ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 27/05/2025

הצעת צו הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק (שינוי נוסחי אזהרה)(תיקון) התשפ"ה-2025 , הצעת תקנות איסור פרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון (אזהרת בריאות), התשפ"ה-2025

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



66
ועדת הכלכלה
27/05/2025


מושב שלישי



פרוטוקול מס' 682
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, כ"ט באייר התשפ"ה (27 במאי 2025), שעה 11:35
סדר היום
1. הצעת תקנות איסור פרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון (אזהרת בריאות), התשפ"ה-2025
2. הצעת צו הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק (שינוי נוסחי אזהרה) (תיקון) התשפ"ה-2025
נכחו
חברי הוועדה: דוד ביטן – היו"ר
אברהם בצלאל
אליהו ברוכי
ששון ששי גואטה
רון כץ
יבגני סובה
משה פסל
חברי הכנסת
אושר שקלים
מוזמנים
ד"ר שרון לוי - מנהלת המחלקה לחינוך וקידום בריאות, חטיבת בריאות הציבור, משרד הבריאות

אורנה כהן - מנהלת תחום מניעת עישון, משרד הבריאות

חמד טל - עו"ד, לשכה משפטית, משרד הבריאות

מיכל גולדברג - משרד הבריאות

ד"ר שרון אלרעי פרייס - ראש חטיבת בריאות הציבור, משרד הבריאות

פרופ' דיאן לוין זמיר - יו"ר המועצה הלאומית לקידום בריאות, משרד הבריאות

איריס סעדון - מנהלת תחום בכיר חוקיות הייבוא ברשות המיסים, משרד האוצר

פרופ' יאיר בר - מנהל יחידת הטיפול בסרטן ריאה, בית חולים שיבא

גדי לוי - יו"ר פורום יבואני הסיגרים, הטבק והמקטרות, איגוד לשכות המסחר

רבקה זלצר פרייליך - אחראית מדיניות ציבורית למניעה וגילוי מוקדם, האגודה למלחמה בסרטן

דנה פרוסט - האגודה למלחמה בסרטן

עמוס האוזנר - עו"ד, יו"ר המועצה הישראלית למניעת עישון

שוש גן נוי - קידום בריאות, שירותי בריאות כללית

פרופ' צבי פרידלנדר - יו"ר האיגוד לרפואת ריאות, ההסתדרות הרפואית בישראל

צח לייבוביץ - רואת חשבון, דוידסון

ריבי רבקה הרטמן דוידס - מנהלת פיתוח עסקי, דוידסון

יורם בונן - שדלן, עו"ד, ייעוץ משפטי פישר מוריס

לילך דחוח - סמנכ"ל רגולציה פיליפ מוריס

דן פרידמן - עו"ד, דובק בע"מ

אבי כהן - בעלים מרכז לצרכי עישון

יעל גויסקי - שדלן, יועצת פורום יבואני טבק, סיגריות ומקטרות

דורון דזנאשוילי - פורום עסקים חולים, בעל עסק קמעונאי

אדוה שמידר - סמנכ"לית עמותת "המלאכים של ערן", המסייעת לנפגעי פוסט טראומה

אורית מורבר - יועמשית JTI

שיר לרדו - עו"ד, חברות רואו וגיזה

צפניה ברזילי - צפניה ברזילי בע"מ

פרופ' חגי לוין - יו"ר איגוד בריאות הציבור, ההסתדרות הרפואית

עפר כהן - חבר הנהלה, מפלגת עלה ירוק

שונטל פרץ - יו"ר מפלגת עלה ירוק

דודו מתתיהו - מוביל חנויות הנוחות והחנות בישראל
ייעוץ משפטי
אביגל כספי
מנהלת הוועדה
ד"ר עידית חנוכה
רישום פרלמנטרי
חבר תרגומים; מיטל פורמוזה


רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.



הצעת תקנות איסור פרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון (אזהרת בריאות), התשפ"ה-2025

הצעת צו הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק (שינוי נוסחי אזהרה) (תיקון) התשפ"ה-2025
היו"ר דוד ביטן
הצעת תקנות איסור פרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון (אזהרת בריאות), התשפ"ה-2025. הצעת צו הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק (שינוי נוסחי אזהרה)(תיקון), התשפ"ה-2025. המשך דיון.

קודם כל, אנחנו לא מתחילים את הדיון מההתחלה. שמענו את האנשים. בניגוד לסדר הרגיל, שמעתי קודם כל את האנשים ועכשיו ידברו משרד הבריאות. אז ככה שלא נתחיל הכול מאפס. משרד הבריאות, בבקשה. אני אתמול, למען השקיפות, ישבתי עם משרד הבריאות קרוב לשעתיים. דיברנו על החוק ועל כל מיני בעיות. בבקשה משרד הבריאות.
שרון לוי
תודה. ד"ר שרון לוי, מנהלת המחלקה לחינוך וקידום בריאות בחטיבת בריאות הציבור. תודה לכבוד יושב-הראש על ההזדמנות לדבר. אני אתחיל בלי מצגת. אנחנו כן רוצים להראות לכם כמה דברים פשוט שימחישו את התקנות, בין היתר, שחשוב לכם לראות.

אתם מכירים שבעצם העישון זו מגפה. אנחנו מדברים על 8,000 איש מידי שנה, במינימום, שמתים בישראל מהמגפה הזאת. לצערנו בישראל לא הצלחנו למגר את התופעה בקרב מבוגרים. אחד לחמישה מבוגרים מעשנים בישראל כבר עשור.

אנחנו בעצם מבינים שאנחנו צריכים לעשות מעשה מאוד, כמה תהליכים מאוד משפיעים כדי לעשות את השינוי. אנחנו גם מצביעים על זה ודיברנו על זה גם בפעם שעברה, על העישון בקרב ילדים ובני נוער שפשוט מאוד התרחב בשנים האחרונות, במיוחד עם הכניסה של הסיגריה האלקטרונית, אבל לא רק. אנחנו רואים שהרבה מאוד צעירים מתחילים להתנסות כבר בגיל 10, 11, 12. 25% מהילדים עד גיל 12 התנסו כבר במוצרי העישון. ואנחנו רואים ש-15% משתמשים ב-30 ימים האחרונים. זאת אומרת, כבר הופכים להיות קבועים.

אנחנו רואים בזה בעיה מאוד גדולה. אנחנו גם רואים שיש לנו פערים בקבוצות שונות. אם זה בחברה הערבית ואם זה בחברה החרדית, שיש יותר ילדים. זאת אומרת, שיעורי העישון יותר גבוהים שם. לכן יש חשיבות מאוד גדולה לעשות מעשה.
היו"ר דוד ביטן
אתה רוצה עכשיו, פרופסור?
חגי לוין
אחרי משרד הבריאות, תודה.
היו"ר דוד ביטן
אין בעיה.
שרון לוי
אז יש פה הצעת חוק שיזמו חה"כ אושר שקלים, חה"כ אופיר כץ וחה"כ בועז ביסמוט. אנחנו נצטרף להמלצות הבין לאומיות לזה שיהיו אזהרות משולבות. אתם יכולים לראות שאנחנו לא הראשונים שנכנסים למשחק. אנחנו אפילו מאחרים. למשחק הזה כבר נכנסו 138 מדינות עוד ב-2023 והיום מדברים על יותר.

אבל יש חשיבות מאוד גבוהה, נכון שהיו לנו אזהרות מילוליות, עד כה מאוד גבוהה לזה שיהיו אזהרות משולבות. שיהיה משהו לראות בעין. כי בעצם התמונה הזו היא עושה הבדל, היא יכולה מאוד להשפיע. זה מעביר מסרים בריאותיים באופן יותר שוטף. אנחנו רואים מחקרים בכל העולם על האפקטיביות של האזהרות הללו. וככל שהן גדולות יותר וברורות יותר זה גם משפיע. אנחנו גם מבינים שזה אפקטיבי בקרב צעירים, במיוחד בני הנוער, אותם בני נוער שאנחנו מאוד רוצים למנוע שהם ייכנסו לעולם הזה. אנחנו גם מצביעים על זה שחשוב הגיוון והרוטציה, כי זה בעצם מונע שחיקת עין.
גודל האזהרה
מבחינתנו אנחנו מסתכלים היום שיש אזהרה מילולית על 65% ממוצרי הטבק, על הגודל של המוצר, ו-30% על אחרים. אנחנו בעצם מדברים היום על להוסיף אזהרה בתמונה והפניה לגמילה. שזה מרחיב את האזהרה הקיימת. ההמלצה המקצועית שלנו כרגע זה לשלב תמונה, שוב, בגודל של כ-40% מהמוצר. האזהרה כ-25% וההפניה לגמילה כ-15%. בישראל שמנו דגש שההפניה לגמילה תהיה מאוד, שתראו אותה בצורה מאוד ברורה, כי אנחנו מאוד מאמינים במניעה. זה דומה למדינות נוספות: אוסטרליה, ניו זילנד, טורקיה ועוד, שיש להן אזהרות בגודל של למעלה מ-85%.

גם צריך לשים לב שבישראל אנחנו מיוחדים. יש לנו אזהרה גם בערבית, גם בעברית. זה משפיע. אנחנו צריכים לצאת בשתי השפות כדי לתת מענה לגורמים השונים שיש לנו בתוך המדינה.

אנחנו בעצם מאוד מבקשים את השינוי המהותי הזה כי אנחנו צריכים לשנות. יש לנו עשור שאין לנו שינוי ויש לנו צעירים שנכנסים למעגל העישון. לכן אנחנו מצביעים על זה שצריך גודל אזהרה זהה בכלל המוצרים, להצביע על ההפרשים האלה.

שימו לב שאנחנו גם אומרים שאנחנו שונים ממדינות אחרות. אנחנו תמיד רוצים להשוות את עצמנו לאחרים. כי לצערנו, אנחנו לא מצליחים להוריד. לא כמו באירופה לדוגמה ולא כמו במקומות אחרים. הירידה אצלנו איטית ב-50% מאירופה לדוגמה.

עשינו כאן תהליך עבודה מאוד ארוך. אני לא אסביר על כל דבר ודבר, כי אתם יכולים לראות וגם אתם לא רוצים יותר מידי מלל. אבל אני רק אומר שזה לא מה בכך. עשינו כאן תהליך מאוד רציני, התייעצנו עם גורמים שונים. עשינו שיתוף ציבור, פנינו לגורמים בעולם, בישראל, כל אנשי המקצוע, כדי לנסות לקבל תובנות ולהוציא את האזהרות המתאימות ביותר. במיוחד בעניין של שיתוף ציבור, כי זה כן עלה במפגש האחרון. אנחנו ממש עשינו מפגשים לשמוע מה מתאים, מה יכול להיות נכון לציבור בישראל. עשינו איתם סקרים, עשינו איתם קבוצות מיקוד. הכול כדי לדייק ושזה יתאים לכלל האוכלוסייה. נפגשנו ספציפית עם אנשי מקצוע ואנשים מכל האוכלוסייה, אבל גם התמקדנו במגזרים השונים: החרדי והערבי. וגם מפגשים עם בני נוער, להתאים ולוודא שזה יכול להתאים גם להם.

פרסמנו את התקנות להערות ציבור וגם RIA שמסביר את הרקע המחקרי לכל הסיפור הזה ולמה אנחנו מקדמים את זה. והיה לנו הודעות דוברות ופרסום ובעקבות זה קיבלנו הערות וכמובן עשינו התאמות לפי הצורך, גם על בסיס שיתוף הציבור.

אנחנו כן נאמר שעלתה איזה שהיא אמירה בוועדה האחרונה על כל הנושא של בריאות הנפש ופוסט טראומה. אנחנו ערכנו התייעצות עם המרצה הלאומית לפוסט טראומה כדי לוודא האם זה יכול להתאים ומה זה אומר. אנחנו מבינים שישראל במצב אחר היום אולי ממדינות אחרות שאימצו את התמונות האלה. לכן אנחנו אכן בחנו ואנחנו מתוך חוות הדעת של אנשי המקצוע מביאים לכם את הנקודות העיקריות, שהתמונות האלה לא יוצרות פוסט טראומה.

יש אנשים שיש להם פוסט טראומה. כל אחד חווה את זה שונה. לכן הטריגרים, אנחנו לא יכולים לדעת מראש מה יהיה טריגר לכל אדם. כי כל אדם הייתה לו חוויה אחרת. אנחנו כן מצביעים על זה שיש תמונות דומות וחמורות בעולם, שחשופים אליהם. בסדר? זה גם המועצה מזהה זאת.

כיוון שאנחנו רוצים לוודא שלא יהיה קושי לאוכלוסייה, המועצה הלאומית הצביעו על שלוש תמונות עם איזה שהוא חשש לטריגר. אנחנו כן ערכנו בתמונות האלה התאמה. אגב, הם הצביעו על כך כמה שחשוב לעשות מעשה להפחתת שיעורי העישון. שאגב, הם גבוהים בקרב גם הפוסט טראומתיים וגם אצלם אנחנו רוצים להבטיח את הבריאות שלהם. אז יש לנו כאן את הדוגמאות, אותן תמונות שעשינו התאמות.

עוד נושא שעלה בישיבה האחרונה שחשוב לנו להדגיש, כל הנושא של מוצר טבק לחימום. אז משרד הבריאות סיווג את המוצר טבק לחימום כמוצר טבק לעישון. הסיווג הזה אושר בבג"ץ. כיום האזהרות המילוליות שקיימות על הטבק לחימום הן כמו הסיגריות, כמו מוצרי טבק, כי הם בעצם יושבים בתוך קבוצה של מוצרי טבק. מבחינתנו ובראייה המקצועית שלנו וגם בעולם לא מתאים שמוצר טבק לחימום יסווג באיזה שהיא קטגוריה אחרת. כי מדובר במוצר טבק.
אושר שקלים (הליכוד)
סליחה, כמה תמונות יש במאגר?
שרון לוי
בכל המאגר, יש לנו הרי קטגוריות שונות ובסך הכול יש - - -
אורנה כהן
13 כפול שתיים לסיגריות. חמש כפול שתיים לסיגריות אלקטרוניות. שלוש כפול שתיים בטבק ללעיסה ועוד ארבע כפול שתיים לנרגליות.
שרון לוי
כן. סך הכול תגידי?
אורנה כהן
42.
שרון לוי
יש 42 תמונות סך הכול, שהרי הן ברוטציה.
אושר שקלים (הליכוד)
כאשר אנחנו מדברים גם על הכוונה של סוגי התמונות גם לפי אוכלוסייה מסוימת שזה אמור להיות משווק שם?
שרון לוי
לא, לא. אנחנו עשינו שכל המקבץ מתאים לכלל האוכלוסייה.
אושר שקלים (הליכוד)
לכולם.
שרון לוי
לא איפה ואיפה. יש נושאים, אגב, מכל מיני הסתכלויות. לדוגמה באירופה יש המון תמונות של קטיעות גפיים. אנחנו לא כללנו קטיעות גפיים. אנחנו אמרנו והבנו מראש שזה לא מתאים, זה לא צו השעה כמו שאומרים. לכל מיני אוכלוסיות זה לא מתאים. אז אנחנו וידאנו שאנחנו יכולים - - -
משה פסל (הליכוד)
יש לך דוגמאות פה לתמונות?
שרון לוי
מה, של כלל התמונות? כן. יש כאן דוגמאות, בתוך התקנות יש לכם את כל התמונות.
היו"ר דוד ביטן
יש לכם את זה בחומר.
שרון לוי
אתם יכולים להסתכל בתקנות שיש לכם במחשב שלכם, יש את כל התמונות. אפשר פה לראות.
היו"ר דוד ביטן
זה בסוף, אחרי המלל יש את התמונות.
שרון לוי
איזה עמוד? אצלכם באמצע, אחרי התקנות, אחרי ההסבר המילולי.
משה פסל (הליכוד)
בתוספת הראשונה?
שרון לוי
כן. אלה כמה מהדוגמאות. לכם יש את כל האזהרות ושימו לב שהן לפי קבוצות. למעט אלו שהוחלפו, שאנחנו הבאנו שתראו אותם, שאנחנו עשינו כאן מהלך עם המועצה הלאומית של פוסט טראומה. הייתה כאן תמונה לדוגמה של גולגולת.
משה פסל (הליכוד)
זהו, מיד אמרתי לו מה זה התמונה הזאת?
שרון לוי
אז התמונה של הגולגולת הוחלפה.
משה פסל (הליכוד)
בדיוק אני רואה את זה. מה השוני בין זה לבין מה שנגיד באזהרות באירופה?
שרון לוי
באזהרות באירופה יש תמונות שהרבה מהן הרבה יותר קשות. מבחינת האיורים, התמונות עצמן. וחלק דומים. יש תמונות, מבחינת הנושאים, יש דברים שייחודיים לישראל כמו 8,000 איש מתים מידי שנה בישראל. כמובן שבאירופה לא מדברים על 8,000 איש מידי שנה, כי להם יש מספרים משלהם.
משה פסל (הליכוד)
אבל בתצוגה זה לא שונה, זה אותו דבר.
שרון לוי
בתצוגה מבחינת החלוקה?
משה פסל (הליכוד)
כן, מבחינת האזהרה, איך שזה מוצג.
שרון לוי
מבחינת האזהרה אנחנו שמנו דגש על הגמילה, הגדלנו אותו. הוא יותר גדול.
דודו מתתיהו
ואין את זה בשום מקום בעולם.
שרון לוי
לא, זה לא נכון. יש את זה גם באירופה ובעוד מדינות, הוא פשוט קטן. יש הפניה לגמילה בעולם, הוא פשוט קטן. אנחנו הגשנו את זה. אנחנו רואים בזה ממש צו.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
גם בשקיות של הקנאביס זה יהיה?
שרון לוי
לא, קנאביס לא נכלל.
דודו מתתיהו
למה? זה גם עישון, זה גם טבק.
שרון לוי
זה לא טבק.
קריאה
מה לגבי הגודל של האזהרה? למה לא יהיה כמו באירופה, 50%?
היו"ר דוד ביטן
מי מדבר שם? לא הבנתי. אני מבקש לא להפריע. חוץ מח"כים שיכולים לשאול שאלות, לא להפריע למשרד הבריאות.
שרון לוי
אוקיי, השאלה שלך.
היו"ר דוד ביטן
דיברתם בישיבה הקודמת.
שרון לוי
כן, דיברנו על זה. שוב, אנחנו מבחינתנו יש דברים שהם מאוד דומים לאירופה ויש דברים שבאמת הם קצת שונים, כמו הדגש על הגמילה.
משה פסל (הליכוד)
תגידי, אבל הרציונל בתמונות, ככל שהן יהיו יותר קשות בעצם, הרציונל שאנשים ייבהלו בעצם מזה. ואני מניח שיש מחקרים, לא סתם הלכתם לצעד הזה. יש מחקרים שמראים שזה עוזר. אז למה, לפי מה החלטת לקחת קצת תמונות פחות נוראיות? מי החליט?
שרון לוי
שוב, אנחנו מחפשים את האיזון. עשינו שיתופי ציבור כדי לשמוע מהקהל הרחב. להבין מה קורה בישראל בתקופה הזאת. לדוגמה עם בני נוער, שחלק מהם נחשפו לדברים מאוד קשים בשנים האחרונות. זה השפיע חלקית. גם עשינו את ההתייעצות עם אנשי מקצוע בתוך המשרד ומחוץ. שוב, עדיין שמנו אזהרות שהן אמורות למנוע את הכניסה לעישון או הרכישה. אבל עם איזה שהוא איזון. יכול להיות שבעוד שנתיים, שלוש, ארבע, אחרי רוטציות, אנחנו נבחן מחדש.
משה פסל (הליכוד)
אני אומר, אם יש טסט שמראה שזה כבר עובד והפחית עישון, תמונות ספציפיות שיש באירופה, חבל שנלך להמציא משלנו.
שרון לוי
המחקרים הם לא על תמונה ספציפית. המחקרים הם על זה שאזהרות בתמונה, אזהרות גרפיות. וזה נכון שאזהרות קשות משפיעות. אבל החשוב פה זה ההוספה של איור, שרואים משהו בעין.
משה פסל (הליכוד)
שאלה אחרונה. אני רואה פה תמונה, אזהרה בטקסט, עוד אזהרה בטקסט ואז שם המותג. סך הכול כל האזהרות הן בערך כמו שיש באירופה, פחות או יותר.
היו"ר דוד ביטן
לא, לא, היא אמרה.
משה פסל (הליכוד)
לא?
שרון לוי
לא.
היו"ר דוד ביטן
אצלנו מדובר גם באזהרה בעברית וגם בערבית. לכן צריך יותר מקום. ההשוואה לאירופה לא צריכה להיות פה, באופן הזה שדיברו.
משה פסל (הליכוד)
אז כמה זה יותר קטן או יותר גדול?
היו"ר דוד ביטן
ב', אני ראיתי את האזהרה באירופה, היא ממש, אי אפשר לקרוא אותה.
משה פסל (הליכוד)
מה, תמונה?
היו"ר דוד ביטן
לא התמונה, המלל. הרי חוץ מהתמונה יש גם מלל. אזהרה באירופה אתה לא יכול לקרוא כלום.
משה פסל (הליכוד)
אתה יודע איך אומרים, תמונה אחת שווה אלף מילים.
שרון לוי
נכון.
היו"ר דוד ביטן
אין בעיה. אנחנו מדברים כרגע, החוק מדבר, בוא, אנחנו לא מתקנים את החוק. החוק הוא חוק. כל מי שרוצה לטעון על החוק שיגיש תיקון הצעת חוק שמתקנת. לכן אנחנו מדברים על התקנות. התקנות מתייחסות לחוק. בחוק יש חובת אזהרה ויש את הנושא של התמונות. כיוון שאצלנו האזהרה היא כפולה גם בערבית וגם בעברית, היא דורשת יותר מקום.

ב', משרד הבריאות מגדיל את האזהרה הכתובה אצלנו על מנת שאפשר יהיה לקרוא אותה. אחרת אין טעם בעניין הזה. זה השינויים שיש בין אירופה לישראל. אנחנו ישבנו אתמול, ישבתי אתמול עם משרד הבריאות, הגעתי איתם להסכמה שהאזהרה הזאת פלוס התמונות לא יהיו יותר מ-75%. באירופה זה יותר ובדרום קוריאה ואוסטרליה זה הרבה יותר.
משה פסל (הליכוד)
באירופה כמה זה?
שרון לוי
שוב, באירופה, איפה שנכנסו האזהרות לפני עשור גם כרגע על 65%. אבל הם עכשיו עובדים על תיקון הדירקטיבה, כדי להגדיל ל-90%.
משה פסל (הליכוד)
ואת מציעה 75%, הכול כולל הכול.
היו"ר דוד ביטן
כולל הכול.
שרון לוי
אנחנו ההמלצה המקצועית שלנו זה 90%.
היו"ר דוד ביטן
הם רוצים 90%. ההסכם שלי איתם אתמול, אחרי הישיבה, 75%.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אני אסביר לך. זה ידרוש לעשות ספציפי במפעלים לישראל.
שרון לוי
גם ככה הם צריכים לעשות ספציפית במפעלים לישראל, כי אף מדינה אחרת, לפי מיטב הבנתי, לא מציגים בעברית. וגם לא מציגים בדיוק את האזהרות שלנו. האזהרות שלנו חלק מותאמות.
אברהם בצלאל (ש"ס)
מה עם רוסית למשל?
שרון לוי
אנחנו כרגע מדברים על ערבית ועברית כפי שנדרש בחוק.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אני אסביר לך, אני מבין אתכם. זה שאתם מנסים לעודד שפחות חבר'ה, למנוע את זה שפחות חבר'ה ייכנסו לעישון, חבר'ה צעירים. אז אני די זורם אתכם. אני בתור אחד שמעשן זה לא מה שיפריע לי, לראות את התמונה, אם להמשיך לעשן או לא. למרות שאני הייתי רוצה להפסיק לעשן.
שרון לוי
אתה רוצה אני אתן לך טלפון של ערן, מנהל מוקד הגמילה אצלנו.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
עזבי, זה בסדר. לא צריך.
משה פסל (הליכוד)
אפשר לעשות פה גמילה בין חברי הכנסת.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אבל אני אסביר לך.
קריאה
ניסינו, לא באתם.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
יש מוצרים, אני באתי וחשוב לי. יש מוצרים שאני חושב שהתמונות האלה זה לא מוצרים של בני נוער שנכנסים לתוך העישון, שבאמת אנחנו צריכים לעשות את הכול ובשיתוף פעולה כדי למנוע מהם להיכנס לעשן. כמו שאני לא רוצה שהילדים שלי יעשנו. אבל יש מוצרים כמו סיגרים למשל או כמו החלופות עישון.
היו"ר דוד ביטן
סיגרים זה עניין אחר.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
לא, וחלופות העישון האלה.
היו"ר דוד ביטן
גואטה, אנחנו לא נתחיל את הדיון מפעם שעברה מההתחלה. בסדר? אנחנו לא פה על דיון - - -
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אז הסיגרים יצא? אני רוצה שתספר לי.
היו"ר דוד ביטן
סיגרים מחוץ. סיגרים יהיה לגביהם הסדר אחר.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
וחלופת העישון, לא זאת בטעמים. לא הסיגריה האלקטרונית.
אושר שקלים (הליכוד)
זה נקרא אייקוס.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אייקוס. זה גם של אנשים בוגרים. זה לא משהו בטעם תות, בננה וענבים.
קריאה
זה לא נכון.
שרון לוי
אני מצטערת לומר, קודם כל זה לא נכון, אני מצטערת.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
למה?
שרון לוי
שוב, זה מה שאנחנו אומרים.
אברהם בצלאל (ש"ס)
לא, הוא צודק במשהו אחד אבל. שנערים, את לא רואה, לא ראיתי נער אחד עם - - -
ששון ששי גואטה (הליכוד)
לא ראיתי נער. ודבר שני, זו חלופה שהיא הרבה יותר בריאה. בואו נהיה אמיתיים.
אברהם בצלאל (ש"ס)
גברתי, יש אמת שצריכים להגיד אותה. לא ראינו נער אחד שעם הסיגריות האלה. לא ראינו.
אושר שקלים (הליכוד)
כן, אבל אתה לא יכול עכשיו לחזור אחורה.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
זה לא לחזור אחורה.
אושר שקלים (הליכוד)
זה מה שהיה בדיון הקודם.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אנחנו אמרנו מראש שיש דברים של מבוגרים - - -
אברהם בצלאל (ש"ס)
אושר, לגבי הדיון הקודם. התבקשו משרד הבריאות לשבת עם האנשים.
אושר שקלים (הליכוד)
רגע, אין שום בעיה.
אברהם בצלאל (ש"ס)
לצערי לא ישבו. לא ישבו.
אושר שקלים (הליכוד)
אבל יושב-הראש אמר לך שישב איתם אפילו אתמול.
היו"ר דוד ביטן
רבותיי, רגע.
אברהם בצלאל (ש"ס)
לתקן זה דבר חשוב.
אושר שקלים (הליכוד)
אין בעיה, אבל הוא אמר לך שהוא ישב איתם אתמול שעתיים.
היו"ר דוד ביטן
רבותיי, רבותיי, ח"כים להירגע קצת. ה-75% זה יהיה על כל המוצרים. ההחרגה היחידה שגם כתובה בחוק זה על גבי סיגרים. לגבי אייקוס, אני לא יודע איך אתה קורא לו, בגדול מה זה משנה אם לא ראית את זה אצל נערים? גם מבוגרים צריכים להיגמל מעישון.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אין בעיה. אבל קודם כל, זה לא עישון, דוד. זה הרעיון, שזה לא עישון. זה מוצר טבק, תקשיב, בוא תראה אפילו במכס מה משלמים על זה.
היו"ר דוד ביטן
גואטה, אתה פרופסור? אתה לא פרופסור.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
לא. אבל בוא תראה, יש חוק.
היו"ר דוד ביטן
יפה מאוד שאתה לא פרופסור. אתה לא הפרופסור. ובינתיים משרד הבריאות, שהוא אמון עלינו מבחינה מקצועית, לא מישהו אחר וגם לא גואטה אמון עלינו מבחינה מקצועית. תקשיב רגע. הם אומרים שזה מוגדר כמוצר עישון לכל דבר ועניין. וגם בג"ץ אישר את זה כמוצר עישון.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
לא נכון.
היו"ר דוד ביטן
ככה הם טוענים.
שרון לוי
וגם ה-FDA.
היו"ר דוד ביטן
הם טוענים, אני לא יודע.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אני יכול להראות לך את הבג"ץ. יש לי אותו, אני אביא לך את הבג"ץ אתה תראה שזה לא נכון.
היו"ר דוד ביטן
לא ידעתי שאתה פרופסור למשפטים.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אני אביא לך את הבג"ץ.
אושר שקלים (הליכוד)
גם נרגילה היא מוצר עישון ויש לה קטגוריה נפרדת.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
לא נכון, זה סתם. משרד הבריאות לא תמיד קובע. אני עברתי איתם בחקלאות ובהרבה דברים הרבה מקרים.
קריאה
אני יכול להגיד שמר אושר צודק, מכשיר אייקוס הוא האלטרנטיבה הכי חזקה היום באירופה למי שרוצה להפסיק לעשן.
שרון לוי
לא נכון. זה לא נכון.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אפילו בכניסה לארץ במכס לא משלמים עליו בתור מוצר עישון.
קריאה
מיליוני משתמשים שרצו להיגמל מסיגריות - - -
אושר שקלים (הליכוד)
אתם ממחזרים פה חומר ישן. אנחנו רוצים להתקדם.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
לא נכון, זה לא מוצר.
שרון לוי
לא מפחית. אין עדיין הוכחות שזה מפחית עישון.
היו"ר דוד ביטן
רבותיי, נגמר הסיפור. מי שקובע זה משרד הבריאות. בסדר?
אברהם בצלאל (ש"ס)
מבחינתם שזה יהיה 100%, לא 75% ולא 80%. שיהיה 100% על כל המוצרים מבחינתם.
היו"ר דוד ביטן
אבל אמרתי לך, שבעניין הזה, תקשיבו רגע.
אושר שקלים (הליכוד)
כל הכבוד, משרד הבריאות. מכירים קצת, מכירים קצת את כל הזה.
אברהם בצלאל (ש"ס)
יש להם במה להתעסק שבזה הם פחות מתעסקים.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
גם מה שטוב לאירופה לישראל הם הכניסו ככה בחקלאות. זה ההיגיון מה שהם עשו. אין היגיון במה שהם עושים כל דבר.
משה פסל (הליכוד)
אם אפשר להעיר הערה בעניין הזה.
היו"ר דוד ביטן
אמרתי, אולי אתם לא שומעים מה שאני אומר. היום אני רואה שאתם לא שומעים מה שאני אומר. קודם כל, אני מבקש מכל חבר כנסת שמדבר שיגיד מי דיבר איתו גם. אם דיברו איתו.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אין בעיה. דיברו איתי, נכנסו אליי מלא. אין בעיה.
היו"ר דוד ביטן
לפרוטוקול, לפי האמנה שחתמנו עליה. מבחינת העישון יש דרישה של האמנה שכל חבר כנסת שמדבר יצטרך להגיד מי דיבר איתו, אם בכלל. אולי לא דיברו איתו.

לגבי הנושא של הגודל, הסברתי. למה זה 75% בניגוד לאירופה שזה 65%? ובדרום קוריאה זה 90% ובאוסטרליה 90%. פה יש לנו עוד שפה שאנחנו צריכים להוסיף כיתוב. הכיתוב זה גם כן דורש מקום. אין מה לעשות.
משה פסל (הליכוד)
אבל כבוד יושב-הראש, בדוגמה לא רואים משהו, רואים או ערבית או עברית. אני לא רואה פה דוגמה שהכנתם שזה ביחד. לפי מה שאני רואה פה זו אזהרה חמש.
אושר שקלים (הליכוד)
לא, זה בצד השני.
משה פסל (הליכוד)
אז אם זה בשני הצדדים.
היו"ר דוד ביטן
לא, מה זה משנה? הכוונה היא שבכל השטח, כשאתה מדבר על 75% זה כל השטח, מאחורה ומקדימה. כי אתה עושה תמונה משני הצדדים.
אברהם בצלאל (ש"ס)
אני שאלתי פעם שעברה לגבי סיגריות אלקטרוניות. אני כן רוצה לראות במצגת איפה בדיוק זה הולך להיות. אתה יודע, כי בסוף, אותו נער כמו שאנחנו אומרים, הוא נכנס דרך הסיגריות האלקטרוניות. איפה הוא ייחשף לזה כל יום?
היו"ר דוד ביטן
אני רגע רוצה לעשות הפסקה קטנה. פרופ' חגי לוין, בשם המשפחות, רצית להגיד?
חגי לוין
תודה לך יושב-ראש הוועדה.
היו"ר דוד ביטן
אתה מדבר על הדבר הזה או בשם המשפחות? אני רוצה להבין.
חגי לוין
לא, אני מדבר, דווקא באתי כיושב-ראש איגוד רופאי בריאות הציבור.
היו"ר דוד ביטן
אז תמתין רגע. חשבתי שאתה בשם המשפחות. כן?
משה פסל (הליכוד)
כבוד יושב-הראש, אני יכול רק לתת הערה קטנה? בקיצור, לפי מה שאני מרגיש, אני מרגיש שמשרד הבריאות כמובן עשה פה יחד עם חה"כ אושר שקלים חקיקה חשובה. רק אני חושב שלקחו פה כמה החלטות שהן לא מגובות באיזה שהיא אמפיריות. אם התמונות שיש, אני רואה פה את התמונות, זה לא קרוב לתמונות המבעיתות, תמונות שאני רואה, שבאמת יכולות להסיט אותי מלעשן. תמונות, וואלה, לא הכי נוראיות בחרתם. זה פעם אחת. לקחתם איזה שהיא ריזיקה שאתם אומרים אולי זה יעבוד. לאט בדקתם את זה, אין תמונות דומות במקום אחר. אתם אומרים אנחנו הפחתנו בבהלה של התמונות. אני לא יודע, אני לא כל כך זה. זה פעם אחת.

פעם שנייה, אני חושב שלא צריך להיות אובר חוכם. יש משהו באירופה, 65%? בואו נתחיל, נראה. תגידו שזה זה? ואז מצאתם.
היו"ר דוד ביטן
אבל הסברתי לך.
משה פסל (הליכוד)
כן, בסדר, הבנתי, השפה.
היו"ר דוד ביטן
הנושא הזה של אירופה ישראל זה לא דבר שחייבים לאמץ אותו כל הזמן.
משה פסל (הליכוד)
חקיקה צריכה להיות מבוססת נתונים, לא המצאה. למה לא 100%? בואו נעשה 100%.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
דוד, אתה יודע מה? אני לא מתווכח עם מה שהגעת איתם להסכם. אבל דוד, יש דברים שהם לא צודקים.
משה פסל (הליכוד)
מי בדק את התמונות האלה? למה לא לעשות תמונות יותר חמורות?
ששון ששי גואטה (הליכוד)
זה בסדר. אייקוס למה? זה מוצר טבק. אומרים לך בג"ץ, בוא אני אביא לך הוכחה שאין בג"ץ. שהם לא מדברים נכון.
היו"ר דוד ביטן
בוא, בוא.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אני אביא לך את הבג"ץ, מה הבעיה? אני אביא לך.
שרון לוי
אייקוס נכלל בחוק כמוצר עישון.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
לא, אני אומר, גם לא, זה היו אצלי מלא אנשים.
קריאה
הוא לא מוצר עישון.
היו"ר דוד ביטן
אתם גורמים לי להתרומם בכיסא.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
לא דוד, לא להתרומם.
היו"ר דוד ביטן
תקשיבו שנייה.
קריאה
- - -
היו"ר דוד ביטן
צאי החוצה בבקשה, חמש דקות. צאי החוצה.

עכשיו רק רגע. לגבי האייקוס הזה, זה החימום הזה שדובר עליו? אנחנו בישיבה הקודמת הסברתי למשרד הבריאות שהם צריכים להתאים את התמונות למוצר. אוקיי? על זה אנחנו ניתן הערה בתקנות לעניין הזה. זאת אומרת, כיוון שיש, זה עישון, אבל זה מוגדר אולי כעישון, אבל זה פחות מעישון. במובן הזה, הם יתאימו את התמונות. לא יהיה תמונה של עישון רגיל.
שרון לוי
כבוד יושב-הראש, תינתן לי אפשרות לענות? לפחות לחלק מהדברים שעלו?
היו"ר דוד ביטן
תעני, תעני. בסדר, תעני.
דן פרידמן
אפשר להעיר הערה בנקודה הזאת, ברשות יושב-הראש?
שרון לוי
שנייה, לא, עכשיו ניתנה לי רשות הדיבור.
דן פרידמן
רק מי כבודך?
שרון לוי
קודם כל, האייקוס כן בשימוש בקרב צעירים, אל תחשבו שלא. יש לנו סקרים שאנחנו ערכנו וגם עוד אנשים וגורמים שמשתמשים, אגב, במיוחד בחברה החרדית האייקוס מאוד משמש בקרב צעירים. אז בואו לא נשחק שזה לא. זה גם עדיין נחשב מוצר עישון. זה מסוכן כמוצר עישון.
היו"ר דוד ביטן
אתה לא בקשר עם חרדים כנראה.
אברהם בצלאל (ש"ס)
אני אשאל שאלה אחת קטנה, ברשותך.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
כולם באים עם נתונים שהם לא נכונים.
אברהם בצלאל (ש"ס)
ברשותך, אנחנו נמצאים בכנסת ישראל. יש פה לכל יועץ, לכל ח"כ יש לו שלושה יועצים לפחות. אני אשמח שיעשו סקר אם יש אחד בכל הבניין זהה מהצעירים שמעשן. ולפי זה נראה אם זה באמת נכון או לא נכון.
שרון לוי
אנחנו עשינו סקרים.
אברהם בצלאל (ש"ס)
אי אפשר להגיד, מה זה הדבר הזה? לא הבנתי. אני חי בעולם, אני רואה את האנשים.
אושר שקלים (הליכוד)
מה זה קשור לדיון עכשיו, אברהם?
אברהם בצלאל (ש"ס)
לא ראיתי צעירים עם - - -
ששון ששי גואטה (הליכוד)
זה לא נכון. אי אפשר - - - מספיק חירבנתם - - -
אברהם בצלאל (ש"ס)
זה כן קשור.
אושר שקלים (הליכוד)
מה קשור?
אברהם בצלאל (ש"ס)
זה קשור.
אושר שקלים (הליכוד)
תן לה להעביר את הסקירה, מה הקשר עכשיו?
היו"ר דוד ביטן
לא הבנתי. אתה יכול להסביר לי למה אתה לא רוצה - - -
אברהם בצלאל (ש"ס)
לא, כי יש פה ויכוח האם יש לצעירים - - -
היו"ר דוד ביטן
למה אתה לא רוצה תמונות באייקוס הזה? תסביר לי.
אברהם בצלאל (ש"ס)
אני אסביר לך. כמו שאני לא חושב שיש מקום לעשות משהו עם הסיגריות האלקטרוניות ואני אשמח שיראו לי בסיגריות האלקטרוניות אותו נער, ויש ים נערים שמשתמשים בזה, איזה דבר ירתיע אותם. תראו לי דבר אחד שירתיע אותם. אני אשמח לשמוע את משרד הבריאות.
היו"ר דוד ביטן
קודם כל, אם זה מה שאתה רוצה, שלא יהיו תמונות, לא בסיגריות האלקטרוניות - - -
אברהם בצלאל (ש"ס)
לא שאני רוצה שלא יהיה.
היו"ר דוד ביטן
רק רגע, ולא באייקוס, תגיש בקשה לתיקון. הצעת חוק לתיקון החוק.
אברהם בצלאל (ש"ס)
אני לא אומר שלא יהיה.
היו"ר דוד ביטן
זה הכול.
אברהם בצלאל (ש"ס)
אני מסביר דבר אחד. דיברו פה על ציבור צעיר.
היו"ר דוד ביטן
אי אפשר לתקן את החוק בתקנות. אני מאוד מצטער.
אברהם בצלאל (ש"ס)
ואני אומר שאם הציבור הוא ציבור צעיר, בואו תוכיחו בסיגריה האלקטרונית איפה אתם מונעים מאנשים לעשן? זהו. יש פה אנשים שרוצים לראות - - -
ששון ששי גואטה (הליכוד)
יש דברים שצריכים להסתדר, דוד.
דן פרידמן
האם אפשר הערה בעניין אייקוס?
ששון ששי גואטה (הליכוד)
כל המוצרים למבוגרים זה לא נכון לעשות את זה. קחו את זה לילדים, זה לא נכון לילדים. אתם מכלילים את הכול.
שרון לוי
גם מבוגרים צריכים להיגמל.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
כבר עברתי אתכם דברים במשרד הבריאות, זה לא נכון.
אושר שקלים (הליכוד)
למה? מבוגרים לא בסיכון?
שרון לוי
כבוד יושב-הראש, אלה דברים שדנו בהם שבוע שעבר.
היו"ר דוד ביטן
קודם כל, בסדר, מותר לח"כים. אבל אני רוצה להגיד לך דבר אחד. כשאתה שם תמונה אתה לא יודע למי מוכרים את זה. מה נראה לך, שיהיה אייקוס לילדים ואייקוס למבוגרים?
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אין דבר כזה.
היו"ר דוד ביטן
אתה שם, היבואן שם את התמונה. כל מי שקונה, קונה. לפעמים צעיר ולפעמים מבוגר. איזה מן דרישה זאת? אני לא מבין את זה. שיהיה תמונה למבוגר ותמונה לילד?
דן פרידמן
ברשות יושב-הראש, אפשר הערה רק בעניין אייקוס? משפטית.
היו"ר דוד ביטן
לא. לא, אי אפשר. אנחנו לא נמצאים בהרצאות באוניברסיטה.
דן פרידמן
לא, לא באוניברסיטה.
היו"ר דוד ביטן
אנחנו בבחינה מעשית.
דן פרידמן
פשוט לא ניתן לעשות - - -
היו"ר דוד ביטן
בסדר, לא ניתן. אז לא ניתן.
אושר שקלים (הליכוד)
בואו נשמע אותה רגע.
היו"ר דוד ביטן
לא ניתן, אין בעיה.
שרון לוי
מבחינת כל הסיפור של האיורים.
היו"ר דוד ביטן
אז אל תביאו. הכי טוב שלא תביאו בכלל את המוצר לישראל, ככה לא יעשנו פה.
דן פרידמן
לא, אני מייצג את דובק, לא אייקוס.
היו"ר דוד ביטן
בסדר. אני לא נתתי לך זכות דיבור.
דן פרידמן
תודה. אם אפשר בהמשך, אני אשמח.
היו"ר דוד ביטן
לך טוב שלא יביאו אף מוצר, זה הכי טוב שלך. אתה מייצר אותם לבד.
דן פרידמן
אבל אם אפשר בהמשך.
היו"ר דוד ביטן
לא, אחר כך. לא, אתה כרגע לא. אתה דיברת בישיבה הקודמת.
דן פרידמן
לא, לא דיברתי בישיבה הקודמת.
היו"ר דוד ביטן
לא דיברת? אז אני אתן לך אפשרות לדבר. אבל אתה לא יכול לפתוח לי דיון.
דן פרידמן
ברור.
דן פרידמן
הבנת אותי?
דן פרידמן
לא מבקש.
היו"ר דוד ביטן
מה שאמרתי, סיימתי, סיימתי.
דן פרידמן
בוודאי. לא מבקש גם.
היו"ר דוד ביטן
כי אנחנו לא בהרצאות באוניברסיטה. כל אחד טוען טיעונים באופן כללי. ח"כים אין לי ברירה. מה אני אעשה? הם נבחרו גם לדבר שטויות לפעמים.
דן פרידמן
אין בעיה. אני לא אטען טיעונים תיאורטיים.
היו"ר דוד ביטן
בסדר.
אברהם בצלאל (ש"ס)
דוד, אנחנו בדרך כלל ילדים טובים.
שרון לוי
אני באמת אענה בקצרה.

לגבי האזהרות וטיב האזהרות. קודם כל, כבר בזה שיש תמונה זה מעלה את החשיפה. ובקרב בני נוער במיוחד, יש סקירות ומחקרים, זה התפקיד שלי להביא את הזווית המקצועית, שמראים שיש לזה השפעה.
משה פסל (הליכוד)
ברור.
שרון לוי
לא, כי אתה שאלת אם - - -
משה פסל (הליכוד)
הפוך, אני אמרתי שלתמונות היותר נוראיות. את החלטת על דעתכם החלטתם להפחית את הרמה של התמונות. למרות שמה שעובד המחקר האמפירי הוא לגבי התמונות הנוראיות.
שרון לוי
לא.
משה פסל (הליכוד)
אתם עדנתם פה את התמונות והחלטתם שזה יעבוד.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
אתה רוצה שהתמונות הקשות יחזרו?
משה פסל (הליכוד)
אני רוצה שיהיה, לא להמציא. לא להמציא 90%, 50%. עשו, עבד, מאמצים. זה הכול. מה מסובך? יש באירופה משהו שעובד? עושים. למה ממציאים?
היו"ר דוד ביטן
קודם כל, זה לא קשור. הגודל הוא לא קשור לסוג התמונה. אוקיי? לא קשור לסוג התמונה. גודל זה גודל. איזה תמונות מסומנות פה. אם מישהו חושב שהתמונה לא טובה, כאשר נעבור על התקנות ונעבור אחד-אחד תגידו.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אני רוצה לשאול שאלה. בכמה מדינות בעולם גם הקופסה היא חומה? כי אז החמרתם את זה, עשיתם את הקופסה מכוערת, וגם יש תמונה עליה? בכמה מדינות בעולם זה ככה?
שרון לוי
ברוב המדינות.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אני יכול להגיד לך, תקשיבי, אם יש דבר שאני אוהב, ופה יושב-הראש יכול להעיד, זה לטייל בחו"ל. אין דבר שאני אוהב יותר. בשום מדינה בעולם שהייתי, ואני מעשן, אני קונה. לא ראיתי קופסה שהיא גם שחורה חומה, וגם יש עליה תמונה. אז זה לא נכון. אני עכשיו חזרתי מארצות הברית והייתי לפני זה ברפובליקה בהרבה מדינות. גם בתאילנד אין דבר כזה.
שרון אלרעי פרייס
אדוני יושב-הראש.
אברהם בצלאל (ש"ס)
רגע, אבל אני, דוד, אני ביקשתי בדיון הקודם, ביקשתי גם עכשיו. לגבי הסיגריות האלקטרוניות, אבקש לראות בהדמיה או משהו מה הדבר שיפחית. איזה דבר אתם הולכים לשים בשביל שזה באמת יעזור.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
שיעשו מחקר.
אברהם בצלאל (ש"ס)
עזוב מחקר. טכנית.
שרון לוי
לא הבנתי.
אברהם בצלאל (ש"ס)
אתה רואה את כל הנערים איתם. איפה הם ישימו בדיוק את התמונה הזאת? על מה אתם מדברים בכלל?
היו"ר דוד ביטן
בסדר. פרייס, בבקשה.
שרון אלרעי פרייס
אני רוצה בבקשה. קודם כל, אני מתנצלת. הגעתי מהדיון בוועדת כספים גם בהקשר של סיגריות ופטור מהדיוטי פרי.
אברהם בצלאל (ש"ס)
מה החליטו?
קריאה
אישרו, אישרו.
שרון אלרעי פרייס
ביקשו להביא צו.

אני אשמח גם בדיון הקודם שהיה פה בעצם אנחנו לא הצגנו בצורה מסודרת. אני כן אשמח שנעשה רגע, נציג את הרציונל ומה קיים בעולם ואת הנתונים. כי אני בטוחה שזה יענה על הרבה שאלות שאתם אומרים. אני חושבת שכדאי להציג בצורה מסודרת.
היו"ר דוד ביטן
הח"כים שואלים שאלות, מה אני יכול לעשות? כן, תציגו. אני מבקש מהח"כים, תנו להם את האופציה. אתם פתאום מתעניינים במחקרים, זה יפה מאוד.
שרון לוי
אני כן רוצה להראות שוב, זה המוצר של הסיגריה האלקטרונית. גם הבאנו ככה דוגמה שתראו. ככה זה ייראה. זה אכן יהיה על הקופסה, שזה עם המראה החום. שגם, אגב, שוב, זה במדינות שונות המראה החום עם האזהרה המשולבת.

וכן, בחרנו במסרים שבחנו אותם יחד עם בני נוער להבין האם הם מרתיעים והאם הם מעבירים מסר. אני שוב אומר, המטרה זה לא רק להפחיד בצורה של הפחדה, זה גם להרתיע מכניסה למעגל האישון מקנייה. זה לאו דווקא אותו דבר כמו מול מבוגרים. ואני אומרת מול מבוגרים, בגלל זה שמנו את הדגש על גמילה. אנחנו פה מנסים לעורר את הרצון ואת היכולת של אנשים לראות. הנה, אפילו בחפיסה שקניתי אנחנו מפנים לגמילה. זה הפערים.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
את באת מוועדת כספים, נכון? תגידי, האייקוס הזה, זה מוצר, במכס זה אותו דבר כמו סיגריות שמכניסים את זה לארץ? או שזה מוצר טבק וזה מוצר סיגריות?
מיכל גולדברג
נוסף לזה פריט מכס, הם חייבים במכס, במס כמו סיגריה.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אבל איך זה נקרא? זה מוצרי טבק או סיגריות רשום?
שרון לוי
מוצר טבק לחימום.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
מוצר טבק לחימום. לא סיגריות. אני יודע מה אני שואל. זה לא עישון, זה מוצר טבק לחימום. לא סתם שאלתי.
מיכל גולדברג
מבחינתנו זה מוצר שמשמש לעישון. הוא מוצר טבק לעישון.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אני אסביר לכם, בסיגריות האלקטרוניות, תקשיבו. בסיגריה, כשאתה מוציא קופסה כל פעם כשאתה בא לעשן אתה רואה את התמונה הזאת. סתם אני אומר, בוא באלקטרוני למשל. היום באלקטרוני אתה פותח את הקופסה, אתה שורד עם האלקטרונית הזאת עכשיו ארבעה ימים. לא יהיה עליה באמת את התמונה. זה גם, זה הרבה חרטא. ההוא שבא לקנות את האלקטרונית דקה אחרי הוא פותח את הקופסה וזה נגמר הסיפור הזה.

אז במה זה עוזר? אני עם קופסת הסיגריות שלי עכשיו, בואו אני אראה לכם, כל רגע אני מוציא סיגריה, שורד איתה יום שלם, אני בא, רואה את התמונה. אולי ירתיע אותי, רואים דברים לא טובים. אבל באלקטרוני הוא פותח את הקופסה, מוציא את הסיגריה האלקטרונית, זורק את הקופסה. אז במה זה עוזר כל מה שאתם עושים?
אורנה כהן
או אלה שמעבירים לקופסת אלומיניום.
היו"ר דוד ביטן
תגיד לי, אמרתם אירופה. באירופה יש תמונה על זה?
ששון ששי גואטה (הליכוד)
לא.
קריאה
באייקוס אין תמונה.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
באייקוס אין תמונה.
היו"ר דוד ביטן
לא באייקוס, באלקטרונית. תחליט, אתה פעם מדבר על זה, פעם מדבר על זה.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
גם באלקטרונית.
היו"ר דוד ביטן
אני לא יכול לעקוב אחרי כל הדברים האלה.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
לא, סליחה. תקשיב, אני אין לי בעיה. אני בא לדבר בהיגיון, דוד, באמת. לא חלילה לא בא לתקוף. אני רק בא ואומר תקשיבו חבר'ה, אני בא לעודד. ואם אתם שואלים אותי בתור ילד שהתחיל לעשן, אני חושב שאנחנו צריכים להשקיע מעבר לקופסאות אם אנחנו רוצים הרבה יותר בהסברה. אני מדבר על מוצרים למבוגרים, מה שמבוגרים צורכים. אל תכניסו לי.
היו"ר דוד ביטן
רגע. כיוון שח"כים לא נותנים לכם להציג שום דבר אז אנחנו נמשיך הלאה. כנראה שאין להם עניין לראות את התמונות ולא שום דבר.
משה פסל (הליכוד)
לא, לא, אני רוצה לראות את הסקירה.
היו"ר דוד ביטן
לא, יש גבול גם לשאלות שאני יכול להתיר לח"כים.
משה פסל (הליכוד)
שאלתי שאלה.
היו"ר דוד ביטן
אז לא נותנים. אתה רק מתחילים לדבר, גואטה מדבר.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
פעם אחת דיברתי.
היו"ר דוד ביטן
לא, דיברת בלי הפסקה.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אני לא אדבר יותר, שיראו.
היו"ר דוד ביטן
אוקיי, אז תחליטו. אתם רוצים לראות? לתת להם? אז תנו להם. אם לא, אז חבל על הזמן, נעבור הלאה. נתחיל לקרוא את התקנות וזהו. כן?
דן פרידמן
אפשר, ברשות יושב-הראש?
היו"ר דוד ביטן
לא, עדיין לא. אתה היית בישיבה הקודמת?
דן פרידמן
לא.
היו"ר דוד ביטן
למה לא באת לישיבה הקודמת?
דן פרידמן
הייתה ככל הנראה אי הבנה, אנחנו מתנצלים.
היו"ר דוד ביטן
אי הבנה. אוקיי. כן? אתם רוצים להציג משהו? צמצמו את מה שאתם רוצים להגיד ותציינו כמה דברים ואז נתחיל להקריא.
שרון אלרעי פרייס
אני רוצה רק להגיד שאנחנו מתעסקים פה, לדעתי בוודאי פתחתם עם זה. אנחנו מתעסקים בדבר שגורם הכי הרבה נזק לבריאות הציבור. הכי הרבה נזק. לפחות 8,000 אנשים מתים בשנה מדבר הזה. וצריך להגיד שבתוכם יש אנשים שמתים מעישון כפוי. הם לא בחרו ואנשים מסביבם מעשנים. ויש לנו מספרים של מה האחוזים של אנשים שנחשפים לעישון כפוי. וזה בעשרות אחוזים. זאת אומרת שאנחנו צריכים לעשות הרבה מאוד פעילויות כדי להפחית את העישון. זה גם אזהרות גרפיות וגם עוד הרבה דברים אחרים. בוודאי גם הסברה. הרבה מאוד דברים אחרים.

אי אפשר להגיד בסדר, אבל סיגריות אלקטרוניות נוציא אותן מהקופסה והקופסה זורקים. איזה מסר אני מעבירה פה? שהסיגריות האלקטרוניות יותר בטוחות? הן לא יותר בטוחות. יש מגפה של סיגריות אלקטרוניות בקרב ילדים. אנחנו יודעים שהם מתחילים לעשן מכיתה ה'. ומכיתה ה' זה כי הסקר מתחיל בכיתה ה'. אם אנחנו נוריד את הסקר לכיתה ג' יש ילדים שמעשנים בגיתה ג'. אנחנו לא יכולים לקחת את הסיגריות האלקטרוניות, להוריד מהן את האזהרות כי זורקים את העטיפה. לא, צריך להיות ברור שכל מוצר עישון מסכן את הבריאות. כל מוצר עישון.
משה פסל (הליכוד)
אז למה עידנתם את התמונות?
שרון אלרעי פרייס
התמונות הן תמונות שנעשו עם שולחנות עגולים, עם המגזר החרדי, עם המגזר הערבי, עם ילדים. לפי המלצות של הוועדה לעשות את זה בשולחנות עגולים.
משה פסל (הליכוד)
זאת אומרת שבדקתם אמפירית שהתמונות האלה מורידות עישון?
שרון אלרעי פרייס
בדקנו מה היחס של אנשים מהמגזרים השונים לתמונות. הבאנו תמונות, חלקן היו יותר חמורות. בוועדה פה בפעם הקודמת אמרו לא, יש חשש שזה מעלה פוסט טראומה. הלכנו למועצה הלאומית לפוסט טראומה בימים האחרונים והתייעצנו איתם איזה תמונות צריך להשתמש. ניסינו לבחור את התמונות שהכי משמעותיות שעדיין לא יגרמו לפוסט טראומה בקרב אנשים בציבור הישראלי, שכן צריך להגיד בציבור הישראלי המצב כרגע מה-7 באוקטובר שונה ממה שקיים במקומות אחרים באירופה. וצריך אולי לעשות את ההתאמות. אז הלכנו לעשות גם את הדבר הזה.
משה פסל (הליכוד)
את לא חוששת שיכול להיות שאת מאבדת את מהות החקיקה בזה שאת בעצם שמה את הדברים האלה ולא הולכת על החקיקה כמו שהיא? הרי מה מהות החקיקה? אתם באתם ואמרתם בדקנו בעולם, האזהרות הגרפיות מורידות את העישון. זה למה התכנסנו כולם פה בכלל. בגלל שאתם מצאתם שבעולם זה מפחית עישון. אחרת אף אחד לא היה מקים פה דיון בכלל. זה כל מה שאנחנו עושים פה לא רלוונטי.

ואז מישהו לקח החלטה. אמרתם תראו, נכון שזה מפחית עישון, אבל אנחנו ננסה פטנט חדש פה בישראל, שלא ניסיתם בשום מקום אחר, וניקח תמונות משלנו ונראה לנו שאולי זה יעבור.
שרון לוי
שוב, סליחה.
היו"ר דוד ביטן
עשו עבודה על התמונות האלה, זה לא שהם באו, בחרו אותם זה. אוקיי.
שרון לוי
לא רק זה, יש תמונות מגוונות בכל העולם. זה לא שיש איזה סדרה אחת וזה משמש את כולם.
משה פסל (הליכוד)
כן. אז אני במקרה גם ראיתי סיגריות בעולם. אני אומר לך, אף אחד לא דומה לתמונות שאת מציגה פה. כלום, לא דומה שום תמונה שאני ראיתי בעולם לא דומה למה שאת מציגה פה.
היו"ר דוד ביטן
רגע, אני רוצה להבין. אז אם יהיו תמונות כמו באירופה, אז אתה בעד שנשים תמונות גם על אייקוס וגם על זה? אני מנסה להבין מה הטיעון.
משה פסל (הליכוד)
אני טענתי משהו על האייקוס?
היו"ר דוד ביטן
לא, אני שואל אותך.
אושר שקלים (הליכוד)
לא, הוא מדבר רק על אופי התמונות.
היו"ר דוד ביטן
מה הטיעון? ואז אין בעיה לשים תמונות?
משה פסל (הליכוד)
אני הטיעון שלי שלא ממציאים רגולציה. אם יש רגולציה קיימת הולכים לפיה, בודקים.
היו"ר דוד ביטן
זה לא נכון.
משה פסל (הליכוד)
אחרי שלוש שנים תמצא במחקר שוואלה, אם תגדיל, אם תעשה תמונה יותר. לא ממציאים רגולציה, מאמצים רגולציה.
היו"ר דוד ביטן
אוקיי.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אני גם בעד, שלא תביני, אני בעד על האלקטרוניות, אני כמוך חושב שהאלקטרוניות זה מגפה, זה דבר נורא. באלקטרוניות צריך להילחם בכל הכוח.
היו"ר דוד ביטן
רגע, עצור. לא צריך להשיב יותר. אין צורך להשיב לח"כים יותר. שמענו את הטענות. זה חוזר על עצמו.

רגע, מי שלא דיבר. פרופ' לוין, אני אתן לך עוד מעט. דובק, מה רצית להגיד? יש לך שתי דקות.
דן פרידמן
תודה על רשות הדיבור. יש לי רק בקשה אחת והתייחסות אחת. דובק לא מתנגדת ולא משיגה על התקנות, שיקול דעת של משרד הבריאות. יש לנו רק בקשה אחת, כמפעל ישראלי קטן, שנלחם בתאגידי טבק ענקיים גדולים ומתעקש עדיין לייצר בארץ.

סעיף התחילה בתקנות מדבר שתחילתן של התקנות, סעיף 13.
היו"ר דוד ביטן
כשנגיע לזה. דיברו איתי על זה באמת. אני במקרה עניתי לשיחה, יצא דובק.
דן פרידמן
18 חודש.
היו"ר דוד ביטן
הבנתי. אנחנו נדון, נגיע לתחולה נדבר על זה. אין צורך.
דן פרידמן
תודה. עניין אחר שעלה כאן, הנושא של האייקוס. מי שהגיש את הבג"ץ זה אנחנו הגשנו את אותו בג"ץ בזמנו. לאחר מכן הוגשה עתירה נוספת. מבלי להיכנס כרגע להיבטי בריאות כאלה ואחרים, משפטית לא ניתן לבדל את האזהרות והתמונות על האייקוס לעומת סיגריות. ואני אסביר בחצי דקה ולא יותר.

פיליפ מוריס מכוונת לסעיף 9(ג)(1). כמו שאמר יושב-הראש, אנחנו חיים מכוח החוק, הוא מחייב אותנו. בסעיף הזה כתוב בתקנות לפי סעיף זה רשאי שר הבריאות לקבוע הוראות שונות ותמונות שונות לסוגים שונים של מוצרי עישון. כך כתוב בסעיף 9(ג)(1) לחוק. אלה שבתיקון 7 לחוק הגדירו בסך הכול ארבעה סוגים של מוצרי עישון, זה בסעיף 1(ב). כאשר זה מוצר טבק, סיגריה אלקטרונית וכו'. מוצר טבק מוגדר גם כסיגריה "רגילה" וגם כסיגריית אייקוס וגם עישון מוגדר לרבות באמצעות יצירת ארסס או אדים. זאת אומרת כל הניסיונות של פיליפ מוריס, ואני הייתי שם בהליכי החקיקה של תיקון מס' 7, לבדל את האייקוס, כשלו.

בסופו של דבר קבעו חד משמעית בהגדרות החוק שזה מוצר טבק. ואגב, כל מי שמסתכל על זה רואה שזה סיגריה לכל דבר ועניין.
היו"ר דוד ביטן
בסדר. רגע, מה שאני אמרתי למשרד הבריאות ואני אומר את זה פה בוועדה. פשוט להתאים את התמונות לסוג המוצר, זה הכול.
דן פרידמן
בכל הכבוד ליושב-הראש, לפי החוק זה בלתי אפשרי.
היו"ר דוד ביטן
כנראה שכן יהיה אפשרי. אני אראה לך את זה אחר כך. כן?
דן פרידמן
רק עוד מילה. ניצלתי פחות משתי דקות. עוד רק מילה.

כיוון שההגדרה של מוצר טבק היא כוללת בתוכה את כל סוגי, לא ניתן, זה יהיה לא חוקי, עלולים לתקוף את זה בבג"ץ.
היו"ר דוד ביטן
מאה אחוז, אז תגיש עוד בג"ץ.
דן פרידמן
לא, לא, אני רק אומר בעניין הזה. תודה.
היו"ר דוד ביטן
פרופ' לוין, בבקשה.
חגי לוין
תודה רבה.
היו"ר דוד ביטן
אין דיון, אין דיון. היה דיון בישיבה הקודמת. לא, לא.
דודו מתתיהו
אבל יש דברים לא נכונים שהם אומרים. אם הייתם עושים את הסקרים כמו - - - פעם שעברה - - -
היו"ר דוד ביטן
נתתי לך לדבר פעם שעברה. בסוף אני אתן. עשיתי דיון גם מחר. הלאה, פרופ' לוין.
חגי לוין
כידוע, אני עסוק במאבק להצלת החטופים. אבל באתי לדיון הזה כיושב-ראש איגוד רופאי בריאותך הציבור ובגלל החשיבות העצומה שלו להצלת חיים בישראל.

אנחנו תמיד מדברים על זה שהמאבק בעישון הוא כוללני וצריכים צעדים שונים. אבל אני אומר לך, יושב-ראש הוועדה, יש לך זכות היסטורית לעשות את הצעד שהוא המשמעותי ביותר לקידום המאבק בעישון בישראל ולהצלת חיים.

אנחנו רואים גם כאן בדיון איך כל מיני גורמים מנסים להסיט מהדרך ולגעת בכל מיני עניינים צדדיים. ובאמת חשוב, כפי שאתה עושה, שתמשיך להשלמה במהירות האפשרית ליישום של החוק החשוב הזה.

אנחנו מדברים פה על דה נורמליזציה. על זה שזה לא נורמלי להניח מוצר כל כך מזיק לציבור, שאנשים רואים אותו במרחב הציבורי. ולכן כן, המחקרים מראים שתמונות וגם אני יכול להראות לכם, כולנו, אם אנחנו מסתכלים על תמונות החטופים, כמה תמונה אחת שווה אלף מילים. זה ברור. תמונות מפחיתות התחלת עישון, עוזרות לגמילה מעישון ומונעות חזרה לעישון. כן, לא במאה אחוז, אבל יש להם אפקט מאוד משמעותי.

75%-90% וכן הלאה, זה המדע באומנות של בריאות הציבור. בתור מי שחוקר ופרסם עשרות מאמרים בנושא הזה. אין דרך אחת, אנחנו צריכים להתאים תרבותית למדינת ישראל. אני מחזק את ידי משרד הבריאות שעשה תהליך סדור ומקצועי, התייעץ עם מי שצריך. וגם ימשיך לעקוב. חשוב את התמונות האלה ללוות בהערכה במדינת ישראל.
היו"ר דוד ביטן
אגב, תמיד אפשר לשנות את התמונות.
חגי לוין
נכון, מידי פעם בעתיד יהיה צורך לרענן.
היו"ר דוד ביטן
מביאים תיקון תקנות ונגמר הסיפור, אין שום בעיה.
חגי לוין
אנחנו גם מתחילים פה במינון, כן, מתחילים פה במינון יותר נמוך. אפשר היה לשים תמונות יותר קשות. אבל טוב שמשרד הבריאות התייעץ וחושב, אומר רגע, אנחנו כרגע לא נשים תמונות של קטיעות גפיים. אולי נדרש לזה בעתיד. כרגע אנחנו לא שמים את זה. זה לא אומר שהתמונות האלה אינן אפקטיביות. בכלל הטענה הזאת כאילו כל מיני בני נוער וזה. מי שמעשן הוא זה שרואה את התמונות בפועל. ולכן לא צריך לדאוג מאיזה עניינים תיאורטיים.

לגבי הנושא של מוצרים אחרים. ברור ומוסכם ויש פה גם קואליציה של העוסקים בבריאות הציבור ובמאבק בעישון, כל המוצרים הללו, כפי שמופיע בחוק במדינת ישראל, וכפי שהמדע מראה לנו, כולם ממכרים ומזיקים לבריאות. לכן חשוב מאוד שתהיינה תמונות על כולם. זה בסדר שיש איזה שהן התאמות למוצרים שיש בהם הבדלים. אנחנו עסקנו הרבה בנושא של האייקוס, של המוצר טבק בחימום. זה מוצר טבק, מוצר שנאסר בארצות הברית. לטעון כאילו נזקיו מופחתים, כי נזקיו אינם מופחתים, אין לזה שום הוכחה.

ולכן צריך לעשות את התהליך לפי המדע, לפי הדרך שמשרד הבריאות הוביל כאן. ואני מחזק את חה"כ שקלים, יושב-ראש הוועדה, כמה שיותר מהר, כמה שיותר מהר ליישם תהיה לכם זכות גדולה ולכל הנוכחים כאן. חברי הכנסת, זה בסדר שיש לכם שאלות כמובן. אבל בסוף צריך אזהרות בתמונות במדינת ישראל, כמו שיש ברוב מדינות העולם, ויפה שעה אחת קודם.
משה פסל (הליכוד)
כמו רוב מדינות העולם, זה מה שאנחנו רוצים. לא המצאות.
היו"ר דוד ביטן
בסדר. זה לא המצאות, זו עבודה סדורה שהם עשו, תוך כדי התייעצויות. מה זה המצאות? לא הבנתי. תכבד את משרד הבריאות. עזוב, אל תגזים, מושיקו. מספיק כבר. זה שאיזה פרופסור בלונדון החליט שתמונה מסוימת תהיה על סיגריות זה לא אומר שמשרד הבריאות לא יכול לבדוק את זה ולהחליט משהו אחר. לא צריך להגזים כבר.
משה פסל (הליכוד)
זה לא אומר. רק אני אומר שאין ידע מבוסס.
היו"ר דוד ביטן
מספיק כבר. טוב, שמעת, - - -
משה פסל (הליכוד)
מה הוא אמר? הוא אמר כל העולם. מה אתה צועק? אתה חושב שאתה צועק אז אתה צודק?
היו"ר דוד ביטן
מה, יש מחקרים.
משה פסל (הליכוד)
מה הוא אמר? הוא אמר כמו בעולם.
היו"ר דוד ביטן
אוקיי. אתה יודע מה? בסדר. אז תמשיך עם הטיעון הזה שלך. בסדר? הבנו.
משה פסל (הליכוד)
אמר.
היו"ר דוד ביטן
פרופ' יאיר בר, בית חולים שיבא.
יאיר בר
פרופ' בר, מנהל היחידה לטיפול בסרטן ריאות בשיבא. אני סגרתי את המרפאה שלי היום כדי להשתתף בדיון הזה. זה באמת אני חושב אחד הדברים החשובים. במקום לטפל בחולים, שזה מה שאני עושה רוב הזמן, צריך למנוע את המחלה.

כמו שאתם יודעים, 8,000 איש מתים בשנה.
דודו מתתיהו
תדבר גם פוליטית.
יאיר בר
ומתים בייסורים. זה אולי משהו שגם צריך להגיד אותו.
דודו מתתיהו
- - - הכול פוליטיקה אתה מדבר.
היו"ר דוד ביטן
דודו, מה יש לך, אני לא מבין.
דודו מתתיהו
לא, הוא צריך להגיד שהוא סוגר משרד, על פוליטיקה הוא סגר.
היו"ר דוד ביטן
מספיק. כן?
יאיר בר
8,000 איש מתים בייסורים ויש עוד הרבה אנשים שלא מתים, אבל סובלים מהנזקים של הסיגריות. אין שום ספק שמה שאפשר לעשות כדי למנוע זה מה שצריך לעשות. התמונות, המחיר והאכיפה של איסור העישון במקומות ציבוריים – אלה שלושת הדברים היחידים שהוכיחו את עצמם. וכל זה נכון, גם הסיגריות האלקטרוניות כמובן.
דורון דזנאשוילי
מה לגבי אלטרנטיבה וחלופה? שמדינות אירופה מציעים ואנחנו, לא צריך לעודד את זה, אבל צריך להראות, אני כבעל עסק - - -
היו"ר דוד ביטן
אתה, סלח לי, סלח לי. דיברת ישיבה קודמת, נכון?
דורון דזנאשוילי
לא.
היו"ר דוד ביטן
אוקיי. כשתרצה להתמודד לכנסת תתמודד ואז תשב פה ותדר כמה שאתה רוצה. בסדר גמור? אוקיי, מספיק כבר עם זה. פרופ' צבי פרידלנדר.
צבי פרידלנדר
שמי פרופ' צבי פרידלנדר, אני יושב-ראש האיגוד הישראלי לרפואת ריאות. אחד הסובלים העיקריים מהעישון הפאסיבי, מהעישון עצמו, מעישון הסיגריות האלקטרוניות, מכל עישון שהוא. וצריך להבין, התמונות האלה כן הוכחו במחקרים. אז כן, האם 65% או 75%. שום מחקר בסופו של דבר לא מיושם אחד לאחד. אנחנו מיישמים ומתאימים והאם התמונה הזאת או התמונה ההיא מתאימה. והמחקרים לא בדקו תמונה אחת מסוימת. ורוב מדינות אירופה או רוב מדינות העולם יש בהן את התמונות האלה.

האם בגלל התמונות יפסיקו לעשן? בוודאי שלא רק. כל המאבק הזה בעישון הוא שילוב. הוא שילוב של חקיקה שלוועדת הכלכלה יש תפקיד חשוב מאוד בה. הוא שילוב של הסברה שמשרד הבריאות מנסה והלוואי יקבל הרבה כסף ממיסים וממקומות אחרים כדי להסביר. הוא שילוב של הרחקה של בני נוער, של אכיפה משמעותית של מניעת עישון במקומות ציבוריים. זו מלחמה מתמדת, ממשיכה, חשובה.

ולעניין של תמונות גרפיות, בכל מוצרי העישון, בכל מוצרי הטבק לסוגיהם היא קריטית במאבק הזה. וכמו שהזכיר פרופ' לוין, דה לגיטימציה אמיתית במסר חריף בתמונה היא סופר חשובה. היא סופר חשובה לצעירים ולבני נוער ששם צריך להיות עיקר המאבק שלנו, כי שם נמצאת עיקר העלייה בשנים האחרונות. בין השאר "בזכות" הסיגריות האלקטרוניות ואייקוס.

אני נהנה מאוד לראות את המאבק בין דובק לבין פיליפ מוריס. אני מצטרף לאמירה "בהצלחה לשניהם" בעניין הזה. ובעיקר מקווה שזה באמת יהיה משהו כוללני ומקיף כמו שהוצע והומלץ. כי המטופלים שלנו שסובלים מ-COPD שקשור לנזקי עישון, שסובלים מסרטן ריאה וסובלים עוד מאין ספור מחלות. התמונות האלה יעזרו להפחית את מספרם לאורך זמן.
היו"ר דוד ביטן
טוב.
עמוס האוזנר
אפשר להגיד משהו? עו"ד עמוס האוזנר, יושב-ראש המועצה הישראלית למניעת עישון.
היו"ר דוד ביטן
אתה דיברת בדיון הקודם?
עמוס האוזנר
לא דיברתי בדיון הקודם, הייתי בבית חולים.
היו"ר דוד ביטן
יש לך שתי דקות, דבר.
עמוס האוזנר
תודה רבה. אני מלווה את המאבק בעישון מאז שנת 1983, כשאז נחקק החוק הראשון לאיסור פרסומת. בעצם החוק שעכשיו מדברים על אחד התיקונים שלו. שיעור העישון בתקופה ההיא עמד על קרוב ל-40% מהאוכלוסייה. היום הוא עומד על כ-20% מהאוכלוסייה. כל זה נעשה באמצעות המון מאמצים של המון גופים, שכל אחד תרם הרבה.

כעת אנחנו מדברים על צעד מאוד משמעותי. ואני מדבר כמו מישהו שלא רק שהיה פעיל במישור המשפטי, אלא גם עמד מאחורי תשדיר שאולי חלק מכם עוד זוכרים אותו, התשדיר עם התולעים, שזחלו על המסך.
משה פסל (הליכוד)
"סיגריה זה מגעיל אותי".
עמוס האוזנר
נכון, סיגריות זה מגעיל אותי. אתם זוכרים את זה עד היום. התשדיר הזה הוקרן ב-1989 ותראו שעד היום זוכרים אותו. זאת אומרת, התמונות האלה עובדות. אנחנו יכולים לראות את זה על פני שנים ועל פני עשרות שנים. הדבר הזה מצליח, יש לנו סיכויים.

ה-20% שלנו אז היה נחשב להישג היום כבר מעשנים הרבה פחות בעולם. היום אנחנו מבחינת מדינות ה-OECD נחשבים במקום גבוה, ודאי יחסית לארצות הברית.

בחודש הבא, ביוני, מתארגנת הוועידה העולמית למניעת עישון. היא מתכנסת פעם בשנתיים-שלוש. אני מאוד מקווה שנציגי מדינת ישראל בוועידה ההיא יוכלו לומר הנה ישראל אישרה את התקנות האלה. ואפילו יוכלו להביא להם את הדוגמה. ושמה של ישראל גם ייצא לכבוד בעולם כולו. כמובן שזה גם במסגרת האמנה FCTC למניעת עישון. תודה.
היו"ר דוד ביטן
למה אתה מצביע כל הזמן? אתה דיברת בישיבה הקודמת, נכון?
יורם בונן
אני לא דיברתי בישיבה הקודמת ואני מאוד אשמח להגיב.
היו"ר דוד ביטן
דיברו נציגים שלך, מה זה משנה מי?
יורם בונן
יש דברים שחייבים להעמיד על דיוקם אחרי המצגת של משרד הבריאות. אם אפשר, בקצרה אדוני.
היו"ר דוד ביטן
טוב.
יורם בונן
אני עו"ד יורם בונן, בשם פיליפ מוריס.

קודם כל, אנחנו לא מדברים על החרגה, אנחנו מדברים על התאמה.
היו"ר דוד ביטן
אמרתי, תהיה התאמה בתמונות.
יורם בונן
גם נרגילה היא מוצר טבק ויש לה קטגוריה נפרדת. וגם סיגריה אלקטרונית היא מוצר עישון ויש לה קטגוריה נפרדת. מה שאנחנו מנסים להסביר, אדוני, זה שהאופן שבו מנסים לשים את האזהרה הוא פשוט מטעה. כיוון שיש שם סיגריות בוערות ואפר, ועשן. ובמוצר חימום טבק אין אש ואין עשן ואין אפר ואין בערה ואין סיגריה. מבקשים מהוועדה לאשר שיש עשן בלי אש.

זה לא המצב. הציגו לכם במצגת שמשרד הבריאות בעצם הולך אחרי הרגולציה בחוץ לארץ. אבל את הדבר הכי חשוב בהקשר הזה שכחו להגיד. שהרגולציה בחוץ לארץ עושה הבחנה ברורה בין מוצרי סיגריות בערה לבין מוצרי טבק לחימום.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אה, בחוץ לארץ זה עובד? זה לא אותו דבר?
יורם בונן
לא רק זה, באף מדינה או באף מדינה אין על המכשיר עצמו אין בכלל אזהרה.
אושר שקלים (הליכוד)
אני לא מבין למה אנחנו חוזרים כל פעם למה שהיה בדיון הקודם.
היו"ר דוד ביטן
מספיק, די. תעצור, אני לא רוצה לשמוע. תגיש בג"ץ.
קריאה
אני יכולה להתייחס בבקשה?
היו"ר דוד ביטן
אמרתי לכם, החוק הוא חוק. כל המוצרים צריכים אזהרה. מה אתה מבלבל לי את המוח?
אושר שקלים (הליכוד)
עיכוב של ארבעה חודשים בתקנות. מה אתם חוזרים כל פעם אחורה?
היו"ר דוד ביטן
לא באנו לערבב פה.
יורם בונן
אבל התחלתי בזה.
היו"ר דוד ביטן
לא, לא, גמרנו, לא רוצה.
אושר שקלים (הליכוד)
לא, כל פעם חוזרים אחורה.
היו"ר דוד ביטן
אתה מנסה להטעות את הוועדה.
אושר שקלים (הליכוד)
מילא, מושיקו מדבר על התמונות, אני יכול להבין. בסדר.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
לא, על הסיגריות.
היו"ר דוד ביטן
כמו שאמרתי, שיהיה ברור העניין. לגבי המוצר הזה, איך קוראים לו?
יורם בונן
מוצר טבק לחימום.
היו"ר דוד ביטן
מוצר טבק לחימום, צריכה להיות התאמה גם של התמונות וגם אזהרה מסוג המוצר. זה אנחנו נדאג לזה. אני לא אכנס לזה עכשיו כשעוד לא נגמר.


תתחילי לקרוא בבקשה. מספיק כבר. דודו, כיוון שאותך אני מכיר טוב, שנים, אני אתן לך להגיד עוד משהו, למרות שאמרת. אבל לא עכשיו. אני אגיד לך מתי. ככה תהיה רגוע יותר. כן?
קריאה
אפשר להתייחס בבקשה?
היו"ר דוד ביטן
לא, אי אפשר להתייחס. נגמר. לקרוא. אתם עושים לי פיליבסטר פה? לא הבנתי את העניין. כן, בבקשה.

חוזרים על טענות שכבר נטענו. אני לא מוכן לזה.
מיכל גולדברג
טיוטת תקנות איסור פרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון (אזהרת בריאות), התשפ"ה-2025



בתוקף סמכותי לפי סעיפים 9(ג), 9ב(ב), 9ג(א), 9ג1, ו-15 לחוק איסור פרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון, התשמ"ג-1983 (להלן - החוק), ולעניין תקנה 12 גם לפי סעיף 24 לחוק עקרונות האסדרה, התשפ"ב-2021, ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:





הגדרות
1.
בתקנות אלה -



"אזהרת בריאות" – שם כללי לסימון מוצרי עישון בדבר הסכנות, המחלות והנזקים לבריאות העלולים להיגרם כתוצאה מעישון והחשיפה לעישון, המכוון לאחת מאלה, חלקן או כולן:




1. אזהרת בריאות גרפית;




1. אזהרת בריאות מילולית;




1. אזהרת בריאות משולבת;



"אזהרת בריאות גרפית" – דימוי, תמונה צבעונית הממחישים את הסכנות והנזקים העלולים להיגרם לבריאות כתוצאה מצריכת מוצרי עישון וחשיפה לעישון;



"אזהרת בריאות מילולית" – מסר מילולי בדבר ההשלכות השליליות על הבריאות כתוצאה מעישון והחשיפה לעישון וכן הפניה לגמילה מעישון;



"אזהרת בריאות משולבת" – אזהרת בריאות המורכבת מאזהרת בריאות מילולית ואזהרת בריאות גרפית המותאמת למסר המילולי;



"אריזה" – חפץ או מכל עשוי מכול חומר שהוא, המשמש או שנועד לשמש עטיפה או כלי קיבול למוצר עישון או המשמש או שנועד לשמש לנשיאת מוצר עישון, להצגתו או להגנה עליו, ובכלל זה חפיסה או אריזה המכילה מספר יחידות אריזה;



"אריזה המכילה מספר יחידות אריזה" – מארז כולל המכיל מספר יחידות אריזה המיועדים להימכר ביחד או לחוד לצרכן בודד;



"המנהל" – המנהל הכללי של משרד הבריאות או מי שהסמיכו מבין עובדי המשרד;



"הפניה לגמילה מעישון" – מסר מילולי שעניינו הפניה למוקדי מידע על שירותי הגמילה מעישון של משרד הבריאות וקופות החולים כמפורט בתקנה 6;
היו"ר דוד ביטן
עצרי בבקשה. יש למישהו הערה על ההגדרות?
מיכל גולדברג
אדוני, אני רק רוצה לחדד.
היו"ר דוד ביטן
כן, תסבירי.
מיכל גולדברג
קודם כל, לגבי ההגדרה של אריזה, רק שיהיה ברור.
היו"ר דוד ביטן
אנחנו ניתן למושיקו פסל שיבחר תמונה או שתיים מאירופה ואז אנחנו נהיה רגועים. כן, בבקשה.
מיכל גולדברג
כל דבר בעצם שמוצר עישון נתון בתוכו מהווה אריזה לפי החוק וחייב בסימונים שאתם רואים דוגמה שלהם על הלוח. זה כולל גם מקרה שיש אריזה בתוך אריזה. אז שתי האריזות, גם הפנימית וגם החיצונית חייבת בסימון. זה כולל כמובן מה שקוראים פאקט, כמה אריזות שמוכרים ביחד ואורזים אותן באריזה אחת. גם זה חייב בסימון לפי החוק.
לילך דחוח
גם האריזה?
מיכל גולדברג
אריזה לוגיסטית לא. אם זה לא מגיע לצרכן. כל מה שמגיע, אנחנו חידדנו בהגדרה, כל מה שאמור להימכר לצרכן.
היו"ר דוד ביטן
הערות להגדרות? בקיצור אבל.
לילך דחוח
לילך דחוח, פיליפ מוריס. רק הבהרה לפרוטוקול, כיוון שזה גם המצב היום. אריזת צלופן שהיא שקופה ממילא רואים את התמונות ואת האזהרות מבעד לאריזת הצלופן. גם היום אין צורך על אריזת צלופן לשים אזהרה. אנחנו רק מבקשים לפרוטוקול חידוד שאין צורך גם בזה.
מיכל גולדברג
נכון. צלופן לא נכנס להגדרה של אריזה. שקוף כמובן. צלופן שקוף לא נכנס להגדרה של אריזה בתקנות שהקראנו כעת.
היו"ר דוד ביטן
עוד הערה להגדרות? תמשיכו לקרוא.
מיכל גולדברג
שינוי הוראות לעניין אזהרות
1.
. נוסחי האזהרה שעל גבי אריזה של מוצר עישון כאמור בסעיף 9(א) לחוק, שטחי האזהרה, מיקום האזהרות, עיצובן וצורתן, יהיו לפי תקנות אלה והן יחולו על אף האמור בסעיף 9(א) לחוק.



המטרה של התקנות האלה, עד היום הנושא של האזהרה המילולית, אזהרות מילוליות הופיעו על חפיסות של מוצרי עישון לפיו אין, ההוראות לגביהן נקבעו בחוק בסעיף 9(א) לחוק ובצו שתכף נקריא, שגם אותו ביטלנו את רובו. ובצו שהותקן מכוח אותו חוק. התקנות האלה בעצם יסדירו את הכול במסגרת התקנות. גם את האזהרה המילולית וגם את האזהרה הגרפית שמותאמת לזה.

לכן בעצם ההוראות של התקנות מתגברות על אותן הוראות בסעיף 9 לחוק שהתייחסו עד היום לאזהרה המילולית, כולל לדוגמה ההוראה שהייתה קיימת שם שצריך את המילה אזהרה לסמן בקו מתחתיה. זה כבר לא יחול. במקום זה יחולו ההוראות שקבועות בתקנות.

חובת סימון מוצרי עישון באזהרת בריאות משולבת
1.
לא ישווק אדם מוצר עישון אלא באריזה מסומנת באזהרת בריאות משולבת כמפורט בטור ב' בתוספת הראשונה ולפי סוג מוצר העישון כמפורט בטור א' שלצדו ולפי תקנות אלה.



אז פה נקבע העיקרון שכל מוצר עישון, כמו שהוא מוגדר בחוק, חייב בסימון של אזהרה, תמונה פלוס אזהרה מילולית תואמת פלוס הפנייה לגמילה מעישון. כאשר התמונה או האזהרה התואמת מפורטות בתוספת הראשונה. בעצם התוספת הראשונה כוללת את כל התמונות והאזהרות שצריכות להופיע על מוצרי עישון, כאשר זה מחולק לפי קבוצות.

כאן אני רוצה לענות גם להערות של נציג חברת דובק וגם להערות של נציגי חברת פיליפ מוריס. משרד הבריאות קבע את הקבוצות של האזהרות לפי שיקולים מקצועיים. הקבוצות הן לא אותן קבוצות בהגדרה של מוצר עישון בחוק. וכאן אני עונה על הטענה שעלתה מקודם. יש שם ארבע קטגוריות. זה מחולק לארבע פסקאות. אבל לא מדובר פה בסוגים, לא מדובר באותם סוגים של מוצרי עישון שלהם התייחס המחוקק בסעיף 9(ג)(1) שנאמר שם שלשר הבריאות יש סמכות לקבוע אזהרות שונות לסוגים שונים של מוצרי בריאות.

אז כן, בהתאם לסמכות שנקבעה בסעיף 9(ג)(1) לחוק, בתיקון האחרון שהוועדה הזאת אישרה, שר הבריאות הכין את התקנות האלה. ובתקנות אנחנו באמת קובעים סוגים שונים של אזהרות שונות לסוגים שונים של מוצרי עישון. וזה מה שמפורט בתוספת הראשונה שאותה אנחנו כמובן לא נקריא. כאשר כל מוצר עישון יש לו את האזהרות הספציפיות שלו.
היו"ר דוד ביטן
יש למישהו הערה?
דורון דזנאשוילי
אני דורון דזנאשוילי, קמעוני עצמאי בעל עסק. רציתי להוסיף הערה אחת קטנה. אני מאוד מכבד ומוקיר את משרד הבריאות, שבאמת בחוק הזה הוא מנסה לעשות משהו חיובי.

בגלל שאנחנו ראש יהודי, וראש יהודי ממציא לנו פטנטים. אתם רשמתם פה על ההצגה שלהפסיק לעשן זה בידיים שלך. אני מציע רעיון למשרד הבריאות, שאולי יחשבו על זה, אולי לא כרגע. לעשות ברקוד עם הפניה. ברקוד שיציע, QR, להפנות את האנשים לפתרונות עישון מיידיים.
משה פסל (הליכוד)
שיהיה יותר זמין. ה-QR אני הולך יש להיגמל.
דורון דזנאשוילי
בהשתתפות חברות הסיגריות שיושבות פה ומייצגות את זה. אני מציע להטיל מס של שקל אחד על כל סיגריה שנמכרת בארץ, ואני מוכר אותן. להקים קרן שתדאג לגרום לזה שאנשים יפסיקו לעשן ולעשות את - - -
היו"ר דוד ביטן
מה זה רלוונטי לתקנות הקמת קרן? אני מבקש שההערות יהיו הערות לתקנות ולא באופן כללי.
דורון דזנאשוילי
להפסיק לעשן זה בידיים שלך. וברקוד זה בידיים שלנו.
היו"ר דוד ביטן
תמשיכו לקרוא. נראה לי זה טענות סרק. כן? אם אתה רוצה הצעות במשרד הבריאות, שלח להם מכתב, תציע להם את ההצעות. כמו שאמרתי, תמיד אפשר לתקן את התקנות, אין שום בעיה. כן?
מיכל גולדברג
אזהרת בריאות מילולית
1.
נוסח אזהרת הבריאות המילולית יותאם לסוג מוצר העישון כמפורט בתוספת הראשונה לתקנות ולפי אלה:



1. המילה "אזהרה" והמסר המילולי שייכתב מתחתיה יעוצבו ויודפסו לפי התוספת השנייה;



1. הטקסט יוצג באופן בולט לעין, ברור וקריא; במרווח שאינו דחוס בין האותיות; גודל האותיות יתפוס את החלק הגדול ביותר האפשרי מהשטח המוקצה למסר המילולי בדבר ההשלכות הבריאותיות של העישון, מבלי לעוות את הערכים המקוריים של הגופן.



פה אני רק אולי אחדד. הנוסח של האזהרות, האזהרות עצמן מופיעות בתוספת הראשונה. כאשר התוספת השנייה בה מופיעות הוראות הנוגעות לעיצוב של אותן אזהרות. בתוספת הראשונה לכל אזהרה מופיעה החזית. מה שצריך להופיע בחזית האריזה, שזה אמור להיות בעברית. התייחסנו לזה גם קודם בדיון. בגב האריזה, ששם האזהרה מופיעה, בדיוק אותה אזהרה רק בשפה הערבית.

אזהרת בריאות גרפית
1.
1. אזהרת הבריאות הגרפית תותאם למסר המילולי וסוג מוצר העישון כמפורט בסדרות התמונות שבתוספת הראשונה.



1. האזהרה הגרפית תוצג כך שהתמונה תמוקם במרכז ותמלא את כל השטח המיועד לאזהרת הבריאות הגרפית, כמפורט בתקנה 7.



1. איכות הדפסת התמונות לא תרד מ – 300 DPI בשימוש בגודל 1:1.
היו"ר דוד ביטן
כן דודו, מה רצית להגיד?
דודו מתתיהו
דודו מתתיהו, מוביל את חנויות הנוחות והחנות בישראל. הנושא הזה, דוד, שהם כותבים בחלק התחתון. תגבילו את העברית והאנגלית חצי, מאחורה ערבית. כמו שהיא אמרה, תקטינו בתמונה. תנו תמונה, אתם יודעים מה עוברים האנשים בשטח? אתם לא מבינים. אנשים שעובדים מול הלקוח. אני בעד החוק. קודם כל, אנחנו בעד החוק, בעד לקדם, אני אפילו לא מעשן. אבל חייבים להוריד מהתמונה. חייבים, תורידו מהתמונה. תשאירו כל מיני דברים, קדימה ואחורה, אחורה, עברית, מה שאתם רוצים. תורידו, תגיעו ל-60%. אנשים שיושבים מולם, בעל שיושב מול הלקוח הוא מסתבך בזה. ואתם גורמים להרבה יותר - - -.

לפני ארבע שנים על הישיבה הקודמת, שיש עלייה. מישהו מכם מכל הצוות המכובד בדק את העלייה של הסיגריות? והכול בגלל הקמפיינים שלכם. החום, אוקיי, העלה את הקמפיין של המכירות. וזה ימשיך לעלות. הדבר היחיד, חייבים להוריד את זה ל-60% כמו אירופה.

אני לא נכנס לדברים מה שאומרים. אני רואה את זה מול העובד או האדם שנמצא באיזה חנות או סניף. למה לרשתות אתם מרשים? כי הם מוכרים פאקטים. תראו איך עשיתם את כל ההגדלה של המכירות של הדבר הזה. כן, את מסתכלת עליי כאילו באתי למלחמה. כן, אני אומר את האמת. מה? קשה לכם לשמוע? את מסתכלת עליי במלחמה?
שרון אלרעי פרייס
לא, אני פשוט לא כל כך מבינה מה אתה אומר. ואיזה קמפיינים של משרד הבריאות העלו עישון? אני פשוט אשמח להבין את הנקודה הזאת.
דודו מתתיהו
אני הובלתי את הקמפיין - - -
שרון אלרעי פרייס
כי זו האשמה מאוד חמורה שאני מציעה שלא תאשים אותנו.
דודו מתתיהו
למה אתם לא מביאים את זה? לא, לא, אני לא מפחד מחמורים שלך. אני מבקש שתביאו נתונים אמיתיים. קודם כל, הישיבות הקודמות, ההחלפה, להפוך לצבע חום. אני הוכחתי, הוכחתי את זה. גם הייתי בטלוויזיה ואמרתי תביאו דוח. אני אומר שרק יעלה המכירות. ועוד פעם העלה את המכירות של הסיגריות. עוד פעם זה העלה את המכירות של הסיגריות. ואני מתחייב לכם, תבדקו אותי עם נתונים. אפשר לבדוק.
היו"ר דוד ביטן
דודו, רק רגע. בוא, משהו שקשור למה שקראנו? או באופן כללי אתה אומר?
דודו מתתיהו
כן, להקטין את התמונה.
היו"ר דוד ביטן
אבל אמרנו שבגלל שבישראל יש לך גם עברית וגם ערבית וגם הם הגדילו את הכיתוב. באירופה הכיתוב הרבה יותר מצומצם. קשה לקרוא את השורות. לכן בישראל זה קצת יותר. אבל הגודל של התמונה כמעט אותו דבר.
דורון דזנאשוילי
מה שהוא מנסה להגיד שלנו בתור כאלה שמוכרים - - -
היו"ר דוד ביטן
אתה לא קיבלת זכות דיבור. אתה הבנת את זה? הגודל של התמונה זה כמעט כמו באירופה. מה ששונה זה בגלל הכיתוב, הגודל של הכיתוב וגם הצורך בשתי שפות. זה הכול.
דודו מתתיהו
תורידו מהתמונה.
היו"ר דוד ביטן
אני לא מבין מה אתם רוצים.
דודו מתתיהו
שיורידו מהגודל של התמונה.
היו"ר דוד ביטן
אבל הגודל הוא כמו באירופה כמעט, של התמונה.
דודו מתתיהו
שיורידו עוד טיפה. תקשיב, אתם לא מבינים מה שיושב בן אדם. יושב עובד, מלח הארץ.
צפניה ברזילי
לא מצליחים לזהות.
דודו מתתיהו
אתה לא יודע איזה זוועות זה עושה לבן אדם שהוא קורא את ה-10% בקטן וזה גם באנגלית. ותקשיב, אני אומר לך, דוד, אני חי את השטח. וכולם, חי את השוק. עכשיו פתח בן אדם קופסה, התבלבל, והוא נשאר עם הקופסה ועוד אחד. זה מגדיל גם את המכירות. חייבים להוריד למטה לפחות.
היו"ר דוד ביטן
מה זה מבלבל אותו? לא הבנתי.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אני אסביר לך למה. אני קונה סיגריות. אני בא למוכר, אני אומר לו תביא לי מרלבורו לייט. לפעמים יש מוכרים שלא מבינים בקיוסק. ההוא מביא לי מרלבורו אדום. אני לא שם לב שהוא הביא לי מרלבורו רד. אני הולך, אחרי זה אני רואה שזה לא אותן סיגריות בכלל. וסתם זרקתי את הקופסה לפח.
אושר שקלים (הליכוד)
אתה אומר שבגלל התמונה, במקום מרלבורו יביאו לך טיים?
ששון ששי גואטה (הליכוד)
הרבה מתבלבלים. לי אישית זה קרה לי.
דורון דזנאשוילי
רשום, ברור מה המוצר.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
לי אישית זה קרה.
אושר שקלים (הליכוד)
זאת אומרת שבמקום מרלבורו יביאו לך טיים.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
הביאו לי סיגריות אחרות.
היו"ר דוד ביטן
רבותיי, אתם טוענים על עצם החוק. לגבי טענות על עצם החוק, אמרתי זה לא לעניין פה.
צפניה ברזילי
לא, הגודל של המותג. להגדיל את המקום בשביל המותג. יותר פרטים בעין. המוכר יוכל לזהות. הוא לא מצליח לזהות. יש בעיה אמיתית. זה לא רק בסיגריות, זה בכל מוצרי העישון.
היו"ר דוד ביטן
אבל זה, טוב.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
אושר, אנחנו לא נגד.
אושר שקלים (הליכוד)
אני הבנתי.
היו"ר דוד ביטן
מה שהם אומרים, עכשיו הבנתי את הטענה. רק רגע.
צפניה ברזילי
זורקים אותם לפח כי לא רואים אותם נכון.
היו"ר דוד ביטן
מה שהם טוענים שהמוצר עצמו, בגלל שיש כל כך הרבה כיתוב ותמונות לא מזהים את המוצר עצמו.
צפניה ברזילי
המוכרים מתבלבלים בשטח.
שרון לוי
החפיסה אמורה להיות בתוך תריס מוסגר והמוכרים יצטרכו לזהות ואנחנו, וגם הקונה כנראה. אנחנו מקווים אבל שנצמצם את הקונים משמעותית.
דודו מתתיהו
אני עונה לה. ברשתות זה הכול ברקודים, בחנויות הרגילות זה קוד רגיל. אנשים צריכים לחפש בעין. רשת מעבירה, רואה אם זה - - -
היו"ר דוד ביטן
הלאה. טוב, בסדר, שמענו את הטענה.
שרון אלרעי פרייס
אני אגיד שגם יש דרך לסדר על מדפים בצורה מסודרת, שגם למוכר, הוא לא יצטרך לראות מה כתוב.
דודו מתתיהו
לא, זה מכוסה. יש דלת שסוגרת.
צפניה ברזילי
את לא יורדת לסף דעתו. הוא מדבר על הכיתוב שיהיה ברור, שיהיה מקום לכיתוב של הסיגריות.
שרון אלרעי פרייס
הדוגמה שקנית משהו לא נכון, מה? בלי שיש תמונות על זה. אז איך זה משהו בתמונות?
ששון ששי גואטה (הליכוד)
הנה, הוא אומר לך, זה קרה.
דודו מתתיהו
סליחה, את עמדת מאחורי דלפק? אני כבר 35 שנה עומד מאחורי דלפק, כן. אני יודע מה זה הסיגריות.
היו"ר דוד ביטן
דודו, דודו. את יודעת מה קורה לעובדים שלי? הם הופכים את הסיגריה. את יודעת? הם הופכים את הסיגריה כדי שיוכלו לקרוא.
היו"ר דוד ביטן
תמשיכי לקרוא.
דודו מתתיהו
חייבים להגדיל את האותיות האלה. זה גם באנגלית, לא כולם כמוכם למדתם - - -
היו"ר דוד ביטן
בסדר, קדימה.
מיכל גולדברג
הפניה לגמילה מעישון
1.
1. ההפניה לגמילה מעישון תנוסח באופן הבא:
"להפסיק לעשן זה בידיים שלך!
חייגו 6800* למוקד לגמילה מעישון של משרד הבריאות או פנו לקופת החולים.
השירות ניתן ללא עלות".



1. ההפניה לגמילה מעישון תעוצב ותודפס לפי התוספת השלישית.



1. הטקסט יוצג באופן בולט לעין, ברור וקריא; במרווח שאינו דחוס בין האותיות; גודל האותיות יתפוס את החלק הגדול ביותר האפשרי משטח החלק המוקצה להפניה לגמילה מעישון, מבלי לעוות את הערכים המקוריים של הגופן.

מיקום, שטח וצורתה של אזהרת הבריאות המשולבת
1.
אזהרת בריאות משולבת תכלול אזהרת בריאות מילולית ואזהרה גרפית לפי הוראות אלה:



1. מבנה אזהרת הבריאות המשולבת יכול שיהיה לאורך או לרוחב של האריזה לפי סוג מוצר העישון וצורת האריזה;



1. שטחה הכולל של אזהרת הבריאות המשולבת יעמוד על 90 אחוזים משטחו של כל אחד משני הצדדים הרחבים ביותר של החפיסה או האריזה בעת שהיא סגורה;



1. החלוקה הפנימית של שטח אזהרת הבריאות המשולבת תהיה: שטח אזהרת הבריאות הגרפית יעמוד על 50 אחוזים משטח אזהרת הבריאות המשולבת; שטח המסר המילולי יעמוד על 30 אחוזים משטח אזהרת הבריאות המשולבת; שטח ההפניה לגמילה מעישון יעמוד על 20 אחוזים משטח אזהרת הבריאות המשולבת.
היו"ר דוד ביטן
כן, אבל זה תצריך לתקן את התקנה הזאת. דיברנו על 75%, תראו איך אתם עושים את זה עכשיו.
מיכל גולדברג
כן. אדוני, היחסים הפנימי, כמו שהסברנו קודם, ה-75% זה כולל את הכול. כאשר בתוך זה יש לנו 50% - - -
היו"ר דוד ביטן
לא, אבל אתם צריכים לתקן.
מיכל גולדברג
הסך הכול יתוקן.
היו"ר דוד ביטן
למחר תגישו נוסח מתוקן.
מיכל גולדברג
כן, אבל היחסים הפנימיים יישארו אותו דבר.
אביגל כספי
רק הערה קטנה. יכול להיות שבמקום שנגיד שזה יעמוד על 75%, שזה לא יפחת מ-75%.
היו"ר דוד ביטן
לא, לא. לא יפחת זה גם 90%.
אביגל כספי
לא. אבל אם יש יצרן שלא מסתדר לו ויעשה קצת יותר גדול.
היו"ר דוד ביטן
אז תגדירו. לא יפחת זה לא מילה טובה. לא יפחת. לא יפחת זה גם 100%.
אביגל כספי
אבל היצרן לא ירצה.
שרון לוי
החובה היא 75.
היו"ר דוד ביטן
בסדר, תקנו את זה למחר, את כל הסעיף הזה.

המכס, רציתם משהו על הסעיף הזה? רבותיי, עוד פעם רון, אתה מפריע? לא הבנתי. איך שבאת נהיה רעש.
רון כץ (יש עתיד)
זה חלק מהיכולת שלי לשמח אנשים.
היו"ר דוד ביטן
המכס, אתם רוצים להגיד משהו שקשור לסעיף הזה?
איריס סעדון
כן, אני רוצה בבקשה. מדברת איריס סעדון, אחראית על חוקיות הייבוא במכס. רצינו להציף קצת את הקשיים שיש למכס באכיפה של כלל הוראות החוק. ועכשיו בגלל שהגענו גם להקראה, אז למשל איכות הדפסת תמונות לא תרד מ-300DPI. אין לנו מושג מה זה, אין לנו מושג איך לאכוף דבר כזה. האחוזים שתיארתם של גודל הקופסאות.
היו"ר דוד ביטן
רגע, עצרי. אני לא מבין, זו תקנה שהמשרד מביא. לא דיברו אתכם על זה? שעכשיו אתם באים אליי לטעון?
איריס סעדון
הערנו את ההערות שלנו. הבקשה שלנו הייתה או שהתקנות האלה יידרשו באישור מקדים של משרד הבריאות. שמשרד הבריאות יבדוק את הדרישות שלהם, למעשה גם את התמונות, גם את הגדלים. כל מה שצריך. ושייתנו לנו אישור שהסימון תקין. ואז כך אנחנו נוכל באמת לבצע את האכיפה שאנחנו יודעים לעשות. או לחילופין שיהיה נציג של משרד הבריאות שיסייע לנו בפועל, ביום יום.
היו"ר דוד ביטן
אבל זה לגבי היישום. אתם, משרד הבריאות, אני לא מבין את זה.
שרון לוי
אנחנו נמצאים בקשר שוטף עם המכס לגבי היישום.
היו"ר דוד ביטן
וזה מצריך איזה שינוי של התקנה עכשיו?
שרון לוי
לא.
היו"ר דוד ביטן
לא. בסדר, אז דברו ביניכם. אם אתם חושבים שזה מצריך שינוי של תקנה אז תגידי עכשיו.
איריס סעדון
יש לנו בעיה כללית באכיפה. אנחנו מבקשים את הסיוע.
היו"ר דוד ביטן
אז בסדר, מה את רוצה שאני אכתוב בתקנה? יש בעיה כללית באכיפה? מה את רוצה? אם את חושבת שצריך לתקן משהו, תגידי לנו עד מחר. תתייעצי עם משרד הבריאות ותבואו אלינו מוכנים. בסדר? מחר אנחנו מצביעים. אז אם יש שינוי, תגידי לנו. כן, הלאה, להמשיך לקרוא בבקשה.
מיכל גולדברג
הוראות כלליות לעניין אזהרת הבריאות
1.
1. פתיחת האריזה לא תביא להסתרה חלקית או מלאה של אזהרת הבריאות או לעיוותה.



1. כל מרכיבי אזהרת הבריאות יוצגו באותו כיוון על גבי האריזה.



1. מרכיבי אזהרת הבריאות יוצגו עם גבולות ברורים ביניהם ללא רווח.

מוצרי עישון שיסומנו באזהרת בריאות מילולית בלבד
1.
1. על אף האמור בתקנה 3 מוצרי עישון הבאים יסומנו באזהרת בריאות מילולית בלבד כמפורט בתוספת הרביעית ולפי תקנות אלה:




1. מוצר עישון כאמור בפסקה 2 להגדרת "מוצר עישון" בחוק;




1. מוצר עישון העונה על כל התנאים האלה:





1. מוצר המשמש לעישון ובכלל זה אידוי לרבות פילטרים, ניירות גלגול, קונוסים לגלגול, פיות;





1. המוצר לא כולל טבק או ניקוטין בכל צורה שהיא;





1. שתיים מפאות האריזה של המוצר לפחות או קוטר אריזת המוצר לא עולים על 3 סנטימטרים.



אדוני, בתקנה הזאת קבענו שתי קטגוריות שיסומנו באזהרה מילולית בלבד עם הפניה לגמילה מעישון וללא אזהרה גרפית. סליחה, לא קראתי את (ב) ו-(ג). אני אשלים.



1. שטחה הכולל של אזהרת הבריאות יהיה 90% משטח שני הצדדים הרחבים של האריזה; מתוך השטח הכולל יעמוד המסר המילולי על 70% מתוך השטח המוקצה לאזהרת הבריאות וההפניה לגמילה מעישון תעמוד על 30% מתוך השטח המוקצה לאזהרת הבריאות.



1. יתר התקנות לעניין אזהרת הבריאות יחולו על מוצר כאמור.
היו"ר דוד ביטן
זה אותו דבר. זה תיקון ל-75%. הלאה.
מיכל גולדברג
כן, כמו שאדוני אמר, כאן חשוב להדגיש שכל המוצרים וכל האזהרות כולן יהיו באותו הגודל, 75%. לא יהיה איזה שהוא חריג בעניין הזה. מה שהתקנה הזאת קובעת שני סוגים של מוצרים שלגביהם תופיע רק אזהרת בריאות מילולית ובלי תמונה. אחד זה המוצר צמחי שמיועד לעישון ולא מכיל טבק. והקטגוריה השנייה הוספנו בעקבות הערות ציבור שקיבלנו למוצרים מאוד קטנים שהגודל שלהם הוא מתחת לשלושה ס"מ. ובנוסף לזה יש פה שני תנאים מצטברים נוספים, אותם מוצרים לא מכילים טבק או ניקוטין. זה בעצם מוצרי לוואי כמו קונוסים לגלגול, פיות וכו', פילטרים.
היו"ר דוד ביטן
מה לגבי הסיגרים שדיברנו על זה בישיבה הקודמת?
מיכל גולדברג
סיגרים הצענו להוסיף לסעיף הזה ולהחריג אותם כאן. הכוונה לסיגרים שנמכרים בחנות ייעודית, כמו שמופיע בחוק בהחרגה של האריזה.
היו"ר דוד ביטן
בסדר, זה מופיע בחוק.
אביגל כספי
בעצם אותה החרגה שקבועה היום בסעיף 9(ב), ביחס לסעיף 9(ב), ביחס לאריזה אחידה. אותה החרגה בדיוק נוסיף כאל בתקנות.
היו"ר דוד ביטן
מאה אחוז. מי רוצה להגיד משהו? אבל בקיצור, בבקשה.
גדי לוי
גדי מפורום סיגרים והמקטרות. רק הערה קטנה, סעיף 9(ג) בחוק כולל גם טבק למקטרת. אני מבקש להוסיף את זה.
מיכל גולדברג
אנחנו נכלול גם את זה.
גדי לוי
תודה.
היו"ר דוד ביטן
מי עוד? בקשר לתקנה הזאת, כן?
שיר לרדו
צהריים טובים. אני שיר לרדו, עו"ד, מייצגת את חברת רואו וחברת גיזה. חברות שמייבאות מוצרי עישון נלווים. אנחנו מבקשים בבקשה להחריג את כל מוצרי העישון הנלווים ללא קשר לגודל שלהם. אנחנו חושבים שאין לזה תכלית. זה אותו מוצר בגודל שונה. יש מוצרים שהם קטנים באמת והם פחות משלושה ס"מ על שלושה ס"מ. אבל יש מוצרים זהים, נייר גלגול שהוא טיפה יותר גדול, שהוא כבר חורג מתנאי הסף. ולנו זה לא נראה סביר שמוצר אחד שהוא זהה למוצר השני תחול עליו אזהרת בריאות שהיא גרפית ומוצר שני יחול עליו אזהרת בריאות שהיא רק מילולית.
היו"ר דוד ביטן
למה לא?
שיר לרדו
כי זה אותו מוצר בדיוק.
היו"ר דוד ביטן
כל הרעיון הוא שההחרגה קשורה לגודל, לא לסוג המוצר.
שיר לרדו
בוודאי לסוג המוצר. זה התכלית של התקנה.
היו"ר דוד ביטן
לא, לא.
שיר לרדו
שהמוצר אינו מכיל טבק או ניקוטין.
היו"ר דוד ביטן
לא, ההחרגה פה שהם דיברו אליה קשורה לגודל, היא לא קשורה לשום דבר.
שיר לרדו
זה לא נכון.
אושר שקלים (הליכוד)
לא, יש רציונל.
היו"ר דוד ביטן
הבקשה לא מתקבלת. הלאה, מי עוד רוצה להגיד?
שיר לרדו
אני יכולה להראות את המוצרים.
אושר שקלים (הליכוד)
הרעיון זה לגרום לאנשים לא לצרוך את המוצרים האלה. אין לנו כוונה להחריג.
צפניה ברזילי
יש אמת במה שהיא אומרת, שמוצר בגודל של שלושה ס"מ, זאת אומרת נכנסים עכשיו לסנטימטרים. יש מידות בין לאומיות של ניירות גלגול. אז אם זה לא שלושה ס"מ ועכשיו אחד ורבע אינץ' זה שלושה וחצי ס"מ. אז מה, על האחד ורבע אינץ' נשים תמונה כשהעובי זה אותו עובי. אותו עובי. זאת אומרת רק האורך הוא שונה.
רון כץ (יש עתיד)
אל תחריג אף אחד.
צפניה ברזילי
לא מבין למה זה צריך להיות שלוש. ועכשיו זה יגיע מחו"ל עם מילימטר אחד יותר, המכס ישבית את הסחורה. למה להכניס את היבואנים לתוך הסיפור הזה?
היו"ר דוד ביטן
רון כץ אומר לי לא להחריג אף אחד וזהו. ואז לא תהיה בעיה של גודל.
צפניה ברזילי
בשביל זה יש ועדה. רון כץ הוא לא היחיד שמחליט.
היו"ר דוד ביטן
מאה אחוז.
שיר לרדו
אנחנו הגשנו נייר עמדה ונייר העמדה התקבל.
היו"ר דוד ביטן
בסדר, אמרתי, הטענה לא מתקבלת. לא מתקבלת. משרד הבריאות, מה לגבי העניין שאם יש במקום 3 יש 3.2? אם זה בקירוב לשלושה ס"מ אז צריך להתחשב בזה.
שרון לוי
זה עניין של מדיניות אכיפה אדוני. החוק צריך לקבוע משהו ברור. במדיניות אכיפה אפשר אם זה 3.1 להתחשב.
שיר לרדו
זה 3.1 למשל וזה 2.9. זה אותו מוצר.
שרון לוי
קודם כל, שבוע שעבר דיברנו על הנושא הזה. וזה 3.5.
צפניה ברזילי
הורסים את המוצרים. תעשה חמש ס"מ.
היו"ר דוד ביטן
לא, אי אפשר.
צפניה ברזילי
תגדילו משלוש.
היו"ר דוד ביטן
תקשיב.
צפניה ברזילי
למה להיתקע על שלוש?
היו"ר דוד ביטן
כי אתה לא יכול לשים גם תמונה וגם כיתוב.
צפניה ברזילי
נכון, על שלושה ס"מ. וגם על ארבעה ס"מ אי אפשר לשים.
שיר לרדו
אדוני יושב-הראש, לא ניתן לשים תמונה גרפית על 3.1.
שרון לוי
כבוד יושב-הראש, דיברנו על זה שבוע שעבר, כל הסיפור של הגודל. זה עלה. ענינו על זה. אפשר, יש לנו דוגמאות גם. אנחנו לא צריכים כולנו עכשיו לשים את כל המוצרים על השולחן.
צפניה ברזילי
איזה מדינה?
היו"ר דוד ביטן
צא חמש דקות בבקשה. צא.
שרון לוי
שלושה ס"מ זה מה שנקבע.
היו"ר דוד ביטן
אוקיי, אתה יכול לצאת. צא בבקשה. כן?
רון כץ (יש עתיד)
אז טכנית אפשר.
היו"ר דוד ביטן
נדבר על זה עד מחר. אם זה בקירוב לשלושה ס"מ. מה זה מדיניות אכיפה? אני לא מבין את זה. מה, זה טובה שעושים להם? אם זה 3.1 אז זה לא. זה אותו דבר.
שרון לוי
כבוד יושב-הראש, אנחנו בתקנות צריכים לשים מספר. המספר על פי גם ההסתכלות על המוצרים וגם בחינה שלנו, היה שלושה ס"מ.
היו"ר דוד ביטן
אוקיי, אז אם כך מי אחראי על מדיניות האכיפה?
שרון אלרעי פרייס
גם נגיד שזה חוזר למה שהנציגה מהמכס אמרה, שבסוף צריך להיות להם ברור האם אוכפים.
היו"ר דוד ביטן
רק רגע. מי אחראי על מדיניות האכיפה?
שרון אלרעי פרייס
משרד הבריאות.
היו"ר דוד ביטן
אז אתם לישיבה הבאה לפני הצבעה תצהירו את העניין של מדיניות האכיפה. בסדר? אני צריך הצהרה לפרוטוקול. זאת אומרת אם זה בקירוב, אתם לא תעמדו על האכיפה של השלושה ס"מ. אם זה 3.1 או שלוש נקודה משהו, על מילימטר אחד אתם רוצים לחייב אותו לשים את הכול? זה לא נשמע לי סביר.
מיכל גולדברג
זה לא משהו שאנחנו יכולים להצהיר עליו לפרוטוקול.
היו"ר דוד ביטן
אם אתם לא מצהירים, אז מה, אנחנו צריכים לחכות לטובות שלכם בעניין הזה?
מיכל גולדברג
החברה צריכה להתכבד ולייצר את המוצרים ככה שיתאימו לתקנות. זה לא שהם עכשיו יתחילו לייצר 3.1 ואז יבואו עם 3.2. התקנות קובעות 3. אם במקרה מגיע איזה משלוח. כרגע זה מה שהתקנות קובעות.
היו"ר דוד ביטן
תחשבו על ההצהרה שאתם צריכים לתת.
שרון לוי
כבוד יושב-הראש, אני רק אומר שאנחנו תחילה רצינו על הכול. על כל גודל, גם גודל של אחד ס"מ. ונאמר שצריך לבוא לקראת, להבין שזה גודל מינימלי. אז הלכנו על השלוש.
היו"ר דוד ביטן
עוד מישהו רוצה להגיד משהו?
חגי לוין
כן. היה לנו במדבקות האדומות גם כאלה דילמות. בסוף צריך לקבוע cut off. ואם זה כל כך גבולי אז באמת בואו פשוט נוריד את הגודל לגודל יותר קטן. כי ברור שמבחינת הסכנות הבריאותיות הן קיימות. אז אם זה שלוש נהיה גבולי בואו נוריד את זה.
שיר לרדו
אבל אין סכנה בריאותית בנייר גלגול ופילטרים. איזה סכנה בריאותית יש במוצר נלווה?
שרון אלרעי פרייס
איזה סכנה בריאותית יש במוצר נלווה? מה עושים עם המוצר הזה?
שיר לרדו
בנייר גלגול ופילטרים?
שרון אלרעי פרייס
מה עושים עם המוצר הזה? מנגבים איתו את האף? מכינים סיגריות, שזה הסיכון הבריאותי. אז היתממות להגיד מה זה המוצר הנלווה ולמה משתמשים בו? משתמשים בו לייצר סיגריות, לעשן, שהדבר הזה הורג אנשים. הורג אנשים. זהו.
לילך דחוח
שתי הערות קצרות ברשותך. סעיף 8(א) נאמר שפתיחת האריזה לא תביא להסתרה חלקית או מלאה של אריזת הבריאות או לעיוותה. רק לציין שלפי מה שמשרד הבריאות פה מציג, בהכרח פתיחת האריזה תביא לעיוות או להסתרה של אזהרה הבריאות. באירופה, אגב, זה רק כדי להבין, כי אנחנו בסוף לא רוצים לגרום לאף אחד להפר את החוק. באירופה האזהרה המילולית היא למעלה, התמונה היא באמצע. כך שהפתיחה לא מביאה להסתרה או חלקי. אם זה בסדר מבחינת משרד הבריאות שפתיחת האריזה תסתיר, כמו שרואים כאן בתמונה במצגת. פתיחת האריזה תגרום לכך שהתמונה תוסתר, אם זאת הכוונה שלהם וזה בסדר מבחינתם, רק הבהרה לפרוטוקול. כי אחרת זה סותר את סעיף 8(א).
שרון לוי
האמירה שזה לא תוסתר. זה נכון שיכול להיות שהחתך, הפתיח, יהיה על התמונה. אבל זה לא מסתיר.
לילך דחוח
אין בעיה. בסדר גמור. אם זאת ההבהרה זה בסדר גמור.
שרון לוי
כל עוד אתם לא מוסיפים איזה לשונית או משהו שייצא החוצה ויסתיר.
לילך דחוח
לא, לא, בסדר גמור. זאת הבהרה.
שרון לוי
זה שלנו.
לילך דחוח
באירופה זה פשוט הפוך, אבל זה בסדר גמור כל עוד זאת ההבהרה לפרוטוקול.

הערה אחרונה ברשותך נוספת. לגבי המכשיר של טבק לחימום. טבק לחימום מורכב מיחידות טבק לחימום שנראות כך. וממכשיר. המכשיר היום יש עליו גם פליין פאק, שזה בעצם צבע אחיד וגם אזהרה מילולית. בשום מקום בעולם אין על מכשיר לא אזהרה מילולית ולא פליין פאק. בטח ובטח לא תמונה. אנחנו רק מבקשים שיישמר המצב כמו שהוא. רק לגבי הקופסה היא תישאר בפליין פאק, עם אזהרה שלא תהיה עליה תמונה. אם אפשר גם את זה להכניס לסעיף 9. הקופסה היא קופסה, היא חד פעמית, ממילא מוציאים את זה. אחר כך אין באף מקום באירופה לא תמונה על הקופסה הזאת ולא אזהרה.
היו"ר דוד ביטן
שמעתי. מה התשובה?
לילך דחוח
וגם לא אזהרה מילולית.
אורנה כהן
דיברנו על זה גם בפעם הקודמת. יש מראית עין שמראים במחקרים גם בארץ וגם בעולם שכאשר נער או מבוגר רואה קופסה אחת אזהרה כזאת וקופסה אחרת עם אזהרה אחרת, בגודל של האזהרה ובצורה של האזהרה הוא מבחין לבדו שמוצר אחד מופחת סיכון או פחות מסוכן ממוצר אחר. זה משהו שאנחנו רוצים להימנע ממנו. לכן אנחנו מתעקשים שיהיה אותו דבר.
לילך דחוח
אין בזה היגיון. עם זה מסתובבים ועל זה תהיה האזהרה הגרפית.
היו"ר דוד ביטן
להמשיך לקרוא.
יאיר בר
אפשר משפט?
היו"ר דוד ביטן
לא, לא, דיברו במקומך. היא נציגה שלך. לא? או שאני טועה?
יאיר בר
אני פרופסור שמייצג. באתי באופן מיוחד בשביל לדבר. פרופ' יאיר בר מהמכון האונקולוגי בתל השומר, אפשר משפט?
היו"ר דוד ביטן
אבל דיברתם, נתתי לפרופסורים לדבר. מה זה קשור לסעיף? לסעיף הזה.
יאיר בר
כן.
היו"ר דוד ביטן
אז תגיד.
יאיר בר
הדיון על ה-3 או 3.1 ס"מ זה ממש דוגמה של המדרון החלקלק. של מה שקורה כשיש החרגות.
היו"ר דוד ביטן
הבנתי את זה. אמרו לי את זה.
יאיר בר
לא צריכות להיות שום החרגות.
היו"ר דוד ביטן
עד מחר נדבר על זה, נחליט החלטה בעניין הזה. כן?
מיכל גולדברג
החלפת אזהרות הבריאות המשולבות

1.
אזהרות הבריאות המשולבות יוחלפו באופן הבא: בתוספת הראשונה מפורטות אזהרות בריאות משולבות המותאמות לכל קבוצת מוצרי עישון כמפורט בטור א' בתוספת הראשונה; כל אזהרת בריאות נושאת מספר סידורי ושיוך לסדרה א' או סדרה ב'; הסדרות יוחלפו על בסיס שנתי, כל סדרה תשמש במשך שנה אחת, מיום 1 בינואר עד ליום 31 בדצמבר, למוצרי העישון שיוצרו באותה שנה.



הכוונה שכל שנה בתוספת יש כל אזהרת בריאות יש סדרה א' וסדרה ב', תמונות שונות. הכוונה שכל שנה יחליפו את התמונות, שזה יהיה לפי שנת הייצור.
היו"ר דוד ביטן
אוקיי, תמשיכו לקרוא.
מיכל גולדברג
חובת גיוון אזהרות הבריאות
1.
1. יצרן או יבואן של מוצר עישון יעשה שימוש שווה בכל אזהרות הבריאות שבסדרת האזהרות הנוגעת למוצר עישון בשנה נתונה.



1. יצרן או יבואן של מוצר עישון יגיש לממונה בכל שנה עד יום 1 ביוני , תצהיר מאומת בידי עורך דין שבו יצהיר כי בשנה הקודמת עשה שימוש שווה בכל אזהרות הבריאות כאמור בתקנת משנה (א), ואם הוא תאגיד - בצירוף תצהיר כאמור חתום בידי המנהל הכללי של התאגיד; בתקנה זו "הממונה"- כהגדרתו בסעיף 9א(א) לחוק.
היו"ר דוד ביטן
כן, תסבירו.
מיכל גולדברג
גם כאן, לכל סוג מוצר יש מספר אזהרות. לדוגמה בקטגוריה הראשונה יש לנו 13 אזהרות. הכוונה שיצרן או יבואן של מוצר עישון יעשה שימוש שווה בכל האזהרות, בכל 13 האזהרות בשנה נתונה. שימוש שווה באזהרות. והוא גם יגיש בשנה שלאחריה תצהיר למשרד הבריאות, מאומת בידי עורך דין ששם הוא יאשר שהוא עשה שימוש שווה באזהרות.

בחינה ראשונה לפי חוק עקרונות האסדרה
1.
בחינה תקופתית ראשונה של תקנות אלה לפי סעיף 24 לחוק עקרונות האסדרה, התשפ"ב-2021, תתבצע בתום 5 שנים מיום תחילתן.

תחילה
1.
תחילתן של תקנות אלה שנה מיום פרסומן (להלן- יום התחילה).
פה אנחנו מבקשים להוסיף הוראה
"על אף האמור בתקנת משנה (א) מותר לפעול לפי תקנות אלה מיום פרסומן. הכוונה שאם יצרן או יבואן רוצה להתחיל לסמן את המוצרים לפני יום התחילה הוא יוכל לעשות את זה.
היו"ר דוד ביטן
תקראי את הסעיף הבא גם.
מיכל גולדברג
הוראת מעבר
1.
על אף האמור בתקנה 10 סדרה א' תשמש מיום התחילה ועד תום השנה העוקבת.
דן פרידמן
לגבי תקנה 13, ביקשת שאני אעיר עכשיו, כבוד יושב-הראש. התחילה היא שנה מיום פרסומן כתוב כאן. ודובק יצרן מקומי, יש לנו מלאים. חלקם בגלל המלחמה. אנחנו מבקשים בסך הכול עוד חצי שנה. זה חסר משמעות מבחינת התקנות, אבל זה רב משמעות עבורנו ועבור עובדי דובק.
היו"ר דוד ביטן
כן, אבל אתה יודע שהיה איחור בהגשת התקנות.
אושר שקלים (הליכוד)
עיכוב של חמישה חודשים היה.
דן פרידמן
אנחנו לא יכולים. לפני שהתקנות הן בנוסח סופי אנחנו לא יכולים להיערך.
היו"ר דוד ביטן
אז בניתם ל-16 חודש?
דן פרידמן
לא. זה תהליכים מאוד ארוכים. אנחנו לא חברה גדולה. אנחנו ממש מבקשים. זה מאוד יעזור לנו. התקנות האלה, הרבה שנים לקח וזה בסדר. עוד חצי שנה, בשבילנו זה רב משמעות, גם בשביל עובדי דובק. זה לא יגרע כלום אם זה יהיה 18 חודש. אנחנו לא מבקשים הרבה ולא 12 חודש. זה מאוד חשוב. המשמעות היא שאנחנו נתקעים עם מלאים של אריזות שצריך לזרוק אותם. וגם ככה רוב המחיר של החפיסה הוא מס.
היו"ר דוד ביטן
פרופ' לוין?
חגי לוין
ההסתדרות הרפואית מבקשים לקצר את התקופה הזאת משמעותית. זו תקופה מאוד ארוכה. ראינו בעבר, הייתי פה בדיונים בנושא הזה שהחברות אמרו אנחנו צריכים עוד תקופת היערכות. ברגע שקבעו להם תאריך הם עמדו בתאריך, החליפו תמונות. החליפו אריזות, עשו מה שהם צריכים כדי להגיע לזה.
היו"ר דוד ביטן
מה יש לכם במלאי?
דן פרידמן
מה זאת אומרת? כל המוצרים שאנחנו מייצרים. כל המוצרים שאנחנו מייצרים, זה לא, הדפסה של האריזות היא מתבצעת, תהליך מאוד מורכב. צריך כרגע להכין גלופות חדשות.
אושר שקלים (הליכוד)
איפה הייתם למעלה משנה?
דן פרידמן
אנחנו לא יכולים - - -
אושר שקלים (הליכוד)
אני שואל אותך שאלה, אתה לא עונה. איפה הייתם למעלה משנה?
דן פרידמן
אני שונה.
אושר שקלים (הליכוד)
נתנו בחוק תשעה חודשים ארכה. בדיוק על הנושא הזה שאתה אומר. וגם אחרי התשעה חודשים עוד היה החרגה של חמישה חודשים על הנושא של התקנות.
דן פרידמן
נראה לי שאני לא הבהרתי את עצמי נכון. אנחנו לא יכולים להתחיל לייצר את האריזות, שהן שונות לחלוטין מהאריזות הקיימות.
אושר שקלים (הליכוד)
אתה לא עונה לי על השאלה.
דן פרידמן
אני עונה. כל הזמנים שאתה אומר הם לא רלוונטיים.
אושר שקלים (הליכוד)
למה לא רלוונטיים?
דן פרידמן
כי אני כרגע עובד עם האריזות לפי ההנחיות הקיימות של משרד הבריאות. אני לא יכול לשנות אותן, זה אסור.
אושר שקלים (הליכוד)
החוק עבר בקריאה שלישית בסוף מושב החורף הקודם, בשנה שעברה.
דן פרידמן
כן, אבל התקנות הן רק מעכשיו.
אושר שקלים (הליכוד)
רגע, סליחה. ונתנו תשעה חודשים ארכה כדי לסיים את המלאי. אמרנו שמדובר על סיום המלאי בכוונה כדי לא לפגוע בעסקים.
דן פרידמן
לא, לא, יש כאן אי הבנה. אני לא יכול לסיים.
אושר שקלים (הליכוד)
דיברנו על זה. וגם אמרנו שבזמן הזה יהיו גם, יוכנו התקנות על ידי משרד הבריאות. זה חופף. זה לא אחד נגד השני.
דן פרידמן
לא, לא, זה לא, סליחה.
אושר שקלים (הליכוד)
זה כן.
דן פרידמן
יש אי הבנה.
אושר שקלים (הליכוד)
אי ההבנה היא שלכם, לא שלנו.
דן פרידמן
לא. אני אומר עוד פעם, אין לנו שום כוונה, וזה לא שנתעשר מהחצי שנה הזאת. זה חסר משמעות מבחינת התקנות.
חגי לוין
אבל בריאות הציבור תיפגע בחצי השנה.
דן פרידמן
לא, אבל אם היא לא נפגעה במשך 20 שנה - - -
חגי לוין
היא נפגעה.
דן פרידמן
- - - אז עוד חצי שנה או 30.
מיכל גולדברג
היא נפגעה.
דן פרידמן
שנייה, זה לא העניין. העניין הוא, אנחנו לא יכולים להיערך לתקנות. לא יכולים לפני שהן סגורות.
היו"ר דוד ביטן
מספיק. שמענו את הטיעון. יישאר 12 חודשים.

לגבי כל התמונות וכו', הח"כים יכולים, לא צריכים לעבור תמונה-תמונה. תעברו עליהן לבד. אם יש משהו, בישיבה הבאה שהיא תהיה מחר, אם אתם רוצים לתקן משהו תגידו לי. בבקשה.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
איפה התמונות שיורדו? אולי אנחנו רוצים להחזיר חלק מהתמונות שהורדו?
היו"ר דוד ביטן
כן.
אביגל כספי
עלתה טענה לגבי מוצרים לחימום טבק, שיש בעצם חלק מהתמונות שמפרטות בקבוצה הראשונה לא רלוונטיות לה. לכן ההצעה שלנו היא בעצם ליצור קבוצה נוספת שתהיה בעצם, הקבוצה הראשונה תהיה סיגריות, לרבות סיגריות ריקות, מגולגלות עם פילטר, פילטרים ונייר גלגול שגודל אריזתם עולה על שלושה ס"מ וסיגרלות. זו תישאר קבוצה ראשונה עם כל התמונות שאתם רואים במסכים.

תהיה קבוצה נוספת שתתייחס בעצם למי שהיה באותה קבוצה אבל שהוא לא סיגריות. וגם נכניס בעצם אפשרות למוצר חדש שבעצם אם מחר יגיע מוצר חדש שהוא לא מנוי באף אחת מהקטגוריות, לכאורה לא ברור איזה אזהרות ואיזה תמונות מתאימות. לכן תהיה קבוצה שנייה שתהיה סיגרים, מוצרי טבק לחימום, טבק בתפזורת, טבק למקטרת, מקטרת וכן כל מוצר עישון שאינו מהסוג המנוי בפרטי התוספת האחרים. כלומר אם יש מוצר שבאף אחת מהקבוצות הוא ייכנס לקבוצה הזאת.
היו"ר דוד ביטן
אז מה? תמונות הם יצטרכו להביא לוועדה? לא.
אביגל כספי
התמונות שיופיעו זה אותן תמונות שיש בקבוצה הראשונה, למעט תמונה 9, שהיא תמונה שרואים בה ממש סיגריה והיא לא מתאימה.
קריאה
אבל יש החרגה לסיגרים וטבק למקטרת.
שרון לוי
בתמונה היא המלל מדבר על המרכיבים שיש בסיגריה ספציפית. לכן זה ספציפית למוצר.
אביגל כספי
לגבי סיגרים צריך לזכור שההחרגה היא החרגה ביחס לסיגרים שנמכרים בחנויות ולא לכל סיגרים.
קריאה
אין סיגרים אחרים.
קריאה
אין סיגרים שלא נמכרים בחנויות, זה לפי החוק.
קריאה
רק בחנויות ייעודיות. אסור למכור אותם בקיוסקים, אסור למכור אותם בחנויות נוחות.
היו"ר דוד ביטן
ומה לגבי התאמה של - - - איפה זה כתוב? אמרנו שנעשה כוכבית.
אביגל כספי
בעצם מוצרי טבק לחימום יופיעו בקבוצה הזאת ויופיעו לגביהם רק האזהרות הרלוונטיות. כך בעצם מורידים.
היו"ר דוד ביטן
שתהיה התאמה לאזהרות ולתמונות.
אביגל כספי
כן. אז בעצם האזהרות הרלוונטיות - - -
היו"ר דוד ביטן
אבל איפה זה כתוב עכשיו בתקנות?
אביגל כספי
אני אומרת, נביא למחר נוסח.
היו"ר דוד ביטן
תביאו מחר נוסח.
קריאה
אבל מה הקשר בין הסיגרים לטבק לחימום?
היו"ר דוד ביטן
אנחנו לא מתחילים. מי שאל את השאלה?
קריאה
אני. כי אמרנו שמחריגים את הסיגרים.
היו"ר דוד ביטן
תשאלי את הפרופסור. הנה הוא פה, אחרי הישיבה תשאלי אותו. אנחנו לא מתחילים את כל הדיונים מההתחלה. בואו נקרא את הצו. לא, רגע, תעיינו בתמונות בינתיים. איפה שלוש התמונות שצריך לבטל? ביטלתם אותם? שיש לגביהם פוסט טראומה.
מיכל גולדברג
זה למחר זה יהיה מתוקן.
היו"ר דוד ביטן
למחר שיהיה מסודר. בסדר? שיהיה מסודר. לפני שאני קורא את הצו, בבקשה, רצית לדבר?
דנה פרוסט
כן. תודה רבה. תודה רבה לך על רשות הדיבור.
היו"ר דוד ביטן
אין בעיה. אבל קצר אם אפשר.
דנה פרוסט
אין בעיה. שמי דנה פרוסט, מהאגודה למלחמה בסרטן. אני רוצה, אני אדבר ממש בקצרה ולכן אני אדבר גם מהר. אני רוצה לומר שיש לכם רוח גבית מהציבור לקבל את ההחלטות האלה. 69% מהציבור בעד הגבלות ואיסור והגבלות מכירה של מוצרי עישון. כך שכל החלטה שאתם מקבלים כאן צריך לזכור שיש ציבור גדול מאחורה שרוצה שתקבלו אותה.

אני מזכירה שלפי האמנה שישראל חתמה עליה וצריך גם להצהיר מי מדבר, שיקולי תעשייה, תעשיית הטבק והניקוטין לא צריכים להישמע ולא צריכים להיות חלק מקביעת המדיניות. ונשמעו כאן המון שיקולים.

דבר נוסף שהייתי רוצה לומר, שבשבוע הבא יש כנס בכנסת שאותו מארח חה"כ אושר שקלים. זה כנס שמארגנת קואליציית הארגונים למניעת עישון. חה"כ אושר שקלים, אני מאוד אשמח אם תזמין את כל כלל חברי הוועדה לבוא לכנס ולשמוע.
אושר שקלים (הליכוד)
קודם כל, כולם מוזמנים. זה שבוע הבא, ב-3 ביוני. אמרתי את זה גם בישיבה הקודמת, בשעה 11:00. אנחנו נעשה אחר כך גם עוד דיון המשך על זה.
היו"ר דוד ביטן
את רצית לדבר? מי עוד ביקשתם?
ששון ששי גואטה (הליכוד)
היא, מהעמותה של החיילים.
היו"ר דוד ביטן
כן. אבל דיברת פעם שעברה, לא?
אדוה שמידר
שמי שמידר אדוה, מטעם עמותת "המלאכים של ערן". כמו שאמרתי, התבקשתי על ידך לנהל שיח עם הנציגות. ניהלנו אתמול שיחה, מאוד קצרה אני חייבת לציין, ונשאלתי שאלה שקצת ערערה אותי. שאלו אותי האם הלוחמים שבפניהם הצגנו את התמונות שמיועדות פה להיות מוצגות על חפיסות סיגריות, מתלוננים גם על התמונות שמופיעות בחפיסות סיגריות שהם קונים בחו"ל.
שתי שאלות יש לי
אחת, האם אנחנו מודעים לעובדה שמרביתם לא באמת נוסעים לחו"ל והם עסוקים בהפוגות, אם הם קיבלו כאלה, בלהרים את הבית שלכם ולכלכל את המשפחה ולהתמודד עם בעיות פיזיולוגיות או נפשיות כאלה או אחרות. שאלה שנייה, האם אנחנו באמת שמים על אותו משקל חשיפה חד פעמית, רצונית, אל מול חשיפה יום יומית קבועה, שאנשים בין אם הם רצו או בין אם בחרו בזה, נחשפים לתמונות האלה?

אני העברתי בצורה הכי מדויקת שיכולתי לעשות. העברנו את כל התמונות בפני קבוצות לוחמים גדולות שמגיעות אלינו יום יום לבית שפתחנו עבורם. וממש סימנתי, עברנו תמונה-תמונה וסימנתי. אני מאוד מקווה, מאוד מקווה שהדבר הזה נלקח בחשבון ושאנחנו נותנים לזה משקל כבד. אני חוזרת על זה שוב, אנחנו נמצאים בתקופה מאוד בעייתית.
היו"ר דוד ביטן
אני לא מבין, מה את דורשת? שלא יהיו תמונות בכלל?
אדוה שמידר
לא. אם הייתי יכולה לדרוש דבר כזה, הלוואי. אני רק אומרת, אני מקווה שהתמונות שהצגתם ושסימנתי ככאלה שעלולות לייצר טריגרים, גם על ידי אנשים שמתעסקים בתחום, גם על ידי מטפלים, גם על ידי פסיכולוגים וגם על ידי הלוחמים עצמם, יילקחו בחשבון.

כל יתר הדברים, באיזה גודל זה יוצג, זה כבר נתון לאחריותכם, אני לא לוקחת בזה חלק.
היו"ר דוד ביטן
בסדר.
אדוה שמידר
זה גם לא מתחומי בכלל להביע את דעתי.
היו"ר דוד ביטן
רק רגע. תעני בבקשה.
שרון אלרעי פרייס
אנחנו מאוד מודעים למצב שבו נמצאת כל מדינת ישראל מאז ה-7 באוקטובר ורגישים מאוד לדבר הזה. כדי לעשות את התהליך כמו שצריך ולא מעמותה כזו או אחרת. פנינו למועצה הלאומית לפוסט טראומה, שהיא הגורם המקצועי שמייעץ למשרד הבריאות. ביקשנו מהם לעשות דיון על הדבר הזה. שלחנו להם את כל התמונות. הם סימנו איזה תמונות הם חושבים שאולי עלולות לייצר טריגר. את התמונות האלה, זה בדיוק שלוש תמונות שהבאנו תמונות חליפיות. כמובן שעכשיו אפשר גם להגיד, מי שהיה פה קודם, שהורדנו את החומרה של התמונות ואולי זה לא יעשה אפקט. אבל אנחנו מאוד רגישים לדבר הזה ועשינו את התהליך הכי מקצועי עם המועצה הלאומית לפוסט טראומה.
אדוה שמידר
אני ממש שמחה לשמוע ואני מוקירה על זה תודה. כי בסוף יש לנו אחריות מאוד גדולה כלפיהם.
היו"ר דוד ביטן
תקראו בבקשה את הצו.
מיכל גולדברג
טיוטת צו הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק (שינוי נוסחי אזהרה) (תיקון), התשפ"ה-2025



בתוקף סמכותי לפי סעיף 9(ג) לחוק איסור פרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון, התשמ"ג-1983 [להלן - החוק] ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת אני מצווה לאמור:

שינוי השם
1.
בצו הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק (שינוי נוסחי אזהרה), התשס"ג - 2002 (להלן – הצו העיקרי), בשם הצו, במקום "הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק" יבוא "איסור פרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון".

תיקון סעיף 1
2.
בסעיף 1 לצו העיקרי, פסקאות (1), (3) ו – (4) – יימחקו.

תיקון סעיף 3
3.
בסעיף 3 לצו העיקרי, סעיפים קטנים (ב) ו – (ג) – בטלים.

ביטול סעיף 4א
4.
סעיף 4א לצו העיקרי – בטל.

ביטול התוספת השנייה
5.
התוספת השנייה לצו העיקרי – בטלה.

תחילה
6.
תחילתו של צו זה ביום תחילתן של תקנות איסור פרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון (אזהרות בריאות), התשפ"ה-2025.



כמו שהסברתי בהתחלה, מרבית ההוראות שהיו בעבר קבועות בצו לגבי האזהרות שצריכות להופיע על מוצרי הטבק עברו לתקנות החדשות שהקראנו מקודם. לכן את כל ההוראות האלה מחקנו.
היו"ר דוד ביטן
כן, היועצת המשפטית, רצית להוסיף משהו?
אביגל כספי
לא, לא.
מיכל גולדברג
אני רק אדגיש, אדוני, ההוראות בנוגע לאריזה האחידה זה אותו צבע חום שמוצרי עישון צריכים להיות צבועים בו. וכל הפרטים של המותג מה יכול להופיע על האריזה בנוסף לאזהרות המילוליות – כל זה נשאר ללא שינוי. זה קבוע בסעיף 9ב לחוק. אין שום שינוי בזה.
קריאה
הערה אחת יש לי. כל הסיפור הזה עדיין טעון השלמה מכוח הוראה אחת של תיקון מס' 7 לחוק שצריך גם לדאוג לפנים של הקופסה על ידי עלונים שמשרד הבריאות יכין אותם. זה עדיין משרד הבריאות לא עבד ונתן עדיפות לנושא של - - -
היו"ר דוד ביטן
לא הבנתי, מה זה קשור לחוק?
קריאה
קשור לזה שאנחנו מטפלים, מישהו אמר כאן זורקים את האריזות.
היו"ר דוד ביטן
אמרתי לכם, מי שרוצה תיקון חוק שיתקן את החוק. פיליפס מוריס, רציתם להשלים משהו? עורך הדין אני רוצה. כי הוא כל הזמן מצביע ומסתכל עליי למה הוא לא מדבר. כן, נו?
יורם בונן
הפעם לא הצעתי. אני יכול לדבר אם אדוני רוצה, אבל לא הצבעתי.
היו"ר דוד ביטן
אוקיי, פיליפ מוריס, מה אתם רוצים? יש לכם משהו להגיד לסוף?
לילך דחוח
רק לסוף לעניין הזה, כאשר דיברנו בעצם על התאמה של אזהרות, יש את העניין של גם בכל העולם יש התאמה גם במלל. זה בסדר שהאזהרה תהיה כפי שמשרד הבריאות חושב. אבל המילה צריכה להיות מוצר טבק זה, כפי שקיים בכל העולם.
היו"ר דוד ביטן
אמרתי, רבותיי, אמרתי שצריכה להיות התאמה בין המוצר לאזהרות ולתמונות. אם יש לך משהו להעיר, תכתבי מכתב בבקשה לוועדה ולמשרד הבריאות ועד מחר הם יבדקו את זה.
עידית חנוכה
הוועדה תפרסם נוסח היום.
היו"ר דוד ביטן
צריכה להיות התאמה למוצר הזה, אין ספק. יש לך שנייה.
צפניה ברזילי
האזהרות על סיגרים, לדוגמה, זה היום לפי החוק החדש 75% לפי התקנה, 75%. מקודם זה היה 65%. אזהרה היא מלל. גם היום זה מלל וגם בעבר זה מלל.
היו"ר דוד ביטן
זה רק על הקופסה.
צפניה ברזילי
רק על הקופסה, נכון.
היו"ר דוד ביטן
רגע. בסיגריות אין תמונות. אז רק המלל צריך להיות 75%?
צפניה ברזילי
נכון. היה 65%, עכשיו מגדילים ל-75%. מה המשמעות?
מיכל גולדברג
לא, רגע אדוני, אני רוצה לתקן. 75% זה האזהרה המילולית פלוס הגמילה מעישון. האזהרה המילולית בעצם מתכווצת. היום זה היה 65%. היא תהיה קצת פחות. וחלק מזה יהיה - - -
היו"ר דוד ביטן
טוב, תגידו תודה שהורדתי לכם את התמונות שם. אוקיי, מה עוד? מי עוד רוצה להגיד משהו אחרון?
גדי לוי
תיקון סעיף 14 טור א'. יש פה את הפירוט של כל המוצרים. אז כמובן שטבק ומקטרת וסיגרים.
היו"ר דוד ביטן
אבל אמרנו. מה, אתם חוזרים על אותו דבר? המקטרת יחול כמו סיגרים, ריבונו של עולם. אמרנו את זה בישיבה. מה, אתם אוהבים להגיד את אותו דבר כל הזמן? להדגיש לנו את העניין? מי עוד רוצה?
אביגל כספי
הנספח נוגע לאותם סיגרים - - - בחנויות ייעודיות.
דורון דזנאשוילי
כמו שאדוני הנכבד מחריד את המקטרת ואת הסיגרים שהאדון הנכבד מייצג, אני לא יודע מה הקשר, למה לא מחריגים את המוצר שהוא אייקוס, שהוא בעצם בא חלופה?
היו"ר דוד ביטן
עוד פעם אתה מתחיל עם זה? כי אייקוס רשום כטבק בכל מקום, זה אחד. ושתיים, סיגרים זה דבר שרק מבוגרים משתמשים וגם זה מגיע בכל מיני קופסאות כאלה ואחרות ובסוף הקופסה נזרקת ואנשים משתמשים רק במוצר. אז בואו לא ניכנס לכל הדברים האלה. עשינו דיון על זה פעם שעברה.
דן פרידמן
אם אפשר, אני פשוט מקבל פה הודעות מצוקה לגבי המועד. אם אפשר משהו בין 12 ל-18 זה גם מאוד יעזור לנו. אפילו עוד חודשיים. כי פשוט המלאים הם גדולים. אנחנו רק יכולים לייצר את הגלופות אחרי שיודעים מה הנוסח הסופי.
היו"ר דוד ביטן
כמה זמן לוקח לייצר גלופה?
דן פרידמן
הרבה. לא, גם לייצר גלופה וגם להתחיל לייצר. הבעיה עם המלאים שכבר קיימים.
חגי לוין
אפשר להעביר את המלאים מקופסה לקופסה, אין שום בעיה.
דן פרידמן
לא, לא, אי אפשר.
חגי לוין
זה סתם טיעון סרק.
דן פרידמן
זה גיליונות קרטון. צריך להבין, זה גיליונות קרטון ענקיים.
חגי לוין
אני מקבל הודעות שמבקשים לקצר, באמת.
דן פרידמן
אבל בבקשה לא להפריע לי, אם אפשר.
היו"ר דוד ביטן
רגע, זה פרופ' לוין.
דן פרידמן
אני רק רוצה להבין את העניין. יש לנו 22 מותגים. לכל אחד מהם מזמינים בכמויות מינימום קרטונים. זה נראה ככה ממש כמו גיליון. קרטון ענק שאחרי זה חותכים אותו ומקפלים אותו לצורת הקופסה. יש כמויות מינימום לדבר הזה. כרגע יש לנו במחסנים כמויות לפי הדרישות הנוכחיות של משרד הבריאות.

את כל זה, וגם ככה הרווחיות היא נמוכה, את כל זה נצטרך לזרוק. אנחנו באמת מבקשים, זה לא הרי גורל אם התקנות האלה ייכנסו לתוקף חודשיים או שלושה מאוחר יותר. לנו זה מאוד יעזור ויעזור לשרידות של דובק. זה הכול. זה באמת לא איזה שהיא בקשה, לא הייתה לנו חצי הערה לכל התקנות האלה. זה הדבר היחיד שביקשנו. אז אם אפשר התחשבות, זה מאוד יעזור לנו. צריך לשמור גם על התעשייה הישראלית.
היו"ר דוד ביטן
בסדר, נחשוב עד מחר.
שוש גן נוי
אם אפשר רק הבהרה לגבי אייקוס. משהו שעולה וחוזר.
היו"ר דוד ביטן
עוד פעם אייקוס? תגידו לי, כמה אחוז משתמשים באייקוס?
שוש גן נוי
אני רוצה פשוט לחדד את העניין. שוש גן נוי, קידום בריאות שירותי בריאות כללית. המחקרים, יש לי פה סקירת ספרות מקצועית. אין ביסוס לטענה, ככל מה שיש לנו היום במחקרים, שזה מפחית נזק. וזה מוצר שגם אם לא יוצא עשן ונשרף, עדיין הוא גורם נזק.
דורון דזנאשוילי
הטענה היא שהוא שונה. זה לא אותו דבר. לא ניכנס לוויכוח.
היו"ר דוד ביטן
אני לא מבין את זה. טוב, מספיק.
שוש גן נוי
זה שימוש בטבק עם נזקים מוכחים.
שרון אלרעי פרייס
התוצאה היא אותו דבר. ואנחנו לא רוצים להעביר איזה שהוא מסר שיש פה מוצר שהוא יותר בריא, כי הוא לא יותר בריא.
היו"ר דוד ביטן
לא צריך, פרייס, לא צריך. אנחנו לא נתחיל את הדיון הזה עוד פעם. מספיק, די כבר.
שוש גן נוי
זה מוצר שנחשב לשימוש בטבק, בשיטה כזו או אחרת, גורמת נזק.
היו"ר דוד ביטן
תודה רבה, הישיבה הסתיימה.


הישיבה ננעלה בשעה 13:27.

קוד המקור של הנתונים