ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 30/10/2024

חוק שירותי הובלה (תיקון מס' 3), התשפ"ה–2024

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



23
ועדת הכלכלה
30/10/2024


מושב שני



פרוטוקול מס' 493
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, כ"ח בתשרי התשפ"ה (30 באוקטובר 2024), שעה 10:00
סדר היום
הצעת חוק שירותי הובלה (תיקון מס' 3) (איסור העמסת מטען שאינו תואם את תנאי רישיון הרכב), התשפ"ד–2024, של ח"כ בועז טופורובסקי
נכחו
חברי הוועדה: דוד ביטן – היו"ר
אליהו ברוכי
שלום דנינו
בועז טופורובסקי
מוזמנים
דלית רגב - מנהלת אגף פיקוח ובקרת רכב וארגונים, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

דוד טמיר - לשכה משפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

רון שלמה סולומון - ייעוץ וחקיקה משפט כלכלי, משרד המשפטים

עטרת דור שפיגלמן - מתמחה במחלקה הפלילית בייעוץ וחקיקה , משרד המשפטים

לינוי מני - עוזרת משפטית ליועמש בל"מ, המשרד לביטחון לאומי

גבי בן הרוש - יו"ר, מועצת המובילים והמסיעים

אלברטו אלי אמסלם - קצין בטיחות בתעבורה, נמל אשדוד

רונית אדר אזולאי - עוזר היועץ משפטי, נמל חיפה
ייעוץ משפטי
נעמה דניאל
מנהלת הוועדה
ד"ר עידית חנוכה
רישום פרלמנטרי
אתי אפלבוים



רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת חוק שירותי הובלה (תיקון מס' 3) (איסור העמסת מטען שאינו תואם את תנאי רישיון הרכב), התשפ"ד–2024, של ח"כ בועז טופורובסקי
היו"ר דוד ביטן
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת ועדת הכלכלה. על סדר-היום: הצעת חוק שירותי הובלה (תיקון מס' 3) (איסור העמסת מטען שאינו תואם את תנאי רישיון הרכב), התשפ"ד-2024, של חבר הכנסת בועז טופורובסקי, הכנה לקראת קריאה שנייה ושלישית.

ככל שיסתיים הדיון, יתקיימו הצבעות.

בועז, בבקשה.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
אני חושב שזה חוק חשוב מאוד. יש קונצנזוס שהוא צריך לעבור. אני יודע שיש איזו שאלה לגבי הנמלים, אבל זאת שאלה שלא משנה את המהות. המהות היא שיש פי חמישה יותר הרוגים בתאונות דרכים במשא כבד. 30% בתאונות דרכים זה משא כבד. יש הרבה מאוד עבריינים במשאיות הכבדות ביותר, שזה 4 סרנים והם פועלים בניגוד לרישיון. התוצאה היא, שכל טעות קטנה הופכת להיות מוות גדול. לכן חשוב מאוד שנסיים ונעביר את זה. תודה רבה לאדוני על הדיון.
היו"ר דוד ביטן
משרד התחבורה. אני מבין שהנמלים זאת הבעיה ואתם מתחבטים בעניין הזה? שאר הדברים מקובלים בנוסח שיש פה?
דוד טמיר
אני סגן היועצת המשפטים. בגדול, הנוסח במקור הוכן כהצעת חוק ממשלתית לפני שנתיים בערך.
היו"ר דוד ביטן
למה לא הגשתם אותה?
דוד טמיר
אנחנו בשלב הפרסום להערות הציבור. הבנו שיש קשיים מורכבים מול היישום של הצעת החוק בנמלים. זה מה שבלם בשעתו את הצעת החוק הממשלתית.
היו"ר דוד ביטן
הנוסח שפה מקובל עליכם?
דוד טמיר
מבחינתנו, הנוסח מקובל.
היו"ר דוד ביטן
תכף נתייחס לנמלים.
דוד טמיר
כבוד היושב-ראש, רק לתקן. כשאני אומר הנוסח הזה, הכוונה היא שהנוסח שהחנו ושתואם עם הוועדה, כולל החרגה של הנמלים.
היו"ר דוד ביטן
לנמלים נתייחס אחר-כך.

עד לנמלים זה מקובל? מה הבעיה להסתכל על הנוסח ולהגיד אם הוא מקובל או לא? זה תואם איתם, נכון?
לינוי מני
משרד התחבורה אומר שאין צורך להחריג את הנמלים.
היו"ר דוד ביטן
תתעלמו רגע מהנמלים.
דוד טמיר
הנוסח הוא נוסח מתואם.
היו"ר דוד ביטן
בסדר. משרד המשפטים?
ירון סולומון
אני ממשרד המשפטים, הנוסח מקובל ותואם איתנו.
היו"ר דוד ביטן
יש פה עוד משרד?
לינוי מני
אני מהלשכה המשפטית של המשרד לביטחון לאומי.
היו"ר דוד ביטן
הנוסח מקובל?
לינוי מני
הנוסח מקובל אבל יש לנו הערה אחת. לגבי הנושא של גובה הקנס על תאגיד בהשוואה לסעיף 18ג, אנחנו נבקש שגם ביחס לכך יחול קנס פי 4 מהקנס שנקבע לעבירה. שהשינוי הזה יחול גם בסעיף 19.
היו"ר דוד ביטן
באיזה סעיף? פה יש את זה?
נעמה דניאל
אני רק אגיד שזאת שאלה שאני העליתי במסגרת השיח מול משרדי הממשלה. בהתחלה קיבלתי תשובה שלא נכון להכניס ולהשוות את הקנסות. אפשר לדבר על זה כשנגיע לסעיף.
היו"ר דוד ביטן
קודם נקרא ואחר-כך נתייחס לעניין של הנמלים.
נעמה דניאל
"הצעת חוק שירותי הובלה (תיקון מס' 3) (איסור העמסת מטען שאינו תואם את תנאי רישיון הרכב), התשפ"ה-2024.

החלפת סעיף 19

1. בחוק שירותי הובלה, התשנ''ז–1997‏ (להלן – החוק העיקרי), במקום סעיף 19 יבוא: "אחריות נושא משרה בתאגיד"
19.
(א) נושא משרה בתאגיד חייב לפקח ולעשות כל שניתן למניעת ביצוע עבירות לפי סעיפים 18(א)
ו-20(ב)(1) ו-20 (ב)(1א) בידי התאגיד או בידי עובד מעובדיו; המפר הוראה זו, דינו – קנס כאמור בסעיף 61(א)(3) לחוק העונשין.

