פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
35
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
19/05/2025
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 311
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
יום שני, כ"א באייר התשפ"ה (19 במאי 2025), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 19/05/2025
דיווח ייצוג הולם ליוצאי העדה האתיופית ברשויות במקומיות לשנת 2023 על פי סעיף 173 ב לפקודת העיריות
פרוטוקול
סדר היום
דיווח ייצוג הולם ליוצאי העדה האתיופית ברשויות במקומיות לשנת 2023 על פי סעיף 173 ב לפקודת העיריות
מוזמנים
¶
אלמו אבנט - מרכז קליטת קבע, משרד העלייה והקליטה
דוד יאסו - ראש מטה שילוב יוצאי אתיופיה, משרד ראש הממשלה
מאיר דויטשר - מנהל תחום הון אנושי ברשומ"ק, משרד המפנים
רעות בן חור - עו"ד, ייעוץ משפטי, משרד הפנים
ציקי שטרסברג דיל - עו"ד, היחידה לתיאום המאבק בגזענות, משרד המשפטים
ד"ר איילה אליהו - מרכז המחקר והמידע של הכנסת
ליאור עובדיה - עו"ד, נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה
איציק יצחק דסה - מנחה אקדמי - הקליניקה לשוויון, אוניברסיטת בר אילן
רישום פרלמנטרי
¶
אפרת שלמה, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
דיווח ייצוג הולם ליוצאי העדה האתיופית ברשויות במקומיות לשנת 2023 על פי סעיף 173 ב לפקודת העיריות
היו"ר צגה מלקו
¶
בוקר טוב לכולם, היום יום שני כ"א באייר תשפ"ה, נזכור 591 ימים, 58 חטופים עדיין נמצאים בעזה נתפלל וכולנו מקווים בקרוב כמה שיותר מהר יחזרו הביתה וגם מתפללים לשלומם של החיילים שכרגע נמצאים במשימתם ויצליחו ויחזרו בשלום הביתה.
היום הדיון שלנו דיווח ייצוג הולם ליוצאי אתיופיה ברשויות המקומיות לשנת 2023 על פי סעיף 173 ב' לפקודות העיריות, לפי הנתונים של הממ"מ נראה בהרחבה יוצג לנו, אבל מה שבתור יוצאי אתיופיה וגם לאורך השנים לפני שנכנסתי לכנסת כבת העדה כפעילה חברתית וכעיתונאית, החוק הזה שחוקק ב-2011 על ידי אופיר אקוניס כולנו אמרנו סוף סוף זה יפתח לנו דלת להשתלב במדינת ישראל בתפקידים בכירים, לא רק ברשות מקומית בתאגידים ציבוריים במשרות ציבוריות וגם במשרות ממשלתיות, אבל לצערנו הרב הנה עבר כבר 14 שנים שום דבר לא השתנה, לכן אני אומרת שמים סוף לאפליה ועושים תיקון עוול היסטורי וכל מה שאנחנו נראה בסופו של דבר, הכל נעשה על בסיס וולנטרי.
החוק הקיים לא קובע ששיעור יוצאי אתיופיה בקרב עובדי הרשויות המקומיות צריך להיות מעל שיעורם באוכלוסייה, אלא שמשרד הפנים צריך לקבוע יעד לייצוג יוצאי אתיופיה בקרב העובדים היעד לא נקבע עד כה.
הרשויות מחויבות לדווח למשרד הפנים אך משרד הפנים לא עושה בקרה ולא בודק את אמינות ואיכות הדיווח, החוק הקיים אינו מחייב חובת דיווח של המעסיקים בתאגידים העירוניים, החל משנת 2020 מתקבל במשרד הפנים דיווח וולנטרי מהרשויות המקומיות על העסקת עולים חדשים מבלי לקבוע יעד העסקה עבורם, הדיון הקודם בנושא התקיים ב-15 במרץ 2023 נתוני הדיווח היו על שנת 2021, בדיון הקודם התברר כי רק ב-52 רשויות מתוך 253 רשויות שדיווחו: שיעור העובדים יוצאי אתיופיה זהה או גבוה משיעורם באוכלוסייה הכללית, ב-2021 היה ייצוג נמוך משיעורם מהאוכלוסייה וב-134 רשויות מתוכן לא היו בכלל עובדים יוצאי אתיופיה, כמו כן עלה בדיון הקודם כי מתוך 3,737 עובדים בדרג ניהולי בכיר רק ארבעה היו יוצאי אתיופיה, מדובר על 0.1% מהעובדים.
ב-23 בינואר 2025 התקבל בוועדה דיווח חתום על ידי מנכ"ל משרד הפנים רונן פרס, הנתונים שדווחו בדוח היו נתונים לשנת 2022, הדוח מבוסס על נתוני כוח אדם שהועברו מרשויות נכון ל-26 בדצמבר 2024 הדוח מכיל 187 רשויות מתוך 257, בגלל המלחמה לא התקיימה בקרה ולמרות פניית משרד הפנים לרשויות רק 174 רשויות דיווחו על נתוני העסקה בשנת 2022.
נתוני העסקה לשנת 2023 התקבלו לקראת הדיון הנוכחי בעקבות פניית מחלקת מחקר ומידע במשרד הפנים, בוועדה טרם התקבל דיווח רשמי לשנת 2023 כפי שמחויב בחוק, חבריי תסתכלו כבר שנתיים, בשנת 2023 דיווחו 255 רשויות מקומיות על מספר העובדים המועסקים אצלם, חמש רשויות לא דיווחו, מתוך סך הכל 98,772 עובדים ברשות המקומיות 1,650 מהם היו יוצאי אתיופיה 1.7% מכלל העובדים, שיעור יוצאי אתיופיה מכלל האוכלוסייה אינו 1.8%, לפי הלמ"ס הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שעורינו היום 2.2%.
אמנם יש עלייה במספר הרשויות שדיווחו נתוני העסקה, אך הנתונים הכללים מעידים על העסקה נמוכה יותר ממה שמחויב בחוק, ב-137 רשויות לא היה ייצוג בכלל, הנתונים כוללים את 79 רשויות המגזר הערבי, ב-58 רשויות היה שיעור הייצוג ליוצאי אתיופיה גדול משיעורם באוכלוסייה, רק ב-64 רשויות מתוך 255 דיווחו שנקטו בפעולות כל שהן לשיפור עיסוק בני העדה האתיופית בקרב עובדיהם.
ברשויות הבאות מועסקים עובדים בני העדה האתיופית בדירוג בכיר מבלי לפרט באיזה תפקידים מדובר, בכרמיאל עובד אחד, נתניה שני עובדים, בראשון לציון עובד אחד, בפתח תקווה שני עובדים, יהוד-נווה מונוסון שני עובדים, חולון עובד אחד, תל אביב עובד אחד, פרדסיה אחד ויאנוח ג'ת עובד אחד.
משרד הפנים לא מתגמל רשויות מקומיות שעומדות ביעד הייצוג ולא נוקט סנקציות כנגד רשויות מקומיות שלא עומדות ביעד הייצוג כפי שמופיע בחוק.
לדיון זה הזמנו את הרשויות המקומיות שאין בהן ייצוג הולם כלל כפי שהוא שמחויב בחוק לא כולל רשויות ערביות, אך הרשויות המקומיות בחרו לא להשתתף בדיון זה, זו אמירה זה שלא משתתפים בדיון הזה זו אמירה.
לגבי עולים חדשים שכאמור מדובר בדיווח וולנטרי למשרד הפנים על ידי הרשויות המקומיות, לשנת 2023 מתוך סך הכל 98,772 עובדים, 411 היו עולים חדשים שהם 0.4% מכלל העובדים, שיעור ההורים הבגירים באוכלוסייה הוא 2.9%, רק 66 מתוך 255 רשויות מקומיות זה יוצא 26% דיווחו שהן מעסיקות עולים חדשים.
מה שאנחנו רואים מהסיכום או מהנתונים שהדגשתי, החוק נחקק אבל אף אחד לא אוכף אותו אף אחד לא יודע שאם הוא חייב אפילו לא מגיעים לדיון.
הייתי רוצה שנשמע את הנתונים ממרכז המחקר שלנו, דוקטור איילה בבקשה.
איילה אליהו
¶
תודה רבה. אני דוקטור איילה אליהו ממרכז המחקר של הכנסת, התבקשתי להכין מסמך עם סיכום הנתונים המסמך מופיע באתר הוועדה באתר הכנסת לרשותכם.
(הצגת מצגת)
אני לא אחזור על כל הדברים אני אדגיש כמה נקודות עיקריות: אני אחדד שלפי החוק יש חובת ייצוג הולם ליוצאי אתיופיה בקרב עובדי הרשויות המקומיות אבל החוק לא קבע שהרשויות המקומיות צריכות לקבוע יעד, זאת אומרת לגבי החברות הממשלתיות והתאגידים הציבוריים נאמר בחוק שיש חובה לקבוע יעד, זה לא נאמר לגבי הרשויות המקומיות הן לא מחויבות לקבוע יעד הן כן צריכות לתת ייצוג הולם, אז אנחנו כדי שנוכל בכל זאת להשוות את הנתונים לאיזה שהוא רף השוונו אותם לשיעור יוצאי אתיופיה באוכלוסייה בכלל האוכלוסייה וגם לשיעור התושבים בכל רשות מקומית בנפרד, אז יש לנו כאן שתי השוואות.
לפי סך הכל הנתונים כפי שציינת חברת הכנסת, לפי הדיווחים לשנת 2023 היו 1,650 עובדים יוצאי אתיופיה שהם 1.7% מכלל העובדים וזה באמת קצת נמוך בהשוואה לשיעור יוצאי אתיופיה בכלל האוכלוסייה שהוא 1.8%.
