בדעה שזה צריך להיות בפרקליטות. אין אדם אחד שאומר לא. זה לא מהיום, זה שנים, והדבר הזה לא מתבצע.
יש כאלה שאומרים שצריך להעביר הכול – כל התביעה המשטרתית צריכה לעבור לפרקליטות. יש כאלה שאומרים שמספיק שרק חלק מהתיקים יעברו: פשיעה ועוונות חמורים. אנחנו מרגישים שאנחנו חותמת גומי. כולם באים לכאן, מדברים, ומאריכים את המצב הנתון, שבו תיקי פשיעה ועוונות חמורים נשארים בתביעה המשטרתית. לא רק זה, אלא שממשיכים לקלוט עובדים בתביעה המשטרתית, מה שיקשה עוד יותר על ההעברות שיהיו אחר כך, אם יהיה צורך. לא מנצלים את הזמן.
אני לא רוצה להיכנס לכל הוויכוחים שהיו אתמול, אבל אמרתי ליועץ המשפטי לממשלה דבר אחד: בכל הכבוד לכל התוכניות שלך, אני לא רואה איך הדבר יכול להתבצע אם אין הסכמה של האוצר. אני לא מקבל את זה שתיתן התחייבויות כשאין גיבוי של האוצר. מה אתה עושה? אתה עובד עלי, בכוונה או לא בכוונה. הם ביקשו שלוש שנים, היום הם כבר מבינים שמדובר בכמה חודשים, ובעוד כמה חודשים תגיד: אני מכין תוכנית, אני יודע מה אני רוצה לעשות, הכול בסדר, אבל מה, האוצר לא נותן לי כסף. אז שוב לא עשינו כלום.
אני יודע שנכון לעכשיו, בישיבה הזאת, לא אוכל לקבל הסכמה של האוצר והבהרה שאין מה לדאוג. אני יודע שלא תגידו את זה. אני גם יודע שאין לכם שום נייר שלפיו אפשר לעשות אומדן כמה זה צריך לעלות. למה בכל אופן ביקשתי לקיים את הישיבה? אני רוצה לשמוע מפי הסוס מה המחשבות, איפה הדברים האלה עומדים. אתם קצת מודעים לפרויקט הזה, נכון?
איל זנדברג
¶
החלטת הממשלה מתייחסת לאגף תקציבים כחבר בצוות שיוקם. זו החלטת ממשלה, זה לא משהו שנפל מהשמים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לכן חשוב שאני ואתה פה. אנחנו כבר מבינים שהעלויות היו גבוהות. כמה הן היו? מדובר במיליונים, בעשרות מיליונים, במאות מיליונים?
היו"ר מיכאל איתן
¶
אבל לא מיליארדים. נניח שהעלויות האלה אינן משתנות. אני אגיד מחיר, סתם, אזרוק מהשרוול: 400 מיליון ש"ח. זרקתי. אני רואה שקיבלתי חיזוק. נניח לרגע שהתוכנית הזאת עולה 400 מיליון ש"ח. זה גם בפריסה, זה לא לשנה, נגיד שמדברים על פריסה של חמש שנים. אם כך, 80 מיליון ש"ח לשנה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מדבר כעת על 400 מיליון ש"ח, ואני מניח שיהיה גם ויכוח בין שני המשרדים ובין האוצר כמה צריך להוריד מהמשרד לביטחון פנים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אבל עדיין יהיה ויכוח. המשטרה ודאי תאמר שמורידים לה יותר מדי. כדי להגיע לדלתא הזאת הייתה הפחתה מהמשרד לביטחון פנים. באיזה מצב המגעים האלה נמצאים?
רותם פלג
¶
כרגע אין מגעים. לא דנו עם המשרדים על ביצוע התוכנית. אני מבין שגם המשרדים עצמם עוד לא עשו עבודה בכל הנוגע לצד התקציבי של מעבר כזה. מעבר לכך, מבחינת משרד האוצר, זהו מהלך של העברת פעילות מסוימת ממשרד אחד למשרד אחד. מבחינתנו בהעברה כזאת שני המשרדים צריכים לסגור ביניהם את פרטי התהליך. אנחנו לא צד לעניין. זה לא שנוצרה פעילות חדשה. יש פעילות קיימת.