(ב) נעברה עבירה לפי סעיף 18(א), או 20(ב)(1) ו-20(ב) (1א) על ידי תאגיד או על ידי עובד מעובדיו, חזקה היא כי נושא משרה בתאגיד הפר את חובתו לפי סעיף קטן (א), אלא אם כן הוכיח כי עשה כל שניתן כדי למלא את חובתו.

(ג) בסעיף זה, "נושא משרה בתאגיד" – מנהל פעיל בתאגיד, שותף למעט שותף מוגבל, או בעל תפקיד אחר בתאגיד, האחראי מטעם התאגיד על התחום שבו נעברה העבירה."

אני רק אסביר בקצרה. במסגרת הדיון בהצעת החוק שבפנינו לקריאה ראשונה עלה העניין של אחריות נושאי משרה בתאגיד. הוכנס שם נוסח שממש דומה לנוסח שהקראתי עכשיו. אבל בחוק כבר היה כבר קיים סעיף שהכותרת שלו היתה "אחריות המנהלים". זה סעיף 19 שאנחנו מבקשים להחליף. אמרנו וזה גם נכתב בדברי ההסבר, שנשקול לאחד את הסעיפים כדי שבעצם לא ייווצרו שני משטרי אחריות שונים על אותם גורמים. זה מה שעשינו כאן.

אני רק אבהיר לגבי סעיף 18(א). סעיף 18(א) עוסק במגוון של עבירות שלא קשורות להצעת החוק הזאת באופן ישיר. למשל, איסור להוביל מטען ברכב מסחרי ללא רישיון מוביל, או עוסקות במי שמעביר רישיון מוביל לאדם אחר בניגוד להוראות החוק וכו'.

אני רק אגיד שלגבי סעיף 18(א), מי שעושה את העבירות האלה באופן ישיר, לגבי רוב העבירות נקבע הקנס כאמור בסעיף 61(א)(3) לחוק העונשין, שזה הקנס שאנחנו מבקשים לקבוע גם כאן, שזה קנס עד 75,300 שקלים.

לגבי עבירות ספציפיות שם, נקבע שהקנס יהיה קנס כאמור בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין, שזה קנס קצת יותר גבוה.

קיימת שאלה ואני אשאל את משרד התחבורה. בעצם עשינו כאן האחדה של הקנסות שיחולו לגבי נושאי משרה, כך שכל הקנסות יהיו קנסות לפי 61(א)(3), כלומר, עד 75,300 שקלים. השאלה האם זה דבר שמקובל, כי בעצם זה מה שפרסמנו בנוסח?
דוד טמיר
מבחינתנו שתי האפשרויות תקפות וזה לשיקול דעתה של הוועדה. אנחנו חושבים שהקנס מספיק מרתיע. כאשר הקנס על עובר העבירה ביחס לסעיפים המחמירים הוא מעט יותר גבוה, אפשר לכאן או לכאן. אין לנו עמדה מיוחדת.
היו"ר דוד ביטן
אחרי החוק הזה, כמה יהיה הקנס?
דוד טמיר
אני חושב ש-61(א)(3) זה , 75,300 שקלים.
היו"ר דוד ביטן
על מי הוא יחול?
דוד טמיר
ולעשות כל שניתן למניעת ביצוע העבירות.
היו"ר דוד ביטן
לפי 61(א)(3), לפי סעיף 19 בעצם, יחול בעצם גם על נושא משרה בתאגיד שהפר את החובה לפקח ולעשות כל שניתן למניעת ביצוע העבירות לפי סעיפים 18(א) 20(ב)(1) ו- 20(ב)(1)(א).
היו"ר דוד ביטן
אז הוא חל על נושא המשרה וגם על הנהג עצמו?
דוד טמיר
על מבצע העבירה גם מכוח סעיף 18. סעיף 18(א) בעצם מכיל את הקנס לפי סעיף 61(א)(3), שזה הקנס שהיה 75,000 שקלים בערך. אבל לגבי העבירות המיוחדות, שזה עבירות שבפסקאות 1, 3 ו-5 לסעיף 18(א) - אני רק אקריא מה העבירות: הובלת מטען ברכב מסחרי ללא רישיון מוביל, מוביל מטען ללא שטר מטען ומסמך אחר ומי שאינו מאפשר לשוטר או לפקח לבצע את הפעולות האמורות בסעיף 15(ב) או שאינו נענה לדרישותיהם - -
היו"ר דוד ביטן
כל סעיף כזה זה 75,000?
דוד טמיר
זה קנס לפי 61(א)(4), שזה קנס שהוא גבוה מ-75,000 והוא בסביבות 100,000 שקלים.
היו"ר דוד ביטן
אדם יכול לקבל מספר קנסות על אותה עבירה?
דוד טמיר
לא.
היו"ר דוד ביטן
למה לא? הוא העמיס, לא פיקח, לא נתן לשוטר הדברים. אם הוא עבר על כל הדברים האלה הוא יכול לקבל קנס של 300,000.
דוד טמיר
אם הוא עבר מספר עבירות – נמצאים כאן גם אנשי המשטרה – למיטב הבנתי, בכל עבירה הוא מחויב בקנס נפרד.
נעמה דניאל
אני רק אחדד. הקנס לפי סעיף 61 - - -
היו"ר דוד ביטן
זה קצת בעייתי.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
זה קיים כבר היום.
היו"ר דוד ביטן
הפרעה לשוטר זאת הפרעה נפרדת, אבל יתר הדברים, הוא יקבל 250,000? אני לא חושב שזאת הכוונה.
דוד טמיר
על עבירה אפשר לקבל קנס פעם אחת, אבל אם יש הצטברות שהוא עשה גם וגם וגם, אז בעצם כבר יכולים - -
היו"ר דוד ביטן
נניח שהמשטרה תפסה אותו ואמרה לו לעמוד בצד, אז הוא יקבל 75,000? הפרעה לשוטר זאת באמת עבירה נפרדת. הוא יקבל גם על זה וגם על זה באותה תפיסה? אני לא חושב שזאת הכוונה.
דוד טמיר
אני מציע שאנשי המשטרה שמקיימים היום את האכיפה יתייחסו לזה.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
זאת לא ההצעה, אדוני היושב-ראש. זה קיים כבר כיום. היא אומרת שלא יבואו בטענות רק לנהג אלא גם לבוס שלו שיכול להיות שהכריח אותו ואמר לו שיעשה את זה אחרת הוא יפטר אותו. זה הרעיון בהצעת החוק. מה שקיים על הנהג אנחנו לא משנים.
היו"ר דוד ביטן
אז החוק מחיל את זה על המנהל? זה העניין?
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
גם מעבירים את זה לבוס שלו.
נעמה דניאל
אני רק אחדד. כבר היום לפי סעיף 19, העבירות שמנויות בסעיף 18(א), גם מנהל נושא באחריות.
היו"ר דוד ביטן
חבל שלא שמתם לב לזה, אבל אני לא אפריע לכם בעניין הזה. האם התאגיד מקבל את הקנס או המנהל עצמו או גם וגם?
גבי בן הרוש
לא זה ולא זה.
דוד טמיר
ככל שנעברה עבירה ונושאי המשרה בתאגיד שהוא בעל רישיון המוביל, אחרי חקירה התברר שלא עשו הכול כדי לפקח או כדי למנוע את ביצוע העבירה, אז תחול עליהם האחרות.
היו"ר דוד ביטן
על המנהל. התאגיד מקבל בכל מקרה בלי החקירה?
דוד טמיר
לא.
היו"ר דוד ביטן
אם הנהג עובד בתאגיד מסוים ותפסו אותו, אז התאגיד לא מקבל קנס? רק אם תהיה חקירה הם יקבלו קנס?
דוד טמיר
נכון, כך אני מבין. אני מציע שהמשטרה שמבצעת את האכיפה שתייחס לזה.
היו"ר דוד ביטן
מה המשטרה אומרת?
גבי בן הרוש
זה לא קיים, דוד.
דוד טמיר
זה מסוג העבירות כדי לגבש את התשתית הראייתית נדרשת חקירה.
גבי בן הרוש
אני רוצה להתייחס לסעיף הזה. אנחנו העברנו את חוק שירותי הובלה. גברתי היועצת המשפטית, ב-1997 סיימנו את התקנות ב-2001. סעיף 3א עליו אתם מדברים, זה 75,300. זה קנס מ-2001. אין מקרה אחד, שאלתי את המשטרה, שמנהל תאגיד או בעל משרה עמד לדין. למה? כי זה מסתיים בדוח עבירת תנועה של הנהג וזה נגמר.
היו"ר דוד ביטן
כי אין את החוק. עכשיו יהיה את החוק אז יעשו.
גבי בן הרוש
לא, אדוני, יש את החוק, הוא קיים.
היו"ר דוד ביטן
אז למה צריך את החוק הזה אם יש?
נעמה דניאל
איחדנו את הנוסח. הצענו נוסח שהוא יותר מעודכן לפי החקיקה העדכנית.
היו"ר דוד ביטן
אז זה היה ורק עדכנו את הנוסח? זה כל הסיפור?
גבי בן הרוש
זה קיים. לא הפרקליטות ולא בתי המשפט – דיון אחד לא היה. סעיף 19 על הנמלים, אם הוא לא יעבור, לא עשינו כלום.
היו"ר דוד ביטן
מה זה?
גבי בן הרוש
זה אחריות מוסר המטען. אחרת לא עשינו כלום. כל הדיון וכל התיקון זה ברמה תיאורטית.
היו"ר דוד ביטן
אין את אחריות מוסר המטען בחוק?
נעמה דניאל
אחריות מוסר המטען זה מי שאנחנו מחילים עליו עכשיו את האחריות.
היו"ר דוד ביטן
אז יש, מה אתה רוצה?
נעמה דניאל
מוסר המטען יש לו הגדרה לפי החוק. בסעיף 20 - - -
היו"ר דוד ביטן
בן הרוש, יש את זה בחוק הזה. לא הבנתי מה אתה רוצה.
גבי בן הרוש
לא, בעומס יותר. עובדה שהנמלים אוכפים את זה. היה אותו דיון, כל הנמלים התנגדו ולא עזר לאף אחד כלום.
היו"ר דוד ביטן
עוד רגע נגיע לנמלים. היועצת המשפטית אומרת שהחוק רק איחד דברים. לא הבנתי מה הוא משנה.
נעמה דניאל
בהצעת החוק כפי שהונחה ועברה בקריאה ראשונה, היה משטר אחריות על נושא משרה בתאגיד. כתבנו אותו לפי הנוסח המעודכן היום וזה מה שהקראתי. בלי קשר לזה, בחוק הזה היה גם סעיף אחריות מנהלים שחל לגבי סעיף 18(א) שאנחנו באמת לא דנים בו עכשיו. זה הסעיף שהקראנו קודם שכולל עבירות כמו הובלה ללא רישיון מוביל. זה כבר היה קיים. אסור היה לנהג להוביל ללא רישיון מוביל. גם לנושא משרה בתאגיד היתה חובת מפקח. אבל עדכנו את הנוסח ובעצם החובה שלהם לפי מה שמעודכן היום בחקיקה זה לא לייצר מצב - - -
היו"ר דוד ביטן
המשרד לביטחון פנים, לא הבנתי מה ביקשת? פי ארבע ממה? ביקשת שהקנס יהיה כפול 4?
לינוי מני
לא. כיום בסעיף 19 היה קבוע שכאשר נעברת עבירה לפי סעיף 18(א) בידי התאגיד, יש כמובן אחריות לבעל התפקיד בתאגיד ורואים אותו כאילו הוא עבר את העבירה. נוסח הצעת החוק שבעצם איחדנו אותו, גם יש התייחסות לסעיף 18(א). סעיף 18(ג) קובע שכאשר נעברה עבירה לפי סעיף 18(א), דינו קנס פי ארבעה מהקנס שנקבע לעבירה. אנחנו בעצם רוצים שתהיה אחידות.
היו"ר דוד ביטן
אז הוא יקבל 300,000? 75,000 כפול 4?
לינוי מני
כן, זה מה שקבוע בחוק היום.
נעמה דניאל
בעצם, אתם מבקשים להחיל את זה גם על העבירה החדשה שתיקבע.
לינוי מני
בדיוק. היום זה כבר גם ככה חל. אמנם היום זה מוסר המטען ולעניין המשקל.
היו"ר דוד ביטן
מקובל על משרדי הממשלה ההצעה הזאת? כן, אז אין בעיה, תוסיפי את זה.
עטרת דור שפיגלמן
אני ממשרד המשפטים. אני רוצה להבין, אנחנו מדברים עכשיו על תאגיד, ככל שהוא מוסר מטען, או על תאגיד ככל שהוא מפקח? כי על אחריות פיקוח לרוב אנחנו קובעים חצי מגובה הקנס. פה את מדברת על פי 4. השאלה האם מדברת על תאגיד ככל שהוא להגדרת מוסר מטען?
היו"ר דוד ביטן
מה את אומרת? צריך להגיע להחלטה. אנחנו בעד העניין להגדיל את הקנס. תחליטו מה אתם רוצים.
נעמה דניאל
אני חושבת שעדיף שנדון בזה כשנגיע לסעיף הבא כי בעצם שם צריך להכניס את ההוראה הזאת.
היו"ר דוד ביטן
לגבי סעיף 1 אנחנו בסדר. תקריאי את סעיף 2.
נעמה דניאל
אני רוצה רק לחדד כי אני רוצה שהוועדה תבין. קודם עורך דין טמיר אמר שהוא משאיר את העניין לבחירתה של הוועדה. לפי סעיף 18, שאנחנו לא דנים בו עכשיו, אבל כן עשינו את האיחוד הזה לגבי אחריות נושא משרה, יש אבחנה בתוך הסעיף בין סוגים של עבירות. ברוב הסוגים של העבירות קנס לפי 61(א)(3) שהקראנו, 75,000 שקלים. לגבי עבירות מסוימות, כשמובילים חומרים מסוכנים באופן ובנסיבות שעלולות לסכן את הציבור או לפגוע בבטיחותו, נקבע קנס כאמור בסעיף 61(א)(4), שזה קנס הרבה יותר גבוה, 226,000 שקלים. אנחנו לא נוגעים באחריות של מי שעושה את העבירה עצמה. השאלה רק לגבי אחריות נושא המשרד בתאגיד.
היו"ר דוד ביטן
על חומר מסוכן?
נעמה דניאל
כן. כלומר, אם המנהל לא פיקח על החובה - - -
היו"ר דוד ביטן
בחומר מסוכן זה ברור שזה צריך לחול. חומר מסוכן הרבה יותר קשה מעומס יותר. זה נראה לי הגיוני.
נעמה דניאל
השאלה, כשהמנהלים מפרים את אחריותם, האם הקנס שצריך להיות לפי הגבוה שגם הוטל על הנהג עצמו, כלומר 226,000 שקלים? או שהוא צריך להיות לפי הקנס הנמוך שהוא 75,000 שקלים?
היו"ר דוד ביטן
לא, לא, אותו דבר.
נעמה דניאל
בסדר, אז רק נבהיר את זה.
היו"ר דוד ביטן
להיפך, בגלל שזה חומר מסוכן, הקנס צריך להיות יותר גבוה.
נעמה דניאל
בסדר גמור.
היו"ר דוד ביטן
המשטרה, אתם מטילים קנסות כאלה או שזה הכול על הנייר? כמה קנסות כאלה הטלתם?
אבנר גרוס
יש הבחנה בין חוק שירותי תובלה שהוא דורש ביצוע חקירות, לבין העבירות שיותר נאכפות שהן עבירות על פי תקנות התעבורה.
היו"ר דוד ביטן
בגלל שאתם צריכים לעשות חקירה, אתם לא מטילים את הקנסות האלה?
אבנר גרוס
חלקם מסוג קנס וחלקם - - -
היו"ר דוד ביטן
אז מה הועילו חכמים בתקנתם אם אתם לא עושים את החקירה ולא מטילים קנסות?
דלית רגב
אנחנו אמורים לעשות את החקירה.
היו"ר דוד ביטן
אז אתם לא רוצים לעשות את העבודה?
דלית רגב
אנחנו מאוד רוצים לעשות את העבודה. אני רוצה לומר מספר דברים. ראשית, אנחנו תומכים בהצעת החוק של טופורובסקי.
היו"ר דוד ביטן
הכול בסדר שאתם תומכים אבל צריך לבצע את העבודה בפועל. חוק זה נייר.
דלית רגב
מעבר לזה, יש צורך לעשות הפרדה בין האכיפה שמבצעת המשטרה כנגד הנהגים לבין האכיפה שנמצאת בחוק, שמשרד התחבורה אמור לבצע כנגד החברות.
היו"ר דוד ביטן
אז תעשו, אחרת אין טעם בחוק.
דלית רגב
ברשותך, אני רק אגיד מה הבעיות שלנו ואולי תוכלו לסייע.
היו"ר דוד ביטן
שאין לכם כוח אדם.
דלית רגב
לא. הפעם לא נגיד את זה אבל באמת אתה צודק, אין לנו כוח אדם. אין לנו סמכויות חקירה. אנחנו בעצם בישורת האחרונה לקבלת סמכויות חקירה וזה תקוע במשרד המשפטים.
היו"ר דוד ביטן
זה כל הסיפור? נכניס לכם את זה לחוק הזה.
דלית רגב
לאחר שזה אושר על ידי כל הגורמים - - -
היו"ר דוד ביטן
מה הטעם? אני סתם עושה חוק שלא שווה כלום? תכניסי את זה לחוק, זה הכול.
נעמה דניאל
המחלקה הפלילית צריכה לתת את דעתה.
היו"ר דוד ביטן
אז הנה, יש לכם עכשיו זמן להביע את דעתכם. אין לך סמכויות חקירה?
דלית רגב
בדיוק.
היו"ר דוד ביטן
אז מה הטעם? משטרה, מה הטעם בחוק הזה?
גבי בן הרוש
דלית, יש 1,000 דוחות ביום.
דלית רגב
גבי, מדובר על שני דברים. יש אכיפה בסמכות המשטרה ויש אחריות מנהלים ואחריות נושאי משרה ואחריות קציני בטיחות לפי גם חוק שירותי הובלה. אנחנו ממצים אחריות כנגד קציני בטיחות ואחריות פלילית. אנחנו עובדים על עיצומים כספיים. כרגע זה נמצא כנגד בעלי חברות, לפי פרק י' בתקנות התעבורה. יש שני כלים, סמכויות חקירה ועיצומים כספיים.
היו"ר דוד ביטן
הבנתי. אתם רוצים שנכניס את זה לחוק הזה או שאתם רוצים שנחכה ואתם תעשו הצעת חוק ממשלתית שתהיה בעוד 4 שנים?
דלית רגב
ללא שום קשר לחוק הזה. אנחנו רוצים לשכלל את מנגנון האכיפה שלנו - - -
היו"ר דוד ביטן
בסדר, אבל התוצאה היא שאנחנו עושים חוק שאין לו משמעות. אם אין חקירה אז אין כלום.
גבי בן הרוש
אין שום חקירות. רק כשיש תאונה קטלנית יש חקירות.
היו"ר דוד ביטן
זה נראה לכם רציני?
גבי בן הרוש
יש חוק 20 שנה שלא מומש. אפילו הפרקליטות - - אני כבר לא מדבר על בתי המשפט - - -
דלית רגב
בדיוק בשביל זה אנחנו רוצים כרגע לשפר את העניין.
היו"ר דוד ביטן
אני אגיד לכם ותחשבו על זה, משרד המשפטים והמשרד לביטחון פנים ומשרד התחבורה. אין לי בעיה להצביע בשבוע הבא ולא היום, אם אני יודע שאתם תנסחו את הסעיף באופן כזה שלא צריך הצעת חוק נוספת אלא להכניס את זה לתוך החוק הזה. אחרת אין טעם בכל הדבר הזה. אם אין חקירות, מה הטעם?
דלית רגב
אדוני, סמכויות החקירה - -
היו"ר דוד ביטן
ודאי שסמכויות החקירה קשורות. בלי זה אין בעצם כלום. עכשיו הוא עשה הצעת חוק והוא מבסוט. הוא עולה במליאה ומדבר עליה. אבל תאכלס, לא ייצא מזה כלום. הם לא יחקרו ואף אחד לא יחקור. את לא מבינה? מה הטעם? עושים הצעת חוק כדי להגיד עשינו? אנחנו צריכים להשפיע על הציבור כדי שלא יהיו תאונות דרכים.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
אז רגע, כל דבר שאין חקירות אתה לא לקדם עכשיו?
היו"ר דוד ביטן
אם הם מוכנים, אני מוכן להצביע בשבוע הבא.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
הם יסכימו עכשיו על חקירות?
היו"ר דוד ביטן
בוא נראה.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
כמה זמן לקח בדו גלגלי להכניס את הפקחים.
דלית רגב
אני רק אעיר, שסמכויות החקירה של רספ"ן, לא קשורות רק לחוק הספציפי הזה.
היו"ר דוד ביטן
לא, אבל זה חל על החוק הספציפי הזה. מה זה לא קשור? אני לא מבין את זה. יש לכם רבע שעה לחשוב. בבקשה, בואו נמשיך לקרוא.
נעמה דניאל
אני רק אעלה משהו שגם עלה בדיונים בינינו. טוב, אני אעלה את זה בשלב הבא.
היו"ר דוד ביטן
טופורובסקי, תבין, אנחנו עושים חוק אבל תאכלס לא ייצא ממנו כלום.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
נעבור חוק חוק, בכל סדר יום שאתה רוצה ונראה אם יש אכיפה ואם אין אכיפה אז אתה לא מעביר שום חוק.
היו"ר דוד ביטן
במקרה הזה - -
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
אה, ובמקרים אחרים אין?
היו"ר דוד ביטן
אם אין להם סמכויות חקירה - - -
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
חסרים חוקים שהמשטרה לא אוכפת? אז בוא לא נקדם שום דבר.
היו"ר דוד ביטן
זה לא מדויק.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
הרי גם הדו גלגלי, גם הקורקינט. כל הזמן אמרו לא עושים, אין כוח אדם.
היו"ר דוד ביטן
למה? בדו גלגלי נתנו סמכויות אכיפה. העברנו את זה לפקחים.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
אין לי בעיות. אם יש לך עכשיו נוהל שכל מה שלא חוקרים, עד שלא פותרים, אני איתך.
היו"ר דוד ביטן
אתה לא הבנת, טופורובסקי.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
אני פה בוועדה הרבה שנים.
היו"ר דוד ביטן
אתה לא הבנת. בחוק הזה אנחנו נותנים באמת סמכויות, קנסות וכו', אבל זה דורש חקירה. אם אין חקירה אז לא יהיו קנסות.
בועז טופורובסקי (יש עתיד)
רגע, יש את סעיף 18 הקודם שאנחנו לא משנים עכשיו. גם שם המשטרה לא אוכפת, אז בוא נבטל אותו.
היו"ר דוד ביטן
גם שם צריך אבל אני לא דן בסעיף ההוא, אני דן בסעיף הזה.
נעמה דניאל
מקריאה.

"תיקון סעיף 20

2. בסעיף 20(ב) לחוק העיקרי, אחרי פסקה (1) יבוא:

"(1א) מוסר מטען יבדוק, בעת העמסת מטען על רכב מסחרי, את התאמת המטען למטען שהותר להובלה ברכב לפי תנאי רישיון הרכב לעניין זה, למעט לעניין משקל המטען, וידרוש מהמוביל להפסיק לאלתר העמסה על הרכב של מטען שאינו תואם תנאי מהתנאים כאמור; הפר מוסר המטען את חובתו האמורה, דינו – קנס כאמור בסעיף 61(א)(3) לחוק העונשין; הוראות פסקה זו לא יחולו על מוסר מטען שהוא תאגיד מוסמך כהגדרתו בחוק רשות הספנות והנמלים, התשס"ד–2004, או מי מטעמו."

רק הסבר קצר. בעצם מדובר כאן בלב החוק. החלה של החובה לבדוק את ההתאמה של המטען שמועמס על גבי הרכב לרישיון הרכב שמוחלת על מוסר המטען. לשאלת חבר הכנסת ברוכי, אני רק אגיד שמוסר המטען מוגדר בסעיף 20(ב)(3) לחוק, שקובע שמוסר מטען הוא מי שבידו השליטה או ההחזקה במטען בעת העמסתו מטעם בעלי המטען או מטעם מי שיזם את הזמנת שירות ההובלה, או מי מטעם של כל אלה, ובלבד שהמטען מיועד לשימוש מסחרי.

בעצם, עשינו כאן שני תיקונים בסעיף הזה. אחד, מיעטנו את החובה לבדוק את התאמה של משקל המטען למשקל האמור ברישיון הרכב, כי זאת כבר חובה שמצויה בחוק בסעיף 20(ב). לכן יצרנו כאן הבחנה. זה גם נכתב בדברי ההסבר שנעשה את זה.

הוספנו גם החרגה של תאגידים נמליים, שזה מה שכרגע מצוי במחלקת, זאת בעקבות השיח עם משרדי הממשלה.

יש לי כמה שאלות.
גבי בן הרוש
למה יש מחלוקת? יש חוק.
היו"ר דוד ביטן
הרוש, אני מציע שתרוץ לכנסת. אתה יודע למה? סוף סוף עושים הצעת חוק שהיא תואמת למה שאתה צריך ואתה נגד זה.
גבי בן הרוש
מי שצריך להקפיד זה השומר.
היו"ר דוד ביטן
הבאנו שיש בעיות חקירה. נתתי להם רבע שעה להחליט.
נעמה דניאל
השאלה הראשונה שלי גם קשורה לסעיף הקודם. האם סעיפים 20(א)(1) ו-(2) מתייתרים לאור הסעיף אחריות נושא משרה בתאגיד שהקראתי? קיבלתי תשובה שהם לא מתייתרים. אני רוצה להבהיר לפרוטוקול שסעיף 20(א)(1) בעצם קובע שבעל רישיון מוביל חייב לפקח ולעשות כל שניתן למניעת עבירה מהעבירות המפורטות בחלק ב' בתוספת הראשונה. בעצם, חלק ב' בתוספת הראשונה מונה גם עבירות שקשורות למטען, אם המשקל לא מתאים וכדומה, ברכב מסחרי בידי נוהג ברכב המסחרי וכדומה.

ואז השאלה שלי למשרדי הממשלה היתה: האם לענייני המטען, בעצם הסעיף הזה לא מתייתר?
דוד טמיר
אני אשיב שאנחנו חושבים שזה לא נכון למחוק את הסעיפים האלה. למרות שאנחנו קובעים את אחריות נושא המשרה בתאגיד בסעיף 19 החדש, וזאת משום שמבחינתנו, סעיף 20(א)(1) שמדבר על בעל רישיון מוביל, בעצם קובע חובה מהותית ומקצועית של חובת הפיקוח של בעל רישיון המוביל והחובה שלו כל שניתן למנוע עבירה מהעבירות שמפורטות בפרק ב' בתוספת הראשונה. לכן לדעתנו אם נמחק את חובת הפיקוח המהותית הזאת של בעל רישיון המוביל, אנחנו חושבים שזה פוגע במה שקובע החוק.
נעמה דניאל
זה כמובן מקובל.

לגבי הרישיון. רק להבהיר, התנאים שצריך לבדוק, כלומר, איזה מטען מותר לשאת, הם קבועים ממש ברישיון הרכב, נכון? יש חובה לשאת אותו לעניין זה?
דוד טמיר
נכון. יש לנו דוגמה. לפני הדיון העברנו לך דוגמה של רישיון רכב שכולל בעצם נספח של רשימת התנאים שחלים על הרכב עצמו. אני אפנה לתקנה 9 (א)(4) לתקנות התעבורה שקובעת שמי שנוהג ברכב חייב לשאת איתו את רשימת התנאים שנקבעו לפי כל דין ביחס לשימוש ברכב.
נעמה דניאל
כלומר, מוסר המטען מבקש לראות את רישיון הרכב ושם הוא ימצא את כל הפרטים שהוא צריך. הוא לא צריך להסיק בעצמו איזה מטען מותר או לא מותר.
דוד טמיר
נכון.

רק עוד תיקון בעקבות השיח שעשינו כאן בנושא הקודם. למעשה, מה שדלית אמרה לגבי הנושא של הסמכויות, אני מפנה לסעיף 15 לחוק. סמכויות הפיקוח קיימות בחוק. מה שבעצם עדיין מתעכב, זה עצם ההסמכה של הפקחים. יש הליך מנהלי - - -
היו"ר דוד ביטן
עשינו את זה בקורקינט. אז תביאו את זה. זה הסמכה בתקנות?
דוד טמיר
זה רק בהודעה בפרסום ברשומות של הפקחים. אנחנו צריכים רק לקבל את ההסכמה של משרד המשפטים.
היו"ר דוד ביטן
הנה, הם פה. אולי הם יתנו לכם הסכמה. באמת, אני לא צוחק. אתם צריכים להבין. אם לא נותנים סמכויות כדי שזה יתבצע, זה לא שווה כלום. בקורקינט עם הדו גלגלי היו בעיות, אז עשו תקנות שמאפשרות לפקחים העירוניים לעשות עבודה ולא רק למשטרה. למה לא לעשות את זה? אז זה לא יהיה בחוק הזה. תעשו תקנות עוד חודש, עוד חודשיים.
דלית רגב
אין צורך בתקנות, רק פרסום ברשומות. מה גם שכל הגופים האחרים, המשטרה, הבל"ם כולם תומכים בזה.
היו"ר דוד ביטן
אז צריך לסיים את זה. למה זה צריך להיות תקוע אצלכם? לא חשוב לכם הנושא של מלחמה בתאונות דרכים?
עטרת דור שפיגלמן
חשוב מאוד אבל אני אגיד שזה נושא נפרד מהנושא שאנחנו דנים עליו.
היו"ר דוד ביטן
הנה, שכנעתם אותי, בגלל שזה תקנות אז לא צריך להכניס את זה לחוק. אז תעשו תקנות. אני מציע דיון בעוד חודש. אבקש תשובה בעוד חודש על התקנות האלה. משרד המשפטים, תעבדו על זה. כשנדע שזה מתקדם, זה לא דיון ארוך.
דוד טמיר
כבוד היושב-ראש, אנחנו אפילו לא צריכים תקנות, אנחנו צריכים את ההסמכה.
היו"ר דוד ביטן
לא יודע. תפתרו את הבעיה הזאת כדי שהדברים יבוצעו ושזה לא יהיה נייר שאין לו ערך. העיקר יגידו קנסות כאלה וקנסות כאלה ובעצם אין כלום.
דלית רגב
נדווח לוועדה.
היו"ר דוד ביטן
30 יום, בסדר?

משרד המשפטים, נראה שהבעיה אצלכם במקרה הזה אז כנסו לפעולה. המלחמה בתאונות הדרכים צריכה להיות בפעילות משולבת של כל משרדי הממשלה. זה לא רק משרד התחבורה, כולם צריכים להיות יחד בעניין הזה. אחרת, לא ילך הסיפור הזה.
נעמה דניאל
יש פה עוד הערה שעלתה קודם לגבי הטלת קנס בגובה של פי 4 מהקנס שנקבע על מבצע עבירה, כשהמבצע הוא תאגיד. אם אתם רוצים, זה המקום לדבר על זה. השאלה, האם להוסיף כאן סעיף - - -
היו"ר דוד ביטן
מ

מה? כשזה לא תאגיד?
נעמה דניאל
כאשר תאגיד מבצע את העבירה, הקנס שלו יהיה פי 4 ממה שנקבע.
היו"ר דוד ביטן
ואם זה לא תאגיד, אז בחוק אין פי 4?
נעמה דניאל
אם זה לא תאגיד זה 61(א)(3).
היו"ר דוד ביטן
בסדר, נשאיר את זה איך שזה. תאגיד יחטוף.
נעמה דניאל
צריך להוסיף את זה כאן?
היו"ר דוד ביטן
זה התיקון שהיא רצתה, נכון? אבל רק על תאגיד. כמו שכתוב בחוק, לא נעשה שינוי דרסטי.
קריאה
רק להדגיש שזה ככל שהתאגיד הוא מבצע העבירה.
היו"ר דוד ביטן
כן, זה ברור. אז למה מחקתם את כל הסעיף הזה?
נעמה דניאל
כתבנו אותו מחדש. זה בעצם הסעיף של אחריות נושאי משרה.
היו"ר דוד ביטן
אה, זה נמחק מהצעת החוק המקורית.
נעמה דניאל
כן.
היו"ר דוד ביטן
עכשיו נעבור לנמלים. תקריאי את תחילתו של חוק זה 30 יום ואז נדבר על הנמלים.
נעמה דניאל
אני רק אגיד לגבי סעיף 20. כשדיברנו על הרישיון, אמרנו שצריך לבדוק את ההתאמה של המטען למטען שהותר להובילה ברכב לפי תנאי הרישיון. התנאים קבועים בנספח. אנחנו רק נוודא מבחינת הנוסח שזה באמת מכסה גם את הנספח.
היו"ר דוד ביטן
תקריאי את סעיף התחילה.
נעמה דניאל
"תחילה

3. תחילתו של חוק זה, 30 ימים מיום פרסומו".
דוד טמיר
כבוד היושב-ראש, אני אגיד לגבי נושא התחילה. התבקשנו לייצר תחילה נדחית לשלוש שנים.
נעמה דניאל
אני לא שמעתי על זה.
היו"ר דוד ביטן
מה זה 3 שנים. במקום 30 יום, 3 שנים?
דוד טמיר
כדי לפתור את הסוגיה של הנמלים.
היו"ר דוד ביטן
תכף נדבר על הנמלים. לא יהיה 3 שנים תחילה. מה פתאום?
דוד טמיר
נתבקשנו עכשיו - - -
היו"ר דוד ביטן
ממי התבקשתם?
דוד טמיר
התבקשנו במשרד - - -
היו"ר דוד ביטן
3 שנים? לא יהיה דבר כזה. התחילה תהיה מיידית. 30 יום זה כמו מיידית.

עכשיו בואו נדבר על הנמלים ונראה אם נכניס או לא נכניס אותם. אולי נחריג אותם, אין בעיה. הבעיה עם הנמלים כפי שאני רואה אותה. אתם בעצם רוצים שכל משאית שנכנסת או כל מטען שמעלים לאוניה? מה הדרישה של העסק הזה?
דוד טמיר
הדרישה, כפי שהיא מנוסחת היום היא דרישה ביחס למוסר מטען.
היו"ר דוד ביטן
אבל לא ניסחנו כלום. אני שואל.
דוד טמיר
בנוסח שמונח בפני הוועדה ההתייחסות היא למוסר מטען לבדוק בעת העמסת מטען על רכב מסחרי.
היו"ר דוד ביטן
זאת אומרת, כל מה שמעמיסים על האוניה?
דוד טמיר
כל מה שמעמיסים על רכב מסחרי.
אלברטו אלי אמסלם
כל מה שאתה מעמיס על המשאית בתוך הנמל, הוא רוצה שנבדוק בכל כניסה ויציאה האם המשקלים נכונים והאם המטען הוא נכון?
היו"ר דוד ביטן
אתה מהנמל?
אלברטו אלי אמסלם
אני מהנמל. אני קצין ביטחון.
היו"ר דוד ביטן
זאת אומרת, נכנסת משאית, אתה צריך לבדוק אותה כשהיא נכנסת לנמל?
אלברטו אלי אמסלם
כשהיא יוצאת. אנחנו נותנים שירותי טעינה ופריקה בלבד. אנחנו לא אחראים על המטען עצמו. יש מצבים שבתוך אוניה מגיעים מספר מטענים. למעשה יש שם נציג של היבואן, עמיל מכס, שהם למעשה אומרים לעובדי הנמל: כרגע לחברה הזאת אנחנו נעמיס את הסחורה הזאת ולחברה השנייה נעמיס את הסחורה הזאת. כביכול, לפי מה שאני רואה פה ולפי מה שאני מבין מחבר הכנסת בועז, שזאת לא היתה המטרה.

אני גם מבין את מה שאתה אומר כי אני תמיד בשיתוף פעולה עם משרד התחבורה ותמיד אני מגן על זה. בעלי החברות באמת באמת מטילים אימה על הנהגים. אם לא תיקחו, אנחנו נעשה ונעשה. אנחנו לא שם, הנמלים לא שם. להיפך, אנחנו כן שומרים על החוק. גבי בן הרוש יכול להעיד על כך.

אתם צריכים להחריג אותנו כי הסחורה היא לא שלנו.
היו"ר דוד ביטן
בעצם אנחנו לוקחים את הנמלים כאחריות על, נכון?
אלברטו אלי אמסלם
אתה הופך אותי להיות השוטר.
גבי בן הרוש
אלברט, אתה היחיד בנמל אשדוד שאוכף את זה, אתה היחיד. אדוני היושב ראש, יש פה איזו סתירה. בסעיף הקודם הם ביקשו סמכויות להעמיד לחקירה לדין. פה, כשהם האחראים על הנמלים והם הרגולטור - - -
היו"ר דוד ביטן
כן, אבל מה אתה רוצה מהנמלים. תקשיב. מי שאחראי על ההעמסה ועל המשאית זה הנהג והבעלים שלו לא הנמל. מה אתה רוצה מהנמל?
גבי בן הרוש
ברישיון רכב כתוב שאסור להוביל מכולות בנתמך ארבע סרנים. כתוב ברישיון בחוק. מי מעמיס אותו? זה הנמל. יש 3 מיליון הובלות כאלה בשנה מהנמלים.
היו"ר דוד ביטן
עדיין הנהג צריך לדאוג שהכול יהיה בסדר.
גבי בן הרוש
זה בטוח.
היו"ר דוד ביטן
מה אתה רוצה מהנמל? זה נכון שהנמל צריך להיות מוחרג, אין ויכוח על זה. משרד התחבורה, אם אתם רוצים, תביאו את זה במסגרת תיקון חוק ממשלתי, אין בעיה. זה לא שייך להצעת החוק הזאת.
שלום דנינו (הליכוד)
יש משהו שכן אפשר להוסיף. בנושא של הנמל, ברגע שהם מקבלים מטרה ושולחים את האישור לאותה חברת הובלה, הם יודעים מי הולך להוביל את המכולה, אולי שם אפשר שאותו מוביל יצהיר שהוא עומד תחת אחד, שניים, שלוש או ארבע.
היו"ר דוד ביטן
הנמלים יוחרגו. תכולת החוק תהיה כמו שכתוב, 30 יום.
גבי בן הרוש
אם הנמלים יוחרגו זה עבריינים ברישיון.
היו"ר דוד ביטן
אם הנמלים לא יוחרגו, יצטרכו פה עוד איזה 100 עובדים.
גבי בן הרוש
לא צריך אפילו עובד אחד.
היו"ר דוד ביטן
הנמלים יוחרגו, זה הכול. זה לא לחוק הזה.
שלום דנינו (הליכוד)
הנמל לא בודק שיש לו רישיון בתוקף. באמת זה לא תפקידו. מקסימום הוא יכול כשהוא נמצא בשטח שלו - - -
גבי בן הרוש
אבל אף משאית לא נכנסת לנמלים - - -
היו"ר דוד ביטן
מספיק, נגמר הסיפור. יש החלטה שזה מוחרג.
קריאה
אדוני, אני רק אזכיר שיש היום סעיף בחוק שמדבר על בדיקה של משקל של מטען. שם הנמלים בעצם לא מוחרגים בעניין הזה.
היו"ר דוד ביטן
לא שמעתי.
קריאה
אני אומרת שכיום יש סעיף בחוק, סעיף 20(ב)(1) שמדבר על בדיקה של התאמת משקל למטען. שם אין התייחסות לנמלים ושם זה אמור להתקיים. הם אמורים לבדוק - - -
היו"ר דוד ביטן
בסדר, מה שהם בודקים היום, שיבדקו.
קריאה
יש היגיון גם מאחורי התקנה הזאת.
קריאה
נתנגד לפרשנות - - המטען חל עלינו. אנחנו אוכפים את זה. אל תשכחו - - -
היו"ר דוד ביטן
היועצת המשפטית אומרת לי שההחרגה של הנמלים לא חלה על המשקל. זה קיים היום, אין בעיה. ההחרגה היא לדברים אחרים. תנסחו את זה בצורה כזאת.
קריאה
רגע, אני מנסה להבין מה הסיבה להחריג את זה לגבי בדיקת שאר תנאי הרישיון.
דוד טמיר
אני אשמח להסביר.
היו"ר דוד ביטן
בגלל שאת מטילה על הנמלים דבר שהם לא יכולים לעמוד בו בשלב הזה. אם משרדי הממשלה יכלו להסדיר את העניין גם מבחינת כוח אדם וגם מבחינות אחרות, יביאו את זה במסגרת הצעות חוק ממשלתיות ותתקנו את החוק הזה.
אלברטו אלי אמסלם
אדוני היושב-ראש, זאת לא הנקודה. יש לנו גם מספר רב של מפעילים. אנחנו לא יכולים להגיד לכל המלגזנים, תבינו שאת הסחורה הזאת לא ניתן בגלל המשקלים, אי-אפשר. את דורשת משהו שלא ניתן.
קריאה
הסחורה גם מגיעה מעורבת לנמל. זה עוד לפני בעיות כוח אדם ובעיות של בחירה של מטען.
גבי בן הרוש
אתם יודעים מה המשטרה אומרת לי כשאני צועק על אותם הקצינים למה אין אכיפה? הם אומרים לי: גבי, מה אתה רוצה? למה הנמלים נותנים - - -
היו"ר דוד ביטן
טוב, רבותיי, סיימנו את העניין. אם משרדי הממשלה רוצים שהנמלים יהיו בפנים, יישבו עם הנמלים, יראו מה תוספת כוח אדם, מה תוספת אחריות. יביאו תיקון ממשלתי להצעת החוק כזאת. אנחנו עושים את זה כרגע.

ח"כים, יחד עם כל התיקונים שהוקראו והניסוחים שעוד ייעשו, נותנים סמכות ליועצת המשפטית לעשות את הניסוחים המתאימים.

מי בעד הצעת החוק עם התיקונים כמו שאמרנו?

הצבעה

הצעת החוק התקבלה.
היו"ר דוד ביטן
פה אחד, תודה רבה. עבר לקריאה שנייה ושלישית.

הישיבה נעולה.


הישיבה ננעלה בשעה 10:47.

קוד המקור של הנתונים