אם מסתכלים לאורך השנים אני אציין שקצת קשה להשוות בין השנים כי בכל שנה דיווחו מספר אחר של רשויות, אבל בכל זאת אפשר לראות לשנת 2023 שיש קצת ירידה, זה 1.7% זה קצת נמוך בהשוואה לשנים הקודמות גם אם מתעלמים משנת 2022 שבה דיווחו פחות רשויות דיווחו רק 187 רשויות שזה מספר יותר נמוך ואנחנו יודעים שהרשויות שלא דיווחו זה כנראה רשויות שאין בהם עובדים יוצאי אתיופיה לפי מה שהן דיווחו בשנה שאחר כך, אז זה קצת מטה את - - -
מאיר דויטשר
¶
אנחנו כל שנה אוספים של נתונים של שנה קודם, ב-2023 אספנו את 2022, ב-2024 אספנו את 2023 וכן הלאה, הנתונים של 2022 בעצם הם הרבה פחות רשויות לבחור.
איילה אליהו
¶
לשנת 2022 השיעור של 2.2 הוא קצת יותר גבוה כי הרבה רשויות לא דיווחו.
אם אנחנו משווים את הנתון הזה את הנתונים של הדיווחים של הרשויות השונות, אנחנו רואים שיש הרבה פערים והרבה הבדלים בין הרשויות השונות, יש רשויות שבהן שיעור העובדים יוצאי אתיופיה הוא גבוה משיעור יוצאי אתיופיה באוכלוסייה, יש פה 57 רשויות שזה פחות מרבע מכלל הרשויות, 61 רשויות שבהן שיעור העובדים הוא קטן משיעור יוצאי אתיופיה מכלל האוכלוסייה וכפי שציינת 137 שעות שאין בהן בכלל עובדים יוצאי אתיופיה.
אם אנחנו משווים לשיעור התושבים בכל רשות ורשות, אנחנו רואים שיש 77 רשויות שבהן שיעור העובדים באותה רשות הוא גבוה משיעור התושבים באותה רשות, זה קצת פחות משליש, יש 47 רשויות שבהן שיעור העובדים נמוך משיעור התושבים באותה רשות ו-129 רשויות שבהן אין עובדים ושיעור התושבים הוא נמוך מאוד.
לפי החוק יש חובה לתת ייצוג הולם בכל המשרות והדירוגים, אז כפי שציינת בדירוג הבכיר בשנת 2023 היו 12 יוצאי אתיופיה שזה 0.3% מהעובדים בדרג הזה ברמה הזאת.
איילה אליהו
¶
אנחנו רואים ששיעור העובדים יוצאי אתיופיה באמת הולך ויורד ככל שעולה הבכירות, אפשר לראות שבניהול הביניים יש 0.9% עובדים יוצאי אתיופיה, אפשר לראות בזה פוטנציאל לקידום לניהול הבכיר בהמשך ובאמת אפשר לראות שבהשוואה לשנת 2021 שבה היו רק ארבעה עובדים בכירים יוצאי אתיופיה, יש כאן איזושהי התקדמות שיש בשנת 2023 12 עובדים, אם נסתכל על הדירוגים הנוספים דירוג אקדמי דירוג מקצועי דירוג מנהלי, אז אפשר לראות שבדירוג האקדמי היו 1.3% עובדים יוצאי אתיופיה, בדירוג המקצועי 1.7%, בדירוג המנהלי 2% שזה יותר משיעורם באוכלוסייה.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
רגע אני רוצה להתעכב רגע על הנתון הזה, 7,500 אקדמיים משולבים ברשויות המקומיות?
איילה אליהו
¶
101 יוצאי אתיופיה בדירוג האקדמי עובדי הרשויות המקומיות ובדירוג המנהלי אנחנו יודעים שזה דירוג שבו השכר הוא יחסית נמוך מאוד.
דבר נוסף שלפי החוק יש חובה, זה לעשות צעדים לשיפור הייצוג הרשויות מחויבות לעשות צעדים לשיפור הייצוג, רק 64 רשויות דיווחו שהן נוקטות בצעדים לשיפורי הייצוג, אחד הצעדים שמוזכר בחוק הוא להקצות משרות ייעודיות ליוצאי אתיופיה ברשויות ורק בארבע רשויות הוקצו משרות ייעודיות כאלה.
איילה אליהו
¶
אבל ביקשנו לדעת איזה סוג של תפקידים יש לבכירים, אבל הנתונים עצמם מספר הבכירים זה נתונים שקיבלנו.
שלומית אבינח
¶
כן אבל לא קיבלנו איזה תפקידים וביקשנו וזה לא פעם ראשונה שאנחנו מבקשים לקבל כוועדה, מבקשים לקבל באיזה תפקיד בדיוק הגדרת התפקיד ואת זה אנחנו אף פעם לא מקבלים.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
כן, אני גם בספק שהדיווח הזה היה נעשה אם הוועדה לא הייתה מתעסקת בזה אני בספק אם הדיווח הזה לא היה נעשה אם משרד הפנים לא היה פונה, שלפעמים דווקא הבקשה לדיווח גורמת גם לגלגלים לנוע.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
זה כן בדיוק, בגלל זה אמרתי 101 בבכיר שאמרתי שיכול להיות בכלל שמכניסים לשם גם דרגים פוליטיים ואף אחד לא בודק, שיהיה סגן ראש עיר זה לא אומר שהוא צריך להיכנס במקצועי.
היו"ר צגה מלקו
¶
לא מה שאנחנו רואים פה מההתחלה הגעת באיחור פנינה, אני אמרתי הדיווח האמינות של הדיווח אף אחד לא בדק אותו, זו נקודה מאוד מאוד חשובה נתייחס אליה, בוא נתקדם.
היו"ר צגה מלקו
¶
רגע על פי חוק אתם צריכים לקבל את הדיווח משרד הפנים, משרד הפנים צריך גם לבדוק את האמינות, ממה שראינו לא נעשה כלום אבל בואו נתקדם עם דוקטור איילה.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
סליחה זה נשמע, עורכת דין רעות, שזה גם הסגנון שאת אומרת את זה, של אנחנו לא גוף חוקר אנחנו מקבלים את הדיווח מעבירים לוועדה, לא גברתי משרד הפנים יש לו הרבה מאוד כלים, עם כל התקציבים שמועברים את תקציבי - - לרשויות המקומיות, תתחילו לנקוט צעדים וגם אם תצטרכו כמסקנה אני אומרת לך עורכת דין רעות להגיד שאתם צריכים להשתמש בכלים נוספים כנגד רשויות שחושבות שהן זורקות מה שנקרא פירורי לחם ליהודי אתיופיה אז תשתמשו בזה, אתה מאיר בוודאי שאתה יודע את זה כי אתה בא גם מאוכלוסייה של ייצוג, אני אומרת לך שיש צעדים אופרטיביים אמיתיים אז אפשר לקדם את זה.
איילה אליהו
¶
אני רק רוצה להדגיש לגבי העולים החדשים שהנתונים האלה הם לפי ההגדרה של משרד הפנים, שאומרת שעולה חדש הוא מי שטרם עברו 12 שנים מעלייתו והוא מעל גיל 18, אז לפי ההגדרה הזאת ברשויות המקומיות בשנת 2023 עבדו 411 עובדים עולים חדשים שהם 0.4% מכלל העובדים וזה באמת נמוך.
דוד יאסו
¶
יוצאי אתיופיה מדובר על 15 שנה, יוצאי אתיופיה עולה חדש גם ברשויות המקומיות בכלל הוא 15 שנה.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
לא, היא בדקה מתחת ל-12 שנה לכלל העולים ויש רק 411 עובדים עולים בכל הארץ? זה נשמע לי מאוד מוזר.
איילה אליהו
¶
לא זה כלל העולים, אבל לא ברור לנו האם הרשויות דיווחו על עובדים עולים יוצאי אתיופיה במסגרת הדיווח הזה, או רק במסגרת הדיווח על ייצוג ליוצאי אתיופיה.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
איילה אני אגיד לך משהו, אני הייתי שנתיים וחצי שרת העלייה והקליטה, רק בתקופה שלי עלו 120,000 עולים, תוסיפו את כל ה-30,000 שמגיעים נגיד בממוצע בשנה, תכפילו ב-10 שנים האחרונות אין סיכוי בעולם שרק 411 עובדים נמצאים ברשויות המקומיות.
אז אמרו באמת שזה דיווח וולונטרי, לדעתי אולי צריך גברתי היושבת ראש כן לזמן את הלמ"ס ולנסות לעשות איתם איזה שיתוף פעולה כדי להגיע לנתונים אותנטיים, כי זה קשה להסתכל על זה ולומר - - -
היו"ר צגה מלקו
¶
אני גם חושבת פה מדובר תראו זה 411 אולי זה עולים יוצאי אתיופיה אני לא יודעת, אבל אם זה עולים כלל העולים, אפילו אם ניקח 12 שנה הגדרה של עולה מיום עלייתו שמגיע לארץ 12 שנה, כמה עולים יש בכל רשות? כמה עולים יש לך עובדים מחבר המדינות מכל מיני מקומות, זה לא יכול להיות רק 411, אז יש משהו שלא מסתדר.
היו"ר צגה מלקו
¶
אני אגיד לך אדוני, זה בגלל שכל הנושא וולנטרי הם מדווחים מי שרוצה מדווח מי שלא, לא קורה לו כלום.
איילה אליהו
¶
אני מצטרפת להמלצה, כדאי מאוד להבהיר ולחדד את זה לקראת הדיווח של השנה הבאה, כי יכול להיות שיש פה משהו לא ברור ובאמת מתוך כלל הרשויות שדיווחו רק 66 רשויות דיווחו שהן מעסיקות עולים חדשים, זהו תודה רבה.
מאיר דויטשר
¶
נעים מאוד מאיר דויטשר מנהל תחום הון אנושי ברשויות המקומיות משרד הפנים. דבר ראשון אני רוצה לגבי הנתונים להגיד, בעצם אנחנו שואלים את שאלון מדד ההון האנושי כבר משנת 2020, אנחנו עושים את שאלון מדד ההון האנושי כבר כארבע-חמש שנים כבר עוד מעט ואנחנו שואלים את הרשויות שאלות, הכנסנו החל מהשנה השנייה שאלות לגבי נושא הייצוג הולם ואנחנו בהחלט רואים שהנושא הזה גורם כמו שחברת הכנסת פנינה תמנו שטה אמרה מקודם, זה גורם לרשויות לעשות יותר ולקדם.
מה שהשנה הוספנו, שוב אנחנו במסגרת החוק יכולים לבקש את הדיווח וצריכים להעביר את הדיווח לוועדה זה מה שאנחנו עושים, מה שאנחנו כן עושים נכון שהדיווח הוא וולנטרי על כל אוכלוסיות הגיוון, אנחנו כן התחלנו השנה למדוד על יוצאי אתיופיה זה חובה ואנחנו - - - אני אומר מה שאנחנו עשינו דבר ראשון איחדנו את כל האוכלוסיות ביחד.
היו"ר צגה מלקו
¶
אז לא רק לעולים חדשים, אבל מה שראינו גם בפתיחה מה שאמרתי, אלה שבכלל אין להם עובדים יוצאי אתיופיה, לא רק שלא משתתפים בדיון הם גם לא שלחו כלום, אז מה בתור נציג משרד הפנים מה משרד הפנים עושה בעניין?
מאיר דויטשר
¶
אז אני אומר, מה שעשינו עשינו השנה נוסף במדד האחרון שבעצם אנחנו מנתחים גם אוכלוסיות בניהול בכיר וניהול ביניים, אנחנו מבקשים כבר את הנתונים האלה לכמה שנים ואנחנו נותנים ניקוד לרשויות, מדד ההון האנושי אני רק אקדים ואומר - - -
מאיר דויטשר
¶
אנחנו מבזרים היום סמכויות באמצעות מדד הון אנושי כבר כמה וכמה שנים, מה שהתחלנו לעשות - - -
מאיר דויטשר
¶
מדד ההון האנושי ברשויות המקומיות, אנחנו במסגרת חוזר מנכ"ל משותף של משרד הפנים ומשרד האוצר, נותנים לרשויות אפשרות לאשר חוזי בכירים באופן עצמאי, לעדכן שכר בכירים משהו.
היו"ר צגה מלקו
¶
בוא נדבר ממש כאן קצר ולעניין, הנושא על ייצוג הולם של יוצאי אתיופיה, רשויות שלא מדווחות או רשויות שלא מעסיקות או שלא מדווחות, על פי חוק מה אתם עושים איזה סנקציות קיבלו?
מאיר דויטשר
¶
דבר ראשון אין מבחינתנו אפשרות של רשות שלא מדווחת ובכל השנים אנחנו רואים פה את הנתונים חוץ משנת 2023 שאני גם אחדד, אנחנו כל שנה מבקשים על שנה קודם, ב-2023 ביקשנו על 2022, ב-2024 שעכשיו אנחנו סיימנו את האיסוף של הנתונים ונעביר את הדיווח לוועדה, כבר העברתי לאיילה שתתייחס לזה בדוח ביקשנו על 2023, אז כל השנים אנחנו מגיעים לאחוזי דיווח כמעט לכיוון ה-100%, בשנה האחרונה - - -
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
אתה יודע מה אני חושבת אבל ברצינות מאיר, רגע מאיר ברצינות אני אומרת לך, נראה לי שהרשויות לא קיבלו איזה מסר מהדהד שהדבר של הייצוג הולם לא רק כלפי יוצאי אתיופיה הוא בראש סדר העדיפות של משרד הפנים, עכשיו השאלה האמיתית היא איך אנחנו משנים את זה? אז הבאת גזר אחד תביאו סנקציות, המצב הוא לא טוב זה די ברור לנו לגבי יהודי אתיופיה, עכשיו יכול להיות שזה גם לגבי אחרים אבל משרד הפנים לא עושה את זה, אני אומרת לך ההתנהלות בעניין הזה קודם כל אם לא תכירו בבעיה לא נוכל להתקדם איתכם לשום מקום אמיתי, זה צריך לומר את האמת זה לא מעניין אף אחד, אני אומרת אתם יש לכם יותר כוח - - -
היו"ר צגה מלקו
¶
רגע בוא מאיר, אנחנו ראינו את הנתונים דוקטור איילה הציגה את הנתונים, לפי מה שראינו המצב לא טוב המצב לא טוב, אנחנו מסכימים על זה? אתה מסכים איתי?
היו"ר צגה מלקו
¶
לא גם בפשוטים ביחס למספרים שלנו, שנית אם יש רשויות שלא מדווחות, אנחנו מדברים עכשיו בוא אנחנו יוצאי אתיופיה תעזוב את כל ההרחבה, אנחנו הנושא הזה זה לא שאחרים לא חשובים פשוט אנחנו מתמקדים בנושא, כשאתה רואה דבר כזה משרד הפנים יש רשויות שלא מדווחות לו, מה עשיתם? אני רוצה לשמוע בתכלס איזה סנקציות היו? לא תכננתם לא חשבתם לא מה שאתם הולכים לעשות, מה נעשה?
מאיר דויטשר
¶
בהחלט הגענו למצב של 255 מתוך 260 רשויות דיווחו וגם בשנים קודמות זה המספרים פחות או יותר, חוץ מ-2023 שלא יכלנו לעמוד על הרשויות עם שוט תדווחו, מה שאנחנו עשינו לרשויות שלא דיווחו פשוט מאוד, הייתה הנחיה של מנהל האגף, כל הפעילות של האגף מושהית עד שאתם מדווחים וזה מה שעשינו בעבר והגענו - - -
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
חבר'ה אנחנו מאיר בוא קצת אנחנו מבינים דבר, אנחנו רוצים לגבי יוצאי אתיופיה, שנייה מאיר בוא אנחנו קצת עם ניסיון קצת, אנחנו רוצים לדעת עם מי במדויק כולל המכתב אתם נקטתם בצעדים כשמדובר ביוצאי אתיופיה? עד שאני לא רואה את זה אני לא מכירה דבר כזה, לא מכירה דבר כזה.
מאיר דויטשר
¶
אני אומר, אנחנו הגענו למצב ש-255 רשויות דיווחו, בשביל להגיע למצב הזה השתמשנו בכלי הזה לא מעט.
מאיר דויטשר
¶
במפורש וגם עכשיו יש לנו עדיין את חמשת הרשויות שעדיין לא דיווחו, לא שקטנו כל העובדים באגף יודעים מזה שאנחנו כרגע עד שהם ידווחו אנחנו לא מתקדמים איתם ואם פונים אלינו קודם תדווחו, זה מדובר בדיווח מאוד מאוד פשוט אנחנו מבקשים לא רק את הדיווח של יוצאי אתיופיה אלא את כל שאלון המדד, לגבי ביזור סמכויות הם כבר לא יקבלו כי המדד סיימנו איתו, אבל אנחנו הדגשנו להם שאנחנו צריכים את הנתונים בשביל לדווח לוועדה.
מאיר דויטשר
¶
הנה השבוע רשות פנתה אליי בבקשה לקבל הרשאה למערכת דיגיטלית שאנחנו משתמשים איתה, אמרתי לה אתם תקבלו את ההרשאה רק תדווחו קודם את הטופס פשוט ביותר, לא קיבלנו.
היו"ר צגה מלקו
¶
רגע עוד שאלה נשאל, אחד הדברים פה כשרשות מקומית אומרת לך יש לי 20 עובדים יוצאי אתיופיה, האם זה מידע אמין או לא יש בדיקה בדקתם?
מאיר דויטשר
¶
אין לנו דרך ומשאבים לבדוק את הדיווח של הרשות, הרשות כן מצהירה שהנתונים הם נכונים, הרשות מביאה לי נתונים מדויקים, בסופו של דבר הרשות יודעת יש לנו חברת בקרה שאמורה לבדוק בהמשך לא את אמינות הנתונים אלא את הביצוע ולראות באופן כללי שככל ואנחנו נקבל אחרי זה מידע שנתונים שדווחו באופן לא תקין, אנחנו יכולים גם סמכויות שהצענו למשוך חזרה, הכנסנו את זה במפורש את הסעיף הזה בחוזר, נכון להיום לא יצא לנו להשתמש בזה, אין לנו את המשאב ואת האפשרות לבדוק את הנתונים של 255 רשויות על כל העובדים שלהם.
היו"ר צגה מלקו
¶
רגע מאיר יש לי שאלה, רשות מדווחת אבל אין לה אף עובד מה אתה עושה? מדווחת לך אין לי עובד מה אתה עושה?
מאיר דויטשר
¶
מי שיש לו נתונים אמרתי, קבענו פרמטרים אנחנו יכולים להעביר אותם גם לוועדה, של ניקוד בונוס במדד לפי אחוז העסקה של אוכלוסיות הגיוון בהתאם ליחס שנדרש, שזה אומר ביוצאי אתיופיה עשינו לפי היחס הארצי ובשאר הרשויות לפי היחס של התושבים באותה רשות.
איילה אליהו
¶
אתם כן בעצם קובעים מדד בלי בעצם להגיד את זה שקבעתם את המדד הזה, כי קבעתם רף של שיעור יוצאי אתיופיה באוכלוסייה אבל בדיווח שלכם זה לא נאמר בשום מקום.
היו"ר צגה מלקו
¶
אתה יודע הכוונה מה שאתם חושבים לעשות זה מ-2011 זה כבר כמה שנים החוק, 14 שנים אנחנו טוחנים מים אתה יודע מה?
מאיר דויטשר
¶
בסופו של דבר אנחנו עושים את מה שאנחנו נדרשים בחקיקה, אנחנו פועלים גם מעבר ומנשים להפעיל הרבה חשיבה.
היו"ר צגה מלקו
¶
היעד שיעור באוכלוסייה, לפי הנתונים שאנחנו רואים מתחת לשיעור האוכלוסייה, אבל מה עשיתם.
רעות בן חור
¶
אני לא בטוחה שאפשר להגדיר כי מה שהוא אמר ממה שהבנתי ממאיר, זה שהוא אמר שיש אפשרות לקבל נקודות בונוס אם השיעור עולה על מה שהופיע.
דוד יאסו
¶
רגע אני רוצה - - כאשר מדובר על אחוז של יוצאי אתיופיה בנציבות אפשר לכלול את זה ברמה הארצית, ברשויות לא נכון, למה? בנתניה לצורך העניין יש 12,000-13,000, יש רשויות מתוך ה-200 ומשהו בכלל שאין להם יוצאי אתיופיה, השאלה היא האם האחוז שאתם קבעתם אותו הוא לפי האחוזן ברשות?
דוד יאסו
¶
החוק אבל לא רק ארצי, כי בארצי יכול להיות שברשות אחת מועסקים הרבה יוצאי אתיופיה ובאחרים לא .
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
אני רק אומר דבר כזה, הדיווח מטרת המחוקק בעניין הדיווחים בעיני במיקוד, אחד זה שיקוף במציאות ושניים זה כלי שבאמת גורם כמו שאמרתי לרשויות או לאותו גורם שאמור לדווח להבין שמקבלי ההחלטות, שהמדינה הממשלה עוקבים אחר הנעשה ומצפים לשיפור.
אני חושבת שבשני החלקים אנחנו בעצם נופלים, אין לנו שיקוף של המציאות כי אנחנו מכירים את המציאות בתוך עמנו אנחנו חיים ושניים אנחנו גם לא כל כך מצליחים להבין מאיר בשיא הרצינות מה הכלים שעומדים לרשותכם, אנחנו לא מבקשים מגדר היכולות שלכם והסמכויות שיש ברשותכם, רגע תעשה רשימה של מה הסמכויות שלכם ומה אתם יכולים מה הכלים שיש לכם, מה נכנס לפעולה ומה לא? בבקשה איציק.
היו"ר צגה מלקו
¶
רגע שנייה, אבל אני הייתי אומרת פה, אני לא חושבת שזה עניין של הסמכות יש חוק, את החוק הזה צריכים לאכוף אותו, זו נקודה מאוד חשובה, מה שאני מרגישה או ממה שאנחנו שומעים פה, משרד הפנים בעצם הוא לא ממלא את תפקידו הוא לא ממלא את תפקידו, הוא לא אוכף הוא לא בודק ולפי נתונים, החוק מדבר ביחס לשיעור מספרים מהאוכלוסייה ולא מיושם, אז לכן משרד הפנים אני חושבת פה בסוף נצא במסקנה, יש משהו שאתם פספסתם, אני מרגישה גם אצלכם הוולונטריות של הרשויות גם אצלכם המשיך, גם משרד הפנים שכח שעל פי חוק שאתם צריכים להביא דיווח, אתם הולכים אוקי הם על בסיס וולנטרי גם אנחנו וולונטרי, זה מה שאני חושבת ונמשיך בדיון. אני אתן לעורך דין יצחק דסה.
איציק יצחק דסה
¶
תודה גברתי. הדיון כשלעצמו הוא דיון חשוב, אני רק אומר שהייצוג ההולם נועד להתמודד בין היתר באפליה של קבוצות מודרות ואחת מהן יוצאי אתיופיה, הנתונים שראינו היום מראים שהאפליה נמשכת ומי שהיה אמון לאכוף את החוק הוא לא אוכף את החוק, ומשרד הפנים כרגולטור הוא קודם כל היה צריך להנחות את הרשויות המקומיות מה זה בכלל ייצוג הולם ומה משמעותו, איך בעצם מיישמים את החוק הלכה למעשה, אין הנחיה אי אפשר לצפות מהרשויות המקומיות שיעשו את עבודתם, מי שנכשל כרגע זה משרד הפנים כרגולטור.
עכשיו משרד הפנים, שר הפנים על פי החוק מחויב להגיש דוח אחת לשנה, הוא צריך ללקט את הדוחות האלה מהרשויות המקומיות, הוא צריך לנתח אותם ולהגיש אותם לממשלה, מי שצריך לפקח על הפעולה של שר הפנים זה שני גופים שגם הם לא עושים את העבודה שלהם, זה הממשלה עצמה ונציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, כתוב.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
לא מבינה מה הנציבות עושה, הנציבות מה זה נהיו חלשים, הם פה אבל מה הם עושים? בחיים לא ראיתי אותם מתעסקים עם יוצאי אתיופיה.
איציק יצחק דסה
¶
משרד הפנים הוא הרגולטור, כדי שהרשויות המקומיות יאכפו את החוק, צריך שתהיה הנחיה מסודרת, איך עושים את זה? כולל התייחסות לחוק, איך מיישמים את החוק? יש למשל את שני כלים: העדפה או ייעוד משרות, מתי זה נעשה ואיך הוא נעשה, הוא לא צריך להמציא את הגלגל, זה נעשה בנציבות שירות המדינה הם יכולים להעתיק את זה עם השינויים המתבקשים, לא נעשה.
ברגע שאין הנחיה ברורה, אין הנחיות קיימות כרגע ואני לא מכיר הנחיות ברורות של משרד הפנים, אני חושב מה שצריך לצאת מהוועדה זה שמשרד הפנים יתחייב להוציא הנחיות ברורות, שבו הוא בעצם יוצא בהנחיה לרשות המקומיות איך מיישמים את חובת הייצוג ההולם.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
שאלה האם לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה יש יכולת על פי חוק, הרי יש להם כלים משפטיים ליאור לא? ליאור אתם יכולים לקחת ואני לא רואה שאתם - - -
היו"ר צגה מלקו
¶
רגע בואו נסיים, איציק בוא תסיים את המשפט שלך, רגע יש לנו בזום אחר כך אני אתן לך, תרשום את הנקודות אתה תקבל. איציק תסיים ויש לנו בזום אנשים.
איציק יצחק דסה
¶
תראו בסופו של דבר אנחנו צריכים לראות איך החוק מיושם, עכשיו מי שבעצם אמור לפקח שהחוק מיושם זה שני גופים מרכזיים: אחד זה הממשלה לדורותיה לא משנה כרגע ימין שמאל, הממשלה היא צריכה לקבל את הדיווח משר הפנים, זה החוק אומר את זה לא אני החוק, הגוף השני זה נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, עכשיו זה לא משנה שלמדינה מדווחים, אבל מה שאני אומר זה שני גופים שהם אמורים בעצם לפקח ויש פה כשל.
היו"ר צגה מלקו
¶
עורך דין איציק, מאיר ייתן את התשובות רגע יש עוד נקודות, תרשום את הנקודות ואחר כך - - כי יש לנו עוד אנשים, יש לנו מנכ"לית אגודת יהודי אתיופיה, מזל ביסהוור.
מזל ביסהוור
¶
תודה רבה ואני מתנצלת שלא הצלחתי להגיע פיזית לדיון היום. אנחנו עשינו מחקר בכלל אנחנו עושים הרבה עבודה על חוק ייצוג הולם ועשינו מחקר שסוקר את השנים 2020, 2021 ו-2022, במחצית הראשונה של 2023 פנינו ל-53 רשויות מקומיות וביקשנו נתונים, אני חושבת שהחוויה שלנו מהתהליך הזה יכולה ללמד גם את משרד הפנים ואת הקהל שיושב עכשיו בוועדה על הסיפור הזה של הדיווח.
מזל ביסהוור
¶
אני רוצה להגיד משהו על הדרישה ועל הדיווח עצמו: יש את סוגיית דרישת הדיווח שאת הדרישה עצמה צריך לתקן באופן נוסף בחוק, משרד הפנים צריך להיות אמון על הדבר הזה, כפי שציינתם יש את נציבות שירות המדינה - - -
מזל ביסהוור
¶
כן אני כבר מגיעה לזה סליחה אני אהיה קצרה, הדרישה של הדיווח צריכה לכלול בתוכה גם התייחסות לאיכות העסקה, המטרה של הדיווח עצמו היא בעצם לוודא שהחוק ייצוג הולם נאכף באופן תקין בהתאם לרוח החוק ולכן גם את הדיווח עצמו צריך לנסח, המספרים עצמם לבדם צריך מאוד מאוד קשה בשביל לגלות.
מזל ביסהוור
¶
אז דבר נוסף רק שאני אגיד משהו על הנתונים שלנו ואני רוצה להכניס נושא נוסף לתוך הדיון שקשור לאיכות העסקה, דיברתם פה על דרג בכיר לעומת דרג זוטר, קודם כל הקושי בדיווח הוא שהעיריות לא מדווחות, מתוך 53 רק 35 עיריות נתנו לנו דיווח מלא, רובן או שלא נתנו דיווח או שנתנו דיווח חסר בגלל האפקט הוולונטרי, ב-17 עיריות אנחנו מוצאים שיעור בעירייה שהוא גבוה משיעור האוכלוסייה הכללית, ב-18 מהרשויות אנחנו מוצאים שיעור שהוא נמוך מהאוכלוסייה באותה עיר, זאת המלצה גם של משרד הפנים כבר לפני עשור, שכשאנחנו מסתכלים על ייצוג הולם ברמת הרשות המקומית, הייצוג צריך להיות באופן הולם לשיעור האוכלוסייה של יוצאי אתיופיה בתוך העירייה עצמה, כפי שאחד החברים בוועדה כבר התייחס.
חשוב שהדיווח יתייחס גם לאיכות העסקה, אנחנו גילינו שבקושי 3.3% בממוצע מתוך יוצאי אתיופיה שמועסקים ברשויות המקומיות הם מועסקים בהעסקה ישירה, זאת אומרת שיש להם חוזה ישיר מול העירייה ולא חוזה שמתווך דרך איזושהי מערכת ממשלתית אחרת או קבלן, גם זאת סוגיה שצריך להתייחס אליהם, איכות העסקה היא נמוכה בכל המובנים, גם ברמת החוזה והתנאים שמגיעים לי מול מי שמעסיק אותי וגם ברמת איזה דרג אני נמצאת.
מילה אחרונה, אנחנו עשינו גם מחקר איכותני, במחקר האיכותני ראיינו יוצאי אתיופיה שמועסקים בתוך עיריות ואנחנו קיבלנו מהם תמונה בנוגע למה הדברים שעומדים מאחורי הסיפור הזה, הם מדברים על מראית עין מתעתעת של ייצוג הולם, אחד המרואיינים אני מצטטת אותו אמר שבדרגים הזוטרים והנמוכים אנחנו רואים ייצוג פלוס פלוס, אבל אם תחפשו את המנהלים בעיריות האלה אתם לא תמצאו אותם.
דבר שני, הם מצפים וכמהים ודורשים שתהיה אכיפה של ייצוג הולם ברשויות המקומיות, הם באים גם למדינה ומבקשים ממנו שתאכוף את הסיפור של ייצוג הולם ברשויות המקומיות, זאת זכות ושירות שמגיעה ליוצאי אתיופיה, תודה רבה.
היו"ר צגה מלקו
¶
תודה לך מזל. אני אבקש את רשות הדיבור לעורך דין ליאור עובדיה שוויון הזדמנויות בעבודה.
ליאור עובדיה
¶
תודה רבה גברתי יושבת הראש צוהריים טובים באמת לכולם, אני עורך דין ליאור עובדיה נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה אמונה על פי חוק למגר את תופעת האפליה בשוק העבודה, היא פועלת בשני מישורים במישור המשפטי והן במישור - - -
ליאור עובדיה
¶
והיא פועלת יש לה סמכות בעצם באמת בשני המישורים, הן למישור המשפטי והן במישור ההסברתי, במישור המשפטי הנציבות מקבלת פניות ותלונות מעובדים המועסקים בעבודה או בתהליך קבלתם לעבודה, אני יכול לציין שבאמת במהלך שנת 2024 קיבלנו 1,475 תלונות פניות.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
לא לא במקרה, כשאתם מקבלים דיווח ואתם רואים שיש אפליה, אתה אמרת שהתפקיד שלכם זה למגר אפליה בתוך זה גזענות וכיוצא בכך, הרי יש לכם אפשרות לפעול באופן אקטיבי אתם נכון?
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
במישור האזרחי כמה תיקים אתם הגשתם או כמה אתם פעלתם באפליה המובנית שקיימת כלפי יוצאי אתיופיה בגלל צבע העור?
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
לא לא שיענה פה למה צריך לוועדה שימסור את זה פה כי אתם לא עושים כלום, כלום אתם לא עושים שקשור באפליה על רקע צבע העור, ליאור בוא אתה בא גם אליי לוועדה זה פשוט בושה וכלימה, תחזור לבוסים שלך הם שכחו את התפקיד שלהם, אולי פשוט צריך לסגור את הנציבות אם אתם לא יודעים לתת את המענה, זה בושה אתם צריכים לעשות תוכנית למיגור האפליה, אתם הייתם חלק מדוח פלמור, הייתם צריכים לבצע צעדים מאוד ברורים, אתם לא עושים בעניין הזה כלום ובגלל זה אתה לא יודע לדווח לנו שום דבר.
היו"ר צגה מלקו
¶
עורך דין ליאור, האמת כשאתה בא לדיונים כאלה ואתה יודע מה הנושא, היית צריך לבוא עם נתונים, אבל אחרי שלא באת עם נתונים אני מבקשת שתעביר את זה לוועדה.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
בוודאי, אחרת מה אנחנו צריכים את הנציבות אם אתם לא יודעים לגשת לבית משפט ולדאוג שיהיה צדק בעניין הזה, לכן שאלנו דבר פשוט שדווקא את זה אתה צריך לדעת, כמה תיקים מתנהלים בבית משפט נגד רשויות שלא נותנות ביטוי ומפלות את יוצאי אתיופיה פשוט מאוד, אתה מקבל דיווח ממשרד הפנים משר הפנים לא סתם לא בכדי, בכדי שתפעלו עם הנתונים האלה, אתם לא ראש הממשלה שאתם סתם מקבלים דיווח משר.
ליאור עובדיה
¶
אני רוצה רק עוד משפט קצר, שוב לגבי באמת הנתונים נעביר אותם ככל שיהיה צורך, אבל לגבי התיקים שבאמת מתנהלים ויש תיקים מסוימים ספציפיים שאנחנו באמת הולכים גם לבתי הדין, היה הליך לא מזמן שהסתיים בסופו של דבר בפשרה של יוצאי אתיופיה.
היו"ר צגה מלקו
¶
אבל כמה תיקים יש? עורך דין ליאור ממה שאתה מספר לנו עכשיו ממה שאנחנו שומעים באמת אתה לא נותן לנו תקווה, אפילו אתה יודע במידה מסוימת אתה מרגיש אוקי בשביל מה כמו שחברתי אמרה חברת הכנסת פנינה בשביל מה הגוף הזה קיים?
ושנית באמת אתה בא לדיונים האלה לכל נושא שאתה הולך, אני מאמינה כולנו צריכים להיות מוכנים ולבוא, אני חושבת שעצם העובדה שאתה לא באת מוכן כמה תיקים יש כמה כבר זכו מה נעשה וכמה פשרה כמו שאמרת, דברים כאלה כל עוד שאנחנו לא יודעים אני חושבת שזה לא מכבד אותך וגם לא מכבד את הגוף שאתה עומד כנציג שלו.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
אולי צריך להזמין את הנציב החדש שנכנס, כל הזמן הוא שולח את ליאור, ליאור באמת בחור מקסים אתה אבל עם כל הכבוד עוד מתקופת ההתמחות אתה היית מגיע לפה, אבל זה לא הגיוני שנציב שוויון ההזדמנויות בעבודה מתנהג כמו איזה שר על, עכשיו הוא חדש אז אנחנו בסדר אבל באמת זה בושה וחרפה.
ליאור עובדיה
¶
אני רק רוצה באמת להוסיף, יש לנו נתונים באמת לגבי הפניות שאנחנו מקבלים מיוצאי אתיופיה, אני יכול להגיד שבאמת במגזר הציבורי כ-15% מתוך כלל הפניות שקיבלנו 1,475 פניות בשנת 2024.
ליאור עובדיה
¶
מתוך 1,475 פניות שקיבלנו בשנת 2024 דרך אגב יותר ממחציתן היה בנושא שירות המילואים, כ-15% היו מהמגזר הציבורי מהעובדים שבמגזר הציבורי, מתוכם כ-6% יוצאי אתיופיה.
היו"ר צגה מלקו
¶
עורך דין ליאור, אתה אמרת יש 1,475 מתוכם כמה מספרית תביא לנו אנחנו מבינים מספרית גם, כמה?
היו"ר צגה מלקו
¶
אני אגיד לך משהו ליאור, מי ששומע את זה אתה בעצם אתה מעודד אותו לא לבוא להתלונן לא להגיש תלונה.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
לא יותר מזה, אני מאשימה יותר חמור אני מאשימה הנציבות בגזענות ואני אסביר לכם למה, לא בגזענות חוזרת בי באפליה, כשאתם רוצים לטפל באוכלוסיות שסובלות מאפליה בנציבות אתם עושים את זה בנחישות, אבל את יוצאי אתיופיה השארתם מאחור, אתם לא מנהלים מאבק למענם ולהזכיר לך יש הרבה מאוד רבדים ומאפיינים שעל הרקע שלהם כולל אנחנו כיהודים אפשר לסבול מאפליה, אבל אין ספק שברמה הבינלאומית וההיסטורית העולמית אנחנו יודעים שמי שסובלים הראשונים לסבול מאפליה זה שחורים.
אז אני שואלת באמת שאלה, איך ייתכן שאתם לא לקחתם את זה כדגל כדי להציל את כבודה של מדינת ישראל, יום יום חווים פה האחים השחורים שלכם אפליה וסובלים מה לעשות? לא שאנחנו מיואשים ברוך השם יש לנו גם הצלחות יש לנו גיבורים בכל תחום יש לנו פורצי דרך יש לנו ילדים מדהימים ישראלים לכל דבר, אבל אתם לא עושים את העבודה שלכם, הנציבות מפלה את יהודי אתיופיה ואני חושבת שאנחנו צריכים להוציא מכתב לשר הכלכלה שאתם תחת משרד הכלכלה, אם לא תתעשתו על עצמכם אני אומרת לכם אתם תקבלו מאבק אתם תקבלו מאבק, אני אומרת לך יש לך יש פה לא רק שלושה חברי כנסת בני הקהילה, יש פה הרבה מאוד חברי כנסת שיהיו שותפים למאבק הזה.
ליאור עובדיה
¶
רק משפט קצר גברתי היושבת ראש, מלבד באמת הפן המשפטי שאנחנו מטפלים בו שאנחנו מקבלים פניות ותלונות, מלבד הדבר הזה אנחנו באמת פועלים במישור ההסברתי, במישור ההסברתי יש לנו תוכניות גיוון, אנחנו פועלים ומלווים רשויות מקומיות, לא מזמן מול עיריית ירושלים מול עיריית באר שבע ואנחנו פועלים להגברת המודעות לזכויות העובדים על פי חוק לפי חקיקת השוויון, אנחנו מקדמים באמת את כל הנושא של תוכניות ומיזמים לקידום אוכלוסיות גם בקרב יוצאי אתיופיה, שזה חשוב לציין וגם דרך אגב - - -
היו"ר צגה מלקו
¶
רגע כל מה שאתה אומר אנחנו יודעים, במבחן התוצאה אנחנו לא ראינו שינוי זאת הבעיה שלנו, אנחנו לא היינו מקיימים את הדיון הזה, החמיר תסתכל על הנתונים של דוקטור איילה מה שהיא הביאה ראינו את זה, זה באמת בושה וחרפה אני באמת אני משתדלת לא להתפרץ אני משתדלת לדבר ברמה בוא נגיד את זה, אבל אתם מכריחים אותנו אתם מכריחים אותנו, לא יכול להיות תשמע אני מצפה מנציבות שירות המדינה באמת לקחת את זה כדגל, לבוא עם נתונים להביא היו לנו איקס פניות וואי של יוצאי אתיופיה פתרנו את זה ואנחנו בפשרה עם זה, אחרת למה? אתם גם ככה הקהילה שלנו יוצאי אתיופיה לא מאמינים במוסדות מדינת ישראל זה הבאתם על עצמכם, אבל מי שנפגע בסופו של דבר אנחנו, אנחנו לא נוותר לא יעזור אתם לא תברחו, אני אומרת את זה המצב ישתנה לא נמשיך את זה, לכן אני דורשת אני לא מבקשת, אני דורשת את הנתונים לקבל את זה.
עכשיו רשות הדיבור לנציגת משרד המשפטים, בבקשה.
ציקי שטרסברג דיל
¶
שלום תודה גבירתי היושבת ראש, אני רוצה להגיד שאני חושבת שהעיסוק בחובת הדיווח עם מה שצריך להיות הקצה של ציר שלא מדובר עליו בכלל בנושא של החוק, אני מתחברת למה שמזל אמרה שאנחנו חייבים לקדם תיקון של החוק ברמת כזאת שיהיו קודם כל הכלים המקצועיים והדרך, למה עושים ברמה הפרקטית האופרטיבית כדי להגיע לדיווח שיש בו כדי לדווח באמת על שינוי, כי מה עושים במקרה שיש דיווח של עירייה מסוימת שיש בה עובד אחד בדרגה בכירה? אז אוקיי הוא עשה את שלו ובכך יצאנו לידי חובה בזה שהוא דיווח שיש עובד אחד בדרג הבכיר זה לא מספיק, מה אנחנו עושים בדרך?
ציקי שטרסברג דיל
¶
יש חובת דיווח אבל אין את הכלים המקצועיים ואת הציר עצמו הפרקטי של מה אנחנו עושים כדי לקדם את השינוי, אני יכולה להגיד שבהקמה של היחידה יש התייחסות למיגור ומניעה של גזענות ממסדית ושם אנחנו רואים שיש מגמת שיפור, יש עוד דרך מחר אנחנו - - -
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
לא אבל לפני השיפור, מתי הייתם פעם אחרונה בפגישה עם ליאור על הנושא של יהודי אתיופיה?
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
כן אבל הוא אומר אני רוצה על יהודי אתיופיה, הוא יש לו רק 13 תיקים, כמה מתוך ה-13 תיקים אתם העברתם לו?
ציקי שטרסברג דיל
¶
מתוך ה-13 תיקים העברנו אולי ארבעה תיקים, שהם בעצם נכון אבל בסופו של דבר אנחנו צריכים לייצר את המודעות של הציבור - - -
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
זה מה שאנחנו רוצים, אנחנו רוצים שאת כמי שעומדת בראש היחידה שנלחמנו שלא יסגרו אותה כן כי רצו לסגור אותה לא להתבלבל, אני רוצה לדעת שיהיה לך טבלאות מאוד מדויקות ואת יודעת מה? את מה שאני אומרת לליאור את צריכה לעשות את צריכה להגיד להם את מה שאני אומרת, את צריכה ללכת יום יום ולדפוק, לא סליחה אל תתפרצי אל תהיי בהתגוננות, אני בינתיים לא רואה שזה מלבלב המאבק שלכם של היחידה, מצער אותי לומר האמת מאכזב, כמי שפעלה להקמת היחידה מאכזב אותי, מאכזב אותי לראות שבארבע שנים האחרונות ויש פה אנשים שנאבקים כל החיים שלהם בגזענות ואפליה, כל מי שיוצא פה מקרב יוצאי אתיופיה אנחנו נלחמים כל החיים, בארבע השנים האחרונות כולם נכנסו לאיזה תנומה הלכו לישון, זה לא קשור בכלל למלחמה, בוא נביא לכם שמיכה בוא נלך לישון וזהו.
ציקי שטרסברג דיל
¶
אז אני רוצה להגיד שבנתונים שעלו בשנת 2024 יש לנו גם המון תיקים שבהם הצלחנו להגיע לתוצאות מרשימות גם בנושא הזה של אפליה כנגד יוצאי אתיופיה בחינוך בתעסוקה, זאת אומרת הדוח שלנו מדבר בפני עצמו, כן הצגנו נתונים של הסקר על זה יתקיים הדיון מחר - - -
איציק יצחק דסה
¶
מכיוון שאני מכיר את הנושא מבפנים, כל מה שקשור לייצוג הולם לא ביחידה ולא בנציבות שוויון בעבודה עובדים, אם היו רוצים בעצם לפתור את הבעיה, הבעיה היא לא אופן דיווח הבעיה.
איציק יצחק דסה
¶
הבעיה זה שאתם צריכים לשבת ולהציע פתרונות, אתם לא מציעים פתרונות תציעו פתרונות, אתם שני גופים כרגע שאתם יכולים לשבת ביחד ולהציע פתרונות.
ציקי שטרסברג דיל
¶
אני רציתי לדבר על הנושא הרלוונטי לישיבה הזו וזה חובת הדיווח של רשויות מקומיות ולהגיד, שללא שינוי של החקיקה שבעצם יאפשר לפתח ציר מקצועי ופרקטי לגבי הדבר הזה, ככל שלא יהיו ממונים על מניעת גזענות וגיוון תעסוקתי ברשויות מקומיות לא באמת יצליחו לאכוף את זה, לא יצליחו להגדיר לעצמם יעד ולהחליט מה עושים כשהם לא עומדים ביעד.
כשיש ממונים של גיוון תעסוקתי ומניעת גזענות ברשויות ויש לנו שניים כאלה שעשו את זה באופן וולונטרי, אז אנחנו עובדים איתם בשיתוף פעולה מלא ואנחנו יודעים להגיד מה אנחנו רוצים לראות או שהם עושים כולל הקורס הכשרה שנותן כלים פרקטיים ומקצועיים להתמודד עם הדבר הזה ואיך להגדיל את המאגר של יוצאי אתיופיה בתפקידים בכירים ברשויות מקומיות.
דוד יאסו
¶
דוד יאסו, אני מבין את כל הנושא הזה, גם התקיים דיון בנציבות באופן כללי לפני שהנציב הקודם יצא לפני חודשיים, יש לי פה את הסיכום שלו וגם הפירוט שבעצם הגיע, אני חושב שהנושא של משרד הפנים והרשויות המקומיות, גם נשאלתי בעבר ואני אומר: כל העובדים יוצאי אתיופיה שאז הועסקו דרך המוקדים ובתוכנית - - -
דוד יאסו
¶
לכן אני אומר, העברנו אותם לתוך או הטמענו אותם יותר נכון בתוך הרשויות המקומיות כי מחויבים, אחרת לא הרשויות המקומיות באו, כל ה-100 עובדי המוקדים שהיו שם.
דוד יאסו
¶
אז אני אסביר, יש כאלה שעובדים מנהלי מחלקות ראשיות ככה הם נקראים, אני לא יודע בדיוק את הדרגה שלהם - -
היו"ר צגה מלקו
¶
תראה דוד זה לא קשור אליך, זה קשור למאיר נציג משרד הפנים ניתן עוד מעט, הבעיה פה אנחנו יודעים אחרי כל כך הרבה מאבק הם נקלטו כעובדי מין המניין ברשות מקומית, כולם כמעט אקדמאים אבל באיזה תפקיד? לפי הדוח זה היה לנו רק 12 אנשים נכון? אז לכן זה סימן שאלה.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
הדרך היחידה גברתי היושבת ראש אני אגיד לך משהו, הדרך היחידה וגם כולם מבינים כדי לפזר את הערפל זה שני דברים: או אחד שהנציבות הולכת ועותרת שאתם מקבלים דיווחים אותנטיים וככה אתם לא יכולים להיאבק באפליה, לא יודעת תמצאו את הדרך תפתרו את זה עם היועצים המשפטיים שלכם ואז כולם יצטרכו להגיש לכם, או שהדבר השני זה להכניס את הלמ"ס בשיתוף פעולה עם משרד הפנים, הם יודעים לעשות את העבודה כי זה המומחיות שלהם, אבל חייב לקבל את תמונת המצב אנחנו יודעים שהיא לא טובה, אבל צריך בסוף מדינת ישראל צריכה, זה לא הגיוני שאנחנו יושבים פה ומדברים - - -
דוד יאסו
¶
אני רציתי רק להרחיב לומר כך, כרשויות הרשויות לא קולטים ולא מקבלות את יוצאי אתיופיה, גם ה-100 האלה זה מחויב, העברנו ממשרד העלייה והקליטה את התקציב שהיה מול משרד הפנים ומשרד הפנים אחר כך העביר את זה למשרד החינוך וכן הלאה.
זאת אומרת המעקב של משרד הפנים בתוך הרשויות גם הדרגות שלהם זה בעצם מה שצריך להיות, אני יהיה בתיאום יחד עם מאיר ואני אעקוב אחרי זה.
מאיר דויטשר
¶
אוקיי, אני אשמח להשלים את מה שאמרתי מקודם. דבר ראשון אני רוצה לחדד בהתאם לחוק היום האחריות שלנו שאנחנו מחויבים לקבל את הדיווח ולהעביר אותו לוועדה זה הנתון, אנחנו כן עושים מגוון פעולות כדי להגביר את הייצוג בכלים שעומדים לרשותנו, אין לנו היום החוק לא מאפשר לנו מעבר לכך.
מה שכן אנחנו דבר ראשון בכל מכרז זה בתקנות כתוב, אנחנו עוקבים אחרי זה וכל מכרז שמגיע לבדיקתנו אנחנו מוודאים שיש שם סעיף שנותן עדיפות לייצוג הולם לאוכלוסייה שאינה מיוצגת כנדרש בקרב עובדי הרשות, הסעיף הזה חייב להיות היום כתוב בכל מכרז זה כתוב בתקנות העיריות ואנחנו עוקבים אחרי זה.
נושא של ייעוד משרות מה שאמרתי במדד, אנחנו נותנים גם ניקוד עודף על ייעוד משרות ככל ויועדו, הרשויות לצערנו לא מייעדות אבל אין לנו אפשרות לחייב אותם, החוק מאפשר לראש רשות לייעד אנחנו לא יכולים לחייב אנחנו כן נותנים על זה ניקוד במדד.
מאיר דויטשר
¶
הניקוד במדד אמרתי, הוא מאפשר לרשות בסופו של דבר אנחנו נותנים ביזור סמכויות לפי הניקוד במדד שזה גבוה בינוני נמוך, שזה מאפשר לרשויות לעשות את הדברים באופן עצמאי, זה מאפשר לרשויות לקדם את העובדים בקצב יותר מהיר מהקצב הרגיל, יש רשימה של דברים אני יכול להעביר לוועדה גם את החוזר של המדד.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
לא אתה קופץ מהר מידי ללמ"ס שאלה תן לי רגע, אמרת הגזר שיש לך זה נקודות למדד שזה נותן להם כביכול רשות יותר במדד שלכם אתם נותנים לך חופש פעולה, תקנו אותי אם אני טועה, עצמאות תקציבית וקידום.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
רגע זה כותרת תפרק לי את הכותרת, אני מנהלת משאבי אנוש קיבלתי במדד שלך מצוינת, אז מה אני יכולה? לקדם עובדים? אני יכולה לתת להם יותר תקציב יותר כסף, תסביר דבר פשוט.
מאיר דויטשר
¶
הרשות יכולה לקדם בחוזים אישיים במקום פעם בשנתיים 5% באישור שלנו, היא יכולה לקבל עצמאית בכפוף לכמה תנאים 2.5% בשנה.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
אחרי שנדע מה יש לו אנחנו נבקש ממנו להשתמש בזה כדי לקבל יוצאי אתיופיה תשתמשו בזה.
מאיר דויטשר
¶
מדד ההון האנושי קורה כבר כחמש שנים, מה שקורה פעם ראשונה שהתחלנו השנה, התחלנו למדוד ניהול בכיר וניהול ביניים בנושא של אוכלוסיות הגיוון, זה אומר אני לא זוכר במדויק את ההגדרה, אבל למיטב זכרוני אם האוכלוסייה ברשות בדקנו מול נתוני הלמ"ס כמה אוכלוסייה יש ברשות ובדקנו את שיעור העובדים בהתאמה.
מאיר דויטשר
¶
נתנו על זה ניקוד, מה שהוספנו השנה זה גם בניהול בכיר וניהול ביניים לתת על זה בונוס לפי האוכלוסיות הקיימות.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
שנייה מאיר, אני רוצה לדעת הרי אתם עושים להם גם הכשרות, אתם אחד צריכים לדאוג שהניקוד הוא יותר מוגבר אמיתי, יש משקל של נקודה אחת ויש משקל שתתנו על פעולה אחת של חמש נקודות, אני רוצה לדעת כמה נקודות - - -
היו"ר צגה מלקו
¶
אתה יכול להגיש לנו דוח כנוהל ברור על זה פעם בשנה? אתה יכול להביא לנו? לא מחייב אבל כנוהל?
היו"ר צגה מלקו
¶
כן בסדר אבל לא רק החוק, וגם אם הם עושים פעולה עושים אותו למה שלא יעבירו לנו מה שעשיתם בנושא של גיוון?
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
האחריות שנייה גם אם זה לא התחום המקצועי, האחריות על מניעת אפליה היא חלה על כל משרדי הממשלה, אנחנו נוציא הדיווח בעיניי הוא חשוב אבל זה לא הסיפור, זה שיקוף אמרנו של מציאות.
שנייה אני אגיד לך איפה אני מרגישה שאתם צריכים לבדוק את עצמכם, יש מספיק כלים למשרד הפנים והאמיני לי אנחנו כולנו מבינים פוליטיקה, אם יש משרד שהרשויות המקומיות חוששות ממנו זה משרד הפנים, כי לכם יש את היכולת התקציבית, את היכולת האכיפתית כרגולטור לעלות להוריד ולשנות, עכשיו שנייה אני מבקשת ממך כעורך דין, אני אתן לך מבטיחה אני רק אומרת משפט, תגידו בכנות אם אתם נותנים מספיק משקל גם בניקוד וגם בכלים שיש לכם ואולי צריך לעשות עבודה של שיעורי בית, של מה הכלים שתוכלו לייצר כדי למנוע עוד אפליה.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
מאיר אני אומרת לכם, אתם יכולים להמשיך להגיד המחוקק זה הכי קל וזה התנערות אולי כי לא חווית אפליה, אני אגיד לך את זה באופן מפורש תחזרו למשרד, רגע אני אתן לך להגיד, אני רוצה שתבדקי את הכלים שיש לכם ותבדקי מה עשיתם למען יהודי אתיופיה, בינתיים כלום ושום דבר.
היו"ר צגה מלקו
¶
סליחה אני לך לדבר אבל לא כולם בבת אחת, כי גם יש פרוטוקול למען פרוטוקול וגם כדי שנבין אתכם, סליחה אנחנו לא סתם יושבים פה.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
על רקע גזעני, על רקע גזעני את לא יכולה לדעת אל תתיימרי להיות בנעליים שלי ואל תיפגעי יש לי אחיינים חצי אשכנזים זה לא רלוונטי זה לא איזה משהו נגדך, את לא חווית גזענות את יכולה לחוות אנטישמיות לא גזענות.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
שוב אני אומרת לא אני לא חוזרת בי, לא סליחה גבירתי היושבת ראש אני אגיד את זה ואני אומר לך את זה כמו שאני הפה שלי והלב שלי שווים, אני אומרת לך את לא חווית גזענות, אם תרצי אני בטוחה שיכול להיות שיש לך אני לא יודעת מי החברים שלך יקירתי ומי אני לא יודעת מה החוויה שלך ואני שמחה לשמוע שאת קרובה לקהילה, בינתיים אני אומרת לך אמיתי בתשובות הייתי מצפה ליותר רצון לחזור ולומר רגע אנחנו נבדוק את כל הכלים שיש לנו אמיתי, זה לא שמעתי את אמרת המחוקק יועיל בטובו, אז זה אני לא צריכה.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
כן אבל רעות אני רוצה עוד הפעם להגיד, אני לא אומרת שתעשו דברים בניגוד לחוק, יש מה שאתם חייבים לעמוד בחוק אבל יש גם מה שנקרא יש לכם נהלים, יש לכם כלים, יש לכם הכשרות, מה אני באמת אומרת לכם? לכו רגע קחו את זה כמו שאמרנו לנציבות שנייה כמו שאמרנו לנציבות שזה צריך להיות דגל שלהם, לכו תעשו עבודה ושיעורי בית על יהודי אתיופיה מה אתם יכולים לעזור בגלל הייחודיות, את יודעת כמה פעמים בזכות המאבק של יהודי אתיופיה קבוצות אחרות הצליחו לקבל כלים, אני אומרת תעשו על זה עבודה תראו מה יש ברשותכם, אם תחזרו תגידו לא מצאנו כלים מיוחדים בכלל האגפים שלנו בשביל לעזור ולקדם אז בסדר, אבל למה לא לבוא עם במקום הזה? אני באמת שואלת כי אני מאמינה במנהיגות של משרתי ציבור, זה שאני באמת הייתי רוצה לבוא ולהגיד איזה תקווה נותנים לי כל הפקידים הבכירים שהגיעו - - -
מאיר דויטשר
¶
אני אשמח להשלים רק משפט אחרון לגבי מה שנאמר פה לגבי הדיווח הוולונטרי, אך ורק בשנת 2023 בגלל מצב החירום אפשרנו לרשויות לבחור אם לדווח או לא, כמו שאמרתי בכל השנים - - -
מאיר דויטשר
¶
על הכל מבקשים את כולם ביחד כי אנחנו רוצים נתונים על הכל, למרות שלא חייבים לפי חוק לדווח לנו, זו אחת הפעולות שאנחנו עושים מעבר ואנחנו מבקשים.
מאיר דויטשר
¶
בגלל הכל, בשנת 2023 הרשויות היה להן הרבה יותר קשה גם לא הוצאנו מדד, הוצאנו שאלון ממוקד על הדברים שצריכים לדווח וגם אותו לא אכפנו והוא היה הדיווח היה יותר וולנטרי, שאר השנים הדיווח הוא חובה.
איציק יצחק דסה
¶
אפשר שנייה הצעת ייעול? זה חשוב כי כולם פה מדברים פה שהחוק כפי שהוא כרגע חוק מצוין, החוק הזה הוא לא שונה מסעיף 15 א' לחוק שירות המדינה מינויים וכולם מבצעים את זה, עכשיו הבעיה היא כרגע ביישום של החוק, עכשיו את לא יכולה להגיד לי כרגע שלמשרד הפנים אין לו, שר הפנים אחראי על ביצוע של חוק פקודת הרשות המקומיות, הוא יכול להקים תחנות, הוא יכול לתת הנחיות, מה שאני כן הייתי מצפה ואני חושב שהוועדה צריכה לקבל החלטה בעיניי, לבוא ולהגיד סליחה נציבות שוויון זכויות בעבודה, משרד הפנים שיקצה אדם שצריך לשבת, שישבו על המדוכה ויגבשו תוכנית עבודה או נהלים איך בעצם מייצרים את הייצוג ההולם, כי בלי שהם חברינו יושב פה ומדבר על מיזמים אחרים, אבל תכלס ברגע שאין הנחיה אם עכשיו רשות מקומית באה ואומרת אני מוכנה לקלוט עובדים יוצאי אתיופיה רק תנחו אותי איך אני עושה את זה, אין להם הנחיה כי ההנחיה לא יוצאת מלמעלה.
היו"ר צגה מלקו
¶
אני חושבת בואו נעשה ככה: לגבי החוק בעצם החוק הזה ברור, משרד הפנים צריך להביא לנו את הדיווח פעם בשנה וכל מה שדיברתם לגבי מיקוד הון אנושי וכל זה ולגבי יוצאי אתיופיה כנראה מתחיל או רק השנה או שיתחיל, אנחנו רוצים את זה לקבל נתונים.
לסיכום אני מסכמת את הישיבה
¶
קודם כל אנחנו רוצים לקבל נתונים מדויקים לגבי העסקה של עולים ובינתיים בנושא של עולים החוק לא מחייב הוא רק וולנטרי, אז אנחנו רוצים לקבל בדיוק מספר ולפי הדוח שראינו זה נראה לי שהוא לא מדויק. מי עולה חדש למשל במשרד הקליטה בכל מקום יוצאי אתיופיה עד 15 שנים זה עולה חדש, מקודם מה ששמענו זה 12 אז אנחנו רוצים לדעת עד איזה שנה.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
אל תיכנסו לפילוח של בכלל עולים לא עולים, פשוט תביאו את כל - - - הדוח מדבר על יוצאי אתיופיה הוא לא מדבר על עולים.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
אז אני רוצה לומר לך גברתי יושבת הראש אבל שנייה, החוק מדבר לגבי יוצאי אתיופיה, איך אני יודעת? כי אנחנו לא מצליחים להכניס בינתיים בייצוג הולם את העולים ולכן זה לא רלוונטי אם הוא שנה בארץ או 20 שנה או 30 או 40, תביאו את הנתונים על יוצאי אתיופיה.
היו"ר צגה מלקו
¶
בדיוק לכן אנחנו רוצים נתונים מדויקים.
נקודה נוספת נציבות שוויון להזדמנות לעבודה אנחנו רוצים לקבל כמה תיקים נפתחו כמה פתרתם ובינתיים שום דבר לא קיבלנו, אני מבקשת להעביר גם לוועדה את הדוח, כמה מתנהלים כמה נסגרו כמה בפשרה, הכל אנחנו רוצים לקבל על זה נתונים.
שיתוף פעולה בין נציבות שוויון להזדמנות בעבודה וגם היחידה למאבק בגזענות, היחידה הזאת כשהוקמה אני גם הייתי בוועדת פלמור וגם הייתי תקופה קצרה כשנכנסתי לכנסת חברת מועצה, לכן אני חושבת שצריך להיות שיתוף פעולה, את הדוח שאתם מפרסמים ראינו וגם לפני כמה חודשים פורסם ואם אני לא טועה גם עכשיו פרסמתם את הסקר, אז לכן צריך שיתוף פעולה, יש פה את נציבות שירות המדינה, יש שם מאבק למיגור גזענות, משרד המשפטים אין שיתוף פעולה.
ציקי שטרסברג דיל
¶
יש לנו שיתוף פעולה הדוק איתם וגם כמובן עם נציבות שירות המדינה בכל מה שקשור לממונים מתוך השירות הציבורי והלוואי ואנחנו כבר נצליח לעגן את הסמכויות של היחידה, ככה שיהיו ממונים גם ברשויות מקומיות.
היו"ר צגה מלקו
¶
כן בדיוק, סליחה זה לא דיון עכשיו זה סיכום. הוועדה דורשת שיהיה שיתוף פעולה כי אחרת כל אחד מדבר אחרת ומאוד קשה גם להבין.
בנושא באמת של נתונים, משרד הפנים אנחנו רוצים נתונים מדויקים של משרות בכירות, כמה יש כמה אין ופילוח ואיזה תפקיד בדיוק, פעם היה ארבע ועכשיו 12 אבל תבקשו האם הוא מנהל אגף או מנהל מחלקה או מה.
מאיר דויטשר
¶
אנחנו בדקנו ניהול בכיר וניהול ביניים שזה מנהל אגף או סגן ממש הגדרה של משרה בכירה, ניהול ביניים מנהל מחלקה.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
אבל משרד רוה"מ למה אתם לא שמים על זה כסף? באמת אני חושבת שאתם צריכים לשים על זה כסף לבדוק את הנתונים האלה.
מאיר דויטשר
¶
אנחנו אין לנו שום בעיה לשתף את הנתונים עם הגופים הרלוונטיים, יש כאן עניין של פרטיות ואנחנו נצטרך את הייעוץ המשפטי אבל אין לנו בעיה לשתף פעולה.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
וגם כמה שווה נקודה על אפליה מעניין. אפילו ניקוד לפי פעולה נראה אם הניקוד.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
כן אבל אני אגיד לך מה חשוב שיעבירו, האם הניקוד על אפליה הוא מספיק גבוה בשביל שהוא יהיה מרתיע או מדרבן מתמרץ, אחרת אם הוא שווה 0.2 או נקודה בזמן שבדברים אחרים זה חמש נקודות, אני אומרת לכם את האמת - - -
היו"ר צגה מלקו
¶
חברים אתם חובתכם לדווח לוועדה אנחנו רוצים לקבל את הדיווח עם פירוט, גם מה קביעת היעד שלכם? אין בינתיים ממה שראינו אין קביעת יעד.
איציק יצחק דסה
¶
בחוק קיים אתם לא מיישמים את זה, פשוט תשבו ותיישמו ואני אומר לך את זה כמי שחוק מה זה ייצוג הולם - - -
איציק יצחק דסה
¶
שר הפנים אחראי על ביצוע החוק הזה, שר הפנים יכול להנחות שר הפנים יכול להוציא הנחיות תקנות, אתם לא עושים את זה החוק, החוק - - -
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
¶
אני ממליצה שתיפגשו עם עורך דין איציק שיש לו בקיאות, אז בזמנו עשינו משא ומתן במשך שנה ומשהו עם נציבות שירות המדינה היה לנו הישגים לא מעטים וכבירים, תישבו איתו הוא יכול להיות לכם מומחה הוא דוקטורנט לשוויון.
היו"ר צגה מלקו
¶
הוועדה תפנה לשר הפנים, אנחנו נוציא מכתב לקביעת יעד אנחנו נפנה, זה מה שאני יכולה להגיד אני באמת הדבר הזה זועק לשמיים, אני כמו שאמרתי בפתיחה חשבנו שהגיע משהו טוב ב-2011 כשהחוק עבר אבל כל פעם חוזר על עצמו, אני בעצמי הגשתי אפילו במושב בסוף מושב החורף תיקון החוק על זה, לכן אני חושבת שמגיע לנו לקבל מידע, שקיפות, יעד חייבים, אחרת איך נתקדם? וגם שיתוף פעולה בין הרשויות, אחרת איך אנחנו נתקדם? עוד פעם גם עוד כמה חודשים או בעוד שנה ככה זה יהיה.
לכן אני מבקשת כל מי שהשתתף פה יביא לנו את הנתונים לוועדה, מי שלא הביא היום ניתן הזדמנות להביא, גם אלה שמשתתפים בוועדה תכבדו את הוועדה אל תבואו לשם העניין שהיינו פה, באמת זה לא מכבד אותנו. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:20.