נסים זאב
¶
אולי נעשה אחרת: את חקירת העבריינים תעשה הפרקליטות, והמשטרה תגיש תיקים. זה יהיה הרבה יותר זול.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מבקש שתייעץ לי: מה אני צריך לעשות על מנת שהגורמים המוסמכים יקבלו החלטה? ממה שאתה אומר לי עכשיו אני מבין שאני צריך לתת לוח זמנים, על מנת שתהיה הערכה של שני המשרדים לגבי הסכום שהם רוצים יחד ולחוד עבור ביצוע הפעולה. אחר כך אתם תאמרו כמה אתם מוכנים לאשר מהדרישה הזאת: 10% או 50% - כמה שתגידו. אבל בסוף מישהו יצטרך להחליט.
הטענה היא שלא רק עושים כאן שינוי ארגוני בהעברת עובדים, אלא משפרים את השירות. נותנים כאן שירות אחר. זאת הטענה, אני לא אומר שהיא נכונה, יכול להיות שכן ויכול להיות שלא. הטענה היא שעלות הטיפול של פרקליט נמוכה, כי סגנון העבודה והדרישות אחרים. יש בית חרושת שמייצר גרביים בקונפקציה, במיליונים, ויש חייטי עילית שמייצרים גרביים בתפירה אישית, לרגליים מיוחדות של שועים ורוזנים, ומשלמים להם מיליונים. היום הטיפול בתיקי המשטרה הוא בשיטת הקונפקציה, בסרט נע, הם לא מקדישים די זמן. הם עושים עבודה מצוינת, אבל הסטנדרט שקבעו להם הוא להספיק הרבה ולהשקיע פחות זמן ולהתעמק פחות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
תאמינו לי, בחיים יש מקום גם לזה וגם לזה. אתם יודעים, השאלה היא אם יש כסף לממן. אילו היה לנו כסף בלתי מוגבל, היינו לוקחים תמיד את החייט שיתפור את החליפה, שיבוא אלינו למדידות, ותהיה חליפה נהדרת. לא תמיד יש כסף.
היו"ר מיכאל איתן
¶
רוצים. אם אפשר, למה לא? אם אין מגבלה תקציבית, למה ללכת לקונפקציה אם אפשר לקבל תפירה?
אני צריך להתקדם ולדעת מה אנחנו עושים. בהנחה שבתוך שלושה חודשים מסתיימות התוכניות וההערכות הכספיות של שני המשרדים, והם באים אליך, אל האוצר. אתה תגיד להם: אתם צריכים לגמור את זה ביניכם, אין לי כסף לזה. לתקציב המדינה אין כסף לזה היום, נכון?
רותם פלג
¶
כרגע אנחנו לא מכינים כסף לכלום. שוב, היושב-ראש מבקש לשפר משימה שמתבצעת היום בצורה מסוימת. זה עניין של סדר עדיפויות. צריך להחליט שמשפרים את המשימה הזאת, ואז יש משימה אחרת, שנעשית פחות טוב. העוגה היא אותה עוגה.
אם משרד המשפטים או המשטרה יחליטו שהמשימה הזאת חשובה יותר ממשימות אחרות ויחליטו להקצות לה יותר כסף, כי הפרקליטות טובה יותר – ואני לא רוצה להיכנס לזה,
היו"ר מיכאל איתן
¶
אם כך, מבחינת הכנסת, אני מבין את העניין. אני לא מוכן שהכנסת תהפוך לבדיחה. אם אתם רוצים להיות בדיחה, זה עניין שלכם. אני לא שותף לבדיחות ולרמאויות ולכל מיני משחקי "נדמה לי". יבואו אלי, יעשו לי ישיבה שלמה, יבטיחו לי הבטחות – ושאתה אומר לי במפורש שליועץ המשפטי אין כסף משלו. הרי זו אותה ממשלה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
עם "אולי" כזה אני לא מחוקק חוקים. אתה הדרג המקצועי, לא אתה קובע. את סדרי העדיפויות השרים קובעים. אני יכול לקבל החלטה שבתוך שלושה חודשים נקבל תשובה מהממשלה, לכאן או לכאן. אם הממשלה קובעת שהיא לא מוכנה להתייחס לעניין, אנחנו נקבע בחקיקה שהכול יהיה במשטרה, כמו שזה היום, או ניקח עלינו סיכון ונקבע בחוק שהכול עובר לפרקליטות. כך נדע איפה אנחנו עומדים. אנחנו נגיד לעצמנו את האמת: אנחנו, כמחוקקים, קובעים את הנורמה, ואחר כך ילכו לבג"ץ, והוא יחייב את הממשלה לבצע את החוק. שהממשלה תגיד שאין לה כסף. לממשלה יש הרבה סעיפי תקציב שהיא לא חייבת לבצע על-פי חוק.
היו"ר מיכאל איתן
¶
על זה אני מדבר. זה מה שאני הולך לעשות להם. אני לא מחדש את החקיקה, ואז קיים חוק כנסת שעל-פיו הם צריכים לבצע את הפעילות בפרקליטות. מישהו ילך לבג"ץ וישאל למה הממשלה לא מבצעת חוק כנסת, ואז הממשלה תגיד שיש לה תוכניות אחרות. היא לא תוכל להגיד את זה. כי בתקציבי משרד המשפטים יש לה הרבה כספים שאינם בחוק, אלא הם בתוכניות עבודה שהם קובעים לעצמם. החוק קודם לתוכניות העבודה שלהם.
זו גישה אחת שאפשר לנקוט. יש גישה אחרת. אפשר לומר: אתם חושבים שהתוכניות והכספים שלכם להוצאות השוטפות חשובים יותר מכל הפרויקט הזה? אני אתאים את החוק למציאות – לא לרצוי אלא למצוי. אבל החוק יהיה חוק. אני לא אעשה צחוק מהעבודה שלי. אני רוצה שהחוק ישקף מציאות. אם אתם מגיעים למסקנה שאין לכם כספים, אני מוכן לחוקק את החוק. הכול יהיה במשטרה בחוק קבע. צחוק לא אעשה.
נסכם: אני אתן להם פרק זמן כלשהו להחליט איזו חלופה הם רוצים, ואני לא מתחייב לקבל את החלטתם. אבל שיהיו לנו נתונים, ויהיה זמן להיערך למצב שהכנסת לא שותפה לבלוף. אני נותן להם פרק זמן של כמה חודשים, שיבואו אלי ויגידו מה הם רוצים: חוק אמיתי, שמשקף את העובדה שהמשטרה מטפלת בפשעים חמורים, אף-על-פי שכולם אומרים שזה אסון ואסור לעשות את זה; או אני שולח אותם הביתה, לא עושה כלום, והפשעים יעברו לפרקליטות, לפי החוק.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בתוך שלושה חודשים הם לא יפתרו את הבעיה. אני לא רוצה שיבואו אלי עם פתרון. אני מצפה שהם יבואו עם תוכנית, רק להכין תוכנית.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אז אלך לקראתך, בעצם לקראתם. הכול מתחיל מהכנסת. הכנסת לא רצינית. המצב הזה נמשך משנת 2001. לפני תשעה חודשים ישבתי פה בישיבה בנושא.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא מדבר על פתרון הבעיה. אפשר גם לומר: אנחנו לא מסוגלים לפתור את הבעיה. אני מדבר על אמת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני רק רוצה שתביא את הדברים בחשבון. ישבתי פה לפני תשעה חודשים, וקיימתי את הדיון. כל הסיפור התחיל ב-2000. לפני תשעה חודשים אמרתי: רק תביאו לי תוכנית. אז הם רצו הארכה לעוד שלוש שנים. אמרתי, אתם כל הזמן דוחים מאז 2001. אתן לכם תשעה חודשים. אל תבואו עם הפתרון, אלא בעוד תשעה חודשים תביאו לי תוכנית מאושרת של ממשלת ישראל, עם לוחות זמנים, שמראה איך מבצעים את המהלך, אפילו אם זה ייקח 20 שנה. רק תבואו עם תוכנית שתחייב את כולנו, ולפי זה נבצע. עברו תשעה חודשים, לא קיבלתי כלום, אפס.
האמת היא שאם היינו רציניים, היינו אומרים: לא מעניין אותנו, אנחנו לא מאריכים לכם כלום, אתם צוחקים מהכנסת כבר חמש שנים, וגם מעצמכם. אנחנו לא רוצים לעשות כלום.
אבל אני מוכן ללכת לקראתם, וגם לקראתך.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לקראת משרד המשפטים, הם המבקשים. אני מוכן להאריך בחצי שנה, בתנאי שבעוד שלושה חודשים נקיים כאן ישיבה ונקבל מהם דיווח על כל מה שהם מתכוונים.
יצחק לוי
¶
מה אתה אומר? לא שמעתי שקיבלת רשות דיבור. לפני עשר דקות ביקשתי רשות דיבור. לא שמעתי שהוא נתן לך.
נסים זאב
¶
אשלים את המשפט: נשמע לי מוגזם מאוד, מנופח מאוד, שהסכום הוא 400 מיליון ש"ח. זה דבר בלתי סביר ובלתי הגיוני לחלוטין. הלוא מדובר באותם אנשים, אז אולי צריך לתגבר קצת את כוח-האדם המקצועי. אתמול נאמר במפורש שתובע משטרתי עולה יותר. אז כמה זה יכול לעלות? מאיפה באו המיליונים? אנחנו כל כך מנפחים עד שהבלון מתפוצץ לנו בפרצוף.
צריך להגיע לערכים סבירים, להגדיל את כוח-האדם באופן סביר, לדבר על הדברים ההכרחיים ביותר.
יצחק לוי
¶
קודם כול, אני תמה על הפער בין הישיבה של אתמול לישיבה של היום. אתמול הבנתי מהיועץ המשפטי לממשלה שיש מטה שעובד על זה, שמתחילים לעבוד, שיש אנשים שעובדים, ובכלל זו החלטת ממשלה שמתקדמת. אמרו שהצד המקצועי גמור, שהצד הארגוני עוד לא גמור. הרושם היה אחר.
באים אנשי האוצר ומרימים גבה. ב-2001 מר רותם עוד היה סטודנט, לדעתי. הוא אומר שלא היה בדיונים, שזה לא נידון, שהוא לא יודע מכלום. המשטרה שותקת, גם אתמול וגם היום. הם לא אומרים כלום. אני לא יודע עד כמה הם בעניינים, אם נעשתה אתם עבודה או לא.
יצחק לוי
¶
אני מציע לא לתת יותר משלושה חודשים. אם מגיעים לאוגוסט, אז לתת ארבעה חודשים, שיהיה בספטמבר. השנה החגים באוקטובר.
יצחק לוי
¶
בסדר. אני מוכן לקבל את ההצעה שזה יהיה בשבוע הראשון של החזרה מהפגרה. עד אז אני מבקש לקבל חומר כתוב.
נסים זאב
¶
נדון בנושא בחול המועד סוכות, אם זה כל כך חשוב, תבואו אלי לסוכה, אני מזמין אתכם. זה כל כך חשוב? באמת, אנחנו כל כך מגזימים. כאילו זה דבר שהוא ציפור נפשו של עם ישראל. זה חשוב, אבל אל תעשו מזה דבר כזה.
מיכאל רצון
¶
אני רוצה להבין. למה זה עניין הוועדה מה הממשלה עושה? הממשלה ביקשה להעביר הצעת חוק כדי להעביר אגף ממקום למקום?
מיכאל רצון
¶
מה זה משנה? זה עניין של הממשלה. אם הוועדה מקבלת את ההחלטה הזאת ורואה בה דבר נחוץ, היא תקבל החלטה, ושהם ישברו את הראש. אתה תפקח על זה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
שאלת, ואענה לך בקצרה. המצב המשפטי הוא שפשעים, כך על-פי החוק במדינת ישראל, צריכים להיות מטופלים על-ידי הפרקליטות. במשך השנים נוצרה מציאות, והכנסת נתנה לה גושפנקה בהוראות שעה, שבה שונה החוק המקורי, והתאפשרה העברה למשטרה של פשעים מסוימים, בהוראת שעה. זו רשימה מסוימת של פשעים.
על זה הייתה התקוממות. משנת 2000 מדברים על זה שצריכה להיות תנועה חזרה. להחזיר הכול. והמפליגים מבקשים להעביר הכול לפרקליטות, גם מה שהיה קודם בידי התביעה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הממשלה ביקשה, והכנסת הסכימה, כי הם אמרו שהם מחזירים בקרוב. הם ביקשו הארכה של שנה, הארכה של שנתיים. בכל פעם הכנסת מאריכה את זה בהוראת שעה. הוראת שעה היא לא דבר שהוא לכבודה של הכנסת.
מיכאל רצון
¶
שילכו לבג"ץ ויסבירו למה הם לא מטפלים בזה. אני רוצה להבין. למה בוועדה צריך לקיים דיון אם יש לאוצר כסף או לא? זה לא מעניין אותי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אענה לך. יכול להיות שאפעל על-פי שיטתך, בלית ברירה. לפני שאני מקבל את ההחלטה הזאת, אני שואל את עצמי אם אני עושה טוב לעם ישראל או רע לעם ישראל. למשטרה יהיה אסור לטפל בתיקים כאלה, הפרקליטות לא מוכנה לקבל אותם. הכול ייתקע. לא יהיה טוב לעם ישראל.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לכן כל זמן שאני יכול למצות את התהליך, שיהיה תהליך מושכל ולא מכת גרזן, אני מוכן לכך.
היו"ר מיכאל איתן
¶
נכון. יש דבר אחד שהשתנה משנת 2000: יש יושב-ראש אחר, שלא מוכן להמשיך במשחק. אבל אני לא בא בברוטליות. אני אומר להם: באתם לפני תשעה חודשים, ביקשתם שלוש שנים, סירבתי, ואמרתי שאני רוצה תוכנית. באתם היום, בביזיון, בלי תוכנית ובלי כלום. אומנם הם אומרים שהם עבדו, אבל התוכנית עוד לא מוכנה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
סליחה, רבותי, אין לכם נייר להציג בפני האוצר, שמראה כמה זה עולה, בפירוט. עדיין אין בקשה תקציבית.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא מדבר על אישור תקציבי, עוד אין הצעה לתקציב.
יכולתי לכעוס ולעשות "עליהום". אבל אני מוכן להמשיך הלאה. למה? כי אני מעדיף שההעברה תהיה חלקה. אבל אם לא תהיה לי ברירה, אם יצחקו עלי הלאה, אמליץ לחברי הוועדה להרים ידיים. זה מה שהצעתי עכשיו: לא ניתן להם להשתמש בחקיקת הוראת שעה כעלה תאנה להסתיר את מחדלי הממשלה.
אני גם מוכן לשמוע אתכם. אם אתם אומרים שאתם לא מסוגלים, אני אחוקק חוק שנותן למשטרה את הסמכות, וזה יהיה המצב עד שישנו את החוק. אבל יהיה חוק במדינת ישראל, ויקיימו את החוק, כי זאת המציאות – מדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה טיפול פרקליטותי שעולה הרבה, והיא עובדת עם המשטרה.
לחילופין אגיד לכם
¶
רבותי, הכנסת היא הקובעת, היא שומעת את המלצת הממשלה. אתם רוצים שזה יישאר בידי הממשלה, ואנחנו רוצים שהפרקליטות תעשה את זה. אנחנו נחוקק את החוק הזה, הוא יטיל את הנטל על הפרקליטות, ואתם תבטלו את כל הפעולות שאינן חוקתיות, שבהן אין לכם חובה כלפי הכנסת.
זאת החרב שמתנוססת מעל ראשם. יכול להיות שהם כן יתארגנו בעוד שלושה חודשים. גם האוצר שומע את הדברים. אולי בעוד שלושה חודשים האוצר יעמוד במריו, ואז אפנה לשר האוצר, לשר המשפטים ולשר לביטחון פנים ואגיד להם: דעו לכם שבעוד שלושה חודשים אמליץ לחברי הוועדה לא לאשר את החוק הזה, או לעשות פעולה אחרת.
אתי לבני
¶
אתמול הצעת להזמין את שרת המשפטים. כל הרעיון הוא להתחיל להזיז את העגלה. היה מקום שהיא תבוא, בפעילות משותפת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
דיברתי אתה, היא מודעת לעניין, היא תיכנס לנושא. אמרתי שאני מעריך שהכסף הוא בדיאלוג פוליטי, היא צריכה לפנות לאוצר. אגף התקציבים עומד על דעתו – ובמקומו אני הייתי אומר את אותו דבר, לא הייתי מחליף מילה. אלא אם כן השר יבוא ויגיד שעמדתו אחרת.
איל זנדברג
¶
היום לא נצביע, אבל צריך להצביע לפני שפוקעת הוראת השעה.
אלו העבירות הקיימות היום בתוספת. מה שיימחק – יעבור לפרקליטות.
איל זנדברג
¶
אולי משרד המשפטים יציג כל פריט, יסביר מה מציעים להעביר ולמה, ואיך בחרו במספר התיקים המטופל. המגבלה העיקרית היא שעבירות מסוימות מעבירים רק כשהקורבן קטין עד גיל 14. השאלה אם אפשר להרחיב את זה לקטין עד גיל 18, ואז כל הקטינים הקורבנות יטופלו, ולא תהיה חלוקה תמוהה כזאת.
לא, מדברים על עבירה שנעברה בקטין טרם מלאו לו 14 שנים, כלומר הקורבן הוא קטין. עד גיל 14 עשוי להעיד חוקר ילדים, מעל לגיל זה, סביר שהקורבן עצמו יעיד. תובע משטרתי נקבע יום קודם, כפי שנשמע כאן בוועדה, ולכן חשוב דווקא שהטיפול בקטין יהיה על-ידי הפרקליט.
דרורה נחמני-רוט
¶
אין לך האינפורמציה. לא הכנסנו אותה כי לא הסכמנו עליה. מייד אבדוק כמה תיקים כאלה יש.
איל זנדברג
¶
אם הבנתי, יש רשימה גדולה מאוד של פשעים בחוק העונשין ובחוקים נוספים. כיום קבוע שפשעים שהעונש עליהם מעל לעשר שנים מטופלים על-ידי הפרקליטות. הבנתי שמדובר בכ-433 תיקים בשנה בממוצע. כך הבנתי מהדוח.
דרורה נחמני-רוט
¶
יש פרט (16) ויש פרט (16) מורחב, שזה עונשים של 7-9 שנים. לא מדובר בהרבה תיקים בפלח הזה: יש 40-50 תיקים. לא לקחנו מסות גדולות, כי אי-אפשר לעשות זאת בלי תקינה.
איל זנדברג
¶
נעבור אחד אחד. חבלת גוף חמורה – עד גיל 14 זה עובר לפרקליטות. כמה תיקים יש בין 14 עד גיל 18?
איל זנדברג
¶
אני מצאתי 14 תיקים. מה לגבי פרט (6א)? גם שם יש הבחנה בין קטינים עד גיל 14 וקטינים מעל גיל 14. הנימוק הוא שכשהקורבן קטין הטיפול צריך להיות אחר. נדמה שלתובע משטרתי זה קשה יותר. צריך להיפגש עם הקטין מראש, לגלות רגישות מסוימת. זה נכון גם לקטינים מעל גיל 14, כי עד גיל 14 חוקר הילדים מעורב, והרגישות קיימת.
בעצם ילד בן 15 יפגוש את התובע המשטרתי במסדרון ולמחרת ילך לבית המשפט. תקנו אותי אם אני טועה, אבל התובע המשטרתי לא יודע על התיק מראש. בפרקליטות יודעים על התיק, נפגשים עם המתלונן, הקורבן הקטין. השאלה אם ההבחנה הזאת מכבידה יתר על המידה, אל מול התועלת. אם מדובר במאות תיקים, אז לא.
דרורה נחמני-רוט
¶
עשינו ישיבה מיוחדת על זה. אגיד בכמה מקרים מדובר: בפרט (6) יש כ-20 תיקים של גילים 14-18.
לגבי סעיף 335: אני רואה כ-15 תיקים.
איל זנדברג
¶
לגבי פרט (7), לדעתי כבר היום פרקליט המדינה קבע שזה לא בסמכות התביעה המשטרתית גם היום, אין שום שינוי. כנראה לא הבנתי את הדיווח היטב. מה לגבי פרט (8א)? מה התוספת בגילים 14-18?
דרורה נחמני-רוט
¶
זה הרבה תיקים. אגב, גם בסעיף 333 זה יותר תיקים ממה שאמרתי, כי יש גילאים שונים, עשו פירוט של גילאים.
דרורה נחמני-רוט
¶
יש לי דוח מפורט עם כל קבוצת גיל. אני בודקת, ורואה שבסך הכול האינפורמציה הראשונה בסדר. בסעיף 382 מדובר ביותר תיקים.
איל זנדברג
¶
בעבירה לפי סעיף 333 עשיתי ממוצע בין 24 ו-4, והתוצאה הייתה 14. בסעיף האחרון הממוצע הוא 97. קודם כול נדבר על מספרים. אני מציג את הנתונים.
איל זנדברג
¶
הפרטים שהממשלה מציעה להעביר מבוססים על שיקולים שונים, גם רגישות וכו' וגם מספר התיקים בכל פרט.
אני מסכם ליושב-ראש: בסך הכול יש 140-150 תיקים שהממשלה לא מבקשת להעביר. עדויות סותרות – זה מספר זניח, וזה יעבור לפרקליטות. במספר עבירות של חבלת גוף, פציעה, תקיפות ומעשה מגונה מוסכם להעביר עד גיל 14, כשהקורבן עד גיל 14. העליתי את השאלה מה קורה כשהקורבן עדיין קטין אך מעל גיל 14. שאלתי אם לא ראוי שגם תיקים כאלה יטופלו על-ידי הפרקליטות. מספר התיקים המדובר בכל ארבעת הפרטים הוא כ-140-150 תיקים שהממשלה מבקשת לא להעביר. אם נעביר אותם, כל המקרים של הקורבנות הקטינים יטופלו על-ידי הפרקליטות. אבל 150 תיקים הם נתח משמעותי, כי כל התוספת היא של 400 תיקים. צריך לשקול.
דרורה נחמני-רוט
¶
קבענו עד גיל 14 עוברים בגלל רגישות היתר. אנחנו ממליצים להעביר את התיקים שבהם הקורבן בן 14-18 בגל הבא.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני קיבלתי החלטה. זה לא מעניין אותי כרגע. בעיניים עצומות, מה שאתם רוצים, קחו. ממילא בעוד חצי שנה יהיה דיון על כל הפרשה.
לבנת משיח
¶
אני רוצה להעיר עוד הערה. אני רוצה לתת ביטוי לבקשת היועץ המשפטי לממשלה אתמול, שההארכה הבאה תהיה באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט, ולא נעבור את כל שלוש הקריאות. הכוונה לצו של שר המשפטים באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט. כאן נדרשות שלוש קריאות. מדובר על הוראת השעה.
איל זנדברג
¶
הארכת הוראת שעה היא בחקיקה, זה מעשה של המליאה. תיקון בתוספת, זה עניין אחר, גם על זה אפשר לשואל למה לא עובר במליאה. אבל לא מקובל ששר קובע את המשך הוראת השעה.
איל זנדברג
¶
ההיגיון החוקתי הבסיסי הוא שמשכו של חוק נקבע על-ידי הכנסת במליאתה. זו עקיפה של תהליך הקריאה השלישית.
איל זנדברג
¶
מנגנון התוספת הוא דבר מאוד בעייתי. אבל לנוכח הרגישות, דוח מבקר המדינה וכל הדיונים – שגם הוראת השעה תהיה במהלך קצר? לדעתי זה דבר רגיש מדי. ראוי שהוא יגיע למליאה ויידון שם.
איל זנדברג
¶
אבל מה חריג בחוק הזה? זה דבר מאוד מקובל, אני לא יודע אם יש לו תקדים. לא בדקתי, אני אומר זאת בזהירות. אני גם לא רואה סיבה לעשות זאת.
איל זנדברג
¶
לא, הארכת תוקפם של חוקים, ככלל, לא צריכה להיות בידי ועדה של הכנסת, אלא בידי המליאה. זה הכוח של המליאה. מושכים לכאן את הכוח כאשר מכניסים לתוספת פרטים.
לבנת משיח
¶
גם בפריסה גיאוגרפית של חוק עושים צו, באישור ועדה, כמובן. הדיון המעמיק תמיד נעשה בוועדה, ממילא.
איל זנדברג
¶
אני חולק עלייך. התחולה הגיאוגרפית, זה דבר שונה. הנורמה נקבעת ומדברים על פריסה לאזורים. זה תפקידה של הרשות המבצעת לקבוע אם יתחילו בצפון או בדרום. זה פרט בתוך הנורמה. כאן בהוראת השעה מדובר בחייהם של נאשמים, מי יטפל בהם.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לדעתי מה שאתה אומר כפוף לדבר שיש בו היגיון. אומרים במליאה שיש תוכנית לפתרון הבעיה, והיא משתרעת על פני שלוש שנים מהיום, ולצורך העניין אנחנו רוצים שלוועדת החוקה תהיה הסמכות, שיהיה לה כוח הביקורת. אז אומרים שהחוק אומר שבתוך שלוש שנים זה יתבצע, ואנחנו מאשרים כרגע את הארכת התוקף לחצי שנה, נניח. ואנחנו גם קובעים בחוק שבכל חצי שנה יידרש אישור מחודש של ועדת החוקה, חוק ומשפט. אם לא, המצב מתבטל. יש בכך היגיון.
איל זנדברג
¶
זה בדיוק משקף את זה שבמקום שהכנסת במליאה תקבע חוק, ותדע עד מתי הנורמה חלה, היא מעבירה את הכוח לוועדה. הוועדה אמורה לפתח על הפרטים ועל הפעילות, לא על התוקף. מה שתיארת הוא לא לוחות זמנים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
המליאה אומרת שהיא מוכנה לתת ארכה של שלוש שנים בתנאי שתהיה עמידה בלוחות הזמנים. היא קובעת שוועדת החוקה, חוק ומשפט תתכנס במשך שלוש פעמים בתקופה הזאת, ובכל פעם שהיא תחליט שלא הייתה עמידה בלוחות הזמנים זכותה לומר שהחוק בטל.
איל זנדברג
¶
אני חוזר ואומר: ראשית, זה דבר תקדימי, שלא הייתי מחליט בו על רגל אחת. הוועדה לא מחליטה שהחוק פוקע.
איל זנדברג
¶
לא צריך לעשות את זה, בוודאי לא בחוק הזה, בוודאי לא על רגל אחת. צריך לחשוב על המנגנון הכללי ועל היחסים בין מליאה לוועדה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
מותר לה לומר שהחוק קובע שאם הם לא עומדים בלוחות הזמנים, החוק פוקע. את זה המליאה קבעה. הוועדה תחליט אם הם אכן עמדו בלוחות זמנים. המליאה לא צריכה להתכנס כדי להחליט זאת.
החוק הזה עומד בתנאי שעומדים בלוחות זמנים. אם לא עומדים בהם או כן עומדים בהם, את זה הוועדה קובעת. אבל אני לא מתווכח, אני מוכן לקבל את דעתך.
איל זנדברג
¶
יש לי עוד נימוקים, אם תרצה לשמוע אחר כך. בין היתר זה קשור לוודאות של חקיקה, כי החלטה של הוועדה אינה מתפרסמת בשום מקום. האזרח, הנאשם, לא יודע מה החוק שחל עליו, אם עמדו בלוחות הזמנים. לא מדובר כאן בעניין טכני, אלא בזכויות של נאשמים, שלא ידעו בידי מי יטופלו – כי אולי הוועדה קבעה כך ואולי אחרת, אולי לא היו חברים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אז בעוד שלושה חודשים כל החוק. אני לא דוחה את זה, גמרנו. זה יותר מדי. עד אוקטובר יש ארבעה וחצי חודשים? אז נאריך, בסדר.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני מבקש שנכניס סעיף שהממשלה תניח תוכנית, כולל תקצוב, חודש לפני הישיבה שלנו, לפני החזרה מהפגרה, עד אוקטובר, וכך כשאנחנו נבוא כבר יהיה על מה לדון, שלא סתם נתחיל לחפש תוכניות.
היו"ר מיכאל איתן
¶
זו הוראת שעה. אני מבקש שהממשלה תניח תוכנית הכוללת העברת כל התיקים של הפשיעה, ותיקים נוספים על-פי החלטתה,
דפנה ביינוול
¶
הם מומחים בזה, מומחים הרבה יותר גדולים. גם באלימות במשפחה הם מומחים. הפרקליטות לא יודעת לטפל בזה. זה מפורט בדוח שלנו, תקבלו אותו. לעומת זאת יש עוונות שהם לא מבינים בהם. ישבנו ישיבות רציניות.
האזנות סתר, למשל – יש כל מיני דברים שהם לא מתמצאים בהם, הם לא מסוגלים. זה קשה. לעומת זאת, התפרצויות זה עניין אחר. גם באלימות במשפחה הם הקימו מערך מיוחד. גם בכלי רכב יש להם מערך מיוחד. אלה הדברים שצריכים להישאר.
לבנת משיח
¶
תיעשה עבודה לגבי סיווג מחדש של עבירות. היום חלק מעבירות הרכב מסווגות כפשע. יש להניח שדברים קלים ישנו את הסיווג שלהם. בינתיים אנחנו לא רוצים שזה יעבור בחזרה.
דפנה ביינוול
¶
השאלה היא מי יטפל בתיקים מסוימים של פשע או עוון. בדברים הפשוטים המשטרה, במורכבים הפרקליטות